facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Γαλλικές εκλογές: «Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση», λέει ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων

Ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν πιθανοί σύμμαχοι, τους οποίους θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Θα μπορούσε επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλικές εκλογές: «Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση», λέει ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων"

Νέο ναυάγιο με μετανάστες στο Αιγαίο – Ιστιοφόρο με 56 άτομα προσάραξε στην Ρόδο

Λίγες ώρες μετά το ναυάγιο στις Κυκλάδες με ιστιοφόρο που μετέφερε παράνομα μετανάστες από την Τουρκία προς την Ιταλία, μια νέα περίπτωση ήρθε να κινητοποιήσει τις λιμενικές αρχές της χώρας, αυτή τη φορά στα Δωδεκάνησα.

Ιστιοφόρο σκάφος με 56 μετανάστες (16 ανήλικους, 12 γυναίκες και 28 άνδρες) προσάραξε τις απογευματινές ώρες σήμερα,  υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε κολπίσκο νοτιοδυτικά της Ρόδου. Οι μετανάστες εξήλθαν μόνοι από το σκάφος και παρέμειναν στην ακτή.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχείρησαν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης, ένα περιπολικό σκάφος του λιμενικού και από ξηράς δύο περιπολικά οχήματα του λιμενικού και ένα VAN της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρόδου.

Οι μετανάστες, που είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών στη Μύκονο

Στο μεταξύ άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων μεταναστών που φέρεται να επέβαιναν μαζί με τους 108 μετανάστες (21 παιδιά 24 γυναίκες και 63 άνδρες) σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος νοτιοδυτικά της Δήλου.

Οι μετανάστες διεσώθηκαν μετά από ευρεία επιχείρηση του λιμενικού σώματος, ενώ σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων φέρονται να αγνοούνται ακόμα τέσσερα άτομα.

Στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών συμμετείχαν τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού, παραπλέοντα πλοία και ρυμουλκό σκάφος από τη Μύκονο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ναυάγιο με μετανάστες στο Αιγαίο – Ιστιοφόρο με 56 άτομα προσάραξε στην Ρόδο"

Οι Γάλλοι επιβάλουν όρια στις εξουσίες του προέδρου Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπέστη σοβαρή υποχώρηση  στις βουλευτικές εκλογές, καθώς οι πρώτες προβλέψεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ότι ο συνασπισμός Ensemble χάνει περισσότερες από  100 έδρες στην νέα Βουλή και δεν θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifop, η παράταξη του Γάλλου πρόεδρου θα διαθέτει στη νέα Βουλή από 210 έως 250 έδρες  σε σύνολο 577, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί τη συνεργασία άλλων δυνάμεων για την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας των 289 εδρών για να εκλέξει την νέα κυβέρνηση.

Στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται η αριστερή συμμαχία «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση (NUPES), υπό την ηγεσία του Ζαν Λικ Μελανσόν, που προβλέπεται να έχει από 150 έως 180 έδρες στην νέα Εθνοσυνέλευση.

Στην τρίτη θέση ανεβαίνει ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, που από 8 έδρες θα έχει τώρα  80 έως 100 έδρες. Στην  τέταρτη θέση έρχεται η παραδοσιακή νέο-Γκωλική κεντροδεξιά με 60-70 έδρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Μακρόν, καθώς οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές, θεωρούνται ως επιβεβαίωση για τον εκλεγμένο Πρόεδρο, ώστε να ασκεί άνετα την πολιτική του. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις , η Γαλλία θα εισέλθει σε μια νέα πολιτική εποχή, μετά από μια πενταετία κατά την οποία, η παράταξη Μακρόν διέθετε ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία με 345 βουλευτές.

Τώρα με σχετική πλειοψηφία, ο πρόεδρος θα  αναγκαστεί να αναζητήσει υποστήριξη από άλλα στρατόπεδα. Ανάλογα με το έργο, θα επιδιώξουν να στηριχθούν σε κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές δυνάμεις.

Το μήνυμα των Γάλλων

 Οι Γάλλοι στέλνουν λοιπόν ένα μήνυμα στον Μακρόν αφού τον επανεξέλεξαν για πέντε ακόμη χρόνια τον Απρίλιο: θέλουν να επιβάλουν όρια στην εξουσία του. Η νέα αριστερή συμμαχία και ο Μελανσόν, από την άλλη πλευρά, σημείωσαν τεράστια επιτυχία, δίνοντάς στην Nupes μεγαλύτερη επιρροή ως την πιο ισχυρή  κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης. Η αποχή, σύμφωνα με προβλέψεις, είναι περίπου 54%, μιάμιση μονάδα μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, αλλά 3,4 μονάδες μικρότερη από τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017.

Παραδοσιακά, οι υποστηρικτές του νικητή Προέδρου συμμετέχουν πιο δυναμικά στην ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι οπαδοί των ηττημένων μένουν συχνά στο σπίτι. Ωστόσο, η αριστερή συμμαχία φαίνεται ότι  μπόρεσε να κινητοποιήσει αρκετούς υποστηρικτές για να δυσκολέψει τα πράγματα για τον πρόεδρο. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική σκηνή εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς να υπάρχει ένα κυρίαρχο κόμμα ή μια πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει τη συναίνεση και τον συμβιβασμό.

Τριχοτόμηση

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα αντικατοπτρίζει, πιο πιστά από ποτέ, την τριχοτόμηση-κέντρο, αριστερά και ακροδεξιά- που κυριαρχεί στη γαλλική πολιτική από τότε που ο Μακρόν ανέλαβε την εξουσία το 2017. Οι φωνές κατά του συστήματος θα ακούγονται περισσότερο και θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο κοινοβουλευτική ζωή. Και η κοινωνική δυσαρέσκεια θα αντικατοπτρίζεται περισσότερο στη Βουλή.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Γάλλοι επιβάλουν όρια στις εξουσίες του προέδρου Μακρόν"

Ο καύσωνας της Γαλλίας ταξιδεύει σε Γερμανία, Ελβετία – Συναγερμός για δασικές πυρκαγιές

Από τη Δυτική Ευρώπη και τη Γαλλία, ο καύσωνας και οι φωτιές μεταφέρονται κεντρικά στη Γερμανία και την Ελβετία. Ήδη εκκενώθηκε μία κοινότητα κοντά στο Βερολίνο, λόγω δασικής πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, ο καύσωνας που έπληξε τη Δυτική Ευρώπη, με ακραίες θερμοκρασίες και δασικές πυρκαγιές, όπως αυτές στη Γαλλία και την Ισπανία, κινείται πλέον προς τη Γερμανία και την Ελβετία.

