facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Κομισιόν: Δίνει € 485 εκατ. στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα την αποδέσμευση ποσού ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν. Από τα χρήματα αυτά, τα 100 εκατομμύρια θα δοθούν στην Ιορδανία και τον Λίβανο, τις δύο χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους. Με τα υπόλοιπα 485 εκατομμύρια θα στηριχθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία και θα συνεχιστούν δύο μεγάλα ανθρωπιστικά προγράμματα της ΕΕ.

«Η ΕΕ στηρίζει με συνέπεια τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς ο νέος κορονοϊός απειλεί τους πιο ευάλωτους, δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη σωτήρια βοήθεια. Έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε τους Σύρους και τις χώρες που τους φιλοξενούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική αρωγή θα βοηθήσει τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και θα στηρίξει οικογένειες που έχουν ανάγκη, δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι σχολίασε ότι καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ο τερματισμός της κρίσης στη Συρία, είναι προς το συμφέρον την ΕΕ να αυξηθεί η στήριξη που παρέχει ώστε να ενισχυθούν οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν, «ιδίως στο τρέχον πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού».

Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, η ΕΕ και οι χώρες μέλη έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Δίνει € 485 εκατ. στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες"

Έβρος: Τουρκική κινητικότητα στα σύνορα - Πληροφορίες για συγκέντρωση 6.000 μεταναστών

Την άφιξη λεωφορείων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της Αδριανούπολης επιβεβαιώνουν πληροφορίες που επικαλείται το Ράδιο Έβρος.

Οι πληροφορίες έρχονται εν μέσω σεναρίων ότι οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήδη, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό με τον μηχανισμό αναχαίτισης της εφόδου να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το evrosonline.gr, εκτός από την περιοχή της Αδριανούπολης, κινητικότητα υπάρχει και στην τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.

Το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών, μάλιστα, φαίνεται να ξεπερνάει τις 6.000.

Το ταξίδι της ελπίδας μέσω της Αδριανούπολης ξεκινούν και πάλι μετανάστες, αναφέρει δημοσίευμα της Haber Turk.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Τουρκική κινητικότητα στα σύνορα - Πληροφορίες για συγκέντρωση 6.000 μεταναστών"

Θεσσαλονίκη: Σε 90χρονο που είχε εξαφανιστεί ανήκει το πτώμα που βρέθηκε δίπλα σε έλος

Ταυτοποιήθηκε το πτώμα που βρέθηκε το μεσημέρι δίπλα σε έλος, παραπλεύρως του δρόμου Θεσσαλονίκης – Καλοχωρίου, στο ύψος της πύλης 16 του λιμανιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, η σορός ανήκει στον 90χρονο, Αθανάσιο Καραγιάννη, ο οποίος διέμενε στην περιοχή της Νεάπολης.

Ο άτυχος άντρας έπασχε από άνοια και οι οικείοι του είχαν δηλώσει την εξαφάνισή του στις 19 Απριλίου. Είχε εκδοθεί silver alert από την Γραμμή Ζωής.

Από την αυτοψία που διενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σε 90χρονο που είχε εξαφανιστεί ανήκει το πτώμα που βρέθηκε δίπλα σε έλος"

Φυλακές Χαλκίδας: Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος - Προσπάθησε να περάσει κινητά τηλέφωνα

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε συμβασιούχους σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Χαλκίδας την ώρα που περνούσε το κατώφλι των φυλακων «φορτωμένος» με κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim

Ο υπάλληλος που οι πληροφοριες λένε οτι είναι νεος και μπήκε με τον διαγωνισμο 6Κ/2018 του ΑΣΕΠ, συνεληφθη ύστερα απο πληροφοριες που έφθασαν στην ΕΛ.ΑΣ για περιεργες δραστηριότητες και μετα απο δικογραφια που σχηματίστηκε σε βάρος του αναμένεται να οδηγηθει στον εισαγγελέα. 

«Οι επίορκοι και διεφθαρμένοι υπάλληλοι δεν είναι συνάδελφοί μας. Είναι συνυπηρετώντες υπάλληλοι οι οποίοι μας μολύνουν. Αργά ή γρήγορα ο βούρκος στον οποίο κυλιούνται θα τους ρουφήξει. Ο πέλεκυς της δικαιοσυνης πρέπει να πέφτει βαριά επάνω στα λερωμένα και απλωμένα χέρια τους» τονίζει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος.
IMG_6746
Όπως προσθέτει: «Η ομοσπονδία μας έχει προτείνει ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων της διαφθοράς στις φυλακές με πρωτο και κυριο της δημιουργία ενός σύγχρονου σώματος επιθεώρησης και ελέγχου καταστημάτων κράτησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Χαλκίδας: Συνελήφθη σωφρονιστικός υπάλληλος - Προσπάθησε να περάσει κινητά τηλέφωνα"

