facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το Σάββατο

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται αύριο, Σάββατο (04/09) για αρκετές περιοχές και νησιά της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Κύθηρα,
  • νότια Εύβοια,
  • Κυκλάδες,
  • Δωδεκάνησα,
  • Σάμος,
  • Ικαρία,
  • Χίος,
  • Λέσβος,
  • Κρήτη
  • περιοχές της Λακωνίας

 


Διαβάστε Περισσότερα » " Ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το Σάββατο"

Γιάννα Αγγελοπούλου: Ανενεργές οι ΜΕΘ που προσέφερε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Την έκπληξή της διατύπωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου, διαπιστώνοντας ότι δεν αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που πρόσφερε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο ΕΣΥ για τη λειτουργία κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης μεσούσης της πανδημίας.

Τον περασμένο Απρίλιο η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» πρόσφερε από το οικονομικό της πρόγραμμα το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσουν 18 νέες σύγχρονες κλίνες ΜΕΘ στο εν λόγω νοσοκομείο, ωστόσο, μέχρι στιγμής οι κλίνες αυτές δεν έχουν αξιοποιηθεί. Η πρόεδρος της Επιτροπής σε συνέντευξη της στο «Ράδιο - Θεσσαλονίκη» είπε ότι «περιμέναμε ότι θα βοηθήσουν στη συγκεκριμένη συγκυρία. Έστω και μία ζωή να σωθεί, είναι σημαντικό».

«Κάνω έκκληση στο νέο Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό να δώσουν λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιάννα Αγγελοπούλου: Ανενεργές οι ΜΕΘ που προσέφερε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»"

Μίκης: Μια μέρα νωρίτερα σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του - Στον αέρα ακόμη η ταφή

 Μία ημέρα νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το Κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις.

Παρόλα αυτά δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο ταφής του μεγάλου μας συνθέτη ο οποίος είχε εκφράσει, ως τελευταία του επιθυμία, να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του. «Θα σεβαστώ την επιθυμία του πατέρα μου για τον τόπο ταφής του στον Γαλατά Χανίων» δήλωσε πριν από λίγο στο protothema.gr, για μία ακόμη φορά, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να προβεί σε καμία περαιτέρω εξήγηση. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο αδελφός της και ο γιος του συνθέτη Γιώργος Θεοδωράκης: «θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό, αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε…» έγραψε χαρακτηριστικά

Όπως έχει γίνει γνωστό η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη προτιμούσε να ταφεί ο πατέρας της στο Βραχάτι Κορινθίας όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας, προτίμηση ωστόσο που έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία του ίδιου την οποία έχει αποτυπώσει και γραπτώς σε τέσσερα διαφορετικά άτομα καλώντας τα να την περιφρουρήσουν.

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί κοινοποιήθηκε, στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, στην περιοχή της Ακρόπολης, προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά από αίτηση που υπέβαλε άτομο από το στενό φιλικό περιβάλλον του συνθέτη, που απαγορεύει στην οικογένειά του να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τον ενταφιασμό του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μίκης: Μια μέρα νωρίτερα σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του - Στον αέρα ακόμη η ταφή"

Καιρός: Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων φαινομένων

Χαλάει ο καιρός και έντονα φαινόμενα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει της μεταβολής του καιρού και των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται από την Κυριακή

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), μεταβολή του καιρού προβλέπεται από την Κυριακή (05-09-2021) και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και κυρίως στα βόρεια πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

2. Τους θυελλώδεις βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο τη Δευτέρα (06-09-2021) και την Τρίτη (07-09-2021), με ένταση 7 με 8 και πιθανώς την Τρίτη 9 μποφόρ.

3. Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 5 με 6 βαθμών Κελσίου, στα δυτικά και τα βόρεια την Κυριακή και στις υπόλοιπες περιοχές τη Δευτέρα.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θα εκδηλωθούν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (05-09-2021) στα νησιά του Ιονίου και προς το μεσημέρι στην Ήπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Στερεά, τη Δυτική και βαθμιαία την Ανατολική Πελοπόννησο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες της Κυριακής στα βορειοδυτικά. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (06-09-2021) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο, όπου προβλέπεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων φαινομένων"

Λιβύη: Συγκρούσεις μεταξύ δύο μονάδων του στρατού στην Τρίπολη

Βίαιες συγκρούσεις, με ανταλλαγή πυρών του βαρέος πυροβολικού, ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή (3/9) μεταξύ δύο μονάδων του στρατού στα νότια προάστια της Τρίπολης στη Λιβύη, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της λιβυκής πρωτεύουσας.

Οι συγκρούσεις, που συνεχίζονταν μέχρι και το πρωί και για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποιος απολογισμός, εκτυλίχθηκαν γύρω από το στρατόπεδο αλ Τεκμπάλι, το γενικό επιτελείο της 444ης Ταξιαρχίας, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τη μία πλευρά ήταν τα μέλη της Ταξιαρχίας αυτής, μιας ειδικής μονάδας των ενόπλων δυνάμεων και από την άλλη οι άνδρες του «οργάνου υποστήριξης της σταθερότητας», μιας υπηρεσίας ασφαλείας που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο από τον πρώην πρωθυπουργό Φάγιεζ αλ Σάρατζ, όπως ανέφερε ο στρατιωτικός διοικητής της Τρίπολης, ο Αμπντελμπάσετ Μαρουάν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Facebook.

Κατ’ εντολή του Μαρουάν, τα μέλη του «οργάνου υποστήριξης της σταθερότητας» επιτέθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο στρατόπεδο, αφού η 444η Ταξιαρχία «σταμάτησε να υπακούει στις στρατιωτικές διαταγές», πρόσθεσε.

Οι κρότοι από τα πυρά του πυροβολικού ακούγονταν σε όλη την πόλη.

Σήμερα το πρωί, πυκνοί καπνοί διακρίνονταν ακόμη γύρω από το στρατόπεδο, σύμφωνα με έναν κάτοικο της συνοικίας Σαλαχεντίν.

Η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη εξέφρασε «τη βαθύτατη ανησυχία της» για αυτήν την εξέλιξη. Στην ανακοίνωσή της κάλεσε «τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών, θέτοντας υπό έλεγχο» τις στρατιωτικές μονάδες.

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2001, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος. Τα τελευταία χρόνια δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, στην ανατολική και τη δυτική Λιβύη, διεκδικούσαν την εξουσία, υποστηριζόμενες από ξένους παράγοντες. Οι μάχες σταμάτησαν το 2020 και τον Μάρτιο σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση, με στόχο τη διενέργεια βουλευτικών και προεδρικών εκλογών εντός του Δεκεμβρίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Συγκρούσεις μεταξύ δύο μονάδων του στρατού στην Τρίπολη"

Μεταξουργείο: Επεισόδια ανέβαλαν την «βόλτα» της προσφυγοπούλας μαριονέτας Αμάλ

Επεισόδια, με ρίψεις χειροβομβίδων κρότου - λάμψης από την αστυνομία, σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο.

Στο σημείο, ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση μελών ακροδεξιών ομάδων, τα οποία προσπάθησαν με συνθήματα να ακυρώσουν την εκδήλωση για την υποδοχή της μαριονέτας «προσφυγοπούλας Αμάλ» – στόχος που, δυστυχώς, επετεύχθη – καθώς στο Μεταξουργείο ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας της στην Αθήνα.

Παράλληλα, αριστερές ομάδες πραγματοποιούν αντισυγκέντρωση στην πλατεία Μεταξουργείου, προκειμένου να προστατεύσουν τόσο την εκδήλωση, όσο και εκείνους που συνοδεύουν την κούκλα Αμάλ.

Για τη συγκέντρωση είχε απευθύνει κάλεσμα ο «Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά», στο οποίο ανέφερε:

«Σήμερα Παρασκευή 3/9 στις 7:00 μμ, καλούμε σε αντιφασιστική/αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλ. Καραϊσκάκη. Καλούμε ξανά τους διοργανωτές του δρώμενου με την μαριονέτα Αμαλ, την ομάδα Handspring Puppet Company, να μην υποκύψει στο φόβο που δημιουργούν καλέσματα ακροδεξιών. Οι δρόμοι του Μεταξουργείου ανήκουν στον κόσμο της αλληλεγγύης, η Αμαλ πρέπει να καταλήξει στον προορισμό της παρά τις απειλές, χθες σε μια συγκινητική βραδιά αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου στο Θησείο!

