facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

«Euroferry Olympia»: Εντοπίστηκαν οι σοροί και των δύο τελευταίων αγνοουμένων

Η «αυλαία» στην τραγωδία του «Euroferry Olympia» έπεσε την Τετάρτη, με τον εντοπισμό και την ανάσυρση των σορών των δύο τελευταίων αγνοουμένων, που ανέβασαν και επίσημα σε έντεκα τους νεκρούς από την πυρκαγιά - 281 είναι οι διασωθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο είχε τυλιχθεί στις φλόγες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντιζι. 

Προ ημερών είχε ολοκληρωθεί στο λιμάνι του Αστακού, όπου έχει ρυμουλκηθεί το πλοίο, η απομάκρυνση των καμένων οχημάτων και φορτηγών (περίπου 70) από το δεύτερο και τέταρτο γκαράζ του.

Τα συνεργεία ναυαγιαίρεσης που εργάζονταν αυτές τις μέρες για την απομάκρυνση των οχημάτων από το πρώτο και τρίτο γκαράζ εντόπισαν τελικά και τα δύο θύματα που δεν είχαν όλο αυτό το διάστημα βρεθεί. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "«Euroferry Olympia»: Εντοπίστηκαν οι σοροί και των δύο τελευταίων αγνοουμένων"

Επίδομα καυσίμων: Στη Βουλή η τροπολογία – Ποιοι το δικαιούνται

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή του επιδόματος καυσίμων. Το ποσό για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο κυμαίνεται από 40 έως 50 ευρώ ανά όχημα και θα πιστώνεται είτε σε πιστωτική κάρτα είτε σε τραπεζικό λογαριασμό. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος καταβολής του επιδόματος καυσίμων που θα έχει ισχύει για τρεις μήνες αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Κάθε όχημα μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, και απαραίτητη προϋπόθεση να είναι σε κυκλοφορία, ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Η οικονομική ενίσχυση διαμορφώνεται ως εξής:

α) 50 ευρώ για ιδιοκτήτες οχημάτων και 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

β) 40 ευρώ για δικαιούχους – ιδιοκτήτες οχημάτων και 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο:

α) είτε σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα

β) είτε σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.

Το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται έως 5 ευρώ για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

H ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Ιουλίου του 2022. Υπόλοιπο ποσού στην κάρτα επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο.

Από την πλευρά του το βιοτεχνικό επιμελητήριο Αθηνών επιμένει στην πρόταση για μείωση του φόρου κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ.

Χορηγείται επίσης αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Απρίλιο στις υπηρεσίες ταξί, συνολικού ύψους διακοσίων (200) ευρώ, για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα καυσίμων: Στη Βουλή η τροπολογία – Ποιοι το δικαιούνται"

Βερολίνο και Βιέννη διαμηνύουν στον Πούτιν ότι η απαίτηση για ρούβλια συνιστά «παραβίαση των συμβάσεων»

Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε σήμερα «παραβίαση των συμβολαίων» την απαίτηση της Μόσχας οι παραγγελίες ενέργειας να εξοφλούνται στο εξής σε ρούβλια από τις «εχθρικές χώρες», μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, όπως διατυπώθηκε από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα με τους ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και σημείωσε ότι «αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ρωσία δεν είναι σταθερός εταίρος».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας νωρίτερα απόψε σε ξένους ανταποκριτές, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να θέλει να σταθεροποιήσει την ιστοτιμία του νομίσματός της. «Είναι λογικό και ενδεχομένως και να το πετύχει», δήλωσε ο κ. Μερτς, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος εξεπλάγη με την απόφαση του Κρεμλίνου και δεν την θεωρεί «έξυπνη κίνηση». «Αν οι συμφωνίες ορίζουν η ενέργεια να πληρώνεται σε ευρώ ή δολάρια, η Ρωσία θα χάσει συνάλλαγμα», πρόσθεσε.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει πρώτα από όλα ένα πολιτικό μήνυμα», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο αναλυτής της κρατιδιακής τράπεζας της Έσσης, Ραλφ Ρούντε και επισήμανε ότι πρόκειται για απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης. «Επιπλέον, με αυτό το μέτρο στηρίζει το ρούβλι, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «εάν ο λογαριασμός του φυσικού αερίου δεν πληρωνόταν πλέον σε δολάρια ή ευρώ, θα ενισχυόταν το ρούβλι και κατά συνέπεια η ρωσική οικονομία».

Ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Ντίσλεντορφ Γενς Σουντέκουμ έκανε λόγο για «σαφή αθέτηση των συμφωνιών» από την πλευρά της Μόσχας και για κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου μεταξύ Δύσης και Μόσχας, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική κίνηση «δόλιο παιχνίδι», ενώ η Κέρστιν Χότνερ, εμπειρογνώμονας πρώτων υλών στην ελβετική επενδυτική εταιρία Vontobel, επισήμανε στο dpa ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση σχετικά με το εάν επαρκούν τα υπάρχοντα ρούβλια, αλλά θεωρητικά η ρωσική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να τυπώσει ρούβλια και να τα πουλήσει στις χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο με αντάλλαγμα ξένο νόμισμα. Σε αυτήν την περίπτωση, τονίζει ο κ. Σουντέκουμ, η Δύση θα υπονόμευε η ίδια τις κυρώσεις της, καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διεθνείς αγορές για ρούβλια. «Ο Πούτιν παραβιάζει τις συμφωνίες και δοκιμάζει τώρα εάν μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε. Αλλά η Δύση δεν μπορεί να παίξει στα σοβαρά αυτό το παιχνίδι. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα σταματούσαν», προειδοποιεί ο οικονομολόγος και επισημαίνει ότι «αυτό έχει γίνει από σήμερα πιο πιθανό».

Η απάντηση του αυστριακού πετρελαϊκού ομίλου OMV

Ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV ανακοίνωσε απόψε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει το φυσικό αέριο που παραλαμβάνει από τη Ρωσία σε ευρώ, παρά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εξοφλούνται στο εξής οι εξαγωγές προς την ΕΕ σε ρούβλια.

