facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Υποχρεωτική αποστολή και φύλαξη DNA για όσα κατοικίδια δεν στειρώνονται

Υποχρέωση αποστολής δείγματος DNA σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών έχουν οι ιδιοκτήτες σκύλου και γάτας που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ενεργοποιείται η εναλλακτική αυτή λύση που υιοθετήθηκε στον ν. 4830/21 μετά τις αντιδράσεις ιδιοκτητών στη λύση της υποχρεωτικής στείρωσης των κατοικιδίων, που είχε επιλεγεί αρχικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού γίνεται αποκλειστικά από πιστοποιημένο κτηνίατρο, μέσω αιμοληψίας (0,5-2 ml) ή, εάν αυτή δεν είναι εφικτή, με ειδικούς στυλεούς Teflon συλλέγεται δείγμα παρειακού επιχρίσματος (δείγματα κυττάρων από την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου).

Για τη διαδικασία καταβάλλεται, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς, και άλλα 15 ευρώ στον κτηνίατρο για τη λήψη του γενετικού υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (τσοπανόσκυλα). Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Τα δείγματα αποστέλλονται στο υπό σύσταση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και θα παραμένουν σε σχετική βάση δεδομένων για τουλάχιστον 12 χρόνια. Παράλληλα, ο κτηνίατρος ενημερώνει τη βάση δεδομένων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιοι φορείς θα είναι σε θέση -για όσα ζώα επιλέγουν να μη στειρώσουν οι ιδιοκτήτες τους- είτε να τα ταυτοποιήσουν εάν εγκαταλειφθούν είτε να βρουν τους γεννήτορες εγκαταλελειμμένων ή και θανατωμένων κουταβιών.

Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά 5% στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λειτουργία του ΕΜΖΣ και κατά 55% μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στους Δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

ΑΠΕ /euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική αποστολή και φύλαξη DNA για όσα κατοικίδια δεν στειρώνονται"

Γαλάτσι: Εντοπίστηκε εμπρηστικός μηχανισμός σε αυτοκίνητο – Τον εξουδετέρωσαν οι ειδικοί

Εμπρηστικός μηχανισμός εντοπίστηκε λίγο πριν τις 8 το απόγευμα τις Πέμπτης (4/5) στην οδό Φιλοκτήτη Οικονομίδου στο Γαλάτσι.

Ο μηχανισμός εντοπίστηκε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο δίχως να έχει εκραγεί. Στο σημείο έσπευσε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών (ΤΕΕΜ), που τον παρέλαβε και τον μετέφερε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ για εξέταση.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 5.30 το πρωί στον ίδιο δρόμο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δύο αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να υποστούν εκτεταμένες ζημιές, ενώ το ΤΕΕΜ βρήκε στον μπροστινό τροχό ενός τρίτου αυτοκίνητου έναν εμπρηστικό μηχανισμό ακέραιο, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ τα αυτοκίνητα ανήκουν σε συνεργείο αυτοκινήτων που εδρεύει στο Γαλάτσι 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλάτσι: Εντοπίστηκε εμπρηστικός μηχανισμός σε αυτοκίνητο – Τον εξουδετέρωσαν οι ειδικοί"

Εργαστήριο κατασκευής προϊόντων-μαϊμού εντόπισε η ΔΙΜΕΑ

Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ενημερώνει ότι σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, στελέχη της σε συνεργασία με το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ, διενήργησαν από κοινού έλεγχο στην περιοχή της Σαλαμίνας και του Ρέντη έπειτα από πληροφορίες ότι στα ανωτέρω σημεία κατασκευάζονταν και αποθηκεύονταν απομιμητικά προϊόντα γνωστών εταιρειών ένδυσης (προϊόντα-μαϊμού), τα οποία προωθούνταν με μεγάλα φορτηγά στο σύνολο της επικράτειας.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Σαλαμίνας εντοπίστηκε εργαστήριο ραπτικής και στην περιοχή του Ρέντη, αποθήκη όπου εντοπίστηκαν 200.614 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων. Μεταξύ των προϊόντων αυτών βρέθηκαν και στάμπες με λογότυπα γνωστών brands καθώς και μηχανήματα-πρέσες τις οποίες χρησιμοποιούσαν για την παράνομη σήμανση αυτών.

Ο ημεδαπός ιδιοκτήτης της επιχείρησης και 4 αλλοδαποί εργαζόμενοι συνελήφθησαν από το Τμήμα Διαχείρισης Μεταναστών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και σχηματίζεται σε βάρος τους για τον μεν ημεδαπό ιδιοκτήτη δικογραφία για πλαστογραφία και παραβίαση του Ν. Περί Σημάτων και για τους 4 αλλοδαπούς δικογραφία για το Νόμο περί αλλοδαπών.

Η ΔΙΜΕΑ προχώρησε σε κατάσχεση και καταστροφή των 200.614 τεμαχίων απομιμητικών ειδών και επέβαλε στον ημεδαπό ιδιοκτήτη της επιχείρησης διοικητικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαστήριο κατασκευής προϊόντων-μαϊμού εντόπισε η ΔΙΜΕΑ"

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 7,7% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πως κατανέμονται οι έδρες

Σημαντικά στοιχεία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ποσοστά των κομμάτων, τις έδρες που λαμβάνουν, αλλά και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες, δίνει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29.3%, κερδίζοντας 1,5 μονάδα (27,8%) από τον Απρίλιο όπου το πολιτικό σκηνικό βάραινε ακόμη η τραγωδία στα Τέμπη.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένο στο 23%, μόλις 0,8 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, με τη διαφορά πλέον να φτάνει τις 6,3 μονάδες συντασσόμενη με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.

Χαμηλά είναι τα ποσοστά και για το ΠΑΣΟΚ, στο 8,9%, από 8,5% τον Απρίλιο για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής. Στο 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ, στο 2,6% και κάτω από το όριο για είσοδο στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί 1,4 μονάδες. Εντός Βουλή, με 3,7% αντί 4,4% τον Απρίλιο βρίσκεται το ΜέΡΑ 25 ενώ ανιχνεύεται και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 1,2%.

Τα λοιπά κόμματα είναι στο 8,5%, άκυρα – λευκά στο 1,9%, δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 3,2% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 12,2%. Αθροιστικά δηλαδή βλέπουμε ένα ποσοστό άνω του 17% που είτε δεν θα ψηφίσει, είτε θα ρίξει λευκό είτε δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του. Ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό που σαφέστατα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Ως προς την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων το 56% είναι από εκείνους που δεν ψήφισαν ή έριξαν άκυρο – λευκό, το 20% από ΝΔ, 12% είναι ΣΥΡΙΖΑ.

την εκτίμηση ψήφου και μετά τις αναγωγές που έχουν γίνει η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 7,7%. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 35,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,7%.

Στο 6,6% είναι το ΚΚΕ, στη Βουλή με 3,2% είναι η Ελληνική Λύση, στο 4,5% πάει το ΜέΡΑ 25, στο 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας. Έκπληξη είναι η εμφάνιση του κόμματος Νίκη με 1%.

Εκτίμηση εδρών

Με βάση τα ποσοστά αυτά η έρευνα της Metron Analysis δίνει 121 έδρες στη Νέα Δημοκρατία, 94 στον ΣΥΡΙΖΑ, 36 στο ΠΑΣΟΚ, 23 στο ΚΚΕ, 11 στην Ελληνική Λύση και 15 στο ΜέΡΑ 25.

Αν αθροιστούν οι έδρες των κομμάτων που θα μπορούσαν να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση, αυτό είναι εφικτό. Ωστόσο, μόνο με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25 οι έδρες φτάνουν τις 145, αν υπολογίσει κανείς ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση συνεργασίας.

Από την άλλη, οι 121 έδρες της ΝΔ με τις 36 του ΠΑΣΟΚ σχηματίζουν ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας με 157 βουλευτές από την πρώτη κάλπη.

Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας είναι πάντως το 47% ενώ το 51% θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται συντριπτικά με 71% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ και 2% του ΠΑΣΟΚ. Είναι δε το μεγαλύτερο ποσοστό που παίρνει η ΝΔ τους τελευταίους μήνες.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 37% προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 21%, άνοδο δύο μονάδων για τον πρώτο και τριών για τον δεύτερο.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται με 31% έναντι 22% του κ. Τσίπρα.

Ως προς τις συσπειρώσεις η ΝΔ βρίσκεται στο 70,9% με 4,7% να μετακινείται προς ΣΥΡΙΖΑ αλλά και 6,2% να φεύγει από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη ΝΔ.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλά, στο 66,8% ενώ του ΠΑΣΟΚ μόλις στο 62,3% άρα έχει περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών του.

Το ενδιαφέρον και οι νέοι

Πάνω από 8 στους 10 πολίτες (ποσοστό 82% από 83% τον Απρίλιο) ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά για τις εκλογές της 21ης Μαίου ενώ 10% όχι και τόσο και 8% καθόλου. Αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι Boomers (59-77 ετών) με 86% και το ίδιο οι silent (78 ετών και πάνω).

Από την άλλη το ποσοστό που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις κάλπες φτάνει στο 10% στη γενιά Generation X (43-58 ετών) και 8% στους Millennials (27-42 ετών) και τις άλλες γενιές.

Στους νέους ψηφοφόρους, από 17 έως 26 ετών το ποσοστό όσων αδιαφορούν παντελώς πέφτει στο 3%.

