facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: Στα 1.905 τα νέα κρούσματα - 540 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.905, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 396.970 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. 

Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο έγιναν 48.437 τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού εκ των οποίων τα 14.472 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 33.965 rapid.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.013 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.955 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 540 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.401 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή -17.6%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 231 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 Η γεωγραφική κατανομή των 1.905 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ είναι η εξής:

122 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

103 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

119 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

304 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

105 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

128 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

21 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

204 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

40 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

26 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

76 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

21 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

31 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

63 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.905 τα νέα κρούσματα - 540 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι"

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επανεξελέγη πρόεδρος στη Συρία με ποσοστό 95,1%

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ επανεξελέγη για μια τέταρτη επταετή θητεία στο αξίωμα αυτό με ποσοστό 95,1% των ψήφων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συριακού Κοινοβουλίου, έπειτα από τις εκλογές που καταγγέλλονται ως αντιδημοκρατικές από την αντιπολίτευση και τις δυτικές χώρες.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, ο Αμπντάλα Σαλούμ Αμπντάλα και ο Μαχμούντ Μαρέι έλαβαν αντίστοιχα το 1,5% και το 3,3% των ψήφων, όπως σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επανεξελέγη πρόεδρος στη Συρία με ποσοστό 95,1%"

Κύπρος: 75 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Άλλα 75 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας στην Κύπρο, ενώ δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 το τελευταίο 24ωρο και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 357.

Επιπλέον 82 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 44.513 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,17%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι 72.234.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 75 νέα κρούσματα κορονοϊού και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο"

Χωρίς πλοία στις 3 Ιουνίου -Απεργία κήρυξε η ΠΕΝΕΝ

Απεργία διάρκειας 24 ωρών στα πλοία σε όλη την Ελλάδα κήρυξε η ΠΕΝΕΝ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Η απεργία αυτή καθώς και μια σειρά πολύμορφες δράσεις που θα αναπτύξουμε τις αμέσως επόμενες μέρες έχουν ως στόχο το εκτρωματικό αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση να το πάρει πίσω και να μην φθάσει αυτό ποτέ στη Βουλή» αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΕΝΕΝ. Προσθέτει ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου συνιστούν τομή και κλιμάκωση στην επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα με κορυφαίο την ανοιχτή υπονόμευση του 8ώρου που έχει θεσπιστεί στην χώρα μας εδώ και 100 χρόνια».

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού θα συμμετάσχει σε συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (πλατεία Καραϊσκάκη στις 10.00 το πρωί).

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς πλοία στις 3 Ιουνίου -Απεργία κήρυξε η ΠΕΝΕΝ"

Reuters: Η Τουρκία άσκησε πιέσεις στο ΝΑΤΟ για ήπια αντίδραση εναντίον της Λευκορωσίας

Η Τουρκία άσκησε πιέσεις στoυς νσυμμάχους της στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αμβλύνει την επίσημη αντίδραση κατά της Λευκορωσίας για την υπόθεση της «κρατικής αεροπειρατείας» του αεροσκάφους της Ryanair, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές.

To NATO εξέδωσε μια δήλωση δύο παραγράφων την Τετάρτη, καταδικάζοντας την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair με σκοπό τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, αλλά δεν περιελάμβανε κυρώσεις για τις οποίες πίεζαν οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία.

Η δήλωση ήταν επίσης λιγότερο αυστηρή από τις δημόσιες παρατηρήσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος αποκάλεσε το περιστατικό «κρατική αεροπειρατεία» και «εξωφρενικό».

Η Άγκυρα επέμεινε οποιαδήποτε αναφορά για περισσότερες κυρώσεις της Δύσης στη Λευκορωσία, τα αιτήματα για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, αλλά και η ρητορική για αναστολή της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Μινσκ να παραμείνουν εκτός του κειμένου, ανέφεραν οι δύο διπλωμάτες, τους οποίους επικαλείται το Reuters. 

Τα κίνητρα της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα σαφή.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Άγκυρα ενδέχεται να επιχειρεί να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον πλησιέστερο σύμμαχο του Μινσκ, καθώς και να διατηρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Λευκορωσία μέσω της Turkish Airlines, η οποία πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς το Μινσκ.

Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της Τουρκίας να υποδεχθεί Ρώσους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι μετά την πανδημία COVID-19.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η δήλωση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για τη Λευκορωσία συμφωνήθηκε και από τους 30 συμμάχους με συναίνεση. «Δεν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, οι οποίες είναι εμπιστευτικές» πρόσθεσε.

Ένας από τους διπλωμάτες είπε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κέρδισε τη συναίνεση όλων των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για το τελικό κείμενο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, για να αποφευχθεί περαιτέρω δημόσια διάσταση απόψεων.

Η επιμονή της Άγκυρας στο να «απαλύνει» το τελικό κείμενο, αναφέρεται ακόμη, προκάλεσε εκνευρισμό σε αρκετούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που πίεζαν για σκληρότερη γλώσσα.

Μια πηγή αναφέρει δε στο πρακτορείο ότι η κίνηση της Τουρκίας εστίαζε κυρίως στη χρήση διαφορετικής ρητορικής συγκριτικά με την αντίστοιχη τοποθέτηση της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε και προτάσεις για κυρώσεις κατά του Μινσκ.

«Αρκετοί σύμμαχοι ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την Τουρκία. Ήταν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αντιδράσει και δεν είναι σαφές γιατί η Άγκυρα επιθυμούσε να υπερασπιστεί τον Λουκασένκο», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης που ήταν παρών στη συζήτηση. ερική πολιτική.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Reuters: Η Τουρκία άσκησε πιέσεις στο ΝΑΤΟ για ήπια αντίδραση εναντίον της Λευκορωσίας"

Άνοιξε η πλατφόρμα για e-υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογικού έτους 2020. Οι φορολογούμενοι μπορούν να μπουν στην εφαρμογή, κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο ΤAXISnet.

Το υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα σήμερα εξέδωσε και την απόφαση με το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα συμπληρώσουν ο φορολογούμενοι.

Προθεσμίες

Οι εμπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται μέχρι και τις 27-08-2021.

Οι εκπρόθεσμες αρχικές ή οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οδηγίες βήμα βήμα

Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.

Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.

Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.

Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Υποβάλλω τη δήλωση.

Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η πλατφόρμα για e-υποβολή φορολογικών δηλώσεων"

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα και η Ελλάδα πάντα εδώ για την Ευρώπη

«Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη αποτελεί πλέον αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της ταυτότητας της χώρας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και για την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Παρόντες, ήταν και πρώην πρωθυπουργοί.

«Από την 1η Ιανουαρίου του 1981 η Ελλάδα ξαναβρίσκει την θέση της στην Ευρώπη έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους. Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν την ένταξη της Ελλάδος στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες ως το 10ο μέλος της. Για τον ιστορικό ηγέτη με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ , έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, πιάνοντας από την αρχή το νήμα της κοινής πορείας Ελλάδας και Ευρώπης.

Η απόφαση, σημείωσε «πλούτισε και την Ευρώπη καθώς ήταν η πρώτη είσοδος χώρας του Ευρωπαϊκού Νότου, που είχε βιώσει δικτατορικό καθεστώς. Έκτοτε η κοινή μας διαδρομή υπήρξε συναρπαστική».

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει δημόσιο πεδίο που να μην ευεργετήθηκε με κάποιον τρόπο από την ένταξη στην Ένωση. Δεν έλειψαν ασφαλώς και οι στιγμές, που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε κάτι που συνέτεινε και στην εκδήλωση της κρίσης της προηγούμενης 10ετίας. Η Ευρώπη είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε ένα δυσάρεστο διάλειμμα, το 2015, όταν επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός»

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τα όσα έγιναν στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Είχαμε μόνον ένα δυσάρεστο διάλειμμα, το 2015 επεκράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας» επισήμανε.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν παντού αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο Μεταναστευτικό. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης, που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης», πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε υπερηφάνεια, καθώς μαζί με άλλους 8 ηγέτες, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ έκανε αναφορά στη συμβολή του στην από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid.

