facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Οικονόμου: Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν έχει την ίδια άποψη με τον Κούλογλου και τον Αποστολόπουλο για το Λιμενικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει την ίδια άποψη με τον Στέλιο Κούλογλου και τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο για το Λιμενικό.

Η δήλωση του Αποστολόπουλου πως «το Λιμενικό αντί να διασώζει ανθρώπους, τους πετάει στη θάλασσα», προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Οικονόμου ο οποίος αναφέρει: «Είναι ανατριχιαστικό, τη στιγμή που υπάρχει συνεχής ένταση εκ μέρους της Τουρκίας και οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού μας Σώματος καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στη θάλασσα, για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα και να καταπολεμήσουν κάθε παράνομη πράξη σώζοντας χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να δέχονται πισώπλατη επίθεση από ομοεθνείς τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου άκουγε με σεβασμό τον κ. Αποστολόπουλο να υβρίζει την Ελλάδα και να εξαπολύει κατηγορίες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου πως τάχα το λιμενικό μας «πετάει τους ανθρώπους στη θάλασσα αντί να τους διασώζει».

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα: αυτή είναι η άποψη που έχει για τους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος;

Είναι πια κατανοητό σε όλους πως θα αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ μια εισβολή στον Έβρο σαν και αυτή που αποκρούσαμε το 2020. Η εικόνα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επιβραβεύει με τη στάση του τις ύβρεις και τις συκοφαντίες του κ. Αποστολόπουλου για την πατρίδα ξεπερνά κάθε όριο. Είναι άγος».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου: Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν έχει την ίδια άποψη με τον Κούλογλου και τον Αποστολόπουλο για το Λιμενικό"

Τουρκία: Οργή για την έκθεση-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου - Πυρά κατά Ελλάδας και Κύπρου

Για «ρηχή και χωρίς διορατικότητα προσέγγιση» κατηγορεί η Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας λόγο για «μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις» όσον την έκθεση-καταπέλτη την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που υπερψηφίστηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία.

«Η πρωταρχική μας προσδοκία από το Ευρωκοινοβούλιο είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το Ευρωκοινοβούλιο έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατηγορεί δε την ευρωβουλή ότι «ανέχεται ακόμη και μέλη “τρομοκρατικών οργανώσεων” να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα» λέγοντας ότι «έχει χάσει την αξιοπιστία του».

«Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, μάς είναι άχρηστες» σημειώνει.

Στην έκθεση υπάρχουν σκληρές επικρίσεις τόσο όσον αφορά στις επιδόσεις της Άγκυρας στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά και για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε ορισμένα νησιά.

Μέσα από 54 επιμέρους σημεία κριτικής και επισημάνσεων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας συνεχίζει να διολισθαίνει, με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα να οπισθοχωρούν.

Συνεχής οπισθοδρόμηση 

Το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με τον στόχο της προσχώρησης στην ΕΕ, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την πρόσφατη ελαφρά βελτίωση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τους διαλόγους υψηλού επιπέδου. Δυστυχώς, αυτή η ενισχυμένη συνεργασία συνυπάρχει μαζί με τις τακτικές συγκρούσεις, καθώς οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουν την έκκληση για ειλικρινή συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων, καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την συνεισφορά της Τουρκίας στην διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης των αγωγών «Trans-Anatolian Pipeline (TANAP)» και «Trans Adriatic Pipeline (TAP)» και επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Πράσινη Συμφωνία παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για την επίτευξη συνεργατικών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακών λύσεων.

Να εγκαταλείψει η Τουρκία τη «λύση των δύο κρατών» στο κυπριακό

Επιπροσθέτως, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Καλούν την Άγκυρα ,να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρόταση της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.

Καταδικάζουν ακόμη την υπογραφή του λεγόμενου οικονομικού και χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Τουρκίας και των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της Κύπρου. αλλά και τη στάση της όσον αφορά τη συνέχιση της παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους. Καλούν την Τουρκία να δώσει στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα τον απαραίτητο χώρο για να δράσει σύμφωνα με το ρόλο της ως νόμιμη κοινότητα στη νήσο και επίσης την Επιτροπή να αυξήσει τις προσπάθειές της για την επαφή με την κοινότητα αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της είναι στην ΕΕ.

Για το «όχι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι ευρωβουλευτές καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με καλή πίστη, να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων σύμφωνα με τις αξίες και τις νομικές απαιτήσεις της ΕΕ και να απόσχει από την άσκηση αδικαιολόγητης πίεσης κατά τη διαδικασία αυτή. Υπό τις παρούσες σοβαρές συνθήκες, είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να ενεργούν με προορατικότητα και να επικυρώσουν ταχέως τα πρωτόκολλα προσχώρησης των δύο χωρών.


Πάντως, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την προθυμία της Τουρκίας να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, και τονίζουν τη ζωτική σημασία της καλής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία και ευχαριστούν την Άγκυρα για τη σταθερή ευθυγράμμισή της με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η έκθεση επαινεί τις προσπάθειες της Τουρκίας να συνεχίσει να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο και σημειώνει τη συνεχή παροχή ενωσιακής χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό, την οποία οι ευρωβουλευτές δεσμεύονται να διατηρήσουν στο μέλλον. Υποστηρίζουν επίσης την πρόταση της Επιτροπής να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση μιας αμοιβαία επωφελούς τελωνειακής ένωσης, αλλά προειδοποιούν ότι το Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει μια τελική συμφωνία μόνον εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες δημοκρατικές προϋποθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε αδιέξοδο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το 2018

Συνοψίζοντας, το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι δεν μπορεί, στο παρόν στάδιο, να δικαιολογήσει την τροποποίηση της θέσης του σχετικά με την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2018. «Αψηφώντας ανοιχτά τις δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με την υπόθεση του Osman Kavala και άλλων, η σημερινή τουρκική κυβέρνηση έχει σκοπίμως καταστρέψει οποιεσδήποτε προσδοκίες για επανέναρξη της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ υπό τις παρούσες συνθήκες» τονίζεται στην Έκθεση.

«Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπενθυμιστεί ότι οι αξίες και οι αρχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο οποιασδήποτε διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ, δεν μπορούν παραμεριστούν λόγω κάποιας έκτακτης γεωπολιτικής κατάστασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κοινοβούλιο, και ελπίζω ότι το ίδιο θα πράξουν όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δεν θα παραμείνει σιωπηλό μπροστά στον σημερινό αυταρχικό φαύλο κύκλο της χώρας. Αντί να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη, η οποία είναι απαραίτητο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, χάνουμε περισσότερη τώρα: Το ανεύθυνο βέτο στο ΝΑΤΟ και οι αυξανόμενες εντάσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις για το προσεχές μέλλον, τις οποίες σημαδεύει μια προεκλογική κατάσταση στη χώρα. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή, θεωρώ ότι δύσκολα θα επιβιώσει η διαδικασία προσχώρησης ακόμη πέντε χρόνια», δήλωσε ο εισηγητής Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία),

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Οργή για την έκθεση-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου - Πυρά κατά Ελλάδας και Κύπρου"

Ακάρ σε Σοϊγκού για Συρία: Θα απαντήσουμε σε κινήσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού για τη βόρεια Συρία. Ο Ακάρ τόνισε στον Σοϊγκού ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε κινήσεις που στοχεύουν στη διατάραξη της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Χουλουσί Ακάρ απηύθυνε αυτές τις προειδοποιήσεις, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται για συνομιλίες με τη Μόσχα ενόψει μίας στρατιωτικής επίθεσης στη βόρεια Συρία που η Τουρκία απειλεί να εξαπολύσει.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας θα έχουν συνομιλίες στην Άγκυρα αργότερα σήμερα.

Ο Ακάρ τόνισε στον Σοϊγκού ότι «θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση σε ενέργειες που στοχεύουν στη διατάραξη της σταθερότητας που έχει επιτευχθεί στην περιοχή και η παρουσία τρομοκρατών στην περιοχή δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι ο Ακάρ «υπενθύμισε επίσης ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για αυτό το θέμα πρέπει να τηρηθούν».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ σε Σοϊγκού για Συρία: Θα απαντήσουμε σε κινήσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή"

Χαμός στην Θήβα: Ρομά πετούσαν πέτρες και έσπασαν τα παρμπρίζ σε τρία διερχόμενα αυτοκίνητα

Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα πράγματα με τους ρομά στο Πυρί Θηβών, καθώς τα προβλήματα που δημιουργούν είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του permissos.gr, μια ομάδα Ρομά πριν από λίγη ώρα άρχισε να πετάει πέτρες στη «γέφυρα του τρόμου», με αποτέλεσμα να σπάσουν τα παρμπρίζ, σε τρία διερχόμενα αυτοκίνητα.

Τα περιστατικά αυτά είναι καθημερινά και μπορούν να αποβούν μοιραία για τους διερχόμενους οδηγούς.

roma2

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαμός στην Θήβα: Ρομά πετούσαν πέτρες και έσπασαν τα παρμπρίζ σε τρία διερχόμενα αυτοκίνητα"

Βουλή: Κυρώθηκε στην Ολομέλεια ο κώδικας νομοθεσίας για μεταναστευτικό και προσφυγικό – Κατά όλη η αντιπολίτευση

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Bουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών».

Το νομοσχέδιο για τον κώδικα νομοθεσίας για μεταναστευτικό και προσφυγικό έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής του.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απέρριψε τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης, «για επικοινωνιακή και αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης που δεν δίνει λύση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα», υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «η κωδικοποίηση των νόμων και των προεδρικών διαταγμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της ορθής νομοθέτησης και της διαφάνειας» και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες η ΝΔ θα καταθέσει, όπως έχει δεσμευτεί, τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης.

Έμφαση έδωσε στις προσπάθειες για την αποσυμφόρηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών δομών στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι «στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 δεν θα υπάρχει καμία δομή και κανένα διαμέρισμα φιλοξενίας στην Αθήνα, η οποία έχει δεχθεί έντονες πιέσεις στο Μεταναστευτικό»

«Οι ροές είναι εμφανώς μειωμένες και αυτό μας επιτρέπει στο Μεταναστευτικό να σχεδιάζουμε με ασφάλεια και να υλοποιούμε με σιγουριά», επεσήμανε.

«Η ουσία είναι ότι η χώρα μας μένει προσηλωμένη στις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και φυλάει σταθερά και αποτελεσματικά τα σύνορα της», τόνισε ο κ. Μηταράκης, ενώ κάλεσε την Τουρκία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να σταματήσει τη συστηματική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας, ότι δήθεν προχωρά σε έκνομες ενέργειες.

Βουλή: Τα κατηγορώ της Αντιπολίτευσης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «τακτικισμούς και έλλειψη εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος».

