facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Πυροβολισμοί στη Νέα Σμύρνη: Και ο δεύτερος τραυματίας νεκρός! ( βίντεο)

Δύο οι νεκροί από τους πυροβολισμούς στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, στη καφετέρια Pop up.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της ΕΡΤ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από πυροβολισμούς που έπεσαν το βράδυ της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη.

Από τους πυροβολισμούς ένας άνδρας ηλικίας 44 ετών έπεσε νεκρός ενώ ένας δεύτερος άνδρας ηλικίας 42 ετών κατέληξε μόλις έφτασε στο νοσοκομείο.

Ο 44χρονος είναι αλβανικής καταγωγής, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Πληροφορίες θέλουν να πρόκειται για μπράβο της νύχτας και το συμβάν να οφείλεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Από τα πυρά τραυματίστηκε και μία γυναίκα, η οποία καθόταν σε διπλανό τραπέζι.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στη Νέα Σμύρνη: Και ο δεύτερος τραυματίας νεκρός! ( βίντεο)"

Πανικός στη Νέα Σμύρνη: Ένας νεκρός και 2 τραυματίες από πυροβολισμούς σε καφετέρια

Περιστατικό με πυροβολισμούς σε γνωστό καφέ στη Νέα Σμύρνη. Αναφορές για έναν νεκρό και δύο τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης ήταν κρυμμένος πίσω από θάμνους, φορούσε μάσκα κατά του κορονοϊού και άνοιξε πυρ κατά ατόμων που βρίσκονταν μέσα στην καφετέρια.

Ο νεκρός δέχτηκε τη σφαίρα στο κεφάλι και πέθανε επιτόπου. Ο τραυματίας άνδρας πυροβολήθηκε στο στήθος ενώ η γυναίκα είναι πιο ελαφρά τραυματισμένη. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανικός στη Νέα Σμύρνη: Ένας νεκρός και 2 τραυματίες από πυροβολισμούς σε καφετέρια"

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: Μην τα βάζετε μαζί μας – Δεν έχουμε καμία διαμάχη στο Αιγαίο


Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Anadolu και το TRT HABER, o Ερντογάν προειδοποιεί την Ελλάδα για τις προκλήσεις στο Αιγαίο, λέγοντας: «Μην τα βάζετε μαζί μας. Δεν έχουμε καμία διαμάχη μαζί σας στο Αιγαίο».

Ειδικότερα, ο Ερντογάν μίλησε στη νεολαία του Μάρντιν, η ομιλία του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο τούρκος πρόεδρος βρέθηκε απόψε στο Κατάρ μαζί με τον Ιμπραχίμ Καλίν, όπου παρακολούθησε το Μουντιάλ.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία, απαντώντας σε ερώτηση γιατί «ο ξένος τύπος και ειδικά ο ελληνικός ασχολείται με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και τις επιτυχίες της Τουρκίας. Μήπως φοβούνται;» ο Ερντογάν απάντησε ότι «βεβαίως μας φοβούνται».

Επίσης, αναφέρθηκε στο επεισόδιο στο Αιγαίο.

Απόσπασμα από την ομιλία:

Σήμερα ή χθες στο Αιγαίο κάποιοι προκάλεσαν αναταραχή. Φυσικά οι δικοί μας έκαναν εκείνο που έπρεπε. Μην κάνετε τέτοια. Καθίστε ήσυχοι. Μην τα βαζετε μαζί μας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τσακωθούμε μαζί σας στο Αιγαίο. 

Εμείς δεν θέλουμε φασαρίες στο Αιγαίο, αλλά είπα στους συνεργάτες μου ότι αν δεν κάθονται ήσυχα (οι Έλληνες), να κάνουν ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά θα σας έρθουμε μια νύχτα. Και μπορούμε να το κάνουμε.

Βεβαίως μας φοβούνται οι Ελληνες. Τι λένε για εμάς; Ότι είναι τρελοί αυτοί οι Τουρκοι. Και όταν ακόμα έχουμε στα χέρια μας το Ταϊφούν, του οποίου η εμβέλεια είναι 560 χλμ. ούτε αυτό βρίσκουμε αρκετό. Την περασμένη εβδομάδα, όταν ήλθα σε επαφή με τους υπεύθυνους, μου είπαν ότι η εμβέλεια θα φτάνει στα 1000 χλμ. Όταν ακούει κάτι τέτοιο ο Ελληνας δεν θα φοβηθεί;

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: Μην τα βάζετε μαζί μας – Δεν έχουμε καμία διαμάχη στο Αιγαίο"

Ρόδος: 3 ένοχοι στη δίκη για τον τραυματισμό παιδιού σε παιδότοπο

Ενοχοι πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεους κατά παραυτουργία κρίθηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, 3 από τους 4,κατηγορούμενους στη δίκη για τραυματισμό ενός τρίχρονου παιδιού σε παιδότοπο γνωστού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα ένοχους τρείς υπαλλήλους και τον εκπρόσωπο της επιχείρησης και επέβαλε στους δύο πρώτους, μια κάτοικο των Αθηνών και μια της Ρόδου, ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή και στον τέταρτο, κάτοικο της Αττικής, ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή.

Αθώα κρίθηκε μια συγκατηγορούμενή τους, κάτοικος Ρόδου.

Συγκεκριμένα, κρίθηκαν ένοχοι ως υπαίτιοι για το ό,τι στη Ρόδο, στον παιχνιδότοπο του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις 31 Μαρτίου 2018, όντας υπόχρεοι λόγω του επαγγέλματός τους, σε καταβολή ιδιαίτερης επιμέλειας και προσοχής βαρυνόμενοι με ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για την αποτροπή του αξιόποινου αποτελέσματος, από συγκλίνουσα αμέλειά τους, δηλαδή από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν, δεν προέβλεψαν το αξιόποινο αποτέλεσμα της παράλειψής τους και προκάλεσαν σωματική κάκωση άλλου.