Στη Γερμανία η χώρα «εξακολουθεί να ιδρώνει», σύμφωνα με τη δημόσια μετεωρολογική υπηρεσία DWD. Το Σάββατο (18.06.2022) οι μέγιστες θερμοκρασίες, μεταξύ 30 – 37 βαθμών Κελσίου, καταγράφηκαν στους σταθμούς του Βαχόιζελ – Κίρλαχ. Την Κυριακή (19.06.2022) το θερμόμετρο έδειξε μεταξύ 30 – 38°C.

Λόγω του καύσωνα, η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βρανδεμβούργο, κοντά στο Βερολίνο, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Σχεδόν τα 3/4 της κωμόπολης Τροϊενμπρίτσεν εκκενώθηκαν – αυτό σημαίνει ότι περίπου 700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, όπως είπε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας Πότσδαμ – Μίτελμαρκ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά αυτή έχει κάψει περίπου 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης γύρω από την κοινότητα.

Στο Παρίσι, η θερμοκρασία έπεσε απότομα στους 16 βαθμούς, λόγω της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή. Όμως, οι μετεωρολόγοι αναμένουν θερμοκρασίες 34 – 38 βαθμούς στα κεντρικά και τα ανατολικά της χώρας, ενδεχομένως και τους 39°C στην Αλσατία.

Στη γειτονική Ελβετία η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται να σημειωθεί. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) στη Γενεύη τα θερμόμετρα έδειχναν 35 βαθμούς. Το Νεσατέλ, στη δυτική Ελβετία, έσπασε το ρεκόρ ζέστης για την εποχή, με 34,7 βαθμούς. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2019 και ήταν 34,1°C.

Η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα πέσει ελαφρά αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα (20.06.2022) και την Τρίτη (21.06.2022).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο καύσωνας της Γαλλίας ταξιδεύει σε Γερμανία, Ελβετία – Συναγερμός για δασικές πυρκαγιές"

Στο «μάτι» των φοροελεγκτών όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ

Ανατροπές στους φορο-ελέγχους φέρνει η αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τη λειτουργία των νέων Ελεγκτικών Κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με στόχο τα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα να αρχίσουν να λειτουργούν από τις 27 Ιουνίου με 820 υπαλλήλους, στην ΑΑΔΕ έχουν ανεβάσει ταχύτητες για να προλάβουν την προθεσμία. Ετσι προχωράει η επιλογή των προϊσταμένων των νέων υπηρεσιών, η διαμόρφωση των κτιρίων που θα στεγάσουν τα Ελεγκτικά Κέντρα και η τοποθέτηση των υπαλλήλων στο νέο τους πόστο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι ελεγκτές που θα στελεχώσουν τα τέσσερα Ελεγκτικά Κέντρα της Αττικής και τα δυο της Θεσσαλονίκης θα έχουν περισσότερες φοροελεγκτικές αρμοδιότητες. Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, φορολογούμενοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλου ύψους δαπάνες απόκτησης περιουσίας αλλά και όσοι έχουν στείλει εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό. Στις νέες ελεγκτικές υπηρεσίες θα περάσουν ουσιαστικά οι φορολογικοί έλεγχοι που διενεργούν σήμερα οι Δ.Ο.Υ. της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, επιχειρησιακός στόχος των 6 νέων Ελεγκτικών Κέντρων είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών εσόδων.

Όπως ορίζεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ, κάθε Ελεγκτικό Κέντρο, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), έχει αρμοδιότητα για φορολογούμενους που υπάγονται σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής του αρμοδιότητας και για φορολογούμενους, οι οποίοι υπάγονται ως προς την καθ’ ύλην αρμοδιότητα, σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής του αρμοδιότητας, καθώς και για τους φορολογουμένους, οι οποίοι υπάγονται στις Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατανέμονται στα ΕΛ.ΚΕ. με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ως εξής:

α) Στο 1ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2 και 3.

β) Στο 2ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 4, 5 και 6.

γ) Στο 3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 7, 8 και 9.

δ) Στο 4ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

ε) Στο 1ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης, φορολογούμενοι αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με ΑΦΜ που λήγει σε 0, 1, 2, 3 και 4.

στ) Στο 2ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης, φορολογούμενοι αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με ΑΦΜ που λήγει σε 5, 6, 7, 8 και 9.

Οι έλεγχοι

Οι βασικότερες αρμοδιότητες των ΕΛ.ΚΕ. είναι οι ακόλουθες:

1. Η διενέργεια:

  • φορολογικού ελέγχου επί των φορολογουμένων
  • φορολογικών ελέγχων για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί
  • η βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων με βάση τις πράξεις που εκδίδονται από το ΕΛ.ΚΕ., στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων του αρμόδιου ΚΕ.Β.ΕΙΣ..

2. Ο έλεγχος σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

  • H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
  • H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
  • Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
  • Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

3. Η διενέργεια ελέγχων επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της Α.Α.Δ.Ε..

4. Ο επανέλεγχος ή ο έλεγχος σε φορολογικές υποθέσεις που, ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί καθώς έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών. Η αρμοδιότητα αυτή θα ασκείται για υποθέσεις που ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στο ΕΛ.ΚΕ. ή σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής/καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του ή εφόσον ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στα πρώην Δ.Ε.Κ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά το χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου έχει καταργηθεί το Τμήμα Ελέγχου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ. και η αρμοδιότητα του ελέγχου έχει περιέλθει στο ΕΛ.ΚΕ..

5. Σε όλα τα Τμήματα των ΕΛ.ΚΕ. ανήκει και η αρμοδιότητα της διενέργειας του μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά σε ολόκληρη την επικράτεια.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο «μάτι» των φοροελεγκτών όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ"

Λαμία: Στο νοσοκομείο ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» λόγω απεργίας πείνας

Στο Νοσοκομείο Λαμίας διακομίσθηκε ο κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης, γνωστός και ως «τοξοβόλος του Συντάγματος», λόγω απεργίας πείνας που πραγματοποιεί.

Ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» αιτήθηκε την υφ’ όρον απόλυσή του, την οποία του τη στερούν αδίκως, όπως υποστηρίζει και γι’ αυτό το λόγο προέβη σε απεργία με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η υγεία του.

Ο κρατούμενος στις Φυλακές Μαλανδρίνου, Γιάννης Μιχαηλίδης, βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 23 Μαΐου. Είναι γνωστός από τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ αργότερα είχε συλληφθεί ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος», αφού πρώτα είχε αποδράσει το 2019 από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας. Ο Μιχαηλίδης έχοντας εκτίσει τα 3/5 της βασικής ποινής του και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση, αιτήθηκε την υφ’ όρον απόλυσή του, την οποία του τη στερούν αδίκως, όπως υποστηρίζει.