«Εμείς στηρίζουμε τη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο της θάλασσας και αυτό πρέπει να διέπει την όποια ενέργεια γίνεται σε θάλασσα ή στεριά», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός κάνοντας λόγο για ψεύτικο αφήγημα της κυβέρνησης που συνεχίζεται περί ανοιχτών συνόρων, ενώ την κατηγόρησε για μη ουσιαστική διαπραγμάτευση και διεκδίκηση στην ΕΕ ενόψει της δημιουργίας νέου συμφώνου Μετανάστευσης. «Εμείς θέλουμε μια κοινωνία συνοχής και όχι αόρατους ανθρώπους», ανέφερε.

«Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος απαιτεί ρεαλισμό, χαμηλούς τόνους και διακομματική συνεννόηση», τόνισε από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, με κορυφαίο ζήτημα την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών της.

«Απέναντι στην προκλητική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας εμείς, απαντάμε ενωμένοι, ισχυροί με ισχυρές συμμαχίες, γιατί η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ευθύνης», πρόσθεσε.

Μάχη στην Ολομέλεια με φόντο τα κύματα προσφύγων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι «τα κύματα προσφύγων, τα οποία εκμεταλλεύονται ληστρικά τα πολυεθνικά συμφέροντα, δημιουργούνται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες είναι συμμέτοχη και η χώρα μας η οποία έχει μετατραπεί σε ορμητήριο».

«Μπορεί να είστε αξιόπιστοι στην ΕΕ, είστε όμως αναξιόπιστοι στους Έλληνες», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας και πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Μετανάστευσης παίρνει το Όσκαρ ερμηνείας με όσα ισχυρίστηκε για μείωση των λαθρομεταναστών στη χώρα».

«Όνειρο ζω μην με ξυπνάτε. Εκεί είστε. Αλλού ζείτε εσείς της κυβέρνησης. Όσο όμως περισσότερο μιλάτε τόσο πιο πολύ εκτίθεστε στα μάτια των Ελλήνων», σημείωσε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποιεί για μια ακόμα φορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, ενώ με τον μανδύα της δήθεν κωδικοποίησης της πολυνομοθεσίας επιχειρεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, χωρίς διαβούλευση, και μάλιστα για κρίσιμα ζητήματα όπως αυτά που αφορούν ευάλωτες ομάδες και ανήλικα παιδιά».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κυρώθηκε στην Ολομέλεια ο κώδικας νομοθεσίας για μεταναστευτικό και προσφυγικό – Κατά όλη η αντιπολίτευση"

Σαλβίνι: «Τα νησιά της Ελλάδας ανήκουν στην Ελλάδα, αυτό δεν χρειάζεται διευκρίνιση»

Τα νησιά της Ελλάδας «ανήκουν στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται κανείς ούτε να το διευκρινίσει», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι «όταν η Τουρκία κάνει συγκεκριμένες επιλογές, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, πρέπει να τονίζουμε με σαφήνεια ότι δρα μόνο εξ ονόματός της και ότι η επιστροφή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είναι, θα έλεγα, στην ημερήσια διάταξη της ατζέντας μας».

Παράλληλα, ο γραμματέας της Λέγκα υπογράμμισε ότι είχε συνάντηση τον Τούρκο πρέσβη στην Ρώμη, παρά το ότι ο ίδιος διατηρεί αποστάσεις και ασκεί κριτική στην Άγκυρα, με στόχο να συζητήσει πρωτοβουλίες που μπορεί να συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να μπορούσαν να γίνουν στο Βατικανό, έστω και αν ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Αλλιώς μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη ή και σε ένα νησί του Αιγαίου. Το θέμα, είναι να φτάσουμε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα», είπε ο Σαλβίνι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «είναι σαφές ότι η Ρωσία και ο Πούτιν ευθύνονται για το ξέσπασμα του πολέμου και την όλη αυτή επίθεση, αλλά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ειρηνευτική συμφωνία, όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, όλες οι πλευρές θα πρέπει να θεωρήσουν ότι ικανοποιήθηκαν κάποια αιτήματά τους».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σαλβίνι: «Τα νησιά της Ελλάδας ανήκουν στην Ελλάδα, αυτό δεν χρειάζεται διευκρίνιση»"

Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Τετάρτη (08/06)

Πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στα ηπειρωτικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Στερεά θα είναι κατά τόπους έντονα, θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, τοπικά από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.
Στη νησιωτική χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη τις απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου βορειοδυτικοί πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη την ώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες, κυρίως στη Μακεδονία όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ηπειρωτικά και πιθανόν στο βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά κατά τόπους θα είναι έντονα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά κατά τόπους θα είναι έντονα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη όπου στα ορεινά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στα βόρεια τις πρωινές ώρες βόρειοι.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Τετάρτη (08/06)"

Αποποιείται την κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα ο γιος του Φρέντυ

«Ο εντολέας μας κ. Ευθύμιος-Φρειδερίκος Τράγκας του Γεωργίου ανακοινώνει ότι δεν επιθυμεί την επαγωγή της κληρονομιαίας περιουσίας σε αυτόν και αποποιείται νομίμως κάθε περιουσιακό στοιχείο, που περιέρχεται σε αυτόν εκ της διαθήκης του εκλιπόντος αγαπημένου πατέρα του Γιώργου Τράγκα, είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιοδήποτε άλλο κράτος», γνωστοποιεί ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί τον έναν εκ των δύο γιων του Γιώργου Τράγκα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη δέσμευση της περιουσίας του εκλιπόντος.

