facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Θεσσαλονίκη: Πατέρας κλείστηκε στο αυτοκίνητό του με τα ανήλικα παιδιά του και άνοιξε φιάλες υγραερίου

Οι αστυνομικές αρχές δέχθηκαν σήμερα μια καταγγελία, στις 20:30, από μία γυναίκα, ότι ο πρώην σύζυγός της και τα δίδυμα παιδιά της, περίπου τριών ετών ήταν κλειδωμένα σε όχημα στην περιοχή του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης και ότι μυρίζει υγραέριο.

Αστυνομικοί έφτασαν άμεσα στο σημείο, έσπασαν το τζάμι και απεγκλώβισαν τα παιδιά και τον πατέρα από το όχημα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρχε οσμή υγραερίου και τα παιδιά ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Τα δίδυμα παιδιά διακομίσθηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο η ζωή τους.

Ο πατέρας διακομίστηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Στο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν δύο φιάλες υγραερίου ενώ διερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πατέρας κλείστηκε στο αυτοκίνητό του με τα ανήλικα παιδιά του και άνοιξε φιάλες υγραερίου"

Εισαγγελική έρευνα για παραβίαση δικαστικού απορρήτου

Την παρέμβαση του διευθύνοντος την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, προκάλεσαν οι διαρροές ανακριτικού υλικού που αφορά στην πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, διαρροές που κατέστησαν «φέιγ βολάν» τη δικογραφία, καθώς καθημερινά σχεδόν «βλέπουν το φως της δημοσιότητας» αυτούσια τμήματα καταθέσεων μαρτύρων, ενώ αυτούσια δημοσιεύθηκε κι η απολογία του 59χρονου προφυλακισμένου σταθμάρχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις δικηγόροι Αθηνών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ανακριτικό υλικό, αλλά και συντάκτες ή ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης, αθηναϊκών και τοπικών, που δημοσίευσαν ή αναπαρήγαγαν το υλικό αυτό.

Ειδικότερα, θα διερευνηθεί το κακούργημα της παραβίασης άρθρου του Νόμου 4624/19 (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), αλλά και για την παραβίαση του δικαστικού απορρήτου.

Σημειώνεται πως από τις πρώτες κιόλας ημέρες, είδε το «φως της δημοσιότητας» ακέραιη η απολογία του 59χρονου σταθμάρχη, ενώ καθημερινά σχεδόν δημοσιεύονται αποσπάσματα από τις καταθέσεις μαρτύρων, όπως και (επιλεκτικά) διάλογοι εμπλεκομένων, που αποτελούν υλικό της ευρισκόμενης σε εξέλιξη ανάκρισης για τη διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 56 επιβάτες των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούσθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως ο Νόμος 4624/19 αφορά στην «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις».

Ενώ στο άρθρο 38 και στη 2η παράγραφο σημειώνεται πως «όποιος χρησιμοποιεί, μεταδίδει, διαδίδει, κοινολογεί με διαβίβαση, διαθέτει, ανακοινώνει ή καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία απέκτησε σύμφωνα με την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 ή επιτρέπει σε μη δικαιούμενα πρόσωπα να λάβουν γνώση των δεδομένων αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση, εάν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Στην 3η παράγραφο σημειώνεται ότι «εάν η πράξη της παραγράφου 2 αφορά ειδικών κατηγοριών δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του άρθρου 9 παράγραφος 1 του ΓΚΠΔ ή δεδομένα που αφορούν ποινικές καταδίκες και αδικήματα ή τα σχετικά με αυτά μέτρα ασφαλείας του άρθρου 10 του ΓΚΠΔ, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, εάν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Τέλος, στην 4η παράγραφο σημειώνεται πως «με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών τιμωρείται ο υπαίτιος των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων, εάν είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσει περιουσιακή ζημία σε άλλον ή να βλάψει άλλον και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνει το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ». 

eleftheria

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισαγγελική έρευνα για παραβίαση δικαστικού απορρήτου "

Ιταλία: Κατασκευαστικό επίτευγμα θα αποτελεί η δημιουργία γέφυρας 3,3 χλμ. μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας

Η κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε διάταγμα, βάσει του οποίου αποφασίζεται η οικοδόμηση γέφυρας που θα ενώνει την Καλαβρία, με το νησί της Σικελίας. Η εποπτεία, για την αποπεράτωση του έργου, θα είναι του υπουργείου υποδομών, επικεφαλής του οποίου είναι ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

Η γέφυρα του στενού της πόλης Μεσσίνα αποτελεί σχέδιο το οποίο στο παρελθόν συζητήθηκε αμέτρητες, σχεδόν, φορές, προκαλώντας κομματικές, αλλά και ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις.

Ιταλία: Κατασκευαστικό επίτευγμα θα αποτελεί η δημιουργία γέφυρας 3,3 χλμ. μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας

Αν το χρονοδιάγραμμα που μόλις εγκρίθηκε αυτή την φορά, μπορέσει όντως να τηρηθεί, τα έργα θα αρχίσουν Τον Ιούλιο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε μια πενταετία. Η καλωδιωτή αυτή γέφυρα θα είναι μήκους 3,3 χιλιομέτρων ( για την μετακίνηση ΙΧ αυτοκινήτων αλλά και τρένων) και, όπως τονίζεται «θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο». Κύριος στόχος, είναι να αντικατασταθεί η σημερινή σύνδεση -η οποία πραγματοποιείται με φέρυ- μποτ- και να ευνοηθεί η οικονομική ανάπτυξη της Κάτω Ιταλίας. Το σχετικό διάταγμα της κυβέρνησης της Ρώμης προβλέπει ότι ειδική εταιρία του δημοσίου (η Società Stretto di Messina) θα αναλάβει τον συντονισμό των αναγκαίων δράσεων, για την οικοδόμηση της γέφυρας. Το συνολικό κόστος, υπολογίζεται στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το ιταλικό κράτος.

«Θα κάνουμε πραγματικότητα το μεγάλο αυτό έργο, θα εντυπωσιάσουμε τον κόσμο ολόκληρο», υπογραμμίζεται σε ανακοινωθέν του αρμόδιου υπουργείου.

Ιταλία: Κατασκευαστικό επίτευγμα θα αποτελεί η δημιουργία γέφυρας 3,3 χλμ. μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, όμως, γράφει ότι στο παρελθόν, για μελέτες και σύσταση ειδικών εταιριών με τον συγκεκριμένο στόχο, ξοδεύθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να παραδοθεί στους πολίτες ούτε ένα μέτρο της καλωδιωτής γέφυρας. Παράλληλα, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι πρόκειται για σεισμογενή περιοχή, όπως και ότι υπό κακές καιρικές συνθήκες -ιδίως με σφοδρό άνεμο- η πρόσβαση στην «γέφυρα του στενού της Μεσσίνα» θα μπορούσε να μην είναι εφικτή.