Σίγουρα θα ψηφίσουν λέει το 81%, μάλλον ναι το 10%, μάλλον όχι το 5% και σίγουρα όχι το 4%.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που λέει ότι έξι στους 10 πολίτες (59%) ζητά αλλαγή ενώ το 38% ζητά συνέχεια.

Στην έρευνα της Metron το 56% των ερωτηθέντων λέει ότι η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση και το 38% προς τη σωστή. Σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας παραμένει η ακρίβεια, η οικονομία και η ανεργία.

Ως προς την αξιολόγηση των κομμάτων, το 37% κρίνει θετικά την κυβέρνηση και το 20% θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση. Αρνητικά κρίνει το κυβερνών κόμμα το 56% αλλά και 72% τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δικαιολογεί και τη διαφορά που διαχρονικά εμφανίζεται μεταξύ των δύο κομμάτων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 7,7% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πως κατανέμονται οι έδρες"

Τατόι: Αποκαθίσταται το βασιλικό Μαυσωλείο

Ένα ξεχωριστό σχέδιο αποκατάστασης του βασιλικού Μαυσωλείου περιλαμβάνει το μεγάλο έργο για τη διάσωση και τη διαμόρφωση του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. Η μελέτη με τις απαραίτητες εργασίες έλαβε την απαραίτητη θετική γνωμοδότηση από Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και εντάχθηκε στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επί των κηρυγμένων διατηρητέων μνημείων του πρώην βασιλικού κτήματος, συνολικού προϋπολογισμού, περίπου, 58.000.000 ευρώ.

Το βασιλικό Μαυσωλείο στεγάζει τους τάφους των βασιλέων Κωνσταντίνου Α’, Σοφίας και Αλεξάνδρου. Πρόκειται για ένα νεοβυζαντινό κτήριο της περιόδου του μεσοπολέμου. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1936, αμέσως μετά την παλινόρθωση της μοναρχίας. Η ολοκλήρωσή του ανακόπηκε, λόγω της κήρυξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μαυσωλείο έχει τη μορφή βυζαντινού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον νεοβυζαντινό Ναό της Αναστάσεως, έργο του τέλους του 19ου αιώνα, στο λόφο του Παλαιοκάστρου, ακολουθώντας την ίδια μορφολογία.

Όλα, τα επιμέρους κτίσματα του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία το 2003, οπότε περιήλθαν, με τον εξοπλισμό τους, στην κυριότητα του ελληνικού κράτους. Με την ίδια απόφαση το κεντρικό τμήμα του κτήματος χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικός τόπος. Το Μαυσωλείο εντάσσεται στη ζώνη Δ3 του κτήματος που περιλαμβάνει δραστηριότητες αναψυχής, αθλητισμού, εκπαίδευσης, γεωργίας, περιβαλλοντικής και ιστορικής ενημέρωσης.

«Ο στόχος μας είναι η προστασία του μνημείου, η συντήρηση και η αισθητική του αναβάθμιση, με ταυτόχρονη αποπεράτωση εκείνων των εργασιών, οι οποίες ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, κατά τον αρχικό σχεδιασμό» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που τα έργα που εκτελούνται στο Τατόι, υπό τον συντονισμό και την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξελίσσονται ομαλά, με διασφαλισμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και με απόλυτη προσήλωση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει. Το 2025, ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος θα είναι έτοιμος να αποδοθεί στους πολίτες προσφέροντάς τους έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τατόι: Αποκαθίσταται το βασιλικό Μαυσωλείο"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πότε και πού θα ανοίξουν οι ουρανοί

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή, 5 Μαΐου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Δυναμώνουν οι άνεμοι στα πελάγη.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ανατολική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 20 με 22 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα 19 με 20 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια τις πρωινές ώρες. Τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία 6 και στα βόρεια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πότε και πού θα ανοίξουν οι ουρανοί"

Πρόσκληση για 3.770 μόνιμους διορισμούς δασκάλων και καθηγητών - Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση

Ανακοινώθηκε ο συνολικός αριθμός και η κατανομή των κενών οργανικών θέσεων για την προσεχή, νέα πρόσκληση για μόνιμους διορισμούς, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση.

«Σε συνέχεια των περίπου 24.700 μόνιμων διορισμών, των πρώτων που πραγματοποιήθηκαν μετά από 12 χρόνια στην εκπαίδευση, συνεχίζουμε την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μας με 3.770 περαιτέρω μόνιμους διορισμούς», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Συμπλήρωσε, ότι στόχος είναι «η βέλτιστη στελέχωση των σχολείων μας, οι πιο σταθεροί δεσμοί των εκπαιδευτικών με τους μαθητές, η δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των εκπαιδευτικών μας, η καλύτερη οργάνωση της σχολικής μονάδας». «Και οι αναπληρωτές να επιτελούν πράγματι έργο αναπλήρωσης και όχι μόνιμο εκπαιδευτικό έργο», κατέληξε.

Ειδικότερα, με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας και που, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ανακοινώνεται ο αριθμός κατά κλάδο και ειδικότητα ή ειδίκευση, καθώς και περιοχή διορισμού, των θέσεων που πρόκειται να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς και καλούνται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης, να υποβάλουν δήλωση προτίμησης για μόνιμο διορισμό σε συγκεκριμένες περιοχές διορισμού, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ημερών.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ, θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, καθώς και την ακριβή προθεσμία εντός της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για διορισμό οι ενδιαφερόμενοι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόσκληση για 3.770 μόνιμους διορισμούς δασκάλων και καθηγητών - Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση"

Μητσοτάκης: Θα «σπάσει» το υπ. Εργασίας και θα έχω ενεργό ρόλο στην Υγεία – Κάποιοι στενοχωρήθηκαν που δεν θα κατέβει ο Κασιδιάρης

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα, εν όψει των εκλογών στις 21 Μαΐου 2023. 

Την πρόθεση του να «σπάσει» το υπουργείο Εργασίας, σε Εργασίας και Συντάξεων και σε ένα που θα ασχολείται με την κοινωνική πολιτική και τη στέγη, αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι θα έχει ενεργό ρόλο στην Υγεία. «Για μένα είναι πολύ σημαντικό θέμα η Υγεία, θα έχω ενεργό ρόλο εποπτεύοντας τον/την υπουργό για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Δεν γίνεται να περιμένεις 6-8 -12 μήνες για χειρουργείο».

Αναφερόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει κάνει καριέρα με προσωπικές επιθέσεις» και ο Νίκος Ανδρουλάκης «δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι από τη στιγμή που θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα αξιοποιήσει τους καλύτερους, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές».

Για το θέμα Κασιδιάρη τόνισε: «Κάναμε ότι μας επέτρεπε το σύνταγμα για να αποτρέψουμε τους μαχαιροβγάλτες να κατέβουν στις εκλογές. Και το πετύχαμε. Και το κάναμε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Η διάταξη ηταν επαρκής. Η επιχειρηματολογία μας ήταν απόλυτα στέρεη και η νομολογία που έχει χτιστεί κάνει πολύ συγκεκριμένη παρέμβαση. Κάποιοι δεν μπορούν να κρύβουν τη στεναχώρια τους για το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης δεν θα κατέβει στις εκλογές».

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την ακρίβεια ανέφερε: «Η ακρίβεια αποτελεί την πρώτη ανησυχία και δικαιολογημένα των Ελλήνων, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ανάγκασε τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη». Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε, το market pass, η αύξηση μισθών και η τόνωση εισοδήματος από τη μείωση φόρων. Αυτό είναι ένα πρώτο ανάχωμα. Εκτιμώ και έχω τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Απρίλιο που είχαμε τον 5ο χαμηλότερο στην Ευρώπη, είναι ότι έχουμε δει τα χειρότερα και τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα. Εμείς θα εξακολουθουμε να είμαστε κοντά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι επιμένει πως πρόκειται για μέτρο που δεν θα λειτουργήσει. «Θα μειωθεί σταδιακά και στοχευμένα για όλα τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της τετραετίας», είπε.

Για τη μεγάλη διαφορά από τον παραγωγό στο ράφι, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως όσοι λιγότεροι μεσάζοντες υπάρχουν, τόσο καλύτερες θα είναι οι τιμές. Είπε, ότι υπάρχουν πλατφόρμες αγροτών που πουλάνε απευθείας. Σημείωσε ότι πολλές τιμές για τους παραγωγούς έχουν αυξηθεί και έτσι οι υψηλές τιμές στον πρωτογενή τομέα βοηθούν και τις εξαγωγές.

Η Ενέργεια

Για το κόστος της ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα. Εξήγησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου βρέθηκαν 10 φορές πιο πάνω. «Με τη συνολική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και με την προσπάθεια που κάνει η χώρα να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο οι τιμές θα βαίνουν βελτιούμενες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές», εκτίμησε ότι «θα βοηθήσουν οι διεθνείς τιμές» και δεσμεύτηκε ότι το πλαίσιο στήριξης θα συνεχιστεί.

Είπε, επίσης, ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή στοιχίζει 1,5 δις το χρόνο. «Πρέπει να πει ο κ. Τσίπρας από πού θα τα βρει. Από το 2023 οι κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας θα επιστρέψουν. Γιατί λέω ότι θα τίναζαν την μπάνκα στον αέρα; Δεν θα βλέπαμε την επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κυάλι», πρόσθεσε.

