facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Δένδιας: Αμέσως μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, πιάνουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο

Τα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από τη σημερινή οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, αλλά και τις επόμενες κινήσεις, ανέδειξε σε συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου για τον τηλεοπτικό σταθμό «Αντ1», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Έκανε επίσης γνωστό πως στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί με όλη την ελληνική τεχνική ομάδα στην Αίγυπτο. «Ήταν ο προγραμματισμός αμέσως μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στις τελευταίες ημέρες που προηγήθηκαν της Συμφωνίας, ο κ. Δένδιας εκμυστηρεύτηκε πως την τελευταία εβδομάδα ήταν φρενήρεις οι διαπραγματεύσεις επί περίπου 15-16 ώρες την ημέρα και πως κατέληξαν χθες το βράδυ, γύρω στις 10:45, όποτε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «ότι επιτέλους τελειώσαμε».

«Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις» ανέφερε ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία.

Από εκεί και πέρα, επισήμανε, υφίσταται πάντοτε και η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας επί τη βάση πλέον μιας κοινής αντίληψης με την Ιταλία. «Όμως είναι άλλο το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά από αυτή τη συμφωνία» αναγνώρισε και υπογράμμισε πως επιλύθηκαν και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα τα οποία είχε η χώρα μας με τους Ιταλούς, προστατεύοντας απολύτως τα δικαιώματα των δικών μας αλιέων. «Στα 6 έως 12 μίλια αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί ψαρεύουν με όσα σκάφη θέλουν, ό,τι θέλουν» προσέθεσε και τόνισε πως αυτά τα δύο δεν θα είναι έτσι. «Οι Ιταλοί θα ψαρεύουν με συγκεκριμένο αριθμό σκαφών, ανώτατο όριο 68 σκάφη και θα ψαρεύουν τέσσερις κατηγορίες ειδών. Η κατηγορία ειδών, τα μικροπελαγικά αλιεύματα, τα οποία αφορούν τους Έλληνες ψαράδες, δεν θα αλιεύονται από τους Ιταλούς βάσει της Συμφωνίας» αποσαφήνισε.

Ερωτηθείς για τον εκνευρισμό του Τούρκου Προέδρου από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Δένδιας είπε πως ήταν απολύτως αναμενόμενος. «Η Ιταλία υιοθετεί πλήρως πλέον με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού της, την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Τα νησιά έχουν την επήρειά τους, η μέση γραμμή είναι εκεί. Μόνο η Τουρκία επιμένει σε αυτή τη μονοδιάστατη άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν οικονομική ζώνη και έχουν μόνο χωρικά ύδατα. Η Τουρκία δεν έχει πλειοψηφούσα αντίληψη στο Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό και είναι πολύ επιφυλακτική να οδηγήσει τα πράγματα με την Ελλάδα σε δικαστική επίλυση, δεν το θέλει» εξήγησε.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για τη συνεργασία που είχε αυτές τις ημέρες κατά αυτή τη διαπραγμάτευση. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, «διότι το σύνολο του ελληνικού πολιτικού σκηνικού ή σχεδόν το σύνολο στάθηκε δίπλα σε αυτή τη Συμφωνία». Επισήμανε περαιτέρω πως είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενωμένοι σε αυτές τις προσπάθειες και κατέστησε σαφές πως η ΝΔ δεν πάει να κερδίσει κομματικό όφελος, διαμηνύοντας ότι αυτές είναι εθνικές υποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτός είναι ένας από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν δυσκολίες. Ειδικότερα, είπε πως είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προσπαθήσει και να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Ειδική μνεία έκανε στις «πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο», σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν κοινή αντίληψη για πάρα πολλά πράγματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας είπε πως η Τουρκία επιδιώκει μια κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, θέλει να πετύχει από την πλευρά μας παραχωρήσεις με όποια μέθοδο και τόνισε ότι θα αποτύχει. «Έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι θα προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε κάτι το οποίο μας ανήκει. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι το οποίο ανήκει στην Τουρκία» διαμήνυσε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να έχει ένα γείτονα με τον οποίο να έχει εγκάρδιες σχέσεις, να μπορεί να συνεννοηθεί, να αναπτύξει το εμπόριο, να αναπτύξει τον πολιτισμό, να αναπτύξει τις ανταλλαγές, και εξέφρασε τη λύπη του που έχει μια Τουρκία με αυτή τη συμπεριφορά.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η προειδοποίηση του Τούρκου Προέδρου ότι θα επιχειρήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, ο κ. Δένδιας είπε πως τον ενοχλεί το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοινώνει ενέργειες οι οποίες δεν είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και κατέστησε σαφές: «Η Κρήτη είναι ένα πολύ μεγάλο νησί, είναι το 4ο νησί της Μεσογείου. Το να ισχυρίζεται τώρα η Τουρκία ότι ένα τόσο μεγάλο νησί δεν έχει οικονομική ζώνη, δεν έχει υφαλοκρηπίδα και έχει μόνο 6 μίλια χωρικά ύδατα είναι πρόκληση στην κοινή λογική. Η ελληνική θέση, όλα τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, χωρικά ύδατα, είναι μια θέση που είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή έθιμα».

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι οδηγείται σε παραλογισμούς «και γι’ αυτό ο εκνευρισμός της όταν η Ιταλία προσυπογράφει όχι τις ελληνικές απόψεις, αλλά του διεθνούς δικαίου».

Κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει αν βγει ένα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης, σε χώρο που μας ανήκει, διαμήνυσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η οποία θα εκχωρήσει τα εθνικά δικαιώματα και ότι θα κάνουμε το καθήκον μας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην επικείμενη επίσκεψή του στο Παρίσι, τονίζοντας πως έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο: «Γίνεται ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών όπου θα παραστώ μαζί με τον Γάλλο υπουργό για να συζητήσουμε με τους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς, μαζί από το Παρίσι, τα θέματα της Τουρκίας. Το πώς η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί ζητήματα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ. Έπεται εν συνεχεία η επίσκεψη στο Ισραήλ και μετά στην Αίγυπτο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Αμέσως μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, πιάνουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο"

Νέες δημοσκοπήσεις: Κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ - Εισροές ψηφοφόρων και από ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρό προβάδισμα, που κυμαίνεται από 16,9% έως και 20,8%, διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη.

Στη δημοσκόπηση  της εταιρείας Interview για τη Βεργίνα Τηλεόραση η ΝΔ συγκεντρώνει 41,7% στην πρόθεση ψήφου έναντι 20,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ κινείται στο 6,8%, το ΚΚΕ στο 4,4%,  η Ελληνική Λύση στο 4,6% και το ΜεΡΑ25 στο 3,3%.


prothesi

Στη βαθμολογία των υπουργών της κυβέρνησης, πρώτος σε θετικές ψήφους για την αποτελεσματικότητά του αξιολογείται από τους πολίτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (7,2), και ακολουθούν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (7), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (6,7), ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης (6,3), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (5,7),ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας (5,6) και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (5,5).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της κατασκευής φράχτη στον Έβρο (83,0%), ενώ σημαντικό ποσοστό επιθυμεί στρατιωτική απάντηση της Ελλάδας εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (56,0%) έναντι 40% που προτιμούν τη διπλωματική οδό. Την ίδια ώρα το 53% των ερωτηθέντων συμφωνεί πως πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση και των 300 βουλευτών για σύγκρουση με την Τουρκία εάν εκείνη υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. 


tourkia

Στη δημοσκόπηση της ALCO για το Open TV η πρόθεση η εικόνα της πρόθεσης ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 37%, ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, ΚΙΝΑΛ 5,9%, ΚΚΕ 4,9%, Ελληνική Λύση 3,4% και ΜέΡΑ 25 στο 2,4%. 

alco1

Στα έγκυρα, τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής: ΝΔ 40,4%, ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, ΚΙΝΑΛ 6,4%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 3,7% και ΜέΡΑ 25 στο 2,6%.


alco2
H Νέα Δημοκρατία εμφανίζει ποσοστό υψηλότερο από αυτό που πήρε στις εκλογές του Ιουλίου, όχι μόνο γιατί εμφανίζει υψηλή συσπείρωση αλλά και γιατί υποδέχεται ψηφοφόρους από άλλα κόμματα. Χαρακτηριστικά, 1 στους 10 ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, δηλώνει πως μετακινείται προς την Νέα Δημοκρατία. Εισροές εμφανίζει η ΝΔ και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Σημαντικό ποσοστό 48% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συγκεντρώνει το 23 %. Το 26% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.


katalliloteros

Στους αποτελεσματικότερους υπουργούς της κυβέρνησης οι πολίτες αναφέρουν πρώτο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ τελευταίος στη λίστα είναι ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος.


ypourgoi_2

Οι πολίτες φαίνονται σχετικά ικανοποιημένοι από την απόδοση της κυβέρνησης στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία και με άριστα το 10, βαθμολογούν τους χειρισμούς της με 6. 


07

Το ζήτημα της έλευσης των τουριστών στη χώρα μας φαίνεται να προβληματίζει τους πολίτες, αφού το 89% πιστέυει ότι θα πρέπει οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοιό.

touristes
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες δημοσκοπήσεις: Κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ - Εισροές ψηφοφόρων και από ΣΥΡΙΖΑ"

Μητσοτάκης: Σημαντική τομή η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων

Tην ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων, που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού, διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, παρουσίασαν σήμερα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης οι ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η δυνατότητα online έκδοσης των πράξεων, η οποία ενεργοποιείται σταδιακά από σήμερα μέσω της κεντρικής πύλης gov.gr, θα εξαλείψει την ανάγκη για 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε Δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο. Παράλληλα, ενοποιούνται τα πιστοποιητικά που εκδίδουν δημοτικές υπηρεσίες και οι βεβαιώσεις που παρέχει η ηλεκτρονική πύλη «Ερμής», θέτοντας τέλος στην άτυπη διάκριση μεταξύ των δύο τύπων εγγράφων, η οποία προκαλούσε προβλήματα στους πολίτες.

22770501 Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως πολύ σημαντική τομή που θα αναβαθμίσει την ασφάλεια των πιστοποιητικών, καθώς προβλέπει ψηφιακή σφραγίδα, μοναδικό αριθμό, κωδικό με τη μορφή μωσαϊκού (QR code) και μηχανισμό επαλήθευσης. «Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι μέσα από αυτήν τη Διυπουργική συνεργασία το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί με την συνεχή συνεργασία του καθ ύλην αρμόδιου Υπουργείου να βελτιώνει έμπρακτα την καθημερινότητα των πολιτών», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε:

«Η σημερινή ημέρα έχει πολύ ενδιαφέρον για εμένα και σίγουρα για τον Λεωνίδα (Χριστόπουλο) αν θυμηθούμε λίγο τις εποχές μας από το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης και τις μεγάλες παρεμβάσεις που κάναμε τότε για να μπορούμε να εκδίδουμε πιστοποιητικά Δημοτολογικών και Ληξιαρχικών πράξεων με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα ΚΕΠ.

