facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Κλιματιζόμενες αίθουσες ενόψει του καύσωνα ανοίγει ο δήμος Αθηναίων

Ο δήμος Αθηναίων θα διαθέσει από αύριο 27 Ιουλίου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι αίθουσες, οι οποίες σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου θα παραμένουν καθημερινά ανοιχτές (8 π.μ. - 9 μ.μ.) μέχρι τη λήξη του καύσωνα, για την φιλοξενία ατόμων των παραπάνω κοινωνικών ομάδων, βρίσκονται στις Λέσχες Φιλίας του Νέου Κόσμου, της Κολοκυνθούς και τη Λαμπρινής.

Στους χώρους θα τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον Covid -19. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής των πολιτών στο χώρο, θα τηρηθεί η ελάχιστη απόσταση του ενάμιση μέτρου (1,5) μεταξύ των ατόμων, ενώ ο ανώτατος αριθμός υποδοχής ατόμων ανά χώρο, δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα.

Παράλληλα, οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) με επιπρόσθετες βάρδιες, θα συνεχίσουν εντατικά το έργο τους και τις ημέρες του καύσωνα. Στη διάρκεια των επιτόπιων παρεμβάσεών τους στον άστεγο πληθυσμό, οι ομάδες του streetwork θα προσφέρουν δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης, θα ενημερώνουν για τη λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων που διαθέτει ο δήμος και θα δίνουν οδηγίες για την προστασία τους από τον καύσωνα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλιματιζόμενες αίθουσες ενόψει του καύσωνα ανοίγει ο δήμος Αθηναίων"

Κύπρος: Ένας νεκρός και 851 κρούσματα κορονοϊού

Έναν θάνατο και 851 (ποσοστό θετικότητας: 1,18%) νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, το οποίο σημειώνει ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Κύπρο ανέρχεται σε 404.

Νοσηλεύονται 270 ασθενείς COVID-19, εκ των οποίων οι 76 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 85,5% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 71.959 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 98.569.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ένας νεκρός και 851 κρούσματα κορονοϊού"

Καιρός αύριο: «Καμίνι» η χώρα με 40αρια – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Ο καιρός αύριο, Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας έως 7 μποφόρ. Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία έως 39 με 40, στην κεντρική Μακεδονία έως 38 με 39 και στα νησιά του Ιονίου έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. 

Η πρόγνωση του καιρού για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρό: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και κατά τόπους στη κεντρική Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην Ήπειρο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Αρχικά ανατολικοί βορειοανατολικοί και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 20 έως 38 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και το εσωτερικό της Ηπείρου έως 39 με 40 βαθμούς Κεσλσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θεσσαλία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Καμίνι» η χώρα με 40αρια – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν"

Χρυσοχοΐδης: Το 50% όσων υπηρετούν στην Άμεση Δράση είναι ανεμβολίαστοι

Οι μισοί υπηρετούντες στην Άμεση Δράση είναι ανεμβολίαστοι, αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δημοσιογράφο των Νέων, Γιώργο Παπαχρήστο. Ανάλογη μάλιστα είναι η κατάσταση και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αυτή τη στιγμή.

Ειδικότερα, όπως γράφει ο Γιώργος Παπ: «Υπάρχει αυτή η τρέλα με τους “ψεκασμένους” αρνητές του εμβολίου, που τα έκαναν και πάλι λίμπα το βράδυ του Σαββάτου και η Αστυνομία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει χημικά και ξύλο, προκειμένου να τους διαλύσει στην πιο κρίσιμη φάση της τουριστικής περιόδου, στο κέντρο της Αθήνας. Έγιναν, λέει, 25 προσαγωγές και μεταξύ αυτών που προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ βρισκόταν και ένας αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Που διαδήλωνε και αυτός κατά των εμβολιασμών. Με αφορμή αυτό το γεγονός, κάλεσα στο τηλέφωνο τον αρμόδιο υπουργό Χρυσοχοΐδη και έμεινα έκπληκτος από την απάντησή του: “Μα νομίζεις ότι είναι ο μόνος στην Αστυνομία; Στην Αμεση Δράση σε πληροφορώ ότι το 50% που υπηρετούν εκεί είναι ανεμβολίαστοι. Και στην Πυροσβεστική μη νομίζεις ότι είναι καλύτερη η κατάσταση, το ίδιο περίπου συμβαίνει”. Το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ένας στους δύο ανθρώπους που θα σπεύσουν στην κλήση μας, αν μας συμβεί κάτι, θα είναι ανεμβολίαστος! Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όλους μας. Δεν υπάρχει σωτηρία, θα συμφωνήσετε, φαντάζομαι…».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Το 50% όσων υπηρετούν στην Άμεση Δράση είναι ανεμβολίαστοι"

Προκλητικός Τατάρ: Θα αποζημιώσουμε με περιουσίες Ελληνοκυπρίων τους Τουρκοκύπριους

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του ανέφερε πως όσοι Τουρκοκύπριοι άφησαν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές (κατά την εισβολή του 1974) έχουν το δικαίωμα να πάρουν αντίστοιχη (ελληνοκυπριακή) περιουσία στα κατεχόμενα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 1974 οι Τουρκοκύπριοι δεν εκδιώχθηκαν από τις περιουσίες τους αλλά επέλεξαν να τις εγκαταλείψουν και να μετακινηθούν στις κατεχόμενες από τους Τούρκους περιοχές. Οι περιουσίες που άφησαν στις ελεύθερες περιοχές τους ανήκουν και τυγχάνουν διαχείρισης από το υπουργεί εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν έχουν παραχωρηθεί σε Ελληνοκύπριους.

Ακόμα και οι τουρκικές ονομασίες στους δρόμους που διέμεναν παρέμειναν οι ίδιες, ενώ τα σπίτια τους συντηρούνται με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι «νόμοι» και το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους δίνουν το δικαίωμα να δοθούν περιουσίες ελληνοκυπρίων στους Τουρκοκύπριους που μετακινήθηκαν στα κατεχόμενα. Με απλά λόγια διατηρούν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές και σφετερίζονται και τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Η επιτροπή αποζημιώσεων, είπε ο Τατάρ, αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο και περιλαμβάνει ξένους δικαστές και οι αποφάσεις της είναι αποδεκτές από ΕΔΑΔ, για να προσθέσει ότι έχει σημαντικό σκοπό να εξετάσει αιτήσεις. Αυτό, είπε, θα το κάνουμε γνωστό και όταν ανοίξουμε το Βαρώσι. Με την στήριξη της Τουρκίας, είπε, «έχουμε προβεί σε κάποιες πρωτοβουλίες. Και όπως είπαμε στο Βαρώσι, εκείνοι που έχουν νόμιμα περιουσιακά δικαιώματα θα πρέπει να αποταθούν στην επιτροπή».

Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου όπως 3.5% της περιοχής των Βαρωσίων τεθεί υπό πολιτική διακυβέρνηση, «πρώην κάτοικοι» θα έχουν το δικαίωμα εγκατάστασης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ανοίγματος της περιοχής συνεχίζεται. Θα συνεχιστεί επίσης η εργασία ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων που δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές.

Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η πρόταση για δημιουργία δύο χωριστών κυρίαρχων και ισότιμων κρατών στην Κύπρο, που έχει τη στήριξη της πιο δυνατής χώρας στην περιοχή, δηλαδή της Τουρκίας, και που τέθηκε στο τραπέζι στη Γενεύη όπως και η πρωτοβουλία των Βαρωσίων, συνεχίζει να έχει μεγάλες επιπτώσεις παγκόσμια. Επέκρινε δε δυνάμεις στα κατεχόμενα ότι συμπεριφέρονται όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δεν υπάρχει λόγος επιδίωξης μιας ομόσπονδης λύσης, είπε για να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μια λύση που θα βασίζεται σε ομοσπονδία δεν είναι δυνατή μετά το σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκλητικός Τατάρ: Θα αποζημιώσουμε με περιουσίες Ελληνοκυπρίων τους Τουρκοκύπριους"

Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ για Σάκκαρη: «Για να σε δείχνει η ΕΡΤ πρέπει να έχεις γκομενο το γιο του Πρωθυπουργού»

Έντονή ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το tweet που έκανε η πρωταγωνίστρια των σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του κόμματος, Άννα Ελεφάντη, με αφορμή τη μη προβολή από πλευράς της ΕΡΤ των βίντεο από τις προσπάθειες αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ζούμε στη χώρα που για να σε δείχνει η ΕΡΤ πρέπει να έχεις γκόμενο τον γιο του Πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια η σύζυγός του και τώρα ο γιος του και μια παγκόσμιου επιπέδου αθλήτρια. Στόχος πάντα ο Κυρ. Μητσοτάκης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο πόλεμος λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ούτε όρια, ούτε ηθικές αναστολές. Η λάσπη σήμερα εκτοξεύεται από την πρωταγωνίστρια των σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του κόμματος Άννα Ελεφάντη, με ένα χυδαίο σεξιστικό σχόλιο, στην κορυφαία τενίστρια Μαρία Σάκκαρη, τη στιγμή που αγωνίζεται στο Τόκιο. Περιμένουμε το επόμενο βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ με την κα Ελεφάντη να μας μιλάει για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο κ. Τσίπρας δίνει το σήμα της χυδαιότητας και οι υπόλοιποι ακολουθούν», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ στην οποία επισυνάπτεται το σχετικό tweet.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ για Σάκκαρη: «Για να σε δείχνει η ΕΡΤ πρέπει να έχεις γκομενο το γιο του Πρωθυπουργού»"

Κορονοϊός: Οργισμένη αντίδραση Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους για αντιεμβολιαστές και γιατρούς

«Άστραψε και βρόντηξε» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, 26.07.2021, για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αφού αρχικά ανακοίνωσε πως η Επιτροπή εισηγείται την έναρξη των εμβολιασμό και σε παιδιά 12 έως 15 ετών, με την πλατφόρμα για ραντεβού να ανοίγει στις 30 Ιουλίου ρωτήθηκε για τους αντιεμβολιαστές που τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες σε πολλά σημεία της χώρας και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Απαντώντας για το αν μπορούν να πειστούν τελικά όλοι αυτοί, η Μαρία Θεοδωρίδου δεν… κρύφτηκε και τα είπε όλα σε δυο προτάσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Για το θέμα των αντιεμβολιαστών, με είχανε ρωτήσει και σε μία άλλη συνέντευξη τι θα έλεγα σε αυτούς τους αντιεμβολιαστές. Μιλάμε για αντιεμβολιαστές και όχι για διστακτικούς.

Δεν θα έλεγα τίποτα. Διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν. Αυτό είναι ένα γεγονός και μάλιστα προσπαθούν πολλοί να πείσουν κι αυτόν που πρεσβεύει υπέρ του εμβολιασμού. Νομίζω πως τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις που κάνουν για τη διαμαρτυρία, πιστεύω ότι κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούνε στα νοσοκομεία».

Οργή και από Θεμιστοκλέους για τους γιατρούς που συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα, ασκώντας και ο ίδιος σκληρή κριτική και ειδικά σε γιατρούς που εκφράζουν τέτοιες απόψεις.

Ήταν ξεκάθαρος ως προς το τι συνιστά προσωπική άποψη ή ελευθερία έκφρασης και τι συνιστά ιατρική και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, λέγοντας αναλυτικά: «Αν δούμε την θετική πλευρά του πράγματος, οι ηλικιακές ομάδες 18-24 ετών και 25-29 ετών δείχνουν μια σημαντική αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα (σ.σ. στον εμβολιασμό). Ειδικά στο 18-24 που είχε ξεκινήσει πολύ νωθρά, βλέπουμε μια πολύ σημαντική συμμετοχή τις τελευταίες μέρες.

Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, θα πρέπει να διακρίνουμε δύο πράγματα: Το ένα είναι η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε Δημοκρατίας, ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης οποιουδήποτε. Κάποιος ο οποίος είναι υγειονομικός ή επιστήμονας, είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί διάφορους κανόνες.

Όπως ξέρουμε στην ιατρική, είναι πολύ εύκολο κάποιος… η ιστορία τους έχει ονοματίσει «τσαρλατάνους» ή οτιδήποτε άλλο, σε μια πολύ μεγάλη δυσκολία όπως ένα πρόβλημα υγείας, κάποιος να το εκμεταλλευτεί αυτό και να εκφράσει μια διαφορετική άποψη.

Η διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο, που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς.

Ο εμβολιασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε. Είτε θέλει να εμβολιαστεί είτε όχι, είναι μια άλλη συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές. Αλλά ειδικά οι γιατροί οι οποίοι εκπέμπουν ένα μήνυμα παραπληροφόρησης -και είναι ξεκάθαρο- δεν είναι θέμα ιατρικής άποψης, υπάρχουν όργανα.

Ο καθένας δε μπορεί να ασκεί την ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στα πλαίσια κάποιου ο οποίος είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν τη νομοθεσία».

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα (σ.σ. μετά το 19.35)
 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Οργισμένη αντίδραση Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους για αντιεμβολιαστές και γιατρούς"

Διευκρινίσεις για τα δύο εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους τουρισμού και εστίασης

Διευκρινίσεις για τα δύο εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους τουρισμού και εστίασης παρέχει το υπουργείο Υγείας.

Σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1) Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο τεστ κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

2) Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας.

Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

3) Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr

4) Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 ημέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για τα δύο εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους τουρισμού και εστίασης"

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής για τις φορολογικές δηλώσεις – Έκπτωση 3% και για δηλώσεις ως τις 27 Αυγούστου

Φορο-έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού του φόρου εισοδήματος θα έχουν όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους στο Taxisnet έως τις 27 Αυγούστου, με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Το δικαίωμα της έκπτωσης είχαν – με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο – μόνο όσοι θα καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Ιουλίου.

Εμπρόθεσμες θεωρούνται και οι δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 27 Αυγούστου, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν διπλή δόση (Ιουλίου – Αυγούστου) έως το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, και αυτοί θα έχουν πλέον τη δυνατότητα έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει με αυτό τον τρόπο μια παράταση… δια της πλαγίας.

Χωρίς φόρο 7 στις 10 δηλώσεις

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί δηλώσεις από το 68% των υπόχρεων. Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί 4,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις όταν αναμένεται να κατατεθούν σχεδόν 6,5 εκατ. Από τα έως τώρα εκκαθαριστικά προκύπτει πως 7 στους 10 φορολογούμενους δεν θα πληρώσουν φέτος εφορία, αφού είτε έχουν επιστροφή φόρου είτε έλαβαν μηδενικά εκκαθαριστικά.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως:
  • 3 στις 10 δηλώσεις είναι χρεωστικές. Πάνω από 1,36 εκατ. δηλώσεις θα κληθούν να καταβάλουν συνολικό φόρο 1,05 δις ευρώ, δηλαδή ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 772 ευρώ.
  • 2 στις 10 δηλώσεις βγάζουν πιστωτικό εκκαθαριστικό. Σχεδόν 770.000 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 173,6 εκατ. ευρώ, με μέσο ποσό επιστροφής 225 ευρώ.
  • 5 στις 10 δηλώσεις είναι μηδενικές. Σχεδόν 2,33 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία.

Η καταβολή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, με εξαίρεση όσους υποβάλουν τη δήλωση από τις 28 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου, καθώς θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε 7 μηνιαίες δόσεις, λόγω της διπλής καταβολής για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγή της τελευταίας στιγμής για τις φορολογικές δηλώσεις – Έκπτωση 3% και για δηλώσεις ως τις 27 Αυγούστου"

Κορωνοϊός: Στα 2.070 τα νέα κρούσματα - 147 οι διασωληνωμένοι, 5 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.070, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 477.975 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.241 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.903 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 87.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.791 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -3.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 159 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η Αττική παραμένει η «πρωταθλήτρια» στα κρούσματα καθώς κατέγραψε 671 μολύνσεις. Δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη με 262 και 233 αντίστοιχα.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.070 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

93 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

100 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

30 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

98 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

164 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

82 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

85 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

19 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

262 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

40 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

20 κρούσματα στην Π.Ε.Ημαθίας

112 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

21 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

52 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

38 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

40 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

51 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

19 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

65 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

34 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

75 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.070 τα νέα κρούσματα - 147 οι διασωληνωμένοι, 5 θάνατοι"

Μεταφορά της αφετηρίας των ΚΤΕΛ Αττικής από το Πεδίον του Άρεως

Με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής από την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 οι αφετηρίες των γραμμών

ΑΘΗΝΑ – ΡΑΦΗΝΑ – ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ – ΜΑΡΑΘΩΝΑ (ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΣΟΥΛΙ, ΣΧΟΙΝΙΑ) και το αντίστροφο

καθώς και 

ΑΘΗΝΑ – ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ – ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ – ΛΑΥΡΙΟ – ΣΟΥΝΙΟ (ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΣ) και το αντίστροφο μεταφέρονται στο σταθμό του μετρό «Νομισματοκοπείο» επί της λεωφόρου Μεσογείων

Σημείωση

  Οι αφετηρίες για τις γραμμές Ωρωπού, Αγίων Αποστόλων και Σουνίου (μέσω παραλίας) παραμένουν στο Πεδίον Άρεως (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Βικτώρια»)

–  Οι αφετηρίες για τις γραμμές Μεγάρων και Βιλίων – Ερυθρών παραμένουν στο Θησείο (σταθμός ΗΣΑΠ «Θησείο»)

Σχετική τροποποίηση δρομολογίων του ΟΑΣΑ

Προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος στάθμευσης για τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ στην αφετηρία του Νομισματοκοπείου, ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε τροποποίηση των δρομολογίων δύο λεωφορειακών γραμμών.

Συγκεκριμένα:

Η γραμμή 406 μετατράπηκε σε κυκλική με μετονομασία σε Πευκάκια – Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας – Σταθμός Νομισματοκοπείο

Η γραμμή 407 μετατράπηκε σε κυκλική με μετονομασία σε Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας – Νέα Ζωή – Σταθμός Νομισματοκοπείο

 odigostoupoliti

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταφορά της αφετηρίας των ΚΤΕΛ Αττικής από το Πεδίον του Άρεως"

ΓΣΕΕ: Κατώτατη προσδοκιών και αναγκών η αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό

«Μπορεί ο βασικός στόχος θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού να είναι η προστασία ενός τμήματος της κοινωνίας από τη φτωχοποίηση, το ύψος όμως του κατώτατου μισθού στη χώρα μας και η μόλις 2% αύξηση που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», σχολιάζει η ΓΣΕΕ μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«Η οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα από 1.1.2022, δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δεν μειώνει την ανασφάλεια και επισφάλεια που διακρίνουν σήμερα την αγορά εργασίας.

Η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριώσει μέσω του Ινστιτούτου εργασίας της Συνομοσπονδίας το αίτημά της για την αναγκαιότητα άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια της προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η αύξηση των 13 ευρώ την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας κρίνουν κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών τους την απόφαση της κυβέρνησης. Σε μία κρίσιμη για αυτούς περίοδο λόγω και της πανδημίας -και μετά από 11 συνεχή χρόνια μνημονίων και σκληρών δημοσιονομικών μέτρων- χρειάζονται την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων και της προστασίας τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων εργασίας».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Κατώτατη προσδοκιών και αναγκών η αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό"

Ποινικός Κώδικας: Έρχονται αυστηρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα - Πιο δύσκολη και η αποφυλάκιση βαρυποινιτών

Tο πράσινο φως πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας από το υπουργικό συμβούλιο για τις νέες αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τις οποίες αυστηροποιούνται στο έπακρο τα βαριά ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα, όπως είναι αυτά στα Γλυκά Νερά και στη Φολέγανδρο που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης αυστηροποιούνται τα σεξουαλικά εγκλήματα και τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων και έμφυλης βίας, ενώ την ίδια στιγμή επιμηκύνεται ο χρόνος εξόδου από τις φυλακές των βαρυποινιτών και ισοβιτών, που έχουν διαπράξει βαριά κακουργήματα.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και αναμένεται να τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, επιδιώκεται η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και η προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα, η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτεία και τη Δικαιοσύνη, καθώς επίσης η ορθή εφαρμογή των δικαιϊκών μας κανόνων που αποτελούν τον βασικό άξονα του ποινικού μας πολιτισμού.

