facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Εντοπισμός και διάσωση 29 ατόμων στο Φαρμακονήσι

Η Λιμενική Αρχή Λέρου, ενημερώθηκε σήμερα το πρωί για ακυβέρνητη φουσκωτή λέμβο στην θαλάσσια περιοχή 1,3 ν.μ. ανατολικά του Φαρμακονησίου.

Στη περιοχή έσπευσε Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος όπου εντόπισε και περισυνέλλεξε 25 άνδρες, 2 γυναίκες και δύο ανήλικα αγόρια τα οποία στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν σε γερμανικό σκάφος της Frontex και μεταφέρθηκαν στη Λέρο, στην κλειστή δομή «ΚΕΔ Λέρου»

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Λέρου, ενώ η λέμβος βυθίστηκε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπισμός και διάσωση 29 ατόμων στο Φαρμακονήσι"

Καιρός: «Ξεκινάει εβδομάδα ζέστης» – Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Μπορεί το μελτέμι να άλλαξε το σκηνικό του καιρού και να δρόσισε λιγάκι μετά τους καύσωνες, ωστόσο το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα και… έρχεται νέο κύμα ζέστης. Ταυτόχρονα, ο πολύ δυνατός αέρας, φέρνει «συναγερμό» τη Δευτέρα (21.8.2023) για «ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μίλησε στο newsit.gr για τον καιρό και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας όλη την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και για το πότε θα εξασθενήσει το μελτέμι.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, ξεκινάει μια εβδομάδα ζέστης για τα ηπειρωτικά, ενώ υψηλότερη θερμοκρασία θα έχουμε στην κεντρική Μακεδονία, και τη δυτική Στερεά.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή θα έχουμε σχετική ζέστη, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε μελτέμια.

Τη Δευτέρα στην Αθήνα αναμένεται να έχουμε 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ Τρίτη με Τετάρτη ίσως αγγίξει και τους 37 βαθμούς, αλλά όχι σε όλη την Αττική, όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

«Ο κίνδυνος αύριο (Δευτέρα) για πυρκαγιά είναι μεγάλος για τον λόγο ότι ενισχύεται ο βοριάς και στην Αττική, ενώ από αύριο τις πρωινές ώρες μέχρι και το βράδυ θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και στην Έβρο, όπου μαίνεται η πυρκαγιά», σημειώνει.

Αναλυτική πρόγνωση του Παναγιώτη Γιαννόπουλου

«Τη Δευτέρα θα έχουμε ηλιοφάνεια σε όλη την χώρα, με λίγα σύννεφα στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά 37 με 39 βαθμούς Κελσίου, 39 βαθμούς θα έχουμε πολύ τοπικά σε περιοχές της δυτικής Στερεάς. Θα έχει βέβαια ζέστη και στην κεντρική Μακεδονία και στην Θεσσαλία, θα έχουμε 38 βαθμούς Κελσίου.

Το μελτέμι συνεχίζεται, θα έχει ένταση 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, μάλιστα αύριο φαίνεται να κατεβαίνει και λίγο νοτιότερα, θα πιάνει και τον Ευβοϊκός και την νότια Εύβοια και τις βόρειες Κυκλάδες, καθώς και το κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο που εδώ και δύο μέρες έχει ήδη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 34 βαθμούς, στην Σάμο τους 35-36 βαθμούς», λέει ο μετεωρολόγος.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία, το μελτέμι συνεχίζεται όμως, με ένταση 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

«Εκτιμώ ότι από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη μπορεί να έχουμε και 40αρι αλλά πολύ τοπικά. Σίγουρα, όμως, είμαστε πάνω από τα κανονικά», αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Την Παρασκευή αναμένεται να πέσει λίγο η θερμοκρασία στην βόρεια Ελλάδα, 1 με 2 βαθμούς Κελσίου.

«Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 36 βαθμούς και φαίνεται ότι μέχρι την Κυριακή θα είμαστε στους πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου». 

Συναγερμός για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το νέο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδόθηκε για τη Δευτέρα (21/8) η εβδομάδα ξεκινάει με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς για τις παρακάτω περιοχές:

  • Αττική
  • Κεντρική & νότια Εύβοια
  • Αργολίδα
  • Περιοχές Βοιωτίας & Κορινθίας

Επίσης, σημειώνεται ότι υπάρχει πολύ υψηλός & υψηλός κίνδυνος (κατηγορίας 3 και 4) στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: «Ξεκινάει εβδομάδα ζέστης» – Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα"

Νέα λουκέτα της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή: 12 καταστήματα «ξέχασαν» να δηλώσουν αποδείξεις συνολικής αξίας 415.000 ευρώ

«Βροχή» έπεσαν τα λουκέτα από την ΑΑΔΕ σε μπαρ, καφετέρεριες, ταβέρνες και εστιατόρια της χώρας για μη έκδοση αποδείξεων αλλά και για μη διαβίβαση των στοιχείων τους στην πλατφόρμα της Αρχής.