22771506 Σήμερα αυτό το οποίο ετοιμαζόμαστε να ανακοινώσουμε είναι την έναρξη παροχής ψηφιακών υπηρεσιών πια για έκδοση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων. Είναι πάρα πολλά τα πιστοποιητικά τα οποία αναζητούνται σε καθημερινή βάση από δήμους και ληξιαρχεία. Αν είναι σωστή η ενημέρωση μου, υπουργέ, είναι σχεδόν 7 - 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως σε δήμους και σε ΚΕΠ, που θα μπορούν πλέον να αποφευχθούν, διότι όλες αυτές οι υπηρεσίες θα παρέχονται πλέον online. Και βέβαια και τα ληξιαρχικά και τα δημοτολογικά πιστοποιητικά θα έχουν πλέον ψηφιακή σφραγίδα και μοναδικό κωδικό και QR CΟDE και μηχανισμό επαλήθευσης.

Ξεκινάμε με τα πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης και ιθαγένειας για να ακολουθήσουν ελπίζω πολύ σύντομα και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά, εγγυτέρων συγγενών, ληξιαρχικές πράξεις γάμου, συμφώνου συμβίωσης, γέννησης και θανάτου. Και, βέβαια, θα ήθελα να μου μιλήσετε και να μου παρουσιάσετε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια για το πώς θα λειτουργήσει το ψηφιακό αποθετήριο, στο οποίο ο κάθε ‘Ελληνας πολίτης θα μπορεί πια να βρίσκει τα αιτήματα τα οποία έχει υποβάλει προς την Δημόσια Διοίκηση.

Θέλω να συγχαρώ και το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών για την άψογη συνεργασία τους για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους Έλληνες πολίτες αυτή την πολύ σημαντική υπηρεσία καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένα από τα τέσσερα σημαντικά μητρώα, το μητρώο πολιτών. Νομίζω ότι αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι μέσα από αυτήν τη Διυπουργική συνεργασία το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί με την συνεχή συνεργασία του καθ ύλην αρμόδιου Υπουργείου να βελτιώνει έμπρακτα την καθημερινότητα των πολιτών.

Φαντάζομαι υπουργέ μου, υπουργοί μου, θα δούμε τώρα στην πράξη πώς δουλεύει αυτή η υπηρεσία. Δεν ξέρω αν έχετε πρόθεση να εκδώσετε κανένα πιστοποιητικό δικό μου, αλλά για να δω τι έχετε επιφυλάξει ως έκπληξη στην παρουσίαση».

Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα εκτυλιχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής». Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Η απόφαση για μεταφορά δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων στο gov.gr σηματοδοτεί, από σήμερα, τη δημιουργία της ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη, όπου θα αποθηκεύονται τα ψηφιακά πιστοποιητικά κάθε αιτούντα. Δρομολογείται δε η ψηφιοποίηση και άλλων εγγράφων, όπως οι άδειες γάμου (θρησκευτικού και πολιτικού) και βάπτισης, σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις. Το gov.gr ήδη προσφέρει περισσότερες από 530 υπηρεσίες, ανάμεσά τους τη δυνατότητα έκδοσης υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων.

22771503 Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι «δώσαμε αμέσως τη δυνατότητα πρόσβασης στο Μητρώο Πολιτών από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Δημοσίου κι έτσι κατέστη δυνατό το σύνολο των δεδομένων που περιλαμβάνονται στο μητρώο πολιτών, δηλαδή η οικογενειακή κατάσταση, βάπτιση, γέννηση, γάμος,θάνατος, οικογενειακή μερίδα, τόπος κατοικίας, όλα τα βασικά χαρακτηριστικά να μπορούν να είναι στη διάθεση των υπολοίπων φορέων του Δημοσίου και του Κέντρου διαλειτουργικότητας». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι «μόνο το κόστος για τα πιστοποιητικά που αφορούν την οικογενειακή κατάσταση είναι 1 εκατομμύριο ευρώ για το ελληνικό δημόσιο». Επίσης, πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε σε 10 περίπου ημέρες την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που ετοιμάζεται η διασύνδεση των προξενείων όλου του κόσμου με το μητρώο των πολιτών, ώστε οι ομογενείς να μην ταλαιπωρούνται και να καταχωρούνται από το εξωτερικό τα βασικά γεγονότα ζωής που είναι μεταβολές ληξιαρχικών πράξεων».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε και ανέπτυξε στον Πρωθυπουργό όλες τις διαδικασίες της νέας ψηφιακής παροχής προς τους πολίτες, που, όπως ανέφερε, είναι προϊόν καλής συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, εξέδωσε σε πραγματικό χρόνο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο οι νέες υπηρεσίες που προσφέρονται βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

22771507 Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Σημαντική τομή η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων"

Ισπανία: Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας μέχρι να «νικηθεί» ο κορονοϊός

Η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική επί ποινή προστίμου στην Ισπανία μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης των μέτρων καραντίνας και εωσότου ο κορονοϊός «νικηθεί οριστικά», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια.

Το πρόστιμο των 100 ευρώ θα μπορούσε να επιβληθεί στους πολίτες που δεν φοράνε τη μάσκα σε δημόσιους ή κλειστούς χώρους, όπως τα καταστήματα, όταν δεν μπορούν να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας, διευκρίνισε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Θα παραμείνει επίσης υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα αεροσκάφη, τα τρένα ή τα ιδιωτικά οχήματα όπου οι επιβάτες δεν μένουν στο ίδιο σπίτι.