Ξεκινώντας την απεργία πείνας σημείωνε σε μακροσκελές κείμενό του: «Μετά από 8,5 χρόνια εντός των φυλακών, μετά από όλες αυτές τις αυθαιρεσίες σε βάρος μου, αποφάσισα να δώσω ένα τέλος στην 11ετή ταλαιπωρία μου, υψώνοντας ανάχωμα στην πρακτική του προληπτικού εγκλεισμού, ή αλλιώς της επιπλέον τιμωρίας της απόδρασης με νομικά παραθυράκια. Έπειτα από πέντε επιπλέον μήνες προληπτικής κράτησης, ξεκινάω απεργία πείνας με στόχο την αποφυλάκιση μου. Αυτή την επιλογή, με το βαθύ κίνητρο της πολυπόθητης ελευθερίας, σκοπεύω να τη στηρίξω με την ίδια συνέπεια που στήριξα τις επιλογές μου έως τώρα και για την οποία με εκδικούνται».

Σύμφωνα με το δικηγόρο του Γιώργο Κακαρνιά, η υγεία του επιβαρύνθηκε από την πολυήμερη απεργία πείνας και στις 13 Ιουνίου αναγκάστηκε να ζητηθεί για πρώτη φορά ιατρική βοήθεια στο Νοσοκομείο Άμφισσας, χωρίς τελικά να νοσηλευτεί.

Ακολούθησε και νέα διακομιδή του στο Νοσοκομείο και το βράδυ της Τετάρτης (15/6), σύμφωνα με τις πληροφορίες του LamiaReport, διακομίστηκε στο ΓΝ Λαμίας και στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο για κρατούμενους που υπάρχει στον 1ο όροφο του κτηρίου, προκειμένου να του γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.

Η ανακοίνωση του δικηγόρου του

«Σήμερα 19/6, ο Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται στην 28η ημέρα απεργίας πείνας και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Λαμίας. Το βάρος του είναι 57,5 κιλά, από 62,5 κιλά στις 14/6 ενώ κατά την έναρξη ήταν 73,1 κιλά, δηλαδή απώλεια του 21% του αρχικού του βάρους και το σάκχαρο 60. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη και όσο πλησιάζει τις 30 ημέρες ασιτίας υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο απότομης πτώσης και κίνδυνος για υπογλυκαιμικό σοκ και μόνιμες βλάβες στην υγεία του. Ταυτόχρονα, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των οικείων του, η διοίκηση του νοσοκομείου μέχρι σήμερα δεν έχει χορηγήσει άδεια συνοδού και υπάρχει περιορισμός επισκεπτηρίων.

» Ήδη έχουν συμπληρωθεί 39 ημέρες από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας χωρίς να έχει εκδοθεί το βούλευμα για την υφ’όρον απόλυσή του την οποία δικαιούται από τον Δεκέμβριο του 2021. Ως συνήγορος του Γ. Μιχαηλίδη απευθύνω έκκληση να τελειώσει άμεσα, την Δευτέρα, η αναμονή με μία θετική απόφαση του αρμοδίου συμβουλίου. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Από εδώ και πέρα κάθε μέρα που περνάει μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία του» αναφέρει στην ανακοίνωση ο δικηγόρος του Γιώργος Κακαρνιάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Στο νοσοκομείο ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» λόγω απεργίας πείνας"

Μπαράζ μηνύσεων για τα «χρυσά» καβουροπόδαρα της Μυκόνου

Με τη φωτιά της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης με τα «χρυσά» καβουροπόδαρα στη Μύκονο, την Αμερικανίδα τουρίστρια και το εστιατόριο «DK Oyster», στον Πλατύ Γυαλό να μην έχει σβήσει, το «ΘΕΜΑ» φέρνει στο φως τη μήνυση που κατέθεσε η Μπρέντα Μούλτον. Η Αμερικανίδα στρέφεται νομικά κατά τριών σερβιτόρων του εστιατορίου και του υπεύθυνου του καταστήματος.

Περιγράφοντας, μέσα από τη μηνυτήρια αναφορά, το επεισόδιο, όπως η ίδια το βίωσε, η τουρίστρια αναφέρει ότι βρισκόταν στη Μύκονο για ολιγοήμερες διακοπές με την κόρη της, όταν η ταξιδιωτική της πράκτορας της συνέστησε να επισκεφτεί μία από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, τον Πλατύ Γυαλό. Οταν έφτασαν εκεί, πέρασαν από διάφορα εστιατόρια και αρχικά ανταποκρίνονταν με ένα χαμόγελο στις ευγενικές χειρονομίες των εργαζόμενων που βρίσκονταν στην είσοδο των κέντρων εστίασης. 


f1___DSC_0011

 
«Μας είχε κάνει εντύπωση το πόσο επιθετικοί ήταν οι σερβιτόροι, καθώς προσπαθούσαν να μας πιέσουν προκειμένου να παραγγείλουμε», υποστήριξε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» η Μπρέντα Μούλτον, περιγράφοντας την περιπέτεια που έζησαν στη Μύκονο η ίδια και 19χρονη κόρη της

Η Μπρέντα Μούλτον υποστηρίζει ότι, ενώ δεν είχε πρόθεση να καθίσει σε κάποιο από τα εστιατόρια, ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά της ο υπάλληλος του κέντρου, όπου καταγράφηκε το επίμαχο περιστατικό, και με τρόπο επίμονο και ενοχλητικό, όπως καταγγέλλει η γυναίκα, τους είπε: «Καθίστε εδώ! Καθίστε εδώ!». Στο μενού αναγράφονταν τα προϊόντα, όχι όμως και οι τιμές, όπως υποστηρίζει στη μήνυσή της η Αμερικανίδα, η οποία διάλεξε τελικά από τον κατάλογο δύο μοχίτο κι ενώ αρχικά -όπως σημειώνει- δεν είχε πρόθεση να παραγγείλει φαγητό, το έκανε για να μη δέχεται άλλες πιέσεις από τους σερβιτόρους. Ηταν τα περιβόητα καβουροπόδαρα... «Φαινόταν νόστιμο και ήξερα πως θα ήταν ακριβό - αν και ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ πόσο ακριβό θα ήταν τελικά. Αλλά σε εκείνη τη φάση μάς είχε κάνει εντύπωση το πόσο επιθετικοί ήταν οι σερβιτόροι, καθώς προσπαθούσαν να μας πιέσουν προκειμένου να παραγγείλουμε», υποστηρίζει η Μπρέντα Μούλτον.

