facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

«Ήταν παλιοσίδερα, δεν θα έβαζα ανθρώπους» λέει ιδιοκτήτης λούνα παρκ που αρνήθηκε να αγοράσει το μοιραίο παιχνίδι της Χαλκιδικής

Την κακή κατάσταση του μοιραίου παιχνιδιού, στο οποίο βρισκόταν ο 19χρονος Γιάννης, όταν βρήκε τραγικό θάνατο στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, καταγγέλλει ιδιοκτήτης άλλου υπαίθριου πάρκου αναψυχής.

Όπως λέει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το μοιραίο παιχνίδι προοριζόταν για παλιοσίδερα. Μάλιστα, όταν του προτάθηκε να το αγοράσει, εκείνος αρνήθηκε, όπως είπε.

Επίσης, υποστηρίζει ότι με 250 ευρώ μπορεί κανείς να πάρει βεβαίωση καλής λειτουργίας ανεξαρτήτως της κατάστασης των μηχανημάτων.

Όσον αφορά το μηχάνημα στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης πριν από λίγες ημέρες, ο επιχειρηματίας αποκάλυψε πως του είχε προταθεί να το αγοράσει από συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Μετέβη στην Κατερίνη για να το ελέγξει και το είδε τόσο σε λειτουργία όσο και ενώ αποθηκευόταν για να γίνει σκραπ.

«Εγώ δεν θα το έπαιρνα ποτέ αυτό. Εγώ δε θα έβαζα ποτέ ανθρώπους να κάτσουν πάνω σε αυτό το μάτσο από παλιοσίδερα», λέει χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο ίδιος καταγγέλλει αφενός ότι η συγκεκριμένη κατασκευή δεν φτιάχτηκε σε πιστοποιημένη, σοβαρή τεχνική εταιρεία, αλλά σε γκαραζιέρη της γειτονιάς, με αποτέλεσμα να μην παρέχει καμία απολύτως ασφάλεια.

Υποστηρίζει ακόμα πως κανείς δεν έχει άδεια και διαπίστευση από κατασκευάστρια εταιρεία, ενώ στους επαγγελματίες του χώρου είναι γνωστό πως με ένα τηλεφώνημα και 250 ευρώ μπορεί να βρεθεί μηχανικός για να υπογράψει ό,τι του υπαγορευθεί χωρίς να μπει καν στον κόπο να ελέγξει τα μηχανήματα.

Περαιτέρω, θέτει ζήτημα για τους κανόνες ασφαλείας, εξηγώντας πως κανένας δήμος δεν έχει την τεχνογνωσία ή το προσωπικό, για να επιβεβαιώσει πως εφαρμόζονται και τηρούνται οι κανόνες.

Τέλος, επισημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τους χειριστές, καθώς δεν υπάρχει διαδικασία διαπίστευσης, ώστε να είναι βέβαιο πως κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ήταν παλιοσίδερα, δεν θα έβαζα ανθρώπους» λέει ιδιοκτήτης λούνα παρκ που αρνήθηκε να αγοράσει το μοιραίο παιχνίδι της Χαλκιδικής"

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια, αισθητός στην Αττική – Τι είπε ο Λέκκας στο ΕΡΤNews

Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τα Βασιλικά Ευβοίας, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας, με εστιακό βάθος στα 15,4 χιλιόμετρα.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι είναι σύνηθες φαινόμενο για τη συγκεκριμένη περιοχή και πρόσθεσε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή Ψαροπούλι. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», ανέφερε.

Τι ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

«Σεισμός μεγέθους 4,5 με επίκεντρο 4 χλμ. από Βασιλικά Β. Ευβοίας. Αισθητός και στην Αττική. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε δεδομένου ότι θα συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία. Ψυχραιμία!» έγραψε σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια, αισθητός στην Αττική – Τι είπε ο Λέκκας στο ΕΡΤNews"

Χαλκιδική: Πειθαρχική δίωξη για το λούνα παρκ στη δήμαρχο Κασσάνδρας και σε έναν αντιδήμαρχο

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το μοιραίο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι στη Χαλκιδική, όπου βρήκε φρικτό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης.

Ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Γιάννης Σάββας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κίνησε πειθαρχικές διώξεις σε βάρος της δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά, αλλά και ενός αντιδημάρχου που εμπλέκεται στην υπόθεση αδειοδότησης και ελέγχου του λούνα παρκ.

Οι δύο παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο αιρετών, το οποίο θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

Εκεί θα δώσουν εξηγήσεις και θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος τους.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλκιδική: Πειθαρχική δίωξη για το λούνα παρκ στη δήμαρχο Κασσάνδρας και σε έναν αντιδήμαρχο "

Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο – Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι

Επτά εστίες ευλογιάς είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια κτηνιάτρων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που συστάθηκαν από την πρώτη στιγμή για τον σκοπό αυτό.

Προτεραιότητα δόθηκε στις μονάδες που βρίσκονται στις παρέβριες περιοχές άμα τη εμφανίσει των πρώτων κρουσμάτων.

Ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ Νίκος Φωτεινιας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε, ότι μέχρι στιγμής επτά είναι οι εκτροφές που έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη ζωονόσο οι 6 είναι στο Νότιο Έβρο( Δέλτα του Έβρου, Πέπλο , Γεμιστή, Τυχερό)  και μια στο Βόρειο τμήμα( Ορεστιάδα), ενώ τα ζώα που θανατώθηκαν συνολικά φθάνουν τα 1896.

Οι έλεγχοι στο βόρειο τμήμα της παρεβριας ζώνης ολοκληρώθηκαν, ενώ στο νότιο συνεχίζονται ακόμη με τους κτηνιάτρους όπως δήλωσε να συναντούν δυσκολίες από την άρνηση των κτηνοτρόφων να ανοίξουν τα μαντριά τους.

«Προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες που όμως δεν παρουσιάζονται την επομένη. Θα επανέλθουμε με την αστυνομική αρχή τονίζει ο κ Φωτεινιάς διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε  κάποια μονάδα χωρίς έλεγχο».

Τρία συνεργεία δυο στο βορρά και ένα στο νότο με 8 κτηνίατρους συνολικά, δουλεύουν συνεχώς, περνώντας από κάθε μαντρί για τους απαραίτητους ελέγχους.

Όλη η Περιφέρεια έχει διαθέσει προσωπικό για το σκοπό αυτό σημειώνει ο κ Φωτεινιάς με την συνδρομή κτηνιάτρων από την Δράμα, την Ξάνθη και την Ροδόπη. Κι αυτό, διότι όσοι έρχονται σε επαφή με άρρωστα ζώα βγαίνουν εκτός ελέγχων για μια εβδομάδα και για λόγους ασφάλειας.

Ο κύριος Φωτεινιάς αναφέρθηκε στους αυστηρούς κανόνες ταφής που ακολουθούνται και στην ανησυχία και άσχημη ψυχολογική κατάσταση που έχουν οι κτηνοτρόφοι, που τα ζώα τους βρίσκονται μολυσμένα και οδηγούνται στη θανάτωση.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς τόνισε είναι απαγορευτικοί από την ΕΕ. διότι «δεν μπορούμε να ανιχνεύουμε από που προέρχονται τα αντισώματα»

Η ταυτόχρονη εμφάνιση κρουσμάτων σε όλη την παρέβρια περιοχή δηλώνει -σύμφωνα με τον κύριο Φωτεινιά- ότι η νόσος πέρασε από την Τουρκία μάλλον μέσω της άγριας πανίδας και ότι  θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί εντός των ορίων του νομού. Γι’ αυτό οι έλεγχοι θα επαναληφθούν μετά από είκοσι μέρες από τα σημεία που ήδη πέρασαν τα συνεργεία.

Προς το παρόν όλα τα ζώα είναι σταβλισμένα εκτός από τα νησιά όπου μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή κάτι που αφορά και τη Σαμοθράκη επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, ενώ από σήμερα Δευτέρα επιτρέπεται στο νησί και η σφαγή αιγοπροβάτων  με την προϋπόθεση να μείνουν εντός των ορίων του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο – Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές – Έως 36 βαθμούς η θερμοκρασία

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη 27 Αυγούστου. Τοπικά θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 33 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα νότιοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά ενώ μεμονωμένες καταιγίδες πιθανόν να εκδηλωθούν στη Θράκη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά θαλάσσια βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 με 36 βαθμούς και στις Σποράδες έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές – Έως 36 βαθμούς η θερμοκρασία"

52 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την χώρα

Από Ω/18:00/25-08-2024 έως Ω/18:00/26-08-2024 εκδηλώθηκαν 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 42 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δέκα (10).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "52 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την χώρα"

Συνελήφθη 44χρονη για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση στην Τρίπολη

Στη σύλληψη μίας 44χρονης προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές ως υπαίτια πρόκλησης δύο πυρκαγιών σε αγροτική έκταση, από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση (στις 24 και 25 Αυγούστου 2024), στην περιοχή της Κερασίτσας του Δήμου Τρίπολης στην Αρκαδία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της, συνελήφθη σήμερα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Τρίπολης ημεδαπή ως υπαίτια πρόκλησης δύο πυρκαγιών σε αγροτική έκταση, από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση (στις 24 και 25 Αυγούστου 2024), στην περιοχή της Τ.Κ. Κερασίτσας, του Δήμου Τρίπολης στην Αρκαδία.

Η 44χρονη κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 44χρονη για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση στην Τρίπολη"

Λέσβος: Συνελήφθη ο γιος του και προκάλεσε ζημιές στο τμήμα

Συνελήφθη χθες (24-08-2024), σε περιοχή της Δυτικής Λέσβου, ημεδαπός (56χρονος), κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας αστυνομικής υπηρεσίας, της πρόκλησης φθορών σε αστυνομικό κατάστημα και της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη, βραδινές ώρες προχθές (23-08-2024) σε περιοχή της Δυτικής Λέσβου, του ανήλικου (ημεδαπού) γιου του, για οδήγηση δίκυκλου οχήματος, άνευ άδειας ικανότητας οδήγησης.
Ειδικότερα, ο 56χρονος, βραδινές ώρες της 23/24-08-2024, κατά την παραμονή του σε αστυνομικό κατάστημα για την υπόθεση του ανήλικου γιου του, διατάραξε με ενέργειές του την ομαλή λειτουργία της αστυνομικής υπηρεσίας και προκάλεσε φθορές σε πόρτα γραφείου.

Ο συλληφθείς 56χρονος οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες σχηματίστηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας για διάφορα ποινικά αδικήματα, κατόπιν εκατέρωθεν εγκλήσεων του 56χρονου και των εμπλεκόμενων στην υπόθεση αστυνομικών. 

lesvosnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Λέσβος: Συνελήφθη ο γιος του και προκάλεσε ζημιές στο τμήμα "

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού – Συμπλοκή μεταξύ Ρομά, ένας τραυματίας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία μετά από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στα ΚΤΕΛ Κηφισού.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι, ομάδα τριών ατόμων, πιθανότατα Ρομά, επιτέθηκε σε άνδρα, επίσης Ρομά μέσα στα ΚΤΕΛ και τον εγκατέλειψε αιμόφυρτο στο έδαφος.

