facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τις θερμές ευχές μας σε όλους και όλες. 

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! 

Το άγιο Φως ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΕΟΠΥΥ: Οι ασθενείς με θαλασσαιμία μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον

«Η συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία εξαιρείται του πλαφόν των γιατρών», ανέφερε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, η οποία συναντήθηκε με τον Προέδρο του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλη Δήμο, την Αντιπρόεδρο, Ελένη Μιχαλάκη και την Γενική Γραμματέα, Στέλλα Μηνά.

Κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων χωρίς χρέωση

Παράλληλα, σημείωσε ότι αναφορικά με την χορήγηση φαρμάκων, ήδη οι θαλασσαιμικοί ασθενείς, είναι από τους πρώτους που μπορούν, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «Κατ΄οίκον Αποστολή Φαρμάκων», να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους απευθείας από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι τους, χωρίς καμία χρέωση.

«Επιπλέον, επανεξετάζεται γενικότερα ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) όσον αφορά στα θέματα των ασθενών με θαλασσαιμία και λαμβάνονται αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών», συμπλήρωσε σχετικά.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Οι ασθενείς με θαλασσαιμία μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους κατ΄ οίκον"

Καλλιθέα: Ένοπλη ληστεία σε διαγνωστικό κέντρο

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα σε διαγνωστικό κέντρο, που βρίσκεται επί της Θησέως στην Καλλιθέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Τρίτης (23.04.2024) ένας άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του μπήκε στο διαγνωστικό κέντρο στην Καλλιθέα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τους υπαλλήλους, αφαίρεσε άγνωστο χρηματικό ποσό από τα ταμεία και έφυγε.

Σε εξέλιξη είναι έρευνα της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλλιθέα: Ένοπλη ληστεία σε διαγνωστικό κέντρο"

Ε65: Δόθηκε στην κυκλοφορία - Πόσο κοστίζουν τα διόδια

Στην κυκλοφορία δόθηκε, την Τρίτη (23/04), το νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65, η διέλευση από τον οποίο θα έχει και διόδια.

Αναλυτικά, η Οδός Κεντρικής Ελλάδας ανακοίνωσε πως, σήμερα (23/04), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου, παραδόθηκαν σε κυκλοφορία νέα τμήματα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας – Ε65, που κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ.

Με την παράδοση των νέων τμημάτων του Ε65, σε κυκλοφορία βρίσκονται 136 χλμ. σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, από Η/Κ με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. στο 206,5 χλμ. (αρχή Ε65) έως και Α/Κ Καλαμπάκας, μέσω του οποίου το ταξίδι Αθήνα – Καρδίτσα διαρκεί πλέον 2 ώρες και 35 λεπτά, ενώ το Αθήνα – Τρίκαλα, λιγότερο από 3 ώρες. Επιπλέον, σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Μετέωρα και η Λίμνη Πλαστήρα είναι πλέον προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

Ακόμα, με την ολοκλήρωσή του ο αυτοκινητόδρομος Ε65 θα αναμορφώσει τις οδικές μεταφορές προς τη Δυτική Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, δίνοντας ώθηση στο εμπόριο, στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή. Με τον Ε65 θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας - που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη- με το λιμάνι του Βόλου, θα διευκολυνθούν οι διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από την Ελλάδα προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και θα προσφέρεται μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία είναι συντομότερη της υφιστάμενης.

Παράλληλα, θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ με τον Ε65 το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία Οδό θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά, η απόσταση Αθήνα-Γρεβενά και Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα πραγματοποιείται εντός 4,5 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο αυτοκινητόδρομος Ε65, έχει μήκος 182,1 χλμ. και είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,397 δισ. ευρώ. Διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, συν Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη συνδέοντας την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα. Επίσης, υπό κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ βρίσκονται τα τελευταία 46 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου που θα ξεκινούν από τον Α/Κ Καλαμπάκας και θα φθάνουν έως και την Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών. Για την κατασκευή τους λειτουργούν 2 κεντρικές και 2 υποστηρικτικές εγκαταστάσεις με 780 άτομα προσωπικό και 440 μηχανήματα έργου και φορτηγά.

Η τιμή των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Ε65

Επισημαίνεται ότι στον Ε65 θα λειτουργούν τρεις μετωπικοί σταθμοί διοδίων, ενώ ακόμη ένας θα λειτουργήσει όταν δοθεί στην κυκλοφορία και το βόρειο τμήμα.

Πρόκειται για τους εξής σταθμούς διοδίων:

  • Λιανοκλαδίου στο 17ο χιλιόμετρο με κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. στα 1,85 ευρώ

  • Σοφάδων στο 66ο χιλιόμετρο με κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. στα 3,40 ευρώ

  • Τρικάλων στο 105ο χιλιόμετρο με κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. στα 2,95 ευρώ

Το σύνολο, δηλαδή, για έναν οδηγό που θα εισέλθει στην αρχή του Ε65 και θέλει να φθάσει έως την Καλαμπάκα είναι 8,2 ευρώ. Ο τέταρτος μετωπικός σταθμός διοδίων που θα λειτουργήσει μελλοντικά με την ολοκλήρωση του Ε65 είναι στην Οξύνεια στο 151ο χιλιόμετρο.

Όσον αφορά στους πλευρικούς σταθμούς λειτουργούν στην Ανάβρα με κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. στα 2 ευρώ, στο Προάστιο με κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. στα 1,15 ευρώ και στα Τρίκαλα με κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. στα 0,80 ευρώ.

Ε65 Διόδια, Ε65, Διόδια

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ε65: Δόθηκε στην κυκλοφορία - Πόσο κοστίζουν τα διόδια "

Πυροσβεστική: 25 φωτιές στην χώρα το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 25 φωτιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι 22 φωτιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τρεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 25 φωτιές στην χώρα το τελευταίο 24ωρο"

Προκόπης Παυλόπουλος: Προκλητική η ατιμωρησία της Τουρκίας μετά από 50 χρόνια εισβολής στην Κύπρο

«Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τα επώδυνα γεγονότα και οι επιπτώσεις τους» ήταν το θέμα της ομιλίας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο συνέδριο που οργάνωσε το σώμα ομοτίμων καθηγητών του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Παυλόπουλου είναι τα εξής:

       Πέρασαν ήδη 50 χρόνια αφότου η Τουρκία εισέβαλε, με βάρβαρο τρόπο και καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου καθώς και όλες τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων του ΟΗΕ, στην μαρτυρική Κύπρο και η προκλητική κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας δυστυχώς συνεχίζεται. Αυτή η αδιανόητη ατιμωρησία της Τουρκίας -όταν μάλιστα συνοδεύεται και από την ιταμή άρνησή της να δεχθεί επίλυση του κυπριακού ζητήματος κατά τρόπο σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο- εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι επιτρεπτό ούτε και ανεκτό να συνεχισθεί.

Η «συμπόρευση» Τουρκίας και Ρωσίας στην ωμή καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου
       Τούτο καθίσταται πλέον κάτι παραπάνω από προφανές και λόγω της τρέχουσας διεθνούς συγκυρίας. Και αναφέρομαι πρωτίστως στην εξίσου βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δοθέντος ότι ουδείς πλέον δικαιούται να παραβλέπει πως η τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και η κατά τ’ ανωτέρω αδιαφορία -φυσικά κατ’ επιεική έκφραση- της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξαν το «πρότυπο», το οποίο δεν δίστασε να υιοθετήσει η ηγεσία της Ρωσίας προκειμένου να επιτεθεί στην Ουκρανία και να προκαλέσει τον αιματηρό πόλεμο.

      Τον πόλεμο ο οποίος συνεχίζεται, με «αόρατη» ακόμη την προοπτική λήξης του και με αδύνατη την εκτίμηση του έως πού μπορεί να οδηγήσει η περαιτέρω κλιμάκωσή του για την Ειρήνη και την Ασφάλεια παγκοσμίως. Ελλάδα και Κύπρος –σε πλήρη αντίθεση προς την Τουρκία– συμπαραστάθηκαν, συμπαρίστανται  και θα συνεχίσουν να συμπαρίστανται, ειλικρινώς και ποικιλοτρόπως ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον δεινώς δοκιμαζόμενο Λαό της Ουκρανίας.  Από τώρα όμως, και ιδίως αμέσως μόλις τελειώσει ο φρικτός αυτός πόλεμος και ο υπαίτιος εισβολέας πληρώσει το βαρύ τίμημα του εγκλήματός του, πρέπει να συναγάγουμε, τόσο σ’ επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σ’ επίπεδο Διεθνούς Κοινότητας, τ’ αναγκαία διδακτικά συμπεράσματα. Και δη συμπεράσματα τόσο για τα αίτιά του όσο και για τις επιπτώσεις του. 

