facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Τουρκία: Άπραγες φεύγουν Σουηδία και Φινλανδία – Τι ζητά η Άγκυρα

Η Τουρκία συνεχίζει τα παζάρια ώστε να πει το «ναι» στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και την Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό ανέδειξαν και οι σημερινές συνομιλίες στην Άγκυρα ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δυο χωρών, τον εκπρόσωπο του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν και τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Οι συνομιλίες είχαν διάρκεια πέντε ώρες και αρχικά οι Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν ξεχωριστά με την κάθε αντιπροσωπεία και στη συνέχεια και οι τρεις πλευρές μαζί.

Ο Ιμπραήμ Καλίν ξεκαθάρισε πως δεν πρόκεται να προχωρήσει η διαδικασίες αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα της Άγκυρας με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιάγραμμα.

Ποιοι είναι οι όροι που θέτει η Άγκυρα

Η Τουρκία για να άρει το βέτο φέρεται να έχει ζητήσει πέντε «συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις» από τη Σουηδία εκ των οποίων ο «τερματισμός της πολιτικής υποστήριξης για την τρομοκρατία», η «εξάλειψη της πηγής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» καιη «παύση της υποστήριξης όπλων» τόσο στο ΡΚΚ όσο και στην κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία.

«Η αίτηση ένταξης για Σουηδία και Φινλανδία είναι ιστορικό ορόσημο και για τις δυο χώρες. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία για την ασφάλεια και οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη πρέπει να διαχειριστούν τις ανησυχίες για την ασφάλεια», τόνισε αρχικά ο Καλίν και ανέφερε πως «στη συνάντηση θέσαμε το θέμα της έκδοσης των τρομοκρατών».

Ακόμη είπε οτι «οι αμυντικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας πρέπει να αρθούν άμεσα. Οι αρχές σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκαν το 1999 και από τότε οι χώρες που εντάσσονται ακολουθούν αυτές τις αρχές. Οι προσδοκίες μας είναι να εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν μέλη σε ένα περιβάλλον όπου η Τουρκία θα έχει ανησυχίες για την ασφάλειά της».

Επίσης τόνισε οτι «δεν παρουσιάστηκε κείμενο διαπραγμάτευσης σε αυτή τη συνάντηση. Δεν καθορίστηκε ημερομηνία νέας συνάντησης. Τώρα έχουν πάρει το μήνυμα μας. Αφού το διαβιβάσουν στους ηγέτες τους, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ανάλογα με τις απαντήσεις τους».

Ο Ταλίν άφησε να ενννοηθεί πως η Τουρκία δεν βιάζεται και πως η επόμενη συνάντηση ενδέχεται να είναι σε επίπεδο ηγετών ή υπουργών.

Η Τουρκία δεν βιάζεται, άφησε να εννοηθεί ο Καλιν, που δεν απέκλεισε η επόμενη συνάντηση να είναι σε επίπεδο ηγετών ή υπουργών.

«Κατανοούν τις ανησυχίες της Άγκυρας»

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας άφησε να εννοηθεί πως οι δυο σκανδιναβικές αντιπροσωπείες είπαν πως κατανοούν τις ανησυχίες της Άγκυρας και πως για αυτή τον PKK και οι Κούρδοι της Συρίας είναι το ίδιο και το αυτό και πως η YPG είναι παρακλάδι της κουρδικής οργάνωσης.

Ακόμη τονίστηκε οτι η «FETO, η οργάνωση των οπαδών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλένείναι και αυτή τρομοκρατική οργάνωση»και δόθηκαν σε έγγραφα από τις «αρμόδιες αρχές» της Τουρκίας.

Ακόμη πως η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοση Κούρδων μαχητών και άλλων υπόπτων από το 2017 αλλά ακόμη δεν έχει λάβει θετική απάντηση από τη Σουηδία.

Επίσης η Άγκυρα ισχυρίζεται πως η Σουηδία είχε αποφασίσει να παράσχει 376 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των Κούρδων μαχητών το 2023 και ότι πως παρείχε στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

9 αιτήματα έκδοσης από τη Φινλανδία

Η Φινλανδία από την άλλη έλαβε 9 αιτήματα έκδοσης υπόπτων απότην Τουρκία σε μια περίοδο για περισσότερο από τρια χρόνια σύμφωνα με το

το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT, επικαλούμενο στοιχεία από το φινλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Από αυτά δυο άτομα εκδόθηκαν και έξι αιτήματα έχουν απορριφθεί και εκκρεμεί απόφαση για ακόμη ένα.

Επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Όσκαρ Στένστρομ, ενώ η Γιούκα Σαλοβάρα, υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Άπραγες φεύγουν Σουηδία και Φινλανδία – Τι ζητά η Άγκυρα"

Θεοδωρικάκος: Παύουν οι αστυνομικοί να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων

Περισσότεροι από 1500 υπολογίζονται οι αστυνομικοί που μέχρι σήμερα αναγκάζονται να διακινούν 1,2 εκατομμύρια δικογράφων, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με το νομοσχέδιο για την «ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων», η Αστυνομία αποδεσμεύεται πλέον από αυτή την ευθύνη και οι αστυνομικοί, θα αφοσιώνονται αποκλειστικά στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της ΕΛΑΣ.

«Σήμερα κάνουμε πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

 Ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων

«Οδηγός όλων των πράξεών μας, είναι ο στόχος της ασφάλειας των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη, η καλύτερη ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και παρά τις ιδεολογικές διαφορές, θέλω να πιστεύω ότι μοιραζόμαστε όλοι την αυτονόητη τοποθέτηση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ευημερία χωρίς ασφάλεια», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος. Για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει οι αστυνομικοί να έχουν τα μέσα για να επιτελούν το καθήκον τους, και «το μείζον είναι οι αστυνομικοί να είναι συγκεντρωμένοι στα αστυνομικά τους καθήκοντα, προκειμένου να «έχουμε μια αστυνομία εκπαιδευμένη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή, φιλική απέναντι στους πολίτες, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα».

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως τόνισε, σήμερα έρχεται η ώρα να γίνει πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και «παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων». Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, σήμερα υπολογίζεται ότι 1500 αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για να διακινούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια δικαστικά έγγραφα στους πολίτες. Με το νομοσχέδιο, θα υπάρξει εξάλλου μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής της δικαιοσύνης, θα υπάρξει αποτελεσματικότητα και αντικειμενικότητα στις διαδικασίες και πάνω από όλα θα υπάρξει, «η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Εγκαταλείπεται μία παρωχημένη λογική που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια με τον τρόπο επίδοσης των εγγράφων με τη φυσική παρουσία αστυνομικών», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση των επιδόσεων, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και εξήγησε ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των διαδίκων και των μαρτύρων: «Καθιερώνεται η ηλεκτρονική επίδοση ως ένας κύριος τρόπος επίδοσης. Προβλέπονται οι ασφαλιστικές δικλείδες και οι εξαιρέσεις, και για λόγους ηλικίας και για λόγους τοποθεσίας, που μπορεί να γίνει επίδοση κατόπιν αξιολόγησης του εισαγγελέα με ποιον τρόπο αυτή θα γίνει. Δίνονται τρεις εναλλακτικοί τρόποι, συμπληρωματικά με την αποστολή μηνύματος, ώστε να μπορεί να διασφαλίζεται και η αποστολή αλλά και η παραλαβή».