Όταν διέφυγαν, πυροβόλησαν δυο φορές στον αέρα για εκφοβισμό

Στο σημείο βρέθηκαν δύο κάλυκες ενώ οι αστυνομικοί εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή και μαρτυρίες για τον εντοπισμό των δραστών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού – Συμπλοκή μεταξύ Ρομά, ένας τραυματίας"

Φρίκη στον Κολωνό: «Μου έλεγε 5 λεπτά να το κάνω και φεύγουμε» – Όλη η κατάθεση της 16χρονης που βιάστηκε από τον 44χρονο

Όλο το χρονικό της νοσηρής ιστορίας βίωνε για μήνες η 16χρονη από τον Κολωνό στα χέρια του 44χρονου πατέρα του πρώην συντρόφου της, ξεδιπλώνεται μέσα από την κατάθεση που έδωσε στους παιδοψυχολόγους από το Σπίτι του Παιδιού.

Στην κατάθεση που ξεκινάει στις 15:00 της 23ης Αυγούστου και διήρκησε ωρες, μέσα σε 29 σελίδες, η μαθητρια απο τον Κολωνό, αποκαλύπτει τα πάντα. Άπο τη σχέση που είχε με τον γιο του βιαστή της, την προσέγγιση που έκανε ο 44χρονος για να την παρασύρει λέγοντας της οτι «θα σώσεις τον πεθερό σου» ο οποίος της έλεγε οτι πεθαίνει γιατι είναι καρκινοπαθής λέγοντας της: «Θελω να κανουμε έρωτα γιατι δεν ξερω ποσο θαζησω και θελω να γινει μαζι σου», μέχρι τις απειλές που δεχόταν από τον κατηγορούμενο οτι αν δεν υπέκυπτε.

«Θέλω να γίνει αλλιώς θα κάνω κακό στους δικούς σου» όπως ελεγε. Μάλιστα όπως λέει το κοριτσάκι, κάθε φορά που αυτός προέβαινε στα ανοσιουργήματά του για να σιγουρευτεί ότι δεν τον κατέγραφε, τσέκαρε το κινητό της.

«Το κινητό ήταν μπροστά και το δικό μου και το δικό του για να μη νομίζει ότι τον ηχογραφώ. Μου το έπαιρνε, το άνοιγα έβλεπα ότι δεν ηχογραφώ και το έβαζε ξανά μπροστά» λέει.

Η μαθητρια στις πρωτες  σελίδες αναφέρεται στην γνωριμία με τον φίλο της, πατέρα του κατηγορουμενου για τον βιασμο της. « Τα είχα με το γιο του. Σχεδόν ένα χρόνο.11 μήνες περίπου. Στις 10 Αυγούστου του 2023 γνωριστήκαμε και τα φτιάξαμε. Βγαίναμε μιλούσαμε πήγαινα σπίτι του. Στο σπίτι του, στο εξοχικο του. Με το φίλο μου δεν είχα σεξουαλική σχέση. Τον πατέρα του, τον γνώρισα στο σπίτι. Είχε έρθει κι αυτός και διακοπές. Δεν τον ήξερα πολύ καλό και είχα σχέσεις. Ένα καλημέρα – καληνύχτα λέγαμε, τα τυπικά. Επειδή ήμασταν κοντά. Τον πατέρα του τον έβλεπα όταν άρχισε να πήγαινα στο σπίτι του φίλου μου, μιλούσαμε και καθόμασταν όλοι μαζί και με τη μητέρα του. Με τη συζυγο του έχουν χωρίσει τώρα λόγω αυτού του σκηνικού, γιατί το έμαθε και εκείνη».

Το λιποθυμικό επεισόδιο, η αγκαλιά, ο όρκος και η πρόταση

Συνεχιζοντας η μαθητρια αναφέρει: «Κάποια στιγμή με τον φίλο μου ο πατέρας του έφτιαχναν ένα μηχανάκι και τότε άρχισε να ζαλίζεται. Και με έπιασε κάποια στιγμή στο σπίτι και μου λέει ότι έχει καρκίνο. Αλλά δεν ξέρω αν ισχύει. Μπορεί να το είπε έτσι. Ήξερε ότι και εγώ είχα με τη μαμά μου που είχε φύγει από αυτό και με ευαισθητοποιούσε. Είχα γίνει πιο ευάλωτη και αυτό ήθελε και εκείνος για να προχωρήσει σε ότι έγινε μετά. Έτσι το ερμηνεύω. Τότε με πήρε αγκαλιά και μου είπε “δεν ξέρω πόσο θα ζήσω”, “δεν έχω πολύ προθεσμία” και διάφορα τέτοια. Αυτό έγινε στα τέλη Ιουνίου 2024. Έλεγε δεν ήξερε πόσο θα αντέξει και ότι ήθελε κάτι από μένα. Δεν μου έλεγε. Ναι βάλε πρώτα να το ορκιστώ και θα το κάνω. Μου είχε πει απλά να ορκιστώ ότι θα το κάνω και μετά θα μου πει τι είναι. Αλλά εγώ δεν υπέθεσα ποτέ ότι θα ήθελε  κάτι τέτοιο. Και μετά από κάποιες ημέρες μου λέει πάμε μια βόλτα, να πάρω κάτι πράγματα και γυρνάμε στο σπίτι. Εγώ του είπα εντάξει για να μην πάει μόνος του που ζαλιζόταν με το αυτοκίνητο. Ο γιος του δεν ήρθε γιατί έκανε μία δουλειά. Με πήγε κάπου στην Πετρούπολη, ψηλά στο βουνό και μου λέει “θέλω αυτό κι αυτό”. Μου είπε “θέλω να κάνουμε έρωτα γιατί δεν ξέρω πόσο θα ζήσω και θέλω να γίνει μαζί σου”».