Τόνισε πως το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο, μίλησε για την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων. «Γι’αυτά δεσμεύομαι. Πρέπει να βελτιώσουμε και τη φορολογική συμμόρφωση. Έχουμε κάνει βήματα προόδου. Θα είμαστε πολύ αυστηροί. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Θέλουμε κατώτατο μισθό στην τετραετία στα 950 ευρώ».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και συνέχισε: «Μιλάμε για αυξήσεις στους μισθούς της τάξης του 25%, που μπορούμε να τις πετύχουμε. Πρέπει να βελτιώσουμε τη φορολογική συμμόρφωση… Ο covid μας βοήθησε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Μισθοί και συντάξεις

Αναφερόμενος στους συνταξιούχους είπε ότι «υπάρχει τεράστια ανεντιμότητα από το κόμμα που κατακρεούργησε τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε βάθος χρόνου θα σβήσει η προσωπική διαφορά και πως του χρόνου οι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις 4%.

Για τη 13η σύνταξη είπε ότι κάθε χρόνο καταφέρνουμε να πηγαίνουμε καλυτερα από τους στόχους. «Ναι, και φέτος θα έχουμε καλή πορεία της οικονομίας και τα Χριστούγεννα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Αν κόβαμε τον ΦΠΑ θα τον κόβαμε για όλους. Εμείς θα δώσουμε τα χρήματα πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν ανάγκη», σημείωσε.

Για την αύξηση των μισθών και τη δέσμευση για αύξηση των μισθών κατά 25%, είπε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Σημείωσε ότι όσο μειώνεται η ανεργία θα αναγκάζονται οι επιχειρηματίες να πληρώνουν περισσότερο.

«Η ίδια η οικονομία λύνει το πρόβλημα», υπογράμμισε. «Εμείς δεν θέλουμε το επίδομα να είναι υποκατάστατο της ανεργίας», ανέφερε. Για τον κόσμο της εργασίας στα νησιά ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα συνθηκών και σημείωσε ότι βελτιώνονται οι μισθοί. «Θα είμαστε πάρα πολύ σκληροί ως προς την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά για τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Δεν μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι δούλεψες λιγότερο», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και ο κ. Τσίπρας τελείως άδειο. «Η δουλειά μου είναι να λύσω τα προβλήματα. Διαφορετικό αυτό από το να παρουσιάζεται η εικόνα μιας Ελλάδας κατάμαυρης. Στα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και οι αγκινάρες είναι μαύρες. Το να παρουσιάζεται μια εικόνα κατάμαυρη από το παρελθόν δεν μας ταιριάζει», τόνισε, ενώ για το πρόγραμμα της ΝΔ είπε ότι είναι κοστολογημένο.

Ειδικά για το θέμα της στέγης και τα υψηλά ενοίκια, είπε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. «Το πρόγραμμα «Στέγη μου» απαντάει σε αυτή την ανάγκη. Πάει πολύ καλά. Θα το διπλασιάσω. Και αν είναι επιτυχημένο, θα δούμε ενδεχομένως να αυξήσουμε λίγο τα όρια και να αξιοποιήσουμε περιουσία του δημοσίου για κοινωνική παροχή», συμπλήρωσε, ενώ αναφέρθηκε σε δράσεις όπως το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μπορούν να το κοστολογήσουν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι και πως η ΝΔ το κοστολογεί πάνω από 80 δις.

Αναφερόμενος στον «προσωπικό βοηθό» είπε ότι στοιχίζει 300 εκ και είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέει για 70.000 προσωπικούς βοηθούς που εκτινάσσει το κόστος.

«Έβλεπα την ομιλία του κ. Τσίπρα το ’14, το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ίδιες λεξεις, ίδια εκφορά του λόγου. Δεν έμαθαν τίποτα και δεν ξέχασαν τίποτα. Μου έκανε εντύπωση. Τίποτα δεν άλλαξε. Εμείς μετά από΄4 χρόνια μάθαμε από τα λάθη μας. Αυτό δεν ισχύει για την άλλη πλευρά. Ο κ. Τσίπρας κρίνεται για την αξιοπιστία του», ανέφερε.

«Έχει κάνει καριέρα στις προσωπικές επιθέσεις ο κ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώ το πρωθυπουργικό αεροπλάνο μόνο όταν δεν έχω άλλο τρόπο. Και ο κ. Τσίπρας το χρησιμοποιήσε κατά την προεκλογική εκστρατεία ως πρωθυπουργός και καλά έκανε. Ας αφήσουμε τις αστειότητες», πρόσθεσε.

Εκλογές και απλή αναλογική

«Το Σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την πρώτη εντολή. Το πώς θα την αξιοποιήσω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής είναι πολύ δύσκολο να δώσει κυβέρνηση. Εμείς δεν ήμαστε ποτέ θιασώτες της απλής αναλογικής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το ενδεχόμενο μετά τις πρώτες εκλογές να σχηματίζεται κυβέρνηση και ο κ. Ανδρουλάκης αποδεχθεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει. «Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Επιτίθεται συνέχεια με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Λέει ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και όχι η ΝΔ. Δεν με έχει συναντήσει ποτέ. Εγώ ήθελα να τον συναντήσω. Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Δεν χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση, μονοκομματική, όχι μονοχρωματική», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από τη στιγμή που θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα αξιοποιήσει τους καλύτερους, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει εικόνα σύγχυσης. «Ο ένας λέει όχι στον άλλο, ο άλλος βάζει προϋποθέσεις, ο κ. Βαρουφάκης έχει το πρόγραμμα Δήμητρα. Αυτό είναι αχταρμάς και θα φανεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Δείτε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Θα «σπάσει» το υπ. Εργασίας και θα έχω ενεργό ρόλο στην Υγεία – Κάποιοι στενοχωρήθηκαν που δεν θα κατέβει ο Κασιδιάρης"

"Τα κ@λόπαιδα": Ο Ζουράρις βρίζει τα παιδιά που πάνε στα ιδιωτικά σχολεία και αφήνει χυδαία υπονοούμενα

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι αναφορές του Κώστα Ζουράρι, στη διάρκεια συζήτησης για τις επικείμενες εκλογές, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με την Μαρία Σαράφογλου.

Στη συζήτηση, η οποία αφορούσε τις θέσεις των κομμάτων τους για μείζονα ζητήματα και την ψήφο των νέων, συμμετείχαν οι Ιάσων Φωτήλας, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με την Νέα Δημοκρατία, Κώστας Ζουράρις, υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Σαουλίδης, υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα αλλαγής και Γιώργος Πέρρος, υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής με το ΚΚΕ.

Ενώ η συζήτηση διεξαγόταν ομαλά και οι υποψήφιοι παρέθεταν τις θέσεις τους, ο Κώστας Ζουράρις αντέδρασε σε ερώτημα που του έθεσε η Μαρία Σαράφογλου, λέγοντας ότι ο ίδιος θα πει ότι θέλει και θα απαντήσει σε ερωτήματα που θέτει εκείνος.

Κάποια στιγμή υπήρξε αναφορά στη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον Κώστα Ζουράρι να υπερθεματίζει, να καταφέρεται κατά της Νίκης Κεραμέως που θέσπισε το μέτρο και να λέει ότι αυτό δεν πλήττει "τα πλουσιόπαιδα και τα κ@λόπαιδα που έχουν λεφτά, γιατί όποιος έχει 9.000 ευρώ μπορεί να πάει σε ιδιωτικό, όποιος δεν έχει 9.000 ευρώ δεν μπορεί να πάει".

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ στην συζήτηση, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Ζουράρι να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό "κ@λόπαιδα", καθώς όπως είπε προσβάλλει τα παιδιά και τις οικογένειες τους, με τον κ. Φωτήλα να λέει στον κ. Ζουράρι "αυτό που είπες να το πάρεις πίσω" και τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά "Φωτήλα, εσένα θα πάρω πίσω".

Ολόκληρος ο επίμαχος διάλογος

Ζουράρις: "Πρέπει να καταργήσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το τερατούργημα αυτό της Κεραμέως, η οποία έστειλα στα ιδιωτικά εμποροχρηματιστήρια τα παιδιά, τα πλουσιόπαιδα, τα κωλόπαιδα όσα έχουν λεφτά, τα άλλα να οδηγηθούν στη διάλυση"

Φωτήλας: "Μισό λεπτό, όσα παιδιά έχουν λεφτά είναι κωλόπαιδα; Τι λέτε κύριε; Σας παρακαλώ μην μας προσβάλλετε όλους, μην προσβάλλεται την ελληνική κοινωνία. Είναι κωλόπαιδα τα παιδιά που η οικογένειά τους έχει καλύτερη οικονομική κατάσταση; Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Είστε και δάσκαλος... Είναι ελεεινό αυτό που είπατε, σας καλώ να το πάρετε πίσω"

Ζουράρις: Φωτήλα... εσένα θα πάρω πίσω, άσε με να μιλήσω.

Φωτήλας: Σας καμαρώνει όλη η Ελλάδα...

Ζουράρις: Επομένως, την επομένη των εκλογών θα αποσύρουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

"Κυρία μου, να μου κάνετε τη χάρη, έχω 3 λεπτά για να μιλήσω"

Αρχικά ο Κώστας Ζουράρις τοποθετούμενος για τις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος του, ανέφερε πως "το μεγάλο σκάνδαλο επί 4ετίας Μητσοτάκη είναι οι απευθείας αναθέσεις, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε χώρα-μπανανία. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο για τα δικά μας παιδιά, μετέτρεψαν τη χώρα σε Cosa Nostra", ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση που του έθεσε η Μαρία Σαράφογλου, απάντησε: "Το πρόγραμμα θα το μάθετε από τις καφετζούδες και τις χαρτορίχτρες".

Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Μαρία Σαράφογλου έθεσε ακόμη μια διευκρινιστική ερώτηση προς τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε έντονο ύφος απάντησε: "Μη με διακόπτετε. Σας υπενθυμίζω ότι είμαστε συνιδιοκτήτες στην τηλεόραση ως πολίτες εσείς κι εγώ. Κυρία μου, να μου κάνετε τη χάρη. Έχω 3 λεπτά για να μιλήσω όλα κι όλα".

Η αντίδραση της ΝΔ

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει πως "ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Ζουράρις, σε μια κρίση ειλικρίνειας, αποκάλυψε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον AΝΤ1, όλα αυτά που πιστεύουν, αυτά που προσπαθούν να κρύψουν, αυτά που σκέφτονται και δεν λένε οι συνάδελφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτώμενος για το πρόγραμμα του κόμματός του, απάντησε: "Το πρόγραμμα να το ζητήσετε από τις καφετζούδες". Ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αποκάλεσε "κωλόπαιδα" τους φοιτητές ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο κ. Ζουράρις πέρα από την πραγματικότητα, που όλοι έχουμε καταλάβει σχετικά με το "μη πρόγραμμα" του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε όλη την τοξικότητα και το διχαστικό δηλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ με τον πιο κυνικό, χυδαίο, μέχρι και υβριστικό τρόπο. Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Ζουράρις δεν θα ήταν καν υποψήφιος. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας ακόμα εκφραστής της κεντρικής γραμμής του Πολακισμού! Ίσως ο πιο ειλικρινής!"

thetoc

Διαβάστε Περισσότερα » ""Τα κ@λόπαιδα": Ο Ζουράρις βρίζει τα παιδιά που πάνε στα ιδιωτικά σχολεία και αφήνει χυδαία υπονοούμενα"

Συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων για την εκτός σχεδίου δόμηση μετά την απόφαση του ΣτΕ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, της Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο απερχόμενος πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ και γενικός γραμματέας CLGE-Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων-Μηχανικών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ανακύπτουν στην εκτός σχεδίου δόμηση κατόπιν της έκδοσης της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση καλώντας τα πολιτικά κόμματα να πάρουν άμεσα θέση στο πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ιδιόκτητες μικρών εκτάσεων, η περιουσία των οποίων απαξιώνεται.

Αναλυτικότερα, στην συνέντευξη Τύπου, μεταξύ των άλλων, επισημάνθηκε:

Η υπ’ αριθ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας να υλοποιήσει όσα της αναλογούν από τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει από το 1923 και μετά, οδηγεί ειδικά την εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία σε απαξίωση και οικονομικό μαρασμό, προκαλώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα στην μέση ελληνική οικογένεια ιδίως της περιφέρειας.

Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών δε εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, σήμερα αδυνατούν να οικοδομήσουν. Η δε Πολιτεία δεν απαντά στο ερώτημα για την τύχη των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν νομίμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Πολιτεία από την άλλη διαχρονικά αρνείται να χαρακτηρίσει και να ορίσει ποιοι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι, καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι νεφελώδεις και δυσεφάρμοστες ενώ οι διαδικασίες είναι ανύπαρκτες. Ακόμα δε και στις περιπτώσεις που η Ελληνική Πολιτεία οριοθέτησε και καθόρισε αγροτικούς δρόμους (περίπτωση διανομών), η ίδια δεν τους αναγνωρίζει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μικροϊδιοκτήτες απαξιώνονται ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί «στρατηγικές επενδύσεις» ή επενδύσεις «εθνικού ενδιαφέροντος» μπορούν να οικοδομήσουν εκτός σχεδίου εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν, με δικούς τους όρους και fasttruck διαδικασίες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας ανέφερε:

Ζητούμε τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν την 24 Δεκεμβρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3212/2003, να είναι δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό που ορίστηκε με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 3212/2003. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το μέχρι πρότινος καθεστώς των ακινήτων αυτών, βάσει του οποίου εκδόθηκαν και οικοδομικές άδειες, και δεν παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς την διοίκηση.

Επίσης είναι αναγκαία:

1) Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων

2) Άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών

3) Θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελληνική επικράτεια.

Ο πρόεδρος των δικηγόρων Δημήτρης Βερβεσός, μεταξύ των άλλων, επισήμανε:

«Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της Ελληνικής Πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη».

Ακόμη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς, ανέφερε:

«Τυγχάνει έωλη η άποψη ότι η εκτός σχεδίου οικοδόμηση προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον γιατί μόνο οι πόλεις χτίζονται ενώ τα χωράφια καλλιεργούνται. Τουναντίον δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, από την κατάργηση της, διότι το ζήτημα αφορά κυρίως μικρούς κλήρους στους οποίους οι φτωχές αγροτικές οικογένειες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την εξασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών τους.

Στην Ελλάδα δεν οικοδομούνται μόνο οι πόλεις και οι οικισμοί. Αυτό λέει η λογική της οικιστικής μας ανάπτυξης από το έτος 1923. Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί από τους πολίτες να βρίσκονται μπροστά από αυτό. Ο λόγος που δικαιολογούσε την αναγκαιότητα της εκτός σχεδίου δόμησης για έναν ολόκληρο αιώνα ήταν να προηγηθεί ο οικιστικός εξορθολογισμός».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς, τόνισε:

«Η εκτός σχεδίου δόμηση, είναι δόμηση με κανόνες και όχι αυθαίρετη.

Η απαγόρευση της δόμησης εκτός σχεδίου απαξιώνει την περιουσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας και παραβιάζει βάναυσα το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Είναι απογοητευτικό ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στα προγράμματά τους για το πώς θα επιλυθεί.

Επιβάλλεται η άμεση εκ του νόμου αναγνώριση ως κοινόχρηστων, τουλάχιστον όλων των ασφαλτοστρωμένων και με όλα τα δίκτυα δρόμων που ανήκουν στο Δημόσιο και στους Δήμους και όσων γηπέδων έχουν νόμιμη πρόσβαση».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων για την εκτός σχεδίου δόμηση μετά την απόφαση του ΣτΕ"

Ουκρανία: Συνελήφθη για διαφθορά ο δήμαρχος της Οδησσού

Η εισαγγελία για την καταπολέμηση της διαφθοράς της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθη ο δήμαρχος της Οδησσού Γενάντι Τρουχάνοφ, στο πλαίσιο μιας έρευνας σε βάρος του.

Ο Τρουχάνοφ εξελέγη δήμαρχος αυτής της μεγάλης πόλης της Μαύρης Θάλασσας το 2014. Το 2017 ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του για υπεξαίρεση, μια κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.

Σε ανάρτηση στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Τρουχάνοφ θα κρατηθεί για 60 ημέρες επειδή δεν κατέβαλε την εγγύηση που του είχε επιβληθεί, ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων χρίβνια (περίπου 830.000 ευρώ).

Ο δήμαρχος κατηγορείται για υπεξαίρεση 92 εκατομμυρίων χρίβνια. Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες το 2018 όμως ξεκίνησε νέα έρευνα σε βάρος του το 2021 με αφορμή την αγορά ενός κτιρίου σε ένα παλαιό εργοστάσιο της Οδησσού.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Συνελήφθη για διαφθορά ο δήμαρχος της Οδησσού"

Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι καταθέσεις των νοσηλευτριών του Ρίου στη δίκη

«Στο στάδιο αποσωλήνωσης της Τζωρτζίνας είδα μια περίεργη συμπεριφορά από την μητέρα. Δεν κοίταζε το παιδί», ανέφερε κατά τη διάρκεια της εξέτασής της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η νοσηλεύτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, κ. Φίφη.

Ειδικότερα, η μάρτυρας ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου ότι «προτρέπουμε τους γονείς να μπουν μέσα στο δωμάτιο. Τους λέμε στους γονείς να ενθαρρύνουν το παιδί να βλέπουμε και την συμπεριφορά του παιδιού, τις κινήσεις του, αν μιλάνε, τα μάτια τους. Είδα μια συμπεριφορά που έκανε εντύπωση. Είδα αναστατωμένη την μητέρα. Καθόταν πιο μακριά. Ήταν εμφανώς αγχωμένη. Σε αυτή τη φάση περιμένουμε με την γλυκιά αγωνία της επιτυχούς κατάστασης. Είναι μια νίκη το να μη να αναπνέει το παιδί από αναπνευστήρα».

Κατά την εξέταση της, η κ. Φίφη επισήμανε ότι «η μητέρα δεν εστίαζε καθόλου το παιδί και παρατηρούσε τις δικές μας αντιδράσεις. Την προτρέψαμε να πάει να το φιλήσει και πήγε». Η πρόεδρος της έδρας τη ρώτησε «μήπως είχε αγωνία μήπως πάθει κάτι το παιδί μετά την αποσωλήνωση;».

«Δεν κοίταζε το παιδί της»

Η ίδια απάντησε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν κοίταζε το παιδί της. «Μπορεί να υπάρχει φόβος στους γονείς και συνήθως μας ρωτάνε να το ακουμπήσω, να του πιάσω το χεράκι, κτλ. Τους ενθαρρύνουμε να τους πιάσουν το χεράκι, να τους μιλήσουν. Περισσότερο του μιλούσε ο πατέρας. Η μητέρα κάτι ψέλλισε στην Τζωρτζινα. Για μένα ήταν πολύ σημαντική αυτή η στιγμή γιατί δεν ήταν κάτι που συνηθίζεται».

