facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους των περιοχών Ηλείας και Αχαΐας

Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους των περιοχών Ηλείας και Αχαΐας. Έξω από τα σπίτια τους βρίσκονται σε Πόρτες, Βάλμη, Κοτρώνα και Καραγιάνεικα.

Χωρίς νερό και ρεύμα και με τις φλόγες σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους παρακολουθούν το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός. Πυροσβέστες , εθελοντές , άνθρωποι του δήμου, και της Περιφέρειας με ό,τι μέσο διαθέτουν επιχειρούν στις διάσπαρτες εστίες.

Έχουν καεί δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους των περιοχών Ηλείας και Αχαΐας"

Άγιοι Ανάργυροι – Αποκάλυψη newsit.gr: Πριν από μόλις ένα μήνα είχαν συλληφθεί για ναρκωτικά και όπλα οι δύο από τους τρεις νεκρούς κακοποιούς

Οι «πρωταγωνιστές» του μακελειού που έγινε το βράδυ του Σαββάτου και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών αλλοδαπών κακοποιών, όχι μόνο ήταν γνωστοί στην Αστυνομία αλλά η τελευταία φορά που βρέθηκαν με χειροπέδες, ήταν μόλις πριν από ένα μήνα!

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr την 1η Ιουνίου, ακριβώς ένα μήνα πριν από το μακελειό δηλαδή, οι δύο από τους τρεις νεκρούς και συγκεκριμένα ο 48χρονος «πιστολέρο» αλλά και ο 46χρονος με τον οποίο είχε κλειστεί το ραντεβού στα Πατήσια, οδηγούνταν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών, για υπόθεση ναρκωτικών.

Η κατηγορία ήταν για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, με τον πρώτο (τον «πιστολέρο») να κατηγορείται και για παράβαση του νόμου περί όπλων!
Η διακίνηση ναρκωτικών

Κατηγορούνταν ότι διακινούσαν μαζί με ένα τρίτο άτομο, ναρκωτικά και συγκεκριμένα ποσότητες κοκαΐνης προς 60 ευρώ το γραμμάριο.

Μάλιστα, η σύλληψή τους είχε γίνει κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας αγοραπωλησίας…

Σε έρευνα που έγινε στο φανοποιείο που εργαζόταν ο 48χρονος, βρέθηκαν μία συσκευασία με κοκαΐνη μέσα σε συρτάρι και άλλες τρεις συσκευασίες μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο.

Στο σπίτι του, οι αστυνομικοί βρήκαν μία μεταλλική ράβδο ενώ στην κατοχή του είχε πάνω από 6.000 ευρώ!

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγιοι Ανάργυροι – Αποκάλυψη newsit.gr: Πριν από μόλις ένα μήνα είχαν συλληφθεί για ναρκωτικά και όπλα οι δύο από τους τρεις νεκρούς κακοποιούς"

Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι ο στρατός αποσύρθηκε από το Λισιτσάνσκ αλλά υπόσχεται ότι «θα επιστρέψει»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε απόψε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Λισιτσάνσκ στο Ντονμπάς, όμως δεσμεύτηκε ότι το Κίεβο θα ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής αυτής, χάρη στην τακτική του στρατού και τα νέα, βελτιωμένα όπλα που θα παραλάβει.

«Εάν οι διοικητές του στρατού μας αποσύρουν ανθρώπους από ορισμένα σημεία του μετώπου, όπου ο εχθρός έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε δύναμη πυρός –κάτι που ισχύει για το Λισιτσάνσκ– αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα», είπε ο Ζελένσκι στο βραδινό, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε χάρη στην τακτική μας, χάρη στις αυξημένες προμήθειες σύγχρονων όπλων», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι ο στρατός αποσύρθηκε από το Λισιτσάνσκ αλλά υπόσχεται ότι «θα επιστρέψει»"

Βρετανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι παραβιάστηκαν οι λογαριασμοί του σε Twitter και YouTube

Ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί του στο Twitter και στο YouTube παραβιάστηκαν την Κυριακή.

Ο λογαριασμός του στρατού στο Twitter (@BritishArmy) έχει αναδημοσιεύσει μια σειρά αναρτήσεων που σχετίζονται με ψηφιακά πιστοποιητικά πνευματικής ιδιοκτησίας (NFT). Στο YouTube ο λογαριασμός μετονομάστηκε σε «Ark Invest» και εμφάνιζε πολλά βίντεο σχετικά με κρυπτονομίσματα.

«Είμαστε ενήμεροι για την παραβίαση των λογαριασμών του στρατού στο Twitter και στο YouTube και είναι σε εξέλιξη έρευνα» για το θέμα, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Ο βρετανικός στρατός έχει 362.000 ακόλουθους στο Twitter ενώ το κανάλι του στο YouTube έχει 177.000 συνδρομητές.

Η Ark Invest είναι το όνομα μιας διεθνούς παγκόσμιας επενδυτικής εταιρείας.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι παραβιάστηκαν οι λογαριασμοί του σε Twitter και YouTube"

Δανία: Πολλοί νεκροί από πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη – Συνελήφθη 22χρονος ύποπτος (video)

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο Field’s στην Κοπεγχάγη την Κυριακή, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης. Ο ύποπτος που έχει συλληφθεί είναι 22χρονος Δανός. Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι του ενός, είπε ο αστυνομικός διευθυντής Σόρεν Τόμασεν. Οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

«Πολύ σοβαρό» χαρακτήρισε το συμβάν με τους πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο Field’s η δήμαρχος της Κοπεγχάγης Σόφι Χ. Άντερσεν. «Δεν ξέρουμε ακόμη με ακρίβεια πόσοι τραυματίστηκαν ή πέθαναν, όμως είναι πολύ σοβαρό», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter. Η δήμαρχος είπε ότι συγκροτήθηκε ένα κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων.

Όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, περίπου 100 άνθρωποι έτρεξαν να φύγουν από το εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Γύρω στις 19.30 (20.30 ώρα Ελλάδας) οι δρόμοι γύρω από το εμπορικό κέντρο είχαν αποκλειστεί και ένα ελικόπτερο πετούσε από πάνω. Πάνοπλοι αστυνομικοί εμπόδιζαν τους περιοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η Έμιλι Γιέπεσεν και η Άστριντ Κόφεντ Γιόργκεσεν, 20 ετών και οι δύο, βρίσκονταν μέσα στο Field’s όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. «Δεν καταλάβαινες τι συνέβαινε. Ξαφνικά επικράτησε χάος. Είχαμε καθίσει για να φάμε και ξαφνικά είδαμε ανθρώπους να τρέχουν. Αρχικά σκεφτήκαμε, γιατί τρέχουν αυτοί; Και μετά ακούσαμε τους πυροβολισμούς», είπε η Γιέπεσεν.

«Όλοι όσοι βρίσκομασταν στο εστιατόριο στριμωχτήκαμε στην κουζίνα και μετά ακούσαμε τρεις ή τέσσερις πυροβολισμούς», είπε η φίλη της.

Το εμπορικό κέντρο Field’s, στη συνοικία Άμαγκερ, βρίσκεται ανάμεσα στο κέντρο της πόλης και το διεθνές αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Λειτουργεί από το 2004 και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στη Δανία.