Στόχος είναι να απαντήσουμε θετικά στην πρόσκληση της γενιάς μας και να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο πράσινη, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη για εκείνους που την κατοικούν. «Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι πάντα εδώ για την Ευρώπη», ανέφερε.

eok_



Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του

«Από την 1η Ιανουαρίου του 1981, η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη με την οποία συνδέεται ιστορικά και πολιτιστικά, έχοντας κοινά συμφέροντα και στόχους». Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποδεχόταν πριν από 40 χρόνια την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, ως μόλις το 10ο μέλος τους.

Για τον ιστορικό ηγέτη έκλεινε θριαμβευτικά ένα προσωπικό στοίχημα. Ενώ για τη χώρα άνοιγε ένα συναρπαστικό ταξίδι με τριπλό προορισμό: την Ασφάλεια, τη Δημοκρατία και την Ευημερία. Αυτό το ταξίδι συνεχίζουμε σήμερα, κρατώντας σταθερά την ίδια πυξίδα αλλά έχοντας πια πιο δυνατό άνεμο στα πανιά μας, περισσότερους επιβάτες στο ευρωπαϊκό σκάφος. Και στο τιμόνι του ισχυρούς θεσμούς, που γιορτάζουν τώρα μαζί μας και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την παρουσία τους.

Εκείνη η στιγμή του 1981, πάντως, δεν ήλθε χωρίς περιπέτειες. Ας θυμηθούμε ότι η σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη είχε ήδη αποφασιστεί το 1961. Η απριλιανή δικτατορία όμως, στα πολλά δεινά που προκάλεσε πρόσθεσε και αυτό του «παγώματος» της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας, υπονομεύοντας την ελευθερία, την οικονομία και τον εκσυγχρονισμό της. Ο χαμένος χρόνος έληξε μαζί με την τυραννία. Κι έτσι, το 1975, η δημοκρατική Ελλάδα απευθύνθηκε και πάλι στην Ευρώπη.

Ήταν μια κίνηση με ρεαλισμό και όραμα. Γιατί σφράγιζε τη μετάβαση στην πολιτική ομαλότητα με την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Και ταυτόχρονα χάραζε και τη λεωφόρο στην οποία θα βάδιζε η πατρίδα μας τις επόμενες δεκαετίες. Ήταν πολλοί εκείνοι που αντέδρασαν τότε. Όλοι τους, ωστόσο, αγνοούσαν τη συγκυρία της εποχής, με νωπή ακόμα την Κυπριακή τραγωδία και με τη δημοκρατία μας στα πρώτα της βήματα. Όπως, όμως, και την εμβέλεια του εγχειρήματος, με ένα μεσαίο ευρωπαϊκό κράτος να βρίσκει, επιτέλους, ασφαλές λιμάνι σε μία ισχυρή υπερεθνική συμμαχία, μέσα σε έναν αβέβαιο κόσμο.

Η απόφαση εκείνη ίσως να μην πληρούσε πλήρως τα αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Απαντούσε, όμως, σε μια ιστορική αναγκαιότητα. Γι’ αυτό και, σταδιακά, όλο το κομματικό φάσμα -με ελάχιστες εξαιρέσεις- συνέκλινε στην ευρωπαϊκή κοίτη. Για να αποτελέσει σήμερα αδιαπραγμάτευτη συνιστώσα της δημόσιας ζωής αλλά και σταθερό ορίζοντά της. Με πολιτικό πρόσημο αλλά και με εθνικό περιεχόμενο και διαχρονική ισχύ.

Η ελληνική υπόθεση, πάντως, πλούτισε και την εμπειρία της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί ήταν η πρώτη υποδοχή κράτους του Νότου από εκείνα που είχαν βιώσει δικτατορικά καθεστώτα. Για να ακολουθήσουν, λίγο μετά, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και αργότερα οι χώρες του ανατολικού μπλοκ. Ήταν, λοιπόν, η ελληνική είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια η αρχή μιας πολυσήμαντης διεύρυνσης. Μιας διεύρυνσης όχι μόνο σε μέλη αλλά και σε αξίες. Γι’ αυτό και τολμώ να πω ότι η ώσμωση με τον τόπο μας και την ιστορία του αποτύπωνε και την απόφαση της τότε ΕΟΚ να αναδειχθεί, εκτός από ένα σχήμα οικονομικής συνεργασίας, και σε έναν υπερεθνικό φάρο δημοκρατίας. Προορισμένου να απλώνει διαρκώς το φως του και να ενώνει μεταξύ τους τις ακτίνες του.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε η κοινή μας διαδρομή, κύριοι Πρόεδροι, υπήρξε συναρπαστική. Η επιταγή της ανάπτυξης συνάντησε την αναγκαιότητα της πολιτικής συνεννόησης. Το πρόταγμα της δικαιοσύνης την εξέλιξη των δικαιωμάτων. Και οι εθνικές αποχρώσεις το πολύχρωμο «ουράνιο τόξο» της ενιαίας ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Όμως και η Ελλάδα του 2021 είναι μία διαφορετική χώρα από εκείνη που έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Μία χώρα ταλαιπωρημένη από κρίσεις, καταστροφές, δικτατορίες, εμφυλίους και συχνά ταλαιπωρημένη και από ένα αίσθημα εθνικής μοναξιάς, βιώνει σήμερα την πιο σταθερή και ανοιχτή δημοκρατία που γνώρισε ποτέ.

Η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανόνων ενίσχυσε το κράτος δικαίου. Ήλθαν νέες αντιλήψεις για το Περιβάλλον, για τον Πολιτισμό, για την Παιδεία. Ενώ η κοινοτική ομπρέλα πλαισίωσε, ενίσχυσε, τη διπλωματική και αμυντική μας φαρέτρα.

Με λίγα λόγια, δεν πιστεύω ότι υπάρχει δημόσιο πεδίο το οποίο να μην ευεργετήθηκε με κάποιο τρόπο από τη συμβολή της Ευρώπης. Όπως και στην οικονομία: oι πόροι της Ένωσης προίκισαν τη χώρα μας με υπερπολύτιμες υποδομές. Στήριξαν -εδώ και πολλές δεκαετίες- την αγροτική παραγωγή, ενθαρρύνοντας τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Η άρση των δασμών έστρεψε, αναγκαστικά, την ελληνική παραγωγή, την ελληνική βιομηχανία προς την ανταγωνιστική καινοτομία. Με το εμπόριο, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό, να δρουν πλέον μέσα στη μεγάλη, πανευρωπαϊκή αγορά.

eok_1

Δεν έλειψαν, ασφαλώς, και οι στιγμές που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε, κάτι που, πιστεύω, ότι συνέτεινε και στην εκδήλωση της κρίσης της τελευταίας δεκαετίας. Όμως, η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία που προσφέρει από τη μία δικαιώματα, αλλά γεννά από την άλλη και υποχρεώσεις.

Υπάρχει, από την άλλη πλευρά, και ο θετικός απολογισμός: η Ελλάδα άσκησε τέσσερις επιτυχημένες προεδρίες, δύο από τις οποίες, μάλιστα, συνέπεσαν και με διευρύνσεις. Εργάστηκε για τη διαμόρφωση των Μεσογειακών Προγραμμάτων, όπως και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Πολλοί Έλληνες στελεχώνουν καίριες θέσεις σε ενωσιακούς θεσμούς. Δεκάδες χιλιάδες νέοι μας μοιράζονται το ευρωπαϊκό όραμα μέσω των προγραμμάτων Erasmus.

Η ελληνική πορεία στην Ευρώπη δεν υπήρξε πάντοτε ανέφελη. Όμως, σχετικά γρήγορα ο αντιευρωπαϊσμός έπαψε να αποτελεί κεντρικό επιχείρημα στην ελληνική πολιτική ζωή. Και χαίρομαι γιατί η παράταξη την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ πρωτοστάτησε σε αυτό. Γιατί είτε βρισκόταν στην εξουσία είτε όχι παρέμεινε πάντα η μεγάλη παράταξη της Ευρώπης.

Θυμίζω ότι το 1992, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προώθησε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με ευρύτατη πλειοψηφία τότε, χάρη στην ωριμότητα και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Αλλά και ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία στήριξε τους δύο εθνικούς στόχους: την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την είσοδό μας στην Οικονομική και Νομισματική ένωση και τελικά στο ευρώ.

