facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Ουκρανία: Ανατριχιάζει η περιγραφή Ρώσου στρατιώτη στη μητέρα του για βασανιστήρια σε αιχμαλώτους

Έναν σοκαριστικό τηλεφωνικό διάλογο Ρώσου στρατιώτη με τη μητέρα του, στη διάρκεια του οποίου περιγράφει τον ενθουσιασμό του για τον βασανισμό και την εκτέλεση Ουκρανών, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, πως απολαμβάνει να ακρωτηριάζει ανθρώπους, έφερε στη δημοσιότητα ο ουκρανικός στρατός.

Οι ατάκες που χρησιμοποιεί, αποτυπώνουν το μέγεθος των βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλουν οι Ρώσοι του αιχμαλώτους στην Ουκρανία, ενώ τις έχει ανεβάσει στο λογαριασμό του στο Twitter ο δημοσιογράφος και αναλυτής Sergej Sumlenny, με την ανάλογη μετάφραση στα αγγλικά.

Ο ανατριχιαστικός διάλογος Ρώσου στρατιώτη με τη μητέρα του

Κονσταντίν (στρατιώτης): Έγινε μπροστά στα μάτια μου. Συμμετείχα κι εγώ μέρος σε αυτό. Αξιωματικοί της FSB βασάνιζαν αιχμαλώτους πολέμου. Ξέρεις τι είναι το μικρό τριαντάφυλλο;
Μητέρα Τατιάνα: Όχι.
Στρατιώτης: Μπορείς να φυτέψεις 21 τριαντάφυλλα στο σώμα ενός άνδρα. 20 δάχτυλα και 1 πέος, συγγνώμη.
Μητέρα: Εντάξει.
Στρατιώτης: Έχεις δει ένα τριαντάφυλλο να ανοίγει;
Μητέρα: Ναι.
Στρατιώτης: Είναι το ίδιο. Κάποιος κόβει το δέρμα και βγαίνει έξω η σάρκα, όλα τα δάχτυλα. Και αργότερα το κάνεις και εκεί (στο πέος). Αυτό ονομάζεται 21 τριαντάφυλλα στο σώμα ενός άνδρα. Να σου πως κι άλλα βασανιστήρια που έχω δει;
Μητέρα: Γιατί λες ότι συμμετείχες σε αυτό; Υπήρχαν άνθρωποι της FSB που βασάνιζαν αιχμαλώτους;
Στρατιώτης: Συλλάβαμε αιχμαλώτους πολέμου, τους μεταφέραμε…
Μητέρα: Μάλιστα.
Στρατιώτης: Περιμέναμε τους διοικητές στα κελιά βασανιστηρίων και κρατούσαμε αιχμαλώτους πολέμου, τους χτυπούσαμε με βία, τους σπάσαμε τα πόδια για να μην μπορούν να δραπετεύσουν. Είναι ανίκανοι να κουνηθούν. “Δεν με νοιάζει”, μου λέει, αλλά γιατί φοβάσαι αφού δεν σε νοιάζει; “Δεν φοβάμαι!” Και γιατί κλαις; Δεν μιλάει άλλο. Μου αρέσει να βιάζω το ηθικό τους, με μόνο δυο λέξεις.
Μητέρα: Σου αρέσει;
Στρατιώτης: Ναι.

Και ο διάλογος συνεχίζεται, ακόμα πιο ανατριχιαστικός…

Μητέρα: Σου είπα όλη την ώρα, προσπαθώ να ελέγχω τον εαυτό μου. Αν ήμουν εκεί (στην Ουκρανία), θα το απολάμβανα κι εγώ. Μοιάζουμε τόσο πολύ, εσύ κι εγώ.

Ο στρατιώτης συνεχίζει να εκφράζει πολλές προσβολές και άσχημες εκφράσεις, περιγράφει το μίσος του για τους Ουκρανούς…

Μητέρα: Δεν ξέρω τι να πω… Γιατί προσπαθούν να αντισταθούν; Δεν καταλαβαίνουν ότι έχει τελειώσει;
Στρατιώτης: Δεν καταλαβαίνεις πως δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει; Δεν παίρνουν από λόγια με τίποτα. Ο επικεφαλής του θαλάμου βασανιστηρίων είπε ότι πιάσαμε έναν πολίτη. Ένας ηλικιωμένος πολίτης που είχε όλες τις φωτογραφίες από τις τοποθεσίες των στρατευμάτων μας στο τηλέφωνό του.
Μητέρα: Τέτοια αποβράσματα…

Στρατιώτης:Χαλαρώναμε και μας έφεραν έναν αιχμάλωτο πολέμου, ο οποίος μας λέει: “Θα πάρουν 2 ζωές σας για τη δική μου. Δεν με νοιάζει ο θάνατος, πεθαίνω για το σωστό σκοπό”. Χτυπήσαμε τον γέρο μέχρι θανάτου, μόνο με γκλομπ. Μέχρι θανάτου. Μπορείς να το φανταστείς; Πόσες φορές, πόση ώρα πρέπει να πάρει να σκοτώσεις κάποιον μόνο με ένα γκλομπ; Συνήθως χρησιμοποιείται για την πειθαρχία των νεοσύλλεκτων. Έτσι βασανίζει η FSB εδώ.

Και συνεχίζει ο στρατιώτης: Υπάρχει ένα άλλο είδος βασανιστηρίων, έχω ξεχάσει το όνομά του… Βάζει κάποιος έναν σωλήνα στον πρωκτό ενός ατόμου και περνάει ένα αγκαθωτό σύρμα μέσα από αυτόν…
Μητέρα: Γαμώτο!
Στρατιώτης: Δεν λυπάμαι καθόλου. Έχω σκοτώσει πάνω από 20 άτομα, είμαι ήδη ήρεμος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Ανατριχιάζει η περιγραφή Ρώσου στρατιώτη στη μητέρα του για βασανιστήρια σε αιχμαλώτους "

Χειροπέδες σε γιατρό για ναρκωτικές ουσίες – Τι βρέθηκε στα δυο ιατρεία της

Μια γιατρός συνελήφθη από τις αρχές καθώς μετά από έρευνες στα δυο ιατρεία της βρέθηκαν 92 συσκευασίες διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα οποία είχαν αφαιρεθεί και τα δύο μέρη της ταινίας γνησιότητας του Ε.Ο.Φ.

Οι έρευνες στα ιατρεία της γιατρού έγιναν στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων και έκδοση ψευδών ιατρικών γνωματεύσεων.

Εις βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη κατοχή ναρκωτικών σκευασμάτων κατά παράβαση της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ διερευνάται εάν τα κατασχεθέντα σκευάσματα είναι προϊόντα παράνομης ψευδούς συνταγογράφησης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χειροπέδες σε γιατρό για ναρκωτικές ουσίες – Τι βρέθηκε στα δυο ιατρεία της"

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε τρία στάδια η απορρόφηση του 80% των επιβαρύνσεων - Πόσο θα ωφεληθούν τα νοικοκυριά

«Ανακούφιση» σε δόσεις προβλέπεται ουσιαστικά για τα νοικοκυριά που έχουν κληθεί το προηγούμενο διάστημα να σηκώσουν το δυσβάσταχτο βάρος της ενεργειακής ακρίβειας, μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, που θα εξειδικευθούν το πρωί της Παρασκευής από τους αρμόδιους υπυργούς.

Οι καταναλωτές παρακολούθησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγεί το κυβερνητικό οργανόγραμμα για την σταδιακή άρση της επιβάρυνσης που επήλθε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ την κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με βάση, λοιπόν, τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το κράτος θα απορροφήσει μία επιβάρυνση ύψους 70%-80% για τους λογαριασμούς ρεύματος από τον Δεκέμβριο του 2021 και σε χρονικό ορίζοντα μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Κατά την πρώτη φάση του κυβερνητικου σχεδιασμού, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022, θα επιστραφεί από το κράτος το 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιστροφή θα γίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, κατά τον μήνα Μάιο που ήδη διανύουμε και για τον προσεχή Ιούνιο, θα επιστραφεί το επιπλέον ποσό της επιβάρυνσης στο 50%.

Τέλος, η τρίτη φάση και καθώς θα «ξεδιπλώνονται» οι κυβερνητικές παρεμβάσεις τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική τιμή του ρεύματος, ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να απορροφηθεί έως και το 80% των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν.

Πώς θα γίνει η επιστροφή χρημάτων στην πράξη - Η πρώτη φάση από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Απρίλιο 2022

Στο πλαίσιο του νέου πλέγματος μέτρων, το κράτος θα επιστρέψει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022. Το «ταβάνι» της έκτακτης αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Στην πράξη, αν ένας καταναλωτής έχει πληρώσει για ρήτρα αναπροσαρμογής μέσα στο εξάμηνο αυτό ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 1.200 ευρώ και για το ίδιο διάστημα έχει λάβει επιδότηση από το κράτος 350 ευρώ, έχει συνολικά επιβαρυνθεί με 850 ευρώ. Τότε, το ποσό που θα πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, θα είναι ύψους 510 ευρώ. Στην περίπτωση που μετά την αφαίρεση της επιδότησης προκύψει επιβάρυνση της τάξης των 1.000 ευρώ, τότε θα του επιστραφεί το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό των 600 ευρώ.

Αντίστοιχα, για επιβάρυνση 1.500 ευρώ και αφού αφαιρεθεί η επιδότηση (σ.σ. που «έτρεχε» από την κυβέρνηση για περίπου 4,2 εκατ. παροχές σε κύριες κατοικίες), το 60% αντιστοιχεί σε 900 ευρώ, ωστόσο το ποσό που πιστωθεί στον πολίτη θα είναι και πάλι 600 ευρώ.

Καταναλωτής, δε, με συνολική επιβάρυνση 250 ευρώ, θα λάβει πίσω τα 150.

