facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Κύπρος: Στα 791 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Καταγράφηκαν 6 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου γνωστοποίησε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 791 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ σημειώθηκαν και 6 θάνατοι.

Aισθητή αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νοσηλευομένων με 292 ασθενείς Covid-19 να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 80 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 88% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 65.063 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι πλέον 99.360.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Στα 791 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - Καταγράφηκαν 6 θάνατοι"

Φωτιά στη Σταμάτα: Συνελήφθη μελισσοκόμος – Εμπρησμός λένε οι Αρχές

Συνελήφθη ένας άνδρας μελισσοκόμος αλβανικής καταγωγής για τη φωτιά στη Σταμάτα.

Οι αρχές αποδίδουν σε εμπρησμό τις πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν σήμερα το μεσημέρι.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος έκανε τέσσερις προσαγωγές για αυτό τον λόγο, οι οποίοι λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

H φωτιά ξεκίνησε πιθανότατα από μελίσσια, ενώ σε όλα τα σημεία πριν από λίγες ημέρες η γενική Γραμματεία πολιτικής προστασίας είχε προχωρήσει σε καθαρισμών κλαδιών, ξερών χόρτων και κομμένων δέντρων.

Νωρίτερα, είχαν γίνει από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος οι πρώτες τέσσερις προσαγωγές. Οι προσαχθέντες μελισσοκόμοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να τους σχετίζει με την έναρξη της πυρκαγιάς. Αρμόδιες πηγες λένε ωστόσο , πως η φωτιά ξεκίνησε- κατά πασα πιθανότητα από μελίσσια, ενώ σε όλα τα σημεία πριν από λίγες ημέρες η γενική Γραμματεια πολιτικής προστασίας είχε προχωρήσει σε καθαρισμών κλαδιών, ξερών χόρτων και κομμένων δέντρων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Σταμάτα: Συνελήφθη μελισσοκόμος – Εμπρησμός λένε οι Αρχές"

Καιρός αύριο: Καμίνι η χώρα – Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος

Ο καύσωνας χτυπάει την χώρα με τον καιρό αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου να μας επιφυλάσσει θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν στη δυτική ηπειρωτική χώρα και τη Θεσσαλία φτάνοντας τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρό: Γενικά αίθριος. Στα ορεινά της Μακεδονίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις προβλέπονται στην Ήπειρο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νησιά από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 23 έως 39 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καμίνι η χώρα – Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος"

Σαράντα πέντε δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Σε 45 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά επιχείρησαν 1.012 πυροσβέστες με 424 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 αεροσκάφη, 16 ελικόπτερα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή παρείχε ο στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ο.Τ.Α.

Όσον αφορά τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσο Αττικής, είναι σε ύφεση και επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 110 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Tην επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαράντα πέντε δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο"

Καμπανάκι ΠΟΥ για ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επικίνδυνες οι συσκευές εισπνοής

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης προκειμένου να καταπνιγούν εν τη γενέσει τους οι τακτικές της καπνοβιομηχανίας για προσέλκυση πελατών, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

“Η νικοτίνη είναι πολύ εθιστική και οι ηλεκτρονικές συσκευές εισπνοής νικοτίνης είναι επικίνδυνες και πρέπει να τύχουν καλύτερης ρύθμισης”, συνόψισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ η οποία δημοσιοποίησε σήμερα μια νέα έκθεση για τη μάχη κατά του καπνίσματος η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού με την Bloomberg Philanthropies.

Η έκθεση σημειώνει πως οι κατασκευαστές των προϊόντων αυτών, η βεντάλια των οποίων δεν σταματά να μεγαλώνει, θέτουν συχνά ως κύριο στόχο παιδιά και εφήβους με χιλιάδες δελεαστικά αρώματα –η έκθεση αναφέρει 16.000 διαφορετικά– και καθησυχαστικές δηλώσεις.

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης που αγωνίζεται εδώ και χρόνια κατά του καπνίσματος, κατήγγειλε τις τακτικές των καπνοβιομηχανιών.

“Ενώ οι πωλήσεις τσιγάρων υποχωρούν, οι επιχειρήσεις καπνού προώθησαν επιθετικά νέα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα προϊόντα αεριοποιημένου καπνού και πιέζουν τις κυβερνήσεις ώστε να περιορίσουν τη ρύθμισή τους”, είπε.

“Ο σκοπός τους είναι απλός, να καταστήσουν μια νέα γενιά εθισμένη στη νικοτίνη, και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν”.

Κατά συνέπεια, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. εκτιμά πως εκεί όπου αυτά τα προϊόντα απαγορεύονται, “οι κυβερνήσεις πρέπει να εγκρίνουν κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από τον κίνδυνο αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και να αποτρέψουν τα παιδιά, τους εφήβους και άλλες ευάλωτες ομάδες από το να τις χρησιμοποιούν”.

Η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους κάτω των 20 ετών ανησυχεί ιδιαίτερα την υπηρεσία του ΟΗΕ, λόγω κυρίως της αρνητικής επίδρασης της νικοτίνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και του κινδύνου που μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα συστατικά.

Η υπηρεσία εκτιμά επίσης πως τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν αργότερα.

Όμως η ρύθμιση αυτού του τομέα δεν είναι απλή επειδή “τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαφορετικά και αναπτύσσονται γρήγορα”, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δρ Ρούντιγκερ Κερχ, διευθυντής για την προώθηση της υγείας στον Π.Ο.Υ., και πρόσθεσε: “Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές ανατρέπουν και υπονομεύουν τα μέτρα ελέγχου”.

Ο Π.Ο.Υ. συνιστά στις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να σταματήσουν τους μη καπνιστές από το να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα ηλεκτρονικά πούρα, από φόβο μήπως “επανακανονικοποιηθεί” το κάπνισμα στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, 32 χώρες απαγορεύουν την πώληση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και 79 έχουν εγκρίνει τουλάχιστον ένα μέτρο προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση όπως η απαγόρευση των διαφημίσεων.

Όμως, υπογραμμίζει ο Π.Ο.Υ., 84 χώρες δεν έχουν διασφαλίσεις απέναντι στην εξάπλωση αυτού του τύπου προϊόντων.

Η υπηρεσία υπογραμμίζει επίσης πως οι προσπάθειες για τη ρύθμισή τους δεν πρέπει να εκτρέπουν την προσοχή από τη μάχη κατά του καπνίσματος.

Αν και το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε σε πολλές χώρες, η αύξηση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των καπνιστών να παραμένει “επίμονα υψηλός”, υπογραμμίζει η έκθεση.

Το κάπνισμα σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι παθητικοί καπνιστές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπανάκι ΠΟΥ για ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επικίνδυνες οι συσκευές εισπνοής "

Κορωνοϊός - Βόρεια Ελλάδα: Ακόμη 31 κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις

Σημαντική εστία διασποράς κορωνοϊού αποτελούν οι κατασκηνώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς, μετά την ανησυχητική εξέλιξη για τουλάχιστον 100 κρούσματα, διαπιστώθηκαν άλλες 31 μολύνσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του GRTimes.gr, ακόμα 31 θετικά κρούσματα από παιδικές κατασκηνώσεις εντοπίστηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, άλλα 20 κρούσματα προέκυψαν από την μεγάλη παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική και μέχρι χθες μετρούσε, τουλάχιστον, 30 κρούσματα. 