Γύρω από το ζητούμενο της δυνατής ευρωπαϊκής Ελλάδας οικοδομήθηκαν, λοιπόν, ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Με ένα μόνο σκοτεινό διάλειμμα: την περίοδο κατά την οποία επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, το 2015. Τότε που η χώρα οδηγήθηκε ένα μόλις βήμα πριν τον γκρεμό. Και πάλι όμως, οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και διέλυσαν τα έωλα συνθήματα. Κράτησαν τον τόπο στην Ευρώπη και στο κοινό νόμισμα. Και τελικά συνέτριψαν τη δημαγωγία μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό και αντιδημοκρατικό ψέμα, τόσο αυτό με το αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το ακροδεξιό πρόσωπο του φασισμού και του μίσους.

Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι,

Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς, ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και στην ανθρωπιστική συμβολή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης.

Αλλά και η πανδημία στάθηκε πεδίο όπου εκδηλώθηκαν οι αρετές των Ελλήνων. Η χώρα αύξησε σημαντικά τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας, ενώ ψηφιοποίησε οριζόντια τις δράσεις του κράτους. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους πολύ γρήγορους ρυθμούς των εμβολιασμών. Πρόκειται για το απόσταγμα μιας οδυνηρής εμπειρίας, που σήμερα καλούμαστε να μετατρέψουμε σε καθαρό νερό για να αρδευτεί ένα εύφορο αύριο.

Γι’ αυτό κι είμαι υπερήφανος, καθώς μαζί με άλλους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες πρωτοστατήσαμε -με μια επιστολή που είχαμε στείλει τον Μάρτιο του περασμένου έτους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο φάνταζε πριν από 1,5 χρόνο όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα. Και αυτό θα είναι και ο οδηγός μας τις επόμενες δεκαετίες.

Περήφανος νιώθω και για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο ακόμα μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς την μετα-Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Γιατί αυτά ήταν κατά τη γνώμη μου -η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και η αντιμετώπιση της πανδημίας- δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης.

Κλείνω με το αισιόδοξο μήνυμα το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να εκπέμψει και η Διάσκεψη για το κοινό μας Μέλλον.

Συμπολίτες μου της Ευρώπης,

Μπορούμε! Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας. Και να κάνουμε πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πιο ευαίσθητη, την ήπειρό μας για εκείνους που την κατοικούν. Κυρίως όμως για τις νέες και τους νέους μας, τις ανησυχίες και τα όνειρα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.

Τα επόμενα χρόνια είναι στο χέρι μας να γίνουν τα χρόνια της ανόρθωσης. Με μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή της Ένωσής μας. Με περισσότερη συνοχή στις κοινωνίες μας. Και με ανάδειξη της κοινής μας ταυτότητας, που συνδυάζει την ευρωπαϊκή με την εθνική υπερηφάνεια. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε.

Η Ελλάδα βαδίζει γοργά στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της ελευθερίας της και τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής διαδρομής της. Και θυμάται ότι πάντα σε αυτή την πολυκύμαντη και ταραχώδη διαδρομή, πάντα στις δυσκολίες, έστρεφε το βλέμμα της στην Ευρώπη. Και η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα ήταν και είναι εδώ για την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ.

eok_2
«Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία και ελευθερία» το μήνυμα του Σαρλ Μισέλ

Παρών στην εκδήλωση και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που έστειλε το μήνυμα ότι η Ευρώπη διαμορφώθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα μετασχηματίστηκε από την Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς εσάς, όπως εσείς επιλέξετε να μην υπάρχετε χωρίς την Ευρώπη» τόνισε.

«Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία και ελευθερία» ήταν το μήνυμά του στα ελληνικά, ενώ σημείωσε πως η Δημοκρατία και Ελευθερία είναι τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος, είναι οι αξίες που πρέπει να μας οδηγούν.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ είχε διττό μήνυμα. Πρώτον σηματοδοτούσε την επιστροφή στις ρίζες για τους Έλληνες, ενώ και οι Ευρωπαίοι θεώρησαν πως ήταν επιστροφή στις ρίζες τους, επειδή η Ευρώπη γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Δήλωσε πως σήμερα με την παρουσία του στην εκδήλωση αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση και αναγνώριση για τη μοναδική θέση που κατέχει η κλασική Ελλάδα όχι μόνο στην προσωπική του παιδεία και ταυτότητα, αλλά κυρίως στη δημιουργία της συλλογικής συνείδησης της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως ένα σκίτσο του Σωκράτη στο γραφείο του τού υπενθυμίζει πως η Ελλάδα είναι το λίκνο της σκέψης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας.

eok_3



Σασόλι: Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έθεσε τη δημοκρατική διάσταση στην καρδιά της Ευρώπης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι τόνισε ότι πριν 40 χρόνια, η Ελλάδα ενώθηκε με την ευρωπαϊκή οικογένεια, ξεκινώντας μια νέα εποχή για την Ευρώπη. Όπως είπε, η ελληνική ένταξη χάραξε σημείο καμπής για την ΕΕ, θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο κέντρο, στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, διανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοκρατική αναγέννηση της Ευρώπης και τη σταθεροποίησή της.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην πρόοδο του πολιτισμού και το γεγονός ότι οι έννοιες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλήθειας, της αισθητικής, με την υπερβατική τους διάσταση, διέτρεξαν τους αιώνες και οδήγησαν στη σημερινή μορφή της Ελλάδας και έδωσαν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης», τόνισε, σημειώνοντας ότι βλέποντας «τα 40 αυτά χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας, βλέπουμε την ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Επίσης, ειδική μνεία έκανε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη συμβολή του για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Φον ντερ Λάιεν: «Η ΕΕ αποκτά τεράστιο όφελος έχοντας την Ελλάδα στον πυρήνα της»

Χαιρετίζοντας (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και εξ αποστάσεως) την 40η επέτειο ένταξης της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε τα εξής:

«Το θεωρώ μεγάλη τιμή που έχω τη δυνατότητα να απευθυνθώ σε σας σήμερα, σε αυτή την πολύ σημαντική επέτειο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τη χρονιά αυτή εορτάζουμε συγχρόνως δύο χρονικά ορόσημα. Δύο επετείους που έχουν θεμελιακό χαρακτήρα για το πνεύμα και τον χαρακτήρα της σύγχρονης Ελλάδας.

Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η επανάσταση για την ανεξαρτησία. Μία επανάσταση που οδήγησε στη γέννηση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Πριν από 40 χρόνια, η Ελλάδα, το αρχαίο λίκνο της δημοκρατίας, εκπλήρωσε το ιστορικό της πεπρωμένο, και έλαβε τη θέση της στην καρδιά της σύγχρονης δημοκρατικής Ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Γι' αυτό θέλω να συγχαρώ διπλά τον Ελληνικό λαό σήμερα. Για την ανεξαρτησία σας και για την υπερήφανη συμμετοχή σας ως μέλος στην Ένωσή μας. Η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα, μία νεαρή δημοκρατία, να αναπτυχθεί, ενίσχυσε τους θεσμούς και, ίσως το σημαντικότερο όλων, η Ευρώπη άνοιξε νέους ορίζοντες στους Έλληνες πολίτες.

Μεγάλης κλίμακας Ευρωπαϊκές επενδύσεις και υψηλής ποιότητας υποδομές άλλαξαν την καθημερινή ζωή, ενώ οι Ελληνικές επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά, μία μοναδική πηγή ευκαιριών. Αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ωφελείται από το να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο ισχύει και από την αντίστροφη πλευρά.

Η Ένωσή μας αποκτά επίσης τεράστιο όφελος έχοντας την Ελλάδα στον πυρήνα της. Ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες. Το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας είναι από τα πιο αποτελεσματικά στην Ευρώπη. Είναι ένα λαμπερό παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν εργαζόμαστε μαζί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προμηθεύτηκε τα πιο ελπιδοφόρα εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και οι Ελληνικές Αρχές οργάνωσαν ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που αποτελεί αντικείμενο "φθόνου" από πολλές άλλες χώρες. Και όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκαν χέρι-χέρι.

Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο.

