facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Πυροβολισμοί στο ΑΠΘ: Ένας τραυματίας, 8 προσαγωγές

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε νωρίτερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έξω από το τμήμα Θετικών Επιστημών.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 22:00, στην πλατεία Χημείου, πιθανότατα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά από συμπλοκή μεταξύ νεαρών ατόμων.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έπεσαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 23χρονου ομογενή από τη Γεωργία που αυτή την ώρα υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή και απέκλεισαν τον χώρο. Στο σημείο βρέθηκαν τρεις κάλυκες και κηλίδες αίματος.

Η αστυνομία προχώρησε σε 8 προσαγωγές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στο ΑΠΘ: Ένας τραυματίας, 8 προσαγωγές"

ΗΠΑ: Νέα επιστολή κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία

Με κοινή επιστολή προς τη ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή AJC ζητούν να στηριχθεί η τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα ο βουλευτής Κρις Πάπας και προβλέπει την απαγόρευση πώλησης και αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία. 

Οι δυο οργανώσεις, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τονίζουν ότι «οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η Τουρκία διεξάγει προκλητικές και επικίνδυνες ναυτικές ασκήσεις – ενίοτε με αληθινά πυρά – στα ελληνικά χωρικά ύδατα και γύρω από κατοικημένα νησιά.

Παρά την επιθετικότητα της Τουρκίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφραστεί υπέρ της εξέτασης του τουρκικού αιτήματος για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα τεράστιο στόλο πολεμικών αεροσκαφών της.

Η πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία θα υπονόμευε τον αμερικανικό νόμο, τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η Τουρκία ήδη χρησιμοποιεί τον στόλο των αμερικανικών F-16 που διαθέτει για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Μεγάλος αριθμός αναλυτών έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 με τους S400.

Η τροπολογία του Κρις Πάπας απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν κιτ εκσυγχρονισμού και νέα F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας – ειδικά μέσω εδαφικών υπερπτήσεων ή παραβάσεων του ΦΙΡ Αθηνών. Ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε αυτή τη σημαντική τροπολογία».

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Νέα επιστολή κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία"

Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον – Ανοίγουν οι υποψηφιότητες

Το Συντηρητικό κόμμα θα ανακοινώσει τον διάδοχο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά τις ψηφοφορίες μεταξύ των μελών του, με βάση τους κανόνες που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 11/7 από την αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922».

Οι υποψήφιοι θα έχουν περιθώριο μόνο μία ημέρα, την Tρίτη 12 Ιουλίου, για να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους και οι ψηφοφορίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη μέχρι να μείνουν μόνο οι επικρατέστεροι δύο, κάτι που ενδεχομένως να γίνει μέχρι την Δευτέρα. Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει προηγουμένως τη στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών.

Μέχρι σήμερα, 11 στελέχη του κόμματος έχουν ανακοινώσει ότι θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 5 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον – Ανοίγουν οι υποψηφιότητες"

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυξάνονται οι κίνδυνοι περικοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη περικοπή από τη Ρωσία παροχής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup.

O Ιταλός Επίτροπος παραδέχτηκε ότι μια ενδεχόμενη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου, δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση. «Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Στις 13 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις ενδιάμεσες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ΕΕ. Ερωτηθείς αν η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε ότι η αύξηση στις τιμές της ενέργειας επηρεάζουν τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι οι περικοπές της προσφοράς και οι πραγματικές ελλείψεις εφοδιασμού στην ενέργεια θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της, προς το παρόν, «μειωμένης» και «βραδείας» ανάπτυξης. Σημείωσε πάντως ότι «δεν είμαστε σε αρνητικό έδαφος αυτή τη στιγμή», όσον αφορά την ανάπτυξη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται σήμερα να εξετάσουν τη μακροοικονομική κατάσταση εν μέσω «αβεβαιότητας», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας. «Πλέουμε σε ταραγμένα νερά», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Χρειάζεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο συντονισμού, σταθερότητας και ευελιξίας», πρόσθεσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζει τα κράτη-μέλη προς μία δημοσιονομική πολιτική που θα μετατρέψει την καθολική στήριξη σε πιο στοχευμένα και προσωρινά μέτρα, ενώ παράλληλα διατηρεί ενεργοποιημένη τη γενική ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Σε γενικές γραμμές το μήνυμά μας είναι διαφοροποιήστε τις δημοσιονομικές πολιτικές σας ανάλογα με το επίπεδο του χρέους και επικεντρωθείτε σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, σε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα», τόνισε.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυξάνονται οι κίνδυνοι περικοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία"

Η απάντηση της Αθήνας στους αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας (video)

Να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στις τελευταίες φαιδρότητες του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί να φωτογραφηθεί με χάρτη που απεικονίζει ως τουρκικά τα μισά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, καλεί τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ζητεί από τον Τούρκο πρόεδρο να απαντήσει εάν πρόκειται για φαντασιώσεις ή επίσημη θέση της Άγκυρας. Οι παλινωδίες πάντως Ερντογάν αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αμφίβολη θέση της χώρας του στο δυτικό στρατόπεδο.

Προ των πολιτικών ευθυνών του θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον να πάρει ξεκάθαρη θέση και να δηλώσει αν υιοθετεί ή όχι την πρόκληση του εταίρου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος εμφανίστηκε να παραλαμβάνει από τους Γκρίζους Λύκους πίνακα με χάρτη, που εμφανίζει το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Προσέξτε καλά αυτόν τον χάρτη. Κρήτη, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, όλα αυτά τα νησιά προσαρτημένα στην Τουρκία. Ένα παραλήρημα από τους εξτρεμιστές ή η επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Ακόμη μία πρόκληση ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν οφείλει να ξεκαθαρίσει την θέση του απέναντι στις γελοιότητες του μικρότερου κυβερνητικού του εταίρου».

Μετά την καθολική ελληνική αντίδραση, οι «Γκρίζοι Λύκοι» επανήλθαν, οξύνοντας περαιτέρω το κλίμα και απειλώντας να καταστρέψουν ακόμα και την Αθήνα.

«Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς έχει μείνει στο κενό, είναι ένα άδικο κεκτημένο που απέκτησε η Ελλάδα ως αποτέλεσμα της δημιουργίας μιας de facto κατάστασης διεκδικώντας δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί», αναφέρει η Οργάνωση των Γκρίζων Λύκων Ülkü Ocakları.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε: «Είναι αυτοί οι χάρτες που επιβεβαιώνουν την Ελληνική επιχειρηματολογία. Η Τουρκία προκαλεί με αβάσιμους ισχυρισμούς».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση Μπαχτσελί δεν είναι αποσπασματική.

Όπως ανέφερε ο Διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Ο κ. Μπαχτσελί είναι κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, άρα δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση χωρίς συνεννόηση. Αλλά και στην περίπτωση αυτή είναι άκρως προβληματικό ότι η τουρκική προεδρεία δεν έχει προχωρήσει σε κανένα σχόλιο και δεν έχει εγκαλέσει τον κ. Μπαχτσελί. Σε κάθε περίπτωση και πολύ ορθά η Ελληνική πλευρά έχει αναδείξει το θέμα αυτό που εντάσσεται στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας και που στην πραγματικότητα την εκθέτει διεθνώς».

Ο πρώην υπουργός Εθνικής άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης χαρακτήρισε πρωτόγνωρη και πολύ επικίνδυνη την εξέλιξη, λέγοντας: «Αυτό ξεπερνάει κάθε όριο λογικής και κάθε ρεαλιστική θεώρηση. Είναι μία υπερβολή, η οποία βέβαια μπαίνει σε επικίνδυνα κανάλια».

Την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι προτείνουν σε απαντητική επιστολή τους στους Financial Times να είναι έτοιμο το ΝΑΤΟ να εκδιώξει την Τουρκία από μέλος, με αφορμή τις αξιώσεις του Τούρκου Προέδρου ως προς την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Όπως αναφέρουν οι Μάρκ Γουάλας & Μαντλίν Τζόελσον: «Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιηθούν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής κρατών μελών έως ότου οι ηγέτες τους ευθυγραμμιστούν ξανά με τις αρχές και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα αντιληφθεί την προοπτική των πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών των ενεργειών του».

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές εικόνες από την ρεαλιστική εκπαίδευση της άσκησης «Ποταμία Οδός» έρχονται στο φως από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στην Κρήτη ήδη ξεκίνησε η Ελληνοαμερικανική άσκηση «Poseidon Rage» στην οποία μετέχουν μαχητικά 5ης γενιάς F-35 και που για πρώτη φορά τα stealth αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν βολές με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής «Καράβια», ανατολικά της Πελοποννήσου.

Περιοδείες του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός περιοδεύει στην Ανατολική Αττική και, προτάσσοντας την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων, εκπέμπει νέο σήμα ολοκλήρωσης της τετραετίας.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δέσμευσή μου ισχύει στο ακέραιο. Είναι εθνικά επιβεβλημένο να πορευτούμε στο επόμενο κρίσιμο διάστημα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, την οποία μόνο η σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξασφαλίζει. Δεν φοβόμαστε τίποτα. Όπως διαχειριστήκαμε μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα, έτσι θα διαχειριστούμε και τις δυσκολίες που έρχονται. Και στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε, με αυτούς οι οποίοι φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να μας θυμίζουν πόσο κακό έκαναν στη χώρα».

«Τα χρήματα τα οποία διατέθηκαν στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασαν κατά πολύ πόρους, οι οποίοι είχαν εκταμιευθεί την προηγούμενη δεκαετία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε σύσκεψη με τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής και έδειξε προς την κατεύθυνση της συνεχούς θωράκισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Έχουμε μπροστά μας και μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 50 χρόνια και για την οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε, ως κεντρική Κυβέρνηση, τις σχετικές εφεδρείες για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, φορείς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού ήταν τα εργοτάξια για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας- Παιανίας.

Στο λιμάνι της Ραφήνας ενημερώθηκε για τα σχέδια αναβάθμισης των υποδομών, ενώ επισκέφθηκε και το διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου δήλωσε πως: «Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι και να μας δώσει και ο τουρισμός τις δημοσιονομικές ανάσες που τόσο χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Στην κατασκήνωση του δήμου Ζωγράφου, στη Ραφήνα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με πρόσφυγες από το ελληνικό χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας.

Η αντιπολίτευση

Πυρά κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να ζητεί προσφυγή στην εθνική κάλπη.

Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε: «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Όποτε και αν γίνουν εκλογές, αυτές είναι καλοδεχούμενες από την πλευρά μας. Άλλωστε τις ζητάμε από τον περασμένο Δεκέμβριο, ακριβώς επειδή είναι κοινωνικό αίτημα και κοινωνική αναγκαιότητα να φύγει αυτή η κυβέρνηση, γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι μία μέρα χαμένη για τη χώρα».

Τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, με τον Κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη να επισημαίνει, μιλώντας στον Σκάι, πως: «Μπορούν να κάνουν κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μαζί».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολίασε πως: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και τα άλλα κόμματα, μιλάνε για “ανάγκη σταθερότητας ενόψει του δύσκολου χειμώνα”, το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι το λαό στο περιθώριο, να επιλέγει κάθε φορά τον “διαχειριστή” του σημερινού αδιέξοδου δρόμου».

Η Ελληνική Λύση αναφέρει ότι: «Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι ο πρωθυπουργός δεν λογοδοτεί στους Έλληνες πολίτες ως οφείλει, αλλά σε “αδιαφανή” συμφέροντα τα οποία και “διαβεβαιώνει” ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης δήλωσε: «Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις του κόσμου από τα σπίτια του».