Οκτώ νέα κρούσματα προέκυψαν από την παιδική κατασκήνωση της Καβάλας η οποία πλέον έχει εκκενωθεί και δεν φιλοξενεί, για προληπτικούς λόγους, κατασκηνωτές ενώ σήμερα ξεκίνησε η απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη, στις εγκαταστάσεις θα μεταβεί κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ για μαζικό διαγνωστικό έλεγχο στα στελέχη της επόμενης περιόδου.

Τρία είναι τα νέα κρούσματα που προέκυψαν από παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή της Σιθωνίας στην Χαλκιδική, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι λόγω των κρουσμάτων σε κατασκηνωτές και προσωπικό, θα λήξει σήμερα (αντί για 29 Ιουλίου) τη δεύτερη κατασκηνωτική περίοδο, προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια και για να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις στους χώρους.

Θυμίζουμε ότι, όπως δημοσίευσε χθες το GRTimes.gr και με τα νέα κρούσματα που προέκυψαν σήμερα, τα περιστατικά που έχουν εντοπιστεί μόνο τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές κατασκηνώσεις τις χώρας ξεπερνούν πλέον τα 100, με τις αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και τις ιχνηλατήσεις να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως αν και τα παιδιά εισέρχονται στις κατασκηνώσεις με αρνητικά τεστ κορωνοϊού και οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα, σχεδόν καθημερινά προκύπτουν νέα κρούσματα.

Όπως αναφέρουν πηγές στο GRTimes.gr, υπάρχει μεγάλος φόβος πως τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν τις επόμενες ημέρες ακόμα και τα 500, καθώς λόγω της ηλικίας των παιδιών, στα ομαδικά αθλήματα και τα παιχνίδια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κρατηθούν αποστάσεις και η εξάπλωση είναι ιδιαίτερα γρήγορη.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Βόρεια Ελλάδα: Ακόμη 31 κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις "

Ποινική δίωξη κατά των εκπροσώπων της CCC μετά από μήνυση Καλογρίτσα

Ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απάτης επί δικαστηρίω και της ψευδούς κατάθεσης, άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κατά των νομίμων εκπροσώπων της κατασκευαστικής εταιρείας CCC, με αφορμή μήνυση που είχε υποβάλει σε βάρος τους πριν έναν χρόνο, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ, κ. Καλογρίτσας, προσέφυγε κατά των εκπροσώπων της«CCC - CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL» με έδρα το Μαρούσι Αττικής, καθώς και κατά των υπευθύνων της «AL GHANDI & CONSOLIDATED CONTRACTORS INTERNATIONAL COMPANY LLC» με έδρα το Ντουμπάι ΗΑΕ με αντικείμενο εικονική - όπως ισχυρίζεται ο μηνυτής - συμφωνία που υπέγραψε με τους μηνυόμενους, οι οποίοι διεκδικούν από τον εργολάβο ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Καλογρίτσας υποστηρίζει ότι τα χρήματα του καταβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016, μετά από παρέμβαση του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, προκειμένου να συμμετάσχει αφανής εταιρία που δημιούργησαν οι μηνυόμενοι με τον ίδιο εμφανή, στο διεθνή διαγωνισμό για τηλεοπτική άδεια.

Οι μηνυόμενοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το ποσό δόθηκε στην εταιρία του μηνυτή για υπερεργολαβία που του ανέθεσε, η οποία δεν εκτελέστηκε, στο έργο κατασκευής του "AL ZAHIA CITY CENTER MALL" στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εμφανίζουν σχετική σύμβαση που υπέγραψαν τα δύο μέρη, με την οποία πέτυχαν την έκδοση απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για την επιστροφή του επίδικου ποσού. Μετά την εν λόγω απόφαση η λιβανέζικη εταιρία προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη ζητώντας από το Μονομελές Πρωτοδικείο την εκτέλεση της διαιτητικής ετυμηγορίας .

Η μήνυση του κ. Καλογρίτσα, που αφορά τους ισχυρισμούς ενώπιον των αρχών, της πλευράς της λιβανέζικης εταιρίας, αποτέλεσε αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης, με το πέρας της οποίας, ο αρμόδιος εισαγγελέας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων της CCC. Παράλληλα, η αναφορά του Καλογρίτσα είχε αποσταλεί στην Βουλή, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η οποία προ ολίγων ημερών αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Έτσι, το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τον πρώην υπουργό, θα διερευνηθεί με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, ενώ η δικογραφία που αφορά τους κατηγορούμενους πλέον επιχειρηματίες, θα ερευνηθεί από την τακτική Δικαιοσύνη.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη κατά των εκπροσώπων της CCC μετά από μήνυση Καλογρίτσα"

Ζάκυνθος: Πυροβόλησαν και λήστεψαν επιχειρηματία με λεία 15.000 ευρώ

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ στη Ζάκυνθο, για δύο τουλαχιστον δράστες που πυροβόλησαν και λήστεψαν 49χρονο επιχειρηματία έξω από το σπίτι.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο δράστες είχαν στήσει «καρτέρι» στον 49χρονο, στην αυλή του σπιτιού του, στο χωριό Μαρινέικα. Ο άτυχος άνδρας είχε μαζί του την είσπραξη της ημέρας, από το εστιατόριο του, που σύμφωνα με την κατάθεσή του ανέρχεται στα 15.000 ευρώ περίπου.

Μόλις κατέβηκαν από το αμάξι τους ο 49χρονος μαζί με την σύζυγό του, οι δύο ένοπλοι ληστές τους ακινητοποιήσαν και τους ζήτησαν τα χρήματα που είχαν μαζί τους. Ο 49χρονος επιχειρηματίας αντιστάθηκε και ακολούθησε μια μικρή «μάχη» με τους ληστές. Κατά την συμπλοκή, ο ένας εκ των δραστών πυροβόλησε στο μηρό τον άτυχο επιχειρηματία, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει σοβαρά, και του πήρε την είσπραξη της ημέρας.

Στην συνέχεια, ο τραυματισμένος 49χρονος οδηγήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει συλλέξει υλικό από κάμερες ασφάλειας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζάκυνθος: Πυροβόλησαν και λήστεψαν επιχειρηματία με λεία 15.000 ευρώ"

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Αναστασιάδη από το Μέγαρο Μαξίμου

Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθούν από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας, δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης (27/7).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή τις μονομερείς ενέργειες των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ αναφορικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. «Δυστυχώς έρχεται στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν για τα Βαρώσια» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στον Κυπριακό, ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης στο Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Και προόσθεσε: «Η καταδίκη υπήρξε παγκόσμια: Από το θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύσσωμη υπήρξε επίσης και η καταδίκη από την ΕΕ συνολικά αλλά και από τα κράτη μέλη με εθνικές δηλώσεις. Και πώς αντέδρασε η Τουρκία; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, συζήτησαν τα επόμενα βήματα και το συντονισμό και σημείωσε: «Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής.

Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Αναστασιάδη:
«Η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση»

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση. Με τη δημιουργία νέων βάσεων στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στη λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας. Ενός δόγματος επιθετικού» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε πως στη λογική αυτού του δόγματος η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για την αμυντική προστασία των νησιών μας, επισημαίνοντας πως «η σχετική επιστολή έχει ήδη απαντηθεί» και προσέθεσε:

«Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας τη στρατιά του Αιγαίου διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου και για την πρόοδο των εμβολιασμών. «Νομίζω ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε πια είναι κοινή για το πώς θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας, με πειθώ, με επιχειρήματα. Σήμερα οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πραγματικά» σημείωσε και κατέληξε:

«Και στα ζητήματα αυτά όπως και στο συντονισμό του ανοίγματος για την τουριστική περίοδο είμαστε σε συντονισμό με την Κύπρο.