«Η παντελής έλλειψη γνώσης και ανάμειξής του στον εν γένει επαγγελματικό βίο και στη δραστηριότητα του πατέρα του συνετέλεσε, μεταξύ άλλων, στη λήψη της οριστικής απόφασης περί αποποίησης της επαχθείσης κληρονομίας. Δηλώνει ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση των πάσης φύσεως ελεγκτικών Αρχών. Στη μνήμη του πατέρα του, ο εντολέας μας κατέθεσε χθες 6 Ιουνίου 2022, ένα συμβολικό χρηματικό ποσόν υπέρ της Ελληνικής Εταιρείας Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παιδιών (ΕΛΕΠΑΠ)».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποποιείται την κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα ο γιος του Φρέντυ"

«Καμπανάκι» από την Παγκόσμια Τράπεζα: Μπήκαμε σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,9% για το 2022, από 5,7% το 2021, προειδοποιώντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διευρύνει τη ζημιά από την πανδημία της Covid-19, με πολλές χώρες πιθανόν να αντιμετωπίσουν ύφεση. Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα σε 2,6% το 2022 και 2,2% το 2023, αφού έφτασε το 5,1% το 2021.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτούνταν για τον έλεγχο του πληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν τόσο απότομες που έπληξαν μια παγκόσμια ύφεση το 1982 και μια σειρά από χρηματοοικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αν και υπάρχουν ομοιότητες με τις συνθήκες τότε, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές, όπως η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ και γενικά οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, καθώς και γενικά ισχυροί ισολογισμοί σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε μεγεθύνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία εισέρχεται τώρα σε «μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς ανάπτυξης και αυξημένου πληθωρισμού», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,80% από 3,84% χθες έναντι 1,29% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,51% από 2,55%.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0678 δολ. από το επίπεδο των 1,0643 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0662 δολ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καμπανάκι» από την Παγκόσμια Τράπεζα: Μπήκαμε σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού"

5.610 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 19+5 ακόμη θάνατοι, 120 διασωληνωμένοι

Στην ανακοίνωση 5.610 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και ακόμη 19+5 θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Τρίτη οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 5.610  2.501 
Κρούσματα σε παιδιά 1.203 520 
Σύνολο κρουσμάτων 3.478.779    3.473.141    
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 679   300 
Νέοι θάνατοι 19+5*  10+4* 
Σύνολο θανάτων  29.951    29.927      
Διασωληνωμένοι 120  119
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 58   58
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 2 0
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  88   95
Σύνολο τεστ PCR 11.396.854  11.383.360 
Σύνολο rapid tests  71.781.153  71.661.069   
Τεστ ημέρας  133.578   28.660
Θετικότητα τεστ 4,19%        8,72%   

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 3.681 στην Αττική (1.622 χθες).
  • 327 στη Θεσσαλονίκη (144 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 434 από την Ανατολική Αττική (122 χθες).
  • 606 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (46 χθες).
  • 102 από τη Δυτική Αττική (31 χθες).
  • 470 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (17 χθες).
  • 1.061από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.164 χθες).
  • 468 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (29 χθες).
  • 493 από τον Πειραιά (196 χθες).
  • 47 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (17 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 63 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 77 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 4 στην ΠΕ Άνδρου
  • 33 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 30 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 23 στην ΠΕ Άρτας.
  • 151 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 57 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 1 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 16 στην ΠΕ Δράμας.
  • 51 στην ΠΕ Έβρου.
  • 93 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 1 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 16 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 34 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 14 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 185 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 11 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 50 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 5 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 58 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 27 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 4 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 24 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 8 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 64 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 10 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 5 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 18 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 65 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 29 στην ΠΕ Κω.
  • 32 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 102 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 26 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 38 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 6 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 1 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 36 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 76 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 9 στην ΠΕ Μήλου.
  • 20 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 18 στην ΠΕ Νάξου.
  • 5 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 16 στην ΠΕ Πάρου.
  • 15 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 16 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 23 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 57 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 16 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 180 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 9 στην ΠΕ Σάμου.
  • 31 στην ΠΕ Σερρών.
  • 3 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 17 στην ΠΕ Σύρου.
  • 19 στην ΠΕ Τήνου.
  • 26 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 18 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 1 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 5 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 15 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 86 στην ΠΕ Χανίων.
  • 9 στην ΠΕ Χίου.

187 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (54 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "5.610 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 19+5 ακόμη θάνατοι, 120 διασωληνωμένοι"

Εθνική Τράπεζα: Ξαφνικό λουκέτο σε δεκάδες καταστήματα & αντιδράσεις -Όλη η λίστα

Σε νέα «προκλητική» απόφαση προχώρησε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώνοντας ξαφνικά κλείσιμο 25 καταστημάτων μέσα στο 2022 σε Αθήνα και επαρχία!

Μάλιστα ορισμένα καταστήματα κλείνουν στις 10 Ιουνίου, σε 2 εβδομάδες δηλαδή, ενώ σε κάποια άλλα ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τον Οκτώβρη.

Η λίστα των κατ/των που “θέλουν” να κλείσουν ως μέσα Ιουλίου: Αμφιθέας , Γέρακα, Ζεφυρίου,  Αιδηψού, Λίμνης Ευβοίας, Αρεόπολης, Σκάλας Ωρωπού, Στυλίδας, Ερυθρών, Γαργαλιάνων, Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης, Βλαχιώτη, Οδ. Βασ. Γεωργίου Καλαμάτας, Μετσόβου, Εθνικής Αντιστάσεως Αγρινίου, Λεωφ. Θησέως, Ακτής Δυμαίων Πατρών, Τυρνάβου.

Το φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δρομολογηθεί να συγχωνευτούν τα: Σάμης Κεφαλλονιάς, Μονεμβασιάς, Δημοτικού Κήπου Δράμας, Ρεθύμνου, Λουτρακίου, Σύρου-Νεώριο, Μήθυμνας Λέσβου.