Πανεπιστήμια

Καθώς στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί ξεχωριστό άρθρο σε σχέση με τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν τη δουλειά τους» και τόνισε ότι ένα ελληνικό πανεπιστήμιο οφείλει να παρέχει απόλυτη ασφάλεια στους φοιτητές και στους καθηγητές. «Δεν είναι ασφάλεια να γκρεμίζεις τη βιβλιοθήκη μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι πρόοδος να γκρεμίζεις τη βιβλιοθήκη μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι ελευθερία να υπάρχουν καταλήψεις μέσα στο πανεπιστήμιο, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την αξιοποίηση των χώρων του πανεπιστημίου, για τους εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, μορφωτικούς σκοπούς», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Επισήμανε ότι «το σύνολο σχεδόν του Σώματος των 400 ειδικών φρουρών των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, είναι πτυχιούχοι πανεπιστήμιων, είναι αγόρια και κορίτσια που μέχρι χθες ήταν στο πανεπιστήμιο και ξέρουν πολύ καλά πως λειτουργεί το ελληνικό πανεπιστήμιο, πέραν της εκπαίδευσης και κατάρτισης που είχαν επί 4 μήνες στην Κομοτηνή», και «στην πραγματικότητα, οι χθεσινοί φοιτητές έρχονται να προασπίσουν την ασφάλεια των πανεπιστήμιων που το χρειάζονται».

Ο υπουργός εξήγησε ότι δεν πρόκειται να πάνε οι ειδικοί αυτοί φρουροί σε όλα τα πανεπιστήμια, και «δεν θα πάνε σε πανεπιστήμια που δεν έχουν πρόβλημα». Θα ξεκινήσουν με περιπολίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου «υπάρχει σοβαρή ανάγκη», και στη συνέχεια στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου και στην Πολυτεχνειούπολη.

«Είναι εκπαιδευμένοι στα όπλα. Γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν. Έχουν πλήρη εκπαίδευση και κατάρτιση και συνεπώς, όταν θα ασκούν καθήκοντα, που είναι εκτός του πανεπιστημιακού χώρου, στα πλαίσια της αστυνομικής τους ιδιότητας, προφανώς θα φέρουν το όπλο του αστυνομικού. Έχουν αυτή τη δυνατότητα», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Επιπρόσθετα εξήγησε, ότι με διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, προβλέπεται πως οι ειδικοί αυτοί φρουροί θα αξιοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες, όταν τα πανεπιστήμια είναι κλειστά.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει αποτελεσματική λύση στο ζήτημα της ασφάλειας, το πράττει με σταθερό τρόπο, θα συνεχίσει να το κάνει, μέχρι επιτέλους να περάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο κουλτούρας και στάνταρ ασφαλείας μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου όλοι, φοιτήτριες και φοιτητές, καθηγητές, πρυτανικές αρχές, θα νιώθουν απολύτως ασφαλείς, όπως πρέπει να είναι σε ένα σύγχρονο, με ανοιχτούς ορίζοντες, υψηλού επιπέδου, ανταγωνιστικό πανεπιστημιακό ίδρυμα», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

 Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης

Με το νομοσχέδιο, όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, θεσμοθετείται η δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης, να προβαίνει σε δωρεές και χορηγίες προς την Ελληνική Αστυνομία. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύουμε τους δεσμούς της ΕΛΑΣ, με τις τοπικές κοινωνίες. Η σχέση συνεργασίας, ανάμεσα στο υπουργείο, την αστυνομία, τους δήμους και τις Περιφέρειες, είναι στενές, δημιουργικές και άρρηκτες», είπε ο υπουργός. Πολλές δημοτικές αρχές, πρόσθεσε, επιθυμούν να προβαίνουν σε δωρεές στα οικεία αστυνομικά τμήματα και τις περιφερειακές διευθύνσεις της αστυνομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε προβλεφθεί αυτή η δυνατότητα νομοθετικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό είναι θέμα βούλησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν είναι υποχρεωτικές οι δωρεές.

Παιδιά των θυμάτων αστυνομικών

Παράλληλα, με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής στη σχολή Αστυφυλάκων, στα παιδιά που έχουν υιοθετηθεί από τη Βουλή, παιδιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους. «Πιστεύω ότι είναι στοιχειώδεις πράξεις ανταπόδοσης και δικαιοσύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης απέναντι στους άνδρες και στις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι με αυτοθυσία δίνουν τον εαυτό τους για να ανταποκρίνονται στο ύψιστο καθήκον για το οποίο έχουν ορκιστεί, υπηρετώντας στην Ελληνική Αστυνομία», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Κέντρα Κράτησης

Σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, για διάταξη που ορίζει ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για λόγους που ανάγονται στην εύρυθμη λειτουργία, στη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας των κρατούμενων και του προσωπικού αυτών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δύναται να τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης, υπαλλήλους τους, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια».

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, αντικατέστησε με πολιτική απόφαση τους προϊσταμένους. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Εμείς προετοιμάζουμε τους Οργανισμούς των κέντρων κράτησης, ώστε καθώς θα ολοκληρωθούν οι Οργανισμοί οι οποίοι θα προβλέπουν και τα αντίστοιχα Υπηρεσιακά Συμβούλια για να κάνουν τις διαδικασίες αξιολόγησης, θα έρθουμε τότε με τον Οργανισμό και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να αποφασίσουν για τις διευθυντικές θέσεις των κέντρων κράτησης και τους διευθυντές και για τους αρχιφύλακες. Γιατί η δική μας αντίληψη είναι η αυτόνομη λειτουργία στο δημόσιο και η αξιοκρατική αντιμετώπιση των στελεχών του. Περιέγραψα πολύ αναλυτικά το τι συνέβη, και νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σαφές, για να είμαστε όλοι καθαροί και σαφείς και για τον τρόπο που σκεφτόμαστε και για τον τρόπο που ενεργούμε».

Σωφρονιστικός κώδικας

Όπως εξάλλου ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εντός του Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο η μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού κώδικα, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξουν πρόνοιες για την θεσμοθέτηση των ένδικων μέσων για τους κρατούμενους.

«Είναι βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση των ένδικων μέσων για τους κρατούμενους, θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε με τον νέο σωφρονιστικό κώδικα, με τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού κώδικα, την οποία έχουμε προετοιμάσει και την οποία, σε συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού, αναμένεται να συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο, εντός του Ιουνίου», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τα σύνορα

Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Προστασίας της Πολίτη αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στη φύλαξη των συνόρων:

«Πρέπει να είναι απολύτως σαφές, ότι βασική, κυρίαρχη αποστολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά νόμον, είναι η φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Ιερό καθήκον, το οποίο η Ελληνική Αστυνομία επιτελεί με πολύ μεγάλη ευθύνη και απόλυτη αποτελεσματικότητα. Ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που συνεχίζουμε να διανύουμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα – διότι η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο η οξυμένη περίοδος Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2020 που δοκιμάστηκε η δυνατότητα της χώρας να προασπίζει την κυριαρχία της και την ακεραιότητά της – όλη αυτή την περίοδο γίνονται αλλεπάλληλες προσπάθειες παράνομης εισόδου, προφανώς παρανόμων μεταναστών, τις οποίες η αστυνομία αντιμετωπίζει με απόλυτη αποτελεσματικότητα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με απόλυτο σεβασμό στις αξίες μας και με την απαίτηση όλων μας, να υπάρχει πλήρης συνείδηση ότι φυλάμε τα ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, απέναντι στην Τουρκία».

Η συζήτηση

«Χωρίς αμφιβολία, η απαλλαγή της Αστυνομίας από το άχθος τέτοιων πάρεργών όπως η επίδοση δικαστικών εγγράφων ή η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, ή η επικύρωση αντιγράφων από το πρωτότυπο, θα δώσει τη δυνατότητα αποδέσμευσης ικανού αριθμού αστυνομικών για την κύρια αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας: την προστασία της ζωής, της τιμής, της περιουσίας των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Ο πολίτης απαιτεί από το κράτος να του παρέχει διαρκώς και παντού ασφάλεια», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι μια μεταρρύθμιση που θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλά, είναι μια ουσιαστική παρέμβαση, που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ακριβώς για να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και να καταστήσει καλύτερη τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της Ελληνικής Αστυνομίας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος. Πρόσθεσε δε, ότι 1500 αστυνομικοί θα αποδεσμευθούν και θα γυρίσουν στο πραγματικό καθήκον τους, που είναι η αστυνόμευση και η προστασία των Ελλήνων πολιτών, η προστασία της ζωής τους και των περιουσιών τους.

