facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Φωτιά στη Βούλα: Βελτιωμένη η κατάσταση, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης

Βελτιωμένη είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Άνω Βούλα σε σχέση με το απόγευμα. Ωστόσο παραμένει σε εξέλιξη κυρίως στο μέτωπο προς τα νεκροταφεία .

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη σε πολλές εστίες κυρίως σε δύσβατη περιοχή αλλά έχουν κοπάσει οι άνεμοι και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης ενώ αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις που είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην περιοχή.

Όπως λένε τα στελέχη της Πυροσβεστικής θα δοθεί ολονύχτια μάχη με τις φλόγες μέχρι το πρώτο φως της ημέρας που θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα .

Συνολικά επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Σύμφωνα με πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τις πρωινές ώρες.

Επίσης το πρωί αναμένεται να γίνει νέα αναλυτική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του πυροσβεστικού σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Βούλα: Βελτιωμένη η κατάσταση, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης"

Νέο προκλητικό ρεπορτάζ στην τουρκική τηλεόραση: «Υπό ελληνική κατοχή η Ψέριμος»

Μετά τη δημοσιογράφο του CNN Turk, η οποία καλούσε τους πολίτες να μην πάνε διακοπές στα ελληνικά νησιά, ακολούθησε ο δημοσιογράφος του Ahaber, ο οποίος βρέθηκε με σκάφος 1 μίλι από την Ψέριμο, προβάλλοντας τους ισχυρισμούς ότι το νησί είναι υπό ελληνική κατοχή.

«To Κετσέ (Ψέριμος)) παρότι είναι ένα από τα Δωδεκάνησα, όπως σας έχουμε πει, βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Κατά συνέπεια θεωρείται τουρκικό έδαφος. Αλλά η Ελλάδα εισέβαλε σε αυτό το νησί που βλέπετε το 2004. Το Κετσέ (Ψέριμος) βρίσκεται υπό ελληνική κατοχή. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στα Δωδεκάνησα κι εμείς ως συνεργείο του δικτύου Ahaber προσπαθήσαμε, για πρώτη φορά από τόσο κοντά, να σας μεταφέρουμε τις παράνομες ενέργειές και πράξεις της Ελλάδας», ανέφερε στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο προκλητικό ρεπορτάζ στην τουρκική τηλεόραση: «Υπό ελληνική κατοχή η Ψέριμος»"

Στην φωτιά στη Βούλα ο Χρ. Στυλιανίδης - Βελτιωμένη η εικόνα, λέει ο εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

Στην πυρκαγιά στην 'Ανω Γλυφάδα και την 'Ανω Βούλα έχουν μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Σ.Γιάννης Αρτοποιός η πυρκαγιά στην 'Ανω Βούλα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο όταν ξεκίνησε ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς έπνεαν βόρειοι άνεμοι με ριπές 8 μποφόρ, που την έσπρωξαν μέσα στον αστικό ιστό.

Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20΄.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ενισχύονταν συνεχώς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα. Από αέρος επιχειρούν 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι για εναέριο συντονισμό, θα οποία θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας. Επίσης ο στρατός διέθεσε ένα ελικόπτερο και η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, νε ενημερώνουν αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην φωτιά στη Βούλα ο Χρ. Στυλιανίδης - Βελτιωμένη η εικόνα, λέει ο εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής"

ΓΓΠΠ: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή 5 Ιουνίου

Κοπάζουν σταδιακά οι άνεμοι σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κυριακή είναι μικρός, όπως αποτυπώνεται στον χάρτης πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου

Στο χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού.

Η έννοια των ανωτέρω κατηγοριών κινδύνου αναλύεται παρακάτω:

  • Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

  • Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

  • Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

  • Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

  • Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΓΠΠ: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή 5 Ιουνίου"

Καιρός αύριο: 6 μποφόρ και 36 βαθμοί στην Αττική, βροχή στη Θεσσαλονίκη – Πού θα αγγίξει 40άρι

Ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (05.06.2022) με ανέμους λιγότερο ισχυρούς σε σχέση με το Σάββατο (04.06.2022).

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: 6 μποφόρ και 36 βαθμοί στην Αττική, βροχή στη Θεσσαλονίκη – Πού θα αγγίξει 40άρι"

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Κουβαρά Αττικής

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ τέθηκε υπό έλεγχο η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αττική στην περιοχή του Κουβαρά.

Η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική ήταν κοντά σε σούπερ μάρκετ και για την αντιμετώπιση της κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Κουβαρά Αττικής"

Φωτιά σε Γλυφάδα και Πανόραμα Βούλας – ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ξεκίνησε από υποσταθμό

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι και το Πανόραμα Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρουν πηγές του οργανισμού και μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποκλείει ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο ενώ επιβεβαιώνει, μάλιστα, ότι έγιναν και διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, πηγές του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να κοπεί προληπτικά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε Γλυφάδα και Πανόραμα Βούλας – ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ξεκίνησε από υποσταθμό"

Στις φλόγες το Πανόραμα Βούλας: Πρωτοφανείς εικόνες αγωνίας και καταστροφής

Δραματικές είναι οι ώρες στο Πανόραμα Βούλας όπου η φωτιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, καθώς το πύρινο μέτωπο «συνάντησε» πεύκα και άλλες μικρές εστίες με αποτέλεσμα να σημάνει εκ νέου συναγερμός.

Πυροσβέστης έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Στο Ασκληπιείο της Βούλας έχουν επίσης μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους δύο ηλικιωμένοι που εισέπνευσαν καπνό.

Οι εικόνες που βλέπετε από την περιοχή είναι καταστροφής και απόγνωσης, ενώ πέραν από σπίτια, έχουν καεί και αυτοκίνητα, ενώ ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στις φλόγες το Πανόραμα Βούλας: Πρωτοφανείς εικόνες αγωνίας και καταστροφής"

Φωτιά στον Κουβαρά Αττικής – Σκληρή μάχη με φλόγες και αέρα

Άλλη μία φωτιά εκδηλώθηκε στην Αττική, αυτή τη φορά στον Κουβαρά στα Μεσόγεια, κοντά στην Κερατέα. Δεν απειλούνται προς το παρόν σπίτια, ωστόσο, στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Μέχρι στιγμής η φωτιά στον Κουβαρά αποτεφρώνει χορτολιβαδική έκταση επί της οδού Ομήρου, ενώ για την κατάσβεση έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν, πλέον, 30 πυροσβέστες, με 10 οχήματα, δύο ελικόπτερα, καθώς και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.  
 
