facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ – Γερμανία για τα ταξίδια στη Βόρεια Μακεδονία

Μετά τη Γερμανία και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν, σήμερα, τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται τη Βόρεια Μακεδονία και δη τα Σκόπια, λόγω απειλών για βόμβες, αλλά και για πιθανή παρουσία «πορτοφολάδων» σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα κατά την περίοδο των εορτών.

Σε ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται σε αγορές για τις εορτές, σε εμπορικά κέντρα και άλλους δημόσιους χώρους, η Πρεσβεία των ΗΠΑ υπενθυμίζει στους πολίτες των ΗΠΑ να είναι προσεκτικοί, καθώς είναι πιθανή η ύπαρξη πορτοφολάδων και άλλων μικροεγκληματιών.

Επίσης σημειώθηκε αύξηση των απειλητικών αναφορών για βόμβες, στα Σκόπια και αλλού, σε σταθμούς δημόσιων συγκοινωνιών, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, αθλητικά κέντρα και σχολεία. Οι τοπικές αρχές έχουν ερευνήσει κάθε απειλή και μέχρι στιγμής όλες οι προειδοποιήσεις για βόμβες ήταν ψευδείς. Εάν τύχει να βρίσκεστε σε τοποθεσία που δέχεται απειλή για βόμβα, ακολουθήστε τις οδηγίες του τοπικού προσωπικού ασφαλείας και της αστυνομίας επί τόπου».

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στη Βόρεια Μακεδονία, λόγω απειλών για βόμβες στην πρωτεύουσα Σκόπια.
Σχολεία και υβριδικές απειλές

Η Βόρεια Μακεδονία δέχεται πολλές απειλές για βόμβες τους τελευταίους δύο μήνες, οι οποίες όλες έχουν αποδειχτεί ψευδείς. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, απειλή για βόμβα έφθασε και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, το οποίο για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και ανεστάλησαν αρκετές πτήσεις.

Μόνο σήμερα, 15 σχολεία στα Σκόπια δέχτηκαν απειλές για βόμβες, ενώ την περασμένη Πέμπτη, ο αριθμός των σχολείων που δέχτηκαν παρόμοιες απειλές έφθασε τα 49.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κάνει λόγο για «υβριδικές απειλές», οι οποίες έχουν πυκνώσει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί από πού προέρχονται οι απειλές αυτές, καθώς μεγάλο μέρος αυτών φθάνουν μέσω συνδέσεων VPN από το εξωτερικό» ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι η χώρα ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των υβριδικών αυτών απειλών.

Ο Οσμάνι σημείωσε ότι πρόσφατα υπήρξαν πολλές απειλές για βόμβες στην περιοχή, ιδίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ – Γερμανία για τα ταξίδια στη Βόρεια Μακεδονία "

Δήμος Αθηναίων: Να πέσουν στο μισό οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων, η πρόταση του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη,να ζητηθεί μείωση  τουλάχιστον στο μισό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου , μετά την αναπροσαρμογή των τιμών που ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022 από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, και προκάλεσαν εκτίναξη των τιμών εκκίνησης σε όλες τις ζώνες του δήμου,

Η πρόταση θα κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Μπακογιάννης, με την πρόταση αυτή, ο δήμος Αθηναίων ουσιαστικά ζητεί να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, καθώς έχουν διαπιστωθεί «αδικίες και μεγάλες στρεβλώσεις». Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων εισηγήθηκε η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου να μην ξεπεράσει το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021.

«Αυξήσεις από +45% έως και +94,74%»

«Αυξήσεις που ξεπερνούν το 90% είναι αντικειμενικά 100% άδικες. Πάσχουν από έλλειψη πλαισίου και πλήττουν τους πιο ευάλωτους δημότες. Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θέτοντας ένα λογικό πλαφόν που να διασφαλίζει τη διόρθωση των επακόλουθων στρεβλώσεων», τόνισε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές του 2021, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέφερε αυξήσεις που κυμαίνονται από +45% έως και +94,74%, σε 30 ζώνες εντός του Δήμου της Αθήνας και κυρίως στα χαμηλής συναλλακτικής αξίας ακίνητα.

Η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και ζητούμενων τιμών μέσα στον δήμο κυμαίνεται σε ποσοστό από 28,6% έως και 53,6%

Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφονται οι αλλαγές στις τιμές ζώνης και το ποσοστό της αύξησης. Είναι ενδεικτικό ότι στην 6η δημοτική κοινότητα, η αύξηση στην τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε ποσοστό 61%. Δηλαδή από τα 900 ευρώ που ήταν η κατώτερη, ανήλθε στα 1.450 και από τα 1.500 ευρώ που ήταν η ανώτερη τιμή έφτασε στα 1.850.

Δήμος Αθηναίων  Προηγούμενη Τιμή Ζώνης  Νέα Τιμή Ζώνης  Διαφορά %

Η μεσοσταθμική αύξηση στην κατώτερη τιμή ζώνης διαμορφώθηκε στο +20,5%, ενώ στην ανώτερη στο 15,9%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αντικειμενική αξία για ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στον δεύτερο όροφο της οδού Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας, με έτος κατασκευής το 1950 (72 έτη παλαιότητας) υπολογίζεται στο ποσό των 63.000 ευρώ .

Σε απόσταση μόλις 50 μέτρων, για ένα ακίνητο με τα ίδια χαρακτηριστικά ένας αγοραστής βρίσκει:

– Ακίνητο 55 τ.μ., έτους κατασκευής 1962 στον τρίτο όροφο: Ζητούμενη τιμή: 41.000 ευρώ.

– Ακίνητο 50. τ.μ., έτους κατασκευής 1958 στον πρώτο όροφο: Ζητούμενη τιμή: 51.000 ευρώ.

– Ακίνητο 45 τ.μ., έτους κατασκευής 1960 στον δεύτερο όροφο: Ζητούμενη τιμή: 49.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, η εξομοίωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων με την αγοραία τους αξία, καθώς και η συσχέτισή τους ως περιουσιακό κριτήριο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει σημαντικές παρενέργειες σε ομάδες ευάλωτων πολιτών, καθώς τούς εξαιρεί από την πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα (στέγασης, αλληλεγγύης, θέρμανσης κλπ.), από την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την ελάχιστη έκπτωση κατά 50% για τον ΕΝΦΙΑ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Να πέσουν στο μισό οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές"

Κιβωτός του Κόσμου: Με σακούλες των 100.000 ευρώ την εποχή των capital controls αγόρασε ο πάτερας Αντώνιος τη δομή στα Γιάννενα

Νέες αποκαλύψεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τη ΜΚΟ, «Κιβωτός του Κόσμου» και τον πατέρα Αντώνιο.

Με σακούλες των 100.000 ευρώ αγόραζε ακίνητα ο πατέρας Αντώνιος την περίοδο των capital controls, όταν οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM για μερικά ευρώ. Αυτό μάλιστα φαίνεται να έκανε εντύπωση και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου στα Γιάννινα πριν μετατραπεί σε δομή.

«Τουλάχιστον ήταν σε σακούλες και όχι σε βαλίτσες σαν την Καϊλή» σχολίασε με νόημα η Τατιάνα Στεφανίδου.

Σημειώνεται, πως το ακίνητο αγοράστηκε από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο το 2015 και όχι από την Κιβωτό. Κι ενώ αρχικά οι διαπραγματεύσεις έγιναν με την ΜΚΟ, προκειμένου να φτιάξουν τον κατάλληλο χώρο για τα παιδιά, τελικά το συμβόλαιο αγοραπωλησίας υπογράφηκε από τον ίδιο τον ιερέα.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, χρειάστηκαν άλλες 250.000 ευρώ για την ανοικοδόμηση, επομένως την εποχή των κλειστών τραπεζών, ο πάτερ Αντώνιος έδωσε σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ για την δομή στα Γιάννενα. Έχει μπει ήδη στο στόχαστρο του οικονομικού ελέγχου από τις Αρχές.

