facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τις 70.000 τα κρούσματα στη Σουηδία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στη Σουηδία πέρασε το όριο των 70.000 σήμερα, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 41 στους 5.411, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η υγειονομική υπηρεσία της χώρας.

Η Σουηδία κατέγραψε 947 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό στα 70.639. Η διεύρυνση των διαγνωστικών τεστ είχε ως αποτέλεσμα ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων να καταγράψει άλμα τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τους αντίστοιχους αριθμούς σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά οι θάνατοι και ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του Απριλίου.

Η χώρα υιοθέτησε μια ηπιότερη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, απορρίπτοντας ένα αυστηρό lockdown και φέρνοντας τη στρατηγική της για την πανδημία στο διεθνές προσκήνιο.

Ο αριθμός των θανάτων στη Σουηδία έχει πολλές φορές υπάρξει υψηλότερος σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού απ’ ό,τι στις γειτονικές της χώρες, όπου οι αρχές υιοθέτησαν μια αυστηρότερη προσέγγιση, αλλά χαμηλότερος απ’ ό,τι σε κάποιες χώρες όπου επιβλήθηκε lockdown, όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τις 70.000 τα κρούσματα στη Σουηδία"

Τουρισμός για όλους: Νέα ημερομηνία για όσους «έχασαν» τις αιτήσεις (ΑΦΜ)

Παράταση στην κατάθεση αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2020» δίνεται από αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού.  Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των πολιτών αλλά και των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στις καταχωρήσεις το πρώτο διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι του «Τουρισμός για όλους», θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.tourism4all.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι αιτήσεις συνεχίζονται με βάση το κάτωθι πρόγραμμα:
Σε περίπτωση συζύγων την αίτηση υποβάλει ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων, ο έτερος μπορεί να καταχωρηθεί ως ωφελούμενος του προγράμματος.
Προσοχή! Τα απαραίτητα δικαιολογητικά επισυνάπτονται υποχρεωτικά στην αίτηση και δεν αποστέλλονται με email ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Σε περίπτωση προβλήματος με ήδη υποβληθείσες αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» παρακαλούμε όπως αποστείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: tourism4all@mintour.gr.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρισμός για όλους: Νέα ημερομηνία για όσους «έχασαν» τις αιτήσεις (ΑΦΜ)"

Μήνυμα Γαλλίας στην Τουρκία για την Αγία Σοφία: «Να παραμείνει ανοιχτή για όλους»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε σήμερα να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανάγκη σεβασμού του μνημείου.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

DSC_0559
Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στο μεταξύ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού,  ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στην Πόλη κ. Bertrand Buchwalter είχε σήμερα συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του στην Τουρκία και της μετάθεσής του στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της εγκάρδιας συζητήσεώς τους ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Γενικό Πρόξενο για το ενδιαφέρον που επέδειξε για τα ζητήματα της Μητρός Εκκλησίας και της ομογένειας, κατά το διάστημα της θητείας του στην Πόλη, και του ευχήθηκε κάθε καλό για τη συνέχεια.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Γαλλίας στην Τουρκία για την Αγία Σοφία: «Να παραμείνει ανοιχτή για όλους»"

Αρπαγή Μαρκέλλας: Τι κατέθεσε στους αστυνομικούς η 10χρονη

Τους συνεργούς της κατηγορουμένης πίσω από την απαγωγή της 10χρονης Μαρκέλλας στη Θεσσαλονίκη αναζητά η αστυνομία. Η μικρή μίλησε και περιέγραψε στις αρχές με την παρουσία παιδοψυχολόγου όσα θυμόταν από τις στιγμές της απαγωγής της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, η 10χρονη Μαρκέλλα παρά τον φόβο και την αγωνία της τις ημέρες της απαγωγής της, είχε το κουράγιο να παρατηρεί την 33χρονη κοκκινομάλλα. Το κοφτερό μυαλό της δούλευε εκείνη τη στιγμή και στην αστυνομία έδωσε με λεπτομέρειες στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν συνεργοί. Το κορίτσι θυμάται κάθε λεπτό από την στιγμή που την πλησίασε η κατηγορούμενη έξω από το σχολείο της.

