facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Προφυλακιστέος ο ένας από τους 17χρονους για την απειλή και το ξύρισμα 12χρονου – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο άλλος

Στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στη Νέα Κασσαβέτεια Μαγνησίας οδηγείται ο ένας 17χρονος από την Ερμιόνη που απείλησε και ξύρισε με φαλτσέτα 12χρονο στο προαύλιο σχολείου την ώρα του διαλείμματος.

Κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας, γιατί θεωρήθηκε ότι είχε “ηγετικό ρόλο” στην υπόθεση, ενώ ο δεύτερος 17χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Στο άκουσμα της απόφασης για την προφυλάκισή του ο 17χρονος ξέσπασε σε λυγμούς.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακιστέος ο ένας από τους 17χρονους για την απειλή και το ξύρισμα 12χρονου – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο άλλος"

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: Τραυματίστηκε αστυνομικός από μολότοφ

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν σήμερα το βράδυ (26.09.2024), κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Πακιστανού στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.

Στην συγκέντρωση για τον κρατούμενο Πακιστανό που ξεψύχησε μέσα στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα, συμμετείχαν περίπου 500 άτομα. Όταν η πορεία έφτασε στη συμβολή των οδών 3η Σεπτεμβρίου και Φερών στην Αθήνα, ξεκίνησαν και τα επεισόδια.

Μία ομάδα που φορούσε κράνη άρχισε να εκτοξεύει μολότοφ και πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί με τη σειρά τους έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων και προσήγαγαν αρκετά άτομα.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά στον ώμο ένας αστυνομικός.

Επεισόδια και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Επεισόδια γίνονται αυτή τη στιγμή και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης πορείας για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη.

Αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες σε δυνάμεις των ΜΑΤ στο ύψος της Ρωμαϊκής Αγοράς και μετά κατευθύνθηκαν προς Αγίου Δημητρίου, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

Οι αστυνομικοί με τη σειρά τους «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: Τραυματίστηκε αστυνομικός από μολότοφ"

Ιωάννινα: Άγρια συμπλοκή έξω από το γυμνάσιο της Ελεούσας - Τουλάχιστον πέντε τραυματίες

Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ άγνωστου μέχρι στιγμής αριθμού ατόμων σημειώθηκε έξω από σχολείο στα Ιωάννινα το βράδυ της Πέμπτης. Ήδη στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα έχουν διακομισθεί με τραύματα νεαρά άτομα, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί πόσα, αφού οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για 2 – 5.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία άτομα, ένα εκ των οποίων ανήλικος, που είχαν πάει στο νοσοκομείο, βγήκαν και μετέβησαν στο ΑΤ Ιωαννίνων προκειμένου να υποβάλλουν μήνυση σε δύο άτομα, πατέρα και γιο, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση και έχουν ήδη προσαχθεί. Προς το παρόν δεν φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή άλλων εκ των προσαχθέντων.

Η συμπλοκή έλαβε χώρα στον εξωτερικό χώρο του Γυμνασίου Ελεούσας, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα 40 – 50 άτομα. Κατά τη συμπλοκή υπήρξαν τραυματισμοί, πιθανότατα από σιδηρολοστό. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο. Αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν επί τόπου, ενώ έχουν γίνει προσαγωγές και η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιωάννινα: Άγρια συμπλοκή έξω από το γυμνάσιο της Ελεούσας - Τουλάχιστον πέντε τραυματίες"

Άλλο ένα περιστατικό ξυλοδαρμού σε σχολείο στα Χανιά – Συνελήφθη 16χρονη κι ο πατέρας της

Ακόμα ένα περιστατικό ξυλοδαρμού μεταξύ ανήλικων μαθητών σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από σχολικό συγκρότημα σε περιοχή των Χανίων.

Δύο μαθητές, μια 16χρονη κι ένας 15χρονος καυγάδισαν μεταξύ τους, όταν η 16χρονη επιτέθηκε στον ανήλικο μαθητή.

Η ανήλικη συνελήφθη για πρόκληση σωματικής βλάβης και μαζί ο πατέρας της για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Η Αστυνομία αναφέρει για το περιστατικό:

Συνελήφθη, σήμερα (26.09.2024) στα Χανιά από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, ανήλικη ημεδαπή κατηγορούμενη για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης σε βάρος επίσης ανήλικου ημεδαπού.

Επιπλέον, συνελήφθη ο κηδεμόνας της ανήλικης και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου.

Από την αστυνομική προανάκριση προέκυψε ότι, μεσημβρινές ώρες χθες (25.09.2024) οι δύο ανήλικοι ενεπλάκησαν σε φραστικό επεισόδιο και στη συνέχεια με την χρήση σωματικής βίας η ανήλικη προκάλεσε τον τραυματισμό του ανήλικου.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα έξωθεν σχολικού συγκροτήματος του Δήμου Χανίων.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

Yπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, ακόμα ένα περιστατικό είχε συμβεί στα Χανιά, έξω από Γυμνάσιο στις Μουρνιές, όταν τρεις ανήλικες επιτέθηκαν εναντίον συμμαθήτριάς τους. Σήμερα, αφέθηκαν ελεύθερες με προφορική εντολή.

zarpanews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλο ένα περιστατικό ξυλοδαρμού σε σχολείο στα Χανιά – Συνελήφθη 16χρονη κι ο πατέρας της"

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για το θάνατο του Πακιστανού στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Ήταν χτυπημένος και σε αμόκ όταν οδηγήθηκε στο τμήμα

Με ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ περιγράφει το περιστατικό με τον Πακιστανό μετανάστη, που τελικά άφησε την τελευταία πνοή του στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ και εικόνες που δημοσιοποίησε νωρίτερα, το άψυχο σώμα του μετανάστη ήταν γεμάτο μελανιές και τραύματα, γεγονός που δημιούργησε ένα θρίλερ για το πώς πέθανε ο Πακιστανός στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.

Σύμφωνα λοιπόν με την Αστυνομία, όταν πήγε στο τμήμα ο Πακιστανός ήταν ήδη χτυπημένος και ήταν σε κατάσταση αμόκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση μάλιστα, ο μετανάστης που ήταν σε έξαλλη κατάσταση, ξεκόλλησε και έναν νιπτήρα κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Για το περιστατικό «από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας, κατά την οποία -μεταξύ άλλων- λήφθηκαν καταθέσεις, ερευνήθηκε ο χώρος από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ αναμένεται το πόρισμα του αρμόδιου Ιατροδικαστή».

Επίσης, «για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης έχει ήδη διαταχθεί Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση με τον μετανάστη

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο σχετικά με θάνατο αλλοδαπού σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι:

Πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024, το Κέντρο Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε ότι άτομο το οποίο φέρει τραύματα στο πρόσωπο προσπαθεί με βίαιο τρόπο, χτυπώντας την πόρτα εισόδου, να εισέλθει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου διαμένει γυναίκα, την οποία προηγουμένως ακολουθούσε στον δρόμο.

Άμεσα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στο σημείο όπου προέκυψε ότι βρισκόταν άτομο εμφανώς χτυπημένο, σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ και ως εκ τούτου ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Πρώτες ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν ήταν η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου και για τον λόγο αυτό κλήθηκε επί τόπου σταθμός ΕΚΑΒ.

Κατά την παραμονή του ατόμου στο Αστυνομικό Τμήμα, προσήλθε η ανωτέρω γυναίκα, η οποία ωστόσο δεν επιθυμούσε να υποβάλει μήνυση, ενώ τα στοιχεία του σε πρώτο στάδιο λήφθηκαν προφορικά καθώς δεν κατείχε μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης.

Αργότερα, προέκυψε ότι πρόκειται για αλλοδαπό που τις προηγούμενες ημέρες είχε συλληφθεί για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Στη συνέχεια ο προσαγόμενος αλλοδαπός ενώ βρισκόταν στον χώρο του μπάνιου, άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα σε γλώσσα μη κατανοητή στους αστυνομικούς, εξαπολύοντας επίθεση και αποκολλώντας με τα χέρια του τον νιπτήρα, με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί να τον δεσμεύσουν.

Στη συνέχεια προσήλθε και ο σταθμός ΕΚΑΒ, που προηγουμένως είχαν καλέσει οι αστυνομικοί, όπου διαπιστώθηκε ότι τα τραύματά του δεν χρήζουν μεταφορά σε νοσοκομείο.

Σε βάρος του αλλοδαπού σχηματίσθηκε δικογραφία και συνελήφθη για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, απείθεια και άρνηση λήψης αποτυπωμάτων.

Το πρωί της ίδιας μέρας (Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024) με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα, δικάστηκε στο αυτόφωρο και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης -29- μηνών (από την οποία θα εκτίονταν οι -4- μήνες, δίνοντας αναστολή -3- ετών στους υπόλοιπους -25- μήνες) καθώς και χρηματική ποινή.