Συγκεκριμένα δώδεκα νέα 48ωρα λουκέτα σε καταστήματα σε τουριστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα έβαλαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν διασυνδέσει την ταμειακή τους με την ΑΑΔΕ, όπως προβλέπει ο νόμος, εμποδίζοντας έτσι τον έλεγχο της ορθής έκδοσης των αποδείξεων και τη διαπίστωση τυχόν απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καφέ μπαρ στην Χαλκιδική δεν είχε κόψει πάνω από 10.000 αποδείξεις με αποτέλεσμα να αποκρύψει έσοδα 146.000 ευρώ. Επίσης καφετέρια στην Πάρο δεν είχει κόψει 4.182 αποδείξεις ενώ ζαχαροπλαστείο στο ίδιο νησί «ξέχασε» πάνω από 7.000 αποδείξεις αποκρύπτοντας συνολικά 36.580 ευρώ!

Θύμίζουμε ότι ήδη από πέρυσι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ είναι υποχρεωτική και η μη διασύνδεση εξομοιώνεται από το νόμο με μη έκδοση αποδείξεων, οδηγώντας σε πρόστιμα και 48ωρα λουκέτα.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα νέα λουκέτα:

-Εστιατόριο στα Κύθηρα για μη διαβίβαση 557 αποδείξεων, αξίας 23.029 ευρώ, από 01-30/06

-Εστιατόριο στα Κύθηρα για μη διαβίβαση 177 αποδείξεων, αξίας 5.781 ευρώ, από 01-30/06

-Εστιατόριο στα Κύθηρα για μη διαβίβαση 140 αποδείξεων, αξίας 7.327 ευρώ, από 01-30/06

-Εστιατόριο στην Μυτιλήνη για μη διαβίβαση 335 αποδείξεων, αξίας 14.188 ευρώ, από 01-30/06

-Καφέ μπαρ στην Μυτιλήνη για μη διαβίβαση 499 αποδείξεων, αξίας 2.931 ευρώ, από 01-30/06

-Καφέ μπαρ στην Χαλκιδική για μη διαβίβαση 10.690 αποδείξεων, αξίας 146.067 ευρώ, από 20/06 έως 12/08

-Ταβέρνα στην Χαλκιδική για μη διαβίβαση 403 αποδείξεων, αξίας 21.710 ευρώ, από 09/08 έως 13/08

-Εμπόριο ενδυμάτων στην Μύκονο για μη διαβίβαση 9 αποδείξεων, 1.145 ευρώ, από 02/08 έως 10/08

-Καφετέρια στην Πάρο για μη διαβίβαση 4.182 αποδείξεων, αξίας 48.570 ευρώ, από 04/07 έως 16/08

-Ζαχαροπλαστείο στην Πάρο για μη διαβίβαση 7.029 αποδείξεων, αξίας 36.580 ευρώ, από 01/05 έως 09/07-

-Ψαροταβέρνα στην Πάρο για μη διαβίβαση 181 αποδείξεων, αξίας 100.882 ευρώ, από 01/01 έως 30/06

-Υπηρεσίες εστίασης εκδηλώσεων στην Σαλαμίνα για μη διαβίβαση 7.823 αποδείξεων, αξίας 264.907 ευρώ, από 31/10 έως 16/08

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα, όπου, εκτός από τη μη διαβίβαση αποδείξεων, αντιπαραβάλλονται οι πληρωμές που έχουν καταγραφεί στα POS με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα λουκέτα της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή: 12 καταστήματα «ξέχασαν» να δηλώσουν αποδείξεις συνολικής αξίας 415.000 ευρώ"

Νύχτα αγωνίας στην Αλεξανδρούπολη: Καμμένα σπίτια, καταστροφές και 8 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες και τα μποφόρ δίνουν για δεύτερη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι που προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο Αλεξανδρούπολης – Φερών η οποία κλείνει κατά διαστήματα. Κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων.

Επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής που επιχειρούσαν στην περιοχή μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πέντε διακομίστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα ένας με τραύμα στο κάτω άκρο ενώ επιχειρούσε στην περιοχή Αγνάντια, ένας με οφθαλμολογικό πρόβλημα, και ένας με έγκαυμα στο χέρι.

Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα. Τα πιο επικίνδυνα φαίνεται να είναι αυτό που κινείται νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Δορίσκο και από τον Δωρικό προς Νιψα. Το τρίτο μέτωπο μεταξύ των περιοχών Μαΐστρος και Αμφιτρίτη θεωρείται πλέον διαχειρίσιμο. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, ενώ οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης έλαβαν νέο μήνυμα να παραμείνουν, λόγω του καπνού, σε εσωτερικούς χώρους. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στρατός , εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη στη Νιψα, το Δωρικό και τον Άβαντα προκειμένου να συγκρατήσουν τη φωτιά και να μην περάσει στη Βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Πέτροβιτς ανέφερε ότι θα είναι μία δύσκολη νύχτα καθώς στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Εννέα σπίτια και μία εκκλησία στα χωριά του δήμου της Τραϊανούπολης έχουν γίνει κάρβουνο, και αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, η μεγάλη καταστροφή, όμως, έχει γίνει στις καλλιέργειες, τα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Κόποι μιας ζωής έχουν γίνει στάχτη, λένε κάτοικοι στην ΕΡΤ. 

Νύχτα αγωνίας στην Αλεξανδρούπολη: Καμμένα σπίτια, καταστροφές και 8 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Ύφεση παρουσιάζει το μέτωπο της φωτιάς στην Αμφιτρίτη καθώς τα εναέρια μέσα με συνεχείς ρίψεις νερού κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες που λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα είχαν φθάσει στα 200 μέτρα από το χωριό. Ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Νύχτα αγωνίας στην Αλεξανδρούπολη: Καμμένα σπίτια, καταστροφές και 8 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ενισχύθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση κατάσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

Πλέον επιχειρούν :

  • 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 έναντι τεσσάρων,
  • 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL έναντι ενός και προστέθηκαν και
  • 2 ελικόπτερα CH-47 (CHINOOK)

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί σήμερα τέσσερα μηνύματα από το «112» με τελευταίο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για τη δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Νύχτα αγωνίας στην Αλεξανδρούπολη: Καμμένα σπίτια, καταστροφές και 8 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίαςσκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου“.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νύχτα αγωνίας στην Αλεξανδρούπολη: Καμμένα σπίτια, καταστροφές και 8 πυροσβέστες στο νοσοκομείο"

Κως: Καταδίωξη ταχύπλοου με 20 μετανάστες από το Λιμενικό - Δείτε βίντεο

Στον εντοπισμό ενός φουσκωτού ταχύπλοου που κινούνταν χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, προς τη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Φωκά στην Κω, προχώρησε τις πρωινές ώρες της Κυριακής ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία.

Το σκάφος του Λιμενικού προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και την περισυλλογή από το περιπολικό σκάφος 20 αλλοδαπών (19 ενήλικες και 1 ανήλικη), καλά στην υγεία τους, και την ασφαλή μεταφορά τους στο λιμάνι της Κω.



Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κως: Καταδίωξη ταχύπλοου με 20 μετανάστες από το Λιμενικό - Δείτε βίντεο"

Πυροσβεστική: Σε γενική επιφυλακή λόγω της κατάστασης συναγερμού τη Δευτέρα – 53 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε γενική επιφυλακή τίθεται το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, λόγω του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ταυτόχρονα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές. Από το Π.Σ. παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Όσον αφορά στην μεγάλη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 198 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 16 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά έχουν εκδοθεί από χθες συνολικά εννέα μηνύματα από το 112 εκ των οποίων τα τέσσερα σήμερα. Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης για την προστασία τους από τους αναδυόμενους καπνούς, το δεύτερο στις 13:43 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Μοναστήρι και Δορίσκος προς Φέρρες, το τρίτο στις 13:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 15:25 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού ‘Αβαντος προς Αλεξανδρούπολη.

Συνολικά το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 18:00 της 19-08-2023 έως 18:00 της 20-08-2023 εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: Σε γενική επιφυλακή λόγω της κατάστασης συναγερμού τη Δευτέρα – 53 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε Αττική και άλλες 4 περιοχές – Β. Κικίλιας: Όχι σε εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική και 4 ακόμα περιοχές προβλέπεται σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. Ο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτκής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε μήνυμά του για την αυριανή μέρα τονίζει ότι «δεν επιτρέπεται καμία εργασία εξωτερικού χώρου που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά» και υπογραμμίζει ότι «πρέπει όλοι μαζί να προστατέψουμε τη χώρα μας».

