facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Βουλή: Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ευάλωτους

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ναι» στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25.

Στην τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων κατά το έτος 2021 και την προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: «Ναι» ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Στην τροπολογία για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε δημόσιες δομές, την ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε ασθενείς με HIV και ηπατίτιδα Β, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: «Ναι» ψήφισε η ΝΔ. «Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ναι» ψήφισε το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΚΕ δήλωσε «όχι». Η Ελληνική Λύση ψήφισε «όχι». Το ΜέΡΑ25 ψήφισε «παρών».

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ευάλωτους"

Moderna: Μέχρι το Μάρτιο η ενισχυτική δόση για τη μετάλλαξη Όμικρον

Μέχρι τον Μάρτιο η εταιρεία Moderna Inc θα μπορούσε να έχει έτοιμη προς έγκριση από τις αμερικανικές αρχές μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της για την Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρός της.

Ο Στίβεν Χογκ είπε ότι πιστεύει πως ενισχυτικά εμβόλια τα οποία θα φέρουν γονίδια που στοχεύουν ειδικά τις μεταλλάξεις στην Όμικρον είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα», είπε στο πρακτορείο Reuters.

Η εταιρεία εργάζεται επίσης για την παρασκευή ενός πολυδύναμου εμβολίου που θα στοχεύει μέχρι και τέσσερις παραλλαγές του SARS-CoV-2, περιλαμβανομένης της Όμικρον. Για να ετοιμαστεί όμως θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμη, πρόσθεσε ο Χογκ.

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Οι υγειονομικές αρχές μελετούν αν η παραλλαγή αυτή είναι πιο μεταδοτική, αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή αν δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Δεδομένου ότι οι προηγούμενες οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, όσον αφορά την έγκριση σκευασμάτων, αναφέρουν ότι απαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές μεσαίου σταδίου, ο Χογκ είπε ότι η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, οι ενισχυτικές δόσεις για την Όμικρον δεν αναμένονται πριν από τον Μάρτιο, ίσως και πιο μετά, κατά το δεύτερο τρίμηνο» του έτους, είπε ο Χογκ, εκτός και αν η FDA αλλάξει τις οδηγίες της για τα δεδομένα που χρειάζεται ώστε να δώσει την έγκρισή της. Η Moderna θα μπορούσε να παρασκευάζει το εμβόλιο ενώ ταυτόχρονα κάνει τις δοκιμές, είπε ο Χογκ, ώστε να το έχει έτοιμο για διανομή το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τον Χογκ, η FDA θα μπορούσε να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα, εάν ακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνει τα εμβόλια της γρίπης, για τα οποία δεν χρειάζονται μεγάλες, τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές.

Με βάση το πρότυπο των μεταλλάξεων που παρατηρούνται στην Όμικρον, στις οποίες περιλαμβάνονται και μεταλλάξεις που έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna στις εργαστηριακές μελέτες, ο Χογκ είπε ότι «αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος». Δεν είναι σαφές ακόμη πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω της Όμικρον, όμως θα μπορούσε να είναι σημαντική, πρόσθεσε. «Οι μεταλλάξεις που είχαν προηγουμένως οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας παρατηρήθηκαν στις (παραλλαγές) Δέλτα και Βήτα. Και όλες αυτές οι μεταλλάξεις υπάρχουν στην Όμικρον», συνόψισε.

Ο Χογκ είπε ότι η εταιρεία κάνει μελέτες για να διαπιστώσει αν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το σκεύασμά της προστατεύονται από την παραλλαγή αυτή, καθώς και το τι συμβαίνει με όσους έχουν λάβει τις ενισχυτικές δόσεις των 50 και 100 μικρογραμμαρίων. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι σε θέση να επιβραδύνουν, αν όχι και να σταματήσουν τελείως, την παραλλαγή Όμικρον», κατέληξε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Moderna: Μέχρι το Μάρτιο η ενισχυτική δόση για τη μετάλλαξη Όμικρον"

Παραλλαγή Όμικρον: Προκαλεί ήπια συμπτώματα, λέει αξιωματούχος του ΠΟΥ

Ορισμένες περιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον παρουσιάζουν «ήπια» συμπτώματα, ενώ οι ειδικοί θα έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση της νέας παραλλαγής COVID εντός των ημερών, δήλωσε επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News, όπως φαίνεται θα είναι μικρότερο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο ΠΟΥ από την αρχική εκτίμηση την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αξιολογήσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το στέλεχος που χαρακτηρίστηκε «παραλλαγή ανησυχίας». Ενώ, επεσήμανε ότι – μέχρι στιγμής – δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τουλάχιστον 23 χώρες, έχουν πλέον αναφέρει κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και ο ΠΟΥ αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Maria Van Kerkhove είπε ότι ένα από τα πιθανά σενάρια ήταν ότι η Όμικρον ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από τη Δέλτα, αλλά οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη τη σοβαρότητα.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΠΟΥ έχει δεχτεί αναφορές για συμπτώματα κρουσμάτων Όμικρον που κυμαίνονταν από ήπια έως πιο σοβαρά.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα», είπε στους δημοσιογράφους.

Και ανέφερε ότι σημειώθηκαν αυξημένες νοσηλείες σε όλη τη Νότια Αφρική – όπου εντοπίστηκε – αλλά επεσήμανε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται εκεί.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλλαγή Όμικρον: Προκαλεί ήπια συμπτώματα, λέει αξιωματούχος του ΠΟΥ"

Πλεύρης: Την επόμενη εβδομάδα η δωρεάν διάθεση self test στο σύνολο του πληθυσμού

Τη στήριξη και τη συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων για την επιχείρηση ιχνηλάτισης την προσεχή εβδομάδα, με τη δωρεάν διάθεση self test, σε όλο τον πληθυσμό, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας νωρίτερα στην ολομέλεια.

"Την επόμενη εβδομάδα, θα δοθεί ένα δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό και είναι πολύ σημαντικό όλοι να βοηθήσουμε ώστε να κάνει το τεστ το δυνατό περισσότερος κόσμος, και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Στην πραγματικότητα, μια εβδομάδα θα διατίθεται αυτό το τεστ, προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε έναν αριθμό κρουσμάτων. Με τον αυτοπεριορισμό και την καραντίνα που αυτά τα άτομα θα έχουν, και Χριστούγεννα θα μπορέσουν να κάνουν, αφού η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά από 10 με 15 ημέρες, και θα περιοριστεί η μετάδοση", είπε ο υπουργός που σημείωσε πάντως ότι τα κρούσματα από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι λιγότερα και αυτό είναι στοιχείο που δημιουργεί την αισιοδοξία ότι "πάμε σε επιπεδοποίηση της πανδημίας".

Ο Θάνος Πλεύρης είπε πως όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διάθεση του ΕΚΑΒ, και αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 200 πολίτες από το ΕΣΥ νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. "Προφανέστατα αυτές οι κλίνες ΜΕΘ αφορούν περιστατικά non covid, διότι σε μια ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα περιστατικά και covid και non covid", είπε ο κ. Πλεύρης.

Απαντώντας στην κριτική για τους βαριά ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, ο υπουργός είπε πως "πράγματι, διασωληνώνεται και κόσμος εκτός ΜΕΘ, διασωληνώνεται όμως με τους όρους που προβλέπουν τα διεθνή πρωτόκολλα. Ασθενείς διασωληνώνονται κατά βάση σε χειρουργικές κλίνες, σε κλίνες ΜΑΦ ή σε ειδικές κλίνες που έχουν τεχνική υποστήριξη, υποστήριξη του υγειονομικού προσωπικού και τους αναπνευστήρες".

