facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Πάιατ στο Star: Ανησυχούμε για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Λίγες ώρες πριν από την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ άνοιξε τα χαρτιά του στο Star και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Μάρα Ζαχαρέα. Υπό το φως των νέων προσφυγικών ρευμάτων προς την Ελλάδα ο κ. Πάιατ ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

«Στο ανθρωπιστικό ζήτημα οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απόλυτα τη δουλειά του προσφυγικού τομέα του ΟΗΕ και άλλων. Είμαστε ο μεγάλος δωρητής του τμήματος αυτού. Και επίσης αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να εργασθούν για να βεβαιώσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και υποστηρίζουμε πλήρως ό, τι κάνει ο φίλος μας Κουμουτσάκος, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος επίσης στα αυστηρά μηνύματα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς την Τουρκία, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας, ο κ. Πάιατ ήταν σαφής, πως ήταν ξεκάθαρα:

«O ΥΠΕΞ Πομπέο μίλησε πολύ καθαρά για τις ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές πράξεις στα ύδατα έξω από την Κύπρο. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στα θέματα αυτά. Αυτό είναι καθαρό. Αυτό ήταν ένα μεγάλο μέρος του μηνύματος του Υπουργού και πιστεύω ότι το επίπεδο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια και τον Υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο επιβεβαιώνει ότι θα έχουν ξεκάθαρη επικοινωνία για τα θέματα αυτά ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον».

Στην ερώτηση επίσης για το αν «οι ΗΠΑ πήραν αυτό που ήθελαν από την αμυντική συμφωνία και τι να περιμένει η Ελλάδα;» ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα απάντησε:

«Δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο από αυτά που σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όταν δέχθηκε την ίδια ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου με τον Πομπέο. Έδωσε έμφαση στο πόσο σπουδαία είναι η συμφωνία για την Ελλάδα, πόσο η συμφωνία θα διευκολύνει και θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεών μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κατά πόσο αυτή η συμφωνία θα διευκολύνει τις αμερικανικές επενδύσεις και θα βελτιώσει την ασφάλεια και τις στρατιωτικές υποδομές στην Ελλάδα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάιατ στο Star: Ανησυχούμε για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ"

Τουρκία: Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία - Τουλάχιστον 15 νεκροί

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι στρατεύματα της χώρας μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη.

Αρχίζει η χερσαία επιχείρηση, σημείωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Εκτός από τους αρχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF στη βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, συγκρούονται κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων με τον τουρκικό στρατό, ο οποίος βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων μαχητών (του YPG, των Μονάδων Προστασίας του Λαού, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες και του PKK) σε βάθος ακόμα και 30 χιλιομέτρων ανατολικά του Ευφράτη.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μουσταφά Μπαλί, έγραψε στο Twitter ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία. «Μια χερσαία επίθεση τουρκικών δυνάμεων απωθήθηκε από μαχητές των SDF στην πόλη Τελ Αμπιάντ. Καμία προέλαση μέχρι στιγμής» τόνισε ακόμη.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη Σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου.

Μέχρι στιγμής, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οκτώ άμαχοι, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). Δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.


Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τα τουρκικά πλήγματα στα σύνορα. Σύμφωνα με τις SDF, τουρκικά μαχητικά πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές μέχρι και 50 χιλιόμετρα μέσα σε συριακό έδαφος. Βομβαρδισμοί λαμβάνουν χώρα στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ την Πέμπτη συγκαλείται εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κουρδικά «αντίποινα»

Την ίδια ώρα, οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και μια κουρδική στρατιωτική πηγή. «Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση, ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα» τόνισε κουρδική στρατιωτική πηγή.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνισε πως η αναστολή των αντιτζιχαντιστών επιχειρήσεων θα επηρεάσει την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία. Οποιαδήποτε αναστολή στις δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσει μια άμεση οπισθοχώρηση στον βασικό στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους SDF να θωρακίσουν εδάφη που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Μια τρίτη πηγή τόνισε στο Reuters ότι οι SDF συνεχίζουν τη φύλαξη των φυλακών, στις οποίες κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά τόνισε ότι ένας μικρός αριθμός των κουρδικών δυνάμεων έχει μεταφερθεί για την τουρκική επίθεση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία - Τουλάχιστον 15 νεκροί"

Ηγέτης των Κούρδων της Συρίας: Ο Ερντογάν θέλει να κάνει γενοκτονία

Μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οποιαδήποτε επέμβαση θα βρει σκληρή απάντηση, στέλνει ο ηγέτης των Κούρδων και συμπρόεδρος Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Σαχούζ Χασάν, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Μιλώντας από τοποθεσία στη βόρεια Συρία, που δεν θέλησε να αποκαλύψει, ο Σαχούζ Χασάν χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Συρία ως πολύπλοκη και σημειώνει πως «δεν είναι προς το συμφέρον του Ερντογάν να εισβάλει στα εδάφη μας”. Διαμηνύει, δε, ότι “εμείς από την πλευρά μας, ο λαός μας είναι έτοιμος και ψυχολογικά και σε όλα τα μέτωπα και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία. Είναι συνηθισμένος στα δύσκολα και θα πολεμήσει”.

“Εμείς συζητάμε και διάφορες μεθόδους για να αποφύγουμε ή να αντισταθούμε σε αυτή την εισβολή. Συζητάμε με το καθεστώς Ασάντ. Αλλά το βασικό για εμάς είναι ότι θα στηριχθούμε στις δυνάμεις του λαού μας, στις δικές μας δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική εισβολή”, συνεχίζει και συμπληρώνει: «αναρωτιέται ο λαός γιατί να αφήσουν τώρα έναν άνθρωπο σαν τον Ερντογάν, που σκέφτεται φασιστικά και θέλει να κάνει εθνοκάθαρση και γενοκτονία κατά των Κούρδων”.