Η μικρή Μαρκέλλα είπε στους αστυνομικούς: «Μπήκαμε σε ένα ταξί. Κάποιος την πήρε τηλέφωνο και η Ειρήνη μιλούσε στα ξένα. Δεν καταλάβαινα τι έλεγε. Στο τηλέφωνο έγραφε απόρρητο. Το είδα γιατί καθόταν μπροστά, δίπλα στον οδηγό και εγώ καθόμουν ανάμεσα στα καθίσματα και είδα στο τηλέφωνο που χτύπησε και έγραφε απόρρητο».

«Όταν μπήκαμε στο διαμέρισμα μου είπε ότι θα κάνουμε μπάνιο τώρα, αλλά χτύπησε το τηλέφωνο της και μιλούσε μάλλον με γυναίκα. Δε μπορούσα να καταλάβω αν ήταν γυναίκα ή άντρας, γιατί μιλούσε σαν γυναίκα, αλλά ήταν πολύ χοντρή η φωνή. Είπε η γυναίκα στο τηλέφωνο στην Ειρήνη ότι θα στείλει κάποιον να της δώσει μία επιταγή, νομίζω είπε εκείνο το χαρτί που το δίνεις και παίρνεις χρήματα και να πάει να την “εκπληρώσει”. Η Ειρήνη απάντησε «τόσα πολλά λεφτά …;»», φαίνεται να είπε η μικρή μαθήτρια.


Το παιδί κατά τη διάρκεια της κατάθεσης ήταν συναισθηματικά φορτισμένο και σοκαρισμένο και διέκοπτε συχνά. Ωστόσο, περιέγραψε με λεπτομέρειες ακόμα και τη βίντεο-κλήση στον έγχρωμο άντρα. «Η Ειρήνη μίλησε στην τηλεόραση. Μέσα από την τηλεόραση ήταν σαν κάμερα και έβλεπες και μιλούσες. Βίντεο-κλήση δηλαδή. Ήταν ένας μαύρος σαν αυτούς που πουλάνε βραχιόλια για το χέρι και είχε μαλλιά κολλημένα επάνω στο κεφάλι, σαν ψείρες κοτσιδάκια και ένα κοτσιδάκι ήταν εδώ, αριστερά από το πρόσωπο με κόκκινη χάντρα. Εγώ δεν φαινόμουν στην τηλεόραση. Είδα και τα ονόματα που είχαν Μ…. από κάτω έγραφε Α… και μετά έγραφε Φ… Μιλούσαν στα Αγγλικά», φέρεται να αποκάλυψε η 10χρονη.

Οι αρχές περιμένουν να γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για να δουν τελικά με ποιους συνομιλούσε η 33χρονη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την απαγωγή. Το κορίτσι είναι σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση και έχει σταματήσει να βλέπει εφιάλτες, ενώ συνεχίζει να φιλοξενείται σε ίδρυμα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρπαγή Μαρκέλλας: Τι κατέθεσε στους αστυνομικούς η 10χρονη"

Ρόδος: Τουρίστες έφτασαν από τη Σουηδία με πτήση τσάρτερ παρά την απαγόρευση

Έντονη αναστάτωση προκάλεσε στο νησί της Ρόδου η προσγείωση πτήσης τσάρτερ από τη Σουηδία, το μεσημέρι της Τρίτης, μιας χώρας που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα απευθείας δρομολόγια. 

Η πτήση έφτασε στη Ρόδο με δημοσιογράφους και εκπροσώπους της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI, με στόχο τη διαφήμιση και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, σύμφωνα με το MEGA, στο αεροπλάνο επέβαιναν και τουρίστες από τη Σουηδία που ήρθαν στη Ρόδο για διακοπές και για τους οποίους δεν προβλέπεται ειδική άδεια. Μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δεν είχαν ιδέα για την απαγόρευση πτήσεων από τη Σουηδία.

«Είναι μια πτήση με ειδική άδεια»

Παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που ανέφερε ότι η πτήση είχε ειδική άδεια. «Τεστάρονται ήδη όλοι από την πτήση και δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Πράγματι ένα μεγάλο μέρος της πτήσης, περίπου 30% με 40% είναι δημοσιογράφοι και στελέχη της TUI που έρχονται για να δουν πώς λειτουργούν τα πράγματα, ώστε να προωθηθεί ο τουρισμός», είπε στο MEGA. 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, δόθηκε ειδική άδεια, για λόγους προώθησης της χώρας, μετά από συνεννόηση των ελληνικών αρχών με τη σουηδική πρεσβεία. 