«Του λέω “γιατί το λες αυτό σε μένα εγώ έχω σχέση με το γιο σου και είμαι 16 ετών”. Του έλεγα διάφορα μήπως και τον πείσω να μη γίνει κάτι γιατί φοβόμουνα κιόλας. Του είπα ότι δεν θέλω κάτι και δεν μπορώ να τον βοηθήσω σε αυτό το θέμα. Του λέω “έχεις τη γυναίκα σου μπορείς να το κάνεις με τη γυναίκα σου επίσης μπορείς να το κάνεις και μετά με οποιαδήποτε, εγώ γιατί να το κάνω;”».

«Αν το μάθει ο γιος μου θα σε χωρίσει»

Η 16χρονη ειπε οτι ο 44χρονος «ήταν πολύ πιεστικός. Μου έλεγε στην αρχή “θα το μάθει και ο γιος μου και θα σε χωρίσει”, “θα το πω στο γιο μου και θα του πω κι άλλα πράγματα”. Και εγώ απλά είχα αγχωθεί γιατι θα μου προκαλουσε ζημιά αν ο γιος του νευρίαζε  και το ελεγε στον πατέρα μου. Μετά μου έλεγε ότι θα κάνει κακό στους δικούς μου ανθρώπους. Στον μπαμπά και στην αδερφή μου.

Μου είπε απλά ότι: “θα βάλω άτομα να τους κάνω κακό”. Μετά από λίγο καιρό έπαιρνε κάποιος το τηλέφωνο αλλά δεν ξέρω αν μίλαγα κανονικά ή αν το έκανε ψέματα γιατί έβλεπα ένα όνομα και μετά μου το έκρυβε. Είχε πει ότι θα πήγαινε  σπίτι μου να τους βρει ή θα πήγαινε στη δουλειά που είναι ο πατέρας μου με τον βρει γιατί ήξερε που δουλεύει και που δουλεύει η αδερφή μου και που πάω και εγώ σχολείο»

«Ξεντύσου, πέντε λεπτά θα κάνω και φεύγουμε»

Το κοριτσάκι αναφέρεται στην δεύτερη φορά που ο πατέρας του φιλου της την πήγε στο ερημικο μερος  “ξεντύσου μου κάνει” για να μην πιάσει αυτός υποτίθεται και φανεί κάτι. Μου κάνει «ξεντύσου». Του λέω «δεν θέλ προσπαθούσα μήπως καταφέρω να το αλλάξω γνώμη. Του έλεγα διάφορα ότι: «γιατί το κάνεις; Ο γιος σου δεν θα το ήθελε. Έχεις γυναικα, εχεις παιδι».

Του έλεγα πολλά πράγματα αλλά όπως φαίνεται δεν τον ένοιαζε. Ξεντύθηκα και ήρθε από πάνω μου. Με είχε πιάσει κρίση πανικού, έτρεμα δεν μπορούσα να πάρω ανάσα γιατί είχα φοβηθεί πολύ και του έλεγα: «σε παρακαλώ πάρα πολύ φύγε φοβάμαι δεν είναι καλά». Μου λέει: «5 λεπτά να το κάνω και φεύγουμε». «Σε παρακαλώ φύγε» του έλεγα μήπως και φύγει. Μετά μου έλεγε «δεν σου έκανα κάτι». Εγω καταλαβαινα οτι εκανε. Ήμουν τελείως φοβισμένη. Είχα αηδιάσει εκείνη τη στιγμή. Δεν ήθελα»

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρίκη στον Κολωνό: «Μου έλεγε 5 λεπτά να το κάνω και φεύγουμε» – Όλη η κατάθεση της 16χρονης που βιάστηκε από τον 44χρονο"

«Να υπάρχει εκπαίδευση για όσους θέλουν να κυκλοφορούν με πατίνι» – 2.500 παραβάσεις και αρκετά ατυχήματα σε λίγους μήνες

Περισσότερες από 2.500 παραβάσεις και αρκετά ατυχήματα, έχουν σημειωθεί από χρήστες πατινιών, από την αρχή του 2024 και μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, Νίκος Γρέντζελος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, αναφερόμενος στη χρήση πατινιών από πολίτες.

Όπως είπε, σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν, πατίνια κινούνται με έως 6 χλμ την ώρα, ενώ υπάρχουν και πατίνια που κινούνται με έως και 25 χλμ την ώρα και υπογράμμισε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί δεν φορούν κράνος, κινούνται με μεγάλη ταχύτητα -πάνω από το προβλεπόμενο όριο- ενώ μπαίνουν με το πατίνι και σε μονόδρομους, κάτι που απαγορεύεται ακόμα και για οχήματα έκτακτης ανάγκης. Για αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να ενταθεί η αστυνόμευση και να διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, ενώ έθιξε και το θέμα της μη υποχρεωτικής ασφάλισης για όσους κινούνται με πατίνι.

Σύμφωνα με τον κ. Γρέντζελο, είναι σημαντικό να υπάρχει εκπαίδευση για όσους θέλουν να κυκλοφορούν με αυτό το μέσο, καθώς και μία υποτυπώδης εξέταση, προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα στους δρόμους. Παράλληλα, εξήγησε ότι το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής θα πρέπει να μπει από πολύ νωρίς στα σχολεία -από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού- ώστε να μαθαίνουν οι πολίτες από μικρή ηλικία να κινούνται ως οδηγοί ακολουθώντας τους κανόνες.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Να υπάρχει εκπαίδευση για όσους θέλουν να κυκλοφορούν με πατίνι» – 2.500 παραβάσεις και αρκετά ατυχήματα σε λίγους μήνες"

Aλεξανδρούπολη: Διαμαρτυρίες ιδιοκτητών για το κτηματολόγιο

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες ιδιοκτητών, αλλά και των δικηγόρων που αναλαμβάνουν διεκπεραιώσεις κτηματολογίου για την ασφυκτική προθεσμία που δόθηκε για τις εγγραφές διόρθωσης, η οποία λήγει στις 30 Αυγούστου. 