«Αυτό μάλιστα το συζήτησα και με τον κ. Ηλιάδη. Του το εκμυστηρεύτηκα. Η μητέρα κοίταζε εμένα, τον γιατρό. Φαινόταν η αγωνία. Ο γονιός είναι κατά πάνω στο παιδί. Αυτό δεν υπήρχε. Υπήρχε μια αγωνία με τα μάτια», είπε η μάρτυρας.

  • Πρόεδρος: Δεν έχετε δει άλλον γονιό να εκφράζεται έτσι;
  • Μάρτυρας: Εγώ προσωπικά όχι.

Στην ερώτηση της προέδρου αν έγινε κάποια εκπαίδευση της μαμάς ή κάποιου άλλου για γαστροστομία, η μάρτυρας ανέφερε: «Ξεκίνησε η εκπαίδευση που στην ουσία κράτησε μια μέρα. Εγώ το έκανα. Έμαθα στην μητέρα πώς να δίνει τα φάρμακα στην γαστροστομία και μετά και πως θα δίνει την τροφή γιατί θα πήγαινε σπίτι».

  • Πρόεδρος: Τι παρατηρήσετε στην εκπαίδευση;
  • Μάρτυρας: Υπήρχαν φορές που ενώ έπρεπε να μπει η μητέρα να δώσει τα φάρμακα, μου έλεγε ότι έπρεπε να φύγει για να την πάρει ο Μάνος που είχε δρομολόγιο και μου έλεγε οπότε αν μπορείτε να τα δώσετε εσείς και το κάνω τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Φίφη χαρακτήρισε την κατηγορούμενη ως τυπική και διεκπεραιωτική. «Τυπική ως προς τον χρόνο. Δεν καθυστερούσε και δεν έμενε και παραπάνω. Και με την διεκπεραίωση που σας είπα, ένιωθα ότι ερχόταν επειδή ήταν το επισκεπτήριο του παιδιού, ως προς το συναίσθημα το λέω».

  • Πρόεδρος: Τι την είδατε να κάνει με το παιδί;
  • Μάρτυρας: Δεν μπορούσε να κάνει κάτι ιδιαίτερο όταν ήταν διασωληνωμένη. Της μιλούσε κάποιες φορές, είχε φέρει ένα τάμπλετ.

Η μάρτυρας ανέφερε ότι είδε μια διαφορά στην συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη: «Θυμάμαι όταν το παιδί ήταν στην φάση και είχε σημάδια βελτίωσης όταν είχε επισκεπτήριο ο μπαμπάς της, της μιλούσε, της έκανε μασάζ στα ποδαράκια. Την μητέρα την έβλεπα πιο αποστασιοποιημένη, με ένα κινητό στο χέρι. Έβλεπα μια διαφοροποίηση αλλά δεν σημαίνει και κάτι».

  • Πρόεδρος: Της έπιανε το χέρι να την χαϊδεύει.
  • Μάρτυρας: Όχι, δεν ήταν εκδηλωτική.
  • Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να μην την είδατε εσείς;
  • Μάρτυρας: Είναι μεγάλος ο χώρος αλλά βλέπουμε όλα τα κρεβάτια. Έχουμε εικόνα των γονιών.

Έπειτα, πήρε τον λόγο η εισαγγελέας και ρώτησε την νοσηλεύτρια του Ρίου εάν μετά την αποσωλήνωση η μητέρα τους ζήτησε να έρθει πιο κοντά να το αγκαλιάσει, να το περιποιηθεί, να το κάνει λουτρό μαζί με τις νοσηλεύτριες. Η μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

  • Εισαγγελέας: Κάποια στιγμή λέτε στην κατάθεση σας ότι το πήρε αγκαλιά η μητέρα.
  • Μάρτυρας: Ναι. Στα πλαίσια της τοποθετήσαμε την Τζωρτζίνα στην αγκαλιά της.
  • Εισαγγελέας: Το ζήτησε η ίδια;
  • Μάρτυρας: Όχι δεν το ζήτησε.
  • Εισαγγελέας: Πώς αντέδρασε;
  • Μάρτυρας: Ήταν θετική και κύλησε ομαλά. Είναι βέβαια δύσκολο να κρατήσει για πολλή ώρα λόγω της δυσκαμψίας.

«Αισθάνθηκα ότι άγχος της μητέρας ήταν μήπως η Τζωρτζίνα μιλούσε» είπε η κ. Φίφη σε ερώτηση της έδρας ότι δεν την είχε ρωτήσει ποτέ ευθέως αν θα έλεγε κάτι η μικρή Τζωρτζίνα.

  • Έδρα: Όταν έγινε η αποσωλήνωση είπατε ότι η μητέρα ήταν αγχωμένη. Επικεντρώθηκε το άγχος της σε κάτι;
  • Μάρτυρας: Η μητέρα δεν μίλησε, δεν είπε κάτι αλλά εγώ προσωπικά αισθάνθηκα ότι άγχος της ήταν μήπως η Τζωρτζίνα μιλούσε.

«Η Τζωρτζίνα καταλάβαινε – Δεν είδα ποτέ τη μητέρα να κλαίει»

Συγκινημένη ήταν και η άλλη νοσηλεύτρια του Ρίου, η κ. Σκιαδαρέση, σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης της από το δικαστήριο. «Το παιδί το συνόδευε ο κ. Χασαπόπουλος εμφανώς συγκινημένος και θυμάμαι να μας λέει “προσέξτε αυτό το παιδί. Είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας”. Φύγαμε πέρα του ωραρίου μας με την συνάδελφο, λόγω του περιστατικού. Το διάστημα που ήταν το παιδί στο Ωνάσειο, εγώ ήμουν σε άδεια. Επέστρεψα όταν το παιδί ξαναήρθε στο Ρίο».

Όπως είπε στην κατάθεσή της, η Τζωρτζίνα καταλάβαινε και οι αντιδράσεις της δεν ήταν απλά αντανακλαστικά.

  • Πρόεδρος: Λέτε ότι ανταποκρινόταν με κίνηση των ματιών; Γελούσε το παιδί όταν της βάζατε βίντεο στο YouTube. Ήταν μήπως αντανακλαστικά;
  • Μάρτυρας: Όχι, θεωρώ πως η Τζωρτζίνα καταλάβαινε. Αντιδρούσε στο αστείο. Κάποιες φορές ξεκαρδιζόταν το παιδί. Το θυμάμαι χαρακτηριστικά, της έδειχνε ένα κινούμενο η μαμά της και έλεγε «φοινικόδεντρο» και γελούσε. Της βάλαμε το οξύμετρο και το παιδί αντέδρασε και κατάλαβε ότι κάτι την ακούμπησε και μετά μου το έδειξε γυρνώντας την ματιά της σε μένα.

Ως προς την συμπεριφορά της μητέρας της μικρής Τζωρτζίνας, η κ. Σκιαδαρέση ανέφερε ότι δεν την είδε ποτέ να κλαίει.

  • Πρόεδρος: Λέτε ότι η κατηγορούμενη ήταν ψύχραιμη και ψυχρή το οποίο δεν μπορείτε να καταλάβατε πως γίνεται αφού έχει χάσει δυο παιδιά.
  • Μάρτυρας: Δεν έβγαλε ούτε μια φορά δάκρυα.
  • Πρόεδρος: Δεν υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που να μην συγκινούνται;
  • Μάρτυρας: Εγώ δεν το έχω ξαναδεί.

Όπως ανέφερε, ο σύζυγος της κ. Σκιαδαρέση εργάζεται στο κέντρο που έκανε φυσικοθεραπείες η Τζωρτζίνα. «Της έκανε φυσικοθεραπείες ένας συνάδελφος του άντρα μου. Εγώ αυτό που θυμάμαι, τώρα που το λέμε, όταν το παιδί άκουσε το όνομα του φυσικοθεραπευτή της άλλαξε το πρόσωπο της, χαμογέλασε. Εμένα μου φάνηκε ότι από αυτό φάνηκε ότι είχε καλή σχέση με τον φυσικοθεραπευτή της».

«Ψυχρή μητέρα χωρίς συναίσθημα»

Και η τρίτη νοσηλεύτρια στην μονάδα Παίδων του Ρίου, η κ. Μπαϊλή, έκανε λόγο για ψυχρή μητέρα χωρίς συναίσθημα. Πρόκειται για τη νοσηλεύτρια που ανέλαβε βάρδια το επόμενο πρωί από την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στην μονάδα Παίδων στο Ρίο.

  • Πρόεδρος: Όσο ήταν στην ΜΕΘ έκανε κάποιο επεισόδιο σπασμών;
    Μάρτυρας: Κανένα
  • Πρόεδρος: Λέτε ότι η συμπεριφορά της μητέρας ήταν ψυχρή και δεν εκδήλωνε πένθος. Τι δεν βλέπατε;
  • Μάρτυρας: Δεν είχα δει πολλές φορές την μητέρα. Όσες φορές την είδα ήταν ψυχρή χωρίς συναίσθημα, κλάμα, πένθος τίποτα.
  • Πρόεδρος: Κάποιοι άνθρωποι δεν εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους διαφορετικά;
  • Μάρτυρας: Εγώ καταθέτω αυτό που είδα, δεν ξέρω αν το εξέφραζε αλλιώς. Σε εμένα δεν έκανε καν ερωτήσεις.

Και η συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης την ρώτησε για αυτή την φράση της:

  • Συνήγορος: Γιατί έπρεπε να πενθεί όπως λέτε;
  • Μάρτυρας: Γιατί είχε χάσει ήδη δύο παιδιά.
  • Συνήγορος: Άρα αυτό το λέτε για τα παιδιά που είχε χάσει;
  • Μάρτυρας: Μάλιστα.

