facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Κόντε: Αν δεν ακούσουν Γερμανία και Ολλανδία, θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη

«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας», είπε μεταξύ άλλων σε συνένευξή του στην Bild o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Ο Κόντε ζήτησε επίσης την χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πρέπει να αναπτύξουμε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποκτήσουμε ικανότητες αντίδρασης. Δεν ζητάμε από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους», πρόσθεσε.

«Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος η επιχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Ολοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αλληλοβοηθούνται. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί», τόνισε.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντε: Αν δεν ακούσουν Γερμανία και Ολλανδία, θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη"

Κορωνοϊός - Γαλλία: Παράταση καραντίνας - Νέο διάγγελμα Μακρόν τη Δευτέρα

Τα μέτρα καραντίνας των Γάλλων «θα παραταθούν» πέραν της 15ης Απριλίου και ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα την προσεχή Δευτέρα, λίγο μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να παρουσιάσει τις αποφάσεις του σχετικά με τη μάχη κατά της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία, η οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσο θα παραταθούν τα μέτρα απομόνωσης, ένα θέμα στο οποίο ενδεχομένως θα αναφερθεί ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, στο τέταρτο τηλεοπτικό διάγγελμά του από την 12η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που κάνουν λόγο για 10.869 νεκρούς, η Γαλλία καταγράφει τον τέταρτο μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών από τον νέο κορωνοϊό, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία: Παράταση καραντίνας - Νέο διάγγελμα Μακρόν τη Δευτέρα"

Δραματικός ο παγκόσμιος απολογισμός του κορονοϊού: Πάνω από 86.000 νεκροί και σχεδόν 1,5 εκατ. κρούσματα

Τουλάχιστον 86.289 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας), είχαν αναφερθεί 1.469.920 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 σε 192 χώρες και εδάφη.

Ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί παρά ένα κλάσμα του πραγματικού, αφού πολλές χώρες δεν κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο στους ανθρώπους εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία. Από αυτούς τους ασθενείς, τουλάχιστον 280.300 σήμερα έχουν αναρρώσει.

Από χθες μέχρι σήμερα αναφέρθηκαν σε όλον τον κόσμο 72.738 νέα κρούσματα και 6.221 νέοι θάνατοι. Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών είναι οι ΗΠΑ (1.808), η Βρετανία (938) και η Ισπανία (757).

Η Ιταλία μετρά 17.669 νεκρούς σε σύνολο 139.422 ανθρώπων που νόσησαν, ενώ 26.491 από αυτούς αποθεραπεύτηκαν. Μετά την Ιταλία, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία (14.555 νεκροί σε σύνολο 146.690 κρουσμάτων), οι ΗΠΑ (23.829 νεκροί, 404.352 κρούσματα), η Γαλλία (10.869 νεκροί, 112.950 κρούσματα) και η Βρετανία (7.097 νεκροί, 60.733 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, καταγράφει συνολικά 81.802 κρούσματα (62 νέα) και 3.333 θανάτους (2 νέοι). Από αυτούς τους ασθενείς, οι 77.279 έχουν πλέον θεραπευτεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η Μάλτα, το Μπελίζ, οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και τα Μπαρμπάντος ανακοίνωσαν τους πρώτους θανάτους στο έδαφός τους.

Στην Ευρώπη οι θάνατοι είναι 61.118 (σε σύνολο κρουσμάτων 772.592), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 14.285 (423.535 κρούσματα), στην Ασία 4.409 (125.864 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 4.238 (89.003 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 1.612 (40.671 κρούσματα), στην Αφρική 571 (11.119 κρούσματα) και στην Ωκεανία 56 (7.138 κρούσματα).

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματικός ο παγκόσμιος απολογισμός του κορονοϊού: Πάνω από 86.000 νεκροί και σχεδόν 1,5 εκατ. κρούσματα"

Κορωνοϊός: Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Χανίων διαψεύδει τον Παύλο Πολάκη

Μια ιστορία που γεννά ερωτηματικά αναπτύχθηκε μέσα από μια ανάρτηση του υφυπουργού Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, στο Facebook και δημοσιοποιήθηκε από τον νυν υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη. 

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να ανέφερε στην ανάρτησή του πως είχε μεταβεί στα Χανιά και είχε συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσκομείου της πόλης καθώς και με το Σωματείο του ΕΚΑΒ Χανίων, υλοποιώντας αυτό που είχε υποσχεθεί για τη στήριξη του Συστήματος Υγείας μέσω του μισθού του. 



Σε ένα από τα σχόλια κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χανίων, Νεκτάριος Παπουδάκης, ο οποίος διέψευσε τον κ. Πολάκη, αναφέροντας πως «με το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χανίων αποκλείεται να συναντήθηκες! Εγώ είμαι ο πρόεδρός του... Και 20 μήνες τώρα, παρά τις προσπάθειες που έκανε το σωματείο Χανίων δεν καταφέραμε να τα πούμε! Τώρα ποιός σου συστήθηκε σαν πρόεδρος του ΕΚΑΒ δεν ξέρω!». 

Την ιστορία ανέδειξε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδεύοντάς την από το δικό του «αιχμηρό» σχόλιο: «Απλά κορυφαίος Παύλος Πολάκης....τα λεφτά τα έδωσε άραγε ή και σε αυτό είπε ψέματα;».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Χανίων διαψεύδει τον Παύλο Πολάκη"

Σκλαβενίτης: Ποιες περιοχές εξυπηρετεί με αυθημερόν παράδοση

Μετά την πιλοτική εφαρμογή στην περιοχή του Περιστερίου με την οποία ξεκίνησε η συνεργασία της αλυσίδας Σκλαβενίτης με τη πλατφόρμα e-food, η υπηρεσία επεκτείνεται και σε νέες περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνονται κατά την είσοδο τους στην πλατφόρμα οι χρήστες, το κατάστημα Σκλαβενίτης εξυπηρετεί τρεις ακόμη περιοχές και πλέον τις παραγγελίες τους θα μπορούν να κάνουν και οι καταναλωτές από Περιστέρι, Κερατσίνι, Σπάτα, Αγ. Δημήτριο, Χαϊδάρι, Αμπελόκηπους, Ηλιούπολη, Άλιμος, Ίλιον, Χαλάνδρι, Σταθμός Λαρίσης, Δραπετσώνα, Μελίσσια, Γλυφάδα, Αιγάλεω, Νέα Χαλκηδόνα, Άγιος Στέφανος, Ψυχικό.

Η ελάχιστη παραγγελία είναι 30 ευρώ και η πληρωμή γίνεται μόνο online μέσω κάρτας. Η παράδοση είναι δωρεάν και εφόσον πραγματοποιηθεί έως τις 4:00 μμ, γίνεται την ίδια ημέρα ενώ μετά τις 4:00 μμ, γίνεται την επόμενη ημέρα. Διαθέσιμη και η δυνατότητα pick up της παραγγελίας από το κατάστημα.

Στόχος των δύο εταιρειών είναι να προστίθενται καθημερινά στη διανομή όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και τις επόμενες μέρες αναμένεται να προστεθούν και νέες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών και λόγω της συγκεκριμένης συγκυρίας.

Υπενθυμίζεται πως η συνεργασία των δύο εταιρειών, αφορά στην πώληση συγκεκριμένων κωδικών προϊόντων της αλυσίδας Σκλαβενίτης, μέσω της πλατφόρμας e-food, με αυθημερόν παράδοση.

Πρόκειται συνολικά για 2.500 προϊόντα, είδη πρώτης ανάγκης, χωρισμένα σε ξεχωριστές κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν ουσιαστικά όσα μπορεί κάνεις να προμηθευτεί κανείς από ένα σουπερμάρκετ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκλαβενίτης: Ποιες περιοχές εξυπηρετεί με αυθημερόν παράδοση"

Κομισιόν: Εγκρίνονται επιχορηγήσεις 1,2 δισ. ευρώ σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό το ελληνικό καθεστώς ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα καταστήσει δυνατή την παροχή άμεσων επιχορηγήσεων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και θα τις βοηθήσει να ανακάμψουν στη συνέχεια» τονίζει σε δήλωσή της η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Επισήμανε πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την έξαρση του κορωνοϊού και διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη, «με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.