Στον Έβρο, οι περιοχές όπου οι ιδιοκτησίες πρέπει να επανελεγχθούν σχετικά με το δικαίωμα κυριότητας, τις ακριβείς συντεταγμένες του οικοπέδου, την έκταση και το ποσοστό ιδιοκτησίας, είναι, μεταξύ άλλων, η Χηλή και η Μεσημβρία του δήμου Αλεξανδρούπολης, το Σουφλί και η Σαμοθράκη. 

«Είναι απαράδεκτο αυτό να γίνεται μέσα στον Αύγουστο, η προθεσμία ήταν πολύ ασφυκτική», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Ρούλα Τσιρτσίδου, υπογραμμίζοντας πως “ η παράταση είναι απολύτως αναγκαία, καθώς δεν είναι δυνατόν μέσα σε 2-3 ημέρες να γίνουν οι διορθώσεις, για τις οποίες απαιτείται η συνεργασία διαφορετικών επαγγελματικών ειδικοτήτων, όπως μηχανικός, τοπογράφος και δικηγόρος.” 

Η ίδια ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το αρμόδιο υπουργείο στις εκκλήσεις για παράταση, ενώ εξήγησε πως η οριστική τακτοποίηση των ιδιοκτησιών στο κτηματολόγιο αποτελεί προϋπόθεση για τις μεταβιβάσεις ή αγοροπωλησίες. 

Ειδικά σε περιοχές όπως είναι η Μάκρη και η Σαμοθράκη, το πρόβλημα είναι πιο έντονο, λόγω των συχνών ασαφειών που διαπιστώνονται ως προς τους τίτλους, πρόσθεσε η κ. Τσιρτσίδου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Aλεξανδρούπολη: Διαμαρτυρίες ιδιοκτητών για το κτηματολόγιο"

Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ: Παρέμβαση Εισαγγελέα Εφετών - Πού εστιάζονται οι έρευνες

Ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την τραγωδία στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου ο 19χρονος Γιάννης έχασε τη ζωή του όταν εκσφενδονίστηκε από το παιχνίδι «Crazy Dance».

Το τραγικό συμβάν προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Νίκου Καλύβη, ο οποίος έδωσε εντολή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής να αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη όλων των εισαγγελικών ερευνών, με στόχο την ταχεία ολοκλήρωσή τους και την άμεση απόδοση ποινικών ευθυνών.

Οι εισαγγελικές έρευνες εστιάζονται σε τρεις κύριες κατευθύνσεις:

Πρώτον, στη διερεύνηση του δυστυχήματος και των εμπλεκόμενων προσώπων, όπως του ιδιοκτήτη και του χειριστή του παιχνιδιού.

Δεύτερον, στις πιθανές ευθύνες των δημοτικών υπηρεσιών και της δημάρχου για τον ανεπαρκή έλεγχο φέτος, καθώς και για τη νόμιμη λειτουργία του λούνα παρκ τα προηγούμενα χρόνια.

Τρίτον, η έρευνα επικεντρώνεται στα έγγραφα και τις πιστοποιήσεις καταλληλότητας που χορηγήθηκαν από τους αρμόδιους μηχανικούς.

Οι αρχές επιδιώκουν την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες και να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Θάνατος 19χρονου σε λούνα παρκ: Παρέμβαση Εισαγγελέα Εφετών - Πού εστιάζονται οι έρευνες "

Ο Κούγιας αναλαμβάνει την υπεράσπιση του ιδιοκτήτη του λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος στη Χαλκιδική

Την υπεράσπιση του 58χρονου ιδιοκτήτη του λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος στη Χαλκιδική, στις 19 Αυγούστου, αναλαμβάνει ο γνωστός δικηγόρος και ποινικόλογος Αλέξης Κούγιας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του Αλέξη Κούγια:

«Τον επικεφαλής του δικηγορικού μας γραφείου, κ. Αλέξη Κούγια και τους συνεργάτες αυτού, επέλεξε ο ιδιοκτήτης του επίδικου Λούνα Παρκ, Κ.Ε., όπως αναλάβει, μαζί με τους δικηγόρους Θεσσαλονίκης, Ευρυσθένη Κοσκινά και Κωνσταντίνο Γραμματικό, για να βοηθήσει τις δικαστικές αρχές, ώστε να αποδοθεί πραγματική Δικαιοσύνη και να σταματήσει αυτή η κατακρεούργηση του τεκμηρίου αθωότητος του κ. Κ.Ε. από όλους όσους καθημερινά, εντελώς μεροληπτικά, παρουσιάζουν στα ΜΜΕ το τι ακριβώς συνέβη και έχασε τη ζωή του, ο αείμνηστος 19χρονος Γ.Κ.
Ο κ. κατηγορούμενος, ο οποίος είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης, ανά πάσα στιγμή, είναι ηλικίας 58 ετών, έχει λευκό ποινικό μητρώο, είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, ουδέποτε είχε την οποιαδήποτε στην οιαδήποτε παράνομη πράξη και ασκούσε μέχρι την ημέρα του ατυχήματος, με εντελώς νόμιμο τρόπο, το επάγγελμά του επί 36 συνεχή χρόνια.
Στη συγκεκριμένη κωμόπολη της Χαλκιδικής, το συγκεκριμένο Λούνα Παρκ έχει ψυχαγωγήσει χιλιάδες ανήλικα παιδιά και χιλιάδες ενήλικους χρήστες των παιχνιδιών, επί 18 συνεχή έτη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Κούγιας αναλαμβάνει την υπεράσπιση του ιδιοκτήτη του λούνα παρκ που σκοτώθηκε ο 19χρονος στη Χαλκιδική"

Κολωνός: «Την όρκιζε στην ψυχή της μάνας της για να μην μιλήσει» – Σοκάρει στενός συγγενής της 16χρονης

«Ο αλήτης την έβαζε να ορκιστεί στην ψυχή της μάνας της ότι δεν θα πει τίποτα» λέει στο newsit.gr στενό συγγενικό πρόσωπο της 16χρονης, η οποία έπεσε θύμα βιασμού από τον 44χρονο στον Κολωνό.