Η Εισαγγελέας στις ερωτήσεις της επικεντρώθηκε στο θέμα της γαστροστομίας.

  • Εισαγγελέας: Η γαστροστομία από ποιον δινόταν;
  • Μάρτυρας: Από τις νοσηλεύτριες.
  • Εισαγγελέας: Η μητέρα είχε κάποια ανάμειξη;
  • Μάρτυρας: Από όσο ξέρω όχι.

Η νοσηλεύτρια κ. Μπαϊλή ρωτήθηκε και για το αν είχε πέσει στο τραπέζι το σύνδρομο Μινχάουζεν.

  • Συνήγορος: Τέθηκε ποτε κάποιο ζήτημα για την μητέρα;
  • Μάρτυρας: Ναι τέθηκε το Μινχάουζεν
  • Συνήγορος: Σας το είπε ο κ. Ηλιάδης;
  • Μάρτυρας: Δεν μου το είπε ο κ. Ηλιάδης.
  • Συνήγορος: Και ποιος σας το είπε;
  • Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.
  • Συνήγορος: Και πότε σας το είπαν αυτό;
  • Μάρτυρας: Μετά την αποσωλήνωση του παιδιού.

Η δίκη συνεχίστηκε με την εξέταση της κ. Φίφης από τον Αλέξη Κούγια:

  • Κούγιας: Γνωρίζετε αν η νοσηλεύτρια κ. Παπανίκου είναι συγγενής με τον κ. Δασκαλάκη;
  • Μάρτυρας: Όχι. Γνωρίζω ότι δεν έχει συγγένεια ούτε εξ αίματος ούτε εξ αγχιστείας. Είναι ξαδέρφη του ξαδέρφου του κ. Δασκαλάκη.
  • Κούγιας: Πώς έγινε η συζήτηση;
  • Μάρτυρας: Μετά από μια επίσκεψη των γονιών μου το είπε. Για παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να ρωτήσετε την ίδια.
  • Κούγιας: Έχετε καταθέσει ότι έχετε γνώση της νοσηλείας από τις 11/4.
  • Μάρτυρας: Έχω γνώση της νοσηλείας από τις 11/4 αλλά ήρθα στην εργασία μου έξι μέρες αργότερα.
  • Κούγιας: Ποιος υπέδειξε εσάς τις πέντε από τις 12 νοσηλεύτριες να έρθετε εδώ να καταθέσετε;
  • Μάρτυρας: Δεν ξέρω πως γίνεται η επιλογή.
  • Κούγιας: Τι γνωρίζατε εσείς από την λεγόμενη υπόθεση Πισπιρίγκου όταν θα πηγαίνατε για κατάθεση.
  • Μάρτυρας: Στις 30/3 Μαρτίου είχε συλληφθεί αν δεν κάνω λάθος. Γνώριζα ότι κατηγορείται για..
  • Κούγιας: Και πως το μάθατε γιατί κατηγορείται η κατηγορούμενη;
  • Μάρτυρας: Από τις ειδήσεις, από αυτά που ακούγονταν.
  • Κούγιας: Από την έκτη μέρα που ήταν στην εντατική αν συζητήσατε για το ποια είναι η κατάσταση του παιδιού.
  • Μάρτυρας: Βεβαίως. Πώς είναι, σε τι κατάσταση ήταν το παιδί, πόσο καιρό είναι διασωληνωμένη κτλ.
  • Κούγιας: Το παιδί αυτό είχε όραση
  • Μάρτυρας: Όταν έπιασα δουλειά η όραση δεν μπορούσε να αξιολογηθεί, όσο ήταν διασωληνωμένο. 11 μέρες έμεινε διασωληνωμένο.
  • Κούγιας: Όσο ήταν διασωληνωμένο γίνονταν τεστ αντιδράσεων;
  • Μάρτυρας: Όχι γιατί το παιδί είναι κατεσταλμένο, σε βαθύ ύπνο.
  • Κούγιας: Είχαν γίνει συζητήσεις πριν αποσωληνωθεί πως υπέστη την ανακοπή πόση ώρα γινόταν η διαδικασία ανανήψεως.
  • Μάρτυρας: Είχα ακούσει ότι δεν ήξεραν λόγο ανακοπής.
  • Κούγιας: Μπορούν οι νοσηλευτές να διασωληνώσουν το παιδί;
  • Μάρτυρας: Οι νοσηλευτές όταν υπάρχει γιατρός δεν κάνουν διασωλήνωση.
  • Κούγιας: Είναι σημαντικό το χρονικό διάστημα μεταξύ ανακοπής και αναζωογόνησης;
  • Μάρτυρας: Είναι σημαντικός ο χρόνος από την ώρα που θα γίνει η ανακοπή μέχρι την ώρα που θα ξεκινήσει η ΚΑΡΠΑ.
  • Κούγιας: Είχατε ρωτήσει τους συναδέλφους τι προβλήματα έχει αν έχει κάνει ΚΑΡΠΑ πάνω από κάτι λεπτά;
  • Μάρτυρας: Όταν τα παιδιά είναι σε καταστολή δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε. Πάνω από τριάντα ξέρω ότι έχουν ανανήψει και χωρίς προβλήματα. Θυμάμαι σίγουρα ένα παιδί. Ήταν αγόρι, ήταν βρέφος.
  • Κούγιας: Θυμάστε παιδί στην ηλικία της Τζωρτζίνας που να έχει υποστεί ανακοπή και αναζωογόνηση πάνω από τριάντα λεπτά και να μην είχε κανένα πρόβλημα;
  • Μάρτυρας: Όχι γενικότερα δεν έχω ξαναδεί τέτοιο περιστατικό.
  • Κούγιας: Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι πάγωσε τον εγκέφαλο του παιδιού. Το ξέρετε;
  • Μάρτυρας: Ναι το ξέρω χρησιμοποίησε πρωτοκόλλο υποθερμίας.
  • Κούγιας: Τι είχε το παιδί στις 19/1 που μπήκε στην ΜΕΘ Ρίου
  • Μάρτυρας: Ήταν η πρώτη εισαγωγή μετά από αναφερόμενους σπασμούς στην παιδιατρική.
  • Κούγιας: Γνωρίζετε τι συνέβη από την ώρα που μπήκε στην ΜΕΘ στις 26/1.
  • Μάρτυρας: Στις 24/1 δεν είχε παρουσιάσει κανέναν επεισόδιο σπασμών και πήγε στην παιδιατρική.
  • Κούγιας: Άρα δεν ξέρετε για τις πρώτες τρεις μέρες;
  • Μάρτυρας: Όχι

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι καταθέσεις των νοσηλευτριών του Ρίου στη δίκη "

Σουηδία: Έρευνα για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο – Έχασε 2 δισ. από την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών

Η αμερικανική τραπεζική κρίση πυροδοτεί αναταραχή στη Σουηδία. Το κορυφαίο συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας αποκάλυψε ότι είχε μεγάλες ζημίες από την έκθεσή του στην κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Πρόκειται για το Alecta, το οποίο διαχειρίζεται συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις 1,2 τρισ. κορονών (περίπου 115 δισ. ευρώ) για το 1/4 του πληθυσμού. Η ρυθμιστική αρχή Swedish Financial Supervisory Authority ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα προκειμένου να εξετάσει πώς οι επενδύσεις σε τρεις αμερικανικές τράπεζες οδήγησαν σε ζημιά 2 δισ. δολαρίων.

To Alecta κατείχε μερίδια σε τρεις τράπεζες, που κήρυξαν χρεοκοπία: τη Sillicon Valley Financial Group (SVB), τη First Republic Bank και τη Signature Bank. Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να ανοίξει έρευνα ύστερα από συναντήσεις που είχε με στελέχη του συνταξιοδοτικού ταμείου σχετικά με τη διαδικασία πίσω από τις επενδύσεις αυτές.

«Θα εξετάσουμε εάν το Alecta έχει τον έλεγχο επί της έκθεσης σε ρίσκο, όπως προβλέπουν οι κανόνες, ή όχι» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το Bloomberg το Alecta θα είχε επιπλέον ζημιές 214 εκατ. δολαρίων εάν είχε αποφασίσει να διακρατήσει το μερίδιό του στην First Republic Βank, αντί να το πουλήσει εν μέσω τραπεζικής ανταραχής τον Μάρτιο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Έρευνα για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο – Έχασε 2 δισ. από την κατάρρευση αμερικανικών τραπεζών"

Χαϊδάρι: Εφιάλτης για 34χρονη – Πήγε να τη βιάσει μέσα σε μάντρα αυτοκινήτων

Συνελήφθη από την Άμεση Δράση ένας άνδρας 60 ετών για απόπειρα βιασμού, αρπαγή και παράνομη βία σε βάρος μίας 34χρονης.

Το πρωί της 28ης Απριλίου ο άνδρας αφου γνωρίστηκε με μια 34χρονη μέσα σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Δραπετσώνας, κατά την αποχώρησή του προσφέρθηκε να τη μεταφέρει στο σπίτι της με το αυτοκίνητό του.

Μόλις η γυναίκα μπήκε στο αμάξι, εκείνος κλείδωσε τις πόρτες και κατευθύνθηκε προς το σπίτι του. Φτάνοντας στο σπίτι του, εντός μάντρας αυτοκινήτων στην περιοχή του Χαϊδαρίου, ο 60χρονος εξανάγκασε την γυναίκα να μπει στο χώρο και κλείδωσε την πόρτα.