Η πλατεία του Μεταξουργείου σήμερα θα είναι μια πλατεία καθαρή από φασίστες, μια πλατεία που καλοδέχεται τους ανθρώπους, ότι χρώμα και αν έχει το δέρμα τους, όποια και αν είναι η καταγωγή τους.

Με τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί. Ανεπιθύμητοι είναι οι φασίστες.

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας/ Πειραιά

Συντονισμός για Προσφυγικό, Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ)».

Ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο «Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά», με νέα ανάρτησή του στο Facebook, η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην πλατεία Καραϊσκάκη, γι’ αυτό και καλούν σε νέα συγκέντρωση στην πλατεία Αυδή.

Ακυρώθηκε η εκδήλωση

«Για λόγους πέρα από τον έλεγχό μας το σημερινό event του ‘The Walk’ στο Μεταξουργείο δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Σας ευχαριστούμε για την θερμή υποστήριξη και τη μεγάλη αγκαλιά που έχετε χαρίσει όλοι στη Μικρή Αμάλ», ανέφεραν νωρίτερα οι διοργανωτές.

 

Η «Αμάλ» αποχαιρετά την Ελλάδα - Τελικός προορισμός το Μάντσεστερ

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ο τελευταίος σταθμός για την «Αμάλ», την 9χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία, που ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την Ελλάδα από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Σάββατο, 4 και την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου.

Αφού διέσχισε τη χώρα, η μικρή «Αμάλ», η μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, φτάνει στον Πειραιά, για να φωτίσει τις ιστορίες εκατομμυρίων παιδιών προσφύγων, πολλών χωρισμένων από τις οικογένειές τους και να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας, όπως ακριβώς φανερώνει στη γλώσσα της το όνομά της.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει σ' αυτό το γενναίο ταξίδι της η μικρή «Αμάλ», που ξεκίνησε από τη Συρία για να διασχίσει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατά από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και μεγάλους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι' αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι / Τhe Walk», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα και είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Το ταξίδι της «Αμάλ»είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από τη Γκαζιαντέπ, μια πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, και με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταξουργείο: Επεισόδια ανέβαλαν την «βόλτα» της προσφυγοπούλας μαριονέτας Αμάλ"

Τυφώνας Άιντα: Τουλάχιστον 46 οι νεκροί-Έρχεται άμεση οικονομική βοήθεια σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ

Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ δήλωσαν σήμερα ότι αναμένεται να λάβουν σημαντική χρηματοδότηση και βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφού οι αιφνίδιες πλημμύρες από την τροπική καταιγίδα Άιντα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές, σκοτώνοντας τουλάχιστον 46 ανθρώπους στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, ανακοίνωσε πολιτειακές επιχορηγήσεις ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε μικρές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές και προανήγγειλε την αναμενόμενη ομοσπονδιακή βοήθεια, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για την Πολιτεία.

«Αυτή ήταν μια θανατηφόρα και επικίνδυνη καταιγίδα και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές της», δήλωσε ο Μέρφι σε συνέντευξη Τύπου στο Μίλμπερν, μια προαστιακή πόλη δυτικά του Νιούαρκ που επλήγη με σφοδρότητα από τις πλημμύρες. «Η βοήθεια έρχεται», είπε.

Ο Μέρφι τόνισε ότι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολιτεία, δύο περισσότεροι σε σχέση με τον χθεσινό απολογισμό, και τουλάχιστον 6 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 16 θάνατοι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν επίσης τέσσερις θανάτους στην Πενσυλβάνια και τον θάνατο ενός αστυνομικού στο Κονέκτικατ.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ προανήγγειλε επίσης την άφιξη ομοσπονδιακής βοήθειας αφού ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε το αίτημά της για κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

Όπως και πολλοί άλλοι ηγέτες στο Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη, η Χόκουλ τόνισε την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία αυξάνονται σε συχνότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η Χόκουλ τόνισε ότι θα συγκαλέσει μια ομάδα εργασίας που θα υποβάλει αναφορά που θα καταγράφει τις αδυναμίες στην αντιμετώπιση της Άιντα από τις αρμόδιες αρχές της Νέας Υόρκης και θα προτείνει βελτιώσεις.

«Ορισμένοι άνθρωποι χαρακτήρισαν αυτό ένα γεγονός που είχε να συμβεί 500 χρόνια. Δεν το δέχομαι», είπε. «Δεν θα λέμε πια ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό κυριολεκτικά μπορεί να συμβεί την επόμενη εβδομάδα».

Ο Μπάιντεν προγραμματίζεται να ταξιδέψει στη Λουιζιάνα σήμερα για να συναντηθεί με τον κυβερνήτη Τζον Μπελ Έντουαρντς και να επιβλέψει τις ζημιές που προκάλεσε η Άιντα, η οποία άφησε τους κατοίκους της περιοχής χωρίς νερό, με ελλείψεις σε τρόφιμα, χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και με περισσότερα από 800.000 νοικοκυριά να παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Η καταιγίδα Άιντα, που την Κυριακή έφτασε στη Λουιζιάνα, ενδέχεται να προκάλεσε περισσότερα θύματα στα βορειοανατολικά, όπου οι πλημμύρες αιφνιδίασαν τους κατοίκους, με ορισμένους να πνίγονται μέσα στα υπόγειά τους και άλλοι μέσα στα αυτοκίνητά τους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τυφώνας Άιντα: Τουλάχιστον 46 οι νεκροί-Έρχεται άμεση οικονομική βοήθεια σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ"

Στο φως μεγάλη απάτη από e-shop: Ζημιά €30 εκατ. στο Δημόσιο από μη απόδοση ΦΠΑ

Μεγάλη απάτη τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου «ξεσκέπασαν» οι ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής στο πλαίσιο των εντεινόμενων ελέγχων σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop).

Ειδικότερα, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, διενήργησαν ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγοροπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ, και ιδιαίτερα στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Στις περιπτώσεις αυτές, διαπιστώθηκε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων, εξετάστηκε δε η νομιμότητα εφαρμογής του άρθρου 67 του Ν.4484/2017, όπως προστέθηκε στο άρθρο 39 Α του Ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.) και κατ’ επέκταση η υποτιμολόγηση στις πωλήσεις.

Διενεργήθηκε έλεγχος σε 14 επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων 3 (τελικοί λήπτες των εικονικών τιμολογίων) πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop).

Από την έρευνα προέκυψε ότι το παραπάνω κύκλωμα των επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι δε φόροι που οφείλονταν να συμψηφίζονται και στην ουσία να μην αποδίδονται, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.

Επιπλέον, με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας και διάθεσης κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν την δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (κάτω του κόστους).

Από τη δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων προέκυψε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, ποσού άνω των 14.000.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ για τα έτη 2019 και 2020, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται άνω των 30.000.000 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με τη συμμετοχή και άλλων επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια.

Σχετικά θα ενημερωθεί ΑΑΔΕ για τον καταλογισμό των φόρων που διέφυγαν της καταβολής.

Ερευνάται η συμμετοχή υποκρυπτόμενων προσώπων, καθώς και της δράσης των ανωτέρω επιχειρήσεων, πλέον των διαχειριστών – εκπροσώπων των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του Διαδικτύου στην πώληση προϊόντων και σε κάθε περίπτωση να ζητούν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο φως μεγάλη απάτη από e-shop: Ζημιά €30 εκατ. στο Δημόσιο από μη απόδοση ΦΠΑ"

Θανάσης Πλεύρης: Έρχονται κυρώσεις και για ιδιώτες γιατρούς – Στους 6.412 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Κυρώσεις και για τους ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να εμβολιαστούν προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης τονίζοντας στο πλαίσιο παρουσίασης τροπολογίας του με μέτρα αντιμετώπισης ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων ανεμβολίαστου προσωπικού.ότι υγειονομικό προσωπικό, που θα εμβολιαστεί, θα ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΥ.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Έως τώρα, η κατεύθυνση ήταν ότι οι ανεμβολίαστοι θα επέστρεφαν στην εργασία τους 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους είπε ο κ. Πλεύρης. Σημείωσε ωστόσο ότι, επειδή είχε δοθεί η δυνατότητα σε όσους, έως την 31/8 έκαναν το 1ο εμβόλιο, να παρέμεναν στο σύστημα (υγείας), ανακοίνωσε ότι θα έρθει τροπολογία την άλλη εβδομάδα που θα δίδει τη δυνατότητα και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, με το που κάνουν το 1ο εμβόλιο, να μπορέσουν να μπουν στο σύστημα, ενώ είπε ότι τα πρώτα στοιχεία από την 1η και 2α Σεπτεμβρίου, δείχνουν ότι υπάρχουν δηλώσεις για εμβολιασμό.