Η ώρα της αποχώρησης έφτασε ύστερα από δύο ώρες παραμονής στο κατάστημα. Τότε η Αμερικανίδα ζήτησε να πληρώσει, αλλά οι υπεύθυνοι στη -δωρεάν- ξαπλώστρα ζήτησαν από τις τουρίστριες να μπουν στο κατάστημα. Και τότε έγινε η αποκάλυψη με τον λογαριασμό... «Δεν μπορεί δύο μοχίτο και δύο καβουροπόδαρα να κάνουν 600 ευρώ. Δεν θα σε πληρώσω. Αυτός τότε μου είπε επί λέξει: “Θα καλέσω την Αστυνομία. Θα σε κρατήσουν εδώ και δεν θα γυρίσεις στην πατρίδα σου. Μπορούμε να βρούμε εύκολα πού μένεις”», ισχυρίζεται η Αμερικανίδα ότι άκουσε από τους υπευθύνους του μαγαζιού, οι οποίοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη. Η ίδια, πάντως, δηλώνει ότι αισθάνθηκε απειλή και φόβο: τελικά πλήρωσε με την πιστωτική της κάρτα και πήρε τη σχετική απόδειξη.

Οταν η Μπρέντα βγήκε από το εστιατόριο συνιστούσε σε όποιον συναντούσε στον δρόμο να προσέχει το συγκεκριμένο κατάστημα «γιατί χρεώνουν ό,τι θέλουν στον λογαριασμό». Λίγο αργότερα, ο υπεύθυνος του καταστήματος την πλησίασε αγριεμένος και τότε η γυναίκα άρχισε να φωνάζει: «Μην τολμήσεις να με ακουμπήσεις! Φύγε από μπροστά μου τώρα!». Η δικηγόρος των Αμερικανίδων τουριστριών Μαριάννα Κίκιρη, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ανέφερε ότι η εντολή που έχει πάρει είναι να προχωρήσει στις νομικές ενέργειες που απαιτούνται για να φτάσει η «υπόθεση καβουροπόδαρα» στις δικαστικές αίθουσες. «Ηταν ένα εφιαλτικό για τις ίδιες περιστατικό που δεν πρόκειται να ξεχάσουν», τόνισε η δικηγόρος.

Η απάντηση του «DK Oyster»

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του εστιατορίου στον Πλατύ Γυαλό διαψεύδουν τις καταγγελίες της Αμερικανίδας, λέγοντας ότι στη διάρκεια της παραμονής της στο κέντρο δεν εξέφρασε κάποια δυσαρέσκεια. Τονίζουν ότι θα ακολουθήσουν τη νομική οδό, καταγγέλλοντας δυσφήμηση που οδήγησε σε ηθική και οικονομική βλάβη, ενώ υποστηρίζουν ότι το συμβάν απέβη επιζήμιο και για τον τουρισμό του νησιού.

f2_kavouropodara 

Μεταξύ άλλων, στην απάντηση του κέντρου εστίασης που εκπροσωπείται από τη δικηγορική εταιρεία του Νίκου Αγαπηνού επισημαίνονται τα εξής: «Ολα ξεκίνησαν με την καταγγελία κατά της επιχείρησής μας από μία Αμερικανίδα τουρίστρια η οποία αφού γευμάτισε στο εστιατόριό μας και ειδικότερα στην παραλία μας κάνοντας χρήση δωρεάν ξαπλώστρας και ομπρέλας, πλήρωσε κανονικά τον λογαριασμό για το γεύμα της, δίνοντας μάλιστα και φιλοδώρημα στο προσωπικό της επιχείρησης χωρίς να εκφράσει το παραμικρό παράπονο και την παραμικρή δυσαρέσκεια. Εκ των υστέρων και αφού αναχώρησε από το εστιατόριό μας μείναμε εμβρόντητοι με την καταγγελία της, η οποία είναι αβάσιμη και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τι και πώς υποκινήθηκε, πάντως σίγουρα υποκινήθηκε από αδιαφανή, αθέμιτα και προφανώς υποκρυπτόμενα ανταγωνιστικά συμφέροντα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπαράζ μηνύσεων για τα «χρυσά» καβουροπόδαρα της Μυκόνου"

Καιρός αύριο: Λιακάδα σε Αττική, συννεφιά σε Θεσσαλονίκη – Ανεβαίνει η θερμοκρασία, πέφτουν οι άνεμοι

Σχετικά καλός ο καιρός αύριο, Δευτέρα (20.06.2022). Κύρια χαρακτηριστικά η άνοδος του υδράργυρου και η εξασθένηση των ανέμων. Τοπικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν στα ορεινά τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με μικρή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 29 με 31 και κατά τόπους τους 32 βαθμούς και στα νησιά τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ηπειρωτικά ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Κρήτης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λιακάδα σε Αττική, συννεφιά σε Θεσσαλονίκη – Ανεβαίνει η θερμοκρασία, πέφτουν οι άνεμοι"

5.689 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 8 ακόμη θάνατοι, 101 διασωληνωμένοι

Στην ανακοίνωση 5.689 νέων μολύνσεων από κορωνοϊό και ακόμη 8 θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Κυριακή οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 5.689  7.163  
Κρούσματα σε παιδιά 1.067 1.280
Σύνολο κρουσμάτων 3.545.112  3.539.423    
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 864  1.025
Νέοι θάνατοι 8  9
Σύνολο θανάτων 30.087    30.079       
Διασωληνωμένοι 101  99
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 46   46
Έξοδοι από τις ΜΕΘ - 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   176 134  
Σύνολο τεστ PCR 11.509.258  11.501.513   
Σύνολο rapid tests  72.659.691  72.614.719  
Τεστ ημέρας 52.717   93.341  
Θετικότητα τεστ 10,79%      7,67%       
  • 3.485 στην Αττική (4.235 χθες).
  • 330 στη Θεσσαλονίκη (412 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 414 από την Ανατολική Αττική (501 χθες).
  • 612 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (751 χθες).
  • 94 από τη Δυτική Αττική (129 χθες).
  • 424 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (490 χθες).
  • 1.003 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.200 χθες).
  • 469 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (579 χθες).
  • 413 από τον Πειραιά (527 χθες).
  • 56 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (58 χθες).
Κατανομή

Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 62 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 79 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 2 στην ΠΕ Άνδρου
  • 51 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 31 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 16 στην ΠΕ Άρτας.
  • 102 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 42 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 1 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 13 στην ΠΕ Δράμας.
  • 40 στην ΠΕ Έβρου.
  • 92 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 46 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 18 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 23 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 348 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 2 στην ΠΕ Θάσου.
  • 15 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 42 στην ΠΕ Θήρας..
  • 56 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 52 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 10 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 29 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 5 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 9 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 91 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 21 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 4 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 37 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 60 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 44 στην ΠΕ Κω.
  • 22 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 104 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 61 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 35 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 11 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 5 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 51 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 52 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 17 στην ΠΕ Μήλου.
  • 41 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 13 στην ΠΕ Νάξου.
  • 30 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 22 στην ΠΕ Πάρου.
  • 19 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 31 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 15 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 68 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 14 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 145 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 8 στην ΠΕ Σάμου.
  • 24 στην ΠΕ Σερρών.
  • 7 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 17 στην ΠΕ Σύρου.
  • 6 στην ΠΕ Τήνου.
  • 18 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 34 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 3 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 4 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 25 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 177 στην ΠΕ Χανίων.
  • 10 στην ΠΕ Χίου.

