facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες

Με τη θετική ψήφο του συνόλου των κομμάτων (πλην του ΚΚΕ και της ΧΑ που δήλωσαν «παρών») έγινε δεκτή η τροπολογία, με την οποία καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιριστικούς αγρότες. Ειδικότερα:

•Καταργείται η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων.

•Εξαιρούνται από το φορολογικό έτος 2018 και μετά από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για μέτρα που στόχο έχουν να στηρίξουν τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να παράσχουν φορολογικά κίνητρα για την ένταξη σε συνεταιριστικές μορφές δραστηριότητας και τη σύσταση συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλλά και για να απαλλάξουν από φορολογικά βάρη τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες που δεν ασκούν πλέον επί της ουσίας επιχειρηματική δραστηριότητα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε από τη Βουλή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες"

Γεννηματά: Δεν εμπλέκουμε εμείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υπόθεση C4i, το Μαξίμου το έκανε (video)

Απάντηση στις κατηγορίες του Μαξίμου, το οποίο κατήγγειλε το ΚΙΝΑΛ πως επιτίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω της ανακίνησης της υπόθεσης για το C4i, έδωσε το βράδυ της Τετάρτης η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV.

H επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ένα παραθεσμικό σύστημα και κυβερνητικές συμμαχίες που έχουν ως αποκλειστικό στόχο να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν επιχειρεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υπόθεση, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως είναι αυτή που προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο.

«Με έκπληξη και θλίψη διάβασα την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θράσος στις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Αυτοί διαπράττουν θεσμικό ατόπημα. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε παραθεσμικό σύστημα που πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.



Η κ. Γεννηματα διερωτήθηκε, με αφορμή την υπόθεση Σημίτη, πως είναι δυνατόν από τη μία να ανοίγουν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων με βάση απλές μαρτυρίες και να μην γίνεται τίποτα όταν υπάρχει εισήγηση εισαγγελέα για ευθύνες πρώην υπουργών.

Η κυρία Γεννηματά έκανε ευθέως λόγο για σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης με τη ΝΔ λέγοντας ότι αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή Καραμανλικών στελεχών. «Προσπαθούν όλα να τα ρίξουν στην πλάτη του ΠΑΣΟΚ και να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες» είπε μεταξύ άλλων και έκανε λόγο για επίδειξη θράσους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που αμφισβήτησε την ύπαρξη βουλευματος για την υπόθεση της παραλαβής του συστήματος C4i. «Θα του το στείλουμε να το δεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «στο όνομα της προοόδου και της αριστεράς» ο πρωθυπουργός κατάφερε να δημιουργήσει μια ακόμη θεσμική κρίση, καθώς αναστάτωσε τους ιερείς δίχασε τον κλήρο και δημιούργησε πρόβλημα με το Φανάρι. «Εκανε μια τρύπα στο νερό» είπε χαρα;κτηριστικά και πρόσθεσε αναφερ΄λομενη στον πρωθυπουργό: Μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει κανένα θέμα. Τα ανοίγει όλα αλλά δεν τα λύνει».

Τέλος, σε ότι αφορά τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του ΚΙΝΑΛ η Φώφη Γεννηματα κράτησε κλειστά τα χαρτιά τη, λέγοντας πως η απόφαση της θα εξαρτηθεί από τη λαϊκή εντολή που θα λάβει το κόμμα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Δεν εμπλέκουμε εμείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην υπόθεση C4i, το Μαξίμου το έκανε (video)"

Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θίγει την γλώσσα και την ταυτότητά μας

Μιλώντας σε εκδήλωση των βετεράνων αγωνιστών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ακόμη ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η ΠΓΔΜ καθίσταται κράτος αναγνωρισμένο από όλους, χωρίς να θίγονται η ταυτότητα των πολιτών και η γλώσσα και χωρίς να αλλάξουν η σημαία, το εθνόσημο και ο εθνικός ύμνος.

Πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο στόχος για τον οποίο αγωνίστηκαν οι προηγούμενες γενιές, για ένα κράτος «που δεν θα αμφισβητείται».

Τέλος, υπογράμμισε ότι η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών «δεν έχει τίποτα το αμφιλεγόμενο» και ότι τα σχέδια των τροπολογιών, που δόθηκαν στην δημοσιότητα, συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, καθώς και με τα συμφέροντα και την προοπτική της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θίγει την γλώσσα και την ταυτότητά μας"

ΕΔΕ για ημερολόγιο της ΕΛΑΣ που περιέχει χάρτη με «Μακεδονία» και «Βόρεια Κύπρο»

Διενέργεια διοικητικής έρευνας για την απόδοση ευθυνών διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς διαπιστώθηκε ότι στα ημερολόγια έτους 2019 του Σώματος, που έχουν εκτυπωθεί από ιδιωτική εταιρεία, σε έναν από τους χάρτες που εμπεριέχονται σε αυτά, εκ παραδρομής έχουν αποτυπωθεί εσφαλμένα ονομασίες γειτονικών μας χωρών.

Συγκεκριμένα η ΠΓΔΜ αναγράφεται ως «Μακεδονία» και το ψευδοκράτος της Κύπρου ως «Βόρεια Κύπρο».

Επίσης, με απόφαση του Αρχηγείου ανακαλούνται άμεσα όσα από τα ημερολόγια έχουν διατεθεί σε αστυνομικές Υπηρεσίες.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΔΕ για ημερολόγιο της ΕΛΑΣ που περιέχει χάρτη με «Μακεδονία» και «Βόρεια Κύπρο»"

Επίθεση Μαξίμου στην ΝΔ για την… «επίθεση του ΚΙΝΑΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»! – Τι απαντά η Πειραιώς

Κόντρα μεταξύ της κυβέρνηση και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκάλεσε η κίνηση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής (Δημοκρατικής Συμπαράταξης) να ζητήσουν εξηγήσεις για την τύχη του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση του C4i.

Η αναφορά των βουλευτών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το όνομα του οποίου αναφέρεται από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, έδωσε στην ευκαιρία στο Μαξίμου να επιτεθεί στην… Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε πως δεν παίρνει θέση.

«Η συκοφαντική επίθεση του Κινήματος Αλλαγής εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία κλιμακώθηκε με τη σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποτελεί πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιλέξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Θα πάρουν θέση ή θα συνεχίσουν να συνδράμουν στις επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σιωπή τους; Αναμένουμε με ενδιαφέρον» κατέληξε η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την πλευρά της Πειραιώς.

«Η ΝΔ δεν προκειται να λάβει μερος στην κυβερνητική επιχείρηση «επιστροφή στο παρελθόν» και στη λάσπη που συστηματικά πετά για να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί» ανέφεραν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

«Αν κάποιοι άλλοι το κάνουν, αυτό δεν αφορά ούτε τη ΝΔ, ούτε την κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά. Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα» σημείωναν οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Μαξίμου στην ΝΔ για την… «επίθεση του ΚΙΝΑΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»! – Τι απαντά η Πειραιώς"

Επιφυλάξεις Κομισιόν για τον βασικό και υποκατώτατο μισθό

Επισημάνσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό περιλαμβάνει η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ειδικά για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κατάργησής του ως προς τη μείωση της ανεργίας των νέων.

Για την αύξηση του βασικού μισθού, η έκθεση (διαθέσιμη εδώ) επισημαίνει ότι «προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα και να διατηρηθεί σε πτωτική τροχιά η ανεργία, η αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει στη βάση ενδελεχούς ανάλυσης της κατάστασης της υποκείμενης αγοράς εργασίας και της οικονομίας».