Η δεύτερη φάση, Μάιος-Ιούνιος 2022

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Επιπρόσθετα, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Έτσι, για ένα ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής της τάξης των 100 ευρώ για κάθε μήνα -αφού αφαιρεθεί και πάλι το ποσό της επιδότησης- θα επιστραφεί στον καταναλωτή ποσό 100 ευρώ -ήτοι, το μισό των 200 ευρώ. Άγνωστο είναι ακόμη το κέρδος που ενδεχομένως θα προκύψει στις τσέπες των καταναλωτών από τη φορολόγηση 90% των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επ' αυτού αναμένεται το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

Η τρίτη φάση, από τον Ιούλιο 2022 έως τον Ιούνιο 2023

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα, με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος. Στόχος είναι να απορροφηθεί σε ποσοστό έως και 80% το επιπλέον κόστος της ενέργειας.

Έτσι, οι λογαριασμοί θα μειωθούν σημαντικά, επιστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό εκεί που βρίσκονταν προ κρίσης και με την επιβάρυνση των νοικοκυριών να φτάνει, τελικά, μόλις στο 20%.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει την Παρασκευή, στις 08:30 το πρωί, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε τρία στάδια η απορρόφηση του 80% των επιβαρύνσεων - Πόσο θα ωφεληθούν τα νοικοκυριά"

Αλλαγή σελίδας: Πινακίδα στα ρωσικά με το όνομα της Μαριούπολης (φωτό)

Σε ακόμη μια κίνηση, που ωστόσο ακολούθησε των δεσμεύσεων ασφαλείας του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο διέταξε την τοποθέτηση πινακίδας στη Μαριούπολη γραμμένη στα ρωσικά.

Το ουκρανικό πρακτορείο Nexta παρουσιάζει την εικόνα της πινακίδας.

pronews 

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλλαγή σελίδας: Πινακίδα στα ρωσικά με το όνομα της Μαριούπολης (φωτό)"

Πρόεδρος ΕΣΡ κατά Βελόπουλου για τις διαφημίσεις με τα μαντζούνια που «σκοτώνουν» τον κορωνοϊό

Κόντρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχαν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιος Κουτρουμάνος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος για τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η ανεξάρτητη αρχή σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την προβολή επικίνδυνων προϊόντων που δήθεν προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

Ο κ. Βελόπουλος παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου συζητείται η έκθεση πεπραγμένων του ΕΣΡ επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Κουτρουμάνο χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων παράνομα και σκανδαλώδη τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η αρχή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν κατατεθεί αγωγές προς το ΕΣΡ.

Απαντώντας στην συνέχεια ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχης χαρακτήρισε «ενδικοφανείς αρλούμπες» τις αγωγές κατά του ΕΣΡ και πρόσθεσε ότι ένα από τα πρόστιμα που επέβαλε η αρχή αφορούσε την διαφήμιση σκευάσματος το οποίο δήθεν περιέχει μυστικά βότανα από ιθαγενείς της Αυστραλίας και προστατεύει από τον κορωνοϊό και κάθε άλλο ιό.

«Όσον αφορά τα πρόστιμα. Το ζήτημα που ετέθη. Μια γενική διατύπωση που μπορώ να κάνω και νομίζω αποδίδει γενική λογική είναι ότι όποιος απεχθάνεται τα πρόστιμα αποφεύγει τα αδικήματα. Το να μιλά κανείς για πρόστιμα και να αποφεύγει να αναφερθεί σε αδικήματα είναι προφανές ότι μετέρχεται συλλογισμούς ανεπαρκείς και ατελείς» ανεφερε αρχικά ο κ. Κουτρουμάνος για να προσθέσει: «Επειδή έγινε λόγος και μάλιστα έντονος για πρόστιμα θα μου επιτρέψετε να αναγνώσω από μια από τις αποφάσεις που υποτίθεται είναι άδικες και σκανδαλώδεις μικρά αποσπάσματα».

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συνέχισε μεταφέροντας φράσεις των διαφημίσεων με τα μαντζούνια που υποτίθεται ότι εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό: «Αυτό επαναλαμβάνω θα λύσει το πρόβλημά σας. Ούτε ιός γρίπης, ούτε Η1Ν1 ή κορωνοϊός. Λίγο στα χέρι σας και δεν θα κολλάτε τίποτα. Αυτό είναι άλλο πράγμα. Το χρησιμοποιούν στην Αυστραλία οι άνθρωποι. Το βρήκαν από τους ιθαγενείς και έχει μέσα δύο βότανα που ούτε τα φαντάζεστε. Και στα παιδάκια λίγο το πρωί στα χεράκια τους και να πάνε στο σχολείο. Ακόμα και αν ακουμπήσουν τον ιό δεν παθαίνουν τίποτα. Τους αποφεύγουμε τους κορωνοϊούς με αυτό εδώ. Τρεις φορές την ημέρα. Ούτε κορωνοϊό ούτε κορονοκόρη ούτε τίποτα»

«Αυτό προβλήθηκε σε πολλούς σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας και θεωρήθηκε ότι συνιστά κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Δεν έχουν όλοι οι πολίτες την ίδια νηφαλιότητα ώστε να κατανοήσουν ότι δεν προστατεύονται αν νίψουν τα χέρια τους με αυτό το προϊόν. Επιβλήθηκε πρόστιμο γι αυτό – και για άλλα παρόμοια – και θεωρήθηκε ότι προσβάλει και συκοφαντεί τον παρουσιαστή του καναλιού. Το ΕΣΡ δεν τιμωρεί τον παρουσιαστή αλλά κανάλια και ραδιόφωνα» είπε ο κ. Κουτρουμάνος.

Τέλος ο πρόεδρος του ΕΣΡ σημείωσε: «Έγινε μήνυση και αγωγές που μας επιδόθηκαν και αναφέρουν ότι το ΕΣΡ οφείλει 4,5 εκατ. ευρώ αποζημίωση και νομιμοτόκως. Δεν μπορώ να σχολιάσω περισσότερο παρά μόνο να χαρακτηρίσω την αστική πλευρά των απόψεων αυτών ως ενδικοφανείς αρλούμπες και θα κριθούν εκεί που εκκρεμούν».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόεδρος ΕΣΡ κατά Βελόπουλου για τις διαφημίσεις με τα μαντζούνια που «σκοτώνουν» τον κορωνοϊό "

Δένδιας: Κοινή θέση Ελλάδας – Ισπανίας για τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο επισημάνθηκε από τον Νίκο Δένδια στον Ισπανό ομόλογό του, κατά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη – Κοινή καταδίκη για την ρωσική επιθετικότητα – Υπεγράφησαν μνημόνια κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις και για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Η ρωσική επιθετικότητα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ο ρεβιζιονισμός είναι μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ειρήνη και τάξη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός ή να ενθαρρύνεται, από όπου κι αν προέρχεται, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José Manuel Albares), μετά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας, όπως ανέφερε, ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για την πρόσφατη άνευ προηγουμένου αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και τόνισε ότι μια τέτοια προκλητική συμπεριφορά δεν αντιβαίνει μόνο στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά υπονομεύει επίσης τη συνοχή της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν εκ νέου κάθε πράξη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Τέτοιες ενέργειες χρειάζονται μια ισχυρή απάντηση και ενιαία απάντηση, τόνισε ο Νίκος Δένδιας και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία, μαζί με τους εταίρους της ΕΕ και τις χώρες με όμοιες απόψεις, έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία και έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη Ρωσία. «Καλούμε τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ευθυγραμμιστεί, να κάνουν ακριβώς το ίδιο» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μετά τη συζήτηση για την Ουκρανία, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έδωσαν έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ξεκινώντας από τη διμερή συνεργασία. Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας διαπίστωσε πως έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πως υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στην οικονομική τους συνεργασία. Η Ισπανία είναι από τους σημαντικότερους αγοραστές ελληνικών προϊόντων στην Ευρωζώνη, αλλά και η Ισπανία είναι ένας πολύ σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα, ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην προσήλωση των δύο χωρών, των κρατών-μελών της ΕΕ και της ΕΕ στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. «Δεσμευόμαστε να τηρούμε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία είναι μέρη της όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία υπογραμμίζει συγκεκριμένα ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, κάτι που είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Ισπανία» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Εξίσου, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε πως οι δύο χώρες είναι ισχυροί εταίροι στην UNESCO, ειδικά όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά.

Άλλοι τομείς της διμερούς συνεργασίας περιλαμβάνουν οι επαφές μεταξύ των δύο λαών, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, συζήτησαν για την επέκταση της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Περαιτέρω, επί τάπητος τέθηκε και η συνεργασία των δύο χωρών στην ΕΕ, ενόψει και της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το επόμενο έτος, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε φόρουμ των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9), με τον Νίκο Δένδια να το χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό και να συμφωνεί με τη βούληση της Ισπανίας να ενισχυθεί.

Εν συνεχεία, συζήτησαν για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, με τον υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί ενωμένη ενάντια στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών.

Ακόμα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο, οι Νίκος Δένδιας και Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες μίλησαν για την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της ενότητας του, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας.