     Υπ’ αυτό το πνεύμα και ως συνεπείς υπέρμαχοι  της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Νομιμότητας, Ελλάδα και Κύπρος –κατ’ ουσία δε ο Ελληνισμός, στο σύνολό του– πρέπει να καταδείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Διεθνή Κοινότητα, πρωτίστως δε στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες τους διότι ανέχθηκαν και ανέχονται, για τόσες δεκαετίες, τις επιπτώσεις και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Της πρώτης τέτοιας ωμής καταπάτησης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας Κράτους-Μέλους της Διεθνούς Κοινότητας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιας εισβολής που στοίχισε την ζωή χιλιάδων αθώων θυμάτων, πολλών από τα οποία η τύχη αγνοείται ακόμη και σήμερα.  

Οι προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο
     Δυστυχώς, ως τώρα και μολονότι η Κυπριακή Δημοκρατία κλείνει δύο δεκαετίες ως πλήρες Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) ουδέποτε ενεργοποιήθηκε επαρκώς -και κατ’ εξοχήν υπό όρους που ανταποκρίνονται στην Αρχή της Αλληλεγγύης κυρίως τις διατάξεις του προμνημονευόμενου άρθρου 42 παρ. 7 της ΣΕΕ- υπέρ της Κύπρου και εις βάρος της Τουρκίας.  Οι μέσω της ΚΕΠΠΑ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την πρόδηλη παραβίαση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απουσιάζουν επιδεικτικώς, ενώ ουδέποτε η χώρα αυτή πιέσθηκε, ουσιαστικώς, για την υπό όρους Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Νομιμότητας επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. Δηλαδή υπό όρους ομοσπονδιακού τύπου Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, όπως απαιτεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να επισημανθεί μ’ έμφαση ότι, κατά τα προαναφερθέντα, λύση του Κυπριακού Ζητήματος νοείται μόνον υπό τις ακόλουθες επτά, κατ’ ελάχιστο, προϋποθέσεις:

      Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει την πολιτειακή μορφή το πολύ Ομοσπονδιακού Κράτους, κατά τα Διεθνή και κυρίως κατά τα Ευρωπαϊκά αντίστοιχα πρότυπα.  Ουδεμία μορφή Συνομοσπονδίας, ευθεία ή συγκεκαλυμμένη, είναι ανεκτή.  Και τούτο πρωτίστως διότι πέραν του ότι μια τέτοια «λύση» είναι, εξ ορισμού, «θνησιγενής» και εξυπηρετεί μόνο τις βλέψεις και τα συμφέροντα της Τουρκίας με το να οδηγεί σε ουσιαστική πολιτειακή αποσύνθεση την Κυπριακή Δημοκρατία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον «πυρήνα» του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Κυρίως δε με τις διατάξεις της ΣΕΕ, ως προς την πολιτειακή μορφή και την κυριαρχία των Κρατών-Μελών της.  Πραγματικά, αποτελεί κοινό νομικό και πολιτικό «τόπο» ότι Συνομοσπονδιακό Κράτος δεν μπορεί να είναι Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι δεν δύναται, εκ φύσεως, ν’ ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων, στις απαιτήσεις επαρκούς τήρησης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

      Δεύτερον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να στηρίζεται, καθ’ ολοκληρία, στις θεμελιώδεις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, ως θεσμικής εγγύησης της Ελευθερίας in globo.  Άρα ως θεσμικής εγγύησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όχι μόνο κατά το Εθνικό Δίκαιο αλλά και κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

     Τρίτον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει, ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία Διεθνή Νομική Προσωπικότητα.

     Τέταρτον, στην Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μία, και μόνον, Ιθαγένεια.

     Πέμπτον, η Κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι πλήρης, μ’ εξίσου πλήρη σεβασμό όλων, ανεξαιρέτως, των διατάξεων του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Τούτο σημαίνει πληρότητα και της stricto sensu Κυριαρχίας της -π.χ. σε ό,τι αφορά την εδαφική της ακεραιότητα, τα σύνορά της, την αιγιαλίτιδα ζώνη της κ.λπ.- και της lato sensu Κυριαρχίας της, άρα την πλήρη άσκηση όλων, δίχως οιαδήποτε διάκριση, των Κυριαρχικών της Δικαιωμάτων, μ’ επίκεντρο τα Δικαιώματά της επί του συνόλου των Θαλάσσιων Ζωνών της κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Montego Bay του 1982), π.χ. επί της Υφαλοκρηπίδας της και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Ουδεμία δε επιρροή ασκεί επ’ αυτού το ότι η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στην ως άνω Διεθνή Σύμβαση, αφού αυτή, κατά την νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει διεθνώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι ισχύουν erga omnes.

    Έκτον -και κατά συνέπεια- επί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι επιτρεπτό να παραμένουν, κατ’ ουδένα τρόπο, στρατεύματα κατοχής ούτε να ισχύουν, επίσης κατ’ ουδένα τρόπο, εγγυήσεις τρίτων.  Και στις «εγγυήσεις» αυτές περιλαμβάνονται ενδεχόμενες «εγγυήσεις» και της Μεγάλης Βρετανίας, ιδίως αφότου συντελέσθηκε το Brexit.

     Και, έβδομον, τα προαναφερόμενα συνεπάγονται ότι από την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει ν’ αποχωρήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, οι «έποικοι», τους οποίους εγκατέστησε παρανόμως, σύμφωνα μάλιστα με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Τουρκία και να επανέλθουν οι αναγκαστικώς αποχωρήσαντες από τις εστίες τους, λόγω της τουρκικής εισβολής, πρόσφυγες, ανακτώντας πλήρως όλα τα κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και κατά τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαιώματά τους.

    Όσο για την Διεθνή Κοινότητα και τον ΟΗΕ, η κατ’ αποτέλεσμα «ισότιμη» αντιμετώπιση Τουρκίας και Κύπρου -δηλαδή του «θύτη» με το «θύμα» της τουρκικής εισβολής και κατοχής- κατά την λογική της ανοχής των ατέρμονων και κενών περιεχομένου συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών, δείχνει πόσο στις μέρες μας το Διεθνές Δίκαιο, με αποκλειστική ευθύνη της ίδιας της Διεθνούς Κοινότητας και του ΟΗΕ, συντίθεται όχι τόσο από leges perfectae, αλλά σε πολλές περιπτώσεις από leges minus quam perfectae ή και leges imperfectae.  Ελλάδα και Κύπρος, λοιπόν, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν αυτή την οιονεί «χειμέρια νάρκη»  της ΚΕΠΠΑ και της Διεθνούς Νομιμότητας πρέπει να θέσουν, ως Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας, προ των ευθυνών τους τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και εκείνους της Διεθνούς Κοινότητας επισημαίνοντας, χωρίς περιστροφές, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις, και τα εξής: Όπως όλοι στεκόμαστε σήμερα στο πλευρό της Ουκρανίας,  καταδικάζοντας απεριφράστως και εμπράκτως το πολεμικό έγκλημα της Ρωσίας, στην ίδια γραμμή υπεράσπισης της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Νομιμότητας πρέπει να καταδικασθεί -με χρησιμοποίηση του veto αν χρειασθεί σε μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ-  απεριφράστως και εμπράκτως και η συνεχιζόμενη εγκληματική τακτική της Τουρκίας εις βάρος της Μαρτυρικής Κύπρου.  Διότι η επιλεκτική εφαρμογή της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας οδηγεί, μοιραίως, στην ουσιαστική αναίρεσή τους.» 

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκόπης Παυλόπουλος: Προκλητική η ατιμωρησία της Τουρκίας μετά από 50 χρόνια εισβολής στην Κύπρο"

Δακρυσμένος ο Γιάννης Καλλιάνος: Σήμερα κόπηκε η μισή μου ζωή, αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν

Σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση εμφανίστηκε σε βίντεο στα social media ο βουλευτής της ΝΔ και γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιανός.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος στην ανάρτησή του αναφέρεται στην κατάσταση της υγείας του πατέρα του δακρυσμένος και γράφει χαρακτηριστικά: Σήμερα κόπηκε η μισή μου ζωή. Ακόμα ελπίζω ότι με τη βοήθεια της Παναγίας δεν θα κοπεί και η υπόλοιπη. Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά.

Συγκεκριμένα όπως περιγράφει: «Θέλω να πω κάποια πράγματα όχι για να με λυπηθείτε αλλά για να ξεμπροστιάσω κάποιους ανθρώπους που έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση την οικογένεια μου. Ο πατέρας μου έχει πολλά προβλήματα υγείας καθώς κάνει και αιμοκάθαρση και έχει ζάχαρο. Πριν 15 ημέρες μπήκε στη Βούλα καθώς μαύρισε το δάχτυλο του μιας και έχει διαβητικό δάχτυλο.

