facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Πλιάτσικο από Ρομά στα καμμένα της βορειοανατολικής Αττικής: Δέκα προσαγωγές και μία σύλληψη

Σε προσαγωγές και συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές για πλιάτσικο στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή σε περιπολίες δυνάμεων της Ασφάλειας και της Τάξης (Άμεση Δράση, Ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ) να πραγματοποιούν συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους σε άτομα που δεν έχουν κανέναν λόγο να κυκλοφορούν στις περιοχές ου επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική και όσοι κρίνονται ύποπτοι να τους απαγορεύεται η είσοδος στις πληγείσες περιοχές και να πραγματοποιούνται αμέσως προσαγωγές.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10 προσαγωγές Ρομά από τις πληγείσες περιοχές και ένας Ρομά συνελήφθη χθες στην Πεντέλη, ο οποίος κατελήφθη επ’ αυτοφώρω από τις αστυνομικές δυνάμεις να αφαιρεί αντικείμενα από κατεστραμμένο σπίτι.

Η Αστυνομία προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, η παρουσία της θα είναι συνεχής στα σημεία αυτά και στους παραβάτες δεν θα υπάρξει η παραμικρή επιείκεια.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλιάτσικο από Ρομά στα καμμένα της βορειοανατολικής Αττικής: Δέκα προσαγωγές και μία σύλληψη"

Μεσσηνία: Ροτβάιλερ επιτέθηκε σε ολόκληρη οικογένεια – Κατασπάραξε το σκυλάκι τους, παραλίγο και το μωρό τους

«Το σκυλάκι μας θυσιάστηκε για να σωθεί το νεογέννητο βρέφος μας» λέει στο newsit.gr ο πατέρας του μωρού που ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει από τί τραγωδία γλίτωσε ολόκληρη η οικογένεια στη Μεσσηνία, που έπεσε θύμα άγριας επίθεσης από το ροτβάιλερ του γείτονα.

Το σοκαριστικό περιστατικό της επίθεσης του ροτβάιλερ συνέβη μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, στη Μεσσηνία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο γείτονάς τους και ιδιοκτήτης του ροτβάιλερ ξέχασε να κλείσει την πόρτα της αυλής, με αποτέλεσμα το επικίνδυνο σκυλί να βγει έξω και να περάσει εντός του σπιτιού τους.

«Ήμουν με το μωρό στην κούνια που έχουμε στη βεράντα και δίπλα ήταν το σκυλάκι μας, ένα μαλτεζάκι, και ξαφνικά βλέπω μπροστά μου το ροτβάιλερ να τρέχει  προς τα πάνω μας. Αρπάζω το μωρό και προλαβαίνω να μπω μέσα το τελευταίο δευτερόλεπτο», περιγράφει ο ίδιος στο newsit.gr, τονίζοντας ότι αν δεν ήταν το μαλτεζάκι εκεί να μπει μπροστά τους και να βγάλει το ροτβάιλερ πάνω του όλο το μένος, τότε θα κατασπάραζε κι αυτούς.

«Όταν πλέον είχε κατακρεουργήσει το σκυλάκι μας και το άφησε ξεψυχισμένο κάτω, τότε η πεθερά μου το πήρε αγκαλιά κι άρχισε να ορμάει και σε αυτήν, την είχε καβαλήσει στην κυριολεξία.

Η γυναίκα φοβισμένη έτρεξε να μπει μέσα στο σπίτι και πρόλαβε δυστυχώς και μπήκε και το ροτβάιλερ μέσα στο σαλόνι του σπιτιού. Φοβόταν μην της κάνει κακό και φώναζε για βοήθεια και εκείνη τη στιγμή πάει στο σαλόνι κι η γυναίκα μου για να σώσει τη μητέρα της, αρπάζει το μαλτεζάκι από τα χέρια της που το κρατούσε και όρμησε και σε αυτήν.

Τελευταία στιγμή μάνα και κόρη μπαίνουν στην τουαλέτα και κλειδώνουν για να σωθούν από τα δόντια του επικίνδυνου σκυλιού», αναφέρει ο πατέρας του παιδιού, που σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο ίδιος, ακολούθησαν φωνές, ζητώντας βοήθεια και τότε το ροτβάιλερ έφυγε από μόνο του.