Επιπλέον, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις επιδιώκεται η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, trafficking, κ.λπ.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζεται το νομοθετικό κενό που προκάλεσε η κατάργηση ή η υποβάθμιση μείζονος ποινικής απαξίας αδικημάτων, μετά την ισχύ των νέων Κωδίκων, ενώ την ίδια στιγμή, εναρμονίζονται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναφορικά με τα δικαιώματα προστασίας των ανηλίκων και ενηλίκων θυμάτων.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις των δύο Κωδίκων, κινούνται σε τέσσερεις βασικούς άξονες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι:

Πρώτον, στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας,

Δεύτερον, στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα,

Τρίτον, στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κ.λπ., στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή) και

Τέταρτον, στην κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Αναλυτικότερα, οι νέες ρυθμίσεις, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν:

- Μόνον την ποινή της ισοβίου καθείρξεως για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου και της θανατηφόρας ληστείας.

- Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του και για ένα έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και για τρία έτη εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.

- Αυτεπαγγέλτως θα διώκεται πλέον η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και η προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους.

- Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν τελείται σε χώρο εργασίας, κ.λπ. (σεξουαλική παρενόχληση, κ.ά.) τιμωρείται πλέον μόνο με φυλάκιση (καταργήθηκε η δυνατότητα της εναλλακτικής καταδίκης με χρηματική ποινή) και διώκεται αυτεπάγγελτα.

- Το αδίκημα της αιμομιξίας επανέρχεται στην κακουργηματική μορφή του, καθώς με τις αλλαγές που είχαν γίνει στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούνιο του 2019 ήταν πλημμέλημα.

- Το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιον τους (άρθρο 339 Π.Κ.), τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα

- Η παλαιά διάταξη του άρθρου 310 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα για τη βαριά σωματική βλάβη επαναφέρεται.

- Αυστηροποιείται η διάταξη για τη σωματική βλάβη από αμέλεια (άρθρο 314 παρ. 1 Π.Κ.) και προστίθεται νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας.

- Επαναφέρεται η διάταξη για την απρόσφορη απόπειρα, η οποία είχε καταργηθεί με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019.

- Αναδιαμορφώνεται και εξειδικεύεται το πλαίσιο για την παροχή κοινωφελούς εργασίας σε περίπτωση μη παροχής ή πλημμελούς παροχής αυτής από τον καταδικασθέντα.

Υφ΄ όρων απόλυση

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την υφ΄ όρων απόλυση των καταδικασθέντων προβλέπεται:

· Σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης για τα εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (διακεκριμένη μορφή), συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση, βιασμό και όλα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα, δίνεται η δυνατότητα για απόλυση υπό όρο μόνο αν έχουν εκτιθεί με ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής.

· Επιπρόσθετα, για τα παραπάνω εγκλήματα, για τις περιπτώσεις καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το κατώτατο όριο παραμονής στις φυλακές του καταδίκου αυξάνεται από τα 16 χρόνια (πραγματικής έκτισης) που ισχύει σήμερα στα 18 χρόνια.

· Απαγορεύεται η απόλυση με τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με βραχιολάκι (ηλεκτρονική επιτήρηση) σε μείζονος ποινικής απαξίας αδικήματα, όπως είναι ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, κ.λπ.

Με άλλα λόγια, για όσους διαπράττουν ιδιαζόντως ειδεχθή ή ειδεχθή εγκλήματα ή βαριά εγκλήματα οι προϋποθέσεις αποφυλάκισης αυξάνονται κατά 1/5. Με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα όσοι έχουν διαπράξει ειδεχθή ή βαριά εγκλήματα μπορούν να αποφυλακιστούν (υφ' όρον απόλυση) όταν εκτίσουν τα 2/5 της ποινής τους, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα προσφέρουν εργασία (πλασματική έκτιση της ποινής). Η εργασία (μεροκάματα) μέσα στις φυλακές (στα μαγειριά, στα πλυντήρια, στα λογιστήρια, κ.λπ.) αποτελεί ευνοϊκό καθεστώς (ευεργετικός υπολογισμός ημερών κράτησης) για τον κρατούμενο. Και αυτό γιατί η μια ημέρα εργασίας στις φυλακές εκλαμβάνεται από 1/2 έως 2 ημέρες κράτησης, ανάλογα σε ποίο χώρο του καταστήματος κράτησης εργάζεται. Εάν δεν προσφέρουν εργασία εντός των φυλακών τότε γεννάται δικαίωμα υφ΄ όρων απόλυσης, όταν εκτίσουν τα 3/5 της ποινής τους.

Τώρα, με τις νέες τροπολογίες, ο πήχης για την υφ΄ όρων απόλυση ανεβαίνει στα 4/5 έκτιση της ποινής με ευεργετικό υπολογισμό.

Κλοπές, παράνομη υιοθεσία, εμπρησμοί

Επιπλέον, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

· Διευρύνεται το αξιόποινο για τις παραβάσεις σχετικά με την υιοθεσία (άρθρο 360Α Π.Κ.) και προστίθεται μία ακόμα συμπεριφορά ως ποινικά αξιόλογη. Πλέον τιμωρείται τόσο εκείνος που δίνει το παιδί του σε υιοθεσία, όσο εκείνος που υιοθετεί και εκείνος που μεσολαβεί στην υιοθεσία αποκομίζοντας ο ίδιος ή προσπορίζοντας σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος.

· Αυστηροποιείται το πλαίσιο των ποινών στα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους όμως μορφή).

· Αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, δηλαδή για τον εμπρησμό, τον εμπρησμό δασών, την πλημμύρα, την έκρηξη κ.λπ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποινικός Κώδικας: Έρχονται αυστηρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα - Πιο δύσκολη και η αποφυλάκιση βαρυποινιτών"

Μητσοτάκης σε Υπουργικό Συμβούλιο: Αυξάνεται 2% ο κατώτατος μισθός

Την αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

Καλή σας μέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξή μας που αφορά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. Παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, η Κυβέρνηση αποφάσισε για φέτος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%. Όπως ξέρετε στον σχετικό διάλογο που προηγήθηκε, οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία. Και πράγματι -όπως όλοι γνωρίζουμε- το Α.Ε.Π. πέρυσι μειώθηκε περίπου κατά 8% κατά συνέπεια οι συνθήκες αυτές ισχύουν. Αυτό το οποίο όμως επίσης ισχύει είναι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι και προσωπικά.