Κι τονίζει πως έχει «κρίσιμη σημασία» να ληφθούν αποφάσεις έπειτα από γνήσια συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς».

Η ΓΣΕΕ, ωστόσο, έχει αποφασίσει να απόσχει από τη σχετική διαβούλευση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις τη για το θέμα.

Πιο φανερές είναι οι ανησυχίες της Κομισιόν σε σχέση με την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού, για εργαζομένους κάτω των 25 ετών.

«Η Επιτροπή θεωρεί πως η τελική απόφαση για το θέμα πρέπει να ληφθεί μόνο εφόσον ολοκληρωθεί μια πλήρης ανάλυση επιπτώσεων που δείχνει ότι οι δυνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές απασχόλησης των νέων είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι η ανεργία μεταξύ των νέων παραμένει υψηλή και το μερίδιο των νέων που εργάζονται με τον ελάχιστο μισθό επίσης δείχνει μεγάλο, στο 41% το 2017».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιφυλάξεις Κομισιόν για τον βασικό και υποκατώτατο μισθό"

Η Ε. Θεοχάρους ζητάει προστασία από την ΕΕ για να μη συλληφθεί στην Τουρκία - Ανεπιθύμητη από Ουκρανία και Αλβανία

Η Ελένη Θεοχάρους ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προστασία καθώς έμαθε ότι κινδυνεύει με εφαρμογή εντάλματος σύλληψης.

Τη σύλληψη έχει ζητήσει το Αζερμπαϊτζάν επειδή βρέθηκε στην αυτόνομη περιοχή του Αρτσάχ.

Η Κύπρια Ευρωβουλευτής Πρόεδρος της του Κινήματος «Αλληλεγγύη» Ελένη Θεοχάρους ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πληροφόρηση που έχει εκ μέρους των υπηρεσιών του σώματος ότι κινδυνεύει με εφαρμογή από την Τουρκία του εντάλματος σύλληψης της που έχει εκδώσει εναντίον της το Αζερμπαϊτζάν.


Η τουρκική απειλή είναι δεδομένη, εάν μεταβεί με την αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία, στις 18 Δεκεμβρίου, εν όψει της συνόδου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, της οποίας είναι μέλος. Η κα Θεοχάρους τόνισε: «Θα μεταβώ οπωσδήποτε στην Τουρκία και ζητώ την προστασία της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το Αζερμπαϊτζάν έχει ζητήσει τη σύλληψη της Ελένης Θεοχάρους για παράνομη είσοδο σε εδάφη της χώρας καθώς στις 19 Φεβρουαρίου 2017 βρέθηκε στην αυτόνομη περιοχή του Αρτσάχ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να εποπτεύσει το τοπικό δημοψήφισμα.

Ανεπιθύμητη έχουν κηρύξει τη Κύπρια ευρωβουλευτή η Ουκρανία και η Αλβανία. Η Ουκρανία για παράνομη επίσκεψη της στη Κριμαία και η Αλβανία για την παρουσία της στη κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ε. Θεοχάρους ζητάει προστασία από την ΕΕ για να μη συλληφθεί στην Τουρκία - Ανεπιθύμητη από Ουκρανία και Αλβανία"

«Έξαλλος» ο Ερντογάν με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την απόφαση για τον Ντεμιρτάς

«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους ευρωπαίους φίλους μας…αυτοί οι τρομοκράτες κάποια μέρα θα στρέψουν τα όπλα τους εναντίον σας».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε, κατηγόρησε και εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον των κρατών – μελών της ΕΕ με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να ζητήσει την απελευθέρωση του ηγέτη του κουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Μια μέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Άγκυρα, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν πράττουν τα δέοντα για να εξαρθρώσουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Γκιουλέν, που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από την Άγκυρα

Σε ομιλία του σε μια συνάντηση τοπικών αρχών, ο Ερντογάν είπε ότι μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπως του PKK μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε πόλεις της Ευρώπης.

Ενώ το PKK έχει χαρακτηριστεί και από την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση, το μπλοκ δεν βοηθά τα θύματα της οργάνωσης, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να τους πάρουμε στα σοβαρά».

«ΕΔΑΔ, με ποια πλευρά είστε;», ανέφερε, επεκρίνοντας τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζοντας ότι καμία χώρα ή θεσμός δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για δημοκρατία, αν αυτός στηρίζει την τρομοκρατία.

«Αυτό δεν αποκαλείται στήριξη για απαίτηση δικαιοσύνης και ελευθερίας, αλλά απευθείας λατρεία και αγάπη της τρομοκρατίας», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έξαλλος» ο Ερντογάν με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την απόφαση για τον Ντεμιρτάς"

ΣτΕ: POS και σε δικηγόρους, γιατρούς, βιοτέχνες, εμπόρους, ελευθέρους επαγγελματίες

«Ναι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην καθιέρωση των πληρωμών μέσω κάρτας (POS) για τους δικηγόρους, γιατρούς, βιοτέχνες, εμπόρους και ελευθέρους επαγγελματίες. Η αυξημένη 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με σειρά αποφάσεων της (2457-2462/2018) έκρινε συνταγματική και νόμιμη την χρήση POS απορρίπτοντας ως αβάσιμους και απαράδεκτους τους ισχυρισμούς που αναφέρουν στις προσφυγές τους Δικηγορικοί Σύλλογοι, δικηγόροι και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) οι οποίοι κάνουν λόγο για αντισυνταγματική, αντίθετη στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό δίκαιο αλλά και μη νόμιμη ρύθμιση.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η καθιέρωση των πληρωμών μέσω POS δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, ενώ είναι σύμφωνη με τα άρθρα 101-102 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Επιπλέον, αποφάνθηκαν ότι η ρύθμιση δεν παραβιάζει το δικηγορικό και ιατρικό απόρρητο.

Όπως επισημαίνουν το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προσωπική και οικονομική ελευθερία ως ατομικό δικαίωμα ωστόσο, υπογραμμίζουν ο νόμος μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος.

Οι δικαστές επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το εύρος της οικονομίας, προκειμένου να καταπολεμηθεί η απόκρυψη εσόδων και η φοροδιαφυγή. Επίσης, στις αποφάσεις αναφέρεται ότι το μέτρο των πληρωμών μέσω POS αφορά το σύνολο των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και των αγροτών, όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με εντολείς-καταναλωτές νομικών υπηρεσιών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτηρίζει μάλιστα «υποθετικά σενάρια που στηρίζονται σε μία εσφαλμένη εκδοχή» τις αιτιάσεις των δικηγόρων ότι θα γίνει πιο ακριβή η πρόσβαση στην Δικαιοσύνη (παραβίαση της ΕΔΣΑ), καθώς το κόστος από τη χρήση των POS θα μετακυλήσει στους πελάτες τους.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: POS και σε δικηγόρους, γιατρούς, βιοτέχνες, εμπόρους, ελευθέρους επαγγελματίες"

Ειρωνικός ο Ματέο Σαλβίνι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε πριν από λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της».

Παράλληλα ο Κόντε τόνισε ότι ελπίζει να μπορέσει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.

O Γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επέλεξε, ως συνήθως, να ανεβάσει και πάλι τους τόνους, και υπογράμμισε με ειρωνεία:

«Έφτασε το γράμμα των Βρυξελλών; Εντάξει, περιμένουμε εκείνο του Άι Βασίλη».

«Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε. Μου φαίνεται ασεβές να επιβληθούν κυρώσεις για μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη. Θα τα πούμε σε ένα χρόνο, αλλά δεν θέλω προκαταλήψεις. Εμείς πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού μας, εγώ δεν αμφισβητώ τους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ειρωνικός ο Ματέο Σαλβίνι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή"

Ελεύθεροι οι οκτώ που κατηγορούνταν για κακουργήματα για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο

Ελεύθεροι αναχώρησαν από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οι οκτώ κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος για τα επεισόδια κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όλοι τους μετά τις απολογίες τους στις ανακριτικές αρχές αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Μάλιστα, σε δυο από αυτούς τους επιβλήθηκε ο όρος να να μην προσεγγίζουν την περιοχή των Εξαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες – κατά περίπτωση έκρηξη και επικίνδυνη σωματική βλάβη - και υποστήριξαν ότι βρίσκονταν στην περιοχή χωρίς να συμμετέχουν στα επεισόδια.

Μάλιστα, ένας δήλωσε ότι είναι άστεγος ενώ μεταξύ των «8» ήταν δυο ανήλικοι εκ των οποίων ο ένας αλλοδαπός.

Υπενθυμίζεται πως στις 29 Νοεμβρίου αναμένεται να δικαστούν, μετά από αναβολή, άλλοι επτά συλληφθέντες για τα επεισόδια της επετείου του Πολυτεχνείου. Οι επτά κατηγορούμενοι θα δικαστούν για τις κατηγορίες της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της αντίστασης κατά της αρχής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι οκτώ που κατηγορούνταν για κακουργήματα για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο"

Τι εξηγήσεις έδωσε στον Εισαγγελέα ο Ψινάκης για το Μάτι

Σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή ήταν οι υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνα στις 23 Ιουλίου, υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατάθεσε σήμερα στους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. Παράλληλα, στο 28σελίδο υπόμνημά του στις εισαγγελικές αρχές, ο κ. Ψινάκης αφήνει αιχμές για τα αντανακλαστικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς και επιρρίπτει ευθύνες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε ό,τι αφορά τυχόν δικές του ευθύνες, αυτές δεν υπάρχουν. «Πιστεύω πως κατέδειξα ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου» αναφέρει ο κ. Ψινάκης στο υπόμνημά του, το οποίο κατέθεσαν σήμερα στους εισαγγελείς οι δικηγόροί του.

Ο κ. Ψινάκης έδωσε σήμερα εξηγήσεις στους εισαγγελείς με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Ο Δήμαρχος Μαραθώνα είναι ένα από τα 20 και πλέον πρόσωπα (στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, κ.ά) που έχουν λάβει κλήση ως ύποπτοι από τους εισαγγελείς για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου με τους 99 νεκρούς.
Όπως υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο Δήμαρχος Μαραθώνα είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου «4» για τις 23 Ιουλίου. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την αποφράδα ημέρα απουσίαζε από τον Μαραθώνα. Είχε επιλέξει δε να λείψει από τον Δήμο τον Ιούλιο και όχι τον Αύγουστο, διότι ο συγκεκριμένος μήνας θεωρείται ο πλέον επικίνδυνος για πυρκαγιές.

«Προσπάθησα να γυρίσω αλλά με βρήκε θαλασσοταραχή»

Στη συνέχεια επισημαίνει πως όταν έμαθε από τους συνεργάτες του ότι ξέσπασε η πυρκαγιά κινδύνεψε και ο ίδιος. Όχι από τις φλόγες αλλά από τη «θαλασσοταραχή» ανοιχτά της Σύρου, όπου βρίσκονταν με ιδιωτικό σκάφος προσπαθώντας να επιστρέψει πάση θυσία στο Δήμο του.
Αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του: «Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μέτα τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».

Όταν τελικά έφτασε στο Μαραθώνα, διαπίστωσε πως το προσωπικό του Δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα. «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος» αναφέρει ο κ. Ψινάκης και συνεχίζει: «Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία».

«Οι υπηρεσίες του Δήμου αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό»

Αφήνοντας αιχμές για το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Ψινάκης σε άλλο σημείο του υπομνήματός του επισημαίνει: «Με το σύνολο του προσωπικού του Δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο Δήμος».

Κατά τον κ. Ψινάκη ο Δήμος Μαραθώνα ήταν όσο καλύτερα προετοιμασμένος μπορούσε να είναι, με τα μέσα που διαθέτει, δίνοντας έμφαση στον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων: «Καθημερινά το προσωπικό του Δήμου αποδύεται σε μια τιτάνια προσπάθεια για καθαρισμούς, περισυλλογή ξερών χόρτων κλπ», επισημαίνει ο κ. Ψινάκης και σημειώνει σε άλλο σημείο του υπομνήματός του πως ο ίδιος δεν έχει «καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι».
Σε ό,τι αφορά στο μείζον θέμα της απομάκρυνσης των κατοίκων πριν η φωτιά δυναμώσει ο Δήμαρχος Μαραθώνα υποστηρίζει: «Ουδέποτε υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μονή αρμόδια να το εισηγηθεί στο Δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός Δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η Πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».

Τέλος ο Δήμαρχος Μαραθώνα, αφού εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και συμπαράσταση προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, αναφέρει: «Ακλόνητη πεποίθησή μου είναι πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23/7 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι εξηγήσεις έδωσε στον Εισαγγελέα ο Ψινάκης για το Μάτι"

Μπουτάρης: Ολοκληρώθηκε ο κύκλος μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την απόφαση του να μην κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2019 και να κλείσει οριστικά τον κύκλο του στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλης ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος αρχικά ενημέρωσε τους αντιδημάρχους και τους στενούς του συνεργάτες και ακολούθως συγκάλεσε σύσκεψη της δημοτικής του ομάδας «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» προκειμένου να ανακοινώσει στα στελέχη της παράταξης την απόφασή του να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας τρίτης δημαρχιακής θητείας.

«Η απόφαση μου είναι προσωπική και όχι πολιτική. Έπειτα από 16 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώ πως έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να προσφέρω στην πόλη από άλλες θέσεις» δήλωσε ο κ.Μπουτάρης στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Ο δήμαρχος ρωτήθηκε για την επόμενη μέρα της δημοτικής του ομάδας και είπε χαρακτηριστικά: «Η "Πρωτοβουλία" βάζει πλέον νέους στόχους για τη διεύρυνση της και την ισχυροποίηση του αυτοδιοικητικού της χαρακτήρα, ώστε να συνεχίσει το σημαντικό έργο των τελευταίων οχτώ χρόνων και να υπηρετήσει τις μελλοντικές ανάγκες της πόλης, πέρα από κομματικές εξαρτήσεις».

Αναφορικά με το πως βλέπει το μέλλον της πόλης ο κ.Μπουτάρης υπογράμμισε πως «εμείς ανοίξαμε τη Θεσσαλονίκη στον κόσμο. Φυτέψαμε τον σπόρο της ανανέωσης και της εξωστρέφειας. Πιστεύω ότι η πόλη θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μην επιστρέψουμε στο γκρίζο και εσωστρεφές περιβάλλον».

