facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Γερμανία για Αγία Σοφιά: «Συμβολίζει την εντεινόμενη αποξένωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία»

Την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, που επικύρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα από την οποία μετατρέπεται η Αγία Σοφιά σε τζαμί σχολίασε το Βερολίνο.

Ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θρησκευτικά ζητήματα Μάρκους Γκρίμπελ δηλώνει ότι είναι «πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Αγία Σοφία διατίθεται αποκλειστικά σε μία θρησκεία για την τέλεση προσευχής» και επισημαίνει ότι «το κτίριο έχει μία ιδιαίτερη ιστορική σημασία, τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Ισλάμ».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σχολιάζεται ποικιλοτρόπως, μεταξύ άλλων και από ορισμένους πολιτικούς. Ο Φλόριαν Χαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας και βουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) δηλώνει μέσω Twitter, ότι «η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τεμένους συμβολίζει την εντεινόμενη αποξένωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία του Ερντογάν. Μόνο μία συνέπεια μπορεί να υπάρξει: οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να τερματιστούν. Έχουν καταντήσει φάρσα». Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους η Μπέατριξ φον Στορχ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία' (AfD) δηλώνει ότι "η Τουρκία είναι ισλαμιστική χώρα και δεν ανήκει στην Ευρώπη. Όχι στην ένταξή της στην ΕΕ».

«Δεν συμβιβάζονται αυτά τα δύο, από τη μία μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες για τον τουρισμό και από την άλλη αλλαγή του καθεστώτος για την Αγία Σοφία. Λυπηρές οι εξελίξεις...» σχολιάζει η πρώην υπουργός Ρενάτε Κίναστ από το Κόμμα των Πρασίνων. Ενδιαφέρον το σχόλιο από τον Μπουράκ Ασίζ, στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στη Βάδη-Βυρτεμβέργη με ειδικότητα στη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και με καταγωγή από την Τουρκία.

Ο νεαρός πολιτικός γράφει στο Twitter πως «ο Ατατούρκ είχε καταλάβει ότι στον ομφαλό της γης, στο σημείο που συναντώνται Ανατολή και Δύση, θα επέλθει ειρήνη μόνο αν οικοδομηθεί ένα λαϊκό κράτος, με ουδετερότητα απέναντι σε όλες τις θρησκείες. Κρίμα που σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται για ένα λαϊκό κράτος».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία για Αγία Σοφιά: «Συμβολίζει την εντεινόμενη αποξένωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία»"

Αγία Σοφία: Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ μαζεύουν υπογραφές για τη διάσωση του μνημείου

Υπογραφές μαζί με ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη-μέλη και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλην της ακροδεξιάς, συλλέγουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κ.Ο του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για να απευθύνουν επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ προκειμένου να αναληφθεί η απαραίτητη δράση για τη διάσωση της Αγιάς Σοφιάς, ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η εργαλειοποίηση της Αγιάς Σοφιάς από την Τουρκική Κυβέρνηση με σκοπό να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στρέφεται εναντίον της διαθρησκευτικότητας και αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Τουρκική κυβέρνηση παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Παράλληλα, στην επιστολή παρατίθεται απόσπασμα της ανακοίνωσης της UNESCO σύμφωνα με την οποία «ένα κράτος οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν γίνεται καμία τροποποίηση στην καθολική αξία ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκεται στην επικράτειά του και ότι για οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση από το ενδιαφερόμενο κράτος στην UNESCO και εάν κριθεί απαραίτητο, η εξέταση του αιτήματός του από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Επίσης, σημειώνεται στην επιστολή ότι «η Αγιά Σοφιά αποτελεί μοντέλο για εκκλησίες και στη συνέχεια τζαμιά, έχοντας επηρεάσει τόσο την Ανατολική όσο και τη Δυτική τέχνη».

Η επιστολή έχει ήδη τις υπογραφές των: Στέλιου Κυμπουρόπουλου, Μαρίας Σπυράκη, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Γιώργου Κύρτσου.

Οι ευρωβουλευτές έχουν τη δυνατότητα να προσυπογράψουν την επιστολή έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και η Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία Σοφία: Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ μαζεύουν υπογραφές για τη διάσωση του μνημείου"

ΥΠΕΞ Αυστρίας για Αγία Σοφιά: «Λυπούμαστε για την απόφαση της Τουρκίας - Ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη»

Την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Μάλιστα, τόνισε ότι με αυτή την κίνηση η Άγκυρα αποξενώνεται από την Ευρώπη.