Ο Κουβαράς είναι χωριό 1.000 κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού, μεταξύ Μεσογείων και Λαυρεωτικής, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στον Κουβαρά Αττικής – Σκληρή μάχη με φλόγες και αέρα"

Νύχτα αγωνίας στη Βάρη, εκκενώθηκαν οικισμοί

Σε γενική επιφυλακή έχει κηρυχθεί όλη η δύναμη της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την 'Ανω Γλυφάδα και έφτασε στην 'Ανω Βούλα και τη Βάρη.

Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, καθώς εδώ και περίπου μία ώρα είναι σε εξέλιξη και δεύτερη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού.

Η πυρκαγιά στην κατοικημένη περιοχή έχει προξενήσει σύμφωνα με την πρώτη εικόνα ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Νωρίτερα, η Πολιτική Προστασία απηύθυνε έκκληση μέσω του 112 στους κατοίκους της Άνω Βούλας και των γύρω περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή και στις αυλές των σπιτιών.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει:

«Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας . Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα εκκενώστε τώρα προς πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το μήνυμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας .

Πλέον η πυρκαγιά κατευθύνεται προς τη Βάρη.

Εκκένωση οικισμών και χωριών SOS

Μετά την εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε πως δίνεται εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Νέα Κάλυμνος και Εξοχή στη δημοτική κοινότητα Βούλας από τη λεωφόρο Καλύμνου και προς το βουνό, αλλά και στην περιοχή Δίλοφο και Χερώματος της δημοτικής ενότητας Βάρης από τη λεωφόρο Βάρης προς το βουνό.

Προληπτικά θα ζητηθεί ακόμη η εκκένωση ενός γηροκομείου, αλλά και των παιδικών χωριών SOS.

Ο κ. Κωνσταντέλλος ζήτησε από τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, ν' ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Mετέβη ο Στυλιανίδης

Στην πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και την Άνω Βούλα μετέβησαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Τα αίτια της πυρκαγιάς

Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πιθανότατα ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ.

Τραυματίες τρεις πυροσβέστες

Εν τω μεταξύ, δύο πυροσβέστες με τραυματισμούς και ένας με αναπνευστικά προβλήματα οδηγήθηκαν σε νοσοκομειακές μονάδες, οι οποίοι επιχειρούσαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς της Βούλας, που μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Διακοπές στην κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Βούλας η Τροχαία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής οδούς:

-Στην οδό Λάμπτρων από το ύψος της λεωφόρου Ευελπίδων

-Στην οδό Νυμφών από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λάμπτρων έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α. Παπανδρέου

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νύχτα αγωνίας στη Βάρη, εκκενώθηκαν οικισμοί"

Φωτιά στη Γλυφάδα: Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Την εντολή ν’ ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.

Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την Άνω Γλυφάδα, έχει μπει στο Πανόραμα της Βούλας, όπου είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης, ενώ στάλθηκε και μήνυμα με την υπηρεσία του 112.

Ο άνεμος είναι ισχυρός και ήδη έχουν καεί άλση και παρκάκια μέσα στο Πανόραμα, υπάρχουν φθορές εξωτερικά σε σπίτια και σ’ ένα εξ αυτών η φωτιά μπήκε και στο εσωτερικό του, με την Πυροσβεστική να σπεύδει για την κατάσβεση και για να μην επεκταθεί στις γύρω κατοικίες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στη Γλυφάδα: Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος"

Ιράν: Παραδοχή Χαμενεΐ για την κατάληψη ελληνικών τάνκερ – Επίσημο βίντεο ντοκουμέντο

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ παραδέχθηκε ότι το Ιράν κατάσχεσε το πετρέλαιο από τα δύο ελληνικά τάνκερ. Μάλιστα, ο θρησκευτικός ηγέτης της Τεχεράνης έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο ντοκουμέντο από το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στις 27 Μαΐου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter για την επιχείρηση της βίαιης κατάληψης των δύο ελληνικών τάνκερ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ παραδέχθηκε την πειρατεία, αναφέροντας: «Έκλεψαν το πετρέλαιο του Ιράν ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και μετά γενναίοι Ιρανοί απάντησαν και κατάσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού».

«Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω;», είναι ένα ακόμη αντιφατικό μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο ντοκουμέντο από το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα δύο ελληνικά τάνκερ στις 27 Μαΐου.

Μάλιστα, ο Χαμενεΐ, στη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, επέμεινε:

«Ποιος είναι ο πειρατής; Το να παίρνεις πίσω κλεμμένη περιουσία δεν αποκαλείται κλοπή».

Δείτε την ανάρτηση Χαμενεΐ και το βίντεο ντοκουμέντο:

Το ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ, το «Prudent Warrior», παραμένει ελλιμενισμένο στο Λαράκ, ενώ σε απόσταση μικρότερης του ενός ναυτικού μιλίου, στο νησί Κεσμ, μετακινήθηκε το άλλο, το «Delta Poseidon».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πειρατεία» την ενέργεια του Ιράν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιράν: Παραδοχή Χαμενεΐ για την κατάληψη ελληνικών τάνκερ – Επίσημο βίντεο ντοκουμέντο"

Ρωσία: Ισχυρίζονται ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ρωσικό χωριό κοντά στα σύνορα

Ο κυβερνήτης της ρωσικής δυτικής περιφέρειας Μπριάνσκ δήλωσε σήμερα ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα και δύο σπίτια πυρπολήθηκαν από βομβαρδισμούς ουκρανικών δυνάμεων σε ένα ρωσικό χωριό.

Ο κυβερνήτης Αλεξάντρ Μπογκομάζ ανέφερε ότι ο άνδρας νοσηλεύεται σε ένα τοπικό νοσοκομείο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για σποραδικές επιθέσεις στις παραμεθόριες περιοχές της, συμπεριλαμβανομένης της Μπριάνσκ, μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Ισχυρίζονται ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ρωσικό χωριό κοντά στα σύνορα"

Υπουργείο Υγείας: Δεν κλείνει το Καραμανδάνειο - Θα πάνε αναισθησιολόγοι από την Αττική

Δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει το Καραμανδάνειο νοσοκομείο της Πάτρας, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Στην παρούσα συγκυρία, οι τέσσερις αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στο νοσοκομείο έχουν ζητήσει αναρρωτική άδεια.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για εθελοντική προσωρινή μετακίνηση αναισθησιολόγων από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, ώστε το νοσοκομείο να καλυφθεί και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η φροντίδα των μικρών ασθενών.