«Δεν απαγορεύεται σε κανένα τουρίστα να έρθει από την Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση την εθνικότητα. Αυτό που απαγορεύεται είναι η απευθείας πτήση. Αν έρθουν από άλλη χώρα επιτρέπεται», υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού. 

Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι από τα 1.972 ελεγχθέντα μεταξύ άνω των 5.800 τεστ που ελήφθησαν χθες στα ελληνικά αεροδρόμια, μόλις δύο ήταν θετικά. Ειδικότερα, 1.032 δείγματα που ελέγχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν όλα αρνητικά. Το ίδιο συμβαίνει και με 550 δείγματα που είχαν συλλεχθεί από τουρίστες που έφθασαν χθες στην Κρήτη. Από τον Προμαχώνα έγιναν 388 έλεγχοι σε ταξιδιώτες και βρέθηκαν δύο θετικά κρούσματα.

Για ποιες χώρες ισχύει απαγόρευση πτήσεων 

Μετά και την ευρωπαϊκή «λευκή λίστα» η Ελλάδα επέκτεινε τη δυνατότητα εισόδου για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών, εκτός δηλαδή των κρατών μελών της ΕΕ, (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα, για την οποία οι πτήσεις θα επιτραπούν στη βάση της αμοιβαιότητας. 

Απαγόρευση πτήσεων υπάρχει για Βρετανία, Τουρκία και Σουηδία, ενώ εκτός λίστας είναι, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρόδος: Τουρίστες έφτασαν από τη Σουηδία με πτήση τσάρτερ παρά την απαγόρευση"

Κοινό μήνυμα Βερολίνου-Άγκυρας σε Αθήνα: Καθίστε στο τραπέζι και παραχωρήστε τον εθνικό σας πλούτο

Τελικά μόνο τυχαίες δεν ήταν οι χθεσινές δηλώσεις «ίσων αποστάσεων» της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, καθώς τα ίδια ακριβώς δήλωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Χάικο Μαας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο, καλώντας την Αθήνα να έρθει σε έναν «δίκαιο διάλογο», δηλαδή να μοιράσει τον εθνικό πλούτο της Ελλάδας.

Στη συνέντευξη τυπου ο κ. Μάας ανακοίνωσε ότι στόχος της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, είναι να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» που παρεμποδίζουν μία συνεννόηση της ΕΕ με την Άγκυρα, «δείχνοντας» ουσιαστικά την Ελλάδα & την Κύπρο.

«Είναι σημαντικό για μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Προεδρία, να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια, διότι όσο μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν στο πλαίσιο της ΕΕ μικρή διάθεση για εμβάθυνση του διαλόγου», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ αρνούμενος και αυτός να αναφερθεί σε «κυπριακή ΑΟΖ» και «ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Μάλιστα ο κ.Μάας συμπλήρωσε πως η γερμανική προεδρία θα επιδιώξει να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσει ένας «διάλογος σε βάθος» με την Τουρκία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος υπυοργός Εξωτερικών ο οποίος δήλωσε πως «οπωσδήποτε υπάρχουν ορισμένα προβληματικά ζητήματα» όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και το Αιγαίο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Γερμανία έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει

Όπως διαβεβαίωσε, η Άγκυρα θα επιδιώξει «από τώρα και στο εξής τη διεξαγωγή διαλόγου με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε πνεύμα σεβασμού».

Όπως πρόσθεσε, «Θέλουμε στο εξής να προχωρήσουμε όλες οι πλευρές με περιεκτικό διάλογο, με σεβασμό και προς το συμφέρον όλων, θέλουμε ο καθένας να βρει το δίκιο του. Δεν απορρίπτουμε τις αξιώσεις του καθενός, αλλά είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε τον διάλογο για αυτό και να τον προχωρήσουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο Πρόεδρός μας μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, γεγονός το οποίο, όπως είπε, σημαίνει ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε διάλογο», προσέθεσε

Υπενθυμίζουμε πως σε «δίκαιο διάλογο» κάλεσε και χθες Ελλάδα & Τουρκία, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μαας χαρκατήρισε εμμέσως την Ελλάδα & την Κύπρο «εμπόδια!».