«Λυπούμαστε βαθιά για τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε! Η κατάργηση του καθεστώτος μουσείου που την καταστούσε προσβάσιμη σε όλους τους πολιτισμούς και τις θρησκείες είναι ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη», ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ Αυστρίας για Αγία Σοφιά: «Λυπούμαστε για την απόφαση της Τουρκίας - Ένα ακόμη βήμα μακριά από την Ευρώπη»"

Μητσοτάκης: Θλιβερή η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα και την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Σε δήλωσή του, αναφέρει: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της».

»Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα».

»Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».


Νωρίτερα, σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων πως... «ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό. Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους. Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου». 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Θλιβερή η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί"

Διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική εξαγγελία μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Μπαράζ αντιδράσεων ανά τον κόσμο πυροδοτεί η εξαγγελία του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετά και το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Επικρατείας της χώρας.

Στη Ρωσία, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι αποδεκτό το σκεπτικό ότι η τύχη των αρχιτεκτονικών μνημείων αποτελεί αυστηρά εσωτερική υπόθεση μιας χώρας.

Ο Κόσατσεφ υποστήριξε πως δεν βλέπει στην απόφαση αυτή κάποια επιδίωξη της Τουρκίας να προκαλέσει έξωθεν δυνάμεις, εκτιμώντας ότι υπερτερούν στην περίπτωση αυτή ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. «Δεν θα έβλεπα στην περίπτωση αυτή μια άμεση επιδίωξη του Ερντογάν να προβεί σε κάποια πρόκληση προς έξωθεν δυνάμεις, ακόμη και παρά τις ήδη συνεχείς προστριβές με την Ελλάδα στο εν λόγω ζήτημα: κάθε φορά, όταν στην Αγία Σοφία διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντιδρούσε. Υπερτερούν, εδώ παρόλα αυτά θέματα εσωτερικής πολιτικής» εκτιμά ο Κόσατσεφ.

Κατά την άποψη του ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίζει πόντους στους οπαδούς της ισλαμικοποίησης της Τουρκίας «παίρνοντας ακόμη και την πρωτοβουλία από τους πιο συντηρητικούς του αντιπάλους».

«Δεν σταματούν και οι συζητήσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας επίσης μπορεί να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές δυνάμεις. Όλα αυτά είναι ερμηνείες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν ότι από εδώ και στο εξής θα χάσει το ουδέτερο στάτους του μουσείου ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, που διατηρεί και χριστιανικά και μουσουλμανικά στοιχεία διακόσμησης, το οποίο επι πολλά χρόνια υπήρξε σύμβολο διαθρησκευτικής ειρήνης και όχι μόνο μέσα στην ίδια την Τουρκία». Επισήμανε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

«Και πιστεύω ότι η Άγκυρα πρέπει να φαίνεται τώρα στα μάτια όλου του κόσμου ως ο παραβάτης της διαθρησκευτικής ισορροπίας και θα χάσει το κύρος της ως ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Είναι πολύ λυπηρό ότι συνέβη αυτό» κατέληξε ο Κόσατσεφ.

Στις ΗΠΑ

Σε καταδίκη της απόφασης του πρόεδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προχώρησε στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Καταδικάζω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επιτρέπει να την επισκεφθούν άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών» τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Με τη σειρά του, ο δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Σισελίνι τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες γι' αυτή την απόφαση.

«Ο κόσμος πρέπει να εξοργιστεί με την απόφαση του Ερντογάν να πάρει την Αγία Σοφία- μέρος της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς - και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο που διαιρεί. Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO» ανέφερε.

ΑΜΠΕ, TASS/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική εξαγγελία μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί"

Διάγγελμα Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Στις 24 Ιουλίου ανοίγει για προσευχή

Διάγγελμα στον τουρκικό λαό για την Αγιά Σοφιά απηύθυνε ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

«Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους πολύ πιο ειλικρινά και πιο ελεύθερα. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για να λατρεύουμε με προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, το τουρκικό ΣτΕ, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάγγελμα Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Στις 24 Ιουλίου ανοίγει για προσευχή"

Μουφτής Κομοτηνής για Αγία Σοφία: H απόφαση της Τουρκίας βάζει σε δύσκολη θέση Χριστιανούς και Μουσουλμάνους

Ο μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ προέτρεψε σε σεβασμό όλων των θρησκευτικών χώρων, χαρακτηρίζοντας «προκλητική απόφαση» αυτή του καθεστώτος Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος. Όπως ανέφερε, πρότεινε να μη γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, γιατί κάτι τέτοιο θα βάλει χριστιανούς και μουσουλμάνους «σε δύσκολη κατάσταση».

Ζητά ο ναός να παραμείνει μουσείο, «αυτό προτιμώ» λέει και προσθέτει: «αυτό θα ήταν καλό για την ανθρώπινη ζωή, σε αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση».