Καθώς το θύμα προσπαθούσε να διαφύγει, ο κατηγορούμενος την εμπόδισε ασκώντας της σωματική βία, ενώ αποπειράθηκε να τη βιάσει.

Στη συνέχεια, η γυναίκα κατάφερε να απεγκλωβιστεί και με τη συνδρομή διερχόμενου οδηγού νταλίκας ενημερώθηκε το τηλεφωνικό Κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Άμεσα μετέβη στο σημείο περιπολικό της Άμεσης Δράσης και αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χαϊδαρίου και κατόπιν αξιοποίησης των παρεχόμενων πληροφοριών από την παθούσα, αναζήτησαν και εντόπισαν τον κατηγορούμενο, ο οποίος και συνελήφθη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαϊδάρι: Εφιάλτης για 34χρονη – Πήγε να τη βιάσει μέσα σε μάντρα αυτοκινήτων "

Δίκη Άλκη Καμπανού: «Αυτοί μας επιτέθηκαν πρώτοι με το κράνος» υποστήριξε στην απολογία του ο τέταρτος κατηγορούμενος

«Αυτοί ξεκίνησαν την συμπλοκή, μας επιτέθηκαν με το κράνος», υποστήριξε στην απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ο τέταρτος εκ των κατηγορουμένων στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και την επίθεση στους δύο φίλους του.

Ο 21χρονος αλβανικής καταγωγής έδωσε τη δική του εκδοχή για τη δολοφονική επίθεση με οπαδικά κίνητρα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου. Ξεκινώντας την απολογία του ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του 19χρονου φοιτητή που δολοφονήθηκε στην οδό Θ. Γαζή και ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψιν του ποιον άνθρωπο έχει απέναντί του.

«Πρέπει να ζητήσω μια ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη στην οικογένεια του Άλκη. Θέλω να καταλάβατε ποιον έχετε απέναντι σας. Προέρχομαι από μια οικογένεια που με μεγάλωσε σωστά, δεν έλειψε τίποτα σε εμένα και τον αδελφό μου και πάντα μας στήριζαν. Οι γονείς μου ήρθαν από την Αλβανία πριν 25 χρόνια και από τότε δουλεύουν. Έχω πρότυπο τον πατέρα μου και ήθελα να ακολουθήσω το επάγγελμά του, να ασχοληθώ με τα αυτοκίνητα», είπε στην αρχή της απολογία του.

Ο 21χρονος υποστήριξε ότι εκείνο το βράδυ αποφάσισαν να φύγουν από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ και να κατευθυνθούν με τα τρία αυτοκίνητα στην περιοχή της Χαριλάου προκειμένου να εντοπίσουν οπαδούς του Άρη. «Η απόφαση πάρθηκε από όλους να κάνουμε δύο - τρεις γύρες στη Χαριλάου για να μαλώσουμε. Δεν ήξερα τι θα γίνει, ήταν το πρώτο μου συμβάν. Είχαν κυνηγήσει άλλους οπαδούς της δικής μας ομάδας», ανέφερε, σημειώνοντας πως είχε πάρει μαζί του έναν πυρσό, τον οποίο όμως δεν χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Εγώ απλά ακολούθησα. Δεν πήγα με το ζόρι, όπως και κανένας άλλος. Δεν είχα ξανά πάει σε κάποιο συμβάν, δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω (..) Ξεκινήσαμε, κάναμε δύο - τρεις γύρες μέχρι που στρίψαμε στην οδό Πλαστήρα και από μακριά είδαμε κάποια άτομα στην πολυκατοικία. Ήταν ομάδα νεαρών, μαυροντυμένοι. Δεν είδαμε καν πόσοι ήταν και είπαμε να τους κάνουμε μια ερώτηση. Φτάσαμε κοντά και κάποιος από εμάς, μάλιστα, είπε ότι δεν είναι οπαδοί του Άρη. Έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα και τα τρία άτομα από το τελευταίο αυτοκίνητο, μαζί με εμάς τους τρεις που κατεβήκαμε από το πρώτο. Ο δεύτερος κατηγορούμενος τους ρώτησε "τι ομάδα είστε" και απάντησαν επιθετικά ''Άρης ρε που...νες''», κατέθεσε ο 21χρονος.

«Αυτοί ξεκίνησαν τη συμπλοκή»

Στη συνέχεια υποστήριξε πως ένας από τους πέντε φίλους του Άλκη Καμπανού ήταν εκείνος που τους επιτέθηκε πρώτος. «Όλοι ήταν όρθιοι, μας είχανε δει πριν κάνουμε την ερώτηση, μάλλον κατάλαβαν ότι είμαστε οπαδοί του ΠΑΟΚ. Αυτοί ξεκίνησαν την συμπλοκή, χτύπησαν με το κράνος τον δεύτερο κατηγορούμενο μόλις μπήκε μέσα», είπε.

Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι είδε συνολικά τρία χτυπήματα στο αιματηρό επεισόδιο, με την συγκεκριμένη σειρά: Το χτύπημα με το κράνος από τον φίλο του Άλκη στον πρώτο κατηγορούμενου, τον δέκατο κατηγορούμενο να χτυπά με το δρεπάνι τον φίλο του Άλκη και τον πρώτο κατηγορούμενο να μαχαιρώνει τον φίλο του 19χρονου χαμηλά στο πόδι.

«Εκείνη την ώρα πήδηξε ο ένας και τον κυνήγησα. Ήθελα να απομακρυνθώ γιατί είδα τα όπλα. Ήταν εύσωμο παιδί, μπορούσα να τον πιάσω αλλά δε το έκανα. Μόλις έφτασα στο κατάστημα εστίασης είδα κάποιους να έρχονται απειλητικά. Γύρισα το σώμα μου πίσω. Ήθελα να μπω στο αμάξι, πλησίασα στα σκαλιά και φώναξα πάμε να φύγουμε», ανέφερε.

«Είδα τον Άλκη Καμπανό χτυπημένο και με αίματα»

Ο 21χρονος είπε πως γυρνώντας στο σημείο της επίθεσης επί της οδού Θ. Γαζή, αντίκρισε τον Άλκη Καμπανό τραυματισμένο, ενώ υπήρχε μεγάλη ποσότητα αίματος και σοκαρίστηκε. «Αναρωτήθηκα πού βρίσκομαι, τι έγινε. Φώναξα τον πρώτο κατηγορούμενο αλλά μάλλον δε με άκουσε και γύρισα πίσω. Τους άφησα πάνω και τους βρήκα όλους κάτω. Είδα πολλά αίματα. Είδα το παιδί και φοβήθηκα, πρώτη φορά αντιμετώπιζα τέτοια κατάσταση, φοβήθηκα», σημείωσε.

Σχετικά με το βίντεο από τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης, στο οποίο αποτυπώνεται η στιγμή που βάζει κάτι στην τσέπη του μπουφάν του, υποστήριξε στο δικαστήριο πως ήταν το κινητό του τηλέφωνο καθώς τον καλούσε διαρκώς η μητέρα του επειδή είχε καθυστερήσει να επιστρέψει στο σπίτι και ανησυχούσε.

«Γύρισα σπίτι μου τρομαγμένος και μπήκα αμέσως στο δωμάτιο μου, δε μίλησα στη μητέρα μου. Έμαθα στις 3 το πρωί από το ίντερνετ τι έγινε. Μου κόπηκαν τα πόδια, δεν είχα το θάρρος να πω στον πατέρα μου ότι βρέθηκα σε τέτοιο συμβάν. Είχαμε πάντα άριστες σχέσεις και με βοηθούσε σε όλα, αλλά δεν είχα το θάρρος να το πω. Την επόμενη ημέρα μίλησα με τον τρίτο κατηγορούμενο, ήταν στενοχωρημένος. Του έλεγα "πώς κατέληξε έτσι", δεν μπορούσα να το πιστέψω. Την επόμενη μέρα φύγαμε για Αλβανία για προγραμματισμένο ταξίδι. Δεν είχα το θάρρος να το πω στους γονείς μου, τους έλεγα ότι χώρισα με την κοπέλα μου γιατί με έβλεπαν στενοχωρημένο. Μέχρι που φτάσαμε στην Αλβανία και τους τα είπα. Ο πατέρας μου με συμβούλεψε να παραδοθώ, αυτό ήθελα και εγώ. Μιλήσαμε με δικηγόρο και μετά από μέρες παραδόθηκα στις αλβανικής Αρχές και εκεί με άφησαν ελεύθερο. Από μόνος μου πήγα σύνορα και παραδόθηκα. Ήξερα ότι προφυλακίστηκαν οι υπόλοιποι, ήξερα τι θα αντιμετωπίσω. Ήθελα να έρθω εδώ για να καταλάβετε τη δική μου συμμετοχή στο συμβάν», υπογράμμισε στην απολογία του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Άλκη Καμπανού: «Αυτοί μας επιτέθηκαν πρώτοι με το κράνος» υποστήριξε στην απολογία του ο τέταρτος κατηγορούμενος"

Διπλωματικές πηγές – Απάντηση Αθήνας στην επιστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ: H Τρίπολη παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ απέστειλε στις 24/4 επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ως απάντηση σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης, στην οποία παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Με την επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας, η χώρα απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο (υπεγράφη στις 06.08.2020).