Αναφερόμενη στα ελληνικά μέτρα στήριξης, η Κομισιόν σημειώνει ότι μετά την έγκριση του ελληνικού μέτρου παροχής εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ στις 3 Απριλίου και ενός δεύτερου καθεστώτος χθες, για την παροχή επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, ένα καθεστώς στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. Η στήριξη έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και το καθεστώς έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προσθέτει.

Περαιτέρω διευκρινίζει ότι το καθεστώς αυτό προορίζεται να καλύψει τόκους ύψους έως και 800.000 ευρώ ανά εταιρεία επί των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων (δανείων με σταθερή ληκτότητα, ομολόγων ή τραπεζικών υπεραναλήψεων) για περίοδο 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 2 μήνες και συμπληρώνει πως το καθεστώς θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας και θα καλύπτει τις ΜΜΕ στους τομείς που επλήγησαν από την έξαρση του κορονοϊού. Ορίζεται επίσης ότι το καθεστώς προορίζεται να στηρίξει τη ρευστότητα των ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσχέρειες λόγω της έξαρσης της νόσου και, ως εκ τούτου, να άρει τη σοβαρή διαταραχή της ελληνικής οικονομίας.

Η Επιτροπή, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: i) τα ποσά των ενισχύσεων δεν υπερβαίνουν το όριο που προβλέπεται στο προσωρινό πλαίσιο, ii) οι επιχορηγήσεις χορηγούνται μόνο σε φερέγγυες επιχειρήσεις, iii) το καθεστώς έχει προσωρινό χαρακτήρα και iv) είναι αναλογικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβαρής διαταραχής που προκλήθηκε από την έξαρση του κορονοϊού.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο και στη βάση αυτή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Εγκρίνονται επιχορηγήσεις 1,2 δισ. ευρώ σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις"

Μήνυμα Μητσοτάκη με το νέο βίντεο για τη μάχη κατά του κορονοϊού: Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook το νέο βίντεο της Πολιτικής Προστασίας με το μήνυμα «Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές».

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης έγραψε: «Για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, για όλους τους Έλληνες που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία, για κάθε έναν από εμάς που επιλέγει να κάνει το σωστό για την κοινωνία, από το σπίτι μας, μέχρι τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και της πολιτικής προστασίας: ένα μεγάλο ευχαριστώ. Μένουμε σπίτι. Βγαίνουμε νικητές».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Μητσοτάκη με το νέο βίντεο για τη μάχη κατά του κορονοϊού: Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές"

Φινλανδία: Πήραν 2 εκατ. μάσκες από την Κίνα και… είναι ακατάλληλες!

Δύο εκατομμύρια μάσκες που αγόρασε η Φινλανδία από την Κίνα για την προστασία από τον νέο κορονοϊό… δεν είναι κατάλληλες γα χρήση σε νοσοκομειακό περιβάλλον!

Την Τρίτη, η υπουργός Υγείας Αϊνό-Κάισα Πεκόνεν ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία από την άφιξη, στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ενός πρώτου φορτίου με 2 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και αναπνευστικές συσκευές, σημειώνοντας ότι το υλικό αυτό «έχει δοκιμαστεί και επαληθευτεί» πριν από τη χρήση του.

Όμως σήμερα, Φινλανδοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι οι μάσκες δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ώστε να χρησιμοποιηθούν στα νοσοκομεία.

«Σίγουρα, είναι κάπως απογοητευτικό», είπε η μόνιμη γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Κίρσι Βαρχίλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ωστόσο, οι μάσκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα από νοσηλευτές που κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις, διευκρίνισε.

Προβλήματα και σε άλλες χώρες

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα με τον ιατρικό εξοπλισμό που έφτασε από την Κίνα επειδή στην κινεζική αγορά επικρατεί «χάος» λόγω της αυξημένης ζήτησης μασκών, υποστήριξε ο Τόμι Λουνέμα, που είναι υπεύθυνος για τον επιμελητειακό εφοδιασμό στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας. «Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς, πρέπει να αγοράζουμε γρήγορα και να πληρώνουμε προκαταβολικά. Ο εμπορικός κίνδυνος είναι πολύ υψηλός», εξήγησε.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ισπανία, η Ολλανδία, η Τουρκία και η Αυστραλία αναγκάστηκαν να στείλουν πίσω τις μάσκες που είχαν αγοράσει από την Κίνα.


Η κυβέρνηση της Φινλανδίας δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα πλήρωσε για αυτό το υλικό. Σήμερα, έγινε γνωστό ότι θα αποδεσμεύσει ποσό ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για να εφοδιαστεί με προστατευτικό υλικό και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.

Μέχρι σήμερα στη Φινλανδία έχουν καταγραφεί 2.487 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 40 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φινλανδία: Πήραν 2 εκατ. μάσκες από την Κίνα και… είναι ακατάλληλες!"

ECDC: Καμία χώρα στην ΕΕ δεν είναι σε θέση να άρει τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Η κορύφωση της επιδημίας CoViD-19 δεν έχει ακόμη συμβεί στην Ευρώπη και καμία χώρα δεν είναι σε θέση να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση αξιολόγησης κινδύνου για τον κορωνοϊό, που εκδόθηκε την Τετάρτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Νοσημάτων (ECDC).

Στην έκθεση, που παρατίθεται πιο κάτω, τονίζεται πως επιδείνωση των δεικτών καταγράφεται στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στην Ισπανία, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και πάνω.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως τα αυστηρά μέτρα φυσικής απομάκρυνσης προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Υπάρχει συνεπώς σημαντικό ενδιαφέρον για τον ορισμό μιας υγιούς προσέγγισης της αποκλιμάκωσης. Προειδοποιούν, ωστόσο, πως εάν η επίπτωση της λοίμωξης δεν μειωθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο, η μετάδοση θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ένα όριο προστασίας του πληθυσμού:

"Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, καμία χώρα δεν είναι κοντά στην επίτευξη του απαραίτητου ορίου προστασίας του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει πως η διασπορά του ιού είναι αναμενόμενη, στην περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα αρθούν πολύ γρήγορα", αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Απευθυνόμενοι στις εθνικές αρχές, σημειώνουν πως - ελλείψει εμβολίου - θα χρειαστεί να διατηρηθούν ορισμένα μέτρα φυσικής απομάκρυνσης, τουλάχιστον για μερικούς μήνες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη δεν υπερβαίνει τη διαθεσιμότητα.

Περίπλοκη

Ενδιαφέρον έχει η εξής επισήμανση: οι εκτιμήσεις για την πορεία της επιδημίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι οι αναφερόμενες νέες μολύνσεις σε μια δεδομένη ημέρα αντικατοπτρίζουν τα μέτρα που ίσχυαν περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα. Oι θάνατοι που αναφέρθηκαν σε μια δεδομένη ημέρα αντικατοπτρίζουν την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα που εφαρμόζονται σε δύο-τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Αυτή η χρονική υστέρηση περιπλέκει την εκτίμηση των επιπτώσεων των μέτρων και μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση όταν κοινολογεί στο κοινό την ανάγκη διατήρησης των σημερινών περιορισμών και μέτρων.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι επί του παρόντος πολύ νωρίς για να ξεκινήσει η άρση όλων των κοινοτικών και φυσικών μέτρων αποστασιοποίησης.Πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτό, τα κράτη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν ενισχυμένα συστήματα εξετάσεων και παρακολούθησης σε πληθυσμιακό και νοσοκομειακό επίπεδο για την ενημέρωση και την παρακολούθηση των στρατηγικών κλιμάκωσης και την εκτίμηση των επιδημιολογικών συνεπειών. Εκτός των άλλων, ζητούμενο είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος "διαρροής" λοιμώξεων μεταξύ των χωρών, αν αυτές αποκλιμακώσουν τα μέτρα με διαφορετικούς ρυθμούς και με διαφορετικούς τρόπους.