Ο κ. Λοβέρδος, στάθηκε ιδιαίτερα στη διάταξη που αφορά την εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων, υιοθετηθέντων από τη Βουλή των Ελλήνων, τέκνων μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους. «Μήπως να κάνουμε το ίδιο όπως ισχύει για τις Ένοπλες Δυνάμεις, και για τους αστυνομικούς οι οποίοι πέφτουν θύμα του καθήκοντος και αποκτούν αναπηρία άνω του 80%; Διότι, και αυτοί προσφέρουν πολλά στην πατρίδα, δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, αναφερόμενος στις ηλεκτρονικές επιδόσεις, ζήτησε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στέρεες βάσεις για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, είπε ο κ. Καλαματιανός, που επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να προμηθευτούν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, υπολογιστές, προγράμματα, γρήγορο ίντερνετ. Πρέπει να επαληθευθεί η ορθή λειτουργία της πλατφόρμας και πρέπει βεβαίως, να εκπαιδευτούν και αρμόδιοι υπάλληλοι. «Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών πρέπει να ενισχύει την ασφάλεια του δικαίου. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα ταυτοποίησης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης με το πρόσωπο προς το οποίο απευθύνεται», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Διονύσης Καλαματιανός είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο ουσιαστικά διευρύνεται ο κακουργηματικός χαρακτήρα στις περιπτώσεις εκείνες, που δράστης φέρει επικίνδυνες εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες. «Αφού, με προηγούμενο νόμο, εξισώσατε ουσιαστικά την κατοχή με την ανθρωποκτονία ή την απόπειρα ανθρωποκτονίας και για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προβλέψατε ότι είναι κακούργημα και η κατοχή ανεξαρτήτως χρήσης ή αποτελέσματος, τώρα το πάτε ακόμα πιο πέρα: Διευρύνετε το τι είναι εμπρηστικός μηχανισμός. Συνεχίζετε, λοιπόν, την ολισθηρή πορεία της εξίσωσης των ποινών διαφορετικών αδικημάτων, το κάνετε αυτό ως μέτρο καταστολής, επαναφέρετε παρωχημένες προσεγγίσεις», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο άρθρο για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο κ. Καλαματιανός είπε ότι η κυβέρνηση, «δεν έχει εξηγήσει μέχρι σήμερα πειστικά και λογικά και με νομικά επιχειρήματα, γιατί ιδρύεται ειδική υπηρεσία της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο, αφού η αστυνομία μπορούσε και μπορεί να επεμβαίνει άμεσα, όταν τελούνται αδικήματα μέσα στα πανεπιστήμια».

«Είμαι μεταξύ εκείνων, οι οποίοι δεν προσπαθούν να τηρήσουν καμία ισορροπία στο θέμα της βίας μέσα στα πανεπιστήμια. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος. Την έχω στηλιτεύσει επανειλημμένα και παίρνω πάρα πολύ καθαρή θέση. Θα ήθελα όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας, προτού βγάλει αυτή την απόφαση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, να έχει σεβαστεί προηγουμένως το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί τουλάχιστον μία δοκιμαστική περίοδος, κατά την οποία θα είχε δοθεί η ευκαιρία στα πανεπιστήμια, αυτά τα ίδια να φροντίσουν για την ασφάλειά τους, και μετά να δημιουργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, γιατί «αυτό επιβάλλει το πλήρως αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων».

Ο κ. Καμίνης, ζήτησε επίσης να αποσυρθεί το άρθρο για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης στις φυλακές.

«Η ηλεκτρονική επίδοση προβάλλεται ως πανάκεια για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, ενώ επί της ουσίας απαλλάσσει τον κρατικό μηχανισμό από την υποχρέωση της υλοποίησης όλων των απαραίτητων μέτρων για την ουσιαστική επίλυση και την απρόσκοπτη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. «Επιδιώκεται να αντικατασταθεί πλήρως, η δια ζώσης επίδοση εγγράφων, μια διαδικασία από την οποία εξαρτώνται μια σειρά κρίσιμες προθεσμίες και διαδικασίες για τον μάρτυρα ή και τον κατηγορούμενο» εκτίμησε.

Αναφερόμενος στη διάταξη για την έννοια των εμπρηστικών μηχανισμών, ο κ. Συντυχάκης είπε ότι δεν ρυθμίζεται με ξεκάθαρους όρους η έννοια του εμπρηστικού μηχανισμού, και η διάταξη αφήνει ανοιχτή την ερμηνεία στους εφαρμοστές, δηλαδή, «στους μηχανισμούς καταστολής, που μπορούν κατά βούληση να κρίνουν αν κάποιο αντικείμενο είναι εμπρηστικός μηχανισμός». Αναφερόμενος στη διάταξη για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών της Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο Μανώλης Συντυχάκης κατήγγειλε ότι «οι ένστολοι της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένοπλοι πλέον, θα μπορούν να διατίθενται στη καταστολή και εκτός πανεπιστημιακών χώρων, ή γύρω από αυτούς σε γενικά καθήκοντα, και νομιμοποιείται η γενικευμένη ένοπλη παρουσία της αστυνομίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους».

Ασφαλιστικές δικλείδες για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις εγγράφων, ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας. «Η επίδοση σε διαδίκους, μάρτυρες, κατηγορούμενους, θα γίνεται μέσω χρήσης ηλεκτρονικών μέσων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ψηφιακή θυρίδα του πολίτη θα χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική επιστολή τέτοιων εγγράφων, ή το e-mail του, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πόσο έτοιμα είναι τα δικαστήρια για κάτι τέτοιο; Είναι ένα ερώτημα. Υπάρχουν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών;», ανέφερε ο κ. Χήτας και σχολίασε: «Προφανώς, κανείς αστυνομικός δεν περισσεύει και πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών και να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα που μαστίζει πάρα πολλές περιοχές ανά την επικράτεια. Αυτό όμως σημαίνει κυρίως ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού. Σημαίνει εφοδιασμός με κατάλληλο εξοπλισμό και παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης».

«Αν αποκλειστικό περιεχόμενο του νομοθετήματος ήταν ζητήματα όπως η ψηφιοποίηση της επίδοσης δικογράφων, η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των πολιτών, ή τέτοια άλλα ζητήματα, κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε να σταθεί επικριτικά ή κριτικά απέναντι σε αυτά», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα. Υπάρχουν όμως και οι διατάξεις για την κάλυψη θέσεων ευθύνης στις φυλακές: «Είχαμε πριν από λίγες μέρες, τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις δικαίωσης όσων διευθυντών και αρχιφυλάκων σωφρονιστικών καταστημάτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά των διώξεων που είχε εξαπολύσει εναντίον τους η κυρία Νικολάου. Με τις αποφάσεις αυτές, άρχισε να ξηλώνεται το ‘πουλόβερ’ που με περίσσιο ζήλο είχε φροντίσει να υφάνει, όσο διάστημα παρέμεινε στη θέση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής», είπε η κ. Μπακαδήμα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωρικάκος: Παύουν οι αστυνομικοί να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ακρίβεια και οικονομία «καίνε» τους πολίτες – 8,2% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Ποια η εκτίμηση ψήφου, ποιος ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

H νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA καταγράφει σημαντικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, με περαιτέρω άνοδο των ποσοστών της ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 17 και 23 Μαΐου κι έλαβε υπόψη της τόσο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όσο και τη νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά, αλλά και τις εξελίξεις με την ευλογιά των πιθήκων.