Η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας είναι στα «κάγκελα» με αυτές τις κινήσεις, σημειώνοντας τα εξής:

«…Την ίδια ημέρα που ανακοίνωσαν «Εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου», με νέα κέρδη ύψους 300 εκ.€ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση εργατικού κόστους, προξενώντας τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία που δίκαια διαμαρτύρεται!

Δεκάδες εργαζόμενοι του δικτύου θα δουν μείωση στο μισθό τους, θα έχουν βλαπτική μεταβολή καθώς θα χάσουν την οργανική τους θέση, θα αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, θα κινδυνέψουν να χάσουν ακόμη και τη δουλειά τους!

Ήδη κυκλοφόρησαν οργανογράμματα, με βάση το νέο πελατοκεντρικό μοντέλο που ξεκίνησε αυθαίρετα να εφαρμόζει η ΕΤΕ από 1/4, όπου, δήθεν, περισσεύουν δεκάδες εργαζόμενοι! Είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν τα γνωστά διλήμματα «πάρε την εθελούσια ή θα βρεθείς στη διάθεση του προσωπικού».

Οι ελλείψεις στο προσωπικό του δικτύου πλέον είναι τεράστιες. Η εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, δεν υπάρχουν ταμίες πια αφού βιάστηκαν να τους διώξουν όλους ή να τους μετακινήσουν στη γνωστή «αποθήκη» Data Remediation. Τα στελέχη της ΕΤΕ, «Εθνικάριοι» και μη, λένε όμως ότι είμαστε πολλοί και θέλουν πάση θυσία να διώξουν κι άλλους συναδέλφους! Οι στόχοι έχουν τετραπλασιαστεί, είναι κυριολεκτικά άπιαστοι, μας αξιολογούν βάσει αυτών, ενώ λειτουργούμε με το μισό προσωπικό και μας βγάζουν «κατώτερους των περιστάσεων»!

Δεν υπολογίζουν οικογένειες, προσωπική ζωή, προγραμματισμό ούτε φυσικά καλοκαιρινές άδειες, αφού με τη λογική «αποφασίζομεν και διατάζομεν» κλείνουν καταστήματα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού κι ενώ έχουν προγραμματιστεί οι καλοκαιρινές άδειες!

Παρά την τεράστια πίεση που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι στα καταστήματα ιδιαίτερα την τελευταία 3ετία, λόγω κορωνοϊού αλλά και όλου αυτού του σχεδίου της μείωσης προσωπικού και καταστημάτων, η Διοίκηση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και ευθαρσώς περιφερειακοί πήγαιναν σε συναδέλφους και τους έλεγαν να μειώσουν την αυτοαξιολόγησή τους!

Το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της Εθνικής εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις, τις διαφημίσεις, τις χορηγίες. Ειδικά στην επαρχία, το δίκτυο μειώνεται πολύ, με αποτέλεσμα ολόκληροι, τεράστιοι γεωγραφικά, δήμοι να μένουν χωρίς κατάστημα!

Συνταξιούχοι και αγρότες, όταν χρειάζεται να εξυπηρετηθούν για δεκάδες υπηρεσίες που χρειάζονται παρουσία στο κατάστημα, θα πρέπει να διανύσουν μέχρι και 50-60 χιλιόμετρα (πχ Μάνη) ή και με διόδια (Μέτσοβο).  Κλείνουν στην πολύπαθη Εύβοια 2 καταστήματα, 5 κατ/τα στην Πελοπόννησο και θα ακολουθήσουν νησιά. Λες και στην επαρχία είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ και στην Αττική τα καταστήματα πλέον είναι ελάχιστα και οι πελάτες περιμένουν σε ουρές και κλείνουν ραντεβού μετά από πολλές μέρες.

Αυτή τη φορά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σε προσωρινή αναστολή λόγω των αντιδράσεων. Και στην Εύβοια για λίγο έκαναν πίσω και επανήλθαν. Πρέπει να σταματήσουν οριστικά αυτά τα σχέδια.

Ο περίφημος ιδιωτικός τομέας στο τραπεζικό σύστημα δείχνει καθημερινά τα δόντια του. Τόσα εκατομμύρια έλαβαν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις εις βάρος όλων των πολιτών, και τώρα μέτοχοι και γιάπηδες γλεντούν εις υγείαν των κορόιδων, αφού όλες οι κυβερνήσεις τούς αφήνουν ανενόχλητους και χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η προκλητική απόφαση της Διοίκησης έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επιχειρησιακή σύμβαση. Αφού εδώ και 2 χρόνια που κλείνει μαζικά καταστήματα, δεν υπήρχε η παραμικρή αντίδραση από το ΣΥΕΤΕ και τις ίδιες παρατάξεις που τον διοικούν, καμία κινητοποίηση για να ακυρωθούν αυτά τα σχέδια, προχωρά ανενόχλητη.

Πριν 2 μήνες προτείναμε, στο πλαίσιο προς τη Διοίκηση, να μπει ρήτρα ότι η «Διοίκηση δεσμεύεται να μην κλείσει καταστήματα για το 2022», όμως ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ δεν το έκαναν δεκτό. Οι ευθύνες του Συλλόγου είναι παραπάνω από τεράστιες.  Αντί να οργανώνει τον αγώνα για τη σύμβαση, να λειτουργεί συλλογικά και να αξιοποιεί όλες τις παρατάξεις, αντί να επιδιώκει τη συμμετοχή των εργαζομένων, μας αποκλείει από τη δράση του Συλλόγου. Το ΔΣ δεν λειτουργεί ούτε καν τυπικά και διακοσμητικά, δεν λαμβάνουμε γνώση των επίσημων κειμένων του ΣΥΕΤΕ και όλα λύνονται στο Προεδρείο των 4 παρατάξεων.