Κορύφωση

"Παρά τα πρώτα στοιχεία από την Ιταλία και την Αυστρία, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων και οι θάνατοι μειώνονται, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία ένδειξη ότι έχει επιτευχθεί η κορυφή της επιδημίας", σημειώνουν οι ειδικοί του Οργανισμού. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, το 32% των διαγνωσμένων περιπτώσεων χρειάστηκαν νοσηλεία και το 2,4% εκδήλωσαν σοβαρή νόσο, που απαιτούσε αναπνευστική υποστήριξη. Η θνησιμότητα ανήλθε στο 1,5% μεταξύ των διαγνωσμένων περιπτώσεων και στο 11% μεταξύ των νοσηλευόμενων.

Η πιθανότητα νοσηλείας αυξάνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες, πρόβλημα στο ανοσοποιητικό, καρκίνο και παχυσαρκία.

Σε αρκετές χώρες, το 9% έως 26% όλων των διαγνωσμένων περιπτώσεων CoViD-19 αφορούν εργαζομένους στην Υγεία. Η πιθανότητα σοβαρής νόσησης θεωρείται μέτρια στον γενικό πληθυσμό και πολύ υψηλή για πληθυσμούς με καθορισμένους παράγοντες κινδύνου.

Ο κίνδυνος να υπερκεραστούν οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας τις προσεχείς εβδομάδες θεωρείται υψηλός. Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως, στην παρούσα κατάσταση, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις συνολικές στρατηγικές επιτήρησης (συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης επαφών), στα κοινοτικά μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της φυσικής απομόνωσης), στην ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και στην ενημέρωση της κοινότητας του κοινού και της Υγείας.

iatronet
Διαβάστε Περισσότερα » "ECDC: Καμία χώρα στην ΕΕ δεν είναι σε θέση να άρει τα μέτρα για τον κορωνοϊό"

Κορωνοϊός στη Γαλλία: Μεγαλώνει ο τραγικός κατάλογος - 541 νεκροί μόνο στα νοσοκομεία

Διευρύνεται ο τραγικός κατάλογος των νεκρών λόγω κορωνοϊού στη Γαλλία, καθώς το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ζερόμ Σαλομόν ανακοίνωσε 541 νέους θανάτους μονάχα στα νοσοκομεία της χώρας.

Ο Σαλομόν δεν έδωσε στοιχεία για τα θύματα από γηροκομεία ή άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, επικαλούμενος «τεχνικά προβλήματα».

Συνολικά, οι νεκροί στη Γαλλία ανήλθαν σε 10.869 από την έναρξη της πανδημίας (1η Μαρτίου), με τους 7.632 εξ αυτών να έχουν καταγραφεί μονάχαστα νοσοκομεία.

Ακόμη, 30.375 άνθρωποι νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού σε ολόκληρη την επικράτεια (+348 από χθες) και 7.068 δίνουν «μάχη» για τη ζωή τους στις μονάδες εντατικής θεραπείας (+482 από χθες).

Ακόμη, έγινε γνωστό πως 21.254 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, έχουν, πλέον, αναρρώσει.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στη Γαλλία: Μεγαλώνει ο τραγικός κατάλογος - 541 νεκροί μόνο στα νοσοκομεία"

«Σαρώνει» ο Κορωνοϊος στη Νέα Υόρκη: 779 νέοι θάνατοι σε μια ημέρα

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων από τον νέο κορωνοϊό, με 779 νεκρούς σε διάστημα 24 ωρών, όμως η εξέλιξη της πανδημίας σταθεροποιείται, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Τα μέτρα της απομόνωσης, της διακοπής των μη αναγκαίων δραστηριοτήτων και της κοινωνικής αποστασιοποίησης «λειτουργούν», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης.

«Η καμπύλη» της εξέλιξης του αριθμού των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία «επιπεδοποιείται», εξήγησε ο ίδιος, κατά την τακτική συνέντευξη τύπου που παραχωρεί καθημερινά.

Πεντακόσιοι ογδόντα έξι άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός κοντά σε εκείνον που καταγράφηκε τις τρεις προηγούμενες ημέρες, όμως μικρότερος από εκείνον που είχε καταγραφεί το διάστημα από την 25η Μαρτίου έως την 3η Απριλίου με περισσότερες από 1.000 νέες εισαγωγές (εκτός της 27ης Απριλίου).

«Ας μην αρχίσουμε να αναπολούμε σαν να έχει τελειώσει» επισήμανε ο Κουόμο, προτρέποντας τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Δεν το έχουμε ξεπεράσει. Δεν έχει τελειώσει» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο απολογισμός για την πολιτεία της Νέας Υόρκης ανέρχεται ήδη σε 6.268 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σαρώνει» ο Κορωνοϊος στη Νέα Υόρκη: 779 νέοι θάνατοι σε μια ημέρα"

Κορωνοϊός - Κύπρος: Παρατείνονται ως τις 30 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στη Κύπρο για τον κορωνοϊό, μέχρι τοι 30 Απριλίου, ανακοίνωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σημείωσε πως τα μέτρα αφορούν και τον εορτασμό του Πάσχα. Επίσης διευρύνθηκε ο κατάλογος δικαιούχων (Κύπριων υπηκόων) που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να επαναπατριστούν. Το μέτρο αφορά κυρίως ευπαθείς ομάδες, κάποιους φοιτητές και πολίτες οι οποίοι εργάζονταν στο εξωτερικό και λόγω των μέτρων τερματίστηκε η απασχόληση τους.

Στον οικονομικό τομέα αποφασίστηκε η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων μέχρι τις 12 Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι που δεν απασχολούνται θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους από το κράτος. Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η στήριξη, αναλόγως της κατάστασης, θα συνεχιστεί με διαφοροποιημένα ποσοστά ως το τέλος του 2020.

Τέλος αποφασίστηκαν μαζικές δειγματοληπτικές εξετάσεις σε ολόκληρη τη Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης παραφράζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, είπε πως δεν κινδυνεύει πλέον ο τρόπος ζωής μας αλλά η ίδια μας η ζωή. Παρακάλεσε και πάλι τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

Τέλος ανέφερε πως τα μέτρα που εφαρμόζονται έχουν αποδώσει και διαφαίνεται πλέον μια αχτίδα φωτός. Αυτό δεν επιτρέπει όμως καμία χαλάρωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Κύπρος: Παρατείνονται ως τις 30 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα"

Νίκη Κεραμέως: Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν με μειωμένη ύλη

Μείωση της ύλης των Πανελλαδικών εξετάσεων προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι δεν υφίσταται σενάριο για αναβολή των εξετάσεων καθιστώντας σαφές ότι η Κυβέρνηση θέλει αποφύγει σενάριο για διεξαγωγή των Εξετάσεων τον Σεπτέμβριο.

Η κ. Κεραμέως είπε ακόμη ότι καθώς τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της ύλης έχει διδαχθεί στα σχολεία όλης της χώρας και επομένως δεν τίθεται ζήτημα να «χαθεί» η σχολική χρονιά.

Η Υπουργός Παιδείας εξήγησε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι με βάση τις οδηγίες των ειδικών, με πρωταρχικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Με τα σημερινά δεδομένα, τα σενάρια είναι αισιόδοξα. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας. Για αυτόν τον λόγο, είναι τόσο σημαντικό να πειθαρχήσουμε τώρα στα μέτρα, τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να χαθεί η σχολική χρονιά», δήλωσε εμφατικά η Υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας πως έχει ήδη καλυφθεί μεγάλο μέρος της διδακτέας ύλης, μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως δεν της έχει γίνει καμία εισήγηση από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ή άλλους ειδικούς, ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης, η κ. Κεραμέως είπε πως το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει την πιθανότητα να προχωρήσουν η διδασκαλία της ύλης και να μην γίνονται μόνο επαναλήψεις, με την επιφύλαξη ότι όταν ανοίξουν τα σχολεία, η ύλη αυτή θα επαναληφθεί ώστε να την παρακολουθήσουν όλοι.