Οι δύο χώρες πορεύονται με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και με διάθεση για συνεργασία με όλους. Και πάνω από όλα με τους γείτονές μας. Πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τις ειρηνικές προθέσεις και τη συνέπεια λόγων και πράξεων».

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη

«Πέραν της αυστηρής προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 23 Ιουλίου σημειώσαμε τη σημερινή εξίσου σημαντική δήλωση του υπάτου εκπροσώπου της ΕΕ εκ μέρους του συνόλου των κρατών. Αυστηρότατη όπως και εκείνη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια στήριξη η οποία είναι απολύτως απαραίτητη κάτω από τις συνεχιζόμενες συμπεριφορές της Τουρκίας» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις κοινές δηλώσεις τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το αντικείμενο του μεταξύ μας συντονισμού εστιάζετε και στις δράσεις που από κοινού θα αναλάβουμε ενόψει της νέας αξίωσης της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την αλλαγή βάσης-λύσης του Κυπριακού με την αναγνώριση κυριαρχίας στο παράνομο υποτελές μόρφωμα από την Τουρκία. Μια αξίωση που πρέπει να πω ότι είναι κάθετα αντίθετη με το σύνολο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σίγουρα εκτός των όρων εντολής του ΓΓ» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Είναι αδιανόητο να αναμένει κανένας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός μορφώματος, δηλαδή ενός ανεξαρτήτου κράτους, το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία και στο οποίο κατά βάση κανένα ανθρώπινο δικαίωμα ή δικαίωμα των ελληνοκυπρίων που έχουν προσφυγοποιηθεί, των οποίων οι περιουσίες έχουν σφετεριστεί από την κατοχική Τουρκία, θα μπορεί να ελπίζει κανένας ότι ένα ανάλογο μόρφωμα, θα μπορεί να είναι βιώσιμο ή ανεκτό είτε από τα Ηνωμένα Έθνη είτε από την ΕΕ υπάρχει» είπε και προσέθεσε πως πρόκειται για «μια αξίωση οποία είναι κάθετα αντίθετη και με τις θέσεις της ΕΕ».

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «συμφωνήσαμε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε το συντομότερο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον ΓΓ να προχωρήσει στη σύγκληση μιας νέας συνόδου για το Κυπριακό με ουσιαστικό διάλογο , με δημιουργικό διάλογο έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λειτουργική λύση η οποία θα επιτρέψει επιτέλους να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας πέρα και μακριά από εγγυήσεις ή εξαρτήσεις σαν αποτέλεσμα των εγγυήσεων της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Αναστασιάδη από το Μέγαρο Μαξίμου"

Κορωνοϊός: Στα 3.593 τα νέα κρούσματα - Έκρηξη ιικού φορτιού σε Βόλο, Αλεξανδρούπολη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.593, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 482.145 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.343 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.911 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.794 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 153 (ημερήσια μεταβολή -3.16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2
έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή

Στην Αττική εντοπίστηκαν σήμερα 1.332 νέες μολύνσεις, από τις συνολικά 3593. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 398 κρούσματα ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των λοιμώξεων στην Κρήτη που έφτασε τις 356 μέσα σε ένα 24ωρο.

Η γεωγραφική κατανομή των 3593 κρουσμάτων covid-19, έχει ως εξής:

162 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

168 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

39 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

213 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

328 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

175 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

183 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

64 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

398 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

91 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

16 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

22 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

156 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

71 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

68 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

51 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

28 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

94 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

78 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

90 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

51 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

192 κρούσματα υπό διερεύνηση

Το ιικό φορτίο στα λύματα

Την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στο Βόλο (+218%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Περιφέρεια Αττικής (+12%), στο Ηράκλειο (+19%) και στη Λάρισα (+25%). Σταθερό παρέμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη (+5%).

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, η οποία όμως δεν αξιολογείται ποσοτικά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας (12-18/07/21) λόγω των εξαιρετικά χαμηλών και οριακά ανιχνεύσιμων επιπέδων του ιικού φορτίου τότε. Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο (-36%), στα Ιωάννινα (-38%) και στο Ρέθυμνο (-63%).

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 19 έως 25 Ιουλίου 2021:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με 8 στατιστικά μη σημαντική μεταβολή (+12%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (+5%), σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21 . Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχόμενη 
εβδομάδα, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση του ιικού φορτίου την Κυριακή σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+25%) στο  μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+218%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο σε σχέση με την εβδομάδα 12- 18/07/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην πόλη του Ηρακλείου, καταγράφηκε οριακή αύξηση (+19%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης συνεχίζει να χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην πόλη των Χανίων, συνεχίσθηκε η αύξηση (+106%), του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης χαρακτηρίζεται μέτρια.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε μείωση (-63%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Παρά τη μείωση, οι τιμές του ιικού φορτίου στα
αστικά λύματα της πόλης εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται σχετικά υψηλές.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στον Άγιο Νικόλαο, καταγράφηκε μείωση (-36%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21. Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παραμένει σε σχετικά χαμηλά προς μέτρια επίπεδα.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στην Πάτρα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+65%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21. Η αύξηση συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη σε σχέση με τις οριακά ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις που καταγράφηκαν την εβδομάδα 12-18/07/21. Σημειώνεται ότι δεν αξιολογείται ποσοτικά η ποσοστιαία μεταβολή από εβδομάδα σε εβδομάδα, καθώς οι συγκεντρώσεις της προηγούμενης εβδομάδας (12-18/07/21) ήταν εξαιρετικά χαμηλές, στο όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/2021, παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση (+141%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την εβδομάδα 12-18/07/21. 

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 19-25/07/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρουσίασε μείωση (-38%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 12-18/07/21.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.593 τα νέα κρούσματα - Έκρηξη ιικού φορτιού σε Βόλο, Αλεξανδρούπολη"

Στη φυλακή ο Πέτρος Φιλιππίδης για 1 βιασμό και 2 απόπειρες βιασμού

Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο δημοφιλής ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης.

Πριν από λίγο ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν να τον κρίνουν προφυλακιστέο για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού μετά από καταγγελίες γυναικών συναδέλφων του.

Ο ηθοποιός απολογήθηκε σήμερα κάτω από άκρα μυστικότητα στην 15η τακτική ανακρίτρια που διενεργεί την έρευνα.

Απολογήθηκε για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, αλλά οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα οι οποίες με την απόφασή τους του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη φυλακή ο Πέτρος Φιλιππίδης για 1 βιασμό και 2 απόπειρες βιασμού"

Ελλάδα σε OHE: Απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση στο Αιγαίο

Οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί του καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σύνδεση του καθεστώτος αυτού με την  ελληνική κυριαρχία, όπως επιχειρεί η τουρκική πλευρά,  είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, νομικά και ιστορικά λανθασμένες. Ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολό τους, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Με επιστολή που απέστειλε η Ελληνίδα Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του  Οργανισμού την Τρίτη η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με την ελληνική κυριαρχία, είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, καθώς και νομικά και ιστορικά λανθασμένες.

Επιπλέον τονίζεται ότι το σύνολο της επιχειρηματολογίας που περιέχεται σε σχετική επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου, που είχε σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν από μερικές ημέρες, επίσης απορρίπτεται, καθώς πέρα από το γεγονός ότι νομικά και πραγματικά είναι αβάσιμη, είναι επίσης αυθαίρετη και έγινε κακή τη πίστει.