Για να μπορέσει, τέλος, να περιοριστεί το μήκος της στα 3,3 χιλιόμετρα θα πρέπει αναγκαστικά να επιλεγεί περιοχή η οποία απέχει αρκετά από τις πόλεις του Ρήγιου της Καλαβρίας και της Μεσσίνα της Σικελίας, με «κίνδυνο» να συνεχίσουν -ούτως ή άλλως- να λειτουργούν και οι σημερινές συνδέσεις, μέσω φέρυ μποτ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, wordlesstech/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Κατασκευαστικό επίτευγμα θα αποτελεί η δημιουργία γέφυρας 3,3 χλμ. μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας"

Ισημερινός: 15 νεκροί και αρκετοί τραυματίες από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ

Τους 15 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις ακτές του Ισημερινού, ενώ έγινε αισθητός και στο βόρειο Περού.  

Μεταξύ των 15 νεκρών υπάρχει και να τετράχρονο κορίτσι, το οποίο χτυπήθηκε στο κεφάλι από τούβλο. Από τον σεισμό καταρρεύσει πολλά κτίρια και υπάρχουν αρκετοί τραυματίες αλλά και αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμια.

Τα περισσότερα θύματα όπως και οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στην επαρχία Ελ Όρο.  Οο πρόεδρος, πάντως,  του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο, ο οποίος ταξίδεψε στην πληγείσα περιοχή, δήλωσε την Κυριακή ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης θα ξεκινήσουν αμέσως. Οι αρχές ξεκίνησαν εργασίες σε δρόμους στην Αζουάι όπου οι συγκοινωνίες είχαν αποκλειστεί από κατολισθήσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισημερινός: 15 νεκροί και αρκετοί τραυματίες από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ"

ΕΚΠΑ: Κατέρρευσε η οροφή στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΦΑΑ Αθηνών – Ακυρώθηκαν τα μαθήματα (εικόνες)

Παραλίγο γλίτωσαν το ατύχημα φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΕΚΠΑ, όταν κατέρρευσε η οροφή του κεντρικού διαδρόμου του κτιρίου της σχολής.

Φωτογραφίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στο Διαδίκτυο δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς το τμήμα που αποκόπηκε και έπεσε από το ταβάνι είχε θρυμματιστεί και διασκορπιστεί σε μικρά και… μεγάλα κομμάτια στο πάτωμα.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τις εικόνες, από τύχη δεν περνούσε κανείς εκείνη τη στιγμή από τον διάδρομο, γλιτώνοντας έτσι τραυματισμούς που ενδεχομένως θα προέκυπταν, εάν υπήρχε συνωστισμός στο σημείο.

Αμέσως μετά το σοκαριστικό περιστατικό, η σχολή έβγαλε ανακοίνωση με την οποία γωστοποιούσε πως την ημέρα της Παρασκευής (17/03) τα μαθήματα στο κτίριο Β, όπου σημειώθηκε η κατάρρευση, θα ακυρώνονταν για την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών.

Η ανακοίνωση της σχολής

«Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023, δεν θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα στο Κτήριο Β (Μεγάλο Αμφιθέατρο, αίθουσες 3,4,5, Εργαστήρια) λόγω τεχνικού προβλήματος στο κτήριο.Τα υπόλοιπα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΠΑ: Κατέρρευσε η οροφή στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΦΑΑ Αθηνών – Ακυρώθηκαν τα μαθήματα (εικόνες)"

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse – Η ιστορική συμφωνία των 3 δισ. δολαρίων

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Ελβετίας, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε μετοχές, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, δηλαδή έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή, η οποία είχε αξία 1,86 ελβετικό φράγκο το βράδυ της Παρασκευής.

Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων φράγκων από την κυβέρνηση που θα έχει τον ρόλο της ασφάλισης για την περίπτωση που θα ανακαλυφθούν προβλήματα σε ειδικά χαρτοφυλάκια της Credit Suisse, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε από πλευράς της η κεντρική τράπεζα. «Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Αυτή η λύση “δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (…) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος“, είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να προκαλέσει “ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες”. “Για τον λόγο αυτόν, η Ελβετία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της πέραν των συνόρων της”.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, που συγκαταλέγονται στο κλαμπ των 30 τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι υπερβολικά σημαντικά για να πτωχεύσουν, έπρεπε να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αρκέσει για να προλάβει τον γενικευμένο πανικό.

Πορεία προς την άβυσσο

Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε αναβρασμό από την στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Πολλές τράπεζες δεν είχαν προετοιμασθεί για την κίνηση αυτή έπειτα από πολλά χρόνια πρόσβασης σε φθηνό χρήμα. Η πρόσφατη πτώχευση της Silicon Valley Bank και άλλων τοπικών αμερικανικών τραπεζών αύξησε την αγωνία των επενδυτών και τους ώθησε προς την πώληση τραπεζικών τίτλων που θεωρήθηκαν επισφαλείς.

Στην περίπτωση της Credit Suisse, παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσής της να θέσει σε εφαρμογή τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι επενδυτές κατευθύνθυηκαν προς την έξοδο, ενώ η τράπεζα είχε δυσκολίες πρόσβασης σε ρευστότητα σε λογικές τιμές. Ενα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που χορήγησε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έπειτα από μία μαύρη μέρα στο χρηματιστήριο δεν έδωσε παρά μία σύντομη ανάπαυλα στην τράπεζα.

Οι ρυθμιστικές αρχές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετώπισαν τεράστιες πιέσεις από τους κύριους οικονομικούς εταίρους της Ελβετίας για την εξυγίανση της κατάστασης πριν αυτή μολύνει ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους Financial Times και το Blick, οι πελάτες της τράπεζας απέσυραν 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσα σε μία ημέρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse – Η ιστορική συμφωνία των 3 δισ. δολαρίων"

Ξάνθη: Αν πειράξετε την οικογένειά μου θα σας σκοτώσω όλους, λέει ο δολοφόνος του 45χρονου - Βίντεο

Με βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, έκανε γνωστό ο 36χρονος το έγκλημα που διέπραξε στην Ξάνθη, όταν πυροβόλησε το 45χρονο θύμα του και στη συνέχεια παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα.