Διευκρινήσεις ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτογράφηση του Τουρκοκύπριου, Γιασάμ Αγιαβέφε ως Έλληνα πολίτη, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο να δηλώνει:«Τους καλούμε ξανά να κινήσουν όλες τις διαδικασίες αφαίρεσης της τιμητικής πολιτογράφησης και να δώσουν στη δημοσιότητα τη συστατική επιστολή του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απάντησε: «Έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».

Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται ότι θα εντείνουν τις περιοδείες τους σε Αττική και περιφέρεια το επόμενο διάστημα.

Στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, κάθε παραχώρηση του ΝΑΤΟ θα αποτελεί νίκη για τον Ερντογάν και θα τον βοηθήσουν να ενισχυθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, προειδοποιούν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Με προσοχή παρακολουθούν στην Ουάσιγκτον την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, θέμα το οποίο τίθεται μεταξύ άλλων στις επαφές που έχει στην Ουάσικγτον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλωρος.

Ήδη συναντήθηκε με τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού Τζέιμς Μακόνβιλ και την Πέμπτη είναι η συνάντηση με τον ομόλογο του στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ στο Πεντάγωνο. Τα θέματα που τίθενται είναι πολλά και επικεντρώνονται στην στενή αμυντική σχέση των δυο χωρών αλλά όπως καταλαβαίνετε η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι εύλογες ανησυχίες που προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων μπαίνουν εκ των πραγμάτων στο τραπέζι με την ελληνική πλευρά να τονίζει σύμφωνα με πληροφορίες ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί κλιμάκωση ούτε είναι αυτή που προκαλεί.

Επίσης το ελληνοαμερικανικό λόμπι, δηλαδή η οργάνωση ΧΑΛΚ και η αμερικανοεβραϊκή επιτροπή έστειλαν επιστολή στην ολομέλεια της βουλής ζητώντας να στηρίξει και να περάσει την τροπολογία του Κρις Πάπας για να απαγορευθεί η πώληση η η αναβάθμιση των F16.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση της Αθήνας στους αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας (video)"

Ανιστόρητο τουρκικό site προκαλεί: «Τα 3/4 της Κρήτης μας ανήκουν, παράνομη η παρουσία Ελλάδας και ΗΠΑ στο νησί»

Με μία ανιστόρητη και προκλητική προπαγάνδα, το τουρκικό TR Haber παρουσιάζει τα 3/4 της Κρήτης ως… τουρκικά και λέει ότι η παρουσία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στο νησί είναι παράνομες.

Μάλιστα το τουρκικό site παρουσιάζει και σχετικό χάρτη, παίρνοντας την σκυτάλη από τον προκλητικό χάρτη του Μπαχτσελί που παρουσίαζε τουρκικό το μισό Αιγαίο, αλλά και την Κρήτη.

«Τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία! Η παρουσία των ΗΠΑ και της Ελλάδας εκεί είναι παράνομη», είναι ο τίτλος του προκλητικού άρθρου.

«Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά νησιά που ανήκαν στους Τούρκους στο Αιγαίο έμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δωρίστηκαν στους Έλληνες από τις κυρίαρχες δυνάμεις της περιόδου χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου», αναφέρει αρχικά το προκλητικό κείμενο του TR Haber και συνεχίζει

«Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε στο κενό για έναν αιώνα μετά τον πόλεμο, δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί».

Μάλιστα παρουσιάζονται και δηλώσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Ümit Yalım, ο οποίος δήλωσε ότι τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία, όπως κια τα γύρω νησιά τα οποία θα πρέπει να εκκενωθούν άμεσα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανιστόρητο τουρκικό site προκαλεί: «Τα 3/4 της Κρήτης μας ανήκουν, παράνομη η παρουσία Ελλάδας και ΗΠΑ στο νησί»"

Ο Πούτιν δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Ουκρανούς να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα που διευκολύνει την διαδικασία απόκτησης της ρωσικής υπηκοότητας για όλους τους Ουκρανούς πολίτες και το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Προηγουμένως η απλούστευση της διαδικασίας απόκτησης της ρωσικής υπηκοότητας αφορούσε μόνο στους κατοίκους των αυτοανακηρυχθέντων αποσχισθέντων εδαφών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, τις οποίες η Ρωσία υποστηρίζει ότι «απελευθέρωσε» από τον έλεγχο του Κιέβου, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Επίσης και τις κατεχόμενες από την Ρωσία περιοχές της Χερσώνας και Ζαπορίζια, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS,

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Πούτιν δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Ουκρανούς να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα"

Ουκρανία: Στους 31 οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό πολυκατοικίας στο Τσάσιβ Γιαρ

Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό, τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, σε μια πολυκατοικία στο ωριό Τσάσιβ Γιαρ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

«Συνολικά, έχουν ανασυρθεί 30 πτώματα. Εννέα άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια» ανέφερε στο Facebook η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών, προσθέτοντας ότι έχει εντοπιστεί άλλος ένας νεκρός, που όμως δεν έχει ανασυρθεί ακόμη.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Κιρίλ Τιμοσένκο, ανέφερε μέσω του Telegram ότι οι διασώστες της Κρατικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών απομάκρυναν το 65% των ερειπίων, 170 τόνους κατεστραμμένων τμημάτων της πολυκατοικίας». Οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίζονται και επί τόπου βρίσκονται δύο ασθενοφόρα.

Το Τσάσιβ Γιαρ, μια πόλη 12.000 κατοίκων, βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ που αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων, μετά την κατάληψη της διπλανής περιφέρειας του Λουχάνσκ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που έφτασαν την Κυριακή στην περιοχή είδαν το κτίριο να έχει καταρρεύσει εν μέρει και τους διασώστες, με τη βοήθεια ενός σκαπτικού μηχανήματος, να προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκορ Κονασένκοφ υποστήριξε ότι «περισσότεροι από 300» Ουκρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στο Τσάσιβ Γιαρ, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην πολυκατοικία. Υποστήριξε μόνο ότι ένας «πύραυλος υψηλής ακρίβειας» κατέστρεψε ένα «σημείο ανάπτυξης» του ουκρανικού στρατού.

