facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

«Ναι» του ΚΑΣ σε νέο ανελκυστήρα και βελτίωση του φωτισμού της Ακρόπολης

Νέο ανελκυστήρα για τα ΑμεΑ και βελτιωμένο φωτισμό θα αποκτήσει σύντομα η Ακρόπολη, μετά τις ομόφωνες γνωμοδοτήσεις των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Πρόκειται για γνωμοδοτήσεις που αφορούν, αφενός στις γενικές αρχές για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του φωτισμού ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης και αφετέρου στις προδιαγραφές για την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα στην Ακρόπολη. Τα μέλη του ΚΑΣ είπαν ομόφωνα «ναι» στην αλλαγή του υφιστάμενου «γερασμένου» αναβατορίου - που έχει πολλά προβλήματα λειτουργίας, κυρίως το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού - καθώς και στη βελτίωση του φωτισμού του Βράχου και των μνημείων της Ακρόπολης ώστε να επανέλθει στο επίπεδο της μελέτης του Πιέρ Μπιντό, ο οποίος το 2004 είχε αναλάβει τον φωτισμό του αρχαιολογικού χώρου.

Ειδικότερα, ως προς το θέμα του φωτισμού, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνεδρίαση συζητήθηκε η τεχνική έκθεση που εκπόνησε ο Κώστας Κάπος, μηχανολόγος, ενεργειακός μηχανικός (συνεργάτης του Πιερ Μπιντό το 2004 για τον νυχτερινό φωτισμό της Ακρόπολης) σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και τη διεύθυνση αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Οι γενικές αρχές για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού των μνημείων και του βράχου της Ακρόπολης, που κατατέθηκαν σήμερα στο συμβούλιο, πήραν μορφή μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και με τις συναρμόδιες διευθύνσεις και υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση.

Τα προβλήματα που έρχεται να αντιμετωπίσει η τεχνική έκθεση, αλλά και οι μελέτες που θα ακολουθήσουν, είναι αρκετά, όπως η σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων με ακατάλληλους. Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, περίπου 60% έχουν καεί και αντικατασταθεί χωρίς να ακολουθούνται οι προδιαγραφές της αρχικής μελέτης, ενώ υπάρχει έλλειψη εκσυγχρονισμού τους. Για παράδειγμα, στο Ερέχθειο, οι Κόρες είναι υπερφωτισμένες, ενώ στο εσωτερικό δεν υπάρχει φωτισμός λόγω εργασιών. 'Άλλο πρόβλημα είναι οι προβολείς, με τους περισσότερους να έχουν μετακινηθεί και να έχουν χάσει τη σωστή τους στόχευση στα μνημεία, ενώ ο φωτισμός του Ναού της Αθηνάς Νίκης έχει γίνει με ακατάλληλους προβολείς, καθώς το μνημείο την εποχή που υλοποιήθηκε η μελέτη το 2004 ήταν αποσυναρμολογημένο. Επίσης, ένας αριθμός φίλτρων διάχυσης έχουν φθαρεί ή αφαιρεθεί, ενώ από τους περιμετρικούς προβολείς του Βράχου λειτουργεί μόνο το 30% (κυρίως επειδή έχουν καεί οι μετασχηματιστές).

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές της έκθεσης, η οποία έγινε δεκτή ομόφωνα από το ΚΑΣ με κάποιες μικρές επισημάνσεις, θα πρέπει να αντικατασταθούν οι παλιοί λαμπτήρες, καθώς και οι προβολείς, με σύγχρονους τεχνολογίας LED, ώστε και η απόδοσή και η διάρκεια ζωής τους να είναι μεγαλύτερη και η συντήρησή τους πιο εύκολη, αλλά και να εξοικονομείται ενέργεια. Επίσης, να υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της έντασης. Πιο συγκεκριμένα, για τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, ο φωτισμός θα πρέπει να είναι πιο διαχεόμενος και μικρότερης έντασης, ώστε να φαίνονται καλύτερα το Ερέχθειο και ο Παρθενώνας και να μην επιβάλλεται η εικόνα του Ιερού Βράχου πάνω στα μνημεία.

Για τον Παρθενώνα, η πρόταση είναι ο φωτισμός να είναι με μικρότερη ένταση στο εσωτερικό και να επιλεγεί άλλο χρώμα (θερμό λευκό, αντί για το κίτρινο που υπάρχει σήμερα), ώστε Να αναδεικνύονται πιο αποτελεσματικά τα αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου. Για το Ερέχθειο θα συμβεί λίγο πολύ τα ίδιο: Χρήση λιγότερης έντασης φωτισμού στο εσωτερικό και πίσω από τις Κόρες, ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα οι κιονοστοιχίες και ο γλυπτός διάκοσμος. Για τον Ναό τηςΑθηνάς Νίκης, θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη για τον φωτισμό του μνημείου, ενώ προτάθηκε τα μνημεία της δυτικής κλιτύος (Ηρώδειο, Διονυσιακό Θέατρο, χορηγικό μνημείο Θρασύλλου και Στοά Ευμένους) να ενταχθούν κι αυτά στο πρόγραμμα και στις μελέτες που θα ακολουθήσουν.

Στη συνεδρίαση υπήρξαν και μέλη που αναφέρθηκαν στο κατά πόσο είναι απαραίτητος ο φωτισμός των μνημείων, καθώς και στη δυνατότητα να υπάρξουν βραδιές χωρίς φωτισμό (π.χ. σε πανσελήνους ή και σε ασέληνες νύχτες), ώστε οι άνθρωποι να παίρνουν μια αμυδρή γεύση από τη γοητεία της αρχαιότητας. Ωστόσο, όπως σημείωσε και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ, Γεώργιος Διδασκάλου, «πρόκειται για αρχές γενικής κατεύθυνσης, το θέμα αυτό μπορεί να ωριμάσει και να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση». Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, θα υπάρξει αρκετή δουλειά, με αυτοψίες και παρακολούθηση από πλευράς μελών του ΚΑΣ ως προς την οριστική μελέτη και το τελικό αποτέλεσμα που θα διαμορφωθεί.

Τέλος, ως προς το θέμα του νέου ανελκυστήρα, συζητήθηκαν, τόσο τα βασικά προβλήματα που παρουσιάζει η υφιστάμενη εγκατάσταση, η οποία είχε εξαρχής προσωρινό χαρακτήρα (ανεπαρκείς διαστάσεις για τη μεταφορά φορείου, εργοταξιακός χαρακτήρας, κραδασμοί και θόρυβος κατά τη λειτουργία, μεγάλος χρόνος ανόδου, συχνές βλάβες κ.ά.), όσο και η νέα λύση: Ένα σύγχρονο αναβατόριο, πιο λειτουργικό, με δυο εισόδους, ώστε αυτοί που ανεβαίνουν να μην παρεμποδίζονται από αυτούς που κατεβαίνουν, μια διαδρομή που θα πηγαίνει κατευθείαν στην Ακρόπολη (σήμερα υπάρχουν δύο συστήματα μεταφοράς, το αναβατόριο και η μεταφορική πλατφόρμα κλίμακας), σύστημα εξαερισμού, αυτόματος φωτισμός, κρύσταλλα μόνο σε πλευρές θέασης κλπ.. Ο σταθμός βάσης του νέου ανελκυστήρα θα βρίσκεται στην περιοχή του Περιπάτου, δίπλα σχεδόν από τη θέση από όπου ξεκινά σήμερα η μεταφορική πλατφόρμα κλίμακας του υφιστάμενου αναβατορίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» του ΚΑΣ σε νέο ανελκυστήρα και βελτίωση του φωτισμού της Ακρόπολης"

«Βόμβα» από το Πρωτοδικείο Αθηνών: Δικαίωσε την ELFE στη διαμάχη με τη ΔΕΠΑ

Ανατροπή στην πολύκροτη υπόθεση της δικαστικής διαμάχης της ΔΕΠΑ με την ELFE καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με την υπ αριθμ 3038/2019 απόφαση του, δικαίωσε την εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Μάλιστα το Πρωτοδικείο με την απόφαση του ορίζει ότι η ΔΕΠΑ οφείλει στην ELFE το ποσό των 60.991.768,46 εκ ευρώ, καθώς ο τρόπος τιμολόγησης της ELFE από τη ΔΕΠΑ δυνάμει της ρήτρας πετρελαίου είναι άκυρος και κατά τούτο παράνομος.