Ο OMV «ασφαλώς θα συνεχίσει» να πληρώνει σε ευρώ, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Άλφρεντ Στερν, μιλώντας στο αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι Puls 24.

«Δεν έχουμε άλλη βάση για τη σύμβασή μας. Δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά», τόνισε.

Ο Στερν είπε ότι έχει δει τις δημοσιογραφικές αναφορές για την απόφαση του Πούτιν αλλά ότι «κανείς (από την πλευρά της Ρωσίας) δεν μας ενημέρωσε, έχουμε συμβόλαια εν ισχύ και (η πληρωμή σε ρούβλια) δεν προβλέπεται σε αυτά».

Πριν από μερικές ημέρες ο Στερν είχε παραδεχθεί ότι η Αυστρία έχει «πολύ περιορισμένες» επιλογές όσον αφορά τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της. Η OMV, που ανήκει σε ποσοστό 31,5% στο αυστριακό κράτος, εισάγει το ρωσικό φυσικό αέριο από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom. Η OMV δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 120 χώρες και απασχολεί πάνω από 25.000 εργαζόμενους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βερολίνο και Βιέννη διαμηνύουν στον Πούτιν ότι η απαίτηση για ρούβλια συνιστά «παραβίαση των συμβάσεων»"

Β. Εύβοια: Απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ

Απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Βόρειας Εύβοιας προβλέπεται και για το 2022, με ειδική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α’ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις», προβλέπεται και το 2022 η απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Βόρειας Εύβοιας.

Ειδικότερα, στο άρθρο 42 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «τα ακίνητα που ευρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απαλλάσσονται για τα έτη 2021 και 2022, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά». Διευκρινίζεται ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρ. 2 του ν. 4824/2021 (ΦΕΚ A’ 156/02.09.2021) είχε ήδη προβλεφθεί απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ το 2021 για τις εν λόγω περιοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η Κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του σχεδίου της για τη στήριξη και την αποκατάσταση των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, εμπλουτίζοντας και ενδυναμώνοντάς το, όπου κρίνεται αναγκαίο, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά στην απαλλαγή και για το 2022 από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Βόρειας Εύβοιας. Συγκεκριμένα, προωθείται μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή, η απαλλαγή και για το 2022 από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα της περιοχής. Πρόκειται για μία σημαντική ελάφρυνση που αφορά οριζόντια όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού – στους δήμους, δηλαδή, που επηρεάστηκαν στο σύνολό τους από τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή. Πρόκειται για μία νέα, σημαντική, παρέμβαση οικονομικής στήριξης προς την περιοχή και, δη, προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας, που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ».

Επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Αρμόδιος για Θέματα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημείωσε ότι «στα πλαίσια της στήριξης των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, προχωράμε μέσω νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, στην απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ και για το 2022 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού. Παραμένουμε έμπρακτα αρωγοί στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας, μειώνοντας τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Β. Εύβοια: Απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ "

ΗΠΑ: Γιατί «πάγωσαν» τις κυρώσεις κατά του Αμπράμοβιτς έπειτα από αίτημα Ζελένσκι

Στις αρχές Μαρτίου, αμερικανοί αξιωματούχοι συνέταξαν λίστα κυρώσεων κατά του Ρσου ολιγάρχη. Ρομάν Αμπράμοβιτς, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, παράλληλα με το πακέτο μέτρων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως,όταν ήρθε η ώρα να ανακοινωθούν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει.

Ο λόγος: Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμβούλεψε τον Τζο Μπάιντεν σε   τηλεφωνική επικοινωνία τους, να αναβάλλει  την επιβολή των κυρώσεων καθώς μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός μεσάζοντας  στις ειρηνευτικές συνομιλίες. 

«Για τις διαπραγματεύσεις, και προς το συμφέρον της επιτυχίας τους, δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τη διαδικασία ούτε την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς», ανέφερε σε δήλωση εκπρόσωπος του ολιγάρχη. «Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βάσει αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων  και αυτών από  εβραϊκές οργανώσεις της Ουκρανίας, έκανε ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό».

«Δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ούτε το υπουργείο Οικονομικών  απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το γραφείο του ουκρανού προέδρου και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, επίσης, δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

 Η ασυνήθιστη διαβούλευση του κ. Μπάιντεν με τον κ. Ζελένσκι σχετικά με αυτές και άλλες συγκεκριμένες κυρώσεις που στοχεύουν μεμονωμένες ρωσικές ελίτ υπογραμμίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συντονιστούν στενά με το Κίεβο και άλλους συμμάχους καθώς συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους για να καταπνίξουν τη ρωσική κυβέρνηση.

Πώς ενεπλάκη ο Αμπράμοβιτς

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ενεπλάκη όταν αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης ήρθαν σε επαφή με άτομα, που έχουν ρωσικές διασυνδέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια γέφυρα στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ένας από αυτούς ήταν ο παραγωγός ταινιών Alexander Rodnyansky, πατέρας ενός συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του παραγωγού, Lera Paksyalina.

Ο Rodyansky ίδρυσε ένα ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι που πρόβαλε εκπομπές παραγωγής του Ζελένσκι, ενώ ήταν ηθοποιός. Απαντώντας στο αίτημα για βοήθεια, επικοινώνησε με τον Αμπράμοβιτς, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. 

 Μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε την εμπλοκή του, λέγοντας ότι είχε προσφερθεί να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση «να επιτύχει μια ειρηνική επίλυση».

Η προσφορά του ρώσου μεγιστάνα να αξιοποιήσει τη σχέση του με τον Πούτιν ήταν μια σημαντική ανατροπή από τα προηγούμενα μηνύματα που έστελνε ο Αμπράμοβιτς. Επί χρόνια, μέσω διαφόρων εκπροσώπων, επιχειρούσε να κρατήσει αποστάσεις από το Κρεμλίνο.

