facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Σχοινάς για Ερντογάν: Με ποιους είναι με τη Χεζμπολάχ και τη Μόσχα ή με το ΝΑΤΟ

Η θέση της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δώσει ο ίδιος ο Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας και το δικό του, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Μας χρωστάει μια ξεκάθαρη απάντηση».

Αν η Τουρκία αισθάνεται πολύ πιο άνετα με την Τεχεράνη, τη Χεζμπολάχ και τη Μόσχα ή αν αισθάνεται πιο άνετα με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Δύση», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι στη Μαδρίτη «έδωσε μια μεταβατική απάντηση».

«Συσσωρεύονται συστατικά τέλειας καταιγίδας»

«Ως συνέπεια του πολέμου και όχι μόνο, συσσωρεύονται συστατικά τέλειας καταιγίδας. Και μάλιστα σε τομείς που εμείς οι Ευρωπαίοι είχαμε ξεχάσει. Γενιές Ευρωπαίων είχαν ξεχάσει τι σημαίνει πληθωρισμός, είχαν ξεχάσει τι σημαίνει υψηλές τιμές ενέργειας» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην εκπομπή «Ανάλυσέ το» της ΕΡΤ1 και τον Γιώργο Κουβαρά.

«Πιστεύω ότι η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική αυτή τη δεκαετία που αφήνουμε πίσω, πολύ πιο ισχυρή σε συνθήκες πίεσης και κρίσης. Αυτό γίνεται σε σχέση και με τον πόλεμο, μας λείπει το μίγμα πολιτικής για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Έχουμε εναλλακτικούς παρόχους από αξιόπιστες τρίτες χώρες, τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τη Νορβηγία, την Αίγυπτο.

Έχουμε ευρωπαϊκούς αποθηκευτικούς χώρους για τον χειμώνα που θα μας επιτρέψουν να τον περάσουμε χωρίς σκαμπανεβάσματα. Έχουμε διαμορφώσει για πρώτη φορά σε εθνικό πλαίσιο ασπίδα προστασίας για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.

Και αναπόφευκτα πρέπει να μάθουμε στην Ευρώπη να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο air condition και να την κατεβάζουμε στο καλοριφέρ, να έχουμε μικρότερη εξάρτηση από το αυτοκίνητο. Αυτό δεν θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας».

Κοκτέιλ απειλής κυρώσεων και κινήτρων

Ερωτηθείς για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε:

«Η ΕΕ ήταν αυτή που διαμόρφωσε ένα μίγμα απειλής κυρώσεων αλλά και κινήτρων και οδήγησε την Τουρκία, το κολασμένο καλοκαίρι του 2020, σε θεαματική αναδίπλωση και τα ερευνητικά της πλοία επέστρεψαν στα λιμάνια της. Στην Ελλάδα υπάρχει η αντανακλαστική αντίληψη ότι οι κυρώσεις λύνουν προβλήματα. Το κοκτέιλ απειλής κυρώσεων και κινήτρων αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό».

Απαντώντας στην ερώτηση «τι είναι ο Ερντογάν για την Ευρώπη;», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε:

«Η θέση της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την απάντηση που θα δώσει ο ίδιος ο Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας και το δικό του. Μας χρωστάει μια ξεκάθαρη απόφαση. Αν η Τουρκία αισθάνεται πολύ πιο άνετα με την Τεχεράνη, τη Χεζμπολάχ και τη Μόσχα ή αν αισθάνεται πιο άνετα με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Δύση. Στη Μαδρίτη έδωσε μια μεταβατική απάντηση.

Δεν έχει δώσει απάντηση οριστική, μας τη χρωστάει ακόμα. Πιστεύω ότι θα μας τη δώσει μόνο αφότου διαμορφωθεί το εκλογικό πεδίο στην Τουρκία. Γιατί όσο εκκρεμεί, δεδομένου ότι η βάση των ψηφοφόρων του είναι ισλαμικής πίστης, τον βολεύει το ασαφές μίγμα πολιτικής τοποθέτησης. Μόλις το αφήσει πίσω του νομίζω θα μας δώσει την απάντηση και υποπτεύομαι ότι θα είναι η σωστή απάντηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχοινάς για Ερντογάν: Με ποιους είναι με τη Χεζμπολάχ και τη Μόσχα ή με το ΝΑΤΟ"

ΗΠΑ: Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη NASA

Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας και ο πόλεμος απειλεί τη σοδειά που θα πρέπει να μαζευτεί το καλοκαίρι, ένα γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με ερευνητές της NASA.

