facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Κακοκαιρία Ελπίδα: Σχεδόν 4.500 άνθρωποι και 2.500 οχήματα εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, σχεδόν 4.500 επιβάτες και 2.500 οχήματα εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας (24/1). Οι αριθμοί αν μη τι άλλο δείχνουν το μέγεθος της ταλαιπωρίας που πέρασαν όσοι έμειναν ακινητοποιημένοι και των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίδα.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων το πρώτο βράδυ έως και σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 άτομα και περίπου 1.800 αυτοκίνητα, ενώ έως τις 18:00 περίπου 500 οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα.

Στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον απεγκλωβισμό ατόμων από την Αττική Οδό συμμετείχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας ενώ σημαντική ήταν η συνδρομή του ΕΚΑΒ καθώς και εθελοντών του Χαμόγελου του Παιδιού και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όπως επίσης και της Περιφέρειας Αττικής και της Νέας Οδού. Επί ποδός βρέθηκαν σε 24ωρη βάση 1.500 πυροσβέστες και 4.000 αστυνομικοί.

Συγκεκριμένα, για τον απεγκλωβισμό ατόμων από την Αττική Οδό, για την διανομή φαγητού και κουβερτών, για τη παροχή υγειονομικής βοήθειας, για την εξασφάλιση διανυκτέρευσης 386 ατόμων σε ξενοδοχεία καθώς και ακόμη 500 ατόμων σε αίθουσες του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, επιχείρησαν 150 πυροσβέστες με τριάντα οχήματα εκ των οποίων τρία ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα και τρία εκχιονιστικά της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Περιφέρεια Αττικής δέχτηκε 915 κλήσεις για κοπές δέντρων και συνέβαλε σε 745 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο. Ακόμη οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετέφεραν 140 άτομα από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση ή για παροχή ιατρικής φροντίδας ενώ απεγκλώβισαν 18 άτομα από ανελκυστήρες.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική έθεσε στη διάθεση της ΔΕΔΔΗΕ ελικόπτερο για τον έλεγχο των δικτύων ηλεκτροδότησης προκειμένου να εντοπιστούν οι βλάβες, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των δυνάμεών της στην διάνοιξη οδών ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Ελπίδα: Σχεδόν 4.500 άνθρωποι και 2.500 οχήματα εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό"

Σε 8 γραμμές στην Αττική τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Ο ΔΕΔΔΗΕ, σε συνέχεια της πληροφόρησης του κοινού, αναφορικά με την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας από την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ», επισημαίνει ότι τα συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά έως και αυτή την ώρα, στοχεύοντας στην πλήρη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επιδιορθώνονται οι ζημιές σε 8 γραμμές, με τις περισσότερες εκκρεμότητες να αφορούν αυτή την ώρα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ορισμένων οικισμών στην περιοχή των Σφακίων εξαιτίας νέας έντονης χιονόπτωσης που έπληξε την περιοχή σήμερα το μεσημέρι.
Οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση των οικισμών Αταλάντης έχει ολοκληρωθεί.

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, από εχθές έως και αυτή την ώρα έχει ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 95% των περιοχών της Αττικής που αντιμετώπιζαν προβλήματα ηλεκτροδότησης από τις ζημιές στο Δίκτυο λόγω κακοκαιρίας.

Τέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έχουν επανηλεκτροδοτηθεί όλα τα νοικοκυριά, όσοι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ΔΕΔΔΗΕ τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 ή να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους (Android και iOS) ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε 8 γραμμές στην Αττική τα προβλήματα ηλεκτροδότησης"

Κυβερνητικό φιάσκο – Η ακραία αδυναμία συντονισμού υπουργών και ο Πατούλης προκάλεσαν το χάος στην Αττική

Το φιάσκο λόγω της πρωτοφανούς, ομολογουμένως, κακοκαιρίας και το πώς η μισή Ελλάδα παρέλυσε μέσα σε λίγες ώρες, είναι διαπιστωμένο από το πρωί της Τρίτης κι έπειτα από το πέρασμα της «Ελπίδας».

Στο ερώτημα «ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει», η απάντηση είναι εύκολη κι απλή: Φταίνε όλοι και δικαιολογίες δεν υπάρχουν για τίποτε.

Ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, περιμένοντας τον χιονιά, είχε θέσει τρία στοιχήματα: Να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία.

Ως προς το πρώτο, η αποτυχία ήταν παταγώδης. Παρέλυσαν όλες οι κεντρικές αρτηρίες της περιοχής της πρωτεύουσας, από Κηφισίας, Μεσογείων, Κατεχάκη έως Μαραθώνος, για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ, και κυρίως, κατέρρευσε ο πιο σύγχρονος δρόμος της πόλης, αυτός της Αττικής οδού.

Αυτοκίνητα βρέθηκαν εγκλωβισμένα για ατέλειωτες ώρες σε έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο, επιτηρούμενο με κάμερες και πέρασαν πολλές ώρες (γιατί άραγε;)πριν ζητηθεί, τελικά, η συνδρομή του στρατού ώστε να αρχίσει μια διαδικασία απεγκλωβισμού.

Ο κ. Στυλιανίδης έψεξε την εταιρεία, διότι ενώ είχε διαβεβαιώσει την κυβέρνηση για επιχειρησιακή ετοιμότητα και επάρκεια, πνίγηκε στο χιόνι. Αν υπήρχαν τα επιχειρησιακά σχέδια, γιατί δεν εφαρμόστηκαν. Αν πάλι δεν υπήρχαν και αντ’ αυτών, δόθηκαν μόνο λεκτικές διαβεβαιώσεις, ποιος ευθύνεται για την έλλειψή τους;

Ως προς το δεύτερο στοίχημα, μπορεί να μην είχαμε προβλήματα τύπου Μήδειας, αλλά αρκετές περιοχές αντιμετώπισαν πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Ως προς το τρίτο, είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη δεν έγινε και την Τετάρτη δεν θα γίνει τηλεκπαίδευση στα σχολεία που μένουν κλειστά.

Στοιχειώδη ερωτήματα χωρίς απάντηση

Αρκεί η συγγνώμη ενός υπουργού – όσο ασυνήθιστη κι αν είναι για τα πολιτικά δεδομένα – για να εκλείψουν οι ευθύνες για το γεγονός ότι έκλεισαν και οι δρόμοι πέριξ των Στηλών του Ολυμπίου Διός, μερικές δεκάδες μέτρα από την Ακρόπολη; Πρόκειται για μία απλή αστοχία;

Είναι πολλά τα ερωτήματα που μένουν, προς το παρόν, χωρίς απάντηση και για τα οποία πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση.

Τα υπουργεία Υποδομών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ποια σχέδια είχαν καταρτίσει; Τι παρεμβάσεις έκαναν; Πώς μετείχαν στον «συντονισμό»;

Είναι δυνατόν να βγαίνουν εκτός λειτουργίας ακόμα και τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς στο ξεκίνημα, σχεδόν, του χιονιά;

Δηλαδή, το ότι κάποιες από αυτές τις υποδομές υπόκεινται στην αρμοδιότητα των εταιρειών που τις διαχειρίζονται, απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη της διασφάλισης παροχής κρίσιμων υπηρεσιών για τους πολίτες ;

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που ήταν; Πότε εμφανίσθηκαν συντεταγμένα και με σχέδιο οι αστυνομικές δυνάμεις;

Και, τέλος, το κεντρικό ερώτημα: Η ένταση της κακοκαιρίας και της χιονόπτωσης -που ήταν πράγματι πρωτοφανής και δίχως προηγούμενο- υποτιμήθηκε, υπερέβαινε τα διαθέσιμα μέσα αντιμετώπισής της ή, απλώς, είχαμε μια ακραία αδυναμία συντονισμού;

Η κυβέρνηση αναζητά ευθύνες στην εταιρεία, οι οποίες προφανώς υπάρχουν, αλλά δεν είναι τόσες που να καλύπτουν την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού. Ούτε της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων.

Για ό,τι αφορά στον Περιφερειάρχη , κ. Πατούλη, απ’ όσα είδαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι σαφές ότι είναι, όχι απλά ανίκανος να επιτελέσει το έργο του, αλλά και επικίνδυνος να βρίσκεται σε μια τόσο κρίσιμη θέση. Ας το έχουν αυτό κατά νου, όσοι από τα κόμματα τον προτείνουν ξανά, αλλά και οι πολίτες να το σκεφτούν καλά πριν του δώσουν την ευκαιρία να ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση.

