facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Γαλλία: Xαμός στην πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμών μετά το διάγγελμα Μακρόν

Η διαδικτυακή εφαρμογή Doctolib, μέσω της οποίας οι Γάλλοι κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν για την Covid-19, «πάγωσε» καθώς χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να συνδεθούν, λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο θα χρειάζονται πιστοποιητικό για να μπουν σε μπαρ και εστιατόρια.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα, όσοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον ιστότοπο ή την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα λάμβαναν ένα μήνυμα που τους έλεγε ότι λόγω του μεγάλου αριθμού συνδέσεων θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το πρόγραμμα να επεξεργαστεί το αίτημά τους. Δέκα λεπτά μετά το διάγγελμα ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής έφτανε τα 20 λεπτά, λίγο αργότερα αυξήθηκε μέχρι τα 35.

Ο Μακρόν είπε ότι τα εμβόλια θα καταστούν υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και όποιος θέλει να πάει στον κινηματογράφο, σε ένα εστιατόριο ή να ταξιδέψει με τρένο ή λεωφορείο θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό ότι έχει εμβολιαστεί ή να έχει αρνητικό τεστ. Πρόσθεσε ότι το κράτος θα σταματήσει να πληρώνει για τα τεστ από το φθινόπωρο, εκτός και αν συνταγογραφούνται από γιατρό.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε εξάλλου ότι οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν δεν θα επιτρέπεται να πάνε στη δουλειά τους, ούτε θα πληρώνονται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI ο Ολιβιέ Βεράν τόνισε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να επιβληθούν υποχρεωτικά μέτρα, δεδομένου ότι η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Το Doctolib είναι ο μεγαλύτερος από τους πολλούς ιστοτόπους μέσω των οποίων οι Γάλλοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Xαμός στην πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμών μετά το διάγγελμα Μακρόν"

Κύπρος: Ανακοίνωσε 832 νέα κρούσματα

Άλλα 832 (ποσοστό θετικότητας: 1,39%) νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Στη σχετική του ανακοίνωση σημειώνει ότι δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 380. Εξάλλου 153 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 59.764 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 85.104.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ανακοίνωσε 832 νέα κρούσματα"

Επιστρέφει στην Τουρκία η Γαλατασαράι, αρνήθηκε να κάνει rapid test

Η Γαλατασαράι, ομάδα που θα αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός σε φιλικό αγώνα, αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής για την Τουρκία. 

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της, καταλήγει η ανακοινωση.

Γαλατασαράι: Περιμένουμε συγνώμη από τις ελληνικές αρχές

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Γαλατασαράι, ενημέρωσε πως η αποστολή της επιστρέφει στην Τουρκία μετά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την άφιξή της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και υπογράμμισε πως περιμένει μία «συγνώμη» απ’ τις ελληνικές αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της τουρκικής ομάδας:

«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές. Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ κι έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας.

Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε γι' αυτό το χρονικό διάστημα θέλουμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει στην Τουρκία η Γαλατασαράι, αρνήθηκε να κάνει rapid test"

Πολιτική Προστασία: Κίνδυνος για φωτιές σε 16 περιοχές την Τρίτη

Προ των πυλών είναι νέος καύσωνας στη χώρα. Ο υδράργυρος αναμένεται να σημειώσει άνοδο τα επόμενα 24ωρα, φτάνοντας μάλιστα ακόμα και τους 42 – 43 βαθμούς Κελσίου.

Εν όψει του νέου καύσωνα αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως αναγράφει ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας.

Για την Τρίτη (13.07.2021) ο κίνδυνος να εκδηλωθούν φωτιές είναι «Κατηγορίας 3» και αφορά τις παρακάτω 16 περιοχές:

– Αττική 

– Κύθηρα

– Βοιωτία

– Αργολίδα

– Κορινθία,

– Εύβοια

– Φθιώτιδα

– Λακωνία

– Κρήτη

– Κυκλάδες

– Δωδεκάνησα

– Σάμος

– Ικαρία

– Χίος

– Ψαρά

– Λέσβος

Δείτε και τον Χάρτη της Πολιτικής Προστασίας:

 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Κίνδυνος για φωτιές σε 16 περιοχές την Τρίτη"

Μακρόν: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στην υγεία και όσους έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες

Nέα μέτρα κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές.

Ο Μακρόν ανέπτυξε τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το σταδιακό άνοιγμα του Μαΐου και του Ιουνίου με την ανάπτυξη ενός «άνευ προηγουμένου» προγράμματος εμβολιασμού που είχε «αναμφισβήτητα αποτελέσματα».

«Τις τελευταίες εβδομάδες, καταφέραμε να μειώσουμε κάτω από 2.000 μολύνσεις την ημέρα, έναντι περισσότερων από 35.000 στο αποκορύφωμα της κρίσης. Οι νοσηλείες, όπως οι θάνατοι, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο».