Ειδικότερα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο η πρώτη και η δεύτερη, που ήταν αποκλειστικά υπεύθυνες για την επίβλεψη των παιδιών που έκαναν χρήση των ευρισκομένων στο σημείο φουσκωτών παιχνιδιών, από έλλειψη της προσοχής που όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να επιδείξουν, παρέλειψαν να άρουν τον υφιστάμενο από τη χρήση των παιχνιδιών κίνδυνο, ως είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, απορρέουσα από τη σύμβαση μεταξύ αυτών, του επιχειρηματία παροχής υπηρεσιών εστίασης και θαμώνων και δη από την παρεπόμενη συμβατική υποχρέωση προστασίας των αγαθών των αντισυμβαλλομένων τους θαμώνων και συγκεκριμένα παρέλειψαν να παρευρίσκονται πλησίον του φουσκωτού παιχνιδιού που έπαιζαν τα ανήλικα και δη έμπροσθεν της απόληξης αυτού, σε σημείο όπου το παιχνίδι απέχει καθ’ ύψος περίπου ένα μέτρο από το επίπεδο του εδάφους, ήτοι σημείο όπου υπήρχε κίνδυνος πτώσης για τα ανήλικα, παρέλειψαν να ενημερώσουν αυτά για τον υπάρχοντα σχετικό κίνδυνο και παρέλειψαν να ασκούν πλήρη εποπτεία στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά διάφορων ηλικιών έπαιζαν μεταξύ τους.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, εκπρόσωπος της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος/παιχνιδότοπου και ως υπεύθυνος λειτουργίας αυτών, από έλλειψη της προσοχής που όφειλε κατά τις περιστάσεις να επιδείξει παρέλειψε να άρει τον υφιστάμενο στο κατάστημά του κίνδυνο που προέρχονταν από την ύπαρξη της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ φουσκωτού παιχνιδιού κι εδάφους με τη χρήση προστατευτικών μέτρων και την τοποθέτηση ελαστικού κι ευπίεστου υλικού στο έδαφος και παρέλειψε να προβεί στην πρόσληψη ικανού αριθμού ειδικά εκπαιδευμένων παιδαγωγών ανάλογο με τον αριθμό των ανήλικων χρηστών των παιχνιδιών για την ασφαλή φύλαξή τους.

Αποτέλεσμα της αμελούς αυτής συμπεριφοράς απάντων των κατηγορουμένων ήταν ένα μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί να διαπληκτιστεί και να σπρώξει τον τριών περίπου ετών γιό των εγκαλούντων και να προκαλέσει την σφοδρότατη πτώση του από το φουσκωτό παιχνίδι στο έδαφος και να υποστεί ο τελευταίος συνεπεία της πτώσεώς του σωματική κάκωση, ήτοι κρανιοεγκεφαλική κάκωση, διάσειση και ενδοκρανιακό τραυματισμό με τραυματική υποσκληρίδια αιμορραγία.

Ως συνήγοροι για την υποστήριξη της κατηγορίας παρέστησαν οι κ.κ. Γιώργος Μαυρομμάτης και Στέλιος Κιουρτζής και ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι κ.κ. Δημήτρης Δημητριάδης, Δήμος Μουτάφης και Λευτέρης Πάσσος.

dimokratiki

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρόδος: 3 ένοχοι στη δίκη για τον τραυματισμό παιδιού σε παιδότοπο "

Η Αργεντινή κατέκτησε το Μουντιάλ, λυγίζοντας τη Γαλλία στα πέναλτι

Ο τελικός του Μουντιάλ 2022 ανάμεσα στην Αργεντινή και Γαλλία κρίθηκε στα πέναλτι, έπειτα από ένα απίστευτο σε εξέλιξη παιχνίδι που ολοκληρώθηκε με σκορ 3-3.

Η Αργεντινή κατέκτησε το Μουντιάλ, λυγίζοντας τη Γαλλία στα πέναλτι, έπειτα από μία ιστορική τιτανομαχία που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια.

Η αλμπισελέστε επικράτησε των τρικολόρ με 4-2, με τον Αργεντινό τερματοφύλακα, Εμιλιάνο Μαρτίνες, να αποκρούει πέναλτι του Κομάν και τον Τσουαμενί να στέλνει την μπάλα ουτ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αργεντινή κατέκτησε το Μουντιάλ, λυγίζοντας τη Γαλλία στα πέναλτι"

Χαλάνδρι: 29χρονος διακινούσε ναρκωτικά έξω από σχολείο - Είχε όπλο, ματσέτα και μαχαίρι

Χειροπέδες πέρασαν σε 29χρονο ημεδαπό το απόγευμα της Παρασκευής στο Χαλάνδρι οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς φέρεται να διακινούσε ναρκωτικές ουσίες έξω από σχολείο της περιοχής.

Ο 29χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ επιπλέον έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται μία 21χρονη αλλοδαπή.

Αξιοποιώντας  πληροφορίες για διακίνηση ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβη σε εξωτερικό χώρο σχολικού συγκροτήματος, σε πάρκο και κάδους απορριμμάτων  κοντά στην κατοικία του στο Χαλάνδρι, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε και συνελήφθη στις 16/12 στην περιοχή και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.



Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομικής υπηρεσίας, κατά το χρονικό διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου ο 29χρονος προέβη σε 34 αγοραπωλησίες ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης.

Σε έρευνα που  έγινε  στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: 1.748 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης διαμοιρασμένη σε πλήθος νάιλον συσκευασίες, 10,15 γραμμ. κατεργασμένης κάνναβης,  μικροποσότητα κοκαΐνης, 100 πλαστικά σακουλάκια, επτά τρίφτες, δύο  ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, ένα πιστόλι, 114 φυσίγγια, μία ματσέτα μήκους 60 εκατοστών, ένα μαχαίρι, σπρέι πιπεριού, καταγραφικό μηχάνημα, καπνογόνο και 17 δυναμιτάκια.

ΦΩΤΟ

Ο εν λόγω δράστης κατηγορείται για  παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, όπλων, πυροτεχνημάτων και βία κατά υπαλλήλων, ενώ η 21χρονη αλλοδαπή που έχει ταυτοποιηθεί  για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλάνδρι: 29χρονος διακινούσε ναρκωτικά έξω από σχολείο - Είχε όπλο, ματσέτα και μαχαίρι"

Καιρός αύριο: Θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση και βροχές – Πού θα χιονίσει

Αγριεύει ο καιρός αύριο, Δευτέρα (19.12.2022). Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σημαντικά, ενώ τοπικά θα σημειωθούν βροχές και κατά τόπους χιονοπτώσεις.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και πιθανώς από το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και η ελάχιστη τιμή της στις περισσότερες περιοχές θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες. Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και το βόρειο Αιγαίο η μέγιστη τιμή δεν θα ξεπεράσει τους 11 με 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Ελλάδα θα φτάσει τους 18 βαθμούς, στη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 20 και στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα ανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.
 
Καιρός αύριο στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές και βραδινές ώρες πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ ενισχυόμενοι πολύ γρήγορα έως 8 και από το απόγευμα πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 και στην Κρήτη έως 20 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Στα νότια λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι πολύ γρήγορα έως 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη τιμή θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θερμοκρασία σε κατακόρυφη πτώση και βροχές – Πού θα χιονίσει"

Αλιβέρι: Στα χέρια των Αρχών ο δράστης που πυροβόλησε το Αστυνομικό τμήμα

Λήξη συναγερμού στην Εύβοια, πριν από λίγο τακτοποιήθηκε και συνελήφθη ο δράστης που πυροβόλησε τα τζάμια του Αστυνομικού τμήματος Αλιβερίου, το βράδυ του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου.