Η δήλωση του μουφτή Κομοτηνής, όπως παρουσιάζεται στο xanthinea.gr: «Όλοι να έχουμε το σεβασμό προς τους λατρευτικούς ναούς. Όπως φαίνεται και από το όνομα, Αγιά Σοφιά, είναι ένας χριστιανικός ναός. Βέβαια, υπήρχαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί και όταν μετατράπηκε σε τζαμί στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τάδε ημερομηνία, αυτό ήταν. Και από κει και πέρα, όταν μετατράπηκε σε μουσείο εκείνη την εποχή, οι πολιτικές Αρχές αποφάσισαν αυτό και έτσι. Αλλά εγώ, σαν θρησκευτικός, θα ήταν καλό δηλαδή, να έχουμε τον σεβασμό.Αρκεί αυτή η ονομασία Αγιά Σοφιά, φαίνεται από την ονομασία της ότι είναι ένα χριστιανικός ναός, ιερός ναός για τους χριστιανούς. Και βλέπω ότι δεν χρειάζεται αυτή η επέμβαση τώρα να γίνεται, δηλαδή. Να μείνει σε αυτό το επίπεδο αυτή η κατάσταση, να μείνει μουσείο σε αυτές τις ημέρες. Δηλαδή, γιατί χρειάζεται αυτό;Κι εσείς ξέρετε, και όλοι οι ιστορικοί ξέρουν ότι όταν ο Χαλίφης Ομάρ μπήκε στην Παλαιστίνη, και όταν ο χριστιανός ορθόδοξος Σωφρόνιος του είπε μπορείς να κάνεις την προσευχή σου και εδώ στο χριστιανικό ναό, αυτός, ο Χαλίφης, έφερε αντίρρηση, βγήκε και έκανε την προσευχή του σε ένα άλλο τόπο.Για μας για τους μουσουλμάνους, κάθε περιοχή, κάθε μέρος, κάθε τόπος της Γης, είναι μέρος προσευχής. Γιατί τώρα αυτή. Μπορούμε να πούμε και πολλοί το ονομάζουν, είναι μια προκλητική απόφαση σε αυτή την εποχή αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν τόσα τζαμιά που ονομάζονται με ισλαμικές ονομασίες, μουσουλμανικές ονομασίες. Με αυτή την ονομασία να μετατρέπεται σε τζαμί και να είναι δηλαδή Αγία Σοφιά τζαμί, αυτό είναι λιγάκι παράξενο το βλέπω.Όπως έκανε ο Χαλίφης Ομάρ, εγώ από τη θέση μου σαν θρησκευτικός, εγώ πρότεινα να μην γίνει αυτό το πράμα για να μην βάζει και τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους σε δύσκολη κατάσταση. Η ουδετερότητα είναι τώρα μουσείο. Να κάνουν επίσκεψη και οι μουσουλμάνοι και οι (ορθόδοξοι) χριστιανοί και οι καθολικοί, όλη η ανθρωπότητα να κάνουν την επίσκεψη και αυτό φτάνει».

«Εάν ένας μουσουλμάνος θέλει να πάει σε ένα τζαμί να κάνει την προσευχή του, κοντά υπάρχει ένα άλλο τζαμί. Και για έναν χριστιανό εάν θέλει να κάνει τη λειτουργία μπορεί να βρει τόπο λατρείας και στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλο μέρος. Με τις προηγούμενες αποφάσεις, πριν για την Ανθρωπότητα, είναι για τους χριστιανούς. Από την ονομασία Αγιά Σοφιά, φαίνεται ότι είναι για τους χριστιανούς ορθόδοξους και μετά μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα να μείνει σε αυτή την κατάσταση. Αυτό προτιμώ και αυτό θα ήταν καλό για την ανθρώπινη ζωή, σε αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μουφτής Κομοτηνής για Αγία Σοφία: H απόφαση της Τουρκίας βάζει σε δύσκολη θέση Χριστιανούς και Μουσουλμάνους"

Επιστολή Σαββίδη σε Πούτιν για την Αγιά Σοφιά: Η Ρωσία να υπερασπιστεί τις χριστιανικές αξίες

Επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Αγιά Σοφιά έστειλε ο Ιβάν Σαββίδης και μεταξύ άλλων αναφέρει πως η Ρωσία πρέπει «να υπερασπιστεί ξανά την προστασία των παγκόσμιων χριστιανικών αξιών».

O Ιβάν Σαββίδης έστειλε τη συγκεκριμένη επιστολή, έπειτα από την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ με την οποία ανοίχτηκε ο δρόμος για να γίνει η Αγιά Σοφιά Τζαμί.

Το μήνυμα του κ. Σαββίδη εστάλη με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων της Ρωσίας, το οποίο και δημοσίευσε η επίσημη σελίδα Hellenic Youth of Russia στο instagram.