Ειδικότερα, η αξίωση της ELFE σε βάρος της ΔΕΠΑ κρίθηκε ως μη παραγεγραμμένη απορριπτομένου του ισχυρισμού της ΔΕΠΑ για παραγεγραμμένη αξίωση , με αποτέλεσμα η ELFE να δικαιούται να αξιώσει αποζημίωση με βάση την απόφαση που εκδόθηκε και για χρονικά διαστήματα προγενέστερα και μεταγενέστερα του επίδικου χρονικού διαστήματος. Η απόφαση υπέρ της ELFE δεν περιορίζεται στα 60 εκ ευρώ που της οφείλει πλέον η ΔΕΠΑ αλλά σε αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα να αξιώσει πολλά περαιτέρω εκατομμύρια για χρονικά διαστήματα παρελθοντικά και μελλοντικά.

Ένα άμεσο όφελος που εκβάλει άμεσα από το διατακτικό της απόφασης είναι πως καταρρέει η μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ περί δήθεν εξαπάτησής της από την “εγκληματική οργάνωση” της ELFE για ένα χρέος ουσιαστικά ανύπαρκτο.

Αντίθετα αποκτά πρόδηλη βασιμότητα η νεότερη χρονικά μηνυτήρια αναφορά της ELFE για τοκογλυφικές χρεώσεις σε βάρος της αλλά και για απόπειρα απάτης επι δικαστηρίω σε βάρος της από τη ΔΕΠΑ. Τα κονδύλια που η ΔΕΠΑ ισχυρίζονταν ενώπιον του δικαστηρίου ότι της όφειλε η ELFE και συμπεριλαμβάνονται στα 56 περίπου εκ ευρώ που της αναγνωρίζει η απόφαση να έχουν ήδη εξοφληθεί σε χρόνο προγενέστερο της κατάθεσης της αγωγής και η ΔΕΠΑ αυτό το γνώριζε.

Το προσεχές διάστημα οι κινήσεις της νομικής ομάδας της ELFE θα είναι κρίσιμες για την συνέχιση της αντιδικίας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» από το Πρωτοδικείο Αθηνών: Δικαίωσε την ELFE στη διαμάχη με τη ΔΕΠΑ"

Επίθεση Τσαβούσογλου σε Μακρόν: Είναι κόκορας με πόδια γεμάτα λάσπη!

Επίθεση στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου απαντώντας στις δηλώσεις Μακρόν πως η Ευρώπη δεν πρέπει να ενδώσει στις πιέσεις της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση παρομοιάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο με… κόκορα που «λαλεί ενώ τα πόδια του είναι καλυμμένα με λάσπη».

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου είπε μεταξύ άλλων πως ο Μακρόν «ξεπέρασε τα όριά του, δυσφημώντας την Τουρκία για την ελευθερία της έκφρασης» και αναρωτήθηκε “πόσους μετανάστες έχει δεχθεί στη χώρα του; Αντίθετα, φιλοξένησε τρομοκράτες του YPG / PKK στο Μέγαρο των Ηλυσίων».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Τσαβούσογλου σε Μακρόν: Είναι κόκορας με πόδια γεμάτα λάσπη!"

Μακρόν για προσφυγικό: Η Ελλάδα έχει δίκιο και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται

Σοβαρή έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διαχείριση του προσφυγικού, δαπίστωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε «χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική που εστιάζει στις ανάγκες και τα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό».

Και επισημαίνοντας ότι η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου, είπε ότι Γαλλία δεσμεύεται στην αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, και στην αύξηση του προσωπικού. «Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων», τόνισε.

Η βουλευτής της ΝΔ, η οποία απηύθυνε την ερώτηση στον Γάλλο Πρόεδρο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε στις «ανησυχητικές διαστάσεις» που λαμβάνει η μεταναστευτική κρίση τους τελευταίους μήνες.

Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να σταματήσει, «αν όχι κάλλιστα διευκολύνει», τις μεταναστευτικές ροές, επιδιώκοντας να πιέσει την Ευρώπη για λόγους οικονομικούς, αλλά και να αποδεχθεί την τουρκική πολιτική στην Συρία, καθώς και για να μην αντιδράσει στις κατάφορες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Και ρώτησε τον Εμ. Μακρόν ποια θα είναι η πολιτική της Γαλλίας στο θέμα αυτό της μεταναστευτικής κρίσης, «για το οποίο όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι ο διαμερισμός του βάρους είναι απαραίτητος για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».

Ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησε ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε μια αύξηση στην μετανάστευση και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Επίσης συμφώνησε ότι η «Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα αυτό για να πιέσει», σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να υποκύψουμε στην πίεση αυτή».

Επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διαμερισμός του βάρους, «συνιστά βασικό μεταρρυθμιστικό άξονα της μεταναστευτικής μας πολιτικής», προσέθεσε εκτιμώντας ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα μας βοηθήσει να επισπεύσουμε την διαδικασία αυτή».

Αναφερόμενος στην επίδραση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, είπε πως το 2015, όταν οι μεταναστευτικές ροές ήταν στο αποκορύφωμα τους «υπήρχε σοβαρή έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Και τονίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ακόμα το κομμάτι που λείπει», είπε ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή πολιτική που εστιάζει στις ανάγκες και τα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό και μια αποτελεσματική συνοριακή ευρωπαϊκή πολιτική που θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε τα σύνορά μας.

«Η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου. Η Γαλλία δεσμεύεται στην αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, και στην αύξηση του προσωπικού. Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων», τόνισε.

Προσέθεσε πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους με τα άτομα που έρχονται στην Ευρώπη και όχι μόνο οι χώρες υποδοχής, «αλλιώς θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση που οι εισροές θα είναι απαράδεκτα υψηλές για τις χώρες υποδοχής αλλά και η κατάσταση απάνθρωποι για όλους αυτούς τους πρόσφυγες».

Σημείωσε ακόμη πως το κόστος αφομοίωσης τους πρέπει επίσης να διαμοιρασθεί από όλη την Ευρώπη καθώς και ότι «πρέπει να βελτιώσουμε τις διαδικασίες στην ζώνη Σενγκεν, και ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες» και κατέληξε:

«Συνεπώς, δεν πρέπει μόνο να μειώσουμε το βάρος για τις χώρες υποδοχής, αλλά και να μειώσουμε αυτές τις δύσκολα διαχειρίσιμες ροές. Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα οδηγεί τους μετανάστες πίσω στις χώρες τους. Πρέπει λοιπόν να βρούμε πράγματι ένα καλύτερο τρόπο να διαμοιραζόμαστε και να σηκώνουμε το βάρος αυτό».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν για προσφυγικό: Η Ελλάδα έχει δίκιο και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται"

Αρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου και του Κ. Κυρανάκη θα εισηγηθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας στην Ολομέλεια

Ομόφωνα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, για την υπόθεση Novartis.