Άνθρωποι που έχουν μιλήσει με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς λένε ότι ξοδεύει σημαντικό χρόνο στη διαδικασία. Τα ιδιωτικά του τζετ έχουν κάνουν συνεχείς διαδρομές μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν με την Wall Street Journal τόνισαν πάντως, ότι δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι ο κ. Αμπράμοβιτς ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος στις συνομιλίες μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής κυβέρνησης και οι εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, στην πραγματικότητα, υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Γιατί «πάγωσαν» τις κυρώσεις κατά του Αμπράμοβιτς έπειτα από αίτημα Ζελένσκι"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Αγκάθι» η οικονομία και η ακρίβεια – Στο 7,6% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η οικονομία και η ακρίβεια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, 23.03.2022, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, οι ερωτηθέντες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τους χειρισμούς σε οικονομία και την πανδημία του κορονοϊού ενώ στο πολιτική σκέλος η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη με διαφορά 7,6% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση για το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση το 61% λέει προς τη λάθος, το 30% προς τη σωστή ενώ ένα 5% ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Για το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το 36% λέει η οικονομία, το 29% η ακρίβεια, το 6% η ανεργία, το 6% ο κορονοϊός και η ιατρική περίθαλψη και το 5% οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα.

Στην αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης το 59% έχει αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση και το 33% θετική ενώ για τον αντιπολίτευση αρνητικά εκφράζεται το 75% και θετικά το 15%.

Στην αξιολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 58% τον κρίνει αρνητική και το 35% θετικά ενώ τον Αλέξη Τσίπρα αρνητικά τον κρίνει το 73% και θετικά το 18% των ερωτηθέντων.

Για τις εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία και τον κορονοϊό το 55% λέει μάλλον αρνητικές, το 33% μάλλον θετικές ενώ ένα 11% ούτε θετικές ούτε αρνητικές.

Για το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία το 68% λέει μάλλον αρνητικές, το 21% μάλλον θετικές και ένα 10% ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Στο ερώτημα για τις εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική το 43% λέει μάλλον αρνητικές, το 39% μάλλον θετικές, το 13% ούτε το ένα ούτε το άλλο και ένα 5% δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Για το ποιος ευθύνεται για την άνοδο των τιμών το 56% λέει πως οφείλεται στις διεθνείς εξελίξεις και το 41% πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα με 27% έναντι 19,4% του ΣΥΡΙΖΑ και 13,2% του ΚΙΝΑΛ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,7%, το ΜεΡΑ25 με 3,5%

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ παίρνει 34,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ24,6%, το ΚΙΝΑΛ 16,7%, το ΚΚΕ 6,3%, η Ελληνική Λύση με 5,9% και το ΜεΡΑ25 με 4,4%.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος με ποσοστό 30% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15% ενώ ο κανένας έχει ποσοστό 29%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ποσοστό 8%, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 4% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Αγκάθι» η οικονομία και η ακρίβεια – Στο 7,6% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ"

Άντονι Μπλίνκεν: Εκτιμούμε πως η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην επίθεση που εξαπέλυσαν κατά της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε μια προσεκτική ανασκόπηση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και τις υπηρεσίες πληροφοριών», είπε ο Μπλίνκεν σε μια ανακοίνωσή του.

«Όπως με κάθε φερόμενο έγκλημα, ένα δικαστήριο με δικαιοδοσία για το έγκλημα είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της ποινικής ενοχής σε συγκεκριμένες υποθέσεις», συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άντονι Μπλίνκεν: Εκτιμούμε πως η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία"

Απέρριψε η Τουρκία τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων

Η Τουρκία απέρριψε την περαιτέρω πρόσβαση στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων ρωσικών πολεμικών πλοίων, μεταδίδει σήμερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο συνέντευξη που έδωσε το χθες το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό Habertürk.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που συνδέουν την Μαύρη Θάλασσα με την Μεσόγειο. Ενώ τα εμπορικά πλοία μπορούν να περάσουν ελεύθερα τα Στενά, τα πολεμικά πλοία υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς.

Η Μόσχα είχε υποβάλει αιτήματα για τη διέλευση πλοίων, τα οποία απέσυρε μετά από παράκληση της τουρκικής πλευράς, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο Habertürk.

Η Ρωσία είχε αιτηθεί τη διέλευση μερικών πλοίων της τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Σόνερ Καγκαπτέι από το Washington Institute, δήλωσε στο dpa ότι οι περιορισμοί δεν πρέπει να είναι μειονέκτημα για τη Ρωσία αυτή την στιγμή καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει στη Μαύρη Θάλασσα όλα τα πλοία που χρειάζεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απέρριψε η Τουρκία τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων"

Λονδίνο: Πάνω από 25 άνθρωποι στο νοσοκομείο μετά από τη διαρροή αερίου χλωρίου στο Ολυμπιακό Πάρκο

Περισσότερα από 200 άτομα απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Κέντρο Υγρού Στίβου στο Ολυμπιακό Πάρκο του Στράτφορντ στο ανατολικό Λονδίνο σήμερα το πρωί εξαιτίας διαρροής χημικού αερίου. Συνολικά 77 άνθρωποι ασθένησαν από τους οποίους οι 29 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία του Λονδίνου με αναπνευστικά προβλήματα. Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν οι υπηρεσίες άμεσης δράσης, μεταξύ αυτών 13 ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και αρκετά περιπολικά το οποία και απομόνωσαν το χώρο.

Όπως έγινε γνωστό το περιστατικό οφείλεται στην έκλυση μεγάλης ποσότητας αερίου χλωρίου κατά την παραλαβή φορτίου χημικών για τον καθαρισμό της πισίνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο αέριο, έχει έντονη οσμή χλωρίνης, και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια και προβλήματα στο αναπνευστικό.

