facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Θρίλερ με αρπαγή βρέφους στο Αιγάλεω – Δύο συλλήψεις

Υποψίες κίνησαν σε αστυνομικούς δύο άνδρες που περιφέρονταν στο Αιγάλεω, κρατώντας ένα βρέφος οκτώ μηνών στην αγκαλιά τους.

Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, είναι Έλληνες 30 και 34 ετών, οι οποίοι μάλιστα αποδείχθηκε ότι γνωρίζονταν με τη 31χρονη μητέρα από την Αλβανία.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ανηλίκων.

Στην αρχή υποστήριξαν ότι τους είπε η μητέρα να πουλήσουν το βρέφος για 50.000 ευρώ, ωστόσο μετά διαφοροποίησαν τα λεγόμενά τους και είπαν αυτό και ότι τελικά το είχαν πάρει για βόλτα και ύστερα απομακρύνθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τμήμα Ανηλίκων, δεν είναι κύκλωμα εμπορίας βρεφών.

Εντύπωση έκανε από την αρχή το ποσό που ανέφεραν (50.000 ευρώ) οι δράστες, ενώ συνήθως οι «τιμές» κυμαίνονται γύρω στις 10.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για την διεξαγωγή της έρευνας, προκειμένου να διαλευκανθεί τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα, έχουν κατασχεθεί κινητά τηλέφωνα.

Οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για την αρπαγή του μωρού, πέρασαν από εισαγγελέα και αναμένεται να περάσουν και από ανακριτική εξέταση.

Τέλος, το βρέφος βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων για εξετάσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με αρπαγή βρέφους στο Αιγάλεω – Δύο συλλήψεις"

Ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει καταστραφεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο το αρχείο παρακολούθησης Ανδρουλάκη

Το ενδεχόμενο να έχουν καταστραφεί τα στοιχεία της ΕΥΠ σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη υπονόησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Περιγράφοντας τι προβλέπεται κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου είπε πως «όταν μία νόμιμη επισύνδεση δεν καταλήγει σε τίποτα, το οποιοδήποτε αρχείο καταστρέφεται».

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά για τις παρακολουθήσεις, απάντησε: «Όταν μια νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα, το οποίο να ακουμπά στο λόγο για τον οποίον έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Οικονόμου δέχτηκε και νέο ερώτημα από δημοσιογράφο σχετικά με το ενδεχόμενο καταστροφής των στοιχείων για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Είπατε ότι αν δεν υπάρχει ωφέλιμο υλικό από μια νόμιμη επισύνδεση, αυτό σε εύλογο χρόνο καταστρέφεται. Στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη έχει καταστραφεί αυτό το υλικό ή υπάρχει;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά ως εξής:

«Με ρωτάτε πράγματα τα οποία δεν έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω και να απαντώ. Εκείνο που γνωρίζω από το πρωτόκολλο αυτού του τύπου των νόμιμων επισυνδέσεων είναι ότι όταν ολοκληρώνονται και δεν προκύπτει τίποτα, δεν υπάρχει κάποιο αρχείο ή κάτι να κινείται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτές είναι απαντήσεις που σίγουρα ο κύριος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να πάρει από τις Υπηρεσίες και σίγουρα, φαντάζομαι, θα δοθούν και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ή σε άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα εκκινήσουν το επόμενο διάστημα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει καταστραφεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο το αρχείο παρακολούθησης Ανδρουλάκη"

Πυροσβεστική: 65 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Μεγάλη επιχείρηση στον Δομοκό, σε ύφεση στη Σαμοθράκη

65 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευτυαίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, με τις περισσότερες να έχουν αντιμετωπιστεί άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στην Τ.Κ. Πετρωτού στο Δομοκό Φθιώτιδας επιχειρούν 52 πυροσβέστες με δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, 11 αεροσκάφη και τρία (3) ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα (1) για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, μεταβαίνουν 54 πυροσβέστες με δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα από Περιφέρειες της χώρας ως κάτωθι:

- 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία
- 16 πυροσβέστες με μια (1) ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 5 οχήματα από τη Δυτική Μακεδονία,
- 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Ήπειρο και
- 18 πυροσβέστες με μια (1) ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 6 οχήματα από Θεσσαλία.

