facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

ΡΑΕ: Υπό έρευνα οι αλλαγές σε συμβόλαια προμήθειας ρεύματος

«Πρακτικές προμηθευτών να προσφέρουν ιδιαιτέρως ελκυστικούς όρους και, εν συνεχεία, να τους αναθεωρούν, αφενός δύνανται να θεωρηθούν ως καταχρηστικές στρατηγικές μεγέθυνσης του πελατολογίου, αφετέρου επιτείνουν κλίμα ανασφάλειας στους πελάτες τους, περιάγοντάς τους είτε σε διαρκή αναζήτηση προμηθευτή, είτε σε αποδοχή δυσμενέστερων όρων», επισημαίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε ανακοίνωση, με αφορμή τις αναφορές για μονομερή τροποποίηση συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και την μετατροπή σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την παρακολούθηση της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (άρθρα 3 και 22 του ν. 4001/2011), την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 24 του ν. 4001/2011) και την τήρηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (άρθρα 46, 48, 49, 51 και 138 του ν. 4001/2011), ενημερώνει τους καταναλωτές για το πλαίσιο που διέπει την τροποποίηση σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα συναφή δικαιώματά τους:

Αρμοδιότητες: Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (εφεξής ΚΠΗΕ ή Κώδικας Προμήθειας) θεσπίστηκε το 2013 (ΦΕΚ Β΄ 832/9.4.2013). Ο ΚΠΗΕ θεσπίζεται και τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (άρθρο 138 του ν. 4001/2011). Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εποπτεύει την αποτελεσματική εφαρμογή του, εκδίδοντας ερμηνευτικές αποφάσεις, κατευθυντήριες οδηγίες, εξετάζοντας παράπονα και καταγγελίες πελατών και επιβάλλοντας κυρώσεις επί παραβάσεων (άρθρα 3, 22, 24, 34, 36, 51 και 138 του ν. 4001/2011, καθώς και άρθρο 4 ΚΠΗΕ).

Το πνεύμα των ρυθμίσεων του ΚΠΗΕ: Το περιεχόμενο των διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας δεν έχει μεταβληθεί από τη θέσπισή του, το 2013. Ιδίως, όσον αφορά την περίπτωση της τροποποίησης όρου της σύμβασης προμήθειας ή του τιμολογίου ή της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης Προμήθειας, ο Κώδικας Προμήθειας σηματοδοτεί τη θεμελιώδη επιλογή της Χώρας να εφαρμόσει για τους καταναλωτές ένα ευρύτερο και αναβαθμισμένο πλαίσιο προστασίας. Συγκεκριμένα, παρόλο που το ενωσιακό δίκαιο (Οδηγία 2009/72 και, πλέον Οδηγία 2019/944 – άρθρο 10 παρ. 4) θεωρεί το διάστημα του ενός (1) μηνός ως επαρκές περιθώριο ειδοποίησης του οικιακού καταναλωτή αναφορικά με επικείμενη αλλαγή, ο Κώδικας επιμηκύνει την περίοδο προγνωστοποίησης σε εξήντα (60) μέρες.

Διαδικασία τροποποίησης σύμβασης: Ειδικά για τους Μικρούς Πελάτες[1], το άρθρο 30 ΚΠΗΕ επιβάλλει στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας σαφείς υποχρεώσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί η προσήκουσα ενημέρωση του καταναλωτή για την επικείμενη τροποποίηση, η αξιολόγηση του περιεχομένου της ως προς τα έννομα συμφέροντά του και, κατόπιν, είτε η συναίνεσή του σε αυτήν είτε η άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματός του περί αλλαγής προμηθευτή.

 

Για τους λόγους αυτούς, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 1 έως 3 ΚΠΗΕ, προϋπόθεση σύννομης τροποποίησης αποτελεί η τήρηση της διαδικασίας, δηλαδή (α) ατομική ενημέρωση του Πελάτη και (β) ολοκλήρωση της ενημέρωσης 60 μέρες πριν τη θέση σε ισχύ των τροποποιήσεων. Επιπλέον, ο Κώδικας καθορίζει τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί η προηγούμενη ενημέρωση, καθώς και το ελάχιστο περιεχόμενό της.

Ατομική ενημέρωση: Οι Προμηθευτές υποχρεούνται να ειδοποιήσουν τους Πελάτες τους, σε εξατομικευμένη βάση. Ως εκ τούτου, ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα ή στον Τύπο περί τροποποίησης συμβάσεων ή τιμολογίων προφανώς, ως εκ του γενικού και μαζικού τους χαρακτήρα, δεν ικανοποιούν την απαίτηση της ατομικής ειδοποίησης.
Τρόπος ατομικής ενημέρωσης: Η παρ. 3 του άρθρου 30 ΚΠΗΕ ρητώς επιτάσσει την πραγματοποίηση της ατομικής ενημέρωσης με επιστολή. Εναλλακτικοί τρόποι ειδοποίησης επιτρέπονται «εφόσον έχει συναινέσει σε τούτο ο Πελάτης». Συνεπώς, Προμηθευτές που -κατ’ εξαίρεση της γενικής κατεύθυνσης- προκρίνουν την ειδοποίηση του καταναλωτή μέσω email, sms, λογαριασμού κλπ., φέρουν το βάρος απόδειξης της συναίνεσής του. Συγκεκριμένα, οι Προμηθευτές οφείλουν να αποδείξουν ότι, ειδικά ως προς την τροποποίηση της σύμβασης, ο συγκεκριμένος πληττόμενος Πελάτης αποδέχθηκε εναλλακτικούς τρόπους ειδοποίησής του. Προφανώς, οι Προμηθευτές πρέπει να είναι σε θέση να προσκομίσουν ενώπιον της ΡΑΕ τα υλικά τεκμήρια των ισχυρισμών τους.

Η ενημέρωση «σε ειδικό πεδίο του Λογαριασμού Κατανάλωσης» θεωρείται εφάμιλλη της ειδοποίησης μέσω επιστολής με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται κατά τρόπο ισοδύναμο ο επιδιωκόμενος σκοπός, δηλαδή η λήψη γνώσης του πελάτη. Ως εκ τούτου, οι Προμηθευτές που αξιοποιούν αυτήν την εναλλακτική οφείλουν να μεριμνούν ώστε η θέση του εν λόγω πεδίου εντός του λογαριασμού και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά (βλ. γραμματοσειρά) δεν καταλήγουν να ακυρώνουν την πρακτική αποτελεσματικότητα του δικαιώματος του καταναλωτή. Η σήμανση της επικείμενης αλλαγής στο «περιθώριο» του λογαριασμού, δηλαδή σε σημείο του λογαριασμού, όπου ο μέσος καταναλωτές ευλόγως δεν ανατρέχει κατά τη συνήθη επισκόπηση των χρεώσεών του, καθώς και η χρήση μη-ευανάγνωστων γραφικών χαρακτήρων («ψιλά γράμματα»), συνιστούν πρακτικές που εν τέλει αντιστρατεύονται την εκπλήρωση της υποχρέωσης προηγούμενης ειδοποίησης.

Σημειώνεται σχετικώς ότι η ΡΑΕ, έχει προβεί κατά το παρελθόν σε επισκόπηση των Γενικών Όρων των Συμβάσεων Προμήθειας και έχει προβεί σε συστάσεις για την αφαίρεση προβλέψεων που περιορίζουν δυσανάλογα τα δικαιώματα των καταναλωτών. Περαιτέρω, η ΡΑΕ, με την πρόσφατη απόφασή της 967/2021, προνόησε για τη διασφάλιση της αποδοχής από μέρους του πελάτη των εναλλακτικών τρόπων ειδοποίησής του, θέτοντας ως προϋπόθεση την προσυπογραφή του (βλ. σελ. 42 της Απόφασης ΡΑΕ και σελ. 2 του Πρότυπου εγγράφου για Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας/Σύμβαση).