Για ό,τι αφορά στους δήμους δε… πού ήταν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες; Οι επίσημες ανακοινώσεις δείχνουν μια μεγάλη κινητοποίηση, την οποία κανένας κάτοικος της Αττικής δεν είδε στη γειτονιά του.

Πάντως, όπως και αν εξελιχθεί το θέμα με την ανεπάρκεια που αποδείχθηκε, η κακοκαιρία «Ελπίδα» έφερε νέο κύκλο προβλημάτων για την κυβέρνηση. Κι εδώ έχει σημασία να σημειωθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά έως τώρα και η αντίληψη που διαπνέει τις αποφάσεις της.

Η είδηση της Τρίτης, την ώρα που παρέμεναν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες οδηγοί και παρατημένα οχήματα στους δρόμους του Λεκανοπεδίου, ήταν ότι, με παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα δοθούν από την εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού αποζημιώσεις 2.000 ευρώ ανά όχημα, σε όσους παγιδεύτηκαν στην παγωμένη Αττική οδό τη Δευτέρα.

«Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι», που λένε. Αλλά μάλλον το διχίλιαρο δεν φτάνει για να ξεχαστεί το φιάσκο…

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικό φιάσκο – Η ακραία αδυναμία συντονισμού υπουργών και ο Πατούλης προκάλεσαν το χάος στην Αττική"

Κάθε αρνητικό ρεκόρ έσπασαν τα ημερήσια κρούσματα στη Γαλλία, ξεπέρασαν το μισό εκατ.

Σαρωτικά επελαύνει η πανδημία στη Γαλλία, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν δραματικά τις τελευταίες ώρες και το υγειονομικό επιτελείο της χώρας να βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν, συγκεκριμένα, πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα.

Οι μολύνσεις ανήλθαν στις 501. 635, το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων περιστατικών από την αρχή της πανδημίας στη Γαλλία.

Οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 363, ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Πίεση δέχονται τα νοσοκομεία με πάνω από 3.800 εισαγωγές σε μόνο 24 ώρες.

Συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 30.000 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ στις ΜΕΘ ο αριθμός φτάνει τους 3.741.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κάθε αρνητικό ρεκόρ έσπασαν τα ημερήσια κρούσματα στη Γαλλία, ξεπέρασαν το μισό εκατ."

Πώς θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη, λεωφορεία, τρόλει, Μετρό και τραμ

Συντονισμένες ενέργειες για τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς,  πραγματοποιούν οι Συγκοινωνίες Αθηνών (όμιλος ΟΑΣΑ) σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από αυτοψίες των εποπτικών συνεργείων του ομίλου, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων, αύριο τα λεωφορεία και τα τρόλει  θα κυκλοφορήσουν  με πρόγραμμα αργίας.

Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν μεταξύ 06.30 - 07.00, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Με γνώμονα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, τα εποπτικά συνεργεία θα παρακολουθούν διαρκώς τις συνθήκες του οδικού δικτύου και τα δρομολόγια θα προσαρμόζονται αναλόγως

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς κανονικά θα λειτουργούν αύριο οι γραμμές 2 και 3 του μετρό. Στο τμήμα «Δουκ. Πλακεντίας» - Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», δεν θα πραγματοποιούνται ενδιάμεσες στάσεις. 

Στη γραμμή 1 η συγκοινωνία, θα διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς - Ειρήνη και αντίστροφα με προοπτική έως το μεσημέρι να δοθεί και το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής σε λειτουργία.
 

Στο δίκτυο του τραμ, τα δρομολόγια θα διεξάγονται ως εξής:

-Γραμμή 6 "Σύνταγμα - Πικροδάφνη" με τερματική στάση Λ. Βουλιαγμένης

 -Γραμμή 7  "Ασκληπιείο Βούλας - Ακτή Ποσειδώνος" με τερματική στάση Κολυμβητήριο

Έως το μεσημέρι αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στο δίκτυο του τραμ.

Στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχει σταθερή ροή πληροφόρησης για τη λειτουργία των ΜΜΜ προς ενημέρωση του επιβατικού κοινού από την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oasa.gr .

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ   

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, και υπό την προϋπόθεση της ελεγμένης και ασφαλούς λειτουργίας της υποδομής του δικτύου του ΟΣΕ, για αύριο Τετάρτη 26/01/2022, ημέρα Αργίας,  προβλέπεται να εκτελεστεί κανονικά το πρόγραμμα αργιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: δηλαδή, όπως κάθε Κυριακή, δεν θα κυκλοφορήσουν τα 1532, 1537, 1552, 1557 της Χαλκίδας και  τα 4+4 ζεύγη στη γραμμή Κορωπί-Λιόσια.

 Οι επιπλέον αλλαγές των δρομολογίων για το κοινό, για την 26η Ιανουαρίου συνίστανται στις ακυρώσεις:

- των πρωινών IC-50 και IC-51 στη γραμμή Αθήνας και Θεσσαλονίκης

 - των πρωινών στη γραμμή της Χαλκίδας 11530, 1530, 1533.  

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα https://www.trainose.gr .

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη, λεωφορεία, τρόλει, Μετρό και τραμ"

Ιταλία: 186.740 νέα κρούσματα και 468 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 186.740 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 468 ασθενείς έχασαν την ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19.

Πραγματοποιήθηκαν 1.397.245 διαγνωστικά τεστ, το 13,4% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος αυτού του τελευταίου κύματος, αν και στον σημερινό απολογισμό συμπεριελήφθησαν και κρούσματα των περασμένων ημερών.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας βρίσκονται 1.694 ασθενείς (9 περισσότεροι από χθες) και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 20.027, δηλαδή 162 περισσότεροι από χθες.

Από την αρχή της πανδημίας, έχουν μολυνθεί με τον ιό 10.212.621 άνθρωποι, ενώ στην φάση αυτή, οι θετικοί είναι 2.689.166. Συνολικά, στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 144.343 ασθενείς.

Τα σημερινά στοιχεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνουν ότι μπορεί σε πολλές περιοχές της χώρας να έχει περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά η Ιταλία δεν έχει ακόμη βγει από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 186.740 νέα κρούσματα και 468 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Παπα-Λευτέρης Μίχος: Ντροπή και αίσχος - Διώχνουν τη μητέρα μου από το Νοσοκομείο Άργους γιατί δεν έχουν υλικά για να την χειρουργήσουν

"Ντροπή και αίσχος για το Νοσοκομείο του Άργους. Εισήχθη η μητέρα μου ηλικίας 85 ετών με κάταγμα ισχύος και η απάντηση είναι ότι δεν μπορούν να την χειρουργήσουν διότι δεν υπάρχουν χρήματα στο νοσοκομείο για αγορά υλικών του χειρουργείου.

 Μας είπαν να την πάρουμε στο σπίτι και μετά από 21 μέρες θα αποκατασταθεί το κάταγμα .

Μετά από πολλά παράπονα μας απαντούν ότι την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο που θα υπάρχουν τα χρήματα. 