Στο βίντεο ο δράστης αρχικά φαίνεται οργισμένος να εξηγεί μιλώντας στα τουρκικά τους λόγους που τον οδήγησαν στο στυγερό έγκλημα αποκαλώντας μάλιστα το θύμα του «ρουφιάνο».



«Αν προκαλέσετε ζημιά σε μένα, αν προκαλέσετε ζημιά στην οικογένειά μου και 40 χρόνια μέσα να κάτσω θα σας σκοτώσω όλους» λέει ο δράστης του στυγερού εγκλήματος.

Στα αμέσως επόμενα στιγμιότυπα φαίνεται ο δράστης -την ώρα που κάποιος άλλος τραβά το βίντεο- να κετευθύνεται προς το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης και τελικά να εισέρχεται εντός του κτιρίου για να παραδοθεί.

Σημειώνεται πως ο 36χρονος δράστης πήγε να σκοτώσει και τον γαμπρό του μαζί με τους δύο γιους του, με τον έναν να έχει συλληφθεί και τον δεύτερο να αναζητείται.

Σημειώνεται ότι ο δράστης μπήκε στο σπίτι του θύματος για να σκοτώσει μαζί με τους δύο γιους του και τον γαμπρό του. Ο δράστης παραδόθηκε, ο ένας γιος συνελήφθη από την Αστυνομία και αναζητούνται ο δεύτερος γιος μαζί με τον γαμπρό του.

Σκότωσε τον 45χρονο μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του

Μπροστά στα μάτια της γυναίκας και των παιδιών του θύματος εκτέλεσε τον 45χρονο άνδρα, ο 36χρονος δράστης τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ξάνθη.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης όπου κατέληξε, ενώ φαίνεται πως είχε δεχθεί τουλάχιστον πέντε σφαίρες. Η άγρια δολοφονία έχει προκαλέσει σοκ στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του protothema.gr, ο λόγος που φέρεται να τον σκότωσε ήταν ότι ο δράστης πίστευε πως το θύμα τον είχε καταδώσει στις αστυνομικές αρχές, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του από την Αστυνομία.

Ο 36χρονος δράστης είχε συλληφθεί στις 26 Ιανουαρίου μετά από μια Αστυνομική Επιχείρηση στον οικισμό Δροσερού της Ξάνθης, όπου στην κατοχή του είχαν βρεθεί όπλα και ναρκωτικά, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης είχε «παντρέψει» το γιο του με την 15χρονη ανιψιά του θύματος, αλλά το ζευγάρι είχε χωρίσει πρόσφατα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξάνθη: Αν πειράξετε την οικογένειά μου θα σας σκοτώσω όλους, λέει ο δολοφόνος του 45χρονου - Βίντεο"

Καιρός αύριο: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με αραιές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα πυκνώσουν. Στην Κρήτη τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών βροχών.
Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 16 με 18 και τοπικά στα ηπειρωτικά και τη νότια νησιωτική χώρα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου. 

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ, από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες που τη νύχτα στα δυτικά θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν και τη νύχτα είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στο Ιόνιο.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες που τη νύχτα στα δυτικά θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις, που τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά αυξημένες και είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 και στην Κρήτη έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το βράδυ.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια βόρειοι 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας"

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Θύμα κυβερνοεπίθεσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Παραβιάστηκε ο λογαριασμός του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Twitter.

Ο προσωπικός του λογαριασμός «δέχθηκε κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν λογαριασμοί εκατοντάδων ακολούθων, χωρίς ωστόσο να εξαχθούν πληροφορίες ή δεδομένα», όπως ενημέρωνει μέσω Facebook.

«Ζητούμε συγγνώμη από πρόσωπα που ακολουθούν τον προσωπικό λογαριασμό του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου στο Twitter κι έχουν δεχθεί "μήνυμα αποκλεισμού".

Ο λογαριασμός δέχθηκε κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν λογαριασμοί εκατοντάδων ακολούθων, χωρίς ωστόσο να εξαχθούν πληροφορίες ή δεδομένα» αναφέρει η ανάρτηση στο Facebook.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Νίκος Παναγιωτόπουλος: Θύμα κυβερνοεπίθεσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας"

Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα στον Μάρτιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Λίγες ημέρες απέμειναν για την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες λεπτομέρειες έχουν απομείνει και λίγο πριν ή λίγο μετά τις 25 Μαρτίου - και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του μήνα - θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο myAADE.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023, είναι η 30η Ιουνίου 2023. Η πρώτη δόση του επιπλέον φόρου που ενδεχομένως θα προκύψει, θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιουλίου.

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος θελήσει να πληρώσει εφάπαξ τον φόρο, τότε θα λάβει έκπτωση επί του συνολικού ποσού ύψους 3%.

Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι και έτσι και φέτος οι 8.500.000 φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή τους. Επίσης, το ίδιο θα συμβεί και με τη φορολόγηση των εισοδημάτων καθώς οι φορολογικές κλίμακες παραμένουν ίδιες για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν φέτος.

Το νέο στοιχείο της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι ότι το έντυπο Ε3 θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσεις επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί δεν θα είναι κλειδωμένοι αλλά ανοιχτοί ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθούς και συντάξεις καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν είναι προσυμπληρωμένα και δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε φορολογούμενος πριν τη συμπλήρωση των δηλώσεων:

* Κοινές δηλώσεις συζύγων: Στην περίπτωση που γίνεται κοινή δήλωση των συζύγων, πραγματοποιείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εν συνεχεία εκδίδονται δύο ξεχωριστές πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Ο φόρος των συζύγων που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Ως εκ τούτου, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.

* Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Οι σύζυγοι υποβάλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει, η καταληκτική ημερομηνία έχει παρέλθει καθώς ήταν η 28η Φεβρουαρίου. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

* Σύμφωνο συμβίωσης: Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

* Κάτοικοι εξωτερικού: Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2022, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2023.

* Δηλώσεις αποβιωσάντων: Υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους από τους νόμιμους κληρονόμους τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα έως 31.12.2023.

* Ανήλικο τέκνο: Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

* Δηλώσεις με επιφύλαξη: Υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ. προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.

* Τροποποιητικές δηλώσεις. Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

* Νέοι φορολογούμενοι: Όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης. Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση. Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:

- Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.

- Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.

- Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

- Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.

- Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

- Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα στον Μάρτιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή τους"

Ξάνθη: Εν ψυχρώ δολοφονία 46χρονου στο σπίτι του – Εμπλέκεται οικογένεια

Μούδιασε η κοινωνία της Ξάνθης σήμερα τα ξημερώματα, στο άκουσμα της εν ψυχρώ δολοφονίας 46χρονου στο σπίτι του στον οικισμό Δροσερό της Ξάνθης.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, εκείνη την ώρα, δηλαδή δύο παρά τέταρτο, 4 άτομα πατέρας με δύο γιους και τον γαμπρό του πήγαν στο σπίτι του θύματος και μετά από διένεξη για προσωπικές διαφορές τον πυροβόλησε. Μεταφέρθηκε ο 46χρονος στο Νοσοκομείο Ξάνθης, βαριά τραυματισμένος όπου μετά το χειρουργείο στις 5 τα ξημερώματα κατέληξε.

Η Αστυνομία Ξάνθης συνέλαβε τον πατέρα και τον ένα γιο, συνεχίζοντας τις έρευνες για τους υπόλοιπους, με το έργο της προανάκρισης να συνεχίζεται. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξάνθη: Εν ψυχρώ δολοφονία 46χρονου στο σπίτι του – Εμπλέκεται οικογένεια"

Κατάρ: Για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών

Εισαγγελέας στο Κατάρ πρόκειται να απαγγείλει ποινικές κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών της χώρας Άλι Σερίφ αλ-Εμάντι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Εμάντι και αδιευκρίνιστος αριθμός άλλων προσώπων κατηγορούνται για δωροδοκία, κατάχρηση θέσης και εξουσίας, ζημιά στα δημόσια ταμεία και ξέπλυμα χρημάτων, μετέδωσε το πρακτορείο Qatar News Agency (QNA).

Θυμίζεται ότι ο Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2021 για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος και απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

Μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι είχε απαλλάξει τον Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι από τα καθήκοντά του ως υπουργός Οικονομικών το οποίο ανέθεσε στον Αλί Μπεν Αχμέντ αλ Κουάρι, που τελούσε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας έως τότε, όπως είχε εξαγγείλει.

Ο  Γενικός Εισαγγελέας είχε διατάξει τη σύλληψη του υπουργού Οικονομικών Αλί Σαρίφ αλ Εμάντι για να ανακριθεί σχετικά με κατηγορίες που αφορούσαν σε εγκλήματα σχετικά με τον δημόσιο τομέα, κατηγορίες για υπεξαίρεση και κατάχρησης εξουσίας.

Ο αλ Εμάντι ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών το 2013., ενώ εκτελούσε καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Qatar Airways και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Qatar National Bank (QNB), της μεγαλύτερης δανειοδότριας τράπεζας στην Μέση Ανατολή και την Αφρική. Επίσης συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του πανίσχυρου ταμείου κρατικών επενδύσεων, 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Qatar Investment Authority (QIA).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατάρ: Για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών"

Κούγιας: Αποκάλυψη – «Γνωστός συμπαρουσιαστής δημοσιοποίησε παράνομα την πρόταση εισαγγελέα για Πισπιρίγκου»

Για την εισαγγελική πρόταση για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας εξέδωσε ανακοίνωση ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας.

Ο κ. Κούγιας τονίζει ότι η πρόταση του εισαγγελέα δημοσιοποιήθηκε παράνομα από δημοσιογράφο και συμπαριουσιαστή εκπομπής. Επίσης, ο ίδιος δημοσιογράφος δημοσιοποίησε και «τις καταθέσεις των δύο δήθεν κορυφαίων ιατροδικαστών που με την κωμικού ιατροδικαστικού περιεχομένου γνωμοδότησή τους αγνόησαν τις νεκροψίες – νεκροτομές των πραγματικά κορυφαίων Ελληνίδων ιατροδικαστών κ.κ. Τσάκωνα και Τσιόλα». 

Η ανακοίνωση:

Όπως συμβαίνει εδώ και 15 μήνες, ο γνωστός συμπαρουσιαστής με τα πράσινα παπούτσια και τα μήλα στη φυλλάδα των 500 φύλλων κυκλοφορίας, της οποίας είναι εκδότης, δημοσιοποιεί παράνομα την πρόταση του Εισαγγελέα, ο οποίος προτείνει την παραπομπή της κας Σ.Π. προς το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει για το αν θα την παραπέμψει σε δίκη, αλλά δημοσιοποιεί και τις καταθέσεις των δύο δήθεν κορυφαίων ιατροδικαστών που με την κωμικού ιατροδικαστικού περιεχομένου γνωμοδότησή τους αγνόησαν τις νεκροψίες – νεκροτομές των πραγματικά κορυφαίων Ελληνίδων ιατροδικαστών κ.κ. Τσάκωνα και Τσιόλα και τη μόνη πραγματογνωμοσύνη του Ιατροδικαστού Πειραιώς κ. Τσαντίρη και με μοναδικά στοιχεία, αντί των στοιχείων νεκροψιών και νεκροτομών και της πραγματογνωμοσύνης, δύο φωτογραφίες και ένα πανάκι είπαν την υποκειμενική γνώμη τους, ότι ο θάνατος της Μαλένας και της Ίριδας έχει ασφυκτικά αίτια.

Δυστυχώς για την εισαγγελική λειτουργία ο συγκεκριμένος Εισαγγελέας, ο οποίος στην περίπτωση του λεγόμενου «ψευτογιατρού Κοντοστάθη», αγνοώντας τις διορισθείσες από τη Δικαιοσύνη πραγματογνώμονες, είχε προτείνει την απαλλαγή των μεγαλογιατρών και των ιθυνόντων της γνωστής κλινικής στο Κολωνάκι που χρησιμοποιούσε ο ψευτογιατρός, για να εξαπατά τα αθώα θύματά του και να τα οδηγεί με βεβαιότητα στον θάνατο, έκανε τώρα μια εντελώς μεροληπτική εισαγγελική πρόταση, για να μην αγνοήσει τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος ξεκίνησε όλη την παράνομη έρευνα κατά της κας Σ.Π., παραβλέποντας όμως, εκτός των τακτικών Ιατροδικαστών, κ.κ. Τσάκωνα, Τσιόλα, Τσαντίρη, Μεσογίτη και Κραββαρίτη και την κορυφαία ιδιώτη ιατροδικαστή κα Δημακοπούλου.

