facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Ζόραν Ζάεφ: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του

Ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του ζήτησε και έλαβε το βράδυ από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

«Υπέρ» της πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τάχθηκαν 62 βουλευτές (από τους 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της Βόρειας Μακεδονίας), ενώ κανείς δεν καταψήφισε.

Σύσσωμοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «φάρσα».

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίσθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα το απόγευμα στο κοινοβούλιο και ζήτησε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, επικαλούμενος Κανονισμό της Βουλής του παρέχει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να ζητήσει προφορικά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι εάν ο πρωθυπουργός εγείρει προφορικά ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην ολομέλεια, τότε διεξάγεται ψηφοφορία στην ίδια συνεδρίαση χωρίς προηγούμενη συζήτηση.

Ο Ζόραν Ζάεφ απευθυνόμενος στο Σώμα ανέφερε ότι ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του για να ξεδιαλύνουν οι αμφιβολίες που εγείρονται από «ανυπόσταστους» ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση απώλεσε τη δεδηλωμένη.

Αφορμή για τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης υπήρξε η ανεξαρτητοποίηση τριών βουλευτών, που προέρχονται από δύο μικρά κόμματα, από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο, τα δύο αυτά μικρά κόμματα (Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα, που διαθέτει δύο βουλευτές και Δημοκρατική Ένωση που εκπροσωπείται με έναν βουλευτή) που διαχώρισαν τους βουλευτές τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Ζάεφ υπογράμμισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά την κυβέρνηση και διευκρίνισαν ότι η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών τους έγινε προκειμένου να εκφράζονται πιο ελεύθερα για ορισμένα θέματα με τα οποία δεν συμφωνούν πάντοτε με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ σχηματίστηκε στις 30 Αυγούστου, μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στις 15 Ιουλίου.

Στις εκλογές της 15ης Ιουλίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζάεφ είχε έρθει πρώτο, καταλαμβάνοντας 46 έδρες στη νέα Βουλή. Δεύτερο είχε έρθει το δεξιό εθνικιστικό VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, (44 έδρες), τρίτο το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι (15 έδρες), τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (12 έδρες), πέμπτο το λαϊκιστικό κόμμα «Αριστερά» (2 έδρες) και έκτο το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (1).

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει στη Βουλή ισχνή πλειοψηφία μόλις δύο βουλευτών.

ΑΜΠΕ/aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζόραν Ζάεφ: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του"

Κορωνοϊός: Στα 2.702 τα νέα κρούσματα - 431 οι διασωληνωμένοι, 40 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας είναι 2.702, εκ των οποίων  20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 197.279 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.419 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.597 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (70.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.376 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή +36.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή:Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη). To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.30-1.72).

Αναλυτικά τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 51
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 101
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 49
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 10
ΑΡΤΑΣ 11
ΑΧΑΪΑΣ 178
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 21
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 183
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 5
ΔΡΑΜΑΣ 3
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 70
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 230
ΕΒΡΟΥ 7
ΕΥΒΟΙΑΣ 26
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 5
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 6
ΗΛΕΙΑΣ 16
ΗΜΑΘΙΑΣ 22
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 40
ΘΑΣΟΥ 3
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 12
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 314
ΘΗΡΑΣ 1
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 23
ΚΑΒΑΛΑΣ 18
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 9
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 14
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 9
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 327
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 5
ΚΙΛΚΙΣ 4
ΚΟΖΑΝΗΣ 44
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 48
ΚΩ 5
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
ΛΑΡΙΣΑΣ 88
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 4
ΛΕΣΒΟΥ 10
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 3
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 25
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 10
ΝΗΣΩΝ 26
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 143
ΞΑΝΘΗΣ 1
ΠΑΡΟΥ 3
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 189
ΠΕΛΛΑΣ 9
ΠΙΕΡΙΑΣ 21
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 3
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 22
ΡΟΔΟΠΗΣ 2
ΡΟΔΟΥ 13
ΣΑΜΟΥ 6
ΣΕΡΡΩΝ 6
ΣΥΡΟΥ 3
ΤΗΝΟΥ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 6
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 47
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΦΩΚΙΔΑΣ 10
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 35
ΧΑΝΙΩΝ 13
ΧΙΟΥ 10
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 98


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.702 τα νέα κρούσματα - 431 οι διασωληνωμένοι, 40 θάνατοι"

Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από 1η Ιουνίου

Μεταβιβάσεις ακινήτων μέσα σε μία ημέρα από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή επιδιώκει να καθιερώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με την απόφαση του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή να ανάβει το πράσινο φως για την πιλοτική λειτουργία του συστήματος.

Από την 1η Ιουνίου 2020 , οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται υποχρεωτικά μόνο ηλεκτρονικά δίνοντας βαθιά ανάσα σε συμβολαιογράφους και ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι γλιτώνουν την ταλαιπωρία της «χαρτούρας».

Οι e-μεταβιβάσεις αφορούν σε πρώτη φάση μόνο αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων (δηλώσεις Φ.Μ.Α.) για τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου πώλησης, που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Με την υποβολή της αίτησης , εκδίδεται απευθείας το εκκαθαριστικό με τον οφειλόμενο φόρο, ο συμβολαιογράφος κάνει το συμβόλαιο και εάν χρειάζονται πρόσθετα δικαιολογητικά από τον φορολογούμενο, ο τελευταίος καλείται από τη Δ.Ο.Υ του να τα προσκομίσει μέσα σε διάστημα πέντε ημερών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση:

1. Οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων (δηλώσεις Φ.Μ.Α.) για τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου πώλησης, που αφορούν ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ηλεκτρονικά επίσης υποβάλλονται και οι δηλώσεις για τη ματαίωση του συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο.

Συντάσσεται μία δήλωση ανά αγοραστή ανεξαρτήτως του αριθμού των πωλητών και των μεταβιβαζομένων ακινήτων.

Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων, επανάληψη ή διόρθωση συμβολαίου καθώς και πώληση ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου υποβάλλονται σε έντυπη μορφή.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης Φ.Μ.Α. λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. μετά από αίτηση των υπόχρεων σε δήλωση και απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε.

2. Η δήλωση Φ.Μ.Α. συμπληρώνεται από τον πιστοποιημένο συμβολαιογράφο που θα καταρτίσει την συμβολαιογραφική πράξη και υποβάλλεται από τους συμβαλλομένους με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η δήλωση συμπληρώνεται από τον συμβολαιογράφο, η υποβολή αυτής από τους συμβαλλομένους συνεπάγεται την αποδοχή του περιεχομένου της και την ακρίβεια των δηλουμένων από αυτούς. Εφόσον ζητείται απαλλαγή πρώτης κατοικίας, η υποβολή της δήλωσης Φ.Μ.Α. έχει για τον αγοραστή τις συνέπειες της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης κατά το άρθρο 8 του ν. 1599/1986, ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων της απαλλαγής.

3. Κατά την υποβολή της δήλωσης Φ.Μ.Α. συμπληρώνονται όλα τα πεδία του υποδείγματος. Με τη δήλωση υπολογίζονται από τον συμβολαιογράφο η αξία των ακινήτων, με τη συμπλήρωση των φύλλων υπολογισμού, των απαλλαγών και του οφειλόμενου φόρου και συνυποβάλλονται τα κατά περίπτωση νόμιμα δικαιολογητικά.

4. Με την υποβολή της δήλωσης Φ.Μ.Α. εκδίδονται αμέσως η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, η οποία κοινοποιείται στον υπόχρεο σε φόρο καθώς και η ταυτότητα οφειλής. Μετά τη σύνταξη του μεταβιβαστικού συμβολαίου ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να καταχωρήσει τα στοιχεία αυτού και να το επισυνάψει στην ως άνω ηλεκτρονική εφαρμογή.

Με την υποβολή δήλωσης για τη ματαίωση συμβολαίου εντός έτους από την υποβολή της αρχικής εκδίδεται άμεσα ατομικό φύλλο έκπτωσης (Α.Φ.EΚ.).

5. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται ηλεκτρονικά αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης Φ.Μ.Α. και ελέγχει την ακρίβεια των δηλούμενων και τη συνδρομή των προϋποθέσεων απαλλαγής μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή αυτής. Σε περίπτωση που απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, ο φορολογούμενος καλείται από το Τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους φορολογουμένους για την υποβολή των επιπλέον ζητούμενων δικαιολογητικών εντός 5 εργάσιμων ημερών.

6. Η συνημμένη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης είτε αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή.

7. Όλες οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων (είτε υποβάλλονται ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή) καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό βιβλίο μεταγραφής δηλώσεων Φ.Μ.Α.

Μέχρι και την 31η Μαΐου 2021 οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δύνανται να υποβάλλονται χωρίς τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Από την 1η Ιουνίου 2021 η υποβολή των δηλώσεων Φ.Μ.Α. γίνεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων από 1η Ιουνίου "

Τσελέντης για τον σεισμό στην Ελασσόνα: Θα έχει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς – Μπορεί να κρατήσει μήνες

Για τον σεισμό στην Ελασσόνα, βαθμών 6 Ρίχτερ, το ρήγμα και το τι συνεπάγεται μίλησε στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Όπως εξήγησε, ο σεισμός έγινε πάνω στο πολύ γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου, που είχε να ενεργοποιηθεί από το 1968. «Το μέγεθος που μπορεί να δώσει είναι το πολύ 6,2 Ρίχτερ. Άρα, έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό. Δεν περιμένουμε κανένα μεγαλύτερο σεισμό. Ήταν ο κύριος σεισμός.»

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν εκτονώθηκε, διότι θα έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία λόγω του μικρού εστιακού βάθους του σεισμού.

«Θα έχει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς. Μπορεί να φτάσει και το 5,5 και το 5,8. Γι’ αυτό και δε μπορεί να πάει κανείς σπίτι του αν δεν το ελέγξουν πρώτα οι μηχανικοί»

Σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι μετασεισμοί και το πότε θα μπορέσουν οι άνθρωποι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους ο κ. Τσελέντης, είπε πως «δυστυχώς αυτό το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει και μήνες. Τα σπίτια πρέπει όλα να ελεγχθούν.»

Για αν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, μετά του Τυρνάβου, ο καθηγητής είπε πως είναι πιθανό, αλλά στο κοντινό ρήγμα της Λάρισσας δεν εντοπίστηκε καμία μετατόπιση. «Η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή, θα έλεγα αμελητέα.»

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσελέντης για τον σεισμό στην Ελασσόνα: Θα έχει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς – Μπορεί να κρατήσει μήνες"

Νέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 20:24 στην Ελασσόνα μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός που πιθανότατα εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία, έγινε αισθητός μέχρι και την Αθήνα.

Σε σκηνές οι κάτοικοι σε Δαμάσι και Μεσοχώρι

Σκηνές στήνει ο στρατός στο Δαμάσι Τυρνάβου και το Μεσοχώρι Ελασσόνας για να κοιμηθούν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

 

 

Όπως σημείωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «η αντίδραση της περιφέρειας ήταν άμεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός».

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε επίσης ότι «με τη συνδρομή του στρατού θα στηθούν σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου για τη διανυκτέρευση των ανθρώπων που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές» 

 
Η σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας 

Σε συνέχεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 12:16, 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας, άμεση ήταν η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας για την παροχή κάθε συνδρομής προ τους κατοίκους.

Άμεσα συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που συγκροτήθηκε στο στρατόπεδο «Σχοινά» στην περιοχή του Τυρνάβου, με συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, καθώς και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, εθελοντές), σε διαρκή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Σημειώνεται ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μεταφέρει στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από το σεισμό.

Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπλέον, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού ογδόντα (80) κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και πενήντα παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων. 

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση. Στον Βόλο, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια του σεισμού. Τις πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση στη Μαγνησία επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας, τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Προβλήματα στην επικοινωνία στους συνδρομητές της Wind αναφέρουν πληροφορίες. Χωρίς τηλέφωνο έμειναν πολλοί συνδρομητές της Wind σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο από τον σεισμό στη Λάρισα αλλά και την υπερφόρτωση του δικτύου αμέσως μετά τον σεισμό, με την εταιρία να προχωρά σε προσφορά δωρεάν χρόνου ομιλίας στους πληγέντες.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Καστράκι Καλαμπάκας και στην ΕΟ Ελάσσονας-Λάρισας.

Έχει καταρρεύσει σπίτι στο Μεσοχώρι, όπου είχε εγκλωβιστεί νωρίτερα ένας ηλικιωμένος, ο οποίος ήταν κατάκοιτος, ενώ η σύζυγός του πρόλαβε και βγήκε. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Νίκος Γάτσας, ο ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε.

Δεν υπάρχουν κλήσεις για άλλους εγκλωβισμένους μέχρι στιγμής. Επίσης, έδωσε εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.

Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία

Στην ενεργοποίηση του γνωστού ρήγματος του Τυρνάβου αποδίδουν οι σεισμολόγοι την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο μεσημέρι στην περιοχή της Θεσσαλίας. Κατά την επίσημη ανακοίνωση των αναλύσεων του Γεωδυναμικού, ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης έκανε λόγο για σεισμό που έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χώρου, από τη Θεσσαλονίκη και την Πρέβεζα έως το Κιάτο, ο οποίος προκάλεσε ανησυχία, αλλά και βλάβες λόγω της εγγύτητας με αστικά κέντρα. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8χλμ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε το πρώτο μισάωρο μετά τη δόνηση σημειώθηκαν διαδοχικοί ισχυροί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,9 Ρίχτερ κάτι που δείχνει μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο χρειάζεται παρακολούθηση είπε και πρόσθεσε πως ναι μεν είναι νωρίς να πει κανείς ότι τα 6 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο το δυναμικό των ρηξιγενών ζωνών της περιοχής δεν έχει δώσει ιστορικά μεγαλύτερους σεισμούς. Με τις μετρήσεις και τα σεισμικά δεδομένα που έχουμε και από τον περασμένο αιώνα θεωρούμε ότι αυτό είναι το όριο των δυνατοτήτων του ρήγματος της περιοχής, είπε ο κ. Καραστάθης.

Είπε πως υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα στα τέλη Φλεβάρη, κάτι που είναι ένα αλερτ σε σχέση με κάθε περιοχή, ωστόσο και άλλες φορές που έχει παρατηρηθεί τέτοιου είδους δραστηριότητα σε άλλες περιοχές όπως στον Κορινθιακό, δεν οδήγησαν πουθενά οπότε δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργείται ανησυχία.

Ο ίδιος κάλεσε για προσοχή στα παλαιά οικήματα και ζήτησε από όλους να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα"

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα του lockdown – Οι αλλαγές στις μετακινήσεις – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Αναπροσαρμογές στους κωδικούς μετακίνησης 2, 3 και 6, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, το πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναπροσαρμόζεται ως εξής:

Στο SMS 2 στο 13033 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6 στο 13033, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Ακόμη, όσον αφορά το SMS 4, την περίπτωση δηλαδή της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Σχετικά τώρα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, αυτός διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο 4 Μαρτίου στις 6:00 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6:00 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6:00 το πρωί προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές ως προς το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου πλέον αναπροσαρμόζεται (βαθύ κόκκινο) και θα είναι από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Όσον αφορά τον αθλητισμό στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ισχύουν πλέον τα εξής:

- Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.

- Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α' και Β' Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Superleague I και Superleague II), στα πρωταθλήματα της Α' κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball league) και της Α' κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyballleague ανδρών) και μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Παράλληλα, όσον αφορά τις τελετές ανακοινώθηκε ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Σχετικά με τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

Στόχος των παραπάνω μέτρων, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας, που αποτελεί βασικό παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ προσέθεσε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι και στις γειτονιές. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, θα δοθεί στους ελέγχους στους χώρους εργασίας, οι οποίοι μαζί με τις συνάξεις στα σπίτια αποτελούν βασικές αιτίες εξάπλωσης πανδημίας. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι υπόθεση μόνο ή κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών. «Καταλαβαίνουμε την κούραση και τη νέα δύσκολη καθημερινότητα που έχουμε χτίσει. Τους περιορισμούς που μας στερούν, συγγενείς, φίλους, αγαπημένες συνήθειες. Τις οικονομικές επιπτώσεις για τους επαγγελματίες. Τα δεδομένα απαιτούν όμως εγρήγορση και προσοχή. Όσο και αν έχουμε κουραστεί, είναι απαραίτητο να αποφύγουμε κάθε άσκοπη μετακίνηση, και φυσικά κάθε κατάχρηση της δυνατότητας αυτής» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες για τις επόμενες εβδομάδες να υιοθετήσουν το σκεπτικό, τη λογική του προηγούμενου Μαρτίου. «Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας κι όταν πρέπει να μετακινηθούμε, μετακινούμαστε στη μικρότερη δυνατή απόσταση. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού από γειτονιά σε γειτονιά, από δήμο σε δήμο. Και για να τελειώνουμε οριστικά με την πανδημία», επισήμανε, καθώς όπως τόνισε «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, αλλά και στην τελική αναμέτρηση με την covid-19. Πρέπει να φανούμε ευέλικτοι στα μέτρα που αποφασίζουμε, αλλά άκαμπτοι στην τήρησή τους από όλους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε».

Όσον αφορά την Τσικνοπέμπτη παρότρυνε τους πολίτες να περάσουν την μέρα αυτή στο σπίτι τους, με την οικογένειά τους και να μην προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να πάνε σε φίλους και γνωστούς.

«Γιατί κάθε προσπάθεια να παρακάμψουμε τα μέτρα, οδηγεί σε παράτασή τους. Κάθε δική μας περιττή μετακίνηση σημαίνει αυτόματα και διακίνηση τού ιού προς πολλούς άλλους. Γι΄ αυτό κι ένας μικρός περιορισμός σήμερα, μάς φέρνει πιο κοντά στον προορισμό του αύριο», σημείωσε.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις είπε ότι δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης γι' αυτό άλλωστε έχουν σταματήσει και οι κάθε είδους εκδηλώσεις. «Προφανώς ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Αλλά οι οργανωτές διαδηλώσεων σε καιρό πανδημίας, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, όχι μόνο απέναντι στους διαδηλωτές που θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους γύρω τους, την οικογένειά τους, αλλά και απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Απέναντι στα εκατομμύρια πολιτών που τηρούν τα μέτρα προστατεύοντας τους ίδιους και τους γύρω τους», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για τις μεταλλάξεις

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που όπως τόνισε σε όλον τον κόσμο έχουν πλέον δείξει ότι μεταδίδονται πιο γρήγορα από τα περισσότερα στελέχη του κορονοϊού που κυκλοφορούσαν μέχρι το Νοέμβριο. Σχετικά με το στέλεχος Β1.1.7, που έχει γίνει γνωστό ως το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η αύξηση στην μετάδοση του έχει υπολογισθεί σε περίπου 15%-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη, ενώ προσέθεσε ότι αυτό έχει ως συνέπεια τα πιο ήπια μέτρα που έριχναν το Rt στο 0.9 και συνεπώς περιόριζαν την επιδημία, να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά. «Με απλά λόγια με τα ίδια μέτρα αντί για Rt 0,9 έχουμε Rt 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση έχουμε βραδεία επιβάρυνση. Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με τους αναλυτές λοιμωξιολόγους μας και με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που διαρκώς επικαιροποιούνται, είναι πολύ πιθανόν να συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα -όπως έγινε σε αρκετά μεγαλύτερη κλίμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί, από τα τέλη Δεκεμβρίου, 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις εκ των οποίων 1.667 αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη σε 34 περιφερειακές ενότητες αλλά και 48 τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε 3 περιφερειακές ενότητες. Με την πλειονότητα των κρουσμάτων να είναι εγχώρια και να μην δείχνουν να συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Ακόμη, όπως γνωστοποίησε, οι περιοχές με πρόσφατη σημαντική αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων covid19 συνοδεύονται και από αυξημένη απομόνωση στελεχών με τη μετάλλαξη, όπως είναι για παράδειγμα η Κρήτη με τη βρετανική μετάλλαξη και η περιοχή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη με την μετάλλαξη της Ν. Αφρικής.

«Το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δημιουργούν μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σημαίνει ότι τα μέτρα πρέπει να καλύπτουν περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και η προσήλωση σε αυτά απαιτείται να είναι πιο αυστηρή πιο σταθερή. Οι μεταλλάξεις απαιτούν προφυλάξεις. Οι πρώτες έχουν αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες. Ενώ οι τελευταίες έχουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα. Ακόμη μια μικρή προσπάθεια, λοιπόν, θα φέρει μία μεγάλη νίκη», υπογράμμισε.

«Τον Μάρτιο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν ιό που δεν γνωρίζαμε. Τότε ήμασταν στην αρχή αυτής της περιπέτειας. Τώρα είμαστε κοντά στο τέλος. Χάρη στα εμβόλια, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Γιατί πλέον γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια -που όλοι με ανυπομονησία περιμέναμε- λειτουργούν. Και αφού μας παρέχεται η δυνατότητα, πλέον είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, κάνοντας το εμβόλιο. Γιατί όταν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα μπορέσουμε πλέον να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην καθημερινότητα μας στις αγαπημένες μας συνήθειες και να αγκαλιάσουμε ξανά χωρίς φόβο τους δικούς μας ανθρώπους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα του lockdown – Οι αλλαγές στις μετακινήσεις – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»"

Στα χέρια της Ιντερπόλ δίκτυο εμβολίων «μαϊμού» κατά του κορονοϊού

Περίπου 2.400 δόσεις ψεύτικων εμβολίων κατασχέθηκαν στη Νότια Αφρική, ενώ ένα δίκτυο εμβολίων «μαϊμού» κατά του κορονοϊού εξαρθρώθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα η Interpol, προειδοποιώντας ότι πρόκειται απλά για «την κορυφή του παγόβουνου».

«Οι αρχές της Νοτίου Αφρικής κατέσχεσαν εκατοντάδες ψεύτικα εμβόλια κατά της Covid-19, έπειτα από ενημέρωση της Interpol, που προειδοποίησε για το γεγονός ότι τα εμβόλια θα αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο των εγκληματικών δικτύων», διευκρίνισε ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας, με έδρα τη Λιόν.

Τρεις Κινέζοι υπήκοοι και ένας υπήκοος Ζάμπιας συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέρμιστον (επαρχία Γκαουτένγκ), η οποία επέτρεψε επίσης την ανακάλυψη «μιας μεγάλης ποσότητας παραποιημένων μασκών».

Επιπλέον, η Ιντερπόλ συνέδραμε την Κίνα, όπου η αστυνομία «ταυτοποίησε ένα δίκτυο πώλησης ψεύτικων εμβολίων κατά της Covid-19 και έκανε έφοδο στις κεντρικές εγκαταστάσεις παραγωγής, με αποτέλεσμα να συλλάβει 80 υπόπτους και να κατασχέσει περισσότερα από 3000 ψεύτικα εμβόλια από το σημείο».

«Αν και χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, πρόκειται μονάχα για την κορυφή του παγόβουνου, αναφορικά με την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα εμβόλιο κατά της Covid-19», εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ, σε ένα δελτίο τύπου.

Η Interpol προειδοποιεί εκ νέου έναντι των μη πιστοποιημένων εμβολίων που προτείνονται προς πώληση στο διαδίκτυο.