Η ΝΔ διευκρίνισε ότι δίνει τη θετική ψήφος της γιατί το ζήτησε ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος, ενώ με το ίδιο σκεπτικό υπερψήφισε την άρση και το ΚΙΝΑΛ.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας γνωμοδότησε, επίσης, υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, με ψήφους 7 έναντι 4 κατά, ο οποίος είχε μηνυθεί από τη ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Συμφωνιών Ελσίνκι» για ρατσιστικό σχόλιο.

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος είχε ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας να άρουν την ασυλία του προκειμένου, όπως υποστήριξε, να αποκαλυφθούν οι σκευωροί και μη μείνει καμία σκιά για την αθωότητά του.

«Ζητώ την άρση της ασυλίας μου, όπως ακριβώς είχα κάνει και τον περασμένο Απρίλιο στην Ολομέλεια της Βουλής, γιατί δεν ανέχομαι μύγα στο σπαθί μου και θα συντρίψω το "ρασπουτινικό" παραδικαστικό κύκλωμα με τα μέσα που διαθέτει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα», τόνισε χαρακτηριστικά στα μέλη της Επιτροπής ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Έχω ήδη μηνύσει τους επίορκους εισαγγελείς και τον ηθικό αυτουργό, το γνωστό μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης. Θέλω να σημειώσετε πως όταν κατέθεσα τις εξηγήσεις μου δεν πρόβαλα ένσταση αναρμοδιότητας, όπου το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα ακολουθούσε τη σταθερή νομολογία των δικαστηρίων και θα την έκανε αποδεκτή, αλλά λειτούργησα όπως όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες. Δηλαδή, δεν αξιοποίησα ούτε τη βουλευτική μου ασυλία ούτε την υπουργική μου ιδιότητα. Σας ζητώ, λοιπόν, παρά τις αντίθετες συνταγματικές διατάξεις, να εισηγηθείτε στην Ολομέλεια της Βουλής την άρση της ασυλίας μου».

«Επειδή βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν διάφορα χυδαία υπονοούμενα, ζητώ να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες αμέσως», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου και του Κ. Κυρανάκη θα εισηγηθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας στην Ολομέλεια"

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τους ομογενείς μας σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία

Έτοιμος να προστατέψει τα δικαιώματα των ομογενών της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία εμφανίστηκε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ανέφερε: «είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Βλέπουμε με την ίδια αντίληψη και τις περιοχές στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Επιπλέον, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Αν. Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως «κάθε σπιθαμή της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας μας ενδιαφέρει άμεσα».

«Από την Ευρώπη μέχρι τον Καύκασο, από την κεντρική Ασία μέχρι την νότια Ασία, παντού, δείχνουμε την παρουσία μας με αυτή την αντίληψη», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «καμιά δραστηριότητα εκτός των συνόρων μας δεν έχει σκοπό την κατοχή, την παραβίαση, την εκμετάλλευση».

«Εμείς το βλέπουμε με την αντίληψη του να κρατήσουμε ζωντανό το περιβάλλον μας και να κερδίσουμε μαζί. Όποιο τίμημα και να πληρώσουμε δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την ανθρωπιστική μας στάση», συμπλήρωσε.

ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τους ομογενείς μας σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία"

Ξεπέρασαν τις 5.000 οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο

Έξη σκάφη με 243 αιτούντες άσυλο άνδρες, γυναίκες και κυρίως μικρά παιδιά, έφτασαν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια, σήμερα από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι. Οι βάρκες έφθασαν ακόμα και στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στη βόρεια Λέσβο στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Ο συνολικός πληθυσμός αιτούντων άσυλο στην περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης φτάνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στους 15.000, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης κατά τις οποίες περίπου 2.000 άτομα μετακινήθηκαν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας τις τελευταίες 20 μέρες. Ο πληθυσμός του καταυλισμού της Μόριας φτάνει τις 13.000 περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο όλο το Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασαν τις 5.000 οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο"

Αναβρασμός στη Μόρια: Πάνω από 1000 Αφγανοί διαδήλωσαν για τη μετακίνησή τους στην Αθήνα - «Ελευθερία» φώναζαν

Καζάνι που βράζει εξακολουθεί να θυμίζει η πολύπαθη Μόρια με τις υφιστάμενες συνθήκες ασφυξίας να εξοργίζουν Αφγανούς οι οποίοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία, φωνάζοντας «azanti» που στη γλώσσα τους σημαίνει «ελευθερία».

Περισσότεροι από 1000 Αφγανοί αιτούντες άσυλο, διαδήλωναν επί ώρες, αποκλείοντας την παράκαμψη της Μόριας, δρόμο που συνδέει τον ανατολικό οδικό άξονα του νησιού με την κεντρική Λέσβο. 

Κρατώντας ένα ομοίωμα νεκρού άταφου ανθρώπου, διαδήλωσαν ζητώντας ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους Άραβες ή τους Αφρικανούς, άμεση μετακίνησή τους στην Αθήνα και δικαιοσύνη σχετικά με τα θύματα της πυρκαγιάς την περασμένη Κυριακή.

Δυνάμεις της αστυνομίας δημιούργησαν με κλούβα της Αστυνομίας και ισχυρές δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης, φραγμό περί τα 500 μέτρα από τον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος των Αφγανών στην πόλη της Μυτιλήνης.

Αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου: Σύντομα ο μεγαλύτερος αριθμός των διαμένοντων θα μεταφερθεί αλλού

Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, του γενικού αστυνομικού διευθυντή βορείου Αιγαίου, ταξίαρχου Λευτέρη Ντουρουντού, που καθησύχασε τους διαδηλωτές ζητώντας τους να κάνουν υπομονή, δεσμευόμενος ότι αρκετά άτομα θα αναχωρήσουν για την ενδοχώρα τις επόμενες ημέρες.

«Έχω να σας πω συγκεκριμένα πράγματα, που θα υλοποιηθούν σχεδόν άμεσα» είπε ο ταξίαρχος. Και συνέχισε: «Αυτά που θα σας πω είναι οι αποφάσεις που έλαβε χτες η κυβέρνηση της χώρας που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για σας. Θα σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου. Όλοι ξέρουμε ότι οι συνθήκες μέσα στη Μόρια είναι δύσκολες. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας που σας φιλοξενεί, μέσα σε ένα μήνα περίπου από τώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός των διαμενόντων στο κέντρο υποδοχής της Μόριας να μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας». 

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο που διαπραγματεύτηκε το άνοιγμα του δρόμου από τους Αφγανούς διαδηλωτές, «η Ελλάδα, είναι η χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η φιλοξενία. Με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η όλη διαδικασία θα περαιώνεται με βάση αυτά που γνωρίζω, το λιγότερο σε τρεις μήνες». 