Επιπροσθέτως, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον υπογραφή των μνημονίων κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις και για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης. «Χαίρομαι επίσης που σήμερα κάναμε συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών» ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα δώσει ώθηση για την ανάπτυξη ισχυρότερων και βαθύτερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων νέων ευκαιριών για περισσότερη συνεργασία σε διεθνή φόρουμ. Ειδική αναφορά έκανε στη διμερή συνεργασία στον ΟΗΕ, αναφέροντας πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν αμοιβαία τις υποψηφιότητές τους για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ισπανία, μετά την επίσκεψή του στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2020, ενώ έπεται της επίσκεψης του Ισπανού ομολόγου του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2021.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Κοινή θέση Ελλάδας – Ισπανίας για τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες "

Νέες προκλήσεις από Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έχει ευθύνη για τους θανάτους μεταναστών στη θάλασσα

Ευκαιρία να επιτεθεί ξανά στην Ελλάδα, με αφορμή δηλώσεις του για τη Frontex, μετά τη συνάντησή του με τον τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, βρήκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πληροφορίες και έγγραφα από την Τουρκία για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex για το 2020. «Ένας μέρος αυτού του προϋπολογισμού χρησιμοποιήθηκε για τις απωθήσεις μεταναστών», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Και συνέχισε, εκτοξεύοντας «βέλη» για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η Frontex συμμετείχε σε απάνθρωπες πρακτικές. Η μη έγκριση του προϋπολογισμού ή η αποχώρηση του Εκτελεστικού Διευθυντή από τη θέση του, δεν αθωώνει τη Frontex. Έπειτα από αυτές τις απωθήσεις, αποκαλύφθηκαν θάνατοι. Άνθρωποι πέθαναν στη θάλασσα γιατί τα φουσκωτά τους τρυπήθηκαν στη μέση της θάλασσας. Ευθύνη σε αυτό έχει και η Ελλάδα. Η Ελλάδα ευθύνεται και για τους θανάτους, ενώ από τη στιγμή που αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια τους, η Frontex και συνεπώς η ΕΕ έχουν επίσης ευθύνη. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα δικαστήρια είναι ειλικρινή, είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί τους κάθε είδους πληροφορίες και έγγραφα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες προκλήσεις από Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έχει ευθύνη για τους θανάτους μεταναστών στη θάλασσα"

Μητσοτάκης για το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία»: Γίνεται επιτέλους πράξη

«Ένα αίτημα του αναπηρικού κινήματος, ειδικά των ανθρώπων που πάσχουν από βαριά αναπηρία, γίνεται επιτέλους πράξη», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για 'Ατομα με Αναπηρία», στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, τους χρυσούς παραολυμπιονίκες στο μπότσια, Γρηγόρη Πολυχρονίδη και Άννα Ντέντα και τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Περιστερίου και δημοτικό σύμβουλο, Μπάμπη Δούναβη.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα, που για πρώτη φορά θεσμοθετείται και υλοποιείται στην Ελλάδα, τόνισε: «Θυμάμαι τις πρώτες μας συζητήσεις με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο για το ζήτημα του Προσωπικού Βοηθού, και με είχε ευαισθητοποιήσει τότε στην ανάγκη να υπάρχει μία ουσιαστική κρατική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί αυτή η εκκρεμότητα και να μπορείτε να έχετε μία υποστήριξη χρηματοδοτούμενη από το κράτος, που να σας επιτρέψει να καλύπτετε τις βασικές σας ανάγκες, να είστε αυτόνομοι και δημιουργικοί. Kαι είστε όλοι σας πολύ δημιουργικοί άνθρωποι και έχετε αποδείξει ότι μπορείτε να ξεπερνάτε και τα πιο δύσκολα εμπόδια, που σε εμάς μπορεί να φαίνονται αξεπέραστα».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση αυτού του θεσμού, σε πρώτη φάση πιλοτικά από την Αττική, αλλά με γρήγορη επέκταση σε τέσσερις ακόμα Περιφέρειες της χώρας.

«Είναι μία πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται, όχι μόνο από το ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το τονίζω αυτό, επειδή ακούμε πολύ συχνά μία κριτική ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά μόνον κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, λίγους εν πάση περιπτώσει. Εσείς είστε η καλύτερη απόδειξη ότι αφορά όλους τους συμπολίτες μας, ειδικά αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Και πιστεύω ότι έχουμε επίσης οργανώσει μία διαδικασία η οποία είναι γρήγορη, είναι διαφανής, είναι μία διαδικασία που θα γίνονται οι επισκέψεις στο σπίτι σας και όχι αλλού, και θα περιμένω με πολύ μεγάλη χαρά, όταν με το καλό οι πρώτοι Προσωπικοί Βοηθοί πιάσουν δουλειά, να μπορείτε να μας μεταφέρετε και τις δικές σας εμπειρίες και να δούμε πώς, προχωρώντας προς τα εμπρός, μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο αυτόν τον σημαντικό θεσμό», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης, πως ο Προσωπικός Βοηθός, είναι μία μόνο πτυχή μίας ολοκληρωμένης πολιτικής που έχει η κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρία.

«Τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές, είναι μια οριζόντια δράση την οποία αναπτύσσουμε εδώ στη γραμματεία της Κυβέρνησης υπό τον υπουργό Επικρατείας, τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος συντονίζει όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Αλλά να ευχαριστήσω και την υπουργό, διότι έβαλε πολλή ενέργεια και προσπάθεια στην υλοποίηση αυτού του θεσμού και πάμε για περισσότερα», υπογράμμισε.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, γιατί γίνεται γενικότερα ένα πρώτο βήμα για την ανεξάρτητη διαβίωση», επεσήμανε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σημειώνοντας ότι «ο Προσωπικός Βοηθός αποτελεί τον πρώτο, έναν από τους βασικούς πυλώνες για να μπορέσει ο ανάπηρος να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχει χτίσει η κοινωνία προς αυτόν και να έχει μία ζωή όπως την ονειρεύεται, όπως τη θέλει, με τις δικές του επιλογές, με τις δικές του επιθυμίες και με τις δικές του ανάγκες να εκπληρώνονται. Όπως κάνει ο κάθε πολίτης σε μια δημοκρατική χώρα».

Ο κ. Κυμπουρόπουλος συμπλήρωσε ότι από προηγούμενες κυβερνήσεις δίνονταν μόνο υποσχέσεις που δεν γίνονταν πράξη. «Υπήρχαν λόγια, λόγια, λόγια. Ότι 'θα γίνει', 'ναι, το θέλουμε', 'ναι, θα το κάνουμε' αλλά όταν έρχονταν οι κυβερνήσεις το 'θα' δεν γινόταν ποτέ πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω το μεγαλύτερο εμπόδιο, το οποίο ξεπερνάμε όμως, γιατί νομίζω ότι έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας, πολλές φορές είναι στα μυαλά των ανθρώπων. Είναι στα στερεότυπα, στη νοοτροπία όπως είπες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Αυτό αλλάζει. Και αλλάζει και από τα νέα παιδιά», σημείωσε.

Έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του και το μόλις λίγων μηνών παιδί του, ο χρυσός παραολυμπιονίκης, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, μίλησε για το «όνειρο» που έγινε πραγματικότητα. «Ως πρόεδρος των παραολυμπιονικών, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι και σαν παραολυμπιονίκες και σαν αθλητές με βαριές αναπηρίες, έχουμε μεγάλη ανάγκη τον Προσωπικό Βοηθό, ο οποίος θα μπορέσει ουσιαστικά να μας απογειώσει ακόμα περισσότερο. Και έχουμε τώρα και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, στους οποίους, κάποιοι αθλητές, αν έχουμε έναν Προσωπικό Βοηθό, θα έχουμε φτερά να αγωνιστούμε ακόμα καλύτερα, και είναι άμεση ανάγκη βέβαια», σημείωσε.

«Για εμένα ειλικρινά, ο Προσωπικός Βοηθός σαν θεσμός, ισοδυναμεί με την ίδια τη ζωή. Ένας άνθρωπος που έχει αναπηρία, όταν μπορέσει και υπάρχει η ανάγκη να γίνει χρήση του Προσωπικού Βοηθού, είναι για εκείνον πραγματικά το μονοπάτι, ο δρόμος που θα μπορέσει να τον εντάξει στο κοινωνικό σύνολο», είπε ο υπεύθυνος του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Περιστερίου και δημοτικός σύμβουλος, Μπάμπης Δούναβης, που δίνει τη δική του μάχη για να βοηθήσει ΑμεΑ στον δήμο του.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προοπτικές περαιτέρω αξιοποίησης του προγράμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι όπου υπάρχουν δυσκολίες αυτές θα αντιμετωπιστούν. «Πιστεύω ότι η συζήτηση αυτή και οι δικές σας προσωπικές ιστορίες και η προβολή τους, έχουν και μια παιδευτική διάσταση, διότι μας επιτρέπουν να βάζουμε τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε στη σωστή τους διάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε την κορυφή, η οποία μας δίνει την κατεύθυνση. Και είναι μία κατεύθυνση η οποία είναι συμπεριληπτικότητας, διαφορετικότητας», υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, διαβεβαιώνοντας και αυτή από την πλευρά της, ότι τυχόν προβλήματα που θα εντοπιστούν στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος, θα διορθωθούν.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο θεσμός του «Προσωπικού Βοηθού» γίνεται πράξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και στην πιλοτική του φάση θα συμπεριλάβει 2.000 άτομα, ηλικίας 16 έως 65 ετών, δίχως να περιορίζεται σε περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας, αλλά καλύπτοντας επίσης τη νοητική, την αναπτυξιακή, την ψυχική και αισθητηριακή.

Πρόκειται για παρέμβαση που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και των δράσεων για την ισότητα, με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη και βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με αναπηρία.