260 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (308 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "5.689 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 8 ακόμη θάνατοι, 101 διασωληνωμένοι"

Κορονοϊός: Παραδοχή «βόμβα» του επικεφαλής του ΠΟΥ ότι διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν

Ο κορονοϊός «διέρρευσε από εργαστήριο» της Γουχάν στην Κίνα. Αυτό πιστεύει off the record ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, όπως αποκάλυψε μια πηγή στα διεθνή ΜΜΕ.

Αν και δημόσια η θέση του ΠΟΥ παραμένει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» για την προέλευση του κορονοϊού, ο ΓΓ του Οργανισμού είχε πρόσφατα εκμυστηρευτεί σε υψηλόβαθμο Ευρωπαίο πολιτικό ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι από ένα «καταστροφικό ατύχημα σε εργαστήριο στη Γουχάν», όπου ξεκίνησαν οι λοιμώξεις στα τέλη του 2019.

Την αποκάλυψη κάνει η Mail On Sunday, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, όπως και τα υπόλοιπα βρετανικά ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στο παρελθόν ο ΠΟΥ έχει επικριθεί για το ότι θεωρούσε πως η πιθανότητα διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο ήταν απλώς μια «θεωρία συνωμοσίας».

Ωστόσο, ο οργανισμός παίρνει όλο και περισσότερο μια «ουδέτερη» δημόσια στάση μετά από περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι έχει βρεθεί «ζωονοσογόνος» εξάπλωση, δηλαδή η διαδικασία με την οποία ένας ιός μεταπηδά από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέδωσαν για πρώτη φορά ανησυχίες σχετικά με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν τον Απρίλιο του 2020, υποδεικνύοντας ότι οι επιστήμονες χειρίζονταν τους κοροναϊούς από νυχτερίδες σε σπηλιές 1.000 μίλια μακριά από το κέντρο. Αυτές οι σπηλιές μπορεί να είναι εκεί που προήλθε ο Covid-19.

Ο ΓΓ του ΠΟΥ, πρόσφατα, είχε τονίσει στα κράτη μέλη σε μια ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια πως «δεν έχουμε ακόμη τις απαντήσεις ως προς το από πού προήλθε ή πώς εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό. Η κατανόηση της προέλευσης του ιού είναι πολύ σημαντική επιστημονικά για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών.

Αλλά ηθικά, το οφείλουμε σε όλους εκείνους που υπέφεραν και πέθαναν και τις οικογένειές τους. Όσο περισσότερο διαρκεί η έρευνα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Πρέπει να επιταχύνουμε».

Όμως, η αποκάλυψη της ιδιωτικής συνομιλίας των δύο αξιωματούχων, προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με τη στάση του ΠΟΥ και της Κίνας απέναντι στην πανδημία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Παραδοχή «βόμβα» του επικεφαλής του ΠΟΥ ότι διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν"

Ανδρουλάκης: Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική

Περιοδεία στην Κάλυμνο πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνομίλησε με επαγγελματίες, κατοίκους και επισκέπτες του νησιού και έγινε, όπως σημείωσε, «δέκτης της αγωνίας τους για τις επιπτώσεις του ράλι ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και προϊόντα, που ψαλιδίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αυξάνει το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής επισήμανε την ανάγκη «να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές της υγείας και της παιδείας στα νησιά, να υπάρξουν ειδικά φορολογικά κίνητρα και ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός με έμφαση στον τουρισμό και άλλους τομείς της οικονομίας, για να προκύψουν πολλές και καλές δουλειές, να μείνουν τα ελληνόπουλα στα νησιά μας, να κάνουν οικογένειες για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον».

Από την Κάλυμνο, με εμφανή συμβολισμό, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, υπογραμμίζοντας ότι «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλληλεγγύη των συμμάχων δεν είναι η πολιτική κατευνασμού.Είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής και αυτό για να συμβεί πρέπει όλοι οι εταίροι μας να πάρουν επιτέλους απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε χώρα να εξοπλίζει το καθεστώς Ερντογάν. Ένα καθεστώς, που καταπατά το διεθνές δίκαιο, ένα καθεστώς που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας και προκαλεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Άρα, η πολιτική του εμπάργκο όπλων πρέπει να είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα υπογραμμίζει την άμυνα και την ασφάλεια. Ειδικά την ασφάλεια που τόσο ανάγκη έχουν όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί από την Εσθονία και την Φινλανδία μέχρι την Κύπρο και την Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδρουλάκης: Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική"

Φυσικό αέριο: Σφίγγει ο κλοιός για την Ευρώπη – Έκτακτα μέτρα μετά τις μειωμένες παραδόσεις

Έκτακτα μέτρα για το φυσικό αέριο παίρνει η Ευρώπη. Ειδικότερα, η Γερμανία θα λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της απέναντι στις πρόσφατες μειώσεις των παραδόσεων ρωσικού αερίου, μεταξύ των οποίων θα είναι κυρίως η αυξημένη καταφυγή στον άνθρακα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ’ αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας.

Η κυβέρνηση αντιδρά στις ανακοινώσεις την περασμένη εβδομάδα για πολλές μειώσεις παραδόσεων αερίου από τη ρωσική Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream, σε ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030.

«Είναι σκληρό, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου», δήλωσε ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε μια ανακοίνωση.

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει επίσης ένα σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.

Εξάλλου, οι νέες πιστώσεις της δημόσιας τράπεζας KfW θα πρέπει να αποθεματοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί το γέμισμα των δεξαμενών αερίου της χώρας που βρίσκεται τώρα στο 56%.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη», όμως «η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε ο Χάμπεκ.

Η Gazprom μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream κατά 40%, στη συνέχεια κατά 33%, επικαλούμενη ένα τεχνικό πρόβλημα.

Όμως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως είναι μια «πολιτική απόφαση» στο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές χώρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά τη σύγκρουση, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει σχεδόν το 35% του αερίου της από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τον Φεβρουάριο.