Πρόκειται για τρία κτίρια παραδοσιακού τύπου μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, σε απόσταση αναπνοής από την λίμνη της περιοχής. Αποτελείται από έκταση 10 στρεμμάτων με πλούσια βλάστηση, κήπους και μποστάνια. Ο πρώην ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να το πουλήσει επειδή ο γιος του είχε ένα τροχαίο ατύχημα. Αν και το πουλούσε 150.000 ευρώ, δέχτηκε πιέσεις για 100.000 ευρώ. «Το έκανα για τα παιδιά μου» είπε μιλώντας στον Alpha.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Με σακούλες των 100.000 ευρώ την εποχή των capital controls αγόρασε ο πάτερας Αντώνιος τη δομή στα Γιάννενα"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ερντογάν: Οι απειλές και η προκλητική ρητορική αυξάνουν την ένταση και δεν βοηθούν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει πως οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη του για τη συνέχιση της προκλητικής ρητορικής, αναφορικά με τις νέες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star για την κλιμάκωση της ρητορικής και τη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο διπλωματικών συμβούλων και στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Όπως ανέφερε, «σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Οι απειλές και η προκλητική ρητορική θα αυξήσουν μόνο την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της Άννας-Μαρίας Μπούρα, της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου και επικεφαλής συμβούλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ερντογάν: Οι απειλές και η προκλητική ρητορική αυξάνουν την ένταση και δεν βοηθούν"

ΗΠΑ: Την δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης εισηγείται ομόφωνα η επιτροπή έρευνας του Κογκρέσου

Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 συνέστησε σήμερα ομόφωνα να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων και για υποκίνηση εξέγερσης.

Η επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, πρότεινε επίσης να διωχθεί δικαστικά ο πρώην πρόεδρος για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, για συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους και για ψευδείς δηλώσεις.

Η παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας αφορά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στο Κογκρέσο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ: Την δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης εισηγείται ομόφωνα η επιτροπή έρευνας του Κογκρέσου"

Σουηδία: «Μαύρο» ρεκόρ με 60 νεκρούς από σφαίρες το 2022

Εξήντα άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους από σφαίρες στη Σουηδία, αριθμός ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία της σκανδιναβικής χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Τα επεισόδια με πυροβολισμούς έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μάστιγα για τη Σουηδία, καθώς εγκληματικές συμμορίες έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στοκχόλμης.

«Τα θύματα ένοπλης βίας έχουν αυξηθεί και δυστυχώς ο αριθμός τους έχει σημειώσει νέο, αιματηρό ρεκόρ φέτος», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Γκούναρ Στρόμερ σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σουηδία αριθμεί φέτος 60 νεκρούς από σφαίρες, σε σύγκριση με τέσσερις στη Νορβηγία, τέσσερις στη Δανία και δύο στη Φινλανδία. Το φαινόμενο αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» της βίας και του οργανωμένου εγκλήματος που έχουν τις ρίζες τους βαθιά σε στρώματα της κοινωνίας μας, είπε ο Στρόμερ.

Πέρυσι 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες στη Σουηδία. Το 2012 ήταν μόλις 17, σύμφωνα με το σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας.

Ο Στρόμερ προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ειδικού συμβουλίου, που θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με τον συντονισμό των δράσεων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. «Καμιά αξιοπρεπής κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι κάθε εβδομάδα ένας άνθρωπος πέφτει νεκρός από πυρά στον δρόμο», τόνισε.

Μέχρι πριν από 20 χρόνια η Σγγείουηδία είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας παγκοσμίως, όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην και καταγράφει πολύ αυξημένους δείκτες.

Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών είχε ενισχύσει την αστυνομία και είχε επιβάλει αυστηρότερες ποινές για την ένοπλη βία, μεταξύ άλλων μέτρων για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που έχασε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι προσπάθειές της αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον έχει προαναλει αυστηρούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια, διπλασιασμό των ποινών για εγκλήματα που σχετίζονται με συμμορίες και διεύρυνση των παρακολουθήσεων εγκληματιών, στο πλαίσιο αυτού που περιγράφει ως τη μεγαλύτερη προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στη σύγχρονη ιστορία της Σουηδίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: «Μαύρο» ρεκόρ με 60 νεκρούς από σφαίρες το 2022"

Πιλοτές πολυκατοικιών: Ρυθμίστηκε η νομιμότητα ανοιχτών θέσεων στάθμευσης

«Θεραπεύουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Θοδωρής Λιβάνιος για τη διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και δίνει λύση στο πρόβλημα νομιμότητας των ανοιχτών θέσεων στάθμευσης στις πιλοτές πολυκατοικιών.

«Οι διατάξεις αφορούν τις πιλοτές σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αφορά μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας. Είναι ένα κοινό αίτημα που έχει καταθέσει και η ΠΟΜΙΔΑ, αλλά και η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και αφορά θέσεις στάθμευσης σε πιλοτές οι οποίες είχαν βγει εκτός πραγμάτων συναλλαγής, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται οι μεταβιβάσεις, εγκλωβίζοντας ουσιαστικά πάρα πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν ή να μεταβιβάσουν την περιουσία τους», είπε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Πολλές δε φορές αυτά τα κομμάτια της οριζόντιας ιδιοκτησίας ήταν αγνώστου ιδιοκτήτη και θα περιέρχονταν, όταν τελείωνε το Κτηματολόγιο, στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό ακριβώς πάει να το λύσει η συγκεκριμένη διάταξη. Έγινε σε συνεργασία με τους πιο άμεσα ενδιαφερόμενους, που είναι η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων, αλλά και οι δικηγορικοί σύλλογοι και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος»

«Πάμε να θεραπεύσουμε, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα που υπήρχε», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και επισήμανε ότι υπήρχαν και αποφάσεις του Αρείου Πάγου, αλλά και μια σειρά αποφάσεων μετά, προκειμένου να μην απορρίπτονται τα συμβόλαια. «Τις μετατρέπουμε ουσιαστικά σε παρακολούθημα τις θέσεις στάθμευσης, ώστε να μπορούν πλέον να γίνουν αντικείμενα των συναλλαγών και να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα που αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας», είπε ο κ. Λιβάνιος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πιλοτές πολυκατοικιών: Ρυθμίστηκε η νομιμότητα ανοιχτών θέσεων στάθμευσης "

Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν με είχε στείλει στη Ράϊκου ο Παπαγγελόπουλος»

Με την κατάθεση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου συνεχίστηκε η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Η μάρτυρας έστρεψε τα βέλη της στην εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, την οποία διαδέχτηκε η κατηγορούμενη συνάδελφος της στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς και έχει βάλει στο «κάδρο» της υπόθεσης τον πρώην υπουργό. «Όσα είπε η κυρία Ελένη Ράϊκου είναι όλα ψέματα, το μόνο που είπε και δεν είναι ψέμα, ήταν το όνομά της» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γιάννα Παπαδάκου, η οποία σημείωσε πως της είχε «δώσει το ελεύθερο» να πηγαίνει στο γραφείο της, καθώς ήταν πολύ καλή δημοσιογραφική πηγή. Μάλιστα, αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι λειτουργούσε ως απεσταλμένη του κατηγορούμενου πρώην υπουργού λέγοντας «και φυσικά δεν με είχε στείλει στην κυρία Ράικου ο κ. Παπαγγελόπουλος».

Η μάρτυρας εξέφρασε τη θέση πως η κ. Ράικου ήταν απρόθυμη να αναζητήσει ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, ενώ εκτίμησε πως παραιτήθηκε από τη θέση της, λόγω της σχέσης του συζύγου της, γιατρού στο επάγγελμα, με την φαρμακοβιομηχανία.

Απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη

Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι της Ελένης Τουλουπάκη, Ιωάννης Μαντζουράνης, Βασίλειος Χειρδάρης και Ευάγγελος Γεωργακόπουλος, σε κοινή δήλωσή τους η οποία αναγνώστηκε στο δικαστήριο, καταλόγισαν προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης με αφορμή τις αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι η εντολέας τους «πρέπει να μπει στη φυλακή».

