facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

ΠΟΥ: Στους 6 μήνες του πολέμου στην Ουκρανία χτυπήθηκαν σχεδόν 500 νοσηλευτικά ιδρύματα- 98 νεκροί

Περίπου 500 επιθέσεις εναντίον νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν καταγραφεί στην Ουκρανία κατά τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου, μετά τη ρωσική εισβολή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 98 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Χανς Κλούγκε, ο επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις αυτές εναντίον 473 νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων ιδρυμάτων, στις οποίες τραυματίστηκαν 134 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του ΠΟΥ, από αυτές τις 473 επιβεβαιωμένες επιθέσεις, οι 399 έπληξαν νοσηλευτικά ιδρύματα, 127 αποθήκες ιατροφαρμακευτικού υλικού, 69 μέσα μεταφοράς (όπως ασθενοφόρα), 58 προσωπικό, 24 ασθενείς και 12 αποθήκες.

Ο Γιάρνο Χάμπιτ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, είπε ότι «οι επιθέσεις αυτές δεν συνιστούν μόνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά είναι και εμπόδιο για πολλούς ανθρώπους που χρειάζονται νοσηλεία κατά τη διάρκεια του πολέμου». Ο Χάμπιτ μίλησε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήσης από ένα υπόγειο καταφύγιο στο Ντνίπρο.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι το σύστημα υγείας της Ουκρανίας χτυπήθηκε, αλλά δεν κατέρρευσε. «Έξι μήνες πολέμου είχαν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του ουκρανικού πληθυσμού όμως, παρά τις πολλές προκλήσεις, το σύστημα υγείας κατάφερε να επιβιώσει και να παράσχει βοήθεια όπου και όταν είναι περισσότερο αναγκαία» ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Όμως κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να παράσχει τις βέλτιστές υπηρεσίες στον πληθυσμό εν καιρώ πολέμου, για αυτό εξακολουθούμε να ζητάμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να βάλει τέλος στον πόλεμο», πρόσθεσε.

Η Γεβχένια Φιλιπένκο, η πρέσβειρα της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, είπε ότι 19 στους 20 πυραύλους που έπληξαν την Ουκρανία το τελευταίο εξάμηνο είχαν ως στόχο πολιτικές υποδομές. «Καθημερινά στοχεύουν πολιτικές υποδομές, προσπαθώντας να εξασθενήσουν το ηθικό του ουκρανικού λαού, όμως όλος ο κόσμος είδε ότι το ηθικό και η επιθυμία μας για ελευθερία και ανεξαρτησία είναι απαρασάλευτα», είπε στους δημοσιογράφους. Εξήγησε ότι δεν πλήττονται μόνο νοσοκομεία αλλά και πολυκατοικίες και σχολεία: «2.328 εκπαιδευτικά ιδρύματα υπέστησαν ζημιές και 289 καταστράφηκαν ολοσχερώς (…) καταστράφηκαν 139 τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς, 15.000 διαμερίσματα και 150.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, καταστράφηκαν ή κατασχέθηκαν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Στους 6 μήνες του πολέμου στην Ουκρανία χτυπήθηκαν σχεδόν 500 νοσηλευτικά ιδρύματα- 98 νεκροί"

Μακελειό στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 νεκροί και 50 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν σήμερα από το ρωσικό πλήγμα σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην κεντρική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, με νέο μήνυμά του λίγο αργότερα ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων στους 22.

Το ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 15 νεκρούς και περίπου 50 τραυματίες.

Το Τσάπλινο απέχει 145 χιλιόμετρα δυτικά του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, «οι διασώστες βρίσκονται επί τόπου, όμως ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να είναι βαρύτερος. Αυτή είναι η ζωή μας καθημερινά».

Το πλήγμα αυτό σημειώνεται την ώρα που η Ουκρανία γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο πόλεμος με τη Ρωσία μπήκε σήμερα στον έβδομο μήνα του, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα σήμερα ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους».

Οι μάχες επικεντρώνονται πλέον στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, όπου καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να επιτυγχάνει κάποια κέρδη. Η Ρωσία ωστόσο πλήττει τακτικά άλλες ουκρανικές πόλεις, με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα πάντα με το Κίεβο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μακελειό στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 νεκροί και 50 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό"

Καιρός: Η κακοκαιρία συνεχίζεται την Πέμπτη (25/08) με σφοδρές καταιγίδες και χαλάζι

Άστατος θα είναι ο καιρός και την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022. Σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου Χριστίνας Ρήγου στο newsit.gr, η κακοκαιρία συνεχίζεται με σφοδρές καταιγίδες, αλλά και χαλάζι. 

«Την Πέμπτη φαίνεται ότι αυτή η καιρική αναταραχή θα επιμείνει, θα έχει έναν εμμονικό χαρακτήρα στα βόρεια» αναφέρει η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου στο newsit.gr για την κακοκαιρία. Όπως επισημαίνει: «Περιμένουμε ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πιθανόν να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα από τον μεγάλο όγκο νερού που περιμένουμε και επειδή αυτή η στάσιμη διαταραχή θα παραμείνει στις συγκεκριμένες περιοχές για αρκετή ώρα».

Κακοκαιρία: Πού θα “χτυπήσουν” τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα σύμφωνα με την κα. Ρήγου, λόγω του μεγάλου όγκου νερού και της πολύωρης βροχόπτωσης που περιμένουμε, θα “χτυπήσουν” τις επόμενες ώρες:

-τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Λήμνο, Θάσο, Σαμοθράκη)

-τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως την Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, την Πέλλα και την Χαλκιδική

-την Ανατολική Θεσσαλία

-τις Σποράδες

-τα παραθαλάσσια τμήματα της βόρειας Εύβοιας.

Η γνωστή μετεωρολόγος τονίζει ότι «αυτές οι περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι το ξημέρωμα θα είναι “στο κόκκινο”, καθώς περιμένουμε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές θα έχουμε ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και απότομη ενίσχυση των ανέμων. Μπορεί οι ριπές να φτάσουν τα 10 με 11 μποφόρ. Με αυτόν τον καιρό, οι καταιγίδες είναι πολύ επικίνδυνες».

Ο καιρός στην Αττική

Και το μεσημέρι της Πέμπτης (25.08.2022) περιμένουμε πολλές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, αλλά προστίθενται και η κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, με την Χριστίνα Ρήγου να τονίζει ότι αυτό δεν ισχύει σε τόσο μεγάλο βαθμό για την Αττική.

«Η επιδείνωση δεν αφορά στην Αττική που βγήκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων, αλλά η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και ίσως δημιουργηθούν κάποια προβλήματα. Την Τετάρτη (24.8.2022) στο λεκανοπέδιο από νωρίς το μεσημέρι και έως το απόγευμα είχαμε δυνατές βροχές, οι οποίες κατά διαστήματα δυνάμωναν και αυτό συνεχίστηκε μέχρι και αργά το απόγευμα. Παρόμοια εικόνα περιμένουμε και για την Πέμπτη στην Αττική».

Ο υδράργυρος έχει κατέβει με την «μέγιστη θερμοκρασία στην Αττική να φτάνει τους 27°C, στην Θεσσαλονίκη τους 26 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Ελλάδα έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, όπως π.χ. στην Αμφιλοχία είχαμε ακόμα και 32°C».