Ο Βρετανός τραγουδιστής Χάρι Στάιλς επρόκειτο να εμφανιστεί σε συναυλιακό χώρο που απέχει λιγότερο από 1,5 χιλιόμετρο από το εμπορικό κέντρο. Η εταιρεία Live Nation που διοργανώνει τη συναυλία ανέφερε ότι θα γίνει κανονικά, κατόπιν διαβουλεύσεων με την αστυνομία, καθώς οι μισοί θεατές είχαν ήδη μπει στον χώρο.

ΕΡΤ, Reuters, AFP, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δανία: Πολλοί νεκροί από πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στην Κοπεγχάγη – Συνελήφθη 22χρονος ύποπτος (video)"

Η φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας απειλεί σπίτια – Εκκενώθηκαν τρεις κοινότητες

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις Πόρτες Αχαΐας το απόγευμα της Κυριακής συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει τεθεί σε επιφυλακή, ενώ έχουν εκκενωθεί νέες κοινότητες, καθώς η πυρκαγιά απειλεί σπίτια.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φτάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα».

Σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη, «η κοινότητα Λάττα βρίσκεται σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση και ήδη δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα έργου της περιφέρειας ανοίγουν αγροτικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες».

Επίσης, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την κοινότητα Βάλμη, έχοντας μάλιστα πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου 150 μέτρων».

Σημειώνεται ότι στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επίσης, μέχρι την δύση του ηλίου επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την φωτιά:

Πυρκαγιά στην Βάλμη Ηλείας, Κυριακή 3 Ιουλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στην Βάλμη Ηλείας, Κυριακή 3 Ιουλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στην Βάλμη Ηλείας, Κυριακή 3 Ιουλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στην Βάλμη Ηλείας, Κυριακή 3 Ιουλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)
Πυρκαγιά στην Βάλμη Ηλείας, Κυριακή 3 Ιουλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας απειλεί σπίτια – Εκκενώθηκαν τρεις κοινότητες"

Ουκρανία: Ο στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από το Λισιτσάνσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την πόλη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον τελευταίο θύλακα αντίστασής τους στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε απόψε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές».

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ο στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από το Λισιτσάνσκ"

Έφοδος του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα

Έφοδο στην πρεσβεία των ΗΠΑ πραγματοποίησε η αντιεξουσιαστική ομάδα Ρουβίκωνας το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σελίδα του Ρουβίκωνα στο facebook η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Τι λένε στην ανακοίνωση τους:

Εκτιμάται πως σε όλο τον κόσμο μία στις τέσσερις εγκυμοσύνες θα καταλήξει σε εθελούσιο τερματισμό, ανεξαρτήτως συνθήκης. Ένας στους 8 θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνες παγκοσμίως, οφείλεται σε μη ασφαλείς αμβλώσεις. Η απόφαση της 24ης Ιουνίου είναι τιμωρητική, όχι μόνο για εκείνες που επιθυμούν την άμβλωση, αλλά για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν έχουν επιλέξει ελεύθερα και συνειδητά τη μητρότητα ή όχι.

Η επίθεση στις γυναίκες στις ΗΠΑ είναι υπόθεση όλων μας. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας σε ασφαλή δωρεάν και ελεύθερη άμβλωση είναι αδιαπραγμάτευτο. Το δικαίωμα κάθε γυναίκας να ορίζει το σώμα της και τη σεξουαλικότητά της όπως επιθυμεί είναι ένα, ενιαίο και αδιαίρετο. Δεν έχει προύποθέσεις, ούτε εξαιρέσεις.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έφοδος του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα"

Πέθανε η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 83 ετών η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Η Ντίνα Κώνστα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και άνοια, με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να φιλοξενείται σε οίκο για ηλικιωμένους. Η γεννημένη στις 31 Δεκεμβρίου 1938 στη Σάμο ηθοποιός, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις, ενώ έμεινε γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό με ως Ντένη Μαρκορά από τη συμμετοχή της στο σήριαλ "Δύο Ξένοι".

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ την ίδια εποχή εργαζόταν σε εταιρεία χρωμάτων για να πληρώσει τις σπουδές της . Σπούδασε υποκριτική κρυφά από τους γονείς της και είχε καθηγήτρια τη Μαίρη Αρώνη. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελεύθερη Σκηνή το 1965. Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές. Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους που υποδύθηκε ήταν στις σειρές «Τρεις Χάριτες», «Δις Εξαμαρτείν» και το «Σόι μας».

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, επειδή δεν της άρεσε η δέσμευση του γάμου. Είχε αναπτύξει όμως πολιτική δράση και είχε βάλει υποψηφιότητα με τον Συνασπισμό στις Ευρωεκλογές του 1999, στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και στις βουλευτικές εκλογές του 2004.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα"

Καιρός αύριο: Ζέστη και ισχυροί άνεμοι στην Αττική, συννεφιά στη Θεσσαλονίκη – Πού θα πέσουν καταιγίδες

Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα (04.07.2022) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί, ενώ ο υδράργυρος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα δυτικά ηπειρωτικά η μέγιστη 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία οπότε στη δυτική Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, στην Ήπειρο θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί το απόγευμα πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 με 38 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη και ισχυροί άνεμοι στην Αττική, συννεφιά στη Θεσσαλονίκη – Πού θα πέσουν καταιγίδες"

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική: 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα – Μήνυμα εκκένωσης της Βάλμης Ηλείας

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε η Πυροσβεστική, με εκπρόσωπο Τύπου την κ. Τζήμα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα 3 Ιουλίου, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά. Στις 16:15 στη δασική έκταση στην περιοχή Πόρτες, στην Αχαΐα εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 130 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ένα από τα οποία βρίσκεται εκεί για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του χωριού Βάλμη Ηλείας. Η οδηγία ήταν να εκκενώσουν προληπτικά την κοινότητα και να κινηθούν προς την κοινότητα Αγραπιδοχώρι.

Επεσήμανε ακόμη, ότι και αύριο παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και εφιστά την προσοχή όλων.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενημέρωση από την Πυροσβεστική: 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα – Μήνυμα εκκένωσης της Βάλμης Ηλείας"

Η Τουρκία κατέσχεσε ρωσικό εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία

Οι τουρκικές τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν ένα ρωσικό εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά, για τα οποία η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι έχουν κλαπεί, όπως δήλωσε ο σήμερα ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία.

«Έχουμε πλήρη συνεργασία. Το πλοίο βρίσκεται τώρα στην είσοδο του λιμανιού, ενώ κρατείται από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μποντνάρ στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

Ο ίδιος είπε, ότι η τύχη του πλοίου θα αποφασιστεί μετά από συνάντηση των αρμόδιων αρχών που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Τουρκία κατέσχεσε ρωσικό εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία"

Κολωνός: Ανελέητος ξυλοδαρμός 18χρονου από Ρομά - Τον λήστεψαν και τον παράτησαν αιμόφυρτο

Θύμα μιας άγριας συμμορίας Ρομά ληστών έπεσε το βράδυ της Παρασκευής ένας 18χρονος στον Κολωνό.