Και κατέληξε ο κ. Ντουρουντούς, πείθοντας αργά το μεσημέρι τους Αφγανούς να αποχωρήσουν, λέγοντας πως για τους «ασυνόδευτους ανήλικους, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα άμεσα η μετακίνησή τους σε δομές φιλοξενίας».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβρασμός στη Μόρια: Πάνω από 1000 Αφγανοί διαδήλωσαν για τη μετακίνησή τους στην Αθήνα - «Ελευθερία» φώναζαν"

Παράνομη η απεργία στα πλοία - Σωματεία: «κανονικά η κινητοποίηση»

Παράνομη κρίθηκε από το πρωτοδικείο Πειραιά, μετά από προσφυγή των ακτοοπλόων, η 24ωρη απεργία που κήρυξαν για αύριο τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Πρόκειται για τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) που ζητούν την απόσυρση ρυθμίσεων από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στις οποίες, όπως αναφέρεται, «επιχειρείται η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ΣΣΕ και ο έλεγχος των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία».

Πάντως και τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι η απεργία θα γίνει κανονικά και καλούν σε περιφρούρησή της.

Υπενθυμίζεται, πως η απεργία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ναυτεργατικών σωματείων, θα ξεκινήσει από τις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου, έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, στα πλοία των λιμανιών του Πειραιά, της Ραφήνας, του Λαυρίου.

Στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά, συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομη η απεργία στα πλοία - Σωματεία: «κανονικά η κινητοποίηση»"

Ιωάννινα: Δακρυγόνα και πετροπόλεμος στον καταυλισμό του Κατσικά - Αντιδράσεις μεταναστών για τις αφίξεις από τη Μόρια

Σε εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της Μόριας, του καταυλισμού - «κολαστηρίου», με 82 πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται από τη Λέσβο στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων. Οι αντιδράσεις των μεταναστών του κέντρου στα Ιωάννινα δεν άργησαν να εκδηλωθούν, καθώς προχώρησαν σε αποκλεισμό και στη συνέχεια πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς. 




Προτού μεταφερθούν στο κέντρο του Κατσικά οι πρόσφυγες, διαμαρτύρονταν οι διαμένοντες της δομής στα Ιωάννινα, με τα παράπονα περί δημιουργίας σκηνικού ασφυξίας να εγείρονται από τις πρωινές ώρες. 

Μετά την πληροφόρηση ότι αναμένονται στην περιοχή 80 περίπου άνθρωποι, που μεταφέρθηκαν από τη Μόρια στον Πειραιά, ομάδα προσφύγων προχώρησε σε αποκλεισμό της εισόδου του Κέντρου Φιλοξενίας, με αίτημα να μη μεταφερθούν άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ύστερα από επέμβαση της Αστυνομίας, ο αποκλεισμός έληξε.

Ωστόσο, όταν το μεσημέρι έφτασαν τρία λεωφορεία, που μετέφεραν 82 πρόσφυγες, καταγράφηκαν εκτεταμένα επεισόδια.

Οι αντιδρώντες πρόσφυγες κινήθηκαν εκ νέου προς την είσοδο του καταυλισμού, η αστυνομία προσπάθησε να τους απωθήσει και ακολούθησε ρίψη πετρών από τους πρόσφυγες και χρήση δακρυγόνων από τους αστυνομικούς.

Συνθήματα κατά των αστυνομικών 

Αρκετοί από τους διαμένοντες στη δομή φώναζαν και συνθήματα κατά της ΕΛ.ΑΣ, όπως «f@ck the police» και κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο.

Λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησε η εγκατάσταση των νέων προσφύγων, που παρέμεναν στα λεωφορεία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. 

Δημιουργήθηκε εκ νέου ένταση με τις τέσσερις προσαγωγές προσφύγων, με μια γυναίκα να πέφτει πάνω σε όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας και να ξαπλώνει στη συνέχεια μπροστά του, προσπαθώντας να το σταματήσει. 

Στο κέντρο του Κατσικά οι διαμένοντες ανέρχονται στους 960 και γύρω στις 15:00, την ώρα αφίξεων, ο καταυλισμός μεγεθύνθηκε κατά 82 πρόσφυγες και μετανάστες.

65jzm1569946514037
cw7otg1569946480555
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Δακρυγόνα και πετροπόλεμος στον καταυλισμό του Κατσικά - Αντιδράσεις μεταναστών για τις αφίξεις από τη Μόρια"

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού σε Βίκος, ΕΨΑ και Λουξ για την Coca Cola

Απάντηση δίνει το υπουργείο Πολιτισμού μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά «με το εξώδικο το οποίο απέστειλαν σήμερα οι εταιρείες Βίκος, ΕΨΑ και Λουξ στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με τη χρήση εθνικών συμβόλων σε συσκευασίες της Coca Cola».

Ειδικότερα, το ΥΠΠΟΑ ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Η εταιρεία «Coca Cola Ελλάς» είχε απευθυνθεί τον Νοέμβριο 2018 στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να λάβει άδεια ελεύθερης σχεδιαστικής σύνθεσης-σκίτσου για τη διαφήμιση συλλεκτικής συσκευασίας αφιερωμένης στην Αθήνα. Οι Υπηρεσίες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, απάντησαν στους ενδιαφερομένους ότι δεν απαιτείται άδεια χρήσης για την ελεύθερη σχεδιαστική απεικόνιση από πλευράς αρμοδιοτήτων Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις 4 Ιουλίου 2019 -τρεις μέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές- δημοσιεύθηκε εσπευσμένα η Υπουργική Απόφαση Ζορμπά-Στρατή σχετικά με τους «Όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και καθορισμό των οργάνων χορήγησης άδειας παραγωγής, αναπαραγωγής και διάδοσης στο κοινό, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, αντιγράφων και απεικονίσεων μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο». Η υπουργική απόφαση αφορά, ανάμεσα στα άλλα, «και στην παραγωγή αντιγράφων, απεικονίσεων και λοιπών αναπαραστάσεων, τρισδιάστατων ή μη, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο -ανεξαρτήτως μεθοδολογίας- μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο…».

Η υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά από τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ της 1ης Αυγούστου 2018. Δηλαδή, με 11 μήνες καθυστέρηση και με σημαντικές αλλαγές -μη αιτιολογημένες- σε σχέση με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και τις αντιρρήσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών.

Σε αντίθεση με την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου, που δημιουργήθηκε το 2005, το 2011 και το 2012, και που αφορά στην καταβολή τελών στο Δημόσιο στην περίπτωση κινηματογραφήσεων, βιντεοσκοπήσεων, φωτογραφήσεων μνημείων και χρήσης τους στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε για την έκδοση αντίστοιχης απόφασης καταβολής τελών για τις προβλεπόμενες στην υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή χρήσεις. Ως εκ τούτου δεν διασφάλισε την διαδικασία είσπραξης εσόδων για το Δημόσιο.

Με την υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή εισάγεται προληπτική λογοκρισία για αναπαραστάσεις, είτε αφορά στα παιδιά που ζωγραφίζουν μνημεία, είτε σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη εμπνέεται, σχεδιάζει και απεικονίζει μνημεία, καθώς απαιτείται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και μάλιστα κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ.