Συνεπώς, σε περίπτωση που η ατομική ενημέρωση δεν διενεργείται με διακριτή επιστολή (που δύναται να αποστέλλεται είτε αυτοτελώς είτε συνοδεύοντας τον λογαριασμό κατανάλωσης) ή με εμφανές πεδίο στον λογαριασμό κατανάλωσης, θεωρείται ότι ο Προμηθευτής παραβιάζει τον Κώδικα, με εξαίρεση την περίπτωση που δύναται να αποδείξει ότι ο πελάτης συναίνεσε στον εναλλακτικό τρόπο ειδοποίησής του.

Χρόνος ειδοποίησης: Το άρθρο 30 ΚΠΗΕ ρητώς επιτάσσει την προηγούμενη ειδοποίηση του καταναλωτή κατ’ ελάχιστον 60 μέρες πριν την επικείμενη τροποποίηση. Η εν λόγω γενικού χαρακτήρα υποχρέωση καλύπτει όλες τις μείζονος σημασίας τροποποιήσεις της σύμβασης. Ως τέτοιες αναντίρρητα θεωρούνται οι τροποποιήσεις ως προς την τιμολόγηση (τροποποίηση του τιμολογίου από σταθερό σε κυμαινόμενο, τροποποίηση της μεθοδολογίας τιμολόγησης κλπ.).

Η εξαίρεση που προβλέπεται αναφορικά με τον ταυτοχρονισμό της ενημέρωσης και της τροποποίησης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης αφορά σε ήσσονος σημασίας και επίπτωσης τροποποιήσεις. Ήσσονος σημασίας όροι θεωρούνται όσοι εκφεύγουν του ελάχιστου υποχρεωτικού περιεχομένου των Συμβάσεων Προμήθειας, το οποίο δεσμευτικά καθορίζεται στο άρθρο 18 ΚΠΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, ο εν λόγω ταυτοχρονισμός ουδέποτε θα μπορούσε να ισχύσει για τροποποίηση τιμολογίου / μεθόδου τιμολόγησης, καθώς θα παραβίαζε ευθέως την Οδηγία, η οποία επιβάλλει στους Προμηθευτές να ειδοποιούν τους πελάτες τους «με διαφανή και κατανοητό τρόπο απευθείας για οποιαδήποτε προσαρμογή της τιμής προμήθειας και για τους λόγους και τις προϋποθέσεις της προσαρμογής, καθώς και το πεδίο εφαρμογής της προσαρμογής, την κατάλληλη χρονική στιγμή και το αργότερο δύο εβδομάδες, και όταν πρόκειται για οικιακούς καταναλωτές, έναν μήνα, πριν τη χρονική στιγμή κατά την οποία η προσαρμογή τίθεται σε ισχύ» (άρθρο 10 παρ. 4 Οδηγίας 2019/944). Άλλωστε, λαμβάνοντας υπόψη και την πάγια αρχή του δικαίου ότι οι εξαιρέσεις ερμηνεύονται κατά τρόπο συσταλτικό, αναπόδραστα συνάγεται ότι τροποποιήσεις που έχουν επίπτωση στην τιμολόγηση του καταναλωτή έχουν χωρήσει νομίμως και εγκύρως, εφόσον ο καταναλωτής ειδοποιήθηκε 60 μέρες πριν την εφαρμογή τους.

Περιεχόμενο ειδοποίησης: Το άρθρο 30 παρ. 4 ΚΠΗΕ δεσμευτικά καθορίζει το περιεχόμενο της ειδοποίησης. Σε αυτό περιλαμβάνεται «η υπόμνηση στον Πελάτη του δικαιώματος καταγγελίας της Σύμβασης Προμήθειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 21 […] και συνοπτική αναφορά των σχετικών διαδικασιών». Επομένως, ο Προμηθευτής οφείλει να ενημερώσει τον Πελάτη ότι, σε περίπτωση μη συναίνεσής του στην επικείμενη τροποποίηση, δύναται να καταγγείλει τη σύμβαση προμήθειας και δη αζημίως. Ακόμη και αν υφίστανται ειδικοί όροι για τη «δέσμευση» του πελάτη για ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο και την αποζημίωση του Προμηθευτή για την πρόωρη λήξη της συμβατικής σχέσης, ο καταναλωτής δύναται να προβεί σε αλλαγή προμηθευτή, χωρίς να καταβάλει καμία αποζημίωση, καθόσον η εν λόγω αλλαγή προέκυψε ως συνέπεια της μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης προμήθειας από τον Προμηθευτή. Παράλειψη του Προμηθευτή να ενημερώσει τον καταναλωτή για το δικαίωμά του να καταγγείλει αζημίως τη σύμβαση παραβιάζει τον ΚΠΗΕ και ελέγχεται από τη ΡΑΕ.

Διαφάνεια: Η αρχή της διαφάνειας διαπνέει συνολικά τις ρυθμίσεις του Κώδικα Προμήθειας. Η ΡΑΕ, με τις αποφάσεις της 409/2020 και 967/2021, εξειδίκευσε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι χρεώσεις προμήθειας (βλ. ιδίως ρήτρες αναπροσαρμογής) ώστε να θεωρούνται σαφείς, εύληπτες και διαφανείς και να επιτρέπουν τη συγκρισιμότητα των τιμολογίων και των προσφορών των προμηθευτών. Η αρχή της διαφάνειας θα πρέπει να τηρείται και κατά την ανακοίνωση της προτεινόμενης συμβατικής τροποποίησης.

Ενδυνάμωση καταναλωτή: Στη βάση των ανωτέρω, το υφιστάμενο πλαίσιο διασφαλίζει τη δυνατότητα του καταναλωτή να πληροφορηθεί εγκαίρως για την επικείμενη τροποποίηση των συμβατικών του όρων ώστε να εξετάσει τη σκοπιμότητα συνέχισης της συμβατικής σχέσης ή της αναζήτησης άλλου προμηθευτή (“switching” – δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή). Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτέρως περιορισμένη δυνατότητα του καταναλωτή να αντιταχθεί σε συμβατικές τροποποιήσεις αλλά και την υποχρέωσή του να τηρεί τις υποχρεώσεις του (βλ. εξόφληση λογαριασμών), εφόσον δεν καταγγείλει τη σύμβαση, ο νομοθέτης έθεσε τις ανωτέρω υποχρεώσεις του Προμηθευτή ως «δικλείδες ασφαλείας», που δύνανται να εγγυηθούν την ενσυνείδητη επιλογή του καταναλωτή.

Συνεπώς, η συμμόρφωση των Προμηθευτών με τις ανωτέρω υποχρεώσεις είναι αναγκαία για την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος του καταναλωτή σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή.

Η μονομερής τροποποίηση από τους προμηθευτές των όρων τιμολόγησης – ενδεχόμενη κατάχρηση: Υπό την παρούσα συγκυρία, η αύξηση του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς εύλογα -ως έναν βαθμό- συντείνει στην τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας της Χαμηλής Τάσης (βλ. και την αρχή της κοστοστρέφειας στο Παράρτημα 2 του ΚΠΗΕ).

Ωστόσο, το δικαίωμα των Προμηθευτών να τροποποιούν -βάσει της ανωτέρω διαδικασίας- τους συμβατικούς όρους ελέγχεται ως προς την καταχρηστική του άσκηση. Στο πλαίσιο αυτό, πρακτικές Προμηθευτών να προσφέρουν ιδιαιτέρως ελκυστικούς όρους και, εν συνεχεία, να τους αναθεωρούν, αφενός δύνανται να θεωρηθούν ως καταχρηστικές στρατηγικές μεγέθυνσης του πελατολογίου, αφετέρου επιτείνουν κλίμα ανασφάλειας στους πελάτες τους, περιάγοντάς τους είτε σε διαρκή αναζήτηση προμηθευτή είτε σε αποδοχή δυσμενέστερων όρων. Η ΡΑΕ, στη βάση συγκεντρωτικών στοιχείων από την εν γένει λειτουργία της αγοράς, εξετάζει τις συμπεριφορές των Προμηθευτών και υπό αυτό το πρίσμα.

