facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Χαλκίδα:Ολοήμερη διακοπή νερού λόγω κακοκαιρίας - Δεν απαντούν οι αρμόδιοι

Ολοήμερη διακοπή νερού στον δήμο Χαλκιδέων και όχι μόνο λόγω της κακοκαιρίας. Σε απελπιστική κατάσταση οι κάτοικοι.

Η ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων:

«Σας ενημερώνουμε ότι η διακοπή της υδροδότησης σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ανθηδόνος και της Κανήθου οφείλεται σε βλάβη της ηλεκτροδότησης (καλώδια της ΔΕΗ) στην περιοχή των Ούγκρων.
Λόγω της κακοκαιρίας, η πρόσβαση από τα αρμόδια συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής και γι’αυτό τον λόγο ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας φροντίζει για τη διάνοιξη του δρόμου και ειδικό όχημα από την περιφερειακή ΔΕΔΔΗΕ από τη Λαμία κινείται προς την τοποθεσία, για την αποκατάσταση της βλάβης το συντομότερο δυνατό. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Καταγγελία κατοίκου:

«Ολη την ημερα, Δευτερα 30/12/2019, δεν εχουμε ροη νερου στην Κανηθο, τρεχει μια κλωστή στις κατω βρύσες ισα -ισα να γεμισεις ενα ποτηρι νερο σε ενα 10λεπτο. Δεν υπάρχει ενημερωση, δεν απαντα κανενας στα τηλέφωνα βλαβών, δεν αναφερετε τίποτα σε κανενα ρεπορταζ.
Αν προσθέσεις και την ελλειψη φωτισμου στους δρόμους, ανετα νιώθεις οτι γύρισες τον χρονο πισω και εισαι στην δεκαετια του 50.
Αν με μια βροχη εγιναν ολα αυτα, οταν αρχίσουν τα δύσκολα οι ανθρωποι αυτοι θα ειναι απλά επικίνδυνοι...
Ενημερωστε μας τουλαχιστον εσεις να δουμε τι θα γίνει. Ειναι γιορτες και δεν μπορουμε ουτε να πλυθούμε».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα:Ολοήμερη διακοπή νερού λόγω κακοκαιρίας - Δεν απαντούν οι αρμόδιοι"

Μητσοτάκης: Να διερευνηθεί τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής και Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοίδης κινούν όλες τις διαδικασίες για να διερευνηθεί τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Καραμανλής θα καλέσει τους υπεύθυνους της Νέας Οδού για εξηγήσεις, ενώ αντίστοιχα ο κ. Χρυσοχοΐδης διερευνά τυχόν παραλείψεις της Τροχαίας.

Όπως είναι γνωστό η κακοκαιρία «Ζηνοβία» προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και χάος στους δρόμους, με το κλείσιμο και των δύο ρευμάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που το δεύτερο μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» βρίσκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από τα διόδια Αφιδνών διακόπηκε το απόγευμα και στα δύο ρεύματα λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων.

Όπως ήταν αναμενόμενο η διακοπή κυκλοφορίας προκάλεσε τεράστια ταλαιπωρία στους οδηγούς που βρίσκονταν επί ώρες ακινητοποιημένοι στα αυτοκίνητά τους μέσα στο χιόνι περιμένοντας τις υποδείξεις της Τροχαίας για αναστροφή.

To μεγάλο πρόβλημα εντοπίστηκε στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα παρέμεναν για ώρες εγκλωβισμένα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, δεν μπορούσαν να παρέμβουν καθώς και αυτά ήταν εγκλωβισμένα!

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα η «Νέα Οδός», που έχει την ευθύνη για την λειτουργία του αυτοκινητόδρομου, επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στην ΕΛΑΣ για το κλείσιμο του δρόμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Οδού:

«Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς, ότι έπειτα από σχετικές αποφάσεις των αστυνομικών διευθύνσεων, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων στις περιοχές Μαλακάσας, Υλικής & Μαρτίνου και με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία στα διόδια των Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν τα Οινόφυτα. Ειδικά για το ρεύμα προς Λαμία και την τεχνητή ανάσχεση στις Αφίδνες, οι οδηγοί μπορούν ακολουθώντας τις υποδείξεις της Τροχαίας να αναστρέψουν στο ρεύμα προς Αθήνα.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις έως τη λήξη των φαινομένων.

Θα υπάρχει διαρκής ανανέωση των ενημερώσεων ανάλογα με την πορεία των καιρικών φαινομένων».

Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για την ταχύτερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας

Με αφορμή την έντονη ταλαιπωρία των οδηγών εξαιτίας της διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος διοδίων στις Αφίδνες και στα δύο ρεύματα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επικοινώνησε με εκπροσώπους της κοινοπραξίας «Νέα Οδός», που έχει στην ευθύνη της το οδικό τμήμα και τους ζήτησε να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την άμεση διάνοιξη του δρόμου.

Όπως ενημερώθηκε από τους υπευθύνους της κοινοπραξίας βρίσκονται στην περιοχή 80 εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ για τη διευκόλυνση των οδηγών γίνονται συνεχείς εκτροπές της κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών η Περιφέρεια Αττικής, παρότι έχει στην ευθύνη της το τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου μόνο μέχρι το ύψος της Μεταμόρφωσης, έστειλε εκχιονιστικά μηχανήματα στην περιοχή που εντοπίζεται το πρόβλημα, προκειμένου να συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Η Περιφέρεια Αττικής έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για την ταχύτερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας και σε περιοχές που είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Να διερευνηθεί τι έφταιξε για την ταλαιπωρία των πολιτών και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού"

Χαλκίδα: Εκκένωση οικισμών στο Βασιλικό λόγω υπερχείλισης του ποταμού Λήλαντα

Δύο οικισμοί (Μανίκα και Όαση) βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία εκκένωσης (ελεγχόμενης απομάκρυνσης), καθώς η στάθμη του νερού στον Λήλαντα ποταμό (Στο Βασιλικό Χαλκίδας) έχει ανέβει αισθητά και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό αποφασίστηκε από την πολιτική προστασία Νομού Ευβοίας (κοινή απόφαση Δήμου και Αντιπεριφέρειας).

Οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε χώρους που έχει προβλέψει ο Δήμος Χαλκιδέων.

Νωρίτερα, το evialead.gr βρέθηκε στο σημείο, για επιτόπιο ρεπορτάζ, το οποίο επιβεβαίωσε την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Ήδη στην περιοχή κατευθύνονται και αστυνομικές δυνάμεις αλλά και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να γίνει η ελεγχόμενη απομάκρυνση των κατοίκων όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.



H επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Κατάστημα της ΔΕ Ληλαντίων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Γιώργου Κελαϊδίτη, της Δημάρχου Χαλκιδέων κ. Έλενας Βάκα, του Αστυνομικού Διευθυντή Εύβοιας κ.Απόστολου Κουφού,του Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Αντώνη Μίχα και του Υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Γιώργου Κωστόπουλου, αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των παραποτάμιων περιοχών του Λήλαντα (Παραλία Βασιλικού-Μανίκα και Όαση) από τις κατοικίες τους, με σκοπό την αποφυγή ενδεχομένων κινδύνων από πιθανή υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Έργων Αυτεπιστασίας και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Γουρνής, ο Αντιδήμαρχος Ληλαντίων κ. Δημήτρης Σέρρας, ο Πρόεδρος Κοινότητας Βασιλικού κ. Παναγιώτης Τροχούτσος και ο Πρόεδρος Κοινότητας Αγίου Νικολάου κ. Παναγιώτης Λυμπέρης και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βαγγέλης Κούκουζας. Για τυχόν προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:
Γραφείο :2221351801
Σέρρας Δημήτρης-Αντιδήμαρχος ΔΕ Ληλαντίων: 6971991653
Τροχούτσος Παναγιώτης-Πρόεδρος Κοινότητας Βασιλικού: 6977401544

evialead
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα: Εκκένωση οικισμών στο Βασιλικό λόγω υπερχείλισης του ποταμού Λήλαντα"

Καιρός αύριο: Συνεχίζει την επέλασή της η Ζηνοβία με χιόνια και τσουχτερό κρύο

Ο καιρός αύριο Τρίτη (31.12.2019) στα ανατολικά και τα νότια θα έχει τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τις πρωινές ώρες στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρός στα βόρεια.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (31.12.2019) από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα βόρεια και από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά το πρωί 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 08 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νότια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και τις πρωινές ώρες και στα ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και από το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στα νότια νεφώσεις με βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συνεχίζει την επέλασή της η Ζηνοβία με χιόνια και τσουχτερό κρύο"

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Προέχει η ασφάλεια των οδηγών

«Η ασφάλεια πάνω απ' όλα», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, από τη Μαλακάσα, όπου είχαν ακινητοποιηθεί τα οχήματα λόγω της κακοκαιρίας και κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Νέας Οδού στις Αφίδνες.

«Μαζί με τον γενικό γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη, έχουμε συνεχή συνεργασία με τους υπεύθυνους της Νέας Οδού, τον αστυνομικό διευθυντή Βοιωτίας, κ. Αναστάσιο Βρούβα, και τον αστυνομικό διευθυντή της Τροχαίας Αττικής, κ. Σπυρίδωνα Λάσκο, για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της κυκλοφορίας», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

«Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, αλλά αυτήν τη στιγμή ο δρόμος είναι ανοιχτός και στα δυο ρεύματα. Συνεννοήθηκα με τη Νέα Οδό η διέλευση από τα διόδια να είναι ελεύθερη, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και συμπλήρωσε: «Ζητάμε την κατανόηση των οδηγών και οπωσδήποτε να μην ξεκινούν καν, χωρίς να έχουν τοποθετήσει αλυσίδες στα οχήματά τους, γιατί έτσι επιβαρύνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους άλλους. Η ασφάλεια πάνω απ' όλα».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Αχ. Καραμανλής: Προέχει η ασφάλεια των οδηγών"

Κακοκαιρία: Βίντεο από τα φορτηγά που «δίπλωσαν» στη Μαλακάσα

«Έμφραγμα» προκλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, εξαιτίας της κακοκαιρίας, με τα φορτηγά να επιτείνουν το «μπλακ άουτ».

Παρά το απαγορευτικό που επιβλήθηκε για φορτηγά, κάποια από αυτά βρέθηκαν να κινούνται χωρίς αλυσίδες στην εθνική οδό, ενώ στη Μαλακάσα προκλήθηκε χάος, αφού δίπλωσαν και χρειάστηκε πολύωρη και δύσκολη επιχείρηση για να τα βγάλουν στην άκρη του δρόμου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Πλέον κανονικά κινούνται τα οχήματα και στα δύο ρεύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας.

Δεν ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας για φορτηγά και λεωφορεία.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής απαγκλώβισαν οχήματα, ενώ πάνω από πέντε ώρες έμειναν ακινητοποιημένοι οδηγοί στη Μαλακάσα





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Βίντεο από τα φορτηγά που «δίπλωσαν» στη Μαλακάσα"

Κακοκαιρία Ζηνοβία: Άνοιξαν και τα δύο ρεύματα στην εθνική Αθηνών – Λαμίας

Άνοιξαν και τα δυο ρεύματα της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στη Μαλακάσα, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Ζηνοβίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης που βρίσκεται στο σημείο, μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ενώ από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, οπότε κινούνται και αυτά κανονικά στην οδό.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου στις 9.30 το βράδυ αναμενόταν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση καθώς είχε σχηματιστεί ουρά 3,5 χιλιομέτρων.

Ο κ. Καραμανλής ενημερωνόταν συνεχώς από νωρίς το απόγευμα για την εξέλιξη του προβλήματος και περίπου στις 7.15 μμ μετέβη επιτόπου για να συντονίσει από κοντά την κατάσταση.

Στη Μαλακάσα έπεφτε μετά τις δυο το μεσημέρι πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας παρά πολύ τον αποχιονισμό από τα μηχανήματα της Νέας Οδού. Η τροχαία προκαλούσε συνεχώς τεχνητές ανασχέσεις τις κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να ελέγξει τη ροή της κυκλοφορίας.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η Νέα Οδός να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών για όσους κατευθύνονταν προς Λαμία και στα Διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα, δίνοντας παράλληλα διεξόδους για όσους ήθελαν να επιστρέψουν προς τα πίσω.

Παρόλα αυτά στα διόδια των Αφιδνών παρότι επετράπη η ελεύθερη διέλευση δημιουργήθηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων. Το όλο πρόβλημα επιδεινώθηκε από τα φορτηγά που είχαν σταθμεύσει στις λωρίδες έκτακτης κυκλοφορίας, καθώς είχε απαγορευτεί από το πρωί η κυκλοφορία τους.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ επετράπη η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων και των λεωφορείων καθόλο το μήκος της εθνικής οδού, όπως ανακοίνωσε η Νέα Οδός

Στο ρεύμα προς Λαμία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει ομαλοποιηθεί πλήρως.

Στο ρεύμα προς Αθήνα η κυκλοφορία είναι ομαλή με χαμηλές ταχύτητες στο ύψος της Μαλακάσας σε ένα μικρό μήκος λιγότερο των δυο χιλιομέτρων.

https
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Ζηνοβία: Άνοιξαν και τα δύο ρεύματα στην εθνική Αθηνών – Λαμίας"

Έτοιμος ο νέος εκλογικός νόμος, θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο

Ο νέος εκλογικός νόμος βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τάκη Θεοδωρικάκο κατά τη σημερινή τους συνάντηση στις 17:00.

Στη διάρκεια της περίπου μίας ώρας συνάντησης, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε και για άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών που απαιτούν άμεση ρύθμιση.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξετάστηκαν λεπτομέρειες του εκλογικού νόμου, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τρέξουν πολύ γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες.

Το σχέδιο νόμου θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με εντολή του κ. Μητσοτάκη τις επαφές με τα κόμματα, για τον εκλογικό νόμο, θα τις αναλάβουν ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτοιμος ο νέος εκλογικός νόμος, θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο"

Κλειστό το τελεφερίκ της Πάρνηθας λόγω καιρού

Κλειστό θα παραμείνει το τελεφερίκ της Πάρνηθας αύριο και την Πρωτοχρονιά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης.