Με εισήγησή τους όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ζήτησαν από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, την ανάκληση της υπουργικής απόφασης Ζορμπά-Στρατή, διότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της, καθώς εκδόθηκε χωρίς σαφή νομική εξουσιοδότηση, παρουσιάζει ζητήματα συνταγματικότητας ως προς την κατοχύρωση της προστασίας της Τέχνης και αντίκειται στις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για την πνευματική ιδιοκτησία.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας ώστε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019 να επανεξετάσει την Υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή, προκειμένου να προτείνει νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο σύμφωνα με τον ν. 3028/2002 θα εισαχθεί εντός του έτους ενώπιον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατά νόμον γνωμοδότηση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού σε Βίκος, ΕΨΑ και Λουξ για την Coca Cola"

Συντάξεις: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά που εμφανίζουν τις προσωπικές διαφορές

Τέλος στην αγωνία των παλαιών συνταξιούχων που δε γνώριζαν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου, μπαίνει με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εμφανίζουν τις προσωπικές διαφορές.

Οι 1,77 εκατομμύρια παλαιοί συνταξιούχοι μπορούν να δουν τα εκκαθαριστικά τους μπαίνοντας στον στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet.

Σήμερα στις 5μμ αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του Δημοσίου, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΕΤΑΑ, του ΝΑΤ του Δημοσίου και του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

-Αύριο Τετάρτη αναμένεται να αναρτηθούν στον ίδιο ιστότοπο και τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων του πρώην ΙΚΑ. και των ενταχθέντων σε αυτό ταμεία.

Τα εκκαθαριστικά που θα δουν σήμερα και αύριο οι παλαιοί συνταξιούχοι αφορούν την πληρωμή του περασμένου Ιανουαρίου. Σε δεύτερο χρόνο θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά για τις καταβολές των υπόλοιπων μηνών του 2019.

Ωστόσο περίπου 330.000 συνταξιούχοι δε θα δουν τις προσωπικές τους διαφορές. Πρόκειται για :

• 256.137 συντάξεις, για τις οποίες δεν κατέστη δυνατός ο προβλεπόμενος από το νόμο 4387/16 επανυπολογισμός λόγω έλλειψης μηχανογραφικών δεδομένων,

• 81.154 συντάξεις για τις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της σώρευσης καθώς και ειδικές κατηγορίες (πχ. δικαιούχους παραπληγικού επιδόματος) για τις οποίες θα ακολουθήσει η ανάρτηση ενημερωτικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις και τις 107.160 συντάξεις με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη δημοσίευση του Ν4387/2016.

Για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.

Πως θα διαβάσετε το ενημερωτικό

Στο ενημερωτικό σημείωμα φαίνεται η παλαιά καθαρή σύνταξη του συνταξιούχου, η νέα σύνταξη και η προσωπική διαφορά. Για παράδειγμα η παλαιά σύνταξη ήταν 1042.90 ευρώ ενώ μετά τον επαναυπολογισμό μειώθηκε στα 987.80 ευρώ. Δηλαδή η προσωπική διαφορά που αναγράφεται στο σημείωμα ανέρχεται σε 55.10 ευρώ τα οποία όμως συνεχίζει να λαμβάνει.

Το νέο ποσό της συνταξής του αποτελείται από την εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ και την ανταποδοτική ύψους 666.85 ευρώ.

Η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής: α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ. Η πλειονότητα, δηλαδή περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, λαμβάνουν στην τσέπη τα ίδια ποσά μετά την κατάργηση των περικοπών του 2019. Οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενική μετατροπή στη σύνταξή τους είτε έχουν λάβει μια μικρή αύξηση στο προ φόρου ποσό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά που εμφανίζουν τις προσωπικές διαφορές"

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 404 δικαστικούς υπαλλήλους

Ακυρώνει το Διοικητικό Εφετείο τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2017 που αφορούσε την πλήρωση 404 θέσεων δικαστικών γραμματέων στα δικαστήρια.

Στο Διοικητικό Εφετείο είχαν προσφύγει επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες που αποκλείστηκαν από τους τελικούς πίνακες καθώς όπως ανέφεραν στις αιτήσεις τους, ο πίνακας διοριστέων καταρτίστηκε «κατά παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισότητας, δεδομένου ότι οι διοριστέοι επιλέγησαν βάσει μιας άνισης, αναξιοκρατικής και άνευ κριτηρίων διαδικασίας μοριοδοτήσεως με το πριμ της συνάφειας».

Υπενθυμίζεται ότι οι προσφεύγοντες υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι το ΑΣΕΠ «εν μέσω διαγωνισμού, παντελώς αδιαφανώς και αυθαιρέτως άλλαξε άποψη για τον τρόπο που αξιολόγησε την συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών των υποψηφίων και την προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν διοριστέοι υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από θετικές επιστήμες και να αποκλειστούν υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά από φιλοσοφικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Συμμετέχοντες δηλαδή που οι σπουδές τους είχαν σαφώς μεγαλύτερη συνάφεια με το αντικείμενο της εργασίας».

Ουσιαστικά με τις πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου ανατρέπονται οι οριστικοί πίνακες του διαγωνισμού 1Κ/2017 που αφορούν τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (Προκήρυξη 1Κ/2017) για την πρόσληψη 404 δικαστικών γραμματέων (ΔΕφΑθ 2351, 2347, 2352/2019 κ.ά.).

Οι αποφάσεις αυτές ακυρώνουν πλήρως την σχετική κρίση του ΑΣΕΠ με την οποία οι προσωρινοί πίνακες είχαν δραματικά ανατραπεί κατά 40% με την εφαρμογή νέων πρωτοεμφανιζόμενων κριτηρίων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, το γνωστικό αντικείμενο των θέσεων καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τους βασικούς τίτλους σπουδών που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου και των π.δ. που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του. Το ΑΣΕΠ διεύρυνε ανεπιτρέπως- κατά την απόφαση- την έννοια του «γνωστικού αντικειμένου» προσθέτοντας παράνομα και αντισυνταγματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με το αυτό κατ’ ουσίαν περιεχόμενο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Λαζαράτος που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων της 1Κ/2017 προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με αυτές τις μείζονος νομικής σημασίας αποφάσεις του, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών διασφάλισε κατά τρόπο παραδειγματικό τις τρωθείσες από το ΑΣΕΠ αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στον διαγωνισμό της Προκηρύξεως 1Κ/2017.

Το Δικαστήριο ανέτρεψε εκ θεμελίων μια πρωτοφανώς άδικη κρίση, που είχε οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές και σε απόγνωση δεκάδες νέους ανθρώπους με τα υψηλότερα δυνατά εκπαιδευτικά προσόντα. Οι νέοι αυτοί επιστήμονες, διδάκτορες στην πλειοψηφία τους, αποκλείσθηκαν από την θέση του δικαστικού γραμματέως, επί τη βάσει αυθαίρετων και αντισυνταγματικών κριτηρίων, που προέκυψαν μετά την έκδοση της Προκηρύξεως του διαγωνισμού.

Ίσως μετά τις αποφάσεις αυτές ο επανέλεγχος του τρόπου λειτουργίας του ΑΣΕΠ καθίσταται σκόπιμος».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για 404 δικαστικούς υπαλλήλους"

Ο ΕΦΕΤ «σφράγισε» προσωρινά γνωστή εταιρεία ζύμης στο Λαγκαδά

Προσωρινό λουκέτο στη μονάδα παραγωγής ζύμης (πίτσες, τυρόπιτες, σφολιατοειδή, κλπ) και ειδών ζαχαροπλαστικής της ΠΡΕΣΤΟ ΑΒΕΕ στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης προχώρησε ο ΕΦΕΤ κρίνοντας πως κινδυνεύει η δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα οι ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ., όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Φορέα, διαπίστωσαν ότι από τη λειτουργία της επιχείρησης και τις τηρούμενες συνθήκες υγιεινής, «τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δημόσια υγεία και παρίσταται ανάγκη αποτροπής του κινδύνου». Μάλιστα για την εφαρμογή της αναστολής ενημερώθηκαν άμεσα η Αδειοδοτούσα Αρχή και η Ελληνική Αστυνομία ενώ παράλληλα ξεκινάει και η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων (προστίμου).