Οι δέκα ληστές, περικύκλωσαν τον νεαρό και αφού του άρπαξαν ο,τι είχε και δεν ειχε πάνω του, στη συνέχεια τον πέταξαν στο οδόστρωμα και τον «έσπασαν στο ξύλο» χτυπώντας τον ανελέητα με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι και το σώμα.

Το αδιανόητο σκηνικό σημειώθηκε στις 21:30 στην οδό Χατζηαποστόλου. Το θύμα περνούσε απο το Δημοτικό Κολυμβητήριο Κολοκυνθούς, όταν παρατηρεί σε παρακείμενο πάρκο, μια παρέα δέκα περίεργων Ρομά ηλικίας 18-20 ετών.

Όπως κατέθεσε στην Αστυνομία, διαισθάνθηκε τον κίνδυνο και έκανε μεταστροφή για να γλιτώσει. Όμως ήταν ήδη αργά. Οι Ρομά ληστές τον «λοκάρουν» τον ακολουθούν και λίγο πιο κάτω τον μπλοκάρουν περικυκλώνοντας τον.

Ο ένας από αυτούς τον διατάζει να του δώσει ό,τι είχε πάνω του, την ίδια ώρα που ένας δεύτερος βάζει τα χέρια του στην τσέπη και του αρπάζει το κινητό του τηλέφωνο και ένα πακέτο τσιγάρα. Ο 18χρονος διατηρώντας την ψυχραιμία του, είπε στους ληστες: «Εντάξει, πάρτε τα όλα. Δεν θέλω φασαρίες».

Και τότε οι Ρομά αντί να αποχωρήσουν, σπρώχνουν το νεαρό, τον ρίχνουν στο οδόστρωμα και στη συνέχεια πέφτοντας πάνω του, δέκα άτομα με μπουνιές και κλωτσιές τον κάνουν «μαύρο στο ξύλο» χτυπώντας τον ανελέητα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στο σώμα.

Αφού τον εγκαταλείπουν αιμόφυρτο, στη συνέχεια εξαφανίζονται στα στενά της περιοχής.

Την επόμενη μέρα το θύμα της άγριας επίθεσης των Ρομά ληστών, μεταβαίνει στην αστυνομία όπου καταγγέλλει το συμβάν και λαμβάνει σχετικό έγγραφο προκειμένου να εξεταστεί και από ιατροδικαστή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κολωνός: Ανελέητος ξυλοδαρμός 18χρονου από Ρομά - Τον λήστεψαν και τον παράτησαν αιμόφυρτο"

Μεγάλη φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας – Στη μάχη και εναέρια μέσα

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην περιοχές Πόρτες Αχαΐας, σε δασική έκταση, σημαίνοντας συναγερμό στην πυροσβεστική. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι. Θα δοθεί προληπτική απομάκρυνση (112) για τους κατοίκους στο χωριό Βάλμη.

Η φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Κυριακής (03.07.2022). Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Στο σημείο βρίσκονται τόσο επίγεια όσο και εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύονται από Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα, 72 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 25 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Ειδικότερα: 3 Ελικόπτερα, 4 CANADAIR και 4 Tractores, ένα ΑΒ 214 με ΕΜΟΔΕ από Άραξο και συνεχώς αποστέλλονται νέες δυνάμεις. Θα δοθεί προληπτική απομάκρυνση (112) για τους ανθρώπους στο χωριό Βάλμη.

Δείτε βίντεο του tempo24news.gr:

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στις Πόρτες Αχαΐας – Στη μάχη και εναέρια μέσα"

Πυροβολισμοί στα Κάτω Πατήσια: Πέντε ακόμη άτομα εξετάζονται για το περιστατικό - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Πέντε ακόμη πρόσωπα εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ για το περιστατικό πυροβολισμών που εκτυλίχθηκε στα Κάτω Πατήσια. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει ότι τραυματίστηκαν θανάσιμα τρεις αλλοδαποί, 48, 46 και 23 ετών, ενώ έγινε και μια σύλληψη 43χρονης, επίσης, αλλοδαπής.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ακόμη, ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ότι οι αστυνομικοί που δέχθηκαν τα πυρά παραμένουν σε νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στο οποίο μετέβη - αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν - ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Ο 48χρονος, στη θέα των αστυνομικών πυροβόλησε εναντίον τους, τραυματίζοντας τον ένα στο στήθος και στα πόδια και τον δεύτερο στα πόδια» επισημαίνεται από την αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν τα μέλη δύο οικογενειών από την Αλβανία έδωσαν ρντεβού στην οδό Κουρτίδου, στα Κάτω Πατήσια, προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιος εύθυνεται για την εξάρθρωση της σπείρας.



Στο σημείο έφτασε μία Mercedes με οδηγό μία γυναίκα και τον 48χρονο, μία Audi με τρία άτομα, μία μηχανή με ένα και ένα POLO με άλλα τρία άτομα των δύο οικογενειών. Όταν ο πιστολέρο είδε ότι ο αρχηγός της σπείρας δεν ήταν μόνος αλλά συνοδευόταν από άλλα ατομα έβγαλε το πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί. Από τους πρώτους πυροβολισμούς τραυματίστηκε σοβαρά ένας νεαρός που οδηγούσε μηχανή.

Την μοτοσικλέτα ακολουθούσε ο πατέρας του θύματος, με αυτοκίνητο Audi, στο οποίο επέβαιναν ακόμη δύο πρόσωπα.

Ο πατέρας, πάντα σύμφωνα με τις πηγές της ΕΛΑΣ, πυροβόλησε τον δράστη του τραυματισμού του γιού του και τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Ο συνοδηγός του Audi, που προσπάθησε να τρέξει για να καλυφθεί, χτυπήθηκε και τραυματίστηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα χθες στα Πατήσια, από τη έκβαση του οποίου τραυματίστηκαν θανάσιμα 3 αλλοδαποί (48χρονος, 46χρονος και 23χρονος), συνελήφθη αλλοδαπή (43χρονη) και 2 αστυνομικοί νοσηλεύονται τραυματισμένοι στο Γ.Σ.Ν.Α. 401, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Βραδινές ώρες χθες στην περιοχή των Πατησίων 48χρονος αλλοδαπός οδηγώντας αυτοκίνητο, με συνεπιβάτη 43χρονη αλλοδαπή, πυροβόλησε σε βάρος ομάδας αλλοδαπών παρασύροντας τον έναν από αυτούς (23χρονο αλλοδαπό).

Στη συνέχεια η αλλοδαπή, οδηγώντας το όχημα παρέσυρε και αυτή τον 23χρονο, ενώ ο 48χρονος διέφυγε πεζός και με την απειλή όπλου, αφαίρεσε αυτοκίνητο από διερχόμενο οδηγό και κινήθηκε προς την περιοχή των Αχαρνών.

Ακολούθως, εισήλθε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφαίρεσε από τον ιδιοκτήτη, με την απειλή όπλου χρηματικό ποσό. Εξερχόμενος από το κατάστημα εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης οι οποίοι προσπάθησαν να τον ελέγξουν.