Από τα στοιχεία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά φαίνεται ισχυροποίηση του κυβερνώντος κόμματος και στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αδυνατεί να κλείσει σημαντικά την «ψαλίδα», παρά το γεγονός ότι επιμένει να ζητά πρόωρες εκλογές.

Στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή» η κάλπη της Metron Analysis έβγαλε τα εξής αποτελέσματα:

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, ανεβαίνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου. Προφανώς, η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί την καλή εικόνα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά και συσπειρώνει περισσότερο το εκλογικό σώμα με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Δεύτερος παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%, με άνοδο μόλις 0,5 μονάδες (από 19,8% τον Απρίλιο). Η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στις 8,2 μονάδες, από 7,2 που ήταν τον περασμένο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά που έχει η ΝΔ μετά από τρία χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ούτε βεβαίως βρίσκουν θετική ανταπόκριση οι επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων.

Τρίτο κόμμα, αλλά με σημαντικές απώλειες έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο παίρνει ποσοστό 11,8% από 14,4% τον Απρίλιο, δηλαδή 2,6 μονάδες χαμηλότερα. Βεβαίως η μέτρηση δεν έπιασε την θετική εικόνα που είχε το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και άνοδο 0,2 μονάδες. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη με 2,9% από 3,2% τον Απρίλιο.

Στο 1% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,1 μονάδες).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.

Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 70,3% ενώ υπάρχουν μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 5,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι στο 61,8% (έχει δηλαδή πολλά περιθώρια ανόδου) ενώ οι μετακινήσεις προς τη ΝΔ είναι στο 4,6%.

Για το ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση είναι στο 73,7%. Από τη ΝΔ οι ψηφοφόροι που πηγαίνουν προς το ΠΑΣΟΚ είναι σε ποσοστό 6,6% ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετακινείται ποσοστό 10,4%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή τι πιστεύουν οι πολίτες ότι θα πάρουν τα κόμματα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1%, από 39,9% στις εκλογές του 2019. Έχει δηλαδή σημαντική απώλεια 3,8 μονάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 25,7% από 31,5%, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο εντυπωσιακό 15% από 8,1% τον Απρίλιο, το ΚΚΕ στο 6,4%, η Ελληνική Λύση στο 5,2% (1,5 μονάδες πάνω από το 2019), το ΜέΡΑ25 στο 3,7%, η Εθνική Δημιουργία στο 1,7% και το κόμμα Κασιδιάρη στο 2,7%.

Να σημειωθεί ότι ο όρος εκτίμηση ψήφου αφορά στην εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος (δηλαδή εξαιρουμένων των απαντήσεων όπως «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα», «Δεν γνωρίζω», «Δεν απαντώ», «Άκυρο», «Λευκό»).

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Παράσταση νίκης

Στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές), το 66% πιστεύει ότι θα νικήσει η ΝΔ.

Το 18% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 6% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άλλο κόμμα το 2%. Όπως φαίνεται από τον περασμένο Φεβρουάριο η παράσταση νίκης στη ΝΔ είναι πάνω κάτω στα ίδια ποσοστά, κι ελαφρά αυξημένα του ΣΥΡΙΖΑ (από 16% στο 18%).

Σχετικά με την εκλογική επιρροή, οι πολίτες λένε ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση σε ποσοστό 52% και δεν θα ψήφιζε το 47%.

ΝΔ λέει το 53% ότι θα ψήφιζε και 46% ότι δεν θα ψήφιζε. ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε το 60% και δεν θα ψήφιζε το 40%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 34% ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. 

Ακολουθεί με 16% ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ακρίβεια και οικονομία «καίνε» τους πολίτες – 8,2% η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ"

Ντμίτρο Κουλέμπα: Το ΝΑΤΟ δεν κάνει «απολύτως τίποτα» ενάντια στη ρωσική εισβολή – Η ΕΕ πήρε «επαναστατικές αποφάσεις»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει «απολύτως τίποτα» ενάντια στη εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία στη χώρα του, χαιρετίζοντας από την άλλη τις «επαναστατικές αποφάσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Βλέπουμε το ΝΑΤΟ ως μια συμμαχία, ως έναν θεσμό παραμερισμένο και που δεν κάνει απολύτως τίποτα», δήλωσε ο Κουλέμπα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Υπογράμμισε ότι στην αρχή του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, το ΝΑΤΟ θεωρείτο από τους Ουκρανούς ως μια «δύναμη» και η ΕΕ ως ένας θεσμός που «εξέφραζε μόνο ανησυχίες».

«Αλλά ο πόλεμος έριξε τις μάσκες», είπε.

«Είδαμε επαναστατικές αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες οι ίδιοι δεν περίμεναν να λάβουν», είπε.

Οι «ευρωατλαντικές» φιλοδοξίες της Ουκρανίας κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα, αλλά οι αρχές παρουσιάζουν πλέον την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προτεραιότητα.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 15 Μαρτίου. «Είμαι χαρούμενος που ο λαός μας αρχίζει να το καταλαβαίνει και να βασίζεται μόνο στις δυνάμεις του».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντμίτρο Κουλέμπα: Το ΝΑΤΟ δεν κάνει «απολύτως τίποτα» ενάντια στη ρωσική εισβολή – Η ΕΕ πήρε «επαναστατικές αποφάσεις»"

Δημοσκόπηση Marc: Προβληματισμός για την ακρίβεια – Τι περιόρισαν οι Έλληνες

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι πολίτες όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση, αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης του ΑΝΤ1.

Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η αγορά αγαθών και η χρήση του αυτοκινήτου, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία φαίνεται πως είναι από τα θέματα που ανησυχούν τους πολίτες που έλαβαν μέρος στην δημοσκόπηση που διενέργησε η Marc. 

Σύμφωνα με την έρευνα, 6 στους 10 πολίτες από εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα, δε βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον και ανησυχούν για τα χειρότερα. 

Σχετικά με τον περιορισμό κατανάλωσης αγαθών, η έρευνα δείχνει πως σε διάφορα αγαθά όπως η ένδυση το 67,3% έχει περιορίσει την κατανάλωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα είδη διατροφής ανέρχεται στο 57,6%. Το 54% έχει περιορίσει τη χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτου ενώ το 53,4% την κατανάλωση ρεύματος.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 47,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα συνεχίσει ως έχει, με το 23,6% να θεωρεί ότι θα κλιμακωθεί επικίνδυνα και το 23,3 να ελπίζει σε αποκλιμάκωση. 

Σχετικά με το ζήτημα της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, το 62,1% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ, και το 34% κατά, με τα μεγαλύτερα ποσοστά υποστηρικτών να βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα, 35 ετών και άνω, ενώ οι μικρότερες ηλικίες, 18-34 ετών, φαίνεται να είναι… σχεδόν διχασμένες για το μέτρο αυτό. 

Διαφοροποιήσεις σχετικά με την άποψη για την αστυνομία στα πανεπιστήμια υπάρχουν και ανάλογα με βάση την ψήφο στις προηγούμενες εκλογές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Προβληματισμός για την ακρίβεια – Τι περιόρισαν οι Έλληνες"

Θεσσαλονίκη: Οικογένεια με δύο παιδιά και μητέρα ΑμεΑ κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο λόγω πλειστηριασμού - Ξεσπά ο πατέρας

Ήταν 1992, όταν ο 54χρονος σήμερα Γιώργος Νίκογλου μαζί με την σύζυγό του, Ζωγραφιά, έμπαιναν γεμάτοι όνειρα και σχέδια για το μέλλον τους στο σπίτι τους, που βρίσκεται στην οδό Πλάτωνος στην περιοχή της Νεάπολης, στη Θεσσαλονίκη.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά και αφού κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο δύο παιδιά που σήμερα σπουδάζουν, κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα στον δρόμο καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στην τράπεζα, με αποτέλεσμα η μοναδική τους κατοικία να έχει βγει σε πλειστηριασμό.