Επίσης, πρότεινε την παραπομπή της κατηγορουμένης στο ακροατήριο, χωρίς να δίνει καμία εξήγηση για το κίνητρο και προτιμώντας την απλή γνωμοδότηση και όχι ιατροδικαστική έκθεση ή πραγματογνωμοσύνη των δύο δήθεν κορυφαίων ιατροδικαστών, εκ των οποίων ο ένας επί σειρά ετών ελεγχόταν για τη νομιμότητα του πτυχίου του και ο οποίος πέτυχε αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ μόλις το 2018, παρά τις καταγγελίες του πραγματικά κορυφαίου παθολογοανατόμου κου Δελαπόρτα, εκθέτοντας για άλλη μια φορά στην υπόθεση αυτή την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Προσωπικά θέλω να εκφράσω την λύπη μου για τον Εισαγγελέα κο Πασχάλη, τον οποίο πριν από όσα πρότεινε στην υπόθεση του «ψευτογιατρού», για να σωθούν οι μεγαλογιατροί της κλινικής του Κολωνακίου, αφήνοντας τα θύματα χωρίς αποζημιώσεις, αλλά και πριν το εντελώς μεροληπτικό περιεχόμενο της πρότασής του στην υπόθεση της φτωχής και μέχρι πρότινος ανυπεράσπιστης κας Σ.Π., εκτιμούσα για την εισαγγελική του επάρκεια και την ανεξαρτησία του, άποψη την οποία πλέον προσωπικά έχω καταργήσει και εύχομαι να μην τον συναντήσω σε κάποια ποινική διαδικασία, διότι νιώθω πλέον τεράστια ανασφάλεια για τις προτάσεις τους προς τους Δικαστές.

Κατά σύμπτωση άφησε ανυπεράσπιστους και χωρίς αποζημιώσεις τους δυστυχισμένους συγγενείς των θυμάτων του «ψευτογιατρού Κοντοστάθη», προτείνοντας την αθώωση των μεγαλογιατρών, και κατά σύμπτωση προτείνει εντελώς μεροληπτικά την παραπομπή στο ακροατήριο της φτωχής και μέχρι πρότινος ανυπεράσπιστης Σ.Π., αγνοώντας έξι τακτικούς Ιατροδικαστές, για να μην εκτεθούν οι δήθεν κορυφαίοι Ιατροδικαστές Καρακούκης-Καλόγρηας, και γίνεται πρωτοσέλιδο το όνομά του στη φυλλάδα του παρουσιαστού που λειτουργεί σαν γραφείο τύπου όλων όσων θέλουν να καταδικαστεί η αθώα Σ.Π., για να μην πληρώσουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ για όσα διέπραξαν εις βάρος της και την κατέστησαν κατηγορουμένη.

Τη Δευτέρα η κα Σ.Π. θα κάνει καταγγελία στον ΔΣΑ κατά των δικηγόρων του Μάνου Δασκαλάκη, γιατί οι μόνοι που είχαν τη δυνατότητα να έχουν αντίγραφα της δικογραφίας, εκτός του δικηγορικού μας γραφείου, ήταν αυτοί, και η κα Σ.Π. είναι βεβαία ότι αυτοί, τόσο τώρα όσο και στο παρελθόν, παραδίδουν αντίγραφα της δικογραφίας στον εκπρόσωπο τύπου των Καρακούκη – Καλόγρηα, για να τα δημοσιοποιεί στη φυλλάδα, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, και μάλιστα στα πρωτοσέλιδα, αλλά και στην τηλεοπτική εκπομπή, της οποίας είναι συμπαρουσιαστής, αγνοώντας την προσωρινή διαταγή της Προέδρου Πρωτοδικών κας Θωμά, η οποία έχει απαγορεύσει, όπως το απαγορεύει και ο Ποινικός Κώδικας και η νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τη δημοσιοποίηση των δικογράφων ποινικής δικογραφίας.

Ευτυχώς την τύχη των κατηγορουμένων για ποινικά αδικήματα δεν την αποφασίζουν ούτε Εισαγγελείς ούτε δικηγόροι ούτε περιφερόμενοι ιατροδικαστές που εκφράζουν μόνο τη γνώμη τους και δεν έχουν κάνει ούτε νεκροψίες ούτε νεκροτομές στις διάφορες υποθέσεις, αλλά μόνο οι τακτικοί Δικαστές και δυστυχώς για τις εισαγγελικές αρχές σε όλες τις σημαντικές ποινικές δίκες, ακόμα και με κατηγορουμένους πολιτικά πρόσωπα, οι υπερβολικές εισαγγελικές ποινικές διώξεις, αλλά και οι προτάσεις στα ακροατήρια σε πολύ μικρό βαθμό γίνονται δεκτές.

Αθήνα, 19/03/2023
Με εκτίμηση
Αλέξιος Χ. Κούγιας

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κούγιας: Αποκάλυψη – «Γνωστός συμπαρουσιαστής δημοσιοποίησε παράνομα την πρόταση εισαγγελέα για Πισπιρίγκου»"

Credit Suisse: Πιέσεις στην UBS για να την εξαγοράσει σήμερα υπό το φόβο κατάρρευσης

Ο χρόνος μετρά αντίστροφά για την Credit Suisse, καθώς η UBS έχει μέχρι το βράδυ για να εξαγοράσει την τράπεζα, προτού ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, προκληθεί πανικός και η τράπεζα βρεθεί υπό κατάρρευση.

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν το πρωί της Κυριακής (19.03.3023) στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα της Credit Suisse που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS πρέπει να σφραγιστεί σήμερα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην πρωτεύουσα της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δύο γιγάντιων τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως είχε αναφέρει η εφημερίδα Blick.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι μια περίπλοκη υπόθεση που υπό φυσιολογικές συνθήκες απαιτεί μήνες. Η UBS δεν είχε στη διάθεσή της παρά μερικές ημέρες.

Ωστόσο οι ελβετικές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πιέσουν την UBS να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που ασκείται από τους μεγάλους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς εταίρους της Ελβετίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τις δικές τους χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει η Blick.

Τράπεζα της Αγγλίας: Θα στηρίξουμε την εξαγορά

Την ίδια ώρα η τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την UBS, ότι θα στηρίξει την εξαγορά της Credit Suisse.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Credit Suisse: Πιέσεις στην UBS για να την εξαγοράσει σήμερα υπό το φόβο κατάρρευσης"

Αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής της νέας γέφυρας του Ευρώτα ποταμού στη Σκάλα Λακωνίας

Ξεκινούν οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή της νέας γέφυρας του Ευρώτα ποταμού, στη Σκάλα του δήμου Ευρώτα Λακωνίας.

Αναμένεται η εγκατάσταση των μηχανημάτων της αναδόχου εταιρείας, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της νέας γέφυρας.

Θα υπάρξει μετακίνηση της φωτεινής, ενημερωτικής πινακίδας που βρίσκεται στην είσοδο της γέφυρας, αλλά και μετακίνηση των κολόνων ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.