Πάνω από το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι

Ενημερώνοντας τη Βουλή για την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είπε ότι πάνω από το 90% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, με ποσοστό εμβολιασμένων στο 60% του γενικού πληθυσμού, και στο 66% του ενήλικου πληθυσμού. Οι ευάλωτες ομάδες είναι εμβολιασμένες, και αυτές προστατεύονται, και «εάν κάποιος πιστεύει ότι τα εμβόλια δεν κάνουν κάτι, θα έπρεπε οι αναλογία (εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων) στις ΜΕΘ να είναι αντίστοιχη».

Για τον αριθμό των υγειονομικών που μπήκαν σε αναστολή, είπε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 10.000 άτομα, αλλά με βάση τα πρώτα στοιχεία έχουμε 6.412 αναστολές. Άρα έχουμε ένα ποσοστό που δίνει δυνατότητα να διαχειριστούμε την κατάσταση στο ΕΣΥ με τη βοήθεια και των διατάξεων της σημερινής τροπολογίας. Για το ΕΚΑΒ, είπε ότι υπάρχουν 500 άτομα σε αναστολή (τα 400 είναι πληρώματα) σε σύνολο 4.800 απασχολούμενων.

Στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι παραχωρούνται, με την σημερινή τροπολογία, υπηρεσίες του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι σήμερα δεν συζητάμε συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και όταν αυτές θα αποφασιστούν θα γίνουν με ξεχωριστό νομοσχέδιο. Τόνισε ότι εάν, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν ψηφιστούν οι διατάξεις της, θα υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του ΕΣΥ. Παρουσιάζοντας την τροπολογία είπε ότι δίνουν δυνατότητα (για τρεις μήνες) μετακινήσεων και πρόσληψης προσωπικού, για παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες (διαγνωστικές εξετάσεις), και δυνατότητα στο ΕΚΑΒ, εάν υπάρξει πρόβλημα, να γίνουν διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα.

 Οι ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί δεν θα παρέχουν υπηρεσίες στις ιδιωτικές κλινικές

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι όπως στο ΕΣΥ, αντιστοίχως και οι ιδιώτες ιατροί που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, δεν θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ εξετάζεται το ποιες (άλλες) συνέπειες θα υπάρχουν σε ιδιώτες γιατρούς που δεν εμβολιάζονται: Δεν μπορεί ένας ανεμβολίαστος γιατρός να χειρουργεί ή να βλέπει ασθενή, είπε ο υπουργός Υγείας.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης είπε ότι το 4ο κύμα πανδημίας είναι προ των πυλών, ότι η νέα μετάλλαξη του ιού «Μ» δεν καλύπτεται από τα εμβόλια και ότι σε λίγο, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας θα μοιάζει με αυτή των 16.800 κρουσμάτων του Ισραήλ. «Αντί να ρίξετε το βάρος της δουλειάς σας να ενισχύσετε του ΕΣΥ, εμμένετε στο ότι για όλα θα μας σώσει το εμβόλιο, και βγάζετε σε αναστολή υγειονομικούς που δεν περισσεύει κανένας». Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίξαμε τον εμβολιασμό και έχουμε βάλει πλάτη, και μην μας κουνάτε το δάχτυλο, γιατί θα σας θυμίσω τι σας έκανε χθες το ΚΙΣ, είπε ο κ. Πολάκης.

Επίσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει προαποφασισμένες πολιτικές ιδιωτικοποίησης της υγείας. «Τρεις μήνες είναι αρκετοί για μπάζα και αρπαχτή» είπε ο κ. Πολάκης φέρνοντας ως παράδειγμα ότι εταιρεία σεκιούριτι δίνει 9 νοσηλεύτριες στο παράρτημα ΑΜΕΑ δυτικής Αθήνας. «Πάρτε την τροπολογία σας πίσω» ζήτησε από την κυβέρνηση ο κ. Πολάκης επαναλαμβάνοντάς τις προτάσεις του για περισσότερες ΜΕΘ, και για απόκτηση των φαρμάκων αντισωμάτων.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι καταψηφίζει την τροπολογία και περιέγραψε ως «παραμύθια της Χαλιμάς» τα περί λειτουργίας των 18 ΜΕΘ της επιτροπής «1821-2021 στο “Παπανικολάου” με το υπάρχον προσωπικό».

Την αποχή του Κινήματος Αλλαγής από την ονομαστική ψηφοφορία λόγω κατάθεσης «τροπολογιών-νομοσχεδίων», ανακοίνωσε ο Γ. Καμίνης.

 «Η αντιμετώπιση των κενών, λόγω της αναστολής, σημαίνει ότι πριν δεν υπήρχαν κενά σε γιατρούς, νοσοκόμους, πληρώματα ΕΚΑΒ;» αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα.

Πλεύρης: Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη των θέσεων για τις ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

Απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο νέος υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι οι 18 ΜΕΘ, που δώρισε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, η επιτροπή «Ελλάδα 1821-2021», λειτούργησαν με το υπάρχον προσωπικό και με μετακινήσεις. Εάν χρειαστεί, θα ξαναγίνει λειτουργία τους με το υπάρχον προσωπικό είπε ο κ. Πλεύρης ανακοινώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα εγκρίνεται η προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων για να λειτουργούν οι ΜΕΘ κανονικά με το προσωπικό, που χρειάζεται, και όχι με το υπάρχον είπε ο κ. Πλεύρης.

Για την παρέμβαση του κ. Πολάκη, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε αντιεπιστημονικά πράγματα ότι οι μεταλλάξεις δεν καλύπτονται από τα εμβόλια και ότι, αναλογικά με τα κρούσματα στο Ισραήλ, οι νοσηλείες είναι πολύ λίγες, «απόδειξη ότι τα εμβόλια λειτουργούν». Αναφερόμενος στην ιδιότητα του κ. Πολάκη ως υγειονομικού, ο κ. Πλεύρης είπε ότι (ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) έχει υποστεί τις κυρώσεις, διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βρίσκεται σε κλινική. Όπως σημείωσε, θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις, όχι τιμωρητικές, αλλά στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας. «Όταν έχεις επιλέξει, δίνοντας τον όρκο του Ιπποκράτη να πας σε κόσμο και να παρέχεις θεραπεία, το μείζον της δημόσιας υγείας είναι να μη γίνεις εσύ ο παράγοντας που θα νοσήσει», είπε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Ο κ. Πολάκης καταλαβαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα, με τις κυρώσεις που θα ψηφιστούν, θα έχει επιπλέον κυρώσεις. Δεν θα υπάρχει εξαίρεση για βουλευτές. Όσοι γιατροί δεν εμβολιάζονται δεν θα μπορούν να είναι στο ΕΣΥ και δεν μπορούν να κάνουν πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές. Εάν εμβολιαστούν στο ΕΣΥ, αμέσως δίνουμε δυνατότητα να επανέλθουν, δείχνοντας ότι σεβόμαστε όλο τον κόσμο, αλλά προασπιζόμαστε τη δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι «ο εμβολιασμός είναι η λύση» ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην βάζει πρόσωπα που είναι κατά του εμβολιασμού.

Μετά από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και σε σύνολο 277 παρόντων βουλευτών η τροπολογία του υπουργείου Υγείας έγινε δεκτή με 158 ψήφους (ΝΔ) υπέρ, και 119 κατά (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25). Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής απείχαν.

Σημειώνεται ότι ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία», επί της αρχής, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θανάσης Πλεύρης: Έρχονται κυρώσεις και για ιδιώτες γιατρούς – Στους 6.412 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί"

Κορωνοϊός: Στα 2.729 τα νέα κρούσματα - Ανεμβολίαστο το 90,11% των διασωληνωμένων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.729, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 596.383 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 164 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.478 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.813 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 328 (90.11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9.89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.994 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή +6.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Η γεωγραφική κατανομή των 2.729 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

94 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

84 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

27 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

73 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

132 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

60 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

98 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

18 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

330 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

56 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

57 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

109 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

64 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

53 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

86 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

47 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

49 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

58 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

49 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

43 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

58 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

62 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

51 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

27 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

37 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

26 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

124 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.729 τα νέα κρούσματα - Ανεμβολίαστο το 90,11% των διασωληνωμένων"

Ρόδος: Αρνήτρια του εμβολίου πέθανε από κορονοϊό – «Η διασωλήνωση την οδήγησε στον θάνατο» λέει ο σύζυγός της

Μια ακόμη περίπτωση θανάτου από κορονοϊού ασθενούς που δεν είχε εμβολιαστεί αλλά αρνιόταν επίσης και να διασωληνωθεί σημειώθηκε στη Ρόδο, με τον σύζυγο μάλιστα της γυναίκας να υποστηρίζει ότι ο θάνατός της οφείλεται στη διασωλήνωσή της.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Mega, για μια 55χρονη μητέρα ανήλικου παιδιού που έχασε τη ζωή της μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού και η οποία δεν είχε κάνει το εμβόλιο.