Όπως λέει στο protothema.gr, ο Γιώργος Νίκογλου, αρκετά χρόνια τώρα η ζωή έχει δείξει το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στην οικογένειά του, καθώς η 52χρονη σύζυγός του αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και έχει 74% αναπηρία.

Η περιπέτειά τους ξεκίνησε το 1999, όταν αναγκάστηκαν να πάρουν δάνεια από δύο τράπεζες για λόγους υγείας, ωστόσο τα χρήματα δεν έφτασαν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες για θεραπεία που παρουσιάστηκαν. Μην έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάστηκαν να βάλουν υποθήκη το σπίτι τους προκειμένου να πάρουν από την τράπεζα νέο δάνειο 120.000 ευρώ το 2006, για να μπορέσουν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και τα υπόλοιπα χρήματα να τα δώσουν για τις θεραπείες της συζύγου του.

Ο κ. Γιώργος ήταν ένας περήφανος άνθρωπος που για πολλά χρόνια διατηρούσε εργαστήριο για επισκευές οπτικών ειδών στη Θεσσαλονίκη, καταφέρνοντας να φροντίζει την οικογένειά του και παράλληλα να πληρώνει στην ώρα του τις δόσεις του δανείου. Ωστόσο, η οικονομική κρίση και η αυξημένη ανάγκη για φροντίδα που είχε η σύζυγός του λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, τον ανάγκασαν να βάλει «λουκέτο» στην επιχείρησή του το 2018 και από τότε είναι στην ανεργία και προσέχει την σύζυγό του.

IMG_20220525_184426
Ο Γιώργος Νίκογλου

IMG_20220525_185220
Η σύζυγος του Γιώργου Νίκογλου


«Από το 2006 μέχρι το 2014 πλήρωνα 700 ευρώ κάθε μήνα. Ξαφνικά έπεσε το βιοτικό επίπεδο και από εκεί που είχα ένα μικρό εργαστήριο για επισκευές οπτικών ειδών αντιμετώπιζα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Πήγα στην τράπεζα για να ρωτήσω αν θα μπορούσε να γίνει διαγραφή του υπόλοιπου ποσού ή μείωση της δόσης, όμως δεν το δέχτηκαν», περιγράφει στο protothema.gr, σημειώνοντας ότι τότε απευθύνθηκε σε δικηγόρο και μέχρι σήμερα εκκρεμούν δικαστήρια.

«Όταν μάθαμε πως το σπίτι μας βγαίνει σε πλειστηριασμό προσπάθησα να το αποτρέψω και πήγα στην τράπεζα για να κάνω διακανονισμό. Όταν όμως τους είπα ότι είμαι άνεργος και ότι το εισόδημά μου είναι μόλις 313 ευρώ τον μήνα, άρχισαν να γελάνε και μου είπαν πως δεν γίνεται να κάνω καμία ρύθμιση. Τους απάντησα ότι έτσι θα μας πετάξουν στον δρόμο και θα μείνουμε άστεγοι με την άρρωστη γυναίκα μου, ωστόσο δεν δέχθηκαν να γίνει κανένας διακανονισμός» αναφέρει.

«Το σπίτι μας πλειστηριάστηκε στις 19 Μαΐου και κάποιος κύριος το "χτύπησε". Εμείς όμως είχαμε καταθέσει νωρίτερα χαρτιά για να μπούμε στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για προστασία της πρώτης κατοικίας και περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως το σπίτι μου βγήκε σε πλειστηριασμό ενώ περιμένουμε αυτήν την απόφαση», τονίζει ο κ. Γιώργος.

eggrafo-th
 

Όπως αναφέρει συγκινημένος ο 54χρονος, είναι το μόνο σπίτι που έχουν με την σύζυγό του που αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά θέματα υγείας και σε λίγο καιρό φοβούνται ότι θα μείνουν στον δρόμο. «Η γυναίκα μου νιώθει ασφάλεια μόνο σε αυτό το σπίτι και αν βγει έξω παθαίνει κρίση πανικού. Που να πάμε; Αν θα φύγουμε από το σπίτι μας είναι σίγουρο ότι την έχασα τη γυναίκα μου, θα πεθάνει, αυτό μας είπαν και οι γιατροί», λέει στη συνέχεια.

«Τόσα χρόνια έκανα τόσο κόπο για να την φροντίσω. Η τελευταία της νοσηλεία ήταν το 2019 για ενάμιση μήνα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μετά από σοβαρό επεισόδιο. Οι γιατροί κατάφεραν να την σταθεροποιήσουν και είπαμε ότι πάμε λίγο μπροστά, αλλά με αυτό που έγινε γυρίσαμε δέκα χρόνια πίσω και ξεκινήσαμε ξανά βαριές θεραπείες. Έκλεισα το κατάστημά μου το 2018 για να είμαι δίπλα της και να την φροντίζω, ωστόσο λέγαμε ότι έχουμε τουλάχιστον ένα σπίτι για να μείνουμε και ας περνούσαμε δύσκολα οικονομικά.

Τέσσερα χρόνια ζούμε χωρίς θέρμανση καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες επισκευές, ζούμε με 313 ευρώ τον μήνα από το επίδομα αναπηρίας, ο λογαριασμός ρεύματος έχει φτάσει στα 6.000 ευρώ, το νερό στα 800 ευρώ, είμαστε στο κοινωνικό τιμολόγιο και παίρνουμε τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Συκεών. Παρόλα αυτά, λέγαμε ότι έχουμε τουλάχιστον το σπίτι μας και μπορούσα να είμαι δίπλα στην σύζυγό μου. Αν το χάσουμε δεν ξέρω τι θα απογίνουμε, αναγκαστικά θα στήσουμε αντίσκηνο για να μείνουμε στον δρόμο», αναφέρει στο protothema.gr ο κ. Γιώργος.

Όπως λέει στο τέλος, αυτό που θα ήθελε να δηλώσει, για να το γνωρίζει όλος ο κόσμος, είναι πως «αν έρθουν να μας βγάλουν από το σπίτι μας, θα του βάλω φωτιά με εμάς μέσα. Είναι καλύτερο να πεθάνουμε και οι δύο παρά να βγούμε στον δρόμο».

IMG_20220525_184308

Φωτογραφία από τη διαμαρτυρία υπέρ της οικογένειας Νίκογλου

IMG_20220525_184257

Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το σπίτι της οικογένειας

Το δράμα που ζει η τετραμελής οικογένεια δεν άφησε ασυγκίνητους τους κατοίκους της γειτονιάς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι το απόγευμα της Τετάρτης διοργάνωσαν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το σπίτι της οικογένειας, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και να φωνάξουν σε όλους πως βρίσκονται στο πλευρό τους.

Άλλωστε, οι κάτοικοι της περιοχής που γνώριζαν χρόνια την δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπιζε η οικογένεια, κατάφεραν να βρουν δουλειά πριν από δύο ημέρες στον κ. Γιώργο ο οποίος εργάζεται με τετράμηνη σύμβαση σε νοσοκομείο της πόλης ως βοηθός κηπουρού. Ο ίδιος, ωστόσο, παρόλο που ευχαριστεί θερμά όσους τους βοηθούν, φοβάται ότι πρόκειται για μία προσωρινή λύση και ότι τον Αύγουστο θα συνεχίζουν να ζουν με τα ελάχιστα χρήματα της αναπηρικής σύνταξης.