Αναλυτικά η επιστολή του Ιβάν Σαββίδη αναφέρει σύμφωνα με το sdna.gr: «Σας απευθύνω έκκληση ως μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξ ονόματος πιστών Ορθόδοξων Χριστιανών από τις πολλές χιλιάδες ελληνικές διασπορές της Ρωσίας.

Οι πρόγονοί μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα δίωξης από τις οθωμανικές αρχές, και βρήκαν τη νέα τους πατρίδα στα σωτήρια εδάφη της ρωσικής αυτοκρατορίας.

Σήμερα, όπως ολόκληρος ο χριστιανικός κόσμος, παρακολουθούμε τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω από το ιερό ναόμας, ένα από τα κύρια σύμβολα του χριστιανισμού – την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο καθεδρικός ναός είναι η ενσάρκωση της ίδιας της ουσίας του παγκόσμιου πολιτισμού, που αντικατοπτρίζει την παγκόσμια ιστορική διαδικασία, την ανάμειξη της μοίρας ολόκληρων λαών και χωρών. Πρόκειται για μια παγκόσμια κληρονομιά της οποίας η αποστολή είναι να είναι ένα κέντρο έλξης για ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πεποιθήσεων. Και αυτή ήταν πάντα η κύρια δύναμη της Αγίας Σοφίας.

Αυτές τις μέρες, κάθε πραγματικά πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός προσπαθεί να εκφράσει την ανησυχία του και να συμβάλει στην επίλυση της αμφιλεγόμενης κατάστασης. Κάθε μέρα λαμβάνω πολλές επιστολές και αιτήματα για να με βοηθήσουν να επηρεάσω κάπως αυτό που συμβαίνει.

Η νέα γενιά δεν σταματά. Στις 4 Ιουλίου, με πρωτοβουλία της ελληνικής νεολαίας της Ρωσίας και με την προσωπική μου συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή συνάντηση με εκπροσώπους χριστιανικών νέων από περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η απόφαση να προσφύγουμε στις σχετικές διεθνείς δομές – τον ΟΗΕ, την UNESCO και και στους αρχηγούς κρατών.

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα γύρω από τον καθεδρικό ναό ανάδευαν ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και απειλούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση, προκαλώντας νέες εστίες συγκρούσεων.

Αγαπητέ Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, γνωρίζοντας ως βαθιά θρησκευόμενο πρόσωπο, τον ηγέτη μιας χώρας στην οποία η Ορθοδοξία είναι μια από τις κύριες θρησκείες, σας ζητώ να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση.

Ο κόσμος βιώνει μια σημαντική ιστορική στιγμή, οι συνέπειες των οποίων είναι δύσκολο να προβλεφθούν σήμερα. Ίσως ήρθε η ώρα για τη Ρωσία να υπερασπιστεί για άλλη μια φορά την προστασία των παγκόσμιων χριστιανικών αξιών, εκφράζοντας έτσι τις προσδοκίες όλων των ορθόδοξων λαών.

Γνωρίζουμε πλήρως ότι η απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας εξαρτάται από την πολιτική βούληση της τουρκικής ηγεσίας, αλλά με πίστη, ελπίδα και τρόμο, όπως και ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος, προσευχόμαστε για τη μοίρα του, περιμένουμε μια σοφή και ειρηνική επίλυση της κατάστασης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς τη συμμετοχή σας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να το επιτύχετε.

Με σεβασμό,

Ιβάν Σαββίδης».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Σαββίδη σε Πούτιν για την Αγιά Σοφιά: Η Ρωσία να υπερασπιστεί τις χριστιανικές αξίες"

UNESCO: Θα επανεξετάσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί

Η UNESCO ανακοίνωσε απόψε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί, νωρίτερα σήμερα.

«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της.

«H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», πρόσθεσε η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

Η Αγία Σοφία είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο.

Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Αγία Σοφία για να γιορτάσουν την απόφαση. «Αυτοί που την έχτισαν το έκαναν για να λατρεύουν τον Θεό επίσης», δήλωσε ο δάσκαλος Οσμάν Σαριχάν. «Δόξα τον Θεό, σήμερα επέστρεψε στον αρχικό σκοπό της. Σήμερα θα λατρεύσουμε τον Θεό σε αυτό το τζαμί», πρόσθεσε.

Στο κοινοβούλιο, στην Άγκυρα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν ενώ διαβαζόταν το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ερντογάν.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "UNESCO: Θα επανεξετάσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί"

ΠΟΥ: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων σε μία ημέρα - Καταγράφηκαν πάνω από 228.000

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, με 228.102 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.

Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του Οργανισμού.

Το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων του ΠΟΥ ήταν 212.326 την 4η Ιουλίου.

Ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός, στους περίπου 5000 ημερησίως

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε, πάντως, ότι είναι ακόμη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία Covid-19, ακόμα κι αν ο αριθμός των κρουσμάτων «υπερδιπλασιάστηκε τις έξι τελευταίες εβδομάδες».

«Υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα σε ολόκληρο τον κόσμο, που δείχνουν πως ακόμα κι αν η επιδημία είναι πολύ έντονη εκεί, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο», είπε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, αναφέροντας τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας.

«Μονάχα η ανάληψη επιθετικής δράσης σε συνδυασμό με την εθνική ενότητα και την παγκόσμια αλληλεγγύη μπορούν να αναστρέψουν την πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους επέμεινε για μία ακόμη φορά στη σημασία της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την απομόνωση των ασθενών «για να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης».

Από την πλευρά της, η Μαρία Φαν Κερκχόβε, αξιωματούχος του ΠΟΥ για την πανδημία COVID-19, είπε σήμερα πως η μετάδοση με τον αέρα του νέου κορονοϊού αποτελούσε πάντα πηγή ανησυχίας, όμως τα σταγονίδια φαίνεται πως είναι η πιο κοινή διαδρομή μόλυνσης.

«Η μετάδοση μέσω του αέρα είναι ένας από τους τρόπους διασποράς για τον οποίο ανησυχούσαμε από την αρχή, ιδίως στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης… όπου γνωρίζουμε ότι αυτά τα σταγονίδια μπορούν να… παραμείνουν στο αέρα για μεγαλύτερο διάστημα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων σε μία ημέρα - Καταγράφηκαν πάνω από 228.000"

Κρατείται ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ που φέρεται να εμπόδισε σύλληψη διαδηλωτή

Ποινική δικογραφία στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίζεται από την Κρατική Ασφάλεια για την υπόθεση αξιωματικού της ΕΛΑΣ, που σύμφωνα με καταγγελίες απέτρεψε την σύλληψη διαδηλωτή. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω άνδρας προσήλθε οικειοθελώς στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, όπου κρατείται.

Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, φέρεται να είναι αποσπασμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι, δήλωσε ότι έχει επίσημη ενημέρωση πως έχει υποβληθεί μήνυση σε βάρος του συγκεκριμένου αξιωματικού.

Όπως είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, πράγματι ο αξιωματικός είναι αποσπασμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί στο θέμα, τονίζοντας ότι είναι πλέον αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και των Πειθαρχικών Συμβουλίων της ΕΛΑΣ, να αναζητήσουν ευθύνες για τον συγκεκριμένο αστυνομικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε: «Όχι μόνο δεν έχουν θέση τέτοιες συμπεριφορές στο Σώμα, αλλά είναι περίεργο πως αντιλαμβάνονται την αποστολή τους κάποιοι αστυνομικοί. Είναι πολύ λυπηρό».

Η καταγγελία του Σωματείου Ειδικών Φρουρών

Σημειώνεται ότι το θέμα προέκυψε μετά από καταγγελία του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, που σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «εκφράζει τον αποτροπιασμό και την καταδίκη για γεγονός που φέρεται αξιωματικός της Αστυνομίας που συμμετείχε, εκτός υπηρεσίας, στην πορεία διαμαρτυρίας να απέτρεψε χειροδικώντας, τη σύλληψη κουκουλοφόρου που είχε πριν επιτεθεί σε αστυνομικό της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, με αποτέλεσμα να διαφύγει της σύλληψης».

Σε βάρος του αξιωματικού (υπαστυνόμου), υπέβαλε μήνυση για απελευθέρωση κρατουμένου ο επικεφαλής της ομάδας ΔΡΑΣΗ, γι’ αυτό αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανυπόστατο και χυδαίο ψέμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «ανυπόστατο και χυδαίο ψέμα» τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

«Χθες, 9 Ιουλίου, ομάδες «αναρχικών», εκτός του κύριου σώματος των συγκεντρωθέντων σε πορεία διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο περί συναθροίσεων, που συζητείτο στη Βουλή, επετέθησαν με μολότοφ, ξύλα, σίδερα, πέτρες, στις αστυνομικές δυνάμεις.

Περισσότερες από 90 μολότοφ εκτοξεύθηκαν, καθώς και φωτοβολίδες ευθείας βολής. Δηλαδή απλά. Έγινε δολοφονική επίθεση. Η Αστυνομία απάντησε με κινήσεις τακτικής και χημικά ακολουθώντας ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο.