Σε ύφεση η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Πηγές Γριάς Βάθρας Πρίνος Σαμοθράκης και επιχειρούν 35 πυροσβέστες με τρείς (3) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανόμενων και 11 πυροσβεστών που μετέβηκαν ακτοπλοϊκώς από Αλεξανδρούπολη καθώς και τέσσερα (4) οχήματα. Συνδρομή από πεζοπόρο τμήμα του Ελληνικού Στρατού που αποτελείται από 10 στελέχη καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Σίμιζα Πηνειού Ηλείας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Προφήτης Ηλίας Ζήρου Πρέβεζας και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησε ένα (1) ελικόπτερο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: 65 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Μεγάλη επιχείρηση στον Δομοκό, σε ύφεση στη Σαμοθράκη"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και νεφώσεις στο Αιγαίο – Έως 37 βαθμούς η θερμοκρασία (10/08)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός αύριο, Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και τοπικά τους 37 βαθμούς, στο Αιγαίο τους 34 με 35 εκτός από τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη που δεν θα ξεπεράσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και νεφώσεις στο Αιγαίο – Έως 37 βαθμούς η θερμοκρασία (10/08)"

Προφυλακίστηκε ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 17χρονης

Στη φυλακή οδηγείται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 17χρονης Νικολέτας, -έγκλημα που διαπράχθηκε πριν από εννέα μέρες στο Περιστέρι- μετά την απολογία του ενώπιον της 25ης Τακτικής Ανακρίτριας στην οποία φέρεται να ομολόγησε επίσημα το έγκλημα σε βάρος της συντρόφου του.

Ο νεαρός αλλοδαπός απολογήθηκε για περίπου μία ώρα ενώπιον της δικαστικής λειτουργού, διαδικασία που ξεκίνησε με καθυστέρηση τριών ωρών καθώς το πρωί παραιτήθηκε ο συνήγορος που είχε προσλάβει η οικογένεια του κατηγορούμενου και χρειάστηκε ο αυτεπάγγελτος διορισμός άλλου συνηγόρου από την Ανακρίτρια.

Η απολογία του φερόμενου ως δράστη του αποτρόπαιου εγκλήματος διήρκεσε περίπου μία ώρα και με την ολοκλήρωση της, Ανακρίτρια και Εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος ομολόγησε ενώπιον της δικαστικής λειτουργού την πράξη του αναφερόμενος σε καυγά που είχε με την Νικολέτα το επίμαχο απόγευμα, δίνοντας θρησκευτική διάσταση στη διαφωνία που είχε με το θύμα το οποίο, σύμφωνα με τον 21χρονο, του ζήτησε να γίνει χριστιανός «και εκεί λογομαχήσαμε» καθώς η ανήλικη προσέβαλε τον Μωάμεθ, σύμφωνα με τον φερόμενο ως δράστη.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να είπε στην Ανακρίτρια ότι «για μία ακόμα φορά» ζήτησε από την Νικολέτα να βοηθήσει με τα χαρτιά του καθώς σκέφτονταν να παντρευτούν και κάνουν το γάμο τους στην Ιταλία. «Μου ζήτησε να γίνω χριστιανός και εκεί λογομαχήσαμε. Η Νικολέτα μίλησε άσχημα για τον Μωάμεθ. Εκεί της έκανα κεφαλοκλείδωμα από πίσω για ελάχιστα δευτερόλεπτα και της έλεγα “ζήτα συγγνώμη, ζήτα συγγνώμη”, μέχρι που είδα τα μάτια της κλειστά και να μην αντιδράει. Νόμιζα ότι λιποθύμησε για αυτό και της έριξα νερό και άναψα τον ανεμιστήρα. Την άφησα έτσι, μάζεψα τα πράγματά μου και έφυγα. Πήγα στη Θεσσαλονίκη για να μείνω μακριά της και την επόμενη ημέρα έμαθα από την τηλεόραση τι έγινε» υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος.

Φέρεται επίσης να είπε απολογούμενος, πως «η Νικολέτα ήταν η αγάπη της ζωής μου, έχω μετανιώσει» αλλά και πως «δεν έχω συνέλθει ακόμα από το σοκ», ενώ ζητώντας συγγνώμη ανέφερε πως «ντρέπομαι να κοιτάξω τη μάνα της στα μάτια».

Σύμφωνα με όσα φέρεται να ισχυρίστηκε ο αλλοδαπός, το διαμέρισμα στο Περιστέρι το βρήκε ο ίδιος και το ενοίκιο του πλήρωναν μισό-μισό με τη μητέρα της ανήλικης. Τέλος σχετικά με τα διαφορετικά στοιχεία ταυτοπροσωπίας που φέρεται να είχε δηλώσει στις Αρχές, ο κατηγορούμενος είπε πως πρόκειται για λάθος των αστυνομικών κατά την αναγραφή τους.