Πρόκειται για ένα έργο, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής της νέας γέφυρας του Ευρώτα ποταμού στη Σκάλα Λακωνίας"

Σοκ στα Τρίκαλα. 84χρονος ασελγούσε σε ανήλικη έναντι αμοιβής

Αποτροπιασμό προκαλεί υπόθεση που αποκαλύπτει το trikalavoice.gr και έχει να κάνει με ασέλγεια σε ανήλικη από ηλικιωμένο άντρα. Έχει δε πολλές προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα της μικρής μας κοινωνίας, καθώς δείχνει πως… κάτι δεν πάει καλά.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr συνελήφθη το Σάββατο 84χρονος άντρας και ενώ ασελγούσε σε 17χρονη κοπέλα, έναντι αμοιβής. Οι πληροφορίες είχαν περιέλθει στις αστυνομικές αρχές από καιρό και παρακολουθούσαν την υπόθεση και άντρες της Ασφάλειας Τρικάλων επενέβησαν χθες την ώρα της πράξης και συναλλαγής και συνέλαβαν τον ηλικιωμένο άντρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναζητείται και η μητέρα της 17χρονης. 

trikalavoice

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στα Τρίκαλα. 84χρονος ασελγούσε σε ανήλικη έναντι αμοιβής"

Ν. Ανδρουλάκης: Πέντε προτάσεις για ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο

Πέντε προτάσεις για να λειτουργούν με ασφάλεια τα τραίνα στην Ελλάδα διατυπώνει σε άρθρο του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Παράλληλα αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως επισημαίνει: «Όταν όλα πηγαίνουν καλά, γίνονται «με εντολή Μητσοτάκη». Όταν όμως υπάρχουν ευθύνες, προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την «άγνοια» περιφρονώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο άρθρο του στο «Βήμα» προτείνει συγκεκριμένα για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων:

  1. Προσωρινή επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε κρατικό έλεγχο και την εξεύρεση σύντομα νέου στρατηγικού επενδυτή, 
  2. Ανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με βάση τα διεθνή πρότυπα και την άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων στην παροχή τεχνογνωσίας και εποπτείας και ηγεσία υψηλού συμβολισμού και ευρύτατης αποδοχής.
  3. Η νέα αυτή Αρχή θα πρέπει να είναι και υπεύθυνη για την εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού του ΟΣΕ.
  4. Η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΣΕ πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η επιλογή των διοικήσεων θα πρέπει να γίνεται με ανοιχτό διαγωνισμό, με μια αδιάβλητη και ακομμάτιστη διαδικασία.
  5. Να προχωρήσουμε στις απαραίτητες επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι το δυστύχημα στα Τέμπη αποκάλυψε τον συντονισμό όλων των παθογενειών της λειτουργίας του κράτους αλλά και τον αμετανόητο τρόπο άσκησης εξουσίας των κυβερνώντων και πώς με τον πιο δραματικό και βίαιο τρόπο τραβήχτηκε η κουρτίνα αποκαλύπτοντας τη γύμνια του “επιτελικού κράτους”.

Κατηγορεί τον Πρωθυπουργό πως μετά τον Αλέξη Τσίπρα διαχειρίστηκε το κράτος ως προσωπικό λάφυρο και όχι ως μοχλό ανατροπών υπέρ του γενικού συμφέροντος των πολιτών και το παρέδωσε σε ένα κλειστό σύστημα ημετέρων και το χρησιμοποίησε ως εφαλτήριο της επικυριαρχίας τους.

Τονίζει ότι «οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στον σιδηρόδρομο, ένα πεδίο στο οποίο απέτυχαν τόσο η ιδιωτική Hellenic Train, όσο και οι δημόσιοι ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Έξι χρόνια μετά, η πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane, έχει αποτύχει».

Επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα που μολονότι χαρακτήριζε ξεπούλημα το αρχικό αντίτιμο των 300 εκατ. ευρώ, την ιδιωτικοποίησε με μόλις 45 εκατ. ευρώ προικοδοτώντας την παράλληλα με 250 εκατ. για τις άγονες γραμμές ενώ ο Κώστας Καραμανλής έκανε ακόμη πιο ευνοϊκούς τους όρους για την ιταλική εταιρεία.

«Είναι εθνική ανάγκη και συμφέρον μας να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τον σιδηρόδρομο απέναντι στα όποια συμφέροντα μέχρι τώρα τον κρατούσαν δέσμιο παλαιοκομματικών συμπεριφορών. Είναι καιρός να διασφαλίσουμε τα βασικά, τα στοιχειώδη και τα αναγκαία. Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Να τολμήσουμε βαθιές τομές. Να λάβουμε αποφάσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε για την Ελλάδα, που θέλουμε να ζούμε», καταλήγει ο κ .Ανδρουλάκης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Ανδρουλάκης: Πέντε προτάσεις για ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δε θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη – Ο απολογισμός της εβδομάδας

Τον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με σχετική ανάρτησή του στο facebook.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας πως δε θα ξεχάσει ποτέ αυτό που έγινε στα Τέμπη, και επανέλαβε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν. Επίσης αναφέρει πως στηρίζει τις οικογένειες των θυμάτων με μια σειρά οικονομικά και άλλα μέτρα, όπως ψυχολογική υποστήριξη.

Επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού λέγοντας πως ξέρει ότι δεν αρκεί, και πως η κυβέρνηση κινήθηκε στα όρια των αντοχών της οικονομίας.

Αναφορά γίνεται και στο νομοσχέδιο για τις 72 και 120 δόσεις αλλά και στο πρόγραμμα του «προσωπικού βοηθού». Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο νέο πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, όπως και στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», το οποίο όπως είπε αφορά 120.000 νοικοκυριά.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Επανέρχομαι σήμερα στην Κυριακάτικη συνάντησή μας, όμως θέλω να ξεκινήσω λέγοντας, με το χέρι στην καρδιά, ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη και γιατί συνέβη.

Ανέλαβα και αναλάβαμε ως κυβέρνηση τις ευθύνες μας για το τραγικό δυστύχημα. Αυτό δεν αλλάζει το παρελθόν, όμως μπορεί να αλλάξει το μέλλον. Γιατί αισθάνομαι ότι πλέον είναι προσωπικό μου στοίχημα να βρούμε τη λύση για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ποτέ.

Βλέπω αυτές τις ημέρες την απολύτως λογική αντίδραση του κόσμου για τον τόσο άδικο θάνατο 57 ανθρώπων. Ακούω και συμμερίζομαι απολύτως το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα: να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα πιο πολλά ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει.

