facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Ο Δήμος Μυκόνου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ κατά της ΕΛΣΤΑΤ για τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021

Ο Δήμος Μυκόνου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην αμφίβολης εγκυρότητας και μεθοδολογίας διαδικασία απογραφής κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 σύμφωνα με τα οποία ο μόνιμος πληθυσμός είναι μειωμένος κατά 3,3%.

Επισημαίνεται ότι το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι οι κάτοικοι  είναι 1.167  περισσότεροι απ’ ότι καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον, η αύξηση των μόνιμων κατοίκων σε σχέση με το 2011 επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι μαθητές των σχολείων ανέρχονται σε 2.443, ενώ το 2011 ανέρχονταν σε 1.794 και ότι το 2022 είχαν τιμολογηθεί 1.725.899 κυβικά νερού, έναντι 679.349 το 2011.

Το πρόδηλο σφάλμα των προσωρινών αποτελεσμάτων της απογραφής μόνιμου πληθυσμού του 2021, οφείλεται στον τρόπο και στη διαδικασία διενέργειας της απογραφής που είχε ως αποτέλεσμα την εξαιρετικά ισχνή συμμετοχή των πολιτών, ιδίως των νησιωτικών Δήμων και ιδίως των Μυκονιατών σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, η απογραφή ξεκίνησε στις 23/10/2021 και μετά από διαδοχικές παρατάσεις φέρεται να ολοκληρώθηκε στις 31.12.2021, αλλά στην πράξη συνεχίστηκε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022, τα δε προσωρινά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν επτά ολόκληρους μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2022 και τα οριστικά αποτελέσματα του νόμιμου πληθυσμού άλλους πέντε μήνες αργότερα με την ήδη προσβαλλόμενη απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2011, αντιθέτως, η απογραφή ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες, από 10-24 Μάϊου και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα μέσα σε μόλις δυο μήνες, στις 22 Ιουλίου.

Επίσης, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε μικτό σύστημα απογραφής πληθυσμού-κατοικιών, που προέβλεψε την καινοφανή -και χωρίς να έχει προηγηθεί πιλοτική δοκιμή της- μέθοδο της αυτό-απογραφής μαζί με τη συμπλήρωση εντύπων ερωτηματολογίων από απογραφείς μέσω τηλεφώνου ή με προσωπική συνέντευξη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση ακύρωσης αμφισβητείται η καταλληλότητα της επιλεγείσας μικτής απογραφικής διαδικασίας γιατί «αα) δεν είχε συνεκτιμηθεί ότι 3.000.000 Έλληνες είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν τη σχέση των νεότερων με την τεχνολογία, ββ)δεν είχε προηγηθεί σωστή και πλήρης ενημέρωση των πολιτών για την εφαρμοζόμενη για πρώτη φορά αυτή μέθοδο, γγ) η μέθοδος της αυτο-απογραφής, εκτός από απρόσιτη/δυσπρόσιτη λόγω της ανάγκης εξοικείωσης των πολιτών με τα τεχνολογικά μέσα, λειτούργησε αποτρεπτικά και για όσους ήταν εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ενόψει της πολυπλοκότητας και δυσκολίας των ερωτήσεων και του γεγονότος ότι το σύστημα ηλεκτρονικά, αφενός μεν προέβαινε σε διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων, αφετέρου αν κάποιο δηλωθέν στοιχείο για οποιοδήποτε λόγο δεν ήταν ορθό ή ο αυτό-απογραφόμενος δεν ήθελε να το συμπληρώσει, το ηλεκτρονικό σύστημα δεν του επέτρεπε να συνεχίσει. Είναι λοιπόν εύλογο ότι υπήρξε μεγάλο ποσοστό εγκατάλειψης της διαδικασίας αυτό-απογραφής, λόγω ακριβώς αυτών των τεχνικών ζητημάτων, δδ) δεν ίσχυσε στην πράξη η αρχική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με την οποία/όποιος δεν αυτό-απογραφεί θα δεχθεί επίσκεψη για να απογραφεί με συνέντευξη, στ) οι απογραφείς στηρίχθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε έμμεσες συνεντεύξεις (γειτόνων και όχι μελών του νοικοκυριού), χωρίς να εγκυροποιήσουν από τον ερωτώμενο τις απαντήσεις, ζζ) οι απογραφείς σε πολλές περιπτώσεις κλειστών σπιτιών υπέθεσαν μόνοι τους τις απαντήσεις χωρίς συνέντευξη.»

Η συγκεκριμένη υποκαταγραφή του πληθυσμού αφαιρεί από το Δήμο σημαντικούς πόρους από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις και τον αδικεί όσον αφορά τη διεκδίκηση χρηματοδότησης κι από άλλους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Επιπλέον, μειώνει από 27 σε 19 τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επίσης καταργείται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, που προβλέπεται για δήμους με ληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων και αποτελεί το πλέον αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο σχετικά με την ποιότητα ζωής, την πολεοδομία, τη χωροταξία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, τόνισε:

« Η Μύκονος, ο κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός με τη σημαντική συνεισφορά του στη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, διεκδικεί το δικαίωμα της ισότιμης μεταχείρισης και κυρίως του σεβασμού από την ελληνική Πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε τις συνέπειες της αμφίβολης εγκυρότητας και μεθοδολογίας διαδικασία της απογραφής, που έγινε αντικείμενο κριτικής και από τα εγχώρια ΜΜΕ.

Για το λόγο αυτό, θα εξαντλήσουμε όλα τα θεσμικά και νομικά μέσα ώστε να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα και να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της τοπικής μας κοινωνίας. »

kykladiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Δήμος Μυκόνου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ κατά της ΕΛΣΤΑΤ για τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021"

Hellenic Train: Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του προαστιακού την Τετάρτη

Λόγω εργασιών που γίνονται από τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ) στην γραμμή του Αεροδρομίου, την  Τετάρτη 22/2, τα ακόλουθα δρομολόγια της γραμμής Άνω Λιόσια- Κορωπί, στο τμήμα Άνω Λιόσια- Μεταμόρφωση θα γίνουν με λεωφορεία της Hellenic Train.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής δρομολόγια:

2200 (Άνω Λιόσια-Κορωπί), με ώρα αναχώρησης 06:04 και
2232 (Άνω Λιόσια- Κορωπί), με ώρα αναχώρησης 15:04.