Η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων. Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική. Αλλά η κατεύθυνσή της παραμένει ουσιαστική διότι δείχνει ότι σταθερό μέλημα αυτής της Κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί η αύξηση αυτή -εν μέσω των μεγάλων δυσκολιών της πανδημίας- σηματοδοτεί την αισιοδοξία μας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Με λίγα λόγια θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την απόφαση αυτή ως ένα διπλό σήμα: Ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά αφού παρά τις δυσκολίες, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019. Ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης. Και όλα αυτά πριν πέσουν ακόμα στην πραγματική οικονομία οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμίζω ότι η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος -πριν τις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές της Βουλής- θα κλείσει την Παρασκευή με την ολοκλήρωση των νομοθετικών εκκρεμοτήτων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, όμως, η αύξηση αυτή την οποία θα εισηγηθεί σήμερα ο Υπουργός Εργασίας είναι και σήμα του κοινωνικού προσανατολισμού της πολιτικής μας.

Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα της ανάκαμψης και του συλλογικού πλούτου διοχετεύονται κατά προτεραιότητα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη, με ρεαλισμό, με φειδώ αλλά και με δικαιοσύνη. Κυρίως, όμως, αυτή η μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το αύριο όλων: Ότι μπορούμε καλύτερα, πετυχαίνουμε καλύτερα και μας περιμένουν τα καλύτερα. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν φύγει ο κίνδυνος για την υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη στην οικονομία και στην κοινωνία. Γι’ αυτό και θα επαναλάβω -για ακόμα μία φορά- ότι ο εμβολιασμός γίνεται συλλογικό καθήκον. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς.

Από την πλούσια σημερινή μας ατζέντα, θα ήθελα επίσης να επισημάνω τις πολύ σημαντικές αλλαγές που θα εισηγηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα. Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας. Η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται. Αίρεται αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα, ενώ οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών. Πρόκειται με άλλα λόγια, για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος.

Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω την Κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος που θα εισηγηθεί το Υπουργείο Υγείας. Αφορά την προμήθεια σημαντικού εξοπλισμού τεσσάρων τομογράφων σε ισάριθμα περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και την πολύ σημαντική προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχος για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο έλειπε από την πόλη, από την περιοχή. Υπήρξε διαχρονικό αίτημα δεκαετιών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά για το κοινό καλό. Είναι και ένα χειροπιαστό παράδειγμα, βέβαια, ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για ένα νέο Ε.Σ.Υ. συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλα τα μέτωπα.

Τέλος, μιλώντας για επικαιρότητα, να σημειώσω και τις μεγάλες προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής αυτές τις μέρες. Σε συνθήκες ξηρασίας και πολύ ισχυρών ανέμων, μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, αντιμετώπισε παραπάνω από 50 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Σε γενικές γραμμές η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική έχουν πετύχει μέχρι σήμερα να μην έχουμε -δόξα τω Θεώ- θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα συνδράμει και άλλα κράτη, όπως την Ιταλία, που και αυτά δοκιμάζονται από μεγάλες πυρκαγιές. Φαίνεται πως αυτή η ριζική αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, η λειτουργία, επιτέλους, του 112, τα νέα μέσα που εξασφαλίστηκαν, ο έγκαιρος σχεδιασμός, όλα αυτά αποδίδουν. Όμως θέλω να τονίσω ότι ο Αύγουστος παραμένει ένας δύσκολος μήνας. Ήδη οι μετεωρολόγοι μας προειδοποιούν ότι μπορεί να βρεθούμε από το τέλος της επόμενης εβδομάδας αντιμέτωποι με έναν ακόμα μεγάλο καύσωνα παρατεταμένης διάρκειας. Για αυτό και είναι σημαντικό να εξακολουθούμε όλοι, όλες οι υπηρεσίες του Κράτους, να βρισκόμαστε σε απόλυτη επιφυλακή, μέχρι που να λήξει και τυπικά η αντιπυρική περίοδος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης σε Υπουργικό Συμβούλιο: Αυξάνεται 2% ο κατώτατος μισθός"

Ο πατέρας με το εξώδικο στην Κεραμέως ξαναχτυπά με επιστολή στον Πρωθυπουργό

Συνεχίζει τον αγώνα για δικαίωση του γιου του, ο Παναγιώτης Σταμάτης, ο πατέρας του μαθητή της Γ' Λυκείου που φέτος δοκίμασε τις δυνάμεις του στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ωστόσο έμεινε εκτός ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θεσπίστηκε φέτος μετά από απόφαση της Νίκης Κεραμέως.

Μετά το εξώδικο που απέστειλε στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πατέρας του μαθητή απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητά να μην εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με την οποία δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός ανωτάτων σχολών, ενώ όπως αναφέρει φαίνεται πως "ο μοναδικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων και η δρομολόγησή τους προς τα ιδιωτικά κολλέγια για όσες οικογένειες μπορούν να 'χρηματοδοτήσουν' τις σπουδές των παιδιών τους, στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και προς τα Δημόσια ΙΕΚ ή άλλες δομές κατάρτισης".

Στην επιστολή του ο πατέρας του εφήβου ζητά επίσης από τον πρωθυπουργό να δώσει τη δυνατότητα στους 25.000 μαθητές να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια, κάνοντας παράλληλα λόγο για "έγκλημα" απέναντι σε τόσες χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους, αλλά και απέναντι σε δεκάδες περιφερειακές σχολές που οδηγείτε σε αφανισμό και κλείσιμο αφού δεν θα έχουν πια σπουδαστές.

Αναλυτικά η επιστολή του πατέρα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη:

Προς:

Τον Εξοχότατο Πρωθυπουργό

κ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρόεδρο Κυβερνήσεως

Μέγαρο Μαξίμου

Ηρώδου Αττικού 19

106 74 ΑΘΗΝΑΙ


Αθήνα, 25 Ιουλίου 2021


Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

Δια της παρούσης επιθυμώ να σας πληροφορήσω και να Σας αναλύσω, τα τραγικά τεκταινόμενα στον χώρο της Παιδείας και συγκεκριμένα της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021.

Το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αποδείχθηκε ότι είναι προβληματικό. Το φορτώνουμε με μέτρα που δεν γνωρίζουμε τι παρενέργειες θα έχουν, γιατί είναι παρενέργεια η προσπάθεια περιορισμού του αριθμού των εισακτέων μέσω της ΕΒΕ.