Συγκεκριμένα, τo Regency Casino Mont Parnes ενημερώνει ότι παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς η χρήση του τελεφερίκ από τους επισκέπτες και τους εκδρομείς που έχουν προορισμό τον εθνικό δρυμό - μέσω του συγκροτήματος «Mont Parnes» - δεν​ θα είναι εφικτή, λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της επικινδυνότητας του εδάφους.

Η χρήση του τελεφερίκ θα είναι δυνατή μόνον για αυτούς που επιθυμούν να επισκεφθούν το καζίνο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 210-2421234.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστό το τελεφερίκ της Πάρνηθας λόγω καιρού"

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια

Σε ισχύ παραμένει και το απόγευμα το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα-Αγιόκαμπος, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Oι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια"

Μπήκαν τα χρήματα για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και το πετρέλαιο θέρμανσης

Πιστώθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, τα χρήματα από το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα αλλά και από το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Συνολικά, δόθηκαν στους πολίτες περίπου 271 εκατ. ευρώ ενώ εκκρεμεί και η πληρωμή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος σε περίπου 40.000 δικαιούχους οι οποίοι αναζητούνται ήδη από την ΑΑΔΕ.

Όσον αφορά στις ενστάσεις των αιτούντων που δεν έλαβαν έγκριση για το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα εξεταστούν όλες (οι ενστάσεις) και μέσα σε σύντομο διάστημα θα λάβουν και οι τελευταίοι το κοινωνικό μέρισμα.

Για αυτόν τον λόγο η πλατφόρμα με τις αιτήσεις θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Ποιες ομάδες αφορά το κοινωνικό μέρισμα

-Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.

-Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

-Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ’ αυτήν την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

-Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπήκαν τα χρήματα για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα και το πετρέλαιο θέρμανσης"

Δείτε τις θερμαινόμενες αίθουσες του δήμου Ιλίου

Με στόχο την προστασία των ευπαθών κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιλίου ενημερώνει ότι τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019 και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019 θα λειτουργήσουν οι παρακάτω θερμαινόμενοι χώροι:
  • Από τις 8:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ.:
  1. To Δημαρχείο Ιλίου, Κάλχου 48-50, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (τηλ. 2132030187)
  2. Τα παρακάτω Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.):

Κ.Α.Π.Η.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΤΗΛΕΦΩΝΟ
Α΄Δαναών 35210 2620001
Β΄Μελίκης 17210 2638951
Δ΄Θεοδώρας 48210 5061531

  1. Η αίθουσα προσωπικού της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Πρασίνου, που βρίσκεται επί της οδού Μπίμπιζα 1, Ίλιον.
  2. Διανυκτέρευση: 
Μετά τις 8:00μ.μ. θα λειτουργεί για διανυκτέρευση η αίθουσα προσωπικού της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Πρασίνου επί της οδού Μπίμπιζα 1, Ίλιον.
  • Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για όλο το 24ωρο:
  • Αρμόδια Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Μηλιώνη 6973238164
Αρμόδιος Υπάλληλος Βασίλης Αποστολόπουλος 69837925
doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δείτε τις θερμαινόμενες αίθουσες του δήμου Ιλίου"

Απεσταλμένος ΟΗΕ: Ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης τα μνημόνια Λιβύης - Τουρκίας

Τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) της Τρίπολης συνιστούν μια κλιμάκωση της λιβυκής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ.

«Πρόκειται για ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης», είπε ο Σαλαμέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Στη Λιβύη διαγκωνίζονται δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η GNA του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο μια επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η GNA. Ο Χάφταρ στηρίζεται από πολλές χώρες, όπως από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Στις 27 Νοεμβρίου η Άγκυρα υπέγραψε δύο μνημόνια με την GNA. Το ένα είναι το «μνημόνιο κατανόησης» για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, που καταγγέλλεται από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το δεύτερο αφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η Τουρκία στην GNA απέναντι στον Χάφταρ.

Για τον Σαλαμέ, τα δύο αυτά μνημόνια συνιστούν «μια κλιμάκωση στη σύγκρουση, καθώς την επεκτείνουν σε ζώνες απομακρυσμένες από τη Λιβύη, ιδίως στην αντιδικία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών». Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του για «τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης, την εδαφική επέκτασή της, κυρίως σε θαλάσσιο επίπεδο και επίσης την καθ’ αυτό στρατιωτική κλιμάκωση».

«Είδαμε την άφιξη και την πολύ εντονότερη δραστηριότητα μιας μη λιβυκής αεροπορίας. Βλέπουμε επίσης μισθοφόρους διαφόρων εθνικοτήτων –μεταξύ αυτών και Ρώσοι– που έρχονται να στηρίξουν τα στρατεύματα του Χάφταρ στην Τρίπολη», είπε ο Σαλαμέ. Υπάρχει επίσης το ζήτημα «των αραβόφωνων ομάδων, πιθανώς προερχόμενων από τη Συρία, που θα αναπτυχθούν στο πλευρό της GNA, καθώς και η άφιξη πολών αεροσκαφών από τη Συρία στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης», η οποία είναι το προπύργιο του Χάφταρ.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, η τουρκική προεδρία υπέβαλε στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη για να στηρίξουν την GNA.

Ο Σαλαμέ δήλωσε επίσης «απογοητευμένος και πληγωμένος» επειδή μετά από εννέα μήνες μαχών στην Τρίπολη, ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα που να ζητά την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, όπου διακυβεύεται η αξιοπιστία του ΟΗΕ», είπε, κατηγορώντας χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι παραβιάζουν το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το 2011.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεσταλμένος ΟΗΕ: Ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης τα μνημόνια Λιβύης - Τουρκίας"

Θεσσαλονίκη: Έκτακτα μέτρα για τους άστεγους λόγω της κακοκαιρίας

Έκτακτα μέτρα για την υποστήριξη των αστέγων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών λαμβάνει η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης σήμερα 30 Δεκεμβρίου και αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, οι άστεγοι θα μπορούν να προσέρχονται και να παραμένουν στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1) μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ κάθε μέρα, από τις 6 το απόγευμα και μετά, διατίθεται για διανυκτέρευση το περίπτερο των «Γιατρών του Κόσμου» στη Διεθνή Έκθεση (δίπλα στον Πύργο του ΟΤΕ). Στους παραπάνω χώρους θα προσφέρεται στους άστεγους ζεστό ρόφημα και ελαφρά διατροφή.

Παράλληλα, η κινητή μονάδα Streetworker της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων έχει αναλάβει να ενημερώνει τους άστεγους της Θεσσαλονίκης για τα έκτακτα μέτρα και παρέχει είδη άμεσης ανάγκης, όπως sleepingbags και ξηρά τροφή.

«Έχουμε παρατείνει τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Αστέγων και αυξήσαμε κατά 20% τη χωρητικότητα στο Υπνωτήριο. Επίσης, ανοίξαμε το Σαββατοκύριακο δύο ΚΑΠΗ και από σήμερα θα ανοίξουμε τη δομή σε χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 60 άστεγους, καθώς και το κινηματοθέατρο Αλέξανδρος», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του κεντρικού δήμου, Χάρης Αηδονόπουλος, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης καλούνται να επικοινωνούν με την κινητή μονάδα Streetworker της ΑΡΣΙΣ στο τηλέφωνο 6945 426330, εφόσον γνωρίζουν κάποιον άστεγο και παράλληλα να ενημερώνουν όποιον άστεγο γνωρίζουν για τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει ο κεντρικός δήμος.