Πότε θα υποχωρήσει η κακοκαιρία

Μικρή βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα της Παρασκευής (26.08.2022), καθώς σύμφωνα με την Χριστίνα Ρήγου «μετά την Πέμπτη θα έχουμε μία γενική εικόνα άστατου καιρού σε όλη τη χώρα, ενώ από την Παρασκευή θα υπάρξει μία τάση βελτίωσης, όπου τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Ουσιαστική καλυτέρευση, περιμένουμε από το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή θα δούμε περισσότερο ήλιο και τη θεροκρασία κοντά στους 32 βαθμούς Κελσίου».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Η κακοκαιρία συνεχίζεται την Πέμπτη (25/08) με σφοδρές καταιγίδες και χαλάζι"

Μπάιντεν: Διαγραφή 10.000 δολαρίων ανά φοιτητικό δάνειο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα την εν μέρει διαγραφή φοιτητικών δανείων, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης δημόσιας συζήτησης στη χώρα, καθώς ένα έτος φοίτησης σε πανεπιστήμιο μπορεί να κοστίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

«Τηρώντας την προεκλογική μου υπόσχεση, η κυβέρνησή μου ανακοινώνει ένα σχέδιο με στόχο να ανακουφιστούν οι οικογένειες της εργατικής και της μεσαίας τάξης, καθώς ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την αποπληρωμή των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, τον Ιανουάριο του 2023», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αυτή η διαγραφή ύψους τουλάχιστον 10.000 δολαρίων ανά δάνειο, αφορά μόνο εκείνους το εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 125.000 δολάρια σε ετήσια βάση.

Η απόφαση αυτή του Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς θα κερδίσει τις ψήφους των νέων φοιτητών. Η κυβέρνηση απορρίπτει τους φόβους που εκφράζονται ότι η απόφαση θα εντείνει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αποδεσμευτούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για κατανάλωση.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές βαρύνονται με ένα ογκώδες χρέος ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε φοιτητικά δάνεια, ως αποτέλεσμα των ακριβών διδάκτρων που είναι κατά πολύ υψηλότερα από εκείνα των περισσότερων πλούσιων χωρών.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αν περικόπτονταν όλα τα φοιτητικά δάνεια κατά 10.000 δολάρια, το συνολικό ποσό θα ανερχόταν σε 321 δισεκ. ενώ θα εξαλειφόταν το χρέος για 11,8 εκατομμύρια δανειολήπτες, δηλαδή το 31% των φοιτητών.

Λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να σταματήσουν οι αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίου για τα περισσότερα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια από τον Μάρτιο του 2020. Αυτή «παύση πληρωμών» θα λήξει στα τέλη Αυγούστου.

Οι Δημοκρατικοί πίεζαν τον Μπάιντεν να διαγράψει ποσό ύψους 50.000 δολαρίων ανά δανειστή, με το σκεπτικό ότι λόγω των χρεών τους οι νέοι Αμερικανοί είναι αδύνατον να αποταμιεύσουν χρήματα για να αγοράσουν σπίτι ή για άλλες μεγάλες αγορές. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το «χάρισμα» των δανείων θα βοηθήσει δυσανάλογα τα μεγάλα εισοδήματα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπάιντεν: Διαγραφή 10.000 δολαρίων ανά φοιτητικό δάνειο "

Μεσολόγγι: Έδιωξαν έγκυο από νοσοκομείο που πήγε να γεννήσει – Αρνήθηκε να την ναρκώσει η αναισθησιολόγος

Σε μεγάλη περιπέτεια αλλά και σε κίνδυνο, βρίσκεται αυτή την στιγμή μια έγκυος γυναίκα, που την Δευτέρα ήταν έτοιμη να γεννήσει στην μαιευτική κλινική στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο την Κυριακή και την Δευτέρα ξεκίνησε η διαδικασία για την καισαρική! Ενώ έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για τα παιδί και την μητέρα, ενώ ξεκίνησαν και την διαδικασία για το κλύσμα, όλα ξαφνικά διεκόπησαν, όταν έφτασε η αναισθησιολόγος.

Όπως καταγγέλει ο σύζυγός της στο npress.gr, η γυναίκα βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αφού δεν μπορεί να γεννήσει. Αιτία, όπως μας λέει, είναι η άρνηση της αναισθησιολόγου να ναρκώσει την γυναίκα. «Τι ήρθατε να κάνετε εδώ; Εμείς είμαστε μικρή μονάδα. Δεν μπορώ να σας αναλάβω. Δεν νιώθω έτοιμη ψυχολογικά να σας αναλάβω. Ελάτε μετά τις 28 που θα επιστρέψει ο διευθυντής από τις διακοπές να σας αναλάβει.» τους είπε, αφήνοντάς τους..κάγκελο!

Ο λόγος που η αναισθησιολόγος αρνήθηκε να προχωρήσει την διαδικασία, είναι ότι η γυναίκα έχει παραπανίσια κιλά. Όμως, μας λέει ο σύζυγος, στο 1ο της παιδί, είχε 30 επιπλέον κιλά, έκπληκτος που δεν προχώρησε η γέννα.

Έτσι λοιπόν, η έγκυος γυναίκα, εκδιώχθηκε από το νοσοκομείο μετά από τα παραπάνω και πλέον βρίσκεται στην Ναύπακτο, σε άσχημη κατάσταση και δεν ξέρει τι να κάνει!

npress

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεσολόγγι: Έδιωξαν έγκυο από νοσοκομείο που πήγε να γεννήσει – Αρνήθηκε να την ναρκώσει η αναισθησιολόγος"

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Petr Fiala, με τον οποίο συζήτησαν για θέματα κρίσιμα για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει με εθνικά μέτρα την κοινωνία, θα συνεχίσει όμως να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή αυτή κρίση μόνος του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Petr Fiala μίλησαν ακόμη για την πορεία υλοποίησης των προτεραιοτήτων της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση "

Αλέξης Κούγιας: Πριν πω το «ναι», έκανα προσωπική προσέγγιση στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Μπορεί στην ανακοίνωσή του να τόνισε ότι δεν θα βγαίνει σε τηλεοπτικές εκπομπές για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, εντούτοις ο Αλέξης Κούγιας έκανε τοποθέτηση στο Mega, έπειτα από την ανάληψη της υπεράσπισής της.

«Ο χρόνος της αναρρώσεώς μου, τον Αύγουστο, με βοήθησε να διαβάσω τη δικογραφία μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια και με την ανακοίνωσή μου έχω δώσει και το στίγμα» υπογράμμισε ο γνωστός ποινικολόγος, συμπληρώνοντας ότι έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις ενέργειες θεσμικών οργάνων εις βάρος της κυρίας Πισπιρίγκου, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του τεκμηρίου της αθωότητας. «Πριν πω το “ναι”, έκανα προσωπική προσέγγιση στην υπόθεση αυτή», είπε ο Αλέξης Κούγιας για την μητέρα στην Πάτρα, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε και τα τρία κορίτσια της στην εκπομπή «Live News».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που βγαίνει σε τηλεοπτικό κανάλι και πως θα πρέπει όλοι οι δημοσιογράφοι να είναι προσεκτικοί από εδώ και πέρα γιατί θα κάνει αγωγές και μηνύσεις σε όσους δεν σεβαστούν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να γίνει η δίκη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλέξης Κούγιας: Πριν πω το «ναι», έκανα προσωπική προσέγγιση στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου"

Πόλεμος ανακοινώσεων μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – Εγκρίθηκε ο διορισμός Δεμίρη στην ΕΥΠ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με αιχμή το θέμα των παρακολουθήσεων, στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία ενέκρινε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αρνητική γνώμη με σκεπτικό ότι δεν πρόκειται για διακομματική επιλογή.

Την Παρασκευή (26/8) η μάχη των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Τασούλας: Απαράδεκτες διαρροές στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – «Σουρωτήρι» η διαδικασία

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας με δήλωσή του καυτηρίασε τις διαρροές μέσα από τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σημειώνοντας ότι παρότι θεσμικά έχει απόρρητο χαρακτήρα αυτή μεταδόθηκε επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019 και ήδη σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του Πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ.

Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν.

Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους».

Γ. Κατρούγκαλος: Συνεχίζεται η παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής Θεσμών Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι ο κ. Δεμίρης με την κατάθεσή του στην Επιτροπή «επαλήθευσε τις βεβαιότητες που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, ότι δηλαδή παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι».

«Μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων» δήλωσε άλλωστε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, επικαλούμενος την ιστοσελίδα Politico, που δημοσιεύει σημεία από την απαντητική επιστολή της Αθήνας προς την Κομισιόν στις 2 Αυγούστου, η οποία στις 29 Ιουλίου είχε ζητήσει διευκρινίσεις και εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το θέμα.