Τέλος, είναι σαφές ότι η άσκηση από τη ΡΑΕ των κυρωτικών της αρμοδιοτήτων είναι αυτονόητη και αποτελεσματική εφόσον εκκινεί από τη διαπίστωση ικανού πλήθους αναφορών – παραπόνων – καταγγελιών από καταναλωτές για τροποποίηση των συμβατικών όρων, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας που προδιαγράφεται στον Κώδικα Προμήθειας.

Σημειώνεται ότι η Αρχή έχει ενσκήψει στο πρόβλημα της ριζικής τροποποίησης συμβατικών όρων και της προσήκουσας ενημέρωσης του καταναλωτή ήδη από τα μέσα του 2021 (βλ. χαρακτηριστικά το σημείο 16 στα «Λαμβάνοντας υπόψη» αλλά και σελ. 42 της Απόφασης ΡΑΕ και σελ. 2 του Πρότυπου εγγράφου για Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας/Σύμβαση της Απόφασης ΡΑΕ 967/2021). Οι διαδικασίες διαπίστωσης παραβάσεων του ΚΠΗΕ και δρομολόγησης κυρωτικών διαδικασιών είναι σύνθετες και επίπονες και διενεργούνται, διακριτά ανά Προμηθευτή, με ιεράρχηση της έκτασης της επίπτωσης (κύκλος πληττόμενων καταναλωτών), λαμβάνοντας υπόψη και την εν γένει προτεραιοποίηση των εργασιών της δραματικά υποστελεχωμένης ΡΑΕ.

Ας μην καταλείπεται πάντως καμία αμφιβολία ότι παραβιάσεις του Κώδικα Προμήθειας και καταχρηστικές πρακτικές θα τύχουν των αναλόγων κυρώσεων. Η Αρχή θα διασφαλίσει ότι το δικαίωμα του καταναλωτή σε ατομική, έγκαιρη και διαφανή ενημέρωση δεν θα μείνει «κενό γράμμα».

[1] Άρθρο 3 παρ. 2 ΚΠΗΕ: «Στην κατηγορία των Μικρών Πελατών, εντάσσονται οι Οικιακοί ανεξαρτήτου παροχής και οι Μη Οικιακοί με ισχύ παροχής έως 25 kVA, για μεμονωμένες εγκαταστάσεις».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΡΑΕ: Υπό έρευνα οι αλλαγές σε συμβόλαια προμήθειας ρεύματος"

Ουκρανία: «Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ», λέει ο δήμαρχος Κιέβου

Την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να κυκλώσουν την πόλη του ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι «στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ».

«Ως δήμαρχος του Κιέβου, σας υπόσχομαι ένα πράγμα, ποτέ οι Ρώσοι δεν θα μπουν στο Κίεβο», δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με το Κογκρέσο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, τη συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκπροσωπεί τους τοπικούς αιρετούς και έχει την έδρα του στο Στρασβούργο.

«Οχυρώσαμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε γωνιά της πόλης. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και το μέλλον μας. Δεν θα γονατίσουμε», πρόσθεσε. «Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πεθάνουμε αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ».

Ο πρώην πυγμάχος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν «οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά» την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας. «Χρειαζόμαστε όπλα, πολεμάμε έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του πλανήτη», δήλωσε.

Σήμερα, επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κτίριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στο Κίεβο, προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Την Κυριακή, ρωσικός πύραυλος έπεσε σε εμπορικό κέντρο της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το εμπορικό κέντρο «δεν λειτουργούσε» και χρησίμευε ως αποθήκη όπλων.

Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα ισχύει από το βράδυ της Δευτέρας έως το πρωί της Τετάρτης, η τρίτη από την έναρξη του πολέμου. Το Κίεβο παραμένει υπό την απειλή μιας επίθεσης του ρωσικού στρατού, που στρατοπεδεύει στα βορειοδυτικά και ανατολικά προάστιά της.

Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, ο Ουκρανός υπουργός Κοινοτήτων και Εδαφών, Ολέκσιι Τσερνίσοφ, ζήτησε από τις “ευρωπαϊκές εταιρίες” που βρίσκονται στη Ρωσία να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα αυτή.

«Οι εταιρίες που συνεχίζουν να εργάζονται στη Ρωσία σήμερα, που γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, χορηγούν αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε.

«Είναι οι εταιρίες σας. Κάθε φορά που ένα νόμισμα πέφτει στα ταμεία του ρωσικού κράτους, υπάρχουν βόμβες που σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες», επέμεινε.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: «Στη χειρότερη περίπτωση θα πεθάνουμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε ποτέ», λέει ο δήμαρχος Κιέβου"

Κίεβο: Συνελήφθησαν 159 σαμποτέρ που σχεδίαζαν επιθέσεις – Σειρήνες και εκρήξεις

Σειρήνες και εκρήξεις διακόπτουν την απόλυτη σιωπή στο Κίεβο λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο ουκρανικός στρατός, σε μεγάλη επιχείρηση, συνέλαβε 159 Ουκρανούς και Ρώσους σαμποτέρ που σχεδίαζαν χτυπήματα για να πλήξουν το καθεστώς Ζελένσκι, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας 40χρονος που εμφανιζόταν ως μοναχός και συνελήφθη στο μετρό. Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των συλλήψεων.

Στις 7 το πρωί της Τετάρτης λήγει η νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο που επιβλήθηκε από τον ουκρανικό στρατό για να αποτραπούν σχεδιαζόμενες επιθέσεις και να εξολοθρευτούν σαμποτέρ.

Μέθοδος των σαμποτέρ είναι να πηγαίνουν σε πολλά σπίτια όπου έχουν σπάσει τα τζάμια και να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, βάζοντας πλαστικά στα παράθυρα. Ρωτούν τους κατοίκους για τα μπλόκα όπου πηγαίνουν στη συνέχεια και βλέπουν τι οπλισμός υπάρχει εκεί.

Tουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε την Τρίτη σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον πολυώροφου κτηρίου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου.

Αγνοείται εδώ και 9 ημέρες η τύχη διάσημου Ουκρανού πολεμικού ανταποκριτή και φωτορεπόρτερ. Τα ίχνη του 40χρονου Μαξ Λεβίν χάθηκαν από την περιοχή του Vyshgorod, κοντά στο Κίεβο στις 13 Μαρτίου. Εκτιμάται ότι μπορεί να έχει συλληφθεί ή να έχει τραυματιστεί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίεβο: Συνελήφθησαν 159 σαμποτέρ που σχεδίαζαν επιθέσεις – Σειρήνες και εκρήξεις"

Κορονοϊός: Σε αναστολή εργασίας μέχρι το τέλος του 2022 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 παρατείνεται ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με την κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος για την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης. Επίσης, παρατείνονται όλα τα περιοριστικά μέτρα για την Covid-19 ως τις 30 Ιουνίου 2022.

Ο κύβος ερρίφθη για το μέλλον των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Τελικά δεν γίνεται μόνιμος νόμος του κράτους η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και θέσπιση του, ως «υποχρεωτικό προσόν» για την πρόσληψη στο ΕΣΥ, αλλά παραμένει προσωρινό μέτρο.

Έτσι, με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης (22/3), στη Βουλή παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου 2022 όλες οι έκτακτες ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτός από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών σε νοσοκομεία και μονάδες χρονίως πασχόντων και ηλικιωμένων που παρατείνεται έως το τέλος του χρόνου.