«Κάθε εμβόλιο που προωθείται σε ιστότοπους ή στο darknet δεν είναι νόμιμο, δεν έχει δοκιμαστεί και ενδέχεται να είναι επικίνδυνο», τονίζει.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα χέρια της Ιντερπόλ δίκτυο εμβολίων «μαϊμού» κατά του κορονοϊού"

Πέτσας: Άμεση αποζημίωση μέχρι 6.000 ευρώ στους πληγέντες του σεισμού στη Θεσσαλία

Τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα συνδράμει άμεσα τόσο για την οικονομική κάλυψη των πρώτων έκτακτων αναγκών όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει δημιουργήσει ο σεισμός 6 Ρίχτερ στη περιοχή της Θεσσαλίας, έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, αλλά πρέπει να γίνει πρώτα έλεγχος της στατικότητας των γεφυρών και των σχολείων στην περιοχή. Μετά τη σύσκεψη θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις ζημιές και την αποκατάστασή τους! Είμαστε όμως έτοιμοι να συνδράμουμε άμεσα με ποσά 600 έως 6.000 ευρώ», είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο , με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, βρίσκεται στη πληγείσα περιοχή, προκειμένου να έχει μια πρώτη εκτίμηση για τις συνέπειες του Εγκέλαδου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό αλλά και τους τοπικούς βουλευτές της περιοχής ώστε να ενημερωθεί για την έκταση των ζημιών και προσέθεσε ότι είναι σε εξέλιξη επιτόπιοι έλεγχοι, κυρίως σε σχολεία και γέφυρες.

Τέλος ανέφερε ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με όλους τους συναρμόδιους φορείς θα υπάρξει και η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης με συγκεκριμένα μέτρα.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Άμεση αποζημίωση μέχρι 6.000 ευρώ στους πληγέντες του σεισμού στη Θεσσαλία"

ΣΟΚ: Ερχεται πλήρης απαγόρευση των κινητήρων βενζίνης-diesel στην Ευρώπη;

Τα νέα αυστηρά πρότυπα που ορίζει το Euro7 ουσιαστικά καταργούν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Οι προτεινόμενοι κανόνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οδηγία ρύπων Euro 7 για αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία είναι πολύ πιθανό να σημάνουν και το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2025 προκαλώντας την έντονη αντίδραση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η νέα οδηγία ρύπων Euro7 αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα οχήματα θα είναι «καθαρά» καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής τους, βοηθώντας την Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους εκπομπών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της νέας οδηγίας ρύπων είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά έχουν ήδη δημιουργήσει ανησυχία στην Ένωση Μηχανολόγων της Γερμανίας (VDMA).

«Η προγραμματισμένη υποχρέωση ότι τα νέα οχήματα στην Ευρώπη πρέπει να είναι πρακτικά απαλλαγμένα από εκπομπές από το 2025 και μετά θα ήταν οικολογική, οικονομική και τεχνολογική παρέκκλιση. Οι προτάσεις για τον κανονισμό Euro 7 που συζητήθηκαν μέχρι στιγμής θέτουν σε κίνδυνο τις αλυσίδες της βιομηχανίας πέρα ​​από την αυτοκινητοβιομηχανία, οδηγώντας σε de facto απαγόρευση των αυτοκινήτων και των φορτηγών που κινούνται αποκλειστικά από κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντέξει αυτό», επισήμανε η VDMA.

Η Γερμανική Ένωση διαφωνεί με την τοποθέτηση της ΕΕ ότι η έλευση των e-fuels δεν θα σημάνει το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης και θα συνεχίσουν να έχουν ρόλο στη μετάβαση προς τις πράσινες μεταφορές.

Τα e-fuels, όπως το υγρό υδρογόνο, μπορούν να δημιουργηθούν από ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές, προσφέροντας μια πράσινη εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, αυτά τα συνθετικά καύσιμα έχουν σήμερα πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής και απαιτούν μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να είναι ουδέτερες από τον άνθρακα.

Ο Frans Timmermans, επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα της ΕΕ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε διάλογο με την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά τόνισε ότι η πρόθεσή του δεν ήταν να αποφύγει «δύσκολα θέματα και δύσκολες αποφάσεις».

«Γνωρίζετε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ξεκινά λέγοντας ότι είναι αδύνατο και, τελικά, συμμορφώνεται. Αλλά δεν το παίρνω αυτό ως πρότυπο για τις διαπραγματεύσεις μου τώρα επειδή πρέπει να ακούσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να ακούσουμε τα επιχειρήματά τους», είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΕΕ.

Ο Timmermans αναγνώρισε τον κρίσιμο ρόλο της κατασκευής αυτοκινήτων για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά είπε ότι η βιομηχανία πρέπει τώρα να κινηθεί προς ηλεκτρικά οχήματα και τη χρήση υδρογόνου για βαρύτερες μεταφορές.

«Ξέρω ότι υπάρχει πολλή νευρικότητα. Θα κάνουμε αυτόν τον διάλογο με τη βιομηχανία, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2029 για περαιτέρω μείωση των εκπομπών μας», ξεκαθάρισε ο Timmermans.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιδρούν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «αποδείξεις» ότι τα σενάρια που προτείνονται είναι τεχνικά εφικτά προς το παρόν, ιδίως επειδή τα αυστηρά όρια εκπομπών πρέπει να τηρούνται ακόμη και σε ακραίες συνθήκες οδήγησης, όπως όταν κινείται κανείς σε ανηφορικούς δρόμους βουνών ή σε ακραίες χειμερινές συνθήκες.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι «οι στόχοι που θα θέσουν οι κατασκευαστές πρέπει να είναι πολύ χαμηλότεροι από τα καθορισμένα όρια», δήλωσε εκπρόσωπος της ACEA.

«Αντί να ανακοινώνουμε απαγορεύσεις για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης βραχυπρόθεσμα, αυτό που χρειάζεται ο κλάδος επειγόντως είναι μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη θέσπιση όλων των δυνατοτήτων για τη μετάβαση στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών – όπως η υποδομή φόρτισης και τα κίνητρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η CCFA, μια Ένωση που εκπροσωπεί τους Γάλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τα πρότυπα Euro 7, αλλά αναμένει αλλαγές πριν από τη δημοσίευση της τελικής έκδοσης.

«Οι πρώτες προτάσεις που έχουν υποβληθεί απαιτούν μείωση 60% έως 90% των εκπομπών, πράγμα που δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Είναι ένας πολύ περίπλοκος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί σχετικά με τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα», δήλωσε ο Laure De Servigny, στέλεχος της CCFA.

«Για τη μείωση και τη σταδιακή κατάργηση των εκπομπών, μια λύση θα ήταν η χρήση καθαρών ενεργειών όπως τα βιοκαύσιμα. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η άλλη λύση είναι να πουλάμε μόνο ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να τα αγοράσουν », πρόσθεσε.

Η Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) ανησυχεί επίσης για αυτό που βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι.

«Το γεγονός είναι ότι, η παρούσα πρόταση απειλεί να καταργήσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής. Αυτό που πωλείται ως βιώσιμο είναι τελικά ακόμη και επιβλαβές για το κλίμα. Η ανανέωση των υπαρχόντων οχημάτων δεν προχωρά αρκετά γρήγορα, οι καταναλωτές είναι αναστατωμένοι και διατηρούν στην κυκλοφορία τα παλαιά τους οχήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της VDA Hildegard Müller.

«Επιπλέον, υπάρχει μια αρνητική συνέπεια για την ηλεκτροκίνηση καθώς ένα πρόωρο τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης καθιστά πιο ακριβό και θα καθυστερήσει την τεράστια διαδικασία μετασχηματισμού ολόκληρου του κλάδου που περιλαμβάνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους προμηθευτές τους.» πρόσθετε το στέλεχος της VDA.

