facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Θριάσιο νοσοκομείο: Απλήρωτα δεδουλευμένα των εργαζόμενων

Απλήρωτοι για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες του μηνός Οκτωβρίου παραμένουμε οι εργαζόμενοι του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου και των υπόλοιπων δημόσιων νοσοκομείων, λόγω της μη εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων για το 4ο τρίμηνο 2021 (Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος).

Τα παραπάνω καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων και σε ανακοίνωση του σημειώνει:

Παρά τις φιλότιμες και συνεχείς προσπάθειες των εργαζομένων των αντίστοιχων υπηρεσιών της 2ης ΥΠΕ, συνεχίζεται η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας της 2ης ΥΠΕ, που δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες, τις υπερωρίες και την αποζημίωση εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές του Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2021.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες και την εργασία νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και αναστολή της χορήγησης κανονικών αδειών

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η αποζημίωση για οκτάωρη νυχτερινή βάρδια για ένα εργαζόμενο ΠΕ κατηγορίας με δεκαετή προυπηρεσία είναι μόλις 19.95 ευρώ μεικτά, για ένα εργαζόμενο ΤΕ κατηγορίας, με την ίδια προυπηρεσία, είναι 18,83 ευρώ μεικτά, για ένα εργαζόμενο ΔΕ κατηγορίας, με την ίδια προυπηρεσία, είναι 14,7 ευρώ μεικτά και για ένα εργαζόμενο ΥΕ κατηγορίας, με την ίδια προυπηρεσία, είναι 13,02 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα απαράδεκτα χαμηλό είναι το ωρομίσθιο για την δεκαεπτάωρη ή εικοσιτετράωρη ενεργό εφημερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τους ειδικευόμενους είναι μόλις 4,48 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Β είναι 5,58 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Α είναι 6,73 ευρώ μεικτά και για τους διευθυντές είναι 7,05 ευρώ μεικτά.

Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί, με οποιαδήποτε δικαιολογία, η πληρωμή των δεδουλευμένων μας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει – όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – να μοιράζει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δικαιολογημένη είναι και η αγανάκτηση όχι μόνο των υγειονομικών αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών – που είμαστε ήδη αντιμέτωποι με το νέο κύμα ανατιμήσεων – για τις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για επέκταση των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ συνεχίζεται η φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών, δεδομένου ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021:

● ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθεί κατά 640 εκατ. ευρώ
● ο ΦΠΑ αυξάνεται κατά 1,5 δις ευρώ και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» κατά 530 εκατ. ευρώ

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους συνολικούς φόρους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πληρώσουν μόνο το 7,3% (3,5 δις ευρώ) ενώ το υπόλοιπο 92,7% θα το πληρώσουμε οι λαϊκές οικογένειες.

Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς, για άλλη μια φορά, για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους
► να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες.
► να ενισχυθούν με προσωπικό οι αντίστοιχες υπηρεσίες της 2ης ΥΠΕ και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να πληρώνονται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας χωρίς καθυστέρηση

Ξεκαθαρίζουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Θριάσιο νοσοκομείο: Απλήρωτα δεδουλευμένα των εργαζόμενων "

Νομοθετική πρωτοβουλία για «αρνητές» γονείς – Κινδυνεύουν με φυλάκιση

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των ποινών αναφορικά με γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας.

Aπό κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζεται η αυστηροποίηση της νομοθεσίας χωρίς να αποκλείεται σε μορφή πλημμελήματος η φυλάκιση ως 3 έτη αλλά και χρηματικό πρόστιμο.

Ως τώρα ισχύει ότι επεμβαίνει εισαγγελέας κατά της διακοπής της υποχρεωτικής φοίτησης παιδιών ως 16 ετών που αποφασίζουν γονείς οι οποίοι διαφωνούν με τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοθετική πρωτοβουλία για «αρνητές» γονείς – Κινδυνεύουν με φυλάκιση"

ΠΟΥ: Η Ευρώπη μπορεί να καταγράψει 500.000 θανάτους ως τον Μάρτιο αν δεν λάβει μέτρα κατά της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για τη διασπορά του κορονοϊού στην Ευρώπη, την ώρα που η ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα έξαρση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το BBC ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ. Χανς Κλούγκε, μιλώντας στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο προειδοποίησε ότι μπορεί να καταγραφούν ως και 500.000 θάνατοι μέχρι τον Μάρτιο, αν ταχύτατα δεν ληφθούν μέτρα κατά της πανδημίας. Μάλιστα πρότεινε να αυξηθεί η χρήση μασκών, καθώς θα βοηθούσε στην άμεση ανάσχεση του ιού.

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων και στέφονται σε ολικά ή μερικά lockdown.

Σύμφωνα με τον δρ. Κλούγκε, η επανάκαμψη της πανδημίας οφείλεται στον χειμώνα, στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και στην επικράτηση του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

Το στέλεχος του ΠΟΥ ανέφερε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποτελεί το "ύστατο καταφύγιο”, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί μια "νομική και κοινωνική διαβούλευση”.

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Η Ευρώπη μπορεί να καταγράψει 500.000 θανάτους ως τον Μάρτιο αν δεν λάβει μέτρα κατά της πανδημίας"

Καρδίτσα: Πατέρας πέθανε από κορωνοϊό ένα μήνα μετά τον γιο του

Θρήνος στο χωριό Μεσενικόλας της Καρδίτσας, όπου μετά την απώλεια του 32χρονου Χρήστου Ποδηματά, που «έσβησε» από κορωνοϊό τον περασμένο μήνα σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Λάρισας, δυστυχώς έχασε τη μάχη και ο πατέρας του ηλικίας 59 ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport πατέρας και γιος είχαν νοσήσει μαζί και είχαν διασωληνωθεί στη Λάρισα. Για τον πατέρα όμως δεν υπήρχε κρεββάτι ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Λάρισας και διακομίστηκε στις 10 του περασμένου Οκτώβρη στη Λαμία.

Ο 32χρονος, που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ της Λάρισας, μέσα σε λίγες ημέρες έχασε τη μάχη. Ο πατέρας του στη Λαμία, μετά από αρκετές ημέρες αρνητικοποιήθηκε και από τη ΜΕΘ Covid μεταφέρθηκε στη Γενική ΜΕΘ, όπου έδωσε μάχη για πάνω από ένα μήνα, αλλά δυστυχώς είχε πολλές επιπλοκές και δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα το πρωί της Κυριακής, ανήμερα του 40ημερου μνημόσυνου του γιου, να πεθάνει και ο πατέρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: Πατέρας πέθανε από κορωνοϊό ένα μήνα μετά τον γιο του "

ΠΟΜΙΔΑ: Ενταξη ενοικιαζόμενων και κενών κατοικιών στο «Εξοικονομώ»

Επιστολή με αίτημα την άμεση ένταξη στο "Εξοικονομώ" της αναβάθμισης των ενοικιαζομένων κατοικιών, αλλά και των κενών κατοικιών που θα διατίθενται στη συνέχεια για κύρια κατοικία, με το αυτό ποσοστό επιδότησης που προβλέπεται για τις λοιπές κατηγορίες, και όχι με το μειωμένο ποσοστό του 40% με το οποίο ουσιαστικά "τιμωρούνται" οι ενοικιαστές, απέστειλε εκ νέου η ΠΟΜΙΔΑ στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα, ώστε να αναβαθμιστούν κατοικίες που διαμένουν ενοικιαστές - θύματα της "ενεργειακής φτώχειας".