Ενώ τα ακόλουθα δρομολόγια της γραμμής Άνω Λιόσια- Κορωπί-Άνω Λιόσια, θα γίνουν με Λεωφορεία στο τμήμα Άνω Λιόσια- ΣΚΑ- Άνω Λιόσια:

2204 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 07:04
2208 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 08:04
2212 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 09:04
2236 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 16:04
2240 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 17:04
2244 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 18:04
2205 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 06:34
2209 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 07:34
2213 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 08:34
2237 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 15:34
2241 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 16:34
2245 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 17:34

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Hellenic Train: Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του προαστιακού την Τετάρτη"

Βραζιλία: Ανέβηκαν στους 44 οι νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στην πολιτεία του Σάο Πάολο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις σε παράκτιες περιοχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Περίπου 2.500 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και πολλοί εξ αυτών έχουν μείνει άστεγοι, αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Βραζιλία: Ανέβηκαν στους 44 οι νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις"

Δημοσκοπήσεις: Η πρόθεση ψήφου για τις εκλογές μέσα από 8 γκάλοπ

Τις δημοσκοπήσεις από 8 εταιρείες μετρήσεων αναλύει η ΕΡΤ αναφορικά με την πρόθεση ψήφου ενόψει των επικείμενων εκλογών.

«Σκοπός της έρευνας είναι να αποτυπωθεί η δημοσκοπική εικόνα που έχει καταγραφεί στην αρχή του 2023 και αυστηρά σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου. Πήραμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών που δημοσιεύτηκαν στα κανάλια μέσα στο 2023 για να υπολογίσουμε τον μέσο όρο», δηλώνει στην ΕΡΤ ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και επικεφαλής της έρευνας Παναγιώτης Κουστένης.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις 8 εταιρειών για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με διαφορά 6,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9% έναντι 24,4%).

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,4% και στη συνέχεια το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,7% και το ΜεΡΑ25 με 2,8%. Το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη συγκεντρώνει 2,8% κατά μέσο όρο.

Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4,5% ενώ στο 15,4% φτάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων, αυτών που θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο, θα απέχουν ή δηλώνουν δεν ξέρω,δεν απαντώ.

Στην πορεία της πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023 η Νέα Δημοκρατία προηγείται πάντα του ΣΥΡΙΖΑ που όμως μετά το αποκορύφωμά της, τον Φεβρουάριο του 2022 οπότε και έφτασε στο 9,4%, είναι συνεχώς μειούμενη.

Ελαφρά πτωτική πορεία εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκοπήσεις: Η πρόθεση ψήφου για τις εκλογές μέσα από 8 γκάλοπ"

Κ. Τσιάρας: Με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019

«Η κυρία Γεροβασίλη είτε δεν κατάλαβε τι ψήφισε με τον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε την προστασία πρώτης κατοικίας είτε, πολύ χειρότερα, παριστάνει πως δεν κατάλαβε, παρασύροντας το κόμμα της σε μια δήλωση που επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνω λοιπόν για να είναι ξεκάθαρο προς όλους: Με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019».

Ο κ. Τσιάρας στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέσπισε νέα εργαλεία και πρόσθετες δυνατότητες προστασίας της πρώτης κατοικίας και αναστολής πλειστηριασμών για την ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ευάλωτων οφειλετών» και τονίζει ότι «με απόφαση αυτής της κυβέρνησης ανεστάλησαν όλοι οι πλειστηριασμοί, προστατεύοντας τον σύνολο των δανειοληπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Τσιάρας: Με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019"

Καιρός αύριο: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία την Τετάρτη (22/02)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο στις περισσότερες περιοχές, τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και τα νότια.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και κυρίως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στους 17 με 18 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4, στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στη θάλασσα Κυθήρων έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νότιοι και στα Δωδεκάνησα δυτικοί, 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία την Τετάρτη (22/02)"

Υποσμηναγός βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στη μονάδα του στην Ελευσίνα

Πένθος για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς ένας 31χρονος υποσμηναγός βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στη μονάδα του στην Ελευσίνα.

Στο σημείο έχει σπεύσει το εγκληματολογικό της Αστυνομίας προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του 31χρονου μηχανικού αεροσκαφών.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνεται ότι, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, ο Υποσμηναγός (ΜΑ) Β.Μ, ετών 31, ο οποίος υπηρετούσε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, βρέθηκε νεκρός εντός της Μονάδας.

Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται αρμοδίως.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υποσμηναγός βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στη μονάδα του στην Ελευσίνα"

Δημοσκόπηση Alco: Αυτό είναι το προφίλ των αναποφάσιστων εν όψει των εκλογών

Το προφίλ των αναποφάσιστων εν όψει των εκλογών παρουσιάστηκε στο β’ μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Alco, για τον ALPHA.

Οι αναποφάσιστοι στην έρευνα της Alco φτάνουν σε ποσοστό 12,4%, με τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου να συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 32,1%, ΣΥΡΙΖΑ 25,1%, ΠΑΣΟΚ 9,8%, ΚΚΕ 5,9%, Ελληνική Λύση 3,7%, ΜέΡΑ 25 2,7%, Έλληνες 2,5%, Εθνική Δημιουργία 1,2%, άλλο κόμμα 4,6%.

Το 55% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες και το 45% άνδρες, ενώ οι ηλικιακά τα ποσοστά έχω ως εξής:

17-24 10%
25-44 35%
45-64 41%
65+ 14%

 
Το 47% όσων δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν βρίσκεται στην Αττική, με το 53% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ τα εισοδήματά τους είναι:

Έως 700 ευρώ 15%
701 – 1.000 ευρώ 25%
1001 – 1.500 ευρώ 17%
1.501 ευρώ και πάνω 17%
ΔΑ 26%

Όσο για τον πολιτικό χώρο στον οποίο τοποθετούν τον εαυτό τους:

Δεξιοί 8%
Κεντροδεξιοί 12%
Κεντρώοι 21%
Κεντροαριστεροί 14%
Αριστεροί 3%
Τίποτα 34%
ΔΑ 8%

Στην ερώτηση «σε ποιον πρέπει να δοθεί 2η ευκαιρία» οι αναποφάσιστοι απάντησαν:

Κυριάκο Μητσοτάκη 24%
Αλέξη Τσίπρα 21%
Κανέναν από τους δύο 33%
ΔΞ/ΔΑ 22%

Τέλος, οι αναποφάσιστοι απάντησαν στο ποιες είναι οι δύο επιλογές ανάμεσα στις οποίες δεν έχουν αποφασίσει τι θα επιλέξετε τελικά στην κάλπη:

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ 11%
ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ 7%
ΝΔ – Ελληνική Λύση 6%
ΝΔ – άλλο 6%
ΝΔ – αποχή 6%
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ 12%
ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ 25 3%
ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ 2%
ΣΥΡΙΖΑ – άλλο 5%
ΠΑΣΟΚ – άλλο 3%
Άλλο 11%
ΔΞ 28%

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Αυτό είναι το προφίλ των αναποφάσιστων εν όψει των εκλογών"

Ηλεκτρονική απάτη με μήνυμα δήθεν από τα ΕΛΤΑ - Πώς προσπαθούν να «ψαρέψουν» θύματα

Ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι το τελευταίο διάστημα οι ηλεκτρονικές απάτες με πρόσχημα κάποια μεταφορική εταιρεία.