Ακολούθησε ο επανεγκλεισμός του στο Αστυνομικό Τμήμα, μέχρι τη μεταγωγή του σε Σωφρονιστικό κατάστημα, όπως ορίζεται από το νόμο. Ωστόσο, κατά την παραμονή του στο κρατητήριο, εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του και άμεσα μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του Τμήματος.

Πρωινές ώρες του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου 2024, εντοπίστηκε από αστυνομικούς χωρίς τις αισθήσεις του και κλήθηκε σταθμός ΕΚΑΒ, που διαπίστωσε τον θάνατό του.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας, κατά την οποία -μεταξύ άλλων- λήφθηκαν καταθέσεις, ερευνήθηκε ο χώρος από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ αναμένεται το πόρισμα του αρμόδιου Ιατροδικαστή.

Τέλος, για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης έχει ήδη διαταχθεί Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για το θάνατο του Πακιστανού στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Ήταν χτυπημένος και σε αμόκ όταν οδηγήθηκε στο τμήμα"

Περιστέρι: Συνελήφθη απόστρατος για τον φάκελο με σκόνη στον Παχατουρίδη – Είπε ότι ήταν… φάρσα

Στη σύλληψη ενός άνδρα συνταξιούχου αξιωματικού της ΕΛΑΣ προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές για το περιστατικό με τον ύποπτο φάκελο στο Περιστέρι και με παραλήπτη τον δήμαρχο της πόλης, Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο άνδρας, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της απολογία τους για το συμβάν με τον ύποπτο φάκελο στο Περιστέρι, ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για φάρσα καθώς φέρεται να γνωρίζονται με τον κ. Παχατουρίδη.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, όταν είδε την είδηση πήρε τηλέφωνο τον Ανδρέα Παχατουρίδη, και του είπε πως έκανε πλάκα και του έστειλε φάκελο με ζάχαρη.

Ο 64χρονος συνελήφθη με την κατηγορία της διατάραξης λειτουργίας της υπηρεσίας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιστέρι: Συνελήφθη απόστρατος για τον φάκελο με σκόνη στον Παχατουρίδη – Είπε ότι ήταν… φάρσα "

Δημοσκόπηση Prorata για το debate: 6 στους 10 που παρακολούθησαν την τηλεμαχία θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ

Την εμφάνιση των έξι υποψηφίων για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ στο debate των 6 υποψηφίων που έγινε την Τρίτη (24/9/24) βαθμολογεί η κοινή γνώμη στη νέα δημοσκόπηση της Prorata που παρουσίασε η τηλεόραση του Attica Tv.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες που είδαν το dabate θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε να διαθέτει το πιο ευκρινές σχέδιο για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Δούκας να εκφράζει τις πιο καινοτόμες θέσεις και η Άννα Διαμαντοπούλου να δείχνει τη μεγαλύτερη ηγετικότητα.

Οι ερωτηθέντες θεωρούν πιο ειλικρινή στις απαντήσεις που έδωσε τον Παύλο Γερουλάνο, εκτιμούν ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου δυσκολεύτηκε να παραμείνει ψύχραιμη, εν αντιθέσει με τον Μιχάλη Κατρίνη που θεωρούν ότι υπήρξε ο περισσότερο ψύχραιμος από τους έξι υποψηφίους.

Όσον αφορά τη σύνθεση του ακροατηρίου του debate το 63% των πολιτών που ερωτήθηκαν για τις ανάγκες της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, δήλωσαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, 14% Νέα Δημοκρατία, 7% ΣΥΡΙΖΑ, 3% Νέα Αριστερά και 6% άλλα κόμματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Prorata για το debate: 6 στους 10 που παρακολούθησαν την τηλεμαχία θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ"

Λαμία: Εμπρησμό «έδειξε» το πόρισμα για τη φωτιά στο καμένο εργοστάσιο με τα τρόφιμα

Το φως της δημοσιότητας «είδε» το πόρισμα για τη φωτιά που ξέσπασε σε μονάδα παρασκευής τροφίμων στη Λαμία, μετά το συμβάν με τους μαζικούς δηλητηριασμούς παιδιών σε σχολείο της περιοχής.

Όπως αναφέρει το Mega, ο φάκελος με το πόρισμα των πραγματογνωμόνων παραδόθηκε στην εισαγγελία της Λαμίας και αναφέρει πως «η φωτιά προκλήθηκε από ένα αυτοκίνητο, που ήταν σε υπόστεγο, από δόλιο βραχυκύκλωμα στην μπαταρία του οχήματος».

Οι πραγματογνώμονες προσθέτουν πως οι δράστες πέταξαν ένα άγνωστο υλικό στο εσωτερικό του αυτοκινήτου στη Λαμία, για να επεκταθεί η φωτιά και να γίνει «παρανάλωμα του πυρός» το εργοστάσιο με τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Λαμία: Ληγμένα ζυμαρικά και όσπρια στο εργοστάσιο

Ανάμεσα στα όσα απέμειναν στο εργοστάσιο μετά την πυρκαγιά, εντοπίστηκαν ληγμένα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν ζυμαρικά, όσπρια και φακές σε συσκευασίες που φαίνεται να είχαν λήξει εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Το ερώτημα παραμένει το γιατί δεν είχαν πεταχτεί.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Εμπρησμό «έδειξε» το πόρισμα για τη φωτιά στο καμένο εργοστάσιο με τα τρόφιμα"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, πέμπτος ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,8% – Πώς επηρεάστηκαν οι ψηφοφόροι από το debate του ΠΑΣΟΚ

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis έγινε από 13/9/24 έως 23/9/24 και σε αυτή συμμετείχαν 1.603 άτομα από όλη την Ελλάδα… 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis, στην κάρτα για την εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 30,2%, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται (σταθερά πια) στη δεύτερη θέση με ποσοστό 15,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πέμπτο κόμμα με ποσοστό 8,8%

Αντίστοιχα στην «πρόθεση ψήφου» η ΝΔ συγκεντρώνει το 23% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ το 11,8 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι το 6,7%

Οι εκλογές το ΠΑΣΟΚ και το debate των 6 υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis η υποψήφια που κέρδισε τις εντυπώσεις όσων παρακολούθησαν το debate των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, είναι η Άννα Διαμαντοπούλου σε ποσοστό 24%. Ακολουθεί με μικρή διαφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης (23%) και μετά ο Παύλος Γερουλάνος με 17% και ο Χάρης Δούκας με 16%

Για την κάρτα της «παράστασης νίκης», όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, απάντησαν ότι «πιστεύουν πως θα κερδίσει τελικά σε αυτές τις εκλογές»: 43% Νίκος Ανδρουλάκης, 27% Χάρης Δούκας, 10% Άννα Διαμαντοπούλου, 5% Παύλος Γερουλάνος, 2% Νάντια Γιαννακοπούλου και 1% Μιχάλης Κατρίνης.

Όσο για το ποιον θα προτιμούσαν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του κόμματος, απάντησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη σε ποσοστό 31% την Άννα Διαμαντοπούλου σε ποσοστό 24% και τον Χάρη Δούκα σε ποσοστό 22%

Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: Λάθος η αποπομπή Κασσελάκη

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, απάντησαν σε ποσοστό 53% ότι ήταν λάθος η αποπομπή Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος.

 

Τέλος, στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκλέξει άλλο αρχηγό για να ανακάμψει, οι ψηφοφόροι του κόμματος απάντησαν όχι σε ποσοστό 48% ενώ στην ερώτηση αν θα πρέπει να επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης είπαν «ναι» σε ποσοστό 43%

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, πέμπτος ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,8% – Πώς επηρεάστηκαν οι ψηφοφόροι από το debate του ΠΑΣΟΚ"

Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Τι υποστήριξε ο πρώην υπουργός Ν. Τόσκας

Στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κατέθεσε ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είχε την υπηρεσιακή ευθύνη της διαχείρισης της κατάστασης, αλλά την πολιτική.

Αναφέρθηκε σε δύο προτεραιότητες τις μεγάλες πυρκαγιές εκείνη τη στιγμή, στην Κινέτα και στο Μάτι.

Ωστόσο, είπε ότι η πολιτική ηγεσία καθορίζει τις προτεραιότητες σε στρατηγικό επίπεδο, σε επιχειρησιακό όμως το κάνει, το αναλαμβάνει η Πυροσβεστική.

Ο επικεφαλής είχε την αρμοδιότητα να κάνει σχετικό αίτημα για εκκένωση, ωστόσο δεν υπήρχε ο χρόνος, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο κ. Τόσκας μίλησε για τις ελλείψεις που υπήρχαν και υποστήριξε ότι θα ήταν εγκληματικό να σκορπιστούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκείνη την ώρα.

Δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για το θέμα των προτεραιοτήτων που ανέφερε, λέγοντας ότι μια τέτοια εντολή προκαλεί σύγχυση. Ο κ. Τόσκας ωστόσο επέμεινε ότι ενημερωνόταν ο ίδιος, αλλά τα καθόριζε όλα η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία είχε και πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της φωτιάς, ενώ όλες οι συγκυρίες ευνοούσαν την εξέλιξή της.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Τι υποστήριξε ο πρώην υπουργός Ν. Τόσκας"

Θεσσαλονίκη: Έπεσαν σοβάδες σε σχολείο εν ώρα μαθήματος – Από τύχη δεν έπεσαν στα κεφάλια των μαθητών

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (26.09.2024) στο συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Ολυμπιάδος όταν άρχισε να πέφτουν σοβάδες,

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, άρχισαν να πέφτουν σοβάδες από το ταβάνι της σχολικής αίθουσας, όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πτώση των σοβάδων δεν υπήρξε τραυματισμός παιδιών καθώς όπως σημειώνουν από τύχη «απουσίαζαν οι μαθητές που κάθονταν στα συγκεκριμένα θρανία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο σχολικό συγκρότημα πρόσφατα η Περιφέρεια και ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισαν την μεταφορά εκεί και του Διαπολιτισμικού Λυκείου «αν και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αντιδρούσαν λόγω των προβλημάτων υποδομής».

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Ομοσπονδίας τον περασμένο Αύγουστο ο δήμος Θεσσαλονίκης με συνεργεία προχώρησε σε διαχωρισμό σχολικών αιθουσών με γυψοσανίδες ενώ οι ίδιοι καταδείκνυαν τα προβλήματα τόσο στο κτίριο όσο και στην αυλή.

Η Ομοσπονδία ζητά ενδελεχή έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλή ηλεκτρολογική εγκατάσταση – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).

Καθώς και την κατασκευή νέων, ασφαλών και σύγχρονων σχολικών κτιρίων, αλλά και την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών απαιτήσεων του 21 ου αιώνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έπεσαν σοβάδες σε σχολείο εν ώρα μαθήματος – Από τύχη δεν έπεσαν στα κεφάλια των μαθητών"

Καταγγελία για βασανισμό μέχρι θανάτου μετανάστη στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα – Σκληρές εικόνες

Μια σοκαριστική καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας υποστηρίζει ότι αστυνομικοί στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα βασάνισαν μέχρι θανάτου έναν μετανάστη.

Η καταγγελία έγινε από την ΚΕΕΡΦΑ με ανάρτηση στα social media, όπου δημοσίευσε και φωτογραφίες με τη σορό του άντρα.

Μεταξύ άλλων έγραψε ότι ο νεκρός ονομάζεται Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, πως διέμενε από το 2005 στη χώρα και ότι είχε άδεια παραμονής, ενώ φέρεται να εργαζόταν νόμιμα για χρόνια.

«Βασάνισαν μέχρι θανάτου τον μετανάστη ντελιβερά, Μοχάμεντ Καμράν Ασικ, στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στη μητέρα, τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του Μοχάμεντ Καμράν… Η Αστυνομία επιχειρεί συγκάλυψη, όπως και τώρα, που φτάνουν να καταγράφουν ως άστεγο και ότι δεν μιλάει ελληνικά έναν άνθρωπο με εικοσαετή παραμονή στη χώρα, με άδεια παραμονής από το 201, με συμβόλαιο κατοικίας και σταθερή απασχόληση με εκατοντάδες ένσημα…», ανέφερε η ανάρτηση.

Επίσης, η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει πως «από τις 13 Σεπτέμβρη έως τις 21 Σεπτέμβρη, όταν το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει νεκρό από το ΑΤ του Αγίου Παντελέημονα, ο Μοχάμεντ Καμράν ζει ένα εξπρές του μεσονυκτίου σε 5 αστυνομικά τμήματα, για να καταλήξει νεκρός στο τελευταίο. Πιο πριν, πέρασε από τα ΑΤ Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν. Ιωνίας. Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν του επετράπη καμία επικοινωνία με τους πολλούς συγγενείς και με τη δικηγόρο του. Είναι τα τμήματα με πλούσιο παρελθόν συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή, με το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, που είχε μετατραπεί σε κέντρο ομαδικών βασανιστηρίων προσφύγων».

«Στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα η συγκάλυψη είναι προκλητική. Τον κρατούσαν στο μόνο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες καταγραφής (!!!) και τον εμφανίζουν να προκαλεί καταστροφές στον χώρο…Το ΕΚΑΒ πήγε για πρώτη φορά λίγες ώρες μετά την κράτηση στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και αποχώρησε χωρίς να τον μεταφέρει σε κάποιο νοσοκομείο. Τρεις μέρες μετά πώς εμφανίζεται ένα σώμα γεμάτο πληγές που οδηγήθηκε στο θάνατο;», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προσοχή. Ακολουθούν πολύ σκληρές εικόνες:

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία για βασανισμό μέχρι θανάτου μετανάστη στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα – Σκληρές εικόνες"

Λαύριο: Τι ψάχνει η Αντιτρομοκρατική για τη ληστεία της χρηματαποστολής με λεία 1,5 εκατομμύριο ευρώ

Με την Αντιτρομοκρατική να παρακολουθεί διακριτικά την κινηματογραφική ληστεία της χρηματαποστολής και παράλληλα να ενεργοποιεί, όλους τους υπόγειους διαύλους πληροφόρησης από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, οι αναλυτές της Ασφάλειας, εκτιμούν ότι η «συμμορία των τεσσάρων», έδρασε με επαγγελματικό τρόπο, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα για την χρηματαποστολή που έβαλε στο μάτι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο όχημα υπήρχαν 16 σάκοι που ο καθένας περιείχε περίπου 100.000 ευρώ, ανεβάζοντας τη «λεία» τους από τη ληστεία της χρηματαποστολής σε ποσό που ανέρχεται σε 1.5 εκατομμύριο ευρώ.
Τρία είναι τα σημεία που προβληματίζουν τους αστυνομικούς και πάνω τους στρέφονται οι έρευνες.

Πρώτον, στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι τέσσερις ληστές με τα γάντια, τις λευκές φόρμες, τις χειρουργικές μάσκες και τα καλάζνικοφ, για να φθάσουν σήμερα (26/9/24) το μεσημέρι στο Λαύριο, όπου έγινε η επίθεση στη χρηματαποστολή και στη συνέχεια να εξαφανισθούν.

Πρόκειται για ένα πράσινο Honda Civic, χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, να «διαβάσουν» τις πινακίδες του. Έτσι, από κάμερες καταστημάτων και διαχείρισης κυκλοφορίας, προσπαθούν όχι μόνο να διακρίνουν τα νούμερα αλλά και να χαρτογραφήσουν το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες.

Το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί καμένο το «επιχειρησιακό» όχημα σε κάποια κοντινή απόσταση, προβληματίζει τις αρχές, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις, οι δράστες το καίνε για να σβήσουν τα ίχνη τους και διαφεύγουν με άλλο.

Δεύτερον, στο όχημα της χρηματαποστολής. Οι αναλυτές, εκτιμούν πως οι ληστές με τα καλάζνικοφ, είχαν κάποιου είδους εσωτερική πληροφόρηση και γνώριζαν το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε για να μαζέψει τα χρήματα. Έτσι, «χτύπησαν» στο Λαύριο, όταν το βαν που δεν δείχνει καν θωρακισμένο, είχε περάσει από όλες τις επιχειρήσεις για να μαζέψει τα χρήματα και έφθασε στο πολυκατάστημα του Λαυρίου φορτωμένο με 1.5 εκατομμύριο ευρώ.

Τρίτον, στο προφίλ των τεσσάρων ληστών. Φορούσαν λευκές φόρμες, μάσκες, γάντια προκειμένου να μην ξεχωρίζει τίποτα, ούτε από τη σωματοδομή τους, ούτε φυσικά από τα χαρακτηριστικά τους. Χρησιμοποίησαν καλάζνικοφ και όχι πιστόλια, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν στην κατοχή τους βαρύ οπλισμό και έδειχναν αποφασισμένοι να τα χρησιμοποιήσουν, σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

Η πρώτη ανάλυση, λέει ότι ήταν καλά εκπαιδευμένοι, ψύχραιμοι και είχαν σχεδιάσει την επίθεση με κάθε λεπτομέρεια. Δεν είναι τυχαίο, ότι για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να τους ακολουθήσουν οι security, έσκασαν τα λάστιχα και έριξαν μπογιά στο παρμπρίζ για να «τυφλώσουν» τον οδηγό.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαύριο: Τι ψάχνει η Αντιτρομοκρατική για τη ληστεία της χρηματαποστολής με λεία 1,5 εκατομμύριο ευρώ"

Ληστεία σε χρηματαποστολή στο Λαύριο – Έσκασαν το λάστιχο, πέταξαν μπογιά και με την απειλή καλάσνικοφ πήραν πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες από τη ληστεία χρηματαποστολής, που έγινε από ομάδα 4 ατόμων σε βάρος των υπαλλήλων που συγκέντρωναν τα χρήματα, έξω από το μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών Jumbo, στο Λαύριο, το μεσημέρι της Πέμπτης (26/9).