Ο 48χρονος, στη θέα των αστυνομικών πυροβόλησε εναντίον τους, τραυματίζοντας τον ένα στο στήθος και στα πόδια και τον δεύτερο στα πόδια. Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί δύο πιστόλια 3 αυτοκίνητα και μια μοτοσυκλέτα και έχουν προσαχθεί και εξετάζονται πέντε ακόμη άτομα.

Οι έρευνες συνεχίζονται και μετά το πέρας, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροβολισμοί στα Κάτω Πατήσια: Πέντε ακόμη άτομα εξετάζονται για το περιστατικό - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ"

Λευκάδα: Φωτιά κοντά στο Πόρτο Κατσίκι – Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Φωτιά εχει εκδηλωθεί στη Λευκάδα σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στο Πόρτο Κατσίκι και στους Εγκρεμνούς. Οι φλόγες καίνε δασική έκταση. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Επί τόπου επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ειδικότερα 32 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 2 πεζοπόρα τμηματα, καθώς και 2 δημοτικές υδροφόρες. Από αέρος 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο για να συνδράμουν στην κατάσβεση από αέρος.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκάδα: Φωτιά κοντά στο Πόρτο Κατσίκι – Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής"

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Κάρυστο και Παιανία

Υπό έλεγχο τέθηκε πριν από λίγο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κάρυστο της Εύβοιας στην περιοχή Κάμπος.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλο, «οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που βρέθηκαν στην περιοχή περιόρισαν τη φωτιά, την έχουν θέσει υπό έλεγχο και ήδη προσπαθούν να ελέγξουν και τις πιθανές αναζωπυρώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρέθηκαν δυνάμεις της πυροσβεστικής από το Αλιβέρι και τη Χαλκίδα με 8 οχήματα, 28 πυροσβέστες και 1 ομάδα πεζοπόρου ενώ σε αυτές τις δυνάμεις βοήθησαν 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη που πραγματοποίησαν πτήσεις και έριξαν νερό.

Παράλληλα βρέθηκαν εκεί υδροφόρα οχήματα των Δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς όπως επίσης και εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παιανία

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην Παιανία Αττικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι επί της οδού Αμπελώνος στην Παιανία Αττικής και έκαιγε χαμηλή βλάστηση και ξερά χόρτα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί απειλή για κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Κάρυστο και Παιανία"

Κορονοϊός: «Κοχλάζει» η Αττική με 6.664 νέα κρούσματα – «Βράζουν» Κρήτη, Θεσσαλονίκη

Το όριο των 7.000 νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό άγγιξε η Αττική. Ψηλά παραμένουν τα ημερήσια κρούσματα στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σημερινό (03.07.2022) απολογισμό του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό η Αττική κατέγραψε 6.664 νέες μολύνσεις από τις 11.629 σε όλη την Ελλάδα, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να σημειώνει τις 1.806.

Ειδικότερα:

Ανατολική Αττική – 848

Βόρειος Τομέας – 1.091

Δυτική Αττική – 225

Δυτικός Τομέας Αθηνών – 833

Κεντρικός Τομέας Αθηνών – 1.806

Νήσων – 101

Νότιος Τομέας Αθηνών – 965

Πειραιώς – 795

Η Θεσσαλονίκη καταγράφει 925 νέα κρούσματα, ενώ η Κρήτη συγκεντρώνει 1.177.

Ο χάρτης της διασποράς ανά γεωγραφική περιφέρεια:

Tέλος, 411 νέες μολύνσεις του Covid-19 είναι υπό διερεύνηση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: «Κοχλάζει» η Αττική με 6.664 νέα κρούσματα – «Βράζουν» Κρήτη, Θεσσαλονίκη"

Άργος: Πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες και οι Ρομά τους... έκλεβαν - Τους πήραν μέχρι και τα κράνη!

Με ένα αναπάντεχο γεγονός βρέθηκαν αντιμέτωποι πυροσβέστες στο Άργος, όταν κλήθηκαν για την κατάσβεση φωτιάς που είχε εκδηλωθεί  στην περιοχή «Καρακάξα» στη Νέα Κίο, καθώς μετά την ολοκλήρωση του έργου τους διαπίστωσαν ότι τους είχαν ληστέψει!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Korinthostv.gr, η πυροσβεστική υπηρεσία Άργους ενημερώθηκε άμεσα για την εκδήλωσή της και στο σημείο έφτασαν  και επιχείρησαν δύο οχήματα με τέσσερις άνδρες.

Όταν εκείνοι βγήκαν από τα πυροσβεστικά οχήματα, άγνωστοι μπήκαν μέσα σε ένα από αυτά  και έκλεψαν τσάντες, πορτοφόλια, προσωπικά αντικείμενα των πυροσβεστών, καθώς και το υπηρεσιακό VHF, το υπηρεσιακό κράνος και άλλα αντικείμενα που βρήκαν στην καμπίνα του πυροσβεστικού οχήματος.

Μετά την κατάσβεση της φωτιάς οι πυροσβέστες μπήκαν στα πυροσβεστικά οχήματα για να φύγουν, τότε  αντιλήφθηκαν ότι έλειπαν  τα προσωπικά τους και τα υπηρεσιακά τους αντικείμενα. Ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα και η ασφάλεια Άργους, μέλη της οποίας έφτασαν στο σημείο για να κάνουν αναζητήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν σε όλο το καταυλισμό και εντόπισε σχεδόν όλα τα κλοπιμαία και τα παρέδωσε στην Πυροσβεστική υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί βέβεια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πυροσβέστες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, όταν σπεύδουν να επιχειρήσουν σε καταυλισμούς Ρομά της περιοχής. Άλλες φορές πάλι έχει τύχει να δεχθούν επίθεση με πέτρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άργος: Πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες και οι Ρομά τους... έκλεβαν - Τους πήραν μέχρι και τα κράνη!"

Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 5 περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Δευτέρα 4 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τον χάρτη  Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Πολίτικη Προστασία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Πολιτική Προστασία πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

 

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίαςπροκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 5 περιφέρειες"

11.629 νέα κρούσματα, 2.197 επαναλοιμώξεις, 26 θάνατοι

Στην ανακοίνωση 11.629 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και 26 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Κυριακή οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ανακοίνωσαν, επίσης, 2.197 επαναλοιμώξεις, με τις οποίες ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 13.789.