Είναι, δε, σε διαδικασία προκήρυξης οι δύο θέσεις αναισθησιολόγων που ζητήθηκαν από το νοσοκομείο και θα εγκριθούν τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο ώστε στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά να αντιμετωπίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνει ότι το Καραμανδάνειο αποτελεί προτεραιότητα ως προς την ομαλή του λειτουργία και δε τίθεται θέμα διακοπής λειτουργίας του. Κανένα νοσοκομείο δεν κλείνει. Αντίθετα, αναβαθμίζονται".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υγείας: Δεν κλείνει το Καραμανδάνειο - Θα πάνε αναισθησιολόγοι από την Αττική"

Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις επικίνδυνες περιοχές – Σε ποιες παραλίες χρειάζεται προσοχή στην Αττική

Σε έξαρση είναι και φέτος οι μωβ μέδουσες, των οποίων το τσίμπημα επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, με τους λουόμενους να πρέπει να είναι προσεκτικοί στις βουτιές τους στις ελληνικές θάλασσες.

Οι περισσότερες μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί στον Σαρωνικό Κόλπο, επομένως οι κάτοικοι της Αθήνας και της Αττικής πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και κυρίως όσοι έχουν παιδιά.

Παρ΄ότι είναι δύσκολο να τις αποφύγει κάποιος εντελώς, ένας διαδραστικός χάρτης του οργανισμού «iNaturalist» καταγράφει τα σημεία όπου εντοπίζονται.

Οι «κόκκινες» παραλίες της Αττικής

Σύμφωνα με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής όπου εθεάθησαν μωβ τσούχτρες μέσα στο 2022, είναι οι παρακάτω:

Παραλία Καβούρι
Ακτή Βουλιαγμένης
Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)
Παραλία Νησάκι Λαυρίου
Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)
Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)
Παραλία Βραυρώνα
Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

Και στη Πελοπόννησο έχουν σημειωθεί αρκετές συναντήσεις με μωβ τσούχτρες, με τις περισσότερες να εντοπίζονται κυρίως στα Ίσθμια, τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και την παραλία Αλμυρής.

Η πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών σε μια περιοχή παρατηρούνταν πριν από την κλιματική αλλαγή περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο 2-3 χρόνια). Το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έντονη πληθυσμιακή έξαρση αυτού του είδους στον Κορινθιακό Κόλπο, στη Μάλτα από το 2018 έως και το 2020, ενώ είδαμε επανεμφάνιση στην Μάλτα και τον Ιανουάριο του 2022.

Φέτος, έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ χειμερινοί κολυμβητές ανέφεραν ότι έβλεπαν αυτό το είδος μέδουσας και το χειμώνα. Ωστόσο, η παρουσία τους αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού.

Οι λόγοι που ευνοούν την εξάπλωσή τους

Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελώνων που είναι ο βασικός κυνηγός τους ευνοεί την εξάπλωση των μεδουσών. Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Έχει μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Η αναγνώριση γίνεται από τα εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της, δηλαδή τι χρώμα είναι, αν έχει βούλες ή ρίγες στην καμπάνα της, αν φαίνονται οι γονάδες τις και τι σχήμα έχουν (για διάφανες μέδουσες, όπως π.χ. οι Aurelia sp.), πως είναι τα πλοκάμια τους σε σχήμα και αν έχουν κάποια χρώματα διαφορετικά ή λωρίδες στα πλοκάμια ή στην καμπάνα τους.

«Το κάθε είδος μέδουσας κάνει μια φυσική έξαρση ανά κάποια χρόνια. π.χ. η Μεσογειακή μέδουσα (Cotylorhiza tuberculata) έχει έξαρση κάθε χρόνο τον Αύγουστο, ενώ η Μέδουσα Πυξίδα (Chrysaora hysoscella) έχει έξαρση κάθε χρόνο από Μάρτιο μέχρι μέσα Μαϊου. Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) είχε φυσική έξαρση κάθε 8 με 10 χρόνια και οι εξάρσεις τους κρατούσανε μέχρι 4 χρόνια μάξιμουμ. Αλλά λόγω κάποιων παραγόντων όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση, η έλλειψη θηρευτών, κ.α. έχει βοηθήσει αυτές τις εξάρσεις να γίνονται πιο συχνά και με μεγαλύτερη εξάπλωση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χρήστος Τακλής που είναι Θαλάσσιος και Conservation Βιολόγος και Διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας. Σχεδόν όλα τα είδη μεδουσών απαντώνται στα βαθιά νερά και μακριά από τις παραλίες. Αλλά επειδή η μετακίνηση τους είναι παθητική καθώς παρασύρονται από θαλάσσια ρεύματα και κύματα, εξαρτώνται αποκλειστικά από τους ανέμους, τα κύματα, και κυρίως από τα υποθαλάσσια ρεύματα.

Συμπτώματα τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι: Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια. Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, εμέτος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Χρήσιμες συμβουλές

Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες). Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο. Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις επικίνδυνες περιοχές – Σε ποιες παραλίες χρειάζεται προσοχή στην Αττική"

3.313 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 15 ακόμη θάνατοι, 120 διασωληνωμένοι

Στην ανακοίνωση 3.313 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και 15 ακόμη θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν το Σάββατο οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 3.313    3.641 
Κρούσματα σε παιδιά 614 661 
Σύνολο κρουσμάτων  3.467.979 3.464.666     
Επαναλοιμώξεις 24ωρου  348   440
Νέοι θάνατοι  15  16 + 1* 
Σύνολο θανάτων 29.901    29.886      
Διασωληνωμένοι  120 125
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι  59  60
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 2 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   96  84 
Σύνολο τεστ PCR  11.372.089 11.363.436 
Σύνολο rapid tests   71.601.189 71.532.763    
Τεστ ημέρας  77.070  82.153
Θετικότητα τεστ 4,29%   4,43%   