Συνάδελφοι απευθύνονται στο ΣΥΕΤΕ για την απαράδεκτη τακτική της περικοπής οργανικών θέσεων  λόγω του πελατοκεντρικού και ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αδιαφορούν! Εκτός αν είναι «κάποιος δικός τους», δηλαδή κάποιο ρουσφέτι όπως αυτά που παζαρεύουν για τις προαγωγές, με αντάλλαγμα  τη σιωπή και την ανοχή τους στις επιλογές της Διοίκησης.

Υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση όμως είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γιατί έδωσαν στις παρατάξεις αυτές πλειοψηφία και δεν έχουμε Σύλλογο να μας εκπροσωπεί. Γιατί έχουν αυταπάτες ότι «εγώ θα τη γλιτώσω, ακόμα κι αν πιάνει τον διπλανό μου».

Όμως, η αλήθεια είναι ότι μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε γονατιστοί. Να νικήσουμε επιτέλους το φόβο, όχι στην παραίτηση και την ανάθεση. Να ξαναχτίσουμε από την αρχή συλλογικότητες σε κάθε διεύθυνση και κάθε κατάστημα. Να φτιάξουμε ΕΑΚ σε κάθε χώρο.

Μπορούμε να σταματήσουμε τα κλεισίματα των καταστημάτων. Με κινητοποιήσεις, καταλήψεις, συντονισμό με τοπικές κοινωνίες και συλλογικούς φορείς.  Να ξεκινήσουμε έναν αγώνα για συλλογική σύμβαση όπως τη δικαιούμαστε!»

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Εθνική Τράπεζα: Ξαφνικό λουκέτο σε δεκάδες καταστήματα & αντιδράσεις -Όλη η λίστα "

Η Τουρκία ζητά και τα ρέστα: Κατηγορεί την Ελλάδα για 953 παραβιάσεις από θάλασσα και αέρα

Για… 953 παραβιάσεις στη θάλασσα και τον αέρα από τις αρχές του έτους έως σήμερα κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία δια της εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας της γείτονος, Μπουρτσού Νάλιτς Γιοκούβα. Όπως τόνισε στην καθιερωμένη ενημέρωση προς τους διπλωματικούς συντάκτες, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ενώ «παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συμμαχίας, η Ελλάδα συνέχισε την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, άφησε αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις για διάλογο και συνομιλίες και συνέχισε τις αβάσιμες κατηγορίες».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα συνεχίζει να παρανομεί στα νησιά μη στρατιωτικού καθεστώτος με τα πλοία και τα αεροσκάφη της. Διέπραξε 953 παραβιάσεις το 2022, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα, ενώ υπήρξαν και 73 επισκέψεις στα νησιά αυτά, με τις 24 να έχουν γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας. Ευχή μας είναι οι Τούρκοι και οι Έλληνες να ζουν με ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια και δίκαιη εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» όπως είπε. Παράλληλα έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για «συνεκμετάλλευση», ενώ επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για το Κυπριακό, λέγοντας πως η μόνη λύση για το νησί είναι «δύο κυρίαρχα, ίσα και ανεξάρτητα κράτη».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία ζητά και τα ρέστα: Κατηγορεί την Ελλάδα για 953 παραβιάσεις από θάλασσα και αέρα"

Κατώτατος μισθός: Η ΕΕ αλλάζει τα όσα ξέραμε – Τι προβλέπεται πλέον για τον υπολογισμό

Πολιτική συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών, όπως αυτοί προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία ή τις συλλογικές συμβάσεις.

Η νέα νομοθεσία θα ισχύει για όλους τους εργαζομένους της ΕΕ που έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας. Οι χώρες της ΕΕ, στις οποίες ο κατώτατος μισθός προστατεύεται αποκλειστικά μέσω συλλογικών συμβάσεων, δεν θα είναι υποχρεωμένες να τον θεσπίσουν ούτε να καταστήσουν τις εν λόγω συμβάσεις καθολικά εφαρμοστέες.

Μισθός

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσον οι υφιστάμενοι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί τους (δηλαδή ο χαμηλότερος μισθός που επιτρέπεται) είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την αγοραστική τους δύναμη ή τα μακροπρόθεσμα εθνικά επίπεδα παραγωγικότητας και εξελίξεις.

Για την αξιολόγηση της επάρκειας, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να καθορίσουν ένα «καλάθι αγαθών και υπηρεσιών» σε πραγματικές τιμές. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εφαρμόζουν ενδεικτικές τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται ευρέως διεθνώς, όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.

Οι κρατήσεις από τον κατώτατο μισθό ή οι διαφοροποιήσεις του θα πρέπει να μην εισάγουν διακρίσεις, να είναι αναλογικές και να έχουν θεμιτό στόχο, όπως η ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ή παρακρατήσεων που διατάσσονται από δικαστική ή διοικητική αρχή.
 
Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσουν τις κλαδικές και διακλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ουσιαστικό παράγοντα για την προστασία των εργαζομένων, παρέχοντάς τους έναν κατώτατο μισθό.

Τα κράτη μέλη, στα οποία λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού προστατεύεται από συλλογική σύμβαση, θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο δράσης για τη σταδιακή αύξηση της κάλυψης αυτής. Για τον σχεδιασμό της βέλτιστης στρατηγικής για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να εμπλέκουν τους κοινωνικούς εταίρους και να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται και να δημοσιοποιούν το σχέδιο.