Απάντηση στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ευτελίζεται, καθώς προσπαθεί για πολλοστή φορά να αντιπολιτευθεί χρησιμοποιώντας ανακριβή, παραπλανητικά και υποβολιμαία δημοσιεύματα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Οικονόμου. «Αυτή τη φορά κάνει σημείο αναφοράς ένα ανακριβέστατο δημοσίευμα στο Politico, το οποίο προέρχεται από δημοσιογράφο γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζει επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε το απόρρητο και ευτέλισε μια σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα», δηλώνει με σχόλιό της η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. «Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση.

Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα.

Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντησή του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

X. Kαστανίδης: Μείζον πολιτικό θέμα οι απαντήσεις του προτεινόμενου για την ΕΥΠ κ. Δεμίρη

Τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, ανέλυσε ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα ο κ. Καστανίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» και συνέχισε:

Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων. Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του».

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του politico

Απάντηση σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ανακοίνωσή του, σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων λέγοντας ότι «η ανακοίνωση του κ. Οικονόμου που στοχοποιεί δημοσιογράφους διεθνών Μέσων και ταυτίζει τα Μέσα αυτά με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποτελεί μνημείο πολιτικού επαρχιωτισμού και καθεστωτισμού.

Θα ήταν μόνο για γέλια αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά κι αν δεν βιώναμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από μια κυβέρνηση που επί τρία χρόνια επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς χειραγώγησης και φίμωσης της ενημέρωσης.

Το οξύμωρο βέβαια για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ότι την ίδια στιγμή που στοχοποιεί Μέσο και δημοσιογράφο, δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του Politico».

Προσχηματική χαρακτήρισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Κ.Ε. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τη διαφωνία της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για τις παρακολουθήσεις, σημειώνοντας πως θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

Η Ελληνική Λύση επισημαίνει πως «μόνο θλίψη προκαλεί τόσο η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου όσο και η εκκωφαντική σιωπή και των δύο σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων και του ρεύματος, αλλά και την πείνα που έρχεται».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος ανακοινώσεων μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – Εγκρίθηκε ο διορισμός Δεμίρη στην ΕΥΠ"

Παυλόπουλος: Κυρώσεις στην Τουρκία για την κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας τιμώντας την Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος μίλησε με θέμα «Το “κληροδότημα” της Χριστιανικής Διδασκαλίας στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. H “μαρτυρία” της διδασκαλίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» και επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Όπως γίνεται πλέον κοινώς δεκτό, τρίτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού αναδείχθηκε ιστορικώς εκείνος της Χριστιανικής Διδασκαλίας, οπωσδήποτε στο πλαίσιο της εν γένει πολιτισμικής συνεισφοράς του Βυζαντίου. Τούτο συνάγεται ακόμη και από το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στο Προοίμιο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και μάλιστα στην «κορυφή» του- ορίζεται, με όλες τις εντεύθεν ακόμη και αυστηρώς θεσμικές συνέπειες, ότι οι επικεφαλής των Κρατών-Μελών κατέληξαν στην υπογραφή της «εμπνεόμενοι από την πολιτιστική, την θρησκευτική και την ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης…». Με άλλες λέξεις, κατά το ως άνω κείμενο η πολιτιστική και ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την θρησκευτική της κληρονομιά. Που δεν είναι άλλη από την Χριστιανική Διδασκαλία. Πέραν τούτων, η Χριστιανική Διδασκαλία, ως τρίτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, συνδέεται αρρήκτως με τους δύο άλλους, ήτοι εκείνον της Αρχαίας Ελλάδας και εκείνον της Αρχαίας Ρώμης. Την σύνδεση αυτή αποδίδει εκφραστικά, φυσικά μεταξύ άλλων, η αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους.

Α. Μια σχέση την οποία τεκμηριώνει ιστορικώς, και δη οιονεί αμαχήτως, το ότι ο μεν Χριστιανισμός και η, άκρως χαρακτηριστική για την πορεία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Διδασκαλία του μπόρεσαν ν’ αναδειχθούν, εν πολλοίς, επειδή βρήκαν διπλό πρόσφορο «έδαφος»: Πρώτον, το «έδαφος» της επικράτειας αρχικώς της Ρωμαϊκής και, μετέπειτα, της «επιγόνου» της, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς και της θεσμικής κληρονομιάς τους, αφού αυτό διευκόλυνε την οργάνωση και λειτουργία της Χριστιανικής Εκκλησίας, κυρίως στις απαρχές της, και ευνόησε καταφανώς και την πρώτη εμφάνιση του «Κανονικού Δικαίου». Και, δεύτερον, το «έδαφος» της Ελληνικής και της Λατινικής Γλώσσας, δοθέντος ότι μέσα από αυτές τις γλώσσες διαδόθηκε η Χριστιανική Διδασκαλία και διατυπώθηκε η λειτουργία της Χριστιανικής Εκκλησίας. Όμως -και από την άλλη πλευρά- ήταν και οι «φερτές ύλες» του, εξαιρετικά «πλωτού» διανοητικώς, «ποταμού» της Χριστιανικής Διδασκαλίας, οι οποίες «γονιμοποίησαν» τις πολιτισμικές παρακαταθήκες των πυλώνων του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και της θεσμικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ρώμης, επομένως του όλου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού προσθέτοντάς του ιδίως τις εξής αρχές, που προϋπήρχαν μεν εν σπέρματι, πλην όμως αποτέλεσαν στην συνέχεια –και εξακολουθούν πάντα ν’ αποτελούν- «πυρηνικά» στοιχεία της υπόστασής του:
Β. Πρώτον, τον Ανθρωπισμό, ως αρχή η οποία αποτελεί πραγματικό θεμέλιο για την κοινωνική συνύπαρξη εν γένει και «προοιωνίζεται», εκ φύσεως, κυρίως τις αρχές της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ο Ανθρωπισμός, με τα στοιχεία που του προσέθεσε η Χριστιανική Διδασκαλία, συνίσταται στο ότι ο Άνθρωπος, ως αυτοτελής προσωπικότητα με την δική της αξία, βρίσκεται στο επίκεντρο της οργάνωσης και του προορισμού κάθε συγκεκριμένου κοινωνικού συνόλου αλλά και ολόκληρης της Ανθρωπότητας. Στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, αυτή η «Κοινωνία Προσώπων» καθορίζει, υπό την ευθεία επιρροή και των συναφών αρχών της Χριστιανικής Διδασκαλίας, τις βασικές συνιστώσες των σκοπών της σύγχρονης «Κοινωνίας των Πολιτών». Δοθέντος ότι η τελευταία, πέρα και έξω από τα όρια της «Πολιτικής Κοινωνίας» -άρα της κρατικής παρέμβασης και του κάθε είδους κρατικού «προστατευτισμού»- επιβάλλει σε καθένα από τα μέλη της να μεριμνά για τ’ άλλα, πρωτίστως στο πλαίσιο της υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μέσω της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Υπό τα δεδομένα αυτά η «Κοινωνία των Πολιτών» μπορεί να συμβάλλει, ουσιωδώς, και στην αποτελεσματική εφαρμογή της -σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα συνταγματικώς κατοχυρωμένης, όπως συμβαίνει και στο ισχύον Σύνταγμά μας (άρθρο 25 παρ. 1)- αρχής της τριτενέργειας των Δικαιωμάτων τούτων. Δηλαδή της ακώλυτης άσκησής τους από τον φορέα τους όχι μόνον έναντι της κρατικής αυθαιρεσίας, αλλά και έναντι της αυθαιρεσίας μελών της «Κοινωνίας των Πολιτών» με υπερέχουσα, ιδίως οικονομική, δύναμη.