Σε δήλωση του ανέφεραν:

«Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 ο εν ενεργεία Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής και ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής της στο Ειδικό Δικαστήριο, δήλωσε από το επίσημο βήμα της Βουλής «το ότι πρέπει να μπει η κα Τουλουπάκη στη φυλακή το λέω και σήμερα. Ήταν λάθος η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου». Η ανωτέρω έκφραση κατά του προσώπου της κας Τουλουπάκη από υψηλό κρατικό αξιωματούχο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής συνιστά ανεπίτρεπτη διαπίστωση ενοχής της, ενώ εκκρεμεί δίκη που θα κρίνει την κατηγορία, μετατροπή υπουργού σε δικαστή και προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης σε βάρος μου.

Με τον τρόπο αυτό παραβιάστηκε ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας της κας Τουλουπάκη, η διάκριση των εξουσιών και δημιουργούνται συνθήκες μη δίκαιης δίκης σε εκκρεμή δίκη. Η υπεράσπιση της κας Τουλουπάκη εκφράζει την αγανάκτηση και τη λύπη της για την αντιθεσμική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί το δικαίωμα της εντολέως της να έχει μία δίκαιη δίκη σε ένα βαλλόμενο κράτος δικαίου, επιφυλασσόμενη για κάθε νόμιμη ενέργεια».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν με είχε στείλει στη Ράϊκου ο Παπαγγελόπουλος»"

Δημοσκόπηση Alco: Απαισιόδοξοι οι νέοι – Πάνω από τους μισούς έχουν βιώσει μπούλινγκ

Στη δημοσκόπηση της εταιρίας Alco για τον Alpha οι νέοι απαντούν για τη ζωή τους σήμερα, τις ανησυχίες τους, αλλά και για τον λόγο που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν στις εκλογές. Σχεδόν ένας στους στους δύο λέει ότι έχει υποστεί bulliyng ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα επιμέρους ερωτήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας Alco για τον Alpha οι νέοι κλήθηκαν να απαντήσουν πώς νιώθουν, πώς κρίνουν το πολιτικό σύστημα, καθώς και αν έχουν δεχτεί κοινωνικό αποκλεισμό ή bullying.

Πιο αναλυτικά:

Στο ερώτημα «πόσο ευχαριστημένοι είστε από τη ζωή σας», τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Πολύ 11%
Αρκετά 52%
Λίγο 27%
Καθόλου 8%
ΔΞ/ΔΑ 2%

Σε ποιο βαθμό αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο όσων σας συμβαίνουν:

Μεγάλο 7%
Αρκετό 44%
Μικρό 33%
Ελάχιστο 10%
Καθόλου 4%
ΔΞ/ΔΑ 2%

Οι νέοι ρωτήθηκαν στην έρευνα και για το ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημά τους:

Ελπίδα 25%

Ανασφάλεια 24%

Απογοήτευση 13%

Χαρά 8%

Οργή 7%

Σιγουριά 7%

Καταπίεση 6%

Μοναξιά 4%

ΔΞ/ΔΑ 6%

Είστε ή όχι ικανοποιημένοι από την πρόσβασή σας σε κάθε τομέα:

Εκπαίδευση: 47% όχι, 49% ναι

Επαγγελματική εξέλιξη: 65% όχι, 32% ναι

Αγορά εργασίας: 67% όχι, 26% ναι

Κέντρα λήψης αποφάσεων: 73% όχι, 14% ναι

Πάνω από 6 στους 10 λένε ότι θα ψηφίσουν στις εκλογές

Στο ερώτημα «αν θα πάτε να ψηφίσετε», οι νέοι απάντησαν σε ποσοστό 66% ότι θα ψηφίσουν, αποχή θα κάνει το 27%, ενώ το 7% απάντησε «ΔΞ/ΔΑ».

Σε όσους είπαν ότι θα απέχουν από τις εκλογές, το 55% είπε ότι δεν θα ψηφίσει επειδή «το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο», το 24% διότι «δεν με εκφράζει κάποιο κόμμα», 17% «δεν αλλάζει κάτι με τις εκλογές», ενώ το 2% απάντησε πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και το bullying

Στο αν έχετε βιώσει κοινωνικό αποκλεισμό ή bullying το 46% απάντησε θετικά, το 45% είπε «όχι», ενώ το 9% δεν απάντησε. Από όσους έχουν δεχθεί bullying και κοινωνικό αποκλεισμό το 53% είναι γυναίκες και το 38% άνδρες.

Όσο για τους λόγους που στάθηκαν η «αφορμή» για να δεχθούν το bullying:

Βάρος 52%

Πεποιθήσεις 46%

Ντύσιμο 26%

Φύλλο 25%

Μαλλιά 16%

Σεξουαλικός Αυτοπροσδιορισμός 9%.

Η έρευνα της εταιρίας Alco για τον Alpha πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 έως 6 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 1.134 ατόμων ηλικίας 17 έως 34 ετών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Απαισιόδοξοι οι νέοι – Πάνω από τους μισούς έχουν βιώσει μπούλινγκ"

Κρεμλίνο: «Απαράδεκτο» το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που ενέκρινε η ΕΕ

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, που εγκρίθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ.

«Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οποιαδήποτε αναφορά σε “πλαφόν” (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν λίγο νωρίτερα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Reuters, το πλαφόν τίθεται στα 180 ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κρεμλίνο: «Απαράδεκτο» το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που ενέκρινε η ΕΕ "

Προειδοποίηση Ζαχάροβα: Εχθρική ενέργεια η παράδοση ελληνικών S-300 στην Ουκρανία

Για «αναπόφευκτες συνέπειες» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, για τα σχέδια της Ελλάδας να μεταφερθούν οι S-300 στην Ουκρανία από την Κρήτη, εφόσον αντικατασταθούν από αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Patriot, όπως ανέφερε με δηλώσεις του χθες ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τα “προκλητικά σχέδια της Ελλάδας να προμηθεύσει το καθεστώς του Κιέβου με τους S-300 και άλλα ρωσικά/σοβιετικά συστήματα αεράμυνας, ξεκάθαρα εχθρικά προς τη Ρωσία”.

«Αυτό θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσο-ελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της 30ης Οκτωβρίου 1995 και για την προμήθεια στρατιωτικών προϊόντων της 3ης Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες απαγορεύουν απερίφραστα στην Ελλάδα να επανεξάγει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύτηκε η Μόσχα σε τρίτο μέρος χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας”, συνέχισε

Η παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες, προειδοποίησε. “Για να μην αναφέρουμε τη σημαντική αποδυνάμωση της ελληνικής αμυντικής ικανότητας στον τομέα της αεράμυνας”.

“Τέλος, κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που θα σταλεί στο Κίεβο θα εντοπιστεί και θα καταστραφεί εγκαίρως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πριν να είναι πολύ αργά, μπορείτε να εγκαταλείψετε τα ριψοκίνδυνα σχέδια. Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία για την ευθύνη που της αναλογεί”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , μιλώντας το φθινόπωρο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, επεσήμανε ότι οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου γίνονται μέρος της σύγκρουσης.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση Ζαχάροβα: Εχθρική ενέργεια η παράδοση ελληνικών S-300 στην Ουκρανία"

Δημητρακόπουλος: Πλαστά τα έγγραφα που δείχνουν την κ. Καϊλή να έχει λάβει εκατομμύρια σε λογαριασμούς στον Παναμά

«Τα έγγραφα που εμφανίζουν την κ Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειας της να έχουν δεχθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ σε δήθεν ονομαστικούς λογαριασμούς τους στον Παναμά από κρατική εταιρεία του Κατάρ μέσω της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ είναι προδήλως και κακότεχνα ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ», γράφει σε δελτίο Τύπου που απέστειλε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Θα στείλουμε άμεσα στον κύριο Χαράλαμπο Βουρλιώτη, Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες τα πλαστογραφημένα έγγραφα, ώστε άμεσα να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές στον Παναμά και να πιστοποιηθεί αυθεντικά η πλαστογραφία τους, συγχρόνως δε θα αποσταλούν στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εντοπιστεί ο πλαστογράφος που επιχειρεί να παραπλανήσει τους δημοσιογράφους και τους πολίτες», αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημητρακόπουλος: Πλαστά τα έγγραφα που δείχνουν την κ. Καϊλή να έχει λάβει εκατομμύρια σε λογαριασμούς στον Παναμά"