Έλεγχοι και δικαίωμα προσφυγής

Το συμφωνηθέν κείμενο προβλέπει επίσης την υποχρέωση των χωρών της ΕΕ να θεσπίσουν ένα σύστημα για την εφαρμογή των κανόνων, το οποίο θα περιλαμβάνει αξιόπιστη παρακολούθηση, ελέγχους και επιτόπιες επιθεωρήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση και να αντιμετωπίζεται η καταχρηστική υπεργολαβία, η ψευδής αυτοαπασχόληση, οι μη καταγεγραμμένες υπερωρίες ή η αυξημένη ένταση εργασίας.

Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα προσφυγής των εργαζομένων των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί. Οι αρχές πρέπει επίσης να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν,στην αρχή της θητείας της η Πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ένα νομικό μέσο για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΕ θα έχουν δίκαιο κατώτατο μισθό και επανέλαβε αυτή τη δέσμευση στην πρώτη της ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης το 2020.

Η προσωρινή πολιτική συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκαν οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές εκ μέρους του ΕΚ, θα πρέπει τώρα να εγκριθεί πρώτα από την επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, πριν υποβληθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια. Το Συμβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει τη συμφωνία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατώτατος μισθός: Η ΕΕ αλλάζει τα όσα ξέραμε – Τι προβλέπεται πλέον για τον υπολογισμό"

Tρίμηνη επέκταση της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για τη διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης.

Τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλόμενων, θα επιστραφούν μετά από αίτησή τους.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τη διόρθωση των τετραγωνικών απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το σύνολο των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα καταβολής των τελών που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1 Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία δήλωσης με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Με άλλη διάταξη καθορίζεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού, εις μνήμην των θυμάτων της εξόντωσης των Ελλήνων της Θράκης και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, από το 1914, «η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού».

Επίσης, καταργείται η δυνατότητα πρότασης - εισήγησης των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Επίσης, για λόγους ταχύτητας, ο εφοδιασμός των διπλωματικών αρχών με ψηφοδέλτια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους προβλέπεται να γίνεται με φροντίδα των κομμάτων, χωρίς ενδιάμεση παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή Κανονισμού της ΕΕ (2019/788) για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέσω συλλογής υπογραφών να παρεμβαίνουν στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ένωσης. Δικαίωμα υπογραφής δήλωσης υποστήριξης έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Το υπουργείο Εσωτερικών ορίζεται αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή του συστήματος συγκέντρωσης δηλώσεων υποστήριξη, ενώ παρέχει δωρεάν πληροφορίες και βοήθεια στις ομάδες διοργανωτών.

Τέλος, ορίζεται ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων των ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) ασκείται μόνον από έναν φορέα, καθώς καταργείται η δυνατότητα σύστασης περισσότερων του ενός φορέα σε κάθε περιφέρεια, ενώ αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μη πρόβλεψης ειδικής ρύθμισης για τη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ στις περιφέρειες Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης - Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών - Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» και θα βρίσκεται αναρτημένο στη Δημόσια Διαβούλευση έως τις 21 Ιουνίου.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Tρίμηνη επέκταση της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά"

Παραλήρημα Μπαχτσελί: “Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία”

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί ενώ επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα είπε ότι «Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες χώρες, που ενοχλούνται από την αποφασιστική και ηρωική στάση της Τουρκίας, σέρνουν την Ελλάδα στο πεδίο».

Στη συνέχεια επιτέθηκε ευθέως στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο αλαζόνας Μητσοτάκης μάς προκαλεί επισκεπτόμενος τα νησιά των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται και που είναι κάτω από τη μύτη μας. Βρίσκεται σε συνεχή πρόκληση να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική θάλασσα και, αν χρειαστεί, να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης».

Και συνεχίζει: «Ο Μητσοτάκης, πηγαίνει από χώρα σε χώρα, από νησί σε νησί, δείχνοντας όπλα στην Τουρκία και παραπονιέται για τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας μας αλλά πρέπει να ξέρει ότι όποιος ανέβει σε ατρόμητο άλογο πολύ γρήγορα κατεβαίνει και ότι θα πέσει χιόνι στα βουνά που εμπιστεύεται».

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί «Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο ας έρθουν μπροστά μας. Το τουρκικό έθνος δεν παραιτείται από τα δικαιώματά του, δεν επιτρέπει την παραβίαση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και δεν αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς με κανέναν».

«Η όψη και η καρδιά των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία»

Ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί καταλήγει:

«Παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού, η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά που θα έπρεπε να αφοπλισμένα είναι ένοχη και υπεύθυνη στα μάτια της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου».

Εξάλλου, η όψη και η καρδιά των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία. Όποιος πατήσει την φλέβα μας πρέπει να ξέρει καλά ότι θα του ξεριζώσουμε την καρδιά».

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία – «Δεν κρατάω μούτρα στον Ερντογάν»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία να μην μεταφέρει την ένταση που εκφράζεται σε ρητορικό επίπεδο στο πεδίο, μιλώντας στο Συνέδριο ygeiamou» που διοργανώνει το «Πρώτο Θέμα» το πρωί της Τρίτης (7/6).

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε πως η ένταση δεν προέρχεται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία η οποία γίνεται γραφική με τις διεκδικήσεις της. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δεν μου μιλάει, το είχε πει και μετά τα γεγονότα του Έβρου», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «δεν κρατάει μούτρα» αλλά θα υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλήρημα Μπαχτσελί: “Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να προκαλέσει ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία”"

Ινστιτούτο Bruegel για την ενεργειακή κρίση: Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στη στήριξη των πολιτών

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού think tank Bruegel σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στη στήριξη των πολιτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Όπως προκύπτει η χώρα μας έχει δαπανήσει μέχρι τώρα σε μέτρα στήριξης παραπάνω από το 3,5 % του ΑΕΠ με το κόστος να προσεγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Λιθουανία.

