facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Τουρκολιβυκό μνημόνιο - Παρίσι: Ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο η συμφωνία

Την καταδίκη της εξέφρασε και η Γαλλία για το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ανακοίνωσε το Παρίσι.

Η θέση του Παρισιού για αυτό το «μνημόνιο κατανόησης» είναι ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης


Τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις εξέφρασε το Βερολίνο, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη δεν έχει καμία νομική ισχύ και δεν δεσμεύει την Αθήνα.

Αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους, δήλωσε ο Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά το μνημόνιο που υπέγραψαν Λιβύη και 'Αγκυρα για τους υδρογονάνθρακες και τόνισε ότι «εάν δύο κράτη συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

Ο κ. Μπούργκερ επιφυλάχθηκε να επανέλθει με αξιολόγηση του θέματος στις λεπτομέρειές του, τόνισε ωστόσο: «Επί της αρχής θα ήθελα να πω ότι αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν κράτη μεταξύ τους να κάνουν συναλλαγές σε βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν δύο μέρη να συνεννοηθούν ότι κάτι τους ανήκει και δεν ανήκει σε κάποιον τρίτο. Εάν σε αυτή την περίπτωση δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση. Αυτό είναι μια αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να συνάψουν συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους. Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω».

Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τη συμφωνία Λιβύης και Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, την αποδοκιμασία της για τη συμφωνία που υπέγραψαν τη Δευτέρα η Τουρκία και η Λιβύη εξέφρασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας της υποχρεώσεις της κυβέρνησης της Λιβύης βάσει του οδικού χάρτη για τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος απάντησε σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, αναφέροντας ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο.

«Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

«Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκολιβυκό μνημόνιο - Παρίσι: Ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο η συμφωνία"

Ένταση στο κέντρο της Αθήνας: Συμπλοκές και δακρυγόνα σε πορεία κατά της ενεργειακής ακρίβειας

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 21:00 της Παρασκευής στην οδό Σταδίου, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης για την ενεργειακή ακρίβεια.

Σύμφωνα με την αστυνομία διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις.

Αυτές, ακολούθως απάντησαν με τη χρήση χημικών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στο κέντρο της Αθήνας: Συμπλοκές και δακρυγόνα σε πορεία κατά της ενεργειακής ακρίβειας"

Μετρό: Το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκινούν τα δρομολόγια Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Αεροδρόμιο

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, θα γίνουν τα εγκαίνια των τριών νέων σταθμών της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά.

Στις 2:00 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα δοθούν σε λειτουργία οι τρεις νέοι σταθμοί της Γραμμής 3 του Μετρό «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό θέατρο» σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ. Την επόμενη ημέρα Τρίτη 11 Οκτωβρίου, θα τεθεί σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185. Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες για τα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό, όπως αυτά διαμορφώνονται από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΣΤΑ.ΣΥ.(www.stasy.gr)

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετρό: Το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκινούν τα δρομολόγια Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Αεροδρόμιο"

Μετρό: Το μεσημέρι της Δευτέρας δίνονται στην κυκλοφορία οι τρεις νέοι σταθμοί στον Πειραιά

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, θα γίνουν τα εγκαίνια των τριών νέων σταθμών της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά. Στις 2 μετά το μεσημέρι, της ίδιας ημέρας θα δοθούν σε λειτουργία οι τρεις νέοι σταθμοί της Γραμμής 3 του Μετρό «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό θέατρο» σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, θα τεθεί σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Πιο αναλυτικά, έχουν σχεδιαστεί οι εξής παρεμβάσεις:

-Η λεωφορειακή γραμμή 831 Αιγάλεω-Πειραιάς ενισχύεται με επιπλέον δρομολόγια καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

-Η λεωφορειακή γραμμή 810 Σχιστό-Κορυδαλλός τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Κορυδαλλός» και θα διασυνδεθεί με την λεωφόρο Πέτρου Ράλλη.

-Η λεωφορειακή γραμμή 830 Αγία Βαρβάρα-Πειραιάς τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Κορυδαλλός».

-Η λεωφορειακή γραμμή 846 Νεάπολη-Νίκαια-Πειραιάς τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Νίκαια».

-Η λεωφορειακή γραμμή 900, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια για να καλύψει την μεταβατική περίοδο μεταξύ της λειτουργίας των σταθμών μετρό «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» και των 3 νέων σταθμών του «Πειραιά», καταργείται.