Η γυναίκα που εισήχθη στο νοσοκομείο με κορονοϊό και είχε χαμηλό οξυγόνο, δεν ήθελε να διασωληνωθεί με τον σύζυγό της να επισημαίνει ότι διασωληνώθηκε χωρίς τη θέλησή της και ότι η διασωλήνωση την οδήγησε στον θάνατο.

«Στην κυριολεξία “δολοφονήθηκε” στα 55 της χρόνια νεότατη. Στις 24 Ιουλίου ημέρα Τρίτη εισήλθε στο Νοσοκομείο Ρόδου με αναπνευστικά προβλήματα και χαμηλό οξυγόνο. Εκεί διασωληνώθηκε παρά τη θέληση της. Τα γνωστά, κανένας δεν υπέγραψε τη διασωλήνωσή της που την οδήγησε στον θάνατο», αναφέρει ο σύζυγος της 55χρονης.

Η αδερφή της αναφέρει όσα διαδραματίστηκαν μέχρι η 55χρονη να διασωληνωθεί: «Μου το είπαν αν δε διασωληνωθεί, μου είπαν, θα πειραχτούν τα ζωτικά της όργανα, γιατί μπήκαμε με χαμηλό οξυγόνο. Δεν έχει καμία σημασία ότι αρνήθηκε (σ.σ. να τη διασωληνώσουν) επειδή φοβόταν αυτό ακριβώς, τη διασωλήνωση. Μας έλεγαν όμως ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να επιβιώσει κι έτσι λοιπόν υπέγραψα εγώ για να διασωληνωθεί.

Ήταν εκτός εντατικής και το ΕΚΑΒ αρνιόταν να τη μεταφέρει. Γιατί δεν χωρούσε, λέει, στην κάψουλα. Τους έλεγαν (οι γιατροί) είναι απόλυτα διακομίσιμη. Και στον ΕΟΔΥ το λέγαμε και στο ΕΚΑΒ και δεν τους ενδιέφερε. Και καθυστέρηση στην καθυστέρηση έγινε αυτό που έγινε με την άρνησή τους. Και στο τέλος την σκοτώσανε.

Είναι μια άλλη κουβέντα αυτή, το εάν εγώ αποφασίζω να εμβολιαστώ ή όχι. Το θέμα είναι η περίθαλψη και το ενδιαφέρον εκτός κι αν είναι τιμωρητική η πολιτική τους; Να βγουν και να πουν ότι εμείς με τους ανεμβολίαστους δεν θα ασχολούμαστε μαζί τους.

Αν είναι αυτό να βγουν και να το πουν. Δηλαδή αν η αδελφή μου επέλεξε να μην εμβολιαστεί, είναι δικαίωμά της. Κι εξάλλου ο μισός κόσμος είναι ανεμβολίαστος. Θα πούμε τώρα αν είχε εμβολιαστεί αν θα σωζόταν; Είναι αυτό το θέμα μας;», σημειώνει η αδερφή της 55χρονης.

Παράλογο χαρακτήρισε το ζήτημα της μη διασωλήνωσης ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι «η πανδημία έχει τρελάνει τον κόσμο και πλέον φτάνουμε σε παράλογα αιτήματα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Αρνήτρια του εμβολίου πέθανε από κορονοϊό – «Η διασωλήνωση την οδήγησε στον θάνατο» λέει ο σύζυγός της"

Δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας στον αστυνομικό για το τροχαίο με τον Ιάσονα έξω από τη Βουλή

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας (πλημμέλημα) σε βάρος του αστυνομικού-οδηγού του υπηρεσιακού οχήματος της Ντόρας Μπακογιάννη ο οποίος ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο έξω από τη Βουλή, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Το δυστύχημα είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2021 και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό οδηγού μοτοσυκλέτας, του 23χρονου Ιάσονα. Για την υπόθεση αυτή διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Απ. Ανδρέου και η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της και τη διαβίβαση στην εισαγγελία της δικογραφίας που σχημάτισε η Τροχαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι νεαρός άνδρας μετά το τροχαίο μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο αλλά λίγα 24ωρα αργότερα έχασε τη μάχη για τη ζωή. Μάλιστα, η οικογένειά του αποφασίζει να δωρίσει τα όργανα του για να σώσει άλλες ζωές.

Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν και οι οποίες ερευνήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές ο οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου το οποίο είχε τεθεί στην ασφάλεια της κυρίας Μπακογιάννη φέρεται να έστριψε παράνομα επί της Βασιλίσσης Σοφίας για να εισέλθει στο προαύλιο χώρο της Βουλής.

Ωστόσο, με βάση τις διαδικασίες που έχουν οριστεί από την ΕΛ.ΑΣ. και την Τροχαία η συγκεκριμένη είσοδος χρησιμοποιείται αποκλειστικά από οχήματα που φέρουν υπουργούς ή βουλευτές. Με δεδομένο, ότι η κυρία Μπακογιάννη εκείνη την ημέρα δεν επέβαινε στο όχημα ο οδηγός όφειλε να εισέλθει στη Βουλή από την είσοδο της Λ. Αμαλίας. Το υπηρεσιακό όχημα έστριψε αριστερά, διασχίζοντας κάθετα το αντίθετο ρεύμα χωρίς ηχητικό σήμα και δίχως να υπάρχει τροχονόμος να ρυθμίσει την κυκλοφορία.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας στον αστυνομικό για το τροχαίο με τον Ιάσονα έξω από τη Βουλή"

Καιρός αύριο: Βροχές αλλά και ζέστη το Σάββατο – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο, Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Τοπικές βροχές προβλέπονται αρχικά στην κεντρική Μακεδονία, κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και από το μεσημέρι στα δυτικά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές στα βόρεια ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα θα φθάσουν τους 28 με 30 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αρχικά στην κεντρική Μακεδονία και απο το μεσημέρι στις υπόλοιπες περιοχές, με τοπικές βροχές που τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα την ημέρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 και στη νότια Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές αλλά και ζέστη το Σάββατο – Αναλυτική πρόγνωση"

Θρίλερ με την κηδεία του Μίκη: Και 4η επιστολή με την οποία ζητούσε να ταφεί στα Χανιά - Δικαστικό «μπλόκο» για το Βραχάτι

Από το 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης  είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή των Χανίων να φροντίσει ώστε, όταν θα φύγει από τη ζωή να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος με τους γονείς και τον αδελφό του. Στο επίσημο έγγραφο μάλιστα που είχε αποστείλει στον τότε Δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη εξομολογούνταν πως η οικογένειά του διαφωνεί με την απόφασή του και τον καλεί να φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί η τελευταία του αυτή επιθυμία.

«Σάς γράφω σήμερα για να σας απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα» αναφέρει στην επιστολή του ο μεγάλος μας συνθέτης και προσθέτει: «Τελευταία μου επιθυμία είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου».

Προσθέτει δε με νόημα: «Επειδή η οικογένειά μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμά του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για το σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από σάς, όταν έρθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως αρμόδιος Δήμαρχος».

Παράλληλα ο Μίκης Θεοδωράκης καλούσε μέσω της επιστολής του να ενημερώνεται στο μέλλον ο εκάστοτε δήμαρχος Χανίων για την επιθυμία του αυτή.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
mikis_2 

 Όπως προκύπτει λοιπόν και από το νέο αυτό στοιχείο η διαφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια ανάμεσα στον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του. Αυτός ήταν εξάλλου, καθώς φαίνεται, και ο λόγος που ζήτησε από τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους, τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, τον στενό του φίλο από την Κρήτη Γιώργο Αγοραστάκη και τον πρώην Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη να αποτελέσουν «φύλακες» και αρμόδιους εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ανακοινωθεί πού ακριβώς θα γίνει η ταφή του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιθυμία της κόρης του Μαργαρίτας ήταν να ταφεί στο εξοχικό τους στο Βραχάτι Κορινθίας. Η ίδια πάντως δήλωσε χθες το απόγευμα αποκλειστικά στο protothema.gr ότι «θα σεβαστεί κάθε επιθυμία του πατέρα της».