Όλοι οι συμπολίτες μας δέχονται τη φροντίδα σε ένα ΕΣΥ το οποίο πιέζεται, είπε ο κ. Πλεύρης και προκάλεσε έναν βουλευτή που να έχει διατελέσει υπουργός Υγείας να πει ότι δεν υπήρχαν αναμονές για κλίνες ΜΕΘ στην προ πανδημίας εποχή.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε των κεντρικών διαγωνισμών, γιατί θα είναι προς όφελος του δημοσίου, θα εξασφαλίζουν καλύτερες προσφορές, θα δώσουν τη δυνατότητα και στα περιφερειακά νοσοκομεία να προμηθεύονται σε καλύτερες τιμές. Όπως είπε, η ΕΚΑΠΥ με την νομική υπόσταση του ΝΠΙΔ θα δώσει δυνατότητες και ευελιξία για να τρέξουν ταχύτερα οι προμήθειες και θα υπάρχει καλύτερη τεχνοκρατική προσέγγιση για τα έργα του ΕΣΠΑ, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που μέρος τους θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ. Αλλά και η ίδια η ΕΚΑΠΥ θα μπορεί να είναι φορέας υλοποίησης έργων.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για τη φαρμακευτική δαπάνη, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια στην επιτροπή διαπραγμάτευσης, όπως να υπολογίζεται το clow back και το rebate που θα προκαλούσε ένα φάρμακο, να υπολογίζεται ο όγκος κατανάλωσης στις άλλες χώρες της ΕΕ και η τιμή, και "ιδίως στα ακριβά και πατενταρισμένα φάρμακα να μπορεί η επιτροπή να ζητάει και τη χαμηλότερη τιμή, για να δούμε τελικά αν η έκπτωση την οποία ζητάμε είναι στο επίπεδο αυτό".

Ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση φέρνει διάταξη ώστε η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους θα γίνεται σε δημόσιες δομές, διότι σήμερα που η συνταγογράφηση γίνεται και από ιδιώτες γιατρούς, η δαπάνη έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Την επόμενη εβδομάδα η δωρεάν διάθεση self test στο σύνολο του πληθυσμού"

Θρίλερ στον Έβρο με 17 Τούρκους που εντοπίστηκαν σε νησίδα του ποταμού

Θρίλερ στον Έβρο με 17 Τούρκους που εντοπίστηκαν σε νησίδα του ποταμού στη θεση Νεραιδότοπος κοντα στις Φέρρες.

Οι 17, ανάμεσα τους και πέντε παιδιά ήταν φυγάδες σε άθλια κατάσταση λόγω του δριμέος ψύχους και εντοπίστηκαν απο αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το evros-news.gr πρόκειται για 8 άνδρες, 4 γυναίκες και 5 παιδιά, που πέρασαν το μεσημέρι τα σύνορα στο Δέλτα του ποταμού Έβρου στην περιοχή Νεραϊδότοπος, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο γιατί κινδυνεύουν στην χώρα τους. Όμως εγκλωβίστηκαν στην περιοχή και ενημέρωσαν με διάφορους τρόπους δημοσιεύοντας την παρουσία τους εκεί, προκειμένου να υπάρξει διάσωση τους, γιατί ήταν αποκλεισμένοι.

Στην Αστυνομία της περιοχής Φερών σήμανε συναγερμός, αφού η περιοχή και οι συνθήκες που επικρατούσαν εκεί δημιουργούν πολλά προβλήματα για τον εντοπισμό. Στο σημείο που είχαν δώσει στίγμα ότι βρίσκονται, πήγαν οι αστυνομικοί και δεν τους βρήκαν, αλλά τελικά και μετά από πολύωρη αναζήτηση εντοπίστηκαν. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκε νέα βάρκα για να οδηγηθούν με ασφάλεια, αφού αυτή που είχαν έρθει από την Τουρκία είχε καταστραφεί.

Οι αλλοδαποί, μεταφέρθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για τις πρώτες βοήθειες και πλέον θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θρίλερ στον Έβρο με 17 Τούρκους που εντοπίστηκαν σε νησίδα του ποταμού"

Αυστρία: Ρεκόρ ασθενών στις ΜΕΘ - Διαλέγουν ποιους θα διασωληνώσουν

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους από την αρχή της πανδημίας υφίστανται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αυστρία, με τα νοσοκομεία να προχωρούν ήδη σε «διαλογή» ασθενών οι οποίοι θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ. Στο μεταξύ η κυβέρνηση, ενόψει της επιβολής υποχρέωσης εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου, επιχειρεί να διαμορφώσει πολιτική συναίνεση, με μια «συμμαχία των εποικοδομητικών δυνάμεων».

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν ήταν ποτέ από την αρχή της πανδημίας τόσο γεμάτες όσο σήμερα. Οι κλινικές καλούνται ήδη να λάβουν δύσκολες αποφάσεις - και η κατάσταση θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν ενώπιον του Κοινοβουλίου και διευκρίνισε ότι η διαλογή δεν αφορά μόνο ασθενείς σε όχι ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, αλλά και καρκινοπαθείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να αποφασιστεί, ποιος ασθενής έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, παραδέχθηκε ο υπουργός.

Ο κ. Μούκσταϊν σημείωσε ακόμη ότι το γενικό lockdown που έχει επιβληθεί εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου φέρνει ήδη αποτελέσματα, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και η κατάσταση στα νοσοκομεία «δραματική».

Ενόψει της επιβολής γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο, η αυστριακή κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποδοχή του μέτρου από τα κόμματα. Σε αυτό το πλαίσιο, μέλη της κυβέρνησης Κεντροδεξιάς - Πρασίνων συναντήθηκαν με ειδικούς, αλλά και με τους επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και του φιλελεύθερου κόμματος Neos, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της πανδημίας και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Από τη συνάντηση απουσίαζε ο επικεφαλής του ακροδεξιού FPÖ Χέρμπερτ Χικλ, ο οποίος δεν είχε καν προσκληθεί λόγω της «καταστροφικής προσέγγισης» του κόμματος στο θέμα του εμβολιασμού, εξήγησε ο κ. Μούκσταϊν.

Η υπουργός Συντάγματος Καρολίνε Εντστάντλερ παραδέχθηκε ότι «κατά το παρελθόν δεν πήγαν όλα τέλεια» και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους δύσπιστους να ξανασκεφτούν τη στάση τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν τους θεωρεί όλους ακροδεξιούς. «Ο εχθρός είναι ο ιός, όχι ο ανεμβολίαστος», τόνισε.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η υποχρέωση εμβολιασμού θα αφορά όλα τα άτομα άνω των 12 ετών, με εξαιρέσεις για εγκύους και όσους για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Το πρόστιμο για τους παραβάτες ανέρχεται σε 3.600 ευρώ ανά ραντεβού εμβολιασμού. Αν κάποιος αγνοήσει και τα δύο ραντεβού που θα του κλείσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τιμωρείται με πρόστιμο 7.200 ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να ρυθμίζει και τον βαθμό στον οποίο οι ιαθέντες συγκρίνονται με τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με την ιολόγο Ντοροτέ φον Λάερ, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα δεν έχουν ιδιαίτερη επίδραση στη διάθεση των ανεμβολίαστων. «Δεν υπάρχουν ούτε στην Αυστρία αλλά ούτε στη Γερμανία ενδείξεις ότι όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα εμβολιαστούν εάν κάποιος δεν τους υποχρεώσει», δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Η ίδια θεωρεί ότι μόνο το γενικό lockdown μπορεί να φέρει άμεσο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και εκτιμά ότι η επιβολή του για τρεις εβδομάδες θα βοηθούσε και τη Γερμανία να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των κρουσμάτων.

Στην Αυστρία πάντως καθίστανται ήδη ορατές οι πρώτες συνέπειες του lockdown στην αγορά εργασίας. Στο τέλος Νοεμβρίου οι άνεργοι ήταν 363.494, κατά 22.352 περισσότεροι από ό,τι τον Οκτώβριο.