Αναλυτικά:

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε Αττική και άλλες 4 περιοχές – Β. Κικίλιας: Όχι σε εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά"

Επεισόδια στην Κύπρο: Προκαλεί Τουρκοκύπριος δήμαρχος – «Αν δεν φύγουν τα οχήματά σας, θα τα συντρίψουμε»

Τις επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο χωριό Πύλα στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου προσπαθεί να δικαιολογήσει με προκλητικές δηλώσεις ο Μπουλέντ Μπεμπέκ, δήμαρχος του κατεχόμενου οικισμού Περγάμου στη Λάρνακα.

Μιλώντας στη Yeni Safak, ο Μπουλέντ Μπεμπέκ περιέγραψε από τη μεριά του όλα όσα ειπώθηκαν με τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Πράσινη Γραμμή της Κύπρου, πριν αναλάβουν δράση οι μπουλντόζες των Τουρκοκυπρίων και ξεσπάσουν τα επεισόδια, από τα οποία τραυματίστηκαν 3 μέλη της δύναμης του ΟΗΕ.

«Στις 17 Αυγούστου, στις 12:00 το μεσημέρι, η ομάδα οδοποιίας μας έφτασε στο σημείο. Μπήκαμε στην ενδιάμεση ζώνη. Δεν είχαμε πολλά προβλήματα εκείνη την ημέρα. Μόνο η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ είχε αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας. Το επόμενο πρωί στις 05:00, πήγαμε στο πιο κρίσιμο σημείο, στην περιοχή Onevler, με 22 οχήματα. Ήμασταν 7 αστυνομικοί, εγώ και οι σωματοφύλακές μου. Οι δυνάμεις του ΟΗΕ ήρθαν με μια ομάδα 40-45 ατόμων» είπε στη Yeni Safak ο Μπουλέντ Μπεμπέκ, ο οποίος φέρεται να διέταξε τις μπουλντόζες «να καθαρίσουν τον δρόμο», παρασέρνοντας τα οχήματα του ΟΗΕ.

«Πιθανότατα νόμιζαν ότι θα φοβηθούμε και θα κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αλλά χτίσαμε ένα ανθρώπινο τείχος. Ο υπεύθυνος για όσα έγιναν ήταν ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή. Μας είπε απειλητικά: “Πρόεδρε, αυτό είναι ελληνικό έδαφος. Φύγετε αμέσως από αυτό το μέρος”, είπε. Κι εγώ του είπα: “Φύγετε εσείς από εδώ, αυτό είναι τουρκικό έδαφος, αν κάνετε έστω και ένα βήμα, θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο”. Και έμειναν εκεί» πρόσθεσε ο δήμαρχος της κατεχόμενης Περγάμου.

«Η ένταση ξεκίνησε εκείνη την ημέρα. Εμείς απωθήσαμε τις δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμοποιώντας σχετική δύναμη. Δεν υπήρξαν μάχες ή σωματικές επιθέσεις. Είχα κάνει τις προειδοποιήσεις μου από πριν και είχα πει: “Αν αυτά τα οχήματα δεν απομακρυνθούν, θα τα συντρίψω“.

Όταν είδα πως δεν αποχωρούσαν, έδωσα οδηγίες στις δυνάμεις μας και στους χειριστές των σκαπανέων, λέγοντας: “Τα πάντα στο δρόμο θα καθαριστούν, τίποτα δεν θα μείνει από τα εργαλεία και τον εξοπλισμό τους”.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αποστολή να αποτρέψουν την κατασκευή δρόμων ή να θέσουν φράγματα. Είναι παρατηρητές εδώ, η αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ είναι να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αλλά αυτοί βρίσκονται υπό τις διαταγές των Ελλήνων. Ενεργούν σύμφωνα με τις οδηγίες της ελληνικής κυβέρνησης. Το παλιό σύστημα έχει πλέον εκλείψει. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ένα βήμα πίσω, αυτός ο δρόμος θα γίνει. Το Ειρηνευτικό Σώμα το αποδέχτηκε και αυτό. Είμαι ακόμα εδώ, η ένταση έχει χαλαρώσει. Οι εργασίες στο δρόμο συνεχίζονται. Πήραν το μάθημά τους» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του οικισμού στα Κατεχόμενα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στην Κύπρο: Προκαλεί Τουρκοκύπριος δήμαρχος – «Αν δεν φύγουν τα οχήματά σας, θα τα συντρίψουμε»"

Ρόδος: 20 ευρώ τη μέρα το άτομο πλήρωναν μετανάστες για να μένουν σε σπίτι 83χρονης

Προηγήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία της 83χρονης. Κατά την έρευνα βρέθηκαν οκτώ αλλοδαποί που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων. Επίσης, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τρεις αμφιβόλου γνησιότητας ταυτότητες.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, η 83χρονη  αναγνωρίστηκε ως η ιδιοκτήτρια της οικίας, στην οποία διέμεναν οι οκτώ αλλοδαποί, οι οποίοι κατέβαλαν ημερησίως το ποσό των είκοσι ευρώ κατ’ άτομο.