Ο 21χρονος, με καταγωγή από το Πακιστάν, φέρεται να έπνιξε με τα χέρια του την ανήλικη σύντροφό του στο διαμέρισμα που έμεναν. Το θύμα είχε βασανιστικό, ασφυκτικό θάνατο ενώ ο κατηγορούμενος από το ίδιο απόγευμα φέρεται να φρόντισε όχι μόνο να κρυφτεί από τις Αρχές αλλά και να διαφύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βόρεια Μακεδονία -πιθανότατα για να φθάσει σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης- όπου και συνελήφθη.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακίστηκε ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 17χρονης"

Εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο: 49 θάνατοι την ημέρα, νέα μείωση κρουσμάτων

Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το επιδημιολογικό δελτίο για την εβδομάδα 1 έως 7 Αυγούστου.

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

    1 έως 7 Αυγούστου   18 έως 24 Ιουλίου
Κρούσματα εβδομάδας 100.421  122.230   
Σύνολο κρουσμάτων  4.577.675    4.474.616
Νέοι θάνατοι  314 +31* 355 +23*
Σύνολο θανάτων 31.722   31.377       
Διασωληνωμένοι 120  138
Εισαγωγές ανά ημέρα   335   365
Σύνολο τεστ PCR 12.142.868   12.066.294    
Σύνολο rapid tests   77.906.049  77.254.250  
Τεστ εβδομάδας 728.373  802.999   
Τεστ ημέρας  104.053 114.715  
Θετικότητα τεστ 13,78%    15,22%    
Επαναλοιμώξεις (στο σύνολο) 21%  19%

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID1Από το σύνολο των κρουσμάτων.

25.647 καταγράφηκαν στην Αττική.
10.941 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

3.370 από την Ανατολική Αττική.
3.861 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
1. 323 από τη Δυτική Αττική.
3.345 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
6. 621 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
3. 213 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
3. 312 από τον Πειραιά.
602 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο: 49 θάνατοι την ημέρα, νέα μείωση κρουσμάτων"

Ναυάγιο Ζακύνθου: Αντιδράσεις για τη φωτογραφία με τα σκουπίδια - "Δεν είναι ευθύνη μας" λέει ο δήμαρχος

Γεμάτο σκουπίδια δείχνει να είναι το Ναυάγιο της Ζακύνθου, με τον δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη να δηλώνει πως δεν είναι ευθύνη του δήμου, αλλά του υπουργείο Τουρισμού.

"Για το Ναυάγιο υπάρχει Επιτροπή, την οποία έχει τοποθετήσει το υπουργείο Τουρισμού για την σωστή και ομαλή λειτουργία του. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη και αρμοδιότητα ως προς αυτό το κομμάτι πια. Ουσιαστικά, δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία, ώστε να παρέμβουμε σε κάτι για το Ναυάγιο της Ζακύνθου", ανέφερε ο δήμαρχος στο GRTimes.

Τη φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου ανάρτησε ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, τονίζοντας την αγανάκτησή του για τους ασυνείδητους επισκέπτες.

"Ελληνικό καλοκαίρι 2022. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου", γράφει ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Η ανάρτησή του συνοδεύεται από μία φωτογραφία από το Ναυάγιο της Ζακύνθου που δείχνει ένα σωρό σκουπίδια να έχουν συσσωρευτεί στην διάσημη παραλία.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Σταύρος Κακολύρης ανέφερε στο GRTimes.gr πως στο Ναυάγιο υπάρχουν καθημερινά σεκιούριτι, οι οποίοι φυλάνε το μέρος, οπότε θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί ήδη η πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτα Διονυσοπούλου για την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στο Ναυάγιο.

"Εμείς ως δήμος δεν έχουμε κάποιο δικαίωμα για να επέμβουμε σε κάτι. Υπάρχει αρμόδια Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τον καθαρισμό της παραλίας σε καθημερινή βάση. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτα Διονυσοπούλου έχει τοποθετηθεί σεκιούριτι στο σημείο, οπότε έπρεπε να είχε ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Τουρισμού για το πρόβλημα που υπάρχει με τα σκουπίδια στο Ναυάγιο. Πάντως, πέρσι δεν είχαν σημειωθεί τέτοια περιστατικά, διότι τα σκουπίδια τα μάζευαν τα ίδια τα καραβάκια που ερχόντουσαν. Κι αυτό, διότι μόνο μέσω θαλάσσης μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος".

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυάγιο Ζακύνθου: Αντιδράσεις για τη φωτογραφία με τα σκουπίδια - "Δεν είναι ευθύνη μας" λέει ο δήμαρχος"

Σωρός τα σκουπίδια στο πιο διάσημο αξιοθέατο της Ζακύνθου – «Ναυάγησε» ο πολιτισμός μας στην παραλία (video)

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα της ελληνικής υπαίθρου και του τουρισμού, το φημισμένο Ναυάγιο της Ζακύνθου κατακλύζεται όχι μόνο από χιλιάδες επισκέπτες αλλά και από τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους. 

Ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας ανέδειξε μέσω από τα social media τη θλιβερή αυτή εικόνα.

 

«Ελληνικό καλοκαίρι 2022… Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», γράφει χαρακτηριστικά με τους χρήστες  στα κοινωνικά δίκτυα να επικροτούν το σκωπτικό σχόλιό του.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Μπάκας επισκέφθηκε με καραβάκι την περασμένη εβδομάδα τη Ζάκυνθο και βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτό το θλιβερό θέαμα. «Είναι μια από γνωστές εικόνες του ελληνικού τουρισμού. Η παραλία είναι φανταστική. Είναι ένα γεωλογικό θαύμα σε συνδυασμό με το ναυάγιο που προσάραξε το 1980, συν το γεγονός της δυσκολίας της επίσκεψης που γίνεται μέσω θαλάσσης, είναι μοναδικό» είπε ο κ. Μπάκας.

«Παρουσιάζεται αυτή η εικόνα που είναι προσβολή στο τοπίο» σχολίασε στην ΕΡΤ ο περιβαλλοντολόγος. Και όπως πρόσθεσε, «είναι πολύ κρίμα γιατί δεν σέβεσαι τον τόπο. Βλέπουμε πόσο άσχημο μπορεί να είναι το στίγμα μας σε αυτό τον Πλανήτη».

Ο ίδιος επισήμανε ότι καλό θα ήταν οι τουρίστες να ενημερώνονται ότι θα πρέπει να παίρνουν μαζί τους τα σκουπίδια. «Εκτός από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η ευθύνη της Πολιτείας», πρόσθεσε.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σωρός τα σκουπίδια στο πιο διάσημο αξιοθέατο της Ζακύνθου – «Ναυάγησε» ο πολιτισμός μας στην παραλία (video)"

Οικονόμου απαντά στον Ακάρ: Καλύτερα να κάνουμε αγώνα ειρήνης ανοικτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους κολυμβητές

Ο Χουλουσί Ακάρ προκάλεσε την Ελλάδα για άλλη μια φορά, απειλώντας πως Τούρκοι μπορούν να κάνουν απόβαση στο Καστελόριζο… κολυμπώντας. Η ελληνική πλευρά, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του απάντησε πως καλό θα ήταν οι τόνοι να πέσουν.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τη δήλωση – πρόκληση του Χουλουσί Ακάρ πως «αν θέλει ο Θεός, μπορεί να έρθουμε (κολυμπώντας στο Καστερόλιζο)», ο Γιάννης Οικονόμου έκανε μια… πρόταση.

Για τους Τούρκους κολυμβητές, είπε, «μια καλή ιδέα θα ήταν να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοικτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους κολυμβητές. Είναι καλύτερα να δούμε πιο αποφορτισμένα το όλο ζήτημα και να μην δημιουργούνται εστίες έντασης. Το χρειάζεται η Ευρώπη και οι δυο χώρες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το γεγονός πως σήμερα (09.08.2022) η Τουρκία ετοιμάζεται με… φιέστα να στείλει στην ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν και τόνισε πως «παρακολουθούμε προσεκτικά και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Πάντοτε απέναντι στις προκλήσεις η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Τα εθνικά μας δίκαια είναι προστατευμένα και η παγκόσμια κοινότητα έχει εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά του δικαίου. Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα και θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Την πλειοδοσία δηλώσεων την παρακολουθούμε και δεν θα προσθέσει κάτι παραπάνω στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είμαστε δύναμη ειρήνης και ασφάλειας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου απαντά στον Ακάρ: Καλύτερα να κάνουμε αγώνα ειρήνης ανοικτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους κολυμβητές"

Ταϊβάν: Η Κίνα προετοιμάζει εισβολή – Θέλει να μεταβάλει το status quo στην περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν κατήγγειλε σήμερα ότι η Κίνα προχώρησε στα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη νήσο για να «προετοιμάσει» εισβολή και να «μεταβάλει το status quo» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

«Η Κίνα χρησιμοποιεί τα γυμνάσια και τον στρατιωτικό οδικό χάρτη της για να προετοιμάσει εισβολή στην Ταϊβάν», είπε ο Τζόζεφ Γου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ταϊπέι. «Η αληθινή πρόθεση της Κίνας είναι να μεταβάλει το status quo στο στενό της Ταϊβάν και σε όλη την περιοχή», συνέχισε.

Το Πεκίνο αναζητούσε προσχήματα για να προχωρήσει σε γυμνάσια και η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, του έδωσε την ευκαιρία, υποστήριξε ακόμη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ταϊβάν.