«Δεν μπορεί να υπάρξει όχημα περισυλλογής αστέγων. Ο άνθρωπος είναι αυτεξούσιος. Θα πρέπει μόνο να κινδυνεύει η ζωή του ή η δημόσια υγεία για να ζητήσουμε να εκδοθεί εισαγγελική εντολή και να μεταφερθεί σε κοινωνική δομή. Εμείς, γυρνώντας στα γνωστά στέκια την ημέρα και κινητοποιώντας τους πολίτες να μας ενημερώνουν για κάποιον άστεγο που δεν γνωρίζει τις δομές του δήμου Θεσσαλονίκης, είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχτούμε», πρόσθεσε ο κ.Αηδονόπουλος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έκτακτα μέτρα για τους άστεγους λόγω της κακοκαιρίας"

Προκλητικό ρεπορτάζ του TRT: «Η Ελλάδα καταπατά τη μουσουλμανική πίστη της μειονότητας»

Για καταπάτηση της πίστης της μουσουλμανικής μειονότητας, που χαρακτηρίζει «τουρκική», κατηγορεί την Ελλάδα, προκλητικό ρεπορτάζ της τουρκικής τηλεόρασης TRT, που αναρτήθηκε και στην ελληνική έκδοση της επίσημης ιστοσελίδας του τουρκικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.





«Στις περιοχές της Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου της Δυτικής Θράκης, ζουν περίπου 140.000 μουσουλμάνοι Τούρκοι, που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ιδίως όσον αφορά την ελευθερία της πίστης και έκφρασης» λέει στην εισαγωγή της η Τουρκαλά δημοσιογράφος που βρέθηκε στην Θράκη για να καταγράψει τις απόψεις των ψευτομοφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής, Αχμέτ Μέτε και Ιμπραήμ Σερίφ αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγόρησαν την Ελλάδα πως με κάθε ευκαιρία τους «σέρνει» στα δικαστήρια για «αντιποίησης αρχής».

Πρόσφατα ο Σερίφ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 80 ημερών -εξαγοράσιμη- για παράνομη παρουσία του σε τελετή στον Έβρο. Σύμφωνα με τον ψευδομουφτή Κομοτηνής, οι κατηγορίες για «αντιποίηση Αρχής» έχει μοναδικό στόχο να πτοήσει τον ίδιο και να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού στη μειονότητα. Με δηλώσεις του, υποστήριξε προκλητικά πως η Αθήνα λέει : «Κοιτάξτε μπορούμε να κάνουμε αυτό στους ανθρώπους που εσεις αποκαλείτε ηγέτες. Συμμορφωθείτε γιατί μπορούμε να το κάνουμε και σ΄ εσάς».

Η δημοσιογράφος βρέθηκε επίσης και στην Ξάνθη, για να φιλοξενήσει και τις απόψεις του εκεί ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε, που επίσης καταδικάστηκε το 2017 για επεισόδια που προκάλεσε σε κηδεία Πομάκου στρατιώτη ένα χρόνο νωρίτερα . «Θέλουν να μας εκφοβίσουν και να μας καταπτοήσουν» δήλωσε, σημειώνοντας προκλητικά : «Είμαστε αποφασισμένοι να πορευτούμε σ’ αυτόν τον αγώνα. Ακόμη αν υπάρξουν ποινές και εάν υπάρξει φυλάκιση. Ο διορισμός ιμάμηδων σε τζαμιά, ο διορισμός μουφτήδων αποτελούν προσπάθειες του ελληνικού κράτους να μην υπάρχει ηγέτης στη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης».

Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με τη δημοσιογράφο να υποστηρίζει πως : «Η μοναδική προσδοκία της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης από την Ελληνικό κράτος είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης», παραβλέποντας σκοπίμως πως αναφέρεται σε «μουσουλμανική» και όχι σε «τουρκική» μειονότητα στην ελληνική Θράκη.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικό ρεπορτάζ του TRT: «Η Ελλάδα καταπατά τη μουσουλμανική πίστη της μειονότητας»"

Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Φυλής για την κακοκαιρία. Δείτε τις θερμαινόμενες αίθουσες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φυλής, προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά λόγω της κακοκαιρίας. Στη δημοτική ενότητα Φυλής, χιονίζει από το πρωί και τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε καίρια σημεία, προκειμένου να συνδράμουν όπου χρειαστεί.

Οι δημότες που χρειάζονται αλάτι μπορούν να το προμηθεύονται από το χώρο της παιδικής χαράς που βρίσκεται επί της λεωφόρου Φυλής, ενώ θα διατεθεί αλάτι και στο χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Κανάλας. Έκκληση στους οδηγούς να μην παρκάρουν τα ΙΧ επί της λεωφόρου Φυλής για να μην εμποδίσουν το έργο των εκχιονιστικών μηχανημάτων, απηύθυνε ο Δήμος Φυλής.

Στο μεταξύ, θερμαινόμενες αίθουσες λειτουργούν στον Δήμο Φυλής για όσους πολίτες έχουν ανάγκη ζεστασιάς, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών

Ανοιχτές θα παραμείνουν η αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων και η αίθουσα “Νίκος Λιάκος” στη Δημοτική Ενότητα Φυλής.

Για οτιδήποτε χρειάζονται οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με τον πενταψήφιο αριθμό 15691.



Χιονισμένο το τοπίο στη Φυλή

doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πλήρη ετοιμότητα ο Δήμος Φυλής για την κακοκαιρία. Δείτε τις θερμαινόμενες αίθουσες"

«Σαρώνει» η Ζηνοβία: Δείτε βίντεο από το εκχιονιστικό που «κόλλησε» επειδή δεν είχε αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ζηνοβία» δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε οδικούς άξονες.

To μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα διόδια Αφιδνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, δεν μπορούν να παρέμβουν καθώς και αυτά είναι εγκλωβισμένα, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο protothema.gr και δείχνει ένα εκχιονιστικό μηχάνημα που «κόλλησε» επειδή δεν είχε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Δείτε βίντεο:



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σαρώνει» η Ζηνοβία: Δείτε βίντεο από το εκχιονιστικό που «κόλλησε» επειδή δεν είχε αντιολισθητικές αλυσίδες"

Σε απεργιακή συγκέντρωση προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ

Σε απεργιακή συγκέντρωση προχωρούν αύριο, Τρίτη 31/12/2019 και ώρα 10:00 στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ οι εργαζόμενοι του Ομίλου, ενώ σήμερα το πρωί πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους:
«Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ συνεχίζοντας τον πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας. Για ακόμη μία φορά οι συνάδελφοι μαζικά κράτησαν τη σημαία ψηλά.
Ζητήσαμε τριμερή συνάντηση με το Υπουργείο και άμεση ήταν η ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου ορίζοντας την συνάντηση για την 31/12/2019 και ώρα 11:30 πμ. Η Διοίκηση για άλλη μια φορά προσχηματικά αρνήθηκε τη συνάντηση, προκειμένου να προβεί σε απολύσεις των εργαζομένων.
Παράλληλα ζητήσαμε συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου και στο αίτημα της διοίκησης της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκε άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δια της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου κας Άννας Στρατινάκη.
Στη συνέχεια η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ είχε διαδοχικές συναντήσεις στη Βουλή με αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Θέσαμε υπ’ όψιν τους την κατάσταση στον Όμιλο ΟΤΕ, παρουσιάσαμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας και από την πλευρά τους εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα μας.
Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους στην απεργιακή συγκέντρωση αύριο, Τρίτη 31/12/2019 και ώρα 10:00 στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ.»
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απεργιακή συγκέντρωση προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ"

Πειραιάς: Παρατείνεται η λειτουργία θερμαινόμενων χώρων για την προστασία από το ψύχος

Τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των πολιτών, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, παρατείνει ο Δήμος Πειραιά.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης Δήμου Πειραιά θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι και την Παρασκευή, 3/1/2020, από τις 08:00 έως τις 20:00 (Βασιλέως Γεωργίου Β΄10 και Βούλγαρη 155. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-4134130, 210-4134052).