Η κατάσταση όμως αλλάζει με την αναζωπύρωση της επιδημίας. Η εμφάνιση της λεγόμενης παραλλαγής Δέλτα αντικατοπτρίζεται πράγματι στην αύξηση των μολύνσεων σε όλο τον κόσμο. Επειδή αυτή η παραλλαγή είναι τρεις φορές πιο μεταδοτική από το πρώτο στέλεχος, διασπείρεται σε όλες τις περιοχές που δεν καλύπτονται από τον εμβολιασμό.

Ο Μακρόν μίλησε για ένα «καλοκαίρι κινητοποίησης για εμβολιασμό» καθώς εάν δεν ενεργήσουμε τώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται απότομα και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες από τον Αύγουστο. «Είναι λοιπόν ένας νέος αγώνας ταχύτητας που βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι πλέον θα απαιτείται εμβολιασμός για το προσωπικό σε εγκαταστάσεις υγείας που έρχεται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες. «Όταν η επιστήμη μας προσφέρει τα μέσα για να προστατευθούμε, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με εμπιστοσύνη στη λογική» τόνισε.

Όπως διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος το μέτρο αφορά νοσηλευτικό και μη προσωπικό σε νοσοκομεία, κλινικές, γηροκομεία, ιδρύματα για άτομα με αναπηρία, για όλους τους επαγγελματίες ή εθελοντές που εργάζονται σε επαφή με ηλικιωμένους, ακόμα και μέσα στο σπίτι, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός. Όλες αυτές οι ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά θα διενεργούνται έλεγχοι και θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους Γάλλους, αναλόγως της εξέλιξης της κατάστασης. Επανέλαβε δε την έκκλησή του σε όλους να εμβολιαστούν «αν είναι δυνατόν σήμερα».

Επίσης εξήγγειλε επέκταση του υγεινομικού πιστοποιητικού από τις 21 Ιουλίου στους χώρους αναψυχής και πολιτισμού όπου συγκεντρώνονται περισσότερα από 50 άτομα.

Συγκεκριμένα, για όλους τους Γάλλους άνω των 12 ετών, θα είναι απαραίτητο να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για να έχουν πρόσβαση σε μια παράσταση, σε ένα λούνα παρκ, σε μια συναυλία ή σε ένα φεστιβάλ.

Το μέτρο θα επεκταθεί από τον Αύγουστο σε καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καθώς και σε τρένα και πούλμαν που πραγματοποιούν μεγάλα ταξίδια.

«Με βάση την εκτίμηση της κατάστασης, αναρωτιόμαστε το ζήτημα της επέκτασης του πιστοποιητικού υγείας και σε άλλες δραστηριότητες» δήλωσε.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι αμέσως υποχρεωτικός για όλους. Αλλά θα επεκτείνουμε το πιστοποιητικό υγείας όσο το δυνατόν περισσότερο για να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι» δήλωσε.

Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αυτά τα νέα μέτρα θα πάει στο Κοινοβούλιο στις 21 Ιουλίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μακρόν: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στην υγεία και όσους έρχονται σε επαφή με ευάλωτες ομάδες"

43 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

Σε 43 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο, σε όλη την Ελλάδα.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχείρησαν συνολικά 436 πυροσβέστες με 187 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α..

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), διερευνούν τα αίτια εκδήλωσής τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "43 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο σε όλη την Ελλάδα"

Κυπριακό - Μήνυμα Μπορέλ στην Τουρκία: Απορρίπτουμε τη λύση δύο κρατών - Να απέχετε από τις προκλήσεις

Την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στα Βαρώσια εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τη λύση δύο κρατών επισημαίνοντας ότι η ΕΕ «είναι ενωμένη» και καλώντας την Τουρκία «να απέχει από προκλητικές ενέργειες».

«Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δε θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερσίν Τατάρ: Ο Ερντογάν θα στείλει ισχυρά μηνύματα από τα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου

Ισχυρά μηνύματα θα δώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου από τα κατεχόμενα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Μέχρι στιγμής, είπε, 344 Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ζητώντας επιστροφή της περιουσίας τους στα Βαρώσια.

Σε συνέντευξή του στο NTV, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι «αν δεν είναι κυρίαρχος, θα παραδώσει όλη την εξουσία στο κέντρο και στις Βρυξέλλες... Όταν λένε να αποσυρθεί η Τουρκία από εδώ, η οποία δεν είναι είναι μέλος της ΕΕ, εμφανίζεται μια θέση σαν η Τουρκία να φυλακίζεται στην Ανατολία».