Όπως υπογραμμίζει, αυτό που γίνεται τώρα στη διεθνή κοινότητα δεν αρκεί. “Δεν αρκεί δημοκρατικά κράτη να λένε στον Ερντογάν μην το κάνει ή είναι επικίνδυνο. Ήρθε πια η ώρα ο κουρδικός λαός να επιβραβευτεί γι’ αυτό που προσέφερε στην ανθρωπότητα. Έσωσε την ανθρωπότητα από τους τρομοκράτες και ο κόσμος οφείλει να ανταποδώσει και να σταματήσει τον Ερντογάν” και καταλήγει: “Να του απαγορεύσουν να κάνει μία γενοκτονία κατά του κουρδικού λαού”.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηγέτης των Κούρδων της Συρίας: Ο Ερντογάν θέλει να κάνει γενοκτονία"

Μικρή Αλεξία: Στην Ελλάδα η αποθεραπεία της 8χρονης, το Δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα

Στην Ελλάδα θα παραμείνει τελικά για νοσηλεία η μικρή Αλεξία η οποία τραυματίστηκε από αδέσποτη σφαίρα το Πάσχα στη Θήβα ενώ έπαιζε στην αυλή του σπιτιού της.

Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 09/10, αποφάσισε η 8χρονη να παραμείνει στην Ελλάδα και να μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα και όχι στο εξωτερικό.

Τα μέλη του Συμβουλίου, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, απέρριψαν τη πρόταση της οικογενείας με το οποίο ζητούσε η μικρή να μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Για το θέμα ερωτήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος είπε: «Δέχθηκα τον πατέρα και μίλησα μαζί του. Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα καλύψει πλήρως την αποθεραπεία αυτού του παιδιού, σε κέντρο αποκατάστασης στη χώρα μας. Προφανώς και πάντα ενημερώνεται ο πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει δώσει εντολή ώστε να υπάρχει η δέουσα προσοχή σε ιδιαίτερα ευαίσθητα περιστατικά όπως είναι αυτά μικρών παιδιών».



Η έκκληση του πατέρα της 8χρονης

Ο πατέρας της μικρής Αλεξίας, σχολίασε τη συγκεκριμένη απόφαση στις τηλεοπτικές κάμερες και όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Ant1 δήλωσε: «Έχουμε ζητήσει να εγκριθεί ένα πόσο των 90.000 ευρώ για να πάει το παιδί μου σε ένα κέντρο αποκατάστασης στο Αμβούργο, στη Γερμανία. Είναι ένα κέντρο αποκατάστασης ειδικό για παιδάκια, επειδή στην Ελλάδα δεν βρίσκεται κανένα κέντρο για παιδιά. Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να επέμβει. Θέλω να τον δω, στο γραφείο του».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μικρή Αλεξία: Στην Ελλάδα η αποθεραπεία της 8χρονης, το Δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα"

Βουλγαρική κυβέρνηση σε Σκόπια: Σταματήστε τον όρο «μακεδονική γλώσσα» για να ενταχθείτε στην ΕΕ!

Η βουλγαρική κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα απόφαση για τον καθορισμό των προϋποθέσεων για τις διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «μακεδονική γλώσσα»

Το έγγραφο που περιέχει τις βουλγαρικές κόκκινες γραμμές προτρέπει τη Βόρεια Μακεδονία να εγκαταλείψει τη χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» ή αν είναι απαραίτητο να καθορίζεται ως ‘η γλώσσα σύμφωνα με το σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας» [να μην αναφέρεται, δηλαδή, ως ‘μακεδονική’ για οποιαδήποτε λόγο].

«Για τη γλώσσα χρησιμοποιείστε τη φράση: «Επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιείστε τον όρο ‘μακεδονική γλώσσα’ σε θέματα που αφορούν μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πάντοτε να λέτε ‘σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας «μακεδονική»’.

Συνεπώς είναι σαφές, ότι ο διαφορετικός κανόνας που δηλώνεται ως συνταγματική γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σχετίζεται με την εξέλιξη της βουλγαρικής γλώσσας και των διαλέκτων της μετά το 1944.

Δεν υπάρχει έγγραφο/δήλωση στη διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ που να θεωρεί ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζει την ύπαρξη της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας», ξεχωριστής από τη βουλγαρική» σημειώνεται στο κείμενο που ενέκρινε σήμερα η βουλγαρική κυβέρνηση.

Να διαβάζετε τα κείμενα στη βουλγαρική γλώσσα

Απαιτείται επίσης μια τελική αλλαγή στα σχολικά βιβλία της ιστορίας, ζητώντας τη μελέτη των εγγράφων στη βουλγαρική γλώσσα.

«Εναρμόνιση των προγραμμάτων των βιβλίων των δύο χωρών σύμφωνα με την επιτευχθείσα εναρμόνιση της κοινής διεπιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Οι αντίστοιχες ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές του 19ου και του 20ου αιώνα, μαζί με τα προσαρμοσμένα κείμενα θα πρέπει να παρουσιάζονται και να μελετώνται με τον γλωσσικό κανόνα με τον οποίο είναι επίσημα γραμμένα (δηλαδή τα βουλγαρικά). Για τον σκοπό αυτό, θα αποσταλεί πρόσκληση στους εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών για συμμετοχή στις εργασίες της Κοινής Μικτής Επιτροπής», γράφει το κείμενο της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Να εξομοιωθούν Συμφωνία Πρεσπών - Συμφωνία με Βουλγαρία

Το έγγραφο αναφέρει, επίσης, ότι η συμφωνία με τη Βουλγαρία πρέπει να αυξηθεί στο ίδιο επίπεδο με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα απαιτείται η αποκατάσταση όλων των θυμάτων του κομμουνισμού που πρέπει να παρουσιάζονται ως θύματα της βουλγαρικής υπόθεσης, καθώς και τη δημοσίευση όλων των συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών που συνέβαλαν στη φυλάκισή τους.

