facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Κομισιόν: Έκθεση-καταπέλτης κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο

Για «επιδείνωση» των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω των επανειλημμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και των απειλητικών τουρκικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και κατά της Κύπρου, κάνει λόγο η έκθεση της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στην οποία σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται η «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» της χώρας.

«Μετά από κάποιες θετικές εξελίξεις το 2021, οι σχέσεις με την ΕΕ επιδεινώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και απειλητικών τουρκικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και κατά της Κύπρου. Επιπλέον, η Τουρκία συνέχισε να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν παράνομα τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Παρά τη διεθνή καταδίκη, η Τουρκία συνέχισε το σχέδιό της να ανοίξει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων. Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2022, αλλά και επανειλημμένα έχει προτρέψει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή, οποιαδήποτε πηγή τριβής ή οποιαδήποτε ενέργεια που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η έκθεση αναφέρει, ακόμη, ότι «η ΕΕ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Επιπλέον, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία συνέχισαν τη δέσμευση υψηλού επιπέδου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως το κλίμα, η υγεία ή η μετανάστευση και η ασφάλεια. «Αυτό ήταν σύμφωνο με την προσφορά της ΕΕ να υποστηρίξει μια πιο θετική δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, εκφράζοντας την προθυμία να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους όρους που καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τονίζει η έκθεση, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αναφορικά με το κράτος δικαίου, η Επιτροπή διαπιστώνει «σοβαρές ελλείψεις» στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας. «Κατά την περίοδο αναφοράς, η δημοκρατική οπισθοδρόμηση συνεχίστηκε. Οι διαρθρωτικές ελλείψεις στο προεδρικό σύστημα παρέμειναν σε ισχύ. Οι βασικές συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και των οργάνων του δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί. Το Κοινοβούλιο συνέχισε να μην διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να λογοδοτήσει η κυβέρνηση. Η συνταγματική αρχιτεκτονική συνέχισε να συγκεντρώνει τις εξουσίες στο επίπεδο της Προεδρίας χωρίς να διασφαλίζει τον υγιή και αποτελεσματικό διαχωρισμό των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας. Ελλείψει αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου και ισορροπίας, η δημοκρατική λογοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας εξακολουθεί να περιορίζεται στις εκλογές», αναφέρει η Επιτροπή.

Εξωτερική πολιτική

Για την Ανατολική Μεσόγειο η έκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζει ότι «η βελτιωμένη δυναμική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας που παρατηρήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2020, μετά την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, επικράτησε για αρκετούς μήνες πριν επαναληφθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο τον Απρίλιο του 2022». Στη συνέχεια αναφέρονται τα εξής: «Αν και δεν υπήρξαν μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την περίοδο αναφοράς, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί. Τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν παράνομα την ερευνητική δραστηριότητα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου συνεχίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα, και ειδικότερα η ΕΕ, καταδίκασε τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, η Τουρκία συνέχισε τις ενέργειές της για να ανοίξει περαιτέρω την περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων στην Κύπρο. Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απερίφραστα στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Όσον αφορά σε γενικές γραμμές την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η Επιτροπή τονίζει ότι η «μονομερής εξωτερική πολιτική» της συνέχισε να έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητες της ΕΕ στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), ιδίως λόγω της στρατιωτικής της δράσης στη Συρία και το Ιράκ και την έλλειψη ευθυγράμμισης με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ειδικότερα για το ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα και έχει στόχο να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και να εργάζεται για την αποκλιμάκωση και την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Σημειώνει, επίσης, ότι η Τουρκία ανέλαβε διπλωματική πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία. «Ωστόσο, η Τουρκία απέφυγε να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η Τουρκία υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία».

Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται και στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, επισημαίνοντας τα εξής: «Η Τουρκία συνέχισε να επιβεβαιώνει την εγκυρότητα της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019, την οποία η ΕΕ θεωρεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων κρατών, που δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη». Επισημαίνεται, επίσης, ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ξένων μαχητών στο έδαφος, και η επίμονη κριτική της και η έλλειψη συνεργασίας με την επιχείρηση IRINI είναι επιζήμια για την αποτελεσματική συμβολή της ΕΕ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενες προσεγγίσεις για τη Λιβύη.

Ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα

«Η υποβάθμιση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων συνεχίστηκε», τονίζει η έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης παρακολουθεί τον σεβασμό της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει ορισμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδίως στις υποθέσεις του Σελαχατίν Ντεμιτράς και του Οσμάν Καβαλά, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την τήρηση του δικαστικού σώματος στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και τη δέσμευση της Τουρκίας να προάγει το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η διαδικασία επί παραβάσει που ξεκίνησε το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της Τουρκίας τον Φεβρουάριο του 2022, για μη εκτέλεση της απόφασης στην υπόθεση του Καβαλά, σηματοδοτεί την απομάκρυνση της Τουρκίας από τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που έχει προσυπογράψει ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μετανάστευση και άσυλο

Όσον αφορά την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Τουρκία σημείωσε κάποια πρόοδο. «Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας παρέμεινε το κύριο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και η δέσμευση της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση εντάθηκε. Σημειώθηκε κάποια πρόοδος όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας επιτήρησης και προστασίας των χερσαίων συνόρων με το Ιράν», αναφέρει η έκθεση. Η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας συνέχισε να αναστέλλεται, όπως και από τον Μάρτιο του 2020. Το 2021, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έφτασαν αυξήθηκαν στα περισσότερα δρομολόγια σε σύγκριση με το 2020. Η αύξηση θα μπορούσε να είναι μερική λόγω της άρσης των μέτρων που έλαβαν οι χώρες της περιοχής το 2020 για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19. Αν και ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα στοιχεία πριν από τον COVID, οι παράτυπες αφίξεις στην Ιταλία και στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Κύπρου έχουν αυξηθεί σημαντικά τον περασμένο χρόνο και έχουν δημιουργηθεί νέοι δρόμοι λαθρεμπορίου. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις διατάξεις σχετικά με τους υπηκόους τρίτων χωρών στη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2017. «Συνολικά, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι πριν από την έγκριση της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν: Έκθεση-καταπέλτης κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο"

Εκπρόσωπος Ερντογάν για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αξιώσεις των Ελλήνων είναι άνευ αξίας

«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε φυσικό αέριο στη Μεσόγειο», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ενώ χαρακτήρισε την αντίδραση της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο «παιδαριώδη» και «μη λογική».

Αναφερόμενος στην συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε «όταν πήγαμε εκεί και υπογράψαμε αυτή τη νέα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, μετά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, για τις παιδαριώδεις αντιδράσεις – οι οποίες, αν μας ρωτάτε, δεν είναι ώριμες ούτε λογικές – ακόμη και ο πρωθυπουργός της Λιβύης», όταν στάλθηκαν τα tweets του Έλληνα ΥΠΕΞ στο δείπνο, ενώ ήμασταν ακόμη εκεί «τα κοίταξε, γέλασε και είπε: “Αυτό δεν έχει καμιά αξία για εμάς”».

«Οι αξιώσεις των Ελλήνων είναι άνευ αξίας. Διότι πρόκειται για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Όταν η Ελλάδα έκανε παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο, κανείς δεν τους είπε τίποτα. Με άλλα λόγια, πού είναι η Ελλάδα και πού είναι η Αίγυπτος», υποστήριξε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει αμφισβητηθεί επίσημα τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ, ενώ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό της Λιβύης καθώς δεν έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να επαναπροσδιορίσει σωστά τη σχέση της με την Τουρκία στο πλαίσιο της δικής της ισχύος. Η απόσταση που διανύσει διασφαλίζοντας τη στήριξη του ενός ή του άλλου και κινητοποιώντας συγκεκριμένα λόμπι ενάντια στην Τουρκία είναι ξεκάθαρη. Αυτό μπορεί να το κάνετε ως ένα βαθμό ενεργοποιώντας ορισμένα λόμπι στην Αμερική, ορισμένα λόμπι στην Ευρώπη. Αλλά πέρα ​​από αυτό, δεν φτάνει η δύναμή σας».