Ιταλία: 71 νεκροί σε ένα 24ωρο - 321 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 233.836. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.601. Παράλληλα, 160.938 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων ήταν 233.515 και είχαν χάσει τη ζωή τους 33.530 άνθρωποι, ενώ 160.092 είχαν θεραπευθεί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους 71 άνθρωποι και καταγράφηκαν 321 νέα κρούσματα. 846 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 353 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 5.742 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 33.202 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν μικρή αύξηση: νόσησαν 3 περισσότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 16 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 891.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε την ενόχλησή της, για την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την ελεύθερη οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των δυο χωρών. «Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να ανοίξουμε τα σύνορα με την Ιταλία, αλλά ελπίζουμε να μπορέσουμε να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, απάντησε ότι «οι ατομικισμοί παραβιάζουν το κοινοτικό πνεύμα και ζημιώνουν την Ευρώπη και την ενιαία αγορά της». Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αισιοδοξεί, πάντως, ότι το τα ιταλοαυστριακά σύνορα θα μπορέσουν να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 71 νεκροί σε ένα 24ωρο - 321 νέα κρούσματα κορωνοϊού"

Κορωνοϊός - Υδροξυχλωροκίνη: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών

Την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών υδροξυχλωροκίνης κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εννέα ημέρες μετά την αναστολή των δοκιμών αυτών, σε συνέχεια μιας μελέτης στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ , Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Στο στόχαστρο η εταιρεία που έδωσε τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η μελέτη

Την ίδια ώρα, τα φώτα πέφτουν πάνω στη δράση της Surgisphere, μιας μικρής αμερικανικής εταιρείας, που δίνοντας στοιχεία σε ερευνητές οδήγησε σε αλλαγή της πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και κράτη, αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμά του. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η εταιρεία παρείχε στους ερευνητές τα στοιχεία που έδειξαν ως επικίνδυνη τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Η μεθοδολογία των ερευνητών αλλά και ο τρόπος συλλογής των δεδομένων προκάλεσε από την αρχή ενστάσεις. Μάλιστα σήμερα το Lancet τήρησε αποστάσεις από την έρευνα που δημοσίευσε, προκαλώντας ερώτηση για την εγκυρότητα των μελετών που φιλοξενούν τα πιο σημαντικά ιατρικά περιοδικά. 

Ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και μοντέλο για ενηλίκους στους εργαζόμενους 

Πίσω από τα στοιχεία βρίσκεται η Surgisphere με έδρα τις ΗΠΑ. Εντύπωση προκαλούν οι υπάλληλοί της. Σε αυτούς φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και ένα μοντέλο που παράγει περιεχόμενο μόνο για ενήλικες. Η εταιρεία παρείχε στοιχεία σε πολλές μελέτες πάνω στην Covid-19. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να εξηγήσει με επάρκεια τα δεδομένα ή τη μεθοδολογία της. 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως. Μάλιστα σε δεδομένα της εταιρείας φαίνεται ότι έχουν στηριχθεί έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε δύο από τα πιο κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, το Lancet και το New England Journal of Metedine. Οι σχετικές μελέτες μάλιστα φέρουν και την συνυπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Sapan Desai

Οι συγκεκριμένες μελέτες προκάλεσαν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην απόφαση του ΠΟΥ και ερευνητικών ινστιτούτων ανά τον κόσμο για την διακοπή των κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης. 

Ωστόσο σήμερα το Lancet εξέδωσε επισήμανση για «έκφραση ανησυχίας» σχετικά με τη μελέτη για την υδροξυχλωροκίνη, ενώ παρόμοια αναγγελία έγινε και από το «New England Journal of Medicine». Συντάκτες που δεν σχετίζονται με την Surgisphere θα κάνουν έλεγχο για την προέλευση και την εγκυρότητα των δεδομένων της εταιρείας, λόγω «ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία» τους.

Μικρό ή ανύπαρκτο επιστημονικό υπόβαθρο

Πάντως, μια αναζήτηση του διαθέσιμου υλικού δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην Surgisphere έχουν μικρό ή ανύπαρκτο υπόβαθρο τόσο στη συλλογή δεδομένων όσο και επιστημονική κατάρτιση. Ένας εργαζόμενος που φέρεται ως επιστημονικός συντάκτης φαίνεται ότι είναι συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Μία άλλη εργαζόμενοι που φέρεται ως στέλεχος μάρκετινγκ είναι μοντέλο για ενηλίκους και διοργανώτρια εκδηλώσεων. 

Στη σελίδα της στο LinkedIn η εταιρεία έχει λιγότερους από 100 followers και την προηγούμενη εβδομάδα είχε έξι εργαζομένους. Αυτό άλλαξε και την Τετάρτη έχει πέντε υπαλλήλους. 

surgisphere


Κι ενώ η Surgisphere υποστηρίζει ότι «τρέχει» μία από τις μεγαλύτερες και γρηγορότερες νοσοκομειακές βάσεις δεδομένων στον κόσμο, δεν έχει απολύτως καμία διαδικτυακή παρουσία. Στο twitter έχει λιγότερους από 170 ακολούθους, ενώ δεν έχει πραγματοποιήσει καμία ανάρτηση από τον Οκτώβριο του 2017 και τον Μάρτιο του 2020. 