Σε αυτό το σημείο, ανέφερε πως υπάρχουν ήδη δύο εκατομμύρια συμμετοχές και χιλιάδες ψηφιακές τάξεις. Σημείωσε πως υπάρχουν τρεις πυλώνες: η ζωντανή αλληλεπίδραση μαθητών και καθηγητών, η ασύγχρονη εκπαίδευση (π.χ. μέσω ασκήσεων που διορθώνονται εκ των υστέρων) και η εκπαιδευτική τηλεόραση.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκη Κεραμέως: Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν με μειωμένη ύλη"

Δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού: Με στεναχωρεί η απόφαση για το Άγιο Φως αλλά τη σέβομαι απόλυτα

«Εμείς είμαστε αυτοί που η Πολιτεία μας εμπιστεύεται να μεταφέρουμε καθημερινά συσσίτια, τρόφιμα και φάρμακα στα σπίτια των ανθρώπων που έχουν καταγραφεί ως ευπαθείς ομάδες, ως κοινωνικές ομάδες. Με την ίδια λογική, θέλαμε να πάμε το Άγιο Φως στον κόσμο, αφήνοντας ένα φανάρακι έξω από το σπίτι του, χωρίς να έρθουμε σε καμία επαφή» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Και συνέχισε λέγοντας «Γιατί και η ψυχική υγεία των ανθρώπων για μας είναι πάρα πολύ σημαντική και με τον τρόπο αυτό θα δίναμε και εμείς ένα μήνυμα ελπίδας. Η απόφαση της Πολιτεία να μην μας το επιτρέψει στα πλαίσια ενός σχεδίου που είχαμε εκπονήσει απόλυτα ασφαλές γιατί και εμείς θέλουμε την δική μας ασφάλεια. Είχαμε τηλεφωνήσει σε 20.000 δημότες μας στα σπίτια τους με call center και τους είχαμε ενημερώσει πως όσοι επιθυμούν να αφήσουν ένα φαναράκι έξω από τα σπίτια τους να μη πάνε στην εκκλησία και να μην βγουν στον δρόμο. Ο δήμος μας με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις δομές του θα περάσει να το ανάψει μέσα στην διάρκεια της βραδιάς. Ήταν ένα σχέδιο που δεν έθετε τον κίνδυνο σε κανέναν, δεν δημιουργούσε πρόβλημα σε κανένα και επαναλαμβάνω ήδη πάμε τρόφιμα χέρι-χέρι σε πάρα πολύ κόσμο αλλιώς δεν θα το είχαμε ούτε και αυτό. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στον δήμο τον δικό μου που μας έστειλαν μηνύματα αγάπης και αναγνώρισης αυτής της προσπάθειας. Ο κόσμος το ήθελε πάρα πολύ και οφείλω να πω ότι βρισκόμαστε εδώ για αυτούς του ανθρώπους. Δεν πειράζει του, να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου να κάνουμε Πάσχα στις εκκλησίες μας και πρώτα ο Θεός να έχουμε την σωματική και πνευματική μας υγεία» υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας την δήλωση του είπε «Με στεναχωρεί αλλά το σέβομαι απόλυτα και θα εναρμονιστώ με την Κεντρική Διοίκηση στις απόψεις της για την διαχείριση της κρίσης. Παρόλα αυτά νομίζω ότι χάθηκε μια ευκαιρία να μεταφέρουμε αυτό το Πάσχα ένα μήνυμα ελπίδας χωρίς απολύτως να κινδυνέψει κανείς. Οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε είναι κάθε φορά για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας και το έχουμε πράξει αυτό οι αυτοδιοικητικοί στην ιστορία μας πάντοτε. Δεν είμαστε πάνω από το Κράτος ούτε από τους νόμους για αυτό και σεβόμαστε την απόφαση αυτή παρόλο που ήμασταν έτοιμοι και μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε μέχρι το τελευταίο σπίτι σε όλη την πόλη. Λυπάμαι που δεν έγινε» ανέφερε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού: Με στεναχωρεί η απόφαση για το Άγιο Φως αλλά τη σέβομαι απόλυτα"

Κοντοζαμάνης: Μετά το Πάσχα τα τεστ στον γενικό πληθυσμό - Σε 2 φάσεις ο έλεγχος

Μετά το Πάσχα ξεκινάει ο έλεγχος για την διασπορά του ιού στον πληθυσμό και την ύπαρξη αντισωμάτων από τις Κινητές Μονάδες, είπε στη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αφορά την διασπορά του ιού στον πληθυσμό και την ύπαρξη αντισωμάτων.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην πρώτη φάση θα έχουμε εξορμήσεις για ελέγχους με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια για να έχουμε εικόνα για την διασπορά του ιού στη χώρα και στη δεύτερη φάση θα διερευνηθεί η ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα», είπε ο υφυπουργός, και πρόσθεσε ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι πρώτες Μονάδες να βρίσκονται στην επικράτεια. Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης ότι ενώ είναι χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια, υπάρχουν ήδη δωρεές, κυρίως σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα, τα καύσιμα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα συνοδεύει τους οδηγούς και νοσηλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντοζαμάνης: Μετά το Πάσχα τα τεστ στον γενικό πληθυσμό - Σε 2 φάσεις ο έλεγχος "

Κορωνοϊός - ΠΟΥ προς Τραμπ: Μην πολιτικοποιείτε τη νόσο, να παλέψετε ενωμένοι με την Κίνα

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι τα «έκανε μαντάρα» και πως «είναι κινεζοκεντρικός», ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπερασπίστηκε τη διαχείριση, εκ μέρους του οργανισμού του, και απάντησε στην επίθεση του προέδρου των ΗΠΑ με μήνυμα ενότητας.

«Παρακαλώ, ενότητα σε εθνικό επίπεδο, μη χρησιμοποιείτε τον COVID για πολιτικούς λόγους. Δεύτερον, ειλικρινή αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ειλικρινή ηγεσία από τις ΗΠΑ και την Κίνα», τόνισε ο επκεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ.

Ο ίδιος προέτρεψε τους ηγέτες να μην «πολιτικοποιούν» τον ιό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε κατά της Κίνας, όσον αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για κινεζικό ιό. Επικρίθηκε, ωστόσο, για τις δηλώσεις του με πολλούς να τον αποκαλούν ρατσιστή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΠΟΥ προς Τραμπ: Μην πολιτικοποιείτε τη νόσο, να παλέψετε ενωμένοι με την Κίνα"

Τοποθετήθηκε προστατευτικό τζάμι στο βήμα της Βουλής (φώτο)

Ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει την αύξηση μέτρων προστασίας ακόμα και στη Βουλή. Πλέον τοποθετήθηκε τζάμι προστασίας και στο βήμα της Βουλής.

Ολα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του φονικού ιού υιοθετούνται και στη Βουλή, όπου οι συνεδριάσεις δεν έχουν σταματήσει. Ετσι, πάρθηκε η απόφαση να τοποθετηθεί προστατευτικό τζάμι στο βήμα της Βουλής ώστε να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας από τον ιό.

Τοποθετήθηκε σήμερα και καθαρίζεται συχνά με απολυμαντικό από το προσωπικό της Βουλής.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τοποθετήθηκε προστατευτικό τζάμι στο βήμα της Βουλής (φώτο)"

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει στην Κύπρο -Δεκάδες τα νέα κρούσματα

Στα 32 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 1.256 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις κυπριακές αρχές το απόγευμα της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και οκτώ άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 526.

Σε σχέση με τα τέσσερα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα δύο βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και για τα άλλα δύο συνεχίζεται η διερεύνηση.

Τα 526 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 14.273 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα 390 περιστατικά από τα 526 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει στην Κύπρο -Δεκάδες τα νέα κρούσματα"

Ιταλία: 542 νεκροί από τον κορονοϊό – Αύξηση στα κρούσματα! Σε μια ημέρα 3.836

Θα είναι μακρύς ο δρόμος για να δει η Ιταλία δραματική πτώση στους αριθμούς των νεκρών από τον κορονοϊό στην χώρα αλλά και των κρουσμάτων.

Και οι επιστήμονες επιβεβαιώθηκαν. Σήμερα ανακοινώθηκαν 542 νεκροί από τον κορονοϊό και 3.836 κρούσματα. Χθες οι νεκροί ήταν 604 και τα κρούσματα 3.039.