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, οι ληστές σταμάτησαν με ένα πράσινο ΙΧ μάρκας Honda, πίσω από το αυτοκίνητο της χρηματαποστολής. Αφού κατέβηκαν από το όχημα, ένας έσκασε το ένα λάστιχο, άλλος έβαλε στο τζάμι του οδηγού κάτι που έμοιαζε με ΑΕΜ (αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό), ένας πέταξε μπογιά στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και με την απειλή καλάσνικοφ τους ανάγκασαν να ανοίξουν την πόρτα. Έτσι, πήραν 15 σάκους με χρήματα!

Όπως είπαν οι υπάλληλοι της εταιρείας security δεν είχαν προλάβει να βάλουν τα χρήματα στα βαλιτσάκια με τις χρωμοπαγίδες.

Η ληστεία έγινε περίπου στις 3.30 το μεσημέρι. Οι υπάλληλοι της εταιρείας security είχαν συγκεντρώσει χρήματα από διάφορες επιχειρήσεις και μετέφεραν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ.

Οι δράστες, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους security, που μόλις είχαν παραλάβει τις εισπράξεις και από το κατάστημα Jumbo, άρπαξαν τα χρήματα και διέφυγαν με το αυτοκίνητο.

Σε εξέλιξη είναι έρευνα της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ληστεία σε χρηματαποστολή στο Λαύριο – Έσκασαν το λάστιχο, πέταξαν μπογιά και με την απειλή καλάσνικοφ πήραν πάνω από 1 εκατ. ευρώ"

Καιρός αύριο: Ζέστη με θερμοκρασίες έως και 32 βαθμούς Κελσίου – Άνεμοι 5 μποφόρ στα πελάγη

Ο καιρός αύριο Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει καλοκαιρινός. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ ψηλά επίπεδα για την εποχή. 

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αίθριος καιρός σε όλη χώρα.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματισθούν ομίχλες, κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ και μόνο στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και κατά τόπους, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 και τοπικά έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Aίθριος με τοπικά περιορισμένες ορατότητες και ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 12 έως 29 βαθμούς Κελσίου

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το μεσημέρι στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και τα Κύθηρα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη με θερμοκρασίες έως και 32 βαθμούς Κελσίου – Άνεμοι 5 μποφόρ στα πελάγη"

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

Μικρή αύξηση
σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται:

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η αυξημένη δραστηριότητα του ιού που παρατηρήθηκε κατά τη θερινή περίοδο φαίνεται να αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά.

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν 509 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 669.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν επτά. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 11. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν 14. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 36.

Από τα τέλη της άνοιξης, το στέλεχος ΒΑ.2.86 που φέρει έστω μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T έχει επικρατήσει στις ανιχνεύσεις. Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή παραλλαγμένων στελεχών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Από την επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα διαφαίνεται έναρξη της θερινής αυξητικής τάσης νωρίτερα, με τα επίπεδα να κινούνται μέχρι του παρόντος συνολικά χαμηλότερα σε σχέση με το περσινό θερινό κύμα. Τα εβδομαδιαία δεδομένα έδειξαν αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε έξι από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν, σταθεροποίηση σε τρείς και μείωση σε μία.

Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19"

Ηλεία: Χειροπέδες σε 84χρονη που έσερνε σκύλο με το αγροτικό της

Στη σύλληψη μιας 84χρονης προχώρησε η αστυνομία γιατί έσερνε με το αγροτικό της έναν σκύλο στα Κρέστενα της Ηλείας.

Η γυναίκα, που πιάστηκε να σέρνει με το αγροτικό της έναν σκύλο, νοσηλεύεται φρουρούμενη καθώς κατά τη σύλληψη της ένιωσε αδιαθεσία.

Όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν το όχημα της 84χρονης, η ηλικιωμένη ανέφερε ότι είχε βρει τον σκύλο κι ότι ήταν αδέσποτος.

Ανέφερε επίσης ότι έβαλε τον σκύλο στην καρότσα του αγροτικού της και χωρίς να το αντιληφθεί το τετράποδο έπεσε από τη καρότσα.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, η ηλικιωμένη είχε λιποθυμικές τάσεις και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παραμένει φρουρούμενη μέχρι η κατάστασή της να επιτρέψει να πάει στον Εισαγγελέα και να της απαγγελθούν οι ανάλογες κατηγορίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: Χειροπέδες σε 84χρονη που έσερνε σκύλο με το αγροτικό της"

Τέλος οι σχολικές εκδρομές μέχρι νεωτέρας – Το πλαίσιο που βάζουν οι καθηγητές

Οι καθηγητές βάζουν τέλος στις σχολικές εκδρομές μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, προκειμένου το υπουργείο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της προστασίας των συνοδών εκπαιδευτικών και να προβλέψει αμοιβή για την εκτός έδρας υπερωριακή εργασία, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας προσανατολίζονται να απέχουν σύσσωμα από τις σχολικές εκδρομές με πρώτο χρονικό ορόσημο τα Χριστούγεννα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς τους να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να αναδιαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ευθύνες των συνοδών εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται ότι η ΓΣ προέδρων ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5/10 στην Αθήνα από 10.30 π.μ. έως 19.00.

Όλη η εισήγηση της ΟΛΜΕ προς τις ΓΣ των ΕΛΜΕ της χώρας

Σύμφωνα με τα όσα εισηγείται η ΟΛΜΕ προς τις Γ.Σ. όλων των ΕΛΜΕ: «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποτυπώνουν με εμφατικό τρόπο τη σφραγίδα των γεωπολιτικών συγκρούσεων αλλά και της αντιπαράθεσης της αξίας του ανθρώπου με την κυριαρχία της βίας. Αυτές τις ημέρες η σημασία της ειρήνης είναι πιο ισχυρή από ποτέ και η ανάγκη για την προάσπιση της πρέπει να γίνει κυρίαρχη επιδίωξη.

Η Ελλάδα του σήμερα βιώνει μια ιδιόμορφη πραγματικότητα όπου αποκλεισμοί και ευημερία συνυπάρχουν για τους πολλούς και τους λίγους αντίστοιχα και διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, αυτή των κοινωνικών ανισοτήτων που διαρκώς βαθαίνουν και οξύνονται.

Στον χώρο της Παιδείας κυρίαρχη διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η επίδειξη ενός αυστηρού διοικητισμού ο οποίος συμπληρώνεται από τη διάθεση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Η επιλογή της ανάδειξης της αξιολόγησης ως η απάντηση σε όλες τις κακοδαιμονίες της εκπαίδευσης και η άρνηση υιοθέτησης πολιτικών που θα αλλάξουν πραγματικά τις συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου φανερώνει την έλλειψη οράματος, την αποσπασματικότητα του σχεδιασμού, τις νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις και κυρίως την απουσία της αναγκαίας χρηματοδότησης. Την ίδια ώρα η επίκληση της ανάγκης συμμόρφωσης στο νόμο γίνεται με τρόπο επιλεκτικό καθώς το ίδιο το κράτος δεν εμφανίζει διάθεση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις δικαστηρίου για το θέμα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020 αλλά και τις αποφάσεις του ΣτΕ για την επαναφορά των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας. Ταυτόχρονα, παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία με στόχο χιλιάδες συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, αδιαφορώντας για τις παιδαγωγικές συνέπειες στα παιδιά και τις εργασιακές συνέπειες στον κλάδο.

Η δε ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης αποτελεί πολιτική επιλογή απαξίωσης του συνδικαλισμού, βασικού πυλώνα της δημοκρατίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, μια πολιτική βαθιά εχθρική απέναντι στον κόσμο της εργασίας και το δημόσιο σχολείο.

Η γκρίζα πραγματικότητα του σχολείου διαμορφώνει μια καχεκτική καθημερινότητα. Είμαστε ο μοναδικός κλάδος του δημοσίου που ένα τόσο μεγάλο ποσοστό εργαζομένων ζει μακριά από τις οικογένειες τους. Χιλιάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αναπληρώτριες και αναπληρωτές καλούνται με πενιχρούς μισθούς να ζήσουν μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους πληρώνοντας πανάκριβα ενοίκια στις τουριστικές περιοχές.

Οι μισθοί μας είναι μισθοί φτώχειας και εξαθλίωσης. Η αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών ήταν τελικά μία πενιχρή οριζόντια αύξηση 35-40 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Παρά την ονομαστική αυτή αύξηση, οι πραγματικοί μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί κατά 9% σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι χώρες του οποίου καταγράφουν αύξηση 4% κατά μέσο όρο. Την ίδια ώρα ο φόρτος εργασίας συνεχώς αυξάνεται, η γραφειοκρατία κυριαρχεί ενώ οι εκπαιδευτικοί με το έργο τους καλύπτουν τις ελλείψεις που υπάρχουν σε επίπεδο γραμματειακής υποστήριξης και φύλαξης.