Ο κ.Μπουτάρης θα ασκεί τα καθήκοντα του έως τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και θα αναλάβει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Ο Γιάννης Μπουτάρης εκλέχτηκε τον Νοέμβριο του 2010 ως ο 60ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ επανεξελέγη τον Μάιο του 2014.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπουτάρης: Ολοκληρώθηκε ο κύκλος μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση"

ΠΟΕΔΗΝ: Ψώρα και κοριοί ταλαιπωρούν τους ασθενείς στο Δρομοκαΐτειο

ΠΟΕΔΗΝ και Σύλλογος Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο», καταγγέλλουν πως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις ανάγκες των νοσηλευόμενων και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών αλλά και τους κοριούς που το τελευταίο διάστημα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, στους χώρους του Νοσοκομείου.
Σε αυτά τα προβλήματα, έρχεται να προστίθενται και τα περιστατικά  μολυσματικών δερματολογικών ασθενειών που καλούνται να αντιμετωπίσουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, ενός νοσοκομείου που ως προορισμό έχει την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. 
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, πέραν των πολλών περιστατικών με ψώρα, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο, τις προηγούμενες ημέρες αντιμετωπίστηκαν περιστατικά από τσιμπήματα κοριών που δέχθηκαν νοσηλευόμενοι, στο Δρομοκαΐτειο, ασθενείς. Γεγονός, που όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παρεχόμενη ποιότητα νοσηλείας, αφού, προσφάτως, ένα νοσηλευτικό τμήμα υποχρεώθηκε να αναστείλει για λίγες ημέρες την λειτουργία του.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει αναφέροντας πως αυξάνονται οι νοσηλείες αστέγων και μεταναστών από τα hot spots, αφού, όπως τονίζει, η έκρηξη του μεταναστευτικού και οι απαράδεκτες συνθήκες στα Κέντρα Φιλοξενίας, έχουν ως αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα ψυχιατρικά περιστατικά που αφορούν μετανάστες. Έτσι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το 20% των εισαγωγών, περίπου πέντε ασθενείς κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία, είναι πρόσφυγες και μετανάστες από hot spot», ενώ στο ίδιο ποσοστό εισάγονται άστεγοι και γενικώς άτομα με ψυχικές παθήσεις χωρίς κάποιο συγγενικό υποστηρικτικό περιβάλλον και κατοικία. 
Και οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ και του Σωματείου Εργαζομένων συνεχίζονται με αφορμή τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση.
Ο Μιχάλης Γιαννάκος καταγγέλλει πως τα άτομα αυτά, λόγω έλλειψης ειδικών δημόσιων δομών, νοσηλεύονται στο Ψυχιατρείο παραμένοντας σε καθήλωση (δέσιμο), στα κρεβάτια όλο το 24ωρο. Κάτι που είχε αναδειχθεί από καταγγελίες της Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ), σύμφωνα με τις οποίες, ασθενείς με βαριάς μορφής αυτισμό εισήχθησαν για νοσηλεία στο «Δρομοκαΐτειο» και στο «Δαφνί», κατόπιν εισαγγελικής εντολής, παρά το γεγονός ότι ο αυτισμός δεν είναι ψυχικό νόσημα, αλλά αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία απαιτεί τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από αυτή των ψυχικών νοσημάτων. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εισαχθεί στο «Δρομοκαϊτειο» με εισαγγελική εντολή ασθενείς με βαριά μορφή αυτισμού και νοητική στέρηση και μάλιστα από ειδικούς Ξενώνες ΜΚΟ χρηματοδοτούμενους από το κράτος και κοινοτικά κονδύλια. Κι αυτό, γιατί όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, η πολιτεία φρόντισε κι έκλεισε τα τελευταία χρόνια όλες τις Δημόσιες Ειδικές Δομές για την φιλοξενία τέτοιων περιστατικών. Επισημαίνοντας, ότι το ψυχιατρείο όχι μόνον δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την νοσηλεία των συγκεκριμένων περιστατικών, αλλά καθίσταται και επικίνδυνος για τους πάσχοντες με αυτισμό, αφού αυτοί νοσηλεύονται σε κλινικές οξέων περιστατικών, με 30 ασθενείς που εμφανίζουν ενεργό ψυχιατρική συμπτωματολογία και περιθάλπονται από ελάχιστο προσωπικό. Με αποτέλεσμα τα άτομα με αυτισμό να είναι σχεδόν όλο το 24ωρο καθηλωμένα στα κρεβάτια, με ιατρική εντολή διότι αν λυθούν κινδυνεύει η ζωή τους.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Ψώρα και κοριοί ταλαιπωρούν τους ασθενείς στο Δρομοκαΐτειο"

Στο ημερολόγιο της Ελληνικής Αστυνομίας αναγνώρισαν «Μακεδονία» και «Βόρεια Κύπρο»! [εικόνα]

Σε μία ασύλληπτη γκάφα υπέπεσαν οι δημιουργοί της ατζέντας της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2019.
Η ατζέντα, η οποία διατίθεται προς πώληση σε όλες της αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, περιλαμβάνει χάρτη που αναγράφει τη FYROM ως «Μακεδονία» (ούτε καν «Βόρεια Μακεδονία» κατά τη συμφωνία των Πρεσπών η οποία δεν έχει ακόμη κυρωθεί). Ο ίδιος χάρτης αναφέρει το ψευδοκράτος της Κύπρου ως Βόρεια Κύπρο, αναγνωρίζοντάς το ουσιαστικά.
Δείτε τον χάρτη:
Ηδη συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ ετοιμάζονται να προβούν σε διαβήματα αρμοδίως.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ημερολόγιο της Ελληνικής Αστυνομίας αναγνώρισαν «Μακεδονία» και «Βόρεια Κύπρο»! [εικόνα] "

ΚΚΕ: Απαράδεκτο το φακέλωμα των επιβατών των αεροπλάνων

«Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ενσωματώνει την αντιδραστική Οδηγία 2016/681 της ΕΕ για τις «υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις λαϊκές ελευθερίες, αυταρχικό νομοθέτημα», επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα «με το νομοσχέδιο αυτό και με το γνωστό πρόσχημα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», προωθείται ένα συστηματικό φακέλωμα όλων των επιβατών των αεροπλάνων, που ταξιδεύουν από και προς τις χώρες της ΕΕ. Κάθε επιβάτης, δηλαδή, θεωρείται καταρχήν ύποπτος για την τέλεση κάποιας τρομοκρατικής ή άλλης εγκληματικής πράξης και για το λόγο αυτό πρέπει να συγκεντρώνονται από την Αστυνομία, μέσω των αεροπορικών εταιρειών και του "Μητρώου Ονόματος Επιβάτη" (PNR), μια σειρά από προσωπικά δεδομένα του, που αφορούν ακόμη και τις αποσκευές που μεταφέρει».

«Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για τη δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιβατών από παράνομη επεξεργασία τους, είναι εντελώς κενές περιεχομένου, αφού -πέραν των άλλων- η ανάθεση της προστασίας τους γίνεται στην υπηρεσία της αστυνομίας που τα συγκεντρώνει. Αποτελούν στην πραγματικότητα το "φύλλο συκής" για να κρυφτεί το βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου και της Οδηγίας», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει βαριές ευθύνες που φέρνει για ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με το οποίο κάνει ένα ακόμη σοβαρό βήμα στον αυταρχικό κατήφορο», υπογραμμίζει το ΚΚΕ προσθέτοντας «αντίστοιχες ευθύνες φυσικά έχουν η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα, που ήδη δήλωσαν ότι θα το ψηφίσουν» και σημειώνοντας «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πόσο πλαστή είναι η διαχωριστική γραμμή "πρόοδος-συντήρηση" που επικαλείται η κυβέρνηση, η οποία εξαφανίζεται όταν έχει να κάνει με την προώθηση σημαντικών αντιλαϊκών νομοθετημάτων και αποφάσεων της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων».