Επίσης, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, θα συνεχίσει τη λειτουργία της σε 24ωρη βάση μέχρι και την Παρασκευή, 3/1/2020 (Πύργος Πειραιά - Ακτή Ποσειδώνος 2-4 1ος όροφος. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 216 8003076, 216 8003077).

Η πληροφόρηση των πολιτών για τις ημέρες και ώρες των θερμαινόμενων χώρων, παρέχεται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου 213 2022000, του 15510, της ιστοσελίδας του Δήμου, καθώς και μέσω της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Κανάλι 1, 90,4 FM.

Τη διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων από την παρατεινόμενη κακοκαιρία και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, συνεχίζει και ο Δήμος Αθηναίων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Παρατείνεται η λειτουργία θερμαινόμενων χώρων για την προστασία από το ψύχος"

Τσαβούσογλου: Καταθέτουμε μέσα στη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τα στρατεύματα στη Λιβύη

Μέσα στην ημέρα θα υποβληθεί στην τουρκική βουλή το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου, έκανε τη δήλωση αυτή μετά από συνάντηση με ηγέτες της αντιπολίτευσης, από τους οποίους ζήτησε να υποστηρίξουν την πρόταση. Από την πλευρά του, πάντως, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξήγησε στην αντιπολίτευση πως «χρειαζόμαστε αυτήν την κίνηση, καθώς προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα από τις απειλές στη Λιβύη και την ευρύτερηπεριοχή και ενισχύει τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε μια διαρκή ειρήνη μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας στη χώρα αυτή».

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πρόταση θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο υπό το φως του αιτήματος της κυβέρνησης της Λιβύης που έχει αναγνωριστεί από το ΟΗΕ για στρατιωτική βοήθεια.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έμαθε «ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει στο κοινοβούλιο με την υπογραφή του προέδρου μας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Καταθέτουμε μέσα στη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τα στρατεύματα στη Λιβύη"

ΥΠΡΟΠΟ: Νέες προσλήψεις 1.200 συνοριοφυλάκων το 2020

Την πρόσληψη άλλων 1.200 ατόμων, που θα ενισχύσουν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης προωθεί με ταχείς ρυθμούς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των 1.500 ειδικών φρουρών που προσελήφθησαν για την Αττική και η παρουσίαση τους έγινε σήμερα με τον πλέον επίσημο τρόπο, στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στο πρώην Ολυμπιακό Σκοπευτήριο, στο Μαρκόπουλο.

Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει με τις ίδιες διαυγείς διαδικασίες και με αξιολόγηση των υποψηφίων από το ΑΣΕΠ, όπως και με τους ειδικούς φρουρούς που αποφοίτησαν σήμερα.

Οι 400 προσλήψεις έχουν ήδη εγκριθεί για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αφορούν στην συνοριακή φύλαξη στον Έβρο, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα από το Υπουργείο για άλλους 800, που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Οι 1.200 νέοι συνοριακοί φύλακες θα προσληφθούν με ετήσια σύμβαση ανανεούμενη.

Οι ειδικοί φρουροί που αποφοίτησαν σήμερα θα αναλάβουν καθήκοντα επίσημα στις 17 Ιανουαρίου στην Αττική, κυρίως στην Ομάδα ΔΙΑΣ και στη νέα Ομάδα «Δράση», που υπάγονται στην Άμεση Δράση ενώ 150 θα διατεθούν για περιπολίες και την Διεύθυνση Μεταγωγών και Δικαστηρίων, όπως ανακοίνωσε και πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απευθυνόμενος στους νέους ειδικούς φρουρούς, μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού από το Μαρκόπουλο και δίνοντας τις βασικές οδηγίες και το σκεπτικό της ηγεσίας για το ρόλο που θέλει να διαδραματίσουν στην κοινωνική καθημερινότητα τα νέα μέλη της ΕΛ.ΑΣ, τόνισε ότι αποτελούν τον κορμό των προσλήψεων που έκανε το υπουργείο, με στόχο την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στις πιο δύσκολες γειτονιές που υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα και οι άνθρωποι είναι πιο ανασφαλείς.

«Έχουμε να κάνουμε πολύ σημαντική δουλειά και η δουλειά μας είναι να βρεθούμε κοντά στους πολίτες να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα, η οποία κάθε μέρα όλο και περισσότερο δυσκολεύει» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Να καταστήσουμε τις γειτονιές μας ασφαλείς να παίζουν τα παιδιά μας στις παιδικές χαρές και στις πλατείες και να αισθάνονται οι άνθρωποι την γειτονιά τους ένα χώρο δικό τους που τους ανήκει και μπορούν να χτίσουν ότι έμπνευση τους τη δουλειά του τη ζωή τους. Αυτό είναι το στοίχημά μας και θα το κερδίσουμε μόνο εάν πραγματικά υπηρετήσουμε με αφοσίωση το σχέδιο μας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι αυτό που ζητάει είναι διαρκή επαγρύπνηση βελτίωση και κινητοποίηση, πειθαρχία, δράση, πίστη στο καθήκον και αφοσίωση στον σχεδιασμό, ώστε καθημερινά κοντά στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και να κερδίσουν την συμπάθεια και την αγάπη τους.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των 1.500 έγινε από το ΑΣΕΠ μέσα από χιλιάδες αιτήσεις, ενώ ολόκληρος ο εξοπλισμός τους είναι καινούργιος και στοίχησε συνολικά 2.350.000 ευρώ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΡΟΠΟ: Νέες προσλήψεις 1.200 συνοριοφυλάκων το 2020"

Μ.Χρυσοχοΐδης: «Ούτε τα χιόνια ούτε οι γιορτές εμποδίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το να σφάλλει»

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε απάντησή του σε κοινή δήλωση των τομεαρχών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει χαρακτηριστικά πως στον ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγούν με τζάμπα ευαισθησία, ενώ ούτε τα χιόνια, ούτε οι γιορτές τον εμποδίζουν από το να σφάλλει.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

«Ούτε τα χιόνια, ούτε οι γιορτές εμποδίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το να σφάλλει. Είναι λέει ανάλγητη η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που δεν δίνει έκτακτο επίδομα στους ένστολους, ενώ το παίρνουν οι ένοπλες δυνάμεις. Είναι σκέτη δημαγωγία, η σύγκριση δεν στέκει. Στρατός και Αστυνομία έχουν διαφορετικές παροχές, απολύτως μη συγκρίσιμες. Εξάλλου το Υπουργείο δεν έχει αποθεματικά ώστε να τα μοιράσει, όπως στην περίπτωση του ΥΠΕΘΑ. Τα έκανε γιλέκα, μηχανές, εξοπλισμό για να κάνει η Αστυνομία κι η Πυροσβεστική τη δουλειά τους και να αισθάνονται ασφαλείς οι ένστολοι και οι πολίτες.