Στην πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής, θα συμμετάσχουν 1.000 άτομα από την Αττική. Στη δεύτερη φάση, από τον Ιανουάριο του 2023, θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024, η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς, με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα αξιολογηθούν από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές, που θα αποτελούνται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και ψυχολόγο. Η αξιολόγηση θα λαμβάνει χώρα στο σπίτι του ενδιαφερόμενου, σε ημέρα και ώρα που θα επιλέξει ο ίδιος, ενώ θα μπορεί να διαλέξει και τον Προσωπικό Βοηθό της αρεσκείας του. Παράλληλα, δημιουργείται Μητρώο Προσωπικών Βοηθών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γεγονός που συνέβαλε την ταχύτατη ενεργοποίησή του με πόρους ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για την μετέπειτα πανελλαδική εφαρμογή έχουν εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ 320 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος, σχεδιάστηκε μετά από εκτενή και εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΣΑμεΑ.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης για το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία»: Γίνεται επιτέλους πράξη"

Εύοσμος: Ροτβάιλερ κατασπάραξαν σκύλο και 17 κότες - «Μιλάμε για μακελειό» λέει ο ιδιοκτήτης του σκύλου

Ένα σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη όταν τέσσερα ροτβάιλερ επιτέθηκαν και κατασπάραξαν σκύλο που βρισκόταν μέσα στον αύλειο χώρο της επιχείρησης του ιδιοκτήτη του.

Όπως περιγράφει στο protothema.gr o ιδιοκτήτης του άτυχου σκύλου, Κωνσταντίνος Σαλαμπάσης, η «φονική» αγέλη των ροτβάιλερ που είναι ιδιοκτησίας επιχειρηματία της περιοχής, μπήκε στην αυλή της επιχείρησής του και επιτέθηκαν άγρια στον σκύλο του, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να υποκύψει στα βαριά του τραύματα και να πεθάνει.

«Στις 6.30 το πρωί της Τρίτης, τα τέσσερα σκυλιά ροτβάιλερ εισέβαλαν στο επαγγελματικό μου χώρο και επιτέθηκαν στον σκύλο μου με αποτέλεσμα να τον κατασπαράξουν, να τον τραυματίσουν σοβαρά και μετά από κάποιες ώρες να πεθάνει», περιγράφει στο protothema.gr ο κ. Σαλαμπάσης. «Το πήγαμε άμεσα στο κτηνιατρείο, όμως δεν καταφέραμε να το σώσουμε», τονίζει.

ΣΚΥΛΟΣ1

«Τα συγκεκριμένα σκυλιά βρίσκονται στον χώρο γειτονικής επιχείρησης και ο ιδιοκτήτης τους τα έχει για να προστατεύουν την περιουσία του. Πολλές φορές τα αφήνει ελεύθερα με αποτέλεσμα να βγαίνουν, να πηγαίνουν σε άλλες αυλές και στον δρόμο της περιοχής. Συγκεκριμένα εχθές, εισέβαλαν σε έναν άλλον χώρο και κατασπάραξαν 17 κότες. Μιλάμε για μακελειό. Στο παρελθόν έχουν επιχειρήσει να επιτεθούν σε εργαζόμενους της επιχείρησής μου», προσθέτει.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα ροτβάιλερ είχαν προσπαθήσει και άλλες φορές στο παρελθόν να επιτεθούν στο σκυλί που είχε υιοθετήσει και φρόντιζε τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς είχαν εισβάλει τουλάχιστον τρεις φορές ακόμα στην επιχείρησή του, όμως τότε τα είχαν αποτρέψει. Όπως λέει ο κ. Σαλαμπάσης, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερώσει τον ιδιοκτήτη τους, εκείνος αδιαφόρησε και δεν έκανε τίποτα.

ΣΚΥΛΟΣ

«Ανησυχώ και πολύ φοβάμαι ότι κάποια στιγμή υπάρχει κίνδυνος να επιτεθούν σε ανυποψίαστους ανθρώπους. Παλαιότερα είχε σημειωθεί επίθεση σε υπάλληλό μου και είχαμε καταλήξει στο αστυνομικό τμήμα καθώς είχε τραυματιστεί. Είχε έρθει η αστυνομία, ωστόσο συμφωνήσαμε να μην καταθέσουμε μήνυση με γνώμονα ότι θα προσέχει και ότι τα σκυλιά θα φυλάσσονται σε κάποιον άλλον χώρο που δεν θα κινδυνεύουμε. Ωστόσο, δεν άλλαξε τίποτα», τονίζει.

Ο κ. Σαλαμπάσης προχώρησε σε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου Κορδελιού και αναμένεται να σχηματιστεί δικογραφία.

ΣΚΥΛΟΣ9

Καταγγελίες στην Φιλοζωική Ευόσμου

Καταγγελίες για τα περιστατικά με τις επιθέσεις των συγκεκριμένων ροτβάιλερ έχει δεχθεί και η Φιλοζωική Ευόσμου η οποία, ουκ ολίγες φορές έχει ενημερώσει τον ιδιοκτήτη τους. «Έχουμε κάνει τρεις φορές σύσταση στον ιδιοκτήτη. Από το πρωί έως το απόγευμα η πόρτα της επιχείρησης είναι ανοιχτή και τα σκυλιά έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά και σε άλλα ζώα, σε αδέσποτα που φροντίζουμε στην περιοχή. Το θέμα είναι ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε αποδείξεις», τονίζει στο protothema.gr η πρόεδρος της Φιλοζωικής Ευόσμου, Ντίνα Ρήγα.

«Μετά την τελευταία σύσταση που κάναμε στον ιδιοκτήτη και εξαφάνισε τα σκυλιά για ένα διάστημα, έγινε ένα περιστατικό όπου δαγκώθηκε και πέθανε ένα αδέσποτο που φροντίζαμε τέσσερα χρόνια. Μας ειδοποίησε μία περίοικος και ήρθαμε από το καταφύγιό μας που είναι αρκετά κοντά στο συγκεκριμένο σημείο. Μέχρι να φτάσουμε δεν υπήρχε τίποτα και δεν είχε μείνει κανένα αποδεικτικό στοιχείο», αναφέρει.

Η κα. Ρήγα τονίζει ότι ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ, παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί συστάσεις πάρα πολλές φορές, δεν προσπάθησε ποτέ να συμμορφωθεί. «Είναι αδιανόητο το θράσος του όλο αυτό το διάστημα και εξακολουθούσε να αφήνει την πόρτα ανοιχτή. Όλα έχουν γίνει με την επίγνωσή του και γνωρίζοντας ότι τα σκυλιά του μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλη ζημιά», λέει χαρακτηριστικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εύοσμος: Ροτβάιλερ κατασπάραξαν σκύλο και 17 κότες - «Μιλάμε για μακελειό» λέει ο ιδιοκτήτης του σκύλου"

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο ηχητικό ντοκουμέντο του Βγενόπουλου η Β. Θάνου

Την οποιαδήποτε ανάμειξη στο ηχητικό ντοκουμέντο που είδε πριν από λίγο καιρό το φως της δημοσιότητας μεταξύ του Ανδρέα Βγενόπουλου και της φερόμενης φίλης της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, αρνείται ότι είχε η Βασιλική Θάνου.

Σε γραπτή δήλωση της αναφέρει:

Επαναλαμβάνω ότι ουδεμία ανάμειξη ή γνώση είχα για όσα ακούγονται στη συνομιλία μεταξύ του βγενόπουλου και της Δ.Μ ως δήθεν αγγελιαφόρου μου.

Αυτό άλλωστε Θα αποδειχθεί και πάλι αφού ο οικονομικός εισαγγελέας αποφάσισε την ανάσυρση της υπόθεσης βασιζόμενος αποκλειστικά σε μία προφανώς προσχεδιασμένη από τον βγενόπουλο συνομιλία, που ο ίδιος την κατέγραφε χωρίς όμως ο ίδιος να την επικαλεστεί κατά την έρευνα της μήνυσής του.

Διότι εγνώριζε ότι δεν αποδεικνύει κάτι δεδομένου ότι ακούγονται ακριβώς τα ίδια περιστατικά τα οποία καταγγέλλει και στη μήνυσή του.

Κατ αποτέλεσμα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου που αγωνίστηκε κατά της διαφθοράς παρουσιάζεται ως ελεγχόμενη από κάποιους που υιοθετούν πρόθυμα κατασκευασμένα στοιχεία που εμφανίζονται μάλιστα Με τρόπο ύποπτο και μετά από 6 χρόνια ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα και οι διεφθαρμένοι παρουσιάζονται ως θύματα εκβιασμού.

B. Θάνου

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο ηχητικό ντοκουμέντο του Βγενόπουλου η Β. Θάνου "

Κορονοϊός: Εμβόλια που θα αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις θέλει ο ΕΜΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει πως θα έχει εμβόλια προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση παραλλαγών του κορονοϊού, όπως η Όμικρον, τα οποία θα εγκριθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι προσαρμοσμένα εμβόλια πιθανόν να εγκριθούν έως τον Σεπτέμβριο το αργότερο για να είμαστε έτοιμοι για νέες εκστρατείες ανοσοποίησης στην ΕΕ το φθινόπωρο», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, ο επικεφαλής βιολογικών απειλών για την υγεία και της στρατηγικής εμβολίων του EMA. 

Εμβόλιο Moderna: Ο ΕΜΑ εξετάζει τη χρήση του σε παιδιά κάτω των 5 ετών

«Αυτό θα επιτρέψει στους παρασκευαστές-παραγωγούς να προσαρμόσουν αναλόγως τις γραμμές παραγωγής τους».

Τα εμβόλια mRNA που παρασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, είναι τα πιο εξελιγμένα και οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται.

Παραμένει ασαφές εάν τα εμβόλια θα στοχεύουν μια ή δύο παραλλαγές σε μια δόση, πρόσθεσε ο Καβαλέρι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Εμβόλια που θα αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις θέλει ο ΕΜΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο"

Αμμοθύελλα στη Βαγδάτη έστειλε 5.000 ανθρώπους στο νοσοκομείο

Η αμμοθύελλα σάρωσε μεγάλο τμήμα του Ιράκ, προκαλώντας έναν θάνατο και στέλνοντας περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Τα νοσοκομεία σε όλο το Ιράκ δέχθηκαν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους που έπασχαν από αναπνευστικά προβλήματα, εκ των οποίων 2.000 ήταν κάτοικοι της πρωτεύουσας Βαγδάτης. Επιπλέον, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του», ανέφερε ο Σαΐφ αλ Μπαντρ, εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας.