Η πυροσβεστική κάλεσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να κλείσουν παράθυρα και πόρτες μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Το Κέντρο Υγρού Στίβου ήταν μια από τις βασικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου το 2012. Χρησιμοποιήθηκε για τα αθλήματα της κολύμβησης, της συγχρονισμένης κολύμβησης και για τις καταδύσεις.

Αργότερα ο χώρος τροποποιήθηκε και μετατράπηκε σε συγκρότημα άθλησης και αναψυχής το οποίο δόθηκε για χρήση στο κοινό το 2014.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λονδίνο: Πάνω από 25 άνθρωποι στο νοσοκομείο μετά από τη διαρροή αερίου χλωρίου στο Ολυμπιακό Πάρκο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: 40.000 οι απώλειες της Ρωσίας, αποκαλύπτει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ

Έως και 40.000 στρατιώτες από τη Ρωσία έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή αιχμαλωτιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος τονίζει ότι ο υπολογισμός του αριθμού γίνεται βάσει των ενημερώσεων από την Ουκρανία αλλά και των πληροφοριών που έγιναν γνωστές από τη Ρωσία είτε με επίσημο τρόπο είτε άθελά τους.

Ο ίδιος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Συμμαχίας, έχουν σκοτωθεί 7.000 – 15.000 Ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα. Εξήγησε ότι οι εκτιμήσεις προκύπτουν μέσω των στατιστικών όρων από προηγούμενες εμπόλεμες συγκρούσεις, τονίζοντας ότι για κάθε έναν νεκρό στρατιώτη από τη Ρωσία, τραυματίζονται περίπου άλλοι τρεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας, η οποία παρουσίαζε δύναμη 190.000 στρατιωτών. Σήμερα, Τετάρτη (23.3.2022), ο πόλεμος βρίσκεται στην 28η ημέρα του και η Ρωσία έχει φέρει επιπλέον στρατεύματα από τη Συρία, την Τσετσενία αλλά και από άλλες χώρες.
 
Κίεβο: Πλήγμα για τον ρωσικό στρατό οι απώλειες υψηλόβαθμων αξιωματικών στον πόλεμο

Στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας τελέστηκε σήμερα η κηδεία του αναπληρωτή διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται, σύμφωνα με την Ουκρανία, για το τελευταίο θύμα μιας σειράς απωλειών μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών του ρωσικού στρατού από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, κατονόμασε την Κυριακή έξι ρώσους στρατηγούς που — σύμφωνα με τον ίδιο — σκοτώθηκαν στην Ουκρανία μαζί με δεκάδες συνταγματάρχες κι άλλους αξιωματικούς.

Οι ρωσικές αρχές στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ επιβεβαίωσαν τον θάνατο, στις 28 Φεβρουαρίου, του υποστράτηγου Αντρέι Σουχοβέτσκι μέσω διαδικτυακής ανακοίνωσης. Σε αυτήν αναφέρεται ότι είχε υπηρετήσει στη Συρία, στον Βόρειο Καύκασο και στην Αμπχαζία.

Σήμερα εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας για να παραστούν στην κηδεία με στρατιωτικές τιμές του Αντρέι Παλίι, αναπληρωτή διοικητή του ρωσικού Στόλου τη Μαύρης Θάλασσας.

Ο Κόνραντ Μουζίκα, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Rochan με έδρα την Πολωνία, δήλωσε ότι οι ουκρανικοί ισχυρισμοί για τις απώλειες υψηλόβαθμων ρώσων αξιωματικών είναι εύλογοι, αλλά είναι δύσκολο να επαληθευτούν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς μικρότερος.

«Ακόμη κι αν μιλάμε για δύο στρατηγούς, είναι μεγάλο ζήτημα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε «δεν μιλάμε μόνο για στρατηγούς, μιλάμε και για συνταγματάρχες που είναι επίσης ψηλά στην ιεραρχία του στρατεύματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες απώλειες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία δεν είχε επαρκή κατανόηση των θέσεων του ουκρανικού πυροβολικού και ότι η Ουκρανία κατάφερε να εντοπίσει τις θέσεις ανώτερων ρώσων αξιωματικών, ενδεχομένως μέσω των στιγμάτων από τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Πολλοί συνταγματάρχες, λίγοι δεκανείς»

Ένας κορυφαίος ξένος διπλωμάτης στη Μόσχα δήλωσε στο Reuters: “Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό που είναι σημαντικό είναι οι αναφερόμενες πολυάριθμες απώλειες συνταγματαρχών και ανωτέρων τους. Πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού στρατού. Δεν είναι μόνον οι στρατηγοί.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός δεν έχει υπαξιωματικούς με εξουσίες, όπως συμβαίνει σε χώρες της Δύσης. «Υπάρχουν πάρα πολλοί συνταγματάρχες, αλλά πολύ λίγοι δεκανείς. Επομένως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ζητήματα που απαιτούν άμεσες αποφάσεις, τα οποία στη Δύση μπορούν να επιλυθούν από χαμηλόβαθμα στελέχη, μεταφέρονται ψηλά στην αλυσίδα της ιεραρχίας για τη λήψη αποφάσεων», εξηγεί.

Ο διπλωμάτης ανέφερε ότι η δομή της ιεραρχίας προσέλκυσε ανώτερους αξιωματικούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα και να αναζωογονήσουν την εκστρατεία, αφήνοντάς τους ευάλωτους σε επιθέσεις.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό περίπου 10 εκατομμυρίων, ενώ έχει εγείρει φόβους για μια γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που εξαπέλυσε ήταν αναγκαία επειδή οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονταν την Ουκρανία για να την απειλήσουν και η Μόσχα ήταν υποχρεωμένη να αντιδράσει απέναντι στη «γενοκτονία» του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: 40.000 οι απώλειες της Ρωσίας, αποκαλύπτει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ"