Απάντησε τόσο αποτελεσματικά και τόσο γρήγορα, ώστε οι επιτιθέμενοι τράπηκαν σε φυγή, αδειάζοντας τα σακίδια και τις τσέπες από μολότοφ, για να μην συλληφθούν με αυτές. Έχουν ήδη περισυλλεχθεί πάνω από 20 αχρησιμοποίητες μολότοφ.

Το σχέδιο των «αναρχικών» ήταν σαφές. Να κάψουν την πόλη, να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Οι συγκρούσεις κράτησαν περίπου μια ώρα. Η ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης διαταράχθηκε από τα δακρυγόνα και τις συγκρούσεις.

Όμως, με την αποτελεσματική επέμβαση της Αστυνομίας, και κυρίως με τη θέληση των συγκεντρωμένων, έγινε δυνατή η συνέχιση και ολοκλήρωσή της. Τόσο στη συνεδρίαση της Βουλής, όσο και σε μετέπειτα δηλώσεις εκπρόσωποι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν επίμονα να φορτώσουν στην Αστυνομία τις ευθύνες για τα επεισόδια.

Κατήγγειλαν «προβοκάτσια, προσπάθεια διάλυσης της συγκέντρωσης» – Δ. Τζανακόπουλος, «απόπειρα διάλυσης του μπλοκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ» – Ν. Βούτσης, «τόση βία είχαμε καιρό να δούμε» – Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, «προβοκατόρικη στάση με αστυνομικό με walkie-talkie και πολιτικά εντός Βουλής» – Ν. Βούτσης, «κατάφωρη αστυνομική βία» – Ρ. Δούρου, «όργιο καταστολής» – Γραφείο Τύπου.

Ανακοίνωσαν ενδεικτικό κατάλογο στελεχών που «υπέστησαν βία ή προπηλακίσθηκαν» Επιστέγασμα. Ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Γέμισαν πάλι τον ανεμιστήρα με τη συνηθισμένη λάσπη. Η συγκέντρωση δεν διαλύθηκε, προστατεύθηκε. Διαλύθηκαν οι ομάδες με τις μολότοφ.

Δεν υπήρξε, παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, περίπτωση άσκησης βίας σε διαδηλωτή. Δεν υπάρχει πέρα από κάποια λίστα συμμετεχόντων που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καμιά συγκεκριμένη καταγγελία, ούτε πειστήριο.

Ο κατά Βούτση «προβοκάτορας» του walkie talkie, είναι αστυνομικός σε υπηρεσία, που συντόνιζε τις δυνάμεις.

Η βία που είχε καιρό να δει ο Γραμματέας της νεολαίας, φαίνεται σε σχετικό βίντεο. Είναι η παρέμβαση, αστυνομικού, αποσπασμένου στη φύλαξη γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, που χειροδίκησε κατά συναδέλφου του και απέτρεψε τη σύλληψη κουκουλοφόρου, που είχε επιτεθεί σε μέλη της ομάδας «ΔΡΑΣΗ». Κι ας διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνωρίσθηκε και εναντίον του σχηματίσθηκε δικογραφία. Με εντολή εισαγγελέα κρατείται και παραπέμπεται αύριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Η κατάφωρη αστυνομική βία της Ρ. Δούρου είναι μια φωτογραφία αμυχών στα πόδια, χωρίς αναφορά.

Φυσικά δεν είδε η Ρ. Δούρου, ούτε άλλος στον ΣΥΡΙΖΑ το καμένο από μολότοφ κράνος που προστάτεψε έναν αστυνομικό από τα χειρότερα. Έχει μόνο εγκαύματα στο πρόσωπο.

Το «όργιο καταστολής» είναι οι 90 μολότοφ που δέχθηκαν και η προσπάθεια της Αστυνομίας να απωθηθούν και συλληφθούν οι «αναρχικοί».

Η χθεσινή δράση της Αστυνομίας είναι μια νίκη της νομιμότητας. Προστάτεψε την πόλη. Περιφρούρησε τη συγκέντρωση. Σε πείσμα όσων φαντάζονται εκτροπές, βία και προβοκάτσιες.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τόσα ψέματα για την αστυνομία; Γιατί με κάθε ευκαιρία, αντιστρέφει την πραγματικότητα, κατασκευάζει σενάρια κατάχρησης εξουσίας και ανακαλύπτει δράσεις εναντίον του;

Τελικά τι συμβαίνει; Χρειάζεται αναρχικούς, βία, αναμπουμπούλα, τα φαντάσματα και τα στερεότυπα άλλων επώδυνων εποχών για να βρει εχθρό ο ΣΥΡΙΖΑ, να νομιμοποιήσει τις απόψεις του και να δικαιολογήσει τη στάση του;

Είναι μόνος του σε αυτό τον κατήφορο, στο κυνήγι και την αναβίωση του παρελθόντος. Δεν έχει η Ελλάδα καμιά πολυτέλεια να ζει στο χθες και να ξύνει υπαρκτές μεν, αλλά παλιές πληγές.