Επίσης η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί παρατείνεται από τη λήξη τους έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέχρι 30 Ιουνίου, παρατείνονται μεταξύ άλλων:

-η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
-η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων υποχρεωτικότητα
-η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19
-η ένταξη ιδιωτών ιατρών κάθε ειδικότητας στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19
-η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των ιατρών που έχουν τοποθετηθεί, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 46 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68)
-η ισχύς περί των όρων χρήσης δοκιμασιών ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) και της υποχρέωσης ηλεκτρονικής καταγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19
-η ισχύς του ν. 4693/2020 (Α΄ 116), περί μετακινήσεων του πάσης φύσεως προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
-η ισχύς της δυνατότητας σύναψης συμβάσεων για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19»
-η ισχύς των υφιστάμενων συμβάσεων των οικογενειακών ιατρών των και των ασκούντων καθήκοντα οικογενειακού ιατρού ιδιωτών ιατρών παρατείνεται έως τις 30.6.2022, ανεξαρτήτως του χρόνου λήξης τους, με τους ίδιους όρους. Η μηνιαία αποζημίωση των ιατρών για το χρονικό διάστημα από 1.4.2022 έως 30.6.2022 σε ποσό 2.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.
-η διάθεση αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19
-η πρόβλεψη επιπλέον σημείων διάθεσης στους δικαιούχους, με κρατική μέριμνα, αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19
-η αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύθηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19

Μέχρι τις 31 Μαϊου παρατείνονται:

-η ισχύς της ρύθμισης για την κάλυψη κενών ενεργού (εικοσιτετράωρης) εφημερίας σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας
-η ισχύς περί της αποζημίωσης των ενεργών εφημεριών που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών

Τέλος, προβλέπεται ακόμα:

-Χορήγηση ψηφιακών πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων διαγνωστικού ελέγχου ή νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 από φαρμακοποιούς και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα
-Χορήγηση ψηφιακών πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων εμβολιασμού από ιδιώτες ιατρούς που διενεργούν κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Σε αναστολή εργασίας μέχρι το τέλος του 2022 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας"

Πεσκόφ: Μόνο αν απειλείτο η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας θα χρησιμοποιούσαμε πυρηνικά

Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της, διαβεβαίωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό Tass.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες».

Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο) στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δυο μέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεσκόφ: Μόνο αν απειλείτο η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας θα χρησιμοποιούσαμε πυρηνικά"

Δημοσκόπηση Marc: 9,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Πότε θέλουν εκλογές οι πολίτες

Στις 9,3 μονάδες είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc για τον ΑΝΤ1, το διάστημα από 16 έως 21 Μαρτίου.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, το ΚΙΝΑΛ 14%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜέΡΑ 25 2,9%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 2,2% και άλλο κόμμα 4,9%.

Επιθυμία χρόνου εκλογών

Για το πότε θα θέλατε εκλογές το 49,8% λέει στο τέλος της 4ετίας, 29,2% άμεσα, 16% το Φθινόπωρο, 5% Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.

Για το τι κυβέρνηση προτιμούν οι ψηφοφόροι:

Αυτοδύναμη ΝΔ 26,8%
Αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ 13,2%
Συνεργασία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ 9,6%
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ 14,4%
Τεχνοκρατών με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ 7%
Αυτοδύναμο ΚΙΝΑΛ 2,5%

 

Στο ερώτημα τι σας ανησυχεί περισσότερο οι απαντήσεις και τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Ακρίβεια/Ανατιμήσεις 84,7%
Πόλεμος στην Ουκρανία 77,4%
Κορονοϊός 40,7%
Εθνικά Θέματα 19,6%
Εγκληματικότητα/Βία 17,7%
Μεταναστευτικό 10,4%
Φυσικές καταστροφές 6,6%
Προκήρυξη εκλογών 3,3%

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: 9,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Πότε θέλουν εκλογές οι πολίτες"

Ερντογάν προς ΕΕ: Ξεπαγώστε τις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξαναρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, παραμονή της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που θα είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αναμένουμε από την ΕΕ να ανοίξει γρήγορα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση, χωρίς να ενδώσει σε κυνικούς υπολογισμούς», είπε ο Ερντογάν μετά από τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου έγιναν σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτρέπει στην Άγκυρα να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, με την μεσολαβητική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.

Οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2005 αλλά βάλτωσαν τα τελευταία χρόνια, λόγω των εντάσεων μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, σε πολλά μέτωπα. Στα τέλη του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας ήταν «σε νεκρό σημείο» λόγω των αποφάσεων που λάμβανε η τουρκική ηγεσία και οι οποίες ήταν αντίθετες με τις αξίες της ΕΕ. «Η Τουρκία συνέχισε να απομακρύνεται από την ΕΕ, καταγράφοντας σοβαρή υποχώρηση στους τομείς του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων» ανέφερε σε μια έκθεσή της η Κομισιόν.

Η Τουρκία, που είναι σύμμαχος της Ουκρανίας και μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί από την αρχή της κρίσης να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αρνήθηκε όμως να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας προμηνύει η επικείμενη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν μέσω ανάρτησης στο Twitter.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο την εισβολή στην Ουκρανία. «Θα συζητήσουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ισχυρή υποστήριξή μας στην Ουκρανία και την περαιτέρω ενδυνάμωση της άμυνας και της αποτροπής του ΝΑΤΟ. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να παραμείνουν ενωμένες», έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο των εργασιών της G20, τον περασμένο Οκτώβριο, το κλίμα ήταν ψυχρό. Η Τουρκία μετά από την αγορά των ρωσικών S-400 έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, παρότι έχει δώσει προκαταβολές και αναμενόταν να παραλάβει αεροσκάφη. Τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέβαλε ανεπισήμως σε αυτήν της Τουρκίας την πρόταση -που θεωρείται εξ ορισμού απίθανο να γίνει δεκτή- να στείλει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που έχει αγοράσει στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες για το θέμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έριξαν την ιδέα αυτή σε Τούρκους ομολόγους τους τον περασμένο μήνα, χωρίς πάντως να φθάσουν στο σημείο να το προτείνουν επισήμως, εξήγησαν οι πηγές. Το θέμα τέθηκε επίσης, εν συντομία, όταν επισκέφθηκε την Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν αυτόν τον μήνα.

Η Τουρκία έχει υποβάλλει αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών F-16 και πακέτα εκσυγχρονισμού άλλων 80 που έχει ήδη στον στόλο της η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να αδράξουν την ευκαιρία για να επαναφέρουν την Άγκυρα στην τροχιά της Ουάσινγκτον. Οι προσπάθειες να βρεθούν «δημιουργικοί» τρόποι για τη βελτίωση των σχέσεων επιταχύνονται τελευταία, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν προς ΕΕ: Ξεπαγώστε τις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις "

Απαγωγή Κυπαρίσση: Βρέθηκε κρησφύγετο των δραστών στο Χαλάνδρι

Μία ημέρα μετά τη σύλληψη ενός 45χρονου στο Χαλάνδρι για την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση, αστυνομικοί εντόπισαν κρησφύγετο των κακοποιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για ένα από τα δύο διαφορετικά κρησφύγετα στα οποία οι δράστες της απαγωγής κρατούσαν όμηρο τον επιχειρηματία ανταλλακτικών αυτοκινήτου, Γιώργο Κυπαρίσση.

Μάλιστα, είναι το δεύτερο κρησφύγετο, εκεί όπου είχε κρατηθεί τις περισσότερες ημέρες, ενώ ο συγκεκριμένος χώρος είχε νοικιαστεί από μία γυναίκα από το Καζακστάν.

Τώρα, πλέον, αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, καθώς και άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών «χτενίζουν» τον χώρο, προσπαθώντας να συλλέξουν δακτυλικά αποτυπώματα αλλά και DNA.

Στόχος, είναι από τα ευρήματα να ταυτοποιηθούν τα υπόλοιπα 2 με 3 άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στην απαγωγή Κυπαρίσση και παραμένουν ασύλληπτα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής αναζητούν και περίπου 500.000 ευρώ από τα λύτρα των 800.000 € που είχαν δοθεί από την οικογένεια του Γιώργου Κυπαρίσση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή Κυπαρίσση: Βρέθηκε κρησφύγετο των δραστών στο Χαλάνδρι"

Κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Πουμπιάνσκι

Το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Πουμπιάνσκι κατασχέθηκε στον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, μετά την προσφυγή μιας πιστώτριας τράπεζας, έγινε γνωστό από τις αρχές, που συνδέουν αυτό το μέτρο με τις βρετανικές κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για το σκάφος, με σημαία Μάλτας, το οποίο ονομάζεται Axioma, «είχε κατατεθεί αίτημα κατάσχεσης εκ μέρους μιας μεγάλης διεθνούς τράπεζας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ», ανέφερε χθες η κυβέρνησή του.