Όπως και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται να αλλάξουν αμέσως οι επιγραφές των μνημείων ιστορικών μορφών σε εκείνους για τους οποίους υπάρχει συμφωνία.

Επίσης, να αφαιρεθεί ο όρος «του Βούλγαρου φασίστα Κατακτητή» από όλα τα μνημεία και αλλαγή των επιγραφών και άλλων σημάτων, σε ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία που μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί από την επιτροπή».

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρική κυβέρνηση σε Σκόπια: Σταματήστε τον όρο «μακεδονική γλώσσα» για να ενταχθείτε στην ΕΕ!"

Τραμπ: Κακή ιδέα η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία

Ως «κακή ιδέα» χαρακτηρίζει πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τουρκία για την επίθεση που εξαπέλυσε στη Συρία, προειδοποιώντας πως η Ουάσινγκτον δεν την στηρίζει. Παράλληλα, κάλεσε την Άγκυρα να υλοποιήσει τη δέσμευσή της και να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες της περιοχής.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα» αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος»

«Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τις θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ αυτών τους Χριστιανούς, και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτυλιχθεί καμία ανθρωπιστική κρίση, και εμείς κρατάμε αυτή τη δέσμευση».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Κακή ιδέα η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία"

SDF: Άμαχοι τα πρώτα θύματα των τούρκικων βομβαρδισμών

Για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία κάνουν λόγο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.

Συγκεκριμένα, για τουλάχιστον δύο πολίτες που έχασαν τη ζωή τους και ισάριθμους τραυματίες από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στο χωριό Μισαράφα, στα δυτικά περίχωρα του Ρας αλ Άιν, περιοχής στα βόρεια σύνορα της Συρίας, μιλά η συμμαχία των Κούρδων κι Αράβων μαχητών.

Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.

«Καλούμε όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν μια πιθανή, επικείμενη, ανθρωπιστική κρίση» τονίζουν οι SDF.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ρας αλ Άιν προς την επαρχία Χασάκα.

Οι SDF αναφέρουν πως τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

Στο μεταξύ, δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, λίγο αφότου η Τουρκία και οι Σύροι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών.

ΑΜΠΕ, Reuters, AFP/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "SDF: Άμαχοι τα πρώτα θύματα των τούρκικων βομβαρδισμών"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Μεσολογγίου

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κήρυξε σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας:
τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την Δ.Κ. Γλώσσης και Τ.Κ. Κλήματος, του Δήμου Σκοπέλου, της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, θυελλώδεις άνεμοι και χαλαζόπτωση) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 αντίστοιχα στις παραπάνω περιοχές.
Η ισχύς της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης τίθεται από την ημέρα εκδήλωσης των φαινομένων και για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2020.
Πληροφορούμενος την εξέλιξη αυτή, ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μας και για ακόμα μία φορά, να δηλώσω ότι έχουμε την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα που δημιουργούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και τα πολυετή ελλείμματα υποδομών της περιοχής μας, προκειμένου αυτή να θωρακιστεί όσο καλύτερα γίνεται. Αυτή είναι μία μεγάλη προσπάθεια που η αυτοδιοίκηση και η κεντρική εξουσία από κοινού πρέπει να καταβάλλουμε και μάλιστα, χωρίς περιθώριο αποτυχίας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να στέκει στο πλευρό κάθε Δήμου, αλλά και κάθε πολίτη, με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της.»
agriniopress
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Μεσολογγίου"

Ρουκέτες από τη Συρία έπληξαν Τουρκική πόλη – ΗΠΑ: «Ο Ερντογάν θα το πληρώσει πολύ ακριβά»

Έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα, έγινε γνωστό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Είκοσι πέντε μαχητικά πετούν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τους SDF.
Τα τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και αμάχους στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.
Οι SDF ανέφεραν στο Twitter ότι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη βόρεια Συρία είπαν σήμερα ότι δεν θα επιδείξουν κανένα έλεος έναντι των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.
Δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, που στηρίζουν την Άγκυρα, έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου τους. Οι μαχητές, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, συγκεντρώθηκαν σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Ακτσακαλέ.  Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν Γκάζι Ντάντεχ, τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Άνουαρ αλ Χακ που ανήκει στον Εθνικό Στρατό, τουλάχιστον 18.000 μαχητές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.
Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.


Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
«Η ίδρυση ζώνης ασφαλείας εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» διεμήνυσε νωρίτερα μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
«Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τρομοκρατικού άξονα στα σύνορά μας. Όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί» σημείωσε με νόημα ο υπουργός αφήνοντας αιχμές για τους Κούρδους, που συχνά αποκαλούνται τρομοκράτες από την τουρκική πλευρά.