Καιρός αύριο: Νέα πτώση της θερμοκρασίας την Τρίτη (20/12)

Ο καιρός στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα και θα φτάσει στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά τους 09 με 12 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 17 με 18 βαθμούς και στα υπόλοιπα 14 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο Θερμαϊκό 5 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως στα κεντρικά και λίγα χιόνια στα ορεινά και βελτίωση από το απόγευμα. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η ορατότητα στα δυτικά τμήματα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις και κυρίως στα βόρεια τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 και πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη και τις δυτικές Κυκλάδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 8 και στα δυτικά τμήματα πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 και στη νότια Κρήτη έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα βροχής στην περιοχή Καστελλορίζου.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 με σταδιακή εξασθένηση στα βόρεια από το μεσημέρι και στα νότια από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια 8 πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέα πτώση της θερμοκρασίας την Τρίτη (20/12)"

Σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από Πειραιά-Ραφήνα-Λαύριο λόγω ανέμων

Απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου είναι σε ισχύ τη Δευτέρα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Από τον Πειραιά εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό και από Ραφήνα μόνο για Μαρμάρι.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, οι άνεμοι στα ανατολικά θα φτάσουν τα 8 μποφόρ και στο Αιγαίο ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

naftemporiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ισχύ απαγόρευση απόπλου από Πειραιά-Ραφήνα-Λαύριο λόγω ανέμων"

Συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο: «Δικαιώθηκε η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη», δηλώνει ο Κώστας Σκρέκας

Για ιστορική απόφαση και νίκη της Ευρώπης αλλά και δικαίωση της ελληνικής πρότασης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο μιλά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μετά την συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση πλαφόν όσον αφορά στις αγορές φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο: «Δικαιώθηκε η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη», δηλώνει ο Κώστας Σκρέκας"

Πλεύρης στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Είμαι ακροδεξιός, χουντικός, φασίστας και ναζί - Νέα επίθεση στη Μάγδα Φύσσα

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο συνήγορος του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της εγκληματικής οργάνωσης Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης.

«Κράτος δικαίου στην Ελλάδα δεν υπάρχει, υπάρχουν σωστοί δικαστές. Τον Ντερτιλή τον είχαν 38 χρόνια παράνομα φυλακή(...). Ο ναζισμός στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται, προηγήθηκε η ΠτΔ που είπε ότι "η δημοκρατία ενίκησε". Έχουμε στη συνέχεια βουλευτές που ύψωσαν πινακίδες "δεν είναι αθώοι", ετερόκλητος όχλος συγκεντρώθηκε απ'έξω», ανέφερε αρχικά ζητώντας την εξαίρεση της εισαγγελέως της έδρας.

«Εγώ σας δηλώνω ότι είμαι ακροδεξιός, χουντικός, φασίστας, ναζί, δεν είναι αδίκημα. Οι δικηγόροι που μιλάνε για τη δίκη στην τηλεόραση για να μονολογούν. Όταν κάνει δηλώσεις η ΠτΔ "η δημοκρατία ενίκησε" τι νόημα έχει το Εφετείο. Έχουμε στείλει διάφορες αιτήσεις και κανείς δεν απήντησε, ούτε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ούτε η κα Σακελλαροπούλου», είπε στ συνέχεια ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.

«Ζητάμε την εξαίρεση της κας εισαγγελέως γιατί η κα εισαγγελέας ασχολήθηκε με ιδεολογία, εμείς ασχολούμαστε με αξιόποινη πράξη και όχι ιδεολογία. Αυτό είναι το ποινικό δικαστήριο. Γιατί αναφέρθηκε στην ιδεολογία του κ. Λαγού; Και δε θα μας πει οποιοσδήποτε, έχουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Κατηγορηθήκαμε για τις ιδέες μας και γιατί πολιτικοποίησε την ποινική δίκη η κα εισαγγελέας και μιλάει για ναζισμό», πρόσθεσε.

Όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε εάν ζητάει εξαίρεση από όλη τη δίκη απάντησε  «ναι, κι έχουμε παράπονο γιατί δεν μας προστατέψατε». Ακολούθως επιτέθηκε κατά της Μάγδας Φύσσα λέγοντας ότι «τον είπε "δολοφόνο" κι εσείς δεν τη διορθώσατε. Αυτή είναι η κα Φύσσα (σ.σ. σε αυτό το σημείο ο Πλεύρης προσκόμισε φωτογραφία στο δικαστήριο) και δεν είναι αναρχική, είναι μια κομμουνίστρια που χαιρετάει έτσι (σ.σ. σε αυτό το σημείο έδειξε σηκωμένη γροθιά) και δε μου επιτρέψατε να κάνω ερώτηση για το Μελιγαλά».

«Και εδώ η κα Φύσσα απευθύνθηκε και στους αστυνομικούς λέγοντας "πιάστε τους φασίστες". Δεν παρεμβήκατε. Θέλουμε να σταματήσουμε εδώ για να αποφανθείτε για την κα εισαγγελέα», ανέφερε ακόμη σύμφωνα με το Golden Dawn Watch. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλεύρης στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Είμαι ακροδεξιός, χουντικός, φασίστας και ναζί - Νέα επίθεση στη Μάγδα Φύσσα"

Economist: Πρωτιά της ελληνικής οικονομίας το 2022

Την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 χωρών, ως επί το πλείστον πλούσιων, είχε η Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με ανάλυση του Economist.

Η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση τα στοιχεία πέντε οικονομικών δεικτών σχετικά με το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος του πληθωρισμού, δηλαδή το ποσοστό των προϊόντων που αυξήθηκαν πάνω από 2%, την πορεία του χρηματιστηρίου και το δημόσιο χρέος.

Εκτός της Ελλάδας, υψηλές επιδόσεις είχαν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αντίθετα, χαμηλή επίδοση είχε η Γερμανία, η οποία κατατάχθηκε στην 30ή θέση, ενώ στις τελευταίες θέσεις φιγουράρουν η Εσθονία και η Λετονία.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας στο διάστημα από το δ' τρίμηνο του 2021 έως το γ' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε 2,2%, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε 1,8%, στην Ισπανία 1,5% και στη Γερμανία (1,3%). Αντίθετα, στην Εσθονία το ΑΕΠ μειώθηκε 3,1% στο ίδιο διάστημα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,8% στην Ελλάδα το πρώτο 10μηνο του 2022 και το 82,4 των προϊόντων αυξήθηκαν πάνω από 2%. Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 10,8% αλλά το εύρος του ήταν 64,7%. Στη Γαλλία, οι αυξήσεις τιμών ήταν 5,6% και το εύρος τιμών 76,5%. Στη Γερμανία οι τιμές αυξήθηκαν 10% στο ίδιο διάστημα και το εύρος των αυξήσεων ήταν 88,2%, ενώ τον υψηλότερο πληθωρισμό είχε η Εσθονία (16,7% με εύρος 94,1%).

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αυξήθηκαν 0,8% στο 11μηνο του 2022, ενώ στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε πτώση των τιμών. Στα διεθνή χρηματιστήρια, οι μετοχές έκαναν βουτιά 15% στην ίδια περίοδο.

Οι μετοχές στη Γερμανία και τη Νότια Κορέα μειώθηκαν σχεδόν 20% φέτος, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την πτώση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.

Πρωταθλήτρια ήταν η Ελλάδα στη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους, το οποίο εκτιμάται, όπως αναφέρει ο Economist, ότι μειώθηκε 16% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες χώρες σημείωσε μικρότερη μείωση ή αύξηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Economist: Πρωτιά της ελληνικής οικονομίας το 2022"

«Ανέτοιμα» δηλώνουν τα Φαρμακεία για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς χωρίς συνταγή

Προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ, αλλά και ελλιπή ενημέρωση για τον τρόπο χορήγησης των εμβολίων χωρίς συνταγή γιατρού, δηλώνουν ότι έχουν οι Φαρμακοποιοί. Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ζητά επιπλέον χρόνο, αλλά και να υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες και καθοδήγηση προς τα μέλη του Συλλόγου.

Σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου χορήγησης των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς να απαιτείται για τις ευπαθείς ομάδες προηγούμενη συνταγογράφηση από γιατρό.

Ωστόσο,  σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) οι Φαρμακοποιοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι για να καλύψουν αυτήν την υπηρεσία προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, κυρίως για λόγους μηχανοργάνωσης, αλλά και ελλιπούς ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των Φαρμακοποιών, την Παρασκευή 16.12.22 παρουσιάσθηκε στους εκπροσώπους του Π.Φ.Σ., του ΕΟΠΥΥ  κ.α. από την ΗΔΙΚΑ, η ηλεκτρονική εφαρμογή της διάθεσης, διενέργειας και καταχώρησης των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς ιατρική συνταγή, παρουσία και των εκπροσώπων των εταιρειών κατασκευής λογισμικού προγραμμάτων φαρμακείων.

Ωστόσο, από την πλευρά των Φαρμακοποιών ζητήθηκε και αποφασίσθηκε για την ορθή λειτουργία της εφαρμογής, «να γίνουν βελτιώσεις στο σύστημα για επιμέρους ζητήματα που εντοπίσθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης».

Επίσης, ζητήθηκε πριν την έναρξη της εφαρμογής να αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς για να έχουν γνώση της λειτουργίας της εφαρμογής. «Πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα», σημειώνουν οι Φαρμακοποιοί.

Συγχρόνως οι εταιρείες κατασκευής λογισμικού προγραμμάτων φαρμακείων ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την διασύνδεση της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ με τα προγράμματα των φαρμακείων , πράγμα που κατά δήλωσή τους , «απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα», όπως λένε.

 iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ανέτοιμα» δηλώνουν τα Φαρμακεία για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς χωρίς συνταγή"

Παρατείνεται «κουτσουρεμένη» η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Παράταση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για ένα τρίμηνο με 15 λεπτά το λίτρο με ΦΠΑ, ανακοίνωσε μέσω του ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η οικονομία πάει ικανοποιητικά, δήλωσε. Όπως επισήμανε, είναι απολύτως εφικτός ο στόχος για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ σημείωσε ότι το 2023 η χώρα επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα, έχοντας καταφέρει, λόγω υψηλής ανάπτυξης, την καλύτερη βελτίωση στα δεδομένα.
Η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος είναι η σημαντικότερη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Το ύψος του ΑΕΠ είναι ένα πρόβλημα, αλλά η βιωσιμότητα του χρέους δεν τίθεται εν αμφιβόλω, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Σε ό,τι αφορά το food pass, είπε ότι είναι μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο και προέρχεται από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Στην ερώτηση αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το επίδομα θέρμανσης, για παράδειγμα, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Την Τετάρτη θα υπάρξει σημαντική εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ προς αδύναμους, αλλά και η εκταμίευση γενναίας δόσης του επιδόματος θέρμανσης, στο ύψος των 190 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 700 εκατ. ευρώ που θα πιστωθούν την Τετάρτη. Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 25 λεπτών το λίτρο με ΦΠΑ, αποφασίσαμε να παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο, στα 15 λεπτά με ΦΠΑ».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται «κουτσουρεμένη» η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης"

Δημοσιεύματα για 20 εκατ. της οικογένειας Καϊλή σε τράπεζα του Παναμά

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα προηγούμενα 24ωρα, δημοσιεύτηκαν στα social media, ορισμένα έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι βρέθηκαν, συνολικά, πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ σε τρεις λογαριασμούς στον Παναμά που ανήκουν στην Εύα Καϊλή, στον πατέρα της Αλέξανδρο Καϊλή και στη μητέρα της Μαρία Ιγνατιάδου.

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι το παραπάνω ποσό βρέθηκε σε καταθέσεις από το 2019 και το 2020.

Προς το παρόν, δεν επιβεβαιώνεται η εγκυρότητά τους.

Ωστόσο, παρόμοια ανάρτηση έκανε στα social media και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς. Επικαλούμενος τα συγκεκριμένα έγγραφα αναφέρει ότι εντοπίστηκαν 20 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς της Εύας Καϊλή, στους λογαριασμούς του πατέρα της 4 εκατ. ευρώ και στης μητέρας της 4 εκατ. ευρώ.

Δείτε τα έγγραφα:

kaili1

kaili2

kaili3

kaili4

kaili5

kaili6

kaili7

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσιεύματα για 20 εκατ. της οικογένειας Καϊλή σε τράπεζα του Παναμά "

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία και Πολωνία δε θα δεχθούν απόφαση με ειδική πλειοψηφία

Κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού και αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση.
Οι υπουργοί Ενέργειας των 4 κρατών- μελών δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα. Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία και Πολωνία δε θα δεχθούν απόφαση με ειδική πλειοψηφία"

Αυστρία: Κατηγορείται Έλληνας πολίτης για κατασκοπεία υπέρ των Ρώσων

Οι αρχές στην Αυστρία υποστηρίζουν ότι ένας Έλληνας υπήκοος διοχέτευε πληροφορίες που συγκέντρωνε για τον πόλεμο στην Ουκρανία στην Ρωσία. Ο 39χρονος, ρωσικής καταγωγής, κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

Ο 39χρονος, ο οποίος φέρεται ότι έχει λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρωσία, διοχέτευσε πληροφορίες, που συγκέντρωσε στην Αυστρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε διάφορους διπλωμάτες και υπηρεσίες πληροφοριών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη. Στην ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι πρόκειται για τον γιο ενός πρώην κατασκόπου της Ρωσίας που “στάθμευε” κάποτε στη Γερμανία και την Αυστρία ως διπλωμάτης

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας έκανε την ανακοίνωση έπειτα από έρευνα που διεξήχθη από την αυστριακή υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών «σε στενή διεθνή συνεργασία» με χώρες ή θεσμούς τους οποίους δεν κατονόμασε. Ο εν λόγω άνδρας βρισκόταν στη Ρωσία λίγο πριν και στη διάρκεια της έναρξης της στρατιωτικής εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Τι βρήκαν στο σπίτι του

Ο 39χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών για «υποστήριξη μιας ξένης υπηρεσίας πληροφοριών σε βάρος της Αυστρίας», εξακολουθεί να διαφεύγει. Ερευνητές της αυστριακής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας βρήκαν συσκευές υποκλοπών, κρυμμένες κάμερες, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο που είχε χρησιμοποιήσει.

Είχε κάνει 65 ταξίδια σε 4 χρόνια

Ο άνδρας κατέστη ύποπτος λόγω των συχνών ταξιδιών του. Από το 2018 ως τις αρχές του 2022 είχε κάνει συνολικά 65 ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης και άλλες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Τουρκίας και της Γεωργίας. Είχε αποκτήσει ιδιοκτησίες στη Βιέννη, στη Ρωσία και στην Ελλάδα, αν και επισήμως είχε μόνο ένα μικρό εισόδημα, ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει την είδηση. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Κατηγορείται Έλληνας πολίτης για κατασκοπεία υπέρ των Ρώσων"

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Απομακρύνονται μετά από 6 μήνες τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους

Απομακρύνονται μετά από έξι μήνες, τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ, το οποίο κατέπεσε το βράδυ της 17ης Ιουλίου στους Αντιφιλίππους Καβάλας του δήμου Παγγαίου, σκοτώνοντας τα οχτώ μέλη του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι το Ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ 12, που μετέφερε 11,5 τόνους φορτίο πυρομαχικών, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με το οκταμελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία.

Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα. Στις 22:37 ο πιλότος ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα.