«Αν μπαίνετε σε έναν τέτοιο στρατηγικό ανταγωνισμό με την Τουρκία, αντί να μπαίνετε σε έναν στρατιωτικό ή οικονομικό ανταγωνισμό που αναλώνει την ενέργεια σας, με όλη της την έννοια, λέμε ‘μπορούμε να αναπτύξουμε μαζί μια προοπτική που βασίζεται σε μια σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα και αμοιβαίο σεβασμό’», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Αναφερόμενος στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «οι δυτικοί μας λένε, φυσικά με την προπαγάνδα των Ελλήνων, “αυτές οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, μην τα κάνετε αυτά”. Κι εμείς τους λέμε: “Κοιτάξτε, αυτό που λέτε παραβίαση εναέριου χώρου, όταν πετάμε τα αεροπλάνα μας στον δικό μας εναέριο χώρο, η Ελλάδα σας το λέει ως παραβίαση εναέριου χώρου. Το αποδέχεστε αυτό ως δεδομένα κι έρχεστε σε εμάς. Πηγαίνετε και δείτε αντικειμενικά ποιος παραβιάζει τον εναέριο χώρο και ποιος εξοπλίζει τα νησιά παρόλο που έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς”».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Ερντογάν για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αξιώσεις των Ελλήνων είναι άνευ αξίας"

Υπόθεση 12χρονης: Στη φυλακή οι κατηγορούμενοι - Την Πέμπτη στον εισαγγελέα η μητέρα της

Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση βιασμού και μαστροπείας του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό, μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 33ης τακτικής ανακριτρίας.

Στη σύντομη διαδικασία που προηγήθηκε, καθώς ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε στην προσπάθεια διορισμού δικηγόρου για τους δύο κατηγορούμενους Ηλία Μίχο και Γιάννη Σοφιανίδη, και οι δύο φέρονται να ομολόγησαν μόνο τη «συνεύρεση τους» με παιδί.

Ο Μίχος αρνήθηκε να αναφερθεί σε όλες τις άλλες κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ενώ ο δεύτερος φέρεται να μην αποδέχεται την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων που του αποδίδεται, όπως και στον καταστηματάρχη, από χθες μετά την συμπληρωματική δίωξη που ασκήθηκε.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας, μετά το πέρας της απολογητικής διαδικασίας, ομόφωνα έκριναν πως οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή.

Λίγο μετά την φυλάκιση των δύο κατηγορουμένων, ο συνήγορός τους Βασίλης Χρονόπουλος δήλωσε: «Παρόλο που το πρωί δήλωσα και ενώπιον της ανακρίτριας ότι δεν επιθυμώ να αναλάβω -  επειδή κανένας δικηγόρος από τον κατάλογο αυτεπάγγελτων δε δέχτηκε να αναλάβει την υπόθεση αυτή -  υποχρεώθηκα από την ανακρίτρια να αναλάβω εγώ.

Όσον αφορά τις κατηγορίες ο 53χρονος αποδέχθηκε ότι είχε σεξουαλικές επαφές με την ανήλικη, το ίδιο και ο δεύτερος κατηγορούμενος.  Ως προς τις λοιπές κατηγορίες και οι δυο αρνούνται και ειδικά ο πρώτος κατηγορούμενος τήρησε το δικαίωμα του για την σιωπή μέχρι να συμπληρωθεί η ανακριτική δικογραφία, η οποία έχει πολύ δρόμο ακόμη για να μπορέσει να βγει να πει αυτά που πρέπει να πει να αποδειχτεί η αλήθεια.