Στη δραματική αυτή σύνθλιψη της καθημερινότητας, στην εκρηκτική χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης, στην υπονομευτική για την κοινωνική συνοχή οικονομική ασφυξία γίνεται πια σαφές πως ο θρυμματισμός της κανονικότητας αλλά κυρίως η φτωχοποίηση των πολιτών έχει πια στοιχεία μόνιμης παρουσίας.

Η κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών που διορίστηκαν ή τοποθετούνται σε περιοχές μακριά από τα σπίτια τους και ιδιαίτερα αυτών που θα εργαστούν σε τουριστικές περιοχές είναι ηχώ διαμαρτυρίας και όχι επαιτείας. Ο κόσμος της εκπαίδευσης βρίσκεται χρόνια τώρα μπροστά σε μια ασφυκτική πραγματικότητα, αυτή των πανάκριβων ενοικίων η οποία σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια οδηγούν στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση. Η Πολιτεία δεν δείχνει στην πράξη να προβληματίζεται για την εικόνα εκπαιδευτικών οι οποίοι καταλήγουν να μένουν σε κάμπινγκ ή ακόμη και στο αυτοκίνητο τους μην έχοντας λύση στο στεγαστικό τους πρόβλημα. Η αδιαφορία της Πολιτείας αποτυπώνει και την έλλειψη ενδιαφέροντος για την ίδια την εκπαίδευση και τους ανθρώπους που την υπηρετούν.

Ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός καλείται να ζήσει με 776 ευρώ τον μήνα. Πώς θα γίνει αυτό εάν πρέπει να πληρώνει ιλιγγιώδη ποσά για ενοίκια, εισιτήρια ή ρεύμα; Είναι απόλυτη προτεραιότητα να θέσει η OΛΜΕ το ζήτημα της ανάγκης αύξησης των μισθών και καταπολέμησης της ακρίβειας αλλά και αντιμετώπισης του ζητήματος της στέγασης. Τα δύο αυτά ζητήματα διαμορφώνουν με τρόπο καταλυτικό την ποιότητα ζωής σήμερα και μαζί με το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της ενεργειακής φτώχειας συνθέτουν το ψηφιδωτό που ταλανίζει τους πολίτες.

Το 2024 υπάρχει ανάγκη και απαίτηση ως κρίσιμο στοιχείο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής η αντιμετώπιση της φτωχοποίησης να γίνει πράξη και να μην παραμείνει ευχή. Είναι ανάγκη των καιρών, απαίτηση των πολλών, βασική συνθήκη για την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της εκπαίδευσης που υφίστανται τόσα χρόνια πια τη διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους, ιδιαίτερα στο πεδίο των μισθολογικών απολαβών είναι πια ώρα για αλλαγή πολιτικής. Είναι θέμα δικαιοσύνης και αντιμετώπισης με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.

Το Υπουργείο σε αυτές τις συνθήκες επιλέγει να ιεραρχήσει ως κορυφαία επιλογή τη μείωση των τμημάτων. H ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε να απομειώσει με τις επιλογές της όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ιδιαίτερα την επαγγελματική εκπαίδευση. Καταργήσεις τμημάτων και μη έγκριση ολιγομελών διαμορφώνουν ουσιαστικά όρους αποκλεισμού για μαθήτριες και μαθητές που επιλέγουν τομείς και ειδικότητες που τα σχολεία τους πια δεν θα προσφέρουν. Οι σαρωτικές σε έκταση και ένταση καταργήσεις τμημάτων-τομέων-ειδικοτήτων διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, αυτή της συρρίκνωσης καθώς μαθητές και μαθήτριες δεν μπορούν να βρουν την ειδικότητα/κατεύθυνση που επιθυμούν και οδηγούνται είτε στο να επιλέξουν διαφορετικά από την αρχική τους επιλογή ή να αναγκαστούν να εγγραφούν σε σχολεία άλλων περιοχών αποδεχόμενοι μια ουσιαστική χειροτέρευση της καθημερινότητας τους. Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε καθεστώς υπεραριθμίας με τρόπο αναντίστοιχο της πραγματικότητας που ισχύει ενώ τομεάρχες και υποδιευθυντές σχολείων παύονται από τις θέσεις τους καθώς οι προϋποθέσεις ύπαρξης της θέσης τους παύουν να υφίστανται

Με μια διοικητική πρακτική που αποτυπώνει μια βαθιά στην ουσία της αυταρχική αισθητική και έκφραση επιδιώκεται η διαμόρφωση μιας νέας εκπαιδευτικής πραγματικότητας όπου η κανονικότητα πια θα είναι τα τμήματα των 27+ μαθητών και μαθητριών. Με τρόπο συστηματικό μα και συστημικό πια, επιλέγεται η αποδόμηση κάθε έννοιας παιδαγωγικής λειτουργίας και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες θα αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει μετακινούμενες μονάδες ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας.

Την ίδια ώρα η πρώτη περίοδος της σχολικής χρονιάς κυλάει με δεκάδες χιλιάδες κενά για τα οποία διαφαίνεται ο κίνδυνος να καλυφθούν με σημαντική καθυστέρηση.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστική η αντίφαση αυτή της εξαιρετικά καχεκτικής πραγματικότητας του σήμερα με την επικοινωνιακή θριαμβολογία που συνόδευσε την ανακοίνωση των 10.000 διορισμών, διορισμών που ήταν εξαιρετικά αναγκαίο να γίνουν και οι οποίοι ωστόσο δεν καλύπτουν τις εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες που έχουν τα σχολεία σήμερα. Είναι απόλυτη ανάγκη να διασφαλίσει η ηγεσία του Υπουργείου ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν τελικά φέτος δεν θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι.

Η επιλογή αυτή, η θεώρηση αυτή, η πολιτική αυτή υπονομεύουν αναπόδραστα το δημόσιο σχολείο, του αφαιρούν κάθε συνθήκη ουσιαστικής λειτουργίας και μετασχηματίζουν τη δημόσια εκπαίδευση σε μια κατασκευή που δεν θα θυμίζει πια παιδαγωγική διαδικασία.

Η επένδυση στο δημόσιο σχολείο είναι επένδυση στη κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί πολιτική υπεράσπισης της κοινωνικής κινητικότητας και συγκροτεί ουσιαστικό μηχανισμό δημοκρατικής λειτουργίας.

Οι διαδικασίες πρόσληψης στο ψηφιακό φροντιστήριο αλλά και η γενικότερη συζήτηση με αφορμή την προσμέτρηση της ιδιωτικής προϋπηρεσίας διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο το οποίο αλλάζει δομές και λειτουργίες με ένα τρόπο πρωτόγνωρο. Η πιο κρίσιμη ωστόσο παρέμβαση είναι αυτή για τις αυτόνομες τάξεις. Διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα όπου το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης δεν θα παρέχεται με τους ίδιους όρους. Η δημιουργία αυτόνομων τάξεων σε απομακρυσμένες περιοχές με την πρόβλεψη ψηφιακής συμπλήρωσης της διδασκαλίας οδηγεί στην αποδυνάμωση της φυσικής παρουσίας των εκπαιδευτικών. Δεν είναι αποδεκτή παιδαγωγικά οποιαδήποτε προσέγγιση που οδηγεί σε κατάργηση σχολικών μονάδων ή σε περιορισμό της λειτουργίας τους έστω και έμμεσα.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η επιλογή να διαμορφωθούν συνθήκες και όροι εισδοχής του ιδιωτικού τομέα σε διάφορα πεδία. Τέτοια περίπτωση είναι η πρόβλεψη για τη συνδρομή των ομάδων δράσης για περιστατικά σχολικής βίας αλλά και στο πεδίο του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού απομειώνεται το βάρος του δημοσίου χαρακτήρα των παρεμβάσεων.

Η εμμονή της κυβέρνησης στην αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική «αξιολόγηση» αλλά και στις πρωτοφανείς διώξεις απεργών δημιουργεί ένα πολεμικό κλίμα, που δυσχεραίνει έτι περισσότερο την ουσιαστική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και μετακύλισής τους στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση επίσης οφείλει να προβεί στις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις σε σχέση με τις προβλέψεις που αφορούν εκπαιδευτικούς με αναπηρία (ή μέλη των οικογενειών τους) και να ανταποκριθεί με ευθύνη και δικαιοσύνη στην ανάγκη να στηριχτούν στην πράξη και όχι στα λόγια.