 

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο πατέρας του μωρού που γλίτωσε από τη λυσσασμένη επίθεση, «στη συνέχεια ήρθε στο σπίτι και ο ιδιοκτήτης του ροτβάιλερ και με απάθεια μας είπε ότι έπρεπε εμείς να έχουμε την πόρτα της αυλής κλειστή για να μην έμπαινε  το σκυλί του μέσα και άνθρωπος από την οικογένεια τη δική του μας είπε ότι δεν έγινε και κάτι που μας σκότωσε το μαλτεζάκι, θα πάρετε άλλο».

Η οικογένεια που βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση σοκ, απευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου συνέβη το αιματηρό επεισόδιο, ζητώντας την απομάκρυνση του ροτβάιλερ.

Ανησυχούν ακόμη και φοβούνται νέα επίθεση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσσηνία: Ροτβάιλερ επιτέθηκε σε ολόκληρη οικογένεια – Κατασπάραξε το σκυλάκι τους, παραλίγο και το μωρό τους"

Παράταση βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Με αναδρομική ισχύ από τις 11 Αυγούστου, υπογράφηκε η απόφαση με την οποία ενεργοποιείται το “πάγωμα” των φορολογικών υποχρεώσεων για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Συγκεκριμένα, παρατείνονται μέχρι και την 28.02.2025 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, που λήγουν ή έληξαν από 11.08.2024 μέχρι και 28.02.2025, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις εν λόγω περιοχές, για τα οποία πιστοποιείται αρμοδίως ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης ή στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεών τους, αντιστοίχως, τα οποία περιλαμβάνονται στους σχετικούς πίνακες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τα στοιχεία των οποίων (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο/επωνυμία) αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, οι δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από 11.08.2024 μέχρι και 12.02.2025 παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης. Η πρώτη δόση της ρύθμισης από εκείνες τις δόσεις για τις οποίες χορηγείται παράταση καταβολής καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Οι επόμενες παραταθείσες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης παραταθείσας. Η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις αυτές παρατείνεται κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και προϋποθέσεις της εκάστοτε ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

Μέχρι την 12.02.2025 αναστέλλεται και η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 11.08.2024 οφειλών. 

Οι παραπάνω διευκολύνσεις αφορούν:

  • Τις Δημοτικές Ενότητες Αφιδνών, Πολυδενδρίου, Μαλακάσας και Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
  • τον Δήμο Πεντέλης της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής,
  • τις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Στεφάνου, Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου του Δήμου Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
  • τον Δήμο Χαλανδρίου της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής,
  • τις Δημοτικές Ενότητες Μαραθώνος, Βαρνάβα, Γραμματικού και Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
  • τον Δήμο Βριλησσίων της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές"

Πύργος: Ανατροπή στα αίτια θανάτου του 48χρονου - Στρεπτόκοκκος και όχι αράχνη η αιτία

Σε ανατροπή οδήγησε η ενδελεχής νεκροψία-νεκροτομή που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διενήργησε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα για τα αίτια θανάτου του 48χρονου που παραθέριζε στην περιοχή του Κατάκολου και δημοσιοποιήθηκε ευρέως ότι ο θάνατός του προήλθε από το τσίμπημα της δηλητηριώδους αράχνης «ερημίτης» και λόγω της τοξικότητας του δηλητηρίου υπέκυψε από σηψαιμικό σοκ.

Φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι υποψίες για θάνατο από στρεπτόκοκκο.

Και για το δεύτερο περιστατικό θανάτου από την Αρχαία Ολυμπία υπάρχουν στοιχεία που οδήγησαν σε διερεύνηση και δόθηκαν δείγματα που βρίσκονται προς ανάλυση στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΠΓΝΠ.

Αναμένεται δε να επιβεβαιωθεί σήμερα αν ο δεύτερος άνδρας κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο (iGAS).