Τα σχέδια της Ιταλίας

Η ιταλική κυβέρνηση άρχισε να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την μείωση της χορήγησης φυσικού αερίου από την Ρωσία που τις τελευταίες ημέρες έχει αγγίξει το 50%.

Την ερχόμενη Τρίτη, στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ρώμης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση «τεχνικής φύσεως» με τους υπεύθυνους των εταιριών της χώρας οι οποίες διαχειρίζονται την παροχή φυσικού αερίου και το σχετικό δίκτυο, με στόχο μια λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης. Την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση, υψηλότερου επιπέδου, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι και οι επικεφαλής των συγκεκριμένων εταιριών.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni αποφάσισε ότι δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τα αποτελέσματα των επαφών και τα αιτήματα προς την Gazprom, με στόχο να μην επηρεάζεται, έμμεσα, και η τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η Corriere επιβεβαιώνει ότι κύριος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης στην φάση αυτή είναι να αυξήσει όσο περισσότερο γίνεται τον ρυθμό αποθήκευσης αερίου ενόψει του χειμώνα. Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί να καλυφθεί μέχρι τον Οκτώβριο το 80% του ορίου αποθήκευσης. «Προς το παρόν, το μόνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eni, Κλάουντιο Ντε Σκάλτσι, σε εκδήλωση της εφημερίδας La Repubblica.

Ο Ντε Σκάλτσι πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι παροχές φυσικού αερίου από νέους προμηθευτές (προγραμματίζεται η υπογραφή νέων συμφωνιών με την Αλγερία), αλλά δεν απέκλεισε ότι τον χειμώνα στην Ιταλία μπορεί να πρέπει να εφαρμοστούν κάποια μέτρο για μερικό περιορισμό στην παροχή αερίου.

Λόγω του μεγάλου κύματος καύσωνα που πλήττει την Ιταλία και της σχετικής λειψυδρίας, τέλος, τις ημέρες αυτές διακόπηκε αναγκαστικά στην χώρα η λειτουργία δυο μονάδων που παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, η Eni εισέρχεται στο μεγαλύτερο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο στο Κατάρ. Η ιταλική εταιρεία έχει στην πραγματικότητα επιλεγεί από την QatarEnergy ως νέος διεθνής εταίρος για την επέκταση του έργου North Field East.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο: Σφίγγει ο κλοιός για την Ευρώπη – Έκτακτα μέτρα μετά τις μειωμένες παραδόσεις"

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μύκονο - Αγνούνται 4, σώθηκαν 108 που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος

Ιστιοφόρο που μετέφερε μετανάστες από τις τουρκικές ακτές με προορισμό την Ευρώπη εντοπίστηκε να πλέει στις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα το ιστιοπλοϊκό είχε ξεκινήσει τη νύχτα  από τα παραλία της Τουρκίας και ήταν "φορτωμένο" με 112 ψυχές.

Το σκάφος βρέθηκε να πλέει ακυβέρνητο μέσα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τους ανέμους στην περιοχή να φτάνουν και τα 7 μποφόρ.  Με τη βοήθεια των  δυνάμεων του Λιμενικού, το ιστιοπλοϊκό εντοπίστηκε όπως και οι μετανάστες που έδιναν μάχη με τα κύματα. Στήθηκε μια γιγάντια επιχείρηση διάσωσης με τον συντονισμό του Λιμενικού στην οποία πήραν μέρος και πολλά ιδιωτικά σκάφη και έτσι κατάφεραν να σώσουν 108 από τους επιβαίνοντες που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυκόνου. Ωστόσο, αγνούνται τέσσερα άτομα. 

Ωστόσο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αγνοούμενοι μπορεί να είναι και περισσότεροι. Και αυτό διότι οι Λιμενικοί προσπαθούν με τη βοήθεια διερμηνέων να συννενοηθούν με κάποιους από τους διασωθέντες για να καθορίσουν ακριβώς τον αριθμό των επιβαινόντων. Εικάζεται ότι ανάμεσα στους διασωθέντες μπορεί να βρίσκονται και οι διακινητές των μεταναστών, που μπορεί να είναι δύο ή τρεις, όπως λένε οι Λιμενικοί λόγω του μεγάθους του σκάφους. Φαίνεται πως ο προορισμός τους πάντως δεν ήταν η Μύκονος αλλά η Ιταλία. 

Δείτε βίντεο από τη διάσωση:







Από τους διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου. Όλοι είναι σε καλή κατάσταση. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπόλοιπων τεσσάρων αγνοουμένων με τη συμμετοχή Super Puma και δυτών του Λιμενικού.

mykonos_metanastes_diaswsi2

mykonos_metanastes_diaswsi

metanastes_diaswsi_mykonos_art

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε βραδινές ώρες χθες, όταν υπήρξε ενημέρωση για ιστιοφόρο σκάφος με σημαντικό αριθμό επιβατών που εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Δήλου. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφόρ. Άμεσα κινητοποιήθηκαν τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ενώ απέπλευσε και ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο. Αρχικά, το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων και της εισροής υδάτων στο σκάφος, αποφασίστηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου. Να σημειωθεί ότι στο ιστιοφόρο δεν υπήρχε σωστικός εξοπλισμός, ενώ κανένας από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

metanastes_mykonos

Οι εθελοντές της Μυκόνου, ανάμεσά τους και μία ανήλικη, περιέθαλψαν και προσέφεραν με όποιον τρόπο μπορούσαν τη βοήθειά τους  στους διασωθέντες. Μεταξύ άλλων, αγόρασαν παιχνίδια και μπιμπερό για τα παιδιά και τα βρέφη, ενώ μοίρασαν τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης στους μετανάστες που ταλαιπωρήθηκαν από την περιπέτεια με τα κύματα.

metanastes_mykonos3

Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς  είχε προσέλθει νωρίς τα ξημερώματα στο κέντρο συντονισμού στο λιμεναρχείο Μυκόνου και σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες φρόντισε να υπάρχουν τρόφιμα και προμήθειες για τις πρώτες ανάγκες των ναυαγών, καθώς και να είναι έτοιμος ένας δημοτικός χώρος προσωρινής διαμονής. Κινητοποιήθηκε επίσης το Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών.