Η σελίδα γύρισε σε μια δημοκρατία με αντιπάλους χωρίς εχθρούς, που θέλει κουράγιο, ανοχή, μέτρο, ψυχραιμία και δύναμη. Η σελίδα γύρισε στη λογική. Μέσα κι έξω από τη Βουλή».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρατείται ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ που φέρεται να εμπόδισε σύλληψη διαδηλωτή"

Καλογρίτσας: Έχω αδιάσειστα στοιχεία για το πού πήγαν και με υποδείξεις ποιων εκατομμύρια ευρώ

Σε μια δήλωση με πολλούς αποδέκτες προχωρά ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Δημήτριου Λουβερδή, σημειώνοντας πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τα οποία, όπως σημειώνει, αφενός «αποδεικνύουν την αληθινή συμφωνία και κυρίως τα μέρη που πραγματικά συνήψαν αυτή» και αφετέρου «πού και με υποδείξεις ποιών διατέθηκαν τα κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ». Ακόμη, στη δήλωσή του ο επιχειρηματίας επαναλαμβάνει πως ο λιβανέζικος κολοσσός CCC προχώρησε σε ψευδείς παραστάσεις ενώπιον των δικαστηρίων και επισημαίνει πως επιφυλάσσεται να προσκομίσει τα στοιχεία που διαθέτει στις δικαστικές αρχές.

Αναλυτικά, η δήλωση Καλογρίτσα έχει ως εξής:

«Συναισθανόμενοι τη σοβαρότητα και τις νομικές προεκτάσεις της υπόθεσης που έχει γεννηθεί κατόπιν της συνειδητής επιλογής της εταιρείας CCC να προβεί σε ψευδείς παραστάσεις ενώπιον Δικαστηρίων της ημεδαπής και της αλλοδαπής και το κυριότερο να εμμείνει σε αυτές (τις ψευδείς παραστάσεις) παρά τις επανειλημμένες έγγραφες προσκλήσεις μας που προηγήθηκαν για να συμμορφωθεί στα επιτασσόμενα εκ του νόμου, επιλέξαμε καταρχήν τη στάση της σιωπής, σε έμπρακτη εκδήλωση του σεβασμού μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο έργο αυτής.

Ωστόσο, οι ανακρίβειες πλείστων δημοσιευμάτων και το βασικότερο η διαστρέβλωση της αλήθειας, μας αναγκάζει να εφιστήσουμε την προσοχή όλων στα κάτωθι:

α) οι ως άνω έγγραφες προσκλήσεις που προηγουμένως απευθύναμε στην εταιρεία CCC να απέχει από κάθε παράνομη πράξη, αυτονόητα στερούν από την ίδια αλλά και από οποιονδήποτε τρίτο – γνώστη αλήθειας, κάθε νομικό, αλλά και ηθικό αντεπιχείρημα, για τις συνέπειες που επέφερε αυτή η συνειδητή στάση της ίδιας της CCC, αλλά και των προσώπων που συνεργάστηκαν με αυτή.

β) τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αληθινή συμφωνία και κυρίως τα μέρη που πραγματικά συνήψαν αυτή, όπως άλλωστε αυτά αναδεικνύονται και από τα κατατεθέντα email, είναι αδιάσειστα και θα αποδειχθούν στο πλαίσιο της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας.

γ) εξίσου δε αδιάσειστα είναι και τα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν πού και με υποδείξεις ποιών διατέθηκαν τα κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ, προς προώθηση και προσαύξηση της αξίας Εντύπου φίλα διακείμενου στην κατά τον οικείο χρόνο κυβέρνηση και τα οποία θα προσκομιστούν αρμοδίως στις δικαστικές αρχές».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλογρίτσας: Έχω αδιάσειστα στοιχεία για το πού πήγαν και με υποδείξεις ποιων εκατομμύρια ευρώ"

Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας και μελτέμια

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο 11 Ιουλίου με ενισχυμένους όμως ανέμους. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα έχουμε στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στη δυτική Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά, τις πρωινές ώρες, πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην Ήπειρο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στις Σποράδες και την Εύβοια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άνοδος της θερμοκρασίας και μελτέμια"

Κορωνοϊός: 60 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 42 εισαγόμενα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 60 νέα κρούσματα  κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3732, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

Από το σύνολο των 3732 κρουσμάτων, 962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση

Aναλυτικότερα:

- 40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, στη συντριπτική πλειονότητα στον Προμαχώνα,

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
- 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
- 8 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης

- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης


xartis

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 

123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


krousmata

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 363412 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5894 (1.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 39444 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 78 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.


deigmata
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 60 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 42 εισαγόμενα"

Δίωξη για κακουργηματικές πράξεις κατά των 9 συλληφθέντων για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Αντιμέτωποι με κακουργηματικές πράξεις είναι οι 9 συλληφθέντες των χθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυνομικού που δέχθηκε μολότοφ από κοντινή απόσταση αλλά η συγκεκριμένη κατηγορία στρέφεται κατά αγνώστων δραστών.