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η παγίδα για την ομοσπονδία είναι η μία κυριαρχία. «Στη μία κυριαρχία διοικεί η πλειοψηφία τη μειονότητα και ειδικά με την απόσυρση της Τουρκίας, η οποία θεωρείται ως τρίτη χώρα εντός της ΕΕ, με την πάροδο του χρόνου, οι Τουρκοκύπριοι θα μείνουν εντελώς μόνοι. Επομένως μπορεί να υπάρξει μια επικίνδυνη διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφομοίωση και καταστροφή του λαού».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυπριακό - Μήνυμα Μπορέλ στην Τουρκία: Απορρίπτουμε τη λύση δύο κρατών - Να απέχετε από τις προκλήσεις"

Κορονοϊός – Ελλάδα: Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει «έμφραγμα» στα νοσοκομεία

H μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού «χτυπά» καμπανάκι στα νοσοκομεία της χώρας. Τα κρούσματα φτάνουν πλέον και ξεπερνούν τα 2.000 την ημέρα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ξανά κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών σε σχέση με τα εξιτήρια ασθενών με Covid-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν τις τελευταίες ημέρες από τα νοσοκομεία και φέρνει στο φως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, στις 28 Ιουνίου οι εισαγωγές ήταν 33 έναντι 62 εξιτηρίων, ενώ στις 4 Ιουλίου έγιναν 59 έναντι 15 εξιτηρίων.

Στις 7 Ιουλίου οι εισαγωγές έχουν αγγίξει τις 68 με τα εξιτήρια να είναι 60, ενώ στις 11 Ιουλίου οι εισαγωγές έχουν φτάσει να είναι 85 έναντι μόλις 22 εξιτηρίων.

Κορονοϊός – Ηλικίες και εμβόλια

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ECDC την μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα παρουσιάζουν οι ηλικίες 18 – 24. Πρόκειται για ποσοστό της τάξης 9,4% με τουλάχιστον 1 δόση να έχει πραγματοποιήσει το 21,4% και καθόλου εμβολιασμένο να είναι 78,6%.

Αμέσως μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει η ηλικιακή ομάδα των 25 – 49  ετών (28,7%) με το 46,7% να έχει κάνει την πρώτη δόση και το 53,3% να μην έχει εμβολιαστεί.

Ακολουθούν οι ηλικίες 50 – 59 ετών ( 55,6%) με τουλάχιστον μια δόση να έχει κάνει το  64,6% και καθόλου εμβολιασμένο να είναι 35,4%. Στους 60 – 69 η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 69,1%  με το 74,6% να έχει κάνει μια δόση ενώ δεν έχει εμβολιαστεί το  25,4%. 

Τέλος στο 75,6% φτάνει η εμβολιαστική κάλυψη του ηλικιακού γκρουπ 70 – 79 με 79.2% να έχει κάνει μια δόση τουλάχιστον και 20.8% να μην έχει εμβολιαστεί ενώ πρώτη στους εμβολιασμούς είναι η ηλικιακή ομάδα 80 άνω με την εμβολιαστική κάλυψη να φτάνει στο 67,2% αφού το 70,1% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και 29,9% να μην έχει εμβολιαστεί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Ελλάδα: Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει «έμφραγμα» στα νοσοκομεία"

Κορωνοϊός: Στα 2.065 τα νέα κρούσματα - 10 οι νεκροί, 139 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.065, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 440.872 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 156 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.874 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από γεωγραφικής πλευράς, τα 892 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (221 στο κέντρο της Αθήνας), τα 126 στη Θεσσαλονίκη και 252 στην Κρήτη.

Η αναλυτική γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:


104 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

125 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

126 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

221 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

177 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

103 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

8 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

126 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσμα στην Π.Ε 'Αρτας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

5 κρούσματα στην Π.Ε Έβρου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

114 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

8 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

54 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

54 ρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

25 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κω

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

12 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μήλου

42 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

6 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου

1 κρούσμα στην Π.Ε Ξάνθης

12 κρούσματα στην Π.Ε Πάρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

11κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

84 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε Σύρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

11 κρούσματα στην Π.Ε Φθιώτιδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας

5 κρούσμα στην Π.Ε Φωκίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

42 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

6 κρούσματα στην Π.Ε Χίου

133 κρούσματα υπό διερεύνηση


Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139 (66.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή +30.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 65 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.065 τα νέα κρούσματα - 10 οι νεκροί, 139 διασωληνωμένοι"

Καιρός αύριο: Μίνι καύσωνας με 40άρι – Πού θα «κοκκινίσει» ο υδράργυρος

Ακόμα πιο ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (13.07.2021). Η θερμοκρασία ανεβαίνει, ενώ εξασθενούν οι άνεμοι.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στο Ιόνιο έως 5 και στο Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά 5 και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς. Το μεσημέρι απόγευμα βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και τοπικά στη Θεσσαλία έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μίνι καύσωνας με 40άρι – Πού θα «κοκκινίσει» ο υδράργυρος"

Η Κύπρος υποβάθμισε την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα

H Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας της Kύπρου προέβη σε επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των διαφόρων χωρών ως προς τη νόσο COVID-19, με την Ελλάδα να υποβαθμίζεται από το «πράσινο» στο «πορτοκαλί».

Ειδικότερα, το κυπριακό υπουργείο υποβάθμισε την Ελλάδα, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο από την «πράσινη» στην «πορτοκαλί» λίστα, ενώ η Πορτογαλία υποβαθμίστηκε από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη».