Μάλιστα, για ακόμη μια φορά απατεώνες χρησιμοποιούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), για δήθεν αποστολές και παραδόσεις σε δέματα, ώστε να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και να παραβιάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γράφει: «Το πακέτο σας φτάνει στα ΕΛΤΑ αύριο. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι λάβαμε τα στοιχεία σας για την αποστολή... και θα παραδοθεί στα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην Αθήνα για εθνική παράδοση αύριο. Το πακέτο σας θα αποθηκευτεί στο Κέντρο Διαλογής Αθηνών μέχρι να επιβεβαίωσετε τα στοιχεία σας».

Δείτε το μήνυμα

apati1

Και στη συνέχεια έχει το κουμπί: «Λεπτομέρειες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρονική απάτη με μήνυμα δήθεν από τα ΕΛΤΑ - Πώς προσπαθούν να «ψαρέψουν» θύματα"

Απεργoύν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτές στις 24 Φεβρουαρίου

Την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, αποφάσισε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ. Οι Φυσικοθεραπευτές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις επόμενες εβδομάδες, διεκδικώντας βιώσιμη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, την προσεχή Παρασκευή και από την επόμενη εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, τα εργαστήρια Φυσικοθεραπείας θα παραμένουν κλειστά. Με την κινητοποίησή τους, οι Φυσικοθεραπευτές ζητούν την κατάργηση των μέτρων rebate και clawback, που επιβλήθηκαν στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων και αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

«Δέκα μαύρα χρόνια βιώνουν οι φυσικοθεραπευτές, εξαιτίας της εφαρμογής των ληστρικών μέτρων rebate και clawback. Έχουμε ήδη επιστρέψει στο κράτος πλέον των 230 εκατομμυρίων ευρώ από υπηρεσίες που παρείχαμε σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Οι φυσικοθεραπευτές στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι μικρομεσαίοι όμως επαγγελματίες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο, οπότε οι δαπάνες ενέργειας, θέρμανσης και μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατακόρυφα», δηλώνει ο Πρόεδρος του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Οι εκπρόσωποι των Φυσικοθεραπευτών καλούν την Κυβέρνηση να άρει τα μέτρα που θεσπίστηκαν την περίοδο των μνημονίων. «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με αφορμή την άρση της εποπτείας την 20η Αυγούστου 2022, δήλωσε ότι αυτό “σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων”. Οι φυσικοθεραπευτές περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη», πρόσθεσε ο  κ. Λυμπερίδης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπιζε η χώρα, επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού των δαπανών υγείας με την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών για κάθε κατηγορία δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν γινόταν με την παύση της παροχής υπηρεσιών όταν συμπληρωνόταν το όριο, αλλά επιβάλλοντας «τιμωρία» στον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πάροχο, αφαιρώντας από την συμπεφωνημένη αμοιβή του επειδή παρείχε υπηρεσίες.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν προκειμένου να μην υπερβαίνουν οι δαπάνες, τα επιτρεπόμενα όρια, ήταν το rebate και το claw back.

Το μέτρο του rebate αφορά την εφαρμογή έκπτωσης όγκου, βάσει του οποίου επιβάλλεται υποχρεωτικά κλιμακωτή έκπτωση πριν την έκδοση του σχετικού τιμολογίου που εκδίδει ο πάροχος  και με αυτό τον τρόπο, κάθε χρόνο αφαιρούνται από τα δεδουλευμένα 10.000.000 ευρώ.
Το μέτρο του claw back αφορά την οριζόντια εφαρμογή έκπτωσης σε όλους τους παρόχους, αφού έχει εφαρμοστεί πρώτα το rebate, ανάλογα με την εκατοστιαία απόκλιση της δαπάνης από την ετήσια επιτρεπόμενη.
Η επιτρεπόμενη δαπάνη για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας-εργαστήρια φυσικοθεραπείας, ανέρχεται στα 73.995.000 ευρώ.

Το 2022 η δαπάνη φυσικοθεραπείας ανήλθε στα 87.237.000 ευρώ με υπέρβαση 13.237.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη δαπάνη προκύπτει μετά την εφαρμογή του rebate, το οποίο στο σύνολο του έτους ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ.

Άρα η πραγματική ανάγκη για φυσικοθεραπεία στον Ελληνικό πληθυσμό, στο σύνολο του έτους είναι 97.000.000 ευρώ, αλλά με επιτρεπόμενη δαπάνη 73.995.000 ευρώ.

Δηλαδή στο σύνολο του έτους, 23.000.000 ευρώ υπολείπονται για να καλυφθεί η πραγματική ετήσια ανάγκη για φυσικοθεραπεία και αυτό το ποσό εισπράττεται ως επιστροφή (rebate ή claw back) από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

Ο Π.Σ.Φ., εκτός από το αίτημα της αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, πρότεινε σε κάθε συναρμόδιο Υπουργό τα τελευταία τρία χρόνια διάφορα μέτρα, που εφαρμόζονται επιλεκτικά για άλλους παρόχους,. Ούτε ένα εξ αυτών έγινε πράξη στην περίπτωση των φυσικοθεραπευτών.

Τα μέτρα που πρότεινε ο Π.Σ.Φ. και τα οποία δεν εφαρμόστηκαν, έχουν ως ακολούθως:

Ανέκπτωτη αποζημίωση των περιστατικών post covid, όπως συμβαίνει σε άλλες παροχές του ΕΟΠΥΥ, καθώς υπάρχει σχετική απόφαση του ΚΕΣΥ.
Συμψηφισμό του claw back με δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, καθώς υπάρχει σχετική Νομοθεσία και εφαρμόζεται για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Ενίσχυση του προϋπολογισμού, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες από τις περισσότερες Δημόσιες Δομές Υγείας, λόγω αναστολής της λειτουργίας τους και εφαρμόστηκε πρόσφατα για τα διαγνωστικά ενισχύοντας τα, με 30.000.000 ευρώ για το 2022.
Παράλληλα, πρότεινε μέτρα διαφάνειας, εφαρμογής ελέγχων και περιορισμού των στρεβλώσεων, τα οποία επίσης δεν εφαρμόστηκαν.