ΑΜΠΕnaftemporiki/ 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Ρεκόρ ασθενών στις ΜΕΘ - Διαλέγουν ποιους θα διασωληνώσουν"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και ομίχλη – Πού θα υπάρχει παγετός

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (02.12.2021) σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Τα φαινόμενα αναμένεται τοπικά να είναι ισχυρά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και την Ήπειρο πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια έως τους 15, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 με 17 και στο νότιο Αιγαίο τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το βράδυ στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά ασθενείς, βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 και από το απόγευμα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -02 (μείον 2) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία στο Ιόνιο και την Ήπειρο, πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6, ενισχυόμενοι βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 0 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από το απόγευμα στα νότια.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και ομίχλη – Πού θα υπάρχει παγετός"

Όχι στο σχέδιο εθελουσίας από τους εργαζόμενους στην «Αυγή»

Ομόφωνα «όχι» λένε στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την Αυγή, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα, ενώ παράλληλα ζητούν τη διασφάλιση των δεδουλευμένων τους. Όπως σημειώνουν, το σχέδιο εθελουσίας ετέθη σε εφαρμογή από την διοίκηση του Μέσου, χωρίς να παρουσιασθεί σχέδιο που θα δηλώνει ότι με αυτό θα διασφαλισθεί η επιβίωση της εφημερίδας. Στην απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, οι εργαζόμενοι στην ιστορική εφημερίδα καλούν τον βασικό της μέτοχο, τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει τον σχεδιασμό για το μέλλον της Αυγής.

H Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην ΑΥΓΗ μέσα από διαδικασία με ευρεία συμμετοχικότητα και ύστερα από ψηφοφορία 40 εργαζομένων, αποφάσισε με 40 Υπέρ 0 κατά και 0 λευκά τα εξής:

1. Ζητάμε την απόσυρση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που έθεσε σε εφαρμογή η Διοίκηση, διότι δεν παρουσιάστηκε κανένα σχέδιο που να διασφαλίζει την επιβίωση του καθημερινού και κυριακάτικου φύλλου, όπως και των θέσεων εργασίας. Το αντίθετο, το πρόγραμμα της εθελουσίας θίγει τις τελευταίες και υπονομεύει την επόμενη μέρα της έντυπης έκδοσης.

2. Ζητάμε τη διασφάλιση των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από δεδουλευμένα παλαιοτέρων ετών, καθώς στη γραπτή δήλωση ένταξης στην εθελουσία δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο η καταβολή των οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Γεγονός που ενισχύει την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για τη μη καταβολή των χρωστούμενων για το σύνολο του προσωπικού, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις ως προς τη βιωσιμότητα του οργανισμού.

3. Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από τον βασικό μέτοχο (ΣΥΡΙΖΑ) να μας αποκαλύψει τον σχεδιασμό του κόμματος για το μέλλον της ΑΥΓΗΣ, ειδικά από τη στιγμή που το παρόν πρόγραμμα της εθελουσίας τορπιλίζει την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας (2018) για την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση της ΑΥΓΗΣ (και του ΚΟΚΚΙΝΟΥ).

Στο ίδιο πλαίσιο, καταγγέλλουμε το γεγονός της αιφνιδιαστικής κατάθεσης της πρότασης για εθελουσία, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Το «δόγμα του σοκ» δεν τιμά κανέναν από τους ιθύνοντες νόες του προγράμματος, καθότι οι εργαζόμενοι έχουμε βάλει πραγματική πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας, τόσο με την αποδοχή των δύο συνεχόμενων μειώσεων στους μισθούς μας το 2014 και το 2017, όσο και με τη σύναψη συμφωνίας να μην διεκδικήσουμε συλλογικά τις παλαιότερες οφειλές (σήμερα ύψους 600.000 ευρώ), είτε ενώπιον του βασικού μετόχου, είτε ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά να λαμβάνει τα χρήματα αυτά ο κάθε εργαζόμενος με δόσεις, όταν αποχωρεί από την εφημερίδα.

Για την αποκατάσταση ακόμη της αλήθειας και την ενημέρωση των αναγνωστών και φίλων της ΑΥΓΗΣ, από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω αποχωρήσεων, έχουν μειωθεί κατά το 1/4. Η μείωση αυτή θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν την είχε «ανακόψει» η νέα Διοίκηση, η οποία φρόντισε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να κάνει προσλήψεις διευθυντικών στελεχών, παρά την «οικονομική δυσχέρεια της εταιρείας που δημιουργεί κίνδυνο συνολικής κατάρρευσης», όπως σημειώνει η τελευταία απόφαση του ΔΣ, που θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα της εθελουσίας.

Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα συνολικό δημοσιογραφικό και οικονομικό σχέδιο, ενώ δεν έχει προβεί και σε κανένα απολογισμό τι έχει επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα. Πρέπει να πάψει επιτέλους να μεταφέρεται διαρκώς το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ακόμη να επιδιώξει συναντήσεις με το βασικό μέτοχο, τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα, την Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή, την κοινοβουλευτική ομάδα και του ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκθέσουμε την αντίδραση μας στο πρόγραμμα της εθελουσίας, και ταυτόχρονα, να αναζητήσουμε απάντηση τι σημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η φράση: «Η επιτυχία του (προγράμματος εθελουσίας), θα κρίνει και την επιβίωση της (Αυγής)».

Παράλληλα, επιφυλασσόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα πάλης που έχουν οι εργαζόμενοι για να διεκδικούν το δίκιο τους, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Όπως και στην περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων μας και βλαπτικής μεταβολής των εργασιακών σχέσεων.

Ο «αναγκαίος σεβασμός στους εργαζόμενους» και η αναγνώριση «στην προσφορά τους στην εφημερίδα» δεν μπορεί να είναι ξύλινες λέξεις. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ξανακάνουμε επίκαιρο το «ψυχή βαθιά» στα γενέθλια των 70 χρόνων της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς και του τόπου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Όχι στο σχέδιο εθελουσίας από τους εργαζόμενους στην «Αυγή»"

Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης εγκύων για την Covid-19 και τον εμβολιασμό κατά της νόσου

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των εγκύων, αλλά και των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, σχετικά με τον κορονοϊό και τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία των νοσοκομείων «Ελπίς» και «Αττικόν» σε συνεργασία με την Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Στην τηλεφωνική γραμμή 213 203 91 42, καθημερινά, από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ., ειδικοί θα απαντούν στα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τις απορίες των ενδιαφερομένων για αυτό το σημαντικό θέμα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης εγκύων για την Covid-19 και τον εμβολιασμό κατά της νόσου"

Κορωνοϊός: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγρινίου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγρινίου μεταφέρθηκε πριν από λίγη ώρα ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε από το βράδυ της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του karvasaras.gr, από το βράδυ της Δευτέρας είχε ενημερωθεί από τον θεράποντα ιατρό του Μητροπολίτη, ασθενοφόρο για να τον παραλάβει από την οικία του και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Αγρινίου. Παρόλα αυτά, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σεβασμιώτατος αρνήθηκε να νοσηλευτεί και θέλησε να παραμείνει στην οικία του, όπου συνέχιζε να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή που του είχε χορηγηθεί.

Τελικά το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Δεκεμβρίου και μετά από την επίμονη στάση συγγενικών του προσώπων, κλήθηκε το ΕΚΑΒ για να μεταβεί στην οικία του στο Αγρίνιο και να τον παραλάβει.

Κατά την παραλαβή του από το ασθενοφόρο υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, με τις πληροφορίες να είναι αρκετά συγκεχυμένες ως προς το τι προκάλεσε την καθυστέρηση, αλλά με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης συνέχισε να αρνείται τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Τελικά ο Σεβασμιώτατος επιβιβάστηκε στο ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου λίγο μετά τις 17:30, αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά προβλήματα λόγω των επιπλοκών του κορωνοϊού.

Αναμένεται να υποβληθεί σε εξετάσεις και αν κριθεί απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Πάτρας.

karvasaras

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγρινίου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς"

Κορωνοϊός: Ανέβηκαν στους 690 οι διασωληνωμένοι, 75+2 θάνατοι, 6.196 τα νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.196, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 945.095, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 350.685 τεστ, τα 20.283 μοριακά και τα 330.402 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα είναι 1,77% έναντι 1,05% χθες αλλά με σχεδόν διπλάσια τεστ. 