Το θετικό από μία τόσο στενή φιλία είναι ότι μπορούμε να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον. Σκεφτείτε μόνο το "Next Generation EU", το Πρόγραμμά μας για την Ανάκαμψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

eok_4



Με αυτό το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να κάνει κάτι που δεν έχει ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια κλίμακα: με την ισχυρή υποστήριξη των 27 κρατών-μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντλεί χρήματα από την κεφαλαιαγορά, και μαζί θα επενδύσουμε δισεκατομμύρια στην ανάκαμψη που τόσο χρειαζόμαστε όλοι.

Από κοινού επενδύουμε για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να κάνουμε την Ένωσή μας πιο ψηφιακή και πιο πράσινη. 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το "Next Generation EU" προγραμματίζονται για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται χέρι-χέρι με τις Ελληνικές Αρχές με σκοπό την βέλτιστη αξιοποίηση αυτής της μοναδικής ευκαιρίας. Θέλουμε να δώσουμε στην Ελληνική οικονομία μία ώθηση. Θέλουμε να επενδύσουμε στους ανθρώπους, σε δουλειές, στην ευημερία. Θέλουμε να επιτύχουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για κάθε πολίτη.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μεγάλος πολιτικός που σχεδίασε την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είχε πει κάποτε: "το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενσωμάτωση και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται σε μία ενωμένη Ευρώπη".

Τα λόγια αυτά παραμένουν σήμερα τόσο αληθινά όσο και πριν από 40 χρόνια. Γι' αυτό ας αποτελέσουν τα σοφά αυτά λόγια πηγή έμπνευσης για τα επόμενα 40 χρόνια».

Σαράντα χρόνια από την ένταξη στην ΕΟΚ

Το 1981 (από την 1η Ιανουαρίου) η χώρα μας γινόταν πλήρες μέλος της ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα), πραγματοποιώντας ένα μεγάλο και κρίσιμης σημασίας βήμα προς τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Η σχετική Σύμβαση Προσχώρησης είχε υπογραφεί από το 1979, από τον τότε πρωθυπουργό και ένθερμο υποστηρικτή της ζεύξης της Ελλάδας στο άρμα της Ευρώπης, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η επετειακή εκδήλωση για τα 40χρονα του θεσμικού «εξευρωπαϊσμού» της Ελλάδας διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών με προϊστάμενο τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο Ζάππειο.

Στο Ζάππειο έγιναν τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για τα 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

H πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ σε κείμενο όπου επιχειρείται συνοπτική ιστορική αναδρομή των δεσμών Ελλάδας-Ενωμένης Ευρώπης «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας ασφαλώς υπερβαίνει τη σύνδεση και τη μετέπειτα ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα/Ένωση. Έλαβε, ωστόσο, συγκεκριμένη διάσταση με την υποβολή της αίτησης για σύνδεση με τη νεοπαγή Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), τον Ιούνιο του 1959, αίτηση που οδήγησε στην υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης Ελλάδας – ΕΟΚ, τον Ιούνιο του 1961, την πρώτη Συμφωνία Σύνδεσης που σύναψε η ΕΟΚ.

»Η Συμφωνία αυτή, η οποία ουσιαστικά αποτελούσε το πρώτο βήμα στην πορεία της Ελλάδας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, 'πάγωσε' με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (Απρίλιος 1967) και ενεργοποιήθηκε εκ νέου μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας (Ιούλιος 1974). Ο στόχος, όμως, της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ως πλήρους μέλους.

»Πράγματι, η αίτηση για πλήρη ένταξη υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, G. Fitzgerald.

Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα επέλεξε την πλήρη ένταξη στην Κοινότητα μπορούν να συνοψισθούν στους εξής:

- Θεώρησε την Κοινότητα ως το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να εδραιώσει το δημοκρατικό πολιτικό της σύστημα και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

- Επεδίωκε την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της θέσης της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα, με την ανάπτυξη των σχέσεών της και με άλλους διεθνείς δρώντες πέραν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

- Θεώρησε την ένταξη στην Κοινότητα ως ισχυρό παράγοντα που θα συνέβαλε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

- Επιθυμούσε, ως ευρωπαϊκή χώρα, να είναι 'παρούσα' και να επηρεάζει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και το πρότυπο της Ευρώπης.

»Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στην Ελληνική αίτηση εκδηλώθηκε αρχικά από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία σύμφωνα με το (τότε) άρθρο 237 της Συνθήκης της Ρώμης, έπρεπε να διατυπώσει 'γνώμη' πάνω στην αίτηση τρίτης χώρας για ένταξη στην Κοινότητα. Η Επιτροπή δημοσίευσε τη 'γνώμη' της στις 28 Ιανουαρίου 1976. H Επιτροπή, ενώ αρχικά τόνιζε ότι πρέπει να δοθεί 'σαφώς θετική απάντηση' στο αίτημα της Ελλάδας για ένταξη, εντούτοις πρότεινε θέσπιση προενταξιακής μεταβατικής περιόδου πριν από την πλήρη θεσμική ενσωμάτωση της χώρας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

»Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τις κυβερνήσεις των εννέα κρατών-μελών και ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας, η πρόταση αυτή της Επιτροπής απορρίφθηκε. Έτσι, τον Ιούλιο 1976 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979 με την υπογραφή, στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο), της Πράξης Προσχώρησης. Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις 28 Ιουνίου 1979. Η πλήρης ένταξη έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 1981».

Η ιστοριογραφία

Σχετικά με την πρόσληψη του αντικτύπου και την αξιολόγηση της πραγματικής σημασίας που είχε η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, μπορεί να ανατρέξει κάποιος στις δεκάδες ιστορικές μελέτες οι οποίες έχουν γραφεί για τη σύγχρονη Ελλάδα. Ενδεικτικά, σε μία από τις πιο πρόσφατες ολοκληρωμένες εργασίες, το βιβλίο «Ο Ελληνικός 20ος αιώνας» (εκδ. Πόλις), του -αριστερών ιδεολογικών πεποιθήσεων- Αντώνη Λιάκου, αναφέρονται τα εξής: «Το στοίχημα της συνοχής: Στη Μεταπολίτευση, οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν συμφωνούσαν ως προς τη σύνδεση με την ΕΟΚ. Η ΝΔ έβλεπε ότι τα πολιτικά οφέλη της σύνδεσης, δηλαδή η στερέωση της δημοκρατίας, είχαν προτεραιότητα σε σχέση με τα οικονομικά. Το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε την αντίρρησή του και στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο με την παροιμιώδη φράση 'ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο'. Ως προς την οικονομία, οι οικονομολόγοι του ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν ότι η κατάργηση των δασμών μιας ασθενέστερης βιομηχανικά χώρας, σε σχέση με τον ισχυρό βιομηχανικό πυρήνα της Ευρώπης, θα κατέληγε σε βάρος και της ελληνικής βιομηχανίας και της γεωργίας.

»Αν και το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση μερικούς μήνες μετά την επίσημη υπογραφή της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ το 1981, δεν πραγματοποίησε τις προγραμματικές του διακηρύξεις να αποχωρήσει από αυτούς τους δύο υπερεθνικούς οργανισμούς. Ο ελληνικός ριζοσπαστισμός γνώριζε τα όριά του, όταν βρισκόταν στην εξουσία. Το επιχείρημα του Παπανδρέου προς τους ψηφοφόρους του ήταν ότι το κόστος της αποχώρησης θα ήταν μεγαλύτερο από εκείνο της παραμονής. Η μισή Ελλάδα μπήκε απρόθυμα σε μια διαδικασία που θα την άλλαζε ριζικά. Παρόλ' αυτά οι δισταγμοί της ελληνικής κυβέρνησης κατέληξαν σε μια διαπραγμάτευση, η οποία συνέβαλε στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού ενωτικού εγχειρήματος και στην υιοθέτηση μιας πολιτικής για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών περιφερειών.