Κατά την άποψη του, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της Κίνας να κατατρομοκρατήσει την Ταϊβάν είναι να επιδειχθεί ότι η νήσος δεν εκφοβίζεται.

Χαρακτήρισε τα γυμνάσια γύρω από τη νήσο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρεμπόδισαν την κίνηση σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

Τουλάχιστον 20 πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ταϊβάν παρέμεναν νωρίτερα σήμερα κοντά στη διάμεση γραμμή στο στενό και κάποια κινεζικά αποπειράθηκαν να την περάσουν, είπε μη κατονομαζόμενη πηγή ενήμερη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η ίδια πηγή είπε πως αρκετά κινεζικά πολεμικά συνεχίζουν να επιχειρούν στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο κινεζικός στρατός θα συνεχίσει τα γυμνάσια γύρω από τη νήσο και σήμερα.

Νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν άρχισαν ασκήσεις του Πυροβολικού με πραγματικά πυρά, προσομοιώνοντας την άμυνα της νήσου σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου. Στις ασκήσεις —οι οποίες θα συνεχιστούν μεθαύριο Πέμπτη— συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 40 οβιδοβόλα, διευκρίνισε ο στρατός.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταϊβάν: Η Κίνα προετοιμάζει εισβολή – Θέλει να μεταβάλει το status quo στην περιοχή"

Αρχίζουν οι πληρωμές στους δικαιούχους του Fuel Pass

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι το ποσό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα έχουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τις πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δεδομένου ότι δημιουργείται και τρίτος δημοσιονομικός χώρος. Πρόσθεσε δε, ότι όλα τα επιπλέον μέτρα έχουν ποσοτικοποιηθεί, αλλά ποια θα εφαρμοστούν θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τις προτεραιότητες που θα τεθούν. Επεσήμανε ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023 (π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης). Και δήλωσε ότι «είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις πριν από τα Χριστούγεννα».

Για την επιδότηση καυσίμων (Fuel pass-2), είπε ότι τα ποσά έχουν μεταφερθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο αρμόδιο υπουργείο. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν πιστωθεί κάποια ποσά στην ψηφιακή κάρτα και εκτίμησε πως σήμερα ή αύριο θα πιστωθούν και κάποια ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ, ανέφερε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα δανεισμού. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε περίπου 39 δισ. ευρώ και η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της τα επόμενα 2- 3 χρόνια».

Δήλωσε, επίσης, ότι στις 20 Αυγούστου θα αρθεί το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, καθώς έχει ήδη λάβει σχετική επιστολή από τους δύο αρμόδιους επιτρόπους της ΕΕ.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός με ειλικρίνεια και παρρησία τοποθετήθηκε για αυτήν την πολύ σοβαρή υπόθεση που προκλήθηκε από λανθασμένους χειρισμούς». Αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει τη βούληση για όλα στο φως».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζουν οι πληρωμές στους δικαιούχους του Fuel Pass"

ΟΑΣΘ: Κανονικά τα δρομολόγια την Πέμπτη – Αναστολή της στάσης εργασίας

Την αναστολή της στάσης εργασίας που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. 

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού αποφάσισαν την αναστολή της προγραμματισμένης για μεθαύριο, Πέμπτη 11/8, στάσης εργασίας που είχαν εξαγγείλει αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

«Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ για πολλοστή φορά αποδεικνύουν εμπράκτως ότι αυτοσκοπός τους δεν είναι η πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά η εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που τους ταλανίζουν μήνες τώρα», αναφέρουν σε σημερινή ανακοίνωση οι εργαζόμενοι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΘ: Κανονικά τα δρομολόγια την Πέμπτη – Αναστολή της στάσης εργασίας"

Πυρκαγιά στη Σαμοθράκη - Έχουν σηκωθεί τα εναέρια μέσα

Πυρκαγιά σε δασική έκταση έχει ξεσπάσει στην περιοχή Πηγές Γριάς Βάθρας Πρίνος στη Σαμοθράκη.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε δύσβατο σημείο και η προσέγγιση από τις επίγειες δυνάμεις δεν είναι εύκολη.

samothraki

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυρκαγιά στη Σαμοθράκη - Έχουν σηκωθεί τα εναέρια μέσα"

Ο Χουλουσί Ακάρ απειλεί ξανά για το Καστελόριζο: «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί να έρθουμε»

Την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαμ στην ανατολική Μεσόγειο, ανεβάζοντας ξανά το θερμόμετρο στην περιοχή, ο Χουλουσί Ακάρ θυμήθηκε πόσο κοντά είναι το Καστελόριζο από τις τουρκικές αρχές. Και άρχισε ξανά τις προκλητικές δηλώσεις.