Εντύπωση προκαλεί και η ιστοσελίδα της, με ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που τα νοσοκομεία μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για να ανανεώσουν τη βάση δεδομένων. 

Ο Desai έχει και στο παρελθόν καταγγελθεί για κακές πρακτικές, σε τρεις περιπτώσεις άσχετες με την εταιρεία, όμως πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο Scientist χαρακτήρισε ως ανυπόστατες τις συγκεκριμένες καταγγελίες.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Υδροξυχλωροκίνη: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών"

Μήνυμα προς Τουρκία στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου: «Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις»

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με αφορμή τις αυξημένες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, παραθέτοντας τις διπλωματικές κινήσεις της χώρας στον ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις σεβόμενη πάντα το Διεθνές Δίκαιο επισημαίνοντας πως η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεδομένη.
Ο διάλογος Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες έχει ως εξής:
Κυρ. Μητσοτάκης: «Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε πάντα έτσι και τώρα η Ελλάδα δεν θέλει την ένταση.
Ελπίζω να ξεπεράσουμε και αυτή την ένταση. Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη δεν την αμφισβήτησε ποτέ, όπως συνέβη και στον Έβρο. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων όλης της Ε.Ε».
Κατ. Σακελλαροπούλου: «Οι εντάσεις συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας. Επισκέφθηκα την Θράκη, ταυτόχρονα έχουμε τα ζητήματα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η απάντηση είναι προφανής.
Κυρ. Μητσοτάκης: «Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακούμε, υπάρχει ισονομία στην Θράκη που πρόσφατα επισκεφθήκατε».
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολύ χαίρομαι που σας ξαναβλέπω και χαίρομαι που μπορούμε πια να θεσμοθετούμε αυτή την επικοινωνία. Πρόθεσή μου είναι να τη σταθεροποιήσουμε, μια φορά τον μήνα να μπορούμε να έχουμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα. Να σας ενημερώνω για το τι συμβαίνει σε επίπεδο κυβερνητικού έργου και βέβαια να ακούω και τις δικές σας προτάσεις, απόψεις και εντυπώσεις. Είχατε μια πολύ ενδιαφέρουσα, από ό,τι είδα, επίσκεψη στη Θράκη και με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω τις εντυπώσεις σας. Γιατί η Θράκη, παρά κάποιους ανυπόστατους ισχυρισμούς που εξακολουθούμε να ακούμε, παραμένει ένα παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας, μια πολιτική η οποία έχει εμπεδωθεί εδώ και 30 χρόνια και πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Βέβαια η Θράκη, ειδικά η περιοχή της Ξάνθης έχει και την ιδιαιτερότητα να μας δίνει κάποια μικρά ενισχυμένα επιδημιολογικά φορτία και θα χρειαστεί μια ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες εβδομάδες, αλλά θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα, όπως νομίζω ότι έχουμε αντιμετωπίσει συνολικά αποτελεσματικά τα ζητήματα της πανδημίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Χαίρομαι πολύ κύριε Πρόεδρε που σας ξαναβλέπωκαι που οι συνθήκες σιγά σιγά ομαλοποιούνται έτσι ώστε να μπορούμε να επανέλθουμε συνολικά να επανέλθουμε στην ομαλότητα σαν χώρα. Ξεκίνησα ήδη έναν κύκλο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε καλά και ίσως λίγο κακά νέα με την έννοια των εντάσεων που συνεχίζονται από τη μεριά της Τουρκίας. Πράγματι, όπως αναφέρατε κι εσείς είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχει αυτή η γενναία ενίσχυση, και η γενναία, τολμώ να πω απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της οικονομίας γιατί είναι πολύ μεγάλες οι επιπτώσεις από την πανδημία που περάσαμε και ακόμη δεν έχουμε με βεβαιότητα ξεφύγει. Αλλά υπάρχει μία ευκαιρία τώρα για τη χώρα να ξαναδούμε το παραγωγικό μας μοντέλο και το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Αυτό είναι ένα βάρος βεβαίως που πέφτει κυρίως σε εσάς, στην κυβέρνηση, αλλά είναι μια ευκαιρία να τα ξαναδούμε συνολικά αυτά τα θέματα.
Όπως είπατε βρέθηκα πρόσφατα στη Θράκη αυτές τις μέρες, θα τα πούμε αναλυτικά, και είχα την ευκαιρία να δω τα προβλήματα, τις δυσκολίες αλλά και τη δυναμική αυτών των ανθρώπων που είναι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας και συμβιώνουν αρμονικά επί τόσες δεκαετίες πια. Ταυτόχρονα έχουμε τα προβλήματα με τους γείτονες που συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις και αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας να θέτουν θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα οποία είναι νομίζω προφανής από όλους μας η απάντηση ότι πάντα θα τα προστατεύουμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, όπως κάνει πάντα, θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σε αυτήν την ένταση, την οποία θέλω να τονίσω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν την επιθυμεί και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το θετικό είναι -πέρα από τη σταθερότητα της ελληνικής θέσης- ότι με όσους Προέδρους άλλων χωρών έχω μιλήσει -πριν λίγο μιλούσα με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας- είναι σταθερή η στήριξή τους. Ο ίδιος μάλιστα μου εξέφρασε αυτή τη θέση, έγινε κατανοητή νομίζω η θέση της Ελλάδας για τον Έβρο, ήταν πολύ κρίσιμη η εξέλιξη εκείνη. Αλλά και τώρα οι νεότερες εξελίξεις, στα θέματα της Τουρκίας στις συμφωνίες με τη Λιβύη, έχουμε τουλάχιστον, κάποιους, αρκετούς θα έλεγα συμμάχους.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Και νομίζω ειδικά στο ζήτημα του Έβρου και της φύλαξης των συνόρων μας, επιβεβαιώθηκε και περίτρανα όταν λίγες μέρες μετά την έξαρση που είχαμε στις αρχές Μαρτίου βρέθηκε στον Έβρο ολόκληρη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας αυτό το μήνυμα: Ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα την επιτελεί αυτή την αποστολή στο ακέραιο, και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέο μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο

Στο μεταξύ παράλληλα με τις απειλές για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις στο Αιγαίο.
Ειδικότερα σήμερα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύο CN-235 και ένα ελικόπτερο, προχώρησαν σε 39 παραβιάσεις και έξι παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Μάλιστα σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες. Σημειώνεται ότι δύο από τα παραπάνω αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα προς Τουρκία στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου: «Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις»"

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: Χαροπαλεύει ομογενής αστυνομικός που πυροβολήθηκε στο κεφάλι - ΒΙΝΤΕΟ

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο Ελληνοαμερικανός αστυνομικός, Shay Mikalonis, ο οποίος παραμένει σε μηχανική υποστήριξη μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, στο Λας Βέγκας το βράδυ της Δευτέρας.
Ο 29χρονος ομογενής είναι αστυνομικός τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πυροβολήθηκε πισώπλατα, κατά τη διάρκεια σύλληψης, την ώρα που η Αστυνομία του Λας Βέγκας επιχειρούσε να διαλύσει ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών μπροστά από ένα καζίνο.
Για το δυσάρεστο περιστατικό πραγματοποίησε ανάρτηση στο Facebook και το Τμήμα 20 της AHEPA: "Παρακαλούμε προσευχηθείτε για τον Αστυνομικό Shay Mikalonis, μέλος της Ελληνορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Ιωάννη στο Λας Βέγκας".
Tο μητροπολιτικό τμήμα της αστυνομίας του Λας Βέγκας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του ύποπτου δράστη. Πρόκειται για τον 20χρονο Edgar Samaniego.




enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: Χαροπαλεύει ομογενής αστυνομικός που πυροβολήθηκε στο κεφάλι - ΒΙΝΤΕΟ"

Ισπανία: Πρώτος θάνατος μετά από τρεις ημέρες – 219 νέα κρούσματα

Τον πρώτο θάνατο από την Covid-19 μετά από τρεις ημέρες χωρίς κανένα θύμα κατέγραψε σήμερα η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι νεκροί από την πανδημία ανέρχονται πλέον στους 27.128. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν επίσης 219 νέα κρούσματα, με το σύνολο να φτάνει τα 240.326, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Πρώτος θάνατος μετά από τρεις ημέρες – 219 νέα κρούσματα"

Κλειστή η Λ. Ποσειδώνoς στις 5 & 6 Ιουνίου -Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί

Η λεωφόρος Ποσειδώνος θα παραμείνει κλειστή από το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουνίου μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου, λόγω των εργασιών αποπεράτωσης της πεζογέφυρας στη συμβολή των λεωφόρων Ποσειδώνος και Καλαμακίου.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 23:00 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου, θα είναι κλειστή η λεωφ. Ποσειδώνος από την οδό Κανάρη μέχρι και τη λεωφόρο Καλαμακίου, καθώς και η λεωφ. Καλαμακίου από την οδό Αριστοτέλους μέχρι και τη λεωφ. Ποσειδώνος.

Στο διάστημα αυτό η Τροχαία θα κάνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, ενώ θα τροποποιηθούν και τα δρομολόγια όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που διέρχονται από τη λεωφ. Ποσειδώνος (λεωφορεία, ΤΡΑΜ κ.λπ.), σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύουμε.