«Ο σιτοβολώνας του κόσμου βρίσκεται σε πόλεμο» και «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας επισιτιστικής κρίσης που είναι πιθανό να επηρεάσει κάθε χώρα και κάθε άτομο στον κόσμο με κάποιο τρόπο", εξήγησε η Ινμπάλ Μπέκερ-Ρεσίφ, η διευθύντρια του Προγράμματος Συγκομιδών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Με βάση τις δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 13 Ιουνίου από την αποστολή Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και αναλύθηκαν από τους ειδικούς του Προγράμματος, το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στα ανατολικά και νότια της χώρας. Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργείται το 28% των χειμερινών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και το 18% των θερινών (καλαμπόκι και ηλίανθοι), διευκρινίζει η NASA.

Πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου η Ουκρανία παρείχε το 46% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου. Το 9% των εξαγωγών σιταριού, το 17% του κριθαριού και το 12% του καλαμποκιού, προέρχονταν επίσης από τη χώρα αυτήν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η περίοδος μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ουκρανούς αγρότες, οι οποίοι μαζεύγουν τα χειμερινά και τα ανοιξιάτικα δημητριακά. Τα χειμερινά δημητριακά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους θα πρέπει άλλωστε να φυτευτούν πριν από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων αλλά και τον κίνδυνο να βομβαρδιστούν τα χωράφια τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μεγαλύτερης ένωσης παραγωγών και εξαγωγέων στην Ουκρανία, η σοδειά αναμένεται να μειωθεί κατά 40% για το σιτάρι και κατά 30% για το καλαμπόκι.

Η Ουκρανία υπόκειται επίσης σε ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό και δεν μπορεί να εξάγει τη σοδειά της δια θαλάσσης, υπενθύμισε ο Σεργκέι Σκακούν, ένας ερευνητής στη NASA και στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ: Η Ρωσία ελέγχει το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη NASA"

Αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των ΚΕΠ

Με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) των Δήμων με πληθυσμό έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους και στα οποία υπηρετούν τέσσερις (4) ή και περισσότεροι υπάλληλοι, καθώς και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) των Δήμων με πληθυσμό άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων και στα οποία υπηρετούν πέντε (5) ή και περισσότεροι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των προϊσταμένων αυτών, λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ως εξής:

Από Δευτέρα ως και Παρασκευή από 7.30 π.μ. έως 8.00 μ.μ., με ώρες εξυπηρέτησης κοινού από 8.00 π.μ. έως 7.30 μ.μ. και το Σάββατο από 8.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ., με ώρες εξυπηρέτησης κοινού από 8.00 π.μ. έως 1.30 μ.μ.

Η κατανομή των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του ημερήσιου ωραρίου εργασίας του γίνεται ως εξής:

Οι δύο (2) ή τρεις (3), αντίστοιχα, εργάζονται σε πρωινή βάρδια από 07:30 έως 14:00. Οι δύο (2), εκ περιτροπής, εργάζονται σε απογευματινή βάρδια από 13:30 έως 20:00. Το Σάββατο οι υπάλληλοι εργάζονται εκ περιτροπής με τρόπο ώστε να αντιστοιχούν δύο (2) εργάσιμα Σάββατα για κάθε υπάλληλο.

Στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που δεν λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο οι υπάλληλοι εργάζονται από Δευτέρα έως Παρασκευή από 7.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ. και η είσοδος του κοινού στα Κ.Ε.Π. αυτά γίνεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 7.45 π.μ. έως 3.00 μ.μ.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των ΚΕΠ "

Ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη στη ΔΟΥ Αμαρουσίου

Η αναρχική ομάδα «Έμπρακτα αλληλέγγυοι αναρχικοί» ανέλαβε το βράδυ της Πέμπτης (07.07.2022) την ευθύνη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού τα ξημερώματα της Πέμπτης (07.07.2022) στην εφορία (ΔΟΥ) στο Μαρούσι.