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newsit.gr για την κόλαση που ζούσε επί δύο μήνες, στα χέρια του 44χρονου πατέρα του φίλου της, το άτυχο κορίτσι, που έπεσε θύμα βιασμού στον Κολωνό.

Εκβιασμοί, απειλές, ακόμη και μηνύματα γραμμένα από τον ίδιο στο κινητό της για να φαίνεται ότι η ίδια ζητά να συναντηθεί μαζί του, δημιουργώντας ένα τέλειο άλλοθι για τις φρικιαστικές του πράξεις.

«Το παιδί είναι διαλυμένο, όπως είμαστε όλοι οικογενειακώς. Χθες είχαμε το μνημόσυνο της μητέρας της για τα 2 χρόνια. Την έβαζε ο αλήτης να ορκιστεί στην ψυχή της μάνας της ότι δεν θα πει τίποτα και την εκβίαζε μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ στα τηλέφωνα και προσπαθούσε να στήσει άλλοθι» λέει στο newsit.gr, οργισμένο συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας της ανήλικης.

Αυτό που συγκλονίζει ακόμη περισσότερο, είναι ότι ο γιος του 44χρονου και φίλος της 16χρονης γνώριζε και κάλυπτε τις αρρωστημένες πράξεις του πατέρα του, ενώ σύμφωνα με στενό συγγενή του κοριτσιού υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Δεν είναι μόνο αυτός μπλεγμένος, είναι και άλλοι. Την απειλούσε συνεχόμενα, από τον Ιούνιο. Με τον γιο του έκαναν παρέα. Το κορίτσι μας ήταν ερωτευμένο μαζί του αλλά δεν είχε απλώσει χέρι πάνω της, γιατί του είχε μιλήσει ο πατέρας της επειδή είναι ανήλικη.

Ο γιος κάλυπτε και τον πατέρα του, το είχε μάθει εν καιρώ από την μικρή ότι ο πατέρας του λειτούργησε έτσι. Τη χώρισε και μετά έφυγε η γυναίκα του 44χρονου από το σπίτι και εκείνος συνέχιζε αυτό. Την γύρισε άρον-άρον από τις διακοπές, είπε ψέματα στον πατέρα του».

Οι ώρες είναι δύσκολες για την 16χρονη και την οικογένειά της, οι οποίοι προσπαθούν να διαχειριστούν αυτό που συνέβη στο άτυχο κορίτσι. «Μας πληγώνουν και μας πονάνε όλα αυτά. Προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια του παιδιού. Ήταν τεράστιος ο πόνος και ο καημός για την απώλεια της μαμάς που δεν πρόλαβε να την χορτάσεις και να την χαρεί, ήταν τεσσάρων χρονών όταν αρρώστησε από καρκίνο και 14 όταν εκείνη έφυγε».

Το μόνο που ζητούν πλέον είναι η δικαιοσύνη να τιμωρήσει τον 44χρονο κατηγορούμενο για τα όσα φρικιαστικά έζησε το παιδί τους. «Τον τυλίξαμε σε μία κόλλα χαρτί με τόσα αποδεικτικά που δεν πρόκειται να βγει από την φυλακή ποτέ».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνός: «Την όρκιζε στην ψυχή της μάνας της για να μην μιλήσει» – Σοκάρει στενός συγγενής της 16χρονης"

Νέα τελεσίγραφα από ΑΑΔΕ για εγκατάσταση του IRIS

Σε νέα αποστολή χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να υπενθυμίσει σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ότι μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εγκαταστήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Παρά το γεγονός ότι στις αρχές Αυγούστου η ΑΑΔΕ είχε προχωρήσει στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε περισσότερους από 294.000 επαγγελματίες υπενθυμίζοντας τους ότι θα πρέπει να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το IRIS, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΔΙΑΣ δεν εκπέμπουν αισιοδοξία για επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

  • Μέχρι την Παρασκευή 22 Αυγούστου, μόλις 393.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είχαν προχωρήσει στην παραπάνω διαδικασία, σχεδόν το 50% των υπόχρεων να εγγραφούν (περίπου 800.000).

Τις τελευταίες 30 ημέρες (πριν την αποστολή του πρώτου e-mail από την ΑΑΔΕ στις 8 Αυγούστου) ο ημερήσιος ρυθμός εγγραφής έφτανε στους 427 επαγγελματίες. Το διάστημα 8 με 22 Αυγούστου (μετά την αποστολή των μηνυμάτων της ΑΑΔΕ) ο μέσος ημερήσιος ρυθμός εγγραφής χρηστών στο IRIS P2B πενταπλασιάστηκε φτάνοντας τις 2.173 εγγραφές.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 22 Αυγούστου η χρήση IRIS από επαγγελματίες δεκαπλασιάστηκε με περίπου 300.000 συναλλαγές (290.931) ενώ το ποσό που διακινήθηκε μέσα από το IRIS (για όλα τα προϊόντα) στο ίδιο διάστημα αγγίζει τα  3,37 δισεκ. ευρώ.