Απειλεί τον Ερντογάν το Αμερικανικό Κογκρέσο

Η έναρξη των επιχειρήσεων των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων και η επίθεση εναντίον των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ έφεραν τις έντονες αντιδράσεις του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ  προειδοποίησε μάλιστα πως θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την κίνησή του.
«Προσευχηθείτε για τους Κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ρωσία: Δεν  θα εμπλακούμε στη διένεξη

Την ίδια ώρα η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Προς το παρόν πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους. Εάν όμως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας απειλήσει την Συρία, την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, τότε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί μηχανισμοί», δήλωσε ο Τζαμπάροφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.
«Η διευθέτηση στην Συρία μπορεί να ανατραπεί. Δεν θα ήθελα να αρχίσει μια νέα σύγκρουση στη Συρία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή μια ισχυρή εστία αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουκέτες από τη Συρία έπληξαν Τουρκική πόλη – ΗΠΑ: «Ο Ερντογάν θα το πληρώσει πολύ ακριβά»"

«Είμαι Κύπριος» δηλώνει ο Γιούνκερ: Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες» εξορύξεις

Η ΕΕ δε θα χρηματοδοτήσει κάποια ασφαλή ζώνη της Τουρκίας στη Συρία, ξεκαθάρισε σήμερα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» την 'Αγκυρα.

«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μιλώντας σε ευρωβουλευτες ενόψει της συνόδου κορυφής και σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ασφαλή ζώνη». «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», επανέλαβε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις «παράνομες» εξορύξεις της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «από αυτήν την άποψη είμαι Κύπριος. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου με την Κύπρο».

Ωστοσο, ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «περίπλοκες» αλλά «σημαντικές» καθώς αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Η κατάσταση με την Τουρκία αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες μετά από αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Είμαι Κύπριος» δηλώνει ο Γιούνκερ: Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες» εξορύξεις"

Νοσοκομειακοί γιατροί: Στάση εργασίας και διαμαρτυρία στο υπ. Υγείας την Πέμπτη

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας οργανώνει αύριο, Πέμπτη, στις 13:00, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), για το θέμα της ακύρωσης των κρίσεων για 208 θέσεις επιμελητών ΤΕΠ (τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» την ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην ακύρωση των διορισμών των 208 ειδικευμένων γιατρών, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων και έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής τστην κινητοποίηση, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) κήρυξε για αύριο στάση εργασίας, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομειακοί γιατροί: Στάση εργασίας και διαμαρτυρία στο υπ. Υγείας την Πέμπτη"

Νέα τέλη ταξινόμησης: Ποιοι κερδίζουν και πόσα με τον νέο υπολογισμό

Αλλαγές στις τελικές τιμές πώλησης των ΙΧ αυτοκινήτων δρομολογούνται το επόμενο διάστημα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγή της κλίμακας υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης.
Η αλλαγή έχει υπαγορευτεί από τις στρεβλώσεις που διαπιστώθηκε ότι προκαλεί η υφιστάμενη κλίμακα που θεσπίστηκε από το 2016 και αφορούν σε τεχνητή συμπίεση των προ φόρων λιανικών τιμών από τους εισαγωγείς αλλά και σε τιμωρία οχημάτων με πολύ υψηλότερο τέλος επειδή η αξία τους ξεπερνά μόλις κατά ένα ευρώ την αξία άλλων ανταγωνιστικών οχημάτων.
Το αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι να χάνονται πολύτιμα κρατικά έσοδα από την ταξινόμηση ΙΧ αλλά και να καταδικάζεται η εγχώρια αγορά και οι φορολογούμενοι στην απόκτηση χαμηλότερης αξίας οχήματα.
Η τελική τιμή πώλησης των ΙΧ προκύπτει από τον εξής υπολογισμό: Ο εισαγωγέας δηλώνει την προ φόρων λιανική τιμή του οχήματος. Επί αυτής της αξίας υπολογίζεται το τέλος ταξινόμησης με συντελεστή επί του συνόλου της αξίας και στη συνέχεια επί της προ φόρων αξίας επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%.
Με βάση τη νέα κλίμακα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών οι συντελεστές λειτουργούν προοδευτικά, δηλαδή επιβάλλονται ανά κλιμάκιο αξίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η στρέβλωση να διπλασιάζεται το τέλος ταξινόμησης μόνο και μόνο επειδή αυξάνεται η αξία κατά ένα ευρώ και αντίστροφα.
Από τις αλλαγές που έρχονται κερδισμένα με μειώσεις τιμών (εφόσον η μείωση του τέλους περάσει από τους εισαγωγείς στον τελικό καταναλωτή) είναι τα οχήματα αξίας προ φόρων άνω των 30.000 ευρώ καθώς και η δημοφιλής κατηγορίας αξίας μεταξύ 14.000 και 15.000 ευρώ. Καμία αλλαγή δεν επέρχεται για την πολύ δημοφιλή κατηγορία των μικρών ΙΧ, δηλαδή αυτών με προ φόρων λιανική τιμή έως 14.000 ευρώ.
Οι νέοι συντελεστές για την επιβολή των τελών ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων που προωθούνται έχουν ως εξής:
Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία μέχρι και 14.000 €, 4% (χωρίς αλλαγή)
Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 14.000 € και μέχρι 17.000 €, 30% για τον τμήμα της αξίας (από 8% για το σύνολο της αξίας)
Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 17.000 € και μέχρι 20.000 €, 60% για το τμήμα της αξίας (από 16% για το σύνολο της αξίας)
Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 20.000 € και μέχρι 25.000 €, 70% για το τμήμα της αξίας (από  24% για το σύνολο της αξίας)
Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 25.000 €, 32% για το τμήμα της αξίας (από 32% για το σύνολο της αξίας).
Αξία προ φόρων (€)Ισχύον τέλος ταξινόμησης (€)Νέο τέλος ταξινόμησης (€)
10.000400400
12.000480480
14.000560560
15.0001.200800
18.0002.8802.360
19.0003.0402.960
20.0003.2003.560
24.0005.7606.360
25.0006.0007.060
30.0009.6008.600

drive
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τέλη ταξινόμησης: Ποιοι κερδίζουν και πόσα με τον νέο υπολογισμό"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε σήμερα τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνει τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία"

Κωστής Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για ΔΕΠΑ και ΔΕΗ

Τις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την σημερινή ομιλία του στο συνέδριο Athens Investment Forum.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του με το θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μετά την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν γρήγορα και ήταν χωρίς αμφιβολία αποτελεσματικά, ακολουθεί η ανηφόρα των διαρθρωτικών μέτρων. Αυτά περιλαμβάνουν την απολιγνιτοποίηση, την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, την απελευθέρωση της επιχείρησης από τους περιορισμούς της νομοθεσίας για τις ΔΕΚΟ και το θαρραλέο άνοιγμα στην αγορά των ΑΠΕ.