ΝΔ: Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για τον νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων που αφορούν στο “νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ”, κατέθεσαν 18 βουλευτές της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Καταθέτοντας το αίτημα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, είπε ότι διαπίστωσε αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου – σύμφωνα με τη ΝΔ – εμφανίστηκε στην ομιλία του θετικός στις συγκεκριμένες διατάξεις, ενώ η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι το κόμμα της θα δηλώσει “παρών”.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι ζητά ονομαστική ψηφοφορία τόσο για την αρχή του νομοσχεδίου όσο και για τα άρθρα 40-49 που αναφέρονται στη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για τον νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ"

Καιρός αύριο: Βελτίωση με άνοδο της θερμοκρασίας – Πού θα βρέξει

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός αύριο στις περισσότερες περιοχές εκτός από τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές κυρίως στην Κρήτη και λίγα χιόνια στα ορεινά αυτής με βαθμιαία βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα και σε αρκετές περιοχές θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως στην Κρήτη και λίγα χιόνια στα ορεινά αυτής. Βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως στις νοτιότερες περιοχές όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βελτίωση με άνοδο της θερμοκρασίας – Πού θα βρέξει"

Ρωσία: «Εξαφανίστηκε» ο υπουργός Άμυνας Σ. Σοϊγκου

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρατήρησαν ότι έχει εξαφανισθεί από τον δημόσιο χώρο ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Για τελευταία φορά εθεάθη στις 11 Μαρτίου κατά την απονομή κρατικών βραβείων σε στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας έχει να εμφανισθεί δημόσια 12 μέρες από τις 28 όταν άρχισε ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας.

Η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Agenstvo, αναφέρει ότι έως τις 11 Μαρτίου ο Σοϊγκού εμφανίζονταν στις ειδήσεις καθημερινά. Την εξαφάνιση του Σοϊγκού παρατήρησε για πρώτη φορά ο δημοσιογράφος του ιστότοπου Mediazona, Ντμίτρι Τρεσάνιν. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι – ερευνητές επικαλούμενοι άτομα από το περιβάλλον του Σοϊγκού γράφουν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του.

Εκτός των άλλων, τα εν λόγω μέσα μεταδίδουν ότι από τις ειδήσεις έχει εξαφανιστεί και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Για εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος δεν έχει μεταδοθεί τίποτα από τις 11 Μαρτίου, όταν μεταδόθηκε η είδηση για τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ, γράφει ο ιστότοπος Agenstvo.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: «Εξαφανίστηκε» ο υπουργός Άμυνας Σ. Σοϊγκου"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός Ρώσος συνταγματάρχης – Η 15η απώλεια ανώτατου στρατιωτικού για τον Πούτιν

Για ακόμα μία απώλεια του Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς σκοτώθηκε ένας συνταγματάρχης του στρατού της Ρωσίας από τα ουκρανικά στρατεύματα, ο Αλεξέι Σαρόφ, ο διοικητής της 810ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Μαύρης Θάλασσας.

Πρόκειται για τον 15ο Ρώσο ανώτατο στρατιωτικό διοικητή, ο οποίος πέφτει νεκρός στις μάχες του πολέμου στην Ουκρανία, με τη DailyMail να αναφέρει ότι, πλέον, η Ρωσία καταγράφει τη μεγαλύτερη απώλεια στρατιωτικών ηγετών της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως αναφέρει το SkyNews, ο θάνατός του λέγεται ότι επιβεβαιώθηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης από αξιωματούχους της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχασε τη ζωή του σε μάχη στη Μαριούπολη.

Η Ρωσία ανέφερε στις 2 Μαρτίου ότι 498 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 1.597 τραυματίστηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωστόσο η εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεών της έχει συναντήσει μεγάλη αντίσταση από τον στρατό της Ουκρανίας και τις εθελοντικές αμυντικές δυνάμεις. Η λίστα με τους νεκρούς δεν έχει ενημερωθεί από τις ρωσικές αρχές.

Ο Σαρόφ είναι ο πέμπτος συνταγματάρχης που πεθαίνει στον πόλεμο και εντάσσεται στη «μαύρη λίστα» των 15 Ρώσων υψηλόβαθμων στρατιωτικών που χάνουν τη ζωή τους στην εμπόλεμη ζώνη. Σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy, η Μόσχα έχει υποστεί το υψηλότερο ποσοστό απωλειών σε κορυφαίους αξιωματικούς από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι 15 νεκροί αξιωματικοί του ρωσικού στρατού που έχουν πεθάνει στον πόλεμο είναι οι εξής:
  • Αντιστράτηγος Αντρέι Μορντβίτσεφ
  • Υποστράτηγος Βιτάλι Γερασίμοβ
  • Υποστράτηγος Αντρέι Κολέσνικοφ
  • Υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι
  • Υποστράτηγος Όλεγκ Μιτιάεφ
  • Συνταγματάρχης Νικολάι Οβτσαρένκο
  • Συνταγματάρχης Σεργκέι Πορόχινα
  • Συνταγματάρχης Σεργκέι Σουχάρεφ
  • Συνταγματάρχης Αντρέι Ζαχάρωφ
  • Συνταγματάρχης Κονσταντίν Ζιζέβσκι
  • Αντισυνταγματάρχης Γιούρι Αγκάρκοφ
  • Αντισυνταγματάρχης Denis Glebov
  • Αντισυνταγματάρχης Ντμίτρι Σαφρόνοφ
  • Ταγματάρχης Βίκτορ Μάκτσιμτσουκ
  • Στρατηγός Μαγκομέντ Τουσάεφ
  • Λοχαγός Αντρέι Παλί
  • Λοχαγός Αλεξέι Γκλούστσακ
  • Συνταγματάρχης Αλεξέι Σαρόφ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός Ρώσος συνταγματάρχης – Η 15η απώλεια ανώτατου στρατιωτικού για τον Πούτιν"

Εναρμονίζεται το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων που εργάζονται

Ο ΕΦΚΑ εναρμονίζει το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ των παλαιών συνταξιούχων (δηλαδή εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016) και των νέων συνταξιούχων (που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016) που παράλληλα εργάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο 4670/2020, για τους νέους συνταξιούχους προβλέπεται η καταβολή του 70% της σύνταξης για όσο διάστημα παράλληλα εργάζονται, από 40% που προβλεπόταν με βάση τον νόμο 4387/2016. Στον ίδιο νόμο υπήρχε η πρόβλεψη για αναπροσαρμογή της σύνταξης και καταβολή του 70% και στους παλαιούς συνταξιούχους που παράλληλα εργάζονται. Μάλιστα δόθηκε μια μεταβατική περίοδος η οποία εξέπνευσε στο τέλος Φεβρουαρίου 2022 (κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 27 του Ν. 4670/2020 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις του Άρθρου 78 Ν. 4690/2020). Από 1η Μαρτίου 2022 επομένως ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλους τους συνταξιούχους με παράλληλη εργασία, ασχέτως αν συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον Μάιο του 2016.