Η VDA πιστεύει ότι η απόσυρση των κινητήρων εσωτερικής καύσης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν είναι ρεαλιστική και η κατάργησή τους έως το 2025 είναι εντελώς αδιαμφησβήτητη. Μάλιστα η Ένωση εκτιμά ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα έχουν σημαντικό ρόλο για πολύ καιρό ακόμη.

Τι αναφέρουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Η αυτοκινητοβιομηχανία BMW δήλωσε στην EURACTIV ότι οι «αποδοτικοί» κινητήρες εσωτερικής καύσης θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν «κεντρικό ρόλο» για ορισμένους πελάτες, όπως εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές χωρίς εύκολη πρόσβαση στην υποδομή φόρτισης.

Η εταιρεία εξέφρασε την ανησυχία ότι το Euro 7 θα καθορίσει παραμέτρους εκπομπών που δεν μπορούν να επιτευχθούν τεχνικά σε κάθε οδηγική κατάσταση, με αποτέλεσμα την έμμεση απαγόρευση των κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου.

«Μια περαιτέρω εξέλιξη προς το Euro 7 πρέπει να γίνει με αίσθηση αναλογίας και να υπάρχει μια ισορροπημένη σχέση κόστους-οφέλους».

Η Mercedes-Benz εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στην απαγόρευση εσωτερικής καύσης από την… πίσω πόρτα.

«Ο μετασχηματισμός σε κινητικότητα χωρίς εκπομπές απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται ήδη σήμερα μέσω επιδοτήσεων για αγοραστές και αλλά και για εταιρείες υποδομών φόρτισης. Από την άποψή μας, τα σενάρια που συζητούνται επί του παρόντος δεν είναι τεχνικά εφικτά», δήλωσε η εταιρεία στη EURACTIV.

Η Volkswagen, μία από τις κορυφαίες μάρκες αυτοκινήτων στον κόσμο, σε δήλωση προς την EURACTIV επισήμανε ότι οι τρέχουσες προτάσεις Euro 7 θα αυξήσουν την τιμή των οχημάτων.

«Τα σενάρια Euro 7 που συζητήθηκαν θα ήταν δυνατά μόνο με κορυφαία τεχνικά μέτρα είναι πολύ δαπανηρά. Η προσθήκη υβριδικών συστημάτων θα έκανε τα περισσότερα οχήματα πολύ πιο ακριβά ενώ στο ιδιαίτερα ευαίσθητο τμήμα των μικρών αυτοκινήτων, η επιβάρυνση δεν θα είναι πλέον αποδεκτή για πολλούς πελάτες».

Η θέση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι προσπαθεί να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας προστατεύοντας παράλληλα την υγεία και το περιβάλλον των πολιτών. Ο εκτελεστικός υπάλληλος της ΕΕ επισημαίνει ότι δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή του ούτε ολοκλήρωσε την αξιολόγησή του για πιθανές λύσεις και ότι έχει οριστεί προθεσμία για το τέλος του 2021 για την πρόταση Euro 7.

«Η Επιτροπή αξιολογεί προσεκτικά διάφορα σενάρια αυστηρότητας εκπομπών και θα εξισορροπήσει τις εκπομπές που εξοικονομούνται με το επιπλέον κόστος που απαιτείται για την επίτευξή τους. Είναι πιο πιθανό ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα παύσουν να υπάρχουν εάν δεν ληφθούν εναρμονισμένα μέτρα για να τους καταστήσουν λιγότερο ρυπογόνους», δήλωσε ο αξιωματούχος στο EURACTIV, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλές πόλεις της ΕΕ έχουν ήδη απαγορεύσει την κίνηση των οχημάτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου με σκοπό τη βελτίωση του αέρα αλλά και την προστασία των πολιτών.

 newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΟΚ: Ερχεται πλήρης απαγόρευση των κινητήρων βενζίνης-diesel στην Ευρώπη;"

Βασίλης Κικίλιας: Αυτά είναι το έκτακτο σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ στην Αττική

Στο πιο δύσκολο σημείο από την αρχή της πανδημίας, τουλάχιστον για την Αττική,  βρίσκεται η χώρα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο όποιος εξήγγειλε μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πίεσης που δέχεται πλέον το σύστημα Υγείας λόγω των αυξημένων περιστατικών κορονοϊού.

«Η πίεση πλέον το ΕΣΥ βρίσκεται όσον αφορά την Αττική, στο βαθύ κόκκινο» είπε χαρακτηριστικά και γι’ αυτό «θα πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης» το οποίο είχε σχεδιαστεί από την αρχή της πανδημίας και είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Νοέμβριο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλονίκης.

«Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», είπε με έμφαση ο Β.Κικίλιας.

Δυστυχώς, προσέθεσε, «νεότεροι άνθρωποι φτάνουν στη διασωλήνωση, παρότι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα» και καταγράφεται ταχεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «παρατηρείται σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, που διασπείρεται ταχέως μολύνοντας τον γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα».

Το σύστημα Υγείας στην Αττική είναι στα όρια του, καθώς ήδη νοσηλεύονται σε αυτό 1.528 ασθενείς covid σε απλές κλίνες, είπε ο Β.Κικίλιας και προσέθεσε ότι εδώ και 19 μέρες έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 449 απλές κλίνες covid και 90 κλίνες ΜΕΘ covid.

«Σε αυτές τις 19 ημέρες απαιτήθηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες» τόνισε.

Στο Ιπποκράτειο, όπως είπε, προστέθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσθήκη άλλων 29 κλινών ΜΕΘ. Πρόκειται για 12 κλίνες στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπείο της Βούλας.

«Αυξήσαμε την δυναμικότητα των κλινών μας κατά 40%» τις τελευταίες εβδομάδες, είπε και συμπλήρωσε πως θα γίνει και αναδιανομή των non covid περιστατικών σε ορισμένα νοσοκομεία ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κάποια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για τη νοσηλεία covid ασθενών.

Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ διαθέτει στο δημόσιο 120 κλίνες καθώς μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παθολογικών κλινικών του Ευαγγελισμού, του Γεν. Κρατικού «Γ.Γεννηματάς» και του Ιπποκρατείου, οι οποίες θα μετατραπούν σε κλινικές μόνο για covid περιστατικά. Τις κλινικές αυτές θα υποστηρίξει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον 16 παθολόγοι και πνευμονολόγοι από ιδιωτικές κλινικές που έχουν ήδη δεχτεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

Το Ερρίκος Ντυνάν διατίθεται εθελούσια στο δημόσιο για non covid περιστατικά. Θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικό νοσοκομείο με 215 κλίνες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ και θα ενσωματωθεί στο σύστημα εφημέριων.

Ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τη δυναμικότητα του Σισμανόγλεου, το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.

«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανοόγλειου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ covid», ανέφερε.

Το Ωνάσειο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά και τα νοσοκομεία Θριάσιο και Ασκληπιείο θα υποστηρίζονται από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία στον παθολογικό τομέα για τα non covid περιστατικά.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά στην Αττική.

«Μετά από το πιο σκοτεινό σημείο συνήθως βλέπουμε το φως» τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι σημείωσε είπε αύριο ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο στη χώρα. Μάλιστα είπε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 εμβολιασμοί και προσέθεσε ότι «τα εμβόλια σταδιακά χτίζουν τείχος ανοσίας».

Τέλος ανέφερε πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας και επισήμανε ότι «ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας αυξημένων παραδόσεων εμβολίων», τονίζοντας ότι η εταιρεία Phizer τον διαβεβαίωσε ότι θα παραδώσει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της τον Απρίλιο στη χώρα μας

«Για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις. Ελάτε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να το κάνουμε όλοι μαζί» κατέληξε ο υπουργός Υγειάς.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βασίλης Κικίλιας: Αυτά είναι το έκτακτο σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ στην Αττική"

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα και τις μαζικές διαδηλώσεις

Αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα ως προς τον τρόπο μετακίνησης και την παράταση του lockdown  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές, τις οποίες εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι και υιοθέτησε η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως έχει βάλει τη χώρα εδώ και τέσσερις μήνες, «στο πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης».