Ο κ. Πλακιωτάκης σε δήλωσή του ανάφερε τα εξής: «Για μια ακόμα φορά το Λιμενικό Σώμα έσωσε ζωές, που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς έστω  τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Συγχαίρω όλες και όλους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα πρώτη προτεραιότητα της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Δήλωση του ΥΝΑΠΝ Γιάννη Πλακιωτάκη για την διάσωση 108 αλλοδαπών

Αναφερόμενος  στις τουρκικές ενέργειες με τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά σε συνεργασία με την ΕΕ και την Ελλάδα για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και την εξάλειψη των δικτύων λαθρεμπορίου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις βραδινές ώρες χθες στην θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικά μίλια Νότια της Δήλου υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Έως τώρα έχουν διασωθεί 108 αλλοδαποί, ενώ σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων αγνοούνται άλλοι τέσσερις. Από τους 108 διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Συγκεκριμένα βραδινές ώρες χθες το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους όπου επέβαινε ικανός αριθμός ατόμων και το οποίο έπλεε ακυβέρνητο 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Δήλου, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Άμεσα το ΕΚΣΕΔ/ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. κινητοποίησε τρία περιπολικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέοντα πλοία, ενώ την ίδια ώρα απέπλευσε ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο.

Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στην συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος πως στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων αποφασίσθηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για την μεταφορά των αλλοδαπών με επιβατικές λάντζες.

Εν τέλει τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων. Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι ουδείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορό μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μύκονο - Αγνούνται 4, σώθηκαν 108 που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος"

Nέα πρόκληση Ερντογάν: Θα καταγγείλει την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Τι δήλωσε στην Σαμπάχ

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική Σαμπάχ (SABAH) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, με δύο σημαντικά θέματα: στον φάκελο του θα υπάρχει η υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τρομοκρατία και οι παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά.

«Η Τουρκία έχει γίνει ο κύριος παράγοντας στην παγκόσμια ατζέντα με τη δίκαιη και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική της στις παγκόσμιες υποθέσεις», ισχυρίζεται η Σαμπάχ. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρουσιάσει τις θέσεις της Τουρκίας με ειδικά έγγραφα και φακέλους στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, στα τέλη του μήνα.

Επίσης, θα προβάλλει για άλλη μια φορά με στοιχεία, τα όπλα που έδωσαν η Σουηδία και η Φινλανδία στην τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG / PYD και με στοιχεία οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης και θα δηλωθεί ότι δεν μπορεί να γίνει η ένταξη στο ΝΑΤΟ των δυο χωρών όσο αυτή η εχθρική στάση συνεχίζεται.

Τα «ντοκουμέντα για τα στρατικοποιημένα νησιά»

Η κλιμάκωση της έντασης της Ελλάδας στο Αιγαίο λόγω της «απροκάλυπτης παραβίασης του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Ελλάδας» θα βρεθεί στο τραπέζι και στην κρίσιμη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα θα υποστηρίξει ότι ο εξοπλισμός των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς, συνιστά «ουσιαστική παραβίαση» των Συμφωνιών (1947) του Παρισιού και (1923) της Λωζάνης, καθώς και οι προκλητικές επισκέψεις σε επίπεδο υφυπουργού Άμυνας. Τα στοιχεία που η Αθήνα αρνείται, θα προβάλλει η τουρκική πλευρά με έγγραφα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, λέει το άρθρο και στους συμμάχους με τα έγγραφά τους.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα παραβίασε τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού αγνοώντας το διεθνές δίκαιο προβληθεί στους συμμάχους με στοιχεία η στάση «θυματοποίησης» που υιοθετεί η Ελλάδα ως γενική πολιτική προσπαθώντας να δημιουργήσει την αντίληψη ότι «η Τουρκία θα μας επιτεθεί» υποστηρίζοντας δε ότι εξόπλισε τα νησιά για αμυντικούς λόγους. Επίσης, η Ελλάδα θα υποστηρίξει ότι δεν κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών και δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η Αθήνα δεν μπορεί να δώσει πειστική απάντηση στη διεθνή κοινότητα ως προς τις παραβιάσεις του νόμου που έχει καταγράψει και δημοσιοποιήσει η Τουρκία στη διεθνή κοινή γνώμη. Αντίθετα, η Ελλάδα δεν διστάζει να κλιμακώσει την ένταση πραγματοποιώντας στρατιωτικές πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας. Η Άγκυρα θα επαναλάβει ότι είναι υπέρ του διαλόγου για θέματα με την Ελλάδα, αλλά δεν θα παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματά της.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Nέα πρόκληση Ερντογάν: Θα καταγγείλει την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Τι δήλωσε στην Σαμπάχ"

Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ισχυρών ανέμων – «Δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο»

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Κυριακή 19 Ιουνίου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζητά από τους πολίτες να δώσουν μεγάλη προσοχή και προειδοποιεί :«Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο. Αν δούμε καπνό ή φωτιά καλούμε αμέσως το 112 ή το 199».

Παράλληλα υπενθυμίζει τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τη φωτιά αλλά και πως θα πρέπει να κινηθούμε στην περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

1.Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.

2.Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.

3.Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

4.Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.

5.Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

6.Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

1.Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.

2.Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.

3.Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

4.Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον πεντε μέτρων από το σπίτι.

5.Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

6.Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.

7.Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.

8.Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

9.Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

10.Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

11.Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.

12.Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.

13.Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.

14.Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς και το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Προετοιμαστείτε:

-Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας

-Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτηρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους

-Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού

-Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι

-Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα

-Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου

-Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη

-Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού

-Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

1.Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.

2.Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

3.Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας.

4.Μην εγκαταλείπετε το κτήριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

5.Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι:

1.Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
2.Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
3.Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
4.Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
5.Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
6.Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
7.Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
8.Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τέλος, αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι. Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ισχυρών ανέμων – «Δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο»"

Θέμα χρόνου η επικράτηση της Όμικρον 4 και 5 στην Ελλάδα – Τι λένε Πρασσάς και Βασιλακόπουλος στην ΕΡΤ

Έκδηλη είναι η ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ οι ειδικοί μιλούν για το νέο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών και στην χώρα μας.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» είπε ότι «από την στιγμή που έγινε άρση των μέτρων είναι λογικό να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων».

Πρέπει όμως, όπως αναφέρει, να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε κρούσμα και τι νοσηλεία.

«Το να έχουμε πολλά κρούσματα είναι μικρό πρόβλημα για την κοινωνία εάν αυτά τα κρούσματα είναι σε ανθρώπους ανοσοποιημένους και οι οποίοι ελάχιστα θα κινδυνεύσουν αν νοσήσουν. Το πρόβλημα παραμένει είτε σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, είτε σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκαταστολές που τους κάνουν πιο ευπαθείς» ξεκαθαρίζει ο κ. Βασιλακόπουλος και αναφέρει ότι έχουμε περισσότερα όπλα από ό,τι είχαμε παλιότερα.