Έχω την υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση. Και αυτό σκοπεύω να κάνω.

Πρωτίστως όμως, έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών στον Γολγοθά που ανεβαίνουν. Έχουμε ήδη ανακοινώσει σειρά οικονομικών και άλλων μέτρων, ενώ συνεχίζεται η ψυχολογική υποστήριξή τους.

Αποδίδω μεγάλη σημασία στην ψυχολογική υποστήριξη όσων επέβαιναν στο μοιραίο τρένο και των οικογενειών τους. Ο Γενικός Γραμματέας Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης έχει αναλάβει να επικοινωνήσει ο ίδιος με όλες τις οικογένειες των θυμάτων για να τους ενημερώσει για τη γραμμή αρωγής που έχουμε δημιουργήσει ως μοναδικό σημείο επαφής τους με το κράτος (Τηλ: 210 5281131 – 210 5281251) ώστε να μην ταλαιπωρούνται με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες για όσα δικαιούνται ως ελάχιστες παροχές. Ταυτόχρονα, εξειδικευμένο προσωπικό στη διαχείριση μαζικών καταστροφών και πένθους και επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας είναι στη διάθεσή τους όλο το 24ωρο μέσω της γραμμής 10306 για να τους συνδράμουν όπως επιθυμούν είτε με κατ’ οίκον επισκέψεις είτε μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου. Και θα το κάνουν για όσο χρειαστεί. Έως σήμερα, έχουν γίνει από δύο επικοινωνίες με 45 οικογένειες που έχασαν ανθρώπους, με τους τραυματίες και με 222 από τους επιβαίνοντες. Η επαφή θα συνεχιστεί με όλους.

Παράλληλα με τη διαχείριση του συντριπτικού αυτού γεγονότος, ήταν αναγκαίο να εξακολουθήσει το κυβερνητικό έργο. Το πρώτο θέμα που έπρεπε να κλείσει ήταν η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αυτή την εβδομάδα λοιπόν προχωρήσαμε στην τρίτη διαδοχική αύξησή του κατά 9,4%. Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ που -θυμίζω- ήταν το 2019. Δηλαδή από τότε, έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων. Η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας καθώς και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Ξέρω ότι αυτή η αύξηση από μόνη της δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα, καθώς στη χώρα μας οι αμοιβές ακόμα είναι χαμηλές και τα εισοδήματα σήμερα πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Ειδικά οι νέες και νέοι δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Κινηθήκαμε στα όρια των αντοχών της οικονομίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις αντέχουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά και συγκλίνει σταδιακά με το μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα (στη 10η θέση πλέον μεταξύ 22 ευρωπαϊκών χωρών). Αυτός ο κατώτατος μισθός είναι πλέον υψηλότερος και από τα προ κρίσης επίπεδα και πιστοποιεί ότι με σταθερά βήματα η χώρα μας αλλάζει και ξεφεύγει από την κατηγορία των οικονομιών φθηνού εργατικού κόστους που δεν δίνουν προοπτικές στους νέους μας. Ταυτόχρονα με την ψηφιακή κάρτα εργαζομένων και την ανεξάρτητη αρχή για την επιθεώρηση εργασίας προστατεύουμε τους εργαζόμενους και περιορίζουμε την αδήλωτη εργασία.

Αυτήν την εβδομάδα επίσης καταβλήθηκε η προκαταβολή σε 37.500 δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει 15 έτη επικουρικής ασφάλισης αλλά η επικουρική τους σύνταξη δεν έχει εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Πρόκειται για προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης των επικουρικών συντάξεων γήρατος και 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και χηρείας. Αξίζει πάντως να αναφέρω ότι το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου εκδόθηκαν 43.000 επικουρικές συντάξεις – σχεδόν οι μισές από όσες εκκρεμούσαν, και με αυτόν το ρυθμό θα συνεχίσουμε μέχρι να εξαλειφθούν και όλες οι εκκρεμείς επικουρικές.

Μένω στο θέμα των συνταξιούχων, καθώς προχθές καταθέσαμε στη Βουλή νομοσχέδιο για να ρυθμίσουμε και το θέμα που ανέκυψε για περίπου 1.100.000 συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου αύξηση, είτε είδαν μικρή αύξηση. Έως τις 31 Μαρτίου λοιπόν, θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνουμε νέα δυνατότητα σε όσους έχουν χάσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Μία πολύ σημαντική είδηση αυτής της εβδομάδας είναι πως ξεκίνησε το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, σε πρώτη φάση στην Αττική και αργότερα και εκτός λεκανοπεδίου. 520 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνουν προσωπικοί βοηθοί, από τους οποίους 241 έχουν ολοκληρώσει την δωρεάν ειδική επιμόρφωση ώστε να μπορούν να σταθούν δίπλα σε πολίτες με βαριά αναπηρία στους οποίους η Πολιτεία παρέχει έως 1.663 ευρώ/μήνα για την αμοιβή τους, επιπλέον των επιδομάτων και λοιπών παροχών που ήδη λαμβάνουν. Ο προσωπικός βοηθός είναι ένα αίτημα δεκαετιών. Θα αλλάξει τη ζωή των συμπολιτών μας με αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους. Ξεκινάει σε πιλοτική μορφή, με 1.000 άτομα στην Αθήνα σε πρώτη φάση, με δεύτερο βήμα την επέκτασή του με 1.000 άτομα σε άλλες Περιφέρειες και τρίτο βήμα, το 2024 την επέκτασή του σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υλοποίηση του θεσμού της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ταχύτερη αποϊδρυματοποίηση εφήβων που φιλοξενούνται για χρόνια σε ιδρύματα και η ομαλή μετάβασή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Για να σας δώσω μία εικόνα: σήμερα περίπου 400 παιδιά άνω των 15 ετών ζουν σε ιδρύματα είτε επειδή τα ίδια -λόγω ηλικίας- δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε μια οικογένεια, είτε επειδή δεν επιλέγονται από υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς.

Μέχρι τώρα, τα παιδιά αυτά μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ιδρύματα μόνο μέχρι να ενηλικιωθούν. Πλέον, η ημιαυτόνομη διαβίωση τους δίνει την δυνατότητα να διαμένουν στα διαμερίσματα μέχρι τα 26. Πρόκειται για διαμερίσματα που φιλοξενούν έως 4 άτομα, πλήρως εξοπλισμένα, αλλά και στελεχωμένα με κατάλληλο προσωπικό – κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνικούς επιμελητές, φροντιστές πρόνοιας. Με αυτόν τον τρόπο, οι έφηβοι δεν έχουν μόνο ασφαλή διαμονή αλλά έχουν φροντίδα και υποστήριξη για την αυτονόμησή τους. Επίσης, στηρίζονται με ένα μηνιαίο οικονομικό βοήθημα 375 ευρώ, ενώ έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη και επαγγελματική καθοδήγηση.