Η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα στείλει σήμερα (09.08.2022) το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας πως δεν είναι διατεθειμένη να βάλει φρένο στις προκλητικές ενέργειες. Και στο… δρόμο αυτό έρχονται και οι νέες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ.

Για άλλη μια φορά, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έβαλε στο στόχαστρό του το Καστελόριζο. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.

Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό (δεν είπε σε ποιόν), που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν, ας έρθουν», ο Ακάρ απάντησε: «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Και βέβαια δεν… ξέχασε τη μόνιμη «καραμέλα» της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ μίλησε και για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο!

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, σύμφωνα με τη Hurriyet, ισχυρίστηκε επίσης ότι «η εχθρότητα προς την Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Δείχνουν ψεύτικες εικόνες, δείχνουν παλιές εικόνες. Λένε “η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχείρηση”, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί, δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται μαζί. Ποτέ δεν παραβιάσαμε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χουλουσί Ακάρ απειλεί ξανά για το Καστελόριζο: «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί να έρθουμε»"

Στήνεται ο «Τειρεσίας» για όλα τα χρέη πολιτών-επιχειρήσεων

Σε Δημόσια Διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο δημιουργεί το πλαίσιο ώστε να καταγράφεται το σύνολο των οφειλών τόσο των φορολογουμένων, όσο και των επιχειρήσεων.

Με βάση τις ρυθμίσεις χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, δημόσιους οργανισμούς και τράπεζες, καθώς και τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία θα διαμορφώνουν την πιστοληπτική ικανότητα.

Όπως προβλέπεται συστήνεται Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης αλλά και Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων (στην Τράπεζα της Ελλάδος) που θα καταγράφει σε λεπτομερή βάση το ιστορικό πληρωμών κάθε δανείου που χορηγείται.

Στόχος είναι τα στοιχεία να επιτρέψουν τη δημιουργία μιας «βαθμολογίας» με βάση την οποία θα μπορούν να αποφασίζονται οι χορηγήσεις δανείων ή να γίνονται ρυθμίσεις οφειλών.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να λειτουργήσει το πλαίσιο την επόμενη χρονιά και να αποτελέσει βάση και για φορείς του ιδιωτικού τομέα, όπως οι εταιρείες επικοινωνιών και ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

  • Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, θα συγκεντρώνει και θα ομαδοποιεί πληροφορίες σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τις συμπεριφορές πληρωμών προς όλες τις οντότητες του Δημόσιου τομέα. Θα ανταλλάσσει πληροφορίες και βαθμολογίες με άλλους φορείς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
  • Η βαθμολόγηση για φυσικά και νομικά πρόσωπα παράγεται από το σύστημα μέσω επεξεργασίας, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αντλούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα, με χρήση αλγορίθμων.
  • Η βαθμολογία που θα λαμβάνουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
  • Οι φορείς του δημόσιου τομέα παρέχουν στην Αρχή με ακρίβεια και επικαιροποιούν ανά μήνα, τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται στα αρχεία για τους οφειλέτες τους, για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 24 μηνών.

Στα στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς που συλλέγονται περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Για τα φυσικά πρόσωπα: όνομα και επώνυμο, όνομα και επώνυμο πατέρα, Αριθμό Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (Α.Δ.Τ.), ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση της κύριας κατοικίας και του τόπου εργασίας, τηλέφωνα επικοινωνίας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ΑΜΚΑ,
  • Για τα νομικά πρόσωπα: επωνυμία, νομική μορφή, αριθμός στο Γ.Ε.ΜΗ. Α.Φ.Μ., πληροφορίες ταυτοποίησης των εκπροσώπων τους, διεύθυνση και τηλεφωνικός αριθμός της έδρας τους.
  • Πληροφορίες σχετικά με την οφειλή: στοιχεία εξατομίκευσης της οφειλής, όπως ο αριθμός ταμειακής βεβαίωσης ή ο αριθμός σύμβασης, η φύση της οφειλής, βασικοί όροι της οφειλής, προσαυξήσεις και πρόστιμα, διάρκεια αποπληρωμής, επιτόκιο και μεταβολές τους, οι εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής και η αποτίμησή τους, οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν, ο χρόνος των καταβολών και το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής, ρυθμίσεις της οφειλής, μεταβολές στο πρόσωπο του οφειλέτη λόγω καθολικής ή ειδικής διαδοχής, πληροφορίες για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, μέτρα διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης που λήφθηκαν, καθώς και για την πορεία της δικαστικής προσβολής τους, την άσκηση ποινικής δίωξης ή την ποινική καταδίκη λόγω μη καταβολής της οφειλής, αν η μη καταβολή της συνιστά αξιόποινη πράξη.
  • Πληροφορίες σχετικά με πτώχευση του υποκειμένου των δεδομένων, την κήρυξή του ως συγγνωστού και την απαλλαγή του.
  • Πρόσθετες πληροφορίες που σχετίζονται με την οικονομική συμπεριφορά του υποκειμένου όπως: η ιδιότητά του ως ανέργου, στοιχεία εισοδήματος και περιουσιακής κατάστασης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στήνεται ο «Τειρεσίας» για όλα τα χρέη πολιτών-επιχειρήσεων"