Εκατοντάδες άνθρωποι, μέλη συλλογικοτήτων και οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα επί της οδού Πλάτωνος, έξω από το σπίτι της οικογένειας, προκειμένου να τους εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Οικογένεια με δύο παιδιά και μητέρα ΑμεΑ κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο λόγω πλειστηριασμού - Ξεσπά ο πατέρας"

Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Πέμπτη (25/05)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα δυτικά και τα βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και, κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταγίδες.
Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα είναι ασθενείς.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας καθώς και στις περιοχές που δεν επηρεάζονται από τις θαλάσσιες αύρες, κατά τόπους τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στα νησιά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Ασθενείς και τις απογευματινές ώρες νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 36 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου μέχρι 33 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Πέμπτη (25/05)"

Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: Έχει αντιρωσική στάση - Συγκρίνει τους ήρωες του Μεσολογγίου με τους Ναζί του Αζόφ

Σε ολομέτωπη επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών.

Η Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, το διήμερο 16-17 Μαΐου και έκανε λόγο για «ακόμη μία προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε «μια περίεργη επιλογή ιστορικών αναλογιών», συγκρίνοντας τους ήρωες της Εξόδου του Μεσολογγίου με τους Ναζί του τάγματος του Αζόφ. «(Είναι) απίστευτο, οι ήρωες που υπερασπίστηκαν το Μεσολόγγι το 1825-1826 να συγκρίνονται με Ναζί του τάγματος Αζόφ» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία πριν 200 χρόνια ισοδυναμεί με εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, που έκανε πόλεμο κατά των πολιτών του Ντονμπάς για οκτώ χρόνια» πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική εικόνα, καθώς όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν «αποκλειστεί στην Ελλάδα». Επίσης, άφησε αιχμές για τη χώρα λέγοντας ότι οι παρατηρήσεις του πρωθυπουργού είναι «επίδειξη πίστης στους κανόνες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Σε απάντηση των δηλώσεων Ζαχάροβα, διπλωματικές πηγές της Αθήνας επισημαίνουν πως οι δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ αποτελούν δυστυχώς μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, όξυνση την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμια ευθύνη.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζαχάροβα κατά Μητσοτάκη: Έχει αντιρωσική στάση - Συγκρίνει τους ήρωες του Μεσολογγίου με τους Ναζί του Αζόφ"

Αρπαγή 6χρονου στην Κηφισιά: «Η μητέρα κρατά παράνομα το παιδί στην Ελλάδα» λέει η δικηγόρος του πατέρα – Τι ψάχνουν οι αρχές

Το παιδί άρπαξε ένας άγνωστος που φορούσε κουκούλα το βράδυ της Τρίτης (25/5) ενώ ήταν με τη γιαγιά του.

«Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο πίσω από την αρπαγή του παιδιού να βρίσκεται ο πατέρας του» επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Τετάρτη (25/5) ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

«Είναι Νορβηγός και σε διάσταση με τη μητέρα του παιδιού» συμπλήρωσε.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε επίσης πως ενδεχομένως ο κουκουλοφόρος να είναι ένα τρίτο πρόσωπο που δεν γνωρίζει το παιδί και αυτό θα πρέπει να το τρομοκράτησε.

«Έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί για να εξετάσουν το ενδεχόμενο το παιδί να βγει εκτός Ελλάδας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρίκι Πέντερσεν ήρθε στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να πάρει πίσω το παιδί του. Στη Νορβηγία, η μητέρα κατηγορείται για απαγωγή και ο γιος τους αναζητείται διεθνώς:  «Ανησυχώ πολύ για αυτόν. Αν δεν τον πάρω σπίτι, δεν ξέρω τι να κάνω» ανέφερε στην συνέντευξη του ο Ρίκι Πέντερσεν ο οποίος από το 2018 που χώρισε με την Ελληνίδα σύζυγο του είχε την καθημερινή φροντίδα και ευθύνη του γιου τους.

Την ίδια περίοδο η μητέρα είχε μετακομίσει σε άλλη πόλη της Νορβηγίας το Σόρλαντετ για σπουδές. Παρ όλα αυτά όμως η μεταξύ τους διαμάχη συνεχίστηκε με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2020, η μητέρα σύμφωνα με το δημοσίευμα να μεταφέρει παράνομα το παιδί της στην Ελλάδα.

Όπως την κατηγορεί ο Ρίκι Πέντερσεν η πρώην σύζυγός του για να βγάλει τον γιο της από τη Νορβηγία, κατάφερε να κάνει τη νορβηγική αστυνομία να εκδώσει διαβατήριο στο παιδί της, χωρίς εκείνος να το γνωρίζει. Είχε πλαστογραφήσει την υπογραφή του. Έτσι το διαβατήριο αντί να σταλεί την διεύθυνση που εκείνος είχε ορίσει κατέληξε στα χέρια της.

Ο Ρίκι Πέντερσεν μετά την πράξη αυτή της απαγωγής συνέχισε να την κυνηγάει δικαστικά με αποτέλεσμα το νορβηγικό δικαστήριο να του αναθέσει την αποκλειστική γονική μέριμνα. Με την απόφαση αυτή η αστυνομία είχε ξεκινήσει να αναζητά σε διεθνές επίπεδο το παιδί.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του ο Πέντερσεν εμφανίστηκε :

-15 Απριλίου 2021: Ο Πέντερσεν εμφανίζεται στο δικαστήριο της Αθήνας και αξιώνει την επιστροφή του παιδιού τους βάσει της Σύμβασης της Χάγης. Η δίκη όμως ακυρώθηκε.
-19 Απριλίου: Επιστρέφουν στο δικαστήριο, αλλά ο δικαστής ακυρώνει την ακροαματική διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι η μητέρα είχε απαιτήσει να λάβει την κύρια φροντίδα για το παιδί και ο δικαστής πιστεύει ότι οι δύο υποθέσεις πρέπει να διεκπεραιωθούν ταυτόχρονα.
-28 Μαΐου: Επιστροφή στο δικαστήριο για επεξεργασία του αιτήματος έκδοσης στη Νορβηγία
-5 Ιουνίου: Το δικαστήριο διακόπτεται επειδή δεν επιτρέπεται να διεκπεραιώνει υποθέσεις σχετικά με τη γονική μέριμνα.
-1 Ιουλίου: Το ελληνικό δικαστήριο αναγνώρισε ότι το παιδί μεταφέρθηκε παράνομα από τη Νορβηγία, αλλά αποφάσισε ότι το αγόρι δεν πρέπει να επιστραφεί. Το δικαστήριο έκρινε ότι θα ήταν ψυχολογικά επιζήμιο για την επιστροφή του αγοριού, καθώς βρισκόταν τότε στην Ελλάδα σχεδόν ένα χρόνο. Στην απόφαση είχε ασκηθεί έφεση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρπαγή 6χρονου στην Κηφισιά: «Η μητέρα κρατά παράνομα το παιδί στην Ελλάδα» λέει η δικηγόρος του πατέρα – Τι ψάχνουν οι αρχές"

Υπουργείο Παιδείας: Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία - Εξαίρεση οι εξετάσεις

Τέλος και με τη... βούλα η χρήση μάσκας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια από την 1η Ιουνίου. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική μέσα στην αίθουσα για όλες τις εξετάσεις. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, ανακοινώνει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.

Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.

Καλή ολοκλήρωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους εξετάσεων και ευχαριστίες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξαιρετική συνεργασία.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπουργείο Παιδείας: Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία - Εξαίρεση οι εξετάσεις"

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος σε ρούβλια, λέει το υπουργείο Οικονομικών

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν στο νόμισμα των αρχικών ευρωομολόγων σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει λήξει η βασική άδεια πληρωμής (waiver) των ΗΠΑ που επιτρέπει στη Μόσχα να καταβάλλει πληρωμές για το εξωτερικό της χρέος.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η άδεια πληρωμής λήγει στις 07:01 π.μ. ώρα Ελλάδας (0401 GMT) σήμερα, εμποδίζοντας τη Ρωσία να καταβάλει πληρωμές τόκων και ληξιπρόθεσμων πληρωμών σε αμερικανούς κατόχους ομολόγων για το δημόσιο χρέος της.