Αν είναι δυνατόν να μας λένε να την πάρουμε σπίτι μας.Αν είναι δυνατόν να λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου για αυτού του είδους περιστατικά; Εισαγγελέας υπάρχει; Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που μπορεί να δώσει απαντήσεις;"

argolikeseidhseis

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπα-Λευτέρης Μίχος: Ντροπή και αίσχος - Διώχνουν τη μητέρα μου από το Νοσοκομείο Άργους γιατί δεν έχουν υλικά για να την χειρουργήσουν "

Χρήστος Στυλιανίδης: Η Αττική Οδός δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της

Ευθύνες στην Αττική Οδό, και δευτερευόντως στην Περιφέρεια Αττικής, επέρριψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ για τα σοβαρότατα προβλήματα, με χιλιάδες εγκλωβισμένους, που σημειώθηκαν χθες (24.01.2022) στο λεκανοπέδιο.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι δεν υπήρξε συνεννόηση της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό με την τροχαία, αντιπαραβάλλοντας την ομαλότερη κατάσταση στην Αθηνών – Λαμίας. Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό χάος στην Κατεχάκη, τη Μεσογείων και τη Μαραθώνος είπε ότι στους κεντρικούς άξονες έχει την ευθύνη η περιφέρεια και σε μικρότερες οδούς οι δήμοι. Παρέπεμψε πάντως στο πρόγραμμα ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ Αιγίς, δεσμευόμενος ότι οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων θα κτιστούν εκ βάθρων με βάση τα χθεσινά διδάγματα. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν ένα δύσκολο φαινόμενο, μια χιονοκαταιγίδα, που δεν εμφανίζεται συχνά, και δημιουργεί τέτοια πίεση και τέτοιο όγκο χιονιού που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν ελλείψεις και ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα της υλοποίησης του σχεδιασμού» σημείωσε ο υπουργός. και γι’ αυτό από την αρχή τόνισα ότι πρέπει η πολιτεία να πει συγγνώμη στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Όμως αν εξετάσουμε πώς εξελίχθηκε ο σχεδιασμός, και η υλοποίησή του υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες μεγέθυναν το πρόβλημα.  Όπως σωστά λένε οι μετεωρολόγοι, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την ακριβή ώρα ενός τέτοιου φαινόμενου. 

Υπήρξε, παρατήρησε ο κ. Στυλιανίδης, από πλευράς της ΕΜΥ, που είναι η σύμβουλος του υπουργείου,  η προειδοποίηση ότι έχουμε έντονα φαινόμενα, αλλά νομίζω ότι η ένταση των φαινομένων ξεπέρασε οποιαδήποτε πρόβλεψη, ήταν τέτοια η ένταση των φαινομένων γι’ αυτό το λέμε χιονοκαταιγίδα, όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία. 

Εάν είχαμε την υλοποίηση του σχεδιασμού με βάση την εξέλιξη του φαινομένου και στην Αττική Οδό, αν είχαμε ανάλογη συμπεριφορά όπως στην Αθηνών – Λαμίας, όπου είναι και πιο δύσκολη περιοχή, πιστεύω ότι οι επιπτώσεις του φαινομένου θα ήταν πολύ – πολύ λιγότερες. «Είχαμε κάνει δύο συσκέψεις την Παρασκευή και την Κυριακή. Ακριβώς για να προετοιμάσουμε τις εταιρείες και να τους εξηγήσουμε ακριβώς πώς πρέπει να προετοιμαστούν. Υπήρχε μια εμπειρία στις εταιρείες αυτές σε όσες έχουν την ευθύνη μιας συγκεκριμένης οδού. Όλοι έλεγαν ότι η Αττική Οδός είχε πάντα πολύ καλές επιδόσεις» εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης. 

Στη σύσκεψη, τόνισε ο υπουργός, ειπώθηκε ο καθένας πόσα οχήματα έχει και έχει την ευθύνη της σύμβασης. Η Αττική Οδός μας είπε ότι έχει ικανοποιητικά οχήματα. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το δικό της σχεδιασμό. Δεν υπήρξε η συνεννόηση με την τροχαία, όπως υπήρξε με τη Νέα Οδό, στην Αθηνών – Λαμίας, γι’ αυτό εκεί είχαμε σαφή επιτυχία και δεν είχαμε καθόλου προβλήματα. Εδώ δυστυχώς, υπήρχαν προβλήματα. «Με βάση τη σύμβαση η Αττική Οδός δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το σχεδιασμό που μας είχε υποσχεθεί». 

Η συνεννόηση με την Τροχαία

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι την ευθύνη για το ποιοι θα μπουν και ποιοι θα βγουν στην Αττική Οδό την έχει η εταιρεία από τη στιγμή που θα συμφωνήσει με την τροχαία. 

«Δεν είναι έτοιμη η διαχείριση των κρίσεων στο βαθμό που πιστεύουμε, κτίζουμε το υπουργείο, θα κτίσουμε μια διαχείριση κρίσεων σε ένα συντονιστικό κέντρο, με βάση ένα πρόγραμμα Αιγίς 1,7 δισεκ. που θα μπορούμε να παρακολουθούμε τα πάντα με αισθητήρες κλπ δεν τα έχουμε αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό παραμένουμε στην πιο παραδοσιακή μέθοδο όπως κτίστηκε τόσα χρόνια. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν παθογένειες στο όλο σύστημα γι’ αυτό πρέπει να τα ξαναδούμε όλα. Και τις συμβάσεις και τον ρόλο του κράτους». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για διδάγματα για την επόμενη μέρα, και ζήτησε συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν αναγνωρίζοντας ότι το όλο σύστημα πρέπει να βελτιωθεί. Έγιναν όμως και σωστά πράγματα είπε. «Χθες το βράδυ έγινε τεράστια επιχείρηση από Έλληνες στρατιώτες, πυροσβέστες, αστυνομικούς πολιτική προστασία, όπου απεγκλωβίστηκαν 3.500 άνθρωποι κάτω από δυνατή χιονοθύελλα.

Ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής και στους δήμους

Ερωτηθείς για τα προβλήματα σε Κατεχάκη, Μεσογείων, Μαραθώνος μίλησε για επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. «Ξέρουμε όλοι ότι σε αυτούς τους κεντρικούς άξονες έχει την ευθύνη η περιφέρεια, και σε μικρότερες οδούς οι δήμοι» σχολίασε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Με αυτά τα δεδομένα όλες αυτές οι επικαλύψεις και η προετοιμασία που έγινε έδειξε ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ένα σχεδιασμό. Όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό». 

«Δεν θα αποδώσω ευθύνες πριν να έχω επιστημονική αξιολόγηση. Θα γίνει επιτροπή ειδικών επιστημόνων για να αξιολογήσει όλα τα προβλήματα που εμφανιστήκαν στη διαδικασία υλοποίησης του σχεδιασμού. Θα ήταν λάθος και ανώριμο από εμένα να κατανείμω ευθύνες χωρίς να έχω τα επιστημονικά δεδομένα. Και η ιδία η εξέλιξη στην ηγεσία της Αττικής Οδού, αλλά και η αποδοχή της αποζημίωσης αποδεικνύει ότι υπάρχει θέμα» σημείωσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρήστος Στυλιανίδης: Η Αττική Οδός δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της"

Ημερήσιο πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ!

Αυτεπάγγελτη έρευνα για την ακινητοποίηση των αμαξοστοιχιών λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδας» αλλά και την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 100.000 για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με τα εντελλόμενα της Αρχής αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ζητάει από τη Σιδηροδρομική Εταιρεία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την αποκατάσταση κάθε ζημίας και ταλαιπωρίας των επιβατών, καλώντας την εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της απόφασης της.

Ειδικότερα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων αποφάσισε:

-Την αποκατάσταση κάθε ζημίας έναντι των επιβατών, λόγω της κατάργησης ή της απώλειας ανταπόκρισης των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

-Την επιβολή του διοικητικού προστίμου των 100.000 ευρώ κατά της σιδηροδρομικής επιχείρησης ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της εν λόγω επιχείρησης με τις διατάξεις του άρθρου 18 «Συνδρομή» παρ.1 και 3 και του άρθρου 32 του Παραρτήματος Ι «Ευθύνη σε περίπτωση κατάργησης, καθυστέρησης ή απώλειας ανταπόκρισης» του Κανονισμού των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ  στις 24.01.2022.

-Την οργάνωση το συντομότερο δυνατόν εναλλακτικών υπηρεσιών μεταφοράς για τους επιβάτες των αμαξοστοιχιών της εταιρίας ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, οι οποίοι (επιβάτες) δεν έφτασαν σε εναλλακτικό τόπο αναχώρησης ή στον τελικό προορισμό τους. 

Διερεύνηση για την ορθή εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Ασφάλειας

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των εποπτικών δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της, προχωράει παράλληλα στη διερεύνηση του συμβάντος όσον αφορά την ορθή εφαρμογή των προβλέψεων των οικείων Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ).

Ειδικότερα με επιστολή της προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής κ. Ιωάννας Τσιαπαρίκου προς τις Διοικήσεις του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε και της Σιδηροδρομικής Εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε, ζητείται η γνωστοποίηση μέχρι την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 2022 των παρακάτω ενεργειών και πληροφοριών που αφορούν το συμβάν της πρόσκρουσης της αμαξοστοιχίας I/C 54, με μηχανή ρυμούλκησης, πλησίον του σταθμού Λιβαδειάς, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο δίκτυο.