Και δικαστικό μπλόκο για την κηδεία στο Βραχάτι

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε πριν από λίγο, προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στα μέλη της οικογένειας του συνθέτη να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος, δεδομένου ότι υπάρχει γραπτή η επιθυμία του ίδιου σχετικά με αυτό το θέμα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή προσώπου του περιβάλλοντος του εκλιπόντος ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση την οποία συνόδευσε με πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του. Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Υπό φύλαξη σε 24ωρη βάση η σορός του

Στο μεταξύ, μετά από σχετική εντολή που δόθηκε σήμερα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που βρίσκεται από χθες σε ειδικό χώρο του Α' Νεκροταφείου, θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση μέχρι και την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για το λαϊκό προσκύνημα. 

Το αντίο από τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου

Το δικό της «αντίο» στον εμβληματικό μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη λέει η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

«O Μίκης Θεοδωράκης συνέδεσε τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας με τη μουσική δημιουργία και την καλλιτεχνική έκφραση σε πολύ δύσκολες εποχές. Επέτυχε ένα συγκερασμό της έντεχνης αρμονίας και της γνήσιας λαϊκής έκφρασης, καθιστώντας την ελληνική ποίηση τραγούδι σε όλα τα χείλη. Ταυτόχρονα έδωσε πολιτικό νόημα στον πολιτισμό και ανέλαβε πρωτοβουλίες που χάρισαν στην τέχνη του παγκοσμιότητα» αναφέρεται σε ψήφισμα που εξέδωσε η σύγκλητος του ΕΜΠ.

«Ο αγωνιστικός παλμός της μουσικής του έγινε οδηγός για το ανήσυχο πνεύμα πολλών γενεών ανάμεσα στις οποίες ήταν και η γενιά του Πολυτεχνείου. Η Ρωμιοσύνη του αποτέλεσε το πιο ηχηρό μήνυμα του '73, ριζοσπαστικό και ανεξάρτητο ταυτόχρονα, όπως ήταν και ο Μίκης σε όλη τη ζωή του. Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα» προστίθεται στο ψήφισμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θρίλερ με την κηδεία του Μίκη: Και 4η επιστολή με την οποία ζητούσε να ταφεί στα Χανιά - Δικαστικό «μπλόκο» για το Βραχάτι"

Δωρεά 200.000 εμβολίων από την Ελλάδα στη Ρουάντα

Δωρεά 200.000 εμβολίων προς τη Ρουάντα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πραγματοποίησε η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείο Εξωτερικών στο twitter.

«Τα εμβόλια παραδόθηκαν σήμερα ως δείγμα αλληλεγγύης προς το λαό της Ρουάντας και της δέσμευσης της χώρας μας να συμβάλλει ενεργά στην καταπολέμηση της πανδημίας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεά 200.000 εμβολίων από την Ελλάδα στη Ρουάντα"

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο

Με πέντε προτάσεις, τις οποίες στοιχειοθετεί, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος απευθύνεται στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με το θέμα του χρόνου και των διαδικασιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Με επιστολή του, ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, επισημαίνει ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, δεδομένου και ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι «δύσκολες περιπτώσεις δηλώσεων».

Επίσης, λόγω προβλημάτων και έλλειψης διευκρινίσεων – οδηγιών, καθίσταται αδύνατη η υποβολή ειδικών περιπτώσεων φορολογικών δηλώσεων.

«Για να σταματήσει το φαινόμενο των συνεχών παρατάσεων, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια με την υποβολή των δηλώσεων, πιστεύουμε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα αυστηρό χρονικό διάστημα με ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με τη δέσμευση όμως ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα», αναφέρεται στην επιστολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ καταθέτει τις εξής προτάσεις:

• τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2020 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης (3%) με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου,

• τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 για τους κατοίκους και επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών,

• την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη τήρησής του,

• την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας σε ένα πλαίσιο απλών και κατανοητών διατάξεων για όλα τα καθ’ ύλη φορολογικά αντικείμενα, ώστε να μην απαιτείται η περαιτέρω ερμηνεία τους μέσω εγκυκλίων και οδηγιών.

• την άμεση έκδοση της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την εφαρμογή του άρθρου 93 του Ν.4764/2020 (ΦΕΚ 256/23-12-2020/τεύχος Α) που προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών που ασθενούν από κορονοϊό COVID-19 και των εντολέων – πελατών τους.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ υπενθυμίζει με την επιστολή του ότι, σε συνθήκες δύσκολες, οι λογιστές – φοροτεχνικοί, για να φέρουν εις πέρας την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εργάσθηκαν πέραν των ανθρώπινων ορίων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο"

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake news από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις της ΔΕΗ

«Φθηνά τεχνάσματα και προπαγάνδα» καταλογίζει το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρούν «να συνδέσουν το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ προ δύο ετών με τις ανατιμήσεις στην αγορά χονδρικής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μας πείσουν ότι « οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς καθώς και το αυξημένο κόστος που πληρώνουν σε όλη την Ευρώπη οι ηλεκτρικές εταιρίες στο Χρηματιστήριο των ρύπων το τελευταίο διάστημα, συνδέονται με έναν τρόπο μαγικό με το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ του 2019».

«Η ΔΕΗ, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, ήταν στο χείλος της κατάρρευσης», υπενθυμίζεται στο κείμενο, με τους συντάκτες να επισημαίνουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα είναι υπόλογος για το γεγονός ότι παρέδωσε μια επιχείρηση κομβικής σημασίας όχι μόνο για την οικονομία αλλά για την ίδια τη χώρα, σε σημείο κατάρρευσης η οποία, αν συνέβαινε, θα παρέσυρε στην καταστροφή χιλιάδες επιχειρήσεις και θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ας αφήσουν λοιπόν τα φθηνά τεχνάσματα και την προπαγάνδα γιατί όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τα πεπραγμένα τους».

Αναλυτικά, το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ αναφέρει:

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται στη γνωστή πρακτική των fake news, επιχειρώντας να συνδέσουν το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ προ δύο ετών με τις ανατιμήσεις στην αγορά χονδρικής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Επιχειρούν να μας πείσουν ότι οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς καθώς και το αυξημένο κόστος που πληρώνουν σε όλη την Ευρώπη οι ηλεκτρικές εταιρίες στο Χρηματιστήριο των ρύπων το τελευταίο διάστημα, συνδέονται με έναν τρόπο μαγικό με το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ του 2019. Επιχειρούν να συνδέσουν τις τότε δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος από το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ – πράγμα που επετεύχθη – με τις πρόσφατες πιέσεις στην αγορά χονδρικής του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Η ΔΕΗ, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, ήταν στο χείλος της κατάρρευσης. Τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διάσωσή της, πέρα από το γεγονός ότι δεν είχαν επίπτωση στους καταναλωτές, εξασφάλισαν την επιβίωση της επιχείρησης και έθεσαν τις βάσεις για τη σημαντική ανοδική πορεία που ακολούθησε.

Αναλυτικότερα:

Η κατάσταση το 2019

Η ΔΕΗ το 2018 κατέγραψε ζημιές 903 εκ. ευρώ και το καλοκαίρι του 2019 αντιμετώπιζε οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας. Η τραγική κατάσταση της εταιρείας αποτυπώθηκε τον Απρίλιο του 2019 στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) που έθεσε ανοικτά ζήτημα βιωσιμότητας της εταιρείας αν δεν λαμβάνονταν άμεσα μέτρα. Οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως τα δίκτυα είχαν πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας και η επιχείρηση είχε μείνει πίσω σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις (ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, έξυπνα δίκτυα).

Τα μέτρα που ελήφθησαν

Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων τον Αύγουστο του 2019 αντισταθμίστηκε πλήρως από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή του ειδικού τέλους που αφορά στις ΑΠΕ) και τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ έκτοτε παρουσίασε σημαντική κερδοφορία, ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας, προχώρησε σε εκδόσεις ομολόγων που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον από επενδυτές διεθνούς εμβέλειας, εξασφάλισε αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και επεκτείνεται με επιτυχία σε νέους τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με το νέο business plan.