Στο σύνολο ο αριθμός ζαλίζει. Στην Ιταλία από τον κορονοϊό 17.669 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και ανάμεσα σε αυτούς οι 96 είναι υγειονομικοί.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 139.422. Παράλληλα, 26.491 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

3.693 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.485 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 63.084 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 53.414 και οι νεκροί 9.722. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 18.234 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.234. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 12.410, με 736 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με χθες ( 817 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με χθες) ενώ και οι νεκροί είναι 62 λιγότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, είναι πιθανό να αποφασιστεί μια μερική επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στις 17 Απριλίου και έξοδος των κατοίκων από τα σπίτια στις 3 Μαΐου. Υπό τον όρο να συνεχιστεί μια συνολική, μείωση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 542 νεκροί από τον κορονοϊό – Αύξηση στα κρούσματα! Σε μια ημέρα 3.836"

Κορωνοϊός - Κομισιόν: Ζητά παράταση ενός μήνα στην απαγόρευση μη αναγκαίων ταξιδιών προς την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τις χώρες μέλη να παρατείνουν μέχρι και τις 15 Μαΐου τους περιορισμούς για τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια προς την Ευρώπη.

Η απαγόρευση αυτή είχε αποφασιστεί στις 17 Μαρτίου και είχε ισχύ ενός μήνα, με σκοπό να αναχαιτιστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Η εμπειρία των χωρών μελών και άλλων κρατών που έχουν εκτεθεί στην πανδημία δείχνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της διάδοσης του ιού απαιτούν περισσότερες από 30 ημέρες για να είναι αποτελεσματικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Brussels Airlines, η βελγική θυγατρική της Lufthansa, έχουν ήδη αποφασίσει να παρατείνουν το μέτρο, καθώς έχουν διακόψει τις πτήσεις τους μέχρι και τη 15η Μαΐου.

Η πρόταση της Κομισιόν είχε ως στόχο να μην κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα στην ΕΕ, όμως στην πράξη οι χώρες ακολουθούν τη δική τους κρίση στο θέμα αυτό. Ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα εσωτερικά σύνορα και παρατηρείται ένταση μεταξύ των πρωτευουσών – ένα από τα πολλά παραδείγματα του πώς η πανδημία δοκιμάζει την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Κομισιόν: Ζητά παράταση ενός μήνα στην απαγόρευση μη αναγκαίων ταξιδιών προς την Ευρώπη"

Τουρκία: Θα χρησιμοποιήσει εφαρμογές στα κινητά για να να εντοπίζει τους παραβάτες της καραντίνας

Η Τουρκία θα παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα όσων διαγιγνώσκονται με κορονοϊό ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν παραβιάζουν την καραντίνα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, παρουσιάζοντας το τελευταίο μέτρο για την ανάσχεση της μετάδοσης της νόσου, που κατέγραψε μέγιστη έξαρση τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία θα αρχίσει να εντοπίζει τους συγκεκριμένους πολίτες και θα τους αποστέλλει μήνυμα και θα τους καλεί όποτε εγκαταλείπουν το σπίτι τους, ανακοίνωσε η διεύθυνση επικοινωνίας της προεδρίας της χώρας. Οι άνθρωποι που νοσούν θα καλούνται να επιστρέψουν σπίτι τους κι η αστυνομία θα τιμωρεί όποιον εξακολουθεί να παραβαίνει τους κανόνες της καραντίνας, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας πως η τουρκική νομοθεσία επιτρέπει τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συναίνεση του χρήστη σε περίπτωση «έκτακτου σκοπού».

Η διεύθυνση επικοινωνίας διευκρίνισε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι τα δεδομένα που θα συγκεντρώνει για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Από την 11η Μαρτίου, οπότε καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Τουρκία, τα κρούσματα έχουν ανέλθει στις 34.000 με 725 καταγεγραμμένους έως χθες θανάτους.

Όλο και περισσότερες χώρες έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να χρησιμοποιούν εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα και άλλα τεχνολογικά μέσα για να διαπιστώνουν οι αρχές εάν αυτοί τηρούν τους όρους της καραντίνας, με πολλές οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων να επικρίνουν τη νομιμότητα αυτών των μέτρων. Η ΕΕ σχεδιάζει την θέσπιση ενιαίων κανόνων για την ενεργοποίηση εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας για τον εντοπισμό της διάδοσης του ιού, οι οποίοι θα εγγυώνται και την καλύτερη χρήση της τεχνολογίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Θα χρησιμοποιήσει εφαρμογές στα κινητά για να να εντοπίζει τους παραβάτες της καραντίνας"

Προσφυγικό - Γερμανία: «Στόχος η υποδοχή 300-500 ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα» λέει το υπουργείο Εσωτερικών

Η Γερμανία και το Λουξεμβούργο είναι οι πρώτες χώρες οι οποίες κάνουν πράξη όσα συμφωνήθηκαν πριν από μήνες για την υποδοχή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Αλτερ και επισήμανε ότι το Βερολίνο περιμένει και οι άλλες χώρες να τηρήσουν την δέσμευσή τους.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να υποδεχθεί 300-500 παιδιά σε επόμενα βήματα» από τα συνολικά 1000-1500 που συμφωνήθηκε να κατανεμηθούν σε κράτη -μέλη της Ε.Ε., δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, ενώ ο κ. Αλτερ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι η απόφαση για 50 ανηλίκους δεν ελήφθη από την γερμανική κυβέρνηση, αλλά προέκυψε από την συνεργασία των συναρμόδιων φορέων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει το εγχείρημα. 

«Έχει να κάνει με το πόσοι φάκελοι είναι έτοιμοι», εξήγησε ο κ. Αλτερ και αναφέρθηκε σε διαδικασίες επιλογής - καθώς προκρίνονται όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας - ταυτοποίησης και ιατρικών εξετάσεων, στις οποίες τώρα προστίθεται και το τεστ για τον κορωνοϊό. 

«Η διαδικασία είναι περίπλοκη - οι συμμετέχοντες είναι πολλοί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλτερ και έκανε λόγο για «ένα πρώτο βήμα» στο πλαίσιο των πολιτικών συμφωνιών του τελευταίου διαστήματος. «Κάνουμε πράξη όσα συμφωνήθηκαν», υπογράμμισε, αλλά εξέφρασε κατανόηση για τις άλλες χώρες οι οποίες έχουν συμφωνήσει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια και δεν το έχουν κάνει ακόμη, καθώς, όπως είπε, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Δεν μπορεί κανείς να ασκεί κριτική από μακριά. Εμείς αποφασίσαμε για τον εαυτό μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα. Και δεν θα μείνουμε σε αυτό. Θα θέλαμε να γίνεται πιο γρήγορα, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό δεν συμβαίνει. Πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση όπως είναι», πρόσθεσε.

Τα 50 παιδιά, ηλικίας έως 14 ετών, τα οποία αναμένεται να φθάσουν στην Γερμανία την προσεχή εβδομάδα, θα παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, όπως προβλέπεται πλέον για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό. Την φιλοξενία τους για αυτό το διάστημα θα αναλάβει η Κάτω Σαξονία και κατόπιν θα γίνει η κατανομή τους στα διάφορα ομόσπονδα κρατίδια.

Η γερμανική κυβέρνηση «παρακολουθεί συνεχώς και με μεγάλη αγωνία» την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης και σε ό,τι αφορά την υγεία των προσφύγων, με το βλέμμα βεβαίως και στην υπόθεση του κορονοϊού. «Η Ε.Ε. και η Γερμανία είναι ασφαλώς έτοιμες να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη», πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό - Γερμανία: «Στόχος η υποδοχή 300-500 ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα» λέει το υπουργείο Εσωτερικών"

Έντονη αντιπαράθεση στη Bουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ για τον κορονοϊό

«Δεν τίθεται θέμα χρημάτων για το ΕΣΥ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, για τα προβλήματα των νοσοκομείων μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα και υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Σχολιάζοντας τη θέση του κ. Δελή περί (περιορισμένης) εξάπλωσης της πανδημίας, απάντησε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει περιορισμός της. «Ναι μεν έχουμε νέα κρούσματα αλλά δεν εξαπλώνεται ο ιός. Τα στοιχεία λένε ότι έχουμε καταφέρει να τον περιορίσουμε. Ο σωστός δείκτης (καταγραφής του περιορισμού) είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των θανόντων», παρατήρησε και συμπέρανε ότι «βρισκόμαστε σε καλή φάση» και «ελπίζουμε ότι έτσι θα συνεχίσουμε έως το τέλος».

