facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΗΠΑ: Ακυρώνουν τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν μετά το κλείσιμο των σχολείων θηλέων στο Αφγανιστάν

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ματαιώνει τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ, λόγω της απόφασής τους να κλείσουν τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων στο Αφγανιστάν.

«Ακυρώσαμε ορισμένες από τις δεσμεύσεις μας, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων που είχαν προγραμματιστεί στη Ντόχα για το Φόρουμ της Ντόχα, και έχουμε καταστήσει σαφές ότι βλέπουμε αυτή την απόφαση ως μια πιθανή καμπή στη δέσμευσή μας», δήλωσε η εκπρόσωπός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ.

Το Φόρουμ της Ντόχα πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Οι Ταλιμπάν, φονταμενταλιστές σουνίτες που κατέλαβαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, υπαναχώρησαν την Τετάρτη από την απόφαση να επιτρέψουν στα κορίτσια να φοιτούν σε γυμνάσια και λύκεια, μόλις μερικές ώρες μετά την επαναλειτουργία τους, χωρίς να εξηγήσουν σαφώς το λόγο.

«Αυτή η απόφαση των Ταλιμπάν, αν δεν ανατραπεί γρήγορα, θα βλάψει βαθιά τον αφγανικό λαό, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και τη φιλοδοξία των Ταλιμπάν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Για το συμφέρον του μέλλοντος του Αφγανιστάν και των σχέσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της διεθνούς κοινότητας, προτρέπουμε τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τον λαό τους», συνέχισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται «στο πλευρό των αφγανών κοριτσιών και των οικογενειών τους, που βλέπουν την εκπαίδευση ως μέσο για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της αφγανικής κοινωνίας και οικονομίας», τόνισε.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Λάνα Νουσεϊμπέχ, κατήγγειλε μια «αυθαίρετη απόφαση» των Ταλιμπάν, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους δέκα χωρών (ΗΑΕ, Νορβηγία, Αλβανία, Βραζιλία, Γαλλία, Γκαμπόν, Ιρλανδία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).

Η κίνηση είναι «μια αντιστροφή των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ίδιοι οι Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες» και «μια βαθιά ανησυχητική οπισθοδρόμηση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η εκπαίδευση είναι ένα παγκόσμιο δικαίωμα για όλα τα παιδιά και αυτό περιλαμβάνει τα κορίτσια στο Αφγανιστάν».

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, καθώς και η Γενική Διευθύντρια της Unesco, Οντρέ Αζουλέ, κατήγγειλαν επίσης τις τελευταίες ημέρες την απαγόρευση στις νεαρές Αφγανές να επιστρέψουν στο σχολείο.

Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάλεσαν την Πέμπτη τους Ταλιμπάν να «αναθεωρήσουν επειγόντως» την απόφασή τους να κλείσουν τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων, με κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προειδοποίησαν ότι η απόφαση αυτή θα έχει «συνέπειες πολύ πέραν της ζημιάς που θα καταφέρει στα κορίτσια στο Αφγανιστάν», καθώς ενδέχεται να διαγράψει τη φιλοδοξία των σημερινών αφγανικών αρχών η χώρα να γίνει «μέλος της κοινότητας των εθνών που θα χαίρει σεβασμού».

«Θα έχει αναπόφευκτες επιπτώσεις στις πιθανότητες των Ταλιμπάν να εξασφαλίσουν πολιτική υποστήριξη και νομιμοποίηση εντός της χώρας και στο εξωτερικό», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζονται επίσης οι συνέπειες για την «κοινωνική συνοχή» και την «οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

«Κάθε αφγανός πολίτης, είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι, άνδρας ή γυναίκα, έχει εξίσου δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των επιπέδων, σε όλες τις επαρχίες της χώρας», προστίθεται στο κείμενο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Ακυρώνουν τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν μετά το κλείσιμο των σχολείων θηλέων στο Αφγανιστάν"

Μακρόν: Ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη σε συνεργασία με Ελλάδα - Τουρκία

Ανθρωπιστική επιχείρηση για την απομάκρυνση κατοίκων της Μαριούπολης που το επιθυμούν, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε λίγο μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κ. Μακρόν για την ανθρωπιστική επιχείρηση, ξεκινούν συγκεκριμένες συζητήσεις με το δήμαρχο της Μαριούπολης, σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές, ενώ θα γίνει διαπραγμάτευση και με τη ρωσική πλευρά. Ο Μακρόν ανέφερε ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τις επόμενες ώρες για το θέμα.

«Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επικείμενη επιχείρηση θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως σημείωσε, σήμερα στη Μαριούπολη έχουν μείνει 150.000 κάτοικοι, οι οποίοι ζουν σε δραματικές συνθήκες.

«Προσφέρθηκα, σε συνεννόηση και με άλλες χώρες, με πρώτη την Γαλλία, να εξετάσουμε αν μπορούμε να οργανώσουμε μια ανθρωπιστική αποστολή για την Μαριούπολη, η οποία δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή ρωσική επίθεση η οποία, δυστυχώς, δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των αμάχων» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως είπε, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται μία ρητή αναφορά στην Μαριούπολη. «Θα είναι πραγματικά ευχής έργον εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων, χωρίς καμία διάκριση, με αθώα θύματα, τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη μιας επίλυσης, μιας κατ’ αρχάς εκεχειρίας, για να σταματήσουν σε πρώτη φάση οι εχθροπραξίες» σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη σε συνεργασία με Ελλάδα - Τουρκία"

«Δολοφονήστε τον Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος;» – Η ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη μηνύει τη La Stampa

«Και τι θα γινόταν αν η δολοφονία του Πούτιν ήταν η μόνη διέξοδος» στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ιταλία υπέβαλε σήμερα μήνυση κατά της εφημερίδας La Stampa μετά τη δημοσίευση ενός κύριου άρθρου που εξετάζει την υπόθεση της φυσικής εξόντωσης του Ρώσου προέδρου.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου, ο δημοσιογράφος και πολεμικός ρεπόρτερ Ντομένικο Κουρίκο γράφει: «Η στρατιωτική επέμβαση αποκλείεται, η διπλωματική λύση είναι ατελέσφορη, το μόνο που μένει είναι να θεωρητικοποιήσουμε τη δολοφονία του Τσάρου από το χέρι ενός κοντινού του προσώπου».

«Το νούμερο ένα σχέδιο του Μπάιντεν, του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων είναι το εξής: βάλτε κάποιον στη Μόσχα να δολοφονήσει τον Πούτιν, ελευθερώνοντάς μας από το βάρος», είπε.

Αλλά αυτός ο πολεμικός ρεπόρτερ που απήχθη δύο φορές, στη Λιβύη το 2011 και στη συνέχεια στη Συρία το 2013, καταλήγει: «Είμαστε βέβαιοι ότι η βίαιη εξάλειψη του τυράννου δεν θα προκαλούσε ακόμη χειρότερο χάος; Μπορούμε μόνο να είμαστε απαισιόδοξοι»

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιταλία, Σεργκέι Ραζόφ, υπέβαλε καταγγελία σήμερα το πρωί της στην εισαγγελία της Ρώμης για υποκίνηση διάπραξης εγκλήματος.

Βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο, ο διπλωμάτης κατήγγειλε ένα άρθρο «που παραβιάζει την ηθική, τα ήθη και τους κανόνες της δημοσιογραφίας».

«Αβάσιμες κατηγορίες»

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της La Stampa αρνήθηκε τις «αβάσιμες κατηγορίες».

«Ο Ντομένικο ανέπτυξε αυτή τη θεωρία μόνο για να την αποδομήσει (…) Πέρα από το ηθικό ερώτημα, γράφει ότι η θεραπεία θα ήταν χειρότερη από την ασθένεια γιατί θα κινδύνευε να επιδεινώσει το πνεύμα της εκδίκησης της βαθιάς Ρωσίας», τόνισε ο Μάσιμο Τζιανίνι.

Είπε επίσης ότι απορρίπτει «τα μαθήματα όσων αντιμετωπίζουν τις πληροφορίες με τον τρόπο που γνωρίζουνε στην ίδια τους τη χώρα. Δεν είναι ο Ρώσος πρεσβευτής εκείνος που θα μας διδάξει δημοσιογραφία».

Η La Stampa έλαβε την υποστήριξη πολλών πολιτικών κομμάτων και πολλών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι.

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλους τους δημοσιογράφους της La Stampa και τον διευθυντή της, τον Τζιανίνι», είπε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την καταγγελία του Ρώσου διπλωμάτη, πρόσθεσε ότι «βασικά είναι ο πρεσβευτής μιας χώρας όπου δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου».

Νωρίτερα, ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Μπενεντέτο Ντέλλα Βεντόβα υπερασπίστηκε «την ελευθερία των Ιταλών δημοσιογράφων να γράφουν και να ασκούν το επάγγελμά τους».

«Είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της Ιταλίας, της Ευρώπης, των φιλελεύθερων δημοκρατιών και της Ρωσίας του Πούτιν, όπου οι πολίτες συλλαμβάνονται μόνο επειδή αποκαλούν τον πόλεμο πόλεμο», είπε στον λογαριασμό του στο Twitter.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δολοφονήστε τον Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος;» – Η ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη μηνύει τη La Stampa"

Σύνοδος Κορυφής: Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωής και τραυματισμούς σε αμάχους», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ των 27 εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Η Ρωσία στρέφει επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού και στοχεύει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ανέφεραν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο"

Φυσικό αέριο και κοινές προμήθειες σε επίπεδο ΕΕ: Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, ποιες χώρες θα συμμετάσχουν, ποιος ο ρόλος των εταιρειών ενέργειας

Υπέρ της ιδέας για κοινές αγορές φυσικού αερίου, προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους και να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές σε μια αγορά όπου δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά, τάχθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η πολιτική απόφαση ανοίγει τον δρόμο ώστε η Κομισιόν και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να αρχίσουν να σχεδιάζουν συλλογικές διαπραγματεύσεις με διεθνείς εταίρους. η ΕΕ επιδιώκει να αντικαταστήσει φέτος σχεδόν τα 2/3 του φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Το ενεργειακό μείγμα και η κατάσταση που επικρατεί σε κάθε κράτος μέλος είναι πολύ διαφορετική, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να συγκεντρώσουμε το βάρος μας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής.

«Έχουμε τεράστια αγοραστική δύναμη. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω το γεγονός ότι θα χρησιμοποιήσουμε τώρα τη συλλογική μας διαπραγματευτική δύναμη. Αντί να πλειοδοτούμε ο ένας απέναντι στον άλλο, αυξάνοντας τις τιμές, θα συγκεντρώσουμε τη ζήτησή μας», πρόσθεσε.

Η ιδέα των κοινών αγορών, που πρωτοδιατυπώθηκε στην ΕΕ πριν από αρκετά χρόνια, επανήλθε μετά από την ενεργειακή κρίση εν μέσω περιορισμένων προμηθειών από τη Ρωσία που ώθησαν τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ. Με τους πελάτες να ταλαιπωρούνται από τους υψηλούς λογαριασμούς και τις εταιρείες να προειδοποιούν για το κόστος που εκτοξεύεται στα ύψη, οι κυβερνήσεις δέχονται αυξανόμενη πίεση προκειμένου να αναζητήσουν νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

«Δεν το έχουμε κάνει ποτέ. Επομένως, αυτό που ψηφίσαμε σήμερα είναι μια πολιτική επιλογή που βασίζεται σε εθελοντική βάση, επειδή δεν πρόκειται για κρατικές συμβάσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στους δημοσιογράφους. «Δεν είναι η κυβέρνηση αλλά οι εταιρείες που υπογράφουν αυτές τις συμβάσεις», πρόσθεσε.

Ποιες χώρες μπορούν να συμμετέχουν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή ότι η κοινή πλατφόρμα αγορών θα είναι ανοιχτή και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τρεις συνδεδεμένους εταίρους: την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, σύμφωνα με κοινή δήλωση μετά τη Σύνοδό τους. Η συγκέντρωση της ζήτησης θα βοηθήσει στη διασφάλιση LNG, φυσικού αερίου και υδρογόνου σε προσιτές τιμές σε συνεργασίες με προμηθευτές στην περιοχή της Μεσογείου, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη νέα ενεργειακή στρατηγική που σκιαγράφησε η Επιτροπή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι εισαγωγές από τη Ρωσία θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την αύξηση της συμβολής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και από εισαγωγές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλες χώρες, σύμφωνα με την Κομισιόν. Για τον σκοπό αυτό, η Κομισιόν πρότεινε τη δημιουργία ειδικής ομάδας δράσης για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ.

Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η ιδέα της εθελοντικής δέσμευσης αγοραστικής δύναμης και αγοράς φυσικού αερίου στην αγορά θα μπορούσε να βοηθήσει να κρατηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να πείσουν να συμμετάσχει στην προσπάθεια και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις για αυτού του είδους τις συμφωνίες είναι υπεύθυνες οι εταιρείες, είπε στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής.

Όλα στο τραπέζι

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν επίσης μια έντονη συζήτηση σχετικά με τα έκτακτα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, συμπεριλαμβανομένων της επιβολής πλαφόν στις αγορές χονδρικής και της αποσύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ τα μέλη του Νότου, με επικεφαλής την Ισπανία, προέτρεπαν την ΕΕ να παρέμβει, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες εμφανίστηκαν επιφυλακτικές για μια τέτοια κίνηση.

Ο ρόλος των εταιρειών ενέργειας

Σε μια συμβιβαστική λύση, οι ηγέτες συμφώνησαν να αναθέσουν στην Κομισιόν και στις εθνικές κυβερνήσεις την αποστολή να επικοινωνήσουν κατεπειγόντως με τις εταιρείες ενέργειας και να συζητήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν διάφορες βραχυπρόθεσμες επιλογές για την αντιμετώπιση της επίδρασης από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν μεγάλα μερίδια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και λίγες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τις υπόλοιπες χώρες, κέρδισαν την επιλογή να υποβάλουν αίτηση για να μπορέσουν να εισαγάγουν ανώτατα όρια τιμών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο και κοινές προμήθειες σε επίπεδο ΕΕ: Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, ποιες χώρες θα συμμετάσχουν, ποιος ο ρόλος των εταιρειών ενέργειας"

Κ. Μητσοτάκης: Στο κείμενο συμπερασμάτων η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ έκανε δε γνωστό ότι τη Δευτέρα έχει συγκαλέσει σύσκεψη για να διασφαλιστεί η επάρκεια τροφίμων στην πατρίδα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι “στα της ενέργειας είχαμε μία δύσκολη συζήτηση. Δεν είχαμε πριν από το Συμβούλιο Κορυφής καταφέρει να βρούμε κοινό τόπο. Επιτύχαμε να υπάρξει ρητή αναφορά στο πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου. Έχουμε ζητήσει η πρόεδρος της Κομισιόν να μιλήσει με όλους τους βασικούς παίκτες, προκειμένου να προτείνει λύσεις μεταξύ των οποίων και το πλαφόν. Παραμένει ανοιχτό επίσης το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κομισιόν έχει συμφωνήσει να υποβάλλει προτάσεις εντός του Μαΐου“.