»Η ΕΟΚ, ως το 1981, αποτελούνταν από χώρες οι οποίες είχαν οικονομικό και βιομηχανικό επίπεδο παρόμοιο. Η μόνη μεγάλη οικονομικά καθυστερημένη περιοχή, έως τότε, ήταν η νότια Ιταλία, κάτι ωστόσο που αποτελούσε εσωτερικό ιταλικό ζήτημα. Με την είσοδο της Ιρλανδίας (1973) και της Ελλάδας (1981), αλλά και με την επικείμενη είσοδο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (1986), ο ευρωπαϊκός νότος διευρυνόταν και οι φτωχές αγροτικές περιοχές έγιναν ευρωπαϊκό πρόβλημα, γιατί στο σύνολό τους αποτελούσαν τμήμα των καινούριων χωρών. Το 1981, όταν εισήλθε στην ΕΟΚ η Ελλάδα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν περίπου στο μισό του αντίστοιχου των έξι χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα και η Ελλάδα πάντα εδώ για την Ευρώπη"

Αθώοι Λιακουνάκος και Σμπώκος για τα ιπτάμενα ραντάρ

Αθωώθηκε ο επιχειρηματίας, Θωμάς Λιακουνάκος, ο πρώην γενικός διευθυντής της διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος και ο δικηγόρος, βρετανικής καταγωγής, Πίτερ Κόλεριτζ, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση της προμήθειας των ιπτάμενων ραντάρ της Ericsson.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και έκρινε πως δεν στοιχειοθετούνται οι εις βάρος τους κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία.

Αντιθέτως, ένοχους έκρινε το δικαστήριο τον Χρήστο Τούμπα, αντιπρόσωπο της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer σε αεροσκάφος της οποίας τοποθετείται το ραντάρ, καθώς και τον καταζητούμενο από τις Ελληνικές αρχές Γαλλοελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. 

Ο πρώτος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών καθώς του αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά ενώ ο δεύτερος σε ποινή κάθειρξης 6 ετών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώοι Λιακουνάκος και Σμπώκος για τα ιπτάμενα ραντάρ"

Ψευτογιατρός: Στο σκαμνί για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες - Τι προτείνει η εισαγγελέας

«Καταπέλτης» είναι η εισαγγελέας Αγγελική Κουρινιώτη με πρόταση 300 σελίδων για τον 47χρονο «ψευτογιατρό», ο οποίος υπόσχονταν πως θα σώσει ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, χρησιμοποιώντας δήθεν φάρμακα, βότανα, έλαια και αυστηρή διατροφή.
Η εισαγγελική λειτουργός, προτείνει να δικαστεί ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος καθώς και 16 ακόμη άτομα που φέρονται ως συνεργοί του για 12 περιπτώσεις θανάτων καρκινοπαθών και για 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Η πρόταση της κυρίας Κουρινιώτη κατατέθηκε στο συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας το οποίο τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει με βούλευμά του για το ποιοι από τους κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν σε δίκη και για ποια αδικήματα. Προς το παρόν, πάντως, η εισαγγελέας ζητεί να δικαστούν ο κατηγορούμενος «ψευτογιατρός» -συστήνονταν ως Dr Kontos- και ακόμη 16 πρόσωπα που φέρονται ως συνεργοί του.

Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός ζητεί να μην γίνει κατηγορία σε βάρος της συζύγου του 47χρονου. Ανάμεσα στα άλλα 16 πρόσωπα που φέρονται ως συνεργοί του ψευτογιατρού συγκαταλέγονται γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων και ένας πρώην υπουργός, γιατρός στο επάγγελμα.

Επιπρόσθετα, η εισαγγελέας προτείνει να παραταθεί για ένα ακόμη εξάμηνο η προσωρινή κράτηση του κατηγορούμενου ως «ψευτογιατρού», διότι, όπως φέρεται να αναφέρει, αν αφεθεί ελεύθερος θα τελέσει και νέα εγκλήματα.

Συγκεκριμένα, η κ. Κουρινιώτη, προτείνει να δικαστεί από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο 47χρονος για τα εξής αδικήματα:

Ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 47χρονος χορηγούσε στα ανυποψίαστα θύματά του σκευάσματα δικής του παρασκευής με το αζημίωτο, ενώ είχε καταφέρει να εξαπατήσει ακόμα και γιατρούς κλινικών και διαγνωστικών κέντρων παριστάνοντας τον διακεκριμένο επιστήμονα από την Ελβετία.

«Παρίστανα το γιατρό, όμως δεν ευθύνομαι εγώ για το θάνατο των ασθενών. Ήταν καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο. Ήθελα να τους βοηθήσω για να μην υποφέρουν», φέρεται να είχε καταθέσει στη συμπληρωματική του απολογία του στον ανακριτή ο 47χρονος «αθωώνοντας» τα 16 πρόσωπα που φέρονται ως συνεργοί του.

«Δεν είχα συνεργούς. Οι συγκατηγορούμενοί μου πίστευαν ότι ήμουν γιατρός. Τους παραπλάνησα. Είναι αθώοι» φέρεται να είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε δηλώσει «εμπειρικός βοτανολόγος» και να είχε εν μέρει παραδεχτεί την κατηγορία της απάτης, αλλά να είχε αρνηθεί ότι ευθύνεται για τους θανάτους των καρκινοπαθών.

Ακόμη, είχε αναφέρει πως ότι δεν αμειβόταν για τις υπηρεσίες του, αλλά έπαιρνε χρήματα μόνο για το κόστος των βοτάνων

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψευτογιατρός: Στο σκαμνί για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες - Τι προτείνει η εισαγγελέας"

Καιρός αύριο: Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα – Πού θα πέσει η θερμοκρασία

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές και εκ νέου από τις προμεσημβρινές ώρες στη βόρεια Ελλάδα με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και νότια τοπικά 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Από τις προμεσημβρινές ώρες, οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ο καιρός από το απόγευμα θα παρουσιάσει βελτίωση.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ. Από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 και το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι τις πρωινές ώρες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν εκ νέου βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Βελτίωση από τα δυτικά από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 4 με 5 και το βράδυ τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις στα νοτιοδυτικά.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά και στα παραθαλάσσια η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στην Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στην Κρήτη 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια από το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα – Πού θα πέσει η θερμοκρασία"

ΜΟΕ: Ολοκληρώθηκαν οι ελληνοτουρκικές επαφές – Ο επόμενος γύρος στην Άγκυρα

Η διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αποτελεί ένα από τα επίπεδα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η πορεία τους ωστόσο εξαρτάται από την πορεία των πολιτικών διαβουλεύσεων και των διερευνητικών επαφών Αθήνας και Άγκυρας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ολοκληρώθηκε σήμερα ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ακόμα έγινε γνωστό ότι ο επόμενος γύρος θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στην Άγκυρα.

Η ανακοίνωση ΥΠΕΘΑ

Τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας διεξήγαγαν στις 26-27 Μαΐου 2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον 4ο κύκλο συναντήσεων κατά τον οποίο συζητήθηκαν δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ η πέμπτη συνάντηση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι στον 4ο γύρο των συνομιλιών και σε συνέχεια του προηγούμενου γύρου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2020, συζητήθηκαν:

  • Η διατήρηση ανοικτή γραμμή μεταξύ των Αρχηγείων Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και το Εσκί Σεχίρ για αποφυγή σοβαρής εμπλοκής στον αέρα
  • Η τήρηση μορατόριουμ στις στρατιωτικές δραστηριότητες κατά τις εθνικές επετείους και τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές
  • Η επίλυση, σε επίπεδο διοικητών, ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν στις παραμεθόριες περιοχές

 onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΟΕ: Ολοκληρώθηκαν οι ελληνοτουρκικές επαφές – Ο επόμενος γύρος στην Άγκυρα"

Σέρρες: Ξανά χειροπέδες στον αρνητή μάσκας - «Με συνέλαβαν με εντολή εισαγγελέα»

Αμετανόητος εμφανίστηκε και πάλι ο 35χρονος οδηγός νταλίκας, Δημήτρης Βογιατζής που υπέπεσε στο ίδιο ατόπημα και μπήκε για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο των Αρχών. Παρά τη φυλάκιση των 60 ημερών που του επιβλήθηκε και την προ ολίγων ημερών νέα σύσταση της αστυνομίας, εντοπίστηκε στην εισαγγελία Σερρών χωρίς να φορά μάσκα, παραβιάζοντας ξανά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του. Η σύλληψή του μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από το Facebook, με το βίντεο να κάνει το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας, αν μη τι άλλο, αρνητικές εντυπώσεις.