To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,04 (95% ΔΕ: 0.96 - 1.12)

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.845 στην Αττική (2.200 χθες).
  • 1.030 στη Θεσσαλονίκη (1.162 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 264 από την Ανατολική Αττική (266 χθες).
  • 242 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (264 χθες).
  • 116 από τη Δυτική Αττική (130 χθες).
  • 237 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (291 χθες).
  • 454 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (658 χθες).
  • 197 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (267 χθες).
  • 280 από τον Πειραιά (284 χθες).
  • 55 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (40 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 1 στο Άγιο Όρος
  • 116 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου
  • 33 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 23 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 21 στην ΠΕ Άρτας.
  • 223 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 74 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 11 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 31 στην ΠΕ Δράμας.
  • 151 στην ΠΕ Έβρου.
  • 91 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 26 στην ΠΕ Ευρυτανίας. 
  • 13 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 57 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 94 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 145 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 5 στην ΠΕ Θάσου.
  • 8 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 8 από την ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 101 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 52 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 2 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 86 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 2 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  • 38 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 88 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 10 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 30 στην ΠΕ  Κιλκίς.
  • 126 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 87 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 5 στην ΠΕ Κω.
  • 22 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 183 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 20 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 44  στην ΠΕ Λέσβου.
  • 5 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 5 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 140 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 56 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 1 στην ΠΕ Μήλου
  • 8 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 1 στην ΠΕ Νάξου.
  • 53 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 8 στην ΠΕ Πάρου.
  • 95 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 70 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 23 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 53 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 53 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 65 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 170 στην ΠΕ Σερρών.
  • 4 στην ΠΕ Σάμου.
  • 4 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 3 στην ΠΕ Σύρου
  • 1 στην ΠΕ Τήνου.
  • 60 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 120 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 33 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 2 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 60 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 68 στην ΠΕ Χανίων.
  • 1 στην ΠΕ Χίου.
  • 112 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (160 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75 (ανεβαίνουν στους 77 με δυο εκ των υστέρων καταγραφές) ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.234 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 690 (χθες 664). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 550 (79,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (20,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.530 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή +28,68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 466 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Ανέβηκαν στους 690 οι διασωληνωμένοι, 75+2 θάνατοι, 6.196 τα νέα κρούσματα"

Χρυσή Αυγή: «Όχι» στην αποφυλάκιση Μπαρμπαρούση και Κορκοβίλη - Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε Αναίρεση για Πατέλη

Στην φυλακή θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκτίοντας τις ποινές που τους επιβλήθηκαν για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο πρώην βουλευτής Κ. Μπαρμπαρούσης και ο Κ. Κορκοβίλης, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας με ομόφωνη απόφασή του απέρριψε σχετικά αιτήματα που είχαν καταθέσει οι δυο καταδικασθέντες. Την ίδια ώρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Μωυσίδης, ζήτησε από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου την αναίρεση της απόφασης που άνοιξε την πόρτα των φυλακών στον πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη.

Ειδικότερα, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών απέρριψε τα αιτήματα των Μπαρμπαρούση και Κορκοβίλη, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισαγγελική πρόταση που έγινε στο δικαστήριο. Για τον Μπαρμπαρούση, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε έξι έτη κάθειρξης για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, στο δικαστήριο κατέθεσε ο υπερήλικος πατέρας του καθώς και η σύντροφος και μητέρα του πέμπτου παιδιού του.

Στις καταθέσεις τους και οι δυο υποστήριξαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της απουσίας του καταδικασθέντος. Η σύντροφος του κ. Μπαρμπαρούση μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της ανέφερε: «Έχουμε διαμελιστεί και δεν υπάρχει τίποτα. Είχε πάρει ζώα για βιοποριστικούς λόγους αλλά τα δώσαμε κι αυτά γιατί δεν μπορούν οι γείτονες να βοηθούν συνέχεια».

Σε ό,τι αφορά στην αίτηση Κορκοβίλη, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 9 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο δικαστήριο κατέθεσε ο αδελφός του. Ο μάρτυρας επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας του και αδυναμία να την συντηρήσει χωρίς τον αδελφό του.

Αναίρεση για Πατέλη

Εν τω μεταξύ, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Μωυσίδης, ζήτησε από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου την αναίρεση της απόφασης αποφυλάκισης του Γ. Πατέλη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Π. Φύσσα,

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην αίτηση αναίρεσης αναφέρει ότι η απόφαση που αποφυλάκισε τον πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια «διαλαμβάνεται αόριστα ότι δεν θα διαπράξει αλλά εγκλήματα».

Μάλιστα, ο κ. Μωυσίδης αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα του ανήλικου παιδιού του Γ. Πατέλη, λέγοντας πως στην εφετειακή απόφαση «δεν εξηγείται για ποιο λόγο επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη». Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη «ο ισχυρισμός του ότι πλήττεται η οικογένεια του είναι κατανοητός και ανθρώπινος, πρόκειται όμως για φυσικό επακόλουθο της στέρησης της ελευθερίας οποιουδήποτε καταδικασμένου» ενώ η σύζυγος του (καταδικασθέντα Πατέλη) δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και μπορεί να φροντίσει το παιδί.

«Ο αιτών ήδη εκτίει μεγαλύτερη ποινή, από αυτή που του αναλογεί, αφού το αδίκημα της οπλοκατοχής για το οποίο καταδικάστηκε θα έχει παραγραφεί με την έναρξη της δίκης στο εφετείο» ανέφερε από την πλευρά του ο συνήγορος του Γ. Πατέλη, Δημήτρης Γκαβέλας, ο οποίος και κατέθεσε γνωμάτευση παιδοψυχολόγου, αναφέροντας πως «στην ευαίσθητη ηλικία των 15.5 ετών, το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και την συναισθηματική έκφραση, υφίσταται μπούλινγκ στο σχολείο, υφίσταται την απομόνωση ακόμα και από τους ίδιους του τους συγγενείς».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χρυσή Αυγή: «Όχι» στην αποφυλάκιση Μπαρμπαρούση και Κορκοβίλη - Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε Αναίρεση για Πατέλη"

Επιτροπή: Μόνο με μοριακό τεστ τα πιστοποιητικά νόσησης

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε αλλαγές σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να λάβει κάποιος πιστοποιητικό νόσησης (και έτσι να μην χρειάζεται να εμβολιαστεί για έξι μήνες) θα πρέπει να έχει διαγνωστεί με PCR test.

Έως τώρα η βεβαίωση μπορούσε να εκδοθεί με έλεγχο PCR ή Rapid Test.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μικρύνει στο μέλλον και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης που αυτή τη στιγμή είναι 6 μήνες.

Παράλληλα, μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι εχει ζητήσει να ανοίγει η δυνατότητα ενισχυτικής δόσης στους 4 από τους 6 μήνες που ισχύουν μέχρι τώρα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή: Μόνο με μοριακό τεστ τα πιστοποιητικά νόσησης"

Ποινική δίωξη σε βάρος των 20 συλληφθέντων για τα πλαστά διαβατήρια και τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων, τα περισσότερα κακουργήματα, ασκήθηκε από τον εισαγγελέα σε βάρος των 20 συλληφθέντων για τα πλαστά διαβατήρια και τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Στους εν ενεργεία αστυνομικούς και στους υπόλοιπους συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη, κατά περίπτωση, για:

  • Διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,
  • δωροδοκία υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση,
  • δωροδοκία υπάλληλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατά μόνας,
  • ψευδής βεβαίωση,
  • συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση,
  • διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό τη κερδοσκοπία και κατ’ επάγγελμα,
  • συνέργεια στη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας
  • διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους,
  • συνέργεια στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών
  • διακίνηση ναρκωτικών (αγορά και κατοχή),
  • ψευδής υπεύθυνη δήλωση,
  • παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ’ εξακολούθηση,
  • πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και μη,
  • προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών,
  • παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη σε βάρος των 20 συλληφθέντων για τα πλαστά διαβατήρια και τις παράνομες ελληνοποιήσεις"

Προσθήκη Πλεύρη: Το μέτρο αφορά και όσους θα γίνονται 60 ετών μετά τη λήξη της διορίας

Προσθήκη στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών δια της επιβολής μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ, κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με την προσθήκη, το μέτρο (πρόστιμο) θα αφορά και όσους θα γίνονται 60 ετών μετά τις 15 Ιανουρίου, που λήγει η προθεσμία υποχρεωτικού εμβλιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας.