Με λίγα λόγια το μήνυμα στην Αθήνα από το Βερολίνο είναι σαφές, «καθίστε στο τραπέζι με την Τουρκία».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινό μήνυμα Βερολίνου-Άγκυρας σε Αθήνα: Καθίστε στο τραπέζι και παραχωρήστε τον εθνικό σας πλούτο"

Κορωνοϊός: 28 νέα κρούσματα - Μόνο 2 θετικά δείγματα στα 1.972 τεστ που έγιναν σε τουρίστες

Συνολικά το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 28 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.458, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

Από τα κρούσματα αυτά τα 7 είναι εισαγόμενα(ένα από Ινδία μέσω Ολλανδίας, δύο από Κάρπαθο -ο Ελληνοαμερικανικός που νοσηλεύεται στο Ηράκλειο και η σύζυγός του- 2 από Προμαχώνα, 1 από Βουλγαρία και 1 από Βοσνία), τα 10 από ΠΕ Ξάνθης, τα 2 από την Καστοριά, τα 2 από τη Ροδόπη, τα 3 από τη Δράμα, το 1 από την Κοζάνη, τα 2 από τη Λάρισα και το 1 από την Αττική.

Χαρακτηριστικό είναι στα 1.972 δείγματα που ελήφθησαν χθες από ταξιδιώτες στα ελληνικά αεροδρόμια (το 1/3 του συνόλου των δειγμάτων) βρέθηκαν μόνο δύο θετικά κρούσματα. Ειδικότερα, 1.032 δείγματα που ελέγχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ήταν όλα αρνητικά. Το ίδιο συμβαίνει και με 550 δείγματα που είχαν συλλεχθεί από τουρίστες που έφθασαν χθες στην Κρήτη. Από τον Προμαχώνα έγιναν 388 έλεγχοι σε ταξιδιώτες και βρέθηκαν δύο θετικά κρούσματα. 


krousmata-covid_2

Τα 785 κρούσματα (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1914 (55.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Οκτώ συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 

118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

xartis-covid

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα  εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 320427 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5594 (1.7%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

deigmata-covid
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 28 νέα κρούσματα - Μόνο 2 θετικά δείγματα στα 1.972 τεστ που έγιναν σε τουρίστες"