Η διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Ρόδου, αναλύει και επεξεργάζεται όλα τα μέχρι στιγμής συλλεχθέντα στοιχεία και διερευνά όλα τα περαιτέρω ενδεχόμενα.

Στο μεταξύ, στη σύλληψη είκοσι πέντε παράτυπων μεταναστών προχώρησαν στελέχη του λιμενικού στον λιμένα Ακαντιάς Ρόδου, πριν τον απόπλου επιβατηγού πλοίου. Οι συλληφθέντες διαπιστώθηκε ότι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ σε περαιτέρω έλεγχο των αποσκευών τους εντοπίστηκαν συνολικά δεκαοκτώ ταξιδιωτικά έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: 20 ευρώ τη μέρα το άτομο πλήρωναν μετανάστες για να μένουν σε σπίτι 83χρονης"

Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη, έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η διαστημική υπηρεσία Roskosmos. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής ανάλυσης, λόγω της απόκλισης των πραγματικών παραμέτρων της ώθησης από τις υπολογισμένες, το διαστημικό σκάφος Luna-25 μεταπήδησε σε τροχιά εκτός σχεδιασμού και έπαψε να υπάρχει ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται πως στις 11 Αυγούστου, ένας πύραυλος Soyuz με το «Luna-25» εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, ενώ στις 16 του μήνα εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης.

Το ρωσικό διαστημικό όχημα ήταν προγραμματισμένο να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης τη Δευτέρα για να αναζητήσει παγωμένο νερό.

Το Σάββατο έγινε γνωστό πως η Roskosmos κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια «μη φυσιολογική κατάσταση» στο διαστημόπλοιο Luna-25, το οποίο προετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά προσεδάφισης στη Σελήνη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25"

Πάτρα: Παράνομοι κατασκηνωτές χτύπησαν αστυνομικούς και πήγαν να αρπάξουν υπηρεσιακό όπλο

Επιθεση δέχτηκαν αστυνομικοί που πήγαν για έλεγχο σε σκηνίτες.

Το περιστατικό συνέβη χθες το απόγευμα στην Πάτρας, όταν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τ εντόπισαν οκτώ άτομα που είχαν στήσει παράνομο καταυλισμό σε δημόσιο χώρο. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι σκηνίτες τους επιτέθηκαν με μπουνιές και κλωτσιές , αλλά και τους εξύεξύβριζαν και τους απειλούσαν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς  του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών και της ομάδας ΔΙΑΣ της ιδίας Υπηρεσίας, δυο ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, απείθεια, απειλή, εξύβριση, διατάραξη λειτουργίας Υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο καταγγελίας, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, εντόπισαν οκτώ άτομα, που είχαν κατασκηνώσει παράνομα σε δημόσιο χώρο, πλησίον καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κατά την διενέργεια του αστυνομικού ελέγχου, οι δυο κατηγορούμενοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, χτυπώντας τους με γροθιές και λακτίσματα, προβάλλοντας αντίσταση, ενώ παράλληλα τους εξύβριζαν και τους απειλούσαν. Ο ένας κατηγορούμενος αποπειράθηκε ακόμη να αφαιρέσει υπηρεσιακό όπλο αστυνομικού.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών και της ομάδας ΔΙΑΣ προσήγαγαν τους δυο κατηγορούμενους στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών, όπου συνελήφθησαν, ενώ ο ένας συλληφθείς προκάλεσε φθορές σε πόρτα της αστυνομικής υπηρεσίας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Παράνομοι κατασκηνωτές χτύπησαν αστυνομικούς και πήγαν να αρπάξουν υπηρεσιακό όπλο"

Χανιά: Ανήλικοι κυκλοφορούσαν με αγροτικό και… 100 σφαίρες

Ανήλικοι συνελήφθησαν χθες σε περιοχή της Κρήτης καθώς οδηγούσαν παράνομα ένα αγροτικό ενώ ήταν και φορτωμένοι με… σφαίρες!

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν κατά τις βραδινές ώρες όταν άνδρες της ΟΠΚΕ σταμάτησαν για έναν τυπικό έλεγχο ένα αγροτικό που κινούνταν σε δρόμο του Αποκορώνου Χανίων.