O Δ. Αλίμου επισημαίνει ιδιαίτερα ότι:


  • Στα κλειστά τμήματα των παραπάνω λεωφόρων θα απαγορεύεται η κυκλοφορία τόσο των οχημάτων, όσο και των πεζών. Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει για τους παρόδιους κατοίκους των παραπάνω σημείων, οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από ειδική όδευση για την πεζή προσέγγιση στις κατοικίες τους.
  • Λόγω των μεγάλων κυκλοφοριακών φόρτων στις λεωφόρους Ποσειδώνος και Καλαμακίου, η κίνηση των οχημάτων θα είναι δυσχερής. Προτρέπουμε τους οδηγούς να αποφύγουν την κυκλοφορία κοντά στο χώρο του εργοταξίου, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν.
  • Ενδείκνυται η κυκλοφορία από τις λεωφόρους Αλίμου και Αμφιθέας/Ελευθερίας, ενώ πρέπει να αποφεύγεται πλήρως η κυκλοφορία στο τμήμα της λεωφόρου Ποσειδώνος ανάμεσα στις λεωφόρους Αλίμου και Αμφιθέας.
  • Για την εξυπηρέτηση των πολιτών (πεζών και οδηγών) θα υπάρχουν δυνάμεις της Τροχαίας στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να ρυθμίζεται η κίνηση.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες για την κατανόηση και συνεργασία τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η κατασκευή του έργου και να αποδοθεί το ταχύτερο δυνατόν στη χρήση του κοινού η νέα πεζογέφυρα και η ευρύτερη περιοχή του εργοταξίου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή η Λ. Ποσειδώνoς στις 5 & 6 Ιουνίου -Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί"

Κοροναϊός: 8.536 νέα κρούσματα, 178 θάνατοι στη Ρωσία

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 8.536 νέα κρούσματα του κοροναϊού, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 432.277, την τρίτη παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων.

Παράλληλα ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 5.215 μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι κατέγραψαν άλλους 178 θανάτους από την covid-19 το τελευταίο 24ωρο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 8.536 νέα κρούσματα, 178 θάνατοι στη Ρωσία"

Γερμανία: Καταργεί τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για την Ελλάδα κι άλλες 30 χώρες – Εκτός παραμένει η Τουρκία

Την κατάργηση των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων για τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και τα κράτη της ζώνης του Schengen Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία, αποφάσισε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, κορονοϊού επιτρέποντος, η προειδοποίηση θα μετατραπεί στις 15 Ιουνίου σε ταξιδιωτική οδηγία για κάθε μία από τις παραπάνω χώρες ξεχωριστά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, η Γερμανία δεν θα συνιστά πλέον στους πολίτες της να μην παραθερίσουν σε αυτές τις 31 χώρες. Προσωρινές εξαιρέσεις αποτελούν η Ισπανία και η Νορβηγία, καθώς οι δύο χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε αλλοδαπούς και πέραν τις 15 Ιουνίου.

Στενή παρακολούθηση

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες που θα ισχύουν από τις 15 Ιουνίου θα επικαιροποιούνται συνεχώς με ακριβή στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί εντός μιας χώρας, κυρίως για θέματα που αφορούν τον κορονοϊό: μέτρα υγιεινής, μέτρα προστασίας σε ξενοδοχεία και πολλά άλλα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας το πρωί στο Βερολίνο, οι οδηγίες ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και προειδοποιήσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. Όσο ισχύει η καραντίνα των 14 ημερών για όσους εισέρχονται στη χώρα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γερμανούς να μην ταξιδεύουν εκεί.

Ο κ. Μάας κατέστησε επίσης σαφές ότι η Γερμανία θα μετατρέψει την οδηγία σε προειδοποίηση σε περίπτωση που ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια από τις χώρες ξεπεράσει τα 50 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.

Εκτός παραμένει η Τουρκία

Η ταξιδιωτική προειδοποίηση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Μαρτίου εξακολουθεί όμως να ισχύει για όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, επομένως και για την Τουρκία, η οποία είναι από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών.

Σε περίπτωση που η Κομισιόν άρει τους περιορισμούς εισόδου από τρίτες χώρες αυτή την εβδομάδα, τότε ενδεχομένως η γερμανική κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα την άλλη Τετάρτη.

Τέλος, ο κ. Μάας επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ξανά επιχείρηση του υπουργείου Εξωτερικών για την επιστροφή Γερμανών τουριστών που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη Γερμανία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Καταργεί τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για την Ελλάδα κι άλλες 30 χώρες – Εκτός παραμένει η Τουρκία"

Επεισόδια και μολότοφ έξω από την αμερικανική πρεσβεία - Έσπασαν βιτρίνες στο Κολωνάκι

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 20.30 έξω από την Αμερικανική πρεσβεία, στο περιθώριο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν παραταγμένες έξω από την πρεσβεία, οι οποίες απάντησαν με χημικά.

Διαδηλωτές έβαλαν επίσης φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο προσαγωγές.

Η συγέντρωση διαλύθηκε μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων. Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια

Αντιεξουσιαστές έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στο Κολωνάκι, ενώ άγνωστοι πέταξαν πέτρες εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στην Ηρώδου Αττικού.