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση είχαν διαπιστωθεί και σε προηγούμενους ελέγχους, παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, ορισμένες καθ' υποτροπή, για τις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα).

Η εταιρεία, που διαθέτει τα εμπορικά σήματα ΖΥΜΑ και ΖΥΜΑΡΑΚΙΑ, διανέμει τα προϊόντα της σε ολόκληρη την Ηπειρωτική χώρα, καθώς και στα νησιά με περισσότερους από 3.000 πελάτες καθώς επίσης και στο χώρο των SUPER MARKET

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΦΕΤ «σφράγισε» προσωρινά γνωστή εταιρεία ζύμης στο Λαγκαδά"

Απίστευτο: Έμποροι απαιτούν “άφεση” για τα γυρισμένα χιλιόμετρα

Το γύρισμα των χιλιομέτρων στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κάποιοι έμποροι το είχαν δεδομένο αδιαφορώντας για τους ανυποψίαστους καταναλωτές αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν στις εμπορίες που πραγματικά πωλούν τα μεταχειρισμένα τους χωρίς να επεμβαίνουν στους χιλιομετρητές τους. Και όλα αυτά ουσιαστικά με τις ευλογίες του Κράτους, το οποίο ποτέ δεν έκανε τις ελέγχους και δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα, τουλάχιστον μέχρι πριν δέκα ημέρες…

Ο Σύνδεσμος των Εμπόρων λοιπόν, αντί να πρωτοστατεί σε έναν αγώνα να ξεκαθαριστεί ο κλάδος τους εναντίον των επιτήδειων που έχουν καταστρέψει την αγορά των μεταχειρισμένων παρασέρνοντας και τους καλους και σωστούς εμπόρους που είναι και οι περισσότεροι, περιέργως απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να ακυρώσει το μόνο μέτρο που έχει εφαρμοστεί και είναι προ τη σωστή κατεύθυνση, καθώς εκτιμούν πως η αποκάλυψη των γυρισμένων χιλιομέτρων από τους καταναλωτές θα προκαλέσει χάος στην αγορά τους… Το σίγουρο όμως είναι πως ο σωστός έμπορος, αυτός δηλαδή που πούλησε ένα αυτοκίνητο χωρίς να γυρίσει τα χιλιόμετρα, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί…

Φόβο όμως δείχνουν κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που ζητούν κυριολεκτικά «άφεση αμαρτιών» για ολόκληρο τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων και των απατεώνων, απαιτώντας η εφαρμογή του ελέγχου των χιλιομέτρων στα μεταχειρισμένα μέσω των ΚΤΕΟ να εφαρμοστεί από εδώ και στο εξής και όχι σε όλο των ιστορικό των ελέγχων των οχημάτων…

Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο οι ανυποψίαστοι καταναλωτές δε θα γνωρίζουν τι αυτοκίνητα τελικά έχουν αγοράσει, κατά πόσο είναι ασφαλή για αυτούς και την οικογένειά τους ενώ παράλληλα θα λυθούν οι όποιες απορίες που είχαν σήμερα για τις ανεξήγητες “για αυτά τα χιλιόμετρα που γράφει το κοντέρ” επισκευές που χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν στο μεταχειρισμένο που πήραν και τους κόστισαν επιπλέον μία μικρή περιουσία.

Αυτό που τρέμουν όμως οι κακοί έμποροι είναι οτι οι ανυποψίαστοι καταναλωτές θα είναι πλέον… υποψιασμένοι για το αυτοκίνητό τους και για το αν σ’ αυτό έχουν γυρίσει τα χιλιόμετρα, οπότε και θα μπορούν να διεκδικήσουν νομικά το δίκιο τους και τις ανάλογες αποζημιώσεις…

Και να φανταστεί κανείς ότι το μέτρο ελέγχου των χιλιομέτρων αφορά -προς το παρόν- μόνο τα εγχώρια μεταχειρισμένα αυτοκίνητα καθώς τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο στόχαστρο των Αρχών. Όταν γίνει και αυτό, τότ τα δράμματα θα είναι πολλαπλά…

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ, πως τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ακόμη είναι ανεξέλεγκτα και οι ιδιοκτήτες τους πραγματικά βρίσκονται σε έλεος του Θεού καθώς τα εγχώρια ΚΤΕΟ δεν έχουν κανένα απολύτως στοιχείο για τους προγενέστερους ελέγχους που έχει πραγματοποιηθεί εκτός συνόρων αλλά ούτε και κάποιο ιστορικό αρχείο συντήρησης ή ανάκλησης στα οποία αναγράφονται τα χιλιόμετρα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα να μην μπορούν να ελεγχθούν από τα ΚΤΕΟ ή το Κράτος και οι επιτήδειοι έμποροι να εξακολουθούν να εισάγουν τα «σαπάκια» με γυρισμένα χιλιόμετρα ανεξέλεγκτα τα οποία στη συνέχεια τα πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές.

Ευελπιστούμε να επιτευχθεί σύντομα η online διασύνδεση των ΚΤΕΟ σε όλη την ΕΕ ώστε να σταματήσουν επιτέλους οι ανυποψίαστοι καταναλωτές να βρίσκονται στο έλεος των επιτήδειων εμπόρων εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων όπως έχει συμβεί αυτή τη στιγμή και με τις εγχώριες εμπορίες μεταχειρισμένων που έχει αρχίσει το μεγάλο ξεκαθάρισμα και βέβαια οι καλοί έμποροι δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα!

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτο: Έμποροι απαιτούν “άφεση” για τα γυρισμένα χιλιόμετρα"

Κρήτη: Ένταση, λιποθυμίες και οδοφράγματα σε καταυλισμό Ρομά – video

Ένταση επικρατεί στον καταυλισμό των Ρομά στα Δύο Αοράκια, καθώς με αφορμή την κατεδάφιση ενός παραπήγματος από συνεργείο του Δήμου Ηρακλείου, οι οικιστές προχώρησαν στη δημιουργία πρόχειρου οδοφράγματος βάζοντας φωτιά.

Επί ποδός βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, άνδρες της οποίας έχουν σπεύσει στο σημείο προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά, ωστόσο οι πυροσβέστες εμποδίζονται από εξαγριωμένους Ρομά να προχωρήσουν στην προσπάθεια πυρόσβεσης.

Λόγω του οδοφράγματος και της φωτιάς η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί. Στο μεταξύ, η ένταση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μέσα και έξω από τον καταυλισμό, ενώ μία γυναίκα λιποθύμησε από τη φόρτιση.



aorakia-entash5



cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Ένταση, λιποθυμίες και οδοφράγματα σε καταυλισμό Ρομά – video"

Κτηματολόγιο: Δόθηκε νέα παράταση - Ποιες περιοχές αφορά

Παρατείνεται έως και την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε περιοχές των ΠΕ Λήμνου και Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Κτηματολόγιο.