«Μετά από τέσσερις μήνες SMS, απαγορεύσεων κυκλοφορίας και λουκέτων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση κρουσμάτων:

– απαγορεύοντας τις μετακινήσεις για άθληση από δήμο σε δήμο, οι οποίες είχαν απελευθερωθεί, για να μαζευτεί το φιάσκο της ποδηλατάδας του κ. Μητσοτάκη χωρίς μέτρα προστασίας στην Πάρνηθα

– και παρατείνοντας την κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα κατά μία ώρα, η εφαρμογή της οποίας έχει δημιουργήσει κομφούζιο στα σούπερ μάρκετ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει :

«Δεν ξέρουμε εάν είναι πιο τρομακτικό ότι σκέφτηκαν αυτά τα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, ή ότι τόσες μέρες τα προαναγγέλλουν ως ‘έξυπνα». Έναν χρόνο μετά, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, παρατηρεί ανέμελος το τρίτο κύμα της πανδημίας να επελαύνει και εν τέλει αρνείται να συμβιβαστεί με την αλήθεια: Ότι όσο δεν παίρνουν μέτρα για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που στοιβάζονται οι πολίτες, όσο δεν συνταγογραφούν τα τεστ για να έχουμε ακριβή εικόνα της διασποράς και όσο δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές για να συνδράμουν στο ΕΣΥ, τόσο θα συνεχίζεται η ασφυξία στα νοσοκομεία και η πανδημία θα παραμένει εκτός ελέγχου», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της.

Η απάντηση ήρθε γρήγορα από την πλευρά της ΝΔ, η οποία κατηγόρησε για «ανευθυνότητα και υποκρισία» τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα καλεί συνεχώς σε  μαζικές διαδηλώσεις, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων.

Σε απάντησή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα μέλη του σε διαδηλώσεις και την ίδια στιγμή καταγγέλλει την ασφυξία στα νοσοκομεία» και σημειώνει:

«Πόση ανευθυνότητα και πόση υποκρισία! Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εδώ και καιρό εφαρμόζουν κι αυτές αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και θα κερδίσει και αυτή τη μάχη»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα και τις μαζικές διαδηλώσεις"

Σκέψεις για εκκένωση χωριών & πόλεων στη Θεσσαλία - «Έρχονται 40 ισχυροί μετασεισμοί 4-5 Ρίχτερ»

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό υπάρχουν σκέψεις για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης χωριών και πόλεων και κυρίως των χωριών Μεσοχώρι και Δαμάσι, καθώς οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για 30-40 ισχυρούς μετασεισμούς που μπορεί να προκαλέσουν καταρρεύσεις κτηρίων.  

Μάλιστα υπάρχουν ακόμα και εισηγήσεις σεισμολόγων οι κάτοικοι να κοιμηθούν σε... γήπεδα. 

Συγκεκριμένα ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε πως οι επιστήμονες προβλέπουν 30-40 ισχυρούς μετασεισμούς της τάξεως των 4-5 Ρίχτερ στην Κεντρική Ελλάδα, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πολλές καταρρεύσεις κτηρίων τα οποία ήδη έχουν υποστεί δομικές ζημιές από τον πρωινό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ. Επιπλέον κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν εκτός σπιτιών μερικές ώρες.

«Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 - 4 μήνες αρκετά καλά», δήλωσε ο κ.Παπαζάχος.

Από την άλλη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών και δήλωσε πως υπάρχουν σκέψεις για εκκένωση χωριών. 

«Ο σεισμός ήταν έντονος και είχε και διάρκεια. Ήδη έχουν γίνει και οι πρώτοι μετασεισμοί. Έχουμε εκκενώσει τα πάντα σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι για την στατικότητα των νοσοκομείων. Έχει παρουσίαση μια ρωγμή το παλιό νοσοκομείο, ενώ είχε και διακοπή ρεύματος η οποία αποκαταστάθηκε. Τα κέντρα υγείας σε Ελασσόνα και Αμπελώνα δεν έχουν προβλήματα», λέει o κ. Αγοραστός. 

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ακόμη πως: «Η αστυνομία είναι στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στον Ποταμιά. Στο Μεσοχώρι όπου βρισκόταν ο εγκλώβισμένος υπερήλικας έχει καταρρεύσει ένα τμήμα του σπιτιού επιχειρεί η πυροσβεστική. Ο κόσμος είναι όλος έξω στους δρόμους. Έχουμε κάνει σύσταση να παραμείνουν τουλάχιστον για δυο ώρες εκτός σπιτιών.  Το ΕΚΑΒ μέχρις ώρας έχει δεχτεί κλήσεις μόνο για τρεις μικροτραυματισμούς που είναι σημαντικό. Στην Λάρισα δεν φαίνεται να έχουμε πτώσεις κτιρίων και στα χωριά αν υπάρχουν προβλήματα μόνο σε παλιά σπίτια».

Όπως είπε μάλιστα: «Κάνουμε μια σκέψη το βράδυ να εκκενώσουμε τα χωριά σίγουρα σε Μεσοχώρι και Δαμάσι ώστε οι κάτοικοι να μην κοιμηθούν στα σπίτια τους. Επίσης πρέπει να ελεγχθεί και η στατικότητα των γεφυρών διότι υπάρχουν δυο προς εκείνη την περιοχή».

Και κατέληξε λέγοντας: «Πρώτη φορά στη ζωή μου έζησα ένα τέτοιο σεισμό με τόση ένταση και διάρκεια».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκέψεις για εκκένωση χωριών & πόλεων στη Θεσσαλία - «Έρχονται 40 ισχυροί μετασεισμοί 4-5 Ρίχτερ»"

ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας στη Θεσσαλία

Κατόπιν της μεγάλης ισχύος σεισμικής δόνησης που έλαβε χώρα σε εστιακό χώρο πλησίον της Λάρισας και της ακόλουθης μετασεισμικής δραστηριότητας, η Διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) Λάρισας, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αλμυρού και Βόλου, που λήγουν στο χρονικό διάστημα από 3 Μαρτίου έως και 10 Μαρτίου. Με αυτό τον τρόπο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υπάγονται στα παραπάνω ΚΠΑ2 δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.

Επιπλέον, δεν θα υπάρξει επίπτωση στην καταβολή των επιδομάτων για τους επιδοτούμενους ανέργους των παραπάνω ΚΠΑ2 που πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και δεν προβούν στη απαραίτητη δήλωση.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση όσον αφορά στη λειτουργία των παραπάνω ΚΠΑ2 και οδηγίες εξυπηρέτησης προς τους συναλλασσόμενους με τον ΟΑΕΔ για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες Αρχές που θα επιθεωρήσουν την κατάσταση των κτιριακών υποδομών, αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του φαινομένου.

Ο ΟΑΕΔ εκφράζει την έμπρακτη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας στη Θεσσαλία"

Σεισμός Ελασσόνας: Έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν σε Μεσoχώρι και Μαγούλα – Ζημιές σε δεκάδες σπίτια

Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε την περιοχή της Ελασσόνας.

Η μετασεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή παραμένει έντονη, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί οκτώ μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, μεταξύ των οποίων και ένας στα 5 Ρίχτερ, 20 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, καθώς και μια δόνηση εντάσεως 4,9 Ρίχτερ στα 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας και με εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων.

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έκλεισαν όλα τα σχολεία στην περιοχή, ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

Από τον ισχυρό σεισμό έχει υποστεί ζημιές ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας, ενώ ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.


Ζημιές σε σχολείο στο χωριό Δαμάσι που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλίας, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ. Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα νέος σεισμός, 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Στις άμεσες ενέργειες για τον σεισμό στην Ελασσόνα αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής.