Στις 22:45 ο κυβερνήτης είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 του Σαββάτου 17 Ιουλίου, το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Την επομένη ημέρα (Κυριακή 18 Ιουλίου) ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των οκτώ σορών από το αεροσκάφος, ενώ ξεκίνησαν και οι προσπάθειες από ειδικές μονάδες του στρατού για την απομάκρυνση των βλημάτων από την περιοχή.

Η περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος παρέμενε αποκλεισμένη για περισσότερους από τέσσερις μήνες και όλο αυτό το διάστημα στελέχη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς εργάζονταν για τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που είχαν διασκορπιστεί μέσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις κατά την πρόσκρουση του αεροσκάφους.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, είχε αναφέρει κατά την έκτακτη ενημέρωση ότι «από την έρευνα που έγινε δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους». Τις επόμενες ημέρες ανακοινώθηκε από τις σχετικές με το θέμα υπηρεσίες ελέγχου ό,τι δεν διαπιστώθηκε από τις αναλύσεις να έχει διασκορπιστεί κάποια επικίνδυνη ουσία στο περιβάλλον. 

Απομακρύνθηκαν τα συντρίμμια

Μετά από πολύμηνες ενέργειες και χάρη στις επίμονες προσπάθειες του προϊσταμένου του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Καβαλας, Σταύρου Κεβράκη, του επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Χρήστου Κοτσάβδη, με τη συνεργασία του στρατού, της αστυνομίας και του δήμου Παγγαίου, ξεκίνησε η απομάκρυνση των μεγάλων τμημάτων του μοιραίου αεροσκάφους. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να αποδεσμευτεί πλήρως η περιοχή.

Στο σημείο της πρόσκρουσης ο δήμος Παγγαίου και η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως προτίθενται να ανεγείρουν μνημείο προκειμένου να τιμήσουν τον πιλότο και το επταμελές πλήρωμα του αεροσκάφους, καθώς χάρη στην επιλογή και τους ελιγμούς τη μοιραία νύχτα κατάφεραν το αεροσκάφος να μην πέσει στην κατοικημένη περιοχή.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Απομακρύνονται μετά από 6 μήνες τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους"

Ηλίας Κασιδιάρης – Γιάννης Λαγός: Να παραμείνουν στη φυλακή προτείνει ο εισαγγελέας

Την απόρριψη των αιτήσεων του Ηλία Κασιδιάρη και του Γιάννη Λαγού για αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξης που τους έχει επιβληθεί, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλούμενη το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης με το οποίο αποφασίστηκε η μη χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση που κατέθεσαν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός εισηγήθηκε την απόρριψη των αιτημάτων τους για την έξοδο τους από τις φυλακές.

Όπως είπε η εισαγγελέας το πρωτόδικο δικαστήριο – μεταξύ άλλων – αποφάσισε να οδηγηθούν στις φυλακές λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, του είδους και της βαρύτητας των πράξεων τους, της περιφρόνησης στην έννομη τάξη, της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, των εν ψυχρώ επιθέσεων προς τους παθόντες, καθώς και διότι πρόκειται για επικίνδυνα, ριψοκίνδυνα, αδίστακτα άτομα.

Η εισαγγελέας τόνισε μεταξύ άλλων: «Όσα θέματα ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης αφορούν την ουσία της υπόθεσης και θα αποφανθεί δικαστήριο μετά από το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας. Δεν υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση ανεπανόρθωτη βλάβη.

Δεν συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά ζητήματα πχ ότι ο ευρωβουλευτής Λαγός λαμβάνει μόνο το ήμισυ του μισθού, ούτε η ευγενής φιλοδοξία τους να μην τερματιστεί η πολιτική τους καριέρα, δεν πρέπει να τους φέρνει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους κρατουμένους. Όσον αφορά τα προβλήματα υγείας συγγενών του Ηλία Κασιδιάρη μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Προτείνω την απόρριψη των αιτημάτων» είπε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης τόνισε: «Ζητώ αναστολή εκτέλεσης της ποινής μου, διότι έχω εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της. Βλέπω ότι πολύ εύκολα δίνονται αναστολές για ειδεχθή εγκλήματα όπως έγινε με τον διευθυντή του εθνικού θεάτρου, εδώ, στην περίπτωση μου, είναι ξεκάθαρα πολιτική η απόφαση και η δίωξη. Η οικογένεια μου χτυπήθηκε όπως χτυπά η μαφία της οικογένειες αντιπάλων της. Ο αδελφός τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το στρατό, επειδή η μαφία που κυβερνά την Ελλάδα, όταν δεν μπορεί να χτυπήσει τον αντίπαλο, χτυπά την οικογένεια. Ζητώ να είμαι ελεύθερος να ασκώ τα πολιτικά μου καθήκοντα».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Λαγός επισήμανε: «Δε μου κάνει εντύπωση η πρόταση της εισαγγελέως. Είναι δεδομένο τι θα πείτε και εσείς. Δεν έχω αμφιβολία πόσο καθοδηγούμενη είναι η δικαιοσύνη. Το κάνω διότι θέλω κάθε δύο μήνες που μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος, να καταθέτω συγκεκριμένα στοιχεία. Κορόιδο είσαι Γιάννη Λαγέ που ήρθες στην Ελλάδα. Ήμουν κορόιδο, γιατί σεβάστηκα αυτούς που με πίστεψαν και ήθελαν να είμαι εδώ. Για τη δολοφονία ενός ατόμου από ένα άτομο μπήκαμε 48 στη φυλακή».

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Γιάννη Λαγού, οπαδοί του τον χειροκρότησαν με την πρόεδρο να ζητάει από τους αστυνομικούς να παρέμβουν και να οδηγήσουν κάποιον εξ αυτών ενώπιον του δικαστηρίου. Η πρόεδρος επανέλαβε ότι απαγορεύονται τα χειροκροτήματα και τόνισε πως εάν επαναληφθεί το δικαστήριο θα λάβει τα μέτρα του.

Ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, στη συνέχεια, ζήτησε την εξαίρεση της εισαγγελέως της έδρας, διότι όπως είπε στην απορριπτική πρότασης της αναφέρθηκε στην ιδεολογία του εντολέα του. «Η εισαγγελέας ποινικοποίησε την ποινική δίκη και ζητάμε την εξαίρεσης της» τόνισε ο δικηγόρος. Παράλληλα, ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού έκανε επίθεση στη Μάγδα Φύσσα, λέγοντας πως «δεν είναι αναρχική γιατί εγώ τους σέβομαι αλλά κομμουνίστρια που χαιρετάει έτσι (σ.σ. κάνοντας γροθιά με το χέρι του)».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλίας Κασιδιάρης – Γιάννης Λαγός: Να παραμείνουν στη φυλακή προτείνει ο εισαγγελέας"

Σουηδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας για απέλαση δημοσιογράφου

Το σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε σήμερα το αίτημα της Άγκυρας να απελαθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Μπουλέντ Κενές, κάτι που έχει θέσει ως όρο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν «πολλά εμπόδια» στην απέλαση του δημοσιογράφου αυτού, πρώην διευθυντή σύνταξης της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Zaman, επικαλούμενο την πολιτική φύση των κατηγοριών που τον βαρύνουν στην Τουρκία και το καθεστώς του πρόσφυγα που του έχει δοθεί στη Σουηδία, όπου ζει αυτοεξόριστος.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Κενές ότι συμμετείχε στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και ότι συνδέεται με την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας για απέλαση δημοσιογράφου"

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά στην Θεσσαλονίκη.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή την πρόταση του ανακριτή ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Είχε υπάρξει διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα, με τον τελευταίο να ζητάει την προφυλάκιση του.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, κατά την απολογία του στον 6ο ανακριτή, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε άμυνα γιατί ο 16χρονος οδηγός του καταδιωκομενου οχήματος επιχείρησε να εμβολίσει τη δεύτερη μηχανή της ΕΛΑΣ. Ανέφερε ότι πυροβόλησε εν κινήσει, στοχεύοντας στο αυτοκίνητό και όχι στον οδηγό.

Οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφάσισαν για τη διαφωνία εισαγγελέα- ανακριτή, λαμβάνοντας υπόψη τη δικογραφία που σχηματίστηκε πριν εκπνεύσει ο 16χρονος. Δηλαδή αφορά την αρχική ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονιας.

Το προσεχές χρονικό διάστημα η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή ο οποίος θα ζητήσει να αλλάξει η κατηγορία και να ασκηθεί ποινικη δίωξη απο την εισαγγελια για ανθρωποκτονία τετελεσμένη. Ο κατηγορούμενος θα κληθεί ξανά για συμπληρωματική απολογία και δεν είναι απίθανο να προφυλακιστεί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά"

Αποχωρούν σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας από το μπλόκο -Στη Νίκαια Λάρισας η συνέχεια

Οι αγρότες της Καρδίτσας που έστησαν μπλόκο στον επαρχιακό δρόμο, παραλλήλως με τον κυκλικό κόμβο του Ε-65, μετά από 12 μέρες και την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα παραμείνουν στο σημείο, ως τις 2 το μεσημέρι, σε  ένδειξη συμπαράστασης στη σημερινή κινητοποίηση των συναδέλφων τους στα Φάρσαλα, και αμέσως μετά θα αποχωρήσουν από το σημείο.

Ωστόσο οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, με το νέο ραντεβού των αγροτών και της Καρδίτσας, να δίδεται στις 8 του Γενάρη, στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, στη Νίκαια Λάρισας.

Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές βάμβακος, και η νέα ΚΑΠ, με την οποία υπολογίζεται ότι θα χαθούν από το νομό Καρδίτσας περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, είναι τα βασικά προβλήματα που οδηγούν τους αγρότες στη συνέχιση του αγώνα τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχωρούν σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας από το μπλόκο -Στη Νίκαια Λάρισας η συνέχεια"

Κούγιας: «Οι πρόεδροι των Ρομά επέτρεψαν να ληστεύονται καταστήματα και να πυροβολούν αστυνομικούς»

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για την προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και κατέληξε μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου, ανέφερε από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ότι τόσο ο εντολέας του, όσο και ο ίδιος, αναμένουν με πολύ μεγάλη αγωνία το βούλευμα που θα κρίνει την τύχη του αστυνομικού. Ο δικηγόρος σχολίασε σχετικά με τη διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή: «Δεν θυμάμαι ποτέ ο εισαγγελέας που διαφώνησε να προτείνει για τον εαυτό του ότι έχει δίκιο, εν αντιθέσει με τον ανακριτή που γνωρίζει την υπόθεση, γιατί αυτός διενήργησε την προανάκριση, αυτός ήρθε επί ώρες σε επαφή με τον κύριο κατηγορούμενο, διαμόρφωσε άποψη για την προσωπικότητά του, για αυτό γνωμοδότησε να μείνει ελεύθερος ουσιαστικά χωρίς περιοριστικούς όρους».

Όπως είπε στη συνέχεια, «όλο αυτό το οποίο προηγήθηκε, σε συνδυασμό με μια προκατάληψη που διαπιστώσαμε όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, φτάσαμε στο προφανές να διαφημίζεται ως μια υπέροχη συμπεριφορά των προέδρων των Οργανώσεων των Ρομά, οι οποίοι διαφημίστηκαν ότι εξασφάλισαν την κοινωνική ειρήνη. Δηλαδή, εξαρτώντας την απόφαση της δικαιοσύνης από τις δικές τους ενέργειες, εξασφάλισαν το γεγονός κάποιοι, πραγματικά κακοποιοί, να μην σπάνε επιχειρήσεις και περιουσίες», είπε, αναφερόμενος στα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Ρομά.



«Επέτρεψαν να ληστεύονται καταστήματα»

Συμπλήρωσε, δε, ότι «οι πρόεδροι (σ.σ. των Ρομά) είτε αποτρέπουν, είτε επιτρέπουν στους ανθρώπους αυτούς να κάνουν αυτά τα οποία κάνουν. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι κύριοι πρόεδροι επέτρεψαν τις προηγούμενες ημέρες να ληστεύονται καταστήματα, να καταστρέφονται επιχειρήσεις, να πυροβολούνται αστυνομικοί και τελικά, επειδή μία ημέρα δεν το έκαναν, λέγοντας μάλιστα, ότι περιμένουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης - αυτοί που την παραβαίνουν καθημερινά και το γνωρίζω από τα σχεδόν 50 χρόνια της καριέρας μου. Όλη αυτή η υποδομή με έχει ενοχλήσει προσωπικά και νομίζω ότι ενοχλεί όλους τους έντιμους πολίτες. Μου κάνει εντύπωση γιατί κάποιοι συνάδελφοί σας, αυτή την εικόνα την παρουσιάζουν με διαφορετικό τρόπο, αντί να την κατακεραυνώνουν καθημερινά».

Ο Αλέξης Κούγιας, τόνισε σε άλλο σημείο ότι «αν αυτό που ζητούμε οι άνθρωποι μέσης κοινωνικής αντιλήψεως, είναι ότι πρέπει να ζούμε εν ειρήνη, για κάποιους, οι οποίοι μάλιστα έχουν και πολιτική προστασία, αυτά δεν ισχύουν. Για κάποιους, μπορεί να οδηγούν κάποιοι νεαροί σε ηλικία 15 ετών, που έχουν ήδη κάνει παιδιά από 13 ετών, να μπορούν να κλέβουν, να μπορούν να ληστεύουν. Τον τελευταίο μόνο χρόνο, νεαροί ηλικίας 15, 16, 17 ετών, δυστυχώς Ρομά και αυτό πρέπει να προβληματίσει, διέπραξαν εγκλήματα αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές, σε επτά συνανθρώπους μας μεγάλης ηλικίας για να τους ληστέψουν. Αυτό δεν το λέει κανείς πουθενά. Και εμένα με ενοχλεί πάρα πολύ που τελικά οι πρόεδροι εξασφάλισαν την κοινωνική ειρήνη και αυτούς τους προέδρους δεν τους έχει παραλάβει κάποιος να τους πει “έλα εδώ, δηλαδή όταν κάνουν τις φασαρίες, εσείς τους αφήνετε να τις κάνουν; Αφού εσείς λέτε ότι εξασφαλίσαμε μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, αν γίνουν φασαρίες εσείς τις προάγετε και αυτοί που σας προστατεύουν”», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Θα κληθεί εκ νέου από ανακριτή ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος θα κληθεί εκ νέου ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέα για συμπληρωματική απολογία με τα νέα δεδομένα.

Στη συνέχεια, ο ανακριτής θα ζητήσει από τον Εισαγγελέα συμπληρωματική ποινική δίωξη, καθώς ο θάνατος του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη αλλάζει την κατηγορία και από απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο αναμένεται να αναβαθμιστεί σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κούγιας: «Οι πρόεδροι των Ρομά επέτρεψαν να ληστεύονται καταστήματα και να πυροβολούν αστυνομικούς»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προειδοποίηση της Ρωσίας στην Ελλάδα για τους S-300

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διαψεύσει πολλές φορές και σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει στείλει και δεν προτίθεται να στείλει πυραυλικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία, άλλος ένας εκπρόσωπος της Ρωσίας φέρεται να επανέφερε σήμερα (19.12.2022) το θέμα υπό μορφή προειδοποίησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Ρωσίας στην Κριμαία, ο Γκεόργκι Μουράντοφ, προειδοποίησε τη χώρα μας να μη στείλει S-300 στην κυβέρνηση της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Ο Γκεόργκι Μουράντοφ ήταν πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο της περίοδο της κρίσης με τους S-300 στη μεγαλόνησο και γνωρίζει την ελληνική γλώσσα.

Αναλυτικότερα, το RIA Novosti αναφέρει ότι ο ίδιος, μιλώντας στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης, τόνισε ότι «μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, όπως η ελληνική κοινή γνώμη τονίζει ήδη ηχηρά».