Όσον αφορά στο απολύτως εξακριβωμένο θέμα του 48χρονου παραθεριστή, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της εφημερίδας «Γνώμη» από ιατρικούς κύκλους, μέσω της επισταμένης της εξέτασης η ιατροδικαστής Τσιόλα που διεξήγαγε την νεκροψία παρατήρησε στοιχεία που παρέπεμπαν σε σοβαρή λοίμωξη και έστειλε δείγματα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, το οποίο επιβεβαίωσε ότι αιτία θανάτου του παραθεριστή ήταν ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (iGAS).

Εν τω μεταξύ νοσηλεύεται και τρίτος άνδρας από την περιοχή της Ηλείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πάσχων από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ο οποίος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση αλλά έχει διαφύγει του κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται απολύτως και συνάγεται σαφώς το συμπέρασμα πως η ταχύτατη έλευση Κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο Νοσοκομείο Πύργου σχετίζεται προφανώς με άμεση ειδοποίηση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών για να προβεί σε συνεργασία με το Μικροβιολογικό Εργαστήριο σε αιματολογικούς ελέγχους όχι ρουτίνας αλλά διερεύνησης σε ευρύ φάσμα στον πληθυσμό της περιοχής σε σχέση με τα περιστατικά εμφάνισης στρεπτόκοκκου.

Στρεπτόκοκκος: Τι είναι – Τα συμπτώματα, οι τρόποι μετάδοσης και τι πρέπει να προσέξουμε

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α

Πρόκειται για ένα κοινό βακτήριο. Όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του ΕΟΔΥ, πολλοί από εμάς το φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας, χωρίς όμως να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξη. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

Οι σοβαρές λοιμώξεις προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Μάλιστα οι ειδικοί προειδοποιούν πως είναι δυνατόν κάποιοι να φέρουν τα βακτήρια και να μπορούν να τα μεταδώσουν χωρίς οι ίδιοι να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης. Βέβαια ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν παρατηρηθεί πυρετός που επιμένει, έντονη κυνάγχη, δυσκαταποσία ή πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, ή έντονη καταβολή τότε πρέπει να πάμε άμεσα στο γιατρό γιατί η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα.

Πόσο επικίνδυνος είναι

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο. Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) .

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Πώς αντιμετωπίζεται

Όταν διαγνωσθεί η λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α οι ειδικοί την αντιμετωπίζουν άμεσα με αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο είναι σε εξέλιξη κάποιες κλινικές δοκιμές.

notospress

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύργος: Ανατροπή στα αίτια θανάτου του 48χρονου - Στρεπτόκοκκος και όχι αράχνη η αιτία"

Θάνατος 8χρονης σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική: Μπήκε μαζί με την αδελφή της στην πισίνα – Δεν μέτρησε τα παιδιά η ομαδάρχισσα

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τον θάνατο της 8χρονης στην πισίνα κατασκήνωσης της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το κορίτσι φέρεται να έχασε τη ζωή του την ώρα που στην πισίνα κολυμπούσαν και άλλα παιδιά, ενώ στο χώρο υπήρχαν τόσο η ναυαγοσώστρια όσο και η ομαδάρχισσα της μικρής.

Η 8χρονη βρισκόταν στην κατασκήνωση μαζί με την αδερφή της. Μαζί μπήκαν στην πισίνα, η 8χρονη όμως δεν βγήκε ποτέ από το νερό. Η αδελφή της δεν είδε ούτε στην τραπεζαρία που πήγαν αμέσως μετά την πισίνα, ούτε αργότερα στους κοιτώνες.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε πως το στομάχι του παιδιού ήταν άδειο κάτι που σημαίνει ότι δεν κάθισε για μεσημεριανό μαζί με τους υπόλοιπους. Οι διασώστες διαπίστωσαν υπολείμματα τροφής που μάλλον όμως ήταν από το πρωινό.

Η ομαδάρχισσα φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς πως δεν μέτρησε τα παιδιά όταν βγήκαν από την πισίνα και πως αντιλήφθηκε την απουσία της 8χρονης στην τραπεζαρία και άρχισε να την ψάχνει μόνη της χωρίς να ειδοποιήσει την κατασκήνωση.