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 11.629    15.839 
Κρούσματα σε παιδιά 2.160 2.914
Σύνολο κρουσμάτων 3.719.839   3.708.210 
Επαναλοιμώξεις 24ωρου  2.197 3.128
Νέοι θάνατοι   26  22 + 4*
Σύνολο θανάτων  30.302     30.276    
Διασωληνωμένοι 98 95 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  39  37
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 0
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   265 302
Σύνολο τεστ PCR 11.682.033  11.673.592   
Σύνολο rapid tests   74.038.767  73.970.980 
Τεστ ημέρας  76.228  131.591   
Θετικότητα τεστ 15,25%     12%      

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 6.664 στην Αττική (8.768 χθες).
  • 925 στη Θεσσαλονίκη (1.417 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 848 από την Ανατολική Αττική (1.060 χθες).
  • 1.091 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.377 χθες).
  • 225 από τη Δυτική Αττική (286 χθες).
  • 833 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.143 χθες).
  • 1.806 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.493 χθες).
  • 965 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.191 χθες).
  • 795 από τον Πειραιά (1.113 χθες).
  • 101 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (105 χθες).
Κατανομή

Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 65 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 132 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 7 στην ΠΕ Άνδρου
  • 102 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 85 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 26 στην ΠΕ Άρτας.
  • 315 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 101 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 19 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 43 στην ΠΕ Δράμας.
  • 92 στην ΠΕ Έβρου.
  • 201 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 2 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 86 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 80 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 63 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 538 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 10 στην ΠΕ Θάσου.
  • 56 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 51 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 6 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 165 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 117 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 23 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 67 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 5 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 10 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 300 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 54 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 27 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 47 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 171 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 69 στην ΠΕ Κω.
  • 71 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 319 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 104 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 63 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 32 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 16 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 133 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 131 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 27 στην ΠΕ Μήλου.
  • 48 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 34 στην ΠΕ Νάξου.
  • 77 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 58 στην ΠΕ Πάρου.
  • 43 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 89 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 45 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 144 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 63 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 238 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 21 στην ΠΕ Σάμου.
  • 74 στην ΠΕ Σερρών.
  • 22 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 39 στην ΠΕ Σύρου.
  • 11 στην ΠΕ Τήνου.
  • 97 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 106 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 20 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 43 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 140 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 391 στην ΠΕ Χανίων.
  • 48 στην ΠΕ Χίου.

411 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (765 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "11.629 νέα κρούσματα, 2.197 επαναλοιμώξεις, 26 θάνατοι"

Πάρος: Η Νάουσα χωρίς ρεύμα σχεδόν 24 ώρες – Εκτεταμένη βλάβη και προσπάθειες αποκατάστασης

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η κατάσταση που βιώνουν κάτοικοι και τουρίστες στη Νάουσα της Πάρου. Ο οικισμός παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από το Σάββατο (02.07.2022).

Τεχνικά κλιμάκια εργάζονται όλες αυτές τις ώρες για να επιλύσουν το πρόβλημα στη Νάουσα της Πάρου και να επανέλθει η ηλεκτροδότηση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ζημιά είναι μεγάλη και οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπάρχουσες υποδομές δύσκολα μπορούν να αντέξουν την τεράστια ζήτηση στην περιοχή.

Με τη ζημιά στην ηλεκτροδότηση πιθανώς σχετίζεται και το γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες στο νησί δεν λειτουργούν.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάρος: Η Νάουσα χωρίς ρεύμα σχεδόν 24 ώρες – Εκτεταμένη βλάβη και προσπάθειες αποκατάστασης"

Πανδημία: Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό 19χρονη στο «Σισμανόγλειο»

Αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες, με τους επιστήμονες να προβληματίζονται για τις επαναμολύνσεις. Και όλα αυτά την ώρα που εν μέσω τουριστικής περιόδου το ιικό φορτίο έχει εκτοξευτεί σε νησιά, στα οποία για πρώτη φορά δεν λειτουργούν ξενοδοχεία καραντίνας. Τελευταίο θύμα της πανδημίας μια 19χρονη με υποκείμενα νοσήματα.

Η19χρονη πέθανε μετά από επιπλοκές του κορωνοϊού ενώ νοσηλευόταν σε απλή κλίνη. Η 19χρονη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και είχε κάνει εισαγωγή στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο η υγεία της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πανδημία: Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό 19χρονη στο «Σισμανόγλειο» "

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έπεσε» το Λισιτσάνσκ, ολόκληρο το Λουχάνσκ υπό ρωσική κατοχή, λέει η Μόσχα

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις των αποσχιστών στην Ανατολική Ουκρανία έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Λισιτσάνσκ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε» από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις των αποσχιστών.

Νωρίτερα, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το Λισιτσάνσκ, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να προσθέτει ότι έπληξε στρατιωτικές υποδομές στο Χάρκοβο που βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως επίσης και μία βάση που χρησιμοποιούσαν ξένοι μαχητές στα περίχωρα του Μικολάιφ που βρίσκεται στα νότια της χώρας.

Μετά την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας για την κατάληψη του Κιέβου, η Ρωσία επικέντρωσε τις προσπάθειες της στην εκδίωξη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ που βρίσκονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου οι αποσχιστές που έχουν την υποστήριξη της Μόσχας μάχονταν κατά του Κιέβου, από την πρώτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: «Έπεσε» το Λισιτσάνσκ, ολόκληρο το Λουχάνσκ υπό ρωσική κατοχή, λέει η Μόσχα"

Καραμανλής: Ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια και θα φτάνει στα Μέγαρα

«Πρόκειται για μια νέα γραμμή προαστιακού σιδηροδρόμου, μήκους 36 χλμ, που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια, θα περνά από τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και θα τερματίζει στα Μέγαρα, αξιοποιώντας και την παλιά μετρική γραμμή, η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και περίπου 15 χρόνια» είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, για τον προαστιακό Δυτικής Αττικής, απαντώντας νωρίτερα σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Στόχος είναι η δημοπράτηση του έργου σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «θα γίνει και το έργο της επέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής “Λιόσια-Μέγαρα” μέχρι τον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεγάρων, δηλαδή εντός του οικισμού».

«Ο ΟΣΕ στο υπό δημοπράτηση έργο το έχει προβλέψει με προαίρεση. Απλά δημοπρατούμε σε πρώτη φάση το πρώτο κομμάτι για το οποίο έχουμε ήδη περιβαλλοντική αδειοδότηση» εξήγησε και πρόσθεσε ότι η εν λόγω επέκταση έχει μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων, και σε όλο της το μήκος θα οδεύει εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο.

«Μιλάμε για τη Δυτική Αττική που, δυστυχώς, πρέπει να παραδεχτείτε ότι έχει αποτελέσει μέχρι στιγμής την “πίσω αυλή” της Αθήνας» ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης που επισήμανε ότι ο προαστιακός δεν φτάνει ως την πόλη των Μεγάρων, φτάνει τριάμισι χιλιόμετρα έξω πόλη των Μεγάρων, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Αττικής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καραμανλής: Ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια και θα φτάνει στα Μέγαρα"

Πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία - «Καμπανάκι» και για τη Δευτέρα

Νέα πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής. Συγκεκριμένα, στις φλόγες έχει τυλιχθεί χορτολιβαδική έκταση στην Παιανία Αττικής, επί της οδού Αμπελώνος, όπου έσπευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Και στην Ηλεία φλέγεται αγροτοδασική έκταση στο Χάβαρι, όπου επίσης επιχειρούν επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Προηγήθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κάμπος Καρύστου στην Εύβοια.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών, για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι πολύ υψηλός ή υψηλός, ενώ από χθες είναι σε επιφυλακή η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία.

Όπως ενημέρωσε η ΓΓΠΠ, και αύριο, Δευτέρα, απαιτείται «αυξημένη προσοχή από όλους μας! Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο!», καθώς ο κίνδυνος θα είναι πολύ υψηλός (κατηγορία 4) σε Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία και νησιά ανατ. Αιγαίου, ενώ και σε άλλες περιοχές θα είναι υψηλός.