Το περιστατικό έγινε στις 22:45, όταν ο δράστης άνοιξε πυρ προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Σήμερα πρωινές ώρες σε χωριό έξω από το Αλιβέρι βρέθηκε πεταμένη σε ένα χωράφι μια καραμπίνα.

Όπως αναφέρουν Αστυνομικές πηγές στο evima.gr, πριν από λίγο καιρό, οι αστυνομικοί  είχαν σταματήσει τον συγκεκριμένο άνδρα για έλεγχο, γεγονός που τον εξόργισε, με αποτέλεσμα χθες βράδυ να πάρει το όπλο και να πυροβολήσει κατά του Αστυνομικού Τμήματος.

Με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, από κάμερες ασφαλείας και μαρτυρίες, φέρεται πως ο δράστης παρακολουθούσε από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου το Αστυνομικό Τμήμα και «χτύπησε» την ώρα που υπήρχε μόνο ένα άτομο μέσα, για να μπορέσει εύκολα να εξαφανιστεί. Από τους πυροβολισμούς έσπασαν τα τζάμια της αστυνομίας χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας και του Αλιβερίου, ταυτοποίησαν τα στοιχεία του δράστη και σχημάτισαν σχετική δικογραφία σε βάρος του. Πρόκειται για άνδρα 50 ετών από το χωριό Παρθένι Αλιβερίου.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα. 

evima

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλιβέρι: Στα χέρια των Αρχών ο δράστης που πυροβόλησε το Αστυνομικό τμήμα"

Κατάρ: Δεν έχουμε καμία εμπλοκή στο Qatargate - Προειδοποιεί για την παγκόσμια ασφάλεια

Το Κατάρ σε ανακοίνωση του την Κυριακή (18/12) αρνήθηκε εκ νέου κάθε εμπλοκή στην υπόθεση διαφθοράς που ερευνάται από τις βελγικές αρχές, το αποκαλούμενο και Qatargate για το οποίο έχουν συλληφθεί τέσσερά άτομα, ανάμεσά τους και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.

Διπλωμάτης από την αντιπροσωπεία του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «προκαταλήψεις» οδήγησαν την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο να αναστείλει κάθε νομοθετική διαδικασία που περιλαμβάνει το Κατάρ και να απαγορεύσει την είσοδο των εκπροσώπων της χώρας στις εγκαταστάσεις του.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επηρεάζει, μεταξύ άλλων, την συζήτηση για την απελευθέρωση της βίζα μαζί με αυτή για την αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ ενώ ζητείται να ανασταλεί η πρόσβαση στην Ευρωβουλή όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

«Η απόφαση να επιβληθούν τέτοιοι περιορισμοί θα επηρεάσει αρνητικά τη συνεργασία για την περιφεριακή και παγκόσμια ασφάλεια καθώς και τις εν εξελίξει συζητήσεις για την παγκόσμια ενέργεια, την παγκόσμια φτώχεια και την παγκόσμια ασφάλεια» δήλωσε ο Καταριανός διπλωμάτης.

Στην δήλωσή του επισημαίνει, επίσης, ότι το Κατάρ «αποκλειστική κριτική και επίθεση» στα πλαίσια της έρευνας και είναι δυσαρεστημένο για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Βελγίου «δεν έκανε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την δική μας (σ.σ. του Κατάρ) για να τεκμηριώσει τα γεγονότα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατάρ: Δεν έχουμε καμία εμπλοκή στο Qatargate - Προειδοποιεί για την παγκόσμια ασφάλεια"

Σέρρες- Καταγγελία: Κατάκοιτη ασθενής δεν μπορούσε να μεταφερθεί λόγω έλλειψης ασθενοφόρων

Την έλλειψη ασθενοφόρων στο Νοσοκομείο Σερρών που ταλαιπωρεί τους ασθενείς καταγγέλλει πολίτης του Νομού Σερρών

Ο κος Βελέης αγανακτισμένος μιλά στο Επιλογές και στον Γιώργο Καπετάνιο περιγράφοντας τι συνέβη με την μητέρα του που διαγνώστηκε πριν 45 ημέρες με δυο επιθετικούς καρκίνους

Η ηλικιωμένη γυναίκα χρειάστηκε να χειρουργηθεί έτσι ώστε να τρέφεται ενδοφλέβια. Από την μετεγχειρητική της εξέλιξη υπήρξε κάτω από το αυτί της ένα φούσκωμα. Έτσι χθες Παρασκευή το ασθενοφόρο τους πήρε από το χωριό και τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Σερρών. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις τους ανακοινώθηκε ότι η μεταφορά τους πίσω θα γίνει όταν θα υπάρχει δρομολόγιο προς το Δαφνούδι, προς Δράμα. Η ηλικιωμένη γυναίκα που όπως λέει ο γιος της έχει μείνει “μια χούφτα”, τοποθετήθηκε στο δωμάτιο βραχείας νοσηλείας όπου όμως υπήρχαν και άλλοι ασθενείς με προβλήματα όπως ιώσεις και γαστρεντερίτιδα

Ο κος Βέλεης αφού απευθύνθηκε και σε ιδιωτικά ασθενοφόρα και δεν υπήρχαν ούτε και αυτά, τελικά η ηλικιωμένη μεταφέθηκε με ένα ειδικά διαμορφωμένο ιδιωτικό βανάκι δυο νοσηλευτών στο σπίτι της. Η μεταφορά της όμως εκτός από το κόστος είχε δυσκολίες καθώς η γυναίκα είχε ράμματα στο στήθος και τροφή σε σακούλα και έτσι οποιαδήποτε απότομη κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο την ζωή της

Ο κος Βέλεης αναρωτιέται πώς μπορεί να ζητήσει από τα παιδιά τους να μείνουν σε αυτή την χώρα που δεν φροντίζει για τους ανθρώπους της. “Μια αξιοπρέπεια ζητάμε, δεν μπορούν να φέρονται έτσι” τονίζει στο Επιλογές 

epiloges

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες- Καταγγελία: Κατάκοιτη ασθενής δεν μπορούσε να μεταφερθεί λόγω έλλειψης ασθενοφόρων"

Αστυνομικοί έσωσαν παράνομους μετανάστες στη Χίο που είχαν εγκλωβιστεί σε απόκρημνη περιοχή (εικόνες)

Αστυνομικοί έσωσαν παράνομους μετανάστες που έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου (17/12) στη Χίο και εγκλωβίστηκαν σε απόκρημνη, βραχώδη και με πυκνή βλάστηση τοποθεσία στην περιοχή «Βίκι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, αστυνομικό προσωπικό και συνοριακοί φύλακες διαφόρων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου με τη συνδρομή πτητικού μέσου, συμμετείχαν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού 12 νεοεισερχόμενων ατόμων από απόκρημνη, βραχώδη και με πυκνή βλάστηση τοποθεσία στην περιοχή «Βίκι» της Χίου.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία την τα ξημερώματα της Κυριακής (18/12) στις 2:00.