Αναλυτικά στην ιστοσελίδα indymedia αναφέρει: “Στις 07/07/2022 ώρα 04.00 πραγματοποιήσαμε συμβολική επίθεση με δύο κιλά εκρηκτικής ύλης στην ΔΟΥ Αμαρουσίου σε ένδειξη αλληλεγγύης στον από 23-05-2022 αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, Οι λόγοι της απεργίας πείνας θα έπρεπε να είναι ήδη γνωστοί στο πανελλήνιο. Ωστόσο και για αυτό το θέμα τηρείται σιγή ιχθύος, με ελάχιστες αναφορές. Το γεγονός ότι η όποια “αντιπολίτευση” και “δημοσιογραφία” ακολουθούν εντολές και τηρούν συμφωνίες περνά σε νέο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, με την συνειδητή απόκρυψη γεγονότων ή διαστρέβλωσή τους. Η ομερτά που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αφενώς είναι προαπαιτούμενο για την σκληρή αντιμετώπιση του απεργού πείνας και αφεταίρου μας υποχρεώνει να αναβαθμίσουμε τα μέσα μας”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη στη ΔΟΥ Αμαρουσίου"

Ιταλία: Τα κρούσματα κορονοϊού είναι 100 φορές περισσότερα σε σχέση με το 2021

«Τα κρούσματα κορονοϊού, στην Ιταλία, την πρώτη αυτή εβδομάδα του Ιουλίου, ήταν εκατό φορές περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο», δήλωσε απόψε ο Ενρίκο Κοσιόνι, πρόεδρος της Ιταλικής Υπηρεσίας Περιφερειακών Υγειονομικών Υποδομών. Ο Κοσιόνι τόνισε, παράλληλα, ότι «στα νοσοκομεία όλης της χώρας αυξάνεται η πίεση του νέου κύματος κορονοϊού» και πως «τα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι έτοιμα να εκραγούν».

Παράλληλα, ο υπεύθυνος των περιφερειακών υγειονομικών υποδομών της Ιταλίας ζήτησε από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας να αυξήσει, και πάλι, τις κλίνες για ασθενείς με Covid-19, τόσο στους νοσοκομειακούς θαλάμους, όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 107.240 κρούσματα κορονοϊού και 94 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Το 13% των κλινών των νοσοκομείων χρησιμοποιείται για την θεραπεία ασθενών με κορονοϊό, ενώ στις ΜΕΘ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4%. Πέρυσι, στις αρχές Ιουλίου, στις ΜΕΘ και στους νοσοκομειακούς θαλάμους, οι ασθενείς με Covid-19 δεν ξεπερνούσαν το 2% του συνόλου. Σε σύνολο 378.250 διαγνωστικών τεστ, τέλος, το τελευταίο εικοσιτετράωρο προέκυψε θετικό το 28,3%.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Τα κρούσματα κορονοϊού είναι 100 φορές περισσότερα σε σχέση με το 2021"

Μάλια: «Οι αστυνομικοί έβλεπαν το υλικό και γελούσαν» λέει ο Βρετανός που αποφυλακίστηκε

«Σ’ αγαπάω. Λυπάμαι για αυτό που σου συνέβη. Δεν θα αφήσω ποτέ ξανά κανέναν να σε πληγώσει έτσι». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που είπε στην κόρη του ο 62χρονος Βρετανός ο οποίος κατηγορήθηκε για το βιασμό της 34χρονης γυναίκας, στα Μάλια, όπου παραθέριζαν μαζί.

Μιλώντας στη Mail Online, ο Φορσαϊθ αναφέρθηκε στις πρώτες στιγμές που έζησε με την κόρη του, όταν συναντήθηκαν ξανά για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκισή του.

«Αγκαλιαστήκαμε για πολλή ώρα και κλαίγαμε κι οι δύο. Η όλη κατάσταση ήταν πολύ συναισθηματική» είπε αρχικά ο 62χρονος, συμπληρώνοντας ότι «αμέσως μετά έφαγα ένα ωραίο κεμπάπ το οποίο «κατέβασα» μαζί με ένα μπουκάλι μπύρα, καθώς είχα να φάω αξιοπρεπές φαγητό σχεδόν ένα μήνα. Ήταν πεντανόστιμο… Ήταν απίστευτο το συναίσθημα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είμαι ξανά ελεύθερος, δίπλα στην κόρη μου!».