Στην κατάθεσή της η ναυαγοσώστρια υποστήριξε ότι δεν είδε κανέναν μέσα στο νερό στις 13:00 με τον «συναγερμό» στην κατασκήνωση να χτυπά λίγο πριν από τις 15:00, δύο ώρες αργότερα. «Μόλις τελείωσαν την κολύμβηση τα παιδιά, περίπου στη 13:15, σύμφωνα με το πρόγραμμα κοίταξα μέσα στην πισίνα. Δεν είδα κανέναν μέσα σε αυτήν και στη συνέχεια κλείδωσα τη διπλή πόρτα εισόδου».

Οι άδειες λειτουργίας για τις δύο πισίνες της κατασκήνωσης ανακλήθηκαν. Τις επόμενες ημέρες θα επανεξεταστεί και η άδεια λειτουργίας της κατασκήνωσης χωρίς να είναι απίθανο να γίνει ανάκλησή της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνατος 8χρονης σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική: Μπήκε μαζί με την αδελφή της στην πισίνα – Δεν μέτρησε τα παιδιά η ομαδάρχισσα"

Ισπανία: Καταρρακτώδεις βροχές στις Βαλεαρίδες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μαγιόρκα

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και πτήσεις στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας κυρώθηκαν εξαιτίας καταιγίδας στη Μαγιόρκα.

Καταρρακτώδεις βροχές στις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία πλημμύρισαν δρόμους, ανάγκασαν ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και προκάλεσαν την ακύρωση πτήσεων.

Παράλληλα, μονάδα των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσε πως αναπτύχθηκε στη Μαγιόρκα για να βοηθήσει με την κατάσταση.

Η ισπανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET διατήρησε σήμερα πορτοκαλί συναγερμό σε ολόκληρη την περιοχή λόγων υψηλού κινδύνου να εκδηλωθούν καταιγίδες. Νωρίτερα είχε μειώσει το επίπεδο από τον κόκκινο συναγερμό.

Οι υπηρεσίες άμεσης δράσης ανακοίνωσαν ότι πιστεύουν πως τα χειρότερα έχουν περάσει, καθώς χθες, Τετάρτη, είχαν καλέσει τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

«Απαγορεύονται οι υπαίθριες δραστηριότητες», ανέφερε καταχώριση των υπηρεσιών άμεσης δράσης στο X, πρώην Twitter.

Πυροσβέστες ανέφεραν μέσω του Χ (πρώην Twitter) πως απέκλεισαν περιοχές στην κεντρική Πάλμα ντε Μαγιόρκα και απομάκρυναν 29 ανθρώπους από αμαξοστοιχία ανάμεσα στην Πάλμα και το Μανακόρ λόγω της πλημμύρας.

Περισσότερες από 50 πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια των Βαλεαρίδων αφότου ξέσπασε η καταιγίδα χθες, 14 Αυγούστου, και οι ακυρώσεις αναμενόταν να συνεχιστούν, ανακοινώθηκε από την Aena που διαχειρίζεται τα ισπανικά αεροδρόμια.

Η αστυνομία ανακοίνωσε στις 15 Αυγούστου ότι απομάκρυνε 12 ανθρώπους από την πόλη Σογέρ στη Μαγόρκα εξαιτίας των πλημμυρών.

Η περιφερειακή υπηρεσία άμεσης δράσης ανακοίνωσε πως δέχθηκε μέσα στις τελευταίες 24 ώρες περίπου 180 κλήσεις που σχετίζονταν με την καταιγίδα. Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο νησί Φορμεντέρα και ένας ψαράς διασώθηκε από την ισπανική ακτοφυλακή, πρόσθεσε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Καταρρακτώδεις βροχές στις Βαλεαρίδες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μαγιόρκα"

Συναγερμός στην Ευρώπη: Επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία το πρώτο κρούσμα «ευλογιάς των πιθήκων»

Ένα πρόσωπο, που ζει στην περιφέρεια της Στοκχόλμης, διαγνώσθηκε ως φορέας του –περισσότερο μεταδοτικού και επικίνδυνου- στελέχους Clade 1 του ιού της mpox («ευλογιά των πιθήκων»), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εκτός της Αφρικής, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας.