Είχε προηγηθεί ο εντοπισμός 9 ακόμη νεοεισερχόμενων ατόμων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Χίου σε παραλιακή τοποθεσία στην περιοχή «Κέραμος» της Χίου.

Για τα παραπάνω 21 νεοεισερχόμενα άτομα, εκ των οποίων ένας μεταφέρθηκε με σταθμό του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείου της Χίου για παροχή πρώτων βοηθειών, θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες πρώτης υποδοχής και υποβολής αιτημάτων για παροχή διεθνούς προστασίας.

Για την υπόθεση σχηματίζεται ποινική δικογραφία από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Χίου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί έσωσαν παράνομους μετανάστες στη Χίο που είχαν εγκλωβιστεί σε απόκρημνη περιοχή (εικόνες)"

Πόρισμα φωτιά κατά Πολάκη έχει διαβιβασθεί στην Εισαγγγελία Οικονομικού Εγκλήματος

Ένα ακόμα Πόρισμα φωτιά της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  το οποίο διερευνά πλέον η Δικαιοσύνη, αποκαλύπτει πως επι των ημερών Υπουργίας Παύλου Πολάκη, στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχε στηθεί κανονικό πάρτυ παράνομων απευθείας αναθέσεων! 

Ειδικότερα από το 2016 έως και το 2018 ο φορέας μοίραζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εκλεκτούς της τοποθετημένης από τον Υπουργό Διοίκησης του φορέα, αδιαφορώντας για την τήρηση του νόμου.

 

Συγκεκριμένα η Έκθεση Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο πολυσέλιδο πόρισμά   της αναφέρει πως η Διοίκηση  του τότε ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ( νυν ΕΟΔΥ)  με Πρόεδρο τον  Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ είχε προβεί σε  σωρεία παράνομων  συμβάσεων  με Δικηγόρους καθώς και σε παράνομες πληρωμές αυτών οι   οποίες για δύο χρόνια άγγιξαν συνολικά το ποσό των 162.000 ευρώ. Βάσει του σχετικού πορίσματος οι δαπάνες αυτές  χαρακτηρίστηκαν  ως ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ, παραβιάζοντας τις αρχές του Δημόσιου Λογιστικού και του Μητρώου Δεσμεύσεων που όφειλε να τηρεί ο Οργανισμός .

Όπως αποκαλύπτει η κυριακάτικη εφημερίδα Μπαμ, μέσω της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον νόμο δίνονταν δικηγορικές αναθέσεις σε ημέτερους του πρώην Αναπλ. Υπουργού Υγείας .

Και βεβαίως το πόρισμα αυτό είναι αμείλικτο για το τι συνέβαινε στον Οργανισμό επί Διοικήσεως Ρόζενμπεργκ και  Υπουργίας Παύλου Πολάκη.

Ειδικότερα:

Το πόρισμα διαπίστωσε  για κάθε μία ξεχωριστή δαπάνη που αφορά στις συμβάσεις δικηγόρων   την   μη σύννομη  έκδοση Αποφάσεων ανάληψης με ταυτόχρονη μη τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων του Δημοσίου Λογιστικού. Οι συγκεκριμένες πληρωμές καταλήγει το πόρισμα ότι υπήρξαν μη νόμιμες και μη κανονικές καθώς δεν υπήρξε εφαρμογή των διατάσεων του Δημόσιου Λογιστικού. Συνολικά 162.000€ που δόθησαν ως δικηγορικές αμοιβές είναι  παράνομα.

Στο πόρισμα αναφέρεται επί λέξει: Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.  για τα έτη 2016-2018 σύναψε μη νόμιμες συμβάσεις νομικών υπηρεσιών για “παροχή συμβουλών γνωμοδοτήσεων” με δικηγόρους Αθηνών και επιπροσθέτως όλες οι συμβάσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με δικηγόρους είναι άκυρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει βεβαίως και το ζήτημα του πως επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι δικηγόροι από την Διοίκηση Ρόζενμπεργκ καθώς κάποιοι εκ των οποίων φαίνεται ότι είχαν εκπροσωπήσει κατά καιρούς   ακόμα και κατηγορούμενους για Τρομοκρατία.

Με τα παραπάνω συμπεράσματα ο φάκελος φωτιά διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία καθώς η ζημία του δημοσίου είναι τέτοια που προβλέπει την απόδοση  κακουργηματικών κατηγοριών.

Εξαιρετικό δε ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης  το γεγονός ότι την ίδια δε στιγμή που στο ΚΕΕΛΠΝΟ προσελάμβαναν τους εκλεκτούς δικηγόρους  του Πολάκη, απέλυαν τους ήδη υπηρετούντες με έμμισθη εντολή έμπειρους δικηγόρους  του Οργανισμού Το συγκεκριμένο πόρισμα αναφέρει επί λέξει ότι “ … ότι οι δικηγόροι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. απελύθησαν από την Διοίκηση Ρόζενμπεργκ λόγω  “ προσωπικών αντεγκλήσεων”  με τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.” παραπέμποντας ευθέως στην καθεστωτική αντίληψη που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον Οργανισμό. Αντίληψη αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι απολυθέντες δικηγόροι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις υπέρογκες παράνομες δαπάνες που δίνονταν στην γνωστή εταιρεία φύλαξης – σεκιούριτι  του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και τα 8 εκατ. Ευρώ που πλήρωνε αέρα η τότε Διοίκηση Ρόζενμπεργκ. 

Πρόκειται  για ένα ακόμα  Πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας που διερευνά  πλέον η Δικαιοσύνη  και η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος αναφορικά με παράνομες πληρωμές ύψους 8 εκατ. Ευρώ από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε εταιρεία σεκιούριτι από την Διοίκησης Ρόζενμπεργκ το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εκδόθησαν 22 τιμολόγια ύψους 330.000,00 ευρώ κατ’ εντολή Πολάκη.