Η Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από την πανδημία με περισσότερους από 27.000 νεκρούς, επέβαλε τη χρήση μάσκας στους πολίτες άνω των 6 ετών την 21η Μαΐου στους δημόσιους και στους κλειστούς χώρους, εφόσον δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου.

Το μέτρο ήταν υποχρεωτικό από την 4η Μαΐου στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της χρήσης μάσκας αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων που ενέκρινε σήμερα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του νέου κορονοϊού, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης της καραντίνας και η κατάσταση συναγερμού αρθεί την 21η Ιουνίου.

«Αυτά τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται μέχρι να νικήσουμε οριστικά τον ιό, δηλαδή όταν έχουμε στη διάθεσή μας μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Ο Ίγια διαβεβαίωσε ότι μόλις αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης την 21η Ιουνίου, η ελευθερία των μετακινήσεων θα αποκατασταθεί στη χώρα, ακόμα και για τους κατοίκους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, των πλέον πληγεισών πόλεων από την πανδημία.

Στις 21 Ιουνίου, «εφόσον η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρθεί, όπως προβλέπεται, οι μετακινήσεις θα γίνονται χωρίς περιορισμούς στη χώρα μας», τόνισε, ενώ αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι Ισπανοί δεν μπορούν να βγουν εκτός της περιφέρειάς τους.

Εκτός της χρήσης μάσκας, το διάταγμα που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει μέτρα πρόληψης στο επαγγελματικό περιβάλλον, όπως «η οργάνωση των θέσεων εργασίας ή η κυκλική εργασία προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός».

Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλίζεται η «ιχνηλασιμότητα» των νέων κρουσμάτων, οι αεροπορικές εταιρείες ή οι χερσαίες συγκοινωνίες θα πρέπει από την πλευρά τους να τηρούν τα δεδομένα των επιβατών τους για «τουλάχιστον 4 εβδομάδες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας μέχρι να «νικηθεί» ο κορονοϊός"

Μεγαλώνει κι άλλο η τραγική λίστα στη Μεγάλη Βρετανία: Σχεδόν 52.000 νεκροί από κορονοϊό

Ο απολογισμός των θανάτων από COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει τις 52.000 σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters από επίσημες πηγές στοιχείων που υπογραμμίζουν ότι η χώρα είναι μία από τις πλέον πληγείσες στον κόσμο.

Νέα στοιχεία για την Αγγλία και την Ουαλία ανεβάζουν τον απολογισμό στους 51.766 νεκρούς, τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη και τοποθετούν το Ηνωμένο Βασίλειο στη δεύτερη θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες με τους πολύ περισσότερους θανάτους σε μια πανδημία που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 400.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Αυτός ο βαρύς απολογισμός θανάτων έχει προκαλέσει επικρίσεις σε βάρος του πρωθυπουργού Τζόνσον, τον οποίο κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι άργησε πολύ να επιβάλει lockdown, να προστατεύσει τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας ή να οικοδομήσει ένα σύστημα διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης.

Η καταμέτρηση του Ρόιτερς περιλαμβάνει τους θανάτους όπου η COVID-19 σημειώνεται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία έως τις 29 Μαΐου και έως τις 31 Μαΐου στη Σκοτία. Περιλαμβάνει επίσης πιο πρόσφατους νοσοκομειακούς θανάτους.

Αντίθετα με τον χαμηλότερο απολογισμό θανάτων που δημοσιοποιεί καθημερινά η κυβέρνηση, η καταμέτρηση του Ρόιτερς περιλαμβάνει και τα ύποπτα κρούσματα -- δίνοντας μια πιο ακριβή εικόνα επειδή στην αρχή της κρίσης δεν γίνονταν πολλά διαγνωστικά τεστ.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει πει ότι πραγματοποιεί αληθινή πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων που σημειώνονται κάθε μέρα.
Ο αριθμός των θανάτων στο ΗΒ για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκε κατά 55 φθάνοντας τους 40.597 χθες, Δευτέρα, σημειώνοντας τη χαμηλότερη αύξηση μετά την επιβολή του lockdown τον Μάρτιο.
Ακόμα κι έτσι ο αριθμός των θανάτων υπερβαίνει ακόμη και ορισμένες προβολές των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης.

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης δήλωσε πως το να μείνουν οι θάνατοι κάτω από 20.000 θα ήταν ένα «καλό αποτέλεσμα». Τον Απρίλιο, το Ρόιτερς μετέδωσε πως το χειρότερο σενάριο της κυβέρνησης ήταν οι 50.000 θάνατοι.

Οι επιδημιολόγοι λένε πως η υπερβάλλουσα θνησιμότητα --οι θάνατοι από κάθε αιτία που υπερβαίνουν τον μέσο όρο πέντε ετών γι' αυτή την περίοδο του χρόνου-- είναι ο καλύτερος τρόπος μέτρησης των θανάτων από ένα ξέσπασμα της ασθένειας επειδή είναι συγκρίσιμη διεθνώς.

Αν και αυτά τα στοιχεία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συγκεντρωθούν, η Βρετανία τα πάει πολύ άσχημα και εδώ.

Περίπου 64.000 περισσότεροι άνθρωποι απ΄ό,τι συνήθως έχουν πεθάνει στο ΗΒ στη διάρκεια της φετινής πανδημίας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δήλωσε σήμερα ένας ειδικός της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στο εβδομαδιαίο δελτίο της η ONS, σχεδόν 50.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει έως τα τέλη Μαΐου στο ΗΒ όπου η COVID-19 ήταν πιθανή ή επιβεβαιωμένη αιτία.