Πρώτον: Την επίσπευση  διερεύνησής του συμβάντος που αφορά την πρόσκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με μηχανή ρυμούλκησης. Επίσης τη γνωστοποίηση  το συντομότερο δυνατό των σχετικών εκθέσεων/ πορισμάτων των αρμόδιων επιτροπών διερεύνησης συμβάντων και ατυχημάτων, σε εφαρμογή των προβλέψεων των οικείων Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ).

Δεύτερον: Την άμεση γνωστοποίηση τυχόν ενδεδειγμένων προληπτικών μέτρων που λήφθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ακραίου φαινομένου της χιονόπτωσης στην περιοχή. Όπως επίσης και αντίστοιχα μέτρα/ενέργειες για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ακινητοποίησης και πρόσκρουσης της αμαξοστοιχίας καθώς και του επακόλουθου τραυματισμού επιβατών της.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Ημερήσιο πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ!"

e-ΕΦΚΑ: Πού αναβάλλονται οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ την Τετάρτη

Αναβάλλονται αύριο Τετάρτη οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. στις περιοχές Αττικής, Δωδεκανήσου, Κρήτης και Κυκλάδων, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, που επικρατούν, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, δεν θα διεξαχθούν και οι επιτροπές σε περιοχές που δεν αναφέρονται στις ανωτέρω και στις οποίες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μετακίνηση ιατρού/μέλους της υγειονομικής επιτροπής, ο οποίος κατοικεί στις ως άνω αναφερόμενες περιοχές.

«Οι πολίτες ενημερώθηκαν εγκαίρως για την αναβολή των προγραμματισμένων ραντεβού τους και θα υπάρξει εκ νέου προγραμματισμός για την ημερομηνία διεξαγωγής τους με άμεση προτεραιότητα, με εντολή της διοίκησης, σε επόμενες προγραμματισθείσες επιτροπές» επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " e-ΕΦΚΑ: Πού αναβάλλονται οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ την Τετάρτη"

Υπουργείο Εργασίας: Πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι για σήμερα 25/01 και αύριο 26/01 στις πληττόμενες περιοχές

Η κακοκαιρία Ελπίδα και τα προβλήματα που προκάλεσε στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας οδήγησε σε αργία την Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για κανονικά από τους εργοδότες τους για τη σημερινή και την αυριανή εργάσιμη ημέρα, στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις δύο αυτές ημέρες, απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προωθήσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι για σήμερα 25/01 και αύριο 26/01 στις πληττόμενες περιοχές"

Θεοδωρικάκος: Οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν να στραφούν νομικά κατά της Αττικής Οδού

Για την διαχείριση της κακοκαιρίας από την πλευρά της κυβέρνησης και την ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν οι πολίτες κυρίως στην Αττική, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως «η κυβέρνηση δεν θέλει να ωραιοποιεί καταστάσεις», επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην Αττική Οδό για την διαχείριση της κρίσης. Όπως είπε «οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό», σημειώνοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω του οποίου διαμορφώθηκε μια κατάσταση σε όλο τον νομό Αττικής, είναι ότι έκλεισε η Αττική Οδός. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να την κρατήσει ανοιχτή και μάλιστα με έναν τρόπο ασύντακτο», προσθέτοντας πως η εταιρεία άφησε οχήματα και φορτηγά να μπαίνουν και να πληρώνουν διόδια για ώρες αφού είχε εντοπιστεί το πρόβλημα και μετά έγινε ότι έγινε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε πως η κατάσταση στην Αττική Οδό επηρέασε την εικόνα και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, αναφέροντας δε πως «μέσα στην νύχτα όμως υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια με την συμμετοχή αστυνομικών, πυροσβεστών και στελεχών του Στρατού», που βοήθησαν με κάθε τρόπο τους εγκλωβισμένους πολίτες και υπογραμμίζοντας πως «ευτυχώς δεν είχαμε θύματα».

«Η διαχείριση της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου ανήκει στην Αττική Οδό. Είναι η πρώτη φορά στα 20 χρόνια της Αττικής Οδού που κλείνει. Πρόκειται για ανικανότητα και αδυναμία πρόβλεψης από την Αττική Οδό», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος. Ακόμη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός ζητάει από εταιρεία να αποζημιώσει πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν εξ αιτίας της, ενώ κάλεσε τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν να κινηθούν δικαστικά κατά της Αττικής Οδού.

«Η Κυβέρνηση παρενέβη για να βοηθηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αρνούμενος πως υπήρξε καθυστέρηση στην κινητοποίηση των Αρχών, αφού όπως είπε «αμέσως μόλις έγινε το κλείσιμο του δρόμου, στις 15:00, έγινε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και στην συνέχεια έγινε χρήση του Στρατού, λόγω της κατάστασης», τονίζοντας πως «χρησιμοποιήσαμε ακόμη και την ΕΚΑΜ, ό,τι καλύτερο έχει η Αστυνομία». «Νομίζω ότι πετύχαμε. Ο πολίτης αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες Οι άνθρωποι που έμειναν εγκλωβισμένοι αναγνωρίζουν τις κινήσεις της Κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, λέγοντας πως «στο μέλλον μπορεί να είμαστε πιο καλοί στον συντονισμό όλων των ενεργειών»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοδωρικάκος: Οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν να στραφούν νομικά κατά της Αττικής Οδού"

Καρδιοπαθής, εγκλωβισμένος επί 20 ώρες στην Αττική οδό προσφεύγει με μήνυση και αγωγή αποζημίωσης στα δικαστήρια

Σωρηδόν εντολές φτάνουν ήδη από χθες το βράδυ σε δικηγορικά γραφεία της Αθήνας για προσφυγές πολιτών στη Δικαιοσύνη κατά της Αττικής Οδού για όσα υπέστησαν επι ώρες σε έναν από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους ευρωπαϊκής πόλης. Όπως αποκάλυψε ήδη στο dikastiko.gr η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας αλλά και έγκυες που δεν είχαν ούτε καν νερό να πιούν, γεγονός που στοχειοθετεί κατά την νομική της άποψη αστικές και ποινικές ευθύνες.

Καρδιοπαθής

Μάλιστα πολλοί πολίτες φαίνεται ότι δεν περιορίζονται στην παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ούτε αποδέχονται τις 2.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Όπως αναφέρει η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου, ένας καρδιοπαθής άνδρας πρόσφατα χειρουργημένος με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας εγκλωβίστηκε σε ταξί επιστρέφοντας από την εργασία του στο έλεος των χιονοκαταιγίδων ενώ εισήλθαν στην Αττική οδό επί είκοσι τουλάχιστον ώρες. Κινδύνευσε η υγεία και η ζωή του χωρίς νερό, στερούμενος τα φάρμακα του, δίχως θέρμανση και καύσιμα στο έλεος του χιονιά χωρίς καμιά βοήθεια από τους υπεύθυνους.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο αυτή τη στιγμή έχει απεγκλωβιστεί βρίσκεται στο νοσοκομείο και ο ίδιος και η οικογένεια του “μας έχουν δώσει εντολή όπως καταθέσουμε αγωγή και μήνυση κατά της εταιρείας της αττικής οδού για άσκηση ποινικής δίωξης και την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων αλλα και για την χρηματική του αποζημίωση”.

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » " Καρδιοπαθής, εγκλωβισμένος επί 20 ώρες στην Αττική οδό προσφεύγει με μήνυση και αγωγή αποζημίωσης στα δικαστήρια"

Αττική Οδός: Μετά το φιάσκο, παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Βασίλης Χαλκιάς

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικές Διαδρομές (Αττική Οδός), Βασίλειος Χαλκιάς.

Ειδικότερα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., που συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, από την ίδρυσή της το 1999, υπέβαλε την παραίτησή του.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαλκιάς στην επιστολή του «Προ ολίγου διασφαλίστηκε η ασφαλής απομάκρυνση και των τελευταίων ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό. Ως όμως προϊστάμενος ενός ολόκληρου μηχανισμού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ευχόμενος τα καλύτερα στον αντικαταστάτη μου. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. σε αυτό το εμβληματικό έργο της Αττικής Οδού».

Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού ευχαρίστησε τον κ. Β. Χαλκιά για την 20ετή του προσφορά στην εταιρεία έκανε δεκτή την παραίτησή του και αποφάσισε την ανάληψη και άσκηση των καθηκόντων του κ. Β. Χαλκιά, από τον κ. Αριστοφάνη Παπαδημητρίου, Διευθυντή Κυκλοφορίας της εταιρείας, μέχρι την επιλογή νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.

Αττική Οδός: Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στον αυτοκινητόδρομο

Η Αττική Οδός ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης, μέσω δημοσίευσης στο twitter, ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στον αυτοκινητόδρομο.

Ωστόσο, παρακαλεί θερμά τους οδηγούς των ΙΧ που έχουν αφεθεί σε διάφορα σημεία, να έλθουν να τα παραλάβουν προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική Οδός: Μετά το φιάσκο, παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Βασίλης Χαλκιάς"

Κακοκαιρία «Ελπίς» - Παπακώστα: Δεν αναφέρθηκα στους εγκλωβισμένους οδηγούς, αλλά στη δυνατότητα επιβολής προστίμου στο μέλλον

Σε διευκρινιστική δηλωση προχώρησε η βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά της για επιβολή προστίμου σε οδηγούς που κυκλοφορούν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η κυρία Παπακώστα Παλιούρα υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «στο πλαίσιο της γενικότερης απόδοσης ευθυνών αναφέρθηκα και στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας εκπαιδευτικής κουλτούρας και οδηγικής συμπεριφοράς όλων μας, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιας έκτασης και φύσης έντονα καιρικά φαινόμενα» και προσθετει: «σε κάθε περίπτωση δεν αναφέρθηκα στους εγκλωβισμένους οδηγούς, αλλά στη δυνατότητα επιβολής προστίμου στο μέλλον και αφού προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση, στις περιπτώσεις, όπου οδηγοί κινούνται με τα αυτοκίνητα τους χωρίς τη χρήση αλυσίδων, παρά τις σχετικές ενημερώσεις και ειδοποιήσεις της Πολιτείας, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους συμπολίτες τους, όπως ακριβώς συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα σύγχρονα κράτη του κόσμου».

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα σήμερα, πως ΜΜΕ των Τρικάλων απομόνωσε μία φράση μου διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, από συνέντευξη μου συνολικής διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, που παραχώρησα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΡΑΔΙΟ ΖΥΓΟΣ, σχετικά με τη σφοδρή κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ» που έπληξε την Αττική το τελευταίο εικοσιτετράωρο και την προώθησε σε πλείστα ΜΜΕ.

- Από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησης μου μίλησα για διερεύνηση και απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα, όπου και αν αυτές ανήκουν, τόσο από πλευράς Πολιτείας, όσο και από πλευράς της διαχειρίστριας εταιρείας – ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ.

- Άλλωστε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της έχει αποδείξει πως και ξέρει και μπορεί, να αποδίδει τις σχετικές ευθύνες, όταν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

- Στο πλαίσιο λοιπόν της γενικότερης απόδοσης ευθυνών αναφέρθηκα και στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας εκπαιδευτικής κουλτούρας και οδηγικής συμπεριφοράς όλων μας, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιας έκτασης και φύσης έντονα καιρικά φαινόμενα.

- Σε κάθε περίπτωση δεν αναφέρθηκα στους εγκλωβισμένους οδηγούς, αλλά στη δυνατότητα επιβολής προστίμου στο μέλλον και αφού προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση, στις περιπτώσεις, όπου οδηγοί κινούνται με τα αυτοκίνητα τους χωρίς τη χρήση αλυσίδων, παρά τις σχετικές ενημερώσεις και ειδοποιήσεις της Πολιτείας, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους συμπολίτες τους, όπως ακριβώς συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα σύγχρονα κράτη του κόσμου.

- Προς τούτο δε και προς αποκατάσταση της αλήθειας δύναται, όποιος επιθυμεί, να παρακολουθήσει ολόκληρη τη συνέντευξη που έχω παραχωρήσει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ – ΠΑΛΙΟΥΡΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Ελπίς» - Παπακώστα: Δεν αναφέρθηκα στους εγκλωβισμένους οδηγούς, αλλά στη δυνατότητα επιβολής προστίμου στο μέλλον"

Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών

Την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω του 3,5 τόνων και των λεωφορείων, στην  εθνική  οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών (ρεύμα προς Αθήνα), από τα  διόδια Μαλγάρων έως τον κόμβο Κλειδίου  ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας έκανε γνωστό ότι αίρεται και για τα φορτηγά οχήματα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων η απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, (κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα) στην Πιερία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών"

AEGEAN: Ποιες πτήσεις θα ακυρωθούν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου

Η AEGEAN ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι καθώς αποκλιμακώνονται οι έκτακτες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τη χώρα τις προηγούμενες ώρες και αποκαθίστανται προοδευτικά τα προβλήματα πρόσβασης από και προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, προχωρά στη σταδιακή επαναφορά του πτητικού της προγράμματος.

Ειδικότερα αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 θα ακυρωθούν μόνο οι παρακάτω πτήσεις, ενώ όλες οι υπόλοιπες προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τα λοιπά ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ειδικότερα οι πτήσεις που ακυρώνονται αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 είναι οι κάτωθι:


Εταιρεία
Αριθμός πτήσης Από Προς  

Ώρα





Α
AEGEAN Α3901 Λάρνακα Αθήνα 05:25
OLYMPIC AIR ΟΑ292 Αθήνα Κεφαλονιά 07:25
OLYMPIC AIR ΟΑ293 Κεφαλονιά Αθήνα 08:50
AEGEAN A3280 Αθήνα Κέρκυρα 08:20
AEGEAN Α3281 Κέρκυρα Αθήνα 09:55
AEGEAN Α3114 Αθήνα Θεσσαλονίκη 11:30
AEGEAN Α3115 Θεσσαλονίκη Αθήνα 13:05
AEGEAN Α3140 Αθήνα Αλεξανδρούπολη 10:50
AEGEAN Α3141 Αλεξανδρούπολη Αθήνα 12:30
AEGEAN Α3120 Αθήνα Θεσσαλονίκη 16:25
AEGEAN A3319 Ηράκλειο Αθήνα 17:40
AEGEAN Α3121 Θεσσαλονίκη Αθήνα 18:00
AEGEAN Α3608 Αθήνα Λονδίνο 19:10
AEGEAN Α3609 Λονδίνο Αθήνα 22:15
AEGEAN Α3103 Θεσσαλονίκη Αθήνα 07:30
AEGEAN ΟΑ150 Αθήνα Καβάλα 07:00
AEGEAN ΟΑ151 Καβάλα Αθήνα 08:25
AEGEAN Α3222 Αθήνα Κως 08:15
AEGEAN Α3223 Κως Αθήνα 09:45
AEGEAN Α3320 Αθήνα Ηράκλειο 19:15
AEGEAN Α3321 Ηράκλειο Αθήνα 20:45
AEGEAN Α3126 Αθήνα Θεσσαλονίκη 19:40
AEGEAN Α3127 Θεσσαλονίκη Αθήνα 21:30
AEGEAN Α3201 Ρόδος Αθήνα 06:45
AEGEAN Α3250 Αθήνα Μυτιλήνη 07:50
AEGEAN Α3251 Μυτιλήνη Αθήνα 09:25
OLYMPIC AIR ΟΑ012 Αθήνα Νάξος 08:00
OLYMPIC AIR ΟΑ013 Νάξος Αθήνα 09:05
AEGEAN Α3306 Αθήνα Ηράκλειο 10:00
AEGEAN Α3354 Αθήνα Σαντορίνη 10:10
AEGEAN Α3355 Σαντορίνη Αθήνα 11:35
AEGEAN Α3902 Αθήνα Λάρνακα 08:05
AEGEAN Α3351 Σαντορίνη Αθήνα 07:00

Οι επιβάτες παρακαλούνται να προγραμματίζουν εγκαίρως τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο και να συνεχίζουν να ενημερώνονται για την πραγματοποίηση της πτήσης τους από την ιστοσελίδα της AEGEAN  (www.aegeanair.com) και της Olympic Air (www.olympicair.com).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "AEGEAN: Ποιες πτήσεις θα ακυρωθούν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου"

ΔΕΔΔΗΕ: Επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 15 γραμμές στην Αττική - Στο 80% η αποκατάσταση

Παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Αττική, με τον ΔΕΔΔΗΕ να ενημερώνει το απόγευμα της Τρίτης ότι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 80% των περιοχών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα λόγω βλαβών ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου.