Και ερχόμαστε στο σήμερα να ζούμε την παραλογία σε όλη της το μεγαλείο: Ο Παύλος Πολάκης να ισχυρίζεται ότι  μάχεται για την διαφάνεια   και να  κουνάει το δάκτυλο προς κάθε κατεύθυνση παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τιμητή της νομιμότητας,  την ίδια ώρα  που αποκρύπτει το γεγονός ότι επί της δικής του Υπουργίας το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είχε μετατραπεί σε καταφύγιο παράνομων αναθέσεων, προσλήψεων και αδιαφανών διαδικασιών και η ίδια η Διοίκηση του  ελέγχεται και διερευνάται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα φωτιά κατά Πολάκη έχει διαβιβασθεί στην Εισαγγγελία Οικονομικού Εγκλήματος"

Νότια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δυο βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς

Οι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν νωρίτερα από τη Βόρεια Κορέα προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας, γνωστής επίσης ως θάλασσας της Ιαπωνίας, έφθασαν σε ύψος περίπου 500 χιλιομέτρων προτού καταπέσουν στη θάλασσα, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι έφθασαν σε υψόμετρο 550 χιλιομέτρων και κάλυψαν απόσταση 250 χιλιομέτρων.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει προχωρήσει σε αριθμό πυραυλικών δοκιμών άνευ προηγουμένου φέτος.

Οι νέες εκτοξεύσεις σημειώθηκαν λίγα 24ωρα αφού η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως δοκίμασε «με επιτυχία» νέο κινητήρα «στερεού καυσίμου», ικανό να δώσει «μεγάλη ώθηση», που δυνητικά θα της επιτρέψει να αναπτύξει πολύ πιο προηγμένα όπλα.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο, έγιναν από την περιοχή Τογκτσάγκ-ρι, στην επαρχία Βόρεια Πιογκάν, στις 11:13 και στις 12:05 (τοπικές ώρες· στις 04:13 και στις 05:05 ώρες Ελλάδας), προς ανατολική κατεύθυνση.

«Ο στρατός μας ενίσχυσε την επιτήρηση και την επαγρύπνησή του συνεργαζόμενος στενά με τις ΗΠΑ και βρίσκεται τώρα σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας», τόνισε το νοτιοκορεατικό ΓΕΕΘΑ.

Για «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, της περιοχής μας και της διεθνούς κοινότητας» που είναι «απόλυτα απαράδεκτη» έκανε λόγο ο ιάπωνας υφυπουργός Άμυνας Τοσίρο Άσο.

Προχθές Παρασκευή, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε πως δοκιμάστηκε «κινητήρας στερεού καυσίμου με μεγάλη ώθηση», κάνοντας λόγο περί «επιστημονικής και τεχνολογικής εγγύησης για την ανάπτυξη νέου όπλου στρατηγικού τύπου».

Αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να δίνει τεράστια έμφαση στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα, επιδιώκει να αποκτήσει μεγάλο οπλοστάσιο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs).

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, όλοι όσοι κατασκευάζει βασίζονται σε κινητήρες υγρού καυσίμου και ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε πέρυσι στρατηγική προτεραιότητα την ανάπτυξη κινητήρων στερεού καυσίμου, προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να αποκτήσουν πολύ πιο εξελιγμένους πυραύλους.

Ανάμεσα στους στόχους που όρισε ήταν ακριβώς να αναπτυχθεί ICBM με στερεό καύσιμο, ικανός να εκτοξεύεται είτε από χερσαίες θέσεις ή από υποβρύχια.

Η δοκιμή του κινητήρα αυτή την εβδομάδα πάντως δεν είναι παρά μόνο ένα βήμα κι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Πιονγκγιάνγκ ως προς την ανάπτυξη όπλων βασισμένων σε αυτόν, σημειώνουν ειδικοί.

Σεούλ και Ουάσιγκτον προειδοποιούν εξάλλου επί μήνες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη στην ιστορία της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νότια Κορέα: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δυο βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς"

Ποια Τριπολιτσά; Τα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1821 είναι η απόλυτη φρίκη

Με περισσό θράσος για μια ακόμα φορά η Τουρκία, παραποιώντας την αλήθεια προκαλεί τη χώρα μας. Σχεδιάζει, όπως διαβάσαμε στο protothema. gr, να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας για την σφαγή περισσότερων από 50.000 Τούρκων, Εβραίων και Αλβανών στην Τριπολιτσά το 1821, κατηγορώντας τη χώρα μας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καθώς έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε τουλάχιστον δύο άρθρα μας στα γεγονότα της Τριπολιτσάς, σκεφτήκαμε ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι Τούρκοι (Οθωμανοί) κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 σε βάρος των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, σίγουρα είναι πολλές χιλιάδες. Θα αναφερθούμε αποκλειστικά σε όσα γράφουν ξένοι περιηγητές για τις τουρκικές θηριωδίες, ενώ θα αναφέρουμε και τις απόψεις Τούρκων ιστορικών για τα γεγονότα της εποχής. Ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη για τις φρικτές περιγραφές, δυστυχώς αποτελούν μέρος μόνο όσων διαβάσαμε…

toyrkoi-2

Οι σφαγές των Τούρκων κατά την Ελληνική Επανάσταση

Ένας από τους ξένους που μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις σφαγές των Ελλήνων από τους Τούρκους το 1821 είναι ο Άγγλος ιερέας R. Walsh, που συνόδευσε το νέο πρεσβευτή της χώρας του Stratford Canningστην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά ο Βρετανός διπλωμάτης και η συνοδεία του έφτασαν στην Αθήνα στις αρχές του 1821. Τότε η πόλη είχε 1.500 σπίτια, τα 1.000 από τα οποία ήταν ελληνικά και 13.000 κατοίκους, 11.000 από τους οποίους ήταν Έλληνες. Στις 17 Ιανουαρίου 1821 το βρετανικό καράβι με τον Stratford Canning και την συνοδεία του αναχώρησε από τον Πειραιά και μετά από στάση σε Πάρο και Μύκονο έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Walsh επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, που όπως γράφει, ήταν αδύναμος και ωχρός. Η είδηση για την επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες έφτασε ξαφνικά στην Πόλη. Ο Walsh είδε τους Αρμένιους του Γαλατά να κλείνουν τα καταστήματά τους. Την άλλη μέρα ο σουλτάνος κάλεσε τους Μουσουλμάνους στα όπλα: «Αμέσως οι Τούρκοι αρματώθηκαν. Πιστόλες στο ζουνάρι και γιαταγάνι. Ακόμα και παιδιά οχτώ και δέκα χρόνων. Σκεφθείτε πάνω από εκατό χιλιάδες πάνοπλους και εξαγριωμένους Μουσουλμάνους να τριγυρίζουν ανάμεσα σε έναν ολότελα άοπλο και τρομοκρατημένο πληθυσμό». Ο Walsh βγήκε στην πόλη, βέβαιος πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Στους δρόμους κυκλοφορούσαν μόνο Τούρκοι. Ο άλλος πληθυσμός είχε εξαφανιστεί.