Αγριογούρουνα… προκάλεσαν την πυρκαγιά στο Λογγίτσι;

Τα…. αγριογούρουνα ήταν η αιτία της πυρκαγιάς στο Λογγίτσι Φθιώτιδας το απόγευμα της Δευτέρας. “… ξυνόταν πάνω στις κολώνες αδυνάτισαν οι κολόνες, έπεσαν, και προκλήθηκε η πυρκαγιά”, αναφέρει σε ανάρτηση του ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαμιώτης που παραθέτει και 2 φωτογραφίες από το σημείο.

298286697 10210049776598962 2029409058569975389 n

298108560 10210049775838943 2543285133362040587 n

“Ποιος θα μπορούσε να το πιστέψει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε και αγριογούρουνα εμπρηστές. Το απόγευμα είχαμε μία φωτιά στο Λογγιτσι σε δύσβατη δασική περιοχή. Μπορεί να εχει κατασβεστεί η φωτιά πολύ γρήγορα από επίγειες και εναέριες δυνάμεις όμως το ανακριτικό της πυροσβεστικής πολύ γρήγορα έφτασε και στην αίτια. Έχουμε και λέμε. Μέσα σε αυτή την δύσβατη περιοχή υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ. Εκεί όμως υπάρχουν και χιλιάδες αγριογούρουνα καθώς είναι προστατευόμενη περιοχή. Οι εμπρηστές λοιπόν είναι τα αγριογούρουνα που ξυνόταν πάνω στις κολώνες αδυνάτισαν οι κολόνες, έπεσαν, και προκλήθηκε η πυρκαγιά. Όπως λένε οι κυνηγοί που έχουν γυρίσει την περιοχή στο μεγαλύτερο μέρος χαμηλά στις κολώνες έχουν βάλει λαμαρίνες όμως υπάρχουν άλλες στις οποίες δεν έχει επεκταθεί η παρέμβαση. Μία τέτοια είναι και η συγκεκριμένη ο που προκλήθηκε βραχυκύκλωμα και είχαμε την απογευματινή φωτιά. Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες”¨.

lamianow 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγριογούρουνα… προκάλεσαν την πυρκαγιά στο Λογγίτσι;"

Σήμα κινδύνου από τους προμηθευτές ρεύματος για τη ρευστότητα

Ζοφερό σκηνικό εξυφαίνεται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, συνομολογούν ΡΑΕ και φορείς της αγοράς. O Ρυθμιστής αναγνωρίζει τα προβλήματα ρευστότητας και τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες προμήθειας, για τα οποία προειδοποιούν εδώ και καιρό οι εκπρόσωποι του κλάδου. Προβλήματα τα οποία οξύνονται λόγω των κυβερνητικών παλινωδιών και πολιτικών, με κίνδυνο να «τιναχτεί στον αέρα» η προμήθεια ηλεκτρισμού και να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Energa και Hellas Power.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, έστειλε στις 28 Ιουλίου επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, υιοθετώντας επί της ουσίας τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι εκπρόσωποι της αγοράς, αλλά και μεμονωμένα πάροχοι ηλεκτρισμού. Την προηγούμενη Παρασκευή, 5 Αυγούστου, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) μαζί με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) έστειλαν κοινή επιστολή προς τα υπουργεία, ΠΕΝ και Οικονομικών, με την οποία επανέρχονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο ηλεκτρισμού, ζητώντας λύσεις «εδώ και τώρα». Ουσιαστικά η κοινή επιστολή ΕΣΠΕΝ-ΕΣΑΗ, έρχεται να στηρίξει τα όσα αναφέρει και η ΡΑΕ.

Δύο είναι τα κύρια ζητήματα που θίγονται στις επιστολές ΡΑΕ και ΕΣΠΕΝ-ΕΣΑΗ.