ΓΓΠΠ
 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία - «Καμπανάκι» και για τη Δευτέρα"

Χατζηδάκης: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις το 2023 – Διαγραφή ανέργων από τον ΟΑΕΔ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης , με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ανακοινώνει αυξήσεις συντάξεων για όλους το 2023, σημειώνοντας ότι θα τις δουν πρώτοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όχι μόνον όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφαλιστικού βίου.

Τονίζει παράλληλα πως «τα περιθώρια του προϋπολογισμού είναι περιορισμένα», μετά τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί τους τελευταίους μήνες.

Το ποσοστό της αύξησης θα είναι ίσο με το μισό του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης, λέει ο υπουργός. Αυτό σημαίνει πάνω από 5% με τα έως τώρα δεδομένα.

Για τα αναδρομικά ξεκαθαρίζει ότι θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι (πάνω από 350.000) που δικαιώνονται με την απόφαση του ΣτΕ, ενώ κρατά κλειστά τα χαρτιά του για όσους δεν είχαν κάνει αγωγές για τις ίδιες περικοπές.

Για τους ανέργους προαναγγέλλει νέα προγράμματα απασχόλησης αλλά και διαγραφές από τα μητρώα αν πουν 3 φορές όχι σε θέση εργασίας.

Το 2023 ξεπαγώνουν αυξήσεις στις συντάξεις. Έχετε πει ότι βάσει νόμου η αύξηση θα καθοριστεί «αυτόματα» βάσει πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης. Τι αύξηση προκύπτει με τα στοιχεία του πρώτου 6μήνου του 2022 και σε ποιο εύρος πιστεύετε ότι θα είναι η αναπροσαρμογή συντάξεων σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν για την πορεία της οικονομίας;

Θα έχουμε πράγματι «ξεπάγωμα», αύξηση δηλαδή, των συντάξεων βάσει της νομοθεσίας. Η αύξηση θα προσδιοριστεί στη βάση του μαθηματικού τύπου που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα διά του δύο. Αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους: Πάρα πολλούς που θα δουν κατευθείαν το κέρδος στην τσέπη τους. Και κάποιους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, και θα την «ροκανίσουν» με τις αυξήσεις αυτές. Αυτοί, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση, ώστε να βγουν και αυτοί κερδισμένοι σε μελλοντικές αυξήσεις! Πέρα από την αύξηση των συντάξεων το 2023, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει και για την πρόθεση κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα από συντάξεις άνω των 12.000€ ετησίως. Αυτό θα είναι μία επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων!

Θα πάτε σε οριζόντια αύξηση (ίδια για όλους τους συνταξιούχους) ή θα ενισχύσετε με μεγαλύτερο ποσοστό τους χαμηλοσυνταξιούχους;
Πρώτον, κατά τεκμήριο οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν μικρότερη προσωπική διαφορά, άρα είναι και οι πρώτοι που θα δουν αύξηση. Δεύτερον, για τους χαμηλοσυνταξιούχους δώσαμε δύο έκτακτα βοηθήματα: ένα τα περασμένα Χριστούγεννα και ένα το Πάσχα. Τρίτον και σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει, πιστεύω, να κρατήσουν οι συνταξιούχοι είναι ότι μετά από πολλά χρόνια μειώσεων και παγώματος των συντάξεων, κινούμαστε σε τροχιά αύξησής τους! Και αυτό μπορεί να το κάνει το κράτος, χωρίς κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά, ακριβώς επειδή η οικονομία -παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις- πάει καλά επί Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι χαμηλοσυνταξιούχοι όσο και το σύνολο των συνταξιούχων θυμούνται πολύ καλά ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν δει μόνο αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ με την κυβέρνηση Τσίπρα είχαν δει μόνο μειώσεις!

Τι σκοπεύετε να κάνετε με τους συνταξιούχους που παρά την αύξηση δεν θα καταφέρουν να μηδενίσουν για μερικά ευρώ την προσωπική διαφορά; Σας απασχολεί η πιθανότητα διαγραφής ενός ποσού από την προσωπική διαφορά όταν για μερικά ευρώ ο συνταξιούχος δεν θα έχει αύξηση στην τσέπη;
Υπάρχουν συγκεκριμένες αντοχές της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα και, μάλιστα, έχουν περιοριστεί λόγω των ενισχύσεων που δόθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας για τον κορονοϊό, αλλά, και πιο πρόσφατα, για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και την ενεργειακή κρίση. Θυμίζω όμως τι έχουμε κάνει για τους συνταξιούχους: Με τον νόμο Βρούτση διορθώσαμε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Χάρη σε αυτή την προσπάθεια είδαν αυξήσεις έως 7% στις τσέπες τους 224.000 συνταξιούχοι, όσοι είχαν 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Τι σημαίνει αυτό; Οτι συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης που το 2019 έπαιρνε 1.000 ευρώ σύνταξη και πήρε 7% αύξηση με τον νόμο Βρούτση, τώρα παίρνει 1.070 ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν μία επιπλέον σύνταξη ετησίως! Επίσης λόγω ν. Βρούτση, άλλοι 550.000 συνταξιούχοι «ροκάνισαν» την προσωπική τους διαφορά και βρίσκονται σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις. Επίσης: Επιστρέψαμε στους συνταξιούχους όπως ήμασταν, φυσικά, υποχρεωμένοι, αναδρομικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Αυξήσαμε το εισόδημά τους μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που πλήρωνε το 22% του εισοδήματός του στην εφορία, τώρα πληρώνει μόνο το 9%! Ηρθη το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, το οποίο μεταφράστηκε σε αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Δώσαμε επίσης αυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων (το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται ανέβηκε από το 40% στο 70%) και στις εθνικές συντάξεις των ομογενών, με τη ρύθμιση που πριν από λίγους μήνες πέρασε από τη Βουλή. Δεν υπερηφανευόμαστε για αυτά, αλλά είναι νομίζω σαφές ότι μόνο αμελητέα δεν είναι όσα κάνουμε για τους συνταξιούχους!

Εχετε βάλει στόχο να «τελειώσετε» με τις εκκρεμείς συντάξεις στο τέλος Αυγούστου. Πόσοι είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν απόφαση για την κύρια σύνταξη και πότε ξεκινά η εκκαθάριση των επικουρικών;