«Βάδιζα σε ένα στενοσόκακο. Μπροστά μου προχωρούσε ένας Τούρκος. Ξαφνικά φάνηκε να κατεβαίνει απέναντι ένας Έλληνας. Στάθηκε και κόλλησε την πλάτη στον τοίχο, αφήνοντας τόπο για να περάσει ο Οθωμανός. Εκείνος έβγαλε το γιαταγάνι και τον έσφαξε. Ύστερα καθάρισε τη ματωμένη λεπίδα, μπήκε στο διπλανό καφενείο και άναψε τσιμπούκι». Μετά τον αποκεφαλισμό του Δραγουμάνου της Πύλης Κωνσταντίνου Μουρούζη και του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ η κατάσταση ξέφυγε. Κάθε μέρα διαδραματίζονταν καινούργιες ωμότητες, γράφει ο Walsh. « Τα θύματα απαγχονίζονταν σε πόρτες ή σε τοίχους. Πτώματα ακέφαλα έβλεπε κανείς στη μέση του δρόμου, ποδοπατημένα και τυλιγμένα στο βόρβορο.

toyrkoi-3-Execution_of_Gregory_V

Ήταν οι μέρες που γύριζαν τα αποδημητικά όρνια. Γύπες και άλλα σαρκοβόρα πουλιά πετούσαν ολημερίς έτσι που σκέπαζαν σαν κουνουπιέρα τις περιοχές όπου υπήρχαν πτώματα. Τις νύχτες πάλι κοπάδια από αδηφάγα σκυλιά ούρλιαζαν γύρω από ακέφαλα κουφάρια ή διεκδικούσαν γρυλίζοντας άγρια κάποιο κεφάλι, δαγκώνοντας και γδέρνοντας». Ένας φαρμακοποιός στο Πέραν, ο οποίος νοίκιασε μια αίθουσα για το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης από Έλληνες, αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους. Εκείνες τις μέρες ο Walsh πληροφορήθηκε ότι έφτασαν στην Πόλη σακιά με 2.500 ζευγάρια αφτιά από την σφαγή των Ελλήνων της Πάτρας και ότι μπορούσε να δει κανείς αυτά τα πολεμικά τρόπαια στοίβες μπροστά στην πύλη του σεραγιού.

Αυτή η έκθεση κεφαλιών και άλλων ανθρωπίνων μελών ή εκτελεσμένων αιχμαλώτων είναι πανάρχαια. Σε αρχαίους αιγυπτιακούς ναούς που χρονολογούνται από το 13ο π. Χ. αιώνα υπάρχουν σωροί από κομμένα χέρια, κομμένα κεφάλια και γεννητικά όργανα.

toyrkoi-1

Μετά τον ξεσηκωμό της Χίου συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη 36 Χιώτες έμποροι. Οι περισσότεροι βρήκαν φρικτό θάνατο. Γράφει ενδεικτικά ο Walsh με βάση τις περιγραφές ενός γενίτσαρου που ήταν παρών στους βασανισμούς. « Έναν Έλληνα τον γύμνωσαν εντελώς και τον κρέμασαν ανάποδα. Το αίμα μαζευόταν στο κεφάλι κι ο άνθρωπος πνιγόταν. Σ’ αυτή τη θέση άρχισαν να τον χτυπάνε με δυο ραβδιά ώσπου πέθανε. Στο μέτωπο ενός άλλου Έλληνα κρατουμένου έβαλαν ένα στεφάνι και άρχισαν να το συμπιέζουν σιγά-σιγά πάνω στα μηνίγγια και στο τέλος τα μάτια του θύματος έβγαιναν έξω από τις κόγχες. Στο κεφάλι άλλου Έλληνα οι Τούρκοι εφάρμοσαν πυρακτωμένο μεταλλικό φέσι. Τέλος, άλλοι Έλληνες ρίχνονταν στον φούρνο της φυλακής ώσπου να καψαλιστούν τα μαλλιά και τα γένια τους και το δέρμα να φουσκαλιάσει και να ξεκολλήσει από το κορμί».

Πολύ σημαντικές είναι οι πληροφορίες που δίνει ο Γερμανός Johann Wilhelm Streit. Ο Streit εργαζόταν ως τεχνίτης στην Κωνσταντινούπολη και βρέθηκε στην καρδιά των τραγικών γεγονότων του 1821. Όπως γράφει ο νεαρός τότε Γερμανός στο χρονικό του που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1822 στην Λειψία, την πρώτη κιόλας μέρα μετά την πληροφόρηση των Τούρκων για την επανάσταση του Υψηλάντη έγιναν 200 συλλήψεις κορυφαίων Ελλήνων της Πόλης.

Πολλοί απ’ αυτούς κακοποιήθηκαν άγρια από το πλήθος καθώς μεταφέρονταν στις φυλακές Κατροσάν. Το άλλο πρωί διαλαλήθηκε σε έξι γλώσσες στους δρόμους κυβερνητική απόφαση που απαγόρευε να συγκεντρώνονται και να συνομιλούν περισσότερα από δύο άτομα μαζί. Παραβίαση της διαταγής σήμαινε εκτέλεση επί τόπου: «Ο Οθωμανικός όχλος σε φοβερή έξαψη ρίχτηκε στα σπίτια των Ελλήνων αρχόντων και άρχισε την λεηλασία. Βασάνιζαν τους ενοίκους με θηριωδία, έκοβαν μύτες και αφτιά και τους γκρέμιζαν ύστερα από τα παράθυρα στον δρόμο».

toyrkoi-7

Το ίδιο απόγευμα χιλιάδες εργάτες που δούλευαν στο αγγλικό εργοστάσιο εριουργίας ξεχύθηκαν σαν να είχε δοθεί σύνθημα στους δρόμους και αφόπλισαν πολλούς γενίτσαρους, οι οποίοι είχαν εντολή να προστατεύουν τους Έλληνες: «Μέσα σε μια ώρα η απέραντη Κωνσταντινούπολη έγινε θέατρο αιματηρών και φρικαλέων σκηνικών». Το πλήθος κατέλαβε τις φυλακές του Κατροσάν και άρπαξε 186 Έλληνες. Πολλούς τους σκότωσαν επί τόπου κι άλλους τους έδεσαν με σκοινιά και τους έσερναν στα καλντερίμια, ώσπου οι σάρκες αποκολλήθηκαν από τα οστά και οι δύστυχοι βρήκαν πικρό θάνατο. Έδεναν τα πόδια και τα χέρια των Ελλήνων με σκοινιά και τα τραβούσαν από όλες τις μεριές διαμελίζοντάς τα.