Ως δεύτερη προτεραιότητα έθεσε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, που θα αφορά τόσο τα δίκτυα όσο και την εμπορία και μπορεί να φτάσει έως το 100% της συμμετοχής του Δημοσίου. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου, μαζί με τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ και το ευρύτερο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Όπως είπε, «στόχος είναι να πάμε στο target model και σε μια πραγματικά ανταγωνιστική αγορά».

Όσον αφορά στον περιορισμό του μεριδίου του κράτους στα ΕΛΠΕ, ο υπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι συνεχίζεται η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στη βάση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει και διερευνώνται όλες οι επιλογές.

Συνέχεια των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί άλλωστε και η κύρωση των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες, με τον υπουργό να σημειώνει ότι ενώ οι τελευταίες συμβάσεις υπεγράφησαν από την τότε κυβέρνηση στις 27 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ –ως αξιωματική αντιπολίτευση- βρέθηκε σχεδόν απέναντι, καθώς στην ψηφοφορία στη Βουλή οι περισσότεροι βουλευτές του ψήφισαν «παρών».

Για την ηλεκτροκίνηση, είπε ότι οι πολιτικές ηλεκτροκίνησης είναι κάτω από 1% όταν στην Ευρώπη είναι 7% Έχουν ξεκινήσει επαφές με την ολλανδική πλευρά οι οποίες θα συνεχιστούν ενώ συστάθηκε διυπουργική επιτροπή όχι απλά για μια 3η απόσυρση αυτοκινήτων αλλά για την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης αλλαγή της ζωής μας.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Σόφια για την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό IGB, επισημαίνοντας ότι ένα τόσο σημαντικό project,που ξεκίνησε από τον ίδιο πριν δέκα χρόνια, χρειάστηκε τόσο καιρό για να αρχίσει να υλοποιείται. Τόνισε επίσης ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας εντάσσεται και η στήριξη μιας σειράς άλλων μεγάλων έργων, όπως ο σταθμός αποθήκευσης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου East Med μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας.

Εκτενή αναφορά έκανε ο υπουργός ΠΕΝ στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, για την οποία τόνισε ότι καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια από το καλοκαίρι και μετά για να υλοποιηθεί ως ενιαίο project. Ειδικά το Σεπτέμβριο, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του υφυπουργού Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά έγιναν συζητήσεις με συμμετοχή του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς του Βελγίου, του Euroasia Interconnector και του ΑΔΜΗΕ. Όμως, οι προτάσεις που κατατέθηκαν προς τον ΑΔΜΗΕ δεν ήταν ώριμες και δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά γιατί θα οδηγείτο το έργο σε καθυστερήσεις και θα έμενε στον αέρα το θέμα της υποθαλάσσιας διασύνδεσης της Κρήτης που είναι μεγάλης εθνικής σημασίας. «Η άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και για εμένα προσωπικά. Είμαστε έτοιμοι από αύριο κιόλας να ξεκινήσουμε εντατικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις, ώστε να προχωρήσει η διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και στη συνέχεια με το Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι διασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις της διαλειτουργικότητας», κατέληξε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με έμφαση στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ κατά 35% το 2030 και τον εξίσου φιλόδοξο στόχο που έχει τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. «Είμαστε σε επαφή και με τη ΡΑΕ για να φέρουμε όλες τις νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την επιτάχυνση και απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ».

Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός ΠΕΝ και στο πλέγμα δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας, από το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» του οποίου προανήγγειλε την τρίτη φάση -που θα ανεβάσει το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος στο 1 δις. ευρώ-, έως το τροποποιημένο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση από την Διυπουργική Επιτροπή των Υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, o κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας από το ΥΠΕΝ αφενός για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις (πέραν όσων προβλέπονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή) αφετέρου για τις χρήσεις γης και τα χωρικά σχέδια. Όπως είπε, «θα προχωρήσουμε τις ενεργειακές επενδύσεις με θάρρος, σεβασμό στο Σύνταγμα, την κοινή λογική και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Λέμε «ναι» στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά δεν θα γίνουμε δέσμιοι προκαταλήψεων που εμποδίζουν τη χώρα να ακολουθήσει το δρόμο πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών».

Στη Βουλγαρία για συνάντηση με την Temenuzhka Petkova

Εν τω μεταξύ σήμερα το βράδυ αναχωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά, για την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια. To πρωί της Πέμπτης ο υπουργός ΠΕΝ θα έχει διμερή συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογό του κ. Temenuzhka Petkova.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Petkova και Χατζηδάκης θα υπογράψουν την Διακυβερνητική Συμφωνία για τον Διασυνδετικό Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Μετά την τελετή υπογραφής θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Ο υπουργός ΠΕΝ επιστρέφει στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κωστής Χατζηδάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για ΔΕΠΑ και ΔΕΗ"

Βίντεο από την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εργασίας – Έξι προσαγωγές

Ο Ρουβίκωνας χτύπησε και πάλι με τα μέλη του να δίνουν στη δημοσιότητα το βίντεο από την εισβολή στο υπουργείο Εργασίας το μεσημέρι της Τετάρτης (09.10.2019).