Συγκεκριμένα:

Εφαρμογή ταυτοποίησης της παρουσίας του ασφαλισμένου με καθολική εφαρμογή OTP (One Time Password), με παράλληλη εφαρμογή αυστηρών ποινών σε πάροχο και ασφαλισμένο.
Εφαρμογή δυναμικότητας, βάσει των εργαζομένων φυσικοθεραπευτών στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας.
Εφαρμογή ανέκπτωτου ποσού στο claw back (μαξιλαράκι).
Εφαρμογή στοχευμένων ελέγχων βάσει του ύψους της μηνιαίας δαπάνης και των εργαζόμενων φυσικοθεραπευτών.
Οι φυσικοθεραπευτές ζητούν:

Χρηματοδότηση της Υγείας και αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
Την άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν στο όνομα των μνημονίων.
Να σταματήσει το Κράτος να κλέβει τον ιδρώτα των φυσικοθεραπευτών.
 
Κάθε φυσικοθεραπεία που εκτελείται, να καταβάλλεται εξ ολοκλήρου στον φυσικοθεραπευτή!

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργoύν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτές στις 24 Φεβρουαρίου"

Η Ελλάδα στο πλευρό της Τουρκίας – Έφυγαν άλλοι 110 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους

Με έμπρακτο τρόπο η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας που δοκιμάζεται από τους φονικούς σεισμούς.    

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη για μία ακόμα φορά στο αίτημα των τουρκικών αρχών για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και με αισθήματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον λαό της Τουρκίας, προχωρά εκ νέου στην αποστολή υλικού προς τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Όπως κάνει γνωστό σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σήμερα, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, αναχώρησε αποστολή ανθρωπιστικού υλικού με το πλοίο Artemis Seaways από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό το Pendik στην Κωνσταντινούπολη. Η αποστολή περιλαμβάνει 11 εμπορευματοκιβώτια όγκου άνω των 110 τόνων που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης τα οποία έχουν ζητήσει, κατά προτεραιότητα, οι τουρκικές αρχές.

Τα είδη συγκεντρώθηκαν από δήμους της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κρήτης, των Ιονίων Νήσων και πολλών μικρών νησιωτικών δήμων υπό τον συντονισμό της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) καθώς και από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα στο πλευρό της Τουρκίας – Έφυγαν άλλοι 110 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους"

Έβρος: Αυτοκτονία «δείχνει» η ιατροδικαστική για την 28χρονη - «Να συνεχιστούν οι έρευνες» ζητούν οι φίλοι της

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Βίκυ να αυτοκτόνησε»,
τονίζουν στο protothema.gr, στενοί φίλοι της 28χρονης από το Τυχερό Έβρου, οι οποίοι ζητούν να συνεχιστούν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., μέχρι να αποδειχθεί πώς η γυναίκα κατέληξε νεκρή σε χαράδρα, δίπλα από τη μοτοσυκλέτα της και με ένα μαχαίρι καρφωμένο στο στήθος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, δεν προκύπτουν ίχνη εγκληματικής ενέργεια και ενισχύεται το σενάριο της αυτοχειρίας.

Όπως τονίζει στενή φίλη της Βίκυς, η νεαρή αγρότισσα ήταν πολύ δυναμικός άνθρωπος και ασχολούνταν πολύ με τα κοινά του χωριού, «ήταν μέσα σε όλα και πάντα η ψυχή της παρέας όταν βγαίναμε έξω, αυτή που έκανε συνέχεια πλάκα και γελούσαμε όλοι».

Το χρονικό της υπόθεσης

Το μεσημέρι της Κυριακής, η 28χρονη ενημέρωσε τους γονείς της και μία φίλη της ότι θα πήγαινε να δει τον αγώνα ποδοσφαίρου της τοπικής ομάδας, όμως ουδέποτε έφτασε εκεί για να συναντήσει τα μέλη της παρέας της που την περίμεναν.

«Είχε πει ότι θα δει τον αγώνα, έστελνε μηνύματα στους φίλους της και τους έγραφε πως είναι ευκαιρία με τον καλό καιρό να βγούμε για καφέ και να δούμε τον αγώνα. Συνήθιζε πάντα όταν είχε καλό καιρό να παίρνει τη μηχανή της και όχι το αυτοκίνητο. Δεν ανησύχησαν όταν δεν εμφανίστηκε για τον αγώνα, καθώς η Βίκυ πολλές φορές "χάνονταν" για κάποιες ώρες και αργεί, οπότε δε πήγε ο νους μας στο κακό. Ξεκινήσαμε να ανησυχούμε όταν ο πατέρας της Βίκυς κάλεσε μια φίλη μας στις 9-10 το βράδυ και ρωτούσε ''πού είναι η Βίκυ''», αναφέρει.

Ο πατέρας της 28χρονης που ξεκίνησε να ανησυχεί, είπε στους φίλους της πως καλούσε τη Βίκυ στο κινητό και εκείνη δεν απαντούσε και έκτοτε ξεκίνησαν να την αναζητούν.

Το σημείο που εντοπίστηκε νεκρή την επόμενη ημέρα, στο χωριό Λευκίμη Σουφλίου, κοντά στις κεραίες της ΕΡΤ, δεν ήταν άγνωστο σε εκείνη αφού, σύμφωνα με τη στενή της φίλη, συνήθιζε να πηγαίνει μόνη ή με τη παρέα της.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

evros_-_8_

evros_-_7_

evros_-_6_

evros_-_4_

evros_-_2_

«Έχει πολύ όμορφη θέα και συχνά καθόμασταν εκεί για να την απολαύσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση η Βίκυ να πήγαινε εκεί για να αυτοκτονήσει. Ποτέ δε ξέρεις τι κουβαλάει ο καθένας μέσα του, αλλά δε πιστεύω πως η φίλη μας θα αυτοκτονούσε. Συνήθως δεν έβγαζε τα συναισθήματά της προς τα έξω, ήταν αρκετά εσωστρεφής και δεν ήθελε να φορτώνει τους άλλους με τα δικά της βάρη. Δε νομίζω ότι την απασχολούσε κάτι», τονίζει.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η 28χρονη Βίκυ να είχε πέσει θύμα εκφοβισμού και να έβαλε τέλος στη ζωή της, η φίλη της είναι κατηγορηματική, τονίζοντας ότι «ήταν πολυ δυναμική για να εκφοβιστει από κάτι. Είχε το τσαγανό, την μαγκιά και κάθε φορά αντιμετώπιζε τα πάντα. Μιλάμε για μια κοπέλα που δούλευε σε χωράφια, δε φοβήθηκε ποτέ κανέναν».