Πρόσθεσε δε ότι “με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα μπορεί κεντρικά να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου. Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι θετικά ώστε η ΕΕ να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας“.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει εθνικές παρεμβάσεις για να συκρατήσουν τις τιμές, αλλά καμία δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις των τιμών του πληθωρισμού, που είναι αποτέλεσμα του πολέμου” σημείωσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι “ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. Δεν αφορά την χώρα μας αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση“.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι “χθες είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώσαμε την επιμονή μας να βαδίσουμε μαζί στο μονοπάτι των κυρώσεων. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός πως κάποιες χώρες, και μέλη του ΝΑΤΟ δεν συμβαδίζουν με τις κυρώσεις, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους. Προσκάλεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αποφασίσαμε επίσης μαζί με άλλες χώρες και ειδικά την Γαλλία να οργανώσουμε ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, όπου η Ρωσία δυστυχώς βάλλει χωρίς διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων. Μακάρι η Ρωσία να αντιληφθεί πως αυτή η πρακτική την απομονώνει”.

Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των τιμών στην ενέργεια που είναι άμεσο στις τσέπες των πολιτών ενώ οι αποφάσεις πάνε χρονικά παρακάτω, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η Ευρώπη δεν αποφασίζει ποτέ μέσα σε μια νύχτα και υπενθύμισε ότι για το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάστηκαν διαβουλεύσεις πέντε μηνών.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

«Κάναμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί να μην έχουν άμεσο κανονιστικό αποτέλεσμα αλλά έχουν στη λειτουργία των αγορών. Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν σημαντικά ήδη. Θα είναι σταδιακή διαδικασία για να καταλήξει η Ευρώπη σε ευρωπαϊκή απόφαση. Εμείς δεν περιμένουμε την Ευρώπη. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και πρωτίστως στους πιο ευάλωτους. Θα το κάνουμε κάθε μήνα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή η πρόσθετη εθνική βοήθεια είναι η εθνική απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση. Χρειάζεται να τη συμπληρώσουμε με ευρωπαϊκή απάντηση. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε.

Για τη συμφωνία της Κομισιόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για προμήθεια 15 δισ. κυβικών φυσικού αερίου, δήλωσε ότι δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ελληνική αγορά καθώς η χώρα μας είναι απόλυτα καλυμμένη για τις ανάγκες της για φυσικό αέριο. «Τις θετικές επιπτώσεις θα τις δούμε στην πορεία. Όταν η Ευρώπη αθροίζει τη δύναμή της και αγοράζει μαζικά μπορεί να επιτύχει καλύτερες τιμές. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για το μέλλον. Η κρίση αυτή δεν θα τελειώσει σε μια εβδομάδα ή ένα μήνα. Άμεσα αυτό που θα δουν οι Έλληνες είναι τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας, τις μειώσεις στις τιμές πετρελαίου κίνησης, την επιδότηση στα 60 λίτρα πετρελαίου ανά μήνα, το αυξημένο επίδομα παιδιών. Αυτά είναι εθνικές πολιτικές ανακούφισης», πρόσθεσε.

Για τα αντεπιχειρήματα εκείνων που διαφωνούν με το πλαφόν, δήλωσε ότι υπάρχουν χώρες που πιστεύουν δογματικά στη λειτουργία των αγορών και ο ίδιος δεν συμφωνεί με αυτό. «Πιστεύω πως όταν δεν δουλεύουν οι αγορές, πρέπει να παρεμβαίνει ο ρυθμιστής και εν προκειμένω είναι ο ευρωπαϊκός. Η πλειοψηφία των χωρών τόνισαν ότι δεν θα είχαμε συμπεράσματα αν δεν υπάρχει αυτή η αναφορά», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και αν αυτό συζητήθηκε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απάντησε πως υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα συμπεράσματα και πως είναι ξεκάθαρο ότι για να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. «Η Τουρκία δεν τις εφαρμόζει. Εμείς τη στηλιτεύουμε», υπογράμμισε.

Τέλος σε ερώτηση για τη διερεύνηση δυνητικών κοιτασμάτων δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο απάντησε πως θα γίνουν ανακοινώσεις τη μεθεπόμενη εβδομάδα και πως η χώρα έχει μία υποχρέωση να γνωρίζει αν υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία είναι εμπορικά διαχειρίσιμα. «Δεν το ξέρουμε παρότι κάποιοι έδωσαν έμφαση στο παρελθόν σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Στο κείμενο συμπερασμάτων η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου"

Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνεδρίαση – Ειδική άδεια σε Ισπανία και Πορτογαλία για την ενέργεια

Ολοκληρώθηκε η γεμάτη εντάσεις συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική που θα χαραχθεί.

Οι «27» κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό καθώς τα αιτήματα που είχαν Ισπανία και Πορτογαλία παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

“Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος”, είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στις Βρυξέλλες οι εντάσεις ήταν διαρκείς και μάλιστα κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα για καθαρίσει όπως είπε το μυαλό του.

«Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους.

Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Μακρόν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να κάνει κοινές αγορές ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ντράγκι: Παραβίαση της σύμβασης αν η Ρωσία απαιτεί πληρωμές σε ρούβλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες διανομής και άλλους», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι 27 συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τη Ρωσία να λάβει πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα αντιπροσωπεύει παραβίαση της σύμβασης.

Η Πολωνία θα παρουσιάσει σχέδιο για απομάκρυνσή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Η Πολωνία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να απομακρυνθεί γρήγορα η χώρα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Γερμανία χρειάζονται περισσότερη παρότρυνση για να απομακρυνθούν γρήγορα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνεδρίαση – Ειδική άδεια σε Ισπανία και Πορτογαλία για την ενέργεια"

Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας

Ανακοίνωση για την αρωγή των ελληνικών αρχών προς την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο, προερχόμενη από την Μαριούπολη πέρασε, το απόγευμα της Παρασκευής, τα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας, όπου έγινε δεκτή από κλιμάκιο της Ομάδας Συντονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον επικεφαλής Φραγκίσκο Κωστελλένο.

Με την συνδρομή της Ομάδας Συντονισμού, της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας Ρουμανίας, η κα Προτσένκο κατευθύνεται στο Βουκουρέστι, όπου θα καταλύσει σήμερα και αναμένεται αύριο να μεταβεί οδικώς στην Θεσσαλονίκη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας"

Ουκρανία: «Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τη Μαριούπολη»

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κιριλένκο είπε ότι μέχρι στιγμής περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια, αν και οι προσπάθειες για οργάνωση μαζικών απομακρύνσεων αμάχων στο πλαίσιο προσωρινών εκεχειριών έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει.

Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: «Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τη Μαριούπολη»"

Θαλάσσιος διάδρομος διαφυγής 100 πλοίων και 1.000 ναυτικών από τα ουκρανικά λιμάνια

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δημιουργεί θαλάσσιο διάδρομο για τα πλοία προκειμένου να εγκαταλείψουν τα ουκρανικά ύδατα.

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος είναι μήκους 80 μιλίων και θα είναι ανοιχτός από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα σήμερα. Βρίσκεται δε 20 μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Ilyichevsk.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις σήμερα το πρωί από τα στοιχεία του MarineTraffic, δεν υπήρξαν κινήσεις από τα ξένα πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στον κόλπο της Αζοφικής και στα λιμάνια της Ουκρανίας.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 100 πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στα ουκρανικά ύδατα ένα μήνα μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) και το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας (ICS) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα γνωστοποίησαν ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 1.000 ναυτικοί απο 20 εθνικότητες. Ο γενικός γραμματέας της ITF, Stephen Cotton, περιέγραψε την κατάσταση ως «πολύ τρομερά δύσκολη».

Πρώτη προτεραιότητα η απομάκρυνση των πληρωμάτων

Από κοινού, εφοπλιστές, στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων, συνδικάτα και φιλανθρωπικές οργανώσεις εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να απομακρύνουν τα πληρώματα από τα πλοία και να φύγουν από την Ουκρανία.

Πάντως, τεράστιο θέμα είναι ο μεγάλος όγκος των ναρκών που τοποθετήθηκαν σε θέσεις γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, πιο πυκνά μπροστά από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, την Οδησσό.

Το πλοίο Saratov,του Ρωσικού Ναυτικού το οποίο χτυπήθηκε από πυραύλους στο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ δεν μπορεί να απομακρυνθεί. Επίσης ,πέντε εμπορικά πλοία με ξένη σημαία είχαν μετακινηθεί νωρίτερα από το λιμάνι από τις ρωσικές δυνάμεις για να επιτραπεί η είσοδος στο πολεμικό πλοίο.

Εξάλλου, η κορυφαία ναυτιλιακή εταιρεία της Ρωσίας Sovcomflot (SCF) επλήγη από τις κυρώσεις που θέσπισε το Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας περαιτέρω δυσκολίες για την πρόσβαση στην ασφάλιση, την ταξινόμηση και τη χρηματοδότηση των πλοίων.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας όπως γνωστοποίησε θα επιτρέπει πλέον σε πλοία με ξένη σημαία να αναχωρούν μέσω ενός διαδρόμου ασφαλείας, ξεκινώντας το πρωί της Παρασκευής.

Η ITF παρείχε αρχικά κεφάλαια 200.000 δολαρίων για την έναρξη της απομάκρυνση των ναυτικων, σε συνεργασία με το ITF Seafares’ Trust.

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο David Heindel, Πρόεδρος του ITF Seafarers’ Trust και Πρόεδρος του ITF Seafarers’ Section. «Ελπίζω ότι καθώς οι ανθρωπιστικές προσπάθειές μας συνεχίζονται, θα μπορέσουμε να πείσουμε άλλες εταιρείες να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θαλάσσιος διάδρομος διαφυγής 100 πλοίων και 1.000 ναυτικών από τα ουκρανικά λιμάνια"

Καιρός αύριο: Καλοκαιρινό σκηνικό το Σάββατο

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Σάββατο 26 Μαρτίου σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα δυτικά ορεινά.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια όπου δε θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει κατά τόπους τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν..
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι Βορειοδυτικοί 4 με 5 που γρήγορα θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 που γρήγορα θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη και στη Θράκη η μέγιστη θα είναι τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και είναι πιθανόν να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ .
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καλοκαιρινό σκηνικό το Σάββατο"

Αιγάλεω: Η θεία έριξε τα ανήλικα ανίψια της από το μπαλκόνι και μετά τους πετούσε γλάστρες - Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι στην οδό Ναυπάκτου στο Αιγάλεω, όταν το μεσημέρι της Παρασκευής είδαν μια γυναίκα να πετάει από το μπαλκόνι δύο ανήλικα παιδιά και στη συνέχεια να πέφτει και η ίδια στο κενό. «Η θεία μας έριξε από το μπαλκόνι» φώναζαν κλαίγοντας τα παιδιά.

Γείτονες που άκουσαν το κλάμα των παιδιών και τις φωνές, βγήκαν έξω από τα διαμερίσματά τους και είδαν τα δύο παιδιά πεσμένα στο έδαφος και τη γυναίκα να προσπαθεί να πέσει στο κενό.

«Τα παιδιά μας είπαν: “η θεία, μας έριξε από το μπαλκόνι”.Βγήκα έξω ακούγοντας το κλάμα των παιδιών. Η μητέρα ήταν μέσα στο σπίτι και ήταν σε κατάσταση σοκ. Προφανώς η γυναίκα δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί στα παιδιά της και ούρλιαζε» λέει στο protothema.gr γείτονας που βγήκε έξω από το σπίτι του για να βοηθήσει τα δύο ανήλικα παιδιά της οικογένειας.

«Φώναζαν τα παιδιά, βγήκαμε έξω και είδαμε τη θεία να πετάει τις γλάστρες από το μπαλκόνι, τα παιδιά στο δρόμο και προσπαθούσε να πέσει κάτω και αυτή. Δεν προλάβαμε να τη σταματήσουμε κι έπεσε στο κενό» λέει στο protothema.gr ένας άλλος γείτονας.



Άγνωστοι οι λόγοι της πράξης της

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η γυναίκα η οποία φιλοξενείται στο σπίτι της αδερφής της, στο Αιγάλεω για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο άρπαξε τα δύο ανήλικα παιδιά της αδερφής της και τα πέταξε από το μπαλκόνι, ενώ στη συνέχεια έπεσε και η ίδια στο κενό.

Η μητέρα, η οποία εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι είναι σε κατάσταση σοκ ενώ οι γείτονες ειδοποίησαν τον πατέρα, ο οποίος ήταν στην εργασία του. Όταν έφθασε το ΕΚΑΒ στο σημείο, παρέλαβε τα τραυματισμένα παιδιά και τη θεία τους και τα μετέφερε στο νοσοκομείο.

Τα δύο ανήλικα παιδιά νοσηλεύονται στο Παίδων χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους ενώ η θεία νοσηλεύεται στο Θριάσιο.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Αιγάλεω: Η θεία έριξε τα ανήλικα ανίψια της από το μπαλκόνι και μετά τους πετούσε γλάστρες - Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες"

Προκλητικό σκίτσο της Ρωσικής πρεσβείας στο Παρίσι προκαλεί την έντονη αντίδραση του Γαλλικού ΥΠΕΞ

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Γαλλία κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με μια ανάρτηση που έκανε νωρίτερα η πρεσβεία στο Twitter, την οποία το Παρίσι έκρινε πως είναι απαράδεκτη, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ανήρτησε χθες ένα σκίτσο που δείχνει μία σορό να κείτεται σε ένα τραπέζι, το οποίο ονομάζεται «Ευρώπη», ενώ χαρακτήρες που απεικονίζουν τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση το τρυπάνε με βελόνες, που – ενδεικτικά – φέρουν τις ονομασίες «ρωσοφοβία», «νεοναζισμός», «κυρώσεις», αλλά και «Covid-19».