Οι τωρινές αυξήσεις οφείλονται σε διεθνείς εξελίξεις

Το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα διαμορφώνεται τώρα πάνω από 50 ευρώ ανά τόνο έναντι 20-25 πέρυσι ενώ η τιμή χονδρικής του ρεύματος (εξαιτίας κυρίως της αύξησης του φυσικού αερίου) διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω και από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ πέρυσι, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, είχε πέσει κάτω και από τα 30 ευρώ. Αυτές οι ανατιμήσεις αντανακλώνται άμεσα στο κόστος του ρεύματος και κατ’ επέκταση στα τιμολόγια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα είναι υπόλογος για το γεγονός ότι παρέδωσε μια επιχείρηση κομβικής σημασίας όχι μόνο για την οικονομία αλλά για την ίδια τη χώρα, σε σημείο κατάρρευσης η οποία, αν συνέβαινε, θα παρέσυρε στην καταστροφή χιλιάδες επιχειρήσεις και θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ας αφήσουν λοιπόν τα φθηνά τεχνάσματα και την προπαγάνδα γιατί όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τα πεπραγμένα τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake news από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις της ΔΕΗ"

Με έμπνευση από το F-35 το νέο ελληνικό drone του προγράμματος «Αρχύτας»

Ένα ελληνικής σχεδίασης Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (drone) σταθερής πτέρυγας θα είναι έτοιμο σε δυόμισι χρόνια από σήμερα. Το drone θα χρησιμοποιεί την κορυφαία τεχνολογική λύση στον πλανήτη σήμερα, αυτήν που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για το μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο μαχητικό 5ης Γενιάς, που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα, το F-35B, και θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα χρηματοδοτήσει την ΕΑΒ για να αναπτύξει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV/drone) το οποίο θα έχει δυνατότητες κάθετης απο-προσγείωσης. Είναι ένα μεγάλο σύστημα σταθερής πτέρυγας και αυτό δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα. Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα αερόχημα, που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απογείωση και προσγείωση με συστήματα, που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί (σ.σ. στον χώρο των drones)», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κύρος Υάκινθος.

Εξήγησε δε, πως κεντρικός στόχος του προγράμματος «Αρχύτας», πέρα από τη σχεδίαση αιχμής, είναι το συγκεκριμένο drone να παραχθεί στη Ελλάδα από την ΕΑΒ και μάλιστα με περιορισμένο κόστος.

«Είναι μια πολύ μεγάλη τεχνολογική πρόκληση αλλά θέλουμε να πάμε ?διαφορετικά? στην κατασκευή αυτού του drone, με σχέδια που ο κόσμος δεν βλέπει συχνά. Το ΑΠΘ συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα παρέχοντας τον αεροδυναμικό σχεδιασμό για το συγκεκριμένο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα», ανέφερε ο κ. Υάκινθος, εξηγώντας πως για τη δημιουργία του νέου ελληνικού drone, η ομάδα των συνεργατών του θα δουλέψει από κοινού με μια περιορισμένη αλλά αποδοτική ομάδα συνεργατών απ’ όλα τα μέρη που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

«Δεδομένου ότι ο στόχος είναι να είμαστε αποδοτικοί σε κόστος, για το ?Αρχύτας? θα συνεργαστεί μια ?σφιχτή? ομάδα 30-35 ατόμων πάνω σε ένα σχέδιο- πρόταση υψηλής απόδοσης. Η ομάδα θα περιλαμβάνει πέρα από τους μηχανολόγους, τους σχεδιαστές, τους τεχνίτες των ηλεκτρονικών, τους τεχνίτες που θα φτιάξουν το Αερόχημα στην ΕΑΒ, τους τεχνικούς δοκιμών κ.ο.κ», προσθέτει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Μέσα από την ομάδα αυτή, το νέο ελληνικό αερόχημα θα προκύψει ως καρπός καινοτόμου συνεργασίας. «Τίποτα πλέον δεν το κάνεις μόνος σου. Εμείς, ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα σχεδιάσουμε το συγκεκριμένο Αερόχημα, ενώ η ΕΑΒ θα αναλάβει να το κατασκευάσει, να κάνει τις μελέτες για τα εσωτερικά δομικά του στοιχεία. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναπτύξουν τα συστήματα κατανομής ισχύος -power management- για τον κινητήρα και τις μπαταρίες, όπως και θα επιλέξουν συσκευές για τις ασύρματες επικοινωνίες, τις τηλεπικοινωνίες, την αρχιτεκτονική του Σταθμού Εδάφους. Θα είναι τεχνολογικά συστήματα που, είτε θα αναπτυχθούν από τα Πανεπιστήμια, είτε θα αποκτηθούν για τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος που θα προκύψει από το ?Αρχύτας?», εξήγησε ο κ. Υάκινθος.

Στόχος το μικρότερο δυνατό κόστος

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ τόνισε πως πέρα από την τεχνολογική υπεροχή αλλά και την συνεργασία, κύριος στόχος είναι αυτό, που θα παραχθεί, να μπει σε παραγωγή.

«Η εντολή του Υπουργείου Οικονομικών όπως και της ΕΑΒ είναι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο οικονομικά γίνεται. Ο στόχος που μας έχει τεθεί -και είναι κάτι που κάνουμε για την πατρίδα- είναι το drone αυτό να είναι έτοιμο και να το δοκιμάζουμε μέσα σε δυόμισι χρόνια. Πρέπει, σ’ αυτό το διάστημα, να έχει πετάξει, να έχει περάσει όλες τις διαδικασίες on flight testing (σ.σ εναέριες δοκιμές), ώστε μετά να σχεδιαστεί η γραμμή παραγωγής του και να πάρει το πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας», τονίζει ο κ. Υάκινθος.

«Μάτια στον Ουρανό»

Από το πρόγραμμα «Αρχύτας» θα προκύψει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα που περιγράφεται ως Πολλαπλών Ρόλων. Κύριος στόχος είναι, όταν ίπταται «να έχει αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται» είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα. «Όπως ανακοινώθηκε και από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον CEO της ΕΑΒ Δημήτριο Παπακώστα, το συγκεκριμένο drone θα είναι πολλαπλών ρόλων. Θα το σχεδιάσουμε έτσι για επιτήρηση, φύλαξη αλλά και πιο εξειδικευμένες αποστολές. Θα είναι ένα ?Μάτι στον Ουρανό?, το οποίο θα έχει πολύ υψηλή τεχνολογία ώστε να παίρνει την πληροφορία που χρειάζεται πάνω από κρίσιμες υποδομές όπως και σε κρίσιμες καταστάσεις. Στη συνέχεια, η πληροφορία θα φτάνει στο κέντρο ελέγχου και από εκεί και πέρα θα δρουν στελέχη για οτιδήποτε είναι αυτό που έχει γίνει αντιληπτό στο έδαφος», εξηγεί ο κ. Υάκινθος.

Το drone θα μπορεί στη συνέχεια «…να συντονίζει ό,τι συμβαίνει στο έδαφος», προσθέτει ο καθηγητής του ΑΠΘ που εξηγεί πως το σύστημα θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ΕΔ της χώρας όπως και την Πολιτική Προστασία. «Ένα Αερόχημα όπως αυτό άλλωστε το σχεδιάζουμε να είναι modular (σ.σ σπονδυλωτό) ώστε να μπορούμε να «αλλάζουμε» π.χ κάμερες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ή τους αισθητήρες που θα μπορεί να μεταφέρει. Θα παρέχει τη δυνατότητα για πάρα πολλούς χρήστες», εξηγεί ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τα άλλα προγράμματα που «τρέχει» η ομάδα του ΑΠΘ

Η ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, που θα έχει κομβικό ρόλο στην δημιουργία του ελληνικού drone που θα προκύψει από το πρόγραμμα «Αρχύτας» έχει σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης όμως και πολλά άλλα προγράμματα που σχετίζονται με την τεχνολογία των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs/drones).

«Δεν είναι μόνο το ?Αρχύτας?. Υπάρχει σε εξέλιξη σήμερα το ?Project LOTUS?, πέρα απ’ αυτό όμως η ομάδα έχει να ?τρέξει? το μεγάλο Αερόχημα RX-1 των 200 κιλών το 2016, ενώ υπάρχει και το Τακτικό Αερόχημα DELAER RX-3 (tactical unmanned aerial vehicle (UAV)) των 250 κιλών, το οποίο βρίσκεται σε φάση δοκιμών στο έδαφος στη Θεσσαλία. Το RX-3 μάλιστα αυτό το διάστημα δοκιμάζεται και σε ταχύτητες απογείωσης ώστε να προχωρήσει, όταν αυτό είναι εφικτό και σε πτήσεις», εξήγησε ο κ. Υάκινθος.