Νωρίτερα σήμερα, έξι πολίτες σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας 17χρονος και ο πατέρας του ενώ από τους 31 τραυματίες οι δύο είναι ανήλικοι, 4 και 16 ετών.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, διευκρίνισε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ότι τα πλήγματα στόχευαν «αποκλειστικά αστικές ζώνες, ένα εμπορικό κέντρο και σπίτια».

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Στους 31 οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό πολυκατοικίας στο Τσάσιβ Γιαρ"

Tούρκος αναλυτής: «Τα αμερικανικά όπλα στην Ελλάδα θα γίνουν η πολεμική μας λεία»!

«Τα αμερικανικά όπλα στην Ελλάδα θα γίνουν η πολεμική μας λεία» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας Τζοσκούν Μπασμπούγ, χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη … «νέο Ζελένσκι».

Μιλώντας σε εκπομπή του CNN Turk ο Μπασμπούγ, παρομοίασε την Ελλάδα με την Ουκρανία, κάνοντας αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. «Στην εξίσωση Ελλάδας και Τουρκίας στην οποία τον Μητσοτάκη τον ονομάζω νέο Ζελένσκι, άραγε μπορεί να τον χρησιμοποιήσουν εδώ ; Θα πέσει στην ίδια παγίδα; Θα είναι επωφελές ο ελληνικός λαός να υπενθυμίσει στον Μητσοτάκη το εξής: Πως η Ουκρανία αυτή την στιγμή παλεύει για την ζωή της. Για αυτό ο Τσίπρας τόνισε πως “Θα μείνουμε οι δυο μας στην μοίρα μας και θα έχουμε πρόβλημα”»  δήλωσε.



Σε άλλο σημείο ο Τούρκος αναλυτής τόνισε τη δύναμη της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αμερικανική παρουσία στην χώρα μας φτάνοντας στη σημείο να υπονοήσει πως αμερικανικές βάσεις και οπλισμός θα είναι εύκολη λεία μετά από τουρκική στρατιωτική επίθεση και πως στα νησιά του Αιγαίου οι Τούρκοι θα χορέψουν … συρτάκι.

«Οι ΗΠΑ εκείνα τα όπλα που κατέβασε στην Ελλάδα, θα υποχρεωθεί μαζί με τις εγκαταστάσεις να μας τα αφήσει εκεί ως πολεμική λεία. Τι είναι οι στρατιώτες της Ελλάδας; Ο Θεός να φυλάει αλλά και στο πιο άσχημο σενάριο. Οι Τούρκοι στρατιώτες θα τους χορέψουν συρτάκι στα νησιά τους» δήλωσε προκλητικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Tούρκος αναλυτής: «Τα αμερικανικά όπλα στην Ελλάδα θα γίνουν η πολεμική μας λεία»!"

Κορονοϊός: Η Moderna αναπτύσσει επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον

Η φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε σήμερα πως αναπτύσσει για το φθινόπωρο δύο επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού: ένα σχεδιασμένο κατά της υποπαραλλαγής ΒΑ.1 και ένα άλλο κατά των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Οι παρασκευαστές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων της Moderna και της Pfizer, αναπτύσσουν επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των ταχέως διαδεδομένων υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον, που εξαπλώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα δισθενή εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν δύο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού: την αρχική από το 2020 και τις νεότερες που έφερε στο προσκήνιο η Όμικρον.

Σύμφωνα με τη Moderna, τα νέα κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο mRNA-1273.214 που αναπτύσσει κατά της παραλλαγής ΒΑ.1, έδειξαν σημαντικά υψηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων εξουδετέρωσης κατά των ταχέως διαδεδομένων ΒΑ.4 και ΒΑ.5 σε σύγκριση με τις παρούσες ενισχυτικές δόσεις.

Το δεύτερο εμβόλιο της εταιρείας, το mRNA-1273.222, στοχεύει στα στελέχη ΒΑ.4/5 και αναπτύσσεται σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η Moderna αναπτύσσει επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον"

Καιρός: Καύσωνας απειλεί την Ευρώπη: 40άρια σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, τι θα γίνει στην Ελλάδα

Πρωτόγνωρο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κύμα καύσωνα επελαύνει στη Γηραιά Ήπειρο, με τον υδράργυρο σε πολλές χώρες να σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς. Ανεπηρέαστη από την  ακραία ζέστη δεν θα μείνει η χώρα μας, με την επόμενη εβδομάδα να προηνύεται δύσκολη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη,  που μίλησε στο protothema.gr, η ανοδος των θερμοκρασιών στην Ελλάδα θα αρχίσει σταδιακά από την Πέμπτη, από τη δυτική ηπειρωτική χώρα.

Όπως επισήμανε ο μετεωρολόγος, τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα δείξει 38 βαθμούς. Σχολιάζοντας τις θερμοκρασίες-καύσωνα που «χτυπούν» την Ευρώπη,  εξήγησε ότι ανεβαίνουν πολύ οι θερμές εναέριες μάζες από τη δυτική Αφρική. 

Πάντως, ενδεικτική των ακραίων θερμοκρασιών που πλήττουν την Ευρώπη είναι η εικόνα στη Βρετανία, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη και στους 40 βαθμούς τις επόμενες ώρες. Ειδικότερα, οι αρμόδιες Αρχές στη Γηραιά Αλβιώνα έχουν εκδώσει ειδική προειδοποίηση για τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επηρεάσουν τη χώρα από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, η κατάσταση συναγερμού ετέθη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

«Όμηρος» του κύματος ακραίας ζέστης, αυτήν την εβδομάδα, και η Ιβηρική Χερσόνησος.

Ήδη στην Πορτογαλία, όπως γράφει ο Guardian, οι θερμοκρασίες είναι 4-5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά - για την εποχή - επίπεδα, με τον υδράργυρο να έχει φτάσει στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε τροχιά ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών και την επόμενη εβδομάδα οι χώρες της Ιβηρικής, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει άλλους επτά βαθμούς και τον υδράργυρο να δείχνει 47 βαθμούς στην Ισπανία, συγκεκριμένα στη Σεβίλλη.