Από την εφαρμογή των παραπάνω προβλέψεων εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους ανεξαρτήτως απασχόλησης:
α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

β. Συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν. 4488/ 2017 (Α` 176). (ψυχικά ασθενείς που πάσχουν αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης)

γ. Συνταξιούχοι με βάση τον ν. 612/1977 (Α` 164) και τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν. (γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης)

δ. Συνταξιούχοι του τετάρτου εδαφίου της περ. α` της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). (γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης)

ε. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). (όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου)

στ. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

ζ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α` 85). (όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κλπ)

η. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι παλαιοί συνταξιούχοι που παράλληλα εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ, καλούνται να το πράξουν προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και για διευκόλυνση τους δίνεται η δυνατότητα αυτή μέχρι τις 31 Μαΐου. Υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555. Σημειώνεται ότι, συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν ήδη δηλώσει την απασχόλησή τους δεν απαιτείται να την ξαναδηλώσουν.

Όσοι δεν προσέλθουν μέχρι τις 31 Μαΐου για να δηλώσουν την παράλληλη εργασία τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προστίμου ίσο με 12 συντάξεις. Τέλος, για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη δηλώσει την παράλληλη εργασία τους, η αναπροσαρμογή της σύνταξης τους θα φανεί για πρώτη φορά στις καταβολές των συντάξεων Απριλίου (τέλος Μαρτίου).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εναρμονίζεται το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων που εργάζονται"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Σουηδία στέλνει επιπλέον 5.000 αντιαρματικά όπλα στο Κίεβο

Η Σουηδία θα παράσχει στην Ουκρανία επιπλέον 5.000 αντιαρματικά όπλα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Άμυνας.

Η Σουηδία έχει ήδη στείλει 5.000 αντιαρματικά όπλα, μαζί με άλλο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες (289 εκατ. ευρώ) φέτος, για να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σκοπός είναι «να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας στο Γκότλαντ», το μεγαλύτερο νησί της χώρας, «να αυξήσουμε τον αριθμό» των στρατιωτικών, «να αυξήσουμε τα εφόδιά μας σε καύσιμα και πυρομαχικά», καθώς και να βελτιωθεί ο «εφοδιασμός με υλικά και οχήματα», εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλτκβιστ, σύμφωνα με σουηδικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι πρόθεσή της είναι να αυξήσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό στο 2% του ΑΕΠ το ταχύτερο δυνατό και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Σουηδία στέλνει επιπλέον 5.000 αντιαρματικά όπλα στο Κίεβο"

Ρωσία: Σύμβουλος του Πούτιν παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα

Ο Ανατόλι Τσουμπάις, σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην μετασοβιετική Ρωσία, παραιτήθηκε από την θέση που είχε στο Κρεμλίνο ως ειδικός απεσταλμένος και εγκατέλειψε την χώρα, δήλωσε πηγή στο πρακτορείο Reuters, πράξη που τον καθιστά ως το πιο προβεβλημένο υψηλόβαθμο πρόσωπο που εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τσουμπάις, ο οποίος κάποτε διετέλεσε προσωπάρχης του πρώην προέδρου, Μπόρις Γέλτσιν, παραιτήθηκε από την θέση του ειδικού αντιπροσώπου του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις σχέσεις με τους διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος. Τοποθετήθηκε στην θέση αυτή το 2020 λόγω των «επιτυχιών αναφορικά με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης», λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας RUSNANO, την οποία διοικούσε από το 2008.

Η πηγή δεν ανάφερε τους λόγους που εγκατέλειψε την χώρα. Όταν δημοσιογράφος του Reuters του ζήτησε τηλεφωνικώς να σχολιάσει την απόφαση του, εκείνος του έκλεισε το τηλέφωνο. Πολλοί Ρώσοι είχαν επικρίνει τον Τσουμπάις επειδή έδωσε την δυνατότητα σε μια μικρή ομάδα μεγιστάνων να πλουτίσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις την περίοδο του 1990, την στιγμή που εκατομμύρια Ρώσοι είχαν φτωχοποιηθεί εν μέσω της οικονομικής κατάρρευση και της κρίσης

Τα τελευταία χρόνια συνέχισε να κάνει εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις και ήταν ένα από τους πιο διακεκριμένους φιλελεύθερους πολιτικούς που συνεργάζονταν με την ρωσική κυβέρνηση. Το 2010 είχε προειδοποιήσει ότι η άνοδος του φασισμού ήταν η μόνη μεγαλύτερη απειλή που θα μπορούσε να διαλύσει την χώρα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Σύμβουλος του Πούτιν παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το Κίεβο παραμένει στόχος των Ρώσων – Σε θέσεις μάχης ολόκληρη η πόλη»

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού υποστήριξε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίσκο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περιοριστεί, τις τελευταίες εβδομάδες, στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας καθώς και ότι σε πολλά από αυτά τα μέτωπα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», είπε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης με θέα στον ποταμό Δνείπερο.