Η ΠΟΜΙΔΑ, δίνοντας συνέχεια σε προηγούμενα διαβήματά της, καταλήγει στην επιστολή της ότι η δίκαιη εξίσωση της επιδότησης στο "Εξοικονομώ" θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την αναβάθμιση του ενοικιαζόμενου, αλλά και του κενού κτιριακού δυναμικού κατοικιών της χώρας που θα αυξήσει την προσφορά κατοικίας, κάτι που η κοινωνία μας το έχει απόλυτη και άμεση ανάγκη!

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα

Ενταύθα Αθήνα, 21.11.2021

ΘΕΜΑ: Άμεση ανάγκη η αναβάθμιση ενοικιαζόμενων και κενών κατοικιών μέσω του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»!

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Εν όψει της ενεργοποίησης του προγράμματος επιδότησης αναβάθμισης κατοικιών «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» με βάση τα νέα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να επανέλθουμε στο θέμα που θέσαμε υπόψη σας τόσο με την από 20.5.2021 επιστολή μας, όσο και πρόσφατα:

Η ΕΕ έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του επικίνδυνα αυξανόμενου κοινωνικού φαινομένου της «Ενεργειακής Φτώχειας» (“Fuel Poverty”), που θύμα της είναι τα φτωχότερα νοικοκυριά της Ευρώπης. Αυτό γιατί η «ενεργειακή φτώχεια» είναι η πρώτη και ασφαλέστερη ένδειξη της πραγματικής «φτώχειας» των νοικοκυριών, όταν αυτά αδυνατούν να θερμανθούν το χειμώνα...

Σήμερα κε Υπουργέ, τα πιο φτωχά νοικοκυριά δεν είναι άλλα από αυτά που στεγάζονται στις παλαιές ενοικιαζόμενες κατοικίες των πλέον υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας! Αυτά τα νοικοκυριά κρυώνουν περισσότερο από τα άλλα το χειμώνα, και ζεσταίνονται περισσότερο το καλοκαίρι. Και δυστυχώς σε αυτά τα σπίτια χωρίς καμιά μόνωση, το κόστος για θέρμανση είναι αβάσταχτο, για αυτό και οι κάτοικοί τους είναι τα πρώτα και μόνιμα θύματα της «ενεργειακής φτώχειας».

Τα σπίτια όπου κατοικούν τα νοικοκυριά αυτά ανήκουν σε ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε παρόμοια ή και χειρότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση με τους ενοικιαστές τους, με πολύ χαμηλά ενοίκια, και οι οποίοι σήμερα, λόγω και ΕΝΦΙΑ, δεν έχουν καμιά δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών αυτών, χωρίς την οποία απειλούνται και με πλήρη απαξίωσή τους!

Και όμως, κε Υπουργέ, στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» που ξεκινά σε λίγες ημέρες, η επιδότηση της αναβάθμισης των ενοικιαζόμενων αυτών κατοικιών περιορίζεται στο 40% αντί του συνήθους ποσοστού 75%, οπότε ουσιαστικά δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί ούτε μία κατοικία σε ολόκληρη τη χώρα! Το αποτέλεσμα όμως τελικά θα είναι να «τιμωρηθούν» όχι οι ιδιοκτήτες τους, αλλά οι ενοικιαστές τους!

Γι΄αυτό σας καλούμε κε Υπουργέ να παρέμβετε άμεσα και να αποκαταστήσετε την κατάφωρη αυτή αδικία που στρέφεται τελικά εναντίον των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας, εξισώνοντας την επιδότηση αναβάθμισης και των ενοικιαζόμενων κατοικιών στο 75%, βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων των ενοικιαστών που σήμερα είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Επειδή δε πρακτικά ο πλέον κατάλληλος χρόνος για την εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης στις κατοικίες είναι όταν αυτές είναι κενές, προτείνουμε να επιδοτηθεί η αναβάθμιση και των κενών κατοικιών όταν έχουν αποχωρήσει οι ένοικοί τους, αφού υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες - δικαιούχοι της επιδότησης να δηλώσουν υπεύθυνα ότι μετά τις εργασίες, αυτές θα χρησιμοποιηθούν και πάλι για μόνιμη κατοικία, και όχι για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Κε Υπουργέ, η δίκαιη εξίσωση της επιδότησης στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την αναβάθμιση του ενοικιαζόμενου, αλλά και του κενού κτιριακού δυναμικού κατοικιών της χώρας που θα αυξήσει την προσφορά κατοικίας, κάτι που η κοινωνία μας το έχει απόλυτη και άμεση ανάγκη!».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Ενταξη ενοικιαζόμενων και κενών κατοικιών στο «Εξοικονομώ»"

Αναστασιάδης: Η Τουρκία ουδεμία πρόθεση είχε να ανταποκριθεί στις προτάσεις του ΓΓ των ΗΕ

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, στην Αλάμπρα, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τα πρακτικά των συναντήσεων στο Κραν Μοντανά που είδαν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνεται πως η στάση της Τουρκίας ήταν αυτή που έλεγε η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ήταν, και κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση τις οποίες συνεχίζει να δέχεται, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκοας Αναστασιάδης ανέφερε:

«Αυτό που έχει σημασία είναι τι τα επίσημα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγράψει. Από τα πρακτικά φαίνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, συνεπέστατη υπέβαλε επί του συνόλου του πλαισίου του ΓΓ γραπτές προτάσεις για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα». 

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως «δεν παραγνώρισε αυτό που διεκδίκησε και υιοθετήθηκε από τον ΓΓ, δηλαδή πως το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και η παρουσία στρατευμάτων θα έπρεπε κάποια στιγμή να τερματιστούν. Από τα πρακτικά φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία ουδεμία πρόθεση είχε να ανταποκριθεί στις προτάσεις του ΓΓ».

«Η Ιστορία κατέγραψε κάποια γεγονότα, ευχή μου να δικαιωνόταν ο Κυπριακός Ελληνισμός»

«Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία του μεγάλου αριθμού εποίκων, της αξίωσης για θετική ψήφο, της μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων, αλλά και εγγυητικών δικαιωμάτων, αντιλαμβάνεστε ότι τυχόν αποδοχή μιας λύσης με ανάλογο περιεχόμενο θα μετέτρεπε την Κύπρο σε υποκείμενο ή σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Συνεπώς, τα έγγραφα ομιλούν αφ’ εαυτού», προσέθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Όσο αφορά τους μυθοπλάστες ή παραφράστες των εγγράφων που διαβάζουν και προσποιούνται ότι δεν κατανοούν, είναι θέμα δικό τους. Η Ιστορία κατέγραψε κάποια γεγονότα και, επαναλαμβάνω, ευχή μου θα ήταν να δικαιωνόταν ο Κυπριακός Ελληνισμός, όπως ήταν και η πρόθεση μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Η Τουρκία ουδεμία πρόθεση είχε να ανταποκριθεί στις προτάσεις του ΓΓ των ΗΕ"

«Κάηκαν» οι Βρυξέλλες σε διαδήλωση κατά των μέτρων για τον κορονοϊό – Κροτίδες και δακρυγόνα

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο των Βρυξελλών, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά των μέτρων για τον κορονοϊό. Στις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα του Βελγίου, οι Αρχές εκτιμούν ότι συμμετείχαν περίπου 35.000 πολίτες. 

Η διαδήλωση κατά των μέτρων για τον κορονοϊό ονομάστηκε «Μαζί για την ελευθερία» και ξεκίνησε γύρω στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) από τον σταθμό Bruxelles-Nord, στο κέντρο των Βρυξελλών. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού «Covid Safe Ticket» και την απαγόρευση πρόσβασης σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους σε μέρη όπως εστιατόρια και μπαρ.