Η απάντησή μας

Το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου σε ένα πλαίσιο θεσμικό, οργανωτικό και κοινωνικό. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η ισότητα των ευκαιριών και το όραμα της προόδου για όλους και όχι για τους λίγους πρέπει να αποτελέσει την κορυφαία στόχευση. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να αναδειχθεί η αξία της εκπαίδευσης ως δημόσιο αγαθό. Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας για την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού θα είναι σκληρές. Οι μάχες αυτές ωστόσο δεν πρέπει απλά να δοθούν. Δεν θα πρέπει να εξαντλήσουμε τη δυναμική μας σε αυτοανοφορικές και αυτάρεσκες διεργασίες όπου θα είμαστε ικανοποιημένοι απλά για το ότι παλέψαμε.

Η Ομοσπονδία έχει διαμορφώσει θέσεις και προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα διευρυνθούν οι αγώνες του κόσμου της εκπαίδευσης. Είναι όμως ξεκάθαρο πως η προσπάθεια του κλάδου δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια θεώρηση μονοθεματική και μονοδιάστατη.

Το κυρίαρχο αίτημα που πρέπει να αναδείξουμε είναι αυτό των μισθών, των συνθηκών διαβίωσης και της ανάγκης να αλλάξει η γκρίζα πραγματικότητα στην καθημερινότητα του σχολείου. Είναι ώρα να γειωθούμε με την πραγματικότητα και να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας που ταλανίζουν τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ

ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ

Διεκδικούμε την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του 20ου και του 21ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ με προτεραιότητα:

  • Την ολόπλευρη στήριξη της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας ως πρώτιστη πολιτική επιλογή ενταγμένη στον ευρύτερο αγώνα των εργαζομένων για δίκαιη κοινωνία.
  • Την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, την αύξηση στους μισθούς μας και στις συντάξεις μας και τη διασφάλιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας
  • Την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων ως ένα μείζον κοινωνικό και δημοκρατικό ζήτημα. Απαιτούμε να διαμορφωθούν προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, για να μπορούν όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριές μας να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες τόσο στην παιδεία όσο και στην επαγγελματική τους εξέλιξη αλλά και στην κοινωνική τους πορεία.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι 4692/20 και 4823/21, να μονιμοποιηθούν αυτοδίκαια οι νεοδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί και να πάψουν οι διώξεις σε απεργούς.
  • Να μπει ένα τέλος στις πρακτικές αυταρχισμού στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς μέσα από την εφαρμογή ενός υπέρμετρα τυπολατρικού και αυστηρού διοικητισμού, όπως αυτός εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας τόσο των εκπονητών της εκπαιδευτικής πολιτικής όσο και του ίδιου του μηχανισμού διοίκησης.
  • Να αντιμετωπιστεί με τρόπο ουσιαστικό και με προσανατολισμό στην επικέντρωση στο εκπαιδευτικό έργο η γραφειοκρατία στο σχολείο, γραφειοκρατία που δημιουργεί κλίμα ασφυξίας στην ίδια την εκπαιδευτική λειτουργία, στο μορφωτικό και παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών, να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των υποδομών έτσι ώστε τα σχολεία να λειτουργούν απρόσκοπτα στο έργο τους.
  • Πλήρη σύνταξη στα 60 με 30 χρόνια εργασίας. Καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που περιστέλλει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα
  • Αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης των παιδιών σε κάθε σχολείο.
  • Ουσιαστική αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας.

Πρόγραμμα δράσης

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ να καλέσει σε αποχή από τη συνοδεία σχολικών εκδρομών, αρχικά ως τα Χριστούγεννα, προκειμένου το υπουργείο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της προστασίας των συνοδών εκπαιδευτικών και να προβλέψει αμοιβή για την εκτός έδρας υπερωριακή εργασία.

Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία της 13ης Νοεμβρίου διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου, όπως αυτά έχουν ψηφιστεί στο 20ο και το 210 Συνέδριο. Στο μεσοδιάστημα για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας:

Η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε συνεντεύξεις τύπου σε κεντρικά και τοπικά ΜΜΕ, περιοδείες, εκδηλώσεις κλπ για να αναδειχθούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Οι ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε ενημερώσεις στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και να οργανώσουν από κοινού τον αγώνα με εκδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας για τα τοπικά ζητήματα των σχολείων τους (κενά, συγχωνεύσεις, κλπ).

Να κρεμαστούν πανό και μαύρες σημαίες στα σχολεία ενάντια στην αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος οι σχολικές εκδρομές μέχρι νεωτέρας – Το πλαίσιο που βάζουν οι καθηγητές"

Βαριές ποινές για την τηλεοπτική «πειρατεία» – Κάθειρξη 8 χρόνων σε μεταπωλητή

Μία απόφαση που αναμένεται να δημιουργήσει προηγούμενο στα ελληνικά δικαστικά χρονικά εκδόθηκε χθες από το Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για την τηλεοπτική πειρατεία.

Ένας ημεδαπός κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 17.000 ευρώ, ενώ αποφασίστηκε η δήμευση του κατασχεθέντος εξοπλισμού που χρησιμοποιούσε για τη διάπραξη των παράνομων ενεργειών του. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως μεταπωλητής παράνομων πακέτων συνδρομητικής τηλεόρασης, συνδέθηκε με μία ευρύτερη πυραμιδική εγκληματική οργάνωση, η οποία αποκόμιζε παράνομα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και παράνομο πελατολόγιο χιλιάδων συνδρομητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ποινή που επιβλήθηκε χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης φανερώνουν το βάθος της παρανομίας. Ο εισαγγελέας, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, τόνισε ότι η έκταση και το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων του κατηγορούμενου ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με το παράνομο δίκτυο να αγγίζει χιλιάδες τελικούς χρήστες-πελάτες πειρατικών συνδέσεων, οι οποίοι αποκτούσαν παράνομα συνδρομές σε τηλεοπτικά συνδρομητικά πακέτα. Μπορεί φαινομενικά τα μηνιαία ποσά των 15 και 20 ευρώ που πλήρωναν περίπου για αυτές τις πειρατικές συνδρομές, να φαίνονται λίγα, αλλά αθροιστικά όταν το πελατολόγιο είναι χιλιάδες άτομα, τα νούμερα που μαζεύονταν είναι πολύ υψηλά. 

Η ακροαματική διαδικασία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, με πολλούς πολίτες και δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ να παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης. Η αίθουσα γέμισε με έκπληξη όταν αποκαλύφθηκαν τα οικονομικά στοιχεία, καθώς μέσω του δικτύου παράνομης συνδρομητικής τηλεόρασης ο καταδικασθείς φέρεται να είχε αποκομίσει παράνομα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Η πολυετής δράση του, όπως αποκαλύφθηκε, αφορούσε την παροχή πρόσβασης σε τηλεοπτικά κανάλια μέσω παράνομων συσκευών, που επέτρεπαν στους χρήστες να παρακάμπτουν τις επίσημες χρεώσεις και να αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα χωρίς την πληρωμή της νόμιμης συνδρομής.

Οι επιπτώσεις αυτής της υπόθεσης δεν σταματούν όμως, εδώ, αφού από τα ανακριτικά δεδομένα προέκυψαν οι χιλιάδες πελάτες του καταδικασθέντος, οι οποίοι τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, καθώς και την επιβολή προστίμων για τη συμμετοχή τους στο παράνομο δίκτυο. Να σημειωθεί ότι οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη σύλληψη και δίωξη τελικών χρηστών το προηγούμενο διάστημα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Η δικαστική απόφαση, με την αυστηρότητα της ποινής και τη σοβαρότητα των αποκαλύψεων, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς όσους ασχολούνται ή σκοπεύουν να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες συνδρομητικής πειρατείας. Πρόκειται για μια υπόθεση που θέτει νέα δεδομένα στο πεδίο της αντιμετώπισης της ψηφιακής εγκληματικότητας στη χώρα μας, με τις δικαστικές αρχές να εμφανίζονται ότι δεν θα επιδείξουν ανοχή για όσους επωφελούνται από παράνομες πρακτικές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαριές ποινές για την τηλεοπτική «πειρατεία» – Κάθειρξη 8 χρόνων σε μεταπωλητή"

Κιβωτός του Κόσμου: Κατέθεσε ο Πάνος Μουζουράκης ως μάρτυρας υπεράσπισης του πατρός Αντωνίου

Σε….άλλες  σκοπιμότητες αποδίδει την εμπλοκή του ιδρυτή της Κιβωτού στην υπόθεση για τις σωματικές βλάβες και απειλές σε βάρος ανηλίκων-φιλοξενούμενων στις δομές ο Πάνος Μουζουράκης, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου ιερέα.