«Η απόφαση… παραβιάζει πρωτίστως τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών στα ρωσικά χρεόγραφα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις δυτικές χρηματοπιστωτικές υποδομές», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία είχε επισπεύσει τις προθεσμιακές πληρωμές για δύο διεθνή ομόλογα -ένα σε ευρώ και ένα σε δολάρια- πριν από την ημερομηνία διακανονισμού της 27ης Μαΐου και καθώς η άδεια πληρωμής επρόκειτο να λήξει.

Οι καταβολές πληρωμών ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά διεθνή ομόλογα λήγουν πριν από το τέλος του έτους. Το υπουργείο επανέλαβε σήμερα ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις εξωτερικές του υποχρεώσεις, αλλά σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν στο αρχικό νόμισμα των ομολόγων αργότερα μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμού (NSD).

«Οι πληρωμές με τη χρήση ξένων χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών θα πραγματοποιούνται στους λογαριασμούς τύπου C των εν λόγω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών… με δυνατότητα αποκατάστασης της πρόσβασης σε αυτά τα κεφάλαια για τους επενδυτές που υπέβαλαν γραπτά αποδεδειγμένα δικαιώματα για τέτοιου είδους πληρωμές στο μέλλον», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Η Μόσχα έχει απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές που προέρχονται από χώρες που έχουν υποστηρίξει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει εναντίον της, να πωλούν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν εντός της Ρωσίας και να λαμβάνουν πληρωμές για εγχώρια ομόλογα σε ρούβλια, έως ότου αρθούν οι κυρώσεις.

Οι πληρωμές των κουπονιών των κρατικών χρεογράφων καταβάλλονται στους λογαριασμούς τύπου C στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού (NSD) και παραμένουν εκεί έως ότου οι κυρώσεις της Δύσης και τα αντίμετρα της Μόσχας αρθούν. Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τίποτα το κοινό με την χρεοκοπία του 1998 όταν η Ρωσία δεν διέθετε κεφάλαια για να πληρώσει το χρέος της. Σήμερα υπάρχουν μετρητά και η βούληση να πληρώσει» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος σε ρούβλια, λέει το υπουργείο Οικονομικών"

Συρία - Προειδοποίηση σε Άγκυρα: «Έγκλημα πολέμου» οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική εισβολή

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε σήμερα ότι θα θεωρήσει οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική εισβολή στη συριακή επικράτεια ως «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε τη Δευτέρα πως ο τουρκικός στρατός θα εξαπολύσει σύντομα νέα επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με σκοπό να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» μήκους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων για να καταπολεμήσει τρομοκρατικές απειλές όπως τις χαρακτήρισε, σε μια πιθανή αναφορά σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016, με στόχο κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Η Δαμασκός θεωρεί πως οι εισβολές συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Σήμερα το συριακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιγράφοντας ως παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Ισοδυναμούν με ό,τι μπορεί να περιγραφεί ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε μια ακόμη προειδοποίηση ενάντια στην Τουρκία, χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε βαθιά ανησυχία εναντίον της έναρξης νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτικών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συρία - Προειδοποίηση σε Άγκυρα: «Έγκλημα πολέμου» οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική εισβολή"

Γιάννης Οικονόμου – Predator: Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως διαστρεβλώνει το περιπεπλεγμένο δημοσίευμα

«Επαναλαμβάνουμε, σε απάντηση της μυθολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ισχύει απολύτως η διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το λογισμικό παρακολούθησης Predator», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως διαστρεβλώνει ένα ούτως ή άλλως περιπεπλεγμένο δημοσίευμα στο οποίο διατυπώνονται ισχυρισμοί για μια εξ αντανακλάσεως σύνδεση εταιρειών ανάμεσα στις οποίες είναι και εταιρείες – προμηθευτής νόμιμου υλικού του δημοσίου. Προμηθευτής που επανειλημμένα χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, χωρίς φυσικά να έχει γνωστοποιήσει δημοσίως το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπέγραψε μαζί τους», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζει ότι «προσαρμογές αυτού του περιεχομένου αφορούν και οι μετέπειτα συμβάσεις. Για τους ίδιους λόγους που δεν δημοσιοποιήθηκαν τότε, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν και σήμερα».

Και καταλήγει: «Αλλά από ένα κόμμα που το ψέμα και η υποκρισία είναι η δεύτερη φύση του τίποτα πια δεν μας εκπλήσσει. Το σκοτάδι που προσπαθεί να δημιουργήσει τις τελευταίες μέρες με μυθεύματα και fake news και κατασκοπευτικά σενάρια, για να αμαυρώσει το τεράστιο έργο και τις διεθνείς επιτυχίες της κυβέρνησης, γίνεται μπούμεραγκ για τον ίδιο».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάννης Οικονόμου – Predator: Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως διαστρεβλώνει το περιπεπλεγμένο δημοσίευμα"

4.141 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 17+1 ακόμη θάνατοι, 140 διασωληνωμένοι

Σε πτωτική πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται ο αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοιό. 

4.141 νέες μολύνσεις και 17+1 θάνατοι ασθενών με CoViD, καταγράφηκαν σήμερα Τετάρτη από τους υπεύθυνους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 4.141    5.588  
Κρούσματα σε παιδιά 1.032 1.400
Σύνολο κρουσμάτων 3.431.998  3.427.857   
Επαναλοιμώξεις 24ωρου  493  606 
Νέοι θάνατοι 17+1  11+3
Σύνολο θανάτων  29.743     29.725     
Διασωληνωμένοι 140  149 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  64 71  
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 0 5
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  97   67
Σύνολο τεστ PCR 11.277.193  11.265.241 
Σύνολο rapid tests  70.868.292  70.766.629 
Τεστ ημέρας 113.615  147.951   
Θετικότητα τεστ 3,64%   3,77% 

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 2.251 στην Αττική (3.382 χθες).
  • 292 στη Θεσσαλονίκη (411 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 316 από την Ανατολική Αττική (421 χθες).
  • 427 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (569 χθες).
  • 101 από τη Δυτική Αττική (160 χθες).
  • 348 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (484 χθες).
  • 672 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (871 χθες).
  • 333 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (433 χθες).
  • 335 από τον Πειραιά (415 χθες).
  • 19 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (29 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 62 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 61 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 39 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 13 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 23 στην ΠΕ Άρτας.
  • 105 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 47 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 3 στην ΠΕ Γρεβενών
  • 29 στην ΠΕ Δράμας.
  • 29 στην ΠΕ Έβρου.
  • 59 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 8 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 33 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 20 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 83 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 22 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 39 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 1 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 47 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 44 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 10 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 13 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 2 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 3 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 31 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 16 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 2 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 13 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 47 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 11 στην ΠΕ Κω.
  • 20 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 104 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 27 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 27 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 5 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 15 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 40 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 56 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 11 στην ΠΕ Μήλου.
  • 9 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 19 στην ΠΕ Νάξου.
  • 10 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 9 στην ΠΕ Πάρου.
  • 21 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 33 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 18 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 26 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 13 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 105 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 13 στην ΠΕ Σάμου.
  • 24 στην ΠΕ Σερρών.
  • 3 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 10 στην ΠΕ Σύρου.
  • 2 στην ΠΕ Τήνου.
  • 16 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 32 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 4 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 8 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 22 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 67 στην ΠΕ Χανίων.
  • 19 στην ΠΕ Χίου.