«Το εν λόγω πρόσωπο μολύνθηκε στη διάρκεια παραμονής του σε περιοχή της Αφρικής όπου έχει εκδηλωθεί σημαντική επιδημία mpox του υποτύπου Clade 1», εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ολίβια Βίγκτσελ, η προσωρινή επικεφαλής της σουηδικής Αρχής Δημόσιας Υγείας. Η υπηρεσία δημόσιας υγείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για την παραλλαγή της mpox του στελέχους Clade «1b», η οποία γνωρίζει έξαρση από το Σεπτέμβριο 2023 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί στη Σουηδία δέχθηκε φροντίδα και συστάσεις σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, διαβεβαίωσε η Βίγκτσελ. «Εκτιμάμε ότι η Σουηδία είναι καλά προετοιμασμένη για να διαγνώσει, να απομονώσει και να διαχειριστεί με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από mpox», πρόσθεσε. «Το ότι ένα πρόσωπο υποβάλλεται σε θεραπεία για την mpox στη χώρα δεν σημαίνει πως υπάρχουν κίνδυνοι για τον υπόλοιπο πληθυσμό», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία δημόσιας υγείας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θεωρεί προς το παρόν πως ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός, διευκρίνισε.

Συνολικά 38.465 κρούσματα της mpox έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο 2022 σε 16 αφρικανικές χώρες, με 1.456 θανάτους και αύξηση κατά 160% του αριθμού των κρουσμάτων το 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την υγειονομική υπηρεσία της Αφρικανικής Ένωσης.

Νωρίτερα σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε λόγω της mpox παγκόσμια έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, έπειτα από μια έξαρση της νόσου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ εντείνει τη διεθνή επαγρύπνηση, επιταχύνει την έρευνα, τη χρηματοδότηση και τα διεθνή μέτρα δημόσιας υγείας αλλά και τη συνεργασία για τον περιορισμό της επιδημίας.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής ασθένεια και μεταδίδεται εύκολα από τα μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων μέσω της στενής επαφής (άγγιγμα, φιλί, σεξουαλική επαφή, μολυσμένες βελόνες και ρούχα). Προκαλεί πυρετό, εξανθήματα σε όλο το σώμα, πονοκεφάλους, οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες και χαμηλή ενέργεια, κυρίως σε γυναίκες και παιδιά κάτω των 15 ετών. Το Clade 1b κάνει να εμφανίζονται δερματικά εξανθήματα και αλλοιώσεις σε όλο το σώμα, όταν τα προηγούμενα στελέχη χαρακτηρίζονταν από εξανθήματα εντοπισμένα στο στόμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει την επείγουσα χρήση των δύο εμβολίων και έχει αναπτύξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης που απαιτεί 15 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι και πριν δυο χρόνια είχε σημάνει και πάλι συναγερμός παγκοσμίως, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων ακόμα και σε Ασία και Ευρώπη.

 ΕΡΤ, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στην Ευρώπη: Επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία το πρώτο κρούσμα «ευλογιάς των πιθήκων»"

Καιρός αύριο: Άνεμοι έως 8 μποφόρ και θερμοκρασία έως τους 41 βαθμούς Κελσίου

Ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή 16 Αυγούστου. Η θερμοκρασία θα ανέβει έως τους 41 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι έντασης 8 μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά της Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά θα φθάσει τους 33 με 34 βαθμούς και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και στη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα γύρω ορεινά ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 38 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς, στα ηπειρωτικά έως 39 με 40 και τοπικά στη δυτική Στερεά 41 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38, τοπικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 με 40 βαθμούς και στις Σποράδες έως 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άνεμοι έως 8 μποφόρ και θερμοκρασία έως τους 41 βαθμούς Κελσίου"

Συνολικά 29 φωτιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Από Ω/18:00/14-08-2024 έως Ω/18:00/15-08-2024 εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 23 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη έξι (6).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνολικά 29 φωτιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα "

Στη μάχη της δασοπροστασίας μπήκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις – Συνεχείς περίπολοι και ανιχνεύσεις για πυρκαγιά! (εικόνες)

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιστρατεύθηκαν και στη δασοπροστασία στον Νομό Αττικής, μετά την τελευταία καταστραφική πυρκαγιά που άφησε πίσω της πάνω 100.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων και πολλές υλικές ζημιές.