Η Ελλάδα θα πρέπει να θυμάται ότι η Ρωσία προμήθευσε με αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα S-300 την Κύπρο στα τέλη του περασμένου αιώνα, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Μόσχας, και συνέχισε λέγοντας πως «ως Ρώσος πρέσβης τότε στην Κύπρο, μπορώ να σας υπενθυμίσω ότι δεν λειτουργούν εναντίον της Ρωσίας, γιατί είναι εξοπλισμένοι με ένα σύστημα αναγνώρισης ‘φίλου-εχθρού’» είπε.

«Ωστόσο, η μεταφορά αυτών των συστημάτων στο Κίεβο αναμφίβολα θα υπονόμευε ριζικά την ελληνική αμυντική δυνατότητα», επεσήμανε. 

Νέα έκκληση Ζελένσκι για αντιαεροπορικά συστήματα

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες που συμμετέχουν στην συνάντηση κορυφής των ηγετών των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, της Βαλτικής, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας στην Ρίγα την προμήθεια του Κιέβου με ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων.

«Σας ζητώ να ενισχύσετε την δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων στην χώρα μας και να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της λήψης αντίστοιχων αποφάσεων από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοκλήσης προς την συνάντηση κορυφής απευθυνόμενος προς τον Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν υποστηρίξει το Κίεβο με χρηματοδότηση, στρατιωτική εκπαίδευση και αντιαεροπορικά συστήματα, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει την ρωσική επίθεση.

Οι ηγέτες της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συναντώνται στην Ρίγα, στο πλαίσιο της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (Joint Expeditionary Force).

Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη απαρτίζεται από στρατιωτικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης σε κρίσεις στην Αρκτική Περιοχή και την Βόρεια Ευρώπη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Προειδοποίηση της Ρωσίας στην Ελλάδα για τους S-300"

Σκρέκας για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα δώσουν το σωστό μήνυμα στις αγορές

Η πρόταση για πλαφόν στο αέριο στα 188 ευρώ τη μεγαβατώρα θα στείλει το σωστό μήνυμα στην αγορά, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε σίγουροι ότι το προτεινόμενο πλαφόν στο αέριο θα λειτουργήσει ομαλά», διαμήνυσε ο υπουργός.



Η δήλωση του Κώστα Σκρέκα έχει ως εξής:

«Λάβαμε μια ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση για το πλαφόν σήμερα,. Είναι καθήκον μας να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα ήμασταν τόσο επίμονοι αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτό είναι το καλύτερο λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα για αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και ενότητα θα είναι η απαρχή για μια καλύτερη χρονιά για όλους τους πολίτες. Εχουμε πει ήδη ότι το πλαφόν στα 275 ευρώ αρχικά δεν υφίσταται άρα οποιοδήποτε πλαφόν μεταξύ 150 και 190-200 θα είναι λειτουργικό.

Νομίζω ότι ένα πλαφόν στα €188 θα είναι το σωστό σήμα για τις αγορές.

Ολοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να συμβιβαστούμε και να βρούμε μια λύση. Το καλύτερο για τους πολίτες είναι να συμβιβαστούμε.

Τα όρια που έχουμε βάλει θα μας βοηθήσουν να μην υποφέρουμε από τις υπερβολικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο.

Είναι τώρα η ώρα να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε έναν διορθωτικό μηχανισμό και να τον προσαρμόσουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα φέρει και τις πρακτικές επιπλοκές που μπορεί να έχει.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο μηχανισμός θα λειτουργήσει σωστά και ότι θα φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για την εφαρμογή του».

«Σε απόσταση αναπνοής» η συμφωνία

Αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη στη σύνοδο των 27 υπουργών Ενέργειας των κρατών μελών.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ' όλους», δήλωσε η επίτροπος Κάντρι Σίμσον.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας βρίσκονται υπό πίεση για να καταλήξουν σε συμφωνία, όσον αφορά στον καθορισμό ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο.

Παρά τις προσπάθειες, το αδιέξοδο δεν ήρθη ούτε την περασμένη εβδομάδα. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ζητήσει να υπάρξει λύση έως σήμερα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκρέκας για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα δώσουν το σωστό μήνυμα στις αγορές"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκαν «υποδομές καίριας σημασίας» στο Κίεβο

Οι σημερινές (19.12.2022) επιδρομές της Ρωσίας έπληξαν «υποδομές καίριας σημασίας» στην ουκρανική πρωτεύουσα και στα περίχωρά της, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν περίπου δεκαπέντε από τα είκοσι UAVs που κατευθύνονταν στο Κίεβο.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο είπε πως κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θάνατοι οι τραυματισμοί στα πλήγματα από τη Ρωσία, διευκρινίζοντας πως στελέχη κοινωφελών υπηρεσιών της Ουκρανίας εργάζονται σε διάφορες τοποθεσίες στις συνοικίες Σολομιάνσκι και Σεβτσενκίβσκι.

«Υπέστησαν ζημιές υποδομές καίριας σημασίας», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram. «Μηχανικοί των εταιρειών του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης εργάζονται για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση ως προς την παροχή», πρόσθεσε.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς επιτόπου μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στην κεντρική συνοικία Σεβτσενκίβσκι, που γίνεται συχνά στόχος αεροπορικών πληγμάτων.

Η συνοικία Σολομιάνσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου, είναι πολυάσχολος συγκοινωνιακός κόμβος, εκεί βρίσκονται σιδηροδρομικός σταθμός και το ένα από τα δύο πολιτικά αεροδρόμια της πόλης.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, σήμερα χρησιμοποιήθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας κάπου 35 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής τύπου Shahed, από τα οποία τα 30 καταρρίφθηκαν.

Ο Ολεξίι Κουλέμπα, ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια του Κιέβου -η οποία εκτείνεται σε προάστια, όχι στην ίδια την πρωτεύουσα- ανέφερε πως επλήγησαν υποδομές και κατοικίες. Κατά τις πληροφορίες του, τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως τα UAVs απογειώθηκαν από την ανατολική ακτή της Αζοφικής θάλασσας.

Η Αζοφική θάλασσα, στη νότια Ουκρανία, χαρακτηρίζεται πλέον «ρωσική λίμνη».

Σειρήνες της αεράμυνας ακούγονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας στο Κίεβο και στα προάστιά του. Οι αιθέρες του Κιέβου κρίθηκε πως ήταν καθαροί στις 05:50 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκαν «υποδομές καίριας σημασίας» στο Κίεβο"

Το εορταστικό ωράριο αναλυτικά: Πότε κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα

Ανοικτά από τις 9:00 έως τις 21:00 θα είναι κατά τη διάρκεια των εορτών τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Σημειώνεται ότι οι εταιρίες – μέλη του ΣΕΛΠΕ έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Αναλυτικά, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2022, έχει ως εξής:

Δευτέρα 19/12/2022 09:00-21:00
Τρίτη 20/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 21/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 22/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 23/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 24/12/2022 09:00-20:00
Κυριακή 25/12/2022 Κλειστά
Δευτέρα 26/12/2022 Αργία
Τρίτη 27/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 28/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 29/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 30/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 31/12/2022 09:00-20:00
Κυριακή 1/1/2023 Κλειστά
Δευτέρα 2/1/2023 Αργία

Όσον αφορά τα εμπορικά τύπου Μall το ωράριο τους διαμορφώνεται ως εξής:

Τhe Mall Athens:
Ωράριο λειτουργίας 11:00 – 20:00.
Golden Hall:
Ωράριο λειτουργίας 11:00 – 20:00.
Athens Metro Mall/ Avenue:
Ωράριο λειτουργίας 11:00 – 20:00.
McArthurGlenn:
Ωράριο λειτουργίας11:00 – 20:00.

Με αφορμή την ανακοίνωση του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε:

«Σας περιμένουμε στα εμπορικά καταστήματα, στο κέντρο και στις συνοικιακές αγορές της Αθήνας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα. Παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση, τα στολισμένα καταστήματα δίνουν μία νότα αισιοδοξίας και μας μεταφέρουν στο κλίμα των ημερών, προσφέροντας ταυτόχρονα ποικιλία προϊόντων σε πολύ καλές τιμές».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το εορταστικό ωράριο αναλυτικά: Πότε κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news