Ειδικότερα για την επάρκεια του υγειονομικού υλικού, είπε ότι βλέπουμε καθημερινά στις ειδήσεις να γίνεται ένας «παγκόσμιος πόλεμος» και την ίδια ώρα, «η μικρή Ελλάδα» να έχει καταφέρει να έχει επάρκεια υλικού. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απηύθυνε κάλεσμα να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να το σπαταλάμε, αλλά να το χρησιμοποιούμε σωστά και με φειδώ. Στην αναφορά του κ. Δελή στο είδος των μασκών που έχουν ανάγκη οι γιατροί, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «και δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο ούτε το υγειονομικό προσωπικό ούτε τον πληθυσμό».

Από την πλευρά του, ο κ. Δελής είπε ότι το υλικό που δείχνει η κυβέρνηση να έρχεται με αεροπλάνα, δεν το βλέπουν οι υγειονομικοί που ζητάνε ειδικές μάσκες και «όχι φίμωτρα που προσπάθησαν να τους βάλουν στον Ευαγγελισμό». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τη δημόσια υγεία «όσο χρειάζεται».

«Να προσλάβετε μόνιμο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό. Να μη δίνετε εκατομμύρια σε καναλάρχες, σε εργολάβους εθνικών οδών και ιδιωτικούς κλινικάρχες. Να επιτάξετε δομές δημόσιας υγείας», ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία, είναι από τη μια στα δημόσια νοσοκομεία οι γιατροί να δίνουν την ψυχή τους και από την άλλη τα ιδιωτικά νοσοκομεία να κοιτούν τα κέρδη τους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έντονη αντιπαράθεση στη Bουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ για τον κορονοϊό"

Κορωνοϊός - Σουηδία: Ανέβηκε στους 687 ο αριθμός των νεκρών

Ανεβαίνει καθημερινά ο αριθμός των νεκρών στη Σουηδία λόγω του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη, τα θύματα είναι, πλέον, 687.

Χθες, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ήταν 591, ωστόσο σύμφωνα με όσα επισημαίνονται, παρατηρείται καθυστέρηση στον τρόπο με τον οποίο τα στατιστικά στοιχεία υποβάλλονται από τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές, οπότε η αύξηση δεν αντιστοιχεί στον αριθμό των θανάτων τις τελευταίες 24 ώρες.

Ακόμη, έγινε γνωστό πως 469 άτομα έχουν εισηχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από την έναρξη της επιδημίας, 678 άτομα εισήχθησαν σε ΜΕΘ, με τον αριθμό να περιλαμβάνει επίσης θανάτους και ασθενείς που έχουν αναρρώσει και έχουν λάβει εξιτήριο.

Επιπλέον, έχουν καταγραφεί 8.419 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στις 8 Απριλίου (από τα 7.693 στις 7 Απριλίου), με την πλειονότητά τους να εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

Οι σουηδικές αρχές για την ώρα παροτρύνουν τους πολίτες να μένουν στο σπίτι αν είναι ασθενείς, να σέβονται τον κανόνα «κοινωνικής αποστασιοποίησης», να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, να εργάζονται από το σπίτι αν αυτό είναι εφικτό, να ακολουθούν καλές πρακτικές υγιεινής και να αποφεύγουν επισκέψεις σε ηλικιωμένους ή νοσοκομεία. Ακόμη, σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών ή σε άλλες ευάλωτες ομάδες συνιστάται να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές επαφές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σουηδία: Ανέβηκε στους 687 ο αριθμός των νεκρών"

Ελβετία: Παράταση μέχρι τις 29 Απριλίου των περιοριστικών μέτρων

Η κυβέρνηση της Ελβετίας παρέτεινε σήμερα τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού για μία ακόμη εβδομάδα, μέχρι τις 26 Απριλίου, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ενδέχεται να ξεκινήσει από αυτόν τον μήνα.

Μεταξύ άλλων, η Ελβετία έχει κλείσει τα σύνορά της, έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις και τα σχολεία δεν λειτουργούν.

«Για μια επιτυχή σταδιακή άρση των μέτρων θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις» τόνισε στην ανακοίνωση η κυβέρνηση. Μεταξύ των κριτηρίων που θα ληφθούν υπόψη ώστε να χαλαρώσουν τα μέτρα είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των ανθρώπων που νοσηλεύονται και το ποσοστό θνητότητας.

Λόγω της πανδημίας η κυβέρνηση εκτιμά εξάλλου ότι η ελβετική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 10,4% φέτος, εφόσον παραταθεί η καραντίνα τόσο στην Ελβετία, όσο και στο εξωτερικό, γεγονός που θα πυροδοτούσε χρεοκοπίες και απολύσεις. Σε αυτό το σενάριο παρατεταμένης ύφεσης προβλέπεται μια ελαφρά ανάκαμψη κατά 3,4% για το 2021.

Ένα δεύτερο σενάριο ταχείας ανάκαμψης προβλέπει συρρίκνωση μόνο κατά 7,1% φέτος αλλά και εξίσου ισχυρή ανάπτυξη για το 2021.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελβετία: Παράταση μέχρι τις 29 Απριλίου των περιοριστικών μέτρων"

Κορωνοϊός - Οδηγία του ECDC: Φορέστε μάσκα για να προστατευτείτε από τους ασυμπτωματικούς

Διχογνωμία εξακολουθεί να επικρατεί για την αποτελεσματικότητα της χρήσης των μασκών από τους πολίτες ως προστατευτικό μέσο για τον κορωνοϊό: Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον κορωνοϊό, επί του ζητήματος, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Νωρίτερα σήμερα, πάντως, δημοσιοποιήθηκε νέα οδηγία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων που συνιστά τις μάσκες ως μέσο προστασίας, ιδιαίτερα δε από ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Ο κ.Τσιόδρας, πάντως, σημείωσε ότι μπορεί να ενέχει και κινδύνους η χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ειδικά τον κίνδυνο του εφησυχασμού ότι είμαστε προστατευμένοι. «Η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών», είπε και επανέλαβε πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς. Ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε πως η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον κορωνοϊό θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο, Πέμπτη.

Τα νέα δεδομένα για τη χρήση και το σκοπό των μασκών, όμως, θέτει η νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Ειδικότερα, οι ιατρικές μάσκες προσώπου συνιστώνται ως μέσο ελέγχου της μετάδοσης του κορωνοϊού για άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση σταγονιδίων αναπνευστικών οδών που παράγονται με βήχα ή φτάρνισμα. Στοχεύουν, συνεπώς, στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε υγιή άτομα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα άτομα με ήπια ή μη συμπτώματα στα προ-συμπτωματικά και στα πρώιμα στάδια του ιού αν φορούν μάσκες μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19. Επίσης και όσοι είναι υγιείς φορώντας μάσκες, προφυλάσσονται από τους ασυμπτωματικούς που δεν φορούν μάσκα.

Μία μάσκα προσώπου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του την εξάπλωση της λοίμωξης στην κοινότητα, ελαχιστοποιώντας την έκκριση σταγονιδίων αναπνοής από μολυσμένα άτομα, άτομα που μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί και πριν αναπτύξουν συμπτώματα κορωνοϊού.

Η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα μπορεί κατά κύριο λόγο να χρησιμεύσει ως μέσο ελέγχου της πηγής μόλυνσης. Αυτό το μέτρο μπορεί να είναι αποτελεσματικό ιδιαίτερα σε επιδημικές καταστάσεις, όταν ο αριθμός των ασυμπτωματικών αλλά μολυσματικών ατόμων στην κοινότητα είναι υψηλός.

Σύμφωνα με τον ECDC, συστήνεται η χρήση μάσκας:

- κατά την επίσκεψη σε απασχολημένους, κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα κ.λπ.
- όταν χρησιμοποιείτε τις δημόσιες συγκοινωνίες.
- σε χώρους εργασίας και επαγγέλματα στους οποίους έρχεστε σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους και δεν υπάρχει δυνατότητα για τηλεργασία.