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ενδέχεται να αυξηθεί, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σαντίκ Άτια, η αμμοθύελλα, που ήρθε από την ανατολική Συρία τα μεσάνυχτα, αναμένεται να εξασθενήσει τις επόμενες ώρες στη Βαγδάτη και να κατευθυνθεί νότια προς την έρημο.

Οι εικόνες του Reuters είναι πραγματικά εντυπωσιακές αφού η άμμος έχει απλωθεί παντού σαν μια παράξενη κίτρινη ομίχλη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμμοθύελλα στη Βαγδάτη έστειλε 5.000 ανθρώπους στο νοσοκομείο"

Ιαπωνία: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία σε άλλα 140 πρόσωπα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα ότι 140 πρόσωπα θα προστεθούν στον κατάλογο που αφορά στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ενώ η απαγόρευση των εξαγωγών θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Ο Κισίντα μιλώντας μέσω διερμηνέα μετά την συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, πρόσθεσε ότι ήρθε η στιγμή που η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων χωρών θα πρέπει να εδραιώσει την ενότητα της.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιαπωνία: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία σε άλλα 140 πρόσωπα"

Καιρός αύριο: Βροχή σε Αττική, Θεσσαλονίκη – 8 μποφόρ στα πελάγη

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (06.05.2022) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι έντασης μέχρι και οκτώ μποφόρ, ενώ οπ υδράργυρος θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος. 

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, στα ηπειρωτικά εκτός της Θράκης, από το απόγευμα στην Κρήτη και το βράδυ στις Κυκλάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα κυμανθεί από 07 έως 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 08 έως 24 και στη νησιωτική χώρα από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν. Το βράδυ υπάρχει μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και το βράδυ είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχή σε Αττική, Θεσσαλονίκη – 8 μποφόρ στα πελάγη"

Ενεργειακή κρίση: Από τον Ιούλιο θα καλύπτεται το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα με κρατική επιδότηση

Να ανακουφίσει, και αναδρομικά, τους πολίτες που είδαν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδιώκει η κυβέρνηση με το πλέγμα των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σκοπός και βασικά στοιχεία των σημερινών ανακοινώσεων, είναι:

1) Πρώτον, πώς θα ανακουφίσουμε περαιτέρω και με αναδρομικότητα όλους τους πολίτες που είδαν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια τους από τον Δεκέμβριο εως τον Μάιο και πως διαμορφώνονται οι πρόσθετες ενισχύσεις για κύριες και δευτερεύουσες κατοικιες έως τον Ιούνιο, η Πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους. Τα μέτρα πλέον με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους αυτή τη φορά, στοχεύουν και στη σημαντική ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

2) Δεύτερον, πώς θα παρέμβουμε στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με έναν μόνιμο και δίκαιο τρόπο που θα εξορθολογίσει την αγορά και θα σταθεροποιήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο με δική της πρωτοβουλία ένα σύστημα που κόβει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Με μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας θέτουμε έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Αναστέλλουμε έτσι, για όσο διαρκεί αυτό το σχήμα, τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβουμε μαχαίρι τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

3) Τρίτον, πώς θα διαχειριστούμε τα λεγόμενα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συλλογική μοιρασιά του βάρους των ανατιμήσεων.

4) Και τέταρτον, πώς μπορεί το κράτος να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσαρμοστούν καλύτερα στα νέα δεδομένα και να μειώσουν τα ενεργειακά τους έξοδα σε μόνιμη βάση μέσα από δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που έχουν οδηγήσει τουλάχιστον τρεις φορές πάνω τις τιμές τους σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνησή μας, τονίζουν, από την πρώτη στιγμή και διαβλέποντας την ένταση και τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης σε λογαριασμούς ενέργειας, αγαθά πρώτης ανάγκης και πρώτες ύλες, έχει κινηθεί σε τρεις άξονες:

α). Με στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ έως τώρα -από τα μεγαλύτερα πακέτα ενίσχυσης στην ΕΕ
β). Με δυναμικές προτάσεις και συμμαχίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή παρέμβαση στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου που θα αποσυνδέει προσωρινά την επίδραση της τιμής του στο ηλεκτρικό ρεύμα
γ). Με νομοθετικές πρωτοβουλίες, συνεχείς ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όσους επιτήδειους επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην διεθνή κρίση.

Στο ερώτημα λοιπόν «τι έχετε κάνει έως σήμερα και γιατί δεν κινηθήκατε πιο γρήγορα», η απάντηση είναι πως έχουμε κάνει ήδη πολλά, σίγουρα περισσότερα και νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γνωρίζοντας όμως οτι και αυτά δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το σύνολο των αυξήσεων για ολους τους καταναλωτες και αναμένοντας ταυτόχρονα και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, λένε οι ίδιες πηγές και παραθέτουν, συνοπτικά, τα παρακάτω στοιχεία:

● Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο οδηγούνται τα υπερέσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ, καθώς και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων CO2 για να επιστρέψουν ως εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
● Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 2,2 δις για επιδοτήσεις και επιπλέον 1,1 δις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ εμπορίας σε εκπτώσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, επιχειρώντας να μετριάσουμε τις εκρηκτικές αυξήσεις της ενέργειας.
● Για ένα σημαντικό αριθμό νοικοκυριών που προσεγγίζει το 70%, 2,3 εκ. Νοικοκυριά για την ακρίβεια, που καταναλώνουν μέχρι 300 kwh το μήνα για την κύρια κατοικία του, απορροφούμε έως και το 80% της αύξησης.
● Επιπλέον, περισσότερες από 1.250.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβλεπαν τους λογαριασμούς ρεύματος να είναι δυσβάσταχτοι τους προηγούμενους μήνες, από τον Απρίλιο και μετά χάρις στην πολύ αυξημένη επιδότηση αλλά και τις αναδρομικές επιδοτήσεις για τις καταναλώσεις των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως και 30 Απριλίου, θα διαπιστώσουν στους λογαριασμούς που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, την θετική επίπτωση των ενισχύσεων της κυβέρνησης στην ελάφρυνση του ενεργειακού τους κόστους.

«Αρα», λένε οι ίδιες πηγές, «δεν υπάρχει πρόβλημα»; Και συνεχίζουν: «Φυσικά και υπάρχει και είναι σοβαρό, γι΄αυτό κι επεμβαίνουμε με αυτόν τον τρόπο. Το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, στα περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά που θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια από αυτήν που επιδοτείται, με ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατανάλωσης να έχει μείνει εκτός επιδότησης».

«Τι πετυχαίνουμε με τη διπλή μόνιμη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας (χονδρική και λιανική) από τον Ιούλιο;» τονίζουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν ότι με την παρέμβαση αυτή: 

«Α/ Επαναφέρουμε τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά
Β/ Κόβουμε μαχαίρι τη δημιουργία υπερεσόδων από τη χρηματιστηριακή αγορά
Γ/ Αναστέλλουμε ουσιαστικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Δ/ Εντέλει ρυθμίζουμε, στη βάση ενός αντικειμενικού και δίκαιου τρόπου υπολογισμού που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ, τις εύλογες τελικες τιμές καταναλωτή στη βάση του μεταβλητού κόστους των παρόχων ενέργειας. Καλύπτουμε κατά 70% έως 80% τις αυξήσεις επί των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος προ της κρίσης».

«Τι κάνουμε με τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας;» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές: «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι τα έσοδα αυτά -όταν πιστοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας- θα φορολογηθούν με 90%. Αναμένουμε την απόφαση της ΡΑΕ επ’αυτού. Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, θα επιβληθεί το ποσόν που αναλογεί ως έκτακτο τέλος σε όλες τις επιχειρήσεις ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο σταματάει η παραγωγή υπερεσόδων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενεργειακή κρίση: Από τον Ιούλιο θα καλύπτεται το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα με κρατική επιδότηση"

Μητσοτάκης: Αναδρομική επιστροφή του 60% όλων των επιβαρύνσεων στο ρεύμα – Αναστέλλεται από τον Ιούλιο η ρήτρα αναπροσαρμογής

Το πακέτο μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για να μειωθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε για ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους αλλά και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη.

Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα για να μειωθούν οι τιμές στο ρεύμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε: αναδρομική επιστροφή από τον Δεκέμβριο σε κάθε πολίτη το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων, 50% κάλυψη για Μάιο και Ιούνιο της όποιας αύξησης στην κατανάλωση και πάνω από 300 κιλοβατώρες, φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των παρόχων ρεύματος, πλαφόν στην χονδρική και λιανική ρεύματος από τον Ιούλιο και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή».

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην ΕΕ λέγοντας ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που πήρε για το Ταμείο Ανάκαμψης, εδώ η Ευρώπη εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων. Και, δυστυχώς, η λύση της αργεί. Γι’ αυτό και η Ελλάδα συνεχίζει να την διεκδικεί αλλά στο μεταξύ δεν αδρανεί. Δεν θα την περιμένει. Γιατί πρώτος εγώ αισθάνομαι ότι οι δυσκολίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».
 
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής: 

Πρώτον, η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Δεύτερον, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Πρόκειται, άλλωστε, για ποσά τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας.

Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Τέλος, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Δείτε όλη την δήλωση του πρωθυπουργού 

Όλη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζεται εκεί χτυπά ολόκληρο τον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας. Και διεξάγεται όχι μόνο με πυραύλους και βόμβες, αλλά και με όπλο την ενέργεια και την τιμή του φυσικού αερίου, που έχει σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή ύψη.