Περαιτέρω με την επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου, αποδομείται η τουρκική επιχειρηματολογία, και παράλληλα υπογραμμίζεται αναλυτικά η τουρκική παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελλάδα σε OHE: Απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση στο Αιγαίο"

Φωτιά στη Σταμάτα: Σε ύφεση η πυρκαγιά που έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα – Προσαγωγή 4 υπόπτων

Η μεγάλη φωτιά που καίει στη Σταμάτα βρίσκεται σε ύφεση σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, με τις φλόγες να έχουν κάψει τουλάχιστον 20 σπίτια, ενώ κάηκαν και αυτοκίνητα.

Ο κοινοτάρχης Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ πως περίπου 20 σπίτια έχουν καεί σε Ροδόπολη και Διόνυσο και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνον διάσπαρτες εστίες στην περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση έκανε γνωστό πως η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και η εικόνα έχει βελτιωθεί, ενώ υπάρχουν 4 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό και πραγματοποιείται έρευνα από το ειδικό τμήμα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Σταμάτα: Σε ύφεση η πυρκαγιά που έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα – Προσαγωγή 4 υπόπτων"

Πολύ υψηλός και την Τετάρτη ο κίνδυνος για πυρκαγιές

Και την Τετάρτη θα είναι πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ, για αύριο 28 Ιουλίου στην κατηγορία 4 θα είναι Αττική (και Κύθηρα), Βοιωτία, Εύβοια, Κόρινθος, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Ηλεία, Σάμος, Ικαρία, Χίος και Ψαρά.

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν, από ώρα 07: 30 της 28ης Ιουλίου τίθεται σε μερική επιφυλακή το πυροσβεστικό προσωπικό που υπηρετεί στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και την Περιφέρεια και τους δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός και την Τετάρτη ο κίνδυνος για πυρκαγιές"

Εξώδικο στο Documento απέστειλε η Μαρέβα Μητσοτάκη

Εξώδικο την εφημερίδα Documento του Κώστα Βαξεβάνη απέστειλε η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη διαμαρτυρόμενη για ψευδή δημοσιεύματα ως «συνέχεια του πολέμου λάσπης που έχετε κηρύξει σε βάρος εμού και του συζύγου μου».

Η σύζυγος του πρωθυπουργού χαρακτηρίζει αναληθή τα δημοσιεύματα αναφορικά με τη σχέση της με τη γαλλική εταιρεία τονίζοντας ότι έχει παραιτηθεί από τη διαχείρισή της εν λόγω εταιρείας από τις 3 Αυγούστου 2016.

Στο εξώδικο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «με αμφότερα τα ως άνω δημοσιεύματα για πολλοστή φορά με στοχοποιείτε, κατηγορώντας με τώρα για δήθεν υποβολή ψευδούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»). Ειδικότερα, στο από 11 Ιουλίου 2021 δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με κατηγορείτε ότι δήθεν είχα στην κατοχή μου μετοχές αλλοδαπής (Γαλλικής) εταιρείας, για τις οποίες μάλιστα διατείνεστε ότι είχα υποχρέωση να τις συμπεριλάβω στη δήλωση περιουσιακής μου κατάστασης («πόθεν έσχες»). Προς δε επίρρωση των ψευδών αυτών ισχυρισμών σας επικαλείστε και μια πληθώρα εγγράφων, τα οποία, κατά τη γνώριμη πλέον πρακτική σας, ερμηνεύετε κατά το δοκούν».

Σε άλλο σημείο το εξώδικο αναφέρει πως: «βάλλετε κατά εμού διότι, δήθεν, παρέμεινα διαχειρίστρια της Γαλλικής εταιρείας στην οποία συμμετείχα, ενώ ταυτόχρονα με κατηγορείτε και για ψευδή δήλωση μεταβίβασης μετοχών. Ωστόσο όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το περιεχόμενο των ως άνω δημοσιευμάτων είναι καταφανώς ψευδές, ανήθικο και στοχεύει αποκλειστικά στο διασυρμό μου (τον οποίο πλέον επιδιώκετε σε καθημερινή βάση) και μέσω αυτού και στην πολιτική υποβάθμιση του συζύγου μου».

Συνεχίζοντας τονίζεται πως: «Ειδικότερα, όσον αφορά τη δήθεν “ψευδή δήλωση μεταβίβασης” των μετοχών Γαλλικής εταιρείας στην οποία αναφέρεστε, σας επισημαίνω ότι ήδη από τις 3 Αυγούστου 2016, οι μετοχές που κατείχα στην εν λόγω Γαλλική Εταιρεία έχουν μεταβιβαστεί και μάλιστα με Συμφωνητικό Βεβαίας Χρονολογίας, το οποίο σας συγκοινοποιείται με το παρόν ως αναπόστατο τμήμα αυτού. Είναι επομένως προφανές ότι ουδεμία ψευδή δήλωση πόθεν έσχες υπέβαλα διότι είχα αποξενωθεί από την κυριότητα των εν λόγω μετοχών, σε αντίθεση με τα όσα ψευδώς και συκοφαντικώς ισχυρίζεστε».

Κλείνοντας, με το εξώδικο η κυρία Μητσοτάκη ξεκαθαρίζει πως: «όσον αφορά τα στοιχεία που επικαλείστε από το Γαλλικό εμπορικό μητρώο, στο οποίο εμφανίζομαι διαχειρίστρια της Γαλλικής εταιρείας, επαναλαμβάνω ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2016 είχα πάψει να έχω οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία αυτή έχοντας πλήρως αποξενωθεί από τις μετοχές που κατείχα μέχρι της 3.8.2016. Επομένως, ουδεμία σχέση εκπροσώπησης ή διαχείρισης διατηρούσα με την ανωτέρω εταιρεία, ενώ αυτονόητα ουδεμία ανάμιξη είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με την επικαιροποίηση των στοιχείων του Γαλλικού εμπορικού μητρώου, υποχρέωση η οποία, αυτονόητα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το νομικό πρόσωπο...».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο στο Documento απέστειλε η Μαρέβα Μητσοτάκη"

Μακάβριο εύρημα στο Ρέθυμνο – Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στο βαρέλι

Ένα μακάβριο θέαμα εντοπίστηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (27.07.2021) στο Ρέθυμνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού του Πλατανιανού ποταμού, βρέθηκαν ανθρώπινα οστά μέσα σε ένα βαρέλι. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για οστά που ανήκουν σε άνδρα. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακάβριο εύρημα στο Ρέθυμνο – Βρέθηκαν ανθρώπινα οστά στο βαρέλι"

Ελλάδα: Φυλάκιση έως και 10 χρόνια - Υποχρεωτική η εγγύηση 2 ετών στα μεταχειρισμένα

Πόσο χρόνο εγγύηση είναι υποχρεωμένος να δώσει κάποιος έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική νομοθεσία; Οι απαντήσεις που θα λάβει κανείς είναι πολλές και κυριολεκτικά απίστευτες.

Το Newsauto.gr πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα σύμφωνα με την οποία ο ελάχιστος χρόνος εγγύησης που πρέπει να δώσει γραπτώς κάποιος έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ορίζεται στους 12 μήνες κατόπιν συμφωνίας μεταξύ πωλητή και αγοραστή ενώ η Προστασία του Καταναλωτή και η Ευρωπαϊκή αλλά και η Ελληνική νομοθεσία ξεκαθαρίζουν πως ο χρόνος που πρέπει να δίδεται εγγύηση στα καινούρια και μεταχειρισμένα οχήματα ορίζεται στα 2 χρόνια!