142 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (177 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "4.141 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 17+1 ακόμη θάνατοι, 140 διασωληνωμένοι"

H ΙΚΕΑ ανακαλεί συσκευασίες με μαρμελάδα φράουλας

H ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως προχωρεί σε προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων συσκευασιών του προϊόντος ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ SYLT JORDGUBB 400 g λόγω πιθανής ύπαρξης κομματιών πλαστικού μέσα στο προϊόν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «υπέπεσε στην αντίληψή μας πως ενδέχεται κομμάτια πλαστικού να έχουν προσμειχθεί στο προϊόν ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ SYLT JORDGUBB 400g. Κατά συνέπεια, τα προϊόντα με ημερομηνία λήξης 2023-03-01, ανακαλούνται.

Στην ΙΚΕΑ έχουμε ως βασική μας προτεραιότητα την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων που προσφέρουμε. Προσφέρουμε προϊόντα που παράγονται με υπεύθυνο τρόπο και χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να τα εμπιστεύονται.

Καλούμε τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ SYLT JORDGUBB 400 g με ημερομηνία λήξης 2023-03-01, να επικοινωνήσουν με την ΙΚΕΑ για πλήρη επιστροφή χρημάτων. Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να επιστραφεί σε οποιοδήποτε κατάστημα ΙΚΕΑ χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της απόδειξης αγοράς.

Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "H ΙΚΕΑ ανακαλεί συσκευασίες με μαρμελάδα φράουλας"

Ευλογιά των πιθήκων – Mόσιαλος: Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα και εμβόλια

Λιγότερα από 200 είναι τα κρούσματα της ευλογιάς σε όλο τον κόσμο, παρόλα αυτά πολλοί ανησυχούν για την ύπαρξη και την διαθεσιμότητα φαρμάκων και εμβολίων γι’ αυτή τη νόσο. Όμως υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα και εμβόλια, αναφέρει καθησυχαστικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου.  

Τονίζει ότι «στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κρούσμα. Ας θυμόμαστε πως δεν βοηθά ούτε ο στιγματισμός, ούτε ο πανικός, ούτε η τρομολαγνεία. Ας μείνουμε ενημερωμένοι και ας προσέχουμε».  

Υπογραμμίζει πως υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές, όπως το αντιιικό tecovirimat (που είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς σε ενήλικες και παιδιά) και τα brincidofovir και cidofovir (που θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικά καθότι έχουν αποδεδειγμένη δράση έναντι των ιών ευλογιάς σε εργαστηριακές μελέτες και σε μελέτες σε ζώα).   

Στις ΗΠΑ, 2 εκατομμύρια δόσεις tecovirimat αποθηκεύονται (στο στρατηγικό Εθνικό Απόθεμα των ΗΠΑ), για την περίπτωση που συμβεί βιοτρομοκρατική επίθεση που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες που σχετίζονται με ιό της ορθοποξιάς. Επίσης ο Καναδάς έχει εξασφαλίσει δόσεις και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσεγγίσει την εταιρεία που το παράγει.  

Υπάρχει επίσης, προσθέτει, και η δυνατότητα ενδοφλέβιας χρήσης ανοσοσφαιρινής της δαμαλίτιδας (VIG), δηλαδή αντισώματα που ανέπτυξαν άτομα ως απόκριση στο εμβόλιο της ευλογιάς απομονώνονται από το αίμα αυτών και δίνονται σε ασθενείς αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα εμβόλια

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, υπογραμμίζει ότι υπάρχει εμβόλιο για προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων σε ενήλικες, του οποίου η αποτελεσματικότητα εκτιμάται στο 85%. Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα ένα εκτεθειμένο άτομο κάνει το εμβόλιο, τόσο καλύτερα. Αμερικανικοί και βρετανικοί υγειονομικοί φορείς (CDC και UKHSA) συνιστούν να χορηγείται το εμβόλιο εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Εάν χορηγηθεί μεταξύ 4-14 ημερών μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μειώνει τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο.  

Επίσης το εμβόλιο (MVA-BN) εγκρίθηκε για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013 με το όνομα Imvanex, για ενεργό ανοσοποίηση κατά της ευλογιάς στους ενήλικες. Διατίθεται στις ΗΠΑ ως JYNNEOS και έλαβε από τον Σεπτέμβριο του 2019 έγκριση από τον FDA και για την πρόληψη και της ευλογιάς των πιθήκων. To εμβόλιο όμως αυτό θα είναι διαθέσιμο το 2023 και ήδη η Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority) των ΗΠΑ έχει εξασφαλίσει 13 εκατομμύρια δόσεις. Κάτι αντίστοιχο, όπως αναφέρει, θα πρέπει να κάνει άμεσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Ανταπόκρισης σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης για την Υγεία.    

Ο κ. Μόσιαλος καταλήγει πως, όπως και με τον κορονοϊό, παραμένει εντυπωσιακός ο ρυθμός της επικαιροποίησης των διαθέσιμων δεδομένων από τις χώρες που έχουν καταγραφεί κρούσματα. Για παράδειγμα, ήδη κάποιες χώρες έχουν αναλύσει το γονιδιακό υλικό από δείγματα ασθενών και έχουν καταθέσει τα αποτελέσματα σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων συνεισφέροντας έτσι στην προσπάθεια να βρεθεί η αλυσίδα της μετάδοσης. 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευλογιά των πιθήκων – Mόσιαλος: Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα και εμβόλια"

Ανακαλεί αντηλιακό για παιδιά ο ΕΟΦ

Την ανάκληση της παρτίδας Τ01, με ημ/νία λήξης 03/2025, του καλλυντικού προϊόντος Babe Super Fluid Mattifying Sunscreen SPF50 Oil-Free 50 ml, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο Οργανισμός προχώρησε στην ανάκληση κατόπιν ορισμένων αναφορών καταναλωτών για εμφάνιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών (ερυθρότητα δέρματος & αίσθημα καύσου που αποχωρούν μετά από λίγο), χωρίς επίδραση στην ασφάλεια και την υγεία τους ή στη δραστικότητα και την ποιότητα του προϊόντος.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της παραγωγού εταιρείας Laboratorios Babé. Η εταιρεία INNOVIS PHARMA ΑΕΒΕ, ως διανομέας, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του συγκεκριμένου καλλυντικού προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, καταλήγει ο ΕΟΦ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακαλεί αντηλιακό για παιδιά ο ΕΟΦ"

ΕΟΔΥ για τη νόσο Hansen (λέπρα): Μόνο ένα κρούσμα στη χώρα – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σε επίσημη ενημέρωση σε σχέση με το κρούσμα της νόσου Hansen ή αλλιώς λέπρα προχώρησε ο ΕΟΔΥ διευκρινίζοντας ότι το περιστατικό στη χώρα μας είναι μόνο ένα – όπως είχε μεταδόσει από νωρίς και η ΕΡΤ–  και πως παρά “την κακή της φήμη πρόκειται για μια ιάσιμη νόσο, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ειδικά στην έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Για τον λόγο αυτό καθίσταται πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η έναρξη αγωγής”.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

“Η νόσος του Hansen ή αλλιώς λέπρα, είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο βακτηρίδιο Mycobacterium Leprae. Πρόκειται για μια βραδέως εξελισσόμενη νόσο η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στους οφθαλμούς και στο νευρικό ιστό.

Παρά την κακή της φήμη πρόκειται για μια ιάσιμη νόσο, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ειδικά στην έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Για τον λόγο αυτό καθίσταται πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η έναρξη αγωγής.

Η νόσος δεν είναι πολύ μεταδοτική και ασθενείς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αγωγή είναι σε θέση να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα νοσηλεύεται μια ασθενής 65 ετών με την νόσο αυτή, σε καλή κατάσταση και διεξάγεται ενεργητική επιτήρηση των επαφών της για εμφάνιση συμπτωμάτων.

Στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί παρόμοια περιστατικά στη χώρα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ για τη νόσο Hansen (λέπρα): Μόνο ένα κρούσμα στη χώρα – Συμπτώματα και αντιμετώπιση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news