Το ΚΚΕ καλεί «τους εργαζόμενους, τους νέους, τους προοδευτικούς νομικούς, να αντιταχτούν σε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αποσυρθεί άμεσα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ: Απαράδεκτο το φακέλωμα των επιβατών των αεροπλάνων"

Τετράωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής την Πέμπτη

Παναττική στάση εργασίας, από τις 7π.μ. έως της 11π.μ. της Πέμπτης, προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν, μάλιστα, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η Δημόσια Υγεία και οι εργαζόμενοι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, «οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ και το όριο δαπανών των Νοσοκομείων παραμένει καθηλωμένο στο 1,5 δις ευρώ κατ’ έτος, παρότι αυξήθηκε η ζήτηση κατά 30% στα Δημόσια Νοσοκομεία.΄Ακόμη το 60% του συνόλου του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένος και θέλει άμεση αντικατάσταση».

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας «θα περικοπεί ή θα μειωθεί» και «η Κυβέρνηση αρνείται να εντάξει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τους υπαλλήλους της Δημόσιας Υγείας».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται επίσης στις ελλείψεις προσωπικού, τονίζοντας ότι «αποχώρησαν 25.000 υπάλληλοι τα χρόνια των Μνημονίων» και «το προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης συνεχίζει να βρίσκεται σε ομηρία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής την Πέμπτη"

Επιτροπή Πόθεν Έσχες: Όλα καλά με τα οικονομικά των κομμάτων

Η έκθεση μεταξύ άλλων διαπιστώνει «Κατά τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων/συνασπισμών κομμάτων, υπήρξε γενική διαπίστωση περί βελτίωσης στον τρόπο διαχείρισης, παρακολούθησης και απεικόνισης των βιβλίων και των οικονομικών των κομμάτων, συγκριτικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων έτους 2015 και 2016. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξέταση των αποτελεσμάτων του οικονομικού ελέγχου των ετών 2016 και 2017, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα, η Επιτροπή κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα».

Ειδικότερα: 

«Παρατηρήθηκε ότι :

1. Σε ορισμένα κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων τα έσοδα ή και δαπάνες αυτών δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους μέσω των ειδικών τραπεζικών  λογαριασμών, που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθ. 5 παρ. 1 Ν. 3023/2002, ως ισχύει.

Ωστόσο, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη:

α) Την ευνοϊκότερη ρύθμιση του άρθ. 5 παρ.1 Ν. 3023/2002, όπως τροποποιήθηκε με το άρθ. 37 του Ν.4472/2017, σύμφωνα με την οποία, «Κατ’ εξαίρεση, κάθε πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δύναται, προς κάλυψη των δαπανών του, να πραγματοποιεί πληρωμές προς τρίτους, χωρίς χρήση των λογαριασμών της παρούσας παραγράφου, εφόσον οι πληρωμές αυτές συνολικά δεν υπερβαίνουν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ετησίως και συνοδεύονται από τις αντίστοιχες αποδείξεις, τιμολόγια και συναφή παραστατικά που αποδεικνύουν τη δαπάνη»,

β) Το γεγονός ότι η διάταξη του άρθ. 65 παρ.3 Ν.4509/2017, που αντικατέστησε τη διάταξη του άρθ.24 παρ.4 Ν.3023/2002 και προβλέπει πλέον σαφώς την επιβολή κυρώσεων για τη “μη διακίνηση εσόδων ή δαπανών κατά παράβαση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 5”, ισχύει από 1-1-2018 και γ) ότι τα κόμματα/συνασπισμοί κομμάτων ανταποκρίθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη σχετική σύσταση που είχε γίνει κατά τον έλεγχο των οικονομικών του έτους 2015 και 2016 με αποτέλεσμα, στην παρούσα χρήση του έτους 2017, το σχετικό πρόβλημα να έχει περιοριστεί στο ελάχιστο,

αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη μη επιβολή διοικητικών κυρώσεων για την ανωτέρω αιτία, πλην, όμως τη σύσταση άμεσης συμμόρφωσης στις επιταγές του Νόμου. Σύμφωνα με τη μειοψηφία, θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής η παρ.10 του αρθ.24 Ν. 3023/2002 και να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις.

2. Σε κάποια κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων, ποσά της κρατικής χρηματοδότησης που χορηγήθηκαν για ερευνητικούς κι επιμορφωτικούς σκοπούς [άρθ. 1 παρ. 1 περ (β΄) υποπερ. (βγ΄) Ν. 3023/2002] είτε δεν δαπανήθηκαν στο σύνολό τους, και το μη διατεθέν χρηματικό ποσό μετεφέρθη στην επόμενη χρήση, είτε δεν δαπανήθηκαν για τους σκοπούς αυτούς, κατά παρέκκλιση του αρθ.1 παρ. 5 Ν.3023/2002.

Η Επιτροπή αποφάσισε:

α) ομόφωνα, ότι η μέχρι τώρα τηρούμενη από τα κόμματα πρακτική μεταφοράς μη διατεθέντος χρηματικού ποσού της εν λόγω χρηματοδότησης στην επόμενη χρήση, δεν πρέπει να καταλογιστεί, για λόγους επιείκειας, ως παραβίαση των σχετικών διατάξεων του Ν.3023/2002, δοθέντος ότι τμήμα του χορηγούμενου ποσού εκταμιεύεται στο τέλος του έτους, γεγονός που καθιστά δυσχερή τη χρησιμοποίησή του. Έκρινε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν άμεσες συστάσεις προς τα κόμματα για προσαρμογή στο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου η δαπάνη να λογιστικοποιείται εντός του έτους κατά το οποίο χορηγείται η εν λόγω χρηματοδότηση και να εξοφλείται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

β) κατά πλειοψηφία, ότι στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι παρακρατήθηκε από τα τραπεζικά ιδρύματα η εν λόγω χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να μην υλοποιηθούν από τα κόμματα οι αντίστοιχες δαπάνες για ερευνητικούς κι επιμορφωτικούς λόγους, καταστρατηγείται ο σκοπός του νομοθέτη, και συστήνει να σταλεί ενημερωτική επιστολή προς τα κόμματα και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σύμφωνα με την οποία θα γίνεται γνωστή η θέση της Επιτροπής, ήτοι ότι θεωρεί την ως άνω χρηματοδότηση, λόγω του ειδικού της σκοπού, ανεκχώρητη και συνεπώς από τούδε και στο εξής πρέπει να χρησιμοποιείται εξ ολοκλήρου για τους αναφερθέντες σκοπούς και να μην παρακρατείται ούτε να εκχωρείται άλλως να επιστρέφεται κατ’ εφαρμογή του άρθ. 1 παρ. 5 Ν.3023/2002.

Σύμφωνα με τη μειοψηφία, η ως άνω χρηματοδότηση εντάσσεται στη συνολική κρατική χρηματοδότηση.

3. Ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν θεώρησε για τη χρήση του έτους 2017, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του, κατά παρέκκλιση της διάταξης του άρθ. 7 παρ. 4 Ν.3023/2002 .

Ωστόσο, η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη:

α) το γεγονός ότι η από 19 Δεκεμβρίου 2017 απόφαση της Επιτροπής περί συστάσεων στα πολιτικά κόμματα για άμεση προσαρμογή τους στις διατάξεις του Ν.4304/2014 ήταν μεταγενέστερη του κλεισίματος της χρήσης του έτους 2017 και

β) Το γεγονός ότι η διάταξη του άρθ. 65 παρ.3 Ν.4509/2017, η οποία, αντικαθιστώντας το άρθ.24 παρ.4 Ν.3023/2002, προέβλεψε την επιβολή κυρώσεων, ισχύει από 1-1-2018 αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, τη μη επιβολή κυρώσεων επί του παρόντος, πλην, όμως, την αυστηρή σύσταση άμεσης συμμόρφωσης στις επιταγές του Νόμου.