Αυτή είναι που προκαλεί διαδοχικές ανατιμήσεις και ιδίως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται στη ρίζα του μόνο με ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

Όμως, σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που πήρε για το Ταμείο Ανάκαμψης, εδώ η Ευρώπη εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων. Και, δυστυχώς, η λύση της αργεί. Γι’ αυτό και η Ελλάδα συνεχίζει να την διεκδικεί αλλά στο μεταξύ δεν αδρανεί. Δεν θα την περιμένει. Γιατί πρώτος εγώ αισθάνομαι ότι οι δυσκολίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Με απόφασή μου, λοιπόν, δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. Αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη.

Βοηθήσαμε πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά, που είχαν χαμηλές καταναλώσεις. Αλλά είναι αλήθεια πως όσοι χρησιμοποίησαν λίγο περισσότερο ρεύμα -γιατί έπρεπε, για παράδειγμα, να θερμανθούν με κλιματιστικό ή έχουν μία μικρή δεύτερη κατοικία- βλέπουν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Με την κρατική στήριξη, αν και μεγάλη, να αποδεικνύεται μικρή για να σηκώσει το βάρος τους.

Αυτό από σήμερα αλλάζει. Είμαι αποφασισμένος να διορθώσουμε τις αδικίες του χθες, να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνα του σήμερα, αλλά και να αποτρέψουμε κινδύνους του αύριο.

Το νέο μας Πρόγραμμα παρεμβαίνει σε τέσσερα πεδία: Πρώτον, η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Δεύτερον, όπως έχω δηλώσει, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Πρόκειται, άλλωστε, για ποσά τα οποία θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας.

Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Η πρωτοβουλία είναι δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη. Και, το κυριότερο, δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά τα θετικά αποτελέσματά της για τους καταναλωτές.

Τέλος, μετατρέπουμε την εξοικονόμηση ενέργειας σε «ασπίδα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης απέναντι στους εκβιασμούς όσων ποντάρουν στην άσκοπη σπατάλη της.

Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Ετσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας.

Συμπολίτες μου,

Για να καταλήξω σε αυτές τις τέσσερις παρεμβάσεις χρειάστηκε χρόνος και μελέτη. Γιατί ένα τέτοιο πολυεπίπεδο πρόγραμμα πράγματι ήταν μία σύνθετη άσκηση, με πολλές τεχνικές, οικονομικές, ακόμη και πολιτικές παραμέτρους.

Διαμορφώθηκε, ωστόσο, σε άμεσο ρεαλιστικό σχέδιο χάρη στη συνεπή και συνετή πολιτική που προηγήθηκε. Είναι αυτή που έφερε χαμηλότερο έλλειμμα το 2021 και θετικές διεθνείς αξιολογήσεις. Και τώρα χρηματοδοτεί την νέα πρωτοβουλία μας, μαζί με τους πόρους από τα έσοδα των παραγωγών ρεύματος.

Μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία.

Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, σας λέει ψέματα.

Ήδη από το φθινόπωρο, άλλωστε, το κράτος απορροφά μέρος των αυξήσεων, ενισχύοντας ταυτόχρονα, όσο μπορεί, το διαθέσιμο εισόδημα με νέες, μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ.

Και τώρα, η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες μας. Με ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα.

Η πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με βίαιες αλλαγές που μόνοι τους δεν μπορούν να διαχειριστούν. Το κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, το κάνουμε και τώρα, με την ενεργειακή κρίση.

Ένα κράτος που προστατεύει την κοινωνία, επιμερίζοντας δίκαια το κόστος κάθε αναγκαστικής προσαρμογής. Αλλά και μία πολιτεία που μάχεται για να αναπτύσσεται η χώρα ώστε τους καρπούς της συλλογικής προόδου να τους γεύονται όλοι οι πολίτες. Αυτό είναι το όραμά μου και αυτό υπηρετώ με συνέπεια, κάθε μέρα.

Σας ευχαριστώ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Αναδρομική επιστροφή του 60% όλων των επιβαρύνσεων στο ρεύμα – Αναστέλλεται από τον Ιούλιο η ρήτρα αναπροσαρμογής"

Άλογο δάγκωσε στον λαιμό 5χρονο αγοράκι! Στο Νοσοκομείο το παιδί…

Mε τον χειρότερο τρόπο εξελίχθηκε η εκδρομή στην εξοχή μιας τετραμελούς οικογένειας από την Καβάλα. Οι γονείς με τα δυο ανήλικα παιδιά τους, θέλησαν να «πιάσουν τον Μάη» και αποφάσισαν να επισκεφτούν το Δασικό Χωριό Παγγαίου. Ωστόσο, η βόλτα τους έληξε άδοξα προτού καν ξεκινήσει…

Η οικογένεια έφτασε στο Δασικό Χωριό στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Μαΐου 2022. Ο πατέρας πάρκαρε το αυτοκίνητο στον χώρο που υπάρχει εκεί. Μπροστά ακριβώς, υπάρχει μία «περιφραγμένη» έκταση, μέσα στην οποία διαβιούν ένα άλογο και ένα πόνι. Τα παιδιά, ενθουσιασμένα με το που τα αντικρίζουν, πάνε προς το μέρος τους…

Το πόνι έτρωγε στο βάθος, ενώ το μεγάλο άλογο βοσκούσε πιο μπροστά, κοντά σε ένα σχοινί (!) που υποτίθεται ότι οριοθετεί τον χώρο. Γύρω από το άλογο υπάρχουν ήδη και άλλοι άνθρωποι που το κοιτούν: ένας μπαμπάς με το μωρό του στην αγκαλιά και άλλα μικρά παιδιά…

Ο 5χρονος γιος της οικογένειας που μόλις έχει παρκάρει και ενώ οι γονείς βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία του ξεφορτώματος του αυτοκινήτου, πλησιάζει το άλογο από την αριστερή μεριά και το κοιτάζει. Η μητέρα του που τον βλέπει, του ζητάει να γυρίσει προς το μέρος της για να τον βγάλει μια φωτογραφία…

Το παιδί κάνει να γυρίσει προς το μέρος του αυτοκινήτου όπου είναι η μητέρα του και ακριβώς εκείνη τη στιγμή, το άλογο κάνει μια απότομη υπερέκταση του κεφαλιού του, αρπάζει το παιδί από τον λαιμό και το ρίχνει με δύναμη στο έδαφος, μπροστά στα μάτια της αδελφής του που έχει σοκαριστεί!

Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα…

Το παιδί αρχίζει να ουρλιάζει, κρατώντας τον λαιμό του. Οι γονείς τρέχουν έντρομοι. Πλησιάζουν και, αφού απομακρύνουν το χέρι του παιδιού από τον λαιμό, διαπιστώνουν ότι το άλογο το έχει δαγκώσει και του έχει προκαλέσει τραύμα που αιμορραγεί, ενώ ένα κομμάτι δέρματος φαίνεται να «κρέμεται»!

Πανικόβλητοι και σοκαρισμένοι οι γονείς, ζητούν βοήθεια. Μια κοπέλα τούς πλησιάζει και δηλώνει «χειρουργός». Ρίχνει νερό στην πληγή του παιδιού, καθώς το φαρμακείο του χώρου διαθέτει μόνο… Betadine! Οι γονείς φέρνουν γάζες από το φαρμακείο του αυτοκινήτου τους και η πληγή καλύπτεται πρόχειρα και η αιμορραγία σταματά. Αμέσως, βάζουν το παιδί στο αυτοκίνητο και τρέχουν προς το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας…

Οι εφημερεύοντες ιατροί στο ΓΝΚ, που έχουν ήδη ενημερωθεί τηλεφωνικά, περιθάλπουν το παιδί. «Κλείνουν» το τραύμα με τρία (3) ράμματα, αφήνοντας όμως ενδιάμεσα κενά για να παρακολουθούν μήπως τυχόν εκδηλωθεί μόλυνση από τα μικρόβια του στόματος του αλόγου.

Το παιδί εισάγεται και παραμένει στο Νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται ακόμη για να παρακολουθείται από τους γιατρούς.

Ο πατέρας του παιδιού έκανε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Ελευθερούπολης. Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Δασικού Χωριού συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και παρουσιάστηκε την επομένη ενώπιον του Εισαγγελέα. Μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας, αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορήθηκαν οι άτυχοι γονείς από τους ιατρούς του Νοσοκομείου, αυτό δεν ήταν το πρώτο περιστατικό με άλογα που φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο χώρο! Προτού έξι περίπου μηνών, το ίδιο άλογο είχε δαγκώσει ένα ακόμη παιδί! Επίσης, αναφέρθηκαν και άλλα περιστατικά… Ωστόσο, προφανώς αυτά δεν ήταν αρκετά για να ευαισθητοποιήσει τους υπευθύνους έτσι ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Προφανώς, η ταμπέλα που υπάρχει παραδίπλα «Μην πλησιάζετε/Μην ταΐζετε τα άλογα», δεν επαρκεί…

Υπογραμμίζεται ότι τα συγκεκριμένα ζώα, το άλογο, δηλαδή, και το πόνι, βρίσκονται εκεί παντελώς «αφύλαχτα», με ένα υποτυπώδες σχοινί στερεωμένο σε… πλαστικά βαρέλια να οριοθετεί τον χώρο ο οποίος βρίσκεται μπροστά από το πάρκινγκ του Δασικού Χωριού και κανένας υπεύθυνος δεν επιτηρεί την αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τα ζώα…

thrakikiagora

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλογο δάγκωσε στον λαιμό 5χρονο αγοράκι! Στο Νοσοκομείο το παιδί…"

«Συγγνώμη» από τον Πούτιν στον Μπένετ για τα σχόλια του Λαβρόφ για τον Χίτλερ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί.

Οι δύο άνδρες είχαν την Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία στην οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων για την κατάσταση στη Μαριούπολη και τους εγκλωβισμένους αμάχους.