Ειδικότερα, στην Αττική, επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 15 γραμμές. Στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγος, Χολαργός, Μαρούσι και Χαλάνδρι υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε επίπεδο γειτονιάς. Όπως και νωρίτερα, πιο εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτζάς, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί, πλην ορισμένων χωριών στην περιοχή των Χανίων. Αντίστοιχα, αποκαταστάθηκε το σύνολο των βλαβών στην Εύβοια και έως σήμερα το βράδυ αναμένεται η ηλεκτροδότηση των οικισμών της Αταλάντης.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΔΔΗΕ: Επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 15 γραμμές στην Αττική - Στο 80% η αποκατάσταση"

Ενωση Τραπεζών: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα καταστήματα

Καθώς με νεότερη απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διατηρείται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των έντονων φυσικών φαινομένων στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διευκρινίζει ότι στις παραπάνω και μόνο περιοχές τα τραπεζικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 και δεν θα εκτελούν συναλλαγές για το κοινό.

Οι λοιπές τραπεζικές λειτουργίες και ηλεκτρονικές πληρωμές και απαραίτητες εκκαθαρίσεις συναλλαγών θα διενεργούνται κανονικά.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενωση Τραπεζών: Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα καταστήματα"

Έπαθε έμφραγμα εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό – Τι λέει ο αδερφός του στο Live News

Στο νοσοκομείο, σε σταθερή κατάσταση, νοσηλεύεται ο 62χρονος οδηγός που υπέστη έμφραγμα, χθες (24.01.2022), ενώ ήταν εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό.

Ο άνδρας βρισκόταν από το πρωί στην Αττική Οδό μέσα στο αυτοκίνητό του. Μετά τις πρώτες ενοχλήσεις ξεκίνησε με τα πόδια να φτάσει μέχρι κάποια έξοδο για να τον παραλάβει ασθενοφόρο, αλλά αυτό ήταν πολύ δύσκολο.

Τον 62χρονο κατάφεραν να σώσουν πεζοπόροι στρατιώτες, οι οποίοι τον μετέφεραν μέχρι το σημείο όπου βρισκόταν το ΕΚΑΒ.

Ο αδερφός του 62χρονου μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” ανέφερε: «Ήταν από τις 11 το πρωί στην Αττική Οδό χωρίς καμία βοήθεια. Μετά τις 11 το βράδυ μεταφέρθηκε. Ένιωσε δυσφορία και έπαθε προκάρδιο άλγος. Όλη την νύχτα ήταν σε παρακολούθηση και μεταφέρθηκε στο μονάδα εμφραγμάτων».

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο αδερφός του δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας από όσο γνωρίζει Άφησε το αυτοκίνητο εκεί και προσπάθησε να διαφύγει. Ένιωθε πιθανότατα δυσφορία και εντός του αυτοκινήτου. Περπάτησε ένα χιλιόμετρο. Δεν υπήρχε καμία βοήθεια. Μέσω της αδερφής μου που είναι γιατρός τον βοήθησε η Πολιτική Προστασία και μέλη του Στρατού. Μετά τις 5 το απόγευμα ζήτησε βοήθεια πρώτη φορά και έφτασε στο νοσοκομείο τα μεσάνυχτα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έπαθε έμφραγμα εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό – Τι λέει ο αδερφός του στο Live News"

Κορωνοϊός: 98+6 θάνατοι και 17.409 νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.409, εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.830.263, εκ των οποίων 49,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 401 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.750 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 360.105 τεστ, εξ αυτών τα 29.701 μοριακά και τα 330.404 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα ήταν 4,83% έναντι 17,83% χθες αλλά με μόλις 107 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.065 στην Αττική (6.220 χθες).
  • 2.272 στην Θεσσαλονίκη (1.818 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 356 από την Ανατολική Αττική (766 χθες).
  • 411 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (787 χθες).
  • 271 από τη Δυτική Αττική (338 χθες).
  • 616 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (864 χθες).
  • 1.074 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.561 χθες).
  • 424 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (735 χθες).
  • 808 από τον Πειραιά (988 χθες).
  • 105 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (91 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 1 στο Άγιο όρος
  • 325 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 165 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 97 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 157 στην ΠΕ Άρτας.
  • 659 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 64 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 23 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 140 στην ΠΕ Δράμας.
  • 485 στην ΠΕ Έβρου.
  • 170 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 19 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 103 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 238 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 246 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 743 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 19 στην ΠΕ Θάσου.
  • 52 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 75 στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 4 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 293 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 230 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 53 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 113 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 12 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 125 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 6 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 249 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 50 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 109 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 236 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 242 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 93 στην ΠΕ Κω.
  • 85 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 680 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 157 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 213 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 34 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 27 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 233 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 275 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 3 στην ΠΕ Μήλου.
  • 71 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 29 στην ΠΕ Νάξου.
  • 259 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 18 στην ΠΕ Πάρου.
  • 220 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 256 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 96 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 214 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 291 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 352 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 85 στην ΠΕ Σάμου.
  • 196 στην ΠΕ Σερρών.
  • 6 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 21 στην ΠΕ Σύρου.
  • 35 στην ΠΕ Τήνου.
  • 231 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 132 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 59 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 24 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 306 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 424 στην ΠΕ Χανίων.
  • 91 στην ΠΕ Χίου.
  • 298 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (379 χθες)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 98, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλες έξι απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.852 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 653 (χθες 655). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (80,4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19,6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.986 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 432 (ημερήσια μεταβολή -7,1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 484 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 98+6 θάνατοι και 17.409 νέα κρούσματα"

Στη φυλακή οδηγείται ο ιερέας για τον βιασμό της ανήλικης – Νέες αποκαλύψεις

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 37χρονος ιερέας που κατηγορείται για τον βιασμό ανήλικης στα Πατήσια.

Ο ιερέας αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση ανηλίκου και πορνογραφικό υλικό.

Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση σε συνδυασμό και με την παραίτηση του δικηγόρου του.

Τι υποστήριξε ο ιερέας στο υπόμνημά του και δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα

Δεν κατάφερε να πείσει με την απολογία του ανακριτή αλλά και εισαγγελέα ο 36χρονος ιερέας πως άδικα τον κατηγορεί η 17χρονη μαθήτρια από τα Κάτω Πατήσια, ότι τη βίαζε επί έξι μήνες, ακόμη και μέσα στον ιερό ναό.

Φταίνε οι τηλεοπτικές σειρές που βλέπει ισχυρίστηκε το ανήλικο κορίτσι, γράφει στο απολογητικό του υπόμνημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά τα απαράδεκτα προγράμματα, καθοδηγούν τον ψυχισμό, το συναίσθημα και τις πράξεις των εφήβων μας και μπορεί να τους οδηγήσουν σε αποτρόπαιες πράξεις, αυτοκτονίας, ή ψευδών καταγγελιών, καθώς επιφέρουν ταύτιση με την πρωταγωνίστρια».

Την ώρα πάντως μία νέα δίωξη ερχόταν να προστεθεί σε βάρος του για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια και πορνογραφία κατά συρροή. Η συμπληρωματική δίωξη ασκήθηκε μετά την κατάθεση που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στην Αστυνομία μία 18χρονη, η οποία αναφέρθηκε στην ερωτική σχέση που είχε μαζί της ο ιερέας από την ηλικία των 16 ετών.

Η 18χρονη ανέφερε: «Εδώ και 2,5 χρόνια τρέφω συναισθήματα για εκείνον. Το καλοκαίρι του 2019 ήταν η πρώτη φορά που ολοκληρώσαμε τη σχέση μας. Βρισκόμασταν στο σπίτι του, στο δικό μου, στο αυτοκίνητό του και στο κτίριο που στεγάζεται πλέον το κατηχητικό».