“Κρίθηκε αναγκαία η διευκρίνιση διότι δημιουργείται η εντύπωση ότι το μέτρο αφορά μόνο όσους είναι 60 ετών σήμερα”, δήλωσε ο κ.Πλεύρης.

Όσο για το αίτημα αντισυνταγματικότητας του μέτρου που κατέθεσε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η αντιπολίτευση δεν την στηρίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε γνωστό ότι θα δηλώσει “παρών”, το ΚΙΝΑΛ θα την καταψηφίσει και το ΚΚΕ θα απέχει από τη σχετική ψηφοφορία.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσθήκη Πλεύρη: Το μέτρο αφορά και όσους θα γίνονται 60 ετών μετά τη λήξη της διορίας"

Ξέφυγε ο Πολάκης – Επιτέθηκε λεκτικά στον Μητσοτάκη στη Bουλή – Άλαλος ο Τσίπρας

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την τροπολογία του προστίμου των 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών, κυριαρχήθηκε από μια παραδοχή του Πρωθυπουργού –«ναι, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη»– αλλά και μια ασυνήθιστη σύγκρουσή του με τον Παύλο Πολάκη, τον γνωστό και μη εξαιρετέο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι και το καλοκαίρι υπονόμευσε την εμβολιαστική εκστρατεία.

«Ναι, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έχουμε το ίδιο στην Αθήνα, την Κρήτη, στη Λάρισα, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα νούμερα της πανδημίας δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία», είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει, αποδομώντας αρχικά τα όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας:

«Αυτή είναι η κατάσταση. Όχι αυτά που λέγατε ότι θα δίνουμε οξυγόνο σε ανθρώπους στα αυτοκίνητα, ή ότι θα κάνουμε lockdown. Πού τα είδατε αυτά να συμβαίνουν;» τόνισε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ναι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Είναι σε κρεβάτι με φροντίδα. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς; Δεν έχω… Αν έχετε να τη φέρετε» είπε.

Και τότε, ξεκίνησε ένα από τα σόου που συνηθίζει ο Πολάκης, ουρλιάζοντας με το γνωστό του ύφος … «άσχετε» από τα βουλευτικά έδρανα.

«Τι είπατε; Με αντιεμβολιαστές δεν συνομιλώ» του απάντησε ο πρωθυπουργός. «Και ανεβάστε τη μάσκα σας παρακαλώ πολύ». Ο βουλευτής Χανίων συνέχισε να φωνάζει και τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Κύριε Τσίπρα σας τιμά αυτή η εικόνα; Ενός βουλευτή, τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας, με χυδαίο και αγοραίο ύφος να προσβάλλει τους πάντες και τα πάντα και να κάνει κρυφή καμπάνια υπέρ των αντιεμβολιαστών. Αυτό κάνει και αυτός είναι. Είστε ένα και το αυτό. Το ίδιο πράγμα είστε. Και έρχεστε και μιλάτε για την ανάγκη συνεννόησης… Καμία συνεννόηση δεν υπάρχει με τον κ. Πολάκη. Και δεν μπορεί να υπάρξει με ανθρώπους οι οποίοι κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη από την ΚΟ σας ομάδα και ελάτε μετά να ξαναμιλήσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια, προκάλεσε τον κ. Τσίπρα. «Σας πήρε ένα χρόνο να κάνετε ένα σποτάκι. Τι ακριβώς κάνατε για να στηρίξετε τον εμβολιασμό; Ένα σποτ έχετε βγάλει…» είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε πως «αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φαινόμενο. Δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε».

«Γιατροί και ΜΕΘ. Εδώ έχετε λερωμένη τη φωλιά σας» είπε συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης. «Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Το ξέρετε πολύ καλά ότι το θέμα είναι οι γιατροί. Αν υπήρχε οπουδήποτε πρόθυμος πνευμονολόγος παθολόγος, αναισθησιολόγος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα υγείας θα τον είχαμε ήδη προσλάβει».

«Ψέματα για ακόμη μία φορά για τη σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει σήμερα κρεβάτι σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ και του συστήματος υγείας; Εκτός αν μου πείτε ότι πρέπει να μετατρέψω όλα τα κρεβάτια της εντατικής σε κρεβάτια covid» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μας παραδώσατε 567 κρεβάτια, τα λιγότερα στην Ευρώπη και μας κουνάτε το δάκτυλο που τα διπλασιάσαμε. Ντροπή σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν απάντησε, καλύπτοντας για άλλη μία φορά τον βουλευτή και επί χρόνια συνεργάτη του στο στενό του επιτελείο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέφυγε ο Πολάκης – Επιτέθηκε λεκτικά στον Μητσοτάκη στη Bουλή – Άλαλος ο Τσίπρας"

Χατζηδάκης: Εντός του 2022 θεσμοθετείται η κάρτα αναπηρίας

Το χώρο όπου θα μεταστεγαστούν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις σημερινές εγκαταστάσεις της Πειραιώς, επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, τον συντονιστή διευθυντή του ΣΕΦ, Παναγιώτη Κουτσογιάννη και τον αναπληρωτή συντονιστή διευθυντή, Δημήτρη Μπαρδάκα, καθώς και με τεχνικούς που χειρίζονται το θέμα και συζήτησαν τρόπους επίσπευσης των έργων μεταστέγασης των ΚΕΠΑ από την Πειραιώς στα νέα κτίρια που θα κατασκευαστούν στο ΣΕΦ. Η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε τα έργα να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση.

Η κατεδάφιση των υφιστάμενων κατασκευών θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες προκειμένου να κατασκευαστεί ο νέος χώρος 1.200 τ.μ. των ΚΕΠΑ, με 26 αίθουσες, αποθήκες κ.λπ. Οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι σύγχρονες και θα διαθέτουν θέρμανση, κλιματισμό και χώρους πάρκινγκ.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, απηύθυνε χαιρετισμό σε ημερίδα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους και χώρους δημόσιας χρήσης, με τίτλο «Πρόσβαση Παντού», που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ, με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η μεταστέγαση των ΚΕΠΑ είναι μόνο ένα από τα έργα που προωθεί η Κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρία. Ειδικά για τα μέτρα προσβασιμότητας, ο Υπουργός υπενθύμισε πως «διασφαλίσαμε χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε: 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 κέντρα κοινωνικής πρόνοιας».

Οι πρωτοβουλίες αυτές συνδυάζονται, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, και με μέτρα που αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, μετά την ψήφιση του νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής-πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτά είναι:

· Η υποχρέωση τόσο το υφιστάμενα όσο και τα νέα κτίρια να καταθέτουν μελέτη προσβασιμότητας και να προσαρμόζονται από το ισόγειο μέχρι και τον τελευταίο όροφο, σε μία νέα κάθετη προσβασιμότητα.

· Τα κίνητρα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτιρίων, με τη δυνατότητα εγκατάστασης κατασκευών, όπως ειδικές ράμπες εκτός της ρυμοτομικής γραμμής, η προσθήκη ανελκυστήρων σε κτίρια, όπου δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στην αρχική οικοδομική άδεια.

· Οι κατασκευές που εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες (πλατύσκαλα, ανελκυστήρες) να μην προσμετρώνται πλέον στον συντελεστή δόμησης. Και να μπορούν να προστίθενται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών.