Ας δούμε ποια είναι η πρόοδος μέχρι σήμερα. Οταν ήρθα στο υπουργείο Εργασίας, πριν από ενάμιση χρόνο, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα «βουνό» εκκρεμών συντάξεων. Και κάναμε μία συστηματική προσπάθεια: Με την ομάδα έργου για τις συντάξεις, τον ηλεκτρονικό πύργο ελέγχου για τις εκκρεμότητες, τους 3.000 καινούργιους υπολογιστές, την απλοποίηση της απονομής των συντάξεων, την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων management στον ΕΦΚΑ. Ως αποτέλεσμα, ο ΕΦΚΑ σπάει πλέον το ένα ρεκόρ μετά το άλλο: Το 2021 πιάσαμε ρεκόρ έτους με 225.000 απονομές στις συντάξεις, όταν το 2019 είχαμε 123.000 απονομές. Το 2022 πάμε ακόμη πιο γρήγορα, καθώς με τις 113.000 απονομές του πρώτου πενταμήνου φτάσαμε σχεδόν τις απονομές όλου του 2019. Τώρα τον Μάιο πιάσαμε ρεκόρ μηνός με 30.000 απονομές. Και όλα αυτά, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει 900 λιγότερους υπαλλήλους σε σχέση με πριν! Αυτό που μέτρησε, ήταν το σύστημα με το οποίο κινηθήκαμε. Οπως καταλαβαίνετε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έχουμε ήδη εκκαθαρίσει πλήρως τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις μέχρι το 2018 (πλην όσων χρωστούν φυσικά ή έχουν άλλα νομικής φύσεως θέματα με το Δημόσιο ή τη Δικαιοσύνη), ενώ σε λίγες μέρες θα εκκαθαρίσουμε πλήρως τις αιτήσεις του 2019 και μέσα στο καλοκαίρι θα τελειώσουμε με το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων!
Αυτή η πρόοδος είναι πολύ θετικό νέο και για τις επικουρικές. Στις οποίες υπάρχει ήδη αποκλιμάκωση, αλλά θα τρέξουν πολύ γρηγορότερα από εδώ και πέρα. Τέλος, ένα ακόμη θετικό νέο είναι το λογισμικό που είναι έτοιμο για τις παράλληλες συντάξεις!

Με τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (1403-7/2022) για αναδρομικά επικουρικών και Δώρων, δικαιώνονται οι συνταξιούχοι που έχουν διεκδικήσει τις αντισυνταγματικές περικοπές με αγωγές έως τις 31/7/2020. Το θέμα ενδιαφέρει περί τα 2,5 εκατ. συνταξιούχους εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν έκαναν αγωγές. Μπορείτε να μας πείτε πώς θα πληρωθούν όσοι κέρδισαν και αν σκέφτεστε για λόγους δικαίου να πάρουν ένα μέρος από τα αναδρομικά όσοι δεν έκαναν αγωγές;

Η κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί ήδη από το 2020 σε σχέση με την καταβολή αναδρομικών. Για την απόφαση αυτή έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ουσιαστικά δικαίωσε την κυβέρνηση. Ήταν η τελευταία σε μία σειρά αποφάσεων της Δικαιοσύνης, από τις οποίες κάποιες ήταν θετικές για τους συνταξιούχους που περίμεναν αναδρομικά και κάποιες άλλες όχι. Τώρα που ελήφθη και αυτή, εμείς θα κάνουμε αυτό που είχαμε δεσμευθεί: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Αυτό κάναμε με όλες τις αποφάσεις μέχρι σήμερα (έχει κλείσει θυμίζω το 98% των εκκρεμοτήτων με τα αναδρομικά) και αυτό θα κάνουμε και τώρα!

«Η ανεργία μειώθηκε κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες»

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η μείωση της ανεργίας και τι επιπλέον μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για να αποκλιμακωθεί περαιτέρω στους νέους;
Πριν από έναν περίπου χρόνο, διάφοροι αναλυτές «προέβλεπαν» ότι η ανεργία θα αυξανόταν, όταν έληξαν τα μέτρα στήριξης για την πανδημία. Διαψεύστηκαν οικτρά! Η ανεργία τελικά μειώθηκε κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής, της φορολογικής, της αδειοδοτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της εργασιακής και της ασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξεκίνημα της κρίσης το 2010. Δεν μας αρκεί. Και γι’ αυτό παίρνουμε επιπλέον μέτρα: Προχωρούμε στην επιδότηση 86.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω της ΔΥΠΑ το 2022. Ενθαρρύνουμε τους ανέργους να αναζητήσουν ενεργά εργασία με το επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας). Εισάγουμε το σύστημα των 3 προσφορών εργασίας στον άνεργο (αντίστοιχες με το εργασιακό του προφίλ, τον προηγούμενο μισθό, τον τόπο κατοικίας κτλ.), όπως ισχύει σχεδόν παντού στην Ευρώπη: Εάν ο άνεργος απορρίψει και τις 3 προσφορές, θα διαγράφεται από το μητρώο διότι, προφανώς, δεν ενδιαφέρεται για δουλειά, αλλά για επιδόματα!

«Χαρίζουμε τα μεγάλα λόγια στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς προχωράμε με πράξεις»

Ο πρωθυπουργός ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική, στις 6 Ιουλίου, στην επέτειο 3 χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Σημαίνει αυτό ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι μπορεί να κυριαρχήσει σε ένα πολιτικό πεδίο το οποίο παραδοσιακά και στις περισσότερες χώρες είναι προνομιακός χώρος της Αριστεράς;
Ξέρετε, οι ταμπέλες δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία όταν δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί, ως συνήθως, το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη πλευρά, εφαρμόζει κοινωνική πολιτική στην πράξη: Μειώσαμε την ανεργία από 17,3% το καλοκαίρι του 2019 στο 12,5% τον περασμένο Απρίλιο. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 9,7%, δίνοντας ουσιαστικά έναν πρόσθετο μισθό σε όσους αμείβονται με αυτόν. Η Ελλάδα είναι πλέον στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα των φύλων. Αναβαθμίσαμε την εξυπηρέτηση των πολιτών, με το 1555. Προωθούμε τον Προσωπικό Βοηθό και την Κάρτα Αναπηρίας για τους Αναπήρους. Εχει δρομολογηθεί το Πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς το οποίο στηρίζει τους εργαζόμενους γονείς. Εφαρμόζουμε από προχθές την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, με την οποία κανείς δεν θα μπορεί να «κλέβει» τις ώρες δουλειάς του εργαζόμενου και να παρουσιάζει τα 8ωρα ως 4ωρα! Ξεκινήσαμε όπως ξέρετε από 121.000 υπαλλήλους στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ. Δεν θέλουμε να λέμε μεγάλα λόγια. Τα χαρίζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς προχωρούμε με κοινωνική πολιτική που έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα στις ζωές όσων έχουν ανάγκη!

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Χατζηδάκης: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις το 2023 – Διαγραφή ανέργων από τον ΟΑΕΔ "

Τρίτος νεκρός από την ένοπλη συμπλοκή σε Κάτω Πατήσια και Αγ. Αναργύρους – Το χρονικό της νύχτας τρόμου

Ένα αιματηρό θρίλερ με αρχικά δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, εκτυλίχθηκε αργά χθες το βράδυ σε διάστημα λίγης ώρας σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, με τους περίοικους των περιοχών αυτών να δηλώνουν ακόμα αναστατωμένοι. Σήμερα κατέληξε και ο ένας εκ των τραυματιών που νοσηλευόταν διασωληνωμένος ανεβάζοντας τους νεκρούς στους τρεις.

Αρχικά, στα Κάτω Πατήσια, έγινε συμπλοκή 7 ατόμων που επέβαιναν σε οχήματα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα εξ αυτών και να τραυματιστούν άλλα δύο.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 21:30, στη συμβολή των οδών Γεωργίου Νάζου και Κουρτίδου, στα Κάτω Πατήσια.