Κατά τον έλεγχο οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως το όχημα οδηγούνταν από έναν 16χρονο.

Στη συνέχεια προχώρησαν σε έρευνα στο αυτοκίνητο όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 100 συνολικά σφαίρες.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τόσο τον 16χρονο οδηγό όσο και τον συνομήλικο συνεπιβάτη του.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αποκορώνου.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Ανήλικοι κυκλοφορούσαν με αγροτικό και… 100 σφαίρες"

Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι έκλεψαν ανήλικο σε αστικό λεωφορείο

Δύο ανήλικοι συνελήφθησαν χθες βράδυ για κλοπή σε αστικό λεωφορείο

Συγκεκριμένα τις βραδινές ώρες χθες (19-08-2023) εντός αστικού λεωφορείου στη δυτική Θεσσαλονίκη, δύο νεαροί ανήλικοι 15 και 16 ετών, απειλώντας ανήλικο 14 ετών, του αφαίρεσαν μία χρυσή αλυσίδα με σταυρό και τράπηκαν σε φυγή. 

Λίγο αργότερα οι ανήλικοι δράστες εντοπίσθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συνελήφθησαν. 

Στην κατοχή τους βρέθηκε το αντικείμενο που κλάπηκε, το οποίο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του, καθώς και μικροποσότητα κάνναβης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι έκλεψαν ανήλικο σε αστικό λεωφορείο"

Γιάννης Οικονόμου: Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα εξωγήινο, δαιμονισμένο ή αντιχριστιανικό

Στις ουρές που σχηματίζονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα για την έκδοση νέας ταυτότητας αναφέρθηκε ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε με δεικτικό τρόπο πως οι καινούριες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο και το δαιμονισμένο.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ για την έκδοση των καινούριων ταυτοτήτων: «Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει στην ελληνική κοινωνία να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εγώ σέβομαι τις ευαισθησίες και τα δικαιώματα του καθενός.

Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να σκεφτόμαστε με ανοιχτό ορίζοντα. Οι καινούριες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο, το αντιχριστιανικό, τίποτα το δαιμονισμένο για κανέναν. Είναι το “όχημα” για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, για να μπορούμε να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων, οφείλουν να ξέρουν ότι ο κόσμος, η ανθρωπότητα, πέρασε διαφωτισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα. Η πίστη, ο σεβασμός, οι ευαισθησίες είναι εσωτερικά ζητήματα που δεν τίθεται όμως στην παραμικρή διακινδύνευση με την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Από μέσα Σεπτεμβρίου και μετά θα μπορούμε να χορηγούμε στον κόσμο της καινούριες ταυτότητες…», κατέληξε. 

Σημειώνεται πως πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να εκδώσουν ταυτότητες, έτσι ώστε να προλάβουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους πριν καθιερωθούν οι νέες ταυτότητες, και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν οι καινούριες ταυτότητες έχουν μέσα τσιπ που φέρει τον αριθμό 666…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Οικονόμου: Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα εξωγήινο, δαιμονισμένο ή αντιχριστιανικό"

Κεφαλονιά: Πτήση θρίλερ με μεθυσμένο Βρετανό - Φθορές στην καμπίνα, τραυμάτισε αεροσυνοδό

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε σε πτήση με προορισμό την Κεφαλονιά ένας 45χρονος Βρετανός, ο οποίος άρχισε να προκαλεί φθορές στην καμπίνα του αεροσκάφους και να χτυπάει τους υπαλλήλους του πληρώματος που προσπαθούσαν να τον συνετίσουν.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια πτήσης χθες Σάββατο το βράδυ, με τους αστυνομικούς να περιμένουν την προσγείωση του αεροσκάφους για να του περάσουν χειροπέδες. Τελικά ο 45χρονος συνελήφθη στον Κρατικό Αερολιμένα Κεφαλονιάς στις 22.10 με περιπετειώδη τρόπο, καθώς στη θέα των αστυνομικών άρχισε -σε έξαλλη κατάσταση- να αντιστέκεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, χτύπησε τους αστυνομικούς με τα χέρια και τα πόδια και άρχισε να τους βρίζει με χυδαίες εκφράσεις στην αγγλική γλώσσα.