Εφέτος 5 νέες τράπεζες προστέθηκαν στην εξυπηρέτηση της υπηρεσίας IRIS P2P (μεταξύ ιδιωτών) και IRIS P2B, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τραπεζών σε 12 από 7 που την διέθεταν το 2023 και μόνο 4 το 2021.

Τα πρόστιμα

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, όσοι επαγγελματίες δεν συνδεθούν μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου με τα σύστημα ΙRIS, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Επίσης σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, έως τις 31 Μαρτίου 2025 το σύστημα άμεσων πληρωμών θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων. Η επέκταση αφορά όλο το φάσμα των συναλλαγών, τόσο το ηλεκτρονικό όσο και το φυσικό εμπόριο.

Τι να προσέξετε

  • Ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE www.myaade.gov.gr στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός
  • Το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας στη διάρκεια του 24ώρου. Για παράδειγμα ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).
  • Για όσους υπόχρεους δεν εγγραφούν στο IRIS μέχρι τη λήξη της προθεσμίας προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.
  • Μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς καμία προμήθεια, 24 ώρες το 24ωρο και χωρίς να είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία, ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας. Αρκεί να γνωρίζουν το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία ή να σαρώσουν τον QR κωδικό που αντιστοιχεί στον τραπεζικό λογαριασμό του επαγγελματία.
  • Οι επαγγελματίες λαμβάνουν τα χρήματα ακαριαία (σε 2 δευτερόλεπτα) ακόμη και αν η τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι διαφορετική από την τράπεζα του πελάτη. Επίσης, πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS.
  • Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα, μέσω web banking ή mobile banking της συνεργαζόμενης τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο κ. Χατζηδάκης είχε απευθύνει σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 ευρώ που είναι σήμερα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τελεσίγραφα από ΑΑΔΕ για εγκατάσταση του IRIS"

Φάρμακα: Ακριβότερα εκατοντάδες σκευάσματα από σήμερα για τους πολίτες

Η επιστροφή από τις διακοπές επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη για τους πολίτες, καθώς από σήμερα, Δευτέρα, 26/8, θα φανούν οι αυξήσεις στις τιμές εκατοντάδων φαρμάκων στο πλαίσιο της ανατιμολόγησης που έκανε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας.

Έχει ήδη εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών, καθώς και νέα Θετική Λίστα Αποζημίωσης και οι ασφαλισμένοι αναμένεται να δουν τις νέες τιμές σε αρκετά φάρμακα στον… πάγκο του φαρμακείου από αυτή την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε τις τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν, είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 6 σκευάσματα που έλαβαν πρώτη φορά τιμή).

Οι αυξήσεις τιμών έγιναν, μεταξύ άλλων, σε περιπτώσεις πολύ φθηνών φαρμάκων, με σκοπό να μην εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά. Άλλωστε, οι … αρρυθμίες στη διαθεσιμότητα τέτοιων σκευασμάτων αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα έως τώρα, καθώς καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και αρκετά φάρμακα είναι μοναδικά, χωρίς αντικατάστατα. Ένα άλλο κριτήριο που ελήφθη υπόψη προκειμένου να πάρουν τα φάρμακα αυξημένη τιμή είναι εάν κάποια εξ αυτών είχαν τιμή μικρότερη από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη λίστα που έκανε γνωστή ο ΕΟΦ, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 843 σκευάσματα. Μάλιστα για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10% ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570. Σε περίπου 100 φάρμακα υπερδιπλασιάστηκε η τιμή τους. Πιο συγκεκριμένα, σε 100 φάρμακα η αύξηση ήταν κατά 100% φτάνοντας σε ένα σκεύασμα το ποσοστό 448%. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά και πρόκειται για σκεύασμα με βάση τη τυροθρισίνη (δερματολογικό αντιβιοτικό), το οποίο από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.

Στην απόφαση που εκδόθηκε για τις νέες τιμές σημειώνεται πως προκαλείται ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά το ύψος της δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί «καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον όγκο των πωλήσεων, την τιμή αποζημίωσης (που ενδέχεται να είναι και εμπιστευτική μέσω διαπραγμάτευσης), αλλά και από οποιαδήποτε υποκατάσταση ακριβότερων ή φτηνότερων αποζημιωνόμενων θεραπειών».

Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, όμως, η συνολική επιβάρυνση της δαπάνης από τις νέες τιμές διαμορφώνεται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ, με τα 60 εκατ. ευρώ να αφορούν στο ποσό που θα βαρύνει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Οι αυξήσεις στις τιμές φθηνών, μοναδικών φαρμάκων εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας για αντιμετώπιση των ελλείψεων, αλλά και εξορθολογισμό της δαπάνης που έχει ξεφύγει. Στον τομέα των ελλείψεων, γίνεται προσπάθεια στενής παρακολούθησης της αγοράς μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Όπως έχει εξηγήσει στο ygeiamou.gr ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, ο οποίος είναι επικεφαλής της προσπάθειας όταν θα διασφαλιστεί η εγκυρότητα των στοιχείων που συλλέγονται από κάθε κόμβο του συστήματος, θα δοθεί application που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάρμακα: Ακριβότερα εκατοντάδες σκευάσματα από σήμερα για τους πολίτες"

Ιός Δυτικού Νείλου: Εξαρση κρουσμάτων με το 25% των κουνουπιών

Οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της φετινής θερινής περιόδου (καύσωνες, παρατεταμένες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασία) είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν θεαματικά οι πληθυσμοί των κουνουπιών. Θα περίμενε κανείς αυτό να έχει αντίστοιχη επίπτωση και στην κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται με το κοινό κουνούπι culex pipiens, όμως αυτό δεν συμβαίνει.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση, ο ιός βρίσκεται σε έξαρση, με τα κρούσματα και τους θανάτους να ακολουθούν το υψηλό μοτίβο κυκλοφορίας των τελευταίων δύο ετών, με 100 καταγεγραμμένα κρούσματα και 12 θανάτους μέχρι σήμερα.