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές άρχισε την 1-7-2019 και λήγει στις 2-1-2020 για τους κατοίκους της ημεδαπής, τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

Περιοχές και γραφεία κτηματογράφησης για συλλογή δηλώσεων
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

1. Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου:
Οι Καλλικρατικοί Δήμοι:
Α) Λήμνου
Β) Αγίου Ευστρατίου

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Μύρινα: Επί της Λεωφ. Παύλου Κουντουριώτη αρ. 8, στη θέση Ρωμέικος Γυαλός, εντός του οικισμού της Δημοτικής κοινότητας Μύρινας

Τηλέφωνο: 22540 22222 - Fax: 22540 22600 E-mail: limnos@ktimava.gr

Νίκαια Αττικής: Μπελογιάννη 134, Τηλέφωνο: 210 300 1872

Ωράριο λειτουργίας:

Δεύτερα 8:30 με 17:30

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30 και Τετάρτη 8:30 με 19:30

2. Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου:

Α) Από τον Καλλικρατικό Δήμο Λέσβου, οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΓΙΑΣΟΥ, ΑΓΡΑΣ, ΑΚΡΑΣΙΟΥ, ΑΜΠΕΛΙΚΟΥ, ΑΝΕΜΟΤΙΑΣ, ΑΝΤΙΣΣΗΣ, ΑΡΓΕΝΝΟΥ, ΑΣΩΜΑΤΟΥ, ΑΦΑΛΩΝΟΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, ΒΑΤΟΥΣΣΗΣ, ΒΡΙΣΑΣ, ΕΡΕΣΟΥ, ΙΠΠΕΙΟΥ, ΚΑΛΛΟΝΗΣ, ΚΑΠΗΣ, ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ, ΚΛΕΙΟΥΣ, ΚΩΜΗΣ, ΛΑΜΠΟΥ ΜΥΛΩΝ, ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ, ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ, ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΡΜΗΣ, ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΜΗΘΥΜΝΗΣ, ΜΙΣΤΕΓΝΩΝ, ΜΥΧΟΥ, ΝΑΠΗΣ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΝΕΩΝ ΚΥΔΩΝΙΩΝ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΜΦΙΛΩΝ, ΠΕΛΟΠΗΣ, ΠΕΤΡΑΣ, ΠΗΓΗΣ, ΠΛΑΓΙΑΣ, ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ, ΠΤΕΡΟΥΝΤΟΣ, ΠΥΡΓΩΝ ΘΕΡΜΗΣ, ΣΙΓΡΙΟΥ, ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥ, ΣΤΥΨΗΣ, ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ, ΣΥΚΟΥΝΤΟΣ, ΤΡΥΓΟΝΑ, ΥΨΗΛΟΜΕΤΩΠΟΥ, ΦΙΛΙΑΣ και ΧΙΔΗΡΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Καλλονή Λέσβου: Συνοικία «Μαλτέδαινα» του οικισμού Καλλονής (έναντι Κέντρου Υγείας Καλλονής).

Τηλέφωνο: 22530 24800 - Fax: 22530 24801 E-mail: lesvos@ktimava.gr

Νίκαια Αττικής: Μπελογιάννη 134, Τηλέφωνο: 210 300 1872

Ωράριο λειτουργίας:
Δεύτερα 8:30 με 17:30

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30 και Τετάρτη 8:30 με 19:30


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Δόθηκε νέα παράταση - Ποιες περιοχές αφορά"

Πορεία πραγματοποιούν στη Μόρια οι αιτούντες άσυλο

Πορεία πραγματοποιούν αυτή των ώρα δεκάδες αιτούντες άσυλο από τον καταυλισμό της Μόριας ζητώντας την άμεση μετακίνησή τους στην Αθήνα, την ύπαρξη συνθηκών ασφαλείας στον καταυλισμό και δικαιοσύνη για τα προχθεσινά γεγονότα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιφερειακή οδό της Μόριας ώστε να μην επιτρέψουν στους αιτούνες άσυλο να κατέβουν στην πόλη της Μυτιλήνης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία πραγματοποιούν στη Μόρια οι αιτούντες άσυλο"

Συγκέντρωση συνταξιούχων στην πλατεία Κοτζιά: «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί»

Στην πλατεία Κοτζιά πραγματοποιούν αυτή την ώρα συγκέντρωση οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις.

Οι συνταξιούχοι της χώρας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την ανάκτηση των απωλειών τους και την κατάργηση όλων των αντασφαλιστικών και αντισυνταξιουχικών νόμων, που ισοπέδωσαν τις συντάξεις τους με τις δεκάδες περικοπές αλλά και αυξημένες εισφορές.

poreia4
poreia3
Αργότερα αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Η κινητοποίηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των συνταξιούχων και ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.
poreia2
poreia1
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση συνταξιούχων στην πλατεία Κοτζιά: «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί»"

Μ.Βορίδης: «Δεν υπάρχουν πρόσφυγες αλλά αλλοδαποί - Δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια είναι παράνομοι»

Η κυβέρνηση για πρώτη φορά παραδέχτηκε δημοσίως ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εισόδου προσφύγων αλλά «εισβολής» αλλοδαπών καθώς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης ανέλυσε με ποσοστά πόσοι πραγματικά είναι οι πρόσφυγες και πόσοι είναι οι αλλοδαποί παρανόμως εισελθόντες στην χώρα.

'Οπως είπε μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση αναφέρεται σε μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό και τόνισε ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια και ανέλυσε τις αποφάσεις που πήρε η Κυβέρνηση στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί.

Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό», δήλωσε αρχικά στην ραδιοφωνική εκπομπή του Alpha 98,9, "Ραντάρ" και τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό με έναν τρόπο απολύτως διαφορετικό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε μεγάλη πίεση από τις ροές και αυτό δημιουργεί διοικητικά ζητήματα και χρειάζεται ταχύτητα, όπως περιεγράφηκε στο υπουργικό συμβούλιο».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ.Βορίδης: «Δεν υπάρχουν πρόσφυγες αλλά αλλοδαποί - Δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια είναι παράνομοι»"

Το Facebook έριξε «μαύρο» στην ομιλία του Τσίπρα στο Σπούτνικ

«Μαύρο» έπεσε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Κυριακή στο φεστιβάλ Σπούτνικ. 

Πιο συγκεκριμένα η μετάδοση της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού από την υπηρεσία live video του facebook διακόπηκε καθώς οι επιτελείς στην Κουμουνδούρου μάλλον από απροσεξία δεν πλήρωσαν τα δικαιώματα για τη χρήση του τραγουδιού Thunderstruck» των AC/DC το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως χαλί στο τέλος της ομιλίας.

Έτσι λοιπόν το βίντεο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα λίγη ώρα αφότου τελείωσε η live μετάδοσή του δεν ήταν διαθέσιμο. 

tsipras-mavro


Το βίντεο είναι, πλέον, διαθέσιμο στην προσωπική σελίδα του Αλέξη Τσίπρα καθώς, προφανώς, οι ιθύνοντες προέβησαν αργότερα στις απαραίτητες ενέργειες.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Facebook έριξε «μαύρο» στην ομιλία του Τσίπρα στο Σπούτνικ"

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό αύριο, στάση εργασίας την Πέμπτη

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν αύριο οι συρμοί του ηλεκτρικού, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ με αιχμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανακοίνωσαν και τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο και οι εργαζόμενοι στο μετρό ενώ για την Πέμπτη έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας. Εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν ανακοινώσει στάσεις εργασίας.

«Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους» τονίζουν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ σε ανακοίνωσή τους.

«Ειδικά, στον χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ διαπιστώνουμε ότι από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τώρα οι ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, δεν δίνουν την έγκριση, ώστε ν’ αρχίσει η πλήρης και κανονική εφαρμογή της ΣΣΕ. Να σημειωθεί ότι η ΣΣΕ στη ΣΤΑ.ΣΥ, που ισχύει μέχρι 31.12.2019 έχει υπογραφεί από τα Σωματεία και τη Διοίκηση της Εταιρείας, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και αναρτήθηκε στην «Εργάνη»- ΣΕΠΕ. Ωστόσο, η τακτική του Υπουργείου Οικονομικών έχει αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται κανονικά η ΣΣΕ ανατρέποντας τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό αύριο, στάση εργασίας την Πέμπτη"

Βίκος, ΕΨΑ, Λουξ: Εξώδικο στο υπ. Πολιτισμού για διαφήμιση της Coca- Cola με τον Παρθενώνα

Κλιμακώνουν τις δράσεις απέναντι στην Coca Cola HBC οι τρεις ελληνικές βιομηχανίες εμφιαλωμένων αναψυκτικών, αποστέλλοντας εξώδικο και εγκαλώντας για διακριτική μεταχείριση της πολυεθνικής εταιρίας και εμμέσως για ενέργειες και αποφάσεις που οδηγούν σε απώλεια πόρων από τα εθνικά ταμεία.
Οι εταιρίες που ανήκουν, μεταξύ άλλων, και στην ένωση ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ αποστέλλοντας εξώδικο στο υπουργείο και δελτία Τύπου στα media θέτουν τις βάσεις για την πολιτικοποίηση του ζητήματος, δείχνοντας έτσι τις διαθέσεις τους να εντείνουν τα μέτρα και να διευρύνουν το πλαίσιο και το αντικείμενο της αντιδικίας, δημιουργώντας έτσι για τους πολιτικά αρμόδιους και τους τεχνοκράτες υφισταμένους πίεση και ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι η συλλογικότητα, καθώς έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερο μέτωπο πίεσης και πρόθεση για πιο ουσιαστική αντιμετώπιση και διαπραγμάτευση, καθώς και η αναγωγή του θέματος και στο πολιτικό επίπεδο. Στόχος της δημόσιας κίνησης αυτής είναι, προφανώς, να φτάσει το μήνυμα στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης και επανεξεταστεί το θέμα, υπό τα φίλτρα της απαξίωσης της εθνικής επιχειρηματικότητας και της προώθησης των συμφερόντων πολυεθνικής.
Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη εν δυνάμει σύγκρουση της φιλο-επιχειρηματικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με το εγχώριο επιχειρηματικό κεφάλαιο, κάτι που θα δημιουργούσε αρνητικό κλίμα και θα υπέσκαπτε τις προσπάθειες εμπέδωσης εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματικό κόσμο και διαμόρφωσης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού για την προσέλκυση επενδύσεων, που αποτελεί τη βασική διακήρυξη της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τις ενέργειες είχε βέβαια προαναγγείλει μέσα από τα media ο επικεφαλής της Λουξ, Γιάννης Μαρλαφέκας, αλλά απ΄ότι φαίνεται δεν εισακούστηκαν, πυροδοτώντας έτσι την κλιμάκωση και αποδεικνύοντας την ισχυρή βούληση των επιχειρηματιών να δημιουργήσουν νέες συνθήκες στην εγχώρια αγορά και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενιαίου πεδίου ανταγωνισμού.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας δικαίωσε τις εταιρίες- Μέλη της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΨΑ, Λουξ και Βίκος, δίνοντας διορία 30 εργάσιμων ημερών στην Coca Cola για να αποσύρει από τη διαφημιστική της καμπάνια την παρουσία των εθνικών συμβόλων όχι μόνο από τις  συλλεκτικές συσκευασίες της αλλά και από το σύνολο της επικοινωνίας της.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι
ενώ οι τρεις ελληνικές εταιρίες έχουν δικαιωθεί σύμφωνα με απόφαση του ΣΕΕ, η στάση του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στην εμπορευματοποίηση της εθνικής μας κληρονομιάς εγείρει ερωτήματα.
Η διατύπωση αυτή αποτελεί ίσως το κορυφαίο μήνυμα του δελτίου Τύπου, καθώς θέτει ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όχι μόνο ως προς διαχείριση του ζητήματος αθέμιτου ανταγωνισμού, ανοίγει το εύρος περιλαμβάνοντας το πολιτικό και το δημοσιονομικό σκέλος, καθώς το ελληνικό Δημόσιο γράφει διαφυγόντα έσοδα από χρήση εθνικών συμβόλων από πολυεθνική εταιρία που είχε ως στόχο την παραγωγή κέρδους, όπως εξηγεί η ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Πολιτισμού λαμβάνοντας υπόψη του την απόφαση μιας και μόνο έμμισθης συμβούλου του, παραχωρεί το δικαίωμα στην Coca Cola να συνεχίζει να εμπορευματοποιείται τα εθνικά μνημεία χωρίς να προβαίνει στην επιβολή κάποιου προστίμου ή την πληρωμή των σχετικών τελών, παρά τη σαφήνεια του νόμου επί του θέματος. Η εν λόγω απόφαση εγείρει ερωτήματα καθώς η μη διεκδίκηση είσπραξης των προβλεπομένων ποσών από το Υπουργείο Πολιτισμού προς την εταιρεία σημαίνει τη ζημίωση του κράτους και της οικονομίας συνολικά, αφού σε αντίθετη περίπτωση η πολυεθνική θα κατέθετε κάποια  εκατομμύρια στα ταμεία της χώρας. Ασφαλώς, καμία από τις εταιρείες που έχουν τεθεί εναντίον της Coca Cola δεν προσβλέπει μέσω της προσφυγής της στη δικαιοσύνη στην χρηματική αποζημίωση, αντιθέτως, απώτερος σκοπός κάθε κίνησης αποτελεί ο περιορισμός της αυθαιρεσίας στη χρήση των εθνικών συμβόλων για επιχειρηματικό όφελος.
Η ανακοίνωση, που δεν απέχει πολύ από το εξώδικο που κατατέθηκε, προαναγγέλλει δράσεις, οι οποίες σύμφωνα με το κείμενο δεν θα περιορίζονται πλέον κατά της Coca Cola αλλά είναι πολύ πιθανό να στρέφονται και κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Βέβαια, παρέχεται και μια οδός διαφυγής, καθώς στοχοποιείται μια σύμβουλος με τη φράση:
«λαμβάνοντας υπόψη του την απόφαση μιας και μόνο έμμισθης συμβούλου»
γεγονός που συνεπάγεται ότι είναι εύκολο η πολιτική ηγεσία να διαφύγει από την επικείμενη σύγκρουση με τρεις Έλληνες επιχειρηματίες, με περιορισμένο κόστος, εν αντιθέσει με το δυνητικά υψηλό πολιτικό κόστος που θα είχε μια σύγκρουση με το εθνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο.
crisismonitor
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίκος, ΕΨΑ, Λουξ: Εξώδικο στο υπ. Πολιτισμού για διαφήμιση της Coca- Cola με τον Παρθενώνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news