Του φέρθηκαν πολύ καλά στην Βούλα αλλά του είπαν ότι τέτοια μεγάλα θέματα δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν όπως θα έπρεπε και θα πρέπει να βρεθεί σε άλλο νοσοκομείο. Πήγε ο πατέρας μου σε αυτό το νοσοκομείο και του ακρωτηρίασαν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Τις επόμενες πέντε ημέρες πήγαινε καλά. Την έκτη μέρα έκανε κορεσμό. Ο αδερφός μου είναι γιατρός στην Κύπρο και ήρθε τον είδε και είπε να μπει στην πλατφόρμα και να εισαχθεί σε ΜΕΘ.

Οι γιατροί μου είπαν ότι υπογράφουμε όλοι ότι ο κ. Καλλιάνος είναι καλά. Ο αδερφός μου τους παρακάλαγε να τον βάλουν σε ΜΑΦ.

«Έχουν στερέψει τα δάκρυα μου. Τους παρακάλαγα να τον βάλουν σε μια ΜΑΦ. Τελικά, ο πατέρας μου έκανε ανακοπή σήμερα και τον διασωλήνωσαν. Επειδή αυτό που έπαθε ο πατέρας μου θα το έχουν πάθει πολλοί άνθρωποι, δεν μπορούν να φανταστούν τι έχουν να πάθουν από εμένα και τον αδερφό μου. Είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά ελπίζω να τα καταφέρει. Δεν είχε οξυγόνο καθόλου και πέρναγε μια νοσοκόμα κάθε 4 ώρες».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δακρυσμένος ο Γιάννης Καλλιάνος: Σήμερα κόπηκε η μισή μου ζωή, αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν"

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα λόγω της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα λόγω των εκδηλώσεων για την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ 2024».

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης αυτών, (με εξαίρεση τα οχήματα που θα συμμετέχουν στη λαμπαδηδρομία), στις παρακάτω οδούς περιοχής Δήμου Αθηναίων, ως εξής:

•Κατά τις ώρες 00:01′ της Πέμπτης 25-4-2024 έως την 22:00′ ώρα της Παρασκευής 26-4-2024:

– Αρχιμήδους, στο τμήμα της από την πλατεία Πλαστήρα έως την οδό Δικαιάρχου.

•Κατά τις ώρες 00:01′ έως 22:00′ της Παρασκευής 26-4-2024:

– Ευφορίωνος, καθ΄όλο το μήκος της.

– Πλατεία Καραϊσκάκη (Δισκοβόλος).

•Κατά τις ώρες 17:00′ της Παρασκευής 26-4-2024, έως το πέρας της εκδήλωσης:

– Λεωφ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της από την Λεωφ. Βασ. Σοφίας έως την οδό Αρδηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Αρδηττού, καθ΄ όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής, έως την πρώτη παράλληλη οδό.

– Ηρ. Αττικού, καθ΄ όλο το μήκος της.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους και τη στάση και στάθμευση των οχημάτων τους κατά μήκος των αναφερόμενων διαδρομών της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας και να ακολουθούν τα σήματα των ρυθμιστών τροχονόμων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα λόγω της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας"

Τήλος: 30 μετανάστες αποβιβάστηκαν σε παραλία του νησιού

Τριάντα μετανάστες, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά εντόπισε να αποβιβάζονται από ταχύπλοο χθες τα ξημερώματα σε παραλία της Τήλου πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμενικού.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στον Λιμενικό Σταθμό του νησιού, το σκάφος κατασχέθηκε και διενεργείται προανάκριση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τήλος: 30 μετανάστες αποβιβάστηκαν σε παραλία του νησιού"

Δημοσκόπηση Opinion Poll για Ευρωεκλογές: Σαρώνουν Αυτιάς και Δήμας από ΝΔ, Μπεκατώρου και Παππάς από ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για τις Ευρωεκλογές που παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action24 καταγράφει την πρόθεση ψήφου των πολιτών για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll για τις Ευρωεκλογές στην πρόθεση ψήφου για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές από πλευράς Νέας Δημοκρατίας προηγείται και με μεγάλη διαφορά ο Γιώργος Αυτιάς με ποσοστό 41,4%. Ακολουθεί ο Πύρρος Δήμας με 28,5%, ο Βαγγέλης Μειμαράκης με 27,4%, η Ελίζα Βόνεζμπεργκ με 25,6%, ο Φρέντι Μπελέρης με 21,7% και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με 19,7%.

Η Ελεονώρα Μελέτη έχει ποσοστό 19,1%, ο Δημήτρης Τσιόδρας 16,3%, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με 15,4%, η Βούλα Πατουλίδου με 13,8%, η Μαρία Σπυράκη με 10,8% και η Νόνη Δούνια με 10%.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφους για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές προηγείται η Σοφία Μπεκατώρου με 35,2%, ο Νίκος Παππάς με 33,7%, ο Κώστας Αρβανίτης με 27,9% και η Έλενα Κουντουρά με 26,7%.

Ακολουθούν ο Νίκος Φαραντούρης με 21,2%, ο Μάριος Αθανασίου με 17%, ο Γιώργος Τσίπρας με 16,3%, ο Βασίλης Κασσελάκης με 14,5%, ο Ευάγγελος Αντώναρος με 10%, η Δώρα Τσαμπάζη με 9%, η Δώρα Αυγέρη με 7,7% και η Μυρτώ Κοροβέση με 7%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ προηγείται με 28,5% έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ και 10,3 % του ΠΑΣΟΚ. Στο 9% είναι η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ με 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,4% και η Νίκη με 3,2%.

 

 

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 17,1% καθώς συγκεντρώνει το 33,2% έναντι του 15,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12%, η Ελληνική Λύση με 10,5%, το ΚΚΕ με 8,7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Νίκη με 3,8%, η Νέα Αριστερά με 2,9% και οι Δημοκράτες με 2,8%,

 

  

  

 

Στη διαχρονική εξέλιξη ψήφου η ΝΔ παρουσιάζει πτώση 1,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ άνοδο 2,6%. Πτώση καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ με 2,6% με την Ελληνική Λύση να έχει άνοσο μίας μονάδας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Opinion Poll για Ευρωεκλογές: Σαρώνουν Αυτιάς και Δήμας από ΝΔ, Μπεκατώρου και Παππάς από ΣΥΡΙΖΑ"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη – Παραμένει η αφρικάνικη σκόνη

Η αφρικανική σκόνη θα ταλαιπωρήσει και αύριο Τετάρτης (24/04/2024) τη χώρα μας αν και σε μικρότερο βαθμό ενώ ο καιρός θα είναι βροχερός.

Συγκεκριμένα ο καιρός δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά επιφυλάσσει νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές ενώ μεταφορά αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας βαθμιαία από το πρωί θα αρχίσει να μειώνεται.

Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές.Τοπικά περιορισμένη ορατότητα προβλέπεται στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στην ανατολική νησιωτική χώρα θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Δυτική Μακεδονία πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν μεμονωμένους όμβρους στα ορεινά έως τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Από το βράδυ εκ νέου στα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα το πρωί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Από το βράδυ και από τα δυτικά οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά το πρωί νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν σε 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 και στα νότια έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών όμβρων το μεσημέρι-απόγευμα στα ορεινά.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στις Σποράδες νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη – Παραμένει η αφρικάνικη σκόνη"

Απίστευτο! Κρατούμενος ανεβάζει video στο TikTok μέσα από τις φυλακές της Αυλώνας (vid)

Θεωρητικά απαγορεύονται τα κινητά μέσα στα σωφρονίστηκα καταστήματα.

Όμως το βίντεο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το DEBATΕR, δείχνει έναν νεαρό κρατούμενο να κρατάει κινητό στα χέρια του και να δημιουργεί βίντεο περιγραφικό με ηχητικό soundtrack από κάτω.

Χαρακτηριστική είναι η άνεση του τραβώντας το βίντεο, ενώ δείχνει τον όροφο που βγήκε στις φυλακές στην Αυλώνα.

Μάλιστα κάποιοι συγκρατούμενοι του εκείνη τη στιγμή βγαίνουν στον κοινόχρηστο χώρο. Ερωτηματικά προκαλεί το βίντεο για το πως επιτρέπεται να γίνει κάτι τέτοιο και πως έφτασε στα χέρια του κρατούμενου το κινητό.

 

debater

Διαβάστε Περισσότερα » " Απίστευτο! Κρατούμενος ανεβάζει video στο TikTok μέσα από τις φυλακές της Αυλώνας (vid)"

Γαλλία: Δήμαρχος απαγορεύει την κυκλοφορία παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών

Ο δήμαρχος του Μπεζιέρ, στη νότια Γαλλία, καθιέρωσε το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τα παιδιά κάτω των 13 ετών. Το μέτρο αυτό έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση σε μια πόλη στις γαλλικές Αντίλλες στη μάχη κατά της νεανικής παραβατικότητας, το οποίο εξετάζεται επίσης στη Νις (νοτιοανατολικά).

Ο δήμαρχος αυτής της πόλης της Γαλλίας, ένας πρώην στενός συνεργάτης της επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν, υπέγραψε διάταγμα που ορίζει ότι «κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους δρόμους» σε τρεις «κατά προτεραιότητα συνοικίες», δηλαδή το ιστορικό κέντρο και δύο φτωχές συνοικίες.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή άμεσου κινδύνου για τον ίδιο ή κάποιο άλλο πρόσωπο», αυτοί οι ανήλικοι θα μπορούν να «οδηγηθούν στην οικία τους ή στο αστυνομικό τμήμα» από τη δημοτική ή την εθνική αστυνομία, προβλέπει το διάταγμα του δημάρχου Ρομπέρ Μενάρ.

Ο Μενάρ δικαιολογεί την απόφασή του από τον «αυξανόμενο αριθμό των ανηλίκων που αφήνονται στην τύχη τους εν μέσω της νύχτας», όπως και από την επιδείνωση του φαινομένου της «αστικής βίας».

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Μενάρ δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία, όμως επισήμανε πως η εγκληματικότητα των κάτω των 13 ετών συνιστά ένα «τυφλό σημείο» στις στατιστικές μελέτες εξαιτίας της απουσίας ανάληψης νομικής δράσης.

Συνδικαλιστικές ενώσεις και οργανώσεις της Αριστεράς διαδηλώνουν σήμερα «ενάντια στις ιδέες της ακροδεξιάς» σε αυτήν την πόλη.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή «της εγκληματικότητας και έλλειψης ασφάλειας το 2023», που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2024 από το υπουργείο Εσωτερικών, οι κάτω των 13 ετών αντιπροσωπεύουν το 2% των υπόπτων στις επιθέσεις εναντίον προσώπων (έναντι 36% για τους 30 έως 44 ετών) και 1% για τους υπόπτους για βίαιες κλοπές (έναντι 44% για τους 18 έως 29 ετών).

Το 2018, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ένα παρόμοιο διάταγμα που είχε υπογράψει το 2014 ο Ρομπέρ Μενάρ επισημαίνοντας την απουσία «συγκεκριμένων στοιχείων που πιθανόν στηρίζουν την ύπαρξη συγκεκριμένων κινδύνων οι οποίοι σχετίζονται με τους ανήλικους κάτω των 13 ετών».

Απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανηλίκους στην Γουαδελούπη

Μια απαγόρευση της κυκλοφορίας που αφορά τους ανηλίκους κάτω των 18 ετών επιβλήθηκε μόλις χθες το βράδυ στο Πουάντ α Πιτρ, την οικονομική πρωτεύουσα της Γουαδελούπης, στις γαλλικές Αντίλλες.

Το μέτρο, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης νεανικής παραβατικότητας, ελήφθη αυτήν τη φορά έπειτα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν.

Ο δήμαρχος του Πουάντ α Πιτρ, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, Χαρί Ντιριμέλ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την πόλη του «ανελέητη» στα τέλη Μαρτίου, χαιρέτισε το μέτρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό των ανηλίκων στη διάπραξη αξιόποινων πράξεων αυξήθηκε από το 12% στο 38% σε ένα υπερπόντιο διαμέρισμα που βρίσκεται στο έλεος υψηλής εγκληματικότητας, σύμφωνα με την περιφέρεια.

Σκέψεις για παρόμοια μέτρα και στην Νις

Ο δήμαρχος της Νις (νοτιοανατολικά) Κριστιάν Εστροζί, που τάσσεται στο πλευρό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εκτίμησε σε δηλώσεις του στο BFMTV ότι «ο δήμαρχος του Μπεζιέρ έχει δίκιο» κι ότι ο ίδιος θα ήθελε να «ανανεώσει» ένα διάταγμα σχετικό με τους ανηλίκους κάτω των 13 ετών, που είχε τεθεί σε ισχύ μεταξύ 2009 και 2020.

Και άλλες πόλεις στη Γαλλία εφάρμοσαν παρόμοια διατάγματα για τους ανήλικους για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, όπως το Καν σιρ Μερ (νοτιοανατολικά) που το έκανε το 2004 για τους κάτω των 13 ετών.

Ένα «κύμα εξουσίας» απέναντι στους ανηλίκους αναδείχθηκε σε προτεραιότητα από τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ την περασμένη εβδομάδα με την ευκαιρία των 100 πρώτων ημερών του ως επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Έπειτα από σειρά περιστατικών βίαιων επιθέσεων με πρωταγωνιστές νέους, ο Ατάλ κατήγγειλε «τον εθισμό στη βία» εκ μέρους μιας μερίδας της νεολαίας.

«Ο αριθμός των ανηλίκων που εμπλέκονται σε περιστατικά σωματικής βίας έχει διπλασιαστεί, έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των νέων που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών κι έχει επταπλασιαστεί ο αριθμός των ανηλίκων που εμπλέκονται σε ένοπλες ληστείες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας μέτρα που αφορούσαν κυρίως το σχολείο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Δήμαρχος απαγορεύει την κυκλοφορία παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών"

Κρήτη: Ανήλικοι είχαν κάνει τις διαρρήξεις αυτοκινήτων… επάγγελμα!

Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χερσονήσου δύο ανήλικοι Έλληνες κατηγορούμενοι για κλοπή και για τα κατά περίπτωση αδικήματα παραβάσεων της νομοθεσίας περί όπλων και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, μετά από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση των αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας προέκυψε ότι οι εν λόγω ανήλικοι χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, κατά το χρονικό διάστημα από 22.03.2024 έως και 20.04.2024 είχαν προβεί σε 10 περιπτώσεις κλοπών (9 τετελεσμένες και μία απόπειρα) από σταθμευμένα οχήματα σε παραλιακή περιοχή του Δήμου Ηρακλείου και είχαν αφαιρέσει από αυτά ,συνολικά το  χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ και προσωπικά αντικείμενα αξίας 2.630 ευρώ. 

Οι ανήλικοι εντοπίσθηκαν χθες μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της υπηρεσίας, και σε έρευνες που ακολούθησαν στο όχημα και στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι καθώς και ένα σακίδιο με είδη ρουχισμού και προσωπικά αντικείμενα, τα οποία αποδόθηκαν στους κατόχους τους.

Επίσης κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων. 

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Ανήλικοι είχαν κάνει τις διαρρήξεις αυτοκινήτων… επάγγελμα!"

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Τους γ… – Σκοτώσαμε μπάτσο» – Ανατριχιαστικές συνομιλίες μεταξύ των χούλιγκαν λίγα λεπτά μετά την επίθεση

Αποφασισμένοι και οργανωμένοι για να σκοτώσουν φέρονται να ήταν οι αρχηγοί και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των οπαδών μεγάλης ομάδας της Σούπερ Λιγκ, που έδρασαν κατά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Από τη δικογραφία των 6.000 σελίδων προκύπτει πως οι χούλιγκαν είχαν συγκεκριμένη δομή και δρούσαν κατόπιν εντολών της ιεραρχίας. Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τους δράστες να επιχαίρουν, λίγα μόλις λεπτά μετά τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. Ο πυρήνας των χούλιγκαν που προκάλεσαν τα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη βρίσκεται πλέον στα χέρια της Αστυνομίας.

Οργανωμενοι, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι. Έτσι περιγράφονται από αστυνομικές πηγές οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Ο διάλογος μεταξύ του προφυλακισθέντα για τη ρίψη της φονικής φωτοβολίδας και του αδερφού του, που επίσης έχει συλληφθεί αποκαλύπτει την κυνικότητα τους. Ο μικρότερος αδερφός τον καθησυχάζει για τις συνέπειες και τις συνθήκες που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο Κέντρο Κράτησης:

Τηλεφωνική συνομιλία αδερφών:

Αδερφός: Ναι ρε μ@@@@.

Δράστης: Πρέπει να με περιμένει όλη η Αυλώνα εκεί μέσα.