Όπως μεταδίδει το cyprus-mail.com, η Σουηδία και η Λιθουανία αναβαθμίστηκαν από την «πορτοκαλί» στην «πράσινη» λίστα.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη. 

Οι επιβάτες που φθάνουν στην Κύπρο από τις «πράσινες» χώρες δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν κάποιο τεστ ή να παραμείνουν σε καραντίνα, ενώ όσοι έρχονται από τις πορτοκαλί χώρες πρέπει να έχουν αρνητικό PCR τεστ. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η ταξινόμηση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας στις Κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί ή Κόκκινη, στηρίζεται σε αυτή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κύπρος υποβάθμισε την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα"

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό απήυθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε γηροκομεία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου και μετά. 

Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.

Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών.

Όλο το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Δεκαοκτώ μήνες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας, η χώρα μας διαθέτει πλέον εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε κάθε πολίτη και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους έχει ήδη αποδειχθεί περίτρανα από τα δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Επιχείρηση «Ελευθερία» απλώνεται στην επικράτεια, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας.

Δύο σκιές, ωστόσο, εμποδίζουν τη γρήγορη και οριστική έξοδό μας από τη δοκιμασία: η εμφάνιση της επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και ένα ποσοστό πολιτών που ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν. Είναι μία διπλή απειλή που σήμερα απασχολεί όλες τις χώρες, αναγκάζοντας, μάλιστα, κάποιες από αυτές να επιστρέψουν στους αυστηρούς περιορισμούς. Ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά θα γίνουν χωρίς θεατές και με καραντίνα για τους λιγοστούς επισκέπτες.

Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί στον τόπο μας! Καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε, η λύση είναι μία: αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο. Την υποδεικνύουν, άλλωστε, και όσοι σήμερα δίνουν τον αγώνα τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός.

Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες.

Για τα πολλά που έγιναν και για όσα πρέπει ακόμη να γίνουν, επιτρέψτε μου σήμερα να είμαι λίγο πιο αναλυτικός. Το απαιτούν οι στιγμές, αλλά και η προσπάθεια στην οποία καλούμαστε τώρα. Γιατί είναι πάντα χρέος μου να παρουσιάζω ανοιχτά τα γεγονότα και να τεκμηριώνω με στοιχεία τις αποφάσεις μου.

Ύστερα από ενάμιση χρόνο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν ξέρει για τον κορονοϊό. Από την πρώτη στιγμή, η Πολιτεία ξεδίπλωσε αλλεπάλληλες εκστρατείες ενημέρωσης υπό τις οδηγίες των ειδικών. Προσάρμοζε, κάθε φορά, τις πολιτικές της στις εξάρσεις του ιού, στηρίζοντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία. Θωράκισε το Σύστημα Υγείας, αλλά και τους πολίτες, με εκατομμύρια δωρεάν τεστ. Και βέβαια, εξασφάλισε εμβόλια για όλους, μ’ ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα.

Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε σε μία πολύ καλύτερη αφετηρία: στο υγειονομικό πεδίο, 3 στους 4 Έλληνες άνω των 60, δύο στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν επιλέξει το εμβόλιο. Και τις τελευταίες μέρες ο ρυθμός επιταχύνεται. Ενώ στην οικονομία η ανάπτυξη της επόμενης διετίας προβλέπεται να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Στον τουρισμό, ιδιαίτερα, οι αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπέρασαν, τις τελευταίες μέρες, το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019.

Κατά συνέπεια θέλω να είμαι σαφής: έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις. Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά ας ακούσουν και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία.

Έχω τονίσει ότι η κυβέρνηση θα υπηρετήσει την προστασία της δημόσιας υγείας με πειθώ, αλλά και με μέτρα που θα αποκαθιστούν την ομαλότητα στην καθημερινότητα. Γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώνω μία σειρά ρυθμίσεων που απαντούν στη συγκυρία. Που επιχειρούν, δηλαδή, να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού πριν, ενδεχομένως, πολιορκήσει ξανά το Σύστημα Υγείας. Να αποδώσουν ξανά στους εμβολιασμένους τα δικαιώματά τους. Και να ωθήσουν, τέλος, προς το εμβόλιο όσους ακόμη το σκέφτονται.

Ετσι, πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές.

Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα.

Κλείνω όπως ξεκίνησα. Ενωμένοι, έχουμε ήδη πετύχει πολλά για τα οποία κάθε λόγο έχουμε να είμαστε υπερήφανοι. Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι;

Κι όμως, τα καταφέραμε. Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας.

Οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά test. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων.

Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης. Βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι. Αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της Ελευθερίας».