«Υπάρχουν πάντα πολλές επιθέσεις από τα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης μας», είπε ο Κλίτσκο, στους πρόποδες ενός διάσημου αγάλματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Δίπλα στον δήμαρχο, που μιλούσε εναλλάξ αγγλικά και ουκρανικά, στεκόταν ο αδελφός του Βλαντιμίρ, επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Municipal workers cover the statue of Italian poet and philosopher Dante Alighieri with sandbags to protect it from potential damage from shelling, in Kyiv, Ukraine, Wednesday, March 23, 2022. The statue, by sculptor Luciano Massari, was inaugurated in 2015 to mark 750 years since Dante's birth
 
«Μεγάλη μάχη» πίσω από το Λιούτιι

«Κοντά στο Μπροβάρυ (ανατολικά προάστια του Κιέβου), από τα βόρεια πίσω από το Λιούτιι διεξάγεται μια μεγάλη μάχη και σύμφωνα με πληροφορίες από επίσημες πηγές, ο μικρός οικισμός Μαραρίβ (δυτικά) και σχεδόν όλο το Ιρπίν (βορειοδυτικά) βρίσκονται ήδη υπό από το έλεγχο των Ουκρανών στρατιωτών», είπε. Ερωτηθείς για την ουκρανική αντεπίθεση, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε ακριβείς πληροφορίες για αυτό το θέμα.

Οι περιοχές Ιρπίν και Λιούτιι ήταν και σήμερα δύο σκηνές έντονων ανταλλαγών πυρών πυροβολικού, με ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα πίσω από το πρώτο μέτωπο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το μήνυμά μας προς τους Ρώσους: φύγετε από τη χώρα μας, πηγαίντε σπίτια σας. Δεν ξέρουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί (…), μπορεί να χρειαστεί πολύς», προειδοποίησε ο δήμαρχος του Κιέβου.

«Καλύτερα να πεθάνουμε παρά να γονατίζουμε μπροστά στις ρωσικές δυνάμεις. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης μας. Ολόκληρη η πόλη έχει πλέον θέσεις μάχης», κατέληξε ο Κλίτσκο.

A Ukrainian serviceman guards the area as Kyiv Mayor Vitali Klitschko, right, speaks during a press conference next to his brother, former heavyweight boxing world champion Wladimir Klitschko, in Kyiv, Ukraine,Wednesday, March 23, 2022. From a public park in the city, Klitschko said 264 civilians had so far died from Russian bombardment on the capital, including four children. As he spoke to reporters, explosions and loud gunfire echoed across the city  

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το Κίεβο παραμένει στόχος των Ρώσων – Σε θέσεις μάχης ολόκληρη η πόλη»"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μετρό και Τραμ αύριο και μεθαύριο λόγω των παρελάσεων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν αύριο Πέμπτη 24/03/2022 και μεθαύριο Παρασκευή 25/03/2022 σε Μετρό και Τραμ λόγω της διεξαγωγής της στρατιωτικής και των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ:

-Τα δρομολόγια του ΤΡΑΜ θα έχουν προσωρινά τερματικό σταθμό:

Στη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» τη στάση «Φιξ» την Πέμπτη 24 Μαρτίου από τις 8 το πρωί και την Παρασκευή 25 Μαρτίου από την έναρξη κυκλοφορίας και μέχρι το πέρας των παρελάσεων.

Στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος» την Παρασκευή 25 Μαρτίου τη στάση «Παλαιό Δημαρχείο» από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και τη στάση «Σεφ» από τις 8 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι.

-Ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα» με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι κλειστός την Παρασκευή 25 Μαρτίου από την έναρξη της κυκλοφορίας μέχρι το πέρας της παρέλασης και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μετρό και Τραμ αύριο και μεθαύριο λόγω των παρελάσεων "

Χαλάρωση μέτρων: Ένα self test στα σχολεία – 100% πληρότητα στα γήπεδα

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα τη μείωση του αριθμού των τεστ που υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, καθώς και την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα στο 100%.

Οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ένα self test την εβδομάδα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ

Πλεύρης: Από 15 Απριλίου καταργείται το πρόστιμο για ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, δήλωσε, «Από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, επισημαίνοντας πως αν τα κρούσματα πέσουν σε 200 με 300 την ημέρα τότε θα μπορούσαμε να πάμε σε μια απελευθέρωση αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το επίπεδο.

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε θα καταργηθεί το εν λόγω μέτρο είπε «θα δούμε, πιθανότατα από τον επόμενο μήνα».

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι επικρίσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, Ελλάδα η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ήραν υπερβολικά «απότομα» τα μέτρα κατά του κορονοϊού και βρίσκονται αντιμέτωπες με σαφή αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, ο Οργανισμός βρίσκεται «σε επιφυλακή» για την επιδημιολογική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, από την χαλάρωση των μέτρων, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει «αισιόδοξος».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλάρωση μέτρων: Ένα self test στα σχολεία – 100% πληρότητα στα γήπεδα"

Ζελένσκι: Για πρώτη φορά στην Ιστορία ηγέτης εμπόλεμης χώρας απευθύνεται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους βουλευτές και τους γερουσιαστές της Γαλλίας, κατηγορώντας ευθέως τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.

«Ξέρετε ποιος είναι ο ένοχος» είπε, καλώντας ταυτόχρονα τη Γαλλία να θυμηθεί τις βαρβαρότητες του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Γνωρίζετε, είπε επίσης ο Ζελένσκι, τι σημαίνει το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», ζητώντας από τη Γαλλία να ενισχύσει με κάθε τρόπο τη χώρα του ώστε να βάλει τέλος σε αυτό τον «πόλεμο κατά της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης» και να ενταχθεί μακροπρόθεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Περιμένουμε από τη Γαλλία, από την ηγεσία σας, να μας βοηθήσετε να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος που απευθυνόταν μέσω τηλεδιάσκεψης στους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως για την περίσταση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τις γαλλικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη ρωσική «πολεμική μηχανή» και να φύγουν από τη χώρα, επικαλούμενος την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, τον όμιλο λιανικής Auchan και την εταιρία Leroy Merlin που ειδικεύεται στη βελτίωση της κατοικίας.