Οι αφετηρίες και τέρματα των υφιστάμενων λεωφορειακών γραμμών παραμένουν ως έχουν.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185. Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες για τα δρομολόγια της Γραμμής 3 του Μετρό, όπως αυτά διαμορφώνονται από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΣΤΑ.ΣΥ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετρό: Το μεσημέρι της Δευτέρας δίνονται στην κυκλοφορία οι τρεις νέοι σταθμοί στον Πειραιά"

H ενεργειακή κρίση στη Σύνοδο Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για το φυσικό αέριο – Η λύση παραπέμπεται στα τέλη Οκτωβρίου

Κορυφώνεται το μπρα ντε φερ για την ενεργειακή κρίση. Στην άτυπη συνάντησή των ηγετών της Ε.Ε. στην Πράγα, αναζωπυρώθηκαν οι διαφωνίες για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου. Οι ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, με την Γερμανία – κύριο εκφραστή των διαφωνούντων – να προκρίνει τώρα κοινή λύση. Το μόνο στο οποίο συμφωνούν οι ηγέτες είναι πως πρέπει να πέσουν οι τιμές και η λύση παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 -21 Οκτωβρίου.

“Πιο λεπτομερείς προτάσεις θα έρθουν από την Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες” επισήμανε  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σχετικά με το μείζον θέμα της ενέργειας, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως “τα πράγματα κινούνται”.

“Η Επιτροπή θα υποβάλλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Οκτωβρίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα τρία στοιχεία: δηλαδή η μείωση των τιμών, η ύπαρξη ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον μηχανισμό και η έναρξη της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας” πρόσθεσε ο Ντράγκι.

“Αναφερθήκαμε επίσης στη σπουδαιότητα του να δημιουργηθούν σταδιακά, πριν το καλοκαίρι, πλατφόρμες για από κοινού προμήθειες ενεργειακών πόρων “ δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Κοινή λύση προκρίνει τώρα και η Γερμανία μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για την μονομερή προσέγγιση και την πρόθεση να διαθέσει 200 δισ€ αποκλειστικά για τη στήριξη των δικών της νοικοκυριών και επιχειρήσεων

“Την ίδια στιγμή, επισήμανα ότι η Ευρώπη έχει μεγάλη οικονομική ισχύ για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση από το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Next Generation EU.” δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Αν και δηλώνει αισιόδοξος ο Γάλλος Πρόεδρος δεν αμέλησε να αφήσει αιχμές για τη Γερμανία

“Υπήρξαν πολλές συζητήσεις για την οικονομική στήριξη, που πολλά κράτη-μέλη αποφάσισαν, κάποιες φορές με έντονο τρόπο, και προκάλεσαν εντάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες” σημείωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν

Την Τρίτη θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, όπου θα τεθεί στο τραπέζι η πρόταση της Ελλάδας και τεσσάρων ακόμη χωρών για δυναμικο διαδρομο τιμων, ενα δηλαδη ευέλικτο πλαφον στην τιμή του αερίου

“Χαίρομαι γιατί μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, οι προτάσεις έχουν ωριμάσει, η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό ενωμένοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δυνατή που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με βάση την πρόταση Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου, Πολωνίας το ολλανδικό χρηματιστήριο δεν θα έχει πλέον την τελευταία λέξη ,αφού η τελική τιμή θα διαμορφώνεται ανάλογα και με τις τιμές του LNG που διαπραγματεύονται σε άλλα χρηματιστήρια

Σύμφωνα με τις 5 χώρες, αυτό θα διασφαλίσει, υψηλές μεν, αλλά σχετικώς πιο λογικές τιμές στην ενέργεια, ενώ παράλληλα θα ικανοποιεί και την ασφάλεια ενεργειακού ανεφοδιασμού για να μην παγώσει η Ευρώπη. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "H ενεργειακή κρίση στη Σύνοδο Κορυφής: Χωρίς συμφωνία για το φυσικό αέριο – Η λύση παραπέμπεται στα τέλη Οκτωβρίου"

Ενεργειακή κρίση: «Ξεκόβει» τις συζητήσεις για τα 200 δισ. ευρώ ο Σολτς: «Έχουμε λεφτά και το κάναμε»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν τις «παρεξηγήσεις» γύρω από το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει το Βερολίνο για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, υποστήριξε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αφού η Πολωνία και άλλες χώρες επέκριναν τα μέτρα της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «άδικα».

«Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να την θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα. «Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε. «Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε. Αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό, «είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», συνέχισε, λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρουν πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία και θα έπρεπε να ληφθούν παντού», τόνισε εξάλλου ο Γερμανός καγκελάριος. Σχολίασε επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει δαπανηθεί και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιλογές έχουμε».

Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Σολτς είπε ότι η Γερμανία «θα κάνει μια σημαντική συμβολή» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών. Στη σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου στο Βερολίνο θα συζητηθούν μέτρα για το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η Ουκρανία, για την ανοικοδόμηση της οποίας μεταπολεμικά θα χρειαστεί «μια γενιά», όπως είπε.

Προειδοποίησε επίσης. κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη», ενώ θέλησε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία: «οι ευρωπαϊκές χώρες στέκουν αταλάντευτες στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών μετά τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τον περασμένο μήνα. «Για εμάς, αυτά τα ψευδοδημοψηφίσματα είναι ως μη γενόμενα», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενεργειακή κρίση: «Ξεκόβει» τις συζητήσεις για τα 200 δισ. ευρώ ο Σολτς: «Έχουμε λεφτά και το κάναμε»"

Νίκος Αναστασιάδης: «Η ΕΕ να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν είναι αποδεκτή»

Σε παρέμβασή του στις εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Πράγα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη να δράσει η ΕΕ, με τρόπο που να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πως η συμπεριφορά της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Πράγα, είπε ότι κατά το άτυπο Συμβούλιο «οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ είχαν συζητήσεις αναφορικά με τη συνέχιση παροχής οικονομικής, στρατιωτικής και άλλης βοήθειας προς τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία. Συζήτησαν, επίσης, για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα, με τον οικονομικά προσφορότερο τρόπο, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Συζητήθηκαν εξάλλου, λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, ένα φαινόμενο που παρατηρείται, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η ανάγκη στήριξης της αγοράς εργασίας και η προστασία ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τις προτάσεις και τις θέσεις της Κύπρου στα θέματα που συζητήθηκαν και υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος και, βεβαίως, η Κύπρος, στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού στόχου για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Σε αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες αποτελούν εμπόδιο και για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, και βεβαίως, αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη στάση της Τουρκίας, με την οποία υποσκάπτει τις κυρώσεις που εφαρμόζονται από την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να δράσει κατά τέτοιο τρόπο που να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Αναστασιάδης: «Η ΕΕ να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν είναι αποδεκτή»"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο (08/10)

Τοπικές βροχές αναμένονται στην Κρήτη, ενώ σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα Ιόνιο μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βόρεια τους 24 με 25 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 με εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος. Αραιή συννεφιά στα δυτικά από το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις. Στην Κρήτη αυξημένες νεφώσεις και σποραδικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, κατά διαστήματα στα νότια αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο (08/10)"

Πλεύρης: Επιστροφή προστίμων σε ανεμβολίαστους που έκαναν το εμβόλιο

Αφού σημείωσε πως ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού προστατεύει ουσιαστικά και βοηθάει σημαντικά να μην εισάγονται ασθενείς στις ΜΕΘ Covid, ο Θ. Πλεύρης μιλώντας στον AΝΤ1 ανακοίνωσε πως «είμαστε στη λύση του θέματος με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους που εκ των υστέρων εμβολιάστηκαν. Υπάρχουν διαδικαστικά θέματα για να λυθεί. Σε αυτούς τους 30.000 πολίτες, οι οποίοι εμβολιάστηκαν και είχαν πληρώσει το πρόστιμο, αυτό θα διαγραφεί και τα χρήματα θα τους επιστραφούν. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Ο Θάνος Πλεύρης είπε ακόμη πως «ο εμβολιασμός στα άτομα άνω των 60 ετών στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 80%» και ότι «υπάρχει ενδιαφέρον για τα επικαιροποιημένα εμβόλια», σημειώνοντας ότι «αυτό που είπε και ο κ. Τσιόδρας είναι ότι παγκοσμίως υπήρξε υποτίμηση της πανδημίας».

«Με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, η πίεση στις ΜΕΘ είναι πολύ πιο ήπια, ήταν μερικές δεκάδες οι διασωληνωμένοι χθες, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις παλιότερα είχαμε πάνω από 400 διασωληνωμένους», είπε ο Υπ. Υγείας, αναφέροντας πως πλέον το σύστημα κινείται στην κατεύθυνση να μην υπάρχουν κλινικές Covid, αλλά «οι ίδιες οι κλινικές να διαχειρίζονται τα περιστατικά κορωνοϊού. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κρατάει μόνος του κλίνες και να μη δεσμεύουμε κλίνες εμείς κεντρικά».