Είναι ενδεικτικό ότι χώρες της Ευρώπης με ισχυρότερες οικονομίες όπως η Γερμανία για παράδειγμα δαπάνησαν ποσοστό του ΑΕΠ κάτω του 2% με κόστος λίγο πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία με ποσοστό λίγο πάνω από 2% και κόστος περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελευταία στη σχετική λίστα είναι η Δανία πιθανότατα λόγω της «πράσινης ανάπτυξης» στην οποία έχει επενδύσει εδώ και χρόνια.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ινστιτούτο Bruegel για την ενεργειακή κρίση: Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στη στήριξη των πολιτών"

Power Pass: Πρόστιμο έως 1200 ευρώ για αναγραφή ψευδών στοιχείων

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επιδότηση στο ρεύμα και το Power Pass, που επιστρέφει έως και 600 ευρώ σε καταναλωτές. Η επιδότηση για το ρεύμα αφορά την περίοδο κατανάλωσης από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής πραγματοποιείται μετά τις 14 Ιουνίου 2022. Η υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022. Η πληρωμή των δικαιούχων πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων.

Ποιοι κινδυνεύουν με έως 1200 ευρώ πρόστιμο

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Έτσι αν για παράδειγμα κάποιος λάβει την μέγιστη ενίσχυση των 600 ευρώ του power pass αλλά έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βεβαιώνει το προς ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό και εκδίδει την σχετική ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α΄ 90), κατόπιν σύνταξης χρηματικού καταλόγου από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα ποσά μετά την είσπραξή τους εμφανίζονται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων 1590789001 «Λοιπές επιστροφές Ποσών».

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Power Pass: Πρόστιμο έως 1200 ευρώ για αναγραφή ψευδών στοιχείων"

Mεγάλες ζημιές από το χαλάζι στο Δήμο Τεμπών (φωτ. & βίντεο)

Απίστευτες εικόνες αντίκρισαν οι παραγωγοί στα χωράφια τους μετά το χθεσινό μεγάλου μεγέθους χαλάζι στο Δήμο Τεμπών. 

Αμύγδαλα, βερίκοκα αλλά και καρπούζια «χτυπήθηκαν» από τη χαλαζόπτωση καταστρέφοντας τη φετινή παραγωγή σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα των Τεμπών. 

Επίσης ζημιές έγιναν και στις βαμβακοκαλλιέργειες.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις ζημιές σε χωράφια και καλλιέργειες κοντά στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών:

 larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Mεγάλες ζημιές από το χαλάζι στο Δήμο Τεμπών (φωτ. & βίντεο)"

Πυροσβεστικό αεροσκάφος από την Ελλάδα έφτασε στην Αλβανία για παροχή βοήθειας στην κατάσβεση πυρκαγιών

Στην Αλβανία έφτασε πυροσβεστικό αεροσκάφος από την Ελλάδα μετά από αίτημα της χώρας για παροχή βοήθειας στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Ειδικότερα, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Κατόπιν αιτήματος της Αλβανίας για βοήθεια εχθές το βράδυ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στη νήσο Σάσονα ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μόλις έφτασε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος από την Ελλάδα που ανταποκρίθηκε άμεσα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστικό αεροσκάφος από την Ελλάδα έφτασε στην Αλβανία για παροχή βοήθειας στην κατάσβεση πυρκαγιών"

Τουρκικά ΜΜΕ: «Το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Ψέριμος, η Κίναρος και άλλα νησιά είναι δικά μας»

Τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν την προκλητική προπαγάνδα για τα ελληνικά νησιά, τα οποία όπως ισχυρίζονται είναι τουρκικά.

Ο Ερκάν Καρακούς, αντιπτέραρχος ε.α., δήλωσε ότι το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Ψέριμος, η Κίναρος και κάποια ακόμη νησιά ανήκουν στην Τουρκία και δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου.

«Το Αγαθονήσι είναι δικό μας, οι Αρκοί είναι δικοί μας, το Φαρμακονήσι δικό μας. Η Ψέριμος μας δική μας, η Λέβιθα δική μας, η Κίναρος δική μας, οι νησίδες Λιάδι δικές μας, η Σύρνα δική μας, τα τρία νησιά δικά μας, η Αστακίδα δική μας. Οι Οινούσσες μας ανήκουν, η νήσος Πάσα δική μας, η Θύμαινα δική μας και η νησίδα Γαβάθα δική μας. Αυτά είναι δικά μας και είναι καθορισμένο με τις συνθήκες. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε ποιον ανήκουν.»

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά ΜΜΕ: «Το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Ψέριμος, η Κίναρος και άλλα νησιά είναι δικά μας»"

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα το βράδυ σε προαύλιο εργοστασίου κατασκευής πλαστικών στον Ασπρόπυργο, επί της οδού Αγίας Σοφίας.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τη Δευτέρα περίπου στις 21.30 το βράδυ- για άγνωστους ακόμη λόγους- και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στον προαύλιο χώρο της εταιρείας. Ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς ήταν αρκετά μεγάλος, τόσο λόγω των πλαστικών που καίγονταν όσο και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, καθώς έπνεαν ισχυροί άνεμοι, που δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων.

Η φωτιά ωστόσο δεν επεκτάθηκε στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ οι δυνάμεις ενισχύθηκαν κι άλλο μετά τις 11 το βράδυ. Παράλληλα, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα αποπνικτική, και στις 11 το βράδυ, στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Ασπροπύργου αλλά και σε όσους βρίσκονταν σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους λόγω της έκλυσης επικίνδυνων καπνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ύφεση η πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news