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν κατά της αστυνομίας, πριν μπουν σε δράση τα κανόνια νερού και τα δακρυγόνα από την πλευρά των βελγικών αρχών. Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης πολλά αστυνομικά οχήματα να βανδαλίζονται.

Δείτε φωτογραφίες:

 

  

 

Η διαδήλωση υπόκειται στην έγκριση του δήμου των Βρυξελλών και καθορίστηκε μια διαδρομή στη «rue de la Loi», στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες. Στον τερματισμό είχε στηθεί εξέδρα για να γίνουν ομιλίες.

«Καταγγέλλουμε τα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, τα οποία δεν ήταν μια διαρθρωτική λύση για την υγειονομική περίθαλψη», τονίζουν οι διοργανωτές στη δήλωσή τους. Το σύνθημα αυτής της κινητοποίησης είναι «Φτάνει! “.

Δείτε βίντεο:

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κάηκαν» οι Βρυξέλλες σε διαδήλωση κατά των μέτρων για τον κορονοϊό – Κροτίδες και δακρυγόνα"

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 29 Νοεμβρίου

Την πληρωμή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Δεκεμβρίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 22-29 Νοεμβρίου.

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καταβληθούν περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια δικαιούχους.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

- Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου θα καταβληθεί ποσό 518,1 εκατ. ευρώ σε 1.088.602 δικαιούχους για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), ο ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

- Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου θα καταβληθεί ποσό 518,3 εκατ. ευρώ σε 1.089.685 δικαιούχους για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου των μισθωτών, ο ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

- Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου θα καταβληθεί ποσό 462,3 εκατ. ευρώ σε 836.158 δικαιούχους για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

- Η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, με την καταβολή 540,2 εκατ. ευρώ σε 910.317 δικαιούχους για κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, του τ. ΕΤΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

- Θα καταβληθούν επίσης 18,8 εκατ. ευρώ σε 560 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- Τέλος, 25.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 30 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

- 13 εκατ. ευρώ σε 37.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

- 25 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 7.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

- 500.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

- 500.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 29 Νοεμβρίου"

Καιρός αύριο: Ισχυρές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Χαλάει ο καιρός αύριο, Δευτέρα (22.11.2021). Κατά τόπους θα εκδηλωθούν ισχυρά φαινόμενα, κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά στο βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τη νύχτα θα βρέξει τοπικά.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το απόγευμα θα βρέξει τοπικά.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη δυτική Ελλάδα νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που απο το μεσημέρι τοπικά θα αυξηθούν.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 5 και τοπικά στα βόρεια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τοπικές βροχές από τις βραδινές ώρες.
Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ισχυρές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία"

Κορωνοϊός: Στα 4.108 τα νέα κρούσματα, 76 θάνατοι, 590 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.108 , εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 878.920 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.869 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.313 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 590 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 490 (83.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (16.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.438 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 385 (ημερήσια μεταβολή -14.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 433 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 4.108 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

114 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

149 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

39 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

119 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

323 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

115 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

136 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

733 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

92 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

142 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

40 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

87 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

71 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

125 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

56 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

43 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

87 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

52 κρούσματα στην Π.Ε.Κορινθίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

155 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

32 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

130 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

67 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

51 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

20 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

77 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην ΠΕ Τήνου

51 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

107 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

39 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

69 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 4.108 τα νέα κρούσματα, 76 θάνατοι, 590 οι διασωληνωμένοι"

Ρωσία για Τουρκία: Ο εθνικιστικός χάρτης Μπαχτσελί – Ερντογάν «βλάπτει σοβαρά» τις σχέσεις μας

Τον χάρτη που έλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, σε πρόσφατες δηλώσεις του. Το κέντρο του τουρανικού κόσμου, δηλαδή των συγγενών προς τους Τούρκους λαών, δεν βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά στο έδαφος της Ρωσίας, υπενθύμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Οι Τούρκοι εταίροι μας θρέφουν την ιδέα της τουρανικής ενότητας. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το μόνο, για το οποίο λυπάμαι, είναι ότι στον χάρτη παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχει ένα μεγάλο κόκκινο αστέρι (σ.σ. ως γεωγραφική ένδειξη) στο κέντρο του τουρανικού κόσμου. Αυτό δεν βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Αλτάι, στο ιερό εκείνο τόπο για κάθε Τουρανό, από όπου ξεκίνησε το γένος τους. Σας τα λέω αυτά ως τουρκολόγος», είπε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Στον χάρτη, που χάρισε στις 17 Νοεμβρίου ο Ντμίτρι Μπαχτσελί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνονται εκτός από την Τουρκία, οι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζαχστάν, Κιργκιστάν και Τατζικιστάν με κόκκινο χρώμα και μέρος των Βαλκανίων, τμήμα του Ιράν, περιφέρειες της Ρωσίας, μέρος της Σιβηρίας, η δυτική Μογγολία και η περιοχή των Ουιγούρων στην Κίνα με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα. Όπως επισημαίνουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Interfax οι εμπνευστές του χάρτη δεν διευκρίνισαν το νόημα των διαχωρισμών, ενώ και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή άλλοι αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν πώς οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τη δημιουργία και τους συμβολισμούς του χάρτη.

Σύμφωνα με τo Russia Today ο τουρανικός κόσμος είναι όντως μεγάλος, «όμως το κεντρικό του τμήμα βρίσκεται στη Ρωσία, σημαντικό του μέρος στον μετασοβιετικό χώρο, που αποτελεί ζώνη στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας και τμήμα του ενιαίου ευρασιατικού πολιτισμού, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο ευρασιατικός “σκληρός πυρήνας”, δηλαδή η ιστορική Ρωσία με τη χιλιετή ιστορία της». Επομένως, παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμονας Βαλέρι Κοροβίν, «εάν ζωγραφίσουμε τον χάρτη του ευρασιατικού πολιτισμού, ένα από τα συστατικά μέρη του οποίου είναι οι Τουρανοί, τότε εκεί θα ενταχθεί και η Τουρκία ως ένα μικρό κομμάτι», όπως συμβαίνει και όταν δημιουργηθούν ιστορικοί χάρτες για την επιρροή του ρωσικού, ή του σλαβικού, ή του ελληνικού και βυζαντινού κόσμου.

Τέτοιοι χάρτες λοιπόν είναι δυνατό να ζωγραφιστούν πάρα πολλοί, το ζήτημα είναι τι κρύβεται πίσω τους και πού θεμελιώνονται, σχολιάζει ο Ρώσος αναλυτής και σημειώνει: «Ο χώρος του τουρανικού κόσμου, που κατοικείται από τουρανικούς λαούς, απογόνους των αρχαίων τουρανικών νομαδικών φυλών, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη σημερινή Τουρκική Δημοκρατία, ένα μικρό θραύσμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία συνετρίβη ως αποτέλεσμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως ακόμη και η Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν χρονολογικά το τελευταίο αυτοκρατορικό κράτος, όπου ασκούσαν μεγάλη επιρροή οι Τουρανοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τον (σ.σ. Ρώσο εθνολόγο) Λέοντα Γκουμιλιόφ, εμφανίστηκαν στις αρχές της Α’ χιλιετίας στο Αλτάι και στο έδαφος της Τζουνγκαρίας (σ.σ. σημερινή Κίνα), που βρίσκεται πολύ μακριά από τη σημερινή Τουρκία».

Κατά τη γνώμη του Ρώσου σχολιαστή οι Τούρκοι εθνικιστές εκθέτουν τον Ερντογάν με παρόμοια ευρήματα, όπως ο χάρτης, αναγκάζοντάς τον «είτε να σιωπά, γεγονός με διφορούμενη ερμηνεία, που επικρίνεται στους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας, είτε να δικαιολογείται» έναντι χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με τις οποίες δεν επιθυμεί να συγκρουστεί, πράγμα, που καταστρέφει την εικόνα του έναντι όλου του κόσμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία για Τουρκία: Ο εθνικιστικός χάρτης Μπαχτσελί – Ερντογάν «βλάπτει σοβαρά» τις σχέσεις μας"

Δεύτερη φορά λουκέτο σε μπαρ στις Σέρρες - Είχε 82 αντί για... 37 πελάτες!