Το Γιβραλτάρ επέτρεψε στο γιοτ να εισέλθει στο λιμάνι του, κάτι που απαγορευόταν βάσει των βρετανικών κυρώσεων σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών, «προς το συμφέρον των πιστωτών που είχαν καταθέσει αγωγή σε βάρος του σκάφους», συμπλήρωσαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.


Το πλοίο κατασχέθηκε από τον δικαστή που είναι επιφορτισμένος με ναυτιλιακές υποθέσεις «μέχρι νεωτέρας», σημείωσαν.

Αφού συνάντησε τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας χαιρέτισε σήμερα με μήνυμά της στο Twitter την «κατάσχεση από το Γιβραλτάρ του σούπερ γιοτ του Ντιμίτρι Πουμπιάνσκι βάσει βρετανικών κυρώσεων».


Επικεφαλής του κολοσσού αγωγών ΤΜΚ, ο Ντμίτρι Πουμπιάνσκι βρίσκεται, επίσης, στο στόχαστρο κυρώσεων της ΕΕ που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Πουμπιάνσκι"

Καιρός αύριο: Βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια

Παραμένει άστατος σε πολλές περιοχές ο καιρός αύριο Τετάρτη (23.03.2022) με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια.

Βελτιωμένος προβλέπεται ο καιρός στη δυτική και βόρεια χώρα. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές, πρόσκαιρα έντονες στα νότια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ανατολικά θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Ανέμου: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα ορεινά το πρωί. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς και στο εσωτερικό της Ηπείρου από -01 (μείον 1) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Τα
φαινόμενα θα σταματήσουν από το μεσημέρι στα βόρεια και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πρόσκαιρα έντονες στην Κρήτη, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι και σταδιακή βελτίωση. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το πρωί θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Στα Δωδεκάνησα ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν και από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια"

«Πιάσαμε Ρώσο κατάσκοπο με εσώρουχα του ουκρανικού στρατού» – Εικόνες μετά τη σύλληψη

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι έπιασαν αιχμάλωτο τον Ρώσο αντισυνταγματάρχη Koshel Alexander Olegovich, τον οποίο θεωρούν κατάσκοπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύπτοντας, ακόμα, ότι οι στρατιώτες που τον συνέλαβαν διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι φορούσε εσώρουχα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αμέσως μετά την αιχμαλωσία του αντισυνταγματάρχη, και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν με σημαντικές δυνάμεις, προσπαθώντας να τον απελευθερώσουν. Ωστόσο, κανείς δεν τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα των εχθρικών πυρών, και ο κρατούμενος παραμένει σε ασφαλές σημείο.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο Facebook, από την 128η ταξιαρχία, κατά τη διάρκεια έρευνας, οι στρατιώτες ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι ο αντισυνταγματάρχης Koshel φορούσε εσώρουχα και κάλτσες με την ένδειξη «Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας». 


Με καταγωγή από την Ουκρανία

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ο Koshel βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον διοικητή της 58ης Μεραρχίας του ρωσικού στρατού, Mikhail Zusk Mikhail Zusk, στον οποίο έδινε αναφορά.

Μάλιστα αναφέρουν ότι ο ίδιος ο αντισυνταγματάρχης κατάγεται από την Ουκρανία και συγκεκριμένα από την κωμόπολη Votli Kamin- Kashirsky στην περιφέρεια Volyn.

newsbeast

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πιάσαμε Ρώσο κατάσκοπο με εσώρουχα του ουκρανικού στρατού» – Εικόνες μετά τη σύλληψη"

The Press Project: Καταγγελίες-«φωτιά» από πρώην εργαζόμενο για «Τούρκους» και «5χίλιαρα από τον Βαρουφάκη»

Καταγγελίες που προκαλούν αίσθηση κάνει ένας πρώην εργαζόμενος της ιστοσελίδας The Press Project, την οποία η ρωσική πρεσβεία σήμερα, «πρότεινε» στους χρήστες του διαδικτύου να επισκέπτονται προκειμένου να ενημερώνονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Facebook, ο Παύλος Κιρκασίδης σημειώνει πως είχε εργαστεί στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα ως δημοσιογράφος το 2016 για περίπου 10 μήνες και κάνει λόγο για «κάτι παλληκαράκια 25-30 χρονώ τουρκικής υπηκοότητος που μπαινόβγαιναν, υποτίθεται για να κάνουν την πρακτική τους». Συνεχίζοντας δε, σημειώνει πως τα ίδια άτομα «ΔΕΝ μπαινόβγαιναν χτυπώντας το κουδούνι αλλά είχαν και τον κωδικό της πόρτας και έμπαιναν στα γραφεία ακόμη και όταν κανείς άλλος δεν βρισκόταν μέσα. Και μάλιστα, από την ΠΡΩΤΗ μέρα που είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ελλάδα!!!».

Στην συνέχεια στην ανάρτησή του ο κ. Κιρκασίδης, κάνει αναφορά στο εγχώριο πολιτικό σύστημα της εποχής γράφοντας: «Επίσης θυμάμαι κάτι τσεκ με 5χίλιαρα του Βαρουφάκη που έφταναν από το Τέξας στον Εφήμερο (σ.σ. ο ιδρυτής του The Press Project). Επίσης θυμάμαι και τις προτάσεις για "καμιά 40ριά" χιλιάδες από τον Νίκο Παππά προκειμένου να στηριχτεί το σάιτ. Επίσης θυμάμαι και τους γορίλες του Νίκου Παππά που μπαινόβγαιναν στο σάιτ για να πάρουν στικάκια από τον Εφήμερο. ("Με ταινίες")».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Κιρκασίδη:



Με αφορμή το τελευταίο "κάλεσμα" της ράσιαν έμπασσυ να διαβάζουμε το The Press Project, προκειμένου να έχουμε μια αληθινή πληροφόρηση και να μην πέφτουμε θύματα της... δυτικής προπαγάνδας, θυμήθηκα πως, κατά το (βαθιά τραυματικό) 10μηνο που πέρασα από αυτό το σάιτ ως δημοσιογράφος, (2016), κάτι παλληκαράκια 25-30 χρονώ τουρκικής υπηκοότητος που μπαινόβγαιναν σε αυτό, υποτίθεται για να κάνουν την πρακτική τους. (...) Και μάλιστα ΔΕΝ μπαινόβγαιναν χτυπώντας το κουδούνι αλλά είχαν και τον κωδικό της πόρτας και έμπαιναν στα γραφεία ακόμη και όταν κανείς άλλος δεν βρισκόταν μέσα. Και μάλιστα, από την ΠΡΩΤΗ μέρα που είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ελλάδα !!! (Τέτοια τυφλή "εμπιστοσύνη"). Επίσης θυμάμαι κάτι τσεκ με 5χίλιαρα του Βαρουφάκη που έφταναν από το Τέξας στον Εφήμερο. Επίσης θυμάμαι και τις προτάσεις για "καμιά 40ριά" χιλιάδες από τον Νίκο Παππά προκειμένου να στηριχτεί το σάιτ. Επίσης θυμάμαι και τους γορίλες του Νίκου Παππά που μπαινόβγαιναν στο σάιτ για να πάρουν στικάκια από τον Εφήμερο. ("Με ταινίες").

Επίσης θυμάμαι και άλλα πολλά εξ ίσου ενδιαφέροντα τα οποία ευχαρίστως θα κατέθετα σε κάποιον εισαγγελέα, αν φυσικά με καλούσε. * Τα παραπάνω ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που τα αναφέρω εδώ μέσα.

Υπενθυμίζεται πως στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τις ρωσικές επιχειρήσεις της εισβολής στην Ουκρανία, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα έχει προβεί το τελευταίο διάστημα σε αρκετές «νουθεσίες» προς το κοινό προτείνοντας συγκεκριμένα Μέσα, όπως τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, προκειμένου να… αποφεύγεται η προπαγάνδα της Δύσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, σήμερα κοινοποίησε βίντεο και ρεπορτάζ του The Press Project που αναφερόταν στον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης.