Μιλώντας, μετά τη σύλληψή του, στο protothema.gr, ο Δημήτρης Βογιατζής στάθηκε ξανά στα προβλήματα υγείας, τα οποία είχε επικαλεστεί και σε προηγούμενες δηλώσεις του, ώστε να διακαιολογήσει τη γενικότερη στάση του απέναντι στο θέμα της χρήσης μάσκας.

 

 «Πήγα στην εισαγγελέα να πάρω την απόφαση για την αποφυλάκισή μου και αμέσως δέχτηκα παρατήρηση για μη χρήση μάσκας από έναν αστυνομικό. Τον ενημέρωσα ότι δεν φοράω μάσκα για λόγους υγείας και εκείνος ειδοποίησε περιπολικό για να με συλλάβουν», τονίζει ο οδηγός νταλίκας. Σημειώνεται οτι οι Αρχές του επέβαλαν πρόστιμο 300 ευρω για παραβίαση των μέτρων για την διασπορά του κορωνοϊού.

 Το προηγούμενο διάστημα, υπενθυμίζεται ότι, ο Δημήτρης Βογιατζής προσέκρουσε σε νομικές κυρώσεις και οδηγήθηκε στη φυλακή. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε τα ιατρικά έγγραφα που προσκόμισε ο κατηγορούμενος, τα οποία ήταν στη γερμανική γλώσσα και σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου, με εριστική δε στάση απέναντι στους δικαστές. Στο Κέντρο Κράτησης Νιγρίτας εισήχθη, στις 27 Απριλίου, ύστερα από την ανησυχητική αδυναμία συμμόρφωσης με τις συστάσεις του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τις σκοτεινές ημέρες του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης.

Στο ερώτημα, πώς έφτασε ο 35χρονος στο σημείο να απασχολήσει τη Δικαιοσύνη σε τέτοιο βαθμό ώστε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 60 ημερών, η απάντηση περιλαμβάνει τρία σκέλη, συγκεκριμένα τρεις παραβιάσεις.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, την οποία είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr, στον Δημήτρη Βογιατζή επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης των 60 ημερών για παραβιάση μέτρων αποφυγης και περιορισμού διάδοσης του κινδύνου διασποράς κορωνοϊού.

Ο οδηγός φορτηγού επρόκειτο να αποφυλακιστεί στις 6 Ιουνίου καθώς ανεστάλη η εκτέλεση του υπόλοιπου της επιβληθείσας ποινής των 20 ημερών για τρία έτη. Το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, έκρινε ότι δεν πρέπει να του χορηγηθεί αναστολή, καθώς υπήρχε κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 100 του Ποινικού Κώδικα, προβλέπεται ότι εάν κάποιος καταδικαστεί αμετάκλητα σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, το δικαστήριο εφόσον κρίνει ότι είναι αναγκαία η έκτιση μέρους της στερητικής της ελευθερίας ποινής για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, μπορεί να διατάξει την εκτέλεση του μέρους αυτού.

Όπως αναφέρεται, ακόμη, στο σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, το μέρος από την επιβληθείσα ποινή που μπορεί να διατάξει την έκτισή της το δικαστήριο έχει διάρκεια από δέκα ημέρες μέχρι τρεις μήνες.

Όλα άρχισαν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν έπεσε η πρώτη «καμπάνα» των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας. Η δεύτερη πράξη που μαρτυρούσε απείθαρχη συμπεριφορά ήταν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με την απουσία του απαραίτητου χαρτιού μετακίνησης. Τότε επιβλήθηκαν άλλα 300 ευρώ στον οδηγό φορτηγού, ο οποίος και εκείνη τη φορά δέχθηκε επίπληξη καθώς αρνείτο να χρησιμοποιήσει τη μάσκα του.

Η τρίτη παράβαση ήταν έξω από τη Νομαρχία Σερρών, όταν ο Δημήτρης Βογιατζής κυκλοφορούσε και πάλι χωρίς μάσκα, αγνοώντας τις σχετικές συστάσεις. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι υπήρξε και τέταρτη παραβίαση, όταν ο 35χρονος νταλικιέρης έπεσε σε μπλόκο της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να του επιβληθούν κυρώσεις.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σέρρες: Ξανά χειροπέδες στον αρνητή μάσκας - «Με συνέλαβαν με εντολή εισαγγελέα»"

Ηλεκτρονικά η αντικατάσταση άδειας οδήγησης σε όλη την Ελλάδα

Διαθέσιμες και για τις δεκατρείς Περιφέρειες θα είναι από σήμερα, Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, οι υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr. Τα συναρμόδια Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών προχώρησαν στην περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και στις υπόλοιπες οκτώ Περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική διαπιστωτική πράξη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι πολίτες στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης, αλλά και για έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω μιας απλής διαδικασίας.

Με την πανελλήνια κάλυψη, μετασχηματίζεται πλήρως η εμπειρία των πολιτών στις καθημερινές τους συναλλαγές με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τίθεται οριστικό τέλος σε μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούσαν από τους πολίτες αναμονή σε μια σειρά από ουρές. Ταυτόχρονα, με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αποσυμφορούνται από διοικητικά βάρη 59 Διευθύνσεις Μεταφορών με 84 Τμήματα Αδειών Οδήγησης και 411 υπαλλήλους-χειριστές των υπηρεσιών, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους, αλλά και χρόνο.

Οι νέες υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης αναπτύσσονται στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν συνάψει τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δράση υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ). Η πιλοτική εφαρμογή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τον Μάρτιο του 2021 οι υπηρεσίες επεκτάθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και τον Απρίλιο του 2021 στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 7.071 αιτήσεις, από τις οποίες οι 3.408 αφορούν σε αντικαταστάσεις και αντίγραφα αδειών οδήγησης και οι 3.663 σε ενημέρωση στοιχείων. Από τις 3.408 αιτήσεις έχουν ήδη εκτυπωθεί περισσότερα από 2.600 διπλώματα από την Ελληνική Αστυνομία.

Οι πολίτες εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών https://drivers-vehicles.services.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet και καταχωρούν ψηφιακά την αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας, της υπογραφής τους και του οικείου παραβόλου.

Στη συνέχεια, οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες αποστέλλουν και πάλι ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται φυσικός φάκελος, όλα τα στοιχεία στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ). Οι απαραίτητες διασυνδέσεις μεταξύ μητρώων του Δημοσίου για την αυθεντικοποίηση των χρηστών και την άντληση στοιχείων υλοποιήθηκαν μέσα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, οι πολίτες μπορούν να παραλάβουν το νέο έντυπο αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου ή ζητώντας να τους αποσταλεί με courier για τις Περιφέρειες, όπου η συγκεκριμένη υπηρεσία υποστηρίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης είναι αποτέλεσμα της προγραμματικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2020 από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γιώργο Γεωργαντά, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουν καταρτίσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Την υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά η αντικατάσταση άδειας οδήγησης σε όλη την Ελλάδα"

Δρομοκαΐτειο: Ψυχίατρος καλούσε ασθενείς να μην εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Ένας ψυχίατρος στο Δρομοκαΐτειο καλούσε τους ασθενείς να μην εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, καταφέρνοντας δυστυχώς να πείσει αρκετούς από αυτούς. Την καταγγελία κάνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και του σωματείου εργαζομένων στο εν λόγω νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, πρόκειται για ασθενείς οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενώνα, εκτός νοσοκομείου, αλλά εντός Αττικής, σε πολυπληθή μάλιστα δήμο. Επιστημονικά υπεύθυνος του ξενώνα είναι ο γιατρός που καλεί τους ασθενείς να μην εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, βασιζόμενος σε συνωμοσιολογικές θεωρίες γύρω από τα εμβόλια.

Όλα άρχισαν χθες το απόγευμα, 26 Μαΐου, όταν ο συγκεκριμένος γιατρός, ο οποίος εργάζεται στο Δρομοκαΐτειο εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε την «αντιεμβολιαστική» του εκστρατεία προσπαθώντας να πείσει τους δέκα ασθενείς που ήταν προγραμματισμένο να εμβολιαστούν σήμερα το πρωί, να μην το κάνουν.