Επιπλέον, υπάρχουν τρεις σημαντικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα:

- Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου διατηρούνται και έχουν προτεραιότητα για χρήση από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης αναπνευστικού και προστατευτικού εξοπλισμού, που αναφέρθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ.

- Η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης, της διατήρησης της υγιεινής των χεριών. Φορώντας τη μάσκα δε σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να βγαίνει ελεύθερα έξω και ότι είναι ασφαλής.

- Υπάρχει κίνδυνος χρήσης μολυσμένης μάσκας ή αυξανόμενης τάσης στους ανθρώπους να ακουμπούν το πρόσωπό τους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Οδηγία του ECDC: Φορέστε μάσκα για να προστατευτείτε από τους ασυμπτωματικούς"

«Ναι στα κορονοομόλογα, αν χρησιμοποίησουμε τον ESM δεν θα έχουμε χρήματα στην επόμενη κρίση του ευρώ»

Ο οικονομολόγος και επί σειράν ετών μέλος της επιτροπής σοφών της Γερμανίας Πέτερ Μπόφινγκρ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωζώνη στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, διότι δεν θα έχει χρήματα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη μελλοντική κρίση του ευρώ.

«Η πρόταση για την χρήση του ΕΜΣ για τη χρηματοδότηση της κρίσης του κορονοϊού παραβλέπει το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ως ασφάλεια σε περίπτωση κρίσεων στη νομισματική ένωση. Εάν χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπισης της κρίση του κορονοϊού, θα βρεθούμε με άδεια χέρια στην επόμενη κρίση του ευρώ. Δεδομένου ότι οι αγορές το γνωρίζουν αυτό, η επόμενη κρίση του ευρώ θα έρθει τόσο το ταχύτερο», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο "Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας" (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

Ο επιφανής οικονομολόγος υποστήριξε αντ 'αυτού τα λεγόμενα ομόλογα κορονοϊού «τα οποία διαφέρουν θεμελιωδώς από τα ευρωομόλογα που συζητιούνταν στην κρίση του ευρώ το 2011/12. Τότε, μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα προβλήματα της Ιταλίας ήταν δικό της δημιούργημα με αποτέλεσμα η στήριξη μέσω ευρωομολόγων να έστελνε τα λάθος μηνύματα. Για την κρίση του κορονοϊού δεν μπορεί να θεωρηθεί όμως κανείς υπεύθυνος και η Ιταλία σίγουρα δεν θα προκαλέσει μια νέα επιδημία λόγω των κορονοομολόγων. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα ευρωομόλογα, τα κράτη μέλη του κορονοομολόγου θα μπορούσαν να καθορίσουν από την αρχή επακριβώς πού θα δοθούν τα χρήματα».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι στα κορονοομόλογα, αν χρησιμοποίησουμε τον ESM δεν θα έχουμε χρήματα στην επόμενη κρίση του ευρώ»"

Χαρδαλιάς: Έλεγχοι σε διόδια και λιμάνια, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομών – Στα 300 ευρώ το πρόστιμο – «Δεν επιτρέπουμε» Άγιο Φως κατ’ οίκον

Με «νέες αποφάσεις» για τον περιορισμό των μετακινήσεων, αφού ο «Απρίλιος είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας» επανήλθε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ζητώντας από τους πολίτες «ιδιαίτερα το Πάσχα να μείνουν προσηλωμένοι στο στόχο» επιβράδυνσης της πανδημίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι ανάγκη να προστατέψουμε την ύπαιθρο», τα χωριά και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, προχωρώντας στη συνέχεια στην ανακοίνωση νέων περιορισμών στο πλαίσιο προστασίας από τον κορωνοϊό .




«Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από το αστικά κέντρα στα χωριά» μπορεί να μεταδώσει τον ιό και αυτό «δεν μπορούμε ούτε να ρισκάρουμε, ούτε να το επιτρέψουμε» διεμήνυσε ο υφυπουργός, ανακοινώνοντας ότι από τις 6 το απόγευμα:

· Σε όλη την επικράτεια, στις εθνικές οδούς, τους αυτοκινητόδρομους και τους παραδρόμους έχουν στηθεί σημεία ελέγχου όλων των ΙΧ και όλων των οχημάτων από την ΕΛΑΣ

· Σημεία ελέγχων έχει στήσει και το Λιμενικό σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς

· Από τα αεροδρόμια, λιμάνια, ΚΤΕΛ και άλλες πύλες αναχωρούν μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι με βεβαίωση τύπου Α και χωρίς δυνατότητα επιστροφής, με μοναδική εξαίρεση τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (για υπηρεσιακούς λόγους), τους γιατρούς και νοσηλευτές, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως και υπαλλήλους του κράτους σε κρίσιμες υποδομές.

Οι εντατικοί έλεγχοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Απριλίου, ενώ «κανένα εισιτήριο δεν θα κόβεται» και κανείς δεν θα κινείται χωρίς βεβαίωση τύπου Β1 ή βεβαίωση μόνιμης κατοικίας τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στον αντίποδα, αν από το σήμερα το βράδυ γίνει αντιληπτή προσπάθεια υπεραστικής μετακίνησης καταχρηστικά, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται, δηλαδή θα φτάνει στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται για 60 ημέρες πινακίδες κα το όχημα θα γυρίζει πίσω από όπου ξεκίνησε.

Επιπλέον, μέχρι τις 27 Απριλίου, αναστέλλεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά, με εξαίρεση την μετάβαση μόνιμων κατοίκων προς την κατοικία, αλλά και την μετακίνηση κατοίκων από μικρά προς μεγαλύτερα νησιά εντός του ίδιου δήμου για μετακινήσεις τύπου Β1, Β2 Β3. 

Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Σύμης μπορούν να μεταβούν στη Ρόδο για φαρμακείο, γιατρό, σούπερ μάρκετ ή την τράπεζα, όχι όμως οι κάτοικοι Ρόδου στη Σύμη εξήγησε ο υφυπουργός. Ο ίδιος διευκρίνισε πως «τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν είναι καινούρια, αλλά βρίσκονται ήδη σε ισχύ» και πρόσθεσε πως «εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους». Συγκεκριμένα, από τις 23 Μαρτίου έχει τεθεί η δυνατότητα άπαξ μετάβασης στην μόνιμη κατοικία, χωρίς δικαίωμα επιστροφής.

Παράλληλα, ο υφυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για καταχρηστικές μετακινήσεις με βεβαιώσεις τύπου Α, οι οποίες έχουν εκχωρηθεί σε άτομα τα οποία δεν απασχολούνται σε αυτές και κάλεσε όλους τους εργοδότες στη χώρα να επικαιροποιήσουν εντός 24 ωρών τους δικαιούχους των βεβαιώσεων από τις επιχειρήσεις τους, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση ελέγχου ο εργοδότης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κυρώσεις του νόμου περί ανασφάλιστων και 10.500 ευρώ πρόστιμο, ενώ οι κάτοχοι των παράτυπων βεβαιώσεων με ποινικές κυρώσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους εργαζομένους στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) που διαμένουν σε μόνιμη κατοικία σε άλλους νομούς, να «το ξανασκεφτούν» αν σκέφτονται να κάνουν χρήση αδείας για να μεταβούν στην ύπαιθρο, καθώς «δεν θα έχουν δυνατότητα επιστροφής από τα χωριά με βεβαίωση εργοδότη», αφού «θα παραμείνουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους».