Προσθέτει, δε, ότι «αυτό που ζητάμε είναι να ψαχτεί παραπάνω το θέμα και να μην αποδοθεί τόσο εύκολα σε αυτοκτονία. Ναι, είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά έτσι όπως βλέπουμε τα δεδομένα κάτι μας "βρωμάει" στην υπόθεση. Προσπάθησε να κόψει τις φλέβες της, δε μπόρεσε, έβαλε το μαχαίρι στην καρδιά και μετά έφυγε με τη μηχανή κάτω; Δεν έχει λογική αυτό. Ως παρέα της Βίκυς, δε μπορούμε να σκεφτούμε κανέναν που θα μπορούσε να της κάνει τέτοιο πράγμα. Αν αποδειχθεί πως δεν είναι αυτοκτονία, τότε σημάνει πως υπάρχει κάποιος δολοφόνος και δε πηγαίνει πουθενά το μυαλό μας», υπογραμμίζει.

Οι αστυνομικοί «χτένισαν» τον τόπο που εντοπίστηκε νεκρή η 28χρονη:



Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. είναι η αυτοχειρία, ωστόσο εξακολουθούν να ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. Η κηδεία της 28χρονης Βίκυς θα γίνει αύριο στις 3 το μεσημέρι, ενώ η σορός θα μεταφερθεί μια ώρα νωρίτερα στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, στο Τυχερό.

Το protothema.gr βρέθηκε μαζί με τον αντιδήμαρχο Τυχερού, Δημήτρη Δαρούση εκεί όπου η 28χρονη έφτιαχνε και φιλοτεχνουσε τα άρματα για την αποκριάτικη παρέλαση που θα γινόταν την ερχόμενη Κυριακή στον τόπο καταγωγής της.

«Η Βίκυ ήταν ενεργός πολίτης, ένα νεαρό άτομο το οποίο αγαπούσε το Τυχερό και ήταν πολύ κοντά σε όλες τις πολιτιστικές δράσεις και της άρεσε να ασχολείται με τα κοινά. Ειδικά με το κομμάτι του καρναβαλιού που ήταν εξ αρχής ένα από τα άτομα που μας παρότρυνε να ξεκινήσουμε αυτή τη διοργάνωση. Στο χώρο κατασκευών που βρισκόμαστε όπου εδώ και αρκετό διάστημα μαζεύονταν η Βίκυ και τα παιδιά για να φτιάξουν τις κατασκευές για να γίνει η κυριακάτικη παρέλαση», αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

Οι δηλώσεις του αντιδήμαρχου:



Ο ίδιος τονίζει ότι στην 28χρονη άρεσε η διασκέδαση, ήταν πολύ θετική γυναίκα, νέα αγρότισσα και πολύ δυναμικό άτομο. «Σε καμία περίπτωση δε πιστεύει κανείς ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Το θλιβερό για εμάς είναι ότι δεν υπάρχει η Βίκυ. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και αυτός είναι και ο λόγος της ακύρωσης του καρναβαλιού. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε υπό αυτές τις συνθήκες τη διοργάνωση», υπογραμμίζει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έβρος: Αυτοκτονία «δείχνει» η ιατροδικαστική για την 28χρονη - «Να συνεχιστούν οι έρευνες» ζητούν οι φίλοι της"

Νίκος Δενδιας: Στο νοσοκομείο μετά τη συνάντηση με Μπλίνκεν

Στο νοσοκομείο μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Δένδιας εμφανίζει συμπτώματα βαρέως κρυολογήματος και μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ βρέθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας όπου και έκανε εξετάσεις, χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και αμέσως μετά επέστρεψε σπίτι του.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει βρεθεί αρνητικός στα τεστ για covid στα οποία έχει υποβληθεί ενώ ο οργανισμός του είχε καταπονηθεί από τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας δεν είχε δώσει το παρών την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο δείπνο που παρατέθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σήμερα όμως πραγματοποιήθηκε κανονικά η συνάντηση με την κ. Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Δένδια να ήταν εμφανώς καταβεβλημένος.

Ο Μπλίνκεν αποθέωσε την Ελλάδα

Μόνο καλά λόγια είχε να πει για την Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στις δηλώσεις του με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είπε ότι η τωρινή συγκυρία, αποτελεί ισχυρό θεμέλιο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι απειλές που αυξάνουν την ένταση.

«Η συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή. Ήμουν κι εγώ στην Τουρκία και όπου και να πήγα και σε όλους τους ανθρώπους που γνώρισα είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια.

Και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να βρεθώ με τους ομολόγους μας στην Τουρκία και να πετάξω πάνω από τις περιοχές. Θέλω να σε ευχαριστήσω κι εσένα και τον ελληνικό λαό για την βοήθεια που προσφέρατε στην Τουρκία. Η συμπεριφορά της ΕΜΑΚ την οποία θα γνωρίσω αργότερα δείχνουν το ήθος και την αποτελεσματικότητα των Ελλήνων».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον είπε ότι «είμαστε δυο διαφορετικές δημοκρατίες που προσπαθούμε να είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Στις ΗΠΑ ιδρυθήκαμε σαν χώρα με μια ιδέα και η ιδέα αυτή είναι ελληνική. Πέρυσι η Ελλάδα είχε επιδείξει την θέληση που έχει να στηρίζει αυτές τις αξίες. Κανείς δεν θέλει αυτό τον πόλεμο αλλά από την στιγμή που οι εχθροπραξίες της Ρωσίας συνεχίζονται πρέπει να υπερασπιστούμε την ειρήνη. Για να μην ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και πολλοί αναθεωρητικοί ηγέτες να πουν το ίδιο. Η επίθεση Πούτιν ήταν μια στρατηγική αποτυχία χάρη στο κουράγιο του ουκρανικού λαού αλλά και την βοήθεια. Η Ελλάδα ήταν μια σιωπηλή στήριξη στην πλευρά της Ουκρανίας».

Ξεκινήσαμε τον 4ο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες και υπογράψαμε μια συνέχεια σε αυτή την συμφωνία πέρυσι και από τότε οι δυο μας στρατοί κάνουν μαζί ασκήσεις και είναι σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας για να μειώσουμε την εξάρτηση από την Ρωσία. Μέσα από το νέο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας η Βουλγαρία μπορεί να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ. Στην καρδιά της σχέσης μας είναι οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας. Έχουμε τις πιο ισχυρές δημοκρατίες του κόσμου. 