Σύμφωνα με τη μειοψηφία, θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής η γενική διάταξη της παρ.10 του αρθ.24 Ν. 3023/2002 και να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις»

Δείτε εδώ τον προϋπολογισμό,τον ισολογισμό και την κατάσταση αποτελεσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε εδώ τον προϋπολογισμό, τον ισολογισμό και την κατάσταση αποτελεσμάτων της Νέας Δημοκρατίας

Δείτε εδώ τον προϋπολογισμό, τον ισολογισμό και την κατάσταση αποτελεσμάτων της Ένωσης Κεντρώων

Δείτε εδώ τον προϋπολογισμό, τον ισολογισμό και την κατάσταση αποτελεσμάτων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Δείτε εδώ τον προϋπολογισμό, τον ισολογισμό και την κατάσταση αποτελεσμάτων της Χρυσής Αυγής

Δείτε εδώ τον προϋπολογισμό, τον ισολογισμό και την κατάσταση αποτελεσμάτων του ΚΚΕ

Δείτε εδώ τον προϋπολογισμό, τον ισολογισμό και την κατάσταση αποτελεσμάτων του Ποταμιού

Δείτε εδώ τον προϋπολογισμό, τον ισολογισμό και την κατάσταση αποτελεσμάτων των ΑΝΕΛ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Πόθεν Έσχες: Όλα καλά με τα οικονομικά των κομμάτων"

Ποτάμι: Καθαρά προεκλογικός ο προϋπολογισμός

«Καθαρά προεκλογικό» χαρακτήρισε το Ποτάμι τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη.

«Η μοναδική επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να κερδίσει εκλογικό ακροατήριο και αυτή την επιδίωξη υπηρετούν οι επιλογές του», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνει ότι δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς η αναίρεση του μέτρου μείωσης των συντάξεων, που είχαν ψηφίσει οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ «ως συνέπεια των τυχοδιωκτικών επιλογών τους».

Ακόμη, το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να αγνοεί τα σήματα κινδύνου που έρχονται από παντού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:

«H κυβέρνηση κατέθεσε έναν καθαρά προεκλογικό προϋπολογισμό. Η μοναδική επιδίωξη του κ.Τσίπρα είναι να κερδίσει εκλογικό ακροατήριο κι αυτή την επιδίωξη υπηρετούν οι επιλογές του. Η αναίρεση του μέτρου μείωσης των συντάξεων που οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν ψηφίσει ως συνέπεια των τυχοδιωκτικών επιλογών τους, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Όπως δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς και για τα υπερπλεονάσματα που προκύπτουν από τη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών, την αντιαναπτυξιακή περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την μη πληρωμή οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες.

Επιπλέον η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τα σήματα κινδύνου που έρχονται από παντού. Οι άνεργοι που βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ, έφθασαν τους 1.012.264 έναντι 947.907 ένα χρόνο πριν. Ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του προβλέπει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% για το 2019, από 2,5% που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση και ακόμη χαμηλότερους στο 2,1% για το 2020. Επισημαίνει δε ότι κι αυτή η ανάπτυξη είναι εύθραυστη λόγω των αβέβαιων επενδύσεων.

Η αναταραχή λοιπόν αυξάνεται αντί να μειώνεται. Η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών, οι ξένοι επενδυτές ξεπουλούν ελληνικές μετοχές, τα χρέη των πολιτών μεγαλώνουν. Οι υπουργοί και μέσω του προϋπολογισμού θα έπρεπε να απαντούν σε όλα αυτά τα ξεχωριστά αλλά τελικά αλληλένδετα προβλήματα. Δυστυχώς όμως το μυαλό τους είναι μόνο στις εκλογές. Το μέλλον της χώρας, τους είναι αδιάφορο».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Καθαρά προεκλογικός ο προϋπολογισμός"

Πάνος Καμμένος: Και πάλι «όχι» της Βουλής στην άρση της βουλευτικής ασυλίας του

Ένα ακόμα αίτημα της δικαιοσύνης για άρση της βουλευτικής ασυλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου καταψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής με τη συνδρομή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας το Σώμα απέρριψε το αίτημα με 118 ψήφους έναντι 38 υπέρ.

Το εισαγγελικό αίτημα για την άρση ασυλίας του κ. Καμμένου αφορούσε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και ψευδούς καταμήνυσης έπειτα από μήνυση των Χάρη Μάκα, Μιράντας Ξαφά και Ηλία Κανέλλη.

Αντίθετα, η Ολομέλεια με 151 ψήφους, τάχθηκε υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Σαχινίδη, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Σημειώνεται, ότι ομόφωνη ήταν και η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, μετά το εισαγγελικό αίτημα για άρση ασυλίας του κ. Σαχινίδη σχετικά με το αδίκημα της ψευδής καταμήνυσης, για το οποίο έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 μήνες και εκκρεμεί στη δικαιοσύνη η εκδίκαση της έφεσης που είχε ασκήσει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνος Καμμένος: Και πάλι «όχι» της Βουλής στην άρση της βουλευτικής ασυλίας του"

Σύγκρουση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό - Χουλιαράκης: Αλλαγή μείγματος πολιτικής

«Έχω την τιμή να καταθέσω στο σώμα τον προϋπολογισμό του 2019 και την εισηγητική του έκθεση. Σας παρακαλώ να οριστούν ημερομηνίες για συζήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο παρέσωσε το στικάκι με τον προϋπολογισμό του 2019.

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε από την πλευρά του: «Είμαι σίγουρος ότι η συζήτηση που θα γίνει θα νοηματοδοτήσει επί της ουσίας μια νέα εποχή αλλά και την ουσιαστική έξοδο της χώρας από την 8χρονη μνημονιακή δέσμευση».

Ωστόσο, παίρνοντας το λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στηλίτευσαν τις κυβερνητικές αναφορές περί τέλους της μνημονιακής περιόδου, τονίζοντας τη σημασία των πολυετών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αφού χαιρέτησε την εξέλιξη με τις συντάξεις, λέγοντας πως «η ΝΔ χαίρεται για τη μη περικοπή γιατί η ελληνική κοινωνία δεν την άντεχε», σημείωσε με νόημα: «Αυτός ο προϋπολογισμός όμως θα αναδείξει τα αδιέξοδα της οικονομικής σας πολιτικής».

«Δεν είναι ακριβώς ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, καθώς είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας! Η ΕΕ θα προχωρήσει σε αξιολόγηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, την στελέχωση των Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κα. Ας κρατάμε μικρό καλάθι για το μεταμνημονιακό καθεστώς! Και υπάρχει και η προειδοποίηση για τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών ύψους 600 εκατ. ευρώ», είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΣΥ να προσθέτει: «Θα έπρεπε να μιλάμε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια στον λαό γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που συνιστούν ένα βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα. Ο προϋπολογισμός σας έχει ως μοναδικό δημοσιονομικό στόχο την επίτευξη υπερβολικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων!».