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 2.040 στην Αττική (2.345 χθες).
  • 178 στη Θεσσαλονίκη (220 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 292 από την Ανατολική Αττική (315 χθες).
  • 339 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (411 χθες).
  • 62 από τη Δυτική Αττική (86 χθες).
  • 259 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (295 χθες).
  • 575 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (626 χθες).
  • 224 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (303 χθες).
  • 268 από τον Πειραιά (286 χθες).
  • 21 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (23 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 60 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 37 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 35 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 26 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 18 στην ΠΕ Άρτας.
  • 93 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 36 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 8 στην ΠΕ Δράμας.
  • 17 στην ΠΕ Έβρου.
  • 61 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 5 στην ΠΕ Ευρυτανίας. 
  • 7 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 16 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 6 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 100 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 3 στην ΠΕ Θάσου. 
  • 8 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 35 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 4 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 52 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 16 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 12 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 6 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 40 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 8 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 5 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 11 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 40 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 11 στην ΠΕ Κω.
  • 23 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 75 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 15 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 16 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 6 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 4 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 33 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 33 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 7 στην ΠΕ Μήλου.
  • 13 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 14 στην ΠΕ Νάξου.
  • 9 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 15 στην ΠΕ Πάρου.
  • 13 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 17 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 15 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 29 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 12 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 90 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 7 στην ΠΕ Σάμου.
  • 16 στην ΠΕ Σερρών.
  • 3 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 8 στην ΠΕ Σύρου.
  • 6 στην ΠΕ Τήνου.
  • 11 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 17 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 2 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 6 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 10 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 53 στην ΠΕ Χανίων.
  • 11 στην ΠΕ Χίου.

126 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (105 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "3.313 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 15 ακόμη θάνατοι, 120 διασωληνωμένοι"

Φωτιά στη Βούλα: Εκκενώνονται περιοχές – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο της Βούλας, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται πλέον και προς τη Βάρη.

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα, η οποία ξεκίνησε από το τέρμα της οδού Μετσόβου και επεκτάθηκε στη Βούλα

ΔΕΔΔΗΕ: Τι λέει για την πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα

Πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν προληπτικά διακοπές ρεύματος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό. Ωστόσο, δεν αποκλείει ότι αφού ξέσπασε η φωτιά ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια ενώ επιβεβαιώνει ότι επακολούθησαν διακοπές ρεύματος.

Βελτιωμένη εικόνα

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Σ. Γιάννης Αρτοποιός η πυρκαγιά στην Άνω Βούλα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο όταν ξεκίνησε ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς έπνεαν βόρειοι άνεμοι με ριπές 8 μποφόρ, που την έσπρωξαν μέσα στον αστικό ιστό.

Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20΄.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ενισχύονταν συνεχώς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, που ενισχύθηκαν με δυνάμεις από την Πελοπόννησο, την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.

Από αέρος επιχειρούν 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι για εναέριο συντονισμό, θα οποία θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της μέρας. Επίσης ο στρατός διέθεσε ένα ελικόπτερο και η Ελληνική Αστυνομία 250 αστυνομικούς με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Εκκένωση περιοχών

Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε ότι δίνεται εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Χέρωμα, Εξοχή, Νέα Κάλυμνος και Δίλοφο. Σύμφωνα με τον ίδιο οι φλόγες έχουν πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση 800 μέτρων.

Παράλληλα, εκκενώνονται τα Παιδικά Χωριά SOS και το γηροκομείο «Άκτιος Οδηγός» το οποίο φιλοξενεί περίπου 100 ηλικιωμένους.

Ενισχύσεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα

Με δυνάμεις από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βούλα.

Παράλληλα, με απόφαση της κυβέρνησης σπεύδουν στην Αθήνα ενισχύσεις και από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Σε επιφυλακή το Ασκληπιείο Βούλας

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.

Στο νοσοκομείο πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα

Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένας πυροσβέστης, ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας του.

Στο Ασκληπιείο της Βούλας έχουν επίσης μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους δύο ηλικιωμένοι κάτοικοι που εισέπνευσαν καπνό.

Φωτιά στη Βούλα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων:

1) επί της οδού Υμηττού στην συμβολή με τις οδούς Λεωνίδου και Θεσπιέων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

2) επί της οδού Προόδου από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

3) επί της οδού Πειραιώς από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

4) επί της οδού Δερβενακίων από το ύψος της με την οδό Δημ. Γούναρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

5) επί της οδού Ζακύνθου από το ύψος της συμβολής της με την Δημητσάνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

6) επί της οδού Κυδωνίων από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

7) επί της συμβολής των οδών Παρνασσού και Κατσαντώνη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

8) επί της οδού Λαμπτρών από το ύψος της Λ. Ευελπίδων

9) επί της οδού Νυμφών από το ύψος της συμβολής της  με την οδό Λαμπτρών έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α.Παπανδρέου

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη», λέει ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

«Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Παράλληλα, αναφέρει: «Η φωτιά έχει μπει στο Πανόραμα και έχει κάψει άλση και παρκάκια, ακόμη και κάποιες τέντες, αλλά δεν έχουν καεί σπίτια. Ήρθε από δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να επέμβουν καθοριστικά. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 33 οχήματα και 180 άνθρωποι, εθελοντές και πυροσβέστες, συν τα εναέρια μέσα. Ο αέρας είναι ισχυρός. Έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης κι έχουν σταλεί μηνύματα με το 112. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καεί σπίτια και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την ελέγξουμε».

Την εντολή ν’ ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.

Στο σημείο έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) και δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν βοηθάει ο αέρας. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, με δυσκολία αναπνέουμε. Δυστυχώς η φωτιά κινείται προς το Πανόραμα και τώρα ο δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ζήτησε εκκένωση».

Ο κ. Κωνσταντάτος είπε ακόμη: «Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχή της Άνω Γλυφάδας, όπου δυστυχώς δεν έχει γίνει καθαρισμός. Δίνουμε μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές, για να την περιορίσουμε και να μην φτάσει σε σπίτια. Είναι η τρίτη φωτιά μέσα σε 20 ημέρες. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους από όλες τις περιοχές, που έχουν στείλει ενισχύσεις κι αυτό δείχνει την αλληλεγγύη που υπάρχει. Είναι δύσκολη η κατάσταση αυτή τη στιγμή».

Μήνυμα από το 112

Λίγο μετά τις 16:20 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής μήνυμα από το 112.

Έκκληση μέσω του 112 απευθύνει η Πολιτική Προστασία στους κατοίκους της Άνω Βούλας και των γύρω περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή και στις αυλές των σπιτιών.

Το μήνυμα του 112 αναφέρει:

«Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα εκκενώστε τώρα προς πλατεία Άλσους Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το μήνυμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας .

Ήδη αστυνομικοί κινούνται πόρτα πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον επιχειρούν συνολικά 72 πυροσβέστες με τρεις ομάδας πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό, ενώ κινητοποιήθηκε και ένα ακόμα ελικόπτερο του στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στην περιοχή πνέουν άνεμοι που φτάνουν και τα 8 μποφόρ.