Ποιο αναλυτικά:

1.1 Ποια είναι η διάρκεια της νόμιμης εγγύησης για καινούργια και μεταχειρισμένα προϊόντα;

Ως νόμιμη εγγύηση ορίζεται η ευθύνη που έχει ο πωλητής αν το προϊόν, κατά την παράδοσή του στον καταναλωτή, είναι ελαττωματικό ή δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του, όπως αυτά περιγράφονται από τον πωλητή. Η διάρκεια της νόμιμης εγγύησης για καινούργια και μεταχειρισμένα προϊόντα είναι δύο χρόνια. Παρόλα αυτά, ειδικά για τα μεταχειρισμένα προϊόντα, ο πωλητής και ο καταναλωτής, μπορούν να συμφωνήσουν σε μικρότερη περίοδο, αλλά όχι μικρότερη του ενός έτους. Κατά τη διάρκεια της νόμιμης εγγύησης, ο καταναλωτής μπορεί να απευθυνθεί στα Πολιτικά Δικαστήρια, σε περίπτωση διαφωνίας του με τον πωλητή ή σε φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών

Σύμφωνα με τον Βασίλειο Α. Χατζηϊωάννου, δικηγόρο, εταίρο της δικηγορικής εταιρείας «ΤΣΑΝΤΙΝΗΣ – ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ» και επίκουρο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην πραγματικότητα ο όρος «νόμιμη εγγύηση» δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πλέγμα δικαιωμάτων του αγοραστή και αντίστοιχων υποχρεώσεων του πωλητή, εφόσον το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αποδειχθεί ελαττωματικό ή δεν έχει συνομολογημένες ιδιότητες. Τα δικαιώματα αυτά πρέπει να ασκηθούν από τον  καταναλωτή – αγοραστή μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία παραγραφής, μετά την λήξη της οποίας ο πωλητής μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη του επειδή οι αξιώσεις του αγοραστή παραγράφηκαν.

Συνεπώς, στην περίπτωση της πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ο πωλητής:

Α) Έχει ευθύνη για δύο χρόνια από την ημερομηνία παράδοσης του αυτοκινήτου στον αγοραστή. Κρίσιμο είναι ο αγοραστής να έχει ειδοποιήσει εγγράφως τον πωλητή για το ελάττωμα μέσα στη 2ετία, διότι αν το παραλείψει, (π.χ. εκδηλωθεί το ελάττωμα προς το τέλος της διετίας και ο αγοραστής ειδοποιήσει τον πωλητή μετά την διετία) τότε ο πωλητής μπορεί να απαλλαγεί από την ευθύνη. Η ευθύνη αυτή επεκτείνεται στα 20 έτη για τον επιτήδειο πωλητή, ο οποίος απέκρυψε ή αποσιώπησε με δόλο ελαττώματα του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Β) Εάν  έχει εγγυηθεί στη σύμβαση πώλησης την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα («εγγυητική προθεσμία»),  η ευθύνη του παραμένει διετής αλλά επεκτείνεται χρονικά αφού ξεκινά να υπολογίζεται όχι από την παράδοση του αυτοκινήτου αλλά, εφόσον η εκδήλωση του ελαττώματος έγινε μέσα στην προθεσμία εγγύησης, από την εμφάνιση του ελαττώματος. Και σε αυτή την περίπτωση, ισχύει παράλληλα η 20ετής ευθύνη του πωλητή σε περίπτωση δόλιας απόκρυψης του ελαττώματος, η οποία υπολογίζεται από την παράδοση του αυτοκινήτου, ακόμα και αν χορηγήθηκε εγγυητική προθεσμία.

Επιπροσθέτως κάποιος επιτήδειος έμπορος, εκτός αστικής ευθύνης (αποζημίωση στον ανυποψίαστο καταναλωτή), έχει ποινική ευθύνη, η οποία μπορεί να ανέλθει σε ποινή φυλάκισης έως 5 ετών. Αν όμως η ζημία που προκλήθηκε στον καταναλωτή υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, τότε τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

Οι καταναλωτές για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων καλό θα είναι όταν συμφωνούν την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου να λαμβάνουν γραπτώς από τον επαγγελματία ότι το αυτοκίνητο που απέκτησαν είναι ατρακάριστο, λειτουργεί τέλεια και πως εγγυάται για την καλή λειτουργία του οχήματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μετατεθεί αργότερα ο χρόνος έναρξης της προθεσμίας ευθύνης και να επεκτείνεται χρονικά η ευθύνη του πωλητή. Επίσης, στοιχειώδες μέτρο προστασίας του αγοραστή είναι να απαιτεί στο πωλητήριο να αναγράφονται και τα διανυθέντα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου που απέκτησε, ώστε σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι είναι γυρισμένα, να μπορεί να αποδείξει ότι το παρέλαβε με γυρισμένα τα χιλιόμετρα και δεν τα έχει γυρίσει εκείνος…

Ποια είναι τα δικαιώματα των καταναλωτών;

Ο νόμος προβλέπει μια σειρά από δικαιώματα του αγοραστή – καταναλωτή, εφόσον εκδηλωθεί ελάττωμα στο μεταχειρισμένο όχημα. Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα επισκευής ή αντικατάστασης του οχήματος, μείωση του τιμήματος αγοράς ή τέλος, υπαναχώρηση από τη σύμβαση πώλησης. Σύμφωνα με την μεταφορά της Οδηγίας 1999/44/EΚ για τις Πωλήσεις σε Καταναλωτές και τις Εγγυήσεις Καταναλωτικών αγαθών από την Ελλάδα ξεκαθαρίζεται ότι η διάρκεια της νόμιμης εγγύησης είναι τα 2 χρόνια και δεν υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης του καταναλωτή. Ενώ η πλειοψηφία των κρατών μελών ακολουθούν μια ιεραρχία των δικαιωμάτων των καταναλωτών (από το ελαφρύτερο στο βαρύτερο για τον πωλητή), σε κάποιες χώρες όπως οι Κροατία, Ελλάδα, Λιθουανία, Πορτογαλία και Σλοβενία, οι καταναλωτές έχουν την ελευθερία επιλογής μεταξύ των δικαιωμάτων αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει την επισκευή του ελαττωματικού αυτοκινήτου του με δαπάνες του πωλητή.  Αν πάλι η επισκευή της βλάβης είναι αδύνατη, ή ο πωλητής δεν ολοκληρώνει την επανόρθωση εντός εύλογου χρόνου, ή την ολοκλήρωσε αλλά προκάλεσε σημαντική ενόχληση του καταναλωτή(π.χ. το όχημα επισκευάστηκε και η βλάβη επιμένει) ή ζήτησε την αντικατάστασή του με άλλο όχημα με τα ίδια χαρακτηριστικά κι τούτο ήταν αδύνατο ή δυσχαιρές, ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει να κρατήσει το ελαττωματικό όχημα ζητώντας από τον πωλητή την λεγόμενη μείωση του τιμήματος (δηλαδή ο πωλητής να επιστρέψει στον αγοραστή μέρος των χρημάτων που κατέβαλε, ανάλογα με την βαρύτητα του ελαττώματος και τη μείωση της αξίας που αυτό προκαλεί στο όχημα) ή αν δεν έχει λόγο να το κρατήσει, να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση πώλησης, οπότε να προσφερθεί σε απόδοση του ελαττωματικού οχήματος στον πωλητή, ο οποίος, εφόσον την αποδεχθεί, θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό του τιμήματος στον αγοραστή εντόκως, καθώς και ενδεχόμενα έξοδα της διαδικασίας τα οποία είχε επιβαρυνθεί ο αγοραστής. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι, αν και ο νόμος προβλέπει ότι ο αγοραστής μπορεί να ασκήσει «κατ’ επιλογήν» του τα δικαιώματα αυτά, στην πραγματικότητα η επιλογή αυτή, δεν μπορεί να είναι εντελώς αυθαίρετη. Έτσι, αν π.χ. πρόκειται για μικρό ελάττωμα που επιδιορθώνεται ευχερώς και μάλιστα σε σύντομο χρόνο, δεν είναι εύλογο ο καταναλωτής να υπαναχωρήσει από την πώληση.