Η επιχειρήσεις γίνονται από περίπολους πυρασφαλείας εποχούμενες και πεζοπόρες, σε ορεινούς όγκους, με σκοπό την πρόληψη των πυρκαγιών και την αποτροπή τους.

Το προσωπικό των περιπόλων είναι εφοδιασμένο με θερμικές κάμερες και διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης, ώστε να γίνεται πιο έγκαιρα η πυρανίχνευση.

Δείτε εικόνες από τις περιπόλους που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

1 2

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη μάχη της δασοπροστασίας μπήκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις – Συνεχείς περίπολοι και ανιχνεύσεις για πυρκαγιά! (εικόνες)"

Φωτιές: Έφτασαν στη χώρα οι 180 Γάλλοι πυροσβέστες που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Έφτασαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Γαλλία, οι οποίες θα ενισχύσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Συνολικά 180 Γάλλοι πυροσβέστες με 55 οχήματα αποβιβάστηκαν χθες, 14 Αυγούστου, το βράδυ στο λιμάνι της Πάτρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές: Έφτασαν στη χώρα οι 180 Γάλλοι πυροσβέστες που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών"

Εποχικοί Πυροσβέστες κατά Κικίλια: «Κύριε Υπουργέ ή λέτε συνειδητά ψέματά ή δεν ξέρετε πραγματικά τι σας γίνεται!»

Επίθεση στον Βασίλη Κικίλια εξαπολύουν οι εποχικοί πυροσβέστες, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Υπουργός σχετικά με τη μεγάλη φωτιά στην Αττική.

Σε ανάρτησή τους στα social media αναφέρουν τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ ή λέτε συνειδητά ψέματά ή δεν ξέρετε πραγματικά τι σας γίνεται. Ούτε το πως εργάζονται οι Πυροσβέστες.

Οι Πυροσβέστες λοιπόν εργάζονται 24 ώρες το ελάχιστο. Φέτος μάλιστα με το Νέο Δόγμα σας εργάζονται ακόμα και 48 ώρες ( επιφυλακή – πρόσθετο – 24ωρη Υπηρεσία ).

Επίσης ένα όχημα που ξεκινάει από Θεσσαλονίκη για παράδειγμα χρειάζεται γύρω στις 8 ώρες για να φτάσει, 24 ώρες να ενεργήσει και άλλες 8 ώρες να γυρίσει το προσωπικό πίσω. Απλά μαθηματικά είναι Κύριε Υπουργέ.

Όμως ακόμα και έτσι να είναι, ένας Πυροσβέστης που ανέλαβε υπηρεσία στις 07:30 το πρωί δεν χρειάζεται να πιει νερό μέσα στη διάρκεια της ημέρας;»

Δείτε την ανάρτηση:

 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εποχικοί Πυροσβέστες κατά Κικίλια: «Κύριε Υπουργέ ή λέτε συνειδητά ψέματά ή δεν ξέρετε πραγματικά τι σας γίνεται!»"

Πάτρα: Ασθενής στο νοσοκομείο του Ρίο ξυλοκόπησε τη νοσηλεύτρια γιατί δεν συμφωνούσε με τη θεραπεία που του πρότειναν

Ενα ακόμα περιστατικό βιαιοπραγίας εις βάρος νοσηλεύτριας καταγράφηκε την περασμένη Δευτέρα σε Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Εξωτερικός ασθενής της Μονάδας φέρεται να μη συμφωνούσε με μέρος της θεραπείας που θα του εφάρμοζαν και γρονθοκόπησε τη νοσηλεύτρια που τον κούραρε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», ο καθηγητής και διευθυντής της Κλινικής στην οποία υπάγεται η συγκεκριμένη Μονάδα κατήγγειλε το περιστατικό στη διοίκηση του νοσοκομείου, ζητώντας την προστασία του θύματος, αλλά και γενικότερα τη λήψη μέτρων. Φαίνεται όμως ότι δεν ελήφθησαν μέτρα -πέραν της παρουσίας της ασφάλειας η οποία έχει περιθώριο παρέμβασης μέχρι ενός σημείου- καθώς ο ίδιος ασθενής φέρεται να επανήλθε την επόμενη μέρα με τις ίδιες άγριες διαθέσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι η νοσηλεύτρια απευθύνθηκε και στη διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, προκειμένου να την ενημερώσει για το συμβάν και να ζητήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο κάλυψη, αλλά δεν έγινε άμεσα δεκτή.