Αδιόρθωτοι ήταν το τελευταίο διάστημα οι υπεύθυνοι ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στις Σέρρες.

Στις 22 Οκτωβρίου στο κατάστημα είχε επιβληθεί λουκέτο 7 ημερών και πρόστιμο 2.000 ευρώ για 15 όρθιους πελάτες στον εξωτερικό χώρο. Τώρα, και συγκεκριμένα χθες, το ίδιο μαγαζί διαπιστώθηκε κατά τους ελέγχους για τα μέτρα να υπάρχουν στο εσωτερικό του 82 πελάτες, αντί 37, που προβλέπεται.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στη σύλληψη του 38χρονου ημεδαπού προσωρινά υπευθύνου, σε νέο βαρύ πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, αλλά και σε λουκέτο για 30 ημέρες.

Μάλιστα, σχηματίστηκε και δικογραφία σε βάρος του 51χρονου ημεδαπού ιδιοκτήτη.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » " Δεύτερη φορά λουκέτο σε μπαρ στις Σέρρες - Είχε 82 αντί για... 37 πελάτες!"

Κ. Μητσοτάκης σε Μπ. Τζόνσον: Να αδράξουμε τη στιγμή και να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα

Με την προτροπή προς τον Βρετανό ομόλογο του, Μπόρις Τζόνσον, «κύριε πρωθυπουργέ είναι ώρα να αδράξουμε αυτή τη στιγμή» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει αναλυτικά τα επιχειρήματα της Αθήνας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα, «Τhe Mail on Sunday».

Στο συγκεκριμένο άρθρο ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει πως ο Βρετανός ομόλογος του δεσμεύθηκε πως δεν θα εμποδίσει την έναρξη ενός διαλόγου για το μέλλον των Γλυπτών, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο, επικαλείται την πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης, που, όπως λέει, διάκειται θετικά στο διαχρονικό ελληνικό αίτημα, αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση της Unesco περί επιστροφής των Γλυπτών και επαναφέρει την πρόταση του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε «να επιτρέψει να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο κάποια από τα πλέον εμβληματικά δημιουργήματα παγκοσμίως, έργα τέχνης, που ουδέποτε έχουν βρεθεί εκτός Ελλάδας».

Ολόκληρο το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πολύ λίγοι πρώην Πρωθυπουργοί της Βρετανίας σπούδασαν Κλασικές Σπουδές στο πανεπιστήμιο. Ακόμα λιγότεροι έχουν μιλήσει με τόση έμφαση για την επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας στη διαμόρφωση της πολιτικής τους σκέψης. Κανένας, υποθέτω, δεν έχει αποκαλέσει έναν Αθηναίο πολιτικό του 5ου αιώνα π.Χ. έναν από τους ήρωές του.

Και ύστερα ήρθε ο Μπόρις Τζόνσον, πάντοτε ακολουθώντας τον δικό του δρόμο. Ο σημερινός Πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει κάνει και τα τρία: Σπούδασε Κλασικές Σπουδές στην Οξφόρδη. Έχει μια βαθιά κατανόηση της προσφοράς του πολιτισμού της κλασικής εποχής στον σύγχρονο κόσμο. Έχει, ακόμη, και μια προτομή του Περικλή, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ήρωές του.

Ο Μπόρις Τζόνσον καταλαβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό από τους περισσότερους τον μοναδικό δεσμό που συνδέει τη σύγχρονη εποχή με την αρχαία ιστορία.

Γι' αυτό τον λόγο, όταν τον συνάντησα την περασμένη εβδομάδα στην Ντάουνινγκ Στριτ, μου είπε ότι κατανοούσε πόσο έντονα είναι τα συναισθήματα του ελληνικού λαού σε ό,τι αφορά μία από τις λίγες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο: τι μέλλει γενέσθαι με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τα γλυπτά φιλοτεχνήθηκαν από τον Έλληνα γλύπτη Φειδία και έχουν τη μορφή ζωφόρου που αρχικά κοσμούσε τον σπουδαίο ναό. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωφόρου διασώζεται σήμερα και παραμένει στην Αθήνα. Το τμήμα που αφαιρέθηκε παράνομα από τον Λόρδο Έλγιν παραμένει, ωστόσο, αποκλεισμένο μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, σχεδόν 2.500 χιλιόμετρα μακριά από το αληθινό του σπίτι και αποκομμένο τόσο από την πόλη όσο και από το παγκόσμιο μνημείο στο οποίο αναντίρρητα ανήκει.

Αρκεί να περιηγηθεί κανείς για λίγα λεπτά την πανέμορφη αίθουσα με τη γυάλινη διαφανή πρόσοψη, στον τρίτο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, και δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει τι εννοώ.

Το μουσείο βρίσκεται μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα νότια του ίδιου του Παρθενώνα και για τα περισσότερα από τα γλυπτά είναι το σπίτι τους. Είναι το μοναδικό σημείο στον κόσμο όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τα γλυπτά σε ένα χώρο που τα συνδέει με το μνημείο, καθώς στέκεται μπροστά σε 2.500 χρόνια ιστορίας και αντικρίζει την πανοραμική θέα του ναού.

Είναι το σωστό σημείο, το καλύτερο σημείο και το μοναδικό σημείο όπου μπορεί να εκτιμήσει κανείς την πολιτιστική και ιστορική σημασία των γλυπτών εκεί που ανήκουν.

Είναι ακριβώς η χάρη αυτής της συμμετρίας που καθιστά τον διαχωρισμό των γλυπτών που βρίσκονται στο Λονδίνο από την κύρια συλλογή στην Αθήνα ένα τόσο μεγάλο κενό. Ένα κενό που είναι αδύνατο να αγνοήσει κανείς.

Η σημασία τους είναι παγκόσμια και χωρίς τα γλυπτά που λείπουν δεν μπορεί να θαυμάσει κανείς στην ολότητά τους τη ζωφόρο αλλά και τον ίδιο τον Παρθενώνα.

Αντί για τα γλυπτά, γύψινα εκμαγεία βρίσκονται στις θέσεις που ανήκουν στα αυθεντικά έργα -ή, σε κάποιες περιπτώσεις, οι προθήκες είναι άδειες. Μία θλιβερή απόδειξη ότι λείπει ένα μέρος από αυτό το ανεκτίμητο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η φετινή χρονιά είναι η 200ή επέτειος από την έναρξη της επανάστασης για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενός πολέμου κατά τον οποίον η Βρετανία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στον αγώνα για την ελευθερία.

Τι θα μπορούσε να αποτελέσει σπουδαιότερη απόδειξη του οράματος του Πρωθυπουργού Τζόνσον για μια νέα, γεμάτη αυτοπεποίθηση, ανοιχτή και πραγματικά «Οικουμενική Βρετανία» (Global Britain) από το να κάνει η κυβέρνησή του το γενναίο βήμα προς τα εμπρός και, από κοινού με το Βρετανικό Μουσείο, να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα;

Σε τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να εξετάσει, από την πλευρά της, να επιτρέψει να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο κάποια από τα πλέον εμβληματικά δημιουργήματα παγκοσμίως, έργα τέχνης που ουδέποτε έχουν βρεθεί εκτός Ελλάδας.