Είναι πάλι ψέματα, με αλχημείες βγάζουν ότι οι δαπάνες στα υπουργικά γραφεία αυξήθηκαν. Λοιπόν δεν αυξήθηκαν, απλά στο Υπουργείο προστέθηκαν το πρώην μεταναστευτικής πολιτικής και η σωφρονιστική πολιτική. Γιατί δημαγωγούν, με τζάμπα ευαισθησία; Γιατί λένε ψέματα, μαγειρεύουν αριθμούς χωρίς ντροπή, χρονιάρες μέρες; Καλό κουράγιο και χρόνια πολλά σε όσους δουλεύουν τώρα, για την διάνοιξη δρόμων, για την διάσωση εγκλωβισμένων. Αυτοί ξέρουν ποιος τους νοιάστηκε, ποιος τους νοιάζεται, ποιος στέκεται δίπλα του τέτοιες ώρες».

Νωρίτερα σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που χρησιμοποιεί την Ελληνική Αστυνομία για την παραγωγή επικοινωνιακού θεάματος αντί πραγματικής ασφάλειας προς τους πολίτες, τώρα κάνει άδικες διακρίσεις εναντίον της και στα επιδόματα. Όπως στέρησε το κοινωνικό μέρισμα από εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που το είχαν ανάγκη, με τον ίδιο τρόπο - και παρά τα όσα ορίζει το ενιαίο μισθολόγιο για Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας - απέκλεισε τις γυναίκες και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας από το επίδομα, που σωστά έλαβαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τη μορφή οδοιπορικών.

Υπογραμμίζουμε, μάλιστα, πως το κόστος του επιδόματος αυτού θα ήταν πιθανότατα μικρότερο από την προκλητική αύξηση των δαπανών για τα γραφεία Υπουργού και λοιπής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι δαπάνες για τα γραφεία τους, από 2,7 εκ. το 2019, ανήλθαν σε 7,8 εκ. στον προϋπολογισμό του 2020, αυξημένες κατά 5,1 εκ.!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταφέρνει να αποδεικνύει πως είναι άδικη και ανάλγητη ακόμη και εκεί που κανείς δεν θα το περίμενε.

Οφείλει να δώσει άμεσα το επίδομα των 120€ στα Σώματα Ασφαλείας, στην Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή», ανέφερε η ανακοίνωση.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ.Χρυσοχοΐδης: «Ούτε τα χιόνια ούτε οι γιορτές εμποδίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το να σφάλλει»"

Τσαβούσογλου για EastMed: Καμία συμφωνία δεν ισχύει χωρίς την Τουρκία

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή στην Τουρκία το αίτημα της κυβέρνησης για στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος εμμέσως στον αγωγό EastMed δήλωσε πως «καμία συμφωνία δεν ισχύει χωρίς την Τουρκία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως «καμία συμφωνία χωρίς την Τουρκία δεν είναι εφικτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος λόγω απειλών που δέχεται η Τουρκία», χωρίς πάντως να διευκρινίσει τις “απειλές”.

«Εμείς εξηγήσαμε τους λόγους που έχουμε ανάγκη την έγκριση της αποστολής των στρατευμάτων και για τα εθνικά συμφέροντα της χώρα μας, αλλά και για τις απειλές που είμαστε αντιμέτωποι. Οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μας απέκλεισαν. Προσπάθησαν ‘’να παίξουν μπάλα’’ μεταξύ τους τρεις ή και τέσσερις χώρες, όμως εμείς τούς λέμε πως καμία συμφωνία δεν ισχύει αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Και ο πιο σοφός τρόπος για εσάς είναι να συνεργαστείτε με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται και στο μέτωπο και στο τραπέζι», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του.

Να σημειωθεί πως η τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης του Φαγεζ αλ Σάρατζ στις 2 Ιανουαρίου, με συμπαραστάτες τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν.

Την ίδια ημέρα δηλαδή που στην Αθήνα θα υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Πάντως οι τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ανακοίνωσε και επίσημα πως είναι αντίθετη στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Βουλή, καθώς υπογράμμισαν πως αυτή η κίνησης θα ενισχύσει τις συγκρούσεις στην περιοχή και θα προκαλέσει την εξάπλωσή της σε όλη τη χώρα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου για EastMed: Καμία συμφωνία δεν ισχύει χωρίς την Τουρκία"

Στη μάχη ενάντια στο έγκλημα η Αστυνομία: 1.500 αστυνομικοί με 450 περιπολικά και 3.000 αλεξίσφαιρα

Με 1.350 ειδικούς φρουρούς θα ενισχυθεί η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και η Ομάδα «Δράση» της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ 150 συνάδελφοί τους, θα ενταχθούν στις πεζές περιπολίες της Ελληνικής Αστυνομίας και στις δυνάμεις φύλαξης σημαντικών σημείων της Αθήνας. Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, πέραν των περιπολιών, θα αναλάβουν τη φρούρηση των Δικαστηρίων, ενώ θα διατεθούν και στη Διεύθυνση Μεταγωγών. «Όλοι τους, εξοπλισμένοι με σύγχρονα μέσα και έτοιμοι για δράση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σήμερα το παρών στην παρουσίαση της Νέας Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ., που έγινε στο Μαρκόπουλο, όπου έγινε και η προετοιμασία των ειδικών φρουρών. Περίπου 920 ένστολοι θα αναλάβουν καθήκοντα στις 17 Ιανουαρίου, ενώ άλλοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις.

Η εκπαίδευση των νέων ένστολων ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δέσμευσης για ταχεία ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 1.500 στελέχη.

Παράλληλα, σημαντική είναι η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛ.ΑΣ., που διαθέτει 450 νέα περιπολικά και μοτοσυκλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους, 3.000 νέες εξαρτήσεις και άλλο υλικό. Η τροφοδοσία των αστυνομικών με νέο υλικό θα συνεχιστεί, καθώς έχει δρομολογηθεί η απόκτηση 700 νέων οχημάτων, 11.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων, 3.500 ασυρμάτων, 1.200 στολών επιχειρήσεων και 12 drones.

«Σε λίγο καιρό, οι γειτονιές μας θα έχουν μεγαλύτερη προστασία. Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι -ειδικά η ομάδα ΔΙ.ΑΣ.- είναι αυτή που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Είναι το πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να είναι και οικείο, αλλά και ανθρώπινο. Αυστηρό όταν πρέπει. Και δυναμικό μόνον όταν το απαιτεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και το δίκιο του πιο αδύναμου. Γιατί μια πόλη ή μια συνοικία που φοβάται, δεν θα γνωρίσει ποτέ ούτε την ευημερία ούτε την πρόοδο. Ούτε την αληθινή ελευθερία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στις γυναίκες και στους άνδρες της Αστυνομίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Αγαπητέ Υπουργέ, Κύριε αναπληρωτή Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ, Αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ, Αξιωματικοί και στελέχη της Αστυνομίας μας,

Χρόνια πολλά! Βρίσκομαι μαζί σας, τέτοιες μέρες, γνωρίζοντας πως εσείς -και πολλοί συνάδελφοί σας- δεν περνάτε τις γιορτές με τη χαλαρή θαλπωρή που γεύονται οι υπόλοιποι Έλληνες.