Σύμφωνα με την ONS, η Αγγλία και η Ουαλία καταμετρούν 57.961 επιπλέον θανάτους σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, από την έναρξη της επιδημίας πριν από δέκα εβδομάδες.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την ασθένεια σε αυτές τις δύο βρετανικές περιφέρειες εξακολουθεί να αυξάνεται, με 2.000 θανάτους να καταγράφονται την εβδομάδα που τελείωσε στις 29 Μαΐου (-589 σε σχέση με την προηγούμενη), ανέφερε η ONS. Πρόκειται για τον πιο χαμηλό απολογισμό μετά την επιβολή του lockdown στις 23 Μαρτίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλώνει κι άλλο η τραγική λίστα στη Μεγάλη Βρετανία: Σχεδόν 52.000 νεκροί από κορονοϊό"

Κύπρος - Λακκοτρύπης: «Επιβεβαίωση ότι τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας»

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας στο Οpen TV, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι ένα από τα πλέον σημαντικά σημεία της συμφωνίας είναι η επιβεβαίωση ότι τα νησιά δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες, όπως περιγράφεται και στο Δίκαιο της Θάλασσας. «Έρχεται, επομένως σε άμεση αντιπαραβολή με την αυθαίρετη ρητορική της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ», σημείωσε ο Κύπριος υπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λακκοτρύπης, εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα αποθαρρύνει τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα συνεχίσει τις προκλητικές του ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Εμείς έχουμε επιλέξει τα διπλωματικά μέσα για να το αντιμετωπίσουμε και για αυτό με τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης επιχειρούμε εντός ΕΕ να επιφέρουμε κάποιο κόστος στις πράξεις της Τουρκίας», τόνισε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καλέσει την Τουρκία σε οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ.

Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα διαθέτουν συμμαχίες τόσο εντός, όσο και εκτός ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.

ΚΥΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος - Λακκοτρύπης: «Επιβεβαίωση ότι τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας»"

Aυτόματη επικαιροποίηση των στοιχείων του ΑΜΚΑ

H ΗΔΙΚΑ ΑΕ αποκτά πρόσβαση στα Στοιχεία Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποφεύγονται λάθη ως προς την ταυτοποίηση που μπορεί να καθυστερήσουν την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως η διαδικασία χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων.

Ταυτόχρονα, φορείς όπως ο e-EΦΚΑ ή ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) αποκτούν καλύτερη και πληρέστερη εικόνα για τους πολίτες και μπορούν να τους εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ αποφεύγεται η ταλαιπωρία της μετάβασης στις υπηρεσίες, προκειμένου οι ίδιοι οι πολίτες να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους.
Η πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ AE δίδεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

Μέσω αυτής της διαλειτουργικότητας, τα στοιχεία πολιτών που περιλαμβάνονται στο πληροφοριακό σύστημα Ταυτοτήτων της ΕΛΑΣ θα μεταβιβάζονται αυτόματα στο Μητρώο ΑΜΚΑ που τηρεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, έτσι ώστε να γίνεται άμεσα η επικαιροποίηση των στοιχείων ταυτότητας των ασφαλισμένων.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης διαλειτουργικότητας υλοποιείται με την προβλεπόμενη έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο κατόπιν αιτήματος της διευθύνουσας συμβούλου της ΗΔΙΚΑ ΑΕ Νίκης Τσούμα.

Έρχεται να συμβάλει στην ισχυρότερη ταυτοποίηση των πολιτών σε μια σειρά φορέων του Δημοσίου οι οποίοι αξιοποιούν το Μητρώο ΑΜΚΑ ενώ αποφεύγονται λάθη στην ταυτοποίηση και επιταχύνεται σημαντικά η διεκπεραίωση μιας σειράς υποθέσεων των πολιτών, όπως η αίτηση παροχής ενός κοινωνικού επιδόματος και η πρόσβαση σε παροχές υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.

Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσφέρει καθημερινά την αναγκαία διασύνδεση των διαφόρων μητρώων και πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου, προκειμένου να εξαλειφθεί σταδιακά η ταλαιπωρία του πολίτη στις συναλλαγές του με το κράτος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Aυτόματη επικαιροποίηση των στοιχείων του ΑΜΚΑ"

Αίρεται η καραντίνα στη δομή φιλοξενίας του Πολυκάστρου

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου αίρεται ο πλήρης περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας στο Πολυκάστρο της Νέας Καβάλας Κιλκίς, μετά τον επανέλεγχο τόσο του αρχικού ύποπτου κρούσματος όσο και του δειγματοληπτικού ελέγχου που έγινε σε 350 από τους διαμένοντες.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο τεστ που έγινε στο ύποπτο κρούσμα βγήκε αρνητικό. Επίσης, αρνητικά ήταν και τα 350 δείγματα που ελήφθησαν για προληπτικούς λόγους

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίρεται η καραντίνα στη δομή φιλοξενίας του Πολυκάστρου"

Τέλος στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου βάζει το ΣτΕ

Την αυλαία για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ρίχνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα είχε τεθεί σε ειδική εκκαθάριση και μεταβιβάστηκε η περιουσία της με αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος το 2013.

Τελικά, η επταμελής σύνθεσης του Δ΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε (1162/202) ως αβάσιμες όλες τις αιτιάσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου που ζητούσε, μεταξύ άλλων, να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της και δόθηκε εντολή καθορισμού της διαφοράς μεταξύ των στοιχείων παθητικού και ενεργητικού που μεταβιβάστηκαν στην Alpha bank.