Σημειώνεται επίσης ότι:

(α) Αν ο αγοραστής ασκήσει το δικαίωμα επιδιόρθωσης, δεν χάνει το δικαίωμα υπαναχώρησης ή μείωσης του τιμήματος, το οποίο μπορεί να ασκήσει στο μέλλον, αν το ελάττωμα δεν αποκαθίσταται από την επιδιόρθωση.

(β) Ο αγοραστής έχει πρόσθετο δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση για την ζημία που δεν καλύπτεται από την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών (π.χ. τα έξοδα ταξί για μετάβαση και επιστροφή από την εργασία του για όσο διάστημα επισκευαζόταν το ελαττωματικό όχημα ή ανέμενε την αντικατάστασή του)

(γ) Τα δικαιώματα αυτά προβλέπονται από το νόμο, αλλά η υλοποίησή τους εξαρτάται από την βούληση του πωλητή, ο οποίος μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη του, επειδή π.χ. η βλάβη δεν οφείλεται σε ελάττωμα αλλά σε κακή χρήση του οχήματος από τον αγοραστή. Κάτι τέτοιο είναι πιο δύσκολο να το ισχυριστεί βάσιμα ο πωλητής αν το ελάττωμα εκδηλώθηκε μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση. Και τούτο, διότι ο νόμος προβλέπει ότι αν εκδηλώθηκε τόσο σύντομα, θεωρείται ότι προϋπήρχε της πώλησης. Σε κάθε περίπτωση, ο πωλητής θα πρέπει να αποδείξει ότι η βλάβη στο όχημα προκλήθηκε από κακή χρήση του οχήματος από τον αγοραστή και όχι από μηχανικό ελάττωμα.

(δ) Αν δεν υπάρξει εξώδικη (φιλική) επίλυση του θέματος και η διαφορά πωλητή – αγοραστή παραμείνει, θα την επιλύσουν τα πολιτικά δικαστήρια, εφόσον επιδιωχθεί προηγουμένως η εξώδικη επίλυσή της μέσω διαμεσολάβησης.

Στη Δανία ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει επιστροφή χρημάτων αν το ελάττωμα είναι σοβαρό, αλλά όχι αν ο πωλητής προσφέρεται να επιδιορθώσει ή αντικαταστήσει το προϊόν. Δες το άρθρο 78 του Νόμου περί Πώλησης Αγαθών (Købelov).

16 Οι κανόνες της Εσθονίας βασίζονται στην ελευθερία επιλογής επανορθωτικού μέτρου δίνοντας ωστόσο στον πωλητή τη δυνατότητα να διαχειριστεί το ελάττωμα μέσω της επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης.

17 Νομοθετική πράξη 11/2003 – Ευρωπαϊκές κοινότητες (Ορισμένες Πτυχές της Πώλησης και των Εγγυήσεων Καταναλωτικών Αγαθών) Κανονισμοί 2003, http://www.irishstatutebook.ie/eli/2003/si/11/made/en/print

18 Μετά την νομοθετική τροποποίηση του 2015..

19 Ο καταναλωτής οφείλει να ενημερώσει εντός εύλογου χρόνου, σύμφωνα με τ Άρθρο 6.327 του Αστικού Κώδικα Αρ. VIII-1864 της 18ης Ιουλίου 2000.

20 Ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώσει τον πωλητή για τη μη συμμόρφωση του προϊόντος εντός «εύλογου χρόνου» αλλά καθώς αυτός ο χρόνος δεν προσδιορίζεται, πρακτικά σημαίνει δύο χρόνια μετά την παράδοσή του. Σύμφωνα με το άρθρο L. 212-6, παρ. 2 υφίσταται μια δεύτερη διετή προθεσμία για την άσκηση δικαιωμάτων που απορρέουν από την εγγύηση, η οποία ξεκινά όταν ο καταναλωτής έχει αναφέρει τη μη συμμόρφωση των αγαθών στον έμπορο.

21 Τα επανορθωτικά μέτρα πρέπει να εκτελούνται εντός του μήνα από τον πωλητή. Αν αυτό δεν συμβεί, ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει την αντικατάσταση και να λάβει το σύνολο του τιμήματος του προϊόντος, ή να κρατήσει το προϊόν και να του επιστραφεί μέρος του τιμήματος. Ωστόσο, ο καταναλωτής μπορεί να λάβει περαιτέρω μειώσεις του τιμήματος για ζημία που υπέστη αν μπορεί ο καταναλωτής μπορεί να αποδείξει ότι η μη συμμόρφωση του ελαττωματικού αγαθού δημιούργησε επιπλέον έξοδα ή ότι ήταν επικίνδυνο για την υγεία.

27 Οι Πολωνικοί κανόνες που εφαρμόζονται από τον Δεκέμβριο του 2014 βασίζονται στην ελευθερία επιλογής επανορθωτικού μέτρου, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στον πωλητή τη δυνατότητα να διαχειριστεί το ελάττωμα μέσω της επιδιόρθωσης ή αντικατάστασης.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελλάδα: Φυλάκιση έως και 10 χρόνια - Υποχρεωτική η εγγύηση 2 ετών στα μεταχειρισμένα"

Ηλεκτρικός: Παραμένει κλειστό το τμήμα Ταύρος – Πειραιάς

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης που προκλήθηκε λόγω της πυρκαγιάς σε καλώδια στο τμήμα Ταύρος-Πειραιάς του Ηλεκτρικού.

Για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι εκτάκτως δρομολογούνται λεωφορεία στο τμήμα της νυχτερινής γραμμής 500 από Πειραιά (πλατεία Καραϊσκάκη) μέχρι τον Ταύρο.

Πλησιέστερη στάση επιβίβασης-αποβίβασης είναι στον σταθμό ΗΣΑΠ Ταύρου, επί της οδού Θησέως μετά την οδό Αγ. Πάντων.

Επίσης, οι επιβάτες που μετακινούνται από και προς Πειραιά μπορούν να χρησιμοποιούν τη γραμμή 049 Πειραιάς-Ομόνοια με αφετηρία στην Ακτή Ξαβερίου και τερματική στάση στην οδό Αθηνάς, καθώς και τη γραμμή 040 Πειραιάς-Σύνταγμα με αφετηρία στην Ακτή Ξαβερίου και τερματική στάση στην πλατεία Συντάγματος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρικός: Παραμένει κλειστό το τμήμα Ταύρος – Πειραιάς"

Πυρκαγιά στη Σταμάτα: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Ενεργοποιήθηκε το 112

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης και μαίνεται αυτή την ώρα. Στο σημείο επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 22 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ τα εναέρια μέσα που συνδράμουν είναι 5 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Σημειώνεται, ότι την επιχείρηση συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουν οι φλόγες σε κατοικίες του οικισμού «Γαλήνη»», ενώ ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, είπε πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι φλόγες «γλείφουν» και σπίτια».

Υπενθυμίζεται, ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: Στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας, στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως, στην οδό Αλωνίων και στη λεωφ. Ροδοπόλεως, στη συμβολή τους με την λεωφ. Δροσιάς – Σταμάτας.

Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 43 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Σημειώνεται, ότι, λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: Στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας, στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως, στην οδό Αλωνίων και στη λεωφ. Ροδοπόλεως, στη συμβολή της με την λεωφ. Δροσιάς – Σταμάτας.

Ενεργοποιήθηκε το 112 λόγω της δασικής πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής – Εκκενώθηκε ο οικισμός «Γαλήνη»

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στη Σταμάτα: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Ενεργοποιήθηκε το 112"

Υπουργείο Εργασίας: Υψηλότερες συντάξεις με το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο «ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» εισάγεται προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές.

Το υπουργείο Εργασίας με ενημερωτικό του σημείωμα, τονίζει πως όπως το υποδηλώνει και το όνομά του, η μεταρρύθμιση του συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης είναι μια μεταρρύθμιση για τους νέους, που επιχειρεί να ανατρέψει την πεποίθηση των περισσοτέρων ότι «δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη».

Όπως τονίζει δε: «Ακολουθεί επιτυχημένα μοντέλα που εφαρμόζονται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται ούτε οι παλιοί ασφαλισμένοι, οι νέοι συνταξιούχοι».

Το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας:

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Αντί ενός γενικού «κορβανά» για τις επικουρικές, στον οποίο βάζουν οι σημερινοί εργαζόμενοι τις εισφορές τους για τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, υιοθετείται βαθμιαία η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα συμμετάσχει στο νέο σύστημα. Αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε νέος εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους.

Το αποθεματικό αυτό το διαχειρίζεται ένας νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις. Θα υπάρχουν και τρία επενδυτικά προφίλ, μεταξύ των οποίων θα διαλέγει ο ασφαλισμένος: το «συντηρητικό, το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. Το σύστημα αυτό ισχύει σε προηγμένες χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες από 43% μέχρι 68%!

Συμπερασματικά, με το νομοσχέδιο εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1η Ιανουαρίου 2022) που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης και εθελοντικά για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.

Η Ελλάδα προχωρά έτσι με καθυστέρηση στον δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού καλύπτεται συμπληρωματικά από κάποιο κεφαλαιοποιητικό πρόγραμμα ασφάλισης, ενώ σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα υπερβαίνει το 80%

Γιατί κάνουμε τη μεταρρύθμιση αυτή

Με τη μεταρρύθμιση αυτή ευθυγραμμιζόμαστε με αυτά που ισχύουν εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη, για πολύ συγκεκριμένους λόγους:

Πρώτον, διότι το υφιστάμενο εξολοκλήρου διανεμητικό σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά όταν πολλοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις συντάξεις λίγων συνταξιούχων. Αυτό ίσχυε στο παρελθόν, αλλά όχι πια.

Δεύτερον, διότι οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της.

Τρίτον, διότι θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα του ατομικού κουμπαρά η ιδέα της αποταμίευσης και με αυτό τον τρόπο θα γίνουν παραπάνω επενδύσεις και θα ενισχυθεί τελικά η ανάπτυξη.

Τέταρτον, διότι, όπως προαναφέρθηκε, όπως έχουν δείξει παρόμοια εγχειρήματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης, τελικά, μέσω της καλύτερης επένδυσης των αποταμιεύσεων του νέου ασφαλισμένου, οι συντάξεις που θα δοθούν θα είναι μεγαλύτερες.

Τι κερδίζουν οι νέοι

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις μελέτες και τις προβολές που έχουν γίνει, η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ) και διαθέτει 40 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται με το υφιστάμενο σύστημα στα 153 ευρώ. Με το νέο κεφαλαιοποητικό σύστημα η σύνταξη μπορεί να ανέλθει στα 219 ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά 43%, με αποδόσεις ίσες με τον μέσο όρο των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Μπορεί δε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα 257 ευρώ (+68% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα) εάν επιτευχθούν αποδόσεις ίσες με τη μέση ετήσια απόδοση των αποθεματικών του ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται το Μικτό Αμοιβαίο Κεφαλαίο της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Απάντηση στην κριτική της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση μιλά για «ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης», πράγμα απολύτως ψευδές. Η νέα επικουρική παραμένει δημόσια.

Μιλά για «τζόγο» με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Αναρωτιόμαστε πού τον ανακάλυψε. Τζόγος θα υπήρχε αν κινδύνευαν οι αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων. Όμως, το νέο σύστημα συνοδεύεται από διπλή δικλείδα ασφαλείας:

Η πρώτη, που αφορά στους νέους ασφαλισμένους, είναι η εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά στις διεθνείς αγορές και δεν πάνε καλά οι επενδύσεις, κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό. Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι η εγγύηση αυτή να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, αν ληφθεί υπόψη η θετική εμπειρία χωρών όπως η Σουηδία, όπου κεφαλαιοποιητικά ασφαλιστικά συστήματα λειτουργούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Και η δεύτερη που αφορά στους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους, έγκειται στην δέσμευση ότι από τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση ΔΕΝ θα επηρεαστεί ούτε η καταβολή ούτε το ύψος των επικουρικών συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος, θα υπάρχει μάλιστα ρητή εγγύηση στο νόμο επ’ αυτού. Και τούτο διότι όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει θα καλυφθεί χωρίς προβλήματα από τον προϋπολογισμό.

Όσο για το πολυσυζητημένο «κόστος μετάβασης», οι μελέτες δείχνουν ότι το καθαρό κόστος για τα επόμενα 50 χρόνια είναι 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ σήμερα που σήμερα δίνουμε 15 δισ. το χρόνο για το συνταξιοδοτικό! Είναι λοιπόν πλήρως αστήρικτη η κριτική για τα 120 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία θα διασφαλίσουν υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. Επιπλέον, η κριτική αυτή παραβλέπει τελείως το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης», τις επενδύσεις που θα προκύψουν από τις αποταμιεύσεις και τα έσοδα που θα δημιουργηθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ «διυλίζει τον κώνωπα» των 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για το νέο σύστημα και «καταπίνει την κάμηλο» των 15 δις. τον χρόνο της κρατικής στήριξης του συνταξιοδοτικού συνολικά. Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, απαντάμε και στην υψηλή εξάρτηση του συνταξιοδοτικού από τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα δημιουργούμε ένα σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νέους που δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά θα τον ενισχύει όταν καταστεί πλήρως λειτουργικό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Εργασίας: Υψηλότερες συντάξεις με το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση"

Κορονοϊός: Νέα χαλάρωση στα μέτρα για τις πτήσεις εσωτερικού

Χαλαρώνουν τα μέτρα του κορονοϊού για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά, σύμφωνα με τη νέα οδηγία που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ειδικότερα για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι μετά την 1/7/2009) η υποχρέωση για επιβίβαση καλύπτεται και με βεβαίωση αρνητικού self test 24 ωρών.

Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία πτήσεων εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, που έχει διάρκεια και ισχύει έως την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, και ορίζει ότι για την επιβίβαση στο αεροσκάφος απαιτούνται είτε rapid test έως 48 ωρών ή PCR έως 72 ωρών και για τους ανήλικους επιβάτες από 12 έως 17 ετών, προστίθενται στις προϋποθέσεις για ταξίδια στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών και η δυνατότητα επιβίβασης με self test.

Να σημειωθεί ότι η διενέργεια self test δεν επιτρεπόταν έως τώρα και απλά υπήρχε η σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών κατά την επιστροφή τους από τα νησιά.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Νέα χαλάρωση στα μέτρα για τις πτήσεις εσωτερικού"

Μητσοτάκης: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

Την απόφασή του να μην προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εκπαιδευτικών καθώς ήδη το 70% έχει εμβολιαστεί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος τοπoθετείται στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο είπε: «Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, αλλά δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση».