Γ. Δεύτερον, την Αλληλεγγύη, ως αρχή η οποία καθιερώνει τον κυριότερο «συνεκτικό δεσμό» μεταξύ των μελών του κοινωνικού συνόλου και, συνακόλουθα, εγγυάται την συνοχή της κοινωνικής συνύπαρξης, δηλαδή την κοινωνική συνοχή υφ’ όλες της τις εκφάνσεις. Η κατά την Χριστιανική Διδασκαλία «Κοινωνία Προσώπων» καθίσταται εφικτή, ως ουσιώδης μετεξέλιξη της απλής κοινωνικής συνύπαρξης, κυρίως μέσω της κατά την Ευαγγελική και την Πατερική Διδασκαλία Αλληλεγγύης, η οποία διαδραματίζει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ των μελών του κοινωνικού συνόλου. Ακόμη και κατά την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αλληλεγγύη αποτελεί αφενός γενική αρχή, η οποία θεσπίζεται σε όλα τα προοίμια των διαδοχικών Ευρωπαϊκών Συνθηκών, αρχής γενομένης από την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα του 1951. Η οποία συμπεριέλαβε την αρχή της Αλληλεγγύης όπως την είχε διατυπώσει ένας από τους «πατέρες» του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ο Robert Shuman, στην Διακήρυξή του του 1950. Και, αφετέρου, αντικείμενο ειδικής νομικής ρύθμισης από πλειάδα διατάξεων –υπερβαίνουν τις δεκαπέντε- του δικαίου των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι του ισχύοντος πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δ. Τρίτον, την Ειρήνη, ως αρχή η οποία εγγυάται υπέρ της «Κοινωνίας Προσώπων» -άρα υπέρ του κοινωνικού συνόλου- την αρμονική συνύπαρξη, απαραίτητη για την παραγωγική κοινωνική συνδημιουργία. Κατά την Χριστιανική Διδασκαλία, η πραγμάτωση των επιταγών του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, υπό την κατά τ’ ανωτέρω έννοιά τους, προϋποθέτει, ανυπερθέτως, την Ειρήνη, όχι μόνον ως πρωταρχική επιδίωξη αλλά και ως ενδιάθετη στάση ζωής. Και η Ειρήνη, κατά τις προμνημονευόμενες Χριστιανικές καταβολές της και «αποχρώσεις» της, συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του εν γένει Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Κατ’ αρχάς, τούτο προκύπτει από την ίδια την αιτία δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το αξιακό σύστημα που υιοθέτησαν οι ιδρυτές της: Οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες αρχικώς, και ύστερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργήθηκαν ως κορυφαία και εμβληματική αντίδραση των Κρατών της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος «θρυμμάτισε» -για δεύτερη φορά μέσα στον 20ό αιώνα- την Ειρήνη και «έθρεψε» εφιάλτες, που ουδέποτε η Ανθρωπότητα γνώρισε στο ιστορικό της παρελθόν. Την ορθότητα των ως άνω διαπιστώσεων τεκμηριώνει αυτό τούτο το «Προοίμιο» της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Υπενθυμίζοντας την ιστορική σημασία του τερματισμού της διαιρέσεως της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και την ανάγκη να δημιουργηθούν σταθερές βάσεις, για την μελλοντική οικοδόμηση της Ευρώπης…». Επιπλέον, η εμπέδωση της Ειρήνης αποτελεί κύριο στόχο της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ωθεί προς τον τελικό προορισμό της -την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση- και για την επιτέλεση της αποστολής της έναντι των Κρατών-Μελών της αλλά και για την επιτέλεση του πλανητικού ρόλου που της αναλογεί. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πρωτογενές Ευρωπαϊκό αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, έχει χρέος να εγγυάται τόσο την ειρηνική συνύπαρξη των Κρατών-Μελών της, αφού δίχως αυτή την προϋπόθεση θα οδηγείτο, νομοτελειακώς, σε διάλυση. Όσο και την διασφάλιση της Ειρήνης στις σχέσεις των Κρατών-Μελών της με τρίτα Κράτη, τα οποία ενδεχομένως -κάτι που είναι ορατό «δια γυμνού οφθαλμού» σήμερα τουλάχιστον για την Ελλάδα και την Κύπρο εκ μέρους της Τουρκίας- θα μπορούσαν ν’ απειληθούν από τα γειτονικά τους, τρίτα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κράτη. Και τούτο διότι, αυτονοήτως και αυτοθρόως, κάθε απειλή εναντίον Κράτους-Μέλους -a fortiori δε κάθε επίθεση- συνιστά απειλή και επίθεση κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δε καθιστά ακόμη πιο επίκαιρη την ανάδειξη της σημασίας της ρήτρας «αμοιβαίας συνδρομής», κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία έγινε λόγος αμέσως προηγουμένως. Όπως επίσης καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επιβολής των αναγκαίων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πραγματικά, από πλευράς Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στο μέτρο που Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουν, ως οφείλουν άλλωστε, στις εναντίον της Ρωσίας κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία, a fortiori δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη η Τουρκία για την επί 50 σχεδόν χρόνια βάρβαρη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μαρτυρικής Κύπρου. Όταν μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Ε. Και, τέταρτον, την Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη, ως θεμελιώδης νομική γενική αρχή, έχει τις ρίζες της -με αφετηρία την Αριστοτελική φιλοσοφία- στην Αρχαία Ελλάδα και, εν συνεχεία, στην Αρχαία Ρώμη. Όμως η κατά την Χριστιανική Διδασκαλία «Δικαιοσύνη» υπερβαίνει, όπως ήδη διευκρινίσθηκε, το κανονιστικώς «δέον». Και μετατρέπεται σε καθημερινή συμπεριφορά, την οποία ο Άνθρωπος οφείλει να τηρεί πέρα και έξω από την θεσμική υποχρέωση που του επιβάλλει η κείμενη νομοθεσία. Πραγματικά, οι περί Δικαιοσύνης θέσεις της Χριστιανικής Διδασκαλίας, όπως εξελίχθηκαν στο πεδίο του Βυζαντινού Πολιτισμού κυρίως μέσω της διδαχής των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το «αποτύπωμά» τους και στο αξιακό σύστημα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Τούτο συνάγεται ευχερώς και από τις περί Ανθρωπισμού, Αλληλεγγύης και Ειρήνης «συνιστώσες» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, με βάση τα όσα ήδη διευκρινίσθηκαν. Αφού, όπως είναι ευχερώς κατανοητό, η αρχή και αξία της Δικαιοσύνης μόνον υπό συνθήκες Ανθρωπισμού, Αλληλεγγύης και Ειρήνης είναι εφικτό να καταστεί πράξη στις σχέσεις μεταξύ των μελών κάθε κοινωνικού συνόλου.

Αυτές οι σκέψεις και θέσεις ας γίνουν και για εμάς ο ασφαλής οδηγός προς την προσωπική μας πνευματική ανάταση και προς μια καλύτερη κοινωνία, θεμελιωμένη και στα Χριστιανικά Μηνύματα της Αγάπης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης. Ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, που είναι στέρεη αντηρίδα, πάνω στην οποία, κυρίως στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς όπου ο Τόπος μας και ο Λαός μας δοκιμάζονται ακόμη από την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε το οικοδόμημα της κοινωνικής συνοχής. Και έτσι να πορευθούμε στο μέλλον εκπληρώνοντας, στο ακέραιο, το δικό μας Εθνικό Χρέος που συνίσταται, πρωτίστως, στην υπεράσπιση της Ιστορίας και της προοπτικής του Λαού μας και του Έθνους μας και στη διασφάλιση του μέλλοντος που αξίζουν οι επόμενες γενιές. Εμείς, οι Έλληνες -θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά- οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνον απόγονοι Μεγάλων Προγόνων. Όλως αντιθέτως, με βάση αυτή την κληρονομιά, πρέπει να προσθέσουμε την δική μας δημιουργία στο Εθνικό μας Οικοδόμημα. Οδηγός μας πρέπει να είναι, εσαεί, η ρήση του Πλάτωνος στον «Μενέξενο»: «Ανδρί οιομένω τι είναι ουκ έστιν αίσχιον ουδέν, ή παρέχειν εαυτόν τιμώμενον μη δι εαυτόν αλλά δια δόξαν προγόνων». Κι ακόμη τούτο, εν κατακλείδι: Η Σεπτή Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μας υπενθυμίζει ότι αυτό το Ιερό Εθνικό Χρέος πρέπει να το φέρουμε σε πέρας υπό όρους αρραγούς ενότητας, αναλογιζόμενοι το τεράστιο κόστος της διχόνοιας και του διχασμού στο απώτερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν, κόστος ακόμη και εις βάρος του Εθνικού μας Κορμού.»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παυλόπουλος: Κυρώσεις στην Τουρκία για την κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας"

Μπορέλ: Η ΕΕ θα συζητήσει την ανάπτυξη εκπαιδευτικής αποστολής για τον ουκρανικό στρατό

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τις επιλογές τους για τη συγκρότηση μιας αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων στη σύνοδο που θα έχουν στις 29-30 στην Πράγα, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία και να αυξήσουμε το κόστος του πολέμου για τη Ρωσία» έγραψε ο Ζοσέπ Μπορέλ στο μπλογκ του, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη ρωσική εισβολή.