Δριμύ το κατηγορώ της μητέρας της 18χρονης για τον ιερέα: «Εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη που του δείξαμε και τις αθώες ψυχές των παιδιών μας που τα στέλναμε να τους διδάξει ήθος και σεβασμό».

Ο αδελφός της 18χρονης δήλωσε: «Ποιος παπάς δέχεται να έχει ερωμένη μία ανήλικη και μάλιστα να την πηγαίνει μέσα στο σπίτι του, με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Είναι αισχρός».

Για εγκληματική ροπή του κατηγορουμένου κάνει λόγο το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ιερέα ο οποίος μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φυλακή οδηγείται ο ιερέας για τον βιασμό της ανήλικης – Νέες αποκαλύψεις"

Ανοιχτά αύριο φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων, με μειωμένο ωράριο τα σούπερ μάρκετ

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, λόγω των αποτελεσμάτων της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας.

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία, σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτά αύριο φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων, με μειωμένο ωράριο τα σούπερ μάρκετ"

Ρωσία προς Ευρώπη: Αν μας «κόψετε» από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, τέλος το φυσικό αέριο

Οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ.

Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία προς Ευρώπη: Αν μας «κόψετε» από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, τέλος το φυσικό αέριο"

Αποζημίωση 1.000 ευρώ από ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους εγκλωβισμένους του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (του Ομίλου Ferrovie dello Stato Italiane Group-FSI) και ζήτησε η εταιρεία να καταβάλει από 1.000 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες χτεσινών δρομολογίων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα, για τη μεγάλη ταλαιπωρία τους.

Πράγματι, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συμφώνησε να καταβάλει από 1.000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα).

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χθες το απόγευμα, η σιδηροδρομική σύνδεση από και προς Θεσσαλονίκη διεκόπη, λόγω της ακινητοποίησης της αμαξοστοιχίας 54 και πτώσης δένδρου, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) και 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) που ήταν ήδη σε πορεία, να αναμένουν στον σταθμό της Οινόης.

Σύμφωνα πάντα με την εταιρία, οι αμαξοστοιχίες ήταν σταθμευμένες με ασφάλεια εντός του σταθμού και είχαν θέρμανση καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής. Με τη συνδρομή περιπολικού, οι συνοδοί των αμαξοστοιχιών φρόντισαν να αγοράσουν προμήθειες από γειτονικά μαγαζιά.

Σήμερα το πρωί, ξεκίνησε η εκκένωση των επιβατών με λεωφορεία μισθωμένα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 10:00, με το μεγαλύτερο μέρος των επιβατών να αποβιβάζονται στο ΣΣ Λαρίσης, καθώς ορισμένοι επιβαίνοντες επέλεξαν να μετακινηθούν με ίδια μέσα προς Θεσσαλονίκη.

Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 400 άτομα, με 70 να φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα επανέλθουν τα δρομολόγια στον άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποζημίωση 1.000 ευρώ από ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους εγκλωβισμένους του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη"

Χιόνια-Κακοκαιρία Ελπίς: Ούτε αύριο θα γίνει τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία

Χωρίς μαθήματα και αύριο Τετάρτη για τους μαθητές όλων των σχολείων στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία. Οπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας δεν θα γίνει και αύριο τηλεκπαίδευση , με δοδομένο ότι κηρύχθηκε γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις με τις χθεσινές.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξ αιτίας της κακοκαιρίας καθώς δεν υπάρχει ούτε διοικητικό ούτε τεχνικό προσωπικό για την υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης, λόγω της κήρυξης ειδικής κινητοποίησης από την Πολιτική Προστασία.

Στις περιοχές που δεν έχουν πληγεί τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
Για τη διενέργεια σελφ τεστ όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων , θα δοθούν νέες οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας.
Την απόφαση για κλειστά σχολεία και αύριο Τετάρτη στην Αττική έλαβε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης . Όπως ανακοινώθηκε τα σχολεία θα μείνουν για άλλο ένα 24ωρο κλειστά και δεν θα γίνει ούτε τηλεκπαίδευση αφού για την Αττική παρατάθηκε η γενική αργία. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χιόνια-Κακοκαιρία Ελπίς: Ούτε αύριο θα γίνει τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία"

Κλειστά την Τετάρτη όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, κλειστά θα είναι και αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Κλειστοί θα παραμείνουν αύριο και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, λαμβάνοντας υπόψη:

  • Τις προβλέψεις της ΕΜΥ για συνθήκες επικράτησης παγετού και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.
  • Το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο εντός των Δήμων παραμένει σε μεγάλο βαθμό κλειστό από τα χιόνια, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη την κυκλοφορία για πεζούς κι οχήματα.
  • Την ανάγκη τήρησης των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της Covid, που απαιτεί τη διεξαγωγή μαθημάτων με ανοικτά παράθυρα, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν αύριο.

Μετά από επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας και διαβούλευση με Δημάρχους και Αντιπεριφερειάρχες, αποφάσισε να παρατείνει και για αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 την αναστολή λειτουργίας των σχολείων της Αττικής, καθώς και των βρεφονηπιακών σταθμών της Αττικής, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των μαθητών, εκπαιδευτικών και των γονέων που επρόκειτο να μετακινηθούν από και προς τα σχολεία.

Η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί την εξέλιξη των φαινομένων και αφού αξιολογήσει την κατάσταση, με νεότερη ανακοίνωση θα κάνει γνωστό αν θα παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά: «Η απόφασή μας να αναστείλουμε τη λειτουργία των σχολείων της Αττικής για το διήμερο 24-25 Ιανουάριου αποδείχθηκε σωστή καθώς όπως όλοι είδαμε, το κύμα της κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική ήταν πολύ σφοδρό και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε σε περίπτωση που δεν προχωρούσαμε στη συγκεκριμένη απόφαση θα ήταν πολύ μεγάλα. Σ' αυτό το πλαίσιο, αξιολογώντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων που επισημαίνουν πως παρά τη σταδιακή ύφεση του φαινομένου, τις επόμενες μέρες θα επικρατήσει παγετός, αλλά και κατόπιν διαβουλεύσεων με τα αρμόδια υπουργεία, τους Δημάρχους αλλά και τους Αντιπεριφερειάρχες, για προληπτικούς λόγους αποφασίζουμε το κλείσιμο των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών και για αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου. Απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά την Τετάρτη όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική"

Κακοκαιρία Ελπίς-Χιόνια: «Πρόστιμο στους οδηγούς που δεν είχαν αλυσίδες στην Αττική Οδό» πρότεινε η Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα

Να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους οδηγούς δεν είχαν αλυσίδες στην Αττική οδό, πρότεινε η βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα.

Η κυρία Παπακώστα μίλησε στον «Ζυγό FM 100», σχολιάζοντας όσα συνέβησαν τη Δευτέρα με τους εκατοντάδες πολίτες εγκλωβισμένους στην Αττική οδό.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη και πρότεινε: «να βγουν ορδές τροχονόμων και από σήμερα που τα αυτοκίνητα είναι εκεί παροπλισμένα, να κάνουν ελέγχους. Όσοι δεν έχουν αλυσίδες πρόστιμο».

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής:

trikalavoice

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Ελπίς-Χιόνια: «Πρόστιμο στους οδηγούς που δεν είχαν αλυσίδες στην Αττική Οδό» πρότεινε η Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα"

Κλειστές την Τετάρτη οι λαϊκές αγορές στην Αττική

Με κοινή απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της περιφέρειας Αττικής αναστέλλεται πλήρως η λειτουργία των λαϊκών αγορών εντός της Περιφέρειας Αττικής για την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επανέλθει με σχετικές ανακοινώσεις για τις επόμενες ημέρες, εφόσον υπάρξουν αλλαγές.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές την Τετάρτη οι λαϊκές αγορές στην Αττική"

Σούπερ Μάρκετ: Ποιες ώρες θα ανοίξουν στην γενική αργία της Τετάρτης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε την παράταση της γενικής αργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την Αττική, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τα σούπερ μάρκετ αυτά θα ανοίξουν. Πιθανότατα θα λειτουργήσουν όπως και σήμερα Τρίτη, με διαφορετικό ωράριο από το συνηθισμένο. Δηλαδή θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00 το απόγευμα.