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ

Προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2020.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ σημειώνει ποσοστό 39,1% έναντι 22,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,3% η Ελληνική Λύση με 3,1% και το ΜέΡΑ25 με 2,6%.
Σύμφωνα με την έρευνα η πλειοψηφία των πολιτών (54%) δηλώνει ότι σήμερα η χώρα μας κινείται προς τη σωστή (ή μάλλον προς τη σωστή) κατεύθυνση ενώ, οι θετικές κρίσεις για το έργο της κυβέρνησης παραμένουν πλειοψηφικές (52% – με 90% στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και 70% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ).
Ειδικότερα, οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι όσον αφορά τους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης (67%) και τη δημόσια υγεία (55%). Την πρώτη τετράδα συμπληρώνουν οι τομείς της εξυπηρέτησης του πολίτη (51%) και της εξωτερικής πολιτικής (47%).
Στον αντίποδα, η αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται σε αρνητικά επίπεδα (71% των πολιτών αντιδρούν απορριπτικά), με την κατάσταση να βελτιώνεται μόνο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ όπου οι 2 στους 3 επιδοκιμάζουν την έως τώρα πολιτική του.
Η εικόνα αυτή έχει αντίκτυπο και στην παράσταση νίκης που η διαφορά της ΝΔ ξεπερνά τις 50 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο πρωθυπουργός επικρατεί σε δημοφιλία όλων των κεντρικών πολιτικών προσώπων. Με θετικές γνώμες που αγγίζουν το 55%, είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός με θετικό ισοζύγιο θετικών και αρνητικών κρίσεων.
Στη δεύτερη θέση του σχετικού δείκτη αναδεικνύεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με δημοτικότητα 47%, ενώ ακολουθούν στην τρίτη θέση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με 33% και στην τέταρτη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με 32%.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θετικές γνώμες στο 30% έρχεται 5ος στη συνολική κατάταξη και 2ος ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ακολουθούμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και τους υπόλοιπους επικεφαλής των κομμάτων του κοινοβουλίου.
Το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού το επόμενο διάστημα γεννά και το παρακάτω ερώτημα: ποιοι υπουργοί θα πρέπει να αναβαθμιστούν στον ανασχηματισμό, ποιοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, ποιοι να υποβαθμιστούν και ποιοι να απομακρυνθούν; Οι απαντήσεις φέρνουν τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, στην πρώτη θέση με διαφορά, επιβεβαιώνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής κατά την τρέχουσα περίοδο. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την ελληνο-ιταλική ΑΟΖ στη φαρέτρα του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, η πεντάδα διαφοροποιείται με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να καταλαμβάνουν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, «εκτοπίζοντας» τους Νίκο Δένδια και Τάκη Θεοδωρικάκο.
Σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι πρωταγωνιστές των κρίσεων του Έβρου και του κορωνοϊού: πρώτος ο Υφυπ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς και δεύτερος ο Υφυπ. Εθνική Άμυνας και συντονιστής στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής. Τους δύο ακολουθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι δύο υφυπουργοί του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς και Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, εισπράττοντας από τη γενικότερη αποδοχή που απολαμβάνει το συγκεκριμένο υπουργείο.
Στην αντίπερα όχθη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ξεχωρίζουν είναι με τη σειρά ο Ανδρέας Ξανθός, που κράτησε διαλλακτική στάση στην κρίση του κορωνοϊού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματος. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο εκπρόσωπος τύπου, Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, όμως, υποχωρεί εκτός πρώτης δεκάδας μέσα στην εκλογική βάση του κόμματος.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα ερωτήματα, η ανησυχία μόλυνσης από τον κορονοϊό παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (56%) σημειώνοντας, ωστόσο, σημαντική κάμψη 12 ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο και συνολική υποχώρηση 40 μονάδων από το υψηλό 86% του Μαρτίου.
Ωστόσο  βαθμός αισιοδοξίας αντιμετώπισης του κινδύνου υποχωρεί κατά 16 μονάδες από τον Απρίλιο (28% έναντι 44%). Στο ίδιο πνεύμα, η μεγάλη πλειοψηφία (76%) διαφωνεί με την άποψη που θέλει τη χώρα μας να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι οι 7 στους 10 κρίνουν τα μέτρα της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναγκαία και μάλλον αναγκαία, αυξάνεται το μέρος της κοινής γνώμης που κρίνει τα ίδια μέτρα υπερβολικά και μάλλον υπερβολικά (32%, +9 μονάδες από τον Απρίλιο και +30 μονάδες από τον Μάρτιο). Το ποσοστό είναι υψηλότερο όταν κρίνεται η αναγκαιότητα των μέτρων που αφορούσαν περισσότερο στην αγορά (πχ. κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων και εστίασης), με το 39% να θεωρεί τα μέτρα αυτά υπερβολικά ή μάλλον υπερβολικά.
Οικογενειακό εισόδημα και εργασία δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα: το 54% βλέπει μείωση του εισοδήματός του (πολύ ή αρκετά) από την κρίση του κορωνοϊού, με το ποσοστό να διατηρείται στα επίπεδα άνω του 50% από τον Απρίλιο. Σχεδόν οι μισοί (47%) θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι χειρότερη (ή μάλλον χειρότερη) σε έναν χρόνο από σήμερα, ενώ περισσότεροι (57%) πιστεύουν το ίδιο για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας κατά την ίδια περίοδο.
Τη δύσκολη πραγματικότητα δεν φαίνεται να ανακουφίζουν τα μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: σχεδόν 2 στους 3 πολίτες (66%) κρίνουν τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή (με τον συγκεκριμένο δείκτη ενισχυμένο κατά 16 μονάδες από τον Απρίλιο) ενώ, αντίστοιχα ανεπαρκή κρίνονται από το 57% και τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων.
Τέλος, με δεδομένη την κόπωση της δεκαετούς κρίσης, είναι λογικό οι εργαζόμενοι να εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι σε νέες θυσίες. Μόλις ένας στους τρεις (36%) θα δεχόταν να δουλέψει περισσότερο με τις ίδιες αποδοχές, το 17% θα δεχόταν μείωση αποδοχών με ταυτόχρονη μείωση ωραρίου εργασίας, το 11% θα έλεγε «ναι» σε μείωση μισθού και μόλις ένα 5% θα αποδεχόταν μια νέα αύξηση της φορολόγησης
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Κάπα Research: Προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ"

Φωτιά στην Κάρυστο: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής – Δείτε τις πρώτες εικόνες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Κάρυστο σε δασική έκταση στην περιοχή Κατσαρώνι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής μέχρι αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται σπίτια.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις αποτελούμενες από 57 πυροσβέστες με 20 οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Δείτε το βίντεο:



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Κάρυστο: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής – Δείτε τις πρώτες εικόνες"

Καιρός - Καύσωνας: Δείτε τις θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου

Σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα επιστρέφει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο, έπειτα από έναν μίνι καύσωνα.  Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και την Παρασκευή σε αρκετές περιοχές της χώρας,  με 36άρια στην Αθήνα (μέχρι και το Σάββατο) και 37 βαθμούς στη Λάρισα. 