Ο Έλληνας καθηγητής τόνισε πως προχωρά και η εξέλιξη ενός ακόμη drone, του RX-4, που είχε κάνει αίσθηση όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην 84η ΔΕΘ του 2019.

«Συνεχίζεται και η εξέλιξη αυτού του ?φορητού? drone μας, του σταθερής πτέρυγας RX-4, του… μικρού μας διαμαντιού! Ενός Αεροχήματος που είναι μικρό και θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. Όλα τα συγκεκριμένα drones βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης που προχωρούμε σε συνεργασία με εταιρίες απ’ όλη την Ελλάδα. Είναι άνθρωποι που πίστεψαν στις δυνατότητες των επιστημόνων μας πριν από 20 χρόνια», σημείωσε με έμφαση ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΑΠΘ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Με έμπνευση από το F-35 το νέο ελληνικό drone του προγράμματος «Αρχύτας»"

Υπόθεση Σεμέδο: Ελεύθερος με όρους και ο Νιγηριανός που κατήγγειλε η 17χρονη για ομαδικό βιασμό

Με δυο περιοριστικούς όρους ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του σήμερα στην ανακρίτρια και 40χρονος Νιγηριανός που μαζί με τον ποδοσφαιριστή Ρούμπεν Σεμέδο ο κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό μιας 17χρονης.

Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ και εμφάνιση μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Να σημειωθεί ότι ο 40χρονος κατηγορήθηκε από 17χρονη ότι την βίασε στο σπίτι του ποδοσφαιριστή Ρούμπεν Σεμεδο.

Χθες, μετά την απολογία του, ο Πορτογάλος αμυντικός αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της εγγυοδοσίας των 10.000 ευρώ. Ο 27χρονος κατά την απολογία του αρνήθηκε το αδίκημα του ομαδικού βιασμού που του αποδίδεται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Σεμέδο: Ελεύθερος με όρους και ο Νιγηριανός που κατήγγειλε η 17χρονη για ομαδικό βιασμό"

Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχονται ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα λόγω των διεθνών εξελίξεων

Ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά προέβλεψε ο Άδωνις Γεωργιάδης 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, αναφέρθηκε στην αύξηση του πληθωρισμού, «λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών, στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα ναύλα και στις πρώτες ύλες», και προέτρεψε τους καταναλωτές να αξιοποιούν την υπηρεσία e καταναλωτής προκειμένου πριν προβούν σε αγορές, να ενημερωθούν για τα σημεία που θα βρουν φθηνότερα τα είδη που θέλουν να αγοράσουν».

«Η διαφορά δεν είναι απλώς 40 λεπτά ή 1 ή 2 ευρώ -που και αυτά έχουν τη σημασία τους- αλλά μπορεί να διαπιστώσει διαφορές δεκάδων ευρώ για το ίδιο είδος», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στο αν έχουν διαπιστωθεί αυξήσεις στις χρεώσεις των τραπεζών, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος στις περιπτώσεις που τυχόν θα διαπιστωθούν καταχρηστικές χρεώσεις από τις τράπεζες.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιούν την τηλεφωνική γραμμή 1520 και -όπως τόνισε- εφόσον γίνονται τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες καταγγελίες, αυτές όλες θα εξεταστούν, προκειμένου να επιβληθούν πρόστιμα αν επιβεβαιωθούν.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο υπουργός, η έρευνα που γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου και τη Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή, δεν έχει δείξει έως σήμερα παράνομες αυξήσεις στις χρεώσεις για τις τραπεζικές υπηρεσίες. «Δεν υπάρχει αύξηση σε καμία χρέωση. Σε μια τράπεζα υπάρχει μια νέα χρέωση, αλλά για μια νέα υπηρεσία, για ανάλυση με πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό, από τραπεζικά ιδρύματα άλλα, διάφορα από αυτήν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Παράλληλα, τόνισε ότι «η μόνη περίοδος, τα τελευταία χρόνια, που σταθερά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή δεν έχουν διστάσει να επιβάλουν πρόστιμα στα τραπεζικά ιδρύματα είναι επί θητείας του».

Όπως, εξάλλου, σημείωσε, επί θητείας του ξεκίνησε έρευνα για καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζικών ιδρυμάτων, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την «έφοδο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον Νοέμβριο του 2019, στα τραπεζικά ιδρύματα. «Δεν μπορώ να πω δημόσια, δεν γνωρίζω κιόλας, και δεν πρέπει να γνωρίζω τις λεπτομέρειες της έρευνας, καθόσον αυτή είναι απόρρητη και με πολύ βαριές κυρώσεις, με βάση την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι ως εποπτεύων υπουργός έχω ζητήσει την κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν καταχρηστικές πρακτικές και μεταξύ τους συνεννοήσεις. Μέχρι να έχουμε το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τέτοια πρακτική. Εάν, όμως, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, θα είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε το νόμο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε καταγγείλει ότι οι συστημικές τράπεζες προβαίνουν διαρκώς σε καταχρηστικές πράξεις, με τις οποίες επιβαρύνουν τους πολίτες στις συναλλαγές τους. Ο κ. Κουρουμπλής επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των καταναλωτικών οργανώσεων, των επιμελητηρίων αλλά και του Συνηγόρου του Καταναλωτή ότι δέχονται διαμαρτυρίες για άδικη και παράνομη πρακτική στις χρεώσεις των τραπεζών.

Όλες οι καταγγελίες των καταναλωτικών οργανώσεων και των φορέων έχουν εξεταστεί, επέμεινε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει προκύψει ούτε σημαντική διαφορά στις χρεώσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, σε σχέση με το εξωτερικό.

Επίσης, δήλωσε υπερήφανος για την πορεία του διεθνούς δείκτη της μεταποιητικής δραστηριότητας για την Ευρώπη, διότι φαίνεται ότι στην Ελλάδα τον Αύγουστο σημειώθηκε η μεγαλύτερη παραγωγική και εξαγωγική επίδοση όλων των εποχών. «Συνεπώς η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα υπηρεσιών. Αργά και σταθερά, διαμορφώνεται σε μια χώρα παραγωγικής δραστηριότητας και εξαγωγών. Αυτό δεν είναι επιτυχία μόνον του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα οικονομικά μέτρα της οποίας αποδίδουν και αυτό φάνηκε και από τις αγορές από τα ομόλογα που δανειστήκαμε προχθές, αλλά είναι μια συνολική επιτυχία του ελληνικού λαού», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άδωνις Γεωργιάδης: Έρχονται ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα λόγω των διεθνών εξελίξεων"

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία – Παράταση σε Μεσσηνία και Ηράκλειο

Ο κορονοϊός και η εκτόξευση των κρουσμάτων έφεραν έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία. Τι αλλάζει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου…

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου Covid-19 αποφασίστηκαν για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και για τον δήμο Ικαρίας και ισχύουν από σήμερα έως και τις 10 Σεπτεμβρίου στις 06.00 το πρωί.

Σύμφωνα με τις ΚΥΑ που εκδόθηκαν τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

– Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΚΥΑ, από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία – Παράταση σε Μεσσηνία και Ηράκλειο"

Εργασιακό: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για 8ωρο, υπερωρίες, απολύσεις και εργασία την Κυριακή

Με δικλίδα ασφαλείας για τους εργαζόμενους τίθεται σε άμεση εφαρμογή το ελαστικό ωράριο εργασίας μαζί με το νέο πλαφόν στις υπερωρίες. Η εγκύκλιος που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας δίνει διευκρινήσεις για την πολυσυζητημένη διευθέτηση του χρόνου εργασίας η οποία παρέχει τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας την εβδομάδα μετά από αίτηση του εργαζόμενου ενώ παράλληλα ρυθμίζονται τα διαλείμματα, η υπερεργασία και οι υπερωρίες ενώ κατοχυρώνεται ρητά το 8ωρο.

Επιπλέον επέρχονται αλλαγές στο δίκαιο των απολύσεων με την διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων απόλυσης που θεωρούνται άκυρες , επιτρέπεται σε περισσότερους κλάδους η λειτουργία την Κυριακή ενώ εξισώνονται οι εργατοτεχνίτες με τους υπαλλήλους αλλαγή που επιφέρει ακόμα και διπλασιασμό της αποζημίωσης για τους πρώτους.