Άλλωστε, μουσεία και πινακοθήκες όλο και περισσότερο επιστρέφουν, μοιράζονται, δανείζουν και συνεργάζονται.

Κοιτάξτε για παράδειγμα την εξαιρετική νέα έκθεση στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, «Ancient Greeks: Science and Wisdom», την οποία εγκαινίασα την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης δεν έχουν συγκεντρωθεί έργα μόνο από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά από πολλές άλλες χώρες και συλλογές.

Ασφαλώς, η επανένωση των γλυπτών δεν αποτελεί θέση μόνο της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι επίσης η ομόφωνη θέση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP).

Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή επέκρινε την άρνηση της βρετανικής πλευράς να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, λέγοντας πως «η υπόθεση έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και επομένως η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα εναπόκειται αποκλειστικά στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πολλοί Βρετανοί φαίνεται να συμφωνούν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Το Βρετανικό Μουσείο ασφαλώς θα υποστήριζε ότι η επιστροφή των γλυπτών θα είναι μόνο η αρχή -δηλαδή μία κίνηση που θα το ανάγκαζε να επιστρέψει και άλλα αντικείμενα.

Δεν θα ήταν. Πιστεύουμε ότι τα γλυπτά είναι μία ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση.

Πράγματι, ο Λόρδος Έλγιν ενήργησε παράνομα. Χρησιμοποιώντας δυναμίτη και σιδερένιους λοστούς κυριολεκτικά έσπασε τις μαρμάρινες ανάγλυφες παραστάσεις ώστε να τις αποσπάσει από τις βάσεις τους, προκάλεσε ζημιές στον Παρθενώνα και έστειλε τα γλυπτά εκτός Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στο τέλος της ημέρας, όμως, η διαφωνία μας δεν περιορίζεται στην ιδιοκτησία ή τη νομιμότητα. Γιατί μιλάμε κυρίως για μία σημαντική υπόθεση με πολιτική και ηθική διάσταση, η οποία έχει και μία σχετικά απλή τεχνική διάσταση.

Η επανένωση των Γλυπτών θα ήταν πολύ πιο εύκολη εάν η βρετανική κυβέρνηση αναιρούσε τους πολιτικούς περιορισμούς που «δένουν τα χέρια» του Βρετανικού Μουσείου, υπό τη μορφή του Βρετανικού Νόμου Περί Μουσείων του 1963.

Τώρα, με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός Τζόνσον μου είπε ότι δεν θα εμποδίσει την προσπάθεια της Ελλάδας να ξεκινήσει επίσημο διάλογο με το Βρετανικό Μουσείο για το μέλλον των Γλυπτών, η εκτίμησή μου είναι ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ότι δεν θα παρεμποδίσει οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία.

Και ότι, αντ' αυτού, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για να επιτρέψει την επιστροφή των γλυπτών.

Ένα είναι σίγουρο. Οι δεσμοί που συνδέουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ιστορία αιώνων.

Αυτή η σχέση είναι σήμερα ισχυρή και ανθεκτική. Αλλά δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι είναι ολοκληρωμένη. Γι' αυτό ελπίζω πως Λονδίνο και Αθήνα θα συνεργαστούν για να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία που βαραίνει τις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Ο σπουδαιότερος ποιητής σας, ο Λόρδος Βύρων, ήταν ένας από τους πολλούς Βρετανούς που αγωνίστηκαν στο πλευρό μας για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Το 1824 ο Βύρων πέθανε ως ήρωας για την Ελλάδα, μετά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου.

Σχεδόν 200 χρόνια μετά το θάνατο του Βύρωνα, πιστεύω ότι ο Μπόρις Τζόνσον, ως μελετητής της κλασικής εποχής, αντιλαμβάνεται ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία να αδράξει τη στιγμή αυτή, και αυτή η γενιά, να είναι εκείνη που επιτέλους θα επανενώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ώρα να αδράξουμε αυτή τη στιγμή.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης σε Μπ. Τζόνσον: Να αδράξουμε τη στιγμή και να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα"

Σήφης Βαλυράκης: «Να φύγει η υπόθεση από τη Χαλκίδα – Όλοι είναι γνωστοί και καλύπτονται μεταξύ τους»

Μετά τη νέα τροπή που πήρε η υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, μετά την αποδοχή της προσφυγής της οικογένειας να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η σύζυγος του πρώην υπουργού κάνει λόγο για συγκάλυψη της δολοφονίας του.

«Η υπόθεση της δολοφονίας του αγωνιστή της δημοκρατίας, Σήφη Βαλυράκη, δεν αρχειοθετείται. Όσο αφάνταστα το παρακράτος και το παραδικαστικό κύκλωμα προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν, η δυναμική και μόνο της οντότητας του Σήφη Βαλυράκη ήρθε κόντρα με αυτές τις έννοιες και τις πολέμησε, όπως έκανε πάντα όσο ζούσε. Θα συνεχίζει να ζει μέσα από την ακέραιη πολιτική του πορεία», σημειώνει η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη στην εφημερίδα «Real News».

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια πραγματοποίησε προσφυγή στην εισαγγελέα Εφετών Ευβοίας, ώστε να παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπόπτων της υπόθεσης για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με τους δικηγόρους να δικαιώνονται μετά την προσφυγή που άσκησαν στις 30 Σεπτεμβρίου κατά της διάταξης του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, για τη διαταγή του να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση ως «ατύχημα».

«Να προφυλακιστούν – Το παρακράτος κάλυπτε τη δολοφονία του Σήφη»

«Είναι μια πρώτη δικαίωση. Βρεθήκαμε απέναντι σε ένα παρακράτος και σε ένα σύστημα που κάλυπτε τη δολοφονία του Σήφη. Τώρα έγινε το πρώτο βήμα. Τόσους μήνες επιμέναμε ότι τα στοιχεία που υπήρχαν -και τα οποία αγνόησε ο εισαγγελέας- έδειχναν δολοφονία και όχι ατύχημα. Η εισαγγελέας έδειξε θάρρος και παρέπεμψε την υπόθεση σε ανακριτή αλλά οι επιφυλάξεις μας παραμένουν, διότι η υπόθεση παραμένει στη Χαλκίδα. Πρέπει να φύγει η υπόθεση από τη Χαλκίδα, όπου όλοι είναι γνωστοί, καλύπτονται μεταξύ τους και φυσικά δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη», δηλώνει στη Real News, ο αδελφός της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου.

«Τώρα πρέπει να υπάρξει προφυλάκιση των υπόπτων», τονίζει στη δήλωσή του και προσθέτει ότι «χρησιμοποίησαν ψευδομάρτυρες για να τους δώσουν άλλοθι. Υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία. Οι λιμενικές αρχές προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημα. Πρέπει και αυτό να διερευνηθεί».

Βασικοί ύποπτοι δύο ψαράδες

Αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε πως δύο ψαράδες προσέγγισαν το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και πάνω σε καβγά τον χτύπησαν με κάποιο κοντάρι και εκείνος έπεσε στη θάλασσα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Κατά την προσφυγή τους, οι συνήγοροι παράστασης υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης, εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνουν πως η προσφυγή που είχαν ασκήσει στην απόφαση της Δικαιοσύνης να μπει η υπόθεση στο αρχείο ως «ατύχημα» έγινε δεκτή καθώς υπάρχει «σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήφης Βαλυράκης: «Να φύγει η υπόθεση από τη Χαλκίδα – Όλοι είναι γνωστοί και καλύπτονται μεταξύ τους»"

Πόσο μειώνουν οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης – Τι αναφέρουν οι νέες οδηγίες του FDA

Πόσο μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης και σοβαρής νόσησης από την Covid-19 αποκαλύπτουν οι νέες οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, τα mRNA εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna έλαβαν έγκριση για μία ενισχυτική δόση (booster) σε όλους τους ενήλικες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με ένα εγκεκριμένο COVID-19 εμβόλιο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Τι έδειξε έρευνα για την τρίτη δόση

Η έγκριση της ενισχυτικής τρίτης δόσης του εμβολίου έχει ως στόχο την παροχή συνεχόμενης και καλύτερης προστασίας από τη σοβαρή νόσο, ειδικά όσο η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό των ατόμων με τα mRNA εμβόλια, Pfizer ή Moderna, ή δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson.