Δείτε το διάγγελμα του πρωθυπουργού 
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη"

Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα ραντεβού για τους εμβολιασμούς εφήβων 15-17 ετών

Ανοίγει από την Πέμπτη 15 Ιουλίου η δυνατότητα για τους εφήβους γεννημένους έως 31/12/2005 (15-17 ετών) να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της Pfizer όπως ανακοίνωσε ο γγ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι έφηβοι ή οι γονείς τους θα μπορούν να συνδέονται στη πλατφόρμα μέσω του taxisnet ενώ τα ραντεβού θα μπορούν να κλειστούν και μέσω ΚΕΠ όπου οι γονείς θα πρέπει να προσκομίσουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των παιδιών τους.

Οι εμβολιασμοί των εφήβων θα γίνεται με συνοδεία του γονέα ή κηδεμόνα.

Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι από σήμερα καταργείται η ποινή των έξι ημερών για την αλλαγή ραντεβού πάνω από δύο φορές.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, πάνω από το 50% των πολιτών έχει κάνει την πρώτη δόση, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει σε 59% στον πληθυσμό των ενηλίκων. Παράλληλα το 41% του γενικού πληθυσμού είναι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενώ στους ενήλικες το ποσοστό ανεβαίνει στο 48%.

Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα ξεπέρασε στο 70% στους πλήρως εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Τέλος αναφορικά με τα  ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε τα εξής: 

-Για τους άνω των 85, το 70% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 70,5%

-Για τους 80-84, το 71% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 71,5%

-Για τους 75-79, το 82,8% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 83,3%

-Για τους 70-74, το 77% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 78%

-Για τους 60-69, το 78% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 79%

-Για τους 60-64, το 73% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 74%

-Για τους 55-59, το 69% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 70,5%

-Για τους 50-54, το 65% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 66%

-Για τους 45-49, το 61% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 62%

-Για τους 40-44, το 54% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 56%

-Για τους 35-39, το 46% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 48%

-Για τους 30-34, το 42% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 45%

-Για τους 25-29, το 37% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 41%

-Για τους 18-24, το 24% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ με τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει στο 29%

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα ραντεβού για τους εμβολιασμούς εφήβων 15-17 ετών"

Τσιάρας: Έρχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για σεξουαλικά αδικήματα και ανηλίκους - Κακούργημα και πάλι η αιμομιξία

Την επαναφορά του αδικήματος της «αιμομιξίας» σε κακούργημα, το οποίο από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβιβαστεί σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα την «καταπολέμηση της ατιμωρησίας στον 21ο αιώνα».

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις τροποποιήσεις που επίκεινται στον νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η /7/2019, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιάρας, σύμφωνα με την πρόταση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα, θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική ενδοοικογενιακή βία.

Σχετικά με την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως είναι των ανηλίκων, ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε:

1. Την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.

2. Την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε και τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα με την πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες διαπόμπευσαν τη χώρα διεθνώς.

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Τσιάρας, «μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας τόσο η GRECO όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις», τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Αντίστοιχα, η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών. Κυρίως διότι η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Εκτός από την επαναφορά της ενεργητικής δωροδοκίας, συστάθηκε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία υπάγονται πλέον 6 ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και οι οποίοι λειτουργούν με αυτοτέλεια, αλλά και με συνοχή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσιάρας: Έρχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για σεξουαλικά αδικήματα και ανηλίκους - Κακούργημα και πάλι η αιμομιξία"

ΣτΕ: Διάλειμμα 15 λεπτών ανά 2 ώρες για τους εργαζόμενους σε υπολογιστή στο Δημόσιο

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι καθημερινά χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι μπροστά από οθόνες, ανά δύο ώρες πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους, είτε για διάλειμμα 15 λεπτών είτε για να ασχοληθούν σε εργασία εκτός υπολογιστή.

Ειδικότερα, το ΣΤ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Γράβαρης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου) με την υπ' αριθμ. 540/2021 απόφασή του έκρινε ότι οι επικεφαλής των Δημοσίων κ.λπ. φορέων υποχρεούνται -και όχι απλά έχουν την ευχέρεια- να σχεδιάζουν τη δραστηριότητα των εργαζομένων σε υπολογιστές με τέτοιο τρόπο, ώστε να λαμβάνουν ανά δύο ώρες διάλειμμα.

Με το σκεπτικό αυτό το ΣτΕ δικαίωσε εργαζόμενο διοικητικό υπάλληλο σε κρατικό νοσοκομείο της Αττικής. Ο υπάλληλος διορίστηκε τον Ιανουάριο του 2008 στο νοσοκομείο και εργαζόταν «πλήρως και αποκλειστικά ενώπιον οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή» στο λογιστήριο του νοσοκομείου. Μετά την αποχώρησή του, προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση του νοσοκομείου όλα αυτά τα χρόνια που εργαζόταν σε αυτό, δεν τήρησε την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία (οδηγία 90/270/ΕΟΚ, και Π.Δ. 398/1994) για «την ασφάλεια στην εργασία και την προστασία της υγείας των εργαζομένων» και ουδέποτε του χορηγήθηκε προβλεπόμενο ανά δίωρο διάλειμμα, αλλά ούτε ανά δύο ώρες εναλλακτικά απασχολήθηκε σε καθήκοντα χωρίς χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ακόμα, υποστήριξε ότι κάθε μέρα έχανε 60 λεπτά διαλείμματα, δηλαδή έχανε ημερησίως χρόνο κατά τον οποίο θα έπρεπε να αναπαύεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να του οφείλεται αποζημίωση, το ποσό που θα ελάμβανε κάποιος άλλος υπάλληλος, ο οποίος θα τον αντικαθιστούσε στον χρόνο των διαλειμμάτων. Παράλληλα, αξίωσε και χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη «εξαιτίας της παράνομης συμπεριφοράς του νοσοκομείου, συνεπεία της παροχής της εργασίας του υπό συνθήκες έκθεσης της υγείας του σε κίνδυνο».