Άλλο χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι η περαιτέρω γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων. Ο ιός που ενώ τα προηγούμενα χρόνια αφορούσε σε συντριπτικό ποσοστό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα έχει διασπορά σε 9 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, έναντι 5 Περιφερειών τα προηγούμενα δύο χρόνια και 4 τη διετία 2020-2021.

Δύο ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν στενά την επιδημιολογία του ιού περιγράφουν στο Euro2day.gr το σύνθετο σκηνικό και δίνουν τις ερμηνείες.

Στο 1/4 ο πληθυσμός των κουνουπιών

Οι πληθυσμοί των κουνουπιών culex pipiens που ενέχονται στη μετάδοση του ιού είναι φέτος μειωμένοι σε ποσοστά από 70% ως και 80% σε σχέση με αυτούς της προηγούμενης πενταετίας, όπως λέει ο Σπύρος Μουρελάτος, Δρ Βιολογίας και επικεφαλής της «Οικοανάπτυξης», που εκπονεί προγράμματα καταγραφής σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, αφενός στις πολύ μικρές συλλογές νερών και από την άλλη, στη μεγάλη καταπόνηση των ακμαίων, που περιόρισε δραματικά το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

«Αυτό θα περίμενε κανείς να μεταφραστεί και σε μικρότερη μολυσματικότητα, όμως βλέπουμε πάνω-κάτω τα ίδια ποσοστά θετικότητας στα κουνούπια και τα ίδια ποσοστά οροθετικότητας στα πτηνά-δείκτες, από τα οποία κάνουμε αιμοληψίες σε 200 θέσεις στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Μουρελάτος.

Ο ίδιος επισημαίνει τη μεγάλη γεωγραφική επέκταση στα νότια και δυτικά της χώρας, με την Κεντρική Μακεδονία να αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το 1/3 των κρουσμάτων, ενώ εκτιμά πως η χρονιά θα κυμανθεί στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, με βάση τη μέχρι σήμερα επιδημιολογία.

«Συνήθως τέτοια περίοδο βρισκόμαστε στο peak και όταν φτάσουμε 30 Αυγούστου, που θα γνωρίζουμε τι έχει συμβεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, είμαστε περίπου στο 50% των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις καμπύλες των τελευταίων ετών», αναφέρει.

Κύκλοι εξάρσεων και υφέσεων

Όπως εξηγεί ο Χρυσόστομος Δόβας, καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ο ενζωοτικός κύκλος μετάδοσης του ιού είναι περισσότερο σύνθετος και δεν εξαρτάται μόνο από τον πληθυσμό των διαβιβαστών. «Μπορεί να έχουμε λιγότερα κουνούπια φέτος, αλλά το ποσοστό των μολυσμένων κουνουπιών να είναι μεγαλύτερο», σημειώνει, επικεντρώνοντας στις «δεξαμενές» του ιού, που είναι τα άγρια πτηνά.

«Υπάρχουν κύκλοι εξάρσεων και υφέσεων ανά 3 με 4 χρόνια. Όταν τα άγρια πτηνά μετά από μια μεγάλη επιζωοτία γίνουν οροθετικά σε μεγάλο ποσοστό, αποκτούν ανοσία, κι έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτός ο ενζωοτικός κύκλος μετάδοσης και τότε έχουμε χαμηλή κυκλοφορία του ιού», εξηγεί και συμπληρώνει:

«Στις περιόδους των υφέσεων, υπάρχει ανανέωση πληθυσμού, έχουμε νέα πτηνά που δεν έχουν ανοσία και έτσι δημιουργείται ένα υπόβαθρο να κυκλοφορήσει πάλι ο ιός, και μπορεί πάλι να λειτουργήσει αυτός ο ενζωοτικός κύκλος μετάδοσης ανάμεσα σε άγρια πτηνά και κουνούπια».

Με βάση τα δεδομένα της φετινής περιόδου, ο καθηγητής συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προφύλαξης από τσιμπήματα κουνουπιών στις περιοχές αυξημένης κυκλοφορίας του ιού.

«Από τη στιγμή που έχουμε αυξημένη κυκλοφορία του ιού, στις περιοχές όπου διαπιστώνεται αυτή η αυξημένη κυκλοφορία μέσω της επιτήρησης, καλό είναι να υπάρχει μέριμνα προφύλαξης, κυρίως από τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα», καταλήγει.

Δάγκειος πυρετός

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικών δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα, ο κ. Μουρελάτος αναφέρει πως αυτό εξαρτάται κυρίως από την επίσκεψη ανθρώπου-φορέα του ιού.

Ο προνομιακός διαβιβαστής του δάγκειου είναι το κουνούπι aedes aegypti (κουνούπι «τίγρης»), το οποίο υπήρχε στην Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του 1930 και μετά παραδόξως εξαφανίστηκε. Ο λιγότερο προνομιακός διαβιβαστής είναι ο aedes albopictus (ασιατικό κουνούπι «τίγρης»), ο οποίος υπάρχει παντού στην Ελλάδα», λέει και προσθέτει:

«Αν έρθει κάποιος άνθρωπος φορέας του δάγκειου από τη Νοτιοανατολική Ασία ή από τη Νότια Αμερική που είναι οι βασικές εστίες, θα έχουμε θέμα. Μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή τοπική συρροή κρουσμάτων».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός Δυτικού Νείλου: Εξαρση κρουσμάτων με το 25% των κουνουπιών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news