Στο Κολωνάκι, μάλιστα, οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους νεαρούς ακόμα και στην Τσακάλωφ.

vitrines-kolonaki__1_
vitrines-kolonaki__2_
Λόγω της πορείας και των επεισοδίων έκλεισαν η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

riots-3
riots-4
riot-5
Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 19:30 από το Σύνταγμα ως ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές στις ΗΠΑ που έχουν βγει στους δρόμους φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ









Οι διαδηλωτές ήταν περίπου 2.000. Η αμερικανική πρεσβεία θύμιζε «αστακό», με τουλάχιστον 10 κλούβες ΜΑΤ.

riots-2
riots-1
IMG_6955
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια και μολότοφ έξω από την αμερικανική πρεσβεία - Έσπασαν βιτρίνες στο Κολωνάκι"

Novartis: Κατέθεσαν ως ύποπτοι οι εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης

Γραπτά υπομνήματα με τα οποία αρνήθηκαν τις κατηγορίες κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Οι τρεις εισαγγελείς κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις εισαγγελείς προσκόμισαν στοιχεία και έγγραφα στους δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου προς αντίκρουση των κατηγοριών. Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, η κ. Τουλουπάκη και οι κ.κ. Ντζούρας και Μανώλης κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης.

Εν τω μεταξύ, νέα έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει στον Άρειο Πάγο μετά τα απόρρητα έγγραφα του FBI τα οποία κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αλλά και στους κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Novartis: Κατέθεσαν ως ύποπτοι οι εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ντζούρας και Μανώλης"

Κορωνοϊός - Σουηδία: Πολιτικές αναταράξεις μετά την παραδοχή ότι η ανοσία της αγέλης... απέτυχε!

«Φωτιές» άναψε στην Σουηδία η δήλωση του κορυφαίου επιδημιολόγου Αντερς Τέγκνελ ότι η πολιτική περί «ανοσίας της αγέλης» που εφαρμόστηκε εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 4.500 σε μία χώρα με έντεκα εκατομμύρια πληθυσμό (όσο η Ελλάδα), ο «Τσιόδρας της Σουηδίας» παραδέχτηκε τους λανθασμένους χειρισμούς του σε ότι αφορά την κρίση.

Οι δηλώσεις του «αρχιτέκτονα» της απρόσμενα χαλαρής στρατηγικής της χώρας κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, έφεραν σε δεινή θέση την κυβέρνηση της Στοκχόλμης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λέβεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί την διενέργεια έρευνας για τη διαχείριση της πανδημίας στην χώρα του, τηρεί σιγή ιχθύος αποφεύγοντας να απαντήσει στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τέγκνελ.

Από την πλευρά της, όμως, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στον Σουηδό επιδημιολόγο.

Σε γραπτή της απάντηση προς το Reuters, η υπουργός επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ήταν σε κάθε στιγμή έτοιμη να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα αν τα είχαν εισηγηθεί οι εμπειρογνώμονες» δείχνοντας ουσιαστικά τον καθηγητή Τέγκνελ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Aftonbladet» δήλωσε ότι η συνολική στρατηγική για τον έλεγχο της νόσου, με την παράλληλη προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ήταν η ορθή. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι έχασε την ζωή τους ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων.

«Ταυτόχρονα θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι, σε ό,τι αφορά την φροντίδα των μεγαλύτερων και την εξάπλωση της νόσου, δεν λειτούργησε. Είναι προφανές. Υπερβολικά πολλοί ηλικιωμένοι πέθαναν εδώ», παραδέχθηκε.

Σε αντίθεση με ότι συνέβη στη Σουηδία, τα σχολεία, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις έκλεισαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην σκανδιναβική χώρα, η κυβέρνηση έκλεισε τα κέντρα φροντίδας λίγο πριν εκπνεύσει ο Μάρτιος, αλλά περίπου το 50% των θανάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αφορούν τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Επιπλέον, τα πρόσφατα τεστ αντισωμάτων έδειξαν ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό στην Σουηδία είναι πολύ μικρότερος από αυτούς που προέβλεπαν τα μοντέλα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας για να έχει επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης»: η πολιτική αυτή αποτελούσε και στρατηγικό στόχο της διαχείρισης της επιδημίας, όπως την είχε στο μυαλό του ο καθηγητής Άντερς Τέγκνελ.

Ο Σουηδός επιδημιολόγος τόνισε πάντως ότι είναι δύσκολο να πει κανείς ποια μέτρα από αυτά τα οποία ελήφθησαν σε άλλες χώρες, θα ήταν αποτελεσματικά στην πατρίδα του.

«Ισως θα το μάθουμε τώρα που αρχίζουν να αίρονται μέτρα, ένα την φορά. Και τότε ίσως να αποκτήσουμε κάποιου είδους πληροφόρηση για το τι, επιπλέον αυτών που εφαρμόσαμε, θα μπορούσαμε να έχουμε υιοθετήσει χωρίς να εφαρμόσουμε συνολικό lockdown», πρόσθεσε.