Στην προσφυγή της, η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η άδειά της ανακλήθηκε κατά παράβαση της αρχής της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων, κατά κακή χρήση της διακριτικής ευχέρειας της Τράπεζας της Ελλάδος και χωρίς την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα προηγούμενη ακρόαση των αρμοδίων στελεχών της Τράπεζας από την Τράπεζας της Ελλάδος.

Παλιότερα και συγκεκριμένα το 2017 η πενταμελής σύνθεσης του ίδιου τμήματος παράπεμψε στην επταμελή σύνθεση , προς οριστική κρίση τα νομικά ζητήματα που προέκυπταν από την αίτηση ακύρωσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου βάζει το ΣτΕ"

Κορωνοϊός: Εννέα νέα κρούσματα - Ένας θάνατος

Εννέα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες.

690 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1740 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


Annotation_2020-06-09_183422

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Annotation_2020-06-09_183358
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Εννέα νέα κρούσματα - Ένας θάνατος"

Ζάκυνθος: Πυροβόλησαν εν ψυχρώ ζευγάρι – Νεκρή ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στον Λαγανά

Μαφιόζικη δολοφονία έγινε την Πέμπτη στη Ζάκυνθο.

Νεκρή από σφαίρες αγνώστων δραστών έπεσε πριν λίγη ώρα μια γυναίκα, στη περιοχή της Λιθακιάς Ζακύνθου, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο σύζυγός της.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ζευγάρι επέβαινε σε μηχανή και κατευθυνόταν προς το σπίτι τους στην περιοχή του Αγίου Σώστη. Λίγα μέτρα πριν, μια άλλη μηχανή τους πλησίασε και οι άγνωστοι δράστες άρχισαν να πυροβολούν κατά του ζευγαριού. Από τις σφαίρες έπεσε νεκρή η γυναίκα, ενώ τραυματίστηκε ο σύζυγός της.

Το θύμα, όπως γράφει το imerazante.gr είναι η Χριστίνα Κλουτσινιώτη, γνωστή επιχειρηματίας της Ζακύνθου, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στον Λαγανά και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 53χρονος σύζυγος της γυναίκας, είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές και εκεί αναζητά η αστυνομία πιθανά κίνητρα για να κατευθύνει τις έρευνες.

Μεγάλο κλιμάκιο αστυνομικών βρίσκεται στην περιοχή, που ψάχνει στοιχεία για τους δράστες της επίθεσης κατά των δύο ατόμων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάκυνθος: Πυροβόλησαν εν ψυχρώ ζευγάρι – Νεκρή ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στον Λαγανά"

Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αυξάνεται από το 50% στο 65% ο μέγιστος αριθμός των μεταφερόμενων επιβατών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ΚΤΕΛ, με ΚΥΑ που συνυπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Η απόφαση έχει ισχύ έως τις 14 Ιουνίου και αφορά τα λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, τα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, τα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, τα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης και τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς"

Ρωσία προς Ελλάδα: Οι ελπίδες σας για βοήθεια από τις ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθούν μάταιες

Τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θέτει στο στόχαστρό του το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI, με άρθρο του που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα εναντίον Τουρκίας: η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει άραγε την Αθήνα;». 

Σε κεντρική ανάλυσή της, η Ιρίνα Άλξνις επικρίνει την Ελλάδα για τη «σκληρή φιλοαμερικανική τροχιά» που ακολουθεί, ενώ θεωρεί ότι «οι ελπίδες των Ελλήνων στην ενεργή και αποτελεσματική τους βοήθεια (από τις ΗΠΑ) μπορεί και να αποδειχθούν εντελώς μάταιες». 

Η ανάλυση έρχεται μετά από μία ταραγμένη περίοδο ελληνορωσικών σχέσεων, που ανάγεται ήδη από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών το 2018,από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά από αυτό ακολούθησε το αίτημα της Μόσχας να μην εκδοθεί ο Mr Bitcoin σε καμία χώρα πλην ρης Ρωσίας, αλλά και την απόφαση της Εκκλησίας να στηρίξει την απόφαση του Πατριαρχείου για αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία. 

Στη δεύτερη περίπτωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να «κρυφτεί» πίσω από το αυτοτελές της Εκκλησίας. Ωστόσο κάτι τέτοιο δύσκολα γίνεται πιστευτό από τη Μόσχα, κι ενώ η αμερικανική πρεσβεία και προσωπικά ο Τζέφρι Πάιατ ολοκληρώνει την «εμβάθυνση της ρήξης Ουκρανίας – Ρωσίας και Ρωσίας – παγκόσμιας Ορθοδοξίας». 

«Η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει άραγε την Αθήνα;»

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταστρέψει την παραδοσιακή ειδική σχέση, που είχε με τη Ρωσία, ακόμη και ως μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η συντάκτης του δημοσιεύματος εκφράζει την έκπληξή της για το τι μπορεί να ελπίζει η ελληνική ηγεσία ποντάροντας όλα της τα χαρτιά σ’ έναν υπό εξασθένηση ηγεμόνα, δηλαδή τις ΗΠΑ. 

«Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, ότι επανειλημμένως πρότεινε να συζητηθούν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και είναι όπως και πριν διατεθειμένη για διάλογο. Το σχόλιο του διπλωμάτη ήταν απάντηση σε σειρά ακραία έντονων δηλώσεων Ελλήνων και Κυπρίων κυβερνητικών παραγόντων τις τελευταίες ημέρες. 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει εξαιτίας της επιθετικής της πολιτικής να χάσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. 