Την προσπάθεια της πειθούς για μη εμβολιασμό συνέχισε ο γιατρός και σήμερα το πρωί, επιμένοντας στις απόψεις του, λίγο πριν από τον προγραμματισμένο εμβολιασμό των ασθενών. Το αποτέλεσμα ήταν οι πέντε από τους δέκα ασθενείς να μην εμβολιαστούν τελικά.

Γιαννάκος στο newsit.gr: Σήμερα κανείς δεν ήθελε να εμβολιαστεί

«Δώσαμε μάχη για να πείσουμε εμείς, εκ νέου, τους μισούς ασθενείς. Σήμερα το πρωί κανείς από τους δέκα δεν ήθελε να εμβολιαστεί» περιγράφει τα γεγονότα στο newsit.gr o κ. Γιαννάκος και συνεχίζει: « Ο συγκεκριμένος γιατρός έχει εκδηλωθεί και άλλες φορές εναντίον των εμβολίων, απλώς το περιόριζε μιλώντας σε εμάς τους συναδέλφους. Φυσικά, οι απόψεις του δεν γίνονταν αποδεκτές. Αυτό που έκανε όμως από χθες είναι από τα άγραφα. Να λέει σε ασθενείς, οι οποίοι μάλιστα κυκλοφορούν έξω στην κοινότητα, διατηρώντας τις δραστηριότητες τους, να μην εμβολιαστούν; Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο!»

Όπως συνέχισε να μας εξηγεί ο κ. Γιαννάκος, η διοίκηση του ψυχιατρικού νοσοκομείου είναι εξοργισμένη με το γεγονός, και ο συγκεκριμένος γιατρός έχει ήδη απομακρυνθεί από το πόστο του στον ξενώνα ενώ ετοιμάζονται τάχιστα οι διαδικασίες του πειθαρχικού.

Όπως καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Τέτοιες συμπεριφορές μας προσβάλουν. Τις αναδεικνύουμε ως παράδειγμα προς αποφυγή».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δρομοκαΐτειο: Ψυχίατρος καλούσε ασθενείς να μην εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι "

Προανακριτική - Βερύκιος: «Ρε σεις, τι κάνετε; Αυτά δεν γίνονται ούτε στη μαφία» έλεγε ο Κοντομηνάς μετά το ραντεβού με Καλογρίτσα

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου συνεχίζονται οι εργασίες της Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που ερευνά τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών διαγωνισμών.

Ο κ. Βερύκιος κλήθηκε να εξεταστεί ως στενός συνεργάτης του γνωστού επιχειρηματία και πρώην ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε καταγγείλει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να του αποσπάσει το κανάλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βερύκιος μετέφερε στα μέλη της επιτροπής την φράση που άκουσε να λέει ο κ. Κοντομηνάς προς στέλεχος της τότε κυβέρνησης, όταν του έστειλαν τον Χρήστο Καλογρίτσα: «Ρε σεις, αυτός σας βρίζει. Τι κάνετε; Αυτά δεν γίνονται ούτε στη μαφία».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι τοποθετήσεις του κ. Βερύκιου έχουν ως εξής:

Δήμος Βερύκιος: Επί αδειών ήμουν απλός δημοσιογράφος, μάχιμος ρεπόρτερ πρώτης γραμμής. Τα γεγονότα τα παρακολουθούσα αυστηρά από δημοσιογραφικής πλευράς Η πολιτική απόφαση για τον χειρισμό των αδειών με βρήκε αντίθετο, διότι πίστευα ότι έπληττε τα συμφέροντα του εργασιακού μου χώρου και έτσι προσέγγισα το όλο θέμα.

Κελέτσης: Έχετε κάνει δύο παρεμβάσεις και έχετε εξιστόρησει περιστατικά, όπως την εμφάνιση του κ. Κοντομηνά στον Alpha, όπου είπε πράγματα για τον κ. Παππά. Μπορείτε να θυμηθείτε;

Βερύκιος: Σε σχέση με τον ραντεβού Καλογρίτσα - Κοντομηνά, εγώ δεν ήμουν «παρών» λόγω της θέσης μου και άρα δεν ξέρω να σας πω λεπτομέρειες. Το πρώτο που μπορώ να σας πω, είναι ότι είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος ο Καλογριτσας στον κ. Κοντομηνά ότι θέλει συνάντηση. Μου το είπε προσωπικά ο Κοντομηνάς. Το ραντεβού έγινε στην Κάντζα. Ο Κοντομηνάς ήταν τυπικός και ευγενής στα ραντεβού του. Σε αυτό όμως έστησε τον Καλογρίτσα πάνω από μισή ώρα. Εκ των υστέρων σε έμενα προσωπικά μου είπε ότι ο Καλογρίτσας δεν ενδιαφέρεται για τη διοίκηση του καναλιού, αλλά για τις πολιτικές εκπομπές και το δελτίο ειδήσεων. Μου είπε επίσης ότι δεν μπήκαν στα οικονομικά.

Αλλά εκείνο που του έκανε αλγεινή εντύπωση, είναι ότι ο Καλογρίτσας μιλούσε απαξιωτικά για την τότε κυβέρνηση. Κάποια στιγμή, ο Δημήτρης Κοντομηνάς αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να συνεργαστώ και να μπλέξω με έναν τύπο που δεν είχε μια στην τσέπη και βρίζει εκείνους που μου ζήτησαν να τον σώσω; Αυτά ούτε στη μαφία δεν γίνονται». Αυτό ειπώθηκε σε εμένα.

Δεν γνωρίζω εάν ο Δημήτρης Κοντομηνάς ενημέρωσε κάποιους από την κυβέρνηση, αλλά λίγες ημέρες μετά και πριν από την τηλεοπτική του εμφάνιση, μου είπε επί λέξει: «Τον Καλογριτσα δεν τον θέλουν ούτε στο Μαξίμου». Προφανώς είχε κάποια επαφή, κάποια ενημέρωση.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Βερύκιος φέρεται να είπε: «Ο πατήρ Δημήτριος Φουρλεμάδης μπορεί να σας βοηθήσει, μπορεί να σας δώσει λεπτομέρειες εάν χρειαστεί. Ο ρόλος του ήταν πιο κοντά στον κύριο Κοντομηνά. Σε εμένα πάντως έτσι καταγράφηκε στην μνήμη μου το ραντεβού Καλογρίτσα - Κοντομηνά. Μετά ήρθε η τηλεοπτική εμφάνιση Κοντομηνά που έγινε αυθόρμητα, για άλλο θέμα ήταν στο πλατό και μπούκαρε στην εκπομπή της Μενεγάκη και "φωτογράφισε", αναφέρθηκε στον κ. Νίκο Παππά. Ο Κοντομηνάς είχε προβλέψει την κατάληξη αυτής της ιστορίας. Είχε κάνει πολλά ταξίδια στην Αμερική και είχε έρθει σε επαφή με μεγάλους οργανισμούς και ομίλους από Καναδά και ΗΠΑ για να μπει σε νέα τεχνολογία, ούτως ή άλλως θα είχε στην πλατφόρμα το προϊόν του. Το ζήτημα είναι ότι του ζήτησε ένας άνθρωπος να συνεργαστούν χωρίς χρήματα και βρίζοντας τους ανθρώπους που ήθελαν να τους εξυπηρετήσει. Προφανώς τους ενημέρωσε ο Κοντομηνάς (σ.σ. την τότε κυβέρνηση): "Ρε σεις αυτός σας βρίζει. Τι κάνετε; Αυτά δεν γίνονται ούτε στη μαφία". Ήμουν στο δίπλα γραφείο και άκουγα. Δεν ξέρω εάν τον πήρε κάποιος τηλέφωνο και του είπε πήγαινε να τον δεις. Ο πατήρ Δημήτριος το ξέρει καλυτέρα».