«Οι γαλλικές εταιρίες πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά. Οι Renault, Auchan, Leroy Merlin και άλλες πρέπει να σταματήσουν να είναι οι χορηγοί της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας», δήλωσε στην ομιλία του ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ο πρόεδρος εμπόλεμης χώρας μιλάει στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία έπειτα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζελένσκι: Για πρώτη φορά στην Ιστορία ηγέτης εμπόλεμης χώρας απευθύνεται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση"

Ο Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι θα ψηφίσει την μείωση του ΕΝΦΙΑ και μετά η Αχτσιόγλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει!

Την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 40% για 8 στους 10 ιδιοκτήτες καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αν και νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει.

«Μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ αν θα το ψηφίσω. Με ρωτάτε αν θα το ψηφίσω, ωραία μαγκιά αυτό. Προφανώς! Και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη εμείς θα το ψηφίζουμε» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά η τομεάρχης Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου απαντώντας στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει την στάση του για το συγκεκριμένο θέμα είπε: «Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και δηλώνουμε «παρών» στα δύο άρθρα που προβλέπουν μείωση συντελεστών φόρου ανά τιμή ζώνης». Αιτιολογώντας δε, την στάση του κόμματός της είπε «υπάρχει μείωση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αλλά θεωρούμε ότι είναι μεγαλύτερη στα υψηλά εισοδήματα. Διαφωνούμε με την αρχιτεκτονική της πολιτικής σας».

Μάλιστα, η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι της ζήτησε ο κ. Τσίπρας να κάνει την συγκεκριμένη διευκρίνηση ώστε να μην δημιουργηθούν παρανοήσεις από την πρωινή του τοποθέτηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι θα ψηφίσει την μείωση του ΕΝΦΙΑ και μετά η Αχτσιόγλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει!"

Στόλτενμπεργκ: Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες

Τυχόν χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα μετέβαλλε πλήρως την φύση του πολέμου, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. «Η Κίνα έχει προσφέρει πολιτική υποστήριξη στην Ρωσία, περιλαμβανομένης της διασποράς κατάφωρων ψεμάτων και παραπληροφόρησης», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο προσφοράς υλικής υποστήριξης από το Πεκίνο προς την Μόσχα.

«Αναμένω ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της ».

«Για το ΝΑΤΟ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σήμερα ότι η Κίνα, για πρώτη φορά, έχει θέσει σε αμφισβήτηση ορισμένες από τις βασικές αρχές της ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνεται το δικαίωμα κάθε χώρας της Ευρώπης να επιλέξει τον δρόμο της», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι περιμένει από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ «να καλέσουν την Κίνα να καταδικάσει την εισβολή και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικού δρόμου για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτενμπεργκ: Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες"

Κορωνοϊός: 53+1 θάνατοι και 23.106 κρούσματα Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.106, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.861.993, εκ των οποίων 49,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 158 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.385 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,04 (95% ΔΕ: 0.95 - 1.13).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 302.409 τεστ, οι 23.511 μοριακά και οι 278.898 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 7,64%, έναντι 6,06% χθες με 441 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 8.320 στην Αττική (9.647 χθες)
  • 2.433 στη Θεσσαλονίκη (2.798 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.138 από την Ανατολική Αττική (1.339 χθες).
  • 1.517 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.691 χθες).
  • 256 από τη Δυτική Αττική (394 χθες).
  • 933 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.128 χθες).
  • 2.289 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.661 χθες).
  • 1.054 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.155 χθες).
  • 935 από τον Πειραιά (1.081 χθες).
  • 198 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (198 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 475 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 41 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 214 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 266 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 97 στην ΠΕ Άρτας.
  • 525 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 244 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 69 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 118 στην ΠΕ Δράμας.
  • 212 στην ΠΕ Έβρου.
  • 387 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 53 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 79 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 282 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 287 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 858 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 42 στην ΠΕ Θάσου.
  • 59 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 62 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 31 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 299 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 178 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 90 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 188 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 5 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 75 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 11 στην ΠΕ Κέας Κύθνου.
  • 240 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 71 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 107 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 355 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 298 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 105 στην ΠΕ Κω.
  • 249 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 538 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 174 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 175 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 65 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 41 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 432 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 387 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 11 στην ΠΕ Μήλου.
  • 10 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 71 στην ΠΕ Νάξου.
  • 136 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 63 στην ΠΕ Πάρου.
  • 244 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 178 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 121 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 207 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 113 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 192 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 55 στην ΠΕ Σάμου.
  • 268 στην ΠΕ Σερρών.
  • 33 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 80 στην ΠΕ Σύρου.
  • 38 στην ΠΕ Τήνου.
  • 256 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 387 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 85 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 55 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 172 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 444 στην ΠΕ Χανίων.
  • 128 στην ΠΕ Χίου.
  • 569 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (684 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 53, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε άλλη μια απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.083 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 338 (χθες 337). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 90,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 210 (62,13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (37,87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.414 ασθενείς.

Oι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 434 (ημερήσια μεταβολή +29,94%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 355 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 53+1 θάνατοι και 23.106 κρούσματα Covid-19"

Σκρέκας: Έρχεται πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τις επιχειρήσεις

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τις επιχειρήσεις πρόκειται να προκηρυχθεί σύντομα όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

«Θα έρθει σύντομα προς υλοποίηση πρόγραμμα για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε ταράτσες, στέγες κτλ» είπε.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΒΕΘ, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ακόμα πως η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος. «Το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα. Η Ευρώπη καλείται να αγοράσει πολύ πιο ακριβά το φυσικό αέριο, σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου και μοιραία χάνει ανταγωνιστικότητα από την ενεργειακή κρίση» είπε.

Ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και βιομηχανίες ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ύπαρξη του θεσμικού πλαισίου για τη σύναψη διμερών συμβολαίων για την παροχή ενέργειας. Τον κ. Σκρέκα προλόγισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, επιχειρηματίας Ιωάννης Μασούτης.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκρέκας: Έρχεται πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τις επιχειρήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news