Σημειωτέον ότι τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων σύνορων, βασίζεται σε οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 (μη επικυρωμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης), το οποίο είναι άκυρο και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ, επαναλαμβάνεται η δέσμευση της χώρας μας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλωματικές πηγές – Απάντηση Αθήνας στην επιστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ: H Τρίπολη παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ"

«Εξπρές του Μεσονυκτίου» για ανήλικο: «Μαμά, με βίαζαν κάθε βράδυ στο κελί»

«Εξπρές του μεσονυκτίου» με άγριους ξυλοδαρμούς αλλά και ομαδικούς βιασμούς καταγγέλλει 17χρονος από το Ηράκλειο, ο οποίος για περίπου έξι μήνες παρέμεινε έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης νέων. Περιγράφει ότι εκεί μέσα έζησε τις χειρότερες στιγμές της ζωής του, με τον φόβο να φωλιάζει στην ψυχή του. Έπεφτε να κοιμηθεί και δεν ήξερε αν θα ξημερωθεί, υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

«Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα. Ο ένας τελείωνε, ο άλλος ξεκινούσε» αποκαλύπτει  το λεπτοκαμωμένο αγόρι στην κάμερα του Cretalive.gr, έχοντας στο πλευρό τους γονείς του. Καταγγέλλει ακόμα ότι η ομάδα των «5», τους οποίους κατονομάζει έναν προς έναν, είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλο παιδί στο χώρο του μπάνιου.

 Στις 20 Μαρτίου, τρεις ημέρες αφ’ ότου βγήκε από το ειδικό κατάστημα κράτησης, η μητέρα  μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταγγείλει όσα της είχε εκμυστηρευτεί ο γιος της, μέσα στο αυτοκίνητο, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκιση του. Το αγόρι κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Πλέον η διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών είναι σε εξέλιξη.



Ο εγκλεισμός του σε κατάστημα νέων είχε κριθεί αναγκαίος περισσότερο για λόγους σωφρονισμού και αναμόρφωσης μετά από σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο με τη μεγαλύτερη αδερφή του. Για τη μητέρα ήταν μία βασανιστική απόφαση στην οποία συναίνεσε με βαριά καρδιά. Είχε πειστεί όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή ότι αυτό θα γινόταν μόνο για καλό. Άλλωστε θα είχαν καθημερινή επικοινωνία με το γιο της.

Ο ίδιος, 16,5 ετών τότε, πίστευε ότι από τα δικαστήρια Ηρακλείου θα έφευγε μαζί με τη μητέρα του. Μία ακόμα κακή στιγμή ήταν που θα την ξεπερνούσαν. Διαψεύστηκε. Πρώτη  φορά τον κυρίευε τόσο πολύ ο φόβος. Έξω ήταν ζωηρό και αντιδραστικό παιδί. Ένα «αγρίμι». Εκεί μέσα όμως είχε να αντιμετωπίσει …θηρία. Και ήταν ο φόβος που «σφράγισε» τελικά το στόμα του μέχρι που αποφυλακίστηκε και ένιωσε ασφαλής. Σχεδόν δύο μήνες μετά, ο 17χρονος δεν έχει «ξεμυτίσει» από το σπίτι του. Είναι διαρκώς με τους δικούς του. Το τραύμα είναι ακόμα ανοιχτό.

Το καψώνι της υποδοχής

Την  πρώτη μέρα που μπήκε μέσα, του έκλεψαν τα ρούχα και τον εξανάγκασαν να παίξει ξύλο με συγκρατούμενο του. Ήταν το απαραίτητο τελετουργικό υποδοχής. Το αναπόφευκτο καψώνι του νεοεισερχόμενου. «Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές» υποστηρίζει.

Απογοητευμένος και τρομαγμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με συγγενικό του πρόσωπο, όμως το περιεχόμενο της συνομιλίας έγινε  αντιληπτό από άλλα παιδιά και έτσι ξυλοκοπήθηκε εκ νέου για …συμμόρφωση.

Ζήτησε, όπως λέει, από τη δεύτερη μέρα να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας. Διέρρευσε στη φυλακή και δέχθηκε νέο ξυλοδαρμό, όπως καταγγέλλει.  «Τέσσερα άτομα με έριξαν στο πάτωμα και αρχίσαν  να με χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές. Με πατούσαν κάτω».

Υπήρξε επεισόδιο σε βάρος του τόσο σοβαρό που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι γονείς του ενημερώθηκαν για τον βάναυσο ξυλοδαρμό του κατόπιν δικής τους επιμονής καθώς το παιδί είχε να επικοινωνήσει μαζί τους τρεις ημέρες και είχαν αρχίσει να ανησυχούν.

Το αποκορύφωμα ήταν οι αποκαλύψεις για τους συνεχείς βιασμούς, που όπως καταγγέλλει, υπέμεινε μέσα στο κελί του από την «κλίκα» των πέντε. Μόνος και αβοήθητος.

Η μητέρα του 17χρονου ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που κακοποίησαν το γιο της, ενώ εξαπολύει «πυρά» και σε εκείνους που δεν τον προστάτευσαν ως όφειλαν, ηθικά και θεσμικά. Και ο ανήλικος όμως ζητά να τιμωρηθούν για όσα έκαναν σε εκείνον αλλά και σε άλλα παιδιά. 

«Οι υπαίτιοι δράστες θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη»

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Κοκοσάλης, παρακολουθεί στενά την πορεία της προανάκρισης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. «Γίναμε αποδέκτες άλλης μίας  υπόθεσης παιδικής  κακοποίησης με την έννοια της σεξουαλικής βίας που ασκήθηκε πάνω σε αυτό το παιδί στα πλαίσια ενός ελεγχόμενου φορέα, όπως είναι το ειδικό κατάστημα κράτησης των συγκεκριμένων νέων όπου για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε ο ανήλικος.

Δυστυχώς, αν και  έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της εναλλακτικής αντιμετώπισης των νεαρών παραβατών, η  κατάσταση παραμένει δύσκολη έως και τραγική.

Με το που αποφυλακίστηκε το παιδί βρήκε το θάρρος και εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του τα όσα βίωνε. Απευθύνθηκαν στην Ασφάλεια Ηρακλείου που διενεργεί προανάκριση και είμαστε σίγουροι ότι υπαίτιοι δράστες θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην ποινική δικαιοσύνη».

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξπρές του Μεσονυκτίου» για ανήλικο: «Μαμά, με βίαζαν κάθε βράδυ στο κελί»"

Ozempic: Να μην το συνταγογραφούν οι γιατροί για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδή διάγνωση για διαβήτη, λέει ο ΠΙΣ

Με αφορμή τη δημοσιότητα για τη χρήση του φαρμάκου Ozempic, που προορίζεται για ασθενείς με διαβήτη, από ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι «για την προμήθειά του, και παρά την απαράδεκτη καθημερινή πρακτική της απευθείας αγοράς από το φαρμακείο, οι ασθενείς θα πρέπει να το προμηθεύονται μετά από ιατρική συμβουλή και χειρόγραφη συνταγή. Γιατί όπως κάθε φάρμακο, χορηγείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του».

Επιπλέον, οι ιατροί, σημειώνει ο ΠΙΣ, οφείλουν να μην το συνταγογραφούν για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς την διάγνωση του διαβήτη.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει δύο επιστημονικά στοιχεία:

Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) είναι φάρμακο, που προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στην χώρα μας χορηγείται σε διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.

Υπάρχει σκεύασμα που βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος της ιδίας οικογενείας, η λιραγλουτίδη (saxenta), το οποίο περιέχει ποσότητα δραστικής ουσίας κατάλληλη για αυτόν τον σκοπό (και μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για την ρύθμιση του διαβήτη). Το φάρμακο αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά.

Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι «οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μη χορηγούν την λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού, εφαρμόζοντας όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες». Επίσης «η Πολιτεία οφείλει να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Οφείλει ανέκαθεν βεβαίως να υποβάλει το αυτονόητο για ευρωπαϊκή χώρα, της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή κατά τις επιταγές της επιστήμης».

Όπως αναφερει ο ΠΙΣ οι πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Εφόσον στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η λήψη φαρμάκων, χρειάζεται να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση για να είναι αυτή ασφαλής και αποτελεσματική. «Τέλος για όσους εμπιστεύονται τις διαδικτυακές πληροφορίες, σας ενημερώνουμε ότι ο Dr Google δεν εφημερεύει ποτέ», καταλήγει ο ΠΙΣ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ozempic: Να μην το συνταγογραφούν οι γιατροί για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδή διάγνωση για διαβήτη, λέει ο ΠΙΣ"

Αποσύρονται κι άλλα φάρμακα λόγω χαμηλής τιμής

Πολύτιμα για τους ασθενείς φάρμακα με λιανική τιμή κάτω των 5 ευρώ αποσύρονται σωρηδόν από την ελληνική αγορά, καθώς οι εταιρείες που τα παράγουν δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση της παραγωγής τους.

Το πρόβλημα με τα φάρμακα επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγους (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς.

«Παρατηρείται ολοένα και συχνότερα το φαινόμενο, φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλού κόστους να αποσύρονται από την αγορά φαρμάκου, όπως για παράδειγμα πρόσφατα συμβαίνει με το σκεύασμα prezolon tabl 5mg που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το φαινόμενο αυτό, αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως, παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν.

Η οικονομική ζημιά από την απόσυρση φθηνών σκευασμάτων

Από την άλλη μεριά, όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, είναι βέβαιο πως όταν αποσυρθούν, είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλουν λόγω της αύξησης της τιμής.

«Με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, θα μπορέσει να αποτραπεί το φαινόμενο της απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη», σημειώνει ο ΠΦΣ.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρονται κι άλλα φάρμακα λόγω χαμηλής τιμής"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news