«Η όλη εμπειρία ήταν μια κόλαση, ό,τι χειρότερο έχω ποτέ ζήσει. Με συνέτριψε και είμαι πολύ εξοργισμένος για το πώς συμπεριφέρθηκαν σε μένα και την κόρη μου» είπε ακόμη ο κ. Φόρσαϊθ, ενώ η κόρη του η οποία περίμενε τον πατέρα της σε ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, είπε κλαίγοντας: «Έστεκα στο μπαλκόνι περιμένοντάς τον και όταν τον είδα, του φώναξα Μπαμπά είμαι εδώ! Σ’ αγαπάω».

Το επίμαχο βράδυ

Αναφορικά με το επίμαχο βράδυ, ο Φορσάιθ παραδέχτηκε ότι η κόρη του είχε πιει πολύ και ότι άρχισε να τσακώνεται μαζί της όταν προσπάθησε να την πάρει και να γυρίσουν πίσω στο ξενοδοχείο, αλλά εκείνη έγινε επιθετική.

Κλαίγοντας ο Φορσάιθ είπε ότι η Αστυνομία του έδειξε το υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και του ζήτησε να τους εξηγήσει τι συνέβαινε. «Τους είπα ότι όλο αυτό ήταν αθώο, ήταν απλά ένας πατέρας που προσπαθούσε να βάλει τη μεθυσμένη κόρη του στο κρεβάτι της. Οι αστυνομικοί άρχισαν να μου φωνάζουν και να λένε ότι είμαι βιαστής. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά που άκουγα. Αγαπώ τόσο πολύ την κόρη μου, είμαι τόσο προστατευτικός μαζί της και δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα κατηγορηθώ για κάτι τόσο ειδεχθές. Είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να ακούσει ένας πατέρας» ανέφερε στη Mail Online ο 62χρονος.

«Θέλω να δουν όλοι το υλικό και να το κοιτάξουν προσεκτικά. Πώς μπορείς να συλλάβεις έναν άνδρα για βιασμό, στηριζόμενος μόνο σ’ αυτό; Είναι γελοίο» πρόσθεσε ο κ. Φορσάιθ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αφού ο ίδιος και η κόρη του έφυγαν από το μπαρ, συνέχισαν να τσακώνονται. Όπως είπε ο ίδιος απομακρύνθηκε εξοργισμένος, ωστόσο, σκόπευε να επιστρέψει σ’ αυτήν, αλλά χάθηκε.

«Ένα κομμάτι του εαυτού μου ακόμα με κατηγορεί για αυτό που έγινε. Δεν θα έπρεπε να την αφήσω μόνη της, αλλά είχα πιει κι εγώ και χάθηκα. Στο τέλος επέστρεψα στο ξενοδοχείο και λίγες ώρες αργότερα, η κόρη μου επέστρεψε και μου είπε ότι την είχαν βιάσει.

Στην αρχή, θεώρησα ότι το είπε αυτό για να με κάνει να νιώσω άσχημα επειδή ήταν ακόμη θυμωμένη μαζί μου, αλλά μετά από λίγο, μιλήσαμε γι’ αυτό που συνέβη και κατάλαβα ότι ήταν αλήθεια. Της είπα να το καταγγείλει στην Αστυνομία κι έτσι πήγαμε μαζί στο αστυνομικό τμήμα.

Δώσαμε κι οι δύο καταθέσεις αλλά δεν συνειδητοποίησα τότε ότι θα κατέληγα κατηγορούμενος. Ήταν το απόλυτο σοκ για μένα, όταν δύο ημέρες αργότερα, είπαν ότι ο βιαστής ήμουν εγώ κι ότι η κόρη μου τους το είχε πει αυτό, κάτι που ήταν εντελώς ψέματα» είπε ο Φόρσαϊθ.