Όσον αφορά στα αίτια της πυρκαγιάς, από την Πυροσβεστική θεωρούνται άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε νωρίτερα ότι ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΗΕ.

Για την διερεύνηση των αιτίων έχει σταλεί στο σημείο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, οπού άρχισε ήδη την συλλογή στοιχείων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Βούλα: Εκκενώνονται περιοχές – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις"

Αίγινα: Η ηθοποιός Μαρία Μπονίκου θύμα φρικτής δολοφονίας

Νωρίς σήμερα το πρωί, η 73χρονη ηθοποιός
βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στη θέση Πολλές Ελιές. Η ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε πεσμένη μπρούμυτα και μαχαιρωμένηΤην 73χρονη γυναίκα εντόπισε συγγενικό της πρόσωπο, ενώ έχει προσαχθεί και εξετάζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, ο 46χρονος γιος της. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι ο εν λόγω άνδρας φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. 

Το όνομα της ηθοποιού που δολοφονήθηκε αποκάλυψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Έλαβε μέρος σε πάρα πολλές μεταγλωτισμένες σειρές όπως «Οικογένεια Γουόλτονς», «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι». Σύζυγος της ο Μάνος Βενιέρης, ο οποίος έφυγε το 2020 από τη ζωή.

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα:

Συγκλονισμενος έμαθα μόλις για την δολοφονία της φίλης μου ηθοποιου Μαρίας Μπονικου....Ένα γλυκό κορίτσι που ξεκίνησε στην δύση του Ελληνικού κινηματογράφου.. Μια υπέροχη φωνή στην ελληνική μεταγλώττιση όπου μαζί με τον αγαπημένο της σύζυγο Μάνο Βενιερη συνεργαστηκαμε 30 χρόνια..Μια λάτρις της Αρχαίας Ελλάδας.Μαρία μου γλυκεια γιατί να φύγεις έτσι!!! 

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Αίγινα: Η ηθοποιός Μαρία Μπονίκου θύμα φρικτής δολοφονίας"

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται έξτρα «ραβασάκια» σε ιδιοκτήτες ακινήτων

Έξτρα “ραβασάκια” για τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να στείλει το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυτό θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που δεν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις το 2016 ή δηλώσεις ΕΝΦΙΑ για το 2017 και δεν είχαν καταβάλει τον σχετικό φόρο.

Με τις πρόσθετες πράξεις εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου που θα εκδώσει η  ΑΑΔΕ, οι παραπάνω φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον “λογαριασμό” για το 2016, είτε αυτό θα  αφορά σε φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος είτε φόρους πολυτελούς διαβίωσης που θα έχουν υπολογιστεί  από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Τα “έξτρα “ραβασάκια” για τον ΕΝΦΙΑ

Σε όσους σταλούν αυτά τα έξτρα ραβασάκια θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ  εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των πράξεων τα χρηματικά ποσά που αναγράφονται σε αυτές.
  • είτε να υποβάλουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των πράξεων εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2016 προκειμένου να εκδοθούν τα «κανονικά» εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Έρχονται έξτρα «ραβασάκια» σε ιδιοκτήτες ακινήτων "

Η Γερμανία «κλείνει τα σύνορα» στο ρωσικό πετρέλαιο – «Ντροπή να αγοράζουμε ενέργεια από τη Μόσχα»

Η Γερμανία μπροστά στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Δηλώνει αποφασισμένη να μηδενίσει τις εισαγωγές από τις ρωσικές εταιρίες το αργότερο έως το τέλος του 2022, ανεξαρτήτως του ευρωπαϊκού εμπάργκο.

«Ντρέπομαι που η Γερμανία εξακολουθεί να αγοράζει ενέργεια από τη Ρωσία», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.  Ο ίδιος έσπευσε πάντως κατόπιν να δηλώσει ότι η γερμανική κοινωνία και η γερμανική οικονομία στηρίζουν καθημερινά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας – πληρώνοντας την ενέργεια πιο ακριβά.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Γερμανία ανήκε στο μπλοκ των επιφυλακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι φοβούνταν ότι η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου θα πυροδοτούσε επικίνδυνο σπιράλ με απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία και θα ερμηνευόταν ως σοβαρή πρόκληση από την πλευρά του Κρεμλίνου.
 
Γερμανία – εμπάργκο: Από την άρνηση στην κατάφαση

«Δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε ούτε έναν μήνα χωρίς ρωσικό πετρέλαιο», έλεγε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ στην αρχή του πολέμου. Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία όμως ώθησε το Βερολίνο να αναζητήσει λύσεις ακόμη και για το ενδεχόμενο εμπάργκο και η περιοδεία του κ. Χάμπεκ σε άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες έφερε αποτελέσματα.

Σήμερα, το βασικότερο πρόβλημα συνοψίζεται στην τοπωνύμιο Σβεντ: Μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Βερολίνο, στα σύνορα με την Πολωνία, το διυλιστήριο της περιοχής ανήκει στην Rosneft. Είναι συνδεδεμένο απευθείας με τον αγωγό «Φιλία», μέσω του οποίου παραλαμβάνει ετησίως 12 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου.

Προμηθεύει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, καθώς και την ανατολική Πολωνία, ενώ απασχολεί 1.200 εργαζόμενους. Τα κρατίδια της περιοχής ζητούν βοήθεια, εναλλακτικές διαδρομές και φυσικά οικονομική ενίσχυση, για την περίπτωση που η μεταφορά πετρελαίου από το λιμάνι του Ροστόκ και με τάνκερ επηρεάσει το περιβάλλον και βεβαίως την τουριστική κίνηση στην περιοχή. Κυρίως όμως, ζητούν εγγυήσεις για τους εργαζόμενους στην εγκατάσταση.

Γερμανία – Ρωσική ενέργεια: Στενές σχέσεις 

Μέχρι πρόσφατα η Γερμανία βασιζόταν στη Ρωσία για να εξασφαλίζει το ένα τρίτο του πετρελαίου που καταναλώνει. Δηλώνει παρ’ όλα αυτά αποφασισμένη να μηδενίσει τις εισαγωγές της από τις ρωσικές εταιρίες το αργότερο έως το τέλος του έτους – ανεξαρτήτως του ευρωπαϊκού εμπάργκο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέβαλε κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές και, όπως φαίνεται, έφθασε στο σημείο ασφάλειας που της επιτρέπει να στηρίξει το ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου – με την κρυφή ελπίδα ωστόσο ότι μέχρι να επιβληθεί στην πράξη, ίσως να μην υπάρχει λόγος εφαρμογής του.