Γύρω στα 30 μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» πραγματοποίησαν το μεσημέρι παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας. Τα άτομα αυτά εισέβαλαν ξαφνικά στο υπουργείο και αφού πέταξαν φέϊγ βολάν αποχώρησαν. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 6 προσαγωγές έως αυτή την ώρα.

Στη συνέχεια, ο «Ρουβίκωνας» ανέβασε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου σχετική ανάρτηση και βίντεο από τη εισβολή του στο υπουργείο Εργασίας.

Δείτε εδω το βίντεο από την εισβολή του Ρουβίκωνα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίντεο από την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εργασίας – Έξι προσαγωγές"

Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται, πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Το επίδομα αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και θα αγγίζει τα 380 ευρώ.

Το ΙΚΥ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνονται οι διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση.

Αμεσα, θα ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών φοιτητών/τριων που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες» – Γ’ κύκλος (ακαδ. έτος 2018/19).

Οι υποψήφιοι οφείλουν, στην προθεσμία που αναμένεται να προκηρύξει το ΙΚΥ να υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι δικαιούχοι

Για να υποβάλλει αίτηση ο φοιτητής πρέπει:

-Να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
-Να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ,
-Να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ.
-Η υπηκοότητα να συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Διαδικασία υποβολής για το επίδομα

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxisnet.

Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

-Τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας του φοιτητή,
-Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδίου, του/της συζύγου και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής (σύμφωνα με το άρθρο 2 ΚΥΑ),
-Τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου,
-Τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοιτητικό επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται, πότε αρχίζουν οι αιτήσεις"

Τραγωδία στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας: Νεκροί η μάνα και ο αδερφός του Τάκη Μαυρίκου

Στην μητέρα και τον αδερφό του δημοσιογράφου και εκδότη Τάκη Μαυρίκου ανήκουν οι δύο σοροί που ανασύρθηκαν το απόγευμα από την περιοχή του Νέου Μώλου Δραπετσώνας.

Τα δύο άτομα επέβαιναν στο αυτοκίνητο το οποίο έπεσε κάτω από άγνωστες συνθήκες στη θάλασσα.
Οι σοροί που ανασύρθηκαν από βατραχανθρώπους του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά.

Το αυτοκίνητο είχε βυθιστεί σε βάθος 32 μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του οχήματος ήταν η γυναίκα, ενώ μέσα σε αυτό επέβαινε και ο σκύλος της οικογένειας, ο οποίος κατάφερε να σωθεί.

Μαρτυρίες, επίσης, αναφέρουν πως η οδηγός «κόλλησε» πίσω από φορτηγό προκειμένου να περάσει μαζί του τις μπάρες και να μπει στον χώρο (σσ. απαγορεύεται για το ευρύ κοινό), και στη συνέχεια έπεσε στη θάλασσα με μεγάλη ταχύτητα.

Μιλώντας σε ελληνικά μέσα, ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Κούγιας είπε πως μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Τάκη Μαυρίκου, η οικογένεια κατέρρευσε με τη μητέρα και το γιο του εκδότη να μετακομίζουν σε "μια τρώγλη", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στη Δραπετσώνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας είναι από τα επικρατέστερα σενάρια, καθώς είχαν πολλά οικονομικά προβλήματα, ενώ ο άνδρας είχε και βαριά ψυχασθένεια εκ γενετής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας: Νεκροί η μάνα και ο αδερφός του Τάκη Μαυρίκου"

Μέσα μαζικής μεταφοράς: Αλλαγές στο μετρό - Πώς θα ανοίγουν οι μπάρες

Αλλαγές προ των πυλών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει τον ανασχεδιασμό των συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα Νέα», μέσω του ηλεκτρονικού κομίστρου εξετάζεται να εμπλουτιστούν οι ήδη παρεχόμενες υπηρεσίες με νέες τεχνολογίες πληρωμών που θα τεθούν στη διάθεση των επιβατών. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται μέσα στο 2020 να ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό εισιτήριο ειδική εφαρμογή που θα επιτρέπει τη χρέωση των μετακινήσεων και με ανέπαφες χρεωστικές κάρτες. Πρόκειται για δυνατότητα που θα επιτρέπει στους επιβάτες να περνούν από τις μπάρες του μετρό και των άλλων συγκοινωνιακών μέσων χρησιμοποιώντας μόνο τις τραπεζικές κάρτες πληρωμών χωρίς να αγοράζουν εισιτήριο.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτό θα επιτυγχάνεται με τη χρήση τεχνολογίας του ανοικτού κυκλώματος που επιτρέπει να χρησιμοποιούνται τραπεζικές κάρτες ως εισιτήρια. Στο Λονδίνο αυτό το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια με σημαντικά οφέλη για τους συγκοινωνιακούς φορείς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσα μαζικής μεταφοράς: Αλλαγές στο μετρό - Πώς θα ανοίγουν οι μπάρες"

Μητσοτάκης για επίδομα θέρμανσης: Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ και προκαταβολή στους δικαιούχους

Στη σημερινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων, και στο επίδομα θέρμανσης.

Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης για το σχετικό επίδομα: «…εφέτος, μάλιστα, θα δοθεί αυξημένο κατά 10 εκατομμύρια από πέρυσι και νωρίτερα από κάθε φορά. Αλλά και με μία ουσιαστική διαφορά. Προσέξτε:

Αντί οι δικαιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν το επίδομα, αυτό θα τους καταβάλλεται εγκαίρως. Και στο χέρι τους! Πρόκειται για μία ακόμη τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης που λαμβάνεται πέρα από τις δεσμεύσεις της. Και που, βέβαια, σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πολλών.»