· Η υποχρέωση προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, σε κάθε περίπτωση μεταβολής της χρήσης κτιρίου ή χώρου κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη!

Επιπλέον, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, «αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και προωθούμε δράσεις που έχουν στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας με αναπηρία και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους». Σε αυτό το πλαίσιο:

· Εντός του 2022, θα τεθεί σε εφαρμογή, η κάρτα αναπηρίας.

· Θεσμοθετήθηκε ο προσωπικός βοηθός, για 1.000 άτομα με αναπηρία (και τους αντίστοιχους βοηθούς τους) σε πρώτη φάση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.

· Μπήκε τέλος στην ταλαιπωρία των αναπήρων συμπολιτών μας με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις, καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά για την πιστοποίηση της ίδιας αναπηρίας.

«Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία είναι κάθε μέρα του χρόνου. Κάθε μέρα πρέπει να είμαστε δίπλα σε αυτούς τους συνανθρώπους μας, καθώς όσα και να κάνουμε γι’ αυτούς δεν είναι αρκετά», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: Εντός του 2022 θεσμοθετείται η κάρτα αναπηρίας"

Κορωνοϊός - Γερμανία: «Κλειδώνει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός- «Ναι» στην πρόταση Σολτς από Αριστερά και Φιλελεύθερους (FDP)

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού που προανήγγειλε χθες ο μελλοντικός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) τάχθηκε σήμερα η Αριστερά, ζητώντας και την επιβολή γενικού lockdown. Αντίθετη άποψη εξέφρασε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) μετακινούνται από την αρχική τους άρνηση, ενόψει και της συμμετοχής τους στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Χρειαζόμαστε τώρα δραστικά μέτρα. Η Αριστερά στέκεται στο πλευρό της επιστήμης και ζητεί για αυτό την επιβολή lockdown και γενικής υποχρέωσης εμβολιασμού των ενηλίκων ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας», αναφέρεται στην απόφαση του Προεδρείου της Αριστεράς. «Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν μπορεί πλέον να σπάσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, είναι όμως ως έσχατη λύση ένα αποφασιστικό εργαλείο για να εμποδίσουμε επόμενα κύματα και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», συνεχίζει η Αριστερά και απορρίπτει το ενδεχόμενο επιβολής του εμβολιασμού μόνο σε εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων, καθώς έτσι, υποστηρίζει, «το πρόβλημα δε λύνεται, απλώς επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο». Η ηγεσία του κόμματος τάσσεται ακόμη υπέρ ενός «φρένου αλληλεγγύης», με δραστική μείωση των επαφών, ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων, διενέργεια περισσότερων τεστ και τηλεργασία και επαναλαμβάνει το αίτημα για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. «Η πανδημία έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αλλαγή στάσης διαφαίνεται στο Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Στέφαν Τομάε δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή μια υποχρέωση εμβολιασμού. «Δεν γίνεται πλέον να λέει κανείς ότι απορρίπτει τις νέες πληροφορίες», τόνισε ο κ. Τομάε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι ποσοστό εμβολιασμού 70% δεν επαρκεί. Ο φιλελεύθερος βουλευτής ήταν ένας από εκείνους οι οποίοι είχαν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά των περιοριστικών μέτρων της προηγούμενης περιόδου, τα οποία τελικά κρίθηκαν συνταγματικά. Ο φιλελεύθερος μελλοντικός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε ακόμη ότι πρώτα πρέπει να διευθετηθούν όλα τα συνταγματικά ζητήματα και να ψηφίσει το Κοινοβούλιο. «Αν πάμε σε γενική υποχρέωση εμβολιασμού, εφόσον υπάρχει ευρεία συμφωνία των συνταγματολόγων ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αντισυνταγματικό», το πιθανότερο είναι ότι θα επιβληθεί και πρόστιμο για τους παραβάτες, σημείωσε.

Από την πλευρά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Τίνο Χρουπάλα τόνισε σήμερα ότι αναμένει οι βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν ομόφωνα κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού, όταν θα έρθει στο Κοινοβούλιο. «Περιμένω απόρριψη σε ποσοστό 100%», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Η συμπρόεδρος της Κ.Ο. Αλίς Βάιντελ δήλωσε αντίστοιχα ότι ο κ. Σολτς «υπερβαίνει τα όρια» με την πρόταση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των ενηλίκων και έκανε λόγο για «επίθεση της κυβέρνησης κατά του δικαιώματος στη σωματική ακεραιότητα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Γερμανία: «Κλειδώνει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός- «Ναι» στην πρόταση Σολτς από Αριστερά και Φιλελεύθερους (FDP)"

Συνελήφθη πατέρας - αρνητής μάσκας που μήνυσε τους εκπαιδευτικούς

Πατέρας, αρνητής των μέτρων κατά του κορωνοϊού, απαίτησε να μπει ο γιος του στο σχολείο χωρίς προστατευτική μάσκα και προσκόμιση σχετικού αρνητικού self τεστ, όπως ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο πατέρας κατέθεσε εν συνεχεία μήνυση εναντίον των εκπαιδευτικών, εξέλιξη για την οποία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε την κράτησή του για ψευδή καταμήνυση. Το περιστατικό συνέβη το πρωί σε Γυμνάσιο, στην Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

Ο πατέρας αναμένεται να προσαχθεί αύριο ενώπιον της Εισαγγελικής Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση για το θέμα των αρνητών γονιών που μηνύουν εκπαιδευτικούς είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, ζητώντας από τις κατά τόπους Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών να διερευνούν άμεσα, εάν οι συγκεκριμένες ενέργειες συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σε καταφατική περίπτωση να ενεργούν, όπως ορίζει ο νόμος.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη πατέρας - αρνητής μάσκας που μήνυσε τους εκπαιδευτικούς"

Καταργείται η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους

Μόνον από γιατρούς νοσοκομείων και του λοιπού δημόσιου τομέα Υγείας θα μπορούν να λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Με την τροπολογία, που παρατίθεται πιο κάτω, καταργείται -από την 1η Ιανουαρίου 2022- διάταξη του νόμου 4368/16, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα χορήγησης συνταγής είχαν και πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί.

Στην καταργούμενη διάταξη αναφερόταν πως «οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές Υγείας».

Το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει με την ψήφιση της τροπολογίας (άρθρο 2) που κατατέθηκε χθες, είναι το εξής:

«Ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως προσδιορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται μέσω των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 (Α' 254), των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας ΝΠΙΔ, των μονάδων Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α' 96), όλων των δημόσιων μονάδων παροχής υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4486/2017 και των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων νοσοκομείων, των Δημοτικών Ιατρείων, καθώς και μέσω των εποπτευόμενων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ιδρυμάτων αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας.

Η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία. Φάρμακα υψηλού κόστους, που εμπίπτουν στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α΄6), παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Οι ιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), καθώς και οι απασχολούμενοι στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α' 51), έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω. 

Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές Υγείας».

Δαπάνη

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κατάργηση του άρθρου κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του ελληνικού Δημοσίου, που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Επισημαίνεται πως, μέσω του αποκλεισμού -και μόνο- του ιδιωτικού τομέα από τη συγκεκριμένη διαδικασία και μέσω της δωρεάν συνταγογράφησης από ιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΥ, η προτεινόμενη διάταξη επιδιώκει να ελέγχει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογίσει το κόστος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές Υγείας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταργείται η συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους"

Διώρυγα Κορίνθου: 32 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών

Υπογράφηκε η δέσμευση του ποσού των 32 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών στα πρανή στη διώρυγα Κορίνθου, παράλληλα με την έγκριση της διαδικασίας ανάθεσης και τις καλούμενες εταιρείες που θα υποβάλλουν προσφορά.

Αυτό ανακοινώθηκε έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τον υφυπουργό Γεώργιο Καραγιάννη.

>Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι μελέτες έχουν εγκριθεί και στις αρχές του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης στην Διώρυγα.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γεώργιος Καραγιάννης προέβη σε συνολική ενημέρωση στον κ. Δήμα για την πρόοδο των εργασιών και για τις εξελίξεις που αφορούν το έργο.

Ο κ. Δήμας δήλωσε χαρακτηριστικά πως:

«Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δεν αφορά μόνο τον Νομό Κορινθίας, αλλά και το σύνολο της επικράτειας. Το κύριο μέλημα όλων μας είναι να ξανανοίξει η Διώρυγα το συντομότερο, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της, τόσο για τους εργαζόμενους αλλά και για όσους πραγματοποιούν την διέλευση».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διώρυγα Κορίνθου: 32 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών"

Πάτρα: Εισέπρατταν χρήματα από επιδόματα δικαιούχων «κλέβοντας» 1.000 κωδικούς χρηστών του taxisnet

Εξαρθρώθηκε στην Πάτρα κύκλωμα παράνομης πρόσβασης σε σύστημα προσωπικών δεδομένων και υπεξαίρεση. Έχουν εξιχνιασθεί 20 περιπτώσεις αφαίρεσης χρημάτων με παθόντες δικαιούχους επιδομάτων παιδιών.

Για την παράνομη δράση του κυκλώματος στην Πάτρα συνελήφθη σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας ένας 28χρονος, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών και υπεξαίρεση, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας έχουν εξιχνιασθεί τουλάχιστον 20 περιπτώσεις αφαίρεσης χρημάτων με παθόντες δικαιούχους επιδομάτων παιδιών!

Για την ίδια υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη άνδρα και μιας γυναίκας, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η συγκεκριμένη υπόθεση, σχετίζεται με κλοπή σε λογιστικό γραφείο, από το οποίο αφαιρέθηκαν περίπου 1.000 κωδικοί και ονόματα χρηστών του Taxisnet.

Πάτρα: Το… timelive των απατεώνων 

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, δράστες διέρρηξαν στις 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Αστυνομία, λογιστικό γραφείο σε περιοχή της Αχαΐας και αφαίρεσαν δύο βιβλία, τα οποία περιείχαν προσωπικούς κωδικούς taxisnet περίπου 1.000 πολιτών.

Περίπου ένα μήνα μετά, στις 29 και στις 30 Νοεμβρίου, έξι γυναίκες κατήγγειλαν στο τμήμα Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, ότι δεν είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους επιδόματα παιδιών, συνολικού ύψους 4.000 ευρώ.

Το πρωί της Τρίτης (30.11.2021), ο 28χρονος πήγε σε κατάστημα ταχυδρομικών υπηρεσιών και δηλώνοντας ψευδή στοιχεία, αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει ανάληψη χρημάτων από λογαριασμό, που είχε εκδοθεί στο όνομα του συνεργού του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Από τις έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, προέκυψε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι τα επιδόματα παιδιών είκοσι τουλάχιστον γυναικών, είχαν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο συνεργών του συλληφθέντα, ενώ στους ίδιους λογαριασμούς εντοπίστηκαν συνολικά 14.000 ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευτεί σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Πάτρα: Πώς χτυπούσαν οι αετονύχηδες 

Ως προς την μεθοδολογία των δραστών, από τις έρευνες της Αστυνομίας προέκυψε ότι, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet, που είχαν αφαιρέσει από το λογιστικό γραφείο, εισέρχονταν στην πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων, για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιών και άλλαζαν το λογαριασμό πίστωσης του επιδόματος, εισάγοντας ΙΒΑΝ με δικαιούχους τους συνεργούς τους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, συνεχίζουν οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τροποποιηθεί τα στοιχεία IBAN και άλλων δικαιούχων επιδομάτων παιδιών και έχουν αφαιρεθεί χρηματικά ποσά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Εισέπρατταν χρήματα από επιδόματα δικαιούχων «κλέβοντας» 1.000 κωδικούς χρηστών του taxisnet"

Έφοδος σε οικισμό Ρομά που ρήμαζαν καλώδια φωτισμού στη Ρόδο

Περισσότερες από 40 προσαγωγές έκανε ένα μικτό κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφαλείας, της Τάξης, της Τροχαίας, της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. από τον καταυλισμό των Ρομά στο Κορακόνερο για να εντοπίσει πέντε «κυνηγούς» χαλκού που είχαν λεηλατήσει το δίκτυο φωτισμού στην Εθνική οδό Ρόδου - Λίνδου.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί που είχαν μαζί τους σκύλους εκπαιδευμένους στην ανίχνευση εκρηκτικών και ναρκωτικών, δεν βρήκαν ανάμεσα στους προσαχθέντες τα μέλη της σπείρας που ξήλωνε... χιλιόμετρα καλωδίων ηλεκτροδότησης από τους στύλους. Τρία από τα πέντε μέλη της διαπιστώθηκε ότι είναι μέλη συγκεκριμένης οικογένειας που εδρεύει στο Ζεφύρι Αττικής και εκδόθηκε σήμα για την αναζήτησή τους. Από τους προσαχθέντες, δυο κατηγορούνται για μη έκδοση ταυτοτήτων.

Τα μέλη της σπείρας έχουν καταγραφεί από κάμερες σε τουλάχιστον δύο από τις έξι περιπτώσεις κλοπής καλωδίων που ερευνώνται, τα πέντε επί της εθνικής οδού από Αρχάγγελο προς Χαράκι, στον κυκλικό κόμβο Μασάρων, από γέφυρα Γαδουρά προς Κάλαθο και στο ύψος προς παραλία Τσαμπίκα απ' όπου ξήλωσαν καλώδια συνολικού μήκους πέντε χιλιομέτρων και επί της επαρχιακής οδού Χαράκι - Μαλώνα απ' όπου έκλεψαν άλλα 1.200 μέτρα!

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έφοδος σε οικισμό Ρομά που ρήμαζαν καλώδια φωτισμού στη Ρόδο"

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή

Είδηση έβγαλε η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη  στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός είπε ότι ζήτησε από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. «Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

«Πρωταγωνιστής αυτής της συζήτησης είναι η υγεία γιατί σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Aids εξετάζουμε προβλέψεις που κατοχυρώνουν δικαιώματα φορέων και ασθενών», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Για το θέμα του Aids ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεσπίζεται η επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και σε αντιρετροϊκές συνταγές. Επίσης, η καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και τον περιορισμό της μετάδοσης του HIV. Και τέλος, μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν όπως είπε και αναγνωρίζεται η δυνατότητα τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον λαμβάνουν κανονικά την θεραπεία τους. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έτσι αίρονται απαράδεκτες διακρίσεις.

Όσον αφορά στην πανδημία και των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος εμβολιασμός γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός». Τόνισε ακόμα ότι αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας και δεν έρχεται σε ουδέτερο χρόνο αλλά και ενόψει της μετάλλαξης  Όμικρον και την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που έρχεται πρώτη σε θύματα covid αλλά τελευταία σε επιθυμία να εμβολιαστεί. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι αυτό έρχεται ως κορύφωση μιας προσπάθειας πειθούς. Η υπόθεση αυτή με βασάνισε προσωπικά και κάθε έννοια υποχρεωτικότητας είναι για μένα δυσκολοχώνευτη. Νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και το καλό εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Θα είμαι πρόσκαιρα πολιτικά αυστηρός αλλά στο τέλος θα αποδειχθώ υγειονομικά σωστός. 

Απαντώντας σε ερωτήματα που έχουν τεθεί τόνισε ότι τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. Εννέα στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Πρόκειται αναντίρρητα για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και μένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το ΕΣΥ και με άλλες ασθένειες.

Για την Όμικρον είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης αυτής αλλά ξέρουμε ότι αν επιταχύνουμε την πρώτη και την τρίτη δόση θα θωρακιστούμε. Οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας έδειξαν μεγάλη απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για πρώτη δόση. Είναι η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες. Αναφέρθηκε στην έννοια της αναλογικότητας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. 