Το ΣτΕ αναφέρει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, με την ιδιότητα του εργοδότη, παρέλειψε να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις του Π.Δ. 398/1994 για τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και δεν τήρησε την υποχρέωση «να προβεί σε ανάλυση και να αξιολογήσει τις θέσεις εργασίας και, μετά από διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους ή και τους εκπροσώπους τους, να προβεί στον σχεδιασμό της δραστηριότητας των εργαζομένων, της κατηγορίας του ενάγοντος, ο οποίος χρησιμοποιούσε επί καθημερινής βάσεως πλήρως και αποκλειστικά οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή, με τρόπο ώστε να εναλλάσσεται ανά δίωρο και για διάστημα μέχρι 15 λεπτών η εργασία αυτού ενώπιον της οθόνης, ανάλογα με τις ειδικότερες συνθήκες απασχόλησής του, είτε με ανάθεση σε αυτόν άλλης δραστηριότητας είτε με τη χορήγηση διαλείμματος».

Στη συνέχεια το ΣτΕ αναφέρει ότι «ο χρόνος αυτός των ολιγόλεπτων διακοπών αποτελεί χρόνο εργασίας, εντός του νόμιμου ωραρίου του εργαζομένου, και όχι χρόνο ανάπαυσης αυτού, επιπλέον του ωραρίου απασχόλησής του, για τον οποίο ο εργαζόμενος, εφόσον μη νομίμως δεν του έχει χορηγηθεί ολιγόλεπτο διάλειμμα εργασίας, θα εδικαιούτο πρόσθετης αμοιβής». Η παράνομη παράλειψη του νοσοκομείου να ρυθμίσει το θέμα των διαλειμμάτων και τη λήψη των προβλεπόμενων αναγκαίων προστατευτικών και προληπτικών μέτρων για τους εργαζόμενους (εξέταση ματιών και όρασης κατά τακτά χρονικά διαστήματα, χρήση ειδικών γυαλιών, κ.λπ.), συνιστά έκθεση της υγείας των εργαζομένων σε κίνδυνο, για «την οποία αυτός θα εδικαιούτο εύλογης χρηματικής ικανοποίησης», αναφέρει το ΣτΕ.

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στα Διοικητικά Δικαστήρια, για να προσδιορίσουν το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης για την ηθική βλάβη που υπέστη ο εργαζόμενος και απέρριψε όλους τους άλλους ισχυρισμούς του.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Διάλειμμα 15 λεπτών ανά 2 ώρες για τους εργαζόμενους σε υπολογιστή στο Δημόσιο"

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε ξεκινάει η καταβολή τους

Νέος κύκλος πληρωμών αναδρομικών συνταξιούχων ξεκινά στις 27 Ιουλίου για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, ενώ αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του και θα αποφανθεί οριστικά εάν θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που αναλογούν, από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων στο 11μηνο από Ιούνιο 2015 έως και Μάιο 2016.

Τα διεκδικούμενα ποσά ξεκινούν από 800 ευρώ (για όσους έχασαν μόνο τα δώρα) και μπορεί να φθάσουν και τα 2.000 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, τράπεζες ή και Δημόσιο, που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε ξεκινάει η καταβολή τους"

Πελώνη: Δωρεάν self test και στα παιδιά 12-17 ετών- Προθεσμία μέχρι τις 17 Ιουλίου

«Καθώς η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως σε νεότερες ηλικίες, αποφασίστηκε να προστεθούν στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self test και στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.  Αλλά και να παραταθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, 17 Ιουλίου, η διάθεση μέσω των φαρμακείων των 4 αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου».

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Που χτύπησε η μετάλλαξη Δ

Σε ότι αφορά τη νέα έξαρση της πανδημίας η κυρία Πελώνη τόνισε ότι «η  Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο είναι οι περιοχές που χτύπησε, περισσότερο, η νέα έξαρση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος «κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία τωννέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών».