Απάντηση για τα άδεια κυβερνητικά έδρανα

«Για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάσσεται στη λειτουργία της. Tην πλαισιώνει. Δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της!», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ.

«Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας.

Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis», πρόσθεσε και σημείωσε: «Η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε περιφρόνηση των αντιπάλων μας αλλά σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα αλλά με τη βουλευτική τους και όχι την υπουργική τους ιδιότητα».

«Αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για επίδομα θέρμανσης: Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ και προκαταβολή στους δικαιούχους"

Είχαν στήσει ολόκληρο εργοστάσιο τσιγάρων στην Τανάγρα! Πάνω από δέκα τόνοι καπνού στα χέρια του ΣΔΟΕ

Μεγάλο πλήγμα στο λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού πέτυχε ο ΣΔΟΕ καθώς εντόπισε παράνομο εργοστάσιο καπνού στην Τανάγρα.

Μέσα στο παράνομο εργοστάσιο στην Τανάγρα υπήρχε εγκαταστημένη ολοκληρωμένη γραμμή επεξεργασίας καπνικών προϊόντων, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από δέκα τόνοι καπνού.

Ειδικότερα κατασχέθηκαν 10.400 κιλά καπνού, εκ των οποίων ποσότητα 7.800 κιλών βρίσκονταν στο στάδιο της επεξεργασίας και ποσότητα 2.600 κιλών ήταν έτοιμος κατεργασμένος καπνός για κατανάλωση.

Ακόμη κατασχέθηκε μια γεννήτρια, μηχανήματα κοπής και επεξεργασίας καπνού, εκ των οποίων το ένα αποτελούνταν από τέσσερις ιμαντοδιάδρομους, και άλλα βοηθητικά μηχανήματα (παλετοφόρο, κλαρκ).

Στη συνέχεια εστάλησαν δείγματα του κατασχεμένου καπνού στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία, για να διαπιστωθεί αν υπόκειται σε ΕΦΚ, προκειμένου στη συνέχεια να προσδιοριστούν οι αναλογούντες δασμοί και φόροι.

Τα κατασχεθέντα μηχανήματα παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού, ενώ η έρευνα συνεχίζεται ώστε να αποκαλυφθούν τα εμπλεκόμενα μέλη στο κύκλωμα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, ότι πρόκειται για το τέταρτο παράνομο εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού που εντοπίζεται στο χρονικό διάστημα των 12 τελευταίων μηνών, ενώ η συνολική ποσότητα του καπνού που έχει κατασχεθεί, προσεγγίζει τους τριάντα τόνους».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Είχαν στήσει ολόκληρο εργοστάσιο τσιγάρων στην Τανάγρα! Πάνω από δέκα τόνοι καπνού στα χέρια του ΣΔΟΕ"

Ρουβίκωνας: «Ντου» της αναρχικής ομάδας στο υπουργείο Εργασίας

Εισβολή πραγματοποίησαν τα μέλη του Ρουβίκωνα στο υπ. Εργασίας το μεσημέρι της Τετάρτης (09.10.2019).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρουβίκωνας έκανε την έφοδο από την οδό Δραγατσανίου, και τα μέλη του κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον πρώτο όροφο του υπουργείου.

Εκεί τα 30 περίπου άτομα πέταξαν «τρικακια», και στην συνέχεια αποχώρησαν από την οδό Σταδίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας: «Ντου» της αναρχικής ομάδας στο υπουργείο Εργασίας"

Τράπεζες: Χρεώνουν μέχρι και την επανέκδοση PIN - Όλες οι αλλαγές

Οι τράπεζες προχωρούν σε αλλαγές, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των συναλλαγών επί των οποίων θα  χρεώνουν προμήθειες.  

Οι νέες προμήθειες, σύμφωνα με δημοσιεύματα,  προβλέπουν την χρέωση ακόμη και της αλλαγής του PIN των καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών.

Οι νέες προμήθειες

Οι νέες χρεώσεις, κατά πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Αναλυτικά

– Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10

– Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12

Το βάρος που δίνεται στις προμήθειες αποδίδεται στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια στα εναλλακτικά δίκτυα, η χρήση των οποίων, αν και όχι ανέξοδη, είναι κατά πολύ φθηνότερη. Βασική αιτία είναι επίσης ότι οι τράπεζες επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από τα έσοδα τόκων, που βαίνουν σταθερά μειούμενα τα τελευταία χρόνια λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζες (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ).

Τι θα ισχύσει για τη συνδρομή πιστωτικών καρτών

Η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.

Η ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, πρακτική που έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλες τις τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζες: Χρεώνουν μέχρι και την επανέκδοση PIN - Όλες οι αλλαγές"

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι – «Κάθε ασφαλιστικό είναι χειρότερο από το προηγούμενο»!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα Βενιζέλου πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη συνταξιούχοι από τον νομό, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων από την Κατερίνη, το Λιτόχωρο, τις Σέρρες, τη Νάουσα και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία, στο πλαίσιο του δεκαήμερου αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας (1η Οκτωβρίου)...

Με βασικά αιτήματα τις αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, την καθιέρωση κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κυρίως την ύπαρξη δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, τα μέλη των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων δήλωσαν αποφασισμένα να “βγαίνουν στους δρόμους” μέχρι να τους επιστραφούν όσα παρακρατήθηκαν.

“Οι κυβερνήσεις παίρνουν τη σκυτάλη η καθεμία από την προηγούμενη και τα μέτρα συνεχίζονται σε βάρος μας και σε βάρος των παιδιών μας” τόνισε μεταξύ άλλων ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης.