Το σκίτσο – το οποίο η Ρωσική πρεσβεία απέσυρε από την σελίδα της στο Twitter – είναι αυτό:

«Αυτές οι αναρτήσεις είναι απαράδεκτες. Το καταστήσαμε σαφές σήμερα στον Ρώσο πρέσβη», σημειώνεται σε μια ανακοίνωση του Γαλλικού ΥΠΕΞ που εστάλη στο Reuters.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε έναν απαιτητικό δίαυλο διαλόγου με τη Ρωσία και αυτές οι ενέργειες είναι απολύτως ανάρμοστες», προσθέτει το Γαλλικό υπουργείο εξωτερικών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικό σκίτσο της Ρωσικής πρεσβείας στο Παρίσι προκαλεί την έντονη αντίδραση του Γαλλικού ΥΠΕΞ"

Ουκρανία: Ρώσος διοικητής σκοτώθηκε σκόπιμα από δικά του στρατεύματα, σύμφωνα με δημοσίευμα

Ένας διοικητής της ρωσικής ταξιαρχίας στην Ουκρανία σκοτώθηκε από τα δικά του στρατεύματα, ισχυρίστηκαν δυτικοί αξιωματούχοι. Ο συνταγματάρχης Medvechek, ο οποίος διοικούσε την 37η Ταξιαρχία, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σκόπιμα!

Ένας αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είπε: “Ο διοικητής της ταξιαρχίας σκοτώθηκε από τα δικά του στρατεύματα, λόγω των αυξημένων απωλειών που υπέστη η ταξιαρχία του. Πιστεύουμε ότι σκοτώθηκε από τα δικά του στρατεύματα εσκεμμένα. Πιστεύουμε ότι τον πέτυχαν τα δικά του στρατεύματα.”

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ένας αντιστράτηγος που διοικούσε την 49η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων πέθανε επίσης στις μάχες, καθιστώντας τον έβδομο Ρώσο στρατηγό που σκοτώθηκε σε μάχη από την έναρξη της εισβολής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ρώσος διοικητής σκοτώθηκε σκόπιμα από δικά του στρατεύματα, σύμφωνα με δημοσίευμα"

Ουκρανία: Η απρόσμενη αντίσταση κάνει τη Ρωσία να αλλάζει πλεύση – «Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση, στόχος τώρα το Νονμπάς»

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινούσε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από 30 μέρες, διακήρυττε πως στόχος τους ήταν η «αποναζιστικοποίηση» και η «αποστρατικοποίηση» της γειτονικής του χώρας. 

Αυτές οι φράσεις δια χειλέων Πούτιν έκαναν σχεδόν όλους τους διεθνείς αναλυτές να καταλάβουν το ίδιο: Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε χαράξει πορεία κατάκτησης της Ουκρανίας και «εκπαραθύρωσης» του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Όμως σήμερα αιφνιδιαστικά η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησής της», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, δηλαδή των δύο περιοχών που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου.

«Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι… που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ / newsit

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Η απρόσμενη αντίσταση κάνει τη Ρωσία να αλλάζει πλεύση – «Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση, στόχος τώρα το Νονμπάς»"

Ένας ακόμη Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Το Κίεβο επιβεβαίωσε σήμερα ότι σκότωσε σε μάχες έναν ακόμη Ρώσο στρατηγό, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Ολέκσι Αρέστοβιτς.

«Τα στρατεύματά μας (…) σκότωσαν τον διοικητή του 49ου στρατού της νότιας περιφέρειας της Ρωσίας, τον στρατηγό Ιάκοφ Ρεζάντσεφ, σε έναν βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Τσορνομπάιφκα», που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), δήλωσε ο Αρέστοβιτς σε ένα βιντεομήνυμα.

Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει έως τώρα τον θάνατο στην Ουκρανία του στρατηγού Αντρέι Σουκοβέτσκι, αναπληρωτή διοικητή του 41ου στρατού, που είχε υπηρετήσει στη Συρία το 2018-2019.

Όμως, ένας ακόμη Ρώσος στρατηγός, ο Βιτάλι Γκερασίμοφ έχει σκοτωθεί επίσης στη μάχη, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Ένας ακόμη στρατηγός με δύο αστέρια σκοτώθηκε σήμερα από τη ρωσική πλευρά, είναι ο δεύτερος σε 12 ημέρες» είχε δηλώσει στις 8 Μαρτίου στο CNN ο εν αποστρατεία Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ, αποκαλύπτοντας πως ο ρωσικός στρατός διαπράττει «επαναλαμβανόμενα λάθη» και «επικοινωνεί μέσω μη κρυπτογραφημένων μέσων».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας ακόμη Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στην Ουκρανία"

Κορωνοϊός: 16.234 νέες λοιμώξεις και 35 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 16.234 , σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.900.334 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 173 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.281 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 214 (61.85%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 132 (38.15%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.430 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 417 (ημερήσια μεταβολή +1.21%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 374 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 5.920 στην Αττική (8.193 χθες).
  • 1.774 στη Θεσσαλονίκη (2.272 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής:

  • 809 από την Ανατολική Αττική (1.507 χθες).
  • 1.063 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.448 χθες).
  • 190 από τη Δυτική Αττική (305 χθες).
  • 685 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (939 χθες).
  • 1.683 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.364 χθες).
  • 751 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.024 χθες).
  • 635 από τον Πειραιά (909 χθες).
  • 104 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (151 χθες).

Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 324 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 16 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 160 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 194 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 69 στην ΠΕ Άρτας.
  • 335 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 167 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 39 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 79 στην ΠΕ Δράμας.
  • 135 στην ΠΕ Έβρου.
  • 312 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 23 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 70 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 153 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 167 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 713 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 21 στην ΠΕ Θάσου.
  • 28 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 60 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 41 στην ΠΕ Ικαρίας  
  • 191 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 126 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 43 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 163 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 1 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 34 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 9 στην ΠΕ Κέας Κύθνου.
  • 140 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 44 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 83 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 264 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 206 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 57 στην ΠΕ Κω.
  • 183 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 432 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 125 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 98 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 40 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 32 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 271 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 252 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 17 στην ΠΕ Μήλου.
  • 11 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 42 στην ΠΕ Νάξου.
  • 93 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 33 στην ΠΕ Πάρου.
  • 169 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 98 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 59 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 141 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 77 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 145 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 20 στην ΠΕ Σάμου.
  • 166 στην ΠΕ Σερρών.
  • 31 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 100 στην ΠΕ Σύρου.
  • 35 στην ΠΕ Τήνου.
  • 185 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 266 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 60 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 21 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 148 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 308 στην ΠΕ Χανίων.
  • 67 στην ΠΕ Χίου.
  • 322 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (567 χθες).

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 16.234 νέες λοιμώξεις και 35 θάνατοι"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χερσαίο διάδρομο από το Ντονέτσκ προς την Κριμαία δημιούργησαν οι Ρώσοι

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν μερικώς να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από εδάφη στην ουκρανική περιοχή Ντονέτσκ.

«Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και τμήματος της περιοχής του Ντονέτσκ», σημειώνεται σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Αποκλεισμένο από Ρώσους το Τσερνίχιβ

Η πόλη Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης.

"Η πόλη έχει περικυκλωθεί (...), επιχειρησιακά από τον εχθρό", δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσάους, προσθέτοντας ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Χερσαίο διάδρομο από το Ντονέτσκ προς την Κριμαία δημιούργησαν οι Ρώσοι"

Ολόκληρη η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα (video)

Δείτε ολόκληρη τη μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, όπως μεταδόθηκε από την ΕΡΤ.

Για πρώτη φορά πέταξαν στον αττικό ουρανό τα προσφάτως ενταχθέντα στην Πολεμική Αεροπορία ελληνικά Rafale, το αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755.

Επίσης παρέλασαν τα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian που προμηθεύεται ο Στρατός Ξηράς από τις ΗΠΑ ενώ συμμετείχαν και γαλλικά Rafale για δεύτερη χρονιά.

Κατά τη διάρκεια παρέλασης αντιπροσωπευτικά μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας διήλθαν μπροστά από το χώρο διεξαγωγής της στην πλατεία Συντάγματος ενώ στον αττικό ουρανό πέταξαν σχηματισμοί αεροσκαφών και ελικοπτέρων διαφόρων τύπων των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολόκληρη η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα (video)"

Πρόσκληση Μητσοτάκη στον Ζελένσκι να μιλήσει στην ελληνική Βουλή

Ο πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ζελένσκι συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Μητσοτακης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Η ημερομηνία της ομιλίας του Προέδσρου της Ουκρρανίας θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσκληση Μητσοτάκη στον Ζελένσκι να μιλήσει στην ελληνική Βουλή "

Θερινή ώρα: Ξημερώματα Κυριακής γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου η ώρα αλλάζει και τα ρολόγια μας πηγαίνουν μία ώρα μπροστά. Και παρότι χάνουμε μία ώρα ύπνου, η μέρα μεγαλώνει. Ξημερώματα Κυριακής 27 Μαρτίου θα γυρίσουμε λοιπόν μία ώρα μπροστά τους δείκτες των ρολογιών μας. Συγκεκριμένα, όταν το ρολόι δείξει 03:00 θα το γυρίσουμε μία ώρα μπροστά ώστε να δείξει 04:00.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/1/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 σε 04:00 και να περάσουμε στη θερινή ώρα.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Η ιδέα της αλλαγής ώρας αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες το μακρινό μας 1784.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θερινή ώρα: Ξημερώματα Κυριακής γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο – Χτυπήθηκε κλινική

Τέσσερις νεκροί είναι ο απολογισμός από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις, κλινικής που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή αστυνομία.

"Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού το πρωί πολιτικής υποδομής από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, 7 άμαχοι τραυματίστηκαν, 4 από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους", αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί κοντά", προστίθεται στην ανακοίνωση. Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν χθες Πέμπτη, την μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμων του ουκρανικού στρατού κοντά στο Κίεβο με πυραύλους Κρουζ. Χθες το βράδυ "πύραυλοι Kalibr υψηλής ακρίβειας είχαν στόχο βάση (αποθήκευσης) καυσίμου κοντά στο χωριό Καλίνοβκα, κοντά στο Κίεβο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. "Η μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμου που εξακολουθούσε να έχει ο ουκρανικός στρατός, η οποία εξυπηρετούσε στον εφοδιασμό των μονάδων στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καταστράφηκε", πρόσθεσε.

Ο Κονασένκοφ δήλωσε εξάλλου, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει από χθες ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ανάμεσα στον οποίο τρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τέσσερα drone. Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές. Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα, ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει πόλεις και αμυθντικές θέσεις έως και 35 χλμ. ανατολικά του Κιέβου, βοηθούμενη από την αδυναμία των υπερεκτεταμένων γραμμών ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων.

Στην πόλη Μπορισπίλ, η οποία βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, περίπου 20.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις την εγκαταλείψουν, δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της Βολοντίμιρ Μπορισένκο. Αυτός κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο να φύγει από την πόλη, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός αμάχων στα γύρω χωριά καθιστά δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να απομακρύνουν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.

Το διεθνές αεροδρόμιο Μπορισπίλ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. ανατολικά του Κιέβου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο – Χτυπήθηκε κλινική"

Βελεστίνο: Επίθεση αδέσποτου σκύλου σε 14χρονη μαθήτρια

Μια μαθήτρια 14 ετών δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο σκυλί, το οποίο την δάγκωσε στην πλάτη. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό επίθεσης, που σημειώνεται τις τελευταίες 5-6 ημέρες και για το οποίο έχει δοθεί εντολή για προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου, αφού ο σκύλος βρίσκονταν σε χώρο του Γυμνασίου Βελεστίνου.

Η 14χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, προκειμένου να φροντίσουν οι γιατροί το τραύματά της, ενώ το περιστατικό, όμως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, έχει θορυβήσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ζητώντας να μάθουν τι και πώς ακριβώς συνέβη η επίθεση

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βελεστίνο: Επίθεση αδέσποτου σκύλου σε 14χρονη μαθήτρια"

Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι με εννιά βόμβες μολότοφ – Τις μετέφεραν σε τσάντες laptop

Στη σύλληψη δύο ανηλίκων προχώρησε η αστυνομία, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου το βράδυ της Πέμπτης 24 Μαρτίου, εντόπισαν βόμβες μολότοφ μέσα σε τσάντα μεταφοράς laptop.

Συγκεκριμένα, οι ανήλικοι είναι δύο 16χρονοι που συνελήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας, κατηγορούμενοι για κατοχή μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών (μολότοφ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργήθηκε στους δύο ανήλικους, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε), βρέθηκαν σε τσάντα μεταφοράς φορητού υπολογιστή εννέα βόμβες μολότοφ, δύο ζεύγη ελαστικών γαντιών εργασίας και ένα μάλλινων γαντιών.

Στην κατοχή του ενός εντοπίστηκαν, επίσης, μεταξύ άλλων, τρεις αναπτήρες, περιλαίμιο και αποσμητικό σπρέϊ. Οσον αφορά τον άλλο 16χρονο, βρέθηκαν πάνω του δύο ζευγάρια γάντια και περιλαίμιο.

Σημειώνεται ότι η τσάντα που περιείχε τις μολότοφ, είχε έντονη οσμή αποσμητικού, προκειμένου, σύμφωνα με την Αστυνομία, να καλυφθεί η οσμή του εύφλεκτου υγρού των μολότοφ.

Οι δύο ανήλικοι οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία. Στη συνέχεια πρόκειται να οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι με εννιά βόμβες μολότοφ – Τις μετέφεραν σε τσάντες laptop"

Μαριούπολη: Περίπου 300 νεκροί στα ερείπια του βομβαρδισμένου θεάτρου

Περίπου 300 είναι οι νεκροί που ανασύρθηκαν από τα ερείπια του βομβαρδισμένου θεάτρου στη Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Μέχρι τώρα δεν είχε ανακοινωθεί κανένας αριθμός νεκρών, καθώς τα συντρίμμια και οι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί καθιστούσαν δύσκολη την επαλήθευση.