Η σουηδική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις και για το ότι δεν έχει φθάσει στον στόχο των 100.000 τεστ εβδομαδιαίως, έχοντας περιορισθεί στο ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπγιορν Ολσεν, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, δήλωσε ότι η στρατηγική της Σουηδίας υπήρξε καταστροφική.

«Είναι ένα από τα πιο επονείδιστα και τραγικά γεγονότα όλων των κατηγοριών για την Σουηδία», είπε ζητώντας αλλαγή πλεύσης, με τον πολλαπλασιασμό των τεστ και περισσότερη ιχνηλάτηση κρουσμάτων. «Όσο οι άνθρωποι πεθαίνουν, πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε».

Οι σημερινές δηλώσεις του επιδημιολόγου Τέγκνελ ακολουθούν την αυξανόμενη κριτική που διατυπώνεται στην Σουηδία για την διαχείριση της επιδημίας από την κυβέρνηση βάσει μιας πολιτικής που βασίστηκε κυρίως στην εθελούσια δράση, κοινωνική αποστασιοποίηση και εφαρμογή υγειονομικών κανόνων απλής λογικής, αλλά απέτυχε να προλάβει την εξάπλωση της επιδημίας.

Η Σουηδία έχει χαμηλότερη θνητότητα της νόσου Covid-19 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία, που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα «lockdown».

Όμως, με 443 θανάτους ανά εκατομμύριο ατόμων, καταλαμβάνει την όγδοη θέση της κατάταξης των κατά κεφαλήν θανάτων στον κόσμο . Επιπλέον, είχε την υψηλότερη θνητότητα στην Ευρώπη για ορισμένα χρονικά διαστήματα τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο «Ourworldindata.org».

«Αν επρόκειτο να αντιμετωπίσουμε την ίδια νόσο, γνωρίζοντας ακριβώς ότι γνωρίζουμε γι' αυτήν σήμερα, πιστεύω ότι θα είχαμε καταλήξει να κάνουμε κάτι ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και ο υπόλοιπος κόσμος», παραδέχθηκε ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σουηδία: Πολιτικές αναταράξεις μετά την παραδοχή ότι η ανοσία της αγέλης... απέτυχε!"

Αυξάνει το όριο επιβατών στα πλοία της ακτοπλοϊας

Η θετική πορεία περιορισμού του COVID-19 στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για τα επιβατηγά πλοία, επιτρέπει πλέον την αναθεώρηση του.

Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών αυξάνεται στο 60% (από 50%) για τα πλοία που δεν διαθέτουν καμπίνες και στο 65% (από 55%) για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες. Αυξάνεται επίσης σε 2 (από 1) το όριο ατόμων ανά καμπίνα, ενώ διατηρείται το αντίστοιχο όριο των τεσσάρων (04) ατόμων αν πρόκειται για οικογένεια ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.

Σχολιάζοντας την θετική αυτή εξέλιξη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους επιβάτες, τα πληρώματα και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη συνέπεια που επέδειξαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν στην τήρηση των μέτρων.

«Όπως είχα δηλώσει από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του Πρωτοκόλλου», είπε, «αυτό θα συνεχίσει να αναθεωρείται, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συνεχίζουμε με συνέπεια, μένουμε ασφαλείς».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνει το όριο επιβατών στα πλοία της ακτοπλοϊας"

Έρευνα για τον κορωνοϊό: Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δείχνουν 8 στους 10 Έλληνες

Την πλήρη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους χειρισμούς της κυβέρνησης και των επιστημόνων για την πανδημία, τόσο σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν όσο και στην άρση τους, αποτυπώνει έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) η εταιρεία ALCO. Ωστόσο, έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους αρμόδιους αποκαλύπτει η έρευνα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που θα αποτρέψουν μια δυνατή επανεμφάνιση του κορωνοϊού, καθώς μόλις 4 στους 10 πολίτες δηλώνουν πως τα εφαρμόζουν.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά για τη στάση των Ελλήνων σχετικά με τα μέτρα που μπήκαν στη ζωή μας τους τελευταίους τρεις μήνες και δείχνουν μάλλον σύγχυση και κόπωση παρά διαυγή και καθαρή ματιά απέναντι σε ό,τι προηγήθηκε και σε ό,τι συμβαίνει.

Έτσι, περισσότεροι από 8 στους δέκα δηλώνουν πως συμφωνούν απολύτως με τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία. Παρότι συμφωνούν όμως δεν εφαρμόζουν με συνέπεια, και το παραδέχονται, τα μέτρα προστασίας που έχει ορίσει η πολιτεία: μόλις το 44% δηλώνει πως τηρεί τα σχετικά μέτρα (απόσταση, χρήση μάσκας, κανόνες υγιεινής). Και 1 στους 3 δηλώνει πως δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία. Οι περισσότεροι βλέπουν όμως με την ίδια θετική ματιά και τώρα, όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την αξία του ιατρικού κόσμου όπως και του συστήματος δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν η μείωση των εισοδημάτων του ιατρικού κόσμου στον ιδιωτικό τομέα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την αποδοχή των πολιτών. Για τουλάχιστον 6 στους 10 γιατρούς του ιδιωτικού τομέα η απώλεια του εισοδήματος, εξαιτίας της πανδημίας υπερβαίνει το 25%.