Ο μάρτυρας, ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε πως o κ. Κοντομηνάς θεωρούσε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας αποτελούσε «άνθρωπο του Παππά». «Γι' αυτό και τον επέκρινε ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Υπήρξε τότε σκληρή απάντηση του πρώην πρωθυπουργού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βερύκιος κλήθηκε να επιβεβαιώσει όσα ο ίδιος είχε υποστηρίξει σε παλαιότερη εκπομπή του για τον τρόπο με τον οποίο ασκήθηκαν πιέσεις στον Δημήτρη Κοντομηνά να παραδώσει την ανεξαρτησία του τηλεοπτικού του σταθμού στον Χρήστο Καλογρίτσα, καθώς και την εμπλοκή του Νίκου Παππά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκε το επίμαχο απόσπασμα της εκπομπής όπου ο κ. Βερύκιος ανέφερε τότε: «Είναι η περίοδος που ο AlphaTV μένει χωρίς άδεια και τα "λιμοτάγαρα" επιδιώκουν να του φάνε το κανάλι. Zητάνε από τον Κοντομηνά να συναντηθεί με τον Καλογρίτσα που ήδη έχει πάρει την άδεια για να συνεργαστούν. Ο Κοντομηνάς δέχεται να δει στο γραφείο του στην Κάντζα τον Καλογρίτσα. Το ραντεβού κλείνεται για τις 11 το πρωί. Ο Καλογρίτσας έρχεται κανονικά στην ώρα του και ο Κοντομηνάς είναι εξαφανισμένος. Η γραμματέας του Κοντομηνά ενημερώνει τον Καλογρίτσα ότι ο πρόεδρος σας ζητάει συγνώμη, αλλά κάτι σοβαρό του έτυχε και θα καθυστερήσει. Εάν δεν μπορείτε να τον περιμένετε να κλείσετε ένα άλλο ραντεβού».

«Εγώ είμαι στο διπλανό γραφείο κρυμμένος και τον ακούω. Ο Καλογρίτσας με ύφος λέει στην γραμματέα: "Πρώτη φορά στη ζωή μου δέχομαι τέτοια προσβολή. Να έρχομαι στο ραντεβού και ο οικοδεσπότης να λείπει και ούτε ένα τηλεφώνημα να μην μου κάνει”. Τηρείται μια σιωπή λίγων δευτερολέπτων και ακούγεται ο Καλογρίτσας να της λέει θυμωμένος, "Όχι θα τον περιμένω και να ξέρετε ότι η προσβολή δεν είναι δική μου αλλά δική του και να του το πείτε» συνεχίζει ο Βερύκιος και προσθέτει: «Ο Κοντομηνάς εμφανίζεται 45 λεπτά μετά το προκαθορισμένο ραντεβού. Η χειραψία ψυχρή. Ο Καλογρίτσας ευγενής και χωρίς τσαμπουκά μπαίνει στο γραφείο του Κοντομηνά, Και ω του θαύματος: Ο Καλογρίτσας του δίνει την λίστα για το τι απαιτήσεις έχει η κυβέρνηση σχετικά με την απόλυτο έλεγχο του ειδησεογραφικού τομέα και σχετικά με μια ψυχαγωγική εκπομπή που θα πρέπει να αναλάβει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Με βαρύ ονοματεπώνυμο στην ψυχαγωγία). Ο Καλογρίτσας κατάλαβε τη δυσαρέσκεια του Κοντομηνά και το γύρισε. Του λέει άκου να δεις, εγώ δεν ήθελα να μπλέξω με τα μίντια. "Αυτά τα παλιόπαιδα με έστειλαν και δεν ξέρω πώς θα ξεμπλέξω” είπε στον Κοντομηνά».

«Την επομένη ο Κοντομηνάς μου λέει να πάω στα στούντιο Pro και θα βρεθούμε εκεί. Αφού μίλησε με τον κόσμο, μου λέει πάμε στη Μενεγάκη. Μου λέει "ετοιμάσου” κα μπούκαρε στην εκπομπή και είπε αυτά που είπε. Εκεί ανέφερε τον Νίκο Παππά με έναν τρόπο πολύ σκληρό. Κατήγγειλε ότι αυτός έστειλε αγγελιοφόρους, δεν είπε όμως για τον Καλογρίτσα γιατί σεβάστηκε τον άλλον επιχειρηματία". Μετά την παρουσίαση του ηχητικού ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει εάν επιμένει σε αυτές τις δηλώσεις και υπογράμμισε «τα επιβεβαιώνω όλα αυτά στο ακέραιο. Στο ακέραιο».

ΣΥΡΙΖΑ:Η ΝΔ προσπαθεί να κλείσει άρον – άρον την υπόθεση Καλογρίτσα

Κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την κατάθεση Βερύκιου αναφέρουν: «Μετά το στραπάτσο της Ν.Δ. από την κατάθεση Καλογρίτσα, σήμερα ακολούθησε ο κόλαφος της κατάθεσης Βερύκιου, ο οποίος αποδόμησε οριστικά το αφήγημα της Ν.Δ.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ: «Δεν ήμουν στο ραντεβού Κοντομηνά - Καλογρίτσα. Ο ίδιος ο Καλογρίτσας πήρε τηλέφωνο τον Κοντομηνά για να κλείσουν το ραντεβού. Ο Κοντομηνάς μού είπε ότι ο Καλογρίτσας δεν ενδιαφερόταν για τη διοίκηση του καναλιού, παρά μόνο για πολιτικές εκπομπές και το δελτίο ειδήσεων. Έκανε εντύπωση στον Κοντομηνά ότι ο Καλογρίτσας μιλούσε απαξιωτικά για την τότε κυβέρνηση».

Για να συνεχίσει: «Μου είπε ο Κοντομηνάς “πώς μπορώ να συνεργαστώ με ένα τύπο που δεν έχει μία στην τσέπη και βρίζοντας αυτούς που υποτίθεται ότι τον έστειλαν; Αυτά δεν γίνονται ούτε στην μαφία”».

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν ο Κοντομηνάς ενημέρωσε κάποιον στην τότε κυβέρνηση (σ.σ.: μετά τη συνάντησή τους), αλλά εμένα μου είπε κατά λέξη: “Τον Καλογρίτσα δεν τον θέλουν ούτε στο Μαξίμου”».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «Ενδεικτικό του φιάσκου με την Προανακριτική, που έστησε η Ν.Δ., είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία προσπαθεί να κλείσει άρον - άρον την υπόθεση, παραιτούμενη από τη διαδικασία να καλέσει άλλους μάρτυρες.

Σε ό,τι αφορά την αλλοίωση των πρακτικών για δεύτερη φορά, είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Κελέτσης βρήκε αμέριστη συμπαράσταση από τον κ. Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όταν η Θ. Τζάκρη εγκάλεσε τον πρόεδρο της επιτροπής για την συστηματική παραποίηση, την οποία και ο ίδιος έχει παραδεχθεί.

Το θέατρο της Προανακριτικής από φαρσοκωμωδία μετατρέπεται σε κλαυσίγελο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Υ.Γ. Η Ν.Δ. εκτός από το να αλλοιώνει συστηματικά τα πρακτικά, αλλοιώνει και τη σημερινή κατάθεση του μάρτυρα, διακινώντας διαλόγους σε τηλεοπτικές εκπομπές προ πενταετίας, αποκρύπτοντας σκοπίμως τις σημερινές απαντήσεις του Δήμου Βερύκιου»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προανακριτική - Βερύκιος: «Ρε σεις, τι κάνετε; Αυτά δεν γίνονται ούτε στη μαφία» έλεγε ο Κοντομηνάς μετά το ραντεβού με Καλογρίτσα"

Η Σλοβακία απέσυρε τη συμμετοχή της από άσκηση με την Τουρκία – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Την απόσυρσή της από την Τουρκική άσκηση «Anadolu Ankasi 2021», που πραγματοποιείται από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου, ανακοίνωσε η Σλοβακία.

Ο λόγος; Η συμμετοχή στην ίδια άσκηση της λεγόμενης «Τουρκική Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», δηλαδή τα κατεχόμενα.

Η Σλοβακία ενημέρωσε δια του υπουργού της των Εξωτερικών πως παραμένει προσηλωμένη «προς το Διεθνές Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Είναι αξιοσημείωτο πως είχαν προηγηθεί σχετικά διαβήματα προς την Σλοβακία, σε συντονισμό με την Κυπριακή πλευρά.

Τα ανωτέρω έγιναν γνωστά από ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία παρατίθεται:

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σλοβακία απέσυρε τη συμμετοχή της από άσκηση με την Τουρκία – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news