Τώρα Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 300 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα, το οποίο έπληξε το θέατρο όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε το χτύπημα. Η Ρωσία αρνείται ότι επιτέθηκε στο θέατρο, αν και οι επιθέσεις της σε πολλά κτίρια κατοικιών και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν τεκμηριωθεί σε όλη τη χώρα.

«Από αυτόπτες μάρτυρες, προκύπτουν πληροφορίες ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης μετά από πλήγματα ρωσικού αεροσκάφους», έγραψε το δημαρχείο της Μαριούπολης στο Telegram.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαριούπολη: Περίπου 300 νεκροί στα ερείπια του βομβαρδισμένου θεάτρου "

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανοί ανακατέλαβαν πόλεις κοντά στο Κίεβο – Βομβαρδισμοί κατά του στρατού

Εδώ και έναν μήνα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και ένταση ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα, ενώ ανακοίνωσε πως την Πέμπτη βομβάρδισε τη μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμων του ουκρανικού στρατού κοντά στο Κίεβο με πυραύλους κρουζ.

Ωστόσο, υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, βοηθούμενη από την αδυναμία των υπερεκτεταμένων γραμμών ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων.

Σχετικά με τον βομβαρδισμό της μεγαλύτερης αποθήκης καυσίμων του ουκρανικού στρατού, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ σημείωσε πως το βράδυ της Πέμπτης «πύραυλοι Kalibr υψηλής ακρίβειας είχαν στόχο βάση (αποθήκευσης) καυσίμου κοντά στο χωριό Καλίνοβκα, κοντά στο Κίεβο».

«Η μεγαλύτερη αποθήκη καυσίμου που εξακολουθούσε να έχει ο ουκρανικός στρατός, η οποία εξυπηρετούσε στον εφοδιασμό των μονάδων στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καταστράφηκε», πρόσθεσε.

Ο Κονασένκοφ δήλωσε εξάλλου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει από χθες ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ανάμεσα στον οποίο τρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τέσσερα drone.

Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Βομβαρδισμοί σε Ντνίπρο και Χάρκοβο

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν σήμερα επιζώντες αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Ντνίπρο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι από το πλήγμα προκλήθηκε «σοβαρή καταστροφή». 

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεκροί από βομβαρδισμό σε κλινική στο Χάρκοβο ανέρχονται σε τέσσερις. «Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού το πρωί πολιτικής υποδομής από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, 7 άμαχοι τραυματίστηκαν, 4 από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί κοντά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα αναφερόμενη στην Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη αυτή.

Χιλιάδες εγκαταλείπουν έντρομοι την πόλη Μπορισπίλ

Περίπου 20.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν την ουκρανική πόλη Μπορισπίλ, η οποία βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της Βολοντίμιρ Μπορισένκο.

Αυτός κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο να φύγει από την πόλη, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος αριθμός αμάχων στα γύρω χωριά καθιστά δύσκολο για τα ουκρανικά στρατεύματα να απομακρύνουν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή.

Το διεθνές αεροδρόμιο Μπορισπίλ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων ανατολικά του Κιέβου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανοί ανακατέλαβαν πόλεις κοντά στο Κίεβο – Βομβαρδισμοί κατά του στρατού"

Δεν στέλνει του S-400 o Ερντογάν στην Ουκρανία – Τι μεταδίδουν οι Ρώσοι

Αρνητική ήταν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria, η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στο αίτημα των Αμερικανών να δώσει το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα των S-400 στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, είχε καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τους πυραύλους Patriot στην Τουρκία «χωρίς προϋποθέσεις».

Όπως είχαν αποκαλύψει οι ΝY Times, μετά την ανεπίσημη πρόταση των ΗΠΑ, το αντάλλαγμα για μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των σύγχρονων μαχητικών F-35 από το οποίο είχε αποκλειστεί μετά την αγορά των ρωσικών S-400, ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αεράμυνας.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζητεί από συμμάχους που διαθέτουν οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής, όπως το αντιαεροπορικό σύστημα S-300 και το S-400, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τα στείλουν στο Κίεβο, για να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

Τι δήλωσε για τα F-16 ο Ερντογάν μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, αναφέρθηκε και στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F-16 υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει θετική προσέγγιση τόσο για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών όσο και για την αγορά καινούργιων.

«Ο Μπάιντεν μου είπε: ”Θα παρουσιάσω τη θετική μου προσέγγιση στο Κογκρέσο για αυτό το θέμα και θα παρακολουθήσω το θέμα”. Υπήρχαν δηλώσεις προς την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι αν το αποτέλεσμα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, αν τελειώσει, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να τελειώσουμε γρήγορα τον εκσυγχρονισμό των νέων F-16 που θα αγοράσουμε και αυτών που έχουμε», επισήμανε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν στέλνει του S-400 o Ερντογάν στην Ουκρανία – Τι μεταδίδουν οι Ρώσοι"

Reuters: Δικαιώθηκε η πρόταση Μητσοτάκη-Κοινή αγορά φυσικού αερίου αποφασίζει η ΕΕ για την απεξάρτηση από την Ρωσία

Στο “τραπέζι αποφάσεων” της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, βρίσκεται η συμφωνία, μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο, με σκοπό την μείωση της εξάρτησης τους από την Ρωσία.

Ορισμένοι από τους «27» λένε ότι δεν θα συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας να αγοράσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας ρούβλια.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, ώθησε τις ήδη υψηλές τιμές της ενέργειας σε ρεκόρ και οδήγησε την ΕΕ να δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες και επεκτείνοντας γρήγορα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι «μη φιλικές» χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μια απαίτηση που ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ είπαν ότι έρχεται σε αντίθεση με τις συμβάσεις προμήθειας.

«Υπάρχουν σταθερές συμβάσεις παντού, με το νόμισμα στο οποίο θα πληρωθούν οι παραδόσεις να αποτελεί μέρος αυτών των συμβάσεων», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις λέει ευρώ ή δολάρια, αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία εργαζόμαστε».

“Κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.

Σε προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να «συνεργαστούν για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου» πριν από τον επόμενο χειμώνα και να συντονίσουν μέτρα για την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου – κινήσεις που στοχεύουν στη δημιουργία εφοδιασμού ρυθμιστικό μη ρωσικού αερίου.

Η αναζήτηση φυσικού αερίου θα ακολουθήσει ένα παρόμοιο μοντέλο με αυτό της αγοράς εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση της ζήτησης και την αναζήτηση φυσικού αερίου, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο με αυτό που το μπλοκ αγόρασε εμβόλια για τον COVID-19.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν αυτό το σχέδιο την Παρασκευή, όταν η ΕΕ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει συμφωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για επιπλέον προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ για τους επόμενους δύο χειμώνες.
Η Ρωσία προμηθεύει το 40% των συλλογικών αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων φτάνει μέσω αγωγών – συν το 27% των εισαγωγών πετρελαίου και το 46% των εισαγωγών άνθρακα.

Οι αμερικανοί εξαγωγείς έχουν αποστείλει όγκους ρεκόρ LNG στην Ευρώπη για τρεις διαδοχικούς μήνες, καθώς οι τιμές έχουν δεκαπλασιασθεί από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με τους αγοραστές της Ευρώπης και της Ασίας να ανταγωνίζονται για στενή προσφορά.