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, χαρακτήρισε «ειρωνεία» το επιχείρημα περί μεταμνημονιακού προϋπολογισμού καθώς όπως είπε δεν μπορεί να υφίσταται ότι βρίσκονται σε ισχύ περισσότεροι από 700 μνημονιακοί νόμοι. «Είναι ένας σκληρός ταξικός βαθιά προϋπολογισμός και μη μας πείτε για τα ψίχουλα που μοιράζετε γιατί παίρνει πολύ περισσότερα από τους πολλούς, τους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

«Αλλαγή μείγματος πολιτικής»

Πάντως, ο κ. Χουλιαράκης σήκωσε το γάντι που του πέταξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που φέρνει ακύρωση ( και όχι αναστολή όπως είπε) των συντάξεων, αλλά και δημοσιονομική επέκταση της τάξης των 910 εκατ. ευρώ. «Είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος πολιτικής σε πιο φιλική προς την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Μάλιστα, ο κ. Χουλιαράκης απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Αμυρά, έκανε λόγο για εμμονή του ΔΝΤ που οδήγησε την κυβέρνηση στην λήψη των μέτρων της διετίας 19-20 επειδή θεωρούσε πως η κυβέρνηση δεν θα πιάσει το στόχο. «Όμως πιάσαμε το στόχο και το 2017 και το 2018 και έχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε μέτρα αχρείαστα και αντιπαραγωγικά. Γι’ αυτό είναι επιτυχία της κυβέρνησης», σημείωσε σε μια αναφορά που από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως προάγγελος ακύρωσης και του μέτρου της αύξησης του αφορολόγητου.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό - Χουλιαράκης: Αλλαγή μείγματος πολιτικής"

O Προϋπολογισμός του 2019 κρύβει επιπλέον φόρους σχεδόν ένα δισ. ευρώ

Περισσότερους φόρους και λιγότερες κοινωνικές παροχές, σε σχέση με όσα σχεδίαζε τον Ιούλιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση, προβλέπει ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Για το 2018 προβλέπονταν φορολογικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού 50,17 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 51,26 δισ. ευρώ ( 1,1 δισ. επιπλέον) ενώ για το 2019 προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο 50,19 δισ. και πλέον ο στόχος ανεβαίνει στα 51,11 δισ. ευρώ (+920 εκατ.ευρώ).

Αντίστοιχα προβλέπει κρατικές δαπάνες 59 δισ. ευρώ, ενώ πριν 5 μήνες προέβλεπε ότι θα δοθούν 57 δισ. ευρώ. Και αυτό επειδή δεν θα κοπούν 2,065 δισ. ευρώ από συντάξεις την 1.1.2019. Δεν προβλέπει τίποτα όμως για το τι θα γίνει με τα αναδρομικά από τις μειώσεις 4,5 δισ. το χρόνο που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τον Ιούνιο του 2015.

Ειδικά για τις κοινωνικές παροχές προβλέπονται να δοθούν το 2019 μόλις 1,676 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στο Μεσοπρόθεσμο να δοθούν 2,425 δισ. ευρώ (-30%)! Κόπηκαν δηλαδή 800 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

pinakes01



Για το 2019, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση, έναντι 2,1% το 2018. Στον πίνακα 1.2 παρουσιάζονται αναλυτικά οι σχετικές προβλέψεις των μακροοικονομικών μεγεθών για το 2019.

pinakes02

pinakes03


Για να βγουν οι αριθμοί, ο Προϋπολογισμός προβλέπει περαιτέρω ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα έναντι του 2018. Μάλιστα, η συνεισφορά των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2019 σε 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδο υψηλότερο έναντι όλου του υπόλοιπου μεσοπρόθεσμου διαστήματος. 

Ο ρυθμός αύξησης της πραγματικής δημόσιας κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ελαφρώς το 2019, στο +0,6% από +0,2% το 2018, μετά από απώλειες 0,2% του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διετία 2016-2017. 

Προβλέπεται επίσης αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες εκ του συνόλου των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων της ανάπτυξης (από 0,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2018). Ο ετήσιος ρυθμός αύξησής της εκτιμάται στο 1,1%, εν μέσω εκτίμησης για αύξηση της ονομαστικής (πραγματικής) μισθολογικής δαπάνης στο σύνολο της οικονομίας κατά 3,3% (2,0%), καθώς και για αύξηση του μέσου μισθού (+1,4% το 2019 έναντι +1,2% το 2018).

Η μικρότερη εκτιμώμενη αύξηση του μέσου μισθού έναντι της συνολικής μισθολογικής δαπάνης υποδηλώνει τη συνέχιση της ανοδικής τάσης στην απασχόληση, με ετήσιο ρυθμό που εκτιμάται στο 1,4% το 2019. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 18,2% του εργατικού δυναμικού βάσει Έρευνας Εργατικού Δυναμικού. 

Για το 2018, δεν γίνεται προς το παρόν αναφορά στο «Κοινωνικό Μέρισμα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας θα διαμορφωθεί σε 7.383 εκατ. ευρώ ή 3,98% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου κατά 885 εκατ. ευρώ ή 0,48% του ΑΕΠ. Σε όρους ESA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 7.573 εκατ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ. Πιθανότατα τις επόμενες μέρες να εξαγγελθεί πώς θα κατανεμηθεί και ποιο μέρος από αυτά τα 885 εκατομμύρια ευρώ.

Τα σενάρια για το 2019

Για το έτος 2019, αν δεν εφαρμόζονταν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις (θετικά μέτρα), το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας θα διαμορφωνόταν σε 8,189 δισ. ευρώ ή 4,25% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου της Ενισχυμένης Εποπτείας κατά 1,443 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, σε δημοσιονομική βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωνόταν σε 8.678 εκατ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 881 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022, προερχόμενο κυρίως από το αποτέλεσμα του ισοζυγίου των Ταμείων.

Διαβάστε εδώ τον προϋπολογισμό


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "O Προϋπολογισμός του 2019 κρύβει επιπλέον φόρους σχεδόν ένα δισ. ευρώ"

«Πράσινο» φως για τη Σχολή Κατασκόπων έδωσε η ΕΕ

Τη δημιουργία σχολής κατασκόπων σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το συγκεκριμένο πρότζεκτ να περιλαμβάνεται μεταξύ των 17 που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνεδρίασης των Βρυξελλών, για τα θέματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Το δημοσίευμα του Politico ήρθε να επιβεβαιώσει η ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί, οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να δώσουν στη χώρας μας τον ηγετικό ρόλο στο συγκεκριμένο πλάνο, ενώ στο πρότζεκτ θα συμμετέχει και η Κύπρος.

Η δημιουργία μίας κοινής ακαδημίας κατασκοπίας της Ε.Ε. θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Η ανάπτυξη κοινής υπηρεσίας πληροφοριών και κατασκοπείας είχε κολλήσει στο «βέτο» της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο ως έναν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στη συμμαχία Five Eyes, που αποτελείται από την ίδια και τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία. Με το Brexit, αυτή η πόρτα πλέον ανοίγει.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπήρξε η ενημέρωση πως ο Πάνος Καμμένος συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, κατά την οποία -μεταξύ άλλων- συζητήθηκαν τα θέματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), όπου προστέθηκαν 17 νέα προγράμματα, εκ των οποίων τα τρία είναι ελληνικά.

Αυτά είναι:


  • Εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών στα ελικόπτερα,
  • Κοινή σχολή πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Κινητό στρατηγείο επιχειρήσεων ειδικών δυνάμεων.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πράσινο» φως για τη Σχολή Κατασκόπων έδωσε η ΕΕ"

Ρατσιστικό «αμόκ» οδηγών του ΟΑΣΘ: Οι πρόσφυγες δεν πλένονται λόγω κουλτούρας, φοβόμαστε ασθένειες

Ένα έγγραφο με θέμα τη μετακίνηση των προσφύγων που βρίσκονται στις διάφορες δομές της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίθει ρατσιστικών αναφορών καθώς ανάμεσα σ’ όλα λέει πως οι πρόσφυγες «λόγω κουλτούρας» έχουν κακή σχέση «με την προσωπική τους υγιεινή» κι έτσι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες οι οποίοι στριμώχνονται ανάμεσά τους», έφτασε στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΣΘ.