“Η κυβέρνηση πατάει πάνω στο νομικό πλαίσιο που έχουν πατήσει οι προηγούμενες και με βήματα γοργά οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης που με θυσίες και αγώνες έχει κατακτηθεί” σημείωσε ο κ. Κουμπούρης.

“Κάθε ασφαλιστικό είναι χειρότερο από το προηγούμενο, πάντα την πληρώνουν οι συνταξιούχοι, τώρα όλα οδηγούν στην ιδιωτική ασφάλιση, για αυτό κι εμείς θα είμαστε στον αγώνα” ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός.

Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον νόμο Κατρούγκαλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ σχολίασε ότι “τελικά, σημασία δεν έχει αν κρίνει το ΣτΕ αντισυνταγματικές ή συνταγματικές κάποιες διατάξεις, αλλά αν τελικά αυτές μας αδικούν”. Παράλληλα επανέλαβε ότι οι συνταξιούχοι απαιτούν “να ληφθεί πολιτική απόφαση και να αποδοθούν χωρίς δίκες και προαπαιτούμενα ό,τι τους αναλογεί από τις παράνομες παρακρατήσεις”, συνέστησε μάλιστα στους συναδέλφους συνταξιούχους να μην τρέχουν για αγωγές στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι – «Κάθε ασφαλιστικό είναι χειρότερο από το προηγούμενο»!"

Αθώοι Ψυχάρης και στελέχη Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην εκδότης Σταύρος Ψυχάρης και τα δέκα στελέχη της Αlpha Βank που αντιμετώπιζαν κατηγορίες σχετικά με τη χορήγηση δανείων στον ΔΟΛ χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις. Μετά από πολύμηνη διαδικασία για την υπόθεση που αφορούσε δάνεια που χορήγησε η τράπεζα, ύψους 44,7 εκατ. ευρώ, το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο, στο σκεπτικό της απόφασής του που ανακοίνωσε, έκρινε ότι στην υπόθεση των επίμαχων πιστώσεων δεν υπήρξε καμία παράβαση κανόνα επιμέλειας εκ μέρους των τραπεζικών στελεχών και πως η χορήγηση των δανείων ήταν σύμφωνη με όσα ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους εσωτερικούς κανόνες της τράπεζας.

Το δικαστήριο επισημαίνει, επίσης, στο σκεπτικό του ότι σημαντικό μέρος της οφειλής προς την τράπεζα έχει καλυφθεί και ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης της ακίνητης περιουσίας του πρώην εκδότη. Έτσι, κατά τους εφέτες, καθίσταται αβέβαιη η κατά τη δικογραφία ζημιά της τράπεζας.

Ο γνωστός τραπεζίτης Ν. Καραμούζης σχολίασε: Η αθώωση των στελεχών της Αlpha Βank (υπόθεση Ψύχαρη) δικαιώνει τους συναδέλφους που ταλαιπωρήθηκαν. Ας σταματήσουν οι διώξεις τραπεζικών στελεχών που με επιμέλεια/κριτήρια, χωρίς δόλο/προσωπική ωφέλεια, ενέκριναν χρηματοδοτήσεις βάσει εύλογων εκτιμήσεων που τελικά δεν επαληθεύτηκαν.



euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώοι Ψυχάρης και στελέχη Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ"

Εγκύκλιος για γυρισμένα χιλιόμετρα: Στον Εισαγγελέα μόνο κατόπιν απαίτησης!

Με νέα εγκύκλιο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ΙΧ στα οποία έχει διαπιστωθεί ανακολουθία χιλιομέτρων στα ΚΤΕΟ πως δεν αποτελεί εκκίνηση των ποινικών κυρώσεων αλλά απλή ενημέρωση για τον κάτοχο του οχήματος.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι διατηρείται σχετικό αρχείο για τα οχήματα με γυρισμένα χιλιόμετρα στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών για χρονικό διάστημα που προβλέπουν οι διατάξεις.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναγράφει χαρακτηριστικά ότι: «Δημοσίευση υπουργικής απόφασης με αριθμ. πρωτ. οικ: 70959/767/24-09-2019 (Β΄ 3593) του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών: «Τροποποίηση της με αριθμ. πρωτ. οικ. 19111/192/2019 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκουσίου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ)» (Β΄ 1003)» (ΑΔΑ: ΩΧ1Μ465ΧΘΞ-ΑΣΖ)

Σχετ.: Η με αριθμ. πρωτ. οικ. 70977/769/25-09-2019 (ΑΔΑ: 6Ο18465ΧΘΞ-23Ρ) ενημερωτική εγκύκλιος

Σας ενημερώνουμε ότι στο τεύχος Β΄3593 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση του θέματος με ισχύ από 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Σε συνέχεια της σχετικής εγκυκλίου σας διευκρινίζουμε τα εξής:

α) Η δήλωση της επιθυμίας των ποινικών κυρώσεων που αφορούν στην εμφανή παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων και που αναγράφεται στο κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης που προβλέπεται στην παρ. 10 του άρθρου 12 «Διόρθωση ένδειξης μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων», αποσκοπεί στην ενημέρωση του ιδιοκτήτη από το ΚΤΕΟ για τις νόμιμες ενέργειές του και δεν αποτελεί εκκίνηση των ποινικών κυρώσεων για τις οποίες θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της υποβολής εγκλήσεως, βάσει των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019) Α΄ 95, όπως ισχύει από τον δηλούντα.

β) Οι αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας, διατηρούν αρχείο των απεσταλμένων εγγράφων από το ΚΤΕΟ για χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις, προκειμένου να διαβιβαστούν στην αρμόδια εισαγγελία εφόσον ζητηθούν.»

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος για γυρισμένα χιλιόμετρα: Στον Εισαγγελέα μόνο κατόπιν απαίτησης!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news