Ο 45χρονος ήταν εμφανώς υπό την επήρεια μέθης. Πιο αναλυτικά, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο του Στανστεντ του Λονδίνου με προορισμό την Κεφαλονιά και λίγη ώρα μετά την απογείωση του αεροσκάφους άρχισε να έχει παράξενη συμπεριφορά, μέχρι που άρχισε να προκαλεί φθορές στην καμπίνα. Όταν αεροσυνοδός προσπάθησε να του εξηγήσει ότι πρέπει να σταματήσει, τότε εκείνος άρχισε να χτυπάει το προσωπικό με αποτέλεσμα να τραυματίσει μέλος του πληρώματος. Σημειώνεται ότι το προσωπικό έδειξε ψυχραιμία και αντιμετώπισε με νηφαλιότητα την έκτακτη κατάσταση.

Σε βάρος του 45χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για βία κατά υπαλλήλων και διατάραξη πτήσης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κεφαλονιά: Πτήση θρίλερ με μεθυσμένο Βρετανό - Φθορές στην καμπίνα, τραυμάτισε αεροσυνοδό "

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου στη «Ν»: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στους οικισμούς γύρω από την Αλεξανδρούπολη. Ολόκληρη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η φωτιά μαίνεται, έχοντας περικυκλώσει χωριά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο Naftemporiki.gr, τόνισε ότι οι φλόγες είναι εκτός ελέγχου και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς. Στο χωριό Πεύκα έχουν καεί αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα. Τις πληγές τους μετρούν και οι κάτοικοι στο Αετοχώρι όπου κάηκε η Εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το μοναστήρι του Ιωάννη Θεολόγου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, αλλά δεν έχει καεί ολοσχερώς.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και σήμερα στην περιοχή.

Συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας, κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα έχει ρόλο συντονιστικό.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ.

Ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χωρίς, ευτυχώς η κατάσταση της υγείας του να εμπνέει ανησυχία.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε ότι στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιπεριφερειάρχης Έβρου στη «Ν»: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Συνεχείς αναζωπυρώσεις"

Δημόσιο: Αλλάζουν όλα για τις διοικήσεις με νομοσχέδιο – Σε πρώτο πλάνο τα νοσοκομεία

Αλλάζουν όλα για διοικητές και προϊσταμένους στο Δημόσιο, με νομοσχέδιο που καταφτάνει στη Βουλή τον προσεχή Σεπτέμβριο και θέτει σε πρώτο πλάνο παρεμβάσεις στα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο Δημόσιο, με διττό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων ανά θέση. Οι παρεμβάσεις θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά την ψήφισή του θα δρομολογηθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με υψηλή προτεραιότητα στα νοσοκομεία.

Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει νόμο του 2020 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε μια αξιοκρατική διαδικασία επιλογής, ωστόσο στην πράξη έμεινε ανενεργός εξαιτίας της εξαιρετικά ογκώδους διαδικασίας που έπεσε στις «πλάτες» του ΑΣΕΠ προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις.

Ενδεικτικό των επιχειρησιακών προβλημάτων εφαρμογής του νόμου, κυρίως λόγω του όγκου των συγκεκριμένων φορέων που αθροιστικά ξεπερνούν τους 500, είναι το γεγονός ότι σε τρία χρόνια το ΑΣΕΠ έχει προκηρύξει μόλις 12 θέσεις για τις οποίες υπεβλήθησαν πάνω από 200 υποψηφιότητες.

Σε τρεις κατηγορίες οι φορείς 

Όλοι αυτοί οι φορείς θα ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το εύρος και τη σπουδαιότητα των δραστηριοτήτων τους αλλά και τη γεωγραφική τους κατανομή. Στην πρώτη κατηγορία θα κατανεμηθούν οι μεγάλοι φορείς πανελλαδικής εμβέλειας όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΤ, η ΕΡΓΟΣΕ και ο ΕΟΦ. Στη δεύτερη κατηγορία θα ενταχθούν φορείς τοπικής εμβέλειας όπως είναι τα δημοτικά αθλητικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες, οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κά. Σε ξεχωριστή κατηγορία, λόγω της βαρύτητας που δίνει η κυβέρνηση, θα τοποθετηθούν οι επτά διοικητικές υγειονομικές περιφέρειες και τα 106 νοσοκομεία της χώρας.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη τα κριτήρια επιλογής δεν θα είναι οριζόντια αλλά διαφορετικά για κάθε κατηγορία και ανάλογα με τη φύση και την αποστολή του φορέα. Σε πρώτη φάση θα αξιολογούνται τα αντικειμενικά προσόντα των υποψηφίων (σπουδές, προϋπηρεσία κ.λπ.), όσοι προκρίνονται στη δεύτερη φάση θα συμμετέχουν σε δομημένη συνέντευξη. Δεν αποκλείεται οι υποψήφιοι να περνάνε και γραπτή δοκιμασία που θα διοργανώνει το ΑΣΕΠ ώστε να ληφθούν υπόψη και οι δεξιότητες τους, υιοθετώντας έτσι και νέα εργαλεία επιλογής που χρησιμοποιούνται ευρέως στον ιδιωτικό τομέα για την επιλογή στελεχών.