Τι ισχύει για την αμοιβή στην αργία

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:
  • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
    στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
  • α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
  • β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Σούπερ Μάρκετ: Ποιες ώρες θα ανοίξουν στην γενική αργία της Τετάρτης "

Νέες υπηρεσίες από το gov.gr - Ψηφιακά τα ραντεβού σε δήμους και Κτηματολόγιο

Νέο κύμα ψηφιακών γκισέ προσθέτει στο myDESKlive το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν τα ραντεβού για υποθέσεις τους στο Δημόσιο -και στους δήμους πλέον- μόνο με μία βιντεοκλήση. Μετά τη σημαντική ανταπόκριση των πολιτών στο πρώτο κύμα, που δείχνει και τη χρησιμότητα των ψηφιακών ραντεβού, το υπουργείο μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς στράφηκαν στη δημιουργία του νέου κύματος με στόχο την ψηφιοποίηση τεσσάρων ακόμα γκισέ, αλλά και της διεύρυνσης της λειτουργίας των υπαρχόντων τόσο γεωγραφικά όσο και αναφορικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ετσι, είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τα ραντεβού στους δήμους (MyDimoslive), με την πιλοτική λειτουργία να ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες από τον Δήμο Χανίων. Θα ακολουθήσουν τα ραντεβού στο Κτηματολόγιο στις αρχές Φεβρουαρίου και σε ορίζοντα περίπου ενός μήνα θα είναι διαθέσιμη η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης για καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη.

Το «καρέ» των φορέων κλείνει ο ΟΠΕΚΑ, ο οποίος θα εξυπηρετεί μέσω βιντεοκλήσης από τις αρχές της άνοιξης. «Ολες οι παρεμβάσεις που έγιναν μέσα στην πανδημία σχεδιάστηκαν με προοπτική να είναι αξιοποιήσιμες και μετά το πέρας της», συνηθίζει να λέει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, υπενθυμίζοντας ότι «το ίδιο ισχύει και με τα ψηφιακά ραντεβού: αυτή την περίοδο συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά στο μέλλον θα βοηθούν τους πολίτες να εξοικονομούν χρόνο, χρήμα και ενέργεια».

Στελέχη του υπουργείου, θέλοντας να επισημάνουν τα γρήγορα και σημαντικά βήματα που έγιναν για την εξυπηρέτηση των πολιτών, συμπληρώνουν ότι «αν στις αρχές του 2019, σε μια από τις πολλές ουρές του Δημοσίου που περιμέναμε για να εξυπηρετηθούμε, κάποιος έλεγε ότι σε τρία χρόνια θα εξυπηρετούμαστε με βιντεοκλήση, μάλλον δεν θα έβρισκε πολλούς να τον πιστέψουν. Αν, μάλιστα, προσέθετε ότι θα μπορούσε ο πολίτης να επιλέξει ακριβώς την ημέρα και την ώρα που τον βολεύει να εξυπηρετηθεί, τότε πιθανότατα θα αντιμετώπιζε τη χλεύη των ταλαιπωρημένων συμπολιτών του».

Τρία χρόνια μετά, στις αρχές του 2022, αυτό το μακρινό σενάριο -υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη- είναι πραγματικότητα. Ηδη εδώ και καιρό, με ενέργειες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πέντε από τους πιο κομβικούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου διαθέτουν τη δυνατότητα ραντεβού με βιντεοκλήση για πολλές από τις υπηρεσίες τους. Και ταυτόχρονα άλλοι τέσσερις ετοιμάζονται να εισάγουν το «ψηφιακό γκισέ» στην καθημερινότητά τους.

Τι είναι το myDESKlive

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθιέρωσε τον όρο myDESKlive για να περιγράψει όλα τα ραντεβού με το Δημόσιο που γίνονται με βιντεοκλήση. Η φιλοσοφία τους γεννήθηκε μέσα στην πανδημία και είναι εξαιρετικά απλή: για όσες διαδικασίες δεν είναι δυνατή η άμεση ψηφιοποίηση και ένταξη στο gov.gr, το γκισέ να μην είναι «φυσικό» αλλά ψηφιακό, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης. Την υλοποίηση του project ανέλαβε και έφερε εις πέρας η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιας Διοίκησης.

Εξίσου απλή με τη φιλοσοφία είναι και η λειτουργία του myDESKlive. Ο πολίτης μπαίνει στο gov.gr με τους κωδικούς του στο Taxisnet και επιλέγει τον φορέα που επιθυμεί να κλείσει ραντεβού. Στη συνέχεια, προσδιορίζει τον λόγο για τον οποίο θέλει να επικοινωνήσει με τον φορέα και διαλέγει υποκατάστημα, ημερομηνία και ώρα που θέλει να εξυπηρετηθεί. Οταν έρθει εκείνη η ώρα συνδέεται, επιδεικνύει την ταυτότητα ή το διαβατήριό του και συνομιλεί με τον υπάλληλο. Σαν να είναι δηλαδή στο γκισέ, αλλά χωρίς να είναι.

Οι πρώτες κινήσεις

Ο πρώτος φορέας που καθιέρωσε τα ψηφιακά ραντεβού ήταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από τον Μάιο του 2020, μέσω του myAADElive.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν βιντεοκλήση προκειμένου να λαμβάνουν κλειδάριθμο για να εκδώσουν τους κωδικούς τους στο Taxisnet. Ακολούθησε τον Ιούλιο του 2020 η πλέον δημοφιλής προσθήκη, τα ψηφιακά ραντεβού με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μέσω του myKEPlive.gov.gr παρέχεται μια σειρά από υπηρεσίες που εκτείνονται από διοικητική πληροφόρηση μέχρι υποβολή αιτήσεων και υπηρεσίες προς επιχειρήσεις για τα περισσότερα ΚΕΠ της χώρας (συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων δήμων).

Εμφαση στους πιο αδύναμους

Οπως έχει πει πολλές φορές ο κ. Πιερρακάκης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τους πιο αδύναμους. Με αυτό το σκεπτικό, τα ραντεβού με βιντεοκλήση έχουν σχεδιαστεί με ιδιαίτερα φιλικό τρόπο για τα άτομα με αναπηρία, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα επικοινωνίας στη νοηματική. Επιπλέον, οι επόμενοι φορείς που καθιέρωσαν τα ψηφιακά γκισέ απευθύνονται σε όσους έχουν περισσότερες δυσκολίες να περιμένουν στην υπηρεσία που χρειάζονται. Ετσι, καθιερώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 το myOAEDlive.gov.gr που παρέχει τις περισσότερες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προς ανέργους (αλλά και προς επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό).

Στα τέλη του ίδιου μήνα έκανε την εμφάνισή του και το myConsulLive.gov.gr, το οποίο ήδη διατίθεται συνολικά από 73 πρεσβείες και γενικά προξενεία σε 44 χώρες, εξυπηρετώντας τους Ελληνες της Διασποράς και συμβάλλοντας ώστε να αποφεύγουν ακόμα και πολύωρα ταξίδια προς την πλησιέστερη σε αυτούς προξενική αρχή. Τέλος, τον Ιούλιο του 2021 εγκαινιάστηκε το myEFKAlive.gov.gr για όσες υπηρεσίες δεν παρέχονται ήδη ψηφιακά από τον e-ΕΦΚΑ. Η πιλοτική του λειτουργία έχει ξεκινήσει από τα νησιά και σταδιακά επεκτείνεται και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και με προοπτική να είναι διαθέσιμο πανελλαδικά μέχρι το τέλος του 2022.

Οι μέχρι στιγμής επιδόσεις

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά μέσω του myDESKlive περισσότερα από 150.000 ραντεβού με βιντεοκλήση. Ο ρυθμός της τελευταίας περιόδου κυμαίνεται σε περισσότερα από 12.000 ραντεβού ανά μήνα, συμβάλλοντας στην αποφυγή αντίστοιχου αριθμού φυσικών επισκέψεων στις υπηρεσίες. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα ΚΕΠ, με την ΑΑΔΕ να ακολουθεί και τον ΟΑΕΔ να βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες υπηρεσίες από το gov.gr - Ψηφιακά τα ραντεβού σε δήμους και Κτηματολόγιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news