Η απόφαση για την ενισχυτική δόση για όλους βασίστηκε σε δεδομένα ανοσολογικής απάντησης που επιφέρουν τα εμβόλια. Στην περίπτωση της Moderna συγκρίθηκαν οι 149 συμμετέχοντες που έλαβαν την επιπλέον δόση στους 6 μήνες στην εγκριτική κλινική μελέτη, σε σχέση με τους 1.055 που απλά ολοκλήρωσαν το σχήμα εμβολιασμού, οι οποίοι 1 μήνα μετά τη δόση ενίσχυσης αύξησαν τον τίτλο των αντισωμάτων.

Αντίστοιχα, όσο αφορά τη Pfizer, αναλύθηκαν τα δεδομένα από 200 άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση και είχαν καλύτερη αντισωματική απάντηση.

Παρουσιάστηκαν δεδομένα από προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη της Εταιρείας Pfizer στην οποία 10.000 εθελοντές που είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου τυχαιοποιήθηκαν οι μισοί να λάβουν μία τρίτη δόση και οι άλλοι μισοί να λάβουν αδρανές έκδοχο (placebo).

Νόσηση (χωρίς όμως την ανάγκη νοσηλείας) διαπιστώθηκε σε έξι άτομα από τα 5.000 άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου σε σχέση με 123 άτομα από τα 5.000 άτομα που έλαβαν placebo (δηλαδή δεν έλαβαν τρίτη δόση εμβολίου). Επομένως, η χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου ήταν κατά 95% αποτελεσματική στην πρόληψη της νόσησης από SARS-CoV-2.

Ελάχιστα τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Όσον αφορά τα περιστατικά περικαρδίτιδας/μυοκαρδίτιδας που έχουν περιγραφεί μετά τη χορήγηση εμβολίων mRNA, νεότερα δεδομένα αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη δόση ενίσχυσης ήταν πόνος, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολίου, πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες και συχνότερα από τις αρχικές δόσεις μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια σύστοιχα με το σημείο του εμβολιασμού.

Η σύσταση του CDC είναι ότι ενήλικες άνω των 18 ετών έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την ενισχυτική δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενώ για ενήλικες 50 ετών και άνω υπάρχει ισχυρή σύσταση να χορηγηθεί η ενισχυτική δόση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο μειώνουν οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης – Τι αναφέρουν οι νέες οδηγίες του FDA"

Υπουργείο Υγείας: Διαψεύδει δημοσιεύματα για επικινδυνότητα των ΜΕΘ και μείωση των δαπανών υγείας

Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο Υγείας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επικινδυνότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή.
 
Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας διαψεύδει πως έχει υπάρξει μείωση των δαπανών υγείας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: Η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ τηρώντας όλες τις διαδικασίες. Όλες οι κλίνες που αναπτύχθηκαν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.

Συγκεκριμένα πέρα από τις δωρεές που έγιναν οι υπόλοιπες ΜΕΘ αναπτύχθηκαν από έργα ΕΣΠΑ, από την λειτουργία κλειστών ΜΕΘ που εξοπλίστηκαν και στελεχώθηκαν και από την ανάπτυξη επιπλέον κλινών σε υφιστάμενες ΜΕΘ όπου προφανώς δεν απαιτείται άδεια. Επομένως αναφορές για δήθεν επικίνδυνες κλίνες ΜΕΘ ειναι παντελώς ψευδείς και προσβλητικές για τους ιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την καθημερινή μάχη.

Για προϋπολογισμό Υγείας:Οι τακτικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας, χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες δηλαδή κατά 250 εκατ. ευρώ. Για το 2021 πραγματοποιήθηκαν δαπάνες COVID από το Υπουργείο Υγείας, επιπλέον των παραπάνω, 944 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 έχουν προβλεφθεί πιστώσεις COVID για την Υγεία 736 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του προϋπολογισμού που ισχυρίζονται κάποιοι αφορά τις έκτακτες δαπάνες που προβλέφθηκαν για το 2021. Εάν χρειαστεί προφανώς, όπως έγινε και το 2021 θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός με τα αντίστοιχα κονδύλια. Οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία μαζί και με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ περισσότερες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υγείας: Διαψεύδει δημοσιεύματα για επικινδυνότητα των ΜΕΘ και μείωση των δαπανών υγείας"

Απογραφή 2021: Μέχρι πότε μπορούμε να αυτοαπογραφούμε – Τι ισχύει για όσους δεν έλαβαν το έντυπο

Απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες που προκύπτουν αναφορικά με την απογραφή 2021 έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος, μιλώντας στο OPEN.

Όπως επεσήμανε, «μέχρι τις 26 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η πρώτη περίοδος όσον αφορά την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, και από τις 27 Νοεμβρίου και έπειτα θα ξεκινήσει η παραδοσιακή κατά πρόσωπο απογραφή που θα έχει να κάνει με τις επισκέψεις, στο μικρότερο δυνατό βαθμό -που δεν μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά -στα σπίτια των απογραφούμενων».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που δεν έλαβε το έντυπο με τον μοναδικό κωδικό, ο κ. Θανόπουλος απάντησε: «Είναι διαδικασία που συνεχίζεται. Είναι τεράστια επιχείρηση η απογραφή. Δεν έχουν όλες οι περιοχές και οι τομείς της Ελλάδας τις ίδιες ευκολίες πρόσβασης. Δεν έχουμε πάντα την ίδια στιγμή απογραφέα εύκαιρο που να έχει αναλάβει συγκεκριμένους τομείς. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα».

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Απογραφή 2021: Μέχρι πότε μπορούμε να αυτοαπογραφούμε – Τι ισχύει για όσους δεν έλαβαν το έντυπο"

«Σηκώνει το γάντι» η Ελλάδα: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή

Στις τουρκικές προκλήσεις απαντούν διπλωματικές πηγές, τονίζοντας ότι «αποτελεί τουλάχιστον οξύμωρο η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι εργάζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και παράλληλα να κατηγορεί την Ελλάδα ότι προτιμά την ένταση, τη στιγμή κατά την οποία είναι ευρέως γνωστό ότι με τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή».

Όπως επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και δεν χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού, παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας. «Η Ελλάδα, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, καλλιεργεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής που ασπάζονται τις αρχές αυτές.

Μόνο κατά τις τελευταίες δύο ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Ιορδανίας, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και τους υφυπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «χωνέψει» τον βασικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο στην περιοχή για την διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνη.

Τα σχόλια ήρθαν μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Μπιλγκίτς ανέφερε επίσης πως «η Αθήνα προσπαθεί να μπει σε έναν διαγωνισμό με την Τουρκία σε όλα τα ζητήματα και επιλέγει την ένταση αντί για συνεργασία».

«Ενώ μιλάει για διάλογο, από την άλλη καθημερινά κάνει εχθρικές και προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία», είπε για τον Νίκο Δένδια και κάλεσε τους Έλληνες αξιωματούχους να είναι «ειλικρινείς και έντιμοι».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σηκώνει το γάντι» η Ελλάδα: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή"

Λάρισα: Κινδυνεύουν να χάσουν την σχολική χρονιά 35 παιδιά λόγω αρνητών γονέων

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα 35 μαθητές στην Λάρισα να χρειαστεί να επαναλάβουν την σχολική χρονιά,  εξαιτίας των γονιών τους.