Γιατί είστε πάντα παρόντες -και πρέπει να είστε- όχι μόνο στον χρόνο και στον τόπο της εργασίας σας. Αλλά όποτε και όπου σας χρειάζεται ο πολίτης. Είναι ένα καθήκον που ήθελα να τιμήσω. Και δεν υπάρχει νομίζω καλύτερη αφορμή, από τη σημερινή συγκυρία: Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των 1.500 νέων ειδικών φρουρών. Ώστε, αρχές του 2020, οι ομάδες «ΔΙΑΣ» και «ΔΡΑΣΗ» να ενισχυθούν με 1.350 άνδρες.

Ενώ άλλοι 150 άνδρες και γυναίκες να διατεθούν για περιπολίες και για φρούρηση των Δικαστηρίων και της Διεύθυνσης Μεταγωγών. Όλοι τους, εξοπλισμένοι με σύγχρονα μέσα και έτοιμοι για δράση.

Αυτό σημαίνει, κύριε Υπουργέ και κύριε Αρχηγέ, ότι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα βλέπουν πια πολύ τακτικά και μία περίπολο στη γειτονιά τους. Δίπλα τους, να τους συνδράμει. Γιατί εκεί, στο δρόμο, πρέπει να βρίσκεται ο αστυνομικός, όχι στα γραφεία. Απέναντι στην καθημερινή ανομία, μικρής και μεγάλης έκτασης. Επαναφέροντας το αίσθημα της ασφάλειας στη γυναίκα που βγήκε για ψώνια. Στον έμπορο που μόλις άνοιξε το μαγαζί του. Ή στον περαστικό που απλά βαδίζει αμέριμνα.

Και καλλιεργώντας την πίστη ότι, επιτέλους, οικοδομούμε ένα κράτος που λειτουργεί. Και που εγγυάται τα δικαιώματα των πολιτών του.

Η σημερινή μέρα δεν προέκυψε τυχαία. Πριν από έξι μήνες, ο λαός μας ζήτησε τρία απλά πράγματα: Λιγότερους φόρους, νέες επενδύσεις και δουλειές και περισσότερη ασφάλεια. Και αυτόν το δρόμο ακολουθούμε: Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, τα βάρη και τις εισφορές. Με μέθοδο, αποκαθιστούμε την ομαλότητα στην καθημερινή ζωή.

Και, χωρίς να κρύβουμε αδυναμίες, δείχνουμε με ειλικρίνεια αλλά και τόλμη, την πορεία που αξίζει να πάρει η Ελλάδα, καθώς ξημερώνει η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Με λίγα λόγια, ό,τι είπαμε, το κάνουμε!

Μία από τις πρώτες προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των μέσων που έχει στη διάθεσή της για να επιτελεί σωστά την αποστολή της. Και, πράγματι, ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι υπερδεκαπλάσιες αιτήσεις αξιολογήθηκαν από το ΑΣΕΠ. Και η εκπαίδευση όσων προκρίθηκαν, ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Ενώ, με μεγάλη ταχύτητα, η ΕΛ.ΑΣ. απέκτησε 450 νέα περιπολικά και μοτοσυκλέτες, 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 500 ασυρμάτους, 3.000 νέες εξαρτήσεις και άλλο υλικό.

Έτσι, σε λίγο καιρό, οι γειτονιές μας θα έχουν μεγαλύτερη προστασία. Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι -ειδικά η ομάδα ΔΙ.ΑΣ.- είναι αυτή που έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη. Είναι το πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να είναι και οικείο, αλλά και ανθρώπινο. Αυστηρό όταν πρέπει. Και δυναμικό μόνον όταν το απαιτεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και το δίκιο του πιο αδύναμου. Γιατί μια πόλη ή μια συνοικία που φοβάται, δεν θα γνωρίσει ποτέ ούτε την ευημερία ούτε την πρόοδο. Ούτε την αληθινή ελευθερία.

Οι λίγοι εύποροι μπορούν πάντα να “αγοράσουν” ιδιωτική ασφάλεια αν το θελήσουν. Οι περισσότεροι, όμως, έχουν την απαίτηση να είναι η Πολιτεία εκείνη που θα προφυλάξει το δικαίωμά τους στη ζωή και στην περιουσία τους.

Δημοκρατία, άλλωστε, σημαίνει το κράτος του Δήμου. Δηλαδή, το κράτος των πολλών. Στο όνομα αυτών, λοιπόν, λειτουργείτε. Δεν είστε οι προστάτες των δυνατών, αλλά των αδυνάτων. Η αλήθεια είναι ότι αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μία δύσκολη περίοδο.

Από τη μία πλευρά, το έγκλημα αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους και γίνεται όλο και πιο σύνθετο. Το ποινικό συνεργάζεται με το δήθεν “πολιτικό”, ανταλλάσσοντας, μάλιστα, και μανδύες. Ενώ η εσωτερική του κλιμάκωση προχωρά με ταχύτητα, μεταβάλλοντας και τα είδη του: Η γροθιά γίνεται εύκολα ρόπαλο, το ρόπαλο μολότοφ και η μολότοφ καλάσνικοφ.

Και, με την ίδια ευκολία, η κλεψιά βαφτίζεται “απαλλοτρίωση”, η καταπάτηση ξένης περιουσίας “κατάληψη” και ο τραμπουκισμός “αντίσταση στο κράτος”.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Χρόνια, τώρα, η Αστυνομία δεν αφηνόταν να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Βαρυποινίτες αποφυλακίζονταν με χαριστικούς νόμους για να επιστρέψουν αμέσως στο έγκλημα. Αντιεξουσιαστές εισέβαλαν μέχρι και στη Βουλή αλλά απελευθερώνονταν ως τάχα ακτιβιστές. Πανεπιστήμια είχαν μετατραπεί σε γιάφκες ανομίας και παρανομίας. Ενώ γειτονιές ολόκληρες ζούσαν με το φόβο των κακοποιών.

Την ίδια ώρα, οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας έβρισκαν κλειστές τις πόρτες του Υπουργείου. Έμειναν χωρίς απάντηση στα αιτήματά τους και χωρίς εξοπλισμό, συχνά τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας, για τις ανάγκες τους. Ενώ έβλεπαν ανώτατους αξιωματικούς τους να χαριεντίζονται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι ίδιοι απαξιώνονταν και υβρίζονταν. Με επιχειρήματα μάλιστα, που δεν ταιριάζουν όχι μόνο στο ρόλο τους, αλλά ούτε καν στην εποχή μας.

Γιατί όλοι εσείς, γυναίκες και άνδρες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είστε παιδιά του ελληνικού λαού, κυρίως από τα λιγότερο εύπορα ή ευνοημένα κοινωνικά στρώματα. Κορίτσια και αγόρια της διπλανής πόρτας. Που από νεαρή ηλικία στερήθηκαν πολλά για να εκπαιδευτούν σκληρά. Που συχνά ζουν μακριά από τους δικούς τους. Και που κάθε μέρα βγαίνουν σε αποστολές χωρίς να ξέρουν τι κινδύνους θα αντιμετωπίσουν.