Απαντώντας σε σχόλια, είπε ότι «ένα σύστημα μετά από 10ετή κρίση διαχειρίστηκε μια κρίση από τους άνδρες και τις γυναίκες του ΕΣΥ και όσοι νοσηλεύτηκαν βρήκαν θεραπεία. Οι ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν παραμένουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είμαστε στις 1.305 κλίνες, οι 200 στον ιδιωτικό τομέα, που τις διαχειρίζεται το δημόσιο με μνημόνιο συνεργασίας. Είμαστε πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«Το ζητούμενο είναι να μη φθάνει κάποιος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ο εμβολιασμός προστατεύει να μη φθάσει κάποιος εκεί», επεσήμανε ο υπ. Υγείας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Επιστροφή προστίμων σε ανεμβολίαστους που έκαναν το εμβόλιο"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της σήραγγας του Αρτεμισίου

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, ανακοινώνεται ότι έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο- Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης από την κατασκευάστρια εταιρεία, στην περιοχή της σήραγγας Αρτεμισίου.

Οι ρυθμίσεις αυτές, περιλαμβάνουν το τμήμα, μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 138,1 και 139,5 (σήραγγα Αρτεμισίου, με κατεύθυνση προς Καλαμάτα) και ειδικότερα:

• Από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 14 του ίδιου μήνα, η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τον κλάδο της σήραγγας, της κατεύθυνσης προς Αθήνα (Αρτεμίσιο Α), από τον οποίο θα εξυπηρετηθούν αμφότερες οι κατευθύνσεις, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας έκαστη.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της σήραγγας του Αρτεμισίου "

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Σηκώθηκα όρθιος και είπα «ό,τι έχω να πω στο λέω κατά πρόσωπο»

Ενταση επικράτησε στο δείπνο της Πέμπτης στην Πράγα, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στην Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώνει το γάντι και να απαντά.

Ο πρωθυπουργός συζητούσε με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ αυτών η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ακούγεται να λέει για το περιστατικό με τον Ερντογάν: «Σηκώθηκα όρθιος και είπα: Ό,τι έχω να πω σου το λέω κατά πρόσωπο».


news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης για Ερντογάν: Σηκώθηκα όρθιος και είπα «ό,τι έχω να πω στο λέω κατά πρόσωπο»"

Τουρκικά drones στην κατεχόμενη Κύπρο έχει στείλει ο Ερντογάν «για να την προστατεύσουν»

Τουρκικά μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που δεν είναι οπλισμένα, καθώς και drones μάχης βρίσκονται στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο για να την προστατεύσουν απ’ όλες τις πλευρές, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην κατεχόμενη Καρπασία, ο Ερντογάν δήλωσε πως τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί επίσης να σταλούν στην περιοχή.

«Επειδή είναι ανάγκη να ασφαλίσουμε τη Βόρεια Κύπρο απ’ όλες τις πλευρές, απ’ όλες τις απόψεις. Είτε δημιουργηθεί βάση είτε όχι, τα αεριωθούμενά μας θα είναι στη Βόρεια Κύπρο αμέσως μόλις απογειωθούν από την ηπειρωτική χώρα μας» πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το Anadolu, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά drones στην κατεχόμενη Κύπρο έχει στείλει ο Ερντογάν «για να την προστατεύσουν»"

Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ (φωτο & video)

Λίγο μετά τις 12:00, ομάδα περίπου 20 ατόμων κινήθηκε από τον πανεπιστημιακό χώρο προς τη διμοιρία των ΜΑΤ που φυλάσσει την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη στο πρώην στέκι του Βιολογικού.

Οι άγνωστοι έριξαν επτά βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς.

Μετά την επίθεση, τα άτομα τράπηκαν σε φυγή.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στο ΑΠΘ (φωτο & video) "

Ν. Μηταράκης: Η ΕΕ να απαιτήσει από την Τουρκία έλεγχο των συνόρων της

«Για ακόμη μια φορά η Τουρκία ακολουθεί τον δρόμο της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού», τόνισε ο Νότης Μηταράκης κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό εσωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ρακουσάν, υπό  τη σκιά των πολύνεκρων ναυαγίων σε Λέσβο και Κύθηρα. «Έχει έρθει η ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, συλλογικά και συντονισμένα να απαιτήσει από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της, όπως ακριβώς προτάσσει το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Mοιράστηκα με τον κ. Ρακουσάν την ανησυχία και το προβληματισμό που μας προκαλεί η μη τήρηση των συμφωνηθέντων από πλευράς Τουρκίας, στην Κοινή Δήλωση του 2016», δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι «προβληματίζει συνολικά την Ευρώπη, η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας και οι πρακτικές εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος».