Σε βάρος των 9 συλληφθέντων (8 άνδρες, μία γυναίκα) που οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα ασκήθηκε δίωξη για 3 κακουργήματα.

Κατά περίπτωση κατηγορούνται για κατοχή εκρηκτικών υλών κατ’ εξακολούθηση, έκρηξη κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν και τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων, ελευθέρωσης κρατουμένου και σε απόπειρα, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας, εξύβρισης, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Όλοι οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο πήραν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.

Μεγάλος αριθμός ατόμων βρέθηκε συγκεντρωμένο στα δικαστήρια για να συμπαρασταθεί με συνθήματα στους συλληφθέντες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωξη για κακουργηματικές πράξεις κατά των 9 συλληφθέντων για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας"

Αγιά Σοφιά: Το διάταγμα του Ερντογάν που μετατρέπει τον ναό σε τζαμί

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής το σχετικό διάταγμα για το άνοιγμα και τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως «λειτουργικού τζαμιού», δηλώνοντας ότι το κτίριο «θα αναληφθεί από τη Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων».

Δείτε το σχετικό διάταγμα με την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου, με το μήνυμά του για «καλή τύχη», που δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης...

diatagma_erdogan

Σημειώνεται πως στις 20:53 απόψε το βράδυ, ο Τούρκος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στον τουρκικό λαό για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς. 

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ και άνοιξε τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείου ως τζαμί.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγιά Σοφιά: Το διάταγμα του Ερντογάν που μετατρέπει τον ναό σε τζαμί"

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του «Μεγάλου Περιπάτου»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε Αθηναίος πολίτης και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η κοινή υπουργική απόφαση για «την επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» («Μεγάλος Περίπατος»). Η υπουργική απόφαση ισχύει για 3 μήνες και προβλέπεται δυνατότητα παράτασης για άλλους 3 μήνες.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση αναφέρει ότι «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας».

Ειδικότερα, ο Θεόδωρος Γαζούλης, δικηγόρος του Αθηναίου πολίτη που προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, στην αίτηση ακύρωσης, ότι για την έκδοση της επίμαχης κοινής υπουργικής απόφασης δεν υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση, αλλά και η σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς από τα απαγορευτικά μέτρα εξαιρούνται μέλη της Κυβέρνησης, βουλευτές, κ.λπ.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του «Μεγάλου Περιπάτου»"

ΝΔ για Ραλλία Χρηστίδου: Αθωώνει εκείνους που στη Marfin δολοφόνησαν εν ψυχρώ τρεις ανθρώπους

«Προκλητική» και «απαράδεκτη» χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Έλενα Σώκου την τοποθέτηση της Ραλλίας Χρηστίδου στη Βουλή ότι «οι τραπεζίτες φίλοι της ΝΔ ευθύνονται για τους νεκρούς»!

Η κυρία Σώκου σημειώνει ότι με την τοποθέτησή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «αθωώνει εκείνους που στη Marfin δολοφόνησαν εν ψυχρώ τρεις νέους ανθρώπους». 

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύτηκε να μιλήσει για δολοφονία και ο κ. Τσίπρας «προτίμησε να μη μετέχει στην εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων και να πάει μόνος του άλλη ώρα». 

«Η κυρία Χρηστίδου με την στάση της δείχνει πόσο δύσκολο είναι για κάποιους να διαχωρίσουν τη θέση τους από δράση και συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία» καταλήγει η ΝΔ. 

Αναλυτικά, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Έλενα Σώκου δήλωσε: 

Η δήλωση της κυρίας Χρηστίδου, αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Με την απαράδεκτη τοποθέτησή της αθωώνει εκείνους που στη Marfin δολοφόνησαν εν ψυχρώ τρεις νέους ανθρώπους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύθηκε πολύ να μιλήσει για τη δολοφονία και ο κ.Τσίπρας προτίμησε να μη μετέχει στην εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων και να πάει μόνος του άλλη ώρα. Η κυρία Χρηστίδου με την στάση της δείχνει πόσο δύσκολο είναι για κάποιους να διαχωρίσουν τη θέση τους από δράση και συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για Ραλλία Χρηστίδου: Αθωώνει εκείνους που στη Marfin δολοφόνησαν εν ψυχρώ τρεις ανθρώπους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news