Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σχέδια για μια νέα πυρηνική βόμβα 24 φορές ισχυρότερη από εκείνη που έριξαν στη Χιροσίμα το 1945.
Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι η Κίνα σχεδιάζει να διπλασιάσει το οπλοστάσιό της με πυρηνικές κεφαλές σε πάνω από 1.000 μέχρι το 2030.
Η προτεινόμενη από την Αμερική νέα πυρηνική βόμβα βαρύτητας B61-13 θα ρίχνεται από αεροσκάφη όπως το βομβαρδιστικό stealth B-21 Raider αξίας 692 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής.
Οι βόμβες βαρύτητας είναι μη καθοδηγούμενες, αλλά η νέα θα έχει ένα εξάρτημα ουράς που θα βοηθά στη στόχευση και θα την κάνει πιο ακριβή.
Το νέο όπλο πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά συνάντησε άμεσα σημάδια έγκρισης από τα Ρεπουμπλικανικά γεράκια.
Το Πεντάγωνο δήλωσε: «Το B61-13 θα ενισχύσει την αποτροπή των αντιπάλων και τη διασφάλιση των συμμάχων και των εταίρων, παρέχοντας στον Πρόεδρο πρόσθετες επιλογές κατά ορισμένων δυσκολότερων και στρατιωτικών στόχων μεγάλης έκτασης».
Ο βοηθός υπουργός Άμυνας για τη διαστημική πολιτική Τζον Πλάμπ δεν ανέφερε την Κίνα ή τη Ρωσία συζητώντας για το νέο όπλο.
Είπε όμως: «Η σημερινή ανακοίνωση αντανακλά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας και τις αυξανόμενες απειλές από πιθανούς αντιπάλους».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευθύνη να συνεχίσουν να αξιολογούν και να αναπτύσσουν τις ικανότητες που χρειαζόμαστε για να αποτρέψουμε αξιόπιστα και, αν χρειαστεί, να απαντήσουμε σε στρατηγικές επιθέσεις και να διαβεβαιώσουμε τους συμμάχους μας».
Πρόσθεσε επίσης: «Το B61-13 αντιπροσωπεύει ένα λογικό βήμα για τη διαχείριση των προκλήσεων ενός εξαιρετικά δυναμικού περιβάλλοντος ασφαλείας. Μας παρέχει πρόσθετη ευελιξία».
Το όπλο είναι η τελευταία επανάληψη της βόμβας βαρύτητας B61, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Θα έχει μέγιστη ισχύ 360 κιλοτόνων – 24 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ των περίπου 15 κιλοτόνων της βόμβας που έπεσε στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.
Η βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι τρεις ημέρες αργότερα είχε απόδοση περίπου 25 κιλοτόνων.
Ο Χάνς Κρίστενσεν και ο Ματ Κόρντα, από το Πρόγραμμα Πυρηνικών Πληροφοριών της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, δήλωσαν ότι ο αριθμός των στόχων που θα χρειάζονταν μια τέτοια βόμβα βαρύτητας υψηλής απόδοσης είναι περιορισμένος.
Ως εκ τούτου, ήταν πιθανό να κατασκευαστούν μόνο περίπου 50 τέτοια όπλα.
Οι ίδιοι έγραψαν: «Αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το σχέδιο B61-13 δεν καθοδηγείται από νέες εξελίξεις σε αντίπαλες χώρες ή από μια νέα στρατιωτική απαίτηση στόχευσης, η αύξηση της ακρίβειας μιας βόμβας υψηλής απόδοσης έχει προφανώς επιπτώσεις στη στόχευση».
«Η έκρηξη του όπλου πιο κοντά στο στόχο θα αυξήσει την πιθανότητα να καταστραφεί ο στόχος και υποθετικά θα μπορούσε να καταστρέψει μια πολύ δύσκολη εγκατάσταση».
Το Πεντάγωνο δεν έδωσε καμία εκτίμηση για το κόστος του έργου.
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαιρέτισε την πρόταση, αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «μέτριο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Είπε: «Το B61-13 δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση, αλλά θα παρέχει στους διοικητές μας μεγαλύτερη ευελιξία έναντι αυτών των στόχων. Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής απαιτείται δραματικός μετασχηματισμός της αποτρεπτικής μας στάσης και όχι σταδιακές ή αποσπασματικές αλλαγές».
Νωρίτερα αυτό το μήνα προέκυψε ότι η Κίνα έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή περισσότερες από όσες πίστευαν προηγουμένως οι ΗΠΑ.
Στην ετήσια έκθεση για τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι το Πεκίνο είχε επιταχύνει την παραγωγή και επρόκειτο να διπλασιάσει τον αριθμό αυτό μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η αποκάλυψη ήταν ένα ακόμη πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και χρόνια.
Εκτός από το πυρηνικό κύμα της Κίνας, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί για μια σειρά θεμάτων, όπως η επιθετικότητα του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν, οι στρατιωτικές του δραστηριότητες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί στην πολιτική «μη πρώτης χρήσης» των πυρηνικών όπλων, που σημαίνει ότι δεν θα εξαπέλυε ποτέ προληπτικό πλήγμα.
Οι ΗΠΑ δεν τηρούν την πολιτική «μη πρώτης χρήσης» και λένε ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιούνταν μόνο σε «ακραίες περιστάσεις».
dailymail.co.uk /ertnews