Για την αυστηρότητα των 100 ευρώ που θα επιβάλλεται ως πρόστιμο εξήγησε ότι δίνει στην ρύθμιση τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Είναι και αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων που ήδη δοκιμάζονται. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Στην Αυστρία τα πρόστιμα είναι 7.000 ευρώ. Είναι ένα σημαντικό αντίτιμο αλλά είναι αντικίνητρο απέναντι στην αρρώστια και τον πόνο.

Εκτίμησε επίσης ότι έγιναν πολλά για να πειστούν οι πολίτες, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης Ελευθερία οι κινητές μονάδες έφτασαν παντού. Θύμισε επίσης την καθιέρωση της 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού αλλά και τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους. 

 «Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε την δωρεάν διάθεση self test και τότε λοιδορηθήκαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού έχει φτάσει στους συμπολίτες μας με κάθε τρόπο. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι με αυτή την εκστρατεία φτάσαμε στα επίπεδα που είμαστε σήμερα. Το 17% των άνω των 60 δεν είναι αμελητέο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους εμβολιάσουμε. 

Για την συνταγματικότητα του μέτρου είπε ότι δεν εγείρεται τέτοιο θέμα και πως το άρθρο 5 παράγραφος 5 αναφέρεται ρητά ότι το Κράτος μεριμνά για την δημόσια υγεία, είπε. «Η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα γιατί δεν επεκτείνεται παντού η υποχρεωτικότητα είπε ότι «οι δράσεις πρέπει να είναι αναλογικές. Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν οι ΜΕΘ από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν».

Έδωσε και στοιχεία λέγοντας ότι έχουν κλειστεί σχεδόν 20 χιλιάδες ραντεβού από όταν ανακοινώθηκε το μέτρο ενώ ο μέσος όρος ήταν πριν 2.000 την ημέρα. Αν συνεχίζουμε με αυτό τον ρυθμό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι αποτελεσματικό. Είναι μια κίνηση που έρχεται να πλαισιώσει μια πολιτική με συνέπεια και αποτέλεσμα. 

Τόνισε ακόμα ότι δεν μπορούμε να βάλουμε τίτλους τέλους σε αυτή την πανδημία καθώς έπεσαν έξω οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων που έλεγαν ότι με 70% τείχος ανοσίας θα πηγαίναμε καλά, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος και στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι είναι έτοιμος να ακούσει κάθε ρεαλιστική πρόταση για να απαλλαγούμε από αυτό τον εφιάλτη αλλά όχι με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η προαιρετική υποχρεωτικότητα. Αναφερόμενος σε όσα είπε νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης είπε ότι είχε επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. 

«Πατάτε σε δυο βάρκες αλλά είναι καιρός για καθαρές κουβέντες», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Θύμισε ότι χαρακτήριζε εξευτελιστικό το χαρτζιλίκι όπως το είχε χαρακτηρίσει των 150 ευρώ στους νέους. Τώρα ζητάτε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι. Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Σταματήστε να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση μέσα από μια παγκόσμια οικονομική κρίση, είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Ναι ή όχι στην προτροπή των μεγαλύτερων για να πάρουν και αυτοί την θέση τους στο τείχος ανοσίας. Και μπορούμε επιτέλους να χτίσουμε ένα εθνικό υγειονομικό μέτωπο;»

«Αισθάνομαι ότι κάνω το καθήκον μου και έχω ήσυχη την συνείδησή μου. Με αίσθημα ευθύνης και με πολιτικά δύσκολες αποφάσεις», κατέληξε. Τόνισε ακόμα ότι ο στόχος θα έχει επιτευχθεί μόνο όταν δεν θα έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο 100 ευρώ. 

Δείτε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή"

Κορωνοϊός - Κως: Κόλλησαν όλες οι μοναχές στη Μονή Αγίου Νεκταρίου - Ήταν ανεμβολίαστες

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κω μετά τον εντοπισμό των μαζικών θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο νησί και συγκεκριμένα στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου.

Από τις επτά μοναχές έχουν νοσήσει όλες, ενώ τον ιό κόλλησε και ο φαρμακοποιός που τις επισκέφτηκε προκειμένου να τους κάνει τα τεστ! Κατά πληροφορίες και οι επτά μοναχές ήταν ανεμβολίαστες.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr μοναχή, η μονή εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα ενώ από τις επτά που νόσησαν οι δύο εμφάνισαν πιο βαριά συμπτώματα: «Δύο αδελφές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κορωνοϊό, ωστόσο δεν έχει χρειαστεί -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Εύχομαι να μην χρειαστεί και να πάνε όλα καλά, όμως αγωνίζονται. Και οι δύο αδελφές είναι γύρω στα 60. Η μία έχει πυρετό και κάνει προσπάθειες να τον αντιμετωπίσει, ή άλλη παρουσιάζει άλλο σύμπτωμα».

Υπάρχουν υποψίες πως οι μοναχές κόλλησαν τον ιό στην μεγάλη γιορτή του Αγίου Νεκταρίου όταν τους επισκέφτηκε πλήθος πιστών για προσκύνημα: «Σταδιακά αρχίσαμε να νοσούμε η μία μετά την άλλη, δεν κολλήσαμε όλες μαζί. Στις 9 Νοεμβρίου είχαμε την γιορτή του Αγίου μας, του Αγίου Νεκταρίου και η αλήθεια είναι πως μας επισκέφτηκαν πιστοί. Θεωρούμε πως ίσως εκεί κολλήσαμε γιατί το πρώτο κρούσμα βρέθηκε λίγες ημέρες μετά. Μπήκε ο ιός στη Μονή και κολλήσαμε όλες. Με την βοήθεια του Θεού ευτυχώς οι περισσότερες πάμε καλύτερα».

Για τα μοριακά τεστ εκλήθη φαρμακοποιός της Κω που επίσης βρέθηκε θετικός: «Ο φαρμακοποιός που μας επισκέπτεται πάντα ήρθε μας έκανε τα τεστ και δυστυχώς νόσησε κι εκείνος, όμως μαθαίνουμε πηγαίνει καλά στην υγεία του και πως τελειώνει σε λίγες ημέρες η καραντίνα του».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Κως: Κόλλησαν όλες οι μοναχές στη Μονή Αγίου Νεκταρίου - Ήταν ανεμβολίαστες"

Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν το δημαρχείο Θερμαϊκού – Στο στόχαστρο το χρηματοκιβώτιο

Στο στόχαστρο διαρρηκτών μπήκε το δημαρχείο Θερμαϊκού σήμερα το πρωί! Άγνωστοι δράστες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους μπήκαν στο δημαρχείο κι αμέσως κατευθύνθηκαν στο χρηματοκιβώτιο απ΄ όπου άρπαξαν 500 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Thestival.gr o δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής.

«Η καθαρίστρια που πήγε στις 5:00 το πρωί, έπεσε επάνω τους. Ευτυχώς οι δράστες τράπηκαν σε φυγή χωρίς να έχουμε χειρότερα. Καλέσαμε άμεσα φυσικά την Αστυνομία, με τις έρευνες να βρίσκονται σε καλό δρόμο. Μάλιστα, οι δράστες φέρεται να κινήθηκαν με κλεμμένο όχημα», αναφέρει ο δήμαρχος.

Ο κ. Τσαμασλής τονίζει τέλος ότι: “θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να είμαστε οι τελευταίοι που έπεσαν θύματα διαρρηκτών στην περιοχή μας”.

Οι δράστες αναζητούνται από τις Αστυνομικές Αρχές που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν το δημαρχείο Θερμαϊκού – Στο στόχαστρο το χρηματοκιβώτιο "

Ολη η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Προβλέπει ότι για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και τη 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με την τροπολογία εξαιρούνται:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης παρ. 1, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. 

Εάν η πρώτη δόση γίνει από τη 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.

Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον  προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης. 

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. 


Ολη η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολη η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news