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο. «Ένα ποσοστό 70% έχει εμβολιαστεί». Συνεχίζοντας , ο πρωθυπουργός είπε πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας αφορά πρώτα τους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας πως αυτοί έχουν ευθύνη απέναντι στην οικογένειά τους, αλλά και στα παιδιά για να πάνε να εμβολιαστούν.

Παιδεία

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Παιδεία, ο πρωθυπουργός, είπε πως θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που αρρωστήσουν μαζικά. Σημείωσε δε πως οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ για να μπορούν να μπουν στην τάξη και να διδάξουν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των εφήβων 12 – 15 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν είχα παιδί σε αυτή την ηλικία, δεν θα είχα δισταγμό. Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις από τον εμβολιασμό των εφήνων. Αυτή είναι η σωστή λύση. Τα παιδιά πάνω από 12 ετών πρέπει να εμβολιαστούν και παροτρύνω τους γονείς σε συνεννόηση με τους οικογενειακούς γιατρούς, να κάνουν αυτό το βήμα».

Νομοσχέδιο

Aναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε: «Οι ρυθμίσεις για το νέο σχολείο έρχονται να συμπληρώσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δηλώνουν κυρίως την πολιτική μας επιλογή η οποία είναι και προσωπική μου επιλογή η δημόσια εκπαίδευση να καταστεί και πάλι εθνική προτεραιότητα, να γίνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, ευκαιρία ατομικής προκοπής για όλους και καταλύτης για τη συνολική πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας.

Οργανώνει σε σύγχρονα πρότυπα τη ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης. Σε αυτή την επιχείρηση αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις. Περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Έγιναν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια έγιναν 11700 μόνιμοι διορισμοί. Σε συνέχεια 4500 προσλήψεων που έγιναν στην ειδική αγωγή», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:« Ταυτόχρονα καθιέρωση ξένης γλώσσας από το νηπιαγωγεία, 123 νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις βαθμίδες, εργαστήρια, νέος ψηφιακός εξοπλισμός, μαθήματα δεξιοτήτων παντού, επιμόρφωση διδασκόντων και διπλάσια πρότυπα και σχολεία και επαγγελματικά λύκεια. Μόνο φέτος για 4039 θέσεις στα πρότυπα και πειραματικά σχολεια κατατέθηκαν παραπάνω από 13.000 μοναδικές αιτήσεις. Στα 6 πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, από την πρώτη φάση ήδη έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων που είχε συμπληρωθεί ολόκληρη τη χρονιά πέρσι.

Η κοινωνία δεν είναι απλά πια πιο ώριμη από ποτέ για αυτές τις αλλαγές, τις επιζητά με ένταση. Καλύτερη μόρφωση των μαθητών μέσω της απελευθερώσης των εκπαιδευτικών.

Περισσότερη ελευθερία στα σχολεία, στους δασκάλους και τους καθηγητές μας. Την ανάγκη για διαρκή επιμορφωση των διδασκόντων, την αξιολόγησή τους και ενίσχυση εκπαιδευτικών δομών. Αυτά επιχειρεί να κάνει το νομοσχέδιο. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση η οποία προσφέρει ανοικτή γνώση στα παιδιά και επιδεικνύει μεγάλη εμπιστοσύνη στους δασκάλους και καθηγητές μας».

Μιλώντας στην συνέχεια για την ουσία του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε: «Η ποιότητα της εκπαίδευσης συνδέεεται με την αυτονομία των σχολικών μονάδων. Η σύγκριση με διεθνή δεδομένα είναι απογοητευτική. Η Ελλάδα είναι ουραγός στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για όσα συμβαίνουν στις τάξεις, δεν εχουν λόγο όσοι μοχθούν σε αυτές αλλά κάποιοι που κάθονται σε κάποια γραφεία μακριά από αυτές. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Μόνο εμείς και η Κύπρος διατηρούμε το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο. Αυτό αλλάζει. Στη θέση του αποκλειστικού βιβλίου θα υπάρχουν περισσότερες πηγές που το σχολείο θα επιλέγει. Σκοπός μας είναι η αποστήθιση σταδιακά να αντικαθίσταται από την κριτική και δημιουργική σκέψη», είπε στη συνέχεια.

Στον πρωθυπουργό αναμένεται να απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον λόγο θα πάρει και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, όπως έχει ανακοινωθεί. Η συζήτηση του νομοσχεδίου, για το οποίο έχουν εγγραφεί να μιλήσουν 121 βουλευτές, θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης με την ψήφισή του.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, για το οποίο έχουν εγγραφεί να μιλήσουν 121 βουλευτές, θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης με την ψήφισή του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών"

Σεισμός Κρήτη: Ανησυχία και ενεργοποίηση του «Σχεδίου Εγκέλαδος» – Στο Ηράκλειο ο Ευθύμιος Λέκκας

Ιδιαίτερα ανήσυχοι παραμένουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου της Κρήτης λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας του τελευταίους δύο μήνες. Σήμερα, Τρίτη αναμένεται στο δήμο Μινώα Πεδιάδος κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε να γίνει ένας συνολικός έλεγχος και να καταγραφούν όλες οι ζημιές και τα επικίνδυνα κτήρια ύστερα από το μπαράζ σεισμών.

Ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης μιλώντας στo cretapost.gr για τους σεισμούς στην Κρήτη ανέφερε: «Τα χωριά που έχουμε καταγγελίες είναι από το Αρκαλοχώρι, τη Μουσούτα, το Σαμπά και από το Αρχοντικό. Προχωρούμε σε αυτοψία για να δούμε τι έχει γίνει».

Το Σάββατο αναμένεται στην Κρήτη και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας για την εφαρμογή του σχεδίου «Εγκέλαδος», μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη τόνισε ότι θα βρίσκεται το Σάββατο στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ο κ. Λέκκας είπε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από την πρώτη στιγμή και πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Υπογράμμισε πως: «Η θραύση των πετρωμάτων προκαλεί δονήσεις, αυτή είναι η απλή εξήγηση για την ερμηνεία των σεισμών». Πρόσθεσε: «Εκατέρωθεν του Γιούχτα υπάρχουν τεράστια ρήγματα, τα οποία μάλιστα προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Όλο το ανάγλυφο της Κρήτης προκλήθηκε από σεισμούς».

Τι είναι το «Σχέδιο Εγκέλαδος»

Το Σχέδιο «Εγκέλαδος» προβλέπει εντατικούς ελέγχους στατικότητας στα κτήρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών. Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως. Την ίδια ώρα, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μινώα Πεδιάδας) θα πρέπει να έχουν σε άμεση διαθεσιμότητα τα μηχανήματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται.

Ζημιές σε 100 κτίρια

Ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, σημείωσε πως έχουν εντοπιστεί ήδη ζημιές σε περίπου 100 σπίτια δημόσια και ιδιωτικά, ενώ στο χωριό Σαμπάς, βόρεια του Αρκαλοχωρίου, τρεις κύριες κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες και οι οικογένειες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Την ίδια ώρα ζημιές εντοπίζονται και σε 3 εκκλησίες.

cretapost, ekriti/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός Κρήτη: Ανησυχία και ενεργοποίηση του «Σχεδίου Εγκέλαδος» – Στο Ηράκλειο ο Ευθύμιος Λέκκας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news