Από τη δικογραφία φαίνεται εμπλοκή προσώπου από το ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας της 12χρονης, αυτό φάνηκε να είναι και από τα στοιχεία της δικογραφίας.

Υπάρχουν διάφορα σημεία και αντιφάσεις και υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις εμπλοκής και άλλων προσώπων». 

Για διακεκριμένη μαστροπεία κατηγορείται η μητέρα της 12χρονης - Την Πέμπτη οδηγείται στον εισαγγελέα

Η 37χρονη μητέρα της 12χρονης που έπεσε θύμα βιασμού και εκπόρνευσης, οδηγείται αύριο το πρωί στον εισαγγελέα, κατηγορούμενη για διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας εναντίον προσώπου νεότερου των 15 ετών, από ανιόντα συγγενή εξ αίματος και με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε ανταλλάγματος κατ' εξακολούθηση.

Η 37χρονη, που συνελήφθη το απόγευμα μετά από το ένταλμα το οποίο εξέδωσε η ανακρίτρια, κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα από την υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής και εξετάζεται εάν υπάρχουν και άλλα θύματα σε αυτή την σοκαριστική υπόθεση.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση 12χρονης: Στη φυλακή οι κατηγορούμενοι - Την Πέμπτη στον εισαγγελέα η μητέρα της"

Φυσικό αέριο: Ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θέλει να δημιουργήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θέλει να δημιουργήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε σήμερα (12.10.2022) ότι η χώρα του θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream ή να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για τον ανεφοδιασμό της ΕΕ.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει «αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί, βέβαια».

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να διοχετευθεί στην Ευρώπη από τη Ρωσία, μέσω του μοναδικού άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, όμως η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ΕΕ, αν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Άλλωστε, ο Πούτιν υποστηρίζει ότι οι εκρήξεις του περασμένου μήνα που προκάλεσαν τα ρήγματα στους ρωσικής κατασκευής αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, οφείλονται σε σαμποτάζ και αποτελούν «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» και αποτελούν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Το σενάριο του σαμποτάζ υποστηρίζουν και οι δυτικές κυβερνήσεις, «δείχνοντας» προς τη μεριά της Ρωσίας, χωρίς να την κατονομάσουν. Έχουν ξεκινήσει έρευνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν τα ρήγματα, τα οποία, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, μπορούν να επιδιορθωθούν αλλά και ότι η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα τους.

Παράλληλα, είπε θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες αερίου σε αυτή τη γραμμή, αν η Ευρώπη το θελήσει, καθώς η λειτουργική γραμμή του Nord Stream 2, έχει ετήσια δυναμικότητα 27,5 δισ. κυβικών μέτρων.

Η Ρωσία δεν έχει σχέση με την ενεργειακή κρίση

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα, υποστήριξε εξάλλου ο Βλαντίμιρ Πούτιν και κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Σε ομιλία του σε ενεργειακό φόρουμ στη Ρωσία, ο Πούτιν είπε πως είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα σε αυξανόμενα ενεργειακά κόστη, ενώ συμπλήρωσε ότι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου «απειλεί την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2025, λέγοντας πως η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα και είπε πως η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με την ομάδα του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποεπενδύει στο πετρέλαιο και το αέριο.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη και κατηγόρησε την ΕΕ ότι προωθεί την πράσινη ενέργεια εις βάρος της ανάπτυξης του πετρελαίου και του αερίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο: Ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θέλει να δημιουργήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν"

Ομολόγησαν σεξουαλικές επαφές με τη 12χρονη οι δύο συλληφθέντες

Ολοκληρώθηκε η απολογία των δύο κατηγορουμένων για τη σεξουαλική βία και εκπόρνευση του 12χρονου παιδιού στον Κολωνό, και πλέον οι Ηλίας Μίχος (φωτ.) και Γιάννης Σοφιανίδης οδηγούνται στο γραφείο του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός κατηγορούμενος φέρεται να αποδέχθηκε ενώπιον της ανακρίτριας μόνο «ότι είχε σεξουαλικές επαφές με τη 12χρονη», ομολογώντας με αυτό τον τρόπο την κατηγορία της κατάχρησης σε ασέλγεια ανηλίκου, χωρίς να απαντήσει ωστόσο οτιδήποτε που αφορά τις άλλες βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται και αφορούν βιασμό, μαστροπεία, εμπορία ανθρώπων κ.ά.