Έκοβαν τα κεφάλια τους, τα κάρφωναν στις αιχμές των σπαθιών και τα τριγύριζαν στους δρόμους θριαμβικά. Άναψαν φωτιές σε όλους τους δρόμους και εκεί βασάνιζαν τους Έλληνες. Πύρωναν στη φλόγα τα μεταλλικά τμήματα των όπλων και τα έμπηγαν στα ξεγυμνωμένα κορμιά. Τους έψηναν στα κάρβουνα σιγά-σιγά πρώτα τα πόδια, ύστερα τα χέρια και ολόκληρο το κορμί ώσπου να ξεψυχήσουν. Περνούσαν πυρακτωμένα σύρματα στη μύτη, έκαιγαν τα βλέφαρα των θυμάτων με πυρακτωμένα σίδερα». Και συνεχίζει ο Streit:«Εκείνο το πρωινό γύρω στα 4.000 πτώματα και των δύο φύλων, κεφάλια, πόδια κείτονταν στους δρόμους της Πόλης. Χωρίς να λογαριάσουμε όσους σκοτώθηκαν στα σπίτια τους ή κρεμάστηκαν από τα παράθυρα». Μόνο στην πλατεία του Μουφτή, όπου εργαζόταν ο Streit, μέτρησε γύρω στα 300 πτώματα! Μάλιστα οι Τούρκοι όριζαν και βραβεία για την επινόηση των πιο φρικτών βασανιστηρίων.

Κάποιοι μεθυσμένοι Τούρκοι μπήκαν στο σπίτι ενός Έλληνα κοσμηματοπώλη. Το κατάστημά του είχε ήδη λεηλατηθεί. Εκεί βρήκαν τον ίδιο, την σύζυγό του, τον γιο, τις δύο κόρες του και μια υπηρέτρια. Όταν ένας Τούρκος επιχείρησε να επιτεθεί στη μία κοπέλα, αυτή πήδηξε από το παράθυρο και σκοτώθηκε. Κατέβασαν την οικογένεια στην πλατεία του Μουφτή. Εκεί ξεγύμνωσαν την άλλη κόρη και την υπηρέτρια, τους έκοψαν πρώτα τους μαστούς και έπειτα τη μύτη τους. Ο γιος της οικογένειας, ένας εύρωστος νεαρός γύρω στα 24, όρμησε πάνω σε έναν Τούρκο, τον γρονθοκόπησε στον κρόταφο, άρπαξε το ματωμένο γιαταγάνι από το χέρι του και μ’ ένα χτύπημα του έκοψε τη μύτη, έτσι που έμεινε κρεμασμένη από τα χείλη του».

toyrkoi-4-attrocities-9i-iouliou

Μέσα σ’ ένα λεπτό τον είχαν κιόλας κομματιάσει εκατό σπαθιά, γράφει ο Streit. Ο θάνατος του Τούρκου εξόργισε τους υπόλοιπους, οι οποίοι έστησαν σούβλες, 80 περίπου. Αρχικά σούβλισαν γύρω στους 65 Έλληνες, ενώ αργότερα έφεραν κι άλλους ακόμα και μικρά παιδιά, που βρήκαν φρικτό θάνατο. Υπήρξαν όμως και ηρωικές πράξεις Ελλήνων. Έξι νεαροί οπλισμένοι Έλληνες που είχαν βρει καταφύγιο στο σπίτι ενός ρολογά ήρθαν αντιμέτωποι με οκτώ Τούρκους, οι οποίοι έσπασαν την πόρτα του σπιτιού, άρπαξαν το μωρό της οικογένειας και το πέταξαν στο δρόμο. «Έπεσε ακριβώς πλάι μου και κατατσακίστηκε», γράφει ο Streit. Οι Έλληνες εξόντωσαν τους Τούρκους και τους πέταξαν κι αυτούς στον δρόμο.

Άλλοι Τούρκοι μπήκαν στο σπίτι και μετά από συμπλοκή οι νεαροί Έλληνες σκότωσαν οκτώ από αυτούς πριν πέσουν νεκροί οι ίδιοι. Ένας Έλληνας έμπορος μόλις έγινε εισβολή των Τούρκων στο σπίτι και το μαγαζί του ανέβηκε στο πάνω πάτωμα με την οικογένειά του. Εκεί είχε δυο βαρέλια μπαρούτι: «Κι ενώ ανέβαιναν στην σκάλα σαράντα αιμοδιψείς Τούρκοι, βάζει φωτιά. Το σπίτι τινάχτηκε στον αέρα», γράφει ο Streit. Ένας Έλληνας φαρμακοποιός δηλητηρίασε με αρσενικό όλα τα κρασοβάρελα που είχε στο κελάρι του σπιτιού του. Στη συνέχεια κι ενώ το σπίτι του είχε πολιορκηθεί από 200 Τούρκους, αυτοκτόνησε κόβοντας μ’ ένα ξυράφι το λαιμό του. «Οι Τούρκοι ήπιαν, φαρμακώθηκαν και πέθαναν κουλουριασμένοι σαν τα σκουλήκια μπροστά στο σπίτι». Το πολύτιμο αυτό έργο του τιτλοφορείται «Constantinople im Jahre» και υπάρχει στην βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, ενώ είναι ελεύθερα διαθέσιμο και στο διαδίκτυο.

toyrkoi-8

Τι γράφει ο Άγγλος John Carne

Τις μέρες των σφαγών των Ελλήνων στην Πόλη έφτασε εκεί ο Άγγλος John Carne, ίσως με ειδική αποστολή. Επέστρεψε στην πατρίδα του το καλοκαίρι του 1822. Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικά απ’ όσα γράφει:

«Δεν ξέραμε τίποτα για τις ταραχές και τις σφαγές που είχαν γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα και μικρά παιδιά είχαν πιστόλες και γιαταγάνια και μάθαιναν να βυθίζουν τα χέρια τους στο αίμα. Φρικαλεότητες διαδραματίζονταν κάθε μέρα. Κανένα έλεος για Έλληνα, όπου τον έβρισκαν. Δεν τον δέχονταν πουθενά… Από τους Έλληνες ευγενείς ελάχιστοι απόμειναν. Όσοι δεν σφάχτηκαν κατά τις μέρες των ταραχών παράτησαν τα σπίτια τους αφήνοντας οικογένειες και περιουσίες στο έλεος των Τούρκων». Και από τη Σμύρνη όμως ο Carneείχε περιγραφές στο βιβλίο «Letters from the East», London1826. «Αργότερα στην Σμύρνη είδα ένα πρωί τα πτώματα 23 Ελλήνων, σωρό το ένα πάνω στο άλλο φοβερό να βλέπεις πόσο φτηνή έχει καταντήσει η ανθρώπινη ζωή».