«Θα το συζητήσουμε (…) στην Πράγα την επόμενη εβδομάδα, καθώς επίσης και το θέμα της βίζας για τους Ρώσους πολίτες και μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική αποστολή για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.

Ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην ιδέα αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος και την Δευτέρα, εξηγώντας ότι δεν θα υλοποιηθεί στην Ουκρανία αλλά στις γειτονικές χώρες.

Τα τελευταία 20 χρόνια η ΕΕ έχει οργανώσει περισσότερες από 30 αποστολές και επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της με στόχο την ειρήνευση, την πρόληψη των συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας. Πρόσφατα ξεκίνησε μια εκπαιδευτική αποστολή στη Μοζαμβίκη.

Ο Μπορέλ είπε ότι Ουκρανοί στρατιώτες ήδη εκπαιδεύονται στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Βρετανία και τη Γαλλία – μεταξύ άλλων μαθαίνουν και τον χειρισμό των όπλων με τα οποία εξοπλίζουν αυτές οι χώρες την Ουκρανία για να την βοηθήσουν στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία.

«Φαίνεται λογικό ότι ένας πόλεμος που συνεχίζεται και μοιάζει ότι θα διαρκέσει χρειάζεται προσπάθεια όχι μόνο σε υλικό ανεφοδιασμό αλλά επίσης στην εκπαίδευση και την οργάνωση του στρατού», πρόσθεσε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ: Η ΕΕ θα συζητήσει την ανάπτυξη εκπαιδευτικής αποστολής για τον ουκρανικό στρατό"

Ενεργειακή κρίση - Γερμανία: Πλαφόν στη θέρμανση στη δημόσια διοίκηση, τέλος το ζεστό νερό στα δημόσια κτίρια

Πλαφόν στους θερμοστάτες στην δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια: η Γερμανία, που ανησυχεί για τις ελλείψεις φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας που συνοδεύονται από έκκληση προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις για να τα ακολουθήσουν.

«Δεν θέλουμε να μετράμε την θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια και η ατομική ελευθερία έχει αξία», αλλά με τα μέτρα «απευθύνεται έκκληση στην υπευθυνότητα των νοικοκυριών για να συμβάλουν» στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η δημόσια διοίκηση θέλει να δώσει το παράδειγμα: η θέρμανση των γραφείων και των δημοσίων κτιρίων θα περιοριστεί στους 19°C από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα. Η θέρμανση θα περιοριστεί στους 12°C στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία.

Η θέρμανση θα είναι σβηστή στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι διάδρομοι, και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών.

Στις επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν - σε μία προσπάθεια να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

Τα νοσοκομεία και τα κοινωνικά ιδρύματα εξαιρούνται των μέτρων.

Στον τομέα της ιδιωτικής ενοικιαζόμενης στέγης, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες μπορούν να αποφασίσουν την μείωση της θέρμανσης κάτω από τις ελάχιστες θερμοκρασίες που προβλέπονται από τα συμβόλαια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση κατά το 2% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Γερμανία.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας», προειδοποίησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να μειώσει κατά 20% την κατανάλωσή της αν θέλει αποφύγει τις ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τα μοντέλα των προβλέψεων των ειδικών.

«Χωρίς μια γενική συμμετοχή των επιχειρήσεων, αλλά και του πληθυσμού, δεν θα εξοικονομήσουμε αρκετό φυσικό αέριο», επέμεινε ο υπουργός Οικονομίας.

Αλλα μέτρα που αποφασίστηκαν προβλέπουν ότι τα καταστήματα δεν θα μπορούν θα έχουν ανοικτές τις πόρτες τους αν θερμαίνονται, ο νυκτερινός φωτισμός των κτιρίων θα απαγορεύεται και οι φωτεινές διαφημίσεις θα σβήνουν από τις 22.00 μέχρι τις 06.00.

Στις ιδιωτικές πισίνες θα απαγορευθεί η θέρμανση από την 1η Σεπτεμβρίου και για διάστημα έξι μηνών, αν για την θέρμανση καταναλώνεται ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο του δημόσιου δικτύου.

Εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς καλεί σε εθνική κινητοποίηση για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο στις αρχές του Ιουνίου ανερχόταν στο 35%, έναντι 55% πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την θέρμανση του 50% των γερμανικών νοικοκυριών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενεργειακή κρίση - Γερμανία: Πλαφόν στη θέρμανση στη δημόσια διοίκηση, τέλος το ζεστό νερό στα δημόσια κτίρια"

Σκρέκας: Δεν θα κοπεί το ρεύμα σε καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο και έχουν οφειλές στον προηγούμενο

Σε κανέναν καταναλωτή που άλλαξε πάροχο και έχει οφειλές στον προηγούμενο πάροχο δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις -κυρίως μικρομεσαίες- όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι μέσα σε 40 ημέρες από τις 7 Ιουλίου, που λειτουργεί ο νέος μηχανισμός, έχουμε εισπράξει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από τις εταιρείες και στο ποσό αυτό θα έρθουν σύντομα να προστεθούν εκείνα από την αναδρομική φορολογία των υπερκερδών για το προηγούμενο διάστημα, τα οποία θα φορολογηθούν με 90%.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, στην Ισπανία η τιμή της λιανικής τον μήνα Ιούλιο ήταν κατά 30% ακριβότερη από την Ελλάδα.

Ανέφερε επίσης ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται δεκτές οι προτάσεις που έχει κάνει ο ίδιος, αλλά και ο πρωθυπουργός.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκρέκας: Δεν θα κοπεί το ρεύμα σε καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο και έχουν οφειλές στον προηγούμενο"

Κακοκαιρία: Προειδοποιήσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων μέσω του 112 σε επτά περιοχές

Προειδοποιήσεις με μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η Πολιτική Προστασία για επτά περιοχές. Εδικότερα σύσταση για προσοχή και αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων απευθύνεται για  παραθαλάσσιες περιοχές Αν. Μακεδονίας-Θράκης & Κ. Μακεδονίας, νησιά Β.Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν. Στερεάς Ελλάδας & Εύβοια.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα του 112 και στη Θεσσαλονίκη.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Α.Α 18/2022) εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:

Α. Για τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Προειδοποιήσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων μέσω του 112 σε επτά περιοχές"

Αλέξης Κούγιας: Αναλαμβάνει την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου αναλαμβάνει ο Αλέξης Κούγιας.