Πολιτικά και σε επίπεδο κοινής γνώμης, στο εσωτερικό της Γερμανίας διαπιστώνεται ευρεία στήριξη της συγκεκριμένης κύρωσης. Μόνο η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Αριστερά έχουν διαφωνήσει με το ευρωπαϊκό εμπάργκο.

Η συζήτηση όμως για τις πιθανές συνέπειες έχει μάλλον υποβαθμιστεί. Το υπουργείο Οικονομίας παρουσίασε σε αδρές γραμμές σχέδιο αντιμετώπισης της διακοπής εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από τη βιομηχανία.

Το σχέδιο απεξάρτησης του Βερολίνου

Το σχέδιο προβλέπει περαιτέρω δάνεια και εγγυήσεις για τη δημιουργία εταιριών ενέργειας και τη στήριξή τους εν όψει της αύξησης των τιμών, ενώ η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να αναλάβει τον έλεγχο διυλιστηρίων, όπως το Σβεντ, προκειμένου να διασφαλίσει την όσο το δυνατόν πιο ομαλή τροφοδοσία. Άλλωστε, η Rosneft έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να διαχειρίζεται το διυλιστήριο, εάν αυτό δεν επεξεργάζεται αποκλειστικά ρωσικό πετρέλαιο.

Το γερμανικό κράτος θα μπορούσε επίσης να αποκτήσει μετοχές εταιριών, όπως έκανε το 2018, όταν η κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW αγόρασε το 20% του διαχειριστή του ενεργειακού δικτύου 50Hertz προκειμένου να τον προστατεύσει από κινεζική επιθετική εξαγορά, ενώ πριν από λίγο καιρό ενίσχυσε τον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper για να αντιμετωπίσει την ρευστή κατάσταση στην αγορά ενέργειας. Το τελικό πακέτο της «έκτακτης ανάγκης» δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Αλλά ο μεγάλος πονοκέφαλος φαίνεται ότι αφορά κυρίως το ενδεχόμενο οι ρωσικές εταιρίες ενέργειας να κλείσουν ξαφνικά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, από το οποίο η γερμανική εξάρτηση είναι πολύ σημαντικότερη και δεν αναμένεται να μηδενιστεί πριν από τα μέσα του 2024.

Πιέσεις και αντιστάσεις 

Πριν από λίγες ημέρες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τέσσερις αξιωματούχους, μετέδωσε ότι η Γερμανία έχει φθάσει στο όριο των κυρώσεων που μπορεί να υποστηρίξει χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία – και την κοινωνία – της και θα ήθελε σύντομα να τραβήξει «κόκκινη γραμμή».

Η κυβέρνηση δέχεται ταυτόχρονα πιέσεις από τη βιομηχανία, κυρίως από εταιρίες με ισχυρές σχέσεις με τη Ρωσία, να μην προχωρήσει σε εμπάργκο και στο φυσικό αέριο. Εάν η Μόσχα διέκοπτε άμεσα την παροχή φυσικού αερίου ή η ΕΕ επέβαλλε εμπάργκο, οι συνέπειες για τη γερμανική οικονομία θα ήταν συγκρίσιμες με αυτές της οικονομικής κρίσης του 2008 και της πανδημίας του κορονοϊού· και οι κοινωνικές συνέπειες θα ήταν ακόμη σοβαρότερες, εκτιμά το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Έρευνας του Ανταγωνισμού του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ και προειδοποιεί ότι υπάρχει περίπτωση η ρωσική οικονομία τελικά να μην τρωθεί ιδιαίτερα, καθώς τα ρωσικά προϊόντα ενέργειας θα πωλούνται σε συγκρίσιμες ή υψηλότερες τιμές εκτός Ευρώπης.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο όμως είναι πολύ διαφορετικό και θεωρείται πρακτικά περισσότερο διαχειρίσιμο για τη Γερμανία. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, o Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και την ΕΕ στην απόφασή τους για αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου.

«Οι Γερμανοί βιομήχανοι είναι προετοιμασμένοι», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, τονίζοντας ότι «απέναντι στην παράνομη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαιτούνται σαφείς, στοχευμένες και βιώσιμες κυρώσεις, οι οποίες τιμωρούν τον επιτιθέμενο πιο αυστηρά από ό,τι εμάς τους ίδιους». Με τη συμφωνία της για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, η ΕΕ στέλνει «σαφές μήνυμα ενότητας στον Ρώσο επιτιθέμενο». Το κλειδί ωστόσο, προειδοποιεί ο κ. Ρούσβουρμ, είναι να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού εντός ΕΕ κατά τον σχεδιασμό του εμπάργκο.

Καταστρώνουν σχέδια 

Στο ερώτημα αν οι γερμανικές εταιρίες μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την εξέλιξη, ο επικεφαλής του BDI διαβεβαιώνει ότι οι βιομηχανίες προετοιμάζονται για αυτό εδώ και εβδομάδες, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι ακόμη κι έτσι, αυτή η κύρωση παραμένει ιδιαίτερα δραστικό βήμα. Ταυτόχρονα, προβλέπει ότι το εμπάργκο πετρελαίου θα πλήξει οπωσδήποτε βαρύτατα τη Ρωσία, καθώς η πώληση πετρελαίου αποτελεί βασικότατη πηγή εισοδήματος για τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά της Γερμανίας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να προετοιμάσει τους πολίτες για τον κίνδυνο καθυστερήσεων στην προμήθεια, αλλά κυρίως για το ρεαλιστικό ενδεχόμενο περαιτέρω εκτόξευσης των τιμών. Ειδικά στις ανατολικές περιοχές της χώρας, οι οποίες εξυπηρετούνται από το διυλιστήριο του Σβεντ, το πρόβλημα θα είναι σοβαρότερο, είπε ο υπουργός Οικονομίας, αλλά δήλωσε αισιόδοξος, καθώς οι γερμανικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχουν μειωθεί αυτές τις μέρες από 35% σε 12%.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να υποστηρίξει το εμπάργκο πετρελαίου», διαβεβαίωσε ο κ. Χάμπεκ και απέδωσε τις υψηλότερες τιμές στα πρατήρια καυσίμων στο γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρίες (BP, Shell), έχουν ούτως ή άλλως από μόνες τους αποσυρθεί από τη Ρωσία. «Εάν επιβληθεί το εμπάργκο του πετρελαίου, αρχικά οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο», παραδέχθηκε.

Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ακριβότερη μετακίνηση με το αυτοκίνητο, ακριβότερη θέρμανση και ακριβότερα αγαθά που χρειάζονται ενέργεια για να παραχθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη μέτρα ελάφρυνσης: Από την 1η Ιουνίου το μηνιαίο εισιτήριο για όλα τα ΜΜΜ σε όλη τη χώρα κοστίζει 9 ευρώ (όταν π.χ. μια απλή διαδρομή με το μετρό στο Βερολίνο κοστίζει κανονικά 3 ευρώ), ενώ ο φόρος στα καύσιμα μειώθηκε κατά 35 λεπτά για τη βενζίνη και κατά 15 για το πετρέλαιο. Τα συγκεκριμένα μέτρα ισχύουν έως την 31η Αυγούστου, αλλά μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης ή αναπροσαρμογής τους.

Γερμανία: Προβλέψεις για την επόμενη ημέρα

«Η αγορά στην αρχή θα πιεστεί, αλλά στη συνέχεια θα ηρεμήσει σχετικά γρήγορα», εκτίμησε ο αναλυτής της Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν σε συνέντευξή του στην Wirtschaftswoche. «Η αγορά πετρελαίου είναι παγκόσμια, επομένως το πετρέλαιο μπορεί να αντικατασταθεί σχετικά γρήγορα. Και δεδομένου ότι οι μεγάλοι καταναλωτές, όπως η Κίνα και η Ινδία, θα συνεχίσουν να αγοράζουν από τη Ρωσία ακόμη και σε περίπτωση εμπάργκο της ΕΕ, η διεθνής τιμή σύντομα θα μειωθεί και πάλι», εξηγεί ο οικονομολόγος. Όμως το εμπάργκο στο φυσικό αέριο θα ήταν πολύ πιο δυσβάσταχτο, ειδικά αν δεν έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) που σχεδιάζονται στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα. Αρκεί να υπενθυμιστεί ότι το ένα στα δυο γερμανικά νοικοκυριά χρησιμοποιεί ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί να εκτελέσει μια ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση ισορροπίας: από τη μία πλευρά η πολιτική και στρατηγική ανάγκη «τιμωρίας» της Μόσχας και ο ηγετικός ρόλος που περιμένουν από τη Γερμανία οι εταίροι της και η Ουκρανία, από την άλλη οι αυξημένες απαιτήσεις της οικονομίας της, από την οποία εξαρτάται βέβαια και η κοινωνική ισορροπία. Στο βάθος μένουν τα σχέδια για ισχυρή στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βασικός στόχος του κυβερνητικού συνασπισμού με «πράσινο» πρόσημο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία «κλείνει τα σύνορα» στο ρωσικό πετρέλαιο – «Ντροπή να αγοράζουμε ενέργεια από τη Μόσχα»"

Φωτιά στη Γλυφάδα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το μεσημέρι του Σαββάτου λόγω φωτιάς που ξέσπασε στη Γλυφάδα και πιο συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή Πουρνάρι.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, πρόκειται για φωτιά σε υπαίθριο χώρο στο τέρμα της οδού Μετσόβου.

Αυτή τη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί τόσο επίγειες (10 οχήματα με 20 πυροσβέστες) όσο και εναέριες (1 ελικόπτερο και 2 καναντέρ) δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλούνται καθώς η φορά του ανέμου που πνέει ισχυρός ωθούν την πυρκαγιά προς την πλαγιά του βουνού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στη Γλυφάδα"

Ερντογάν: Νέα επίθεση στην Ελλάδα για τους «τρομοκράτες»

Αιχμές κατά του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας περιλάμβανε (και) η σημερινή ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε προσυνεδριακή συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος AK, στα περίχωρα της Άγκυρας. 

Μία ημέρα αφού έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας πρέσβης στην Τουρκία, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα «υπόθαλψης και εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα», ο πρόεδρος της Τουρκίας συνδύασε εκ νέου τη χώρα μας με την τρομοκρατία, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας. 

“Υπενθυμίσαμε σε όλους τη σημασία της θέσης μας στο ΝΑΤΟ. Μιλάω ξεκάθαρα για τη Σουηδία και τη Φινλανδία και την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Χθες, μίλησα και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που θα παρέχει τρομοκρατική ασφάλεια”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι τρομοκράτες δραστηριοποιούνται υπό το βλέμμμα της αστυνομίας, τόσο στις δύο -υπό ένταξη- χώρες, όσο και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα, η οποία ταυτόχρονα έχει αμερικανικές βάσεις.  
 
Επίθεση σε Κιλιτσντάρογλου: Στηρίζεις την Ελλάδα και τους συμμάχους της

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε και στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και τον κατηγόρησε ότι δεν υποστηρίζει τη χώρα του όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθείται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Υποστηρίζεις τους Έλληνες και τους συμμάχους τους» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πριν από μερικές μέρες, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε ζητήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν να σκληρύνει τη στάση του στο Αιγαίο σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν τολμάς κάνε ένα βήμα για τα καταληφθέντα και εξοπλισθέντα νησιά. Εμείς θα σε στηρίξουμε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Νέα επίθεση στην Ελλάδα για τους «τρομοκράτες»"

ΙΝΚΑ κατά κυβέρνησης: Εισπράττετε 100 και επιστρέφετε 10 – Αυτό λέγεται κλοπή

Με ανακοίνωση του, το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την ακρίβεια και σε ανακοίνωση της σημειώνει: 

Ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας δυστυχώς δεχόμαστε κάθε μέρα παράπονα και καταγγελίες Καταναλωτών σχετικά με την ακρίβεια στην Ελλάδα.

Οι οποίες προσπάθειες της κυβέρνησης για εντελώς το αντίθετο και πως για την ακρίβεια δεν φταίει η κυβέρνηση θέλουμε να πούμε πως είναι κοροϊδία.

Όχι κύριε υπουργέ οχι κύριοι βουλευτές της κυβέρνησης αυτό που λέτε είναι ψέματα.

Ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας δεν είμαστε πολιτικό κόμμα και ούτε ανήκουμε σε κανένα χρώμα.

Θέλουμε να λέτε την αλήθεια και μόνο αλήθεια.