Τα όπλα απέναντι στην πανδημία

Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα τελείως απαισιόδοξα. Για παράδειγμα υπάρχουν τα χάπια της Pfizer, το γνωστό Paxlovid, το οποίο αν το πάρεις τις πρώτες μέρες της νόσησης, μειώνει πάρα πολύ, 85 με 90% την πιθανότητα να πας στο νοσοκομείο. Σε λίγο θα υπάρχει διαθέσιμος και στη χώρα μας συνδυασμός των μονοκλονικών ανστισωμάτων από την AstraZeneca, για αυτούς που έχουν άλλα προβλήματα και δεν μπορούν να κάνουν καλή ανοσολογική απόκριση από το εμβόλιο, μπορούν παίρνοντας αυτό το αντίσωμα για 6 μήνες να είναι αρκετά προστατευμένοι σαν να έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε την ρεμδεσιβίρη που αν την πάρεις νωρίς επίσης μειώνει την πιθανότητα να πας στο νοσοκομείο. Και υπάρχουν κι άλλα εργαλεία».

Στη συνέχεια λέει: «Το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει ήδη δύο δόσεις κάποιου εμβολίου και μισό δισεκατομμύριο και πλέον άνθρωποι έχουν νοσήσει. Άρα δεν χρειάζεται να ξαναμπούμε σε μία λογική lockdowns και αποκλεισμών αλλά χρειάζεται κοινή λογική. Αν είμαι ευπαθής ομάδα, αν είμαι μεγάλος σε ηλικία, αν έχω υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να μην είμαι υποχρεωμένος να φοράω τη μάσκα μου αλλά δεν μου απαγορεύει και κανείς να την φοράω εκεί που υπάρχει συνωστισμός».

Πρασσάς: Ραγδαία εξάπλωση των Όμικρον 4 και Όμικρον 5 – Να μην συμμετέχουμε στις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης

Ο κ. Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας λέει ότι θα έχουμε νέο κύμα κορονοϊού σε λίγες μέρες και επισημαίνει ότι είναι περίοδος ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

«Έχουμε έναν ιό που κάθε τρεις μήνες μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που μπορεί και σηκώνει μεγάλα κύματα στην κοινότητα. Αυτά τα κύματα αφήνουν πίσω τους μια ζημιά την οποία την πληρώνουμε όλοι μας. Για αυτό και είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει όλοι μας συλλογικά, κι όχι μόνο οι ευπαθείς, να μην γινόμαστε μέρος του προβλήματος. Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας τις επόμενες μέρες. Είναι το Όμικρον 4, το Όμικρον 5, το βλέπουμε στις άλλες χώρες, θα έρθει στην Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι νοσηλείες». Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε λέει: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην συμμετέχουμε στις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που θα ξαναγίνουν στη κοινότητα γιατί η νόσηση με την Όμικρον δεν σε προστατεύει από την νόσηση από την Όμικρον 4 ή την Όμικρον 5» καταλήγει.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θέμα χρόνου η επικράτηση της Όμικρον 4 και 5 στην Ελλάδα – Τι λένε Πρασσάς και Βασιλακόπουλος στην ΕΡΤ"

Επανέρχεται έπειτα από 21 χρόνια η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας

Στις 12 το μεσημέρι αναχωρεί από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό τον Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Daleela της εταιρείας Scandro Holding, το οποίο - έπειτα από 21 χρόνια - θα εκτελέσει το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. Θα προηγηθεί στις 10 το πρωί εκδήλωση στο λιμάνι της Λεμεσού, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το υπό κυπριακή σημαία πλοίο κατασκευάστηκε το 1991, είναι ανακαινισμένο και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 400 επιβατών και 100 οχημάτων. Διαθέτει 38 καμπίνες α' θέσης για 110 επιβάτες, 68 καμπίνες β' θέσης για 180 επιβάτες και 110 καθίσματα αεροπορικού τύπου. Διαθέτει επίσης μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, παιδότοπο και χώρους ψυχαγωγίας.

Στο πλοίο θα ταξιδέψουν ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος, η υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη, βουλευτές από την επιτροπή Μεταφορών της κυπριακής Βουλής, δημοσιογράφοι, καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλης Δημητριάδης.

Τέσσερα δρομολόγια μετ' επιστροφής θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, 8 τον Ιούλιο, 7 τον Αύγουστο και 3 τον Σεπτέμβριο. Το τελευταίο δρομολόγιο για το έτος 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου από Πειραιά προς τη Λεμεσό. Η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται στις 30 ώρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επανέρχεται έπειτα από 21 χρόνια η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας"

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Κρεμαστό Εύβοιας

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στην περιοχή Γάια της κεντρικής Εύβοιας, που ξύπνησε μνήμες από την περσινή μεγάλη καταστροφή. Μετά από τις ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο, ωστόσο σε επιφυλακή βρίσκονται επίγειες και εναέριες δυνάμεις καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που καπνίζουν, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, όπως μεταδίδει από το χωριό Κρεμαστός η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Μαρία Σταθοπούλου. Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.


“Έχουν μείνει κάποιες μικρές και διάσπαρτες εστίες που οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρίσκονται εδώ προσπαθούν να περιορίσουν” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου Κώστας Δημάς, καθώς όπως υποστηρίζει είμαστε σε πολύ καλή θέση και ο μόνος προβληματισμός μας είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και πάλι στην περιοχή”. Μάλιστα υπογραμμίζει πως “από χθες το βράδυ είχε «κυκλωθεί» το μέτωπο και ουσιαστικά λαμβάνονταν μέτρα για να μην επεκταθεί η φωτιά”.

Παράλληλα, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ με εντολή του αρχηγού του ΠΣ, Αλέξιου Ράπανου έχει μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Κυριακή 19/6:
Yψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε: Αττική, Κύθηρα, Κεντρική και Νότια Εύβοια, Αργολίδα, Βοιωτία, Κόρινθο, Λακωνία, Κρήτη, νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα.

Το χρονικό

Η πυρκαγιά ξέσπασε περί τις 14:00 χθες Σάββατο σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γάια και Κρεμαστό Ευβοίας και λίγο πριν από τις 19:00 στάλθηκε μήνυμα μέσω 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι. Πάντως, από το βράδυ δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή, ανέφεραν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά έφτασε σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από το χωριό, αλλά ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την οποιαδήποτε εξέλιξη και δεν κινδύνευσαν σπίτια ενώ από τα μεσάνυχτα οι πυροσβέστες έχουν ελέγξει την περίμετρο της φωτιάς και μέχρι τώρα προσπαθούν να σβήσουν διάσπαρτες μικροεστίες αφού πλέον δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στο Κρεμαστό Εύβοιας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news