Είναι αυτοί, είστε εσείς αυτοί, στους οποίους εναποθέτουμε -αθόρυβα ίσως και ασυνείδητα- ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: Τη ζωή και την ασφάλεια, τη δική μας και των αγαπημένων μας. Και την προστασία των κόπων και της περιουσίας μας.

Ε, λοιπόν, αυτά τα Ελληνόπουλα με το εθνόσημο δεν είναι, πλέον, η χλεύη των βολεμένων. Και θα πάρουν τη θέση στην οποία τους θέλει η Δημοκρατία: Κάτω από τους νόμους και δίπλα στον πολίτη.

Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,

Έχοντας αυτό το φορτίο από το παρελθόν, αλλά και την εμπειρία πια ενός 6μήνου, με νέα αντίληψη και χειροπιαστά αποτελέσματα, σας καλώ να συγκρατήσετε δυο σκέψεις:
Πρώτον, ότι η ανάταξη της χώρας στο επίπεδο της Αστυνομίας είναι ίσως πιο δύσκολη αποστολή, πιο χρονοβόρα ακόμη και από εκείνη της ανάταξης της οικονομίας.

Γιατί αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τη νομοθέτηση μέτρων αλλά και από την αλλαγή νοοτροπίας. Τόσο από εκείνους που τα εφαρμόζουν, όσο κι από αυτούς υπέρ των οποίων λαμβάνονται. Ενώ τα πεδία όπου ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική είναι σύνθετα και δαιδαλώδη. Άρα απαιτούν χρόνο, την ίδια στιγμή που οι προσδοκίες των πολιτών είναι πολλές και επείγουσες.

Η κυβέρνηση έκανε την αρχή, δηλώνοντας εμφατικά την πολιτική της βούληση να κάνει την Ελλάδα μια χώρα ασφαλή, που προστατεύει τους πολίτες της. Το νομικό πλαίσιο ήδη διαμορφώνεται. Ο ποινικός κώδικας έχει ήδη αλλάξει. Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τι σημαίνει οι Αρχές να κοπιάζουν για να συλλαμβάνουν τους παράνομους και ύστερα από λίγο να τους βλέπουν ελεύθερους να εγκληματούν ξανά.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο παρουσιάζεται επίσης μεγάλη πρόοδος. Θέλω να συγχαρώ προσωπικά την ηγεσία του Υπουργείου και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Προχωράμε σταθερά και με σχέδιο.

Η εμπιστοσύνη μας, τέλος, στο σώμα είναι δεδομένη και έμπρακτη. Μαζί με την οικονομική ανακούφιση που φέρνουν στον κλάδο οι νέες ρυθμίσεις για όλους τους μισθωτούς θα ενισχυθεί κι άλλο ο επαγγελματικός εξοπλισμός σας. Θα έχουμε σύντομα κοντά στα 700 νέα οχήματα, 11.000 νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, 3.500 ασυρμάτους, 1.200 στολές επιχειρήσεων, αλλά και 12 drones που θα υποστηρίξουν τις αποστολές τις οποίες καλείστε να αναλάβετε.

Ο δρόμος, όμως, επαναλαμβάνω θα είναι δύσκολος και μακρύς. Και μία τεράστια προσπάθεια σαν και αυτή που ξεκινάμε, αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι θα έχει και ταλαντεύσεις.

Αν, λοιπόν, από τους πολίτες ζητώ υπομονή και κατανόηση, από εσάς -από την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά- ζητώ πίστη στο καθήκον αλλά και στους κανόνες. Επαγγελματισμό, σύγχρονη εκπαίδευση, ανοιχτή σκέψη και δράση, με οδηγούς το αποτέλεσμα αλλά και το δημοκρατικό Σύνταγμα στο οποίο ορκίζεστε.

Το δεύτερο που θέλω να θυμάστε, είναι ότι μόνο εσείς απ’ όλους μας έχετε ένα διπλό χρέος: Να προστατεύετε τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και τα δικαιώματά του. Προσοχή, όμως: Και τα δικαιώματα εκείνου ο οποίος παράνομα αμφισβητεί τα δικαιώματα των άλλων.

Έχετε αυτό το δύσκολο καθήκον ακριβώς γιατί στις δημοκρατίες φορέας της νόμιμης βίας είναι μόνο το οργανωμένο κράτος. Και επειδή εσείς το εκπροσωπείτε, οφείλετε να την ασκείτε με ευθύνη, φειδώ και κυρίως δικαιοσύνη.

Αυτό σημαίνει μηδενική ανοχή στην παρανομία. Αλλά και μηδενική ανοχή στην αυθαιρεσία. Τότε, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

Σύντομα, άλλωστε, όπως είπα, θα διαθέτετε και τα τεχνικά μέσα ώστε να επιχειρείτε με διαφάνεια, αξιοποιώντας κάμερες και drones. Όπως συμβαίνει παντού. Το μέτρο αυτό είναι μέτρο εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικότητας. Γιατί έτσι θα πάψει, επιτέλους, η επιλεκτική πληροφόρηση που προκαλεί φτηνές εντυπώσεις.

Και μία αποσπασματική, στιγμιαία φωτογραφία δεν θα ακυρώνει, πλέον, τον κόπο και την κινητοποίηση εκατοντάδων αστυνομικών. Η εύκολη φημολογία κατά της Αστυνομίας θα εκλείψει.

Ενώ, ταυτόχρονα, θα αξιολογείται και η απόδοση των επιχειρήσεων και θα εντοπίζονται τυχόν ακραίες συμπεριφορές για να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Γιατί η δημοκρατία ξέρει να προστατεύει αλλά πρέπει και να αυτοπροστατεύεται. Και η νομιμότητα χρειάζεται πάντα για σύμμαχο την αλήθεια.

Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας,

Σε λίγο, θα βρεθείτε στους δρόμους με το εθνόσημο στη στολή σας. Και οι συμπολίτες μας περιμένουν πολλά από εσάς. Σας καλώ, λοιπόν, να ισορροπήσετε ανάμεσα στην προστασία τους και στον σεβασμό τους.

Όπλο σας δεν είναι μόνο αυτό που βρίσκεται στη θήκη σας. Αλλά και ο νόμος, που στις δημοκρατίες είναι η πραγματική σκανδάλη του. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Και χωρίς δικαιώματα δεν υπάρχει δημοκρατία. Αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή σταδιοδρομία και πολλές επιτυχίες.

Και το 2020 να είναι έτος υγείας, χαράς για εσάς, για τις οικογένειές σας, για όλους μας. Να είστε καλά, καλή δύναμη, καλή αρχή και χρόνια πολλά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με ένστολους και επιθεώρησε τα νέα δίκυκλα οχήματα που θα χρησιμοποιούν στο έργο τους οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης και καταπολέμησης του καθημερινού εγκλήματος.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και πολλοί ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη μάχη ενάντια στο έγκλημα η Αστυνομία: 1.500 αστυνομικοί με 450 περιπολικά και 3.000 αλεξίσφαιρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news