Επίσης, αυστηροποιούνται τα κριτήρια συμμετοχής των υποψηφίων τα οποία θα σχετίζονται απόλυτα με τα περιγράμματα των συγκεκριμένων θέσεων ευθύνης και θα αποτυπώνονται εξ αρχής στην προκήρυξη, προκειμένου να αποκλείονται άμεσα υποψηφιότητες άσχετες με το αντικείμενο του φορέα.

Η τελική επιλογή θα γίνεται από τον αρμόδιο υπουργό που εποπτεύει τον φορέα ή από το Υπουργικό Συμβούλιο ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία.

Μπόνους παραγωγικότητας ή παύση

Πέραν του πλαισίου επιλογής, μπαίνουν και καινούργιοι όροι για τους επιλεγέντες διοικητές. Η θητεία τους αυξάνεται από τα τρία στα τέσσερα έτη. Με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης που συνδέονται άμεσα με τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Θα αξιολογούνται δύο φορές, μια στο μέσον της θητείας και μία στο τέλος. Στην περίπτωση που οι τιθέμενοι στόχοι επιτυγχάνονται τότε θα προβλεφθεί η δυνατότητα καταβολής μπόνους παραγωγικότητας. Εάν όμως η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, ο αρμόδιος υπουργός εισηγείται την άμεση παύση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει και τεχνικές βελτιώσεις που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση της διαδικασίας επιλογής. Το βάρος της αξιολόγησης δεν θα πέφτει μόνο σε ένα και μόνο πενταμελές συμβούλιο του ΑΣΕΠ όπως ισχύει σήμερα, αλλά θα επιμερίζεται σε πολλά συμβούλια ανάλογα με τις αρμοδιότητες των φορέων που θα λειτουργούν ταυτόχρονα. Η ανεξάρτητη αρχή θα απαλλαχθεί εξάλλου, από την υποχρέωση έκδοσης των προκηρύξεων, καθώς θα τις προετοιμάζουν τα αρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια θα αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ για έγκριση.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αλλαγές διοικήσεων και στα 522 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αρχής γενομένης από τα νοσοκομεία. Οι σχετικές αλλαγές στο σύνολο των φορέων εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ένα έτος.

Αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται παρέμβαση στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο. Η έλλειψη έως σήμερα ψηφιοποίησης του συνόλου των απαιτούμενων στοιχείων για τις επιλογές σε συνδυασμό με την επικέντρωση στα τυπικά προσόντα δυσχεραίνει την εκπλήρωση του στόχου της ανάδειξης των καταλληλότερων στελεχών της διοικητικής ιεραρχίας του δημοσίου στον προβλεπόμενο χρόνο των τριών ετών. Το υπουργείο σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ κατευθύνεται τόσο στην απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας αξιοποιώντας υφιστάμενα εργαλεία μέχρι την ενεργοποίηση του HRMS, του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του δημοσίου όσο και την ενσωμάτωση εργαλείων διακρίβωσης κατάλληλων δεξιοτήτων, μέσω γραπτής δοκιμασίας πέραν των τυπικών προσόντων και της εργασιακής εμπειρίας. Η γραπτή δοκιμασία θα είναι στα πρότυπα του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, με τη διαφορά ότι θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση ευθύνης, όπως την ικανότητα στη διοίκηση ομάδας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Αλλάζουν όλα για τις διοικήσεις με νομοσχέδιο – Σε πρώτο πλάνο τα νοσοκομεία"

Ναυπακτία: Νεκροί δύο ηλικιωμένοι στον Κάτω Πλάτανο μετά από φωτιά στο σπίτι τους

Δυο σοροί ηλικιωμένων εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε μονοκατοικία στον Κάτω Πλάτανο Ναυπακτίας, όπως έκανε γνωστό η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα,ο άντρας έχει ηλικία 90 ετών και η γυναίκα 94 ετών.

Στην Πυροσβεστική σήμανε συναγερμός στις 6:55 το πρωί για φωτιά στο σπίτι όπου διέμενε το ζευγάρι ηλικιωμένων.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 13 πυροσβέστες και 5 οχήματα, ενώ στο σημείο έχει σπεύσει επίσης ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Ναυπάκτου.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυπακτία: Νεκροί δύο ηλικιωμένοι στον Κάτω Πλάτανο μετά από φωτιά στο σπίτι τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news