Αυτή την εβδομάδα ψηφίσαμε επίσης ένα σημαντικό νόμο που στοχεύει στη βελτίωση του πλαισίου για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας και μπορεί να σώσει ζωές.

Αν και η μεταμόσχευση θεωρείται η πιο σύγχρονη θεραπευτική πράξη του 21ου αιώνα παγκοσμίως -αφού είναι η μόνη επιλογή σε καρδιακή, ηπατική και πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια- δυστυχώς η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων, ιστών και κυττάρων, και μεταξύ των τελευταίων δέκα χωρών του δυτικού κόσμου.

Είναι άλλη μια από τις όψεις της χώρας μας που δεν μας ικανοποιεί και θέλουμε να αλλάξουμε. Γι’ αυτό απευθυνθήκαμε σε μια επιτροπή διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», και υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου και του καθηγητή Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων Βασίλη Παπαλόη, που εισηγήθηκαν τις αναγκαίες αλλαγές για να αποκτήσουμε επιτέλους μια σύγχρονη εθνική πολιτική μεταμοσχεύσεων.

Αυτή την εβδομάδα αναρτήθηκε ο οδηγός για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Αφορά τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά, και η επιδότηση φτάνει το 60% της δαπάνης. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 100 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Σκοπός του προγράμματος είναι να αντικατασταθούν παλιοί, ενεργοβόροι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες με ηλιακούς. Υπολογίζεται πως αυτό θα συμβάλει σε μείωση τουλάχιστον 210 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, και παράλληλα θα εξασφαλίσει χρήματα στους πολίτες λόγω της μειωμένης κατανάλωσης ρεύματος.

Θα κλείσω εδώ αυτή την ανάρτηση, και θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώσατε για να την διαβάσετε. Και να σας διαβεβαιώσω πως εργαζόμαστε για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη, αλλά και για να διορθώσουμε τις παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν και που όλοι συμφωνούμε πως δεν έχουν χώρο στην Ελλάδα του αύριο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Δε θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη – Ο απολογισμός της εβδομάδας"

Προσεισμικός έλεγχος σε 20.000 σχολεία και νοσοκομεία

Ξεκινά άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της Ελλάδας καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Στο επίκεντρο των ελέγχων τίθενται τα δημόσια κτίρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολεία και στα νοσοκομεία, κτίρια που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 20.000. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός και στη συνέχεια εφόσον απαιτηθεί θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος.

Όταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία, θα πραγματοποιηθεί έπειτα έλεγχος σε άλλα δημόσια κτίρια που υπολογίζονται από 35- 45.000. Σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών, θα είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται.

Η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου πρόκειται να ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί. Παράλληλα θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΟΑΣΠ όπου θα καταχωρούνται όλοι οι έλεγχοι που διενεργούνται. Η πλατφόρμα αυτή θα χρησιμοποιήσει την ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων που διαθέτει ο ΟΑΣΠ για όλα τα κτίρια της χώρας.

Εφόσον τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τους ελέγχους είναι σωστά και επαρκή θα καταχωρούνται άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Την ίδια ώρα, για τη διενέργεια των ελέγχων ο ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ θα συνεργαστούν με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ με κοινή απόφαση 6 υπουργείων θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατηγοριοποίηση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτιρίων και τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης των μηχανικών με σκοπό οι έλεγχοι να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί.

«Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα γίνει μέσα σε 6-8 μήνες από εκεί που κάναμε 20 χρόνια για να ελέγξουμε το 30% των σχολείων. Το ΤΕΕ θα κάνει τους ελέγχους με την εποπτεία και την επιστημονική συνδρομή του ΟΑΣΠ, που θα έχει και τη βάση δεδομένων για όλα τα κτίρια της χώρας. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιαχτεί θα καταχωρούνται οι έλεγχοι με ηλεκτρονικό τρόπο όχι με δελτία που γίνονταν παλαιότερα. Τα στοιχεία αυτά αν είναι σωστά και επαρκή πηγαίνουν απευθείας στην πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, αν δεν είναι δεν μπορούν να αποσταλούν για καταχώρηση», αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτιρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85 ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.

«Το 1959 είχαμε την πρώτη απόφαση για αντισεισμικές συστάσεις. Όλα τα κτίρια μέχρι το 1985 που ήταν ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός χτίστηκαν με αυτές τις συστάσεις που είχαν εκδοθεί από καθηγητές του ΕΜΠ, ήταν κανονιστική διάταξη. Αυτά τα κτίρια δεν είναι επικίνδυνα αλλά είναι κτίρια που δεν είναι τόσο σύγχρονα όσο με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 και 1995. Ήταν όμως και κτίρια πριν το 1959. Τα κτίρια έχουν κι αυτά μια αντισεισμικότητα διότι από το 1929 και μετά (έπειτα δηλαδή από τους σεισμούς του 1926) δόθηκαν τότε κάποιες συστάσεις κανονισμών, οπότε κι αυτά έχουν ως έναν βαθμό κάποια αντισεισμική θωράκιση», εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, ο πρωτοβάθμιος έλεγχος που θα διενεργηθεί στα δημόσια κτίρια δεν θα κρίνει την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα ενός κτιρίου, αλλά τη στάθμη της αντισεισμικότητας.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο προσεισμικός έλεγχος ξεκίνησε το 2001 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 16.000 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι από περίπου 80.000 στατικά ανεξάρτητα κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης (20%) και περίπου 9.000 έλεγχοι από περίπου 16.000 σχολικά κτίρια (56%), που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη την επικράτεια αντίστοιχα. Η καθυστέρηση, οφείλεται, κυρίως στο γεγονός ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσεισμικός έλεγχος σε 20.000 σχολεία και νοσοκομεία"

Στουρνάρας: Ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

«Ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη», δηλώνει σε συνέντευξή του ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις που όμοιές τους δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά stress tests θα εντόπιζαν άμεσα τα αποκαλυφθέντα προβλήματα και δεν θα επέτρεπαν να φθάσουμε σε αυτό το σημείο».

ΑΠΕ – ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news