Δένδιας: Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δενδιας: Στο νοσοκομείο μετά τη συνάντηση με Μπλίνκεν"

Άντονι Μπλίνκεν: Το «ευχαριστώ» σε ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ για τη συμβολή τους στον σεισμό στην Τουρκία

Με μέλη της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που ταξίδεψαν στην Τουρκία και συνέβαλαν στις έρευνες διάσωσης στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό συναντήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα μέλη της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ για τη συμβολή τους στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το έργο που προσφέρουν.

«Ύστερα από πρόσκληση της αμερικανικής πρεσβείας και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, είμαστε εδώ με μία ομάδα της ΕΜΑΚ και άτομα του ΕΚΑΒ, καθώς και δύο σκυλιά της ΕΜΑΚ, έτσι ώστε να αναγνωρίσει το έργο αυτών των ανθρώπων. Το τι έπραξαν πηγαίνοντας στην Τουρκία από τις πρώτες ομάδες, έτσι ώστε να σώσουν ζωές» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Περαιτέρω, ο υπουργός τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η αναγνώριση από αυτό το υψηλό επίπεδο από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης. «Η αναγνώριση είναι κάτι που τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν σε αυτή τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια που κάνουν όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές. Αυτό που έκαναν στην Τουρκία μπορούν να το κάνουν οπουδήποτε» ανέφερε επιπροσθέτως.

Τέλος, ο Χρ. Στυλιανίδης υπογράμμισε πως «η μεγάλη τους προσπάθεια, όπως και η υπόλοιπη ανθρωπιστική βοήθεια, που πήγε πολύ στοχευμένα από το πρώτο βράδυ, ήταν κάτι που άλλαξε το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών».

Κατά τη συνάντηση, ο Χρήστος Στυλιανίδης δώρισε στον Άντονι Μπλίνκεν κράνος του Πυροσβεστικού Σώματος της ΕΜΑΚ, ειδικό για τους σεισμούς, που έχει πάνω του τις υπογραφές όλων των μελών της διασωστικής αποστολής στην Τουρκία που απεγκλώβισε ζωντανά πέντε άτομα.

blinken_emak1

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άντονι Μπλίνκεν: Το «ευχαριστώ» σε ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ για τη συμβολή τους στον σεισμό στην Τουρκία"

Πανελλαδική - πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τετάρτη γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία. Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προανήγγειλε συγκέντρωση, στις 8.30 το πρωί, στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Υγείας.

Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) συμμετέχει στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία και καλύπτει όλους τους γιατρούς που θα θελήσουν να απεργήσουν.

"Δεν μάς αρμόζει ένα σύστημα Υγείας που οι πολίτες θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, θα αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας και δεν θα παρέχονται δωρεάν από το Κράτος", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

"Δεν μας αρμόζει ένα σύστημα Υγείας που στα Νοσοκομεία θα κυριαρχούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όλοι γνωρίζουν ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εν μέσω πανδημίας για την μονιμοποίησή τους. Δεν θα επιτρέψουμε να απολυθούν 6.000 συνάδελφοι ΣΟΧ από τις υπηρεσίες στήριξης και να επανέλθουν οι εργολάβοι οι οποίοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν ακριβότερα στο Δημόσιο".

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ ζητεί να επανέλθει η νομοθετική δυνατότητα στα νοσοκομεία να καλύπτουν τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες συνάπτοντας νέες Συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Εκφράζει την αντίθεσή του σε ένα σύστημα Υγείας που οι ασθενείς ταλαιπωρούνται επί ώρες στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων, λόγω ελλείψεων προσωπικού και λόγω έλλειψης οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Διαφωνεί με τις νοσηλείες σε ράντζα, σημειώνοντας πως "έχουμε διαχρονικά τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους".

Όπως αναφέρει, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν 10 νοσοκομεία πριν 10 χρόνια και από τότε μεθοδεύεται η συρρίκνωση - συγχώνευση - κατάργηση 35 νοσοκομείων που απώλεσαν την νομική αυτοτέλεια, καθώς επίσης και άλλων νοσοκομείων της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το δημόσιο σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας, ενώ ο ιδιωτικός τομέας δεν έβαλε πλάτη.

"Δεν μπορεί οι δημόσιες δαπάνες Υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ). Υποβαθμίζεται έτσι η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το σύστημα αργά, αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών Υγείας", σημειώνει.

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού. Υποφέρουν από τις συνεχείς παραιτήσεις και τις άγονες προκηρύξεις. Χιλιάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας στους πενιχρούς μισθούς και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να τεθούν όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. 

Νομοθετική ρύθμιση

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται και σε πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση κατοχύρωσης της εργασίας όσων εργαζομένων έχουν ήδη προσληφθεί και εργάζονται με την ειδική μοριοδότηση, αλλά  βρίσκονται εκτός των νέων πινάκων επιτυχόντων. "Ακόμη όμως δεν είδαμε την νομοθετική ρύθμιση", τονίζει.

Σε σχέση με τους μισθούς των υγειονομικών, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως, σε πολλές περιπτώσεις, είναι χαμηλότεροι ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς ενώ στο Δημόσιο 12 μισθοί κατ' έτος λόγω, περικοπής δώρων εορτών και επιδόματος αδείας).

Η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ασφαλιστικά) δεν νομοθετήθηκε, παρά το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που σύστησε το υπουργείο Εργασίας και παραμένει ανενεργό στα συρτάρια.

Τέλος, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει την επιστροφή των μισθών των υγειονομικών που ήταν σε αναστολή από τις 14 Απριλίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022, χωρίς ακόμη να υπάρχει εξέλιξη. 

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική - πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη και πορεία στο υπουργείο Υγείας"

Ανοιξε η πλατφόρμα market pass, τα πρώτα ΑΦΜ

Ανοιξε η πλατφόρμα για το Market Pass, που έχει στόχο να ενισχύσει τα νοικοκυριά ώστε να καλύψουν μέρος του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής. Οι δικαιούχοι με ΑΦΜ που λήγει σε 0 - 4 θα μπορούν από σήμερα Τρίτη 21/02 να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ενώ από αύριο Τετάρτη 22/02 θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και οι δικαιούχοι με ΑΦΜ που λήγει σε 5 - 9.

Το vouchers.gov.gr δημοσιεύει συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

Τι είναι το Market Pass;

Το Market Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Καλύπτει την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023.

Ποιοι δικαιούνται το Market Pass;

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.

Ποιο μέλος του νοικοκυριού μπορεί να αιτηθεί για το Market Pass;

α. Για έγγαμους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αρμόδιος να αιτηθεί είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

β. Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης συζύγων / μερών συμφώνου συμβίωσης, ο ένας εκ των δύο, οπότε αποκλείεται αυτοδικαίως ο άλλος.