Υποτίθεται ότι ο σκοπός της ΕΒΕ είναι να σπουδάζουν μόνο όσοι είναι ικανοί να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Τελικά δημιουργούμε νέα προβλήματα, που φορτώνονται πάνω στα προηγούμενα και φτάνουμε σε αδιέξοδο.

Έχουμε, δηλαδή, ένα προβληματικό σύστημα εισαγωγής, που χρησιμοποιεί λάθος κριτήρια επιλογής και πάνω σ’ αυτό βάζουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αυτό το κατώτατο όριο εισαγωγής στηρίζεται στο μέσο όρο των 4 μαθημάτων που εξετάστηκε ο υποψήφιος, όταν τα δύο είναι παράλογο να αποτελούν κριτήριο εισαγωγής.

Το Υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε για το έτος 2021, 77.500 θέσεις στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, δεν πρόκειται να καλυφθούν περισσότερες από 55.000 και χιλιάδες μαθητές και οικογένειες παραπλανήθηκαν-εξαπατήθηκαν, γιατί επένδυσαν σε χρόνο και χρήμα για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα για τα παιδιά τους χωρίς αντίκρισμα.

Μετά από ένα και πλέον χρόνο της πανδημίας (Covid-19), με κλειστά σχολεία και διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το υποδεέστερο υποκατάστατο της τηλεκπαίδευσης, μία μέθοδος πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα, το ΥΠΑΙΘ αποφασίζει με τον πλέον ανάλγητο τρόπο να μειώσει των αριθμό των εισακτέων εφαρμόζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Δε στηρίχτηκαν όσο έπρεπε οι μαθητές της περσινής Β΄ και της φετινής Γ΄ Λυκείου, που η πανδημία τους τράβηξε κυριολεκτικά το χαλί κάτω από τα πόδια. Που τους στέρησε το σχολείο τους, τους φίλους, τις δραστηριότητες, τους έρωτές τους. Που τους απομόνωσε και τους διπλοκλείδωσε στα σπίτια τους.

Αρκετά από αυτά τα παιδιά είδαν μέλη των οικογενειών τους, συγγενείς και φίλους να φεύγουν από τη ζωή ή να υποφέρουν στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία. Βίωσαν την ανεργία ή την δραστική οικονομική υποβάθμιση των γονιών τους. Έζησαν τη βία και την καταστολή στις διεκδικήσεις τους, στην πλατεία και στο δρόμο που έβγαιναν να πάρουν μια ανάσα.

Είναι τα παιδιά της πανδημίας τα οποία άξιζαν μια άλλη αντιμετώπιση που δυστυχώς δεν την είχαν, με ευθύνη της κ. Υπουργού που δεν τα σεβάστηκε, που μετέτρεψε τον υποχρεωτικό εγκλεισμό και τα lockdown στην κοινωνία και στην εκπαίδευση, σε εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων και ιογενούς μετάλλαξης του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Είναι οι υποψήφιοι που τα τιμώρησε το κράτος με την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» ώστε ό,τι κι αν έγραφαν να είναι σε ένα μεγάλο μέρος τους καταδικασμένα να βρουν την πόρτα των Πανεπιστημίων κλειστή: αριθμητικά, ίσως και στο 1/3, σε σχέση με τις θέσεις που ανακοινώθηκαν. Ένα πρόσθετο εμπόδιο δηλαδή, σε σχέση με τους υποψήφιους των προηγούμενων χρόνων.

Η κ. Υπουργός με περισσή υποκρισία υποστηρίζοντας ότι θεραπεύει το πρόβλημα της «λευκής κόλλας» οδηγεί πάνω από 26.000 παιδιά περισσότερα από πέρυσι εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, λόγω του ότι μαθητές-τριες με υψηλές βαθμολογίες θα αναγκαστούν να δηλώσουν τμήματα χαμηλότερων βάσεων, οδηγώντας εκτός άλλους μαθητές με μέτριες βαθμολογίες.

Το μόνο που εγγυάται η εφαρμογή της ΕΒΕ είναι παιδιά με άριστες και μέτριες βαθμολογίες να οδηγούνται σε σχολές που δεν είναι της πρώτης προτίμησής τους.

Οποία υποκρισία, η δικαιολογία της κ. Υπουργού ότι έτσι προστατεύει τα παιδιά από το να καταλήγουν σε σχολές που δεν τα ενδιαφέρουν.

Οι στρεβλώσεις είναι πολλές ιδιαίτερα σε σχολές με ειδικά μαθήματα (αρχιτεκτονικές, ΤΕΦΑΑ, ξένες φιλολογίες κλπ) απ’ όπου παιδιά με υψηλές βαθμολογίες και πολλά μόρια αποκλείονται λόγω του ότι δεν ξεπερνούν την ιδιαίτερα αυξημένη ΕΒΕ κάποιου ειδικού μαθήματος. Ειδικά το σχέδιο, έπαψε από το τρέχον σχολικό έτος να διδάσκεται στα Λύκεια ως πανελλαδικό μάθημα.

Ακόμα, για πρώτη φορά στην ιστορία, μαθητές που αρίστευσαν στα μαθήματα βαρύτητας, δεν έχουν τον ελάχιστο Μ.Ο. για να φοιτήσουν στη σχολή που επιθυμούν.

Αποδομείτε επίσης με τον πιο εναργή τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι μαθητές/τριες γίνονται φοιτητές με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Αλλά ακόμα και αυτό όταν συμβαίνει, θα πρέπει το ΥΠΑΙΘ αντί να εφαρμόζει δυσμενέστατα μέτρα, να αναρωτηθεί την αιτία και να τα θεραπεύσει.

Ποια μέτρα πήρε το ΥΠΑΙΘ και το ΙΕΠ, με δεδομένη την εκπαιδευτική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις και το γνωστικό υπόβαθρο των παιδιών που τώρα κρίνει ως ανάξια και αποκλείει πολλά εξ αυτών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν φτάσει τον ευρωπαϊκό στόχο για αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πάνω από 40%.

Όμως η κ. Υπουργός, προφανώς το θεωρεί αυτό μειονέκτημα και οραματίζεται χαμηλής ειδίκευσης φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μισθολογικές απαιτήσεις βορρά στην εκμετάλλευση της αγοράς.

Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα, ότι δηλαδή ο μοναδικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων και η δρομολόγησή τους προς τα ιδιωτικά κολλέγια για όσες οικογένειες μπορούν να «χρηματοδοτήσουν» τις σπουδές των παιδιών τους, στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και προς τα Δημόσια ΙΕΚ ή άλλες δομές κατάρτισης.