Από το Σάββατο, οι θερμοκρασίες υποχωρούν, με το Αγρίνιο να συνεχίζει να δέχεται «κύμα» ζέστης, με τον υδράργυρο να αγγίζει έως και τους 37 βαθμούς Κελσίου. 

Ειδικότερα, για το Σάββατο,  προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν όμβροι και στη Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο και από τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.


kairos_savvato_zesti_emy

«Καμίνι» η Αθήνα και το Σάββατο, με τη θερμοκρασία να φθάνει έως και τους 36 βαθμούς στις 3 το μεσημέρι. 


kairos_meteo_atrhina_savvato







kairos_thessaloniki_sk



Φυσιολογικές οι θερμοκρασίες για το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη


kairos_agrinio_kausonas_sks



Επιμένει η ζέστη στο Αγρίνιο - Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος το Σάββατο

Ο καιρός την Κυριακή

Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές
καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες
νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά.


kairos_kiriaki_athinas





Στους 35 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία την Κυριακή στην Αθήνα

kiyriaky_thessaloniki





Οι θερμοκρασίες την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός - Καύσωνας: Δείτε τις θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου"

Τσαβούσογλου: Η Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό με τα πλοία στη Μεσόγειο

Συνέχεια στη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο δίνει η Αγκυρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι περιμένει από το Παρίσι «να ζητήσει συγγνώμη» για το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ πλοίων των δύο χωρών, το οποίο είχε προκαλέσει και οξεία γαλλοτουρκική αντιπαράθεση στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι είχε καταγγείλει τότε πως γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου ύποπτου για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Μάλιστα, η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί είχε θέσει το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ είχε εξαγγελθεί έρευνα για τη διαλεύκανσή του.

Το ζήτημα της Λιβύης έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, με τις δύο πλευρές να συγκρούονται το τελευταίο διάστημα συνεχώς και σε επίπεδο κορυφής, με εκατέρωθεν δηλώσεις από τους προέδρους Μακρόν και Ερντογάν.

Reuters/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Η Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό με τα πλοία στη Μεσόγειο"

Δημοσκόπηση MRB: Με 18,2% μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Με ποσοστό 18,2% προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις τάσεις που καταγράφει η εταιρεία MRB το μήνα Ιούνιο. 

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 40,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,9%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 6,6%ΚΚΕ με 5,2%, Ελληνική Λύση με 3,8%ΜέΡΑ 25 με 2,8%,Χρυσή Αυγή με 1,5%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 13,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 5,2%.

prothesi_252863_215087_type13260

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 65,3% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,3%.

Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 6,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,2% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,5%.

parastash_nikis

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 43,4% απαντά η ΝΔ, το 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17,8% κανένα κόμμα.

poio_komma_na_niki
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 45,6% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 26,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23%.
kyriakos_tsipras

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

kalitera_provlimata
H δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.
dimotikotita_politikw
Στο ερώτημα «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης ΝΔ;» το 47,5% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».
leitoyrgia_kyvernj
Οι πολίτες θεωρούν ότι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι:  Ανεργία με 49,3%,  Μεταναστευτικό / Προσφυγικό / Οικονομικοί μετανάστες με 39,5%, Υγεία / Περίθαλψη με 32,8%, Οικονομική ανάπτυξη με 30,2% και πανδημία COVID-19 με 29,9%.

simantika_prblias
Η πανδημία του Covid -19 έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην ζωή της χώρας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Ως προς το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, το 75,3% των ερωτηθέντων φοβάται μια έξαρση της πανδημίας στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, κυρίως ηλικιωμένοι.

koronoios_sptemv
koronoios__
koronoios3
Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείται ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών»,  οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».
ellinotourkika
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Με 18,2% μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news