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως και 42 βαθμούς στην Εστρεμαδούρα και 41 στην Ανδαλουσία. Στα βορειοδυτικά, όπου συνήθως δεν κάνει τόση ζέστη, η μέγιστη θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

Ο καύσωνας που ξεκίνησε από την Κυριακή αναμένεται ότι θα κρατήσει 9-10 ημέρες, θα είναι δηλαδή «ένα από τα τρία μεγαλύτερα κύματα που έχει βιώσει η Ισπανία από το 1975», ανέφερε ο Ρουμπέν δελ Κάμπο, ένας εκπρόσωπος της Aemet. Υπενθύμισε εξάλλου ότι τα κύματα καύσωνα έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 12 χρόνια.

Σύμφωνα με την Aemet, οι πιο ακραίες θερμοκρασίες αναμένονται από αύριο μέχρι και την Πέμπτη. Η υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει από τώρα εάν θα σπάσει το απόλυτο ρεκόρ που καταγράφηκε πέρσι τον Αύγουστο στο Μοντόρο και ήταν οι 47,4 βαθμοί Κελσίου.

Στη γειτονική Πορτογαλία ο υδράργυρος έφτασε έως και τους 44 βαθμούς την Κυριακή σε ορισμένες ζώνες, δυσκολεύοντας την κατάσβεση των πυρκαγιών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων, στην κοινότητα Οουρέμ, τέθηκε σήμερα υπό έλεγχο.

Ένα νέο κύμα ζέστης πλήττει στο μεταξύ από σήμερα τη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι αύριο Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 36-38 βαθμών στην κοιλάδα του Ροδανού και στη συνέχεια η ζέστη θα επεκταθεί προς τα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια. Δεν αποκλείεται από την Κυριακή και μετά να εξελιχθεί σε κύμα καύσωνα (υψηλή θερμοκρασία μέρα και νύτα).

Σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Λεάς, της Météo-France, το φαινόμενο θα διαρκέσει 8-10 ημέρες και η κορύφωσή του αναμένεται «μεταξύ Σαββάτου και Τρίτης», 19 Ιουλίου.

Το κύμα καύσωνα έχει πλήξει και την Ιταλία, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται πάνω από 40 βαθμούς, ενώ θα περάσει κι από περιοχές της Γερμανίας. 

Στην Ελλάδα, η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από το Σαββατοκύριακο, με τη χώρα μας να «ψήνεται» την επόμενη εβδομάδα και τις θερμοκρασίες ενδεχομένως να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς. 

Όπως έγραψε στο Twitter ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, «οι αέριες μάζες της Δυτικής Ευρώπης αν και κινούνται ανατολικότερα δεν θα μας επηρεάσουν, λόγω της παρουσίας του μελτεμιού στα ανατολικά. Στη δυτική Ελλάδα εμφανής η άνοδος της θερμοκρασίας το σαββατοκύριακο».

H πορεία της σταδιακής ανόδου της θερμοκρασίας φαίνεται και στο σχεδιάγραμμα που έχει αναρτήσει ο ειδικός, Σάκης Αρναούτογλου, στο Facebook. 

arnaotoglou

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες από την ΕΜΥ

Ο καιρός την Τρίτη

Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικοί όμβροι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 5 με 6 και βαθμιαία από το μεσημέρι στα ανατολικά τμήματά του τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά και θα φτάσει τοπικά έως τους 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά και από αργά το βράδυ στη δυτική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και τοπικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά από το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και από το μεσημέρι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 με 4 και το πρωί και το βράδυ τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη

Στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στην Πελοπόννησο καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη 6 με 7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Πέμπτη

Στα βορειοανατολικά λίγες παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο Αιγαίο 6 με 7 και στo νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.

Πρόγνωση για την Παρασκευή 

Σχεδόν αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Προοπτική για το Σάββατο και την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Την Κυριακή στα βορειοανατολικά ορεινά υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και την Κυριακή πιθανόν πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως την Κυριακή στα δυτικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καιρός: Καύσωνας απειλεί την Ευρώπη: 40άρια σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, τι θα γίνει στην Ελλάδα"

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Δωδεκάνησα, Σάμο – Ικαρία και Λασίθι αύριο Τρίτη (12/7)

Τρεις είναι οι περιφέρειες και ενότητες της Ελλάδας που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για αύριο Τρίτη (12.7.2022), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις εξής περιοχές:

  • Δωδεκάνησα
  • Σάμος – Ικαρία
  • Λασίθι (Περιφέρεια Κρήτης)

Παράλληλα η ΓΓΠΠ απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Η ΓΓΠΠ σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επιπλέον η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
  • Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Δωδεκάνησα, Σάμο – Ικαρία και Λασίθι αύριο Τρίτη (12/7)"

Έτοιμο το ελληνικό σύστημα που «τυφλώνει» τα τουρκικά drones

Τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά drones δεν είναι σε καμία περίπτωση άτρωτα και όπως έχει αποδειχθεί μπορούν πολύ εύκολα να “τυφλωθούν” ή να παραπλανηθούν από έξυπνα -και φθηνά- ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) βρίσκεται ήδη στο στάδιο των τελικών δοκιμών για την πρώτη ελληνική πλατφόρμα anti-drone.

Η ερευνητική ομάδα είναι έτοιμη να περάσει στο στάδιο των τελικών δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες ενώ, ταυτόχρονα, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρίες για ενδεχόμενη εμπορική του αξιοποίηση.

Τις προηγούμενες μέρες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Δήμας, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ) στα πλαίσια του Η2020 Ευρωπαϊκού έργου ALADDIN, συμμετείχε στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση, ενός συστήματος αντι-ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής ΣμηΕΑ, βασιζόμενο σε ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα και ενισχύοντας το με την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες και λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.