Ο Σοφιανίδης φέρεται να ομολόγησε στη δικαστική λειτουργό ότι «είχε συνευρεθεί» με το παιδί περισσότερες από μία φορές έναντι αμοιβής. Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι την αμοιβή την έδινε στο κοριτσάκι και όχι στον συγκατηγορούμενό του.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολόγησαν σεξουαλικές επαφές με τη 12χρονη οι δύο συλληφθέντες"

Τ. Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αποτελείται μόνο από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τα εγκαίνια της διπλής σήραγγας Άσσου – Τροίας στην περιοχή των Δαρδανελίων, αναφέρθηκε στα “σύνορα της καρδιάς του“.

«Όπως όλα τα σημεία της Ανατολίας, κάθε σημείο των Δαρδανελίων είναι στολισμένο με τα πολύτιμα ίχνη της ιστορίας της ανθρωπότητας και της ιστορίας μας. Aνάμεσα σε αυτά είναι η πόλη του Αριστοτέλη η Άσσος και η πόλη του Ομήρου η Τροία» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Όπως λέμε πάντα, η Τουρκία δεν αποτελείται μόνο από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες. Η ιστορία των προγόνων μας απλώνεται σε τρεις ηπείρους και επτά περιόδους».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι είναι η εποχή που οικοδομείται η μεγάλη και ισχυρή Τουρκία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τ. Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αποτελείται μόνο από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες"

Χωρίς διόδια οι δρόμοι της Ελλάδας: Πώς θα γίνεται η διέλευση των οχημάτων

Μέσα στην επόμενη διετία πρόκειται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα διοδίων, το οποίο θα βασίζεται στα χιλιόμετρα που διανύει το όχημα.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Γιώργου Καραγιάννη σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM θα ισχύσει αναλογική χρέωση με βάση τα χιλιόμετρα που διανύει κανείς θέλοντας έτσι να είναι δικαιότερη η χρέωση των οδηγών.

Με βάση αυτό το σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί νέος τεχνολογικός εξοπλισμός προκειμένου να γίνει σταδιακά η μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» στους αυτοκινητόδρομους καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον σταθμοί διοδίων.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Σε ότι αφορά τα ΙΧ οχήματα κατά την είσοδο και την έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο θα γίνεται καταγραφή της πινακίδας και επι τόπου θα επιβάλλεται η αντίστοιχη χρεώση, πάντα αναλογικά με τα χιλιόμετρα που διένυσαν.

Προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα θα δημιουργηθούν δύο κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας και ελέγχου, το ένα στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη.

Να σημειώσουμε πως από την 1η Ιανουαρίου του 2021 στην Ελλάδα και αποκλειστικά στην Ολυμπία Οδό εφαρμόζεται ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων.

Οι οδηγοί το μόνο που χρειάζεται να έχουν είναι ο πομποδέκτης της εταιρείας ο οποίος «σκανάρεται» από τις ηλεκτρονικές πύλες με αισθητήρες που βρίσκονται στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητόδρομου και έτσι χρεώνεται το όχημα το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης. Μάλιστα εάν το όχημα βγει εκτός αυτοκινητόδρομου πριν το τέλος της ζώνης χρέωσης, τότε στον πομποδέκτη επιστρέφεται αυτόματα το ποσό για την απόσταση που δεν διένυσε.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Χωρίς διόδια οι δρόμοι της Ελλάδας: Πώς θα γίνεται η διέλευση των οχημάτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news