Σε αυτό εμπλέκονται άτομα με 3 ΙΧ και μια μοτοσυκλέτα. Μεταξύ τους σημειώνεται ένοπλη συμπλοκή, χωρίς να είναι γνωστοί ακόμη οι λόγοι, κατά την οποία πέφτει νεκρός ο ένας, τραυματίζεται άλλος ένας, ενώ ένας δεύτερος παρασύρεται τραυματίζεται από διερχόμενο ΙΧ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός του ενός ΙΧ πυροβόλησε νεαρό οδηγό μοτοσικλέτας, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά. Την μοτοσικλέτα ακολουθούσε ο πατέρας του θύματος, στο οποίο επέβαιναν ακόμη δύο πρόσωπα, ο οποίος πυροβόλησε τον δράστη του τραυματισμού του γιου του και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο συνοδηγός του, που προσπάθησε να τρέξει για να καλυφθεί, χτυπήθηκε και τραυματίστηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Από τους πυροβολισμούς προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση με τους κατοίκους να περιγράφουν πως έτρεχαν να κρυφτούν.

Κατόπιν ένας εκ των εμπλεκομένων διαφεύγει υπό την απειλή όπλου ακινητοποιεί οδηγό άλλου ΙΧ το παίρνει και διαφεύγει προς τους Αγ. Αναργύρους, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες μπαίνει σε καφέ μπαρ και με σκοπό τη ληστεία.

Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλη κινητοποίηση τη ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των πρωταγωνιστών του περιστατικού.

Ο άνδρας γίνεται αντιληπτός από αστυνομικούς, ακολουθεί καταδίωξη, όπου σκοτώνεται ο δράστης και τραυματίζονται δύο αστυνομικοί. Ο ένας εξ αυτών δέχθηκε τη σφαίρα στον κορμό αλλά το αλεξίσφαιρο γιλέκο την εξοστράκισε στο πόδι του. Ο δεύτερος τραυματίσθηκε στο χέρι.

Oι δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Τους επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Σκούμας.

Ο νεαρός που τραυματίστηκε στα Πατήσια από τις σφαίρες του κακοποιού διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε πολύ σοβαρή κατάσταση, διασωληνώθηκε αλλά τελικά κατέληξε. Στο ίδιο νοσοκομείο διακομίστηκε ο συνοδηγός που τραυματίστηκε.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτος νεκρός από την ένοπλη συμπλοκή σε Κάτω Πατήσια και Αγ. Αναργύρους – Το χρονικό της νύχτας τρόμου"

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέα τιμολόγια από 1η Αυγούστου χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Νέα τιμολόγια ρεύματος θα ανακοινώσουν έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου όλοι οι προμηθευτές, τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί με το συνδυασμό των μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή στη χονδρική και τη λιανική αγορά, να απορροφήσει πάνω από το 70% της αύξησης των τιμών και να “προσγειώσει” το κόστος της κιλοβατώρας κοντά στο επίπεδο του περασμένου φθινοπώρου.

Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά ως προς την τιμή του φυσικού αερίου δεν είναι ευνοϊκές και πηγές της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων, ωστόσο η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αν χρειαστεί, η δαπάνη του προϋπολογισμού για ενεργειακές επιδοτήσεις θα αυξηθεί.
 
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προδιαγράφονται ως εξής:

-Από την Παρασκευή 1η Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του οποίου τίθεται πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, διαφορετικό ανάλογα με την τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές κλπ.) Η διαφορά του πλαφόν από την τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στην οποία θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν την ενέργεια οι προμηθευτές, θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στο κόστος της ενέργειας. Για παράδειγμα αν η ανώτατη τιμή είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η τιμή στο Χρηματιστήριο 240 ευρώ, η διαφορά των 140 ευρώ θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

-Από την 1η Αυγούστου καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές που θα εφαρμόζουν οι προμηθευτές θα είναι ενιαίες (δεν θα υπάρχει δηλαδή όπως τώρα μια βασική χαμηλή τιμή και ξεχωριστά η ρήτρα αναπροσαρμογής). Οι τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου ενώ στο τέλος κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές του μεθεπόμενου (π.χ. στις 31 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου κ.ο.κ.). Οι ονομαστικές τιμές ανά κιλοβατώρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς θα είναι σημαντικά αυξημένες, ωστόσο εκείνο που ενδιαφέρει είναι η τελική τιμή που θα διαμορφώνεται μετά την επιδότηση που θα ορίζει η Πολιτεία.

Μια σημαντική διαφορά που προκύπτει σε σχέση με το ισχύον καθεστώς είναι ότι το σύνολο των επιδοτήσεων θα κατανέμεται με απόφαση της Πολιτείας. Ως τώρα κάθε εταιρεία ενέργειας αξιοποιούσε τα αυξημένα έσοδα από την ηλεκτροπαραγωγή για να χρηματοδοτεί επιδοτήσεις προς τους πελάτες της στην προμήθεια. Στο εξής τα έσοδα θα συλλέγονται και θα κατανέμονται από το κράτος.

Το συνολικό κονδύλι για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου το 2022 μπορεί να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από τα οποία 2,4 δισ. ευρώ δόθηκαν στο πρώτο εξάμηνο και 3,6 δισ. ευρώ προϋπολογίζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πηγές χρηματοδότησης των επιδοτήσεων είναι τα έσοδα από την αγορά (διαφορά χρηματιστηριακής τιμής από τις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών), από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, από την φορολόγηση των επιπλέον εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών με συντελεστή 90% και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, με τις θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά ρεύματος απορροφάται:

– Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.

– Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.

– Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.

– Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

Ο Σύνδεσμος των προμηθευτών ενέργειας εξέφρασε επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα των μέτρων υποστηρίζοντας ότι “είναι αδύνατον να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα για διάστημα ενός μηνός, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της περιόδου, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της προτεινόμενης τροποποίησης να αυξάνει κατακόρυφα τις επισφάλειες που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές και να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς”. Προμηθευτές θέτουν επίσης ζητήματα πρακτικής εφαρμογής σε σχέση, για παράδειγμα, με το δικαίωμα των καταναλωτών που θεσπίζεται, να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς “πέναλτι” και προειδοποίηση και την δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη μαζική μετακίνηση καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι:
  • -Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή η απόφαση για τις ενεργειακές επιδοτήσεις του Ιουνίου οι οποίες προσδιορίζονται ως εξής:
    Για τα οικιακά τιμολόγια επιδότηση 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες, 140 ευρώ από 151-300 κιλοβατώρες και 100 ευρώ πάνω από 300 κιλοβατώρες.
  • Για τις δευτερεύουσες κατοικίες 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, 195 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για αρτοποιεία και επαγγελματικά με ισχύ παροχής έως 35 kva, 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Θα ακολουθήσει ο προσδιορισμός των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο, μήνας κατά τον οποίο εξακολουθεί να ισχύει το παλιό σύστημα λειτουργίας της αγοράς. Η μέση τιμή χονδρικής για το ρεύμα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 240,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 225,07 ευρώ το Μάιο. Σημειώνεται επίσης ότι η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις αρχές Ιουνίου είχε υποχωρήσει στο επίπεδο των 80 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λογαριασμοί ρεύματος: Νέα τιμολόγια από 1η Αυγούστου χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news