Από την πλευρά του, ο Τσέχος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακουσάν, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων και  πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω βήματα , κάτι που αποτελεί θέμα στη σύνοδο  MED 5, που ξεκινάει αύριο.

«Η Τσεχία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από το 2015 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με υποδοχή χιλιάδων προσφύγων», επισημαίνει ο κ. Ρακουσάν. 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Μηταράκης: Η ΕΕ να απαιτήσει από την Τουρκία έλεγχο των συνόρων της"

Παρέμβαση Ντογιάκου για το σκάνδαλο της Siemens – Εξετάζει το ενδεχόμενο αναίρεσης της απαλλακτικής απόφασης

Το ενδεχόμενο να ζητήσει την αναίρεση της απαλλακτικής απόφασης για το σκάνδαλο της Siemens εξετάζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, Ισίδωρος Ντογιάκος έχει ζητήσει η απόφαση για το σκάνδαλο της Siemens να τεθεί προς εξέταση και έχει επιφυλαχθεί για την επόμενη κίνηση του.

Προηγήθηκε η παραγγελία του κ. Ντογιάκου σχετικά με πιθανές ευθύνες για το πως κατέληξε σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης να οδηγηθεί στην παραγραφή.

«Πέραν τούτων, αναφέρει στην παραγγελία του ο κ. Ντογιάκος, να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619 του 2019, 4637 του ίδιου έτους και 4855 του 2021» αναφέρει ο κ. Ντογιάκος ζητώντας να εξεταστεί εάν οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες επηρέασαν την παραγραφή την αδικημάτων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Ντογιάκου για το σκάνδαλο της Siemens – Εξετάζει το ενδεχόμενο αναίρεσης της απαλλακτικής απόφασης"

Πόσα παιδιά εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα για covid - στοιχεία ανα περιοχή [Χάρτες]

Το 17,1% των παιδιών 5 – 11 ετών, το 41,3% των εφήβων 12 – 14 ετών και το 53,56% της ηλικιακής ομάδας 15 – 17 ετών έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τον βασικό εμβολιασμό τους στην Ελλάδα. Τα ποσοστά κρίνονται ως χαμηλά σε σχέση με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν περισσότερο προηγμένα συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως αναφέρθηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Αν, μάλιστα, εξαιρεθεί η πρωτεύουσα, που έχει τη μεγαλύτερη κάλυψη, τα ποσοστά πέφτουν περαιτέρω, με τη Βόρεια Ελλάδα να υστερεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (*) που παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μανώλης Σμυρνάκης, ανά ηλικιακή ομάδα:

  • 5 έως 11 ετών: 141.473 παιδιά (19,3% της συγκεκριμένης ομάδας) έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 125.204 παιδιά, ή το 17,1%. Αναμνηστική δόση έχουν κάνει μόλις 8 παιδιά.
  • 12 έως 14 ετών: Έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 147.657 παιδιά (44,55% της ομάδας) και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 137.263 παιδιά, ή το 41,3%. Αναμνηστική δόση έχουν κάνει 47 παιδιά
  • 15 έως 17 ετών: Τουλάχιστον μία δόση έχουν κάνει 191.972 παιδιά (58,2% της ομάδας). Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 176.745 παιδιά, ή το 53,6%. Αναμνηστική δόση έχουν κάνει 4.506 παιδιά, δηλαδή το 1,4% της ηλικιακής ομάδας.

(*) Πηγή: ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στοιχεία έως 27/9

Τα ποσοστά της Ελλάδας είναι υψηλότερα συγκριτικά με χώρες όπως π.χ. η Κροατία που έχει ποσοστά εμβολιασμού περίπου 20% στους εφήβους 15 ως 17 ετών, παρόμοια με αυτά της Κύπρου (59%) και σημαντικά χαμηλότερα από χώρες όπως η Σουηδία και Ισπανία, όπου το ποσοστό κάλυψης αγγίζει ή και ξεπερνάει το 75% για τον βασικό εμβολιασμό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Η κάλυψη ανά περιοχή

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σημαντικές διακυμάνσεις που καταγράφονται σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Σύμφωνα με στοιχεία της 30/3/2022 (που εκτιμάται πως δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά μέχρι σήμερα), τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ως και υπερδιπλάσια μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας σε επιδόσεις γεωγραφικής περιοχής.