Στο ίδιο πλαίσιο δε, η ρωσική πρεσβεία σήμερα επιτέθηκε και κατά του αρθρογράφου των ΝΕΩΝ, Στέφανου Κασιμάτη για άρθρο το οποίο είχε γράψει με αφορμή την βεβήλωση του μνημείου των Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα.


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " The Press Project: Καταγγελίες-«φωτιά» από πρώην εργαζόμενο για «Τούρκους» και «5χίλιαρα από τον Βαρουφάκη»"

Ρωσία: Ούτε να πενθήσουν τους νεκρούς τους! «Μην κάνετε θέμα, θα τιμήσουμε τα παιδιά σας αργότερα»

Ούτε να πενθήσουν τα παιδιά τους που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία δεν επιτρέπουν οι ρωσικές αρχές τις οικογένειες των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών.

Σύμφωνα με το BBC, από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι απώλειες δεν ξεπερνούν τις 500. Η Ουκρανία από την άλλη, υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Το BBC έκανε έρευνα και επιβεβαίωσε τα ονόματα και τον βαθμό 557 στρατιωτών και αξιωματικών που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία με την βοήθεια τόσο των social media αλλά και των συγγενών τους με τους οποίους επικοινώνησαν.

Η έρευνα επίσης αποκαλύπτει ότι 15 από τις 85 επαρχίες της Ρωσίας δεν έχουν ανακοινώσει ούτε έναν νεκρό στην Ουκρανία.

Όμως, στο Κεμέροβο της Σιβηρίας συγγενείς των πεσόντων που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, κατέδειξαν τις ταυτότητες αλλά και τα σημεία ταφής 7 στρατιωτών και αξιωματικών του ρωσικού στρατού.

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας από το BBC οι αρχές του Κεμέροβο ανακοίνωσαν ότι έχουν ταφεί 13 στρατιωτικοί στην περιοχή από την αρχή της εισβολής.

Οι πιέσεις στα τοπικά ΜΜΕ να μην δημοσιοποιούν τέτοιου είδους ειδήσεις είναι αφόρητες ή έχουν σβηστεί!

Δημοσιογράφος από την Σιβηρία δήλωσε στο BBC: «Σε επίπεδο τοπικών αρχών όλα τα ΜΜΕ έχουν την διαταγή να μην δημοσιεύουν κανένα στοιχείο για απώλειες στην Ουκρανία».

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι τοπικές αρχές απαγορεύουν στους συγγενείς των πεσόντων να πενθήσουν!

Τους λένε: «Μην το κάνετε θέμα τώρα! Θα βρούμε ένα τρόπο να τιμήσουμε την μνήμη των αγοριών σας αργότερα…»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Ούτε να πενθήσουν τους νεκρούς τους! «Μην κάνετε θέμα, θα τιμήσουμε τα παιδιά σας αργότερα»"

Δικαίωση για την οικογένεια του 11χρονου Μάριου - Το Δημόσιο εγκαταλείπει τη δικαστική αντιδικία ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην συνεχιστεί η αντιδικία του δημοσίου με την οικογένεια του 11χρονου Μάριου που πέθανε από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι, εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση αποζημίωσης της οικογένειας του αδικοχαμένου 11χρονου μαθητή Μάριου Σουλούκου από το Ελληνικό Δημόσιο και εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην συνεχιστεί η αντιδικία του Δημοσίου με την οικογένεια, αναφέροντας πως για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει συμφωνία και με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

«Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, είμαστε κατηγορηματικοί. Δεν θέλουμε να συνεχιστεί στον τρίτο βαθμό. Γιατί, ο μόνος τρόπος για να συνεχιστεί πλέον αυτή η δικαστική αντιδικία, είναι να υπάρξει αίτηση αναίρεσης από την πλευρά του Δημοσίου στο Συμβούλιο Επικρατείας, των δύο προηγούμενων αποφάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η Ελληνική Πολιτεία πρέπει εις ένδειξη σεβασμού της μνήμης αυτού του παιδιού και από στοιχειώδη ευαισθησία απέναντι στην οικογένειά του, να σταματήσει αυτήν την αντιδικία και το ποσό που έχει επιδικαστεί να δοθεί στην οικογένεια. Οφείλει το κράτος να σέβεται τους πολίτες και με αυτόν τον τρόπο» είπε συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα η οικογένεια του 11χρονου Μάριου από το Μενίδι, πέτυχε και δεύτερη δικαστική νίκη καθώς το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο, με απόφαση του, απέρριψε ομοφώνως την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, επικυρώνοντας την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου για αποζημίωση 490.000 ευρώ στην οικογένεια. Μάλιστα, το δικαστήριο επιρρίπτει ξεκάθαρα ευθύνες στο Δημόσιο και ειδικότερα στην Ελληνική Αστυνομία, διότι δεν είχε λάβει απαραίτητα μέτρα, σε μια περιοχή που μαστίζεται από την εγκληματικότητα και τους αδέσποτους πυροβολισμούς.

Το Δικαστήριο αποφάσισε πως δεν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί του Δημοσίου «ότι δεν συνέτρεχε καμία παρανομία του Δημοσίου» και ότι «σκοπός της αποζημίωσης είναι η ηθική παρηγοριά και όχι ο πλουτισμός του παθόντος».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα του οργανωμένου σχεδίου καθημερινών επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας, στις επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών, στην αύξηση των ελέγχων της Τροχαίας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας στην Αθήνα είναι συνεχείς και κατά τη διάρκεια των τελευταίων επιχειρήσεων έχουν εντοπιστεί 530 παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στην Αμυγδαλέζα, ενώ έχουν γίνει 21 συλλήψεις για ναρκωτικά και 12 για παρεμπόριο. Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε ακόμη ότι τη χρονιά που πέρασε, άνω των 3.000 παράτυπων μεταναστών, επαναπροωθήθηκαν στις χώρες προέλευσής τους. Όπως ανέφερε, «παράνομοι μετανάστες, που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και έχουν βρεθεί στην Αμυγδαλέζα, θα κινηθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Επίσης, θέλω να σας πω με αυτήν την ευκαιρία, ότι το 2021 ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους παράνομους μετανάστες, άνω των 3.000 ατόμων, επιστράφηκε στις χώρες από τις οποίες προέρχεται. Το λέω γιατί αυτά δεν είναι γνωστά και πολλές φορές δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη».

Αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται από την Τροχαία για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε πως «μόνο την βδομάδα που πέρασε, καταγράφηκαν από την Ελληνική Αστυνομία 61 τέτοιες παραβάσεις και κανένα τροχαίο ατύχημα δεν συνέβη, εξαιτίας χρήσης κινητού, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, που είχαν βεβαιωθεί 15 παραβάσεις και είχαν σημειωθεί 7 τροχαία που σχετιζόταν με κινητά τηλέφωνα». Πέρα από τους ελέγχους ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως διοργανώνεται ενημερωτική καμπάνια για την επικινδυνότητα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δικαίωση για την οικογένεια του 11χρονου Μάριου - Το Δημόσιο εγκαταλείπει τη δικαστική αντιδικία ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος"

ΣτΕ: Συνταγματικό το clowback για τα έτη 2019-22 – Στην Ολομέλεια για οριστική κρίση

Είναι συνταγματική η παράταση  μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) για τα έτη 2019-2022, όπως έκρινε το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας, ωστόσο, λόγω σπουδαιότητας, παρέπεμψε την υπόθεση για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Έτσι, περίπου  1.500  υποθέσεις φαρμακευτικών εταιρειών για επιστροφή χρηματικών ποσών στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν στον “πάγο”, αναμένοντας την απόφαση της Ολομέλειας για τις πρώτες 10 υποθέσεις που συζητήθηκαν.

Και μάλλον θα περιμένουν αρκετά αν συνυπολογιστεί ότι για την απόφαση του Τμήματος του ΣτΕ χρειάστηκαν 18.μήνες!