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη «Δέλτα» το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Οι εμβολιασμοί

Η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι «στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ που έχει ήδη επικρατήσει η μετάλλαξη «Δέλτα»  και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων- οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς «έφτασαν τους 9.230.000, με περισσότερους από 5.240.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 4.250.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, από την περασμένη Πέμπτη το 70% των πολιτών 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πελώνη: Δωρεάν self test και στα παιδιά 12-17 ετών- Προθεσμία μέχρι τις 17 Ιουλίου"

Κύπρος: Μεγάλη φωτιά στην Πάχνα Λεμεσού – Εκκενώθηκαν σπίτια

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στην Πάχνα στην Κύπρο, με την Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα να εκκενώνουν σπίτια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή, το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι ανεξέλεγκτο. «Επιχειρούν συνολικά 8 εναέρια μέσα και μεγάλος αριθμός επίγειων δυνάμεων από Π.Υ. και Τμήμα Δασών, Πολιτική ‘Αμυνα, Ταμείο Θήρας και Κοινοτικό Συμβούλιο Αυδήμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεττής.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί στην κοινότητα Πάχνας της Επαρχίας Λεμεσού, καίγοντας ξερά χόρτα και άγρια βλάστηση. Στην κατάσβεση επιχείρησαν αρχικά 4 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λεμεσού και 1 από το Τμήμα Δασών, ενώ ενεργοποιήθηκαν 4 εναέρια μέσα (2 εκμισθωμένα ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών).

Νεότερη ενημέρωση αναφέρει ότι αυξάνονται οι επίγειες δυνάμεις και επιπρόσθετα ενεργοποιείται το Σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ με αύξηση των εναέριων μέσων.

Δείτε τις εικόνες του Cyprusmedia.cy

 

  

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Μεγάλη φωτιά στην Πάχνα Λεμεσού – Εκκενώθηκαν σπίτια"

Σεισμοί στην Θήβα: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι – Πώς εξηγείται το έντονο βουητό

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι αναφορικά με το σερί των σεισμών που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Θήβα, προκαλώντας απορία και ανησυχία για το τι περαιτέρω μπορεί να προκληθεί

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς, σχολιάζοντας την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας, τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε: «Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι προσεισμοί, όμως η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι είναι προσεισμοί. Αυτό όμως δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εξελιχθεί έτσι για αυτό και πρέπει να το παρακολουθήσουμε τουλάχιστον 48 ώρες».

Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή της Θήβας έχουν καταγραφεί 166 σεισμοί.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γκανάς, είναι φυσιολογικό να έχει προκληθεί αναστάτωση στους πολίτες. Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται για σεισμούς μικρού μεγέθους, με τον μεγαλύτερο σε ένταση να έχει καταγραφεί σε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

«Υπάρχει ένα ρήγμα που βρίσκεται κάτω από την πόλη της Θήβας το οποίο έχει ένα δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό και είναι αυτό που έχει ενεργοποιηθεί. Δεν ξέρουμε ακριβώς το δυναμικό του γιατί δεν έχουμε πολλά δεδομένα για να εκτιμήσουμε το μήκος που είναι βασικό, αλλά σίγουρα μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ. Υπάρχει αυτό το δυναμικό που είναι η οροφή, θα έλεγα», εξήγησε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι υπάρχει ένα έντονο βουητό, παρά το γεγονός ότι οι σεισμοί είναι μικρού μεγέθους, ο κ. Γκανάς εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι σεισμοί είναι «κάτω από τα πόδια τους».

«Το ρήγμα περνάει ακριβώς μέσα από τη Θήβα, το κομμάτι που έχει ενεργοποιηθεί είναι αυτό που είναι κάτω από την πόλη ακριβώς, οπότε είναι πολύ ρηχά τα επίκεντρα και αισθάνονται τόσο πολύ τους σεισμούς οι κάτοικοι».

«Όσοι κάτοικοι ζουν σε κτήρια που είναι δομημένα με τους κανονισμούς τους καινούριους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τα πιο πολλά κτήρια είναι έτσι κατασκευασμένα έτσι, οπότε ακόμα και αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός δεν θα υπάρχει πρόβλημα στα καινούρια κτίρια», υπογραμμίζει ο κ. Γκανάς.

Το ρήγμα της Θήβας δεν έχει χαρτογραφηθεί επαρκώς, συνέχισε ο κ. Γκανάς. Καθησύχασε ωστόσο τους κατοίκους της Θήβας, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, «δεν πρόκειται να καταρρεύσει τίποτα, ή να γίνει καμιά μεγάλη καταστροφή, αυτά είναι όλα αναμενόμενα επειδή η αισθητότητα είναι επειδή είναι κοντά τα επίκεντρα στον αστικό ιστό».

Αισιόδοξος και ο Χουλιάρας

Καθησυχαστικός για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Θήβας εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Αυτοί οι μικροσεισμοί συμβαίνουν σε πολύ μικρή απόσταση από μία πόλη σαν τη Θήβα, ουσιαστικά είναι κάτω από τα πόδια από τα σπίτια της πόλης. Τα επίκεντρα των σεισμών είναι σε πολύ μικρό εστιακό βάθος, είναι στα πρώτα 5 – 6 χλμ, πέρα από τις μικρές δονήσεις που είναι της τάξης των 2 -2,2 ρίχτερ. Μαζί με τις δονήσεις ακούγεται και ο θόρυβος, το οστικό κύμα του σεισμού».