Όπως φαίνεται στον πρώτο χάρτη, που αφορά τα παιδιά ηλικίας 5 ως 11 ετών, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι 21,2% στην Αττική, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, έναντι μόλις 9,4% της «ουραγού» Δυτικής Μακεδονίας. Ψηλά στη λίστα βρίσκονται Ήπειρος, νησιά Βόρειου Αιγαίου και Κρήτη, ενώ στον αντίποδα υστερούν η Μακεδονία και η Θράκη.

Χάρτης 1: Εμβολιαστική κάλυψη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στην ηλικιακή ομάδα 5 – 11 (πηγή: Γ.Γ. ΠΦΥ)

 

Παρόμοια είναι η εικόνα και στους εφήβους 12 ως 17 ετών (Χάρτης 2), όπου το Βόρειο Αιγαίο που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 61,5% και η Αττική που ακολουθεί με 60,7% έχουν ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, σε αντίθεση με την Δυτική Μακεδονία, που είναι και εδώ τελευταία, με 34,9%. Πάνω από 50% των εφήβων έχουν εμβολιαστεί, επίσης, σε Ήπειρο, Νησιά Αιγαίου και Κρήτη, ενώ εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα υστερεί και η Πελοπόννησος.

Χάρτης 2: Εμβολιαστική κάλυψη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα στην ηλικιακή ομάδα 12 - 17 (πηγή: Γ.Γ. ΠΦΥ)

 

Ροηλίδης: Υπάρχει μια διστακτικότητα

Έλλειμμα ενημέρωσης και διστακτικότητα των γονέων σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού εντοπίζει ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί παιδιατρικό εμβολιαστικό κέντρο, έχουν προσέλθει για εμβολιασμό μόλις 4 παιδιά από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Από αυτά τα δύο ήταν για την πρώτη δόση και το ένα για την δεύτερη.

«Υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης ώστε να ξεπεράσουμε την διστακτικότητα των γονέων», είπε, εστιάζοντας στον σημαντικό ρόλο που παίζει ο παιδίατρος.

Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση, για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα, παρατήρησε πως η ανταπόκριση είναι μεγαλύτερη, ενώ αναφέρθηκε και στις μελέτες που γίνονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας VACCELERATE για το αν επαρκεί μία δόση εμβολίου σε παιδιά που έχουν νοσήσει.

Η πρόεδρος των Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης, Όλγα Τζέτζη, επεσήμανε πως η ίδια και άλλοι παιδίατροι τηρούσαν λίστες αναμονής τον Δεκέμβριο του 2021, όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης. «Στην πορεία ατόνησε και αυτό νομίζω έχει να κάνει και με το γεγονός ότι νόσησαν πολλά παιδιά», σημείωσε.

Στην ευθύνη του γιατρού, σε μια εποχή που η αυθεντία του αμφισβητείται, αναφέρθηκε από την πλευρά της η συντονίστρια της συζήτησης, καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας και πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Ελισάβετ Διαμαντή. «Οι υπόλοιποι ενημερώνονται, οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δίνουν σωστές απαντήσεις», είπε προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για τον δάσκαλο, που ελέγχεται και πρέπει να βελτιωθεί.

Αναμνηστική δόση

Ο κ. Σμυρνάκης υπενθύμισε πως δεν υπάρχει έγκριση για αναμνηστική δόση για τα παιδιά 5 ως 11 ετών, ενώ για τους εφήβους 12 – 17 συστήνεται εμβολιασμός με διδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο μόνο αν ανήκουν σε ομάδες αυξημένοιυ κινδύνου και εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες από τον εμβολιασμό τους ή από τη νόσηση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στρατηγική του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ε.Ε. είναι να υπάρχει διαθέσιμο ένα ευρύ φάσμα επικαιροποιημένων εμβολίων, που στοχεύουν σε διαφορετικές παραλλαγές του ιού, ώστε τα κράτη – μέλη να έχουν πολλές επιλογές για να καλύψουν τις ανάγκες τους στον σχεδιασμό της στρατηγικής εμβολιασμού τους. Με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί η εξέλιξη του ιού στο μέλλον και οι επόμενες παραλλαγές, η κατεύθυνση και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι «χρησιμοποιούμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας».

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσα παιδιά εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα για covid - στοιχεία ανα περιοχή [Χάρτες]"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news