Αποστολείς ήταν οι τέσσερις νεοεκλεγέντες στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου των εργαζομένων με την παράταξη «Δρομέας», μια παράταξη για την οποία πολλοί από τους άλλους συνδικαλιστές είχαν εκφράσει την αμηχανία και τον προβληματισμό τους, καθώς πρόσκειται στην άκρα δεξιά.

Κι αυτό, αποδεικνύεται και από το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο έστειλαν στην διοίκηση του ΟΑΣΘ ζητώντας τους μεταξύ άλλων να βάλουν panic button στα συγκεκριμένα λεωφορεία, να εμβολιάζονται συχνά και να τους παίρνουν αίμα για να δουν πως δεν κόλλησαν κάτι από τους πρόσφυγες!

Το επέστρεψε ως απαράδεκτο η διοίκηση Παππά

Το έγγραφο αυτό, προκάλεσε την οργή του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, μετά και τα γεγονότα με τα προσφυγόπουλα και τις καταγγελίες της Άρσις για ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού του ΟΑΣΘ, που έκανε τον γύρο της χώρας. Η διοίκηση του Στέλιου Παππά επέστρεψε το έγγραφο ως απαράδεκτο στους αποστολείς του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, σήμερα θα ενημερώσει τους εκλεγμένους στο δ.σ. των εργαζομένων και θα τους ζητήσει μάλιστα να πάρουν θέση.

Παράλληλα, μιλώντας σήμερα στο «Πρακτορείο FM», ο κ. Παππάς έκανε λόγο για «κείμενο μιας παράταξης που εμπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις που διασπά τους εργαζόμενους και δεν τους ενώνει».

«Ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι οι μετανάστες είναι ξένο σώμα. Μήπως να τους βάλουμε και ένα αστεράκι; Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν μπορεί να ισχύσει ούτε μπορεί να επανέλθει», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη παράταξη ως μειοψηφία, οι απόψεις της οποίας δεν απηχούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον Οργανισμό και ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να κάνει κανένα διάλογο μαζί τους. «Η δημοκρατία έχει ανεκτικότητα αλλά έχει και όρια», κατέληξε.

Ολόκληρη η επιστολή των 4 «Δρομέων»:

Στις γραμμές 9-40-51-52-54-55-86 του δυτικού τομέα, αλλά και στην γραμμή 87 του ανατολικού τομέα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρυνθεί με την μετακίνηση των προσφύγων-μεταναστών από και προς τις δομές φιλοξενίας τους, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στην ελλιπή ενημέρωσή τους για το πως πρέπει να χρησιμοποιούν την αστική συγκοινωνία γενικότερα. Δεν γνωρίζουν δηλαδή τους κανόνες χρήσης των αστικών λεωφορείων και τις υποχρεώσεις των επιβατών.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επίσης ραγδαία αύξηση φαινομένων προπηλακισμού και παραβατικών συμπεριφορών των προσφύγων-μεταναστών, τόσο προς τους οδηγούς, όσο και προς το λοιπό επιβατικό κοινό. Οχλαγωγίες, εκφοβισμοί, απειλές, ασέβεια σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις κ.α. έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα.

Τα αποτελέσματα αυτών των φαινομένων είναι να τίθεται σε κίνδυνο καθημερινά η σωματική και ψυχική ασφάλεια των οδηγών και του λοιπού επιβατικού κοινού των συγκεκριμένων γραμμών, αλλά και η υποβάθμιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας του παραγόμενου συγκοινωνιακού έργου του Οργανισμού.

Επίσης λόγω των ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής στις δομές φιλοξενίας τους, αλλά και λόγω της κουλτούρας τους σε σχέση με την προσωπική τους υγιεινή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες οι οποίοι στριμώχνονται ανάμεσά τους.

Οι ΟΔΗΓΟΙ σε καθημερινή βάση επιδεικνύοντας επαγγελματική συμπεριφορά και προβάλλοντας το κοινωνικό προφίλ του Ο.Α.Σ.Θ. είναι εκτεθειμένοι στους παραπάνω κινδύνους που προαναφέραμε.

Για όποιον αμφισβητεί έστω και μία λέξη από τα παραπάνω τον καλούμε να κάνει σε απροσδιόριστο χρόνο και αιφνιδίως τις παραπάνω διαδρομές για να τα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι.

Προτείνουμε:

1. Συναντήσεις με τους υπευθύνους των δομών φιλοξενίας, ώστε να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωση των προσφύγων-μεταναστών (μέσω φυλλαδίων στην γλώσσα τους και ομιλιών) σχετικά με τους κανόνες και τις υποχρεώσεις των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και την ενημέρωσή τους για την χρήση εισιτηρίων και μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, τα οποία θα αγοράζονται είτε από τις δομές φιλοξενίας, είτε από κάποια ΜΚΟ που βοηθάει τους πρόσφυγες-μετανάστες.

2. Μίσθωση τουριστικών λεωφορείων με έξοδα των δομών φιλοξενίας για την απρόσκοπτη και άμεση μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών.

3. Καθημερινός έλεγχος από τους ελεγκτές κομίστρου στις συγκεκριμένες γραμμές με σκοπό την ενημέρωση και τη μείωση της εισιτήριο διαφυγής.

4. Δημιουργία Ομάδων Υποστήριξης αποτελούμενων από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό (προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας – Security), οι οποίες θα έχουν ως σκοπό τον έλεγχο των εισιτηρίων και την επιβολή της τάξης και των κανόνων εντός των αστικών λεωφορείων.

5. Τοποθέτηση Κουμπιού Πανικού (Red Button) εντός της καμπίνας του οδηγού (όπως υπάρχει και στα σημεία πώλησης καρτών και εισιτηρίων), προκείμενου να χρησιμοποιείται σε περίπτωση συμβάντος και ενώ είναι αδύνατη η επικοινωνία του οδηγού με τη χρήση του ασυρμάτου ή του κινητού τηλεφώνου. Το κουμπί κινδύνου θα είναι συνδεδεμένο με το KEPKY, για άμεση ανταπόκριση με αποστολή μηχανοκίνητης ομάδας (moto).

6. Κατασκευή κλειστής καμπίνας οδηγού. Αρχικά αυτό μπορεί να γίνει στα λεωφορεία που εργάζονται στις συγκεκριμένες γραμμές.

7. Άμεσος εμβολιασμός όλων των οδηγών που εργάζονται στις γραμμές αυτές. Παρόμοιος εμβολιασμός γίνεται και σε όσους εργάζονται στις δομές φιλοξενίας των προσφύγων-μεταναστών, αλλά και σε όσους έρχονται συστηματικά σε άμεση επαφή.

8. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα να γίνεται προληπτική εξέταση αίματος των οδηγών προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι κάποιας μεταδοτικής ασθένειας. Ανησυχούμε για την υγεία μας, αλλά και για την υγεία των μελών των οικογενειών μας.

eggrafo1
eggrafo2
eggrafo3
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρατσιστικό «αμόκ» οδηγών του ΟΑΣΘ: Οι πρόσφυγες δεν πλένονται λόγω κουλτούρας, φοβόμαστε ασθένειες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news