Η αναφορά για τον Λαβρόφ και τα σχόλιά του γίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού. Όπως επισημαίνεται η συγγνώμη έγινε δεκτή από τον Ναφτάλι Μπένετ.

Είναι μια μάλλον σπάνια -αν όχι και πρωτοφανής- ενέργεια από τον Ρώσο ηγέτη που είναι γνωστός για τα αιχμηρά του σχόλια. Εξίσου αιχμηρός, έως και άκομψος, είναι στις εκφράσεις του και ο πολύπειρος Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Μπένετ είναι από τους λίγους ηγέτες που διατηρεί τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο, ακόμη και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Είχε επισκεφτεί μάλιστα τη Μόσχα τον Μάρτιο, όπου και είχε πολύωρη συνομιλία στο Κρεμλίνο με τον Πούτιν.

Σε συνέντευξή του την 1η Μαΐου στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Τζουζέπε Μπρίντιζι, «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής», ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε ότι «και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι Εβραίοι».

Τα ανιστόρητα σχόλια εξόργισαν το Ισραήλ, το υπουργείο Εξωτερικών του οποίου ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα» για τα σχόλια που έκανε ο Λαβρόφ.

Ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε «μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση» ενώ για «ψευδείς και παραληρηματικές δηλώσεις» έκανε λόγο ο πρόεδρος του «Μουσείου της Μνήμης» της Ιερουσαλήμ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Συγγνώμη» από τον Πούτιν στον Μπένετ για τα σχόλια του Λαβρόφ για τον Χίτλερ"

Eπιδότηση καυσίμων: Και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δικαιούνται το Fuel Pass

Πάνω από 1.500.000 πολίτες έχουν ήδη λάβει την επιδότηση καυσίμων ενώ συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για όσους δεν έχουν το κάνει.

Οι περισσότεροι επέλεξαν την κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό κάτι που σημαίνει πως πήραν 40 ευρώ, έναντι 45 ευρώ (5 ευρώ μπόνους) που πήραν όσοι επέλεξαν την άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους τηλέφωνο, που όμως «εξαργυρώνεται» μόνον σε πρατήρια βενζίνης.

Επιδότηση καυσίμου όμως δικαιούνται και όσοι έχουν αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με το σκεπτικό ότι και το δικό τους «καύσιμο» (ηλεκτρικό ρεύμα) έχει ακριβύνει σημαντικά.
Οι ιδιοκτήτες αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να πάρουν την επιδότηση ακολουθούν την ίδια διαδικασία με όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Δηλαδή μπαίνουν στην πλατφόρμα Fuel Pass μέσω των κωδικών taxisnet και συμπληρώνουν βήμα-βήμα τα ζητούμενα στοιχεία. Το σύστημα στη συνέχεια ζητά επικαιροποίηση των στοιχείων του αιτούντος, το mail του και τον αριθμό του κινητού του.
Στη συνέχεια, αν ο αιτών επιλέξει το ποσό να κατατεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό συμπληρώνει τον αριθμό IBAN και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Eπιδότηση καυσίμων: Και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δικαιούνται το Fuel Pass"

ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι διαδικασίες για συντάξεις fast track και «συντάξεις εμπιστοσύνης»

«Πράσινο φως» από τον ΕΦΚΑ για συντάξεις fast track και «συντάξεις εμπιστοσύνης». Οι δύο αυτοί νέοι θεσμοί έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ ξεκινά η διαδικασία να εκδοθούν συντάξεις fast track και «συντάξεις εμπιστοσύνης», ενώ δίνονται κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα, για να εφαρμόσουν τις σχετικές προβλέψεις του νόμου 4921/2022 (άρθρα 48-54).

Όπως έχει υπογραμμίσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, οι δύο αυτοί νέοι θεσμοί έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων και έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, κάτι που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στο ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση κύριων συντάξεων το 2021 και στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων.

Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η εξάλειψη του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού και η έκδοση των νέων συντάξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η επιτάχυνση των συντάξεων θα γίνει μέσω της αξιοποίησης των πληροφοριών που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά του αρχεία και των δηλώσεων και των στοιχείων που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται κατ’ αρχήν ως αληθινά (αρχή της εμπιστοσύνης προς τον διοικούμενο). Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνει, μετά την έκδοση των συντάξεων για όλες τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης.

ΕΦΚΑ: Ενέργειες για έκδοση συντάξεων εμπιστοσύνης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, οι υπάλληλοι καλούνται να σταματήσουν αμέσως κάθε αλληλογραφία για την επαλήθευση στοιχείων που αφορούν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες είχαν υποβληθεί, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και να εκδώσουν πράξεις απονομής σύνταξης ή απορριπτικές αποφάσεις με βάση: α. τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ) και β. τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά (συντάξεις εμπιστοσύνης).

Προς τον σκοπό αυτό, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ καλούνται να πράξουν τα εξής:

α) Να εκδώσουν αμέσως εγκριτική συνταξιοδοτική απόφαση με βάση το ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό του ασφαλισμένου, (δηλαδή τον ασφαλιστικό χρόνο που έχει καταγραφεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ή άλλα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ) και τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης που έχει δηλώσει ο αιτών, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν, αναστέλλοντας προσωρινά κάθε αλληλογραφία για την επαλήθευση των στοιχείων ή των δηλώσεων των ασφαλισμένων. Τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν θα επαληθεύονται, πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά θα ελέγχονται εκ των υστέρων. Οι εκκρεμείς αλληλογραφίες με δομές του ΕΦΚΑ ή άλλες υπηρεσίες για την επαλήθευση δεδομένων σχετικών με τον ασφαλιστικό χρόνο θα πρέπει να ολοκληρωθούν, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις, αλλά η ολοκλήρωση των διαδικασιών θα γίνει μετά την έκδοση όλων των εκκρεμών πράξεων σύνταξης. Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος, μετά την έκδοση της πράξης απονομής συντάξεων με ταχείες διαδικασίες (άρθρο 49 του Ν. 4921/2022), δεν είναι δειγματοληπτικός, αλλά καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις της κατηγορίας αυτής.

β) Στις περιπτώσεις που, με βάση το ηλεκτρονικό ιστορικό του αιτούντος και από τη δήλωση για επιπλέον χρόνο ασφάλισης, δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι εισηγητές θα πρέπει να εκδώσουν αμέσως απορριπτικές αποφάσεις.

γ) Επί αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, οποιαδήποτε εκκρεμότητα σε σχέση με την επαλήθευση των δηλώσεων των ασφαλισμένων ελέγχεται, μετά την έκδοση πράξης απονομής σύνταξης. Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση απώλειας ασφαλιστικού βιβλιαρίου και αίτηση για αντικατάστασή του, η έκδοση της σύνταξης δεν θα αναμένει την έκδοση νέου βιβλιαρίου, αλλά θα γίνεται στη βάση των στοιχείων που έχουν, δηλαδή στην αίτηση συνταξιοδότησης.

δ) Η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, γίνονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

ε) Κάθε αλληλογραφία για αναγνώριση/επαλήθευση χρόνου ασφάλισης επί αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, που έχει ανασταλεί ή δεν έχει ξεκινήσει, θα επανεκκινήσει ή θα εκκινήσει, μετά την έκδοση της αντίστοιχης πράξης απονομής σύνταξης, προκειμένου να ακολουθήσει ο εκ των υστέρων έλεγχος.

στ) Ως εισφορές για τον ασφαλιστικό χρόνο, εκτός του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση, θα λογίζονται αυτές που αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, αν πρόκειται για μισθωτό ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, αν πρόκειται για ασφαλισμένο άλλης κατηγορίας, όπως αυτοί ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο που ζητήθηκε να αναγνωριστεί.

ζ) Ο αριθμός των ημερών ή ετών ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης είναι αυτός που προκύπτει από την εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 48 του Ν. 4921/2022. Για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης εφαρμόζονται αναλογικά όσα ισχύουν για τις περιπτώσεις αυτοτελών συντάξεων.

ΕΦΚΑ: Ενέργειες για την έκδοση συντάξεων fast track

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από την 1η Απριλίου 2022 και μετά, εάν δεν έχει εκδοθεί απόφαση εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης (η προθεσμία ξεκινά λίγο αργότερα, όταν ο αιτών έχει οφειλές ή απαιτείται να τεκμηριώσει και ποσοστό αναπηρίας, για να λάβει σύνταξη), εφαρμόζεται μία διαδικασία fast track: μετά την πάροδο του τριμήνου, οι εισηγητές διακόπτουν κάθε αλληλογραφία για επαλήθευση των στοιχείων που έχει υποβάλει ο αιτών και η πράξη απονομής σύνταξης ή η απορριπτική απόφαση εκδίδεται με βάση: α. τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ) και β. τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά (συντάξεις εμπιστοσύνης), στον βαθμό που αυτή έχει τεκμηριωθεί με έγγραφα (διαδικασία fast track). Τα έγγραφα αυτά λαμβάνονται υπόψη, όταν έχουν προσκομιστεί εντός 15 ημερών από την αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ ή έχουν αναρτηθεί, εντός της ίδιας προθεσμίας, ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα μαζί με την αίτηση.

Πρακτικά, οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2022, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση τριμήνου για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την 1η Απριλίου 2022 και μετά.

Η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων θα στέλνει σε μηνιαία βάση την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου 2022, κατάλογο ανά υπηρεσία απονομής συντάξεων που θα αφορά τις εκκρεμότητες απονομής σύνταξης για τις οποίες έχει συμπληρωθεί η τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου οι εισηγητές να προχωρούν άμεσα στην έκδοση πράξεων σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4921/2022.

Οι εισηγητές, στο πλαίσιο της διαδικασίας fast track, θα πρέπει:

α) Να ελέγχουν, αν στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης έχουν υποβληθεί ή αναρτηθεί τα δικαιολογητικά (για τον πρόσθετο χρόνο ασφάλισης) εντός 15 ημερών, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία. Σε περίπτωση που τα δικαιολογητικά δεν υποβληθούν εντός αυτής της προθεσμίας, δεν αναγνωρίζεται ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης.