Συγκεκριμένα με την εγκύκλιο:

Επιβεβαιώνεται με τρόπο γενικευμένο και σαφή για όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών εβδομαδιαίως για κάθε εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για 5θήμερη εβδομάδα εργασίας το πλήρες συμβατικό ωράριο είναι το 8ωρο ημερησίως και για 6ήμερη εβδομάδα το πλήρες ωράριο είναι έξι ώρες και σαράντα λεπτά ημερησίως.

Στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας παρέχεται η δυνατότητα 4ημερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου. Δεν είναι επιτρεπτή η απασχόληση πέραν των 10 ωρών ημερησίως και των 40 ωρών εβδομαδιαίως που κατανέμεται σε 4ήμερη βάση.

Εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με συλλογική σύμβαση, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο 1892/1990, μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, με ατομική συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης εξετάζει υποχρεωτικά τα αιτήματα εργαζομένων για σύναψη ατομικής συμφωνίας και προς διευκόλυνση των μερών, μπορεί να γνωστοποιεί στους εργαζόμενους αφενός τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση και αφετέρου τα πεδία των κατά περίπτωση επιχειρησιακών του αναγκών για την εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Ο εργοδότης υποχρεώνεται να υποβάλει τη συμφωνία για διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι που θα αποτρέπουν τυχόν καταστρατήγηση της νομοθεσίας. Από την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μετά, το πρόγραμμα εργασίας που αποτυπώνει το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μετά από αίτηση του εργαζόμενου, θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη λόγω μη υποβολής αιτήματος του εργαζόμενου για διευθέτηση, θεωρείται άκυρη. Εξάλλου, σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης του εργαζόμενου πριν την έναρξη της περιόδου μειωμένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος θα αποζημιωθεί για τις επιπλέον ώρες που εργάστηκε με τα ωρομίσθια που ισχύουν για υπερεργασία και υπερωρία (δηλαδή προσαύξηση 20% για υπερεργασία, 40% για υπερωρία, 120% για παράνομη υπερωρία).

Το διάλειμμα θα χορηγείται μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 που ίσχυε πριν) και θα έχει ανώτατο όριο τα 30 λεπτά την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο αφενός καθίστανται ευνοϊκότερες οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του διαλείμματος στους εργαζόμενους και αφετέρου αποφεύγονται καταχρηστικές πρακτικές όπως η χορήγηση μεγάλης διάρκειας διαλείμματος (π.χ. 1 ώρα ημερησίως), με αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου εργασίας με τις ίδιες απολαβές.

Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι ο χρόνος του διαλείμματος δεν αποτελεί χρόνο εργασίας. Σε επιχειρήσεις στις οποίες λόγω της φύσης και της έντασης της εργασίας απαιτείται η χορήγηση διαλείμματος μεγαλύτερης διάρκειας των 30 λεπτών, αυτή είναι δυνατή στο πλαίσιο της διαβούλευσης, μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Καθιερώνεται ενιαία διακοπή χρονικής διάρκειας τουλάχιστον 3 ωρών για τους εργαζόμενους που απασχολούνται κατά πλήρες ημερήσιο, αλλά διακεκομμένο ωράριο.

Επιτρέπεται στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης να παρέχουν, εφόσον συμφωνούν, εργασία πέρα από τη συμφωνημένη και σε ώρες που δεν είναι συνεχόμενες με το ωράριό τους, με προσαύξηση 12% επί της αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα, όπως ίσχυε άλλωστε και μέχρι σήμερα. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ήδη ότι σε περίπτωση που η επιπλέον εργασία ζητείται να παρασχεθεί σε ωράριο συνεχόμενο του μερικού ωραρίου, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παράσχει την επιπλέον εργασία, εκτός εάν η άρνησή του δεν αντίκειται στην καλή πίστη. Σε κάθε περίπτωση ισχύει ανώτατο όριο που είναι μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζόμενου.

Το όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών αυξάνεται στις 150 ώρες το χρόνο και μέχρι 3 ώρες ημερησίως σε όλους τους κλάδους της οικονομίας ενώ παράλληλα ισχύει η διάταξη (άρθρο 6 του Π.Δ. 88/1999) σύμφωνα με την οποία ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών, τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και της υπερεργασίας. Οι υπερωρίες αμείβονται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40 %.

Σημειώνεται ότι για το 2021, οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, θα αφαιρεθούν από το νέο όριο των 150 ωρών ετησίως.

Σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας μπορεί να χορηγείται, όπως προβλέπεται από το νόμο, άδεια από τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων (αντί για τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ίσχυε ως τώρα) για υπέρβαση του ορίου των 150 ωρών ετησίως. Οι υπερωρίες αυτές αμείβονται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 60 %.

Χαρακτηρίζεται ως παράνομη υπερωρία, αντί του όρου κατ΄εξαίρεση υπερωρία που ίσχυε ως τώρα, η υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποιείται χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διατυπώσεων. Η αμοιβή για τις παράνομες υπερωρίες αυξάνεται και ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ήταν πριν).
Συμπεριλαμβάνονται για λόγους σαφήνειας στις υποχρεωτικές αργίες η 1η Ιανουαρίου και η εορτή των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου).
Δίνεται η δυνατότητα εξάντλησης της ετήσιας κανονικής άδειας έως και το πρώτο τρίμηνου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Θεσμοθετείται για πρώτη φορά άδεια άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου, διάρκειας έως 1 έτους με δυνατότητα παράτασης ύστερα από συμφωνία.
Προστίθενται στις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να απασχολούν προσωπικό κατά τις Κυριακές ορισμένοι κλάδοι που προβλέπονται από το νόμο όπως: ταχυδρομικές υπηρεσίες, παραγωγή-διανομή υγειονομικού υλικού, φαρμακοβιομηχανία, εφοδιαστική αλυσίδα, data centers, έτοιμο σκυρόδεμα κ.α.

Καταργείται από 1-1-2022 η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης οι οποίες σήμερα είναι πολύ χαμηλότερες για τους εργατοτεχνίτες. Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης, ως μηνιαίος μισθός του εργατοτεχνίτη λογίζονται τα 22 ημερομίσθια, εκτός εάν ήδη αυτός αμείβεται με μηνιαίο μισθό.

Στις περιπτώσεις τακτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, δηλαδή μετά από προειδοποίηση, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής εργασίας κατά το χρόνο της προμήνυσης, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του τελευταίου και χωρίς ο εργοδότης να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής των αποδοχών μέχρι την λήξη του χρόνου προειδοποίησης. Επιπλέον ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει νέα απασχόληση, σε άλλον εργοδότη, κατά τον χρόνο της προμήνυσης, χωρίς πάλι να θίγονται τα δικαιώματά του.

Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, η οποία οδηγεί σε επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του και καταβολή των μισθών υπερημερίας για την περίοδο από την απόλυση μέχρι την επαναπασχόληση. Συγκεκριμένα άκυρες είναι οι απολύσεις που οφείλονται σε δυσμενή διάκριση σε βάρος του εργαζομένου, σε ενάσκηση νόμιμων δικαιωμάτων του, ή όταν αντίκεινται σε ειδική διάταξη νόμου (π.χ. απολύσεις εγκύων, στρατευμένων, συνδικαλιστών, κ.α.) Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η προσθήκη της αντίδρασης σε ενάσκηση νομίμου δικαιώματος ως λόγου που καθιστά μια απόλυση άκυρη προσφέρει προστασία πιο διευρυμένη για τους εργαζομένους σε σχέση με τη δυνατότητα που είχαν να αναγνωρίζεται η ακυρότητα μιας απόλυσης βάσει του άρθρου 281 ΑΚ. Συγκεκριμένα, η απόλυση που γίνεται ως αντίδραση σε ενάσκηση νομίμου δικαιώματος είναι σε κάθε περίπτωση άκυρη, χωρίς να απαιτείται να ελέγχεται εάν η καταγγελία τυχόν υπερέβη τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη και τα χρηστά ήθη.

Επιπλέον αντιστρέφεται το βάρος της απόδειξης στο δικαστήριο, δηλαδή εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση έγινε για κάποιον άλλο λόγο που επιτρέπεται. Προβλέπεται τέλος ότι μετά από αίτηση του εργαζόμενου ή του εργοδότη το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει επιπλέον (τριπλάσια) αποζημίωση στον εργαζόμενο, αντί της επαναπρόσληψης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εργασιακό: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για 8ωρο, υπερωρίες, απολύσεις και εργασία την Κυριακή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news