Όταν έμαθε ότι αποφυλακίζεται

Σύμφωνα με τον 62χρονο, αφού κρατήθηκε αρχικά σε ένα αστυνομικό τμήμα, τελικά μεταφέρθηκε στη φυλακή της Τρίπολης, όπου βρέθηκε σε ένα κελί μαζί με άλλους 26 κρατούμενους. Αναφορικά με τη στιγμή που του ανακοινώθηκε ότι είναι ξανά ελεύθερος, είπε ότι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι είναι ελεύθερος και να ετοιμάσει τα πράγματά του.

«Όταν άκουσα αυτά τα λόγια, πέταξα από τη χαρά μου. Οι υπόλοιποι κρατούμενοι άρχισαν να χειροκροτούν και να επευφημούν αφού γνώριζαν ότι είμαι αθώος!Τους χαιρέτησα όλους με χειραψία και μετά εξαφανίστηκα όσο πιο γρήγορα γινόταν. Οι συγκρατούμενοί μου ήταν μια υπέροχη παρέα και με φρόντιζαν. Μόνο ένας από αυτούς μιλούσε αγγλικά κι «εκτελούσε χρέη διερμηνέα» μου» ανέφερε ακόμη ο 62χρονος, ο οποίος πρόσθεσε ότι τις χειρότερες συνθήκες τις αντιμετώπισε σε ένα κέντρο κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, πριν από τη μεταγωγή του στις φυλακές της Τρίπολης.

«Ήμουν σε ένα βρωμερό κελί για σχεδόν μια εβδομάδα. Μύριζε περιττώματα και ούρα και τριγυρνούσαν αρουραίοι. Δεν θα έβαζες ούτε σκυλί εκεί μέσα. Από ένα σημείο κι έπειτα, πίστευα ότι δεν θα επιβιώσω αλλά ήξερα ότι η κόρη μου κι η υπόλοιπη οικογένεια ήταν στο πλευρό μου» ανέφερε ο 62χρονος, ο οποίος κατέκρινε την ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση, προτρέποντάς τους αστυνομικούς να βρουν τον πραγματικό βιαστή της κόρης του.

Σύμφωνα με όσα είπε, όταν οι αστυνομικοί είδαν το υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, αμέσως αποφάσισαν ότι ήταν ένοχος. «Όλοι οι αστυνομικοί στο τμήμα, έβλεπαν το υλικό και γελούσαν, σαν να επρόκειτο για τηλεοπτικό σόου. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση ήταν απεχθής και είμαστε αποφασισμένοι να δικαιωθούμε. Δεν είναι μόνο η κόρη μου θύμα, αλλά κι εγώ. Θα ήθελα απαντήσεις στο γιατί μας συμπεριφέρθηκαν έτσι!», είπε ο 62χρονος.

Βολές κατά της ελληνικής αστυνομίας

Από τη στιγμή που η 34χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού, οι αστυνομικοί «το είδαν σαν μια υπόθεση με μεθυσμένους Βρετανούς που είναι διακοπές και δεν συμπεριφέρονται φρόνιμα. Θέλω να ξέρουν οι συμπατριώτες μου ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην Ελλάδα, καθώς το σύστημα δικαιοσύνης και η αστυνομία δεν θα τους προστατεύσουν».

Σύμφωνα με τον 62χρονο, θα παραμείνει για λίγο ακόμη στην Κρήτη μαζί με την κόρη του καθώς έχουν να διευθετήσουν κάποια πράγματα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Δεν θα θέλω να ξαναέρθω ποτέ στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν τον τρόμο που ζήσαμε εγώ κι η κόρη μου. Θέλουμε απλά να αποδοθεί Δικαιοσύνη και να επιστρέψουμε στις κανονικές μας ζωές» είπε, τέλος, ο κ. Φορσαϊθ.

Σύμφωνα με τη Mail Online, από την ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονται ότι η έρευνα για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, φέρονται να ανέφεραν ότι δεν μπορούν να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάλια: «Οι αστυνομικοί έβλεπαν το υλικό και γελούσαν» λέει ο Βρετανός που αποφυλακίστηκε"

Μητσοτάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Ανοικτό άφησε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων τα αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών που έχουν υποστεί οφείλεται στους νόμους της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι πρόκληση να μας εγκαλεί μία κυβέρνηση που έκανε 11 περικοπές στις συντάξεις. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να διορθώσει την αδικία, να επιστρέψει το σύνολο των αναδρομικών», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, εