facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Ηχηρό μήνυμα Ιταλίας για την Ανατολική Μεσόγειο: Θα καταγραφεί κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Επίσκεψη- αστραπή στην Άγκυρα πραγματοποίησε, την Τρίτη, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι, ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη εφαρμογής της ειρήνης στη Λιβύη και τήρησης των κανόνων διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ, ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την λιβυκή κρίση», διότι «δεν υπάρχει λύση η οποία να προβλέπει την διχοτόμηση της Λιβύης».

Η Ιταλία παραμένει της άποψης ότι είναι απόλυτα αναγκαία η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός διαρκείας, η οποία να δώσει νέα ώθηση στoν ενδολιβυκό διάλογο, όπως είχε προβλεφθεί από την Σύνοδο του Βερολίνου, τον περασμένο Ιανουάριο.
στην
Σε ότι αφορά την αποστολή «Ειρήνη», για την τήρηση του εμπάργκο όπλων, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε ότι «είναι ισορροπημένη και τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές» και ότι «αποτελεί μιας βασικής σημασίας συμβολή της ΕΕ, με στόχο την ειρήνευση στην Λιβύη».

Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τέλος, ο Λορέντσο Γκουερίνι εξέφρασε την προσδοκία «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για μια ισορροπημένη επίλυση των διαφορών που προέκυψαν». Η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της αποτελεσματικής συνεργασίας, αλλά συγχρόνως υπογραμμίζει ότι θα καταγραφεί κάθε παραβίαση του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηχηρό μήνυμα Ιταλίας για την Ανατολική Μεσόγειο: Θα καταγραφεί κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου"

Τραμπ: Απέσυρε επισήμως τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης την Τρίτη, διακόπτοντας τους δεσμούς με έναν παγκόσμιο οργανισμό δημόσιας υγείας εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού.

Η απόσυρση των ΗΠΑ ισχύει από τη Δευτέρα και έχει υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο αξιωματούχος την Τρίτη. Ο Ρόμπερτ Μενεντέζ, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο για την απόσυρση.

«Το να αποκαλέσεις την αντίδραση του Τραμπ προς την COVID-19 χαοτική και ασυνάρτητη δεν αρκεί. Αυτό δεν θα προστατεύσει ούτε αμερικανικές ζωές ούτε τα συμφέροντα – αφήνει τους Αμερικανούς άρρωστους και την Αμερική μόνη», ανέφερε ο γερουσιαστής στο Twitter.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Απέσυρε επισήμως τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας"

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας: Βανδάλισαν τις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου

Ογκώδης συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. 

Χιλιάδες άτομα, μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και φοιτητές με πανό, πλακάτ και συνθήματα έδωσαν το «παρών», διαμαρτυρόμενα για το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Μεταξύ τους ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μετείχε στη συγκέντρωση.

Η πορεία προς το Σύνταγμα εξελίχθηκε ομαλά, ωστόσο ορισμένοι εκ των διαδηλωτών κατάφεραν να βανδαλίσουν τις ζαρντινιέρες τόσο στην πλατεία όσο και στην Πανεπιστημίου, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, κάποιοι έγραψαν συνθήματα με μαύρη και κόκκινη μπογιά στις ζαρντινιέρες, ενώ κατάφεραν να «ξηλώσουν» και τουλάχιστον μία εξ αυτών.


xardinires-5
xardinires-6
xardinires-1
xardinires-2
xardinires-3
xardinires-4
poreia-sygentroseis-4
poreia-sygentroseis-5
poreia-vouli
poreia-sygentroseis-1
poreia-sygentroseis-2
poreia-sygentroseis-3
zardin
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία στο κέντρο της Αθήνας: Βανδάλισαν τις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου"

Σερβία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι λόγω έξαρσης του κορονοϊού

Ο κορονοϊός έχει θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Σερβία και στο Βελιγράδι θα επιβληθεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι λόγω έξαρσης του κορονοϊού θα ισχύει από το βράδυ της Παρασκευής ως το πρωί της Δευτέρας όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος στη Σερβία, Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι άκρως ανησυχητική και απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού» επισήμανε ο Βούτσιτς. Ανέφερε επίσης ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν δύο νοσοκομεία μέχρι το φθινόπωρο για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα.

Σήμερα στην Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 13 ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 330. Επιβεβαιώθηκαν 299 νέα κρούσματα ενώ μέχρι σήμερα νόσησαν, συνολικά, 16.719 άτομα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σερβία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι λόγω έξαρσης του κορονοϊού"

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Νέα σελίδα – Πέρασαν στην ιδιοκτησία της ONEX

Νέα εποχή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από την Τρίτη (07.07.2020) καθώς το τιμόνι και την εξυγίανσή τους αναλαμβάνει η εταιρεία ΟΝΕΧ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πριν από λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προτεινόμενης από την ΟΝΕΧ και την Development Financial Corporation (DFC) συμφωνίας με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας «ΝΕΩΡΙΟΝ» ΑΕ που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και συγκεκριμένα τους κ. κ. Ν. Ταβουλάρη, Ι. Στεφάνου, Φωτ. Κολοκυθά, Ευ. Πανουτσόπουλο, Αθ. Αθανασιάδη, Δ. Καλλιγέρη, Ι. Κωστούρου, Χρ. Κωστούρου, Ι. Αλεβίζο, Νικηφοράκη και την οικογένεια Κοκκάλα.

Όπως έγινε γνωστό, συγκεντρώθηκε ποσοστό 53,22% υπερκαλύπτοντας το απαιτούμενο ποσοστό του 51% και από την 7η Ιουλίου η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το due diligence (οικονομοτεχνικό έλεγχο) και τις υπόλοιπες νομικές διαδικασίες.

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πως «το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα είναι ο θεματοφύλακας αυτής της συμφωνίας με στόχο τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης σύμφωνα με το Άρθρο 106 ΒΔ ώστε να τελειώσει η οδύσσεια των εργαζομένων και να υπάρξει αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Ευχαριστώ όλους τους υπογράφοντες για το εποικοδομητικό πνεύμα, με το οποίο χειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση καθώς και τον αρμόδιο υφυπουργό Βιομηχανίας, κ. Νίκο Παπαθανάση για τη σκληρή δουλειά. Άμεσα καταθέτουμε στη Βουλή, από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, νομοθετική διάταξη για την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού και να μην έχουν καμιά ανησυχία οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυπηγεία Ελευσίνας: Νέα σελίδα – Πέρασαν στην ιδιοκτησία της ONEX"

«Αντισυνταγματική η προληπτική απαγόρευση των συναθροίσεων», λένε οι δικηγόροι

Η προληπτική πλήρης απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«1. Η συντονιστική επιτροπή θεωρεί θεμελιώδους σημασίας την προστασία που παρέχει το άρθρο 11 του Συντάγματος για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή καταλείπονται στον κοινό νομοθέτη στενά περιθώρια για τη ρύθμιση της άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος και ιδίως για τον περιορισμό του.

2. Η προληπτική πλήρης απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου.

3. Οι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος σε οποιαδήποτε φάση της συνάθροισης και ενόψει της επιβαλλόμενης στάθμισης που επιβάλλει η σύγκρουση συνταγματικών δικαιωμάτων, αφενός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και αφετέρου του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή, πρέπει να γίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, λαμβανομένων υπόψη των συγκεκριμένων περιστάσεων, διαταράσσεται δυσανάλογα η οικονομική ζωή ώστε να θεωρείται η άσκηση του εν λόγω δικαιώματος προδήλως καταχρηστική.

4. Η παράβαση των νόμιμων υποχρεώσεων του οργανωτή μιας συνάθροισης δεν μπορεί να συνεπάγεται αντικειμενική ποινική ή αστική ευθύνη του, καθώς τούτο έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ενοχής και της υπαιτιότητας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αντισυνταγματική η προληπτική απαγόρευση των συναθροίσεων», λένε οι δικηγόροι"

Καθηγητής Γυμνασίου στην Ηλιούπολη συνελήφθη γιατί είχε σχέση με 14χρονη!

Θρίλερ στα νότια προάστια με σάτυρο καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος συνελήφθη γιατί είχε σχέση με 14χρονη μαθήτρια.

Η σύλληψη του 44χρονου άνδρα ο οποίος διδάσκει Μαθηματικά και Φυσική σε Γυμνάσιο της Ηλιούπολης έγινε μετά απο καταγγελία μητέρας στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, η οποία είδε τυχαία το παιδί της να συναντά εκτος σχολείου τον καθηγητή.

Ο σάτυρος εκπαιδευτικός ο οποίος είναι παντρεμενος και πατέρας δυο παιδιών, είχε συνάψει εδω και ένα χρόνο σχέση με το κοριτσάκι. Μάλιστα, έβγαιναν ραντεβού στα νότια προάστια χωρίς οι γονείς να έχουν αντιληφθει το παραμικρό.

Έτσι τυχαία προχθές όταν η μητερα του κοριτσιού τους ειδε, αμέσως ενημέρωσε την υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικης.

Ο 44χρονος συνελήφθη και μετά από πολλές ώρες ομολόγησε την πράξη του. Το παιδι με τη βοήθεια των έμπειρων αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων ξεδίπλωσε όλη την ιστορία που είχε στήσει ο σάτυρος καθηγητής για να την παρασύρει. Οι πληροφορίες λένε ότι ο 44χρονος προσέγγισε το κορίτσι πριν έναν χρόνο και μετά από επίμονο φλερτ, τελικά καταφερε να την πείσει να συνάψουν σχέση. Εναν χρόνο αργότερα την έπεισε να προβούν σε ερωτική επαφή. Στο κινητό τηλέφωνο της μαθήτριας βρέθηκαν φωτογραφίες τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθηγητής Γυμνασίου στην Ηλιούπολη συνελήφθη γιατί είχε σχέση με 14χρονη!"

Ατύχημα ΗΣΑΠ στην Κηφισιά: Εξιτήριο για τους 5 από τους 8 τραυματίες

Εξιτήριο πήραν από το νοσοκομείου 5 από τους 8 τραυματίες, του ατυχήματος που συνέβη με συρμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά.

Μετά το ατύχημα τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» , δύο γυναίκες και ένας άνδρας και πέντε στον «Ευαγγελισμό», τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ τρεις γυναίκες από τον «Ευαγγελισμό», έχουν πάρει ήδη εξιτήριο, ενώ παραμένουν στο νοσοκομείο μία γυναίκα με ελαφρά τραύματα και ένας άνδρας με κάταγμα ισχύου.

Στο νοσοκομείο «Ερυθρός» δύο γυναίκες πήραν εξιτήριο και ένας άνδρας με κάκωση ζυγωματικού μεταφέρθηκε στην γναθοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς».

Κηφισιά: Οι πρώτες εικόνες από το ατύχημα με συρμό του ΗΣΑΠ

Τρένο του ΗΣΑΠ προσέκρουσε σήμερα στις 12:15 σε τοιχίο στο τέλος της γραμμής στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά 9 άτομα.

Η κυκλοφορία στη γραμμή 1 διεξάγεται κανονικά.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό και ακόμα πέντε στον Ερυθρό Σταυρό.

Δείτε τις φωτογραφίες:
(Φωτογραφίες: Ευρωκίνηση, Intime)
(Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος)

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ατύχημα ΗΣΑΠ στην Κηφισιά: Εξιτήριο για τους 5 από τους 8 τραυματίες"

Ιταλία: Φυλακή για όσους αρνούνται νοσηλεία ενώ έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό

Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, αλλά αρνούνται νοσοκομειακή περίθαλψη, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης βάσει ενός νέου διατάγματος που θεσπίστηκε στη βορειοανατολική περιφέρεια Βένετο στην Ιταλία.

Το διάταγμα του κυβερνήτη Λούκα Ζάια αναφέρει ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενημερώνουν το γραφείο του εισαγγελέα για όποιον αρνείται νοσηλεία μετά από θετική διάγνωση.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία

Παράλληλα, σύμφωνα με το διάταγμα της περιφερειακής κυβέρνησης που εκδόθηκε χθες, όποιος επιστρέφει στην περιφέρεια Βένετο, που περιλαμβάνει την πόλη Βενετία, πρέπει επίσης να υποβληθεί σε δύο υποχρεωτικά μοριακά τεστ, εάν επιστρέφει από επαγγελματικό ταξίδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από χώρα εκτός Σένγκεν.

Με βάση την ιταλική νομοθεσία, όποιος εξαπλώνει εξ αμελείας μια επιδημία κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 12 χρόνια, ενώ όποιος το πράττει σκόπιμα μπορεί να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

«Είναι ένας τρόπος μερικής αντιστάθμισης της εθνικής νομοθεσίας που δεν απαιτεί απομόνωση κατά την επιστροφή από χώρα εκτός ΕΕ εάν η παραμονή στο εξωτερικό διαρκεί έως και πέντε ημέρες», δήλωσε ο Ζάια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε μέσω Facebook.

Το διάταγμα επίσης προβλέπει πρόστιμα σε εργοδότες ύψους 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολούν, εάν δεν εφαρμόζουν τους κανόνες

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για κρούσματα κορονοϊού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το Βένετο, δείχνουν ότι η περιοχή είχε συνολικά 169 νοσηλευόμενους, αλλά εκφράστηκε ανησυχία για 28 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούσαν ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία σε όλο τον κόσμο με συνολικά 34.869 νεκρούς και 241.819 ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα δήλωσε την Κυριακή ότι η Ιταλία εξετάζει υποχρεωτική υγειονομική περίθαλψη σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία και δεν το κάνει.

Το υπουργείο Υγείας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το διάταγμα της περιφέρειας Βένετο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ./newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Φυλακή για όσους αρνούνται νοσηλεία ενώ έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό"

Πορεία στα Προπύλαια κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις – Κλειστή η Πανεπιστημίου

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται πορεία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις
.
Οι διαδηλωτές είχαν δώσει ραντεβού στις 19:00 στα Προπύλαια και εκατοντάδες άτομα με πανό, πλακάτ και συνθήματα διαμαρτύρονται για το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η οδός Πανεπιστημίου έχει κλείσει, ενώ η διαδήλωση θα έχει πορεία προς το Σύνταγμα.




To «παρών» στη διαδήλωση έδωσε και ο  γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάννης Βαρουφάκης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία στα Προπύλαια κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις – Κλειστή η Πανεπιστημίου"

Νέο παραλήρημα υπ. Άμυνας Τουρκίας: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο για τα οποία δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο BBC υποστηρίζοντας «ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν είναι καθορισμένη».

«Υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Σε αυτό το θέμα χρειάζεται προσοχή. Σε ορισμένα από αυτά, οι γείτονες μας οι Έλληνες, σε ανώτερο επίπεδο πραγματοποιούν επισκέψεις με υπερβολικές τελετές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Νωρίτερα, το παραλήρημα της Τουρκίας έφτασε στο απόγειό του, με ανάρτησή στο Twitter αυτή τη φορά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, οποίος έκανε λόγο για νεκρούς μετανάστες στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία μαζεύει υπογραφές εναντίον της Ελλάδας επί του θέματος.

Σύμφωνα με τον Κιράν, η Τουρκία θα καταθέσει αυτές τις υπογραφές, οι οποίες ξεπερνούν τις 100 έως τώρα, στο Ευρωκοινοβούλιο και θα ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας. «Οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν ότι σκοτώθηκαν πρόσφυγες περνώντας στην Ελλάδα. Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 100 υπογραφές για να διερευνηθεί το ζήτημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πρόσφυγες και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους», γράφει στην ανάρτησή του ο Τούρκος υπουργός.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο παραλήρημα υπ. Άμυνας Τουρκίας: Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο για τα οποία δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους"

Επιτέλους ευχάριστα νέα στη Σουηδία – Μείωση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο

Στο χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Μαΐου έπεσαν τα κρούσματα κορονοϊού στη Σουηδία το τελευταίο 24ωρο.

Η Σουηδία, η οποία ακολούθησε δικό της δρόμο στην καταπολέμηση του κορονοϊού, κατέγραψε σήμερα μόνο 283 νέα κρούσματα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με έναν “καυτό” Ιούνιο, όταν ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων έφτανε ως και τα 1.800, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τα ποσοστά έπεφταν, παρόλο που οι θάνατοι και οι νοσηλείες συνέχισαν να μειώνονται μετά την κορύφωση τον Απρίλιο.

Η Σουηδία καθυστέρησε να εντατικοποιήσει τη διεξαγωγή τεστ για όλους εκτός από τους σοβαρά άρρωστους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά οι εβδομαδιαίοι αριθμοί των τεστ υπερδιπλασιάστηκαν από τα τέλη Μαΐου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Υγείας Γιόχαν Κάρλσον δήλωσε ότι η αργή επέκταση των τεστ άφησε τη χώρα με ένα «χρέος τεστ» που παρήγαγε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων όταν χιλιάδες, με κυρίως ήπια συμπτώματα, έσπευσαν να εξεταστούν όταν ξαφνικά έγιναν τα τεστ έγιναν διαθέσιμα σε αυτούς.

«Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό ήταν ένα βουνό που χρειάστηκε να σκάψουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Στο φόντο της ανόδου νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του Ιουνίου, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των σκανδιναβικών γειτόνων της, κράτησαν τα σύνορα κλειστά για τους Σουηδούς ταξιδιώτες, μέτρο μετά το οποίο ενδέχεται να ξεκίνησε η απότομη πτώση, δήλωσε ο Κάρλσον.

«Πρόκειται να αρχίσουμε να πλησιάζουμε επίπεδα που άλλες χώρες θεωρούν αποδεκτά», είπε.

Η Σουηδία υιοθέτησε μια πιο ήπια προσέγγιση για την καταπολέμηση του κορονοϊού, χωρίς να επιβάλει αυστηρό lockdown και διατηρώντας τα περισσότερα σχολεία και επιχειρήσεις ανοιχτά καθ ‘όλη τη διάρκεια της επιδημίας, προτρέποντας τον πληθυσμό να τηρεί κοινωνικές αποστάσεις και άλλες προφυλάξεις.

Ο απολογισμός των θανάτων σε σχέση με το μέγεθος πληθυσμού ήταν κατά πολύ υψηλότερος από εκείνον των σκανδιναβικών γειτόνων της χώρας, όπου οι αρχές υιοθέτησαν μια αυστηρότερη προσέγγιση, αλλά χαμηλότερος από ό,τι σε ορισμένες χώρες που επέβαλαν αυστηρά μέτρα, όπως η Βρετανία και η Ιταλία.

Το ποσοστό θνησιμότητας της Covid-19 στη Σουηδία μειώθηκε σταδιακά από την κορύφωση των πάνω από 100 νεκρών την ημέρα τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας έδειξαν ότι 14 νέοι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού καταγράφηκαν σήμερα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 5.447.

Τουλάχιστον οι μισοί από τα θύματα καταγράφηκαν σε γηροκομεία και μεταξύ ηλικιωμένων που λάμβαναν κατ’ οίκον ιατρική φροντίδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτέλους ευχάριστα νέα στη Σουηδία – Μείωση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο"

Κοροναϊός: Θετικός ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε θετικός στη νόσο Covid-19.

Ο Βραζιλιάνος πολιτικός, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο για την χαλαρή αντιμετώπιση της χώρας του σε ότι αφορά τα μέτρα για την πανδημία, εμφάνισε συμπτώματα της νόσου από την Δευτέρα και τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά πριν από λίγο.

«Η θετική διάγνωση μόλις έφθασε», δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ηλικίας 65 ετών, ο οποίος είχε παρουσιάσει πυρετό την προηγούμενη ημέρα.

Όπως διαβεβαίωσε, νιώθει καλά, αφότου ξεκίνησε θεραπεία, ενώ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στην πολιτεία Μπαΐα.

Ο ίδιος εξήγησε πως άρχισε να νιώθει αδιαθεσία την Κυριακή και επιβεβαίωσε πως λαμβάνει υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν σταμάτησε να υποτιμά την πανδημία του νέου κοροναϊού από την έναρξή της κι ενώ η νόσος Covid-19 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 65.000 ανθρώπους στη χώρα του.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Θετικός ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου"

Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 17 «εισαγόμενα»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη  27 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας και άλλα τρία «εισαγόμενα» προσήλθαν αυτοβούλως για ελέγχους σε εργαστήρια. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3589, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

Συνολικά, τα 868 (24.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1941 (54.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει και τον θάνατο της 83χρονης, το απόγευμα της Δευτέρας, με τον οποίο ο αριθμός των θανάτων στη χώρα έφτασε στους 193. Οι 62 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται τα 27 νέα κρούσματα

Από τα 27 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, 14 προέκυψαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο, τρία στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, τέσσερα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, ένα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης, ένα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς και ένα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 43 νέα κρούσματα, με τα 36 από αυτά να είναι «εισαγόμενα» και τα 20 από τη Σερβία. 

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 17 «εισαγόμενα»"

Λέσβος: Συνιστάται Αστυνομικό Τμήμα στην Μόρια

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αφενός συνιστάται Αστυνομικό Τμήμα Μόριας στην Λέσβο και αναδιοργανώνονται τα υπόλοιπα Α.Τ. και αφετέρου στους υπηρετούντες στην Ε.Κ.Α.Μ. επαναχορηγείται το μηνιαίο επίδομα ειδικών συνθηκών των 150 ευρώ.

Αναλυτικότερα, στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στα παλαιότερα Π.Δ. 7/2017 και 178/2014 που αφορούν την «αναδιάταξη – αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας», αλλά και την «Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας».

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος συνιστάται Αστυνομικό Τμήμα Μόριας με έδρα την κοινότητα Μόριας, ενώ παράλληλα ανακατανέμονται οι έδρες των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, ως εξής:

1. Ο αστυνομικός σταθμός Πολιχνίτου υπάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου,

2. Ο αστυνομικός σταθμός Μανταμάδου υπάγεται στον Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής και

3. Ο αστυνομικός σταθμός Ερεσού-Αντίσσης-Μήθυμνας υπάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής.

Η εφαρμογή του επίμαχου νέου διατάγματος προκαλεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε βάρος των κρατικών πιστώσεων ύψους των 209.744 ευρώ για το έτος 2020 και των 419.489 ευρώ για κάθε επόμενο έτος.

Η οικονομική επιβάρυνση θα προκληθεί λόγω της καταβολής του «μηνιαίου επιδόματος ειδικών συνθηκών (Μ.Α.Τ.)» που προβλέπεται από το άρθρο 7 της υπ΄ αριθμ. 8002/1/520-γ΄/15.3.2018 κοινής υπουργικής απόφασης, ύψους 150 ευρώ μηνιαίως, σε 192 υπηρετούντες στην Ε.Κ.Α.Μ., συνολικού ύψους 209.744 ευρώ για το έτος 2020 και 419.489 ευρώ για κάθε επόμενο έτος.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 7 της εν λόγω κ.υ.α. «στο προσωπικό που υπηρετεί στις Υπηρεσίες Αστυνομικών Επιχειρήσεων χορηγείται επίδομα ειδικών συνθηκών (Μ.Α.Τ.), το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως».

Όπως αναφέρεται στην 122/2020 γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τη Διοίκηση η καταβολή του επιδόματος των 150 ευρώ μηνιαίως στο προσωπικό της Ε.Κ.Α.Μ. είχε σταματήσει λόγω της διοικητικής υπαγωγής της μονάδας αυτής, από τις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων, στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.).

Τέλος, το ΣτΕ αναφέρει ότι είναι επιτρεπτή η συνέχιση της χορήγησης του επίμαχου επιδόματος των 150 ευρώ και στο προσωπικό της Ε.Κ.Α.Μ.

ΑΠΕ ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Συνιστάται Αστυνομικό Τμήμα στην Μόρια"

Δεν σταματούν τα fake news οι Τούρκοι: Ζητούν να δικαστεί η Ελλάδα για νεκρούς πρόσφυγες στον Έβρο

Επιμένει η Τουρκία στα fake news περί νεκρών προσφύγων στον Έβρο από ελληνικά πυρά, ενώ αυτή τη φορά το προχωρά ακόμα περισσότερο, καθώς εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως το θέμα πρέπει να διερευνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν της γειτονικής χώρας αναφέρει σε tweet του πως... «οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν ότι σκοτώθηκαν πρόσφυγες, που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 100 υπογραφές για να διερευνηθεί το ζήτημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πρόσφυγες και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν σταματούν τα fake news οι Τούρκοι: Ζητούν να δικαστεί η Ελλάδα για νεκρούς πρόσφυγες στον Έβρο"

ΕΕ: Προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για τα κουπόνια ακυρώσεων ταξιδιών

Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και οι Ενώσεις Καταναλωτών μέλη της ΠΟΜΕΚ «Η Παρέμβαση» έχουν αποστείλει επιστολές στα αρμόδια υπουργεία και έχουν ζητήσει να διασφαλιστούν η προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών και των καταναλωτών.

Παράλληλα, έχουν ζητήσει ίση μεταχείριση των επιβατών και των ταξιδιωτών, διότι, όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, «συνεχίζουν να λαμβάνουν πλήθος διαμαρτυριών από καταναλωτές που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν προγραμματισμένα επαγγελματικά ή εκπαιδευτικά/σχολικά ή ταξίδια αναψυχής οργανωμένα και μη, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, λόγω της πανδημίας, χωρίς να τους έχουν επιστραφεί τα χρήματά τους πίσω».

Οι καταναλωτές, όπως αναφέρεται, αντιμετωπίζουν, επιπροσθέτως, αθέμιτες και παρελκυστικές πρακτικές από τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες έχουν υιοθετήσει και επιβάλουν δικές τους πολιτικές ως προς τη χρήση των κουπονιών με την παρακράτηση επιπλέον χρημάτων ή την ελλειπή ενημέρωση ως προς τα δικαιώματά τους όπως ισχύουν.

Οι οργανώσεις των καταναλωτών έχουν ζητήσει συναντήσεις στα συναρμόδια υπουργεία και υπενθυμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη ανακοίνωσή της μέσω των ερμηνευτικών κατευθυντήριων γραμμών, σχετικά με τα κουπόνια, είχε καταστήσε σαφές ότι, τα δικαιώματα των καταναλωτών εξακολουθούν να ισχύουν εν μέσω πανδημίας και ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τα ενωσιακά δικαιώματα των καταναλωτών.

Η επιστροφή χρημάτων, οι αποζημιώσεις και η προστασία των καταναλωτών σε περίπτωση αφερεγγυότητας, είναι κατοχυρωμένα από την ενωσιακή νομοθεσία και θα πρέπει να τηρηθούν στο έπακρο.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση:

«Εν αντιθέσει των ανωτέρω προειδοποιήσεων της Επιτροπής αλλά και το πλήθος των επιστολών που απέστειλαν η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ «Η Παρέμβαση» στα αρμόδια υπουργεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, μέσω των εθνικών μέτρων έκτακτης ανάγκης που υιοθέτησε και συγκεκριμένα την έκδοση της υπ. αρ. 84/13.04.2020 ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (ΠΝΠ) «την παροχή από τις τουριστικές επιχειρήσεις, προς τους δικαιούχους, πιστωτικού σημειώματος (κουπόνι) με ημερομηνία λήξης δεκαοκτώ (18) μήνες από την έκδοσή του, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους» αναστέλλοντας έτσι τα δικαιώματα των ταξιδιωτών ως προς το δικαίωμα της επιστροφής των χρημάτων.

Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασίες για παραβάσεις κατά της Ελλάδας λόγω μη συμμόρφωσής της με τους ενωσιακούς κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο Ευρωπαϊκών κυρώσεων. Επίσης, έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην Επιτροπή και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των παραβάσεων που εντοπίστηκαν, διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ «Η Παρέμβαση» ζητούν εκ νέου από τα αρμόδια υπουργεία:

– Την ακύρωση της υπ. αρ. 84/13.04.2020 ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (ΠΝΠ) – Την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές

– Τον τακτικό έλεγχο για τη συμμόρφωση της τουριστικής βιομηχανίας ως προς την τήρηση της νομοθεσίας

-Τα εθελοντικά κουπόνια που θα προσφέρονται στους καταναλωτές πρέπει να είναι ασφαλή, αξιόπιστα, να στέλνονται μέσω γραπτής επικοινωνίας και τουλάχιστον, να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

– Πλήρη προστασία κατά της αφερεγγυότητας

– Ισχύς έως ενός έτους

– Ευελιξία για χρήση σε άλλες προσφορές / προορισμούς / εταιρείες του ίδιου ομίλου

– Δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο άτομο

– Αυτόματη επιστροφή χρημάτων στο τέλος της περιόδου ισχύος σε περίπτωση μη χρήσης τους.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για τα κουπόνια ακυρώσεων ταξιδιών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news