Όπως φαίνεται οι γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, μη αποδεχόμενοι το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει στις εκπαιδευτικές δομές για τον κορονοϊό .

Συγκεκριμένα πρόκειται για περίπου 10 μαθητές που ανήκουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια. Λύκεια), ενώ οι υπόλοιποι 25 προέρχονται από τον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης(Δημοτικά, Νηπιαγωγεία).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διευθυντές των σχολείων έχουν ήδη επικοινωνήσει με τους γονείς των εν λόγω μαθητών, ενημερώνοντας τους ότι αν περάσουν τα Χριστούγεννα και τα παιδιά δεν έρθουν στο σχολείο,  θα έχουν υπερβεί το όριο απουσιών και θα χάσουν την σχολική χρονιά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Κινδυνεύουν να χάσουν την σχολική χρονιά 35 παιδιά λόγω αρνητών γονέων"

Θάνος Πλεύρης: Αντίθετος στο να επιστρέψουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Δεν επιστρέφουν στο ΕΣΥ οι περίπου 6 χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, καθώς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είναι κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο. Αλλά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υποστηρίζουν πως οι αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών από το ΕΣΥ, έχουν αφήσει κενά, τα οποία δεν καλύπτονται εύκολα.

Μάλιστα, ο Θάνος Πλεύρης είναι ξεκάθαρος ότι δεν θα διαπραγματευτεί την επανένταξη των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, καθώς ο ίδιος είπε πως μια τέτοια κίνηση θα έστελνε το λάθος μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως το νοσοκομειακό περιβάλλον θεωρείται εστία μεγάλης διασποράς του κορονοϊού και με κάθε τρόπο πρέπει να προστατευθεί ενώ η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα εξέθετε σε επιπλέον κίνδυνο τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ασθενείς.

«Είναι σαφής η βούληση της Κυβέρνησης όπως έδωσε τώρα παράταση, ότι για όσο υπάρχει ο κίνδυνος της πανδημίας δεν τίθεται θέμα να επιστρέψουν άνθρωποι στο χώρο της υγείας, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την εξειδίκευση των νέων μέτρων την Παρασκευή (19/11) .

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταλήγει στη λύση της επιστράτευσης για να καλύψει τα μεγάλα κενά σε γιατρούς, τα οποία μάλιστα, σημειώνονται σε υγειονομικές περιφέρειες κρίσιμης σημασίας για την πανδημία, όπως είναι τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας που αυτή τη στιγμή «γονατίζουν» από το βάρος των νοσηλειών Covid.

Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Πλεύρης, στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στο ΕΣΥ «το νούμερο παραμένει στους άνω των 6 χιλιάδων εργαζομένων», ενώ πλέον -όπως είπε- έχουμε φτάσει στον «σκληρό πυρήνα, όσων εργαζομένων στο ΕΣΥ δεν πάνε να εμβολιαστούν».

Από τους άνω των 6 χιλιάδων εργαζόμενους, οι περίπου 2.500 είναι νοσηλευτές και 500 είναι γιατροί, ενώ το υπόλοιπο 50% του συνολικού αριθμού, αφορά σε λοιπό υγειονομικό προσωπικό ή σε διοικητικές θέσεις.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλες οι θέσεις γιατρών και νοσηλευτών προκηρύχθηκαν για να καλυφθούν από επικουρικούς εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα κενά αυτά δεν έχουν προς το παρόν καλυφθεί.

Οι 40 εθελοντές ιδιώτες γιατροί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτείας για την οικειοθελή προσχώρησή τους στο ΕΣΥ, αλλά και ακόμη 85 γιατροί του ΕΟΠΥΥ που έλαβαν την Παρασκευή το απόγευμα φύλλα πορείας και κλήθηκαν το Σάββατο το πρωί να παρουσιαστούν στα νοσοκομεία, φαίνεται να μην επαρκούν.

«Η επίταξη ιδιωτών γιατρών δεν βοηθάει το σύστημα», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και εξηγούν: «Δεν διαθέτουν νοσοκομειακή εμπειρία και είναι περισσότερο απαραίτητοι στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΔΥ για την παρακολούθηση περιστατικών κορονοϊού στα σπίτια τους. Για να μην φθάνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση», τονίζουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν γιατροί για το ΕΣΥ

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτίθεται -όπως παραδέχονται οι εργαζόμενοι- να αναπληρώσει τα κενά και έχει προκηρύξει τις θέσεις «δεν υπάρχει ενδιαφέρον κάλυψης τέτοιων θέσεων από υποψηφίους στις βασικές ειδικότητες», σημειώνουν.

Επιπρόσθετα, από τους επικουρικούς πίνακες που είναι σε ισχύ και προβλέπουν διετείς συμβάσεις έχουν εξαντληθεί οι υποψήφιοι στις βασικές ειδικότητες.

«Ακόμη και εάν τρέξουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είναι απαραίτητες θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Όμως οι μόνιμες προσλήψεις δεν φαίνεται ότι είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το σύστημα σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα εμφανίζει 9.000 λιγότερο προσωπικό, 7.000 αναστολές και 2.000 συνταξιοδοτήσεις. Εδώ που φθάσαμε είναι μονόδρομος η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού σε κλινικές και ΜΕΘ», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ζητά την επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή, έστω με καθημερινά rapid test.

«Πρόβλημα αντιμετωπίσαμε με την κάλυψη θέσεων αναισθησιολόγων και νοσηλευτών»

Σημαντικός παράγοντας «αποστράγγισης» των νοσοκομείων από υγειονομικό προσωπικό είναι το γεγονός ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας στην κατεύθυνση της κάλυψης των κενών που δημιουργήθηκαν από τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι προκηρύχθηκαν οι συγκεκριμένες θέσεις για την κάλυψη από προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις και υπήρξαν παράλληλα και μεταφορές γιατρών.

Το πρόβλημα εστιάζεται, όπως πρόσθεσε, στους νοσηλευτές – ειδικότητα που βρίσκεται σε έλλειψη- καθώς οι περισσότεροι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους θα καλυφθούν, όπως είπε, κατά ένα μέρος από τους ιδιώτες γιατρούς.

«Στο κομμάτι των γιατρών, το πρόβλημα υπήρχε σε συγκεκριμένη ειδικότητα που είναι η ειδικότητα των αναισθησιολόγων που δεν υπήρχε, οπότε δόθηκαν τα κίνητρα και μπήκαν οι ιδιώτες οι οποίοι, όμως, μπήκαν με τη δυνατότητα να κάνουν τις εφημερίες», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Και πρόσθεσε: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει, είναι σταθερό, πιέζεται, αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες. Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς».

Σημαντική στήριξη στο δοκιμαζόμενο από την πανδημία σύστημα Υγείας προσφέρει αυτή τη στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν διαθέσει το σύνολο των κενών κρεβατιών ΜΕΘ με το προσωπικό τους, για τη διακομιδή non Covid περιστατικών από τα δημόσια νοσοκομεία.

Στη βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία έχουν διατεθεί μέσω συμβάσεων με το δημόσιο, περισσότερες από 700 απλές κλίνες με το σύνολο του προσωπικού τους, στις οποίες εξυπηρετούνται σε ποσοστό 70% κυρίως Covid περιστατικά.