Ο Γάλλος γεωλόγος Fontanier βρέθηκε εκείνες τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη. Κάποια στιγμή πέρασε από ένα βρόμικο σοκάκι γεμάτο σκύλους. Εκεί είδε «ανθρώπινα κορμιά αποκεφαλισμένα πλάι σ’ ένα χασάπικο όπου κρέμονταν μοσχάρια και αρνιά». Ακόμα, επισημαίνει τον φιλοτουρκισμό των Ευρωπαίων της Πόλης, καθώς θεωρεί ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων με τους Έλληνες στα χέρια των οποίων είχε περάσει όλο το εμπόριο της Ανατολής.

toyrkoi-6

Η τουρκική άποψη για τις σφαγές των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Φυσικά οι Τούρκοι ιστορικοί της εποχής αλλά και οι μεταγενέστεροι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα. Ο Σανί – Ζαντέ γράφει: «…τα κακουργήματα ταύτα διεπράττοντο ημέραν και νύκτα υπό αναγώγων και αναισχύντων παιδιών και μαθητών δεκαοχτώ και είκοσι ετών. Ο μεταγενέστερος Τούρκος ιστορικός Δζεβδέτ πασάς γράφει:
«Επί της βεζιρίαςτου Μπεντερλή ο όχλος δεν ετόλμα τοιαύτας πράξεις, ενώ ο νέος βεζίρης Σαλίχ πασάς από της πρώτης ημέρας της ανόδου του εις την αρχήν αφήκε να κατέλθει το ζήτημα εις τα στόματα των παιδιών και να φτάσουν τα πράγματα εις το σημείον τούτο.

Δεν έμεινεν τάξις και ησυχία εις την πρωτεύουσαν. Εις τας κατοικίας, εις τα καφενεία και εις τους δρόμους δεν έπαυον τα σχόλια κατά του Χαλέτ εφέντη (μυστικοσυμβούλου του σουλτάνου)». Οι σφαγές και οι διωγμοί των Ελλήνων ξεπέρασαν κάθε όριο. Στις 25 Απριλίου 1821 εκδόθηκε σουλτανική διαταγή, μερικά σημεία της οποίας είναι ενδεικτικά για τον τουρκικό τρόπο σκέψης: «Οι άσκοποι πυροβολισμοί, εκτός του ότι είναι σπατάλη πυρίτιδος είναι δυνατόν να γίνουν αιτία του φόνου δούλων του Θεού (δηλ. Μουσουλμάνων). Η άνευ λόγου παρενόχλησις εντίμων φορολογουμένων ραγιάδων, μη ενεχομένων εις την επανάστασιν, αντιβαίνει προς την θείαν θέλησιν και προς την επιθυμία της Α.Α.Μ. του άνακτος(σουλτάνου)».

Η κατάσταση όμως δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα. Η αγορά της πόλης νεκρώθηκε. Στις 4 Μαρτίου 1822 όπως γράφει ο George Waddington, οι Τούρκοι έμποροι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον κεχαγιάμπεη, παραδίδοντας τα κλειδιά των μαγαζιών τους: «Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε το εμπόριό μας. Η μεγαλύτερη κίνηση του εμπορίου μας γινόταν από τους ραγιάδες που αφανίστηκαν». Και ζήτησαν να μεταναστεύσουν σε άλλο τόπο για να ζήσουν και να εργαστούν ειρηνικά.

toyrkoi-5-Lord-Stratford-Canning

Το μεγαλείο του Strafford Canning και της συζύγου του

Μετά τον ξεσηκωμό της Χίου δόθηκε εντολή όλοι οι Χιώτες της Κωνσταντινούπολης να παρουσιαστούν στην Πύλη. Όποιοι πήγαν εκεί φυλακίστηκαν. Οι υπόλοιποι πήγαν στον κήπο της βρετανικής πρεσβείας, ο περιβολάρης της οποίας ήταν Χιώτης και κρύφτηκαν. Για να δικαιολογήσει την παρουσία τους εκεί ο φιλέλληνας πρέσβης Strafford Canning, εξάδελφος του George Canning τους προσέλαβε με μισθό στην πρεσβεία για να σκάψουν και να περιποιηθούν το περιβόλι! «Η λαίδη Strafford με την καλοσύνη και την ανθρωπιά που συνόδευε την χαριτωμένη ευρηματικότητά της μας έκανε να γελάμε, καθώς μέσα στην γενική σύγχυση και τον φόβο έστελνε τους φουρναραίους στα λουλούδια και τους ραφτάδες στα λάχανα», γράφει ο R.Walsh.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο ήπιες περιγραφές ξένων αυτοπτών μαρτύρων για τις σφαγές των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη το 1821. Αν η Ελλάδα «οδηγηθεί» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από την Τουρκία για κάτι που έγινε πριν από 201 χρόνια, η Τουρκία πού θα πρέπει να οδηγηθεί για όσα έχει κάνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε βάρος των Ελλήνων και όχι μόνο;

Πηγές: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, «ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ‘21», ΤΟΜΟΣ ΠΡΩΤΟΣ, Εκδόσεις Πιρόγα
ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ, «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ κατά τους Τούρκους ιστοριογράφους και εν αντιπαραβολή προς τους Έλληνας ιστορικούς», ΑΘΗΝΑΙ 1960

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποια Τριπολιτσά; Τα εγκλήματα των Τούρκων κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1821 είναι η απόλυτη φρίκη"

Αλιβέρι: Άγνωστοι πυροβόλησαν το Αστυνομικό Τμήμα

Συναγερμός σήμανε στο αστυνομικό τμήμα Αλιβερίου, χθες στις 10:45, όταν ξαφνικά άγνωστος πεζός πυροβόλησε τα τζάμια του αστυνομικού τμήματος. Μέσα στο αστυνομικό τμήμα υπήρχε ένας μόνο αστυνομικός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες λίγο νωρίτερα στις 10.30 είχαν αποχωρήσει οι υπόλοιποι συνάδελφοί του.

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό αυτών που προέβησαν σε αυτή την πράξη. Μια νέα εξέλιξη έρχεται στο φως της δημοσιότητας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του evima.gr, σήμερα πρωινές ώρες σε χωριό έξω από το Αλιβέρι βρέθηκε πεταμένη σε ένα χωράφι μια καραμπίνα, η οποία ενδέχεται να σχετίζεται με το περιστατικό της επίθεσης.

Οι έμπειροι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αλιβερίου που έχουν αναλάβει την έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έστειλαν την καραμπίνα για έλεγχο στη Χαλκίδα.

Με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, από κάμερες ασφαλείας και μαρτυρίες, φέρεται πως ο δράστης παρακολουθούσε από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου το Αστυνομικό Τμήμα και «χτύπησε» την ώρα που υπήρχε μόνο ένα άτομο μέσα, για να μπορέσει εύκολα να εξαφανιστεί. Από τους πυροβολισμούς έσπασαν τα τζάμια της αστυνομίας χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν  να τον ταυτοποιήσουν από το βιντεοληπτικό υλικό στις κάμερες ασφαλείας τόσο του ΑΤ, όσο και παρακείμενων σπιτιών και καταστημάτων.

Θεωρείται θέμα χρόνου η σύλληψή του. 

evima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλιβέρι: Άγνωστοι πυροβόλησαν το Αστυνομικό Τμήμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news