Είναι δύσκολο να πούμε τι είναι πιο κωμικό για την Άγκυρα, η οποία για δεκαετίες κάθεται στον προθάλαμο της ΕΕη συγκεκριμένη απειλή ή η πρόσφατη προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας περί ετοιμότητάς της για μια πολεμική σύγκρουση με τους Τούρκους», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Στο επίκεντρο οι υδρογονάνθρακες

Σύμφωνα με την συντάκτη, Αθήνα και Λευκωσία έχουν λόγους να ανησυχούν. Η Άγκυρα συνεχίζει τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, θίγοντας τα συμφέροντα της Αθήνας και της Λευκωσίας, ενώ κυρώσεις επέβαλε και η ΕΕ. 

Αυτή τη φορά, η ένταση κλιμακώθηκε όταν δημοσιεύτηκαν στο κρατικό ΦΕΚ οι αιτήσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας για έκδοση αδειών για διεξαγωγή ερευνών κοντά σε ελληνικά νησιά. Η Αθήνα κατηγόρησε την Άγκυρα για γεωλογικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της και για προσπάθεια «σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος».

Η Ελλάδα ευελπιστεί στις ΗΠΑ

Στα λόγια, η Αθήνα απευθύνεται στην Ευρώπη. Όμως, οι μεγάλες ελπίδες για την επίλυση του ζητήματος στρέφονται στις ΗΠΑΕιδικότερα, η δήλωση του υπουργού Άμυνας αποτελεί προσπάθεια να προσελκύσει την προσοχή του ανώτερου εταίρου του ΝΑΤΟ στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

«Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να φτάσει μια ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση σε θερμή φάση είναι εξαιρετικά μικρές. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ μελών του Βορειοανατολικού Συμφώνου είναι ανεπίτρεπτη. Στο κάτω κάτω αυτό καθόλου δεν βοήθησε το 1974 στην Κύπρο. Ακόμη και σήμερα τα συνοριακά επεισόδια στον αέρα και τη θάλασσα είναι συνηθισμένη υπόθεση μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνει η ανάλυση. 

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ελλάδα δεν δείχνει να έχει πιθανότητες εναντίον της Τουρκίας, της οποίας οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών στρατών στον κόσμο. 

«Γι’ αυτό είναι απόλυτα κατανοητές οι ελπίδες που τρέφουν για βοήθεια από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα πρέπει να βάλουν στη θέση του τον εκρηκτικό Ερντογάν. Το πρόβλημα είναι ότι για τις ΗΠΑ αυτή η ιστορία είναι επίσης εξαιρετικά άβολη και απειλεί να επιφέρει νέες απώλειες, παρά οφέλη», εκτιμά η συντάκτης. 

Η στάση της Τουρκίας στις αντιδράσεις για τους S-400

Κι αυτό επειδή η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να διατάξει, να παζαρέψει ή να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι στην Τουρκία, κάτι που αποδείχθηκε και από τη στάση της Άγκυρας στους S-400. Οι τουρκικές Αρχές επανειλημμένως επέδειξαν όχι απλώς κραυγαλέα περιφρόνηση στις εντολές, που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και ετοιμότητα να προκαλέσουν τις ΗΠΑ. Η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των Αμερικανών να ακυρώσουν τη συμφωνία, κάθε άλλο παρά είναι η μόνη απόδειξη για αυτό. 

Η Τουρκία σήμερα έχει ανεξάρτητη στάση και φιλοδοξία που κατά καιρούς μετατρέπεται σε τυχοδιωκτισμό, όπως προκύπτει από τις επιχειρήσεις σε Συρία, Λιβύη, τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τη στάση της στη Μέση Ανατολή και τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκάθαρα προκαλεί τους γείτονες. 

«Ωστόσο, δεν προχωρούν πάντα όλα για την Άγκυρα ομαλά και κατά το σχέδιό της. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα, οι αποτυχίες και η ανάγκη για υποχωρήσεις, εκεί που απλώς θα ήθελε να υπαγορεύσει τη θέλησή της. Είναι αρκετό να θυμηθούμε τα πρόσφατα ξεκαθαρίσματα με τη Ρωσία λόγω του Ιντλίμπ. Παρ’ όλ’ αυτά ο Ερντογάν επιδιώκει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τη μεγάλη γεωπολιτική ανακατανομή, που εξελίσσεται στον κόσμο, για να αυξήσει την κρατική του ισχύ και την επιρροή της χώρας του. Και η αποφυγή οποιουδήποτε υπονοούμενου παραπέμπει σε σχέσεις υποταγής στις ΗΠΑ είναι το πρώτο του μέλημα», προσθέτει. 

«Οι ελπίδες των Ελλήνων μπορεί να αποδειχθούν μάταιες»

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ καλούνται να λύσουν πολλά και δύσκολα προβλήματα σε εσωτερικό και εξωτερικό, με αποτέλεσμα «οι ελπίδες των Ελλήνων στην ενεργή και αποτελεσματική τους βοήθεια, μπορεί και να αποδειχθούν εντελώς μάταιες». 

Αυτό, εννοείται, θα καταστεί ένα ακόμη χτύπημα για την εικόνα της Ουάσιγκτον ως μεγάλης δύναμης, όχι όμως και τόσο μοιραίο μέσα στο γενικό πλαίσιο των εξελίξεων, που διαδραματίζονται. 

Το πλέον δυσάρεστο περιμένει κυρίως την Αθήνα. 