Λόγω της ευαισθησίας του θέματος, οι αλλαγές δεν εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα αμέσως. Σχεδόν όλοι οι έως τώρα υπουργοί Παιδείας φρόντιζαν να εφαρμοστούν από την επομένη ή και τη μεθεπομένη σχολική χρονιά οι όποιες αλλαγές στην Παιδεία.

Το νομοσχέδιο της κ. Υπουργού ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο 2021 και εφαρμόστηκε τον Ιούνιο του 2021, μεσούσης της σχολικής περιόδου 2020-2021, αναστατώνοντας τον προγραμματισμό και την ζωή χιλιάδων μαθητών και οικογενειών.

Η κ. Υπουργός ουδέποτε είχε πει ξεκάθαρα ότι η αλλαγή που επέφερε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι δύο κόφτες που έβαλε, θα άφηναν εκτός ανώτατων σχολών δεκάδες χιλιάδες παιδιά, αλλά ούτε οι οικογένειες και οι μαθητές που αντιμετώπιζαν τις επιπτώσεις της πανδημίας είχαν τον χρόνο να επεξεργαστούν και να καταλάβουν το νέο νόμο (ν. 4777/2021).

Ο ανωτέρω νόμος τους αιφνιδίασε καθώς γνώριζαν την μέχρι τότε Απόφαση αριθμ. Φ.251/25089/Α5 (ΦΕΚ 643Β΄ 27.2.2020) «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδικασίες και όργανα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου από το 2020 και εφεξής, με το «νέο» σύστημα του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και με το άρθρο 165του ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄), που ουδεμία πρόβλεψη είχε για την ΕΒΕ.

Οι υποψήφιοι του 2021 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησαν τις όποιες προετοιμασίες τους σύμφωνα με την ανωτέρω Απόφαση της κ. Υπουργού και τα διεξαχθέντα των προηγουμένων ετών και ο νόμος που έφερε η κ Υπουργός προσέβαλε την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη τους στο κράτος, που ενεργεί κατά τρόπο αντίθετο προς τις προσδοκίες που η ίδια έχει δημιουργήσει στον πολίτη, που όφειλε να μην αιφνιδιάζει τους πολίτες του, άλλως τους εξαπάτησε ανακοινώνοντας περισσότερες θέσεις στα ΑΕΙ, από αυτές που θα καλυφτούν εντέλει.

Μεταξύ των μέτρων που η κ. Υπουργός διαθέτει, οφείλει να επιλέγει τα λιγότερα επαχθή και να σέβεται την αρχή της αναλογικότητας.

Μάλιστα σχολιάζοντας η κ. Υπουργός την προοπτική των μαθητών που περικόπτονται από τα ΑΕΙ σημείωσε «έχουν το μηχανογραφικό για να μπουν σε δημόσιο ΙΕΚ» σε ένα ίδρυμα «με πολύ μεγάλες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης».

Η κ. Υπουργός αφού έβαλε φραγμό στην πρόσβαση των αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, στερώντας τους την δυνατότητα συμπληρώσεως Α΄ μηχανογραφικού, διακηρύσσει ότι δίνει νέες διεξόδους στους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζοντας σαν τέτοια το Β΄μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ, διέξοδος που ισχύει όμως από την ίδρυσή τους το 1992. Απλά επιχειρείται να «χρυσωθεί» ο αποκλεισμός χιλιάδων αποφοίτων λυκείου από τα ΑΕΙ.

Μεγάλο και αναπάντητο επίσης ερώτημα αποτελεί και η απουσία από το «παράλληλο» μηχανογραφικό των δημοσίων ΙΕΚ, που δόθηκε στους αποφοίτους Λυκείου, πολλών και δημοφιλών ειδικοτήτων τους, ειδικά σε κεντρικά Δημόσια ΙΕΚ.

Μόλις 6.105 θέσεις από τις περίπου 20.000 που προκηρύσσουν κάθε χρόνο τα Δημόσια ΙΕΚ του υπουργείο Παιδείας, υπάρχουν στο μηχανογραφικό. Προφανώς για να αναζητήσουν τις δημοφιλείς ειδικότητες οι υποψήφιοι αυτές τις ειδικότητες, μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη, σε ιδιωτικά ΙΕΚ.

Επομένως, δεν αρκούν οι διακηρύξεις, αλλά χρειάζονται να υλοποιούνται πολιτικές στήριξης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που απουσιάζουν, όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα πράξεις της Υπουργού Παιδείας.

Οι σπουδές είναι πάρα πολύ βασικό στοιχείο που πρέπει να το προσφέρει το κράτος στους νέους εφόσον πληρούν κάποια βασικά κριτήρια ανεξαρτήτως αν ακολουθήσουν επαγγελματικά αυτό το δρόμο.

Σε αντίθεση με το σύνολο των υπουργείων Σας, το υπουργείο Παιδείας αντί να λάβει μέτρα λόγω της πανδημίας επ’ ωφελεία των μαθητών, εφήρμοσε άμεσα επαχθέστατα μέτρα παραβαίνοντας την αρχή της επιείκειας, υπό την έννοια της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, κυρίως των οικονομικώς αδυνάμων και της αρχής καλής πίστης σύμφωνα μ΄ αυτήν η διοίκηση δεν δικαιούται να εκμεταλλευθεί μια κατάσταση, στην οποία ο διοικούμενος έχει περιέλθει λόγω πλάνης, απάτης ή απειλής.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της κυβερνήσεως,

Ακόμα δεν έχει κλείσει η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών για τους μαθητές. Μην εφαρμόσετε την ΕΒΕ. Δώστε στους 25.000 μαθητές τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια.

Μη προχωράτε στο έγκλημα απέναντι σε τόσες χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους. Αλλά και απέναντι σε δεκάδες περιφερειακές σχολές που οδηγείτε σε αφανισμό και κλείσιμο αφού δεν θα έχουν πια σπουδαστές.

Πρέπει λοιπόν να ανασταλεί η εφαρμογή της ΕΒΕ, τουλάχιστον για φέτος, επειδή υπήρξαν εξαιρετικές καταστάσεις λόγω της πανδημίας και το σύστημα εισαγωγής να αναμορφωθεί ριζικά, ώστε να είναι καταρχήν δίκαιο. Γιατί τώρα είναι αδιάβλητο μεν αλλά όχι δίκαιο δε.

Η εκτίμηση και ο σεβασμός στο πρόσωπό Σας κ. Πρωθυπουργέ, μου επιβάλλει να επιχειρήσω δι’ υστάτη φορά την επίλυση του ανωτέρω θέματος, καθώς θεωρώ ότι έστω και την υστάτη στιγμή θα κατανοηθεί ότι ο σεβασμός προσωπικοτήτων, ρόλων και καθηκόντων άγει σε ευπρέπεια και όχι σε ανάλγητη συμπεριφορά, που πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι στοιχείο της προσωπικότητας Σας και θα αναστείλετε την εφαρμογή της ΕΒΕ για φέτος.