«Όταν συνάντησα τον πατέρα Αντώνιο περνούσα κάποια σκοτάδια στη ζωή μου. Είχα χάσει την πίστη μου σε Θεό και ανθρώπους. Ο τρόπος που λειτούργησε μέσα μου ο λόγος του ήταν καθαρτικός. Ποτέ δεν ήταν πιεστικός. Όταν είχα πάει εγώ στην κατασκήνωση τα παιδιά έπαιζαν μπάσκετ. Δεν φανταζόμουν ότι θα παίρνει τέτοια αγάπη από τα παιδιά. Επειδή υπάρχουν διάφοροι χαρακτήρες ανθρώπων, αυτό που μου έκανε εντύπωση και με έπεισαν…ήταν τα βλέμματα αυτών των παιδιών προς τον πατέρα Αντώνιο. Έβλεπα 40 παιδιά μαζί κι ακόμα κι εκείνος που φυσιογνωμικά φαινόταν πιο ταραχοποιός, έπαιρνε από το χέρι και καθησύχαζε αλλά πιο φοβισμένα παιδάκια. Αυτό που έκανε δηλαδή ο πατέρας Αντώνιος ήταν συγκλονιστικό» ανέφερε, ενώ ακολούθησε η στιχομυθία:

«Συνήγορος υπεράσπισης: Μέχρι να γίνουν οι καταγγελίες είχατε ακούσει οτιδήποτε;

Μάρτυρας: Όχι δεν είχα ακούσει ποτέ τίποτα.

Υπεράσπιση: Αν υπήρχε λόγος να εμπιστευτείτε το παιδί σας σε μια δομή, θα το εμπιστευόσασταν στην Κιβωτό;

Μάρτυρας: Με κλειστά μάτια….».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Κατέθεσε ο Πάνος Μουζουράκης ως μάρτυρας υπεράσπισης του πατρός Αντωνίου"

Άλιμος: Συνελήφθη μαθητής και ο πατέρας του - Ο 14χρονος είχε κινητό, απείλησε καθηγήτρια πως «θα της σπάσει τα μούτρα»

Στην σύλληψη ενός ανηλίκου και του πατέρα του, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές το μεσημέρι της Πέμπτης μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε την Τετάρτη σε σχολείο στην περιοχή του Αλίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, όλα ξεκίνησαν όταν η καθηγήτρια έκανε παρατήρηση στον μαθητή για τη χρήση κινητού, πηγαίνοντάς τον στη διευθύντρια του σχολείου. Ο 14χρονος μαθητής της Β' γυμνασίου απάντησε «θα σου σπάσω τα μούτρα» και φεύγοντας από το γραφείο της διευθύντριας  έσπασε ένα αντικείμενο που βρήκε στον χώρο.

Στην συνέχεια υπεβλήθη μήνυση, με αποτέλεσμα ο ανήλικος μαθητής του γυμνασίου και ο πατέρας του να συλληφθούν για απειλή, φθορά και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, αντίστοιχα. Ο εισαγγελέας διέταξε να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Γονείς μαθητών πάντως, που επικοινώνησαν με το protothema.gr, είπαν ότι -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παιδιών τους- η καθηγήτρια μίλησε άσχημα στον μαθητή πριν εκείνος αντιδράσει, πράγματι, με τον τρόπο που η εκπαιδευτικός περιέγραψε στη συνέχεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άλιμος: Συνελήφθη μαθητής και ο πατέρας του - Ο 14χρονος είχε κινητό, απείλησε καθηγήτρια πως «θα της σπάσει τα μούτρα»"

Κλινικά σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της Μαρινέλλας – Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ νοσηλεύεται η Μαρινέλλα λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας, σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν του νοσοκομείου.

Παραμένει κλινικά σταθερή, με την κατάστασή της να είναι κρίσιμη.

Το ανακοινωθέν του ΥΓΕΙΑ για την Μαρινέλλα

Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη.

Οι θεράποντες ιατροί

Ηλίας Κ. Πολιτάκης

Ηλίας Ανδριανάκης

Κωνσταντίνος Σπέγγος

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλινικά σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση της Μαρινέλλας – Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν"

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παιδικό ποτηράκι που βγάζει χρώμα

Στην ανάκληση ενός παιδικού ποτηριού το οποίο διατίθεται μέσω του ίντερνετ προχώρησε ο ΕΦΕΤ καθώς βγάζει χρώμα.

Ο ΕΦΕΤ μετά από αναφορά καταναλωτή, έκανε έλεγχο σε παιδικό ποτήρι bamboo από την επιχείρηση ANKAR IKE, που εισάγεται από την Κίνα.

Το προϊόν πωλείται κυρίως μέσω του e-shop της επιχείρησης με τίτλο baby cloud. Το δείγμα εξετάστηκε από το Β’ Τμήμα της Β’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους όπου παρατηρήθηκε ότι έβγαζε χρώμα. 

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου του προϊόντος ανεξαρτήτως του χρώματος που φέρει το καπάκι και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παιδικό ποτηράκι που βγάζει χρώμα"

Σε αυτούς τους δρόμους της Αθήνας θα μπουν οι 1.000 νέες κάμερες – Με sms οι κλήσεις στους παραβάτες

Ένα νέο «έξυπνο» σύστημα παρακολούθησης των δρόμων της πρωτεύουσας, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, περιλαμβάνει την τοποθέτηση 1.000 νέων καμερών και την ψηφιακή επεξεργασία του υλικού για την επίδοση του προστίμου στους παραβάτες μέσω sms.

Το ψηφιακό αυτό σύστημα, που μελετάται από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ανιχνεύει μέσω των καμερών αυτών μια σειρά από παραβάσεις -και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα- που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου. Παράλληλα, θα μπορεί να ελέγχει αν ένα αυτοκίνητο που κυκλοφορεί πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις (όπως ενεργή ασφάλιση, η κάρτα ΚΤΕΟ και αν είναι πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας).

Το σύστημα των καμερών αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ενιαία καταγραφή των κλήσεων, το οποίο θα δέχεται επίσης πληροφορίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα) και επίσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Με όλες αυτές τις πληροφορίες, το λογισμικό θα ανιχνεύει τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου του οχήματος, προκειμένου να του αποστέλλεται το πρόστιμο είτε μέσω sms ή μηνύματος viber στο κινητό του τηλέφωνο, είτε μέσω της θυρίδας του πολίτη στον ιστότοπο gov.gr. Παράλληλα, στις σοβαρότερες παραβάσεις, θα μπορεί να γίνεται ψηφιακή αφαίρεση διπλώματος και απόδοση των πόντων στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ).

Το πλαίσιο του σχεδίου περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη φετινή 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, λέγοντας συγκεκριμένα ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλλει στην εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και πως «αν οι πολίτες αισθανθούν ότι μπαίνει τάξη τότε θα μειωθούν αισθητά και οι παραβατικές συμπεριφορές».

Η κυβέρνηση μελετά τη διαχείριση του συστήματος να έχει από κοινού ένας ιδιωτικός και ένας δημόσιος φορέας. Ο πρώτος θα έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση και συντήρηση των καμερών και την αποστολή των φωτογραφιών στις αρχές, ενώ ο δεύτερος θα έχει την εποπτεία την είσπραξη και εκκαθάριση των προστίμων.

Σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν οι νέες κάμερες

Μια σειρά από κυκλοφοριακές μελέτες έχουν εντοπίσει τα σημεία της Αττικής όπου σημειώνονται οι οδικές παραβάσεις, με βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμούς.

Κατά συνέπεια, η τοποθέτηση των νέων καμερών θα είναι στοχευμένη στα συγκεκριμένα σημεία, κυρίως στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας όπως οι Λεωφόροι Μεσογείων, Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Ποσειδώνος, Αθηνών, Αλίμου, Κηφισού, Αμαλίας, Συγγρού, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλίσσης Όλγας, Λαυρίου, Μαρκοπούλου, Κωνσταντινουπόλεως, Μαραθώνος, Πειραιώς, Κατεχάκη, Θηβών, Βουλιαγμένης και Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Θυμίζουμε ότι ο νέος Κ.Ο.Κ., που βρίσκεται υπό διαβούλευση, επίσης προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές σε όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη, με αποτέλεσμα να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τους άλλους χρήστες του δρόμου. Το ίδιο και αν δεν φορούν ζώνη ασφαλείας ή κράνος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε αυτούς τους δρόμους της Αθήνας θα μπουν οι 1.000 νέες κάμερες – Με sms οι κλήσεις στους παραβάτες"

Βόλος: Σχολικός φύλακας είχε φτιάξει... τη δική του γκαρσονιέρα σε προαύλιο σχολείου

Σε… γκαρσονιέρα και όχι απλώς για να… κοιμάται, φαίνεται ότι είχε μετατρέψει κοντέινερ σε σχολείο του Βόλου ένας σχολικός φύλακας!

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, κατά τη διάρκεια του ωραρίου του, αντί να επιτηρεί και να μεριμνά για τη διατήρηση της καλής κατάστασης του σχολικού συγκροτήματος, φαίνεται ότι είχε αλλού το νου του…

Φέρεται να προσέγγιζε νεαρές κοπέλες, με τις οποίες αρχικά έκανε βόλτες στη γειτονιά γύρω από το σχολείο, πριν καταλήξουν εντός του σχολικού προαυλίου, στο κοντέινερ, πίσω από την κλειστή πόρτα της οποίας, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι γινόταν.