γ. Δεν δικαιούνται να αιτηθούν:

γ1. φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα μέλη στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 από άλλο πρόσωπο,

γ2. φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως φιλοξενούμενα στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 από άλλο πρόσωπο,

γ3. φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021,

γ4. φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και

γ5. φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 έως και 31/12/2022.

Ποια πρόσωπα συνυπολογίζονται στην οικονομική ενίσχυση ενός νοικοκυριού από το Market Pass;

Για τον σκοπό του Market Pass, ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους, σύμφωνα με την τελευταία Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή υποβλήθηκε έως και 31/12/2022.

Ποια εισοδηματικά και άλλα οικονομικά κριτήρια πρέπει να πληροί ο δικαιούχος του Market Pass;

α. Κριτήρια εισοδήματος

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται την ενίσχυση, εφόσον το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2021, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται σε έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή ευρισκόμενο εν διαστάσει και είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα. Το εισόδημα αυτό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Στην περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας το εισόδημα αυτό καθορίζεται σε έως είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.

β. Κριτήρια ακίνητης περιουσίας

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σε ποιο ύψος ανέρχεται η οικονομική ενίσχυση μέσω Market Pass;

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε διακόσια είκοσι (220) ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά εκατό (100) ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο τα χίλια (1.000) ευρώ αγορών.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό ενίσχυσης που καταβάλλεται ανέρχεται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) επί του ανωτέρω ύψους.

Κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος ή φιλοξενούμενος προσθέτει στο εκτιμώμενο ύψος αγορών του νοικοκυριού 100,00€, ενισχύοντας έτσι τη μηνιαία επιδότηση κατά 10,00€, εάν επιλεγεί η έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ή κατά 8,00€, εάν επιλεγεί η τραπεζική κατάθεση. Σε κάθε περίπτωση το μέγιστο εκτιμώμενο ύψος αγορών ορίζεται στα 1.000,00€, οπότε και η μέγιστη μηνιαία επιδότηση καθορίζεται στα 100,00€, εάν επιλεγεί η έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ή στα 80,00€, εάν επιλεγεί η τραπεζική κατάθεση.

Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για το Market Pass;

Με διαπιστωτική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθορισθεί ο χρόνος έναρξης και ο χρόνος λήξης της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022.

Η υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15/3/2023.

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις για το Market Pass;

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση, είναι να υποβάλει μέχρι τις 15/3/2023 αίτηση στην εφαρμογή εισερχόμενος με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο αιτούμενος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, όπως τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης (έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί. Στην περίπτωση της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ο αιτούμενος υποβάλλει υπό μορφή IBAN ενεργό λογαριασμό Τραπέζης, στον οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος και επιλέγει το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ότι σε περίπτωση επιλογής έκδοσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ο ίδιος ο δικαιούχος ή κάποιο μέλος του νοικοκυριού πρέπει να διαθέτει κινητό τηλέφωνο ικανό να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές (μέσω πρωτοκόλλου NFC). Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Φυσικά, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεως για το Market Pass μέσω ΚΕΠ.

Δεν μπορώ να συνδεθώ στην εφαρμογή - με εμποδίζει το πρόγραμμα antivirus

Κάποια προγράμματα antivirus εμποδίζουν την είσοδο στην εφαρμογή λόγω εσφαλμένων αξιολογήσεων (false positives) για την εν λόγω εφαρμογή, αλλά και για άλλα URLs (ακόμη και τραπεζών, στο παρελθόν).
Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να προσθέσετε μία εξαίρεση (exception) για το api.vouchers.gov.gr μέσα από τις ρυθμίσεις του προγράμματος antivirus σας.

Παραθέτουμε εδώ τη διαδικασία προσθήκης exceptions για το Avast Antivirus στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, προκειμένου να βοηθήσουμε τους χρήστες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Βήματα στην αγγλική γλώσσα:

1. Open Avast Antivirus and go to Menu on the top right of the window
2. Click Settings
3. Go to General > Exceptions
4. Click Add Exception
5. On the next screen enter the URL.api.vouchers.gov.gr.and click Add Exception

Βήματα στην ελληνική γλώσσα:

1. Ανοίγουμε το Avast Antivirus και επισκεπτόμαστε το Μενού πάνω δεξιά στο παράθυρο του Avast
2. Πατάμε στις ρυθμίσεις
3. Επιλέγουμε τις γενικές ρυθμίσεις από τη στήλη αριστερά
4. Στις Εξαιρέσεις πατάμε Προσθήκη Εξαίρεσης
5. Στην επόμενη οθόνη γράφουμε το URL.api.vouchers.gov.gr.και πατάμε Προσθήκη Εξαίρεσης

Με τα βήματα αυτά η σελίδα πλέον δεν θα μπλοκάρεται από το Avast.
Τα παραπάνω βήματα περιλαμβάνονται και στη σελίδα του Avast με εικόνες για κάθε βήμα: https://support.avast.com/en-us/article/Antivirus-scan-exclusions#pc