Ωστόσο, οι χώρες παραμένουν διχασμένες ως προς το αν θα επιβληθούν απευθείας κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μια κίνηση που έχει ήδη γίνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα εμπάργκο της ΕΕ θα απαιτούσε ομόφωνη έγκριση και από τα 27 κράτη μέλη.

Η Λετονία και η Πολωνία είναι μεταξύ των χωρών που επιδιώκουν να σταματήσουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ημερησίως που πληρώνει η Ευρώπη στη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα.

«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος να σταματήσει η ροή χρημάτων στα πολεμικά ταμεία του (Ρώσου προέδρου) Πούτιν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Άρτουρς Κάρινς. «Το πιο λογικό μέρος για να προχωρήσουμε είναι στο πετρέλαιο και τον άνθρακα».

Η Γερμανία, η οποία λαμβάνει το 18% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας, και η Ουγγαρία είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται, επικαλούμενες την οικονομική ζημιά που θα προκαλούσε ένα εμπάργκο πετρελαίου.

Πλαφόν στις τιμές

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας είναι επίσης στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, με την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία να προτείνουν ανώτατα όρια τιμών και μέτρα για την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, για να χαλιναγωγήσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι ελπίζει σε μια «ισορροπημένη συμφωνία» για τις προτάσεις της Ισπανίας που να καλύπτει την Ευρώπη στο σύνολό της.

Άλλες χώρες προειδοποιούν ότι ο περιορισμός των τιμών χονδρικής θα προκαλούσε προβλήματα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες στροφής προς την πράσινη ενέργεια.

Ορισμένοι διπλωμάτες είπαν ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις σε όλη την ΕΕ σχετικά με αυτό είναι πιθανό να καθυστερήσουν έως ότου εκδοθεί έκθεση από τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, αυτόν τον μήνα, σχετικά με πιθανές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις δικές τους ενεργειακές πολιτικές. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη διαθέσει δισεκατομμύρια σε εθνικές φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις για να περιορίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Δικαιώθηκε η πρόταση Μητσοτάκη-Κοινή αγορά φυσικού αερίου αποφασίζει η ΕΕ για την απεξάρτηση από την Ρωσία"

Συμφωνία ΗΠΑ – Ε.Ε. για το φυσικό αέριο και τον περιορισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία

Το είπαν και το έκαναν: ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση “έδωσαν τα χέρια” για μια συμφωνία μαμούθ για το φυσικό αέριο, που θα οδηγήσει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. 

ΗΠΑ και Ε.Ε., μετά τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρωί της Παρασκευής(25.03.2022) στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τη δημιουργία “task force” για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Η task force αυτή θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να παράσχουν φέτος στην Ευρώπη επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που αποκαλύφθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Οι ΗΠΑ θα εφοδιάσουν με περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τη βοηθήσουν να μειώσει την εξάρτησή της από τις προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Σήμερα συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο προς τον στόχο αυτόν, επιταχύνοντας παράλληλα την πρόοδό μας προς ένα ασφαλές μέλλον καθαρής ενέργειας», υπογράμμισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

«Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται σε δύο βασικά ζητήματα, πρώτον να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεύτερον να μειώσει την συνολική ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης», επισήμανε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως «η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ άλλων και μέσω επιπλέον προμηθειών παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ να παράσχουν στην ΕΕ επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG φέτος είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα αντικαταστήσει την προμήθεια LNG που λαμβάνουμε επί του παρόντος από τη Ρωσία» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG των ΗΠΑ τουλάχιστον έως το 2030. Στοχεύουμε σε περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως».

Η κοινή δήλωση Μπάιντεν – φον ντερ Λάιεν

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεσμεύονται να κάνουν συγκεκριμένα βήματα από κοινού για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινής ομάδας δράσης (Task Force) για την αντιμετώπιση των αναγκών της ΕΕ σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια και την επίσπευση της πράσινης μετάβασης. Η Task Force θα προεδρεύεται από έναν εκπρόσωπο από τον Λευκό Οίκο και έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους, πρόσθετους όγκους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την αγορά της ΕΕ τουλάχιστον 15 bcm το 2022 με αναμενόμενες αυξήσεις στο μέλλον.

«Μέσω της κοινής ευρωπαϊκής δράσης για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια (REPowerEU), η ΕΕ επιβεβαίωσε τον στόχο της να επιτύχει την ανεξαρτησία από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το τέλος της δεκαετίας, αντικαθιστώντας τα με σταθερά, οικονομικά προσιτά, αξιόπιστα και καθαρά ενεργειακά αποθέματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση ΕΕ και ΗΠΑ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να εκπληρώσουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, να επιτύχουν τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και να διατηρήσουν το όριο 1,5 βαθμού Κελσίου στην άνοδο της θερμοκρασίας εφικτό, μεταξύ άλλων μέσω μιας ταχείας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. «Αυτές οι πολιτικές και τεχνολογίες θα συμβάλουν επίσης στην ανεξαρτησία της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Το φυσικό αέριο παραμένει σημαντικό μέρος του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ στην πράσινη μετάβαση, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της μείωσης της έντασης του άνθρακα με την πάροδο του χρόνου», επισημαίνεται.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ για να επιταχύνει τις ρυθμιστικές διαδικασίες τους για την επανεξέταση και τον καθορισμό εγκρίσεων για υποδομές εισαγωγής LNG, για τη συμπερίληψη χερσαίων εγκαταστάσεων και σχετικών αγωγών για την υποστήριξη εισαγωγών με χρήση πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης και σταθερών τερματικών εισαγωγών LNG.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους φορείς της αγοράς για να συγκεντρώσει τη ζήτηση, μέσω μιας νεοσύστατης Ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για πρόσθετους όγκους μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης μακροπρόθεσμους μηχανισμούς συμβάσεων και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενθαρρύνει σχετική σύναψη συμβάσεων για την υποστήριξη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων σε υποδομές εξαγωγών και εισαγωγών LNG.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διασφάλιση σταθερής ζήτησης για πρόσθετο LNG των ΗΠΑ έως τουλάχιστον το 2030, περίπου 50 bcm ανά έτος, με την κατανόηση ότι η φόρμουλα τιμής των προμηθειών LNG στην ΕΕ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, και σταθερότητα της συνεργασίας από την πλευρά της ζήτησης και της προσφοράς και ότι αυτή η ανάπτυξη είναι συνεπής με τους κοινούς καθαρούς μηδενικούς στόχους σε ρύπους.

Η ΕΕ προετοιμάζει ένα αναβαθμισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και αποθήκευσης. Αυτό θα ενισχύσει τη βεβαιότητα και την προβλεψιμότητα όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις ανάγκες αποθήκευσης και θα εξασφαλίσει στενότερη συνεργασία εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών εταίρων της.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Επιτροπή έχει προτείνει κανονισμό για την αποθήκευση ενέργειας για να διασφαλίσει ότι η υφιστάμενη υποδομή αποθήκευσης θα πληρωθεί έως και το 90% της χωρητικότητάς της έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία ΗΠΑ – Ε.Ε. για το φυσικό αέριο και τον περιορισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news