Τη δράση του σχολικού φύλακα αποκάλυψαν γείτονες. Από την προσοχή τους δεν διέφυγε η περίεργη κινητικότητα στο κοντέινερ πρώην αίθουσα διδασκαλίας, γεγονός που κατήγγειλαν αρκετές φορές στην αστυνομία, μέχρι να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

Ηδη η υπόθεση είναι σε γνώση της διεύθυνσης του σχολείου, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και του Δήμου Βόλου, ενώ ο φάκελος βρίσκεται και στα χέρια της Εισαγγελίας Βόλου που ερευνά κάθε πτυχή.

Τον έπιασαν στα πράσα

Ηταν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, όταν περίοικοι του σχολικού συγκροτήματος, είδαν για μία ακόμη φορά τον σχολικό φύλακα να συνοδεύει μία νεαρή κοπέλα, ηλικίας περίπου 19 ετών, να ξεκλειδώνει την κεντρική είσοδο του σχολείου, να μπαίνουν μέσα και να χάνονται πίσω από την πόρτα της αίθουσας κοντέινερ.

Στη συνέχεια, κάλεσαν την αστυνομία και προχώρησαν σε καταγγελία. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, μετέβησαν στο σχολικό συγκρότημα, χτύπησαν την πόρτα της αίθουσας και τους άνοιξε ο φύλακας. Προχώρησαν σε εξακρίβωση στοιχείων και έφυγαν.

Περίοικοι που είναι και γονείς μαθητών, θορυβημένοι ενημέρωσαν για τα καθέκαστα τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος δεν είχε γνώση για το παραμικρό. Ο ίδιος ζήτησε αναφορά από την Αστυνομική Διεύθυνση και με τη σειρά του ενημέρωσε τον προϊστάμενό του, λαμβάνοντας εντολή να συντάξει αναφορά. Με βάση την αναφορά του διευθυντή συντάχθηκε έγγραφο προς τον Δήμο Βόλου, προκειμένου να ενημερωθεί και να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ερευνά την υπόθεση και η Εισαγγελία Βόλου.

Αποκαλύφθηκε… γκαρσονιέρα

Η υπόθεση δεν έμεινε εκεί. Εκπαιδευτικοί του σχολείου, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησαν σε αυτοψία στην αίθουσα κοντέινερ στην οποία βρέθηκαν από σνακ και φιάλες ποτών μέχρι και κρεβάτι με στρώμα!

Μπροστά στα μάτια τους αποκαλύφθηκαν όλα όσα γείτονες κατά καιρούς υποψιάζονταν βλέποντας τον σχολικό φύλακα να βολτάρει στη γειτονιά με νεαρές κοπέλες πριν κλειστεί μαζί τους μέσα στο κοντέινερ.

Το συγκεκριμένο κοντέινερ που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος χρησίμευε ως αίθουσα καλλιτεχνικών και αργότερα αποδόθηκε στους σχολικούς φύλακες και τις καθαρίστριες, μέχρι που την εποχή της πανδημίας είχε διαμορφωθεί ως αίθουσα Covid.

Εκτοτε δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά, τουλάχιστον επισήμως. Ο σχολικός φύλακας που είχε στη διάθεσή του τα κλειδιά από όλους τους χώρους, φαίνεται ότι μπαινόβγαινε ανενόχλητος σε αυτό... και όχι μόνος.

Προσπαθούσε να τους βάλει... στον ίσιο δρόμο

Γείτονες παρακολουθούσαν για αρκετό καιρό τη δραστηριότητα του σχολικού φύλακα, ο οποίος σύμφωνα με πηγές, όταν ρωτήθηκε για κάποιες νεαρές γυναικείες παρουσίες φέρεται να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για περιπτώσεις που είχαν μπλέξει με ναρκωτικά και ότι ο ίδιος προσπαθούσε να τους βάλει... στον ίσιο δρόμο.

Ολες οι πτυχές της υπόθεσης βρίσκονται στο μικροσκόπιο εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, ενώ εξελίξεις αναμένονται και από πλευράς Δήμου Βόλου, δεδομένου ότι οι σχολικές φύλακες ανήκουν στο προσωπικό του εκάστοτε δήμου.

Ταχυδρόμος/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Σχολικός φύλακας είχε φτιάξει... τη δική του γκαρσονιέρα σε προαύλιο σχολείου"

Ταχύπλοο με μετανάστες ακινητοποιήθηκε ανοιχτά του Αγαθονησίου – Διασώθηκαν 18 άτομα, συνελήφθη ο ανήλικος χειριστής

Για την ύπαρξη ενός ύποπτου ταχύπλοου σκάφους, το οποίο κινούνταν με ταχύτητα προς τις νοτιοανατολικές ακτές του Αγαθονησίου προερχόμενο από τις τουρκικές ακτές, ενημερώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/9) η Λιμενική Αρχή της Σάμου.

Αμέσως, στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ.), το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, όπου εντόπισε το ταχύπλοο να προσεγγίζει την ακτή. Στη θέα του περιπολικού, τρεις από τους αλλοδαπούς επιβαίνοντες πήδηξαν στη θάλασσα και βγήκαν στην ξηρά.

Στη συνέχεια, το περιπολικό του Λιμενικού προέβη στην ασφαλή ακινητοποίηση του ταχύπλοου και την περισυλλογή 16 αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Σάμου και στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου/ΤΔΜ προκειμένου να μεταφερθούν σε Κλειστή Δομή.

Σε περαιτέρω έλεγχο, εντοπίστηκαν στην ξηρά από στελέχη του Αστυνομικού Σταθμού Αγαθονησίου, οι τρεις αλλοδαποί που είχαν ήδη εξέλθει στην ακτή, ενώ ο ένας εξ αυτών, ηλικίας 17 ετών, αναγνωρίστηκε ως ο χειριστής της λέμβου και συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 83 του Ν.3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα» και του άρθρου 25 του Ν.5038/2023 «Διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών σε ελλαδικό χώρο». Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταχύπλοο με μετανάστες ακινητοποιήθηκε ανοιχτά του Αγαθονησίου – Διασώθηκαν 18 άτομα, συνελήφθη ο ανήλικος χειριστής"

Πύργος: ΡΟΜΑ «μπούκαραν» σε σχολείο για να βρουν μια μαθήτρια

Δεν έχουν… τελειωμό τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά, πάσης φύσεως -με ΡΟΜΑ- που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας. Από κλοπές και διαρρήξεις μέχρι… εισβολές και εκβιασμούς.

Ένα ακόμα έρχεται να προστεθεί και να αναστατώσει μαθητές και εκπαιδευτικούς, αφού ομάδα ΡΟΜΑ, «μπούκαρε» στο 4ο Γυμνάσιο του Πύργου, χθες το πρωί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα εν λόγω άτομα -που ήρθαν στην πόλη από την Αθήνα, πήγαν στο σχολικό συγκρότημα αναζητώντας μια κοπέλα που πίστευαν ότι βρίσκεται εκεί. Ζητούσαν από τους παρευρισκόμενους να τους πουν εάν η μαθήτρια είναι στο σχολείο ή όχι.

Μετα από ώρα κι αφού ήδη είχαν προκαλέσει ταραχή σε μαθητές και καθηγητές οι ΡΟΜΑ, πείστηκαν ότι η κοπέλα δεν ήταν εκεί και αποχώρησαν.

Στο σχολείο έφθασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ πραγματοποίησαν και τακτικές περιπολίες μέχρι το τέλος του σχολικού ωραρίου. Πάντως, μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό το για ποιο λόγο τα συγκεκριμένα άτομα αναζητούσαν την νεαρή, ποιος ήταν ο σκοπός τους και τι σχέση είχαν μεταξύ τους.

Όπως και να έχει, πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό που μόνο φόβο και προβληματισμό προκαλεί τόσο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όσο και στους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

patrisnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύργος: ΡΟΜΑ «μπούκαραν» σε σχολείο για να βρουν μια μαθήτρια"

ΥΠΕΘΟ: Απαλλαγή των μικρών σκαφών αναψυχής από φόρο πλοίων και φόρο πολυτελείας

Διατάξεις που αφορούν στην φορολόγηση των μικρών σκαφών αναψυχής β΄ κατηγορίας περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».

Με την τροπολογία αυτή, πλέον τα σκάφη αναψυχής β΄ κατηγορίας κάτω των 7 μέτρων απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο πλοίων καθώς και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πλοίων έχει αναδρομικό χαρακτήρα, επομένως οι κάτοχοι σκαφών β΄ κατηγορίας μέχρι 7 μέτρα δεν θα καταβάλλουν φόρο για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 και όσοι έχουν ήδη καταβάλλει (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) δικαιούνται επιστροφή φόρου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΘΟ: Απαλλαγή των μικρών σκαφών αναψυχής από φόρο πλοίων και φόρο πολυτελείας "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news