«Παρακολουθούμε τα γεγονότα, με την πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή της Λάρισας και των Φαρσάλων. Ήδη, με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ του κ. Φλώρου, στην περιοχή. Θα πάει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο κ. Λιβάνιος, ο κ. Καραγιάννης που είναι ΓΓ Υποδομών, η ΕΚΑΜ είναι ήδη εκεί», ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και προσέθεσε: «Θέλουμε όλοι να ελπίζουμε ότι, παρά τις ζημιές που θα υπάρχουν, δεν θα έχουμε θύματα. Θέλω να τονίσω ότι ήδη έχουμε δώσει εντολή, ώστε τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών, εξαιρετικοί δημόσιοι λειτουργοί, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή όπου σημειώνονται φυσικές καταστροφές, τα κλιμάκια που είναι στην Καρδίτσα έχουν λάβει εντολή και μεταβαίνουν άμεσα στην περιοχή, τόσο στη Λάρισα όσο και στα Φάρσαλα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών που έχουν στα κτήρια».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός Ελασσόνας: Έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν σε Μεσoχώρι και Μαγούλα – Ζημιές σε δεκάδες σπίτια"

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα - Προσοχή συστήνουν οι σεισμολόγοι

Έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, μετά τον ισχυρό επιφανειακό σεισμό εντάσεως 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τον κύριο σεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε ήδη οκτώ μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο αυτών, στις 13:45, να είναι στα 5,1 Ρίχτερ στα 20 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενώ νωρίτερα, στις 12:34, είχε σημειωθεί δόνηση εντάσεως 4,9 Ρίχτερ στα 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας και με εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων.

Όπως είπε στο protothema.gr o καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, η μετασεισμική ακολουθία είναι καλή και είναι θετικό ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μετασεισμών. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί επικείμενου νέου σεισμού, καλώντας τους κατοίκους να είναι προσεχτικοί και παράλληλα να ακούν μόνο τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.  

Βέβαιοι για τους μετασεισμούς οι σεισμολόγοι - Συστήνουν προσοχή στους πολίτες

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι 
θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί εξέφρασε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. 

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι το πιθανότερο είναι ότι ο σεισμός των 6 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κτίρια που «ταρακουνήθηκαν» με τον κύριο σεισμό και μπορεί να δούμε και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή. 

Ο κ. Χουλιάρας πάντως κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους

Παπαδόπουλος (ΘΕΜΑ 104,6): Μεγέθους 6,3 ο σεισμός - Έρχονται μετασεισμοί

Έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο σεισμός στην Ελασσόνα δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και κατά την ανάλυσή του ο σεισμός ήταν επιφανειακός.

Όπως είπε, υπήρξαν προσεισμοί και αναμένονται και μετασεισμοί γι’ αυτό και οι πολίτες, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.
 

Για περιοχή που μπορεί να δώσει σεισμούς τέτοιας έντασης, έκανε λόγο στο GRTimes ο καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, σχολιάζοντας την ισχυρή δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα με επίκεντρο την Ελασσόνα.

Όπως επιβεβαίωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο σεισμός είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και το ακριβές του επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου.

Σημείωσε δε, πως η περιοχή αυτή γενικά δίνει σεισμούς, ανάλογων μεγεθών, με τον μεγαλύτερο «πρόσφατο» το 1781, που είχε υπολογιστεί στα 6,2 ρίχτερ. Ανέφερε πως ακόμη καταγράφονται μετασεισμοί, όπως αναμένεται να γίνει και για αρκετά 24ωρα ακόμη.
 

protothema    

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα - Προσοχή συστήνουν οι σεισμολόγοι"

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 12:16, 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός με εστιακό βάθος 7,8 χλμ., σημειώθηκε σε απόσταση 238χλμ ΒΒΔ της Αθήνας.

Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και ;Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Επίσης, μεταβαίνουν ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, καθώς και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Ελασσόνα: Ενεργοποιήθηκε το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος»"

Facebook για Κουφοντίνα: Οι τρομοκράτες δεν έχουν θέση στις πλατφόρμες μας

Σκληρή ανακοίνωση από την Facebook

«Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram», αναφέρει σε δήλωσή του από εκπρόσωπος του Facebook (σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης) σχετικά με τις «πρόσφατες δημοσιεύσεις δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και κοινού που είχαν αφαιρεθεί λόγω της πολιτικής του».

Στην ίδια δήλωση διευκρινίζεται παράλληλα πως «Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση».

Ωστόσο, αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Facebook, «επιτρέπουμε στους χρήστες μας να συζητούν ουδέτερα για αυτά τα άτομα και να δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικές με τις ενέργειές τους. Παρόλο που σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στα συστήματά μας, αυτά δεν παύουν να μην είναι τέλεια, με αποτέλεσμα κατά περιπτώσεις να γίνονται λάθη, όπως συνέβη στην προκειμένη. Το περιεχόμενο που αφαιρέθηκε κατά λάθος επαναφέρθηκε, όταν αυτό διαπιστώθηκε».

Στην ανακοίνωση με τη δήλωση του εκπροσώπου της, η Facebook συμπεριλαμβάνει και περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά τις διαδικασίες και την πολιτική του Facebook.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Η «17 Νοέμβρη» και η ηγεσία της, συμπεριλαμβανομένου του κ. Κουφοντίνα, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες του Facebook, καθώς παραβιάζουν τις πολιτικές του σχετικά με τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις.

Ως συνέπεια αυτού, και όταν λαμβάνεται σχετική γνώση, αποκλείεται επίσης περιεχόμενο που επιδοκιμάζει ή υποστηρίζει τον κ. Κουφοντίνα και τις ενέργειές του.

Το περιεχόμενο, το οποίο αναφέρεται ουδέτερα στον κ. Κουφοντίνα ή στην απεργία πείνας του ή στις διαμαρτυρίες που σχετίζονται με την απεργία πείνας του, δεν παραβιάζει μεμονωμένα τις εν λόγω πολιτικές.

Το Facebook προσδιορίζει ως παραβιάσεις των πολιτικών του, άτομα και οργανισμούς με βάση τη συμπεριφορά τους και το εάν εμπλέκονται, υποστηρίζουν ή παρέχουν σημαντική υποστήριξη σε σκόπιμες και προγραμματισμένες πράξεις βίας με σκοπό να εξαναγκάσουν, να εκφοβίσουν και / ή να επηρεάσουν έναν άμαχο πληθυσμό, μία κυβέρνηση ή έναν διεθνή οργανισμό προκειμένου να επιτευχθεί ένας πολιτικός, θρησκευτικός ή ιδεολογικός στόχος.

Ο ορισμός της τρομοκρατίας είναι ιδεολογικά αγνωστικός και μέχρι σήμερα, έχει εντοπιστεί ένα ευρύ φάσμα ομάδων ως τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση τη συμπεριφορά τους.

Η πολιτική του Facebook για τα Επικίνδυνα άτομα και οργανώσεις βρίσκεται εδώ.

Το Facebook χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αναφορών χρηστών και τεχνολογίας για τον εντοπισμό περιεχομένου που παραβιάζει τις πολιτικές του. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχουν ως αποτέλεσμα να εντοπίζεται ακατάλληλο περιεχόμενο σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, πριν ακόμη οι χρήστες χρειαστεί να κάνουν κάποια σχετική αναφορά. Συχνά η ακρίβεια των συστημάτων του Facebook είναι μεγαλύτερη από αυτή των αναφορών που λαμβάνει από τους χρήστες.

Δε λαμβάνονται μέτρα εναντίον περιεχομένου βασιζόμενο σε μαζικές αναφορές. Ακόμη και μία μοναδική αναφορά είναι αρκετή για να αποκλειστεί μέρος περιεχομένου, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι παραβιάζει τις πολιτικές του.