β) Να προβαίνουν στην άμεση έκδοση εγκριτικής συνταξιοδοτικής απόφασης με βάση το ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό, καθώς και τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης που έχει δηλωθεί και τεκμηριωθεί.

γ) Εάν με βάση το ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και από τη δήλωσή του για επιπλέον χρόνο ασφάλισης δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι εισηγητές θα πρέπει να εκδώσουν αμέσως απορριπτικές αποφάσεις που θα κοινοποιήσουν στους αιτούντες.

δ) Η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, γίνεται κατά απόλυτη προτεραιότητα, μετά την 1η Ιουλίου 2022.

ε) Αν εκκρεμεί αίτηση απώλειας ασφαλιστικών βιβλιαρίων, επισημαίνεται στον αιτούνται ότι δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη ο αντίστοιχος ασφαλιστικός χρόνος, εκτός αν προκύπτει από το ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό ή τεκμηριώνεται από άλλα έγγραφα. Στην περίπτωση αυτή, ο ασφαλισμένος έχει την ευχέρεια είτε να αποσύρει την αίτησή του είτε να δεχθεί την πράξη απονομής σύνταξης που δεν λαμβάνει υπόψη τον χρόνο που θα μπορούσε να τεκμηριωθεί μόνο με το ασφαλιστικό βιβλιάριο.

ΕΦΚΑ: Υποχρέωση για τη διατήρηση δικαιολογητικών

Για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί, μέχρι τις 31/03/2022, ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης που έχει δηλωθεί από τον αιτούνται γίνεται δεκτός, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των φυσικών παραστατικών που θεμελιώνουν τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή, η οποία αντιστοιχεί στην έκδοση πράξη σύνταξης με βάση μόνη τη δήλωση του ασφαλισμένου, δηλαδή στην πλήρη εφαρμογή της αρχής της εμπιστοσύνης του κράτους προς τον διοικούμενο, απαιτείται και αντίστοιχη ευθύνη εκ μέρους του διοικούμενου, ο οποίος υποχρεώνεται να διατηρήσει τα έγγραφα αυτά στοιχεία για χρονικό διάστημα 10 ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Για τους ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 01/04/2022, για τους οποίους ισχύει η προθεσμία 15 ημερών από την ημερομηνία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης είτε να προσκομίσουν τα φυσικά παραστατικά που τεκμηριώνουν τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης που έχουν δηλώσει είτε να τα επισυνάπτουν ηλεκτρονικά στην αίτηση συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω υποχρεώσεων εκ μέρους του ασφαλισμένου, ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης δεν λαμβάνεται υπόψη για την επεξεργασία της αίτησης και, αν έχει εκδοθεί πράξη απονομής σύνταξης, αυτή μεταρρυθμίζεται αναλόγως ή ανακαλείται κατά περίπτωση. Εάν, πάντως, υπάρξει απώλεια των δικαιολογητικών που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά, αλλά αυτά είναι ευκρινή κατά την ηλεκτρονική υποβολή, μπορούν να λαμβάνονται υπόψη και τα ηλεκτρονικώς υποβληθέντα αντίγραφα.

ΕΦΚΑ: Διαδικασία ελέγχου των συντάξεων

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις των συντάξεων που απονέμονται, σύμφωνα με τις ταχείες διαδικασίες του άρθρου 48 του ν. 4921/2022, διαβιβάζονται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΦΚΑ, (που έχει την ευθύνη δημιουργίας και παρακολούθησης λιστών υποθέσεων ανά δομή απονομής σύνταξης), προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των πράξεων που εκδίδονται εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

α. πράξεις απονομής σύνταξης, για τις οποίες έχει επισημανθεί η πιθανότητα απόκλισης μεταξύ του ληφθέντος υπόψη ασφαλιστικού χρόνου και του πραγματικού χρόνου ασφάλισης καθ’ υπέρβαση της διετίας,

β. λοιπές πράξεις απονομής σύνταξης, για τις οποίες έχει επισημανθεί η πιθανότητα απόκλισης μεταξύ του ληφθέντος υπόψη ασφαλιστικού χρόνου και του πραγματικού χρόνου ασφάλισης,

γ. πράξεις απονομής σύνταξης που έχουν εκδοθεί, με βάση το ηλεκτρονικό ασφαλιστικό του αιτούντος και δήλωσή του για επιπλέον χρόνο ασφάλισης, η οποία δεν έχει τεκμηριωθεί με έγγραφα στοιχεία ως προς μέρος ή του συνόλου του επιπλέον ασφαλιστικού χρόνου που επικαλείται ο αιτών,

δ. λοιπές πράξεις απονομής σύνταξης που έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με την παρ. 2 και 3 του άρθρου 48 του ν. 4921/2022 σε περίπτωση οριακής θεμελίωσης του δικαιώματος σε σύνταξη,

ε. λοιπές πράξεις απονομής σύνταξης που έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με την παρ. 2 και 3 του άρθρου 48 του ν. 4921/2022.

Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι για τις πράξεις απονομής σύνταξης που έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 48 του ν. 4921/2022 (συντάξεις fast track), πρέπει να γίνουν εντός τριετίας από την έκδοση της πράξης και αποκλείονται σε κάθε περίπτωση μετά την πάροδο πενταετίας.

Αντίστοιχα, οι έλεγχοι για τις πράξεις απονομής σύνταξης που έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 48 του Ν. 4921/2022 (συντάξεις εμπιστοσύνης), πρέπει να γίνουν εντός πενταετίας από την έκδοση της πράξης και αποκλείονται σε κάθε περίπτωση μετά την πάροδο δεκαετίας.

Δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί και δεν αποκλείεται έλεγχος σε περίπτωση που η πράξη απονομής σύνταξης εκδόθηκε, βάσει πλαστών ή αναληθών στοιχείων, τα οποία υποβλήθηκαν από τον ασφαλισμένο με γνώση της πλαστότητας ή της αναλήθειάς τους.

Το πλήθος και το αποτέλεσμα των ελέγχων, καθώς και ο οικονομικός αντίκτυπος από τη διαδικασία ταχείας απονομής σύνταξης ανά ημερολογιακό έτος, αποτυπώνονται σε ετήσια απολογιστική έκθεση, η οποία συντάσσεται, μέχρι την 30ή Ιουνίου του επόμενου έτους, από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Μελέτης, Στατιστικής και Διεύθυνση Πληροφορικής.

Συνέπειες σε περίπτωση μη υποβολής εγγράφων τεκμηρίων για τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης κατά τον έλεγχο

Οι πράξεις απονομής σύνταξης της παρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 4921/2022 (συντάξεις εμπιστοσύνης) στηρίζονται στην αρχή εμπιστοσύνης του κράτους προς τον πολίτη. Για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι από την απονομή σύνταξης χωρίς έλεγχο των όσων έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος, εισάγονται δύο διαφοροποιήσεις στον εκ των υστέρων έλεγχο των συντάξεων αυτών σε σχέση με τις συντάξεις της παρ. 2 του άρθρου 48 του ν. 4921/2022 (συντάξεις fast track): αφενός μεν μακρύτερη αποσβεστική προθεσμία για τον έλεγχο τους (10ετής έναντι 5ετούς) αφετέρου δε η άμεση αναστολή της καταβολής της σύνταξης, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν προσκομίσει κατά τον έλεγχο τα έγγραφα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δήλωση του για χρόνο ασφάλισης επιπλέον αυτού που αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό του.

Εάν ο έλεγχος οδηγεί στην ανάκληση ή τη μεταρρύθμιση της πράξης απονομής σύνταξης, τότε γίνεται και η αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, εκτός εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 49 του Ν. 4921/2022. Αν δηλαδή από τον έλεγχο προκύψει ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που έχει ληφθεί υπόψη για την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό χρόνο μέχρι δύο έτη και ο ασφαλισμένος αξιοποιεί τη δυνατότητα που του δίνεται να καλύψει τη διαφορά, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, με τους τρόπους που προβλέπονται από τον νόμο.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις των συντάξεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 4921/2022 (συντάξεις εμπιστοσύνης) δεν ισχύει η τριετής προθεσμία για αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων, η οποία αφορά αποκλειστικά τις συντάξεις που εκδίδονται με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 48 του ν. 4921/2022 (συντάξεις fast track). Στην περίπτωση των συντάξεων εμπιστοσύνης γίνεται ανάκτηση του συνόλου των αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών.

Βεβαιώσεις ασφαλιστικού χρόνου που εκδίδονται από πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές

Ο επιπλέον ασφαλιστικός χρόνος μπορεί να τεκμηριώνεται και από τις βεβαιώσεις των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών του ν. 4798/2021. Στις περιπτώσεις αυτές δεν ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 49 του Ν. 4921/2022 ως προς τους ελέγχους, αλλά οι ειδικές διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 255 ν. 4798/2021. Επίσης, οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, πριν από τις 24 Απριλίου 2021 (έναρξη ισχύος του ν. 4798/2021), μπορούν να προσκομίζουν βεβαιώσεις των πιστοποιημένων επαγγελματιών για τον ασφαλιστικό χρόνο και μετά την πάροδο των 15 ημερών από την ημερομηνία της αίτησης.

Αντιθέτως, για αιτήσεις που υποβάλλονται, μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4798/2021, οι βεβαιώσεις για τον χρόνο ασφάλισης υποβάλλονται ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης και τα σχετικά δικαιολογητικά εντός 15 ημερών από την ημερομηνία της αίτησης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι διαδικασίες για συντάξεις fast track και «συντάξεις εμπιστοσύνης»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news