Όπως ενημερώνει η ίδια στην ανακοίνωσή της, «δηλώνω ότι από σήμερα μοναδικός δικηγόρος υπεράσπισής μου σε όλες τις υποθέσεις και σε όλες τις κατηγορίες, τις οποίες αντιμετωπίζω σε ανακριτικό επίπεδο είναι ο Δικηγόρος Αθηνών κος Αλέξιος Κούγιας», επισημαίνοντας πως τον εξουσιοδοτεί να λαμβάνει αντίγραφα όλων των δικογραφιών που «εκκρεμούν εις βάρος μου για τις ως άνω αναφερόμενες πράξεις από τα ανακριτικά γραφεία που εκκρεμούν και τις ανακρίσεις που διεξάγονται εις βάρος μου από τις κκ Ανακρίτριες, Χριστίνα Σαλάππα και Ευγενία Τζωρτζάτου», να καταθέτει αιτήματα και υπομνήματα για την απόδειξη της αθωότητός της και να παρίσταται ενώπιον οποιασδήποτε αρχής για την εκπροσώπησή της.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Η υπογράφουσα Σωτηρία Πισπιρίγκου του Ανδρέα, προσωρινά κρατούμενη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και ήδη κατηγορούμενη για το ότι δήθεν διέπραξα τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των τριών τέκνων μου Γεωργίας, Μαρίας-Ελένης και Ίριδας Δασκαλάκη, δια της παρούσης δηλώνω ότι από σήμερα μοναδικός δικηγόρος υπεράσπισής μου σε όλες τις υποθέσεις και σε όλες τις κατηγορίες, τις οποίες αντιμετωπίζω σε ανακριτικό επίπεδο είναι ο Δικηγόρος Αθηνών κος Αλέξιος Κούγιας του Χρήστου με ΑΜ ΔΣΑ: 8846 και διεύθυνση γραφείου λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αρ.55.

Με την παρούσα εξουσιοδοτώ τον ως άνω δικηγόρο όπως αντ’ εμού και για λογαριασμό μου λαμβάνει αντίγραφα όλων των δικογραφιών που εκκρεμούν εις βάρος μου για τις ως άνω αναφερόμενες πράξεις από τα ανακριτικά γραφεία που εκκρεμούν και τις ανακρίσεις που διεξάγονται εις βάρος μου από τις κκ Ανακρίτριες, Χριστίνα Σαλάππα και Ευγενία Τζωρτζάτου, καταθέτει αιτήματα και υπομνήματα για την απόδειξη της αθωότητός μου και παρίσταται ενώπιον οποιασδήποτε αρχής για την εκπροσώπησή μου.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ο μόνος δικηγόρος, ο οποίος με εκπροσωπεί στις ως άνω υποθέσεις είναι ο κύριος Αλέξιος Κούγιας και καταργώ κάθε άλλο δικηγόρο, ο οποίος μέχρι σήμερα με εκπροσωπούσε».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλέξης Κούγιας: Αναλαμβάνει την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου"

ΟΑΣΘ: Στάση εργασίας 11-3 αύριο Πέμπτη

Σε στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, προχωρούν αύριο Πέμπτη, 25 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ύστερα από απόφαση που είχε ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων. Από το Συνδικάτο Εργαζομένων του Οργανισμού θα δοθεί προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων κατά τις ώρες της στάσης εργασίας. Κανονικά θα λειτουργήσει η υπηρεσία δωρεάν μετακίνησης των ατόμων με αναπηρίες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΘ: Στάση εργασίας 11-3 αύριο Πέμπτη"

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

 Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων εξέδωσε πριν από λίγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:

Α. Για τα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Α.Α 18/2022) εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Καιρός: «Αγριεύει» η κακοκαιρία - Στο επίκεντρο οι Κυκλάδες, καταιγίδα στην Αττική

Καταιγίδες σημειώνονται από το πρωί σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ"

Μακρόν προειδοποιεί τους Γάλλους: Ήρθε το τέλος της ανεμελιάς και της αφθονίας

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα τους Γάλλους για “τη μεγάλη ανατροπή” που σηματοδοτεί τη φετινή επιστροφή από τις θερινές διακοπές, με “το τέλος της αφθονίας”, “των βεβαιοτήτων” και “της ανεμελιάς”.

“Βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή”, υπογράμμισε ο αρχηγός του κράτους ως προοίμιο στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις θερινές διακοπές που πραγματοποιείται σήμερα στο προεδρικό μέγαρο, επικαλούμενος την πρόσφατη “σειρά σοβαρών κρίσεων”, από την Ουκρανία μέχρι την ξηρασία.

“Η στιγμή που ζούμε μπορεί να μοιάζει διαρθρωμένη από μια σειρά σοβαρών κρίσεων (…) και θα μπορούσαν μερικοί να θεωρήσουν ότι η μοίρα μας είναι να διαχειριζόμαστε αιωνίως κρίσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πιστεύω από την πλευρά μου πως αυτό που ζούμε είναι μάλλον της τάξης μιας μεγάλης ανατροπής ή μιας μεγάλης αναστάτωσης”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των υπουργών, η οποία κατ’ εξαίρεση αναμεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Την στιγμή που, αντιμέτωποι μ’ αυτή την κατάσταση, “οι συμπατριώτες μας μπορεί να αντιδρούν με πολλή ανησυχία”, ο Μακρόν κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης “να λένε τα πράγματα”, να τα “κατονομάζουν με πολλή σαφήνεια και χωρίς καταστροφολογίες”.

“Περιμένω από την κυβέρνηση να σεβαστεί το λόγο που έχει δοθεί και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι του έθνους”, πρόσθεσε.

“Αυτό που επιθυμώ να μπορέσουμε να κάνουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, είναι να επαναβεβαιώσουμε μια πολύ ισχυρή ενότητα της κυβέρνησης, των δυνάμεων της πλειοψηφίας” γύρω “από μια πορεία που θα μας επιτρέψει να σταθεροποιήσουμε την κυριαρχία μας, τη γαλλική και την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία μας”, πρόσθεσε.

Μπροστά “στην άνοδο ανελεύθερων καθεστώτων” και “την ενίσχυση των αυταρχικών καθεστώτων”, ο πρόεδρος κάλεσε τους υπουργούς του να επιδεικνύουν “σοβαρότητα”, “αξιοπιστία” και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της “δημαγωγίας”.

“Είναι εύκολο να υποσχόμαστε τα πάντα, μερικές φορές να λέμε τα πάντα και ό,τι τύχει. Ας μην υποκύπτουμε σ’ αυτούς τους πειρασμούς, είναι ο πειρασμος της δημαγωγίας. Ανθούν σήμερα σε όλες τις δημοκρατίες, σε ένα περίπλοκο κόσμο που φοβίζει. Μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται γοητευτικό να λέει κάποιος αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν (…), όμως πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε και να θέτουμε το ερώτημα αν είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο”, πρόσθεσε ο Μακρόν χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα συμπεράσματα.

ΑΜΠΕ/aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Μακρόν προειδοποιεί τους Γάλλους: Ήρθε το τέλος της ανεμελιάς και της αφθονίας "

Παρακολουθήσεις: Ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη

Με τη διαδικασία του απορρήτου, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και ενώ το θέμα των παρακολουθήσεων βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Η ακρόαση του κ. Δεμίρη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι απόρρητη, ενώ το θέμα «παρακολουθήσεις» συζητιέται και στην ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες μέρες.

Το άρθρο 43Α του ΚτΒ που προβλέπει πως «οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους». Αυτό σημαίνει πως τηρούνται μεν πρακτικά της συνεδριάσεως, αλλά αυτά δεν διανέμονται. Τα μέλη της Επιτροπής, οι βουλευτές και τα κόμματα έχουν πρόσβαση σε αυτά, μόνο όμως για ανάγνωση και να κρατήσουν σημειώσεις και όχι να λάβουν αντίγραφα.

Στην συνεδρίαση παρίσταται εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δεμίρης αναμένεται να λάβει κατά πλειοψηφία θετική γνώμη από τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ενώ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν ή να δηλώσουν «παρών».

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναμένεται να αποτελέσει μια “προθέρμανση” για όσα θα ακολουθήσουν τόσο στις συζητήσεις της Ολομέλειας – την  Παρασκευή στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, όσο και τη Δευτέρα στην συνεδρίαση για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής- όσο και την ερχόμενη εβδομάδα όταν συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας  για τις ακροάσεις των υπουργών, νυν και πρώην διοικητών της ΕΥΠ, του προέδρου της Αρχής Προστασίας του Απορρήτου και της εισαγγελέως που εποπτεύει την ΕΥΠ, κάτι που έχει ζητήσει η Αντιπολίτευση. 

Ποιος είναι ο Θεμιστοκλής Δεμίρης

Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών. Το διάστημα 1978- 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση “Πολιτικά Θέματα” και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά “Computer Age”, “Plant”, “Equip”, “Αγροτική Περιουσία” Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982. Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη. Το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.