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, «οι μικροί σεισμοί μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως το 4,3 ρίχτερ, που είχαμε χθες (Κυριακή, 11 Ιουλίου), σε ένα παλιό σπίτι. Πιστεύω, πάντως, ότι όλα θα πάνε καλά».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμοί στην Θήβα: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι – Πώς εξηγείται το έντονο βουητό"

Κατασκηνώσεις: Το υγειονομικό πρωτόκολλο ορίστηκε μετά την έναρξη λειτουργίας – Αλλάζει ανά εβδομάδα

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεκάδες κρούσματα κορονοϊού έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά που βρίσκονται σε κατασκηνώσεις. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων, Π. Μπαρδάκης, κατήγγειλε πως το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων εν μέσω πανδημίας βγήκε αφού άνοιξαν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρδάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» σημείωσε πως όχι μόνο οι οδηγίες σχετικά με τον κορονοϊό δόθηκαν αφού άνοιξαν οι κατασκηνώσεις, αλλά τόνισε πως αυτές αλλάζουν κάθε εβδομάδα.

Όπως αποκάλυψε το πρωτόκολλο προβλέπει είσοδο των παιδιών με απλό self test, αλλά και επισκεπτήριο μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, η Ένωση Κατασκηνώσεων αποφάσισε κατάργηση των επισκέψεων και υποχρεωτικά rapid test.

Ο κ. Μπαρδάκης σημείωσε τα εξής: «Οι κατασκηνώσεις πέρυσι φιλοξένησαν 60.000 παιδιά μόνον με ένα κρούσμα ένα κοριτσάκι από τη Βέροια, όλα λειτούργησαν άψογα. Δυστυχώς, φέτος δεν ξεκινήσαμε καλά, δεν υπήρχε συνεργασία με το υπουργείο. Επί τρεις μήνες ζητούσαμε από το υπουργείο Εργασίας για να υπάρχει συνεννόηση. Το υγειονομικό πρωτόκολλο βγήκε αφού ανοίξανε οι κατασκηνώσεις, στις 18 Ιουνίου με ισχύ μέχρι 28 Ιουνίου».

Τόνισε, δε, πως αυτό το πρωτόκολλο δεν μπορεί να είναι εβδομαδιαίο, καθώς το πρόγραμμα στις κατασκηνώσεις είναι τουλάχιστον 15ημερο.

Όπως είπε, κάποιες κατασκηνώσεις στις αρχές ζητούσαν self test «γιατί αυτές ήταν οι οδηγίες» μέχρι η Ένωση να αποφασίσει rapid test και να βάλει τέλος στις επισκέψεις. Υπογράμμισε, πως «δεν υπάρχει συνολική εικόνα των κρουσμάτων» και ζήτησε από τους γονείς να σεβαστούν τα μέτρα και μην επισκέπτονται τα παιδιά στα κάγκελα της κατασκήνωσης.

Πατούλης: Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τους νέους

Στην ίδια εκπομπή ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σημείωσε: «Γενικότερα υπάρχει πρόβλημα αν δεν εμβολιαστούμε θα βλέπουμε τρύπες σε περιπτώσεις κοινωνικής συνεύρεσης. Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τους νέους, η ηλικία μεταδοτικότητας του ιού έχει φτάσει τα 28 χρόνια. Το rapid test μπορεί να δημιουργήσει μία καλύτερη προσαρμογή στις κατασκηνώσεις».

Συνέστησε καλύτερο έλεγχο για τα άτομα που μπαίνουν και βγαίνουν από τις κατασκηνώσεις.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, που βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή, τόνισε πως πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σημείωσε πως το 1/3 των παιδιών με κορονοϊό νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα: «Εκ του αποτελέσματος ήταν λάθος η απόφαση να μπαίνουν αρχικά στις κατασκηνώσεις με self test αλλά θα πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα. Αυτά τα παιδιά δεν είναι από την ίδια τάξη, είναι από διάφορες περιοχές, πρέπει να αλλάξουν οπωσδήποτε τα πρωτόκολλα για τις κατασκηνώσεις, όπως να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών».

Τέλος, σημείωσε πως: «Γίνεται “πάρτι” με τον κορονοϊό στις κατασκηνώσεις. Σε 15 δευτερόλεπτα μεταδίδεται η μετάλλαξη Δέλτα…Πρέπει να πάρουμε σοβαρά μέτρα για τον εμβολιασμό όλων των ηλικιών». Μάλιστα, μητέρα ανήλικης μαθήτριας κατήγγειλε πως η κόρη της κόλλησε από πλήρως εμβολιασμένη δασκάλα σε κατασκήνωση εκφράζοντας την ανησυχία της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασκηνώσεις: Το υγειονομικό πρωτόκολλο ορίστηκε μετά την έναρξη λειτουργίας – Αλλάζει ανά εβδομάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news