Έτσι, ανέπτυξε μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) και ενσωμάτωσε αισθητήρες διαφόρων τύπων για να υλοποιήσει την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελληνικής σχεδίασης για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Δήμας: «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους ταλαντούχους Έλληνες επιστήμονες για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής μας, όπως είναι και η εθνική άμυνα\ασφάλεια. Η ομάδα του ΕΚΕΤΑ, αναπτύσσει μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη επιστημονική λύση, που αποτελεί την πρώτη ελληνικής σχεδίασης πλατφόρμα anti-drone και βασίζεται σε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα. Σήμερα, παρατηρούμε την ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και των αλγορίθμων στον πυλώνα της ασφάλειας.

Η Ελλάδα με το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο συγκεκριμένο πεδίο. Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο, να συνδέσουμε δηλαδή πιο αποτελεσματικά την εγχώρια παραγόμενη έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα με την Πολιτική Προστασία και την Εθνική Άμυνα».

Το σύστημα συμμετείχε στον διαγωνισμό δεδομένων (data challenge) στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου πάνω στα Στρατιωτικά Συστήματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών (ICMCIS 2021). Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Πρακτορείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ και διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021. Απέσπασε την 1η θέση προτείνοντας έναν ιχνηλάτη, που βασίζεται σε τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης/Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), με μια πρωτοποριακή μέθοδο παρακολούθησης, που βασίζεται στη συσχέτιση και συγχώνευση δεδομένων από πολλούς αισθητήρες.

Σήμερα το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στη φάση της τελειοποίησης του anti-drone συστήματος ως προς τους διαφορετικούς αισθητήρες που αξιοποιούνται (ραντάρ, θερμικές κάμερες και οπτικές κάμερες, μικρόφωνα, ανιχνευτές ραδιοκυμάτων) και τους αλγορίθμους που έχουν αναπτυχθεί, με την ερευνητική ομάδα να είναι έτοιμη να περάσει και στο στάδιο των τελικών δοκιμών του σε πραγματικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρίες για ενδεχόμενη εμπορική του αξιοποίηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του προηγμένου αυτού συστήματος ανίχνευσης πολλαπλών απειλών drones από το ΕΚΕΤΑ, έχει διττή σημασία: τόσο διότι είναι αποτέλεσμα αξιοποίησης της γνώσης που παράγεται στο Ερευνητικό μας Κέντρο, όσο και γιατί προάγει την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης προ όφελος της κοινωνίας, παρέχοντας, εν προκειμένω, καίριες λύσεις στον τομέα της ασφάλειας και προστασίας της πολιτείας και των πολιτών. Για τους λόγους αυτούς, είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην τελική φάση βελτιστοποίησής του και ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι σύντομα θα προχωρήσουμε στην εμπορική του αξιοποίηση».

Τέλος, ο ερευνητή Βαθμίδας Β΄ του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, Κωνσταντίνος Βότης σημειώνει σε δήλωσή του: «Πλέον μέσω μεθόδων βαθιάς μάθησης (Deep Learning) είναι εφικτή η ανάπτυξη μηχανισμών ακριβείας για την ανίχνευση απειλών από συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ασφάλεια κρίσιμων υποδομών».

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμο το ελληνικό σύστημα που «τυφλώνει» τα τουρκικά drones"

Μπακογιάννης: Το Γκάζι δεν είναι Μύκονος, καμία άδεια δεν προβλέπει μουσική έως τις 7 το πρωί

«Οι άδειες που παρέχονται στα καταστήματα, θέτουν συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και πουθενά δεν προβλέπεται μουσική στις 6:30 και 7:00 το πρωί» διαμήνυσε μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης τη Δευτέρα (11/7) ξεκαθαρίζοντας πως «το Γκάζι δεν είναι Μύκονος».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών σε αυτήν την πόλη, σέβονται τους κανόνες, σέβονται τους νόμους, σέβονται τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες. Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις. Σ’ αυτές, ο δήμος Αθηναίων θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του. Και αυτή είναι μια κεντρική απόφαση, η οποία έχει ληφθεί από τη δημοτική μας παράταξη, κι από μένα προσωπικά, τολμώ να σας πω. Ξέρω ότι έχουμε τη στήριξη του Δ. Σ. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να εκβιάζεται ή να απειλείται ο δήμος Αθηναίων» ήταν απάντηση που έδωσε μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στο Γκάζι.

«Εξαντλούμε όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και σφραγίζουμε τα καταστήματα. Έχει ήδη γίνει σε κάποιες περιπτώσεις και θα γίνεται όπου είναι απαραίτητο. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, κάθε δυνατότητα που μάς δίνει ο νόμος. Δεν πρόκειται να διστάσουμε» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας στην πόλη υπογράμμισε ότι από τότε που τέθηκε δημόσια το θέμα, έχει υπάρξει βελτίωση. «Βεβαίως, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Εγώ είμαι πάρα πολύ προσεκτικός στις δημόσιες μου δηλώσεις και επιλέγω συνειδητά να είμαι» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ευχαρίστησε επίσης για μία ακόμη φορά τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. που επιτελούν το καθήκον τους κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς και τους ανθρώπους της Δημοτικής Αστυνομίας. «Θα ήθελα να κρατήσετε δύο πράγματα: Πρώτον, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους Έλληνες αστυνομικούς οι οποίοι πραγματικά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους και με τις δυνατότητες που τους παρέχονται. Και δεύτερον, πως και ο Δήμος Αθηναίων πραγματικά έχει ξεπεράσει τις θεσμικές αρμοδιότητες του και προσπαθεί να βάλει “πλάτη”. Και αυτό το κάνουμε σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε γειτονιά».