Πρώτον, η καθυστέρηση της πολιτείας να αποδώσει έγκαιρα στους παρόχους τα ποσά των επιδοτήσεων προκειμένου να πιστωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των πελατών τους. Έτσι, οι εταιρίες προμήθειας, είτε αναγκάζονται να δίνουν τις επιδοτήσεις από τα στενά ταμειακά διαθέσιμα τους, είτε τις καθυστερούν και οι ίδιες, εις βάρος των καταναλωτών. Για το θέμα αυτό έχει γράψει επανειλημμένα το Euro2day.gr. Τόσο ο Ρυθμιστής, όσο και η ΕΣΠΕΝ με τον ΕΣΑΗ τάσσονται υπέρ της προκαταβολής του 75% του αναλογούντος ποσού για τις επιδοτήσεις μέχρι την πέμπτη μέρα του μήνα που αφορούν. Να σημειωθεί ότι στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ (Ν.4964/2022, άρθρο 181, παρ.2 που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνεται η δυνατότητα στον ΥΠΕΝ να εκδίδει υπουργική απόφαση για τις προκαταβολές. Τέτοια υπουργική απόφαση προς το παρόν δεν υφίσταται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.

Δεύτερον, οι φορείς του κλάδου έχουν προειδοποιήσει σε πολλούς τόνους για τον «ενεργειακό τουρισμό» που ελλοχεύει ως κίνδυνος, μετά την τυπική αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, την εφαρμογή μίας νέας ενιαίας τιμής από τους παρόχους για την κατανάλωση ηλεκτρισμού και τη δυνατότητα που έδωσε το ΥΠΕΝ στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο χωρίς την καταβολή πέναλτι. Τώρα έρχονται ΡΑΕ και φορείς και ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας, ώστε να μην μπορεί να γίνει μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο, χωρίς προηγουμένως ο πελάτης να έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δαγούμας έχει τονίσει δημόσια πολλές φορές ως τώρα ότι έχει ζητήσει από την πολιτεία η αρμοδιότητα των αλλαγών στον Κώδικα Προμήθειας να περάσει στην Αρχή και να μην περιορίζεται απλά στη γνωμοδότηση. Ωστόσο, το ΥΠΕΝ φαίνεται ότι κωφεύει σταθερά.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη έξαρση του «ενεργειακού τουρισμού» μετά την ανακοίνωση των (πρώτων) τιμών από τους παρόχους. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών και οι καταναλωτές φαίνεται ότι δεν έχουν ασχοληθεί με τη σύγκριση τιμών μεταξύ προμηθευτών. Ωστόσο, εκτιμάται από τις ίδιες πηγές ότι το φαινόμενο θα αρχίσει να γίνεται ορατό από τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ εκτιμά ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ποσό ήδη δυσθεώρητο. Όμως, αυτό που ανησυχεί περισσότερο την λιανική αγορά δεν είναι το συγκεκριμένο ποσό, αλλά η δυναμική αύξησης του καθημερινά. Μαζί με τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται παράλληλα και οι διακανονισμοί, ένα ακόμη πρόβλημα για τους παρόχους, που εισπράττουν το κόστος της προμήθειας ηλεκτρισμού τρεις και τέσσερις μήνες μετά την κάλυψη του από τα ταμειακά διαθέσιμα τους και με το χονδρεμπορικό κόστος να έχει εκτοξευτεί.

Στην επιστολή τους ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ επισημαίνουν ότι με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας οι καταναλωτές μπορούν να εγκαταλείψουν ένα προμηθευτή, χωρίς να υποχρεούνται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η δυνατότητα αυτή ενισχύθηκε με το άρθρο 138 του πρόσφατου Ν. 4951/2022. Οι εταιρίες προμήθειας δεν μπορούν, λένε ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ, να διεκδικήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών τους μέσω της υποβολής αιτήματος για διακοπή ηλεκτροδότησης. Αυτό όμως το πλαίσιο, θεωρούν οι δύο φορείς, ευνοεί τους κακοπληρωτές και τον «ενεργειακό τουρισμό» και αφήνει εκτεθειμένους τους παρόχους. Συνεπώς, εκτιμούν, η διακοπή της ηλεκτροδότησης είναι το μόνο «όπλο» που διαθέτουν οι προμηθευτές απέναντι σε όσους δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς, με τη δικαστική οδό να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και επιβαρυντική για όλα τα μέρη.

Με αυτά τα δεδομένα και όσο η επίσημη πολιτεία αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των κακώς κειμένων, παράγοντες της αγοράς προμήθειας προειδοποιούν ότι μετά τον ερχόμενο χειμώνα θα έχει τελείως διαφορετική εικόνα. Θα υπάρξουν εταιρίες προμήθειας χωρίς αντικείμενο εργασίας και ως εκ τούτου θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Το πώς θα γίνει αυτό και τι θα αφήσουν πίσω τους είναι το μεγάλο ζητούμενο, για το οποίο ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ΡΑΕ και φορείς της αγοράς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμα κινδύνου από τους προμηθευτές ρεύματος για τη ρευστότητα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news