Αδερφός: (Χαχαχα) Γ@@@@ τα

Δράστης: Εντάξει δεν θα με πάρουν και με… και να μην με περιμένανε, ξέρουνε τι έχω κάνει γι` αυτό δεν θα με πέρνανε μεεε…

Αδερφός: Ναι ρε αφού ο γύφτος στο Ζεφύρι μου πε ότι μου λέει μόνο και μόνο που έχεις κάνει αυτό…

Δράστης: Για πες.

Αδερφός: Μόνο και μόνο που έχεις κάνει αυτό λέει θα σε έχουν όλοι πολύ πάνω.

Από τους περίπου 20 βασικούς οργανωτές οι οκτώ ήταν ο σκληρός πυρήνας της ηγεσίας, πέντε από αυτούς οι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης την μοιραία νύχτα της 7ης Δεκεμβρίου.

Αποκαλύψεις για τους χούλιγκαν: Ο μάνατζερ του τράπερ, τα πολεμοφόδια στο «Μελίνα Μερκούρη» και το σχέδιο επίθεσης

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας δύο άτομα από την ομάδα των ηθικών αυτουργών, ένας εξ αυτών ο μάνατζερ του τράπερ, κατασκεύασαν πριν τον αγώνα και στη συνέχεια μετέφεραν τα πολεμοφόδια από το γήπεδο «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ» στο « Μελίνα Μερκούρη». Ο Αρχηγός ωστόσο της Θύρας των θερμόαιμων τροποποίησε το σχέδιο επίθεσης μόλις έφτασε στο γήπεδο και έδωσε εντολή να γίνει μετά το 1ο σετ αντί του τέλους του αγώνα.

Αρχηγός και μάνατζερ έβγαλαν τον κόσμο από το γήπεδο, τους «μικρούς» όπως τους αποκαλούσαν, τους εξόπλισαν και έδωσαν την εντολή, με τον Αρχηγό να ρίχνει την πρώτη φωτοβολίδα. Οι αστυνομικοί άκουσαν τον μαινόμενο αλλά καθοδηγούμενο όχλο που είχε κάλυψη σαν στρατιωτικό άγημα από μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα προπομπούς, να φωνάζουν:

«Έχουμε πόλεμο κ@@μπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους. Νέα Σμύρνη σας χρειάζεται ξανά. θα σας βρούνε όλους κρύους»

Γνώριζαν ακόμη και τις κάμερες

Όπως προέκυψε από την έρευνα, αφορμή για την επίθεση ήταν η επέτειος Γρηγορόπουλου και τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί στον Βόλο. Έστειλαν τους φυσικούς αυτουργούς να προμηθευτούν μπιτόνια με βενζίνη από κοντινό πρατήριο και έφεραν δυναμίτες για να κατασκευάσουν επί τόπου αυτοσχέδιες βόμβες που εξαπέλυαν στους αστυνομικούς μαζί με τις φωτοβολίδες. Μάλιστα από απομαγνητοφωνημένη συνομιλία των αδερφών εκ των οποίων ο ένας κατηγορείται για την μοιραία βολή, προκύπτει και η ανησυχία τους μήπως ανακαλύψει η Αστυνομία τους προπαρασκευαστικές τους ενέργειες με τον μάνατζερ να τους ενημερώνει από πού είχε συλλέξει υλικό από κάμερες η Αστυνομία.

Σε μεταξύ τους επικοινωνίες οι χούλιγκαν παραδέχονται τις προθέσεις που είχαν ακόμη και να σκοτώσουν και μάλιστα με αναρτήσεις σε social media έδειχναν και την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα.

Τηλεφωνική συνομιλία εμπλεκομένων:

Φίλος: Και ευθεία βολή ε; Μπαμ.

Χούλιγκαν: Ναι

Φίλος: Και όποιον πάρει ο χάρος

Χούλιγκαν: Τα πήγανε 10 άτομα εκεί τα άδειασαν όλα. Εδώ ρε μ@@@ είχαν 40 δυναμίτες. Δεν ήταν μόνο ναυτικές ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Ξέρεις τι είναι να φας 40 δυναμίτες τώρα;

Φίλος: Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν

Χούλιγκαν: Ναι πήγαν να γ@@@@ τα ΜΑΤ και ήταν λίγα τα ΜΑΤ.

Τα ερωτήματα για τον αρχηγό

Το ερώτημα που ενδεχομένως θα απασχολήσει τις Ανακριτικές Αρχές και παραμένει αναπάντητο για τον Αρχηγό των χούλιγκαν με το ψευδώνυμο «ΚΟΝΤΟΣ», είναι ποιοι τον βοήθησαν να διαφύγει εγκαίρως εκείνη τη νύχτα. Ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα για εκείνον είναι ότι εντοπίστηκε στα Ιωάννινα στην προσπάθειά του να διαφύγει και είχε πάνω του 5.000 ευρώ. Κανείς άλλος από τους συλληφθέντες δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για την επιχείρηση της Αστυνομίας, εκτός από αυτόν που φαίνεται πως κάποιος είχε πληροφόρηση και τον ενημέρωσε.

«Αυτοί οι άνθρωποι, όσοι έχουν συλληφθεί και όσοι θα συλληφθούν, θα ανακριθούν, θα εξεταστούν δηλαδή από τους τακτικούς ανακριτές, που σημαίνει ότι είναι σημαντικές αυτές οι ερωτήσεις και απαντήσεις που θα δοθούν, γιατί θα προκύψουν ενδεχομένως και νέα στοιχεία, ίσως και οποιοσδήποτε είχε την οποιαδήποτε εμπλοκή»δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

Ο ρόλος της ηγετικής ομάδας και τα οικονομικά της και όχι μόνο οφέλη που προκύπτουν από την έρευνα της Αστυνομίας, ίσως αναδείξει και άλλους εμπλεκόμενους.

«Δαμόκλειος σπάθη»: Πώς οι αστυνομικοί έφτασαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης

Πρόκειται για μία γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος σπάθη». Από βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες αλλά και από ανώνυμους πληροφοριοδότες φτάσανε οι αστυνομικοί μετά από 4 μήνες στην εξάρθωση μιας τεραστίων διαστάσεων εγκληματικής οργάνωσης με 160 μέχρι στιγμής κατηγορούμενους.

Υπήρξαν επίσης οι καταθέσεις 310 ατόμων, τρείς εκ των οποίων έχουν μπει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Αυτό έγινε καθώς οι κατηγορούμενοι θα προχωρούσαν σε βάρος τους σε πράξεις εκδίκησης και εκφοβισμού.

Επιπλέον έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου με τη διαδικασία της σάρωσης των κεραιών τόσο για την υπόθεση στο Ρέντη όσο και για άλλες υποθέσεις, που συμμετείχαν τα Μέλη της Οργάνωσης. Από εκεί προέκυψαν και οι διάλογοι μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Προσπαθούν να ξεφορτωθούν στοιχεία, όπως π.χ τα ρούχα αλλά και άλλα. Εκφράζουν την αγωνία τους για τον έλεγχο για τυχόν πυρίτιδα πάνω τους. Συνεννούνται για να πουν και τα ίδια περιστατικά στην ανάκριση.

Επιπλέον υπήρξαν και τα λάφυρα. Κατά την διαδικασία των ερευνών στα σπίτια των εμπλεκόμενων εντοπίστηκαν μπλούζες της ομάδας στην οποία ανήκουν, καθώς και άλλων ομάδων που αποτελούσαν «λάφυρα». Από εκεί ανιχνεύτηκε DNA.

Τα 28 πειστήρια από το σημείο των επιθέσεων, δηλαδή φωτοβολίδες ναυτικού τύπου, φωτοβολίδες χειρός, συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, υπολείμματα Α.Ε.Μ. κ.α., ήταν επίσης ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της έρευνας.

Ρόλο έπαιξαν και τα Social Media: Μάλιστα μετά την «επίτευξη του στόχου τους» ανάρτησαν στην εφαρμογή INSTAGRAM, φωτογραφία που καταδεικνύει την ικανοποίησή τους για το αίσιο για αυτούς αποτέλεσμα.

Κλειδί για την εξιχνίαση της υπόθεσης αποδείχθηκε η άμεση αντίδραση της αστυνομίας με τη συλλογή των ρούχων που είχαν προσπαθήσει να κάψουν στις τουαλέτες του γηπέδου.

Ενδεικτικό της σκληρότητας τους είναι και ένας από τους πολλούς διαλόγους που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, μεταξύ ενός εκ των συλληφθέντων παρδέχεται τη συμμετοχή του στα επεισόδια με φίλο του και με ωμή κυνικότητα αναφέρει πως ο «άτυχος αστυνομικός έχει ένα δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο και με τον Μιχάλη και με τον Άλκη δειπνούν όλοι μαζί». Εμφανίζεται περήφανος για τη πράξη της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, καθώς, όπως αναφέρει, αυτή η πράξη αποτελεί ισχυρό επίτευγμα έναντι των αντίστοιχων, αντίπαλων οπαδών άλλων ομάδων.

Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα – Κατηγορίες για ανθρωποκτονία και εγκληματική οργάνωση

Ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας ασκήθηκε στους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, καθώς και για άλλες συμπλοκές και επεισόδια σε αθλητικούς χώρους. Η δίωξη αφορά 28 αδικήματα, από τα οποία τα 12 τουλάχιστον είναι σε βαθμό κακουργήματος. Η δικογραφία στρέφεται σε βάρος 160 ατόμων, συλληφθέντων και μη, ανάμεσά τους και 15 ανήλικοι. Ένας από τους ανήλικους έχει συλληφθεί.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις εξής κατηγορίες :

*Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (5 άτομα)
*Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
*Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Συνεργεία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
*Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
*Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
*Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση
*Εκβίαση με απειλής βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.
*Διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο.
*Εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά αθλητική εκδήλωση.
*Διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη.
*Βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικής βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης .
*Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.
*Κλοπή κατά συναυτουργία.
*Παράνομη οπλοκατοχή.
*παράνομη οπλοφορία.
*Οπλοχρησία κατά εξακολούθηση
*Παράνομη κατοχή κροτίδων.
*Προμήθεια κατοχή ναρκωτικών.

*Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών με αφορμή αθλητική οργάνωση.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά περίπου 160 άτομα, 67 έχουν συλληφθεί.

*15 είναι ανήλικοι από 160. Από συλληφθέντες ένας ανήλικος.
*Επτά άτομα από εγκληματική οργάνωση , έχουν και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, θα διαχωριστεί αυτό το κομμάτι.
*Άλλα επτά εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών χωρίς να εμπλέκονται στην εγκληματική-έχουν συλληφθεί οι 3 εξ αυτών.
*Οι 14 που έχουν ναρκωτικά θα απολογηθούν για αυτές τις κατηγορίες σε ανακριτή ναρκωτικών.
*Ένας πατέρας ενός συλληφθεντα παραπέμπεται στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Ο Εισαγγελέας δεν φαίνεται να δίνει τη συγκατάθεσή του σε αυτό το στάδιο για την έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης, κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, μια ανάκριση που αναμένεται να αναλάβουν τουλάχιστον τρεις ανακριτές, ενώ στη δικογραφία έχει ενδιαφέρον ότι περιλαμβάνονται οι καταθέσεις από τρεις προστατευόμενους μάρτυρες.

Πέντε ανακριτές θα αναλάβουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Ο 9ος ανακριτής με επίκουρες την 22η και την 17η, η 2η ανακρίτρια ανηλίκων και η 4η ανακρίτρια ναρκωτικών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Λυγγερίδη: «Τους γ… – Σκοτώσαμε μπάτσο» – Ανατριχιαστικές συνομιλίες μεταξύ των χούλιγκαν λίγα λεπτά μετά την επίθεση"

Ένας αστυνομικός καταδικάστηκε κι ένας αθωώθηκε για αεροπορική διακίνηση μεταναστών

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση διακίνησης παράνομων μεταναστών, μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν μόνο οι δύο αστυνομικοί ενώ ο Σύρος που φέρεται προσπάθησε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας δεν εμφανίστηκε και δικάστηκε σαν να ήταν παρών. Ο 45χρονος αστυνομικός που ήταν βασικός κατηγορούμενος και παρέμενε προφυλακισμένος από τον περασμένο Ιούνιο αποδέχτηκε μέρος των κατηγοριών. Καταδικάστηκε με συνολική κάθειρξη 7 ετών και 8 μηνών ενώ το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής. Έτσι θα αποφυλακιστεί και θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι το Εφετείο.

Άλλοι επέλεγαν τις συγκεκριμένες χώρες που ήταν πιο χαλαροί οι έλεγχοι (Ζυρίχη, Βενετία, Βρυξέλλες κ.α.) Θεωρητικά δεν γίνονταν καθόλου έλεγχοι. Δεν το επέλεγα εγώ αυτό αλλά μου το έλεγε ο Σύρος συγκατηγορούμενος μου. Αυτός μου ζήτησε να βρω έναν αστυνομικό και να τον πείσω να μην κάνει έλεγχο.

Αποδέχομαι ότι προσέγγισα τον καταγγέλλοντα αστυνομικό. Του είπα ότι δέχομαι πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα για να τον πείσω.

Ήταν το μεγάλο μου λάθος. Δεν κέρδιζα τίποτα. Ζητώ συγγνώμη ξανά που χρησιμοποίησα το όνομα του κουμπάρου μου (σ.σ. 2ου κατηγορούμενου αστυνομικού). Δεν έχει καμία σχέση” ισχυρίστηκε κατά την απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος.

Δεν αποδέχομαι περιστατικά (σ.σ. διευκολύνσεις εξόδου αλλοδαπών) του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Παραδέχομαι μόνο τη απόπειρα διευκόλυνσης δύο αλλοδαπών τον Ιούνιο 2023. Δεν έγινε ποτέ η συμφωνία με τον αστυνομικό (σ.σ. που έκανε την καταγγελία) άρα δεν έγιναν οι διακινήσεις. Αποδέχομαι την προτροπή προς αυτόν. Μου είπε να μην τον μπλέξω” επισήμανε.

Αντιμέτωπος με το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης που μετατράπηκε σε συμμορία ήταν ο δεύτερος αστυνομικός ο οποίος αθωώθηκε. Φυλάκιση 13 μηνών και χρηματική ποινή επιβλήθηκε στον Σύρο ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ενώ έχει συλληφθεί με μαζί με την ανήλικη αδελφή του καθώς επιχειρούσαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς με τη βοήθεια του πρώτου αστυνομικού.

Κατά την έναρξη της απολογίας του, ο δεύτερος κατηγορούμενος αστυνομικός ανέφερε ότι υπηρετεί επί 30 χρόνια στην ΕΛΑΣ . “Δεν έχω καμία σχέση. Δεν είχα ποτέ καμία σχέση. Ήταν να γίνουμε κουμπάροι (σ.σ. με τον πρώτο κατηγορούμενο) Δεν του ζήτησα ποτέ εξηγήσεις. Ήταν κρατούμενος. Δεν μου ανέφερε ποτέ κάτι. Γνωριζόμαστε χρόνια, γνωρίζω τη γυναίκα του , τα παιδιά του.

Μου είπαν ότι το όνομα μου είναι σε μια δικογραφία. Παρουσιάστηκα μόνος μου στην ανακρίτρια“.

«Εγκληματική ομάδα»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώτος κατηγορούμενος, τουλάχιστον από τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, ενεργώντας από κοινού με τον δεύτερο αστυνομικό, έναν Σύρο κι άλλους άγνωστους δράστες συγκρότησαν ιεραρχικά δομημένη εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα αλλοδαπών χωρίς νόμιμες διατυπώσεις, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη. Η μέθοδος δράσης αφορούσε την επιβίβαση τους σε αεροπλάνα, από τον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, για την προώθηση τους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

Όπως αναγράφεται στη δικογραφία, οι ρόλοι των μελών ήταν διακριτοί ενώ η συμβολή του πρώτου ήταν ιδιαίτερα σημαντική λόγω της ιδιότητας του ως αστυνομικού, της θέσης και των καθηκόντων του (επόπτης αξιωματικός βάρδιας). Ο 45χρονος φέρεται ότι παρείχε την απαραίτητη πληροφόρηση στα λοιπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την επικρατούσα κατάσταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενώ επιχειρούσε παράλληλα να στρατολογήσει κι άλλους αστυνομικούς.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος αστυνομικός μαζί με άλλον άγνωστο συνεργό έρχονταν σε επαφή με τους διακινητές αλλοδαπούς και συνέλλεγαν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία των πλαστών εγγράφων, τις εθνικότητες των προς διακίνηση πολιτών τρίτων χωρών και την επίμαχη πτήση στην οποία επρόκειτο να επιβιβαστούν. Ακόμη φέρεται πως έδινε πληροφορίες στον συνάδελφο του ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για να δράσει ανάλογα.

Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Όπως προέκυψε από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και άλλα στοιχεία που συγκέντρωσε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, ο 45χρονος αστυνομικός και οι συγκατηγορούμενοι του, το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2022 και τον Ιούνιο του 2023, οργάνωσαν την επιχείρηση εξόδου 9 αλλοδαπών έναντι χρηματικού ανταλλάγματος το οποίο ανερχόταν σε 1000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω περιστατικά, που αναγράφονται στο κατηγορητήριο:

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, μεσημβρινές ώρες, ο πρώτος αστυνομικός εντοπίστηκε να βρίσκεται δίπλα σε έναν ύποπτο για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και ζήτησε να κάνει ο ίδιος έλεγχο. Έκρινε ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα του εν λόγω ατόμου ήταν γνήσια και του επέτρεψε να ταξιδέψει προς Βενετία. Διαπιστώθηκε ότι ο επιβάτης έφερε τσέχικο διαβατήριο ενώ τα χαρακτηριστικά του παρέπεμπαν σε άτομο αραβικής καταγωγής και το διαβατήριο του ήταν προφανώς πλαστό, γεγονός που δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει έτερος αστυνομικός λόγω της απόστασης. Ο συγκεκριμένος άνδρας τελικά επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και «πέταξε» για τον προορισμό του.

Ο 45χρονος φέρεται πως παραδέχτηκε σε άλλον ελεγκτή αστυνομικό ότι δέχεται πολιτικές πιέσεις ώστε να περνά άτομα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου 2022, σε πτήση για Ζυρίχη όταν ο ίδιος κατηγορούμενος αντιλήφθηκε ότι ο έλεγχος διαβατηρίων γίνεται από δύο αστυνομικούς άρχισε να πραγματοποιεί επικοινωνίες με το κινητό του τηλέφωνο. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι δεν εμφανίστηκε καθόλου ένας επιβάτης με βουλγαρικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Στη συνέχεια, στα Duty Free εντοπίστηκε ένας ύποπτος ο οποίος έφερε πλαστό διαβατήριο Βουλγαρίας με αναγραφόμενα στοιχεία που ταυτίζονταν με αυτά του ατόμου που δεν εμφανίστηκε καθόλου στην προαναφερόμενη πτήση και προέκυψε ότι ήταν έναν 23χρονος Σύρος. Μετά από λίγες μέρες ο ίδιος επιχείρησε να ταξιδέψει με πλαστό διαβατήριο Μάλτας, μέσω του αεροδρομίου “Μακεδονία” και πάλι.

Δείτε τι δήλωσε ο δικηγόρος του καταδικασθέντος αστυνομικού Δημήτρης Νεμέτης:

 

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Ένας αστυνομικός καταδικάστηκε κι ένας αθωώθηκε για αεροπορική διακίνηση μεταναστών"

Πήρε εξιτήριο και «έσβησε» λίγες ώρες μετά 51 χρονος στο Αγρίνιο – Έρευνες για τυχόν ιατρικές ευθύνες

«Μουδιασμένο» είναι το Αγρίνιο από το άκουσμα της είδησης του θανάτου του 51χρονου πατέρα δύο παιδιών, Παναγιώτη Καραγκούνη.

Ο 51χρονος έφυγε από την ζωή στο Νοσοκομείο Αγρινίου χθες, 22/4. Το προηγούμενο διάστημα είχε νοσηλευθεί στο ίδρυμα, με συμπτώματα πνευμονίας. Είχε λάβει εξιτήριο και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, εχθές ένιωσε έντονη αδιαθεσία και με σταθμό του ΕΚΑΒ διακομίσθηκε ξανά στο Νοσοκομείο όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε.

Από πλευράς αστυνομίας έχει σχηματιστεί δικογραφία για αιφνίδιο θάνατο ενώ έρευνες για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες θανάτου καθώς και τυχόν ιατρικές ευθύνες, διενεργούνται από το Α.Τ. Αγρινίου.

Αναμένεται παράλληλα και το πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας. Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί στον Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου (νέο) αύριο, και ώρα 17:00 μ.μ.

agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » "Πήρε εξιτήριο και «έσβησε» λίγες ώρες μετά 51 χρονος στο Αγρίνιο – Έρευνες για τυχόν ιατρικές ευθύνες"

Μπέος: «Δεν έχω διοικητική σχέση με τον Βόλο – Μήνυση στον αθλητικό εισαγγελέα και αναφορά στον Άρειο Πάγο»

Νομικά απαντά ο Αχιλλέας Μπέος στην πειθαρχική δίωξη που του άσκησε ο αθλητικός εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης, για τις τελευταίες δηλώσεις του για τη διαιτησία.

Επειδή πλέον δεν έχει καμία διοικητική σχέση με την ΠΑΕ Βόλος και εκφράζεται ως Δήμαρχος του Βόλου και ως απλός πολίτης, θα υποβάλλει μήνυση στον αθλ. Εισαγγελέα και αναφορά στον Άρειο Πάγο.

Αναλυτικά η δήλωση του Αχιλλέα Μπέου

«Όπως πληροφορήθηκα κάποιος αθλητικός εισαγγελέας, ονόματι Μαργαρίτης (όνομα και πράγμα;) άσκησε εναντίον μου δίωξη, επιβεβαιώνοντας απλώς την παγιωμένη αρνητική άποψη που υπάρχει για την απονομή Δικαιοσύνης στον τομέα αυτό.

Βλέπετε ο Μαργαρίτης, στον οποίο ανατέθηκε το καθήκον αυτό, δεν γνώριζε καν ότι εδώ και μήνες ουδεμία διοικητική σχέση έχω με την ΠΑΕ Βόλος και συνεπώς εκφράζομαι ελεύθερα ως πολίτης και Δήμαρχος, όπως το Σύνταγμα και οι Νόμοι μου επιτρέπουν, χωρίς να τίθεμαι στην «κρίση» του κάθε Μαργαρίτη.

Ωστόσο ο Μαργαρίτης θα τεθεί προς κρίση καθώς ήδη έδωσα εντολή στους νομικούς συμβούλους μου να υποβάλλουν μήνυση και αναφορά στον Άρειο Πάγο εναντίον του για παράβαση καθήκοντος. Εν τέλει για να προφυλάξουμε την ίδια τη Δικαιοσύνη από τέτοιους «κριτές» και όσους θέλουν να ελέγχουν το ποδόσφαιρο δίνοντας τέτοιες εντολές. Έλεος πια…».

 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπέος: «Δεν έχω διοικητική σχέση με τον Βόλο – Μήνυση στον αθλητικό εισαγγελέα και αναφορά στον Άρειο Πάγο»"

Ρέντη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα – Κατηγορίες για ανθρωποκτονία και εγκληματική οργάνωση

Ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας ασκήθηκε στους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, καθώς και για άλλες συμπλοκές και επεισόδια σε αθλητικούς χώρους. 

Η δίωξη αφορά 28 αδικήματα, από τα οποία τα 12 τουλάχιστον είναι σε βαθμό κακουργήματος. Η δικογραφία στρέφεται σε βάρος 160 ατόμων, συλληφθέντων και μη.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις εξής κατηγορίες :

*Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (5 άτομα)
*Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
*Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Συνεργεία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
*Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
*Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
*Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση
*Εκβίαση με απειλής βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.
*Διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο.
*Εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά αθλητική εκδήλωση.
*Διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη.
*Βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικής βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης .
*Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.
*Κλοπή κατά συναυτουργία.
*Παράνομη οπλοκατοχή.
*παράνομη οπλοφορία.
*Οπλοχρησία κατά εξακολούθηση
*Παράνομη κατοχή κροτίδων.
*Προμήθεια κατοχή ναρκωτικών.

*Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών με αφορμή αθλητική οργάνωση.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά περίπου 160 άτομα, 67 έχουν συλληφθεί.

*15 είναι ανήλικοι από 160. Από συλληφθέντες ένας ανήλικος.
*Επτά άτομα από εγκληματική οργάνωση , έχουν και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, θα διαχωριστεί αυτό το κομμάτι.
*Άλλα επτά εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών χωρίς να εμπλέκονται στην εγκληματική-έχουν συλληφθεί οι 3 εξ αυτών.
*Οι 14 που έχουν ναρκωτικά θα απολογηθούν για αυτές τις κατηγορίες σε ανακριτή ναρκωτικών.
*Ένας πατέρας ενός συλληφθεντα παραπέμπεται στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.


Ο Εισαγγελέας δεν φαίνεται να δίνει τη συγκατάθεσή του σε αυτό το στάδιο για την έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης, κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, μια ανάκριση που αναμένεται να αναλάβουν τουλάχιστον τρεις ανακριτές, ενώ στη δικογραφία έχει ενδιαφέρον ότι περιλαμβάνονται οι καταθέσεις από τρεις προστατευόμενους μάρτυρες.

Πέντε ανακριτές θα αναλάβουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Ο 9ος ανακριτής με επίκουρες την 22η και την 17η, η 2η ανακρίτρια ανηλίκων και η 4η ανακρίτρια ναρκωτικών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντη: Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα – Κατηγορίες για ανθρωποκτονία και εγκληματική οργάνωση"

Νωρίτερα οι πληρωμές για τις συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαΐου, λόγω Πάσχα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, τα χρήματα των συνταξιούχων θα αρχίσουν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων από αυτή την εβδομάδα.
 
Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Μαΐου 2024 θα διενεργηθούν για 2.388.469 μη μισθωτούς την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024.

Συγκεκριμένα:

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1/1/2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024. Ενώ οι Επικουρικές Συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Συντάξεις Μαΐου 2024 – Μισθωτοί

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Μαΐου 2024 θα διενεργηθούν για τους μισθωτούς τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

  • Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
  • Λοιποί εντασσόμενοι (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ) θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
  • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
  • Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
  • Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 30 Απριλίου 2024.

Σημειώνεται πως όπως κάθε φορά, οι συνταξιούχοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νωρίτερα οι πληρωμές για τις συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες"

Ιταλικό ίδρυμα ερευνών: Βρήκαμε το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα

Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη με παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας, έφερε στο φως η έρευνα ιταλικού ιδρύματος, καθώς εντοπίστηκε το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα.

Η έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος, που αφορά στο σημείο ταφής του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου, του Πλάτωνα, βασίστηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη.

Τα εύσημα ανήκουν στον Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, σύμφωνα με τον οποίο ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, σύμφωνα με ό,τι έγινε γνωστό, οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας».

Οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο, παρά το ότι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. η οποία κατέστρεψε και την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες, χρησιμότατες αυτές πληροφορίες. Η όλη έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026. Το βιονικό μάτι εντόπισε χίλιες νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

Η Ακαδημία Πλάτωνος

Οι Ιταλοί ερευνητές προσθέτουν ότι από την νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωντας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη». Μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

H σημασία των παπύρων του Ερκολάνο

Ο εντοπισμός του σημείου ταφής του Πλάτωνα, στην Ακαδημία της Αθήνας, έγινε χάρη σε βιονική ανάγνωση παπύρων που βρίσκονταν στο Ερκολάνο της Κάτω Ιταλίας και απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ..

Πρόκειται συνολικά για πάνω από 1.800 παπύρους, με φιλοσοφικά κείμενα, κυρίως του Φιλοδήμου του Επικούρειου. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και δεν εκτίθενται στο κοινό διότι θεωρούνται ιδιαίτερα «ευαίσθητα» αρχαιολογικά ευρήματα. Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, πρόκειται για 1.814 παπύρους και αποσπάσματα, οι 1.756 από τους οποίους ανακαλύφθηκαν το 1855. Χάρη στις προσπάθειες των παπυρολόγων, μέχρι τώρα 340 έχουν αναγνωστεί, 970 θεωρούνται μερικώς κατεστραμμένοι, ενώ περίπου 500 είναι απανθρακωμένα αποσπάσματα.

Ο πάπυρος του Ερκολάνο, που αναγνώσθηκε με βιονικό μάτι και φέρεται να αποκαλύπτει τον χώρο ταφής του Πλάτωνα, περιέχει και άλλα σημαντικά ιστορικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Πρόκειται για αναφορές στην τελευταία νύχτα του Πλάτωνα πριν από τον θάνατό του, στην διαφθορά του Μαντείου των Δελφών από τον Ηρακλείδη και στην ακριβή απόδοση του ονόματος του φιλοσόφου Φίλωνα του Λαρισαίου, ο οποίος απεβίωσε στην Ιταλία, εξαιτίας πανδημίας, το 83 π.Χ..

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλικό ίδρυμα ερευνών: Βρήκαμε το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα"

Στην κυκλοφορία το τμήμα Λαμία - Καλαμπάκα του Ε65: Σε 2,5 ώρες η απόσταση Αθήνα - Καρδίτσα

Το τμήμα Λαμία - Καλαμπάκα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 παραδόθηκε το πρωί της Τρίτης στην κυκλοφορία, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για τα τμήματα Λαμία – Ξυνιάδα (18,5 χλμ) και Τρίκαλα – Καλαμπάκα (25 χλμ). Το έργο μειώνει σημαντικά την απόσταση της Αθήνας με την Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόσταση Αθήνα – Καρδίτσα θα διανύεται σε 2,5 ώρες.

Πρόκειται για τα 136 χιλιόμετρα από τα συνολικά 182 χιλιόμετρα της παραχώρησης του Άξονα Κεντρικής Ελλάδος. Το έργο υλοποιήθηκε από την ΤΕΡΝΑ και είχε καθυστερήσεις εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών.

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 συνδέει τη Λαμία με την Καλαμπάκα, καλύπτοντας σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας όπως τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα. Επιπλέον με τον Ε65 θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη με το λιμάνι του Βόλου, διευκολύνοντας έτσι τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα δρόμο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας», αλλά και για ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα, προαναγγέλοντας ότι το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 2 ετών ενώ θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θα παραδοθεί όπως είχε σχεδιαστεί πριν από 15 και χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο για μια «σπουδαία μέρα για τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών δεκαετιών. «Σε 2,5 ώρες θα φτάνει κανείς από την Αθήνα στην Καρδίτσα και σε 3 ώρες στα Τρίκαλα», εξήγησε συμπληρώνοντας πως «τα έργα αυτά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα καλύτερα που κατασκευάζονται στον κόσμο».

Σχετικά με την ιστορία του έργου ο πρωθυπουργός είπε ότι «πέρασε από 40 κύματα, δοκιμάστηκε στην οικονομική κρίση, έμεινε κολοβό μόνο με το μεσαίο τμήμα και τεχνικά προβλήματα στο νότιο, ενω το βόρειο στη κυριολεξία βρέθηκε σε χρηματοδοτικό κενό», ενώ πρόσθεσε ότι «με την επιμονή της κυβέρνησης και σκληρή διαπραγματέυση με την Κομισιόν το βόρειο τμήμα αναμένεται να παραδοθεί εντός της επόμενης διετίας, ενώ είχε σχεδιαστεί πριν από 15 χρόνια.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Στην κυκλοφορία το τμήμα Λαμία - Καλαμπάκα του Ε65: Σε 2,5 ώρες η απόσταση Αθήνα - Καρδίτσα "

Συνελήφθη για κατασκοπεία μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Κατηγορίες ότι έδινε πληροφορίες στην Κίνα

Το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές, κατηγορείται ότι μετέφερε επανειλημμένα στον πελάτη του, πληροφορίες για διαπραγματεύσεις και αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφεραν οι αρχές.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν βοηθό του ακροδεξιού κόμματος AfD που εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την κατηγορία ότι έκανε κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Ο υπάλληλος που ονομάζεται Jian G. από τις γερμανικές αρχές, εργάζεται για τον ευρωβουλευτή Maximilian Krah, ο οποίος είναι ο κορυφαίος υποψήφιος του AfD στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο όπως δημοσιεύει το politico.eu.

«Ο Jian G. είναι υπάλληλος μιας κινεζικής μυστικής υπηρεσίας», είπε ο Γερμανός Εισαγγελέας σε μια δήλωση-βόμβα το πρωί της Τρίτης (23/4/24).

«Εργάζεται για έναν Γερμανό βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2019. Τον Ιανουάριο του 2024, ο κατηγορούμενος μετέφερε επανειλημμένα πληροφορίες σχετικά με διαπραγματεύσεις και αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον πελάτη του, στις υπηρεσίες πληροφοριών», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Οι Γερμανοί Πράσινοι έσπευσαν να ζητήσουν μια ταχεία έρευνα στις Βρυξέλλες για τη σύλληψη.

«Αυτοκρατορίες όπως η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν ενεργά να υπονομεύσουν τις δημοκρατίες μας στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η έρευνα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να επιταχυνθεί», δήλωσε ο Terry Reintke, επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Πρασίνων.

«Απαιτούμε προκαταρκτικά αποτελέσματα πριν από τις εκλογές. Οι συνέπειες πρέπει να ακολουθήσουν γρήγορα. Οι άνθρωποι που επιτίθενται στην ακεραιότητα των δημοκρατιών μας πρέπει να λογοδοτήσουν».

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν επίσης τη Δευτέρα τρία άτομα που είναι ύποπτα για παροχή πληροφοριών για στρατιωτική τεχνολογία σε κινεζική υπηρεσία πληροφοριών.

Η κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, καλώντας τη Γερμανία «να σταματήσει να εκμεταλλεύεται την κατηγορία της κατασκοπείας για να χειραγωγήσει πολιτικά την εικόνα της Κίνας και να δυσφημήσει την Κίνα», μετέδωσε το γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunkt.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη για κατασκοπεία μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Κατηγορίες ότι έδινε πληροφορίες στην Κίνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news