Κύριε Οικονόμου δεν δουλεύετε πάνω σε αυτά τα θέματα της ακρίβειας, απλά μας δουλεύετε.

Όπως στα θέματα της ακρίβειας στα τρόφιμα, καύσιμα,ενέργεια ρήτρα αναπροσαρμογής, ηλεκτρικά ,ηλεκτρονικά ,οικοδομικά υλικά στα πάντα όλα.

Οι πολίτες είναι σε απόγνωση σε κατάθλιψη στα πρόθυρα εγκεφαλικών καρδιακών καταστάσεων.

Τι δεν καταλαβαίνετε ;

Εισπράττετε 100 και επιστρέφετε 10 .

Αυτό λέγεται κλοπή και όχι κοινωνική πολιτική.

Αυτό λέγεται το ανέκδοτο του Χότζα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΙΝΚΑ κατά κυβέρνησης: Εισπράττετε 100 και επιστρέφετε 10 – Αυτό λέγεται κλοπή "

Μητσοτάκης στο Reuters: H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετικές ενέργειες, η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της

«H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας. Αυτό επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters από την Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως η χώρα μας επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. 

Παράλληλα όμως έστειλε και αποφασιστικό μήνυμα προς τους γείτονες για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να μην επιτρέψει ούτε καν σκέψη για παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. 

Εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ εκείνοι που ξεπεράσαμε τα όρια, που δειξαμε επιθετικότητα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ωστόσο ότι έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη. Και είμαστε επίσης βέβαιοι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν: την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να παραπονιέται κάθε φορά που λέμε ότι έχουμε δίκιο, όταν υποστηρίζουμε ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς που αφορούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι σύμμαχοί μας, και στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν το προφανές: ότι έχουμε δίκιο και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δει κανείς το ζήτημα, πέρα από αυτά που λέμε εμείς».

Για τα ενεργειακά

Ερωτηθείς για το έργο «Astypalea: smart & sustainable island», το οποίο βρίσκεται πλέον στο δεύτερο έτος υλοποίησής του, και τη θέση που κατέχει στις δράσεις της κυβέρνησης για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια “ματιά” στο μέλλον. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στην Αστυπάλαια -και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο σε όλα τα νησιά μας- είναι να αποδείξουμε ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι πολλοί προσδοκούσαν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετάβαση της Ευρώπης σε μία οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών, τη στιγμή που η ΕΕ επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Η επίτευξη των στόχων μας όσον αφορά την πράσινη μετάβαση καθίσταται προτεραιότητα όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, όχι μόνο για να καταφέρουμε να γίνουμε η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα έχει ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα, αλλά είναι επίσης σημαντικό προκειμένου να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία. Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν, αυτή τη στιγμή, το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που μπορούμε να έχουμε. Είναι άφθονο και είναι δικό μας. Δεν χρειάζεται να βασιστούμε σε οποιονδήποτε άλλο».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο προβλημάτων στην ενεργειακή επάρκεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα απομακρύνεται από τον λιγνίτη εδώ και αρκετό καιρό αλλά εξακολουθούμε να έχουμε λιγνιτικές μονάδες ικανές να παράσχουν εφεδρική ισχύ σε περίπτωση που τις χρειαστούμε, έχουμε επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο και, βεβαίως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δουλεύουν στο μέγιστο, είτε είναι ανεμογεννήτριες είτε ηλιακά πάνελ.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για την ενεργειακή μας επάρκεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».   

Όσον αφορά τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Εγείραμε αυτό το θέμα, εγώ ο ίδιος το έθεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πλέον, περισσότεροι συνάδελφοί μου συντάσσονται με την άποψή μου, ότι πρέπει να επανεξετάσουμε εκ βάθρων τον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και πρέπει να είμαστε σε θέση να λάβουμε και πιο δραστικά μέτρα, όπως ένα προσωρινό πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αγορά που λειτουργεί σωστά.

Η αλήθεια είναι ότι τώρα, στην Ευρώπη, αγοράζουμε το φυσικό αέριο στην υψηλότερη δυνατή τιμή σε σύγκριση με άλλες περιοχές ή άλλες ηπείρους. Αυτό είναι, λοιπόν, ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Σε ερώτηση για την κατάληψη δύο ελληνόκτητων πετρελαιοφόρων από το Ιράν στα νερά του Κόλπου ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτό που συνέβη ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια, που ουσιαστικά συνιστά διεθνή πειρατεία. Το ζήτημα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό».  

Σχετικά με την προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός είπε: «Τώρα, όσον αφορά το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο οικονομικό τρόπο μεταφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο, στο Ισραήλ. Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα θα περιλαμβάνει την Ελλάδα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης στο Reuters: H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετικές ενέργειες, η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της"

Διπλωματικές πηγές: Αβάσιμες και αναληθείς οι τουρκικές κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατών

Δεν έχουν μείνει αναπάντητες οι αδιανόητες τουρκικές κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα καθώς διπλωματικές πηγές ανέφερε πως «τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς».

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διπλωματικές πηγές. Νωρίτερα στο θέμα είχε αναφερθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ πως «η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο και πως οι κατηγορίες της Άγκυρας είναι ανυπόστατες».

Η κλήση του Έλληνα πρέσβη από το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι αδιανόητες κατηγορίες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, λόγω “των ευκαιριών που παρέχει η χώρα του σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και της διαδήλωσης του PKK γύρω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο “Anadolu”, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, στον Χριστόδουλο Λάζαρη αναφέρθηκε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η χώρα μας θεωρείται ασφαλές καταφύγιο από κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία. 

Επιπλέον, έγιναν αναφορές στο κέντρο υποδοχής προσφύγων Λαυρίου, στο οποίο αναφέρθηκε την Πέμπτη (02.06.2022) ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κάνοντας λόγο για “εκπαίδευση μελών του ΡΚΚ στο Λαύριο” και “προστασία γκιουλενιστών”. Σύμφωνα, με το Anadolu, επισημάνθηκε στον Έλληνα πρέσβη ότι στο “στρατόπεδο του Λαυρίου τρομοκράτες απειλούσαν την ασφάλεια της Τουρκίας και επωφελήθηκαν από κάθε είδους δυνατότητες εκπαίδευσης”.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια των Τούρκων εκπροσώπων και πολιτών στην Ελλάδα, αλλά και η προσδοκία για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τονίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλωματικές πηγές: Αβάσιμες και αναληθείς οι τουρκικές κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news