Η επταμελής σύνθεσης του ΣΤ΄  Τμήματος κατά πλειοψηφία έκρινε ότι είναι σύμφωνή με τις συνταγματικές επιταγές της  αρχής της ίσης μεταχείρισης (άρθρο 5 Συντάγματος), η παράταση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) για τα έτη 2019-2022.

Η πλειοψηφία των συμβούλων της Επικρατείας του ΣΤ΄ Τμήματος, έκρινε ότι «το  Δημόσιο,  υπό τον όρο ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, είναι ελεύθερο να καθορίζει τους γενικούς όρους συναλλαγής του με τους οικονομικούς φορείς, προκειμένου να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη δημοσιονομική ισορροπία και αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών  και επομένως το οριζόντιο clawback, ως γενικός όρος συναλλαγής του με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τις οποίες δεν θα συναφθεί συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση τιμής, δεν πλήσσει τον σκληρό πυρήνα της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, αφού αυτές έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν διαγραφή του προϊόντος από τον θετικό κατάλογο συνταγογραφουμένων φαρμάκων».

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης «το Σύνταγμα ουδόλως επιβάλλει αύξηση προϋπολογισμού ή μείωση παροχών ή προηγούμενη επιστημονική μελέτη, προκειμένου να μην θιγεί η κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, ο δε ισχυρισμός ότι εξαναγκάζονται να πωλούν χωρίς εύλογο περιθώριο κέρδους ή και κάτω του κόστους, εν πάση περιπτώσει δεν αποδεικνύεται ούτε ανταποκρίνεται στα δημοσίως γνωστά στοιχεία για τις συνθήκες λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματικό το clowback για τα έτη 2019-22 – Στην Ολομέλεια για οριστική κρίση"

Euroleague: Αποβλήθηκαν από τη διοργάνωση οι τρεις ρωσικές ομάδες – Τρίτος ο Ολυμπιακός, ουραγός ο Παναθηναϊκός

H EuroLeague ανακοίνωσε και επίσημα τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων, τόσο από την EuroLeague όσο και από το EuroCup.

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας απόφασης έλαβε τέλος! Οι ρωσικές ομάδες αποβλήθηκαν και επίσημα από τις δύο διοργανώσεις ενώ θα αφαιρεθούν από την κατάταξη και όλα τα αποτελέσματα με αντιπάλους την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και της Ούνικς Καζάν όσον αφορά την EuroLeague και την Λοκομοτίβ Κουμπάν όσον αφορά το EuroCup.

H ανακοίνωση της EuroLeague ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής των Μετόχων της ECA σχετικά με τη συμμετοχή ρωσικών ομάδων

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο Μετόχων του ECA έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

1. Να αποσυρθεί η συμμετοχή ομάδων της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόσο στην EuroLeague (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ούνικς Καζάν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης) όσο και στο EuroCup (Λοκομοτίβ Κουμπάν) για τη σεζόν 2021-22, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία δεν έχει εξελίχθηκε με ευνοϊκό τρόπο.

2. Όπως ανακοινώθηκε μετά το Εκτελεστικό Συμβούλιο Μετόχων της ECA που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2022, όλα τα αποτελέσματα των αγώνων της κανονικής περιόδου έναντι των ρωσικών ομάδων θα αφαιρεθούν από οποιονδήποτε υπολογισμό της βαθμολογίας των ομάδων της EuroLeague και του EuroCup».

Κατάταξη χωρίς τις ομάδες της Ρωσίας

1. Μπαρτσελόνα* 19-5
2. Ρεάλ Μαδρίτης* 18-6
3. Ολυμπιακός* 17-8
4. Αρμάνι Μιλάνο* 16-7
5. Αναντολού Εφές 13-10
6. Μπάγερν 12-10
7. Μακάμπι 11-11
8. Μονακό 11-13
9. Ερυθρός Αστέρας 11-13
10. Μπασκόνια 10-15
11. Φενέρμπαχτσε 9-13
12. Άλμπα Βερολίνου 9-13
13. Βιλερμπάν 7-17
14. Ζάλγκιρις 7-18
15.Παναθηναϊκός 6-17

*Έχουν προκριθεί στα playoffs.

gazzetta

Διαβάστε Περισσότερα » " Euroleague: Αποβλήθηκαν από τη διοργάνωση οι τρεις ρωσικές ομάδες – Τρίτος ο Ολυμπιακός, ουραγός ο Παναθηναϊκός"

Πολωνία: Η Βαρσοβία ζητά να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20

Η Πολωνία έκανε γνωστό σήμερα ότι πρότεινε σε Αμερικανούς αξιωματούχους να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20, την ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και ότι η πρόταση αυτή έτυχε «θετικής ανταπόκρισης».

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Πιοτρ Νόβακ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

«Στις συναντήσεις με, μεταξύ άλλων, την Τζίνα Ραϊμόντο (την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ) προτείναμε να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20 και λάβαμε θετική ανταπόκριση. Το θέμα θα το αναλάβει ο πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν, είπε ο Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Μολονότι δεν σχολίασε συγκεκριμένα την πολωνική ανακοίνωση, μια αμερικανική πηγή είπε ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες και επομένως θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες στα διεθνή φόρα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολωνία: Η Βαρσοβία ζητά να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20"

Ουκρανία: Οι Ρώσοι εκβίασαν δημοσιογράφο για να την αφήσουν ελεύθερη

Η Βικτόρια Ρόσινα, η δημοσιογράφος από την Ουκρανία που είχε εξαφανιστεί από τις 16 Μαρτίου ήταν τελικά αιχμάλωτη των Ρώσων. 

Όπως αποκάλυψε το μέσον στο οποίο εργάζεται, ο Ρωσικός στρατός την άφησε ελεύθερη στις 21/03/2022 και πλέον είναι σε περιοχή που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρόσινα κατευθύνεται στην Ζαπορίζια για να συναντήσει συγγενείς της. 

Η Ρόσινα δεν αφέθηκε έτσι εύκολα ελεύθερη. Οι Ρώσοι την ανάγκασαν να πει μπροστά στην κάμερα ότι δεν υπήρξε ποτέ αιχμάλωτη αλλά αντίθετα της έσωσαν την ζωή. Το ερώτημα είναι από ποιον της έσωσαν την ζωή;

Οι Ρώσοι πίεσαν την δημοσιογράφο να πει ψέμματα, αναφέρει και το μέσον στο οποίο εργάζεται. Η δημοσιογράφος συνελήφθη από τους Ρώσους στις 16/03/2022. Στις 21/03/2022 οι Ρώσοι άφησαν και άλλους δημοσιογράφους που κρατούσαν αιχμαλώτους στην Μελιτόπολη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Οι Ρώσοι εκβίασαν δημοσιογράφο για να την αφήσουν ελεύθερη"

Ρωσία: Οι δικηγόροι του Ναβάλνι που είχαν συλληφθεί αφέθηκαν ελεύθεροι

Οι δύο δικηγόροι του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα μετά την σύλληψη τους, δήλωσε ο ένας εκ των δικηγόρων του, ο Βαντίμ Κόμπζεφ, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί νωρίτερα από ρωσικό δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών για υπεξαίρεση και προσβολή του δικαστηρίου.

Η ρωσική αστυνομία είχε συλλάβει τους δύο δικηγόρους του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, λίγη ώρα αφότου το δικαστήριο αποφάσισε να του επιβάλει ποινή κάθειρξης εννέα ετών με την κατηγορία της απάτης και της προσβολής του δικαστηρίου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που παρακολούθησε την δίκη.

Οι δικηγόροι Όλγκα Μιχαήλοβα και Βαντίμ Κόμπζεφ δήλωσαν ότι ο Ναβάλνι θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι δύο δικηγόροι συνελήφθησαν μόλις τέλειωσαν τις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Οι δικηγόροι του Ναβάλνι που είχαν συλληφθεί αφέθηκαν ελεύθεροι"

Τουρκία: Οργή του ΥΠΕΞ για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφορικά με το τελικό κείμενο της “Στρατηγικής Πυξίδας” της ΕΕ που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ… συμπεραίνει ότι το κείμενο υπαγορεύτηκε -όπως αναφέρει η ανακοίνωση- από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιμένουν να αρνούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

“Το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου αναφέρεται η χώρα μας, φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα, και επιμένουν να αρνούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο της ΕΕ. Καθώς το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πυξίδα» ούτε μπορεί να ονομαστεί «στρατηγικό». Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα θα καταστήσει την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα οδηγήσει την Ένωση στις σωστές στρατηγικές.