Αντίστοιχη συμφωνία, υπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική και «όταν χρειαστούμε, θα έχουμε αντίστοιχες κλίνες», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνος Πλεύρης: Αντίθετος στο να επιστρέψουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί"

Νόσησε και επέστρεψε στο νοσοκομείο ο ογκολόγος της Λέσβου

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο μοναδικός ογκολόγος της Λέσβου τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων, λόγω της άρνησής του να εμβολιαστεί, προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στους εκατοντάδες ογκολογικούς ασθενείς του νησιού, παρότι αντικαταστάθηκε άμεσα. Μιλώντας τότε στο Euro2day.gr είχε επικαλεστεί το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, αλλά και το δικαίωμα στον φόβο για τις άγνωστες όπως είπε πιθανές μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολιασμού. Εβδομήντα μέρες μετά, ο Ηλίας Νικολαϊδης, επέστρεψε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αφού πρώτα νόσησε από κορωνοϊό ο ίδιος και ολόκληρη η οικογένειά του, και πέρασε καραντίνα δύο εβδομάδων. Η αναστολή της …αναστολής θα έχει διάρκεια 6 μηνών, όπως αναφέρεται και στην σχετική απόφαση, καθώς τόσο διαρκεί με τα σημερινά δεδομένα η ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης.

Ο κ. Νικολαϊδης μοιράζεται την εμπειρία των 2,5 μηνών και τα συναισθήματα της επιστροφής στο νοσοκομείο, ενώ απαντά στην ερώτηση αν άξιζε να μην εμβολιαστεί και έτσι να εκτεθεί στο ρίσκο μιας πιθανής βαριάς νόσησης.

«Δεν το έχω μετανιώσει που δεν εμβολιάστηκα. Ασθένησα σχετικά ήπια, με βήχα, πονοκέφαλο, καταβολή δυνάμεων και μια μέρα έκανα πυρετό. Νόσησε όλη η οικογένειά μου, δόξα τω Θεώ, το περάσαμε», λέει για την «συνάντησή» του με τον ιό, ενώ περιγράφει την εμπειρία ως πρωτόγνωρη. «Είναι πολύ περίεργο πράγμα, δεν μοιάζει με καμία άλλη ίωση. Εκεί που είσαι καλά εκεί γίνεσαι χάλια. Εκεί που λες τελείωσα εκεί επανέρχονται τα συμπτώματα». 

Το παγκάκι που έγινε ιατρείο

Ο κ. Νικολαϊδης χαρακτηρίζει ως πολύ αγωνιώδη την περίοδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τη νόσησή του. Το δίμηνο αυτό, όπως αναφέρει, δεν σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες και συμβουλές σε ασθενείς του, ενώ όποτε χρειάστηκε μετέτρεψε σε υπαίθριο ιατρείο ένα παγκάκι έξω από το Βοστάνειο νοσοκομείο. 

«Ήταν μια πάρα πολύ κουραστική περίοδος, κατά την οποία δούλευα χωρίς να πληρώνομαι. Ζοριστήκαμε και οικονομικά, όπως είναι λογικό, αλλά πιο σοβαρό ήταν το ζόρι των ασθενών που έμειναν χωρίς τον γιατρό τους και τα τηλέφωνα και τα e-mail και τα viber ‘σφύριζαν’. Είχα τα διπλάσια και τριπλάσια τηλεφωνήματα και επαφές από ότι όταν ήμουν στο νοσοκομείο, γιατί ακριβώς δεν με έβρισκαν στο νοσοκομείο. Δεν μπορούσα να αφήσω τους ανθρώπους. Πρώτα απ' όλα είμαι γιατρός», λέει και προσθέτει: «Μου ζητούσαν να δω εξετάσεις ηλεκτρονικά και να τους δώσω οδηγίες. Κάποιους που ήθελαν να τους δω αναγκαστικά, έδινα ραντεβού μπροστά στο νοσοκομείο. Δεν ήθελα ποτέ να το κάνω κρυφά. Βλέπαμε εξετάσεις στα παγκάκια. Δεν μπορώ να πάψω να είμαι γιατρός. Έχω συνδεθεί με κάποιους ασθενείς με χρόνια με πολλές θεραπείες και αγωνίες, δεν μπορεί κανείς να τα ξεχάσει αυτά επειδή πήρε μια απόφαση η κυβέρνηση».

Ο γιατρός διευκρινίζει πως ο συνάδελφός από το νοσοκομείο «Μεταξά» που τον αντικατέστησε είναι καθ’ όλα άξιος, αλλά λόγω της φύσης της ασθένειας χρειάστηκε χρόνο για να ενημερωθεί για τους φακέλους και το ιστορικό των εκατοντάδων ασθενών. Κάποιοι από τους ασθενείς ένιωθαν ασφάλεια με τον γιατρό που γνώριζαν και τους γνώριζε.

«Κι εγώ αν πήγαινα ξαφνικά σε ένα ξένο ογκολογικό τμήμα και να έπρεπε να δω ασθενείς που δεν τους έχω ξαναδεί, θα έπρεπε να περάσει μια μέρα για να καταλάβω το ιστορικό του καθενός. Όταν έχεις να δεις 15 και 20 άτομα την ημέρα πώς θα προλάβεις να τα δεις. Ο καλύτερος γιατρός να είσαι, γίνεσαι επικίνδυνος», αναφέρει για να προσθέσει: «Και για μένα τώρα που γύρισα υπάρχουν κάποια καινούργια δεδομένα. Υπάρχουν ασθενείς καινούργιοι που μπήκαν αυτούς τους 2,5 μήνες και δεν τους ξέρω. Πρέπει να ενημερωθώ για τους φακέλους τους. Ό,τι έπαθε ο συνάδελφος τον πρώτο καιρό που ήρθε θα πάθω κι εγώ τις 2-3 πρώτες εβδομάδες.

Δεν άλλαξε η άποψή μου για το εμβόλιο

Ο ογκολόγος υποστηρίζει πως είναι άδικο στην περίοδο έξαρσης της πανδημίας που διανύουμε να βρίσκονται εκτός συστήματος υγείας πολλοί έμπειροι και ικανοί γιατροί και νοσηλευτές. 

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων στις κλινικές και κυρίως στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ο ίδιος εμμένει στην απόφασή του να μην εμβολιαστεί και υπερασπίζεται το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει. 

Διευκρινίζει πως δεν είναι αντιεμβολιαστής, ενώ χαρακτηρίζει το εμβόλιο κατά της COVID-19 ως χρήσιμο, αλλά χαμηλής αποτελεσματικότητας. «Μπορεί να ήταν αποτελεσματικό για τα πρώτα στελέχη του ιού, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό για τα καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη. Η απόδειξη είναι ότι δεν μπορεί να σπάσει ο κύκλος μετάδοσης, γι' αυτό υπάρχουν τόσο πολλά κρούσματα. Και κάποιοι είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο της επαναλοίμωξης», αναφέρει.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νόσησε και επέστρεψε στο νοσοκομείο ο ογκολόγος της Λέσβου "

Νέες προκλήσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ: « Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας»

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ την ίδια ώρα ζητά… διάλογο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να “χωνέψει” τον βασικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλ στην περιοχή για την διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνη.

Τα σχόλια ήρθαν μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Μπιλγκίτς ανέφερε επίσης πως “η Αθήνα προσπαθεί να μπει σε έναν διαγωνισμό με την Τουρκία σε όλα τα ζητήματα και επιλέγει την ένταση αντί για συνεργασία”.

«Ενώ μιλάει για διάλογο, από την άλλη καθημερινά κάνει εχθρικές και προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία», είπε για τον Νίκο Δένδια και κάλεσε τους Έλληνες αξιωματούχους να είναι “ειλικρινείς και έντιμοι”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλήσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ: « Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news