Ποιες είναι οι πιθανές καταστάσεις της αίτησής μου και τι σημαίνουν;
  1. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ: Η αίτηση δεν έχει υποβληθεί οριστικά, καθώς ο αιτούμενος δεν έχει πιέσει το πλήκτρο ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης.
  2. ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: Η αίτηση έχει υποβληθεί οριστικά και βρίσκεται στο στάδιο επαλήθευσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν.
  3. ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ (ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ): Η αίτηση είναι έγκυρη και αναμένεται η αποστολή της στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που επέλεξε ο δικαιούχος. Περισσότερες πληροφορίες κατά το στάδιο αυτό παρέχονται στον Πίνακα Πληρωμών.
  4. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ: Η αίτηση έχει εγκριθεί και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες πληρωμές.
  5. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Η αίτηση έχει απορριφθεί μετά από τους προβλεπόμενους ελέγχους και μέχρι τις 15/3/2023 είναι δυνατόν να τροποποιηθεί και να υποβληθεί εκ νέου. Για την απόρριψη ο δικαιούχος λαμβάνει ενημέρωση μέσω e-mail.
  6. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ ΠΛΗΡΩΜΗ: Η αίτηση είναι έγκυρη και απεστάλη προς πληρωμή, αλλά δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της πίστωσης από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που επέλεξε ο δικαιούχος. Για την απόρριψη ο δικαιούχος λαμβάνει ενημέρωση μέσω e-mail. Μετά τις 15/3/2023 μέχρι τις 2/5/2023 ο δικαιούχος μπορεί να τροποποιήσει στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο πληρωμής που επέλεξε (ΙΒΑΝ ή/και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα), δεν μπορεί όμως να αναιρέσει την αρχική του επιλογή μεταξύ άυλης ψηφιακής κάρτας και τραπεζικής κατάθεσης.
  7. ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ: Απαιτείται επικοινωνία του δικαιούχου με το Τηλέφωνο Εξυπηρέτησης Κοινού 2102156327 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00) ή αποστολή e-mail στο marketpass@ktpae.gr.
Τι σημαίνουν τα μηνύματα κατάστασης του Πίνακα Πληρωμών;
  1. ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η συγκεκριμένη πληρωμή θα αποσταλεί στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προς πραγματοποίηση κατά την εκτιμώμενη ημερομηνία εκτέλεσης.
  2. ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ - ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η συγκεκριμένη πληρωμή έχει αποσταλεί στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και η επεξεργασία της μπορεί να διαρκέσει έως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες.
  3. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ: Η συγκεκριμένη πληρωμή έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.
  4. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πληρωμής. Για την απόρριψη ο δικαιούχος λαμβάνει ενημέρωση μέσω e-mail. Μετά τις 15/3/2023 και μέχρι τις 2/5/2023 ο δικαιούχος μπορεί να τροποποιήσει στοιχεία που σχετίζονται με τον τρόπο πληρωμής που επέλεξε (ΙΒΑΝ ή/και χρηματοπιστωτικό ίδρυμα), δεν μπορεί όμως να αναιρέσει την αρχική του επιλογή μεταξύ άυλης ψηφιακής κάρτας και τραπεζικής κατάθεσης.
Ποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διατίθενται για την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας;

VIVA WALLET, ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK και ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHA BANK.

Για την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας δεν προαπαιτείται ο δικαιούχος να είναι πελάτης των ως άνω ιδρυμάτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Έργου Market Pass λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Ποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λογαριασμοί είναι δυνατόν να δηλωθούν για την κατάθεση της επιδότησης Market Pass;

Των:

  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
  • ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ A.E.
  • VIVA WALLET
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  • OPTIMA BANK
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
  • OLYMPUS BANK/ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΥΝ.Π.Ε.
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ
  • ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHABANK
  • Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
  • Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Προκειμένου να δηλώσει ο δικαιούχος έναν λογαριασμό Τραπέζης, θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος σε αυτόν (όχι απαραίτητα πρώτος δικαιούχος), να γνωρίζει τη μορφή IBAN του συγκεκριμένου λογαριασμού και, κυρίως, να είναι βέβαιος ότι ο λογαριασμός αυτός είναι ενεργός και θα παραμείνει ενεργός καθ΄ όλη τη διάρκεια του Market Pass.

Τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση απόρριψης των διαδικασιών πίστωσης των λογαριασμών;

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών θα ενημερώνεται με e-mail και η αίτηση του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της 15ης Μαρτίου, ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επαναυποβάλει την αίτηση μέχρι την 2α Μαΐου 2023. Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, στον επόμενο μήνα όπου πιστώνονται και τα ποσά των προηγούμενων μηνών που απορρίφθηκαν.

Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.

Σε ποιες επιχειρήσεις είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του Market Pass;

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα Market Pass δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τονδικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, ιδίως στους κωδικούς:

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε e-shop συναφών επιχειρήσεων.

Ποιο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ακολουθηθεί για την έκδοση ψηφιακών χρεωστικών καρτών και την πίστωση της ενίσχυσης Market Pass σε αυτές;

Για όσους δικαιούχους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης Market Pass με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023, οπότε και αρχίζει η διαδικασία έκδοσης καρτών και αποστολής οδηγιών στους δικαιούχους.

Για όσους δικαιούχους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης Market Pass με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως και την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023, οπότε και αρχίζει η διαδικασία έκδοσης καρτών και αποστολής οδηγιών στους δικαιούχους.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης Market Pass με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός, οπότε και αρχίζει η διαδικασία πίστωσης συμπληρωματικών ποσών στις ήδη εκδοθείσες κάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Έργου Market Pass λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή.

Ποιο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ακολουθηθεί για τις καταθέσεις της ενίσχυσης Market Pass σε τραπεζικούς λογαριασμούς;

Για όσους δικαιούχους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης Market Pass με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαρτίου 2023.

Για όσους δικαιούχους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης Market Pass με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης Market Pass με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ή διευκρινίσεις;

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να καλέσετε στο Τηλέφωνο Εξυπηρέτησης Κοινού 210-2156327, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00 ή να υποβάλετε το ερώτημά σας μέσω email στο marketpass@ktpae.gr.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξε η πλατφόρμα market pass, τα πρώτα ΑΦΜ"

Αχαΐα: Η "σούπερ- γιαγιά" μπήκε ανάποδα στην εθνικό οδό, προκάλεσε τροχαίο και το έσκασε

Οδηγός ετών 91, προκάλεσε απίστευτο τροχαίο και το έσκασε!

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24 ηλικιωμένη οδηγός θέλησε τις πρωινές ώρες να μετακινηθεί προς την Αθήνα από την περιοχή του Αίγιου. Βγήκε στο δυτικό κόμβο του Αίγιου, αλλά εκεί έκανε το μοιραίο λάθος. Αντί να μπει στο ρεύμα προς Αθήνα, εισήλθε ανάποδα στο ρεύμα προς Πάτρα.

Οι οδηγοί που έβλεπαν το αυτοκίνητο της 91χρονης να έρχεται κατά πάνω τους έκαναν ελιγμούς για να την αποφύγουν. Ωστόσο η ηλικιωμένη απτόητη συνέχιζε να οδηγεί για αρκετά χιλιόμετρα ανάποδα στην εθνική οδό.

Δυστυχώς όμως στο ύψος των Σελιανιτίκων οδηγός οχήματος είδε το αυτοκίνητο της ηλικιωμένης, σάστησε και δεν κατάφερε να την αποφύγει. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη με αποτέλεσμα δύο άτομα να τραυματιστούν από το τροχαίο.

Η σούπερ - γιαγιά , ωστόσο, δεν σταμάτησε , έκανε αναστροφή και συνέχισε την πορεία της.

Ευτυχώς οι αστυνομικοί που ήδη είχαν ειδοποιηθεί από κάμερες ασφαλείας της εθνικής δού την εντόπισαν και η 91χρονη οδηγός συνελήφθη, χωρίς να προκαλέσει άλλο ατύχημα! 

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχαΐα: Η "σούπερ- γιαγιά" μπήκε ανάποδα στην εθνικό οδό, προκάλεσε τροχαίο και το έσκασε "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news