Το Facebook, επίσης, κάνει χρήση ενός συνδυασμού τεχνολογίας και ανθρώπινου δυναμικού για να εξεταστεί το περιεχόμενο που αναγνωρίζεται ως παραβίαση των πολιτικών του. Παρόλο που η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά, εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς στους οποίους είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχεται το περιεχόμενο από ανθρώπινο παράγοντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται ανθρώπινη τεχνογνωσία για να προσδιοριστεί εάν το περιεχόμενο προβαίνει σε παραβιάσεις – όπως, για παράδειγμα, σε περιστατικά που η λήψη αποφάσεων είναι περίπλοκη και το ευρύτερο πλαίσιο κοινοποίησής του είναι μέγιστης σημασίας ή όταν η λήψη της απόφασης κρίνεται οριακά.

Το Facebook απασχολεί 15.000 επιμελητές περιεχομένου που εδρεύουν σε περιοχές σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, εργάζονται 24 ώρες την ημέρα / 7 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν γρήγορα οι αναφορές, σε περισσότερες από 50 γλώσσες συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Δείτε τις πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτής της διαδικασίας εδώ.

Δεδομένου ότι πρόκειται για συστήματα, περιστασιακά ενδέχεται να συμβούν λάθη και περιεχόμενο που δεν παραβιάζει τις πολιτικές του Facebook να αφαιρεθεί, όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις στην προκειμένη. Για αυτόν τον λόγο, έχει δημιουργηθεί μία διαδικασία προσφυγής, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να απευθυνθούν στο Facebook, όταν πιστεύουν ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, έτσι ώστε το περιεχόμενο να επανεξεταστεί.

Το Facebook ανά τρίμηνο κοινοποιεί δημοσίως το σύνολο του περιεχομένου που αφαιρέθηκε, τον αριθμό του περιεχομένου για το οποίο έχουν υποβληθεί ενστάσεις και το ποσοστό των ενστάσεων που είναι επιτυχείς στον παρακάτω σύνδεσμο: Αναφορά Εφαρμογής των Προτύπων Κοινότητας».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Facebook για Κουφοντίνα: Οι τρομοκράτες δεν έχουν θέση στις πλατφόρμες μας"

Λέσβος: στον εισαγγελέα καθηγήτρια που αρνείται να φορέσει μάσκα και να ανοίξει παράθυρα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λέσβου η περίπτωση μιας καθηγήτριας που φέρεται ότι αρνείται πεισματικά να φορέσει μάσκα μέσα και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, επικαλούμενη ότι η μάσκα της κάνει κακό, εκπαιδευτικός του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης. Ενώ όπως καταγγέλλεται, ενθαρρύνει τους μαθητές της να κάνουν το ίδιο ενώ αρνείται να ανοίξει τα παράθυρα της τάξης όπως πρέπει σύμφωνα με τις εντολές του Υπουργείου Παιδείας να πράξει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω εκπαιδευτικός προπαγανδίζει ανοικτά κατά της χρήσης μάσκας μέσα και έξω από το σχολείο παρά τις παρατηρήσεις που έχει δεχθεί από το Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου αλλά και άλλους Διευθυντές Σχολείων όπου διδάσκει προκειμένου να συμπληρώσει το ωράριο της. Επίσης παρατηρήσεις έχει δεχθεί και από τον Προϊστάμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τίμο Θεοφανέλλη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εναντίον της υπάρχει προσφυγή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ενώ της έχει γίνει γνωστό ότι θα κινηθεί η διαδικασία της αυτόφωρος σύλληψης.

stonisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: στον εισαγγελέα καθηγήτρια που αρνείται να φορέσει μάσκα και να ανοίξει παράθυρα"

Βέλγιο: «Το εμβόλιο της ΑstraZeneca μπορεί να χορηγηθεί και στους άνω των 55»

Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να χορηγείται στο Βέλγιο σε όλους άνω των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένων των άνω των 55 ετών, σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις του Ανώτερου Συμβουλίου Υγείας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), το Ανώτερο Συμβούλιο Υγείας επιβεβαίωσε ότι το προηγούμενο όριο ηλικίας των 55 ετών μπορεί να αρθεί.

«Το AstraZeneca μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας», ανέφερε ο εμβολιολόγος Πιερ Βαν Νταμ.

Το Συμβούλιο αναφέρεται σε βρετανικές μελέτες που δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ακόμη και για άτομα άνω των 70 ετών και ακόμη και άνω των 80 ετών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Βέλγιο: «Το εμβόλιο της ΑstraZeneca μπορεί να χορηγηθεί και στους άνω των 55»"

Πελώνη: Μετακίνηση μόνο με τα πόδια με κωδικό 6

Για τις αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 και το lockdown μίλησε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως η ίδια ανέφερε μια πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι το 6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.

Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση. 

«Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων.   Η ίδια έκανε έκκληση για λίγη υπομονή από όλους και τήρηση εφαρμογής των μέτρων ενώ ειδικά για την τσικνοπέμπτη ζήτησε να μείνουμε με την κοντινή «κοινωνικη μας φούσκα».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πελώνη: Μετακίνηση μόνο με τα πόδια με κωδικό 6"

Στα μητρώα του ΙΚΑ ανακάλυψε ότι είχε …παιδί!

Ιστορίες για γέλια και για κλάματα στο ΙΚΑ. Ασφαλισμένος του Ιδρύματος αρχικά βρέθηκε ανασφάλιστος, ενω πληρώνει κανονικά τις εισφορές του, και στη συνέχεια αν και ανύπαντρος βρέθηκε με …τέκνο!

Σωστά διαβάσατε. Το Κεντρικό σύστημα του ΙΚΑ του… χρώσε ένα παιδί! Συγκεκριμένα ένα κορίτσι με διαφορετικό επίθετο από το δικό του, γεννημένο το 2017.

ika-paidi

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν ένας 45χρονος Ηρακλειώτης ήθελε να κάνει ιατρικές εξετάσεις. Ο γιατρός στον οποίο απευθύνθηκε τον ενημέρωσε ότι είναι ανασφάλιστος. Ο 45χρονος έπεσε από τα σύννεφα καθώς είναι μισθωτός εργαζόμενος και καταβάλλει καθε μήνα τις εισφορές του.

Επόμενη κίνηση του ήταν να επισκεφτεί τα γραφεία του Ιδρύματος προκειμένου να δει τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί το σύστημα τον βγάζει ανασφάλιστο. Οι υπάλληλοι είδαν ότι πρόκειται για λάθος και το πρόβλημα μέσα σε δύο λεπτά είχε τακτοποιηθεί.

Κι ενώ όλα κυλούσαν ομαλά ένα τέκνο έρχεται να ταράξει και πάλι την ηρεμία του 45χρονου Ηρακλειώτη!

Όταν o ίδιος ασφαλισμένος ζήτησε από τον λογιστή του να του βγάλει ένα αντίγραφο της ασφαλιστικής του εισφοράς εξηγώντας του μάλιστα και τι είχε προηγηθεί, ο λογιστής τον ενημέρωσε ότι το πρόβλημα τώρα είναι πιο… περίπλοκο.

Στο ενημερωτικό της ασφαλιστικής του ικανότητας φαίνεται να έχει ένα παιδί!!! Ένα κοριτσι γεννημένο το 2017.

ika-paidi1

Ο «ταλαιπωρημένος ασφαλισμένος» προσπαθεί εκ νέου να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ προκειμένου να διορθώσουν και πάλι το λάθος τους.

«Είναι για γέλια όλη αυτή η κατάσταση. Δεν είναι τόσο η ταλαιπωρία αλλά λογω του κορωνοϊού δεν μπορώ να επισκεφτώ τις υπηρεσίες για να διορθωθεί το λάθος και στα τηλέφωνα που προσπαθώ να επικοινωνήσω με τους υπάλληλους  στο ΙΚΑ κανείς δεν το σηκώνει» τονίζει στο cretapost ο 45χρονος ο οποίος ψάχνει να βρει απεγνωσμένα άκρη.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα μητρώα του ΙΚΑ ανακάλυψε ότι είχε …παιδί!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news