Τ«α τελευταία χρόνια η Ελλάδα άλλαξε την ειδική της τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία, η συμμετοχή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ συμπληρωνόταν από παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Η ηγεσία της χώρας υιοθέτησε μια σκληρή φιλοαμερικανική τροχιά (ακόμη και σε βάρος των σχέσεων με την Ευρώπη) και προχώρησε σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Επομένως τώρα πραγματική βοήθεια, και όχι τυπικά λόγια στήριξης, δεν έχει να περιμένει η Αθήνα από πουθενά στην αντίθεσή της με την Τουρκία. 

Η περίεργη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να ποντάρει χωρίς εναλλακτικές σε έναν ηγεμόνα, που φανερά αποδυναμώνεται σε μια περίοδο μεγάλης κλίμακας αλλαγών παγκοσμίως, μοιάζει ότι θα αποδειχθεί ριψοκίνδυνη και εν δυνάμει αποτυχημένη πολύ περισσότερο από τον κρατικό τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν» καταλήγει η αρθρογράφος


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία προς Ελλάδα: Οι ελπίδες σας για βοήθεια από τις ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθούν μάταιες"

Κορονοϊός: Διαμάχη λοιμωξιολόγων με τον ΠΟΥ για τους ασυμπτωματικούς φορείς

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση της επιδημιολόγου Μαρία βαν Κέρκοβ του ΠΟΥ πως ο κορονοϊός μεταδίδεται “πολύ σπάνια” από ασυμπτωματικούς φορείς.

Λοιμωξιολόγοι επιμένουν πως αυτή η οδηγία του ΠΟΥ θα δημιουργήσει προβλήματα για κυβερνήσεις που καταβάλλουν προσπάθειες για την άρση των μέτρων του lockdown που έχει επιφέρει ο κορονοϊός.

Η Μαρία βαν Κέρκοβ (Maria van Kerkhove), τεχνική επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού στον ΠΟΥ, δήλωσε χθες ότι πολλές χώρες που εφαρμόζουν την ιχνηλάτηση των επαφών έχουν εντοπίσει ασυμπτωματικά περιστατικά, αλλά δεν διαπιστώνουν ότι προκαλούν περαιτέρω μετάδοση του ιού. «Είναι πολύ σπάνιο», είπε.

«Εξεπλάγην πολύ από την δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δηλώνει ο Λίαμ Σμιθ (Liam Smeeth), καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει τα δεδομένα στα οποία βασίζεται η δήλωση της Μαρία βαν Κέρκοβ.

«Αντιβαίνει στις μέχρι σήμερα διαπιστώσεις μου από την επιστήμη, σύμφωνα με τις οποίες οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι – που δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα – και οι προσυμπτωματικοί αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης των άλλων».

Η βαν Κέρκοβ πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντός της ημέρας. Ο Λίαμ Σμιθ και άλλοι επιστήμονες δηλώνουν ότι η κατανόηση των κινδύνων μόλυνσης μεταξύ ανθρώπων με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα είναι κρίσιμη καθώς οι κυβερνήσεις αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβάλει στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας και προοδευτικά να τα αντικαθιστούν με συστήματα ιχνηλάτησης και απομόνωσης για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

«Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μέτρα ιχνηλάτησης/εντοπισμού/απομόνωσης που εισάγονται σε πολλές χώρες», δηλώνει ο Μπαμπάκ Τζαβίντ (Babak Javid), σύμβουλος για τις Λοιμώδεις Νόσους του Cambridge University Hospitals.

Ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν είναι ασύνηθες άτομα που έχουν προβληθεί από τον κορονοϊό να μην εμφανίζουν συμπτώματα.

Μη αξιολογημένη από ομοτίμους έρευνα στην Γερμανία τον Μάιο, βασισμένη σε δεδομένα 919 ατόμων στην περιοχή του Χάινσμπεργκ -περιοχή με έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θανάτων στην χώρα – έφθασε στο συμπέρασμα ότι ένα στα πέντε προσβεβλημένα από τον ιό άτομα δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Αλλά υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αυτά μεταδίδουν την νόσο.

Ο εκ των επικεφαλής της επιτροπής αντιμετώπισης του κορονοϊού στην Σιγκαπούρη δήλωσε χθες στο Reuters ότι έχουν υπάρξει εκεί περιστατικά μετάδοσης από ασυμπτωματικούς φορείς, μεταξύ ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες στενής επαφής με άλλους ανθρώπους.

Η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 300 ασυμπτωματικοί φορείς της Covid-19 στην πόλη Γουχάν, επίκεντρο της πανδημίας, δεν βρέθηκαν μολυσματικοί.

Ο Κιθ Νιλ (Keith Neal), καθηγητής Επιδημιολογίας Μολυσματικών Νόσων στο University of Nottingham της Βρετανίας δήλωσε ότι την ώρα που η απάντηση στο ερώτημα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ασυμπτωματικών φορέων στην μετάδοση της νόσου είναι ασαφής, το βέβαιο είναι ότι άτομα με συμπτώματα είναι υπεύθυνα κατά το μεγαλύτερο μέρος για την διάδοση της νόσου.

«Αυτό ενισχύει την σημασία της οδηγίας ότι κάθε άτομο που έχει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της Covid-19 πρέπει να επιδιώξει να κάνει το τεστ το συντομότερο δυνατόν και να απομονωθεί μέχρι να λάβει τα αποτελέσματα του τεστ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Διαμάχη λοιμωξιολόγων με τον ΠΟΥ για τους ασυμπτωματικούς φορείς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news