Λαμβάνοντας υπ] όψιν τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ατυχές για την ΕΕ το γεγονός ότι το έγγραφο αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει τόσο ρηχά μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ”.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Οργή του ΥΠΕΞ για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ"

Πόλεμος στην Ουκρανία – Χερσώνα: Εξαντλούνται τα τρόφιμα και τα φάρμακα για τους 300.000 κατοίκους

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας προειδοποίησε σήμερα, Τρίτη (22/3), ότι οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων για περίπου 300.000 ανθρώπους στην κατεχόμενη Χερσώνα εξαντλούνται, κατηγορώντας, παράλληλα, τη Ρωσία ότι εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχει το Κίεβο.

«Τριακόσιοι χιλιάδες πολίτες της Χερσώνας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στρατό. Οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων έχουν σχεδόν εξαντληθεί κι όμως η Ρωσία αρνείται να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρυνθούν οι πολίτες», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο.

Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την ανάρτηση του Νικολένκο για την κατάσταση των κατοίκων στην πόλη αυτή, σύμφωνα με το Reuters. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους, αν και ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει περισσότερους από 900 θανάτους αμάχων.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία – Χερσώνα: Εξαντλούνται τα τρόφιμα και τα φάρμακα για τους 300.000 κατοίκους"

Μητσοτάκης σε Σαρλ Μισέλ: Αποφάσεις για κοινή προμήθεια αερίου

Στο θέμα των ανατιμήσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις προτάσεις του για το ζήτημα των ανατιμήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ξανά την ανάγκη να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Σαρλ Μισέλ: Αποφάσεις για κοινή προμήθεια αερίου"

Κορωνοϊός: 26.785 κρούσματα, ξεπέρασαν τις 27.000 οι θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 26.785, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.838.891, εκ των οποίων 49,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.451 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 441.683 τεστ, οι 33.898 μοριακά και οι 407.785 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα φτάνει το 6,06% έναντι 22,57% χθες, με μόνο 104 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 9.647 στην Αττική (7.944 χθες).
  • 2.798 στη Θεσσαλονίκη (2.468 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.339 από την Ανατολική Αττική (1.039 χθες).
  • 1.691 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.327 χθες).
  • 394 από τη Δυτική Αττική (266 χθες).
  • 1.128 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (915 χθες).
  • 2.661 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.293 χθες).
  • 1.155 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.068 χθες).
  • 1.081 από τον Πειραιά (899 χθες).
  • 198 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (137 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 582 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 32 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 203 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 199 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 90 στην ΠΕ Άρτας.
  • 622 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 300 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 46 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 162 στην ΠΕ Δράμας.
  • 230 στην ΠΕ Έβρου.
  • 489 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 55 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 103 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 309 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 343 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.032 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 45 στην ΠΕ Θάσου.
  • 79 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 85 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 73 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 320 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 213 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 85 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 185 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 11 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 57 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 246 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 94 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 136 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 453 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 358 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 104 στην ΠΕ Κω.
  • 242 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 734 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 231 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 156 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 65 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 50 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 466 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 399 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 9 στην ΠΕ Μήλου.
  • 17 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 107 στην ΠΕ Νάξου.
  • 171 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 82 στην ΠΕ Πάρου.
  • 284 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 172 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 113 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 208 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 116 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 222 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 51 στην ΠΕ Σάμου.
  • 297 στην ΠΕ Σερρών.
  • 47 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 112 στην ΠΕ Σύρου.
  • 35 στην ΠΕ Τήνου.
  • 386 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 382 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 123 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 54 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 248 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 534 στην ΠΕ Χανίων.
  • 153 στην ΠΕ Χίου.
  • 684 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (553 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.029 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (χθες 337). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 216 (63,16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (36,84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.408 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 334 (ημερήσια μεταβολή +10.23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 342 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 26.785 κρούσματα, ξεπέρασαν τις 27.000 οι θάνατοι"

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Καθώς κλωτσούσα τα τζάμια, το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου» ισχυρίζεται ο μεσίτης

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Σήμερα πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατός του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου. Δεν χτύπησα το κεφάλι του. Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα», είπε σήμερα κατά την απολογία του στη δίκη για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, το Σεπτέμβριο του 2018, στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, ο 55χρονος μεσίτης, ο οποίος μαζί με πέντε ακόμη άτομα αντιμετωπίζει κατηγορία για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βάρος του 33χρονου θύματος. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι ουδέποτε χτύπησε τον Ζακ Κωστόπουλο, αλλά ότι καθώς κλωτσούσε τα τζάμια το κεφάλι του θύματος «ήρθε σε επαφή» με το πόδι του.

«Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια. Δεν ήθελα να τον τραυματίσω. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική», είπε ακόμη στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος μεσίτης και δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα σχετικά με την όλη στάση και συμπεριφορά του εκείνες τις κρίσιμες στιγμές. «Είδα να κινδυνεύουν οι συνάνθρωποι μου, ήταν ενστικτώδη αντίδραση να το σταματήσω, να μην γίνει κακό. Η αστυνομία δεν είχε έρθει και πήγα να προλάβω το κακό. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική», υποστήριξε ο ακόμη ο 55χρονος με την πρόεδρο της έδρας πάντως να του απαντά «αν ενεργούσαν όλοι ενστικτωδώς θα ήμασταν ζούγκλα».

Ακόμη, ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι σκοπός του ήταν να περιορίσει τον Ζακ Κωστόπουλο μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή θέλησε να καθαρίσει τα τζάμια (τα οποία προεξείχαν στη βιτρίνα αποτρέποντας την έξοδο του 33χρονου) με αποτέλεσμα να του ανοίξει πέρασμα για να βγει έξω.

Κατηγορούμενος: Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί…

Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;

Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό.

Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλωτσήσατε.

Κατηγορούμενος: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.

Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… δεν το καταλαβαίνω…

Κατηγορούμενος: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.

Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;

Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…

Ένορκος: Δεν μου απαντάτε όμως…

Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.

«Ήταν σε κατάσταση αμόκ»

Ακολούθησαν οι απολογίες των δυο εκ των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο. «Το άτομο ήταν σε κατάσταση αμόκ και δεν ξέραμε πως θα λειτουργήσει. Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα», στην απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος αστυνομικός.

Ένορκος: Ποιες ήταν οι σωματικές επαφές που είχατε με τον Ζακ Κωστόπουλο;

Κατηγορούμενος: Η σωματική επαφή που είχα με τον θανόντα, ήταν το σπρώξιμο που του έκανα, με το πόδι μου σε μαλακά μόρια κάτω από τη μέση. Δεν ήθελα να του κάνω ζημιά. Ήθελα να χάσει την ισορροπία του. Αυτή η μόνη επαφή που είχα μαζί του.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος αστυνομικός, είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του: «Είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε».

Πρόεδρος: Να τον παραδώσετε ζωντανό.

Κατηγορούμενος: Ζωντανός έφυγε.

Εισαγγελέας: Μήπως έπρεπε να κρίνετε ότι δεν έπρεπε να γίνει σύλληψη εκείνη τη στιγμή;

Κατηγορούμενος: Την ώρα που σηκώθηκε με γυαλί ήταν επικίνδυνος. Από τη στιγμή που είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να τον δεσμεύσουμε.

Ακόμη, ο συγκεκριμένος αστυνομικός υποστήριξε ότι η μόνη σωματική επαφή που είχε με τον Ζακ Κωστόπουλο ήταν όταν τον ώθησε στο γλουτό προκειμένου να του πέσει το γυαλί που είχε στο χέρι και να τον συλλάβουν με τους συναδέλφους του.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Απριλίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Καθώς κλωτσούσα τα τζάμια, το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου» ισχυρίζεται ο μεσίτης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news