«Η Ελληνική κοινωνία βγαίνει περισσότερο δυνατή και συσπειρωμένη από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι πολίτες αντελήφθησαν το δίχτυ προστασίας που δημιούργησε η πολιτεία και ο ιατρικός κόσμος, ο οποίος με αυταπάρνηση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αναδείχθηκε το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών και αυτό είναι μια ηθική ικανοποίηση» δήλωσε κατά την παρουσίαση της πανελλαδικής έρευνας την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης. 

Ωστόσο, υπογράμμισε το θέμα της απώλειας των εισοδημάτων των γιατρών και κάλεσε την πολιτεία να το λάβει υπόψη της.

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και σε 400 ιατρούς -μέλη του ΙΣΑ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πανδημία

Ειδικότερα, από την έρευνα, όπως παρουσιάστηκε στον ΙΣΑ, προέκυψαν τα εξής:

-Η ανησυχία για τον κορωνοϊό μειώνεται καθώς 1 στους 3 ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου. Η γνώση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης είναι καθολική, αλλά όχι και η εφαρμογή τους, αφού το 44% εφαρμόζει τα μέτρα αρκετά, ενώ το 8% λίγο. Είναι προφανές ότι ο περιορισμός της ανησυχίας έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της τήρησης των μέτρων, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.

-Η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορωνοϊό είναι αυτά που πρέπει, το 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερα απ’ όσο έπρεπε, ενώ το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσεται πιο αργάαπ’ ότι θα έπρεπε.

-Η αντίληψη της κοινωνίας για τους ιατρούς, αλλά και για το σύστημα δημόσιας υγείας βελτιώθηκε σημαντικά, μετά την πανδημία. Ειδικότερα για τους ιατρούς, το σχετικό ποσοστό φτάνει το εντυπωσιακό 61%.

-Σε αντίθεση με την ενισχυμένη εικόνα τους, ωστόσο οι ιατροί είδαν την κίνηση στα ιατρεία τους να μειώνεται πολύ σημαντικά, αφού το 64% των πολιτών δηλώνει ότι περιόρισε τις σχετικές επισκέψεις.

-Η αναγνωρισιμότητα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςαυξάνεται με αργό ρυθμό (ξεπέρασε οριακά το 50%), όπως και η αντίληψη για θετική επίδραση του στις παρεχόμενες υπηρεσίες

Η στάση του ιατρικού κόσμου

Η μεγάλη πλειονότητα των ιατρών συμφωνεί απολύτως με τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία (83%), αλλά και με τον ρυθμό άρσης τους (72%).

Καθολική εμφανίζεται να είναι στον ιδιωτικό τομέα η τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας (98%), σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα όπου το12% δηλώνει ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν, ενώ το 21% των ιατρών αναφέρει ελλείψεις σε μέσα προφύλαξης.

Συνολικά, οι ιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας (92% - 47% πλήρως και 45% αρκετά), ενώ, για πρώτη φορά, αξιολογούν το επίπεδο περίθαλψης ως ισάξιο με εκείνο των Ευρωπαϊκών χωρών.

Από την έρευνα προκύπτουν σημαντικές απώλειες εισοδήματος στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας της πανδημίας. Το 61% εκτιμά ότι η μείωση υπερβαίνει το 25%, ενώ ένα πρόσθετο 18% εκτιμά ότι ή μείωση κυμαίνεται μεταξύ 11 και 25%.

Αλλαγές αποτυπώνονται και σε ό,τι αφορά τη στάση των γιατρών σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας.

Όπως διαπιστώνει ο ΙΣΑ, τα σαφώς αρνητικά ποσοστά των προηγούμενων ετών (64% το 2018 και 72% το 2019), έχουν αντιστραφεί πλήρως, με τη θετική αξιολόγηση να φτάνει το 71% (13% πολύ θετικά και 58% θετικά).

Σε ότι αφορά το ειδικότερο ζήτημα του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η εικόνα έχει μεταβληθεί σημαντικά, με τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα να είναι πλέον μοιρασμένοι (39% θετικοί, 35% αρνητικοί, 26% δεν γνωρίζουν), σε σχέση με το 65% αρνητικών κρίσεων του 2019.

Πολύ πιο θετική είναι πλέον και η εικόνα σε σχέση με την επίδραση του συστήματος στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών(41% έναντι 37% που διαφωνεί), ενώ παραμένει έντονα αρνητική (83%), η αντίληψη για την προσφορά από το νέο σύστημα αξιοπρεπούς αμοιβής και σωστών επαγγελματικών συνθηκών στους ιατρούς.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα για τον κορωνοϊό: Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δείχνουν 8 στους 10 Έλληνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news