Μετά τιμής

Παναγιώτης Δ. Σταμάτης

Πλωτάρχης Π.Ν (ε.α.)

Γονέας υποψηφίου μαθητή Γ΄Λυκείου

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πατέρας με το εξώδικο στην Κεραμέως ξαναχτυπά με επιστολή στον Πρωθυπουργό"

Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια

Στην εκτίμηση ότι ενδεχομένως τα ρήγματα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου να δώσουν και ένα μεγαλύτερο των 5 ρίχτερ σεισμό εξέφρασε ο καθηγητής Καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας και Σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Ο κ.Παπαζάχος έκανε λόγο για ένα φαινόμενο με διάρκεια και προέτρεψε τους κατοίκους οικισμών που τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές να τα εγκαταλείψουν

Μικρά ρήγματα αλλά....

“Η Κρήτη απειλείται από τριών ειδών ρήγματα τα οποία βρίσκονται δυτικά και νότια του νησιού ,στη Θάλασσα αλλά και πάνω στο νησί. Η Κρήτη φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς όλης της Ευρώπης” επεσήμανε ο κ.Παπαζάχος.

Τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι που δίνουν τη σεισμική ακολουθία είναι από τα πιο μικρά και λιγότερο σημαντικά άρα δεν φαίνεται η συγκεκριμένη ζώνη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ίσως δεν δώσει κάτι μεγαλύτερο” τόνισε ο καθηγητής.

"Σεισμός άνω των 5 ρίχτερ δεν πρέπει να μας εκπλήξει"

“Συνήθως, συνέχισε, μια τέτοια δραστηριότητα κρατάει σημαντικό χρονικό διάστημα και υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που κρατάει και πάνω από ένα έτος.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως κρατάει και τρεις – τέσσερις μήνες με μέτριους σεισμούς της τάξης των 5-5,5 ρίχτερ που στη συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να μας εκπλήξει”.

Ο κ. Παπαζάχος συμβούλεψε τους κατοίκους να οπλιστούν με υπομονή καθώς θα έχει συνέχεια το φαινόμενο και μπορεί ένας μεγαλύτερος σεισμός να έχει επιπτώσεις και βλάβες .

Τα σπίτια με ζημιές να εγκαταλειφθούν

Σπίτια τα οποία εμφανώς είναι προβληματικά και τα οποία δεν παρέχουν αντισεισμική ασφάλεια δεν μπορούν να κατοικηθούν από τη στιγμή που έχουμε μια ακολουθία σε εξέλιξη και μπορεί να δώσει πάνω από 5 ρίχτερ αύριο το πρωί” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Είναι αδιανόητο, είπε ο καθηγητής, να υπάρχουν βλάβες στα 4,8 ρίχτερ και από εκεί φαίνεται το πρόβλημα που υπάρχει σε διάφορα κτίσματα ακόμη και δημόσια και αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται”.

Επιφανειακά ρήγματα

Όσον αφορά το μικρό εστιακό βάθος είπε ότι τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι είναι σε σχετικά μικρό βάθος στον ανώτερο φλοιό της γης είναι πολύ επιφανειακά ενώ τα υπόλοιπα ρήγματα νότια και δυτικά της Κρήτης είναι σε μεγαλύτερα βάθη 20 -40 χιλιόμετρα.

Γι αυτό οι κάτοικοι ακόμη και του Ηρακλείου αισθάνονται τις σεισμικές δονήσεις ιδιαίτερα στα ψηλά κτίρια.

Δεν ενεργοποιούνται άλλα ρήγματα

Από αυτή την σεισμική ακολουθία, σύμφωνα με τον κ.Παπαζάχο, δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα αλλά ανησυχία προκαλεί αυτή καθαυτή η ακολουθία αφού μπορεί να δώσει και ισχυρότερο σεισμό.

“Οι κάτοικοι ας διαβάσουν τις οδηγίες του ΟΑΣΠ, να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να πέσουν από μια δόνηση για να μην υπάρξουν τραυματισμοί.Αν ξέρουμε ότι μένουμε σε ένα σπίτι που έχει πρόβλημα καλύτερα να αποφύγουμε να το κατοικίσουμε όταν έχουμε αυτήν την εξέλιξη" ανέφερε ο κ.Παπαζάχος.

"Εάν μένει κάποιος σε ένα τέτοιο σπίτι είναι “ωρολογιακή βόμβα” σημείωσε ο καθηγητής, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης που είχε και έχει συνέχεια σεισμούς”.

Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος
Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος

Επικοινωνία ΤΕΕ/ΤΑΚ με Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος κ.Μιχάλης Χωραφάς μιλώντας στην ίδια εκπομπή είπε ότι το Επιμελητήριο βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για ότι χρειαστεί και ότι θα έχει επικοινωνία με το δήμαρχο Μανόλη Φραγκάκη για το σκοπό αυτό.

"Θα πρέπει είπε οι κάτοικοι που το παλιό τους σπίτι έχει εμφανίσει στατικό πρόβλημα να το εγκαταλείψουν" σημείωσε.

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαζάχος στο Ράδιο Κρήτη: Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός - Κίνδυνος τα παλιά σπίτια"

Εκτακτο δελτίο από ΕΜΥ για τον επερχόμενο καύσωνα

Οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο Τρίτη (27-7-2021). Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Την Τρίτη (27-7-2021), υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

2. Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

3. Την Πέμπτη (29-7-2021), υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν: α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Απο την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Τις επόμενες ημέρες, όποτε κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσει επικαιροποίηση του παρόντος δελτίου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο δελτίο από ΕΜΥ για τον επερχόμενο καύσωνα"

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται επικίνδυνη γάμπαρη

Στην ανάκληση γάμπαρης από την αγορά προχώρησε ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: “MARIO’S CHOICE, ΓΑΜΠΑΡΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΜ IQF”, με αριθμό παρτίδας 210113001 και ημερομηνία ανάλωσης 23/11/22, βάρους με επίπαγο 1000 γρ και καθ. βάρους 850 γρ., το οποίο παράγεται από την εταιρεία «ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ ΑΕΒΕ.» με έδρα στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Διαπιστώθηκε, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Πειραιά – Τμήμα Α’ του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ, ότι το προϊόν είναι μη κανονικό, μη ασφαλές διότι περιείχε θειώδη, σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΕΤ: Ανακαλείται επικίνδυνη γάμπαρη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news