«Το περασμένο εξάμηνο η Αθήνα έκλεισε 164 φορές» Κώστας Μπακογιάννης

Τέλος, σε ό,τι αφορά την παρέμβασή του για τις πορείες και τις αθλητικές διοργανώσεις στην πόλη, ο Κώστας Μπακογιάννης, σημείωσε: «Τα στατιστικά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λένε ότι το περασμένο εξάμηνο, η Αθήνα έκλεισε 164 φορές. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν πάει άλλο, αυτή είναι μία κατάσταση η οποία δεν είναι βιώσιμη. Εμείς λοιπόν είπαμε τρία πράγματα: Πρώτον ότι δεν πρέπει να επιτρέπονται οι αθλητικές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις τις εργάσιμες ημέρες και εργάσιμες ώρες. Προφανώς, κανείς δεν αμφισβητεί την πολύ καλή πρόθεση των διοργανωτών και κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι σημαντικές διοργανώσεις, όμως θα πρέπει ταυτόχρονα διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της πόλης».

«Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία ταυτόχρονα θα διασφαλίζει ότι δε θα γίνεται τίποτα στα όρια του δήμου, χωρίς την άδεια του δήμου της Αθήνας. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο προφανές. Και τρίτον, ότι έχουμε ένα νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί και φέρνει μία λογική στις πορείες και τις διαμαρτυρίες. Δεν αρνείται το δικαίωμα κανενός, το αντίθετο. Λέει, όμως, ότι πρέπει να υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας: Ανάλογα με το πόσοι είστε, τόσες λωρίδες θα καταλαμβάνετε. Αυτός ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί» συμπλήρωσε κλείνοντας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπακογιάννης: Το Γκάζι δεν είναι Μύκονος, καμία άδεια δεν προβλέπει μουσική έως τις 7 το πρωί"

Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: Προσοχή! Στέλνουν παραπλανητικά e-mails με το όνομά μας

Για παραπλανητικά e-mail κάνει λόγο το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του βρίσκεται σε εξέλιξη αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

«Τα μηνύματα στέλνονται από διάφορους λογαριασμούς e-mail όπως π.χ. marketing@rolatrek.com.br και administrativo@lbc.com.br αλλά χρησιμοποιούν ως εμφανιζόμενο όνομα το όνομα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας ή κάποιο παρόμοιο και σκοπό έχουν να σας προτρέψουν να ανοίξετε κάποιο συνημμένο έγγραφο που περιλαμβάνει κάποιον ιό ή να πατήσετε κάποιον σύνδεσμο που οδηγεί σε κακόβουλο λογισμικό ή σε σελίδα Phishing που προτρέπει στην εισαγωγή προσωπικών κωδικών.

Πολλές φορές γράφουν το εξής: Please see/review attached. Thanks».

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, παρακαλεί εάν λάβετε τέτοιο μήνυμα διαγράψτε το χωρίς περαιτέρω ενέργειες.

Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που πιστεύετε πως έχετε κάνει εισαγωγή κωδικών σε σελίδα Phishing, θα πρέπει να αλλάξετε κωδικό άμεσα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: Προσοχή! Στέλνουν παραπλανητικά e-mails με το όνομά μας"

ECDC-ΕΜΑ: Σύσταση για 2ο αναμνηστικό εμβολιασμό στις ηλικίες 60-79 ετών

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστούν τη δεύτερη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων Covid-19 σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Όπως αναφέρουν ECDC και ΕΜΑ, καθώς ένα νέο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, με αυξανόμενα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, είναι κρίσιμο οι αρχές δημόσιας υγείας να λαμβάνουν υπόψη τους άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών καθώς και ευάλωτα άτομα κάθε ηλικίας για δεύτερη αναμνηστική δόση, η οποία θα μπορούσε να χορηγηθεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη. Επισημαίνεται η εστίαση σε άτομα που έχουν λάβει την προηγούμενη ενισχυτική δόση εδώ και πάνω από 6 μήνες. Τον Απρίλιο ECDC και ΕΜΑ είχαν συστήσει τη δεύτερη ενισχυτική δόση για άτομα άνω των 80 ετών. Τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των νοσηλειών για Covid-19, τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους, στο πλαίσιο των αναδυόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Όσον αφορά στη δεύτερη ενισχυτική δόση στον ευρύτερο πληθυσμό, ECDC και ΕΜΑ σημειώνουν ότι προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα κάτω των 60 ετών που δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να υποστηρίζουν την πρώιμη δεύτερη ενισχυτική δόση σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή σε εκείνους που εργάζονται σε οίκους μακροχρόνιας φροντίδας, εκτός εάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Ωστόσο, όσοι διαμένουν σε οίκους μακροχρόνιας φροντίδας είναι πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για δεύτερη αναμνηστική, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Το ECDC και ο EMA ζήτησαν από τις αρχές δημόσιας υγείας σε όλη την ΕΕ να προχωρήσουν στον σχεδιασμό για πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις κατά την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας, ενδεχομένως συνδυάζοντας τους εμβολιασμούς για την Covid-19 με εκείνους για τη γρίπη.

Οι Εθνικές Τεχνικές Συμβουλευτικές Ομάδες Εμβολιασμού (NITAG) θα λάβουν τελικά εθνικές αποφάσεις σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να λάβουν δεύτερες ενισχυτικές δόσεις, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στις χώρες τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC-ΕΜΑ: Σύσταση για 2ο αναμνηστικό εμβολιασμό στις ηλικίες 60-79 ετών"

Χαλκιδική: Τελευταία ελπίδα το υποβρύχιο drone για τον 28χρονο που παραμένει αγνοούμενος

Άκαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον 28χρονο αγνοούμενο. Οι διασώστες ψάχνουν στη Χαλκιδική σε στεριά και θα θάλασσα…

Υποβρύχιο drone θα συνδράμει τις επόμενες ώρες στην επιχείρηση ερευνών για τον εντοπισμό του 28χρονου τουρίστα από τη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος αγνοείται από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν, κολυμπώντας με δύο φίλους του, παρασύρθηκε από ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, στην παραλία Μύτη, στο Ποσείδι στη Χαλκιδική.

Οι έρευνες παραμένουν, μέχρι στιγμής, άκαρπες και συνεχίζονται σε δύσκολες συνθήκες, καθώς αυτή τη στιγμή πνέουν άνεμοι έντασης πέντε μποφόρ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα, στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα σκάφος του Λιμενικού και δύο παραπλέοντα, ενώ νωρίτερα επιχείρησε από αέρος ελικόπτερο.