Ερωτηθείς από την «Π», ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Μπάκος απάντησε ότι «έχω γνώση του συμβάντος και έχω ζητήσει να διερευνηθεί τι ακριβώς έγινε, προκειμένου να λάβουμε τα μέτρα που πρέπει».

Σημειώνουμε ότι τα περιστατικά βίας λεκτικής και σωματικής εμφανίζουν μία ανησυχητική συχνότητα όχι μόνο στο ΠΓΝΠ, αλλά και στον «Αγιο Ανδρέα». Ο προβληματισμός που τίθεται είναι μήπως η μη τιμωρία των θυτών καλλιεργεί τις άγριες διαθέσεις ασθενών και συνοδών; Κι αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή ο νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές σε όσους ασκούν βία σε βάρος υγειονομικών. Ειδικότερα προβλέπει «όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή». Οι ίδιες ποινές προβλέπονται και για όποιον εισέρχεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και διαταράσσει τη λειτουργία της εκπαιδευτικής μονάδας με φωνές, ύβρεις ή άσκηση σωματικής βίας.

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ασθενής στο νοσοκομείο του Ρίο ξυλοκόπησε τη νοσηλεύτρια γιατί δεν συμφωνούσε με τη θεραπεία που του πρότειναν"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024, προβλέπεται:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Όρους)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

χαρτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024"

Για εξηγήσεις καλεί η εφορία φορολογούμενους που άλλα δήλωναν και άλλα ξόδευαν – Τους «τσάκωσε» με διαφορές χιλιάδων ευρώ

Στα δίχτυα της εφορίας έχουν πιαστεί περίπου 20.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι είχαν καταναλωτικές δαπάνες 30.000 ευρώ, ενώ δήλωναν εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ. Από αυτούς, καλούνται να παράσχουν εξηγήσεις περίπου οι 1.500, που αποτελούν τις πλέον τρανταχτές περιπτώσεις.

Οι παραπάνω φορολογούμενοι θα κληθούν να αιτιολογήσουν τη σημαντική αυτή απόκλιση που προκύπτει ανάμεσα σε εισοδήματα και δαπάνες. Ανάλογα με το αν οι εξηγήσεις που δώσουν είναι πειστικές ή όχι, και με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, είτε η υπόθεση θα μπει στο αρχείο είτε θα ξεκινήσει τακτικός έλεγχος, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να επιβληθούν οι φόροι που προβλέπονται για απόκρυψη εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 1.500 φορολογούμενοι που κλήθηκαν για έλεγχο προέκυψαν μετά τη μεγάλη διασταύρωση που έκανε πέρυσι το φθινόπωρο η ΑΑΔΕ. Σε πρώτη φάση, εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αξιοσημείωτες διαφορές, και μετά από πρόσθετες διασταυρώσεις και διπλό έλεγχο, προέκυψαν 20.000 ΑΦΜ με τεράστιες διαφορές, ακόμα και 200.000-300.000 ευρώ, μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και δαπανών.

Το πρώτο δείγμα των 1.500 ΑΦΜ για τους οποίους εκδόθηκε εντολή ελέγχου προέκυψε μετά την επιλογή υποθέσεων από διάφορα κλιμάκια αποκλίσεων, με μαζική ανάλυση κινδύνου. Δεν ξεκίνησε δηλαδή ο έλεγχος από όσους εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις αλλά από δείγμα φορολογουμένων σε κλιμάκια αποκλίσεων από 30.000 έως 50.000 ευρώ, από 100.000 έως 200.000 ευρώ και πάνω από 200.000 ευρώ.

Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης, όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε ως στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία με βάση τα οποία έγινε η διασταύρωση είναι τα εξής:

  • Πληρωμές μέσω πάσης φύσεως καρτών
  • Τόκοι καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους
  • Τόκοι και δόσεις δανείων, από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες
  • Δαπάνες λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ
  • Δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής
  • Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
  • Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
  • Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  • Ακόμα και δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.
  • Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που διασταυρώθηκαν, από την άλλη πλευρά, αφορούσαν:
  • 2.413.645 ΑΦΜ με εισόδημα έως 5.000 ευρώ
  • 1.343.890 φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα 5.000-10.000 ευρώ.
Νέοι έλεγχοι

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής τους επόμενους μήνες, με τη διενέργεια νέων σαρωτικών διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με μεγαλύτερα εισοδήματα, καθώς πέρυσι μόλις το 10% δήλωσε πάνω από 20.842 ευρώ.

Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα για το 2023 ανήλθε σε 97,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% ή 77,6 δισ. ευρώ προέρχεται από εισοδήματα εργασίας (μισθοί, συντάξεις, επιχειρήσεις, αγροτικά) και το 15% ή 14,6 δισ. ευρώ από πηγές κεφαλαίου (ακίνητα, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου), ενώ στα ποσά αυτά προστίθενται και 5,2 δισ. ευρώ ως διαφορά τεκμηρίων.

Το εισόδημα του 2023 είναι υψηλότερο κατά 9,1 δισ. ευρώ ή κατά 10,3% σε σχέση με το 2022, και ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε ανήλθε σε 10,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ περισσότερος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Για εξηγήσεις καλεί η εφορία φορολογούμενους που άλλα δήλωναν και άλλα ξόδευαν – Τους «τσάκωσε» με διαφορές χιλιάδων ευρώ"

Mpox: Διαθέσιμος από τις 22 Ιουλίου ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς των πιθήκων – Για ποιους συνιστάται το εμβόλιο

Για τη δυνατότητα εμβολιασμού έναντι της ευλογιάς τύπου mpox ενημερώνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στον απόηχο της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την ευλογιά των πιθήκων σε διεθνές επίπεδο, στον απόηχο της έξαρσης των κρουσμάτων σε χώρες της Αφρικής.

«Στο πλαίσιο πρόληψης από 22 Ιουλίου 2024 είναι διαθέσιμος ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς τύπου mpox» αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης σε ανάρτησή του, στην οποία αναφέρεται στους τρόπους μετάδοσης αλλά στις ομάδες που συνίσταται να εμβολιαστούν.

«Η ευλογιά τύπου mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση» σημειώνει και προσθέτει:

«Για ποιους συστήνεται το εμβόλιο; Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου: Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες. Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες). Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου. Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες. Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων».

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Υγείας, «δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό έναντι του mpox».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Mpox: Διαθέσιμος από τις 22 Ιουλίου ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς των πιθήκων – Για ποιους συνιστάται το εμβόλιο"

Ηράκλειο: Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για τη διακίνηση των μεταναστών

Τρεις νεαροί αλλοδαποί, ανάμεσά τους και ένας 16χρονος, συνελήφθησαν από τους λιμενικούς στο Ηράκλειο ως διακινητές μεταναστών, μετά την επιχείρηση διάσωσης συνολικά 52 ατόμων που στήθηκε στα νότια των Καλών Λιμένων κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας.

Η επιχείρηση στήθηκε μετά από κλήση στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 που ανέφερε ότι το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν ήταν σε δυσχερή θέση.

Στο σημείο μετέβη ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε από αυτή συνολικά 52 αλλοδαπούς (42 άντρες και 10 ανήλικα), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες. Από αυτούς 3, ηλικίας 16, 18 και 20 ετών, αναγνωρίστηκαν ως διακινητές των υπολοίπων και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, διευκόλυνση και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Κατά δήλωσή των διασωθέντων, είχαν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες στις 11.08.2024 από τις ακτές Τομπρούκ Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των περίπου 2.000 δολαρίων ΗΠΑ έκαστος, για τη μεταφορά τους.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για τη διακίνηση των μεταναστών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news