«Δεν επιτρέπουμε» Άγιο Φως κατ’ οίκον

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και στην πρωτοβουλία του Δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού να μοιράσει κατ’ οίκον το Άγιο Φως. Αυτό «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αν και άλλοι δήμοι προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες να ακυρωθεί όλη η προσπάθειά μας. Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, προκειμένου να λήξει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το μήνυμα της Ανάστασης που μεταφέρει το Άγιο Φως πιο επίκαιρο από ποτέ. Το Άγιο Φως φωτίζει τις καρδιές όλων μας αλλά φέτος με άλλο τρόπο» σχολίασε ο υφυπουργός. Τέλος, με υψηλούς τόνους καταφέρθηκε εναντίον δημοσιευμάτων με σχέδια και ημερομηνίες πιθανής εξόδου από την καραντίνα, κάνοντας λόγο για «fake news» και δημοσιεύματα «παντελώς ανυπόστατα», υπενθυμίζοντας προς τους «συντάκτες και διακινητές ότι εμπίπτουν στο νόμο διασποράς ψευδών ειδήσεων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Έλεγχοι σε διόδια και λιμάνια, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομών – Στα 300 ευρώ το πρόστιμο – «Δεν επιτρέπουμε» Άγιο Φως κατ’ οίκον"

Κοροναϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Τόκιο

Το Τόκιο κατέγραψε 144 κρούσματα κοροναϊού σήμερα, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας, δήλωσε η κυβερνήτης της πόλης, Γιουρίκο Κόικε, στην πρώτη ημέρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην ιαπωνική πρωτεύουσα έφθασαν τα 1.339, δήλωσε η Κόικε, μια αύξηση που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των περιστατικών σε όλη τη χώρα σε 4.768, σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο NHK. Οι θάνατοι στην Ιαπωνία έφθασαν σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) τους 98, σύμφωνα με το NHK.

Ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, αλλά η σταθερή αύξηση σε κάποιες περιοχές οδήγησε τον πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, να θέσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης το Τόκιο, την Οσάκα και πέντε ακόμα πληγείσες περιφέρειες.

Μία ημέρα αφού κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εργαζόμενοι που μετακινούνταν προς τη δουλειά τους γέμισαν και πάλι τα τρένα του Τόκιο, με κάποιους εξ αυτών να εμφανίζονται μπερδεμένοι, για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος περιορισμού των μετακινήσεων. «Αναπόφευκτα ο κόσμος πρέπει να βγαίνει έξω, για να πάει στη δουλειά του», δήλωσε η υπάλληλος γραφείου Ρίσα Τανάκα, που συνήθως προσπαθεί να εργάζεται από το σπίτι, αλλά αναγκάστηκε να βγει για να παραδώσει κάποια έγγραφα. «Δεν ξέρω εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επαρκεί» είπε.

Οι εικόνες στο Τόκιο έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, όπου οι αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους, ενώ σε κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, οι αρχές χρησιμοποίησαν ακόμα και drones. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα ισχύσει για ένα μήνα στην Ιαπωνία, δίνει στους κυβερνήτες των επαρχιών περισσότερες εξουσίες για να πιέσουν τις επιχειρήσεις να κλείσουν, αλλά παράλληλα εντείνει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από την αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Με τις τοπικές αρχές του Τόκιο να αναμένεται να ανακοινώσουν την Παρασκευή ποιες κατηγορίες επιχειρήσεις θα χρειαστεί να κλείσουν, πολλά καταστήματα και εταιρίες αποφασίζουν προς το παρόν από μόνες τους τι θα πράξουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προβλέπεται η επιβολή προστίμων, γεγονός που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και θα βοηθούσε να εισακουστεί η έκκληση των αρχών για παραμονή στο σπίτι και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα καραόκε και κάποιες επιχειρήσεις που δεν καλύπτουν απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες, όπως οι αλυσίδες καφέ Starbucks,έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα κλείσουν. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι θα παρακολουθεί τη θερμοκρασία όλων των επισκεπτών και θα μπλοκάρει αυτούς με υψηλή θερμοκρασία.

Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, ο Άμπε επιδιώκει οι επαφές μεταξύ των πολιτών σε επτά περιφέρειες να μειωθούν κατά 70-80%, κάτι που αφήνει περιθώριο για μη συμμόρφωση με την έκκληση για παραμονή στο σπίτι.

Τα δρομολόγια των τρένων της East Japan Railway, που εξυπηρετεί την πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές, δεν μεταβλήθηκαν, με τους συρμούς να κινούνται κανονικά. «Δεν νομίζω ότι η μείωση πλησιάζει το 70 ή 80% που θέλει ο Άμπε», δήλωσε ο Γιοσιχίκο Φουρουσάβα, καθώς παρακολουθούσε τους πεζούς κοντά στο γραφείο του. «Νομίζω ότι το σημαντικό είναι να σταματήσει ο κόσμος να πηγαίνει στα μπαρ μετά τη δουλειά του».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Τόκιο"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 2 νέοι θάνατοι, 52 κρούσματα - 1.884 στο σύνολο

Τα τελευταία δεδομένα για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, δύο ακόμη άνθρωποι κατέληξαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 83, επιβεβαιώθηκαν 52 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό να φθάνει πλέον στα 1.884.



Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσιόδρας, 14 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ ανέφερε ενδεικτικά και τα στοιχεία από την Εντατική του Ευαγγελισμού, όπου από τους 39 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εκτός ΜΕΘ βρίσκονται οι 17, εκ των οποίων οι 4 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η μέση ηλικία των 84 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας, είναι τα 67 έτη, ενώ το 20% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι τα 74 έτη. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 32.528 δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι χάρη στα μέτρα βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού της επιδημίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μπορεί να ενέχει και κινδύνους η χρήση της, ειδικά του εφησυχασμού ότι είμαστε προστατευμένοι. «Η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών», είπε και επανέλαβε πως σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Ο κ. Τσιόδρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης, να αποφασιστεί η μαζικότερη χρήση μάσκας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς. Ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε πως η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον κορωνοϊό θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη.

Για τα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα των υγειονομικών, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν και αναμένονται κρούσματα και γι' αυτό το λόγο έχουν ληφθεί μέτρα προφύλαξης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα περισσότερα κρούσματα ήταν κατά το πρώτο διάστημα.

Στην ερώτηση για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης χλωρικίνης και κολχικίνης, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού, στα πλαίσια πρωτοκόλλων όμως χρησιμοποιούνται φάρμακα, που υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν πάρα πολύ. «Θα έχουμε περισσότερα δεδομένα εντός των επόμενων ημερών και στην πατρίδα μας, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανταπόκριση ενός ανθρώπου και στον ιό και στα φάρμακα. Πορευόμαστε με ό,τι καλύτερο έχουμε στη διάθεσή μας».

Για τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει και την ελευθερία κινήσεων που θα έχουν, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι περίπου το 30% των ασθενών έχει πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία και πολλοί έχουν αναρρώσει και στο σπίτι. Θα μπορούν να επανέλθουν στις δουλειές τους χωρίς πρόβλημα και θα μπορούν να «χρησιμοποιηθούν» για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους ως αναρρωνύοντες. Θα είναι δυνητικά ένας τρόπος προσφοράς αυτών των ανθρώπων, μέσω των αντισωμάτων. «Οχι ταυτότητα ή διαβατήριο υγειονομικό, που ακούγεται, θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε τους ανθρώπους», είπε, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι μετά τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης όσοι αναρρώνουν επιστρέφουν κανονικά στην ζωή τους.

Για την προφύλαξη των υγειονομικών και τις μάσκες FP2: Για τις χώρες με υψηλά ποσοστά νόσησης σε υγειονομικούς, έχουν νόημα τα πρωτόκολλα χημειοπροφύλαξης στους υγειονομικούς, οι περισσότερες χώρες δεν χρησιμοποιούν καθολική προσφορά προφύλαξης σε εθελοντική βάση. Το προσφέρουμε σε όλους και παράλληλα προσφέραμε και ένα πρωτόκολλο μετεκθεσιακής προφύλαξης, να πάρεις μόνο αν εκτεθείς στον ιό. Οι μάσκες υψηλής προστασίας είναι διαφορετικό από αυτές της γενικής προστασίας - αυτές έχουν βαλβίδα και στο γενικό κοινό θα ήταν λάθος γιατί, αν είσαι μολυσμένος, βγάζεις τον αέρα προς τα έξω και κολλάς τους άλλους. Οι FP2 είναι επαρκείς και εγώ τέτοια φόρεσα πηγαίνοντας σήμερα στην εντατική του Ευαγγελισμού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 2 νέοι θάνατοι, 52 κρούσματα - 1.884 στο σύνολο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news