Το υποβρύχιο drone διαθέτει η Εθελοντική Διασωστική Ομάδας ΟΦΚΑΘ και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της ομάδας Χρήστος Ράμμος, θα τεθεί σε λειτουργία μόλις υποχωρήσει η ένταση των ανέμων, ενώ η κάμερα του δίνει εικόνα σε βάθος 100 μέτρων και μετωπικά σε μήκος 30 μέτρων.

Ο υπεύθυνος επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αλέξης Λιάμος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δυσκολίες της επιχείρησης, εξηγώντας πως τα πολύ δυνατά θαλάσσια ρεύματα σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες ανοίγουν πάρα πολύ το πεδίο των ερευνών και αυτό αποδεικνύεται και από το πού εντοπίστηκε ο δεύτερος διασωθείς.

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη εξέφρασε ο υπεύθυνος του Συλλόγου Φίλων και Εθελοντών Μονάδων Υγείας Κασσάνδρας Θεμελής Ιερισσιώτης, εξηγώντας ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ ο χθεσινός διασωθείς ενημέρωσε ότι ο φίλος του δεν ήξερε καλό κολύμπι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκιδική: Τελευταία ελπίδα το υποβρύχιο drone για τον 28χρονο που παραμένει αγνοούμενος"

Απεργιακές κινητοποιήσεις 18 έως 20 Ιουλίου σε διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία

Απεργιακές κινητοποιήσεις, από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου, εξήγγειλαν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.

«Προχωρούμε σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της βιωσιμότητας των εργαστηρίων μας καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά», καθώς «δεν υπάρχει καμία δέσμευση για περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά του υπουργού», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Ζητά «την άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του clawback του 2022, ώστε να υπάρξει ανάσα ρευστότητας προς τα εργαστήρια». Διαφορετικά «αδυνατούμε να πληρώσουμε ακόμα και το προσωπικό μας τους προσεχείς μήνες, με άμεσο επακόλουθο, το βέβαιο κλείσιμο των εργαστηρίων μας», προσθέτει.

Επίσης, το Συντονιστικό Όργανο των φορέων ΠΦΥ ζητά «όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις».

«Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς», τονίζει, συμπληρώνοντας ότι η ΠΦΥ χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργιακές κινητοποιήσεις 18 έως 20 Ιουλίου σε διαγνωστικά εργαστήρια, πολυιατρεία"

Το Καλίνινγκραντ θέλει εμπάργκο της Ρωσίας σε Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία ως αντίποινα

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Καλίνινγκραντ πρότεινε σήμερα την πλήρη απαγόρευση στη μεταφορά προϊόντων μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, σε απάντηση στον «αποκλεισμό» που έχει επιβάλει η Λιθουανία στον θύλακα.

«Ως αντίμετρο προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση της μεταφοράς προϊόντων μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας», δήλωσε ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ Αντόν Αλιχάνοφ.

Νωρίτερα η Λιθουανία επέκτεινε τους περιορισμούς στο πέρασμα από το έδαφός της προϊόντων από τη Ρωσία με προορισμό το Καλίνινγκραντ.

Από σήμερα απαγορεύεται η μεταφορά από το λιθουανικό έδαφος προϊόντων όπως η ξυλεία, το αλκοόλ, τα χημικά με βάση το αλκοόλ και το τσιμέντο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τελωνειακής υπηρεσίας της Λιθουανίας.

Απειλεί η Ρωσία

Η Μόσχα προειδοποίησε την Παρασκευή τη Λιθουανία και την ΕΕ ότι θα υιοθετήσει «σκληρά μέτρα» εναντίον τους, αν δεν αποκατασταθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες» η διαμετακόμιση κάποιων προϊόντων από και προς το Καλίνινγκραντ.

Ο ρωσικός θύλακας συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία –χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ– και βασίζεται στη διέλευση από τη Λιθουανία για τα περισσότερα προϊόντα που λαμβάνει από τη Ρωσία. Η Λιθουανία έχει απαγορεύσει τη μεταφορά αγαθών, από και προς τον θύλακα αυτό της Βαλτικής, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ. Η Ρωσία έχει δεσμευτεί να προβεί σε αντίποινα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Καλίνινγκραντ θέλει εμπάργκο της Ρωσίας σε Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία ως αντίποινα"

Παγώνη: Αυξήθηκαν κατά 40% οι εισαγωγές για Covid στα νοσοκομεία

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται ο δείκτης των νοσηλειών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως σημείωσε η ίδια, η αύξηση που έχει καταγραφεί στις εισαγωγές των νοσοκομείων ξεπερνά το 40%, ενώ κρεβάτια non covid έχουν μετατραπεί σε Covid σε όλα τα νοσοκομεία. «Γίνεται ένας πανικός», πρόσθεσε. Επίσης τόνισε ότι τα κρούσματα στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δηλώνονται.

Οι ασθενείς που καταφθάνουν στα νοσοκομεία, όπως είπε η κα. Παγώνη, είναι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα λόγω επιπλοκών που τους προκάλεσαν οι μεταλλάξεις Όμικρον ΒΑ4/5, τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε λιγότερο επικίνδυνες, αλλά πιο μεταδοτικές.

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είναι στη βαλίτσα μας» ενόψει των διακοπών και να χρησιμοποιείται σε χώρους με συνωστισμό τόσο εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς. «Πρέπει να προσαρμοστούμε για να περάσουμε ωραίες διακοπές. Δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητα για να γνωρίζει κάποιος πότε να βάλει τη μάσκα και πότε όχι», σχολίασε.

Εκτίμησε δε ότι τον Αύγουστο ο ιός θα παρουσιάσει εξάρσεις και υφέσεις, ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγώνη: Αυξήθηκαν κατά 40% οι εισαγωγές για Covid στα νοσοκομεία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news