To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου. Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.

Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας. Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.

Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον ‘Αγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.

Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄. Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018. Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρακολουθήσεις: Ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη"

Έτοιμο το ελληνικό σύστημα που τυφλώνει τα τουρκικά drones

Τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά drones δεν είναι σε καμία περίπτωση άτρωτα και όπως έχει αποδειχθεί μπορούν πολύ εύκολα να “τυφλωθούν” ή να παραπλανηθούν από έξυπνα -και φθηνά- ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) βρίσκεται ήδη στο στάδιο των τελικών δοκιμών για την πρώτη ελληνική πλατφόρμα anti-drone.

Η ερευνητική ομάδα είναι έτοιμη να περάσει στο στάδιο των τελικών δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες ενώ, ταυτόχρονα, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρίες για ενδεχόμενη εμπορική του αξιοποίηση.

Τις προηγούμενες μέρες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Δήμας, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) στα πλαίσια του Η2020 Ευρωπαϊκού έργου ALADDIN, συμμετείχε στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση, ενός συστήματος αντι-ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής ΣμηΕΑ, βασιζόμενο σε ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα και ενισχύοντας το με την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες και λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.

Έτσι, ανέπτυξε μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) και ενσωμάτωσε αισθητήρες διαφόρων τύπων για να υλοποιήσει την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελληνικής σχεδίασης για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Δήμας: «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους ταλαντούχους Έλληνες επιστήμονες για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής μας, όπως είναι και η εθνική άμυνα\ασφάλεια. Η ομάδα του ΕΚΕΤΑ, αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη επιστημονική λύση, που αποτελεί την πρώτη ελληνικής σχεδίασης πλατφόρμα anti-drone και βασίζεται σε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα. Σήμερα, παρατηρούμε την ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και των αλγορίθμων στον πυλώνα της ασφάλειας.

Η Ελλάδα με το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο συγκεκριμένο πεδίο. Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο, να συνδέσουμε δηλαδή πιο αποτελεσματικά την εγχώρια παραγόμενη έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα με την Πολιτική Προστασία και την Εθνική Άμυνα».

Το σύστημα συμμετείχε στον διαγωνισμό δεδομένων (data challenge) στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου πάνω στα Στρατιωτικά Συστήματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών (ICMCIS 2021). Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Πρακτορείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ και διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021. Απέσπασε την 1η θέση προτείνοντας έναν ιχνηλάτη, που βασίζεται σε τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης/Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), με μια πρωτοποριακή μέθοδο παρακολούθησης, που βασίζεται στη συσχέτιση και συγχώνευση δεδομένων από πολλούς αισθητήρες.

Σήμερα το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στη φάση της τελειοποίησης του anti-drone συστήματος ως προς τους διαφορετικούς αισθητήρες που αξιοποιούνται (ραντάρ, θερμικές κάμερες και οπτικές κάμερες, μικρόφωνα, ανιχνευτές ραδιοκυμάτων) και τους αλγορίθμους που έχουν αναπτυχθεί, με την ερευνητική ομάδα να είναι έτοιμη να περάσει και στο στάδιο των τελικών δοκιμών του σε πραγματικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρίες για ενδεχόμενη εμπορική του αξιοποίηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του προηγμένου αυτού συστήματος ανίχνευσης πολλαπλών απειλών drones από το ΕΚΕΤΑ, έχει διττή σημασία: τόσο διότι είναι αποτέλεσμα αξιοποίησης της γνώσης που παράγεται στο Ερευνητικό μας Κέντρο, όσο και γιατί προάγει την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης προ όφελος της κοινωνίας, παρέχοντας, εν προκειμένω, καίριες λύσεις στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας της πολιτείας και των πολιτών. Για τους λόγους αυτούς, είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην τελική φάση βελτιστοποίησής του και ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι σύντομα θα προχωρήσουμε στην εμπορική του αξιοποίηση».

Τέλος, ο ερευνητή Βαθμίδας Β΄ του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, Κωνσταντίνος Βότης σημειώνει σε δήλωσή του: «Πλέον μέσω μεθόδων βαθιάς μάθησης (Deep Learning) είναι εφικτή η ανάπτυξη μηχανισμών ακριβείας για την ανίχνευση απειλών από συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ασφάλεια κρίσιμων υποδομών».

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμο το ελληνικό σύστημα που τυφλώνει τα τουρκικά drones"

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Νέες εικόνες με νερά που στάζουν από τις οροφές λόγω των βροχοπτώσεων (ΦΩΤΟ)

Αλγεινές εικόνες καταγράφονται για μια ακόμη φορά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη, καθώς κατά τη διάρκεια της χθεσινής και έντονης βροχόπτωσης έσταζαν νερά από τις οροφές των ολοκαίνουριων κατασκευών.

Όσοι επιβάτες κατευθύνονταν το μεσημέρι της Τρίτης προς τις πύλες του αεροδρομίου αντίκρισαν, όπως φαίνεται και στις εικόνες του ThessToday.gr, τους εργαζομένους να επιχειρούν για αρκετή ώρα να μαζέψουν τα νερά που έσταζαν από την οροφή και να περιορίσουν την ποσότητα του νερού με έναν κουβά και σφουγγαρίστρες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε ένα μήνα περίπου που συμβαίνει μετά τις νεροποντές, και αφορά τις οροφές των κατασκευών Terminal 1 και Terminal 2, τη στιγμή μάλιστα που καταγράφεται καθημερινά ρεκόρ τουριστών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», διαμορφώνοντας έτσι μια δυσάρεστη εικόνα.

Θα επιδιορθωθεί άμεσα

Πηγές του αεροδρομίου «Μακεδονία» αναφέρουν στο ThessToday.gr ότι πράγματι λόγω της βροχόπτωσης έσταζαν τα νερά, και τονίζουν ότι θα επιδιορθωθεί άμεσα το πρόβλημα με τις οροφές ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα που επιφέρουν οι έντονες νεροποντές στο εσωτερικό του αεροδρομίου.

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν αφορά το ίδιο σημείο όπου έσταζαν τα νερά και τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα να τοποθετήσουν μπλε λεκάνες ώστε να συγκεντρωθεί το νερό που έπεσε στο εσωτερικό του αεροδρομίου.

 thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » " Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Νέες εικόνες με νερά που στάζουν από τις οροφές λόγω των βροχοπτώσεων (ΦΩΤΟ)"

Κόρινθος: «Ήθελε να ανέβει στη βάρκα για να ζωγραφίσει»: Πώς έγινε η τραγωδία με την 6χρονη

Όλο το χρονικό της τραγικής υπόθεσης με το θάνατο της μικρής Αμέλιας στην παραλία του Καλαμακίου στην Κόρινθο.

Μέσα από μαρτυρίες, καταθέσεις και πληροφορίες από τους έμπειρους αξιωματικούς του Λιμεναρχείου Ισθμίων ξετυλίγεται όλη η τραγική ιστορία.

Η Αμέλια συνήθιζε το τελευταίο διάστημα, να ανεβαίνει πάνω στη συγκεκριμένη βάρκα και να ζωγραφίζει. Αυτή ήταν η αγαπημένη της ασχολία κάθε φορά που πήγαιναν στην παραλία. Μια αγαπημένη συνήθεια που εξελίχθηκε σε μοιραία.

Όλα ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι, όταν ο Αλβανός πατέρας που είναι σε διάσταση με τη σύζυγο του, πήρε την Αμέλια για να πάνε για φαγητό. Επειδή ο καιρός ήταν άστατος και έκανε κρύο, δεν θα έκαναν μπάνιο και γι' αυτό δεν πήραν μαζί τους μαγιό. Αφού έφαγαν, λένε αυτόπτες μάρτυρες ότι το κοριτσάκι είπε στον πατέρα της να πάνε στη βάρκα.

Εκείνος της είπε ότι δεν έχουν μαζί τους μαγιό, όμως η Αμέλια επέμενε και έτσι δέχθηκε να μπουν στη θάλασσα και να πάνε μέχρι εκεί. Η απόσταση της βάρκας από τη θάλασσα ήταν γύρω στα 25-30 μέτρα και το βάθος του νερού 5-6 μέτρα. Η θάλασσα δε, λόγω της κακοκαιρίας ήταν θολή.

Ο πατέρας, πήρε ένα σωσίβιο - κουλούρα, το φόρεσε στην κόρη του και με τα ρούχα ξεκίνησαν να πάνε στη βάρκα. Μαζί του δεν είχε το κινητό του τηλέφωνο ή άλλα αντικείμενα. Όπως είπε ο πατέρας στους λιμενικούς όταν προσέγγισαν τη βάρκα προσπάθησε να ανεβάσει την Αμέλια στη βάρκα, όμως γλίστρησε, του έφυγε το σωσίβιο και το παιδί βρέθηκε κάτω από τη βάρκα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν βούτηξε για να τη σώσει γιατί είχε άσθμα και δεν θα μπορούσε να κρατήσει την αναπνοή του. Οι λιμενικοί που διενεργούν την προανάκριση, δεν κατάφεραν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες της τραγωδίας γιατί ο Αλβανός δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει επαρκώς.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι γιατί στα 3-4 λεπτά που το κοριτσάκι πνιγόταν εκείνος δεν έκανε οποιαδήποτε κίνηση για να της σώσει τη ζωή.

Αμίλητος έφτασε στον ανακριτή ο πατέρας της 6χρονης

Ενώπιον του εισαγγελέα και ανακριτή οδηγήθηκε σήμερα το πρωί ο πατέρας του 6χρονου κοριτσιού που πνίγηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (22/8) στην παραλία του Καλαμακίου στην Κόρινθο.

Υπενθυμίζεται ότι στον πατέρα της 6χρονης ασκήθηκε δίωξη για θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου την ώρα που παραμένει πλήθος ερωτηματικών σχετικά με τον θάνατο της μικρής Αμέλιας και την αδυναμία του να βοηθήσει το μικρό κορίτσι. Ωστόσο, «φως» στις συνθήκες πνιγμού της 6χρονης αναμένεται να δώσει η σημερινή απολογία του.
 
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πατέρας της 6χρονης

Ανακριτής και Εισαγγελέας αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος με τον περιορισμό της εξόδου από τη χώρα και την παρουσίασή του κάθε πρώτη του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Υπενθυμίζεται ότι στον πατέρα της 6χρονης είχε ασκηθεί δίωξη για θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου.

protothema, korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » " Κόρινθος: «Ήθελε να ανέβει στη βάρκα για να ζωγραφίσει»: Πώς έγινε η τραγωδία με την 6χρονη"

Ρεύμα: Οι αναλυτικές χρεώσεις ανά πάροχο και η τελική τιμή μετά την επιδότηση

Την επιδότηση στο ρεύμα ανά μεγαβατώρα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με τους πολίτες να έχουν βγάλει… κομπιουτεράκια για να υπολογίσουν το πως αυτό θα βοηθήσει την «τσέπη» τους.

Κι αυτό γιατί το νέο σοκ για τις τιμές στο ρεύμα που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν ισχυρό, με τον κόσμο ήδη εδώ και καιρό να ζορίζεται να τα βγάλει πέρα.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση της επιδότησης στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα (από 33,7 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο).
 
Οι χρεώσεις ανά πάροχο και οι εκπτώσεις

Ειδικότερα, κατά σειρά μεριδίου αγοράς για τους πρώτους δέκα προμηθευτές η εικόνα για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

-ΔΕΗ: η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 14,9-16,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή 78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 λεπτά για τις επόμενες, μείον 63,9 λεπτά που είναι η επιδότηση). Είναι ακριβώς η ίδια τελική χρέωση που ίσχυσε τον Αύγουστο, οπότε η αρχική τιμή της ΔΕΗ ήταν 48,6 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 49,8 για τις επόμενες, μείον 33,7 λεπτά που ήταν η επιδότηση του Αυγούστου.

-Protergia: η αρχική τιμή είναι 78,213 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 14,313 μετά την επιδότηση, έναντι 21,213 σεντς που ήταν τον Αύγουστο. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση είναι 77,855 λεπτά και μειώνεται με την επιδότηση στα 13,955.

-Ήρων: η αρχική τιμή στο πρόγραμμα Generous είναι 75 λεπτά και διαμορφώνεται στα 60 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας (20 % ή 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Έτσι με την αφαίρεση και της επιδότησης που είναι 63,9 λεπτά, το τιμολόγιο για τους συνεπείς πελάτες μηδενίζεται (η επιπλέον διαφορά των 3,9 σεντς όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αρμόδιες πηγές της εταιρείας, θα αφαιρεθεί από το πάγιο). Μηδενίζεται μόνο η χρέωση της ενέργειας ενώ οι λοιπές χρεώσεις για δίκτυα, ΥΚΩ, δημοτικά τέλη κλπ. ισχύουν κανονικά. Η χρέωση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Αύγουστο ήταν 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

-Elpedison: η αρχική τιμή κυμαίνεται από 1,0804 – 1,1344 ευρώ ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 4,14-9,54 λεπτά μετά την αφαίρεση της επιδότησης και του loyalty pass (0,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα) που εφαρμόζει η εταιρεία.

-NRG: Αρχική τιμή 74,8-76,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειώνεται σε 10,9 – 12,9 λεπτά με την επιδότηση, έναντι 16,2-23,2 λεπτών που ήταν η χρέωση για τον Αύγουστο.

-Watt+Volt: αρχική τιμή 78,4 λεπτά, μειώνεται σε 14,5 λεπτά με την επιδότηση έναντι 28,3 που είναι το οικιακό τιμολόγιο για τον Αύγουστο.

-Φυσικό Αέριο Ελλάδος: αρχική τιμή 67,9 λεπτά, μειώνεται σε 4 λεπτά μετά την επιδότηση και σε 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες, έναντι 22,6 – 24,6 λεπτών τον Αύγουστο με και χωρίς την έκπτωση συνέπειας αντίστοιχα.

-Volterra: αρχική τιμή 77,8 λεπτά, τελική μετά την επιδότηση 13,9 λεπτά (έναντι 29,3 λεπτών τον Αύγουστο).

-Zenith: αρχική τιμή 68,7 λεπτά, τελική 4,8 λεπτά έναντι 21,8 τον Αύγουστο.

-Volton: αρχική τιμή 98,9 λεπτά (93,96 με έκπτωση συνέπειας), μειώνεται σε 35 λεπτά και 30,06 λεπτά αντίστοιχα, από 22,88 λεπτά τον Αύγουστο.

Αλλαγή κλίμακας χρέωσης στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αλλαγή της κλίμακας των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως τόνισε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στόχος των αλλαγών θα είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης (π.χ. κλιματιστικά, θερμοσυσσωρευτές) που είναι ενεργοβόρες με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μεγάλες καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η κλίμακα για τη χρέωση των ΥΚΩ που εφαρμόζεται σήμερα είναι:

-Για τις πρώτες 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες (1601-200), 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Όλες οι υπόλοιπες (2001 κιλοβατώρες και άνω), 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η νέα κλίμακα όπως ανέφερε ο υπουργός θα είναι μειωμένη κατά 40 – 70 %.

Ωστόσο οι χρεώσεις ΥΚΩ ταυτόχρονα αυξάνονται, καθώς το ΥΠΕΝ προχωρά στη σύσταση μόνιμου “κουμπαρά” για την χρηματοδότηση επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με την επιβολή εισφοράς στις χρεώσεις ΥΚΩ που όπως είπε ο κ. Σκρέκας δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. Συνεπώς στην κλίμακα των χρεώσεων για τις ΥΚΩ όπως θα διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις θα προστεθεί χρέωση 1 λεπτό ανά κλιμάκιο. Το ταμείο (εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου όπως ανέφερε ο υπουργός) θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, πέρα από τον μηχανισμό των επιδοτήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση από πέρυσι το φθινόπωρο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

ΑΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεύμα: Οι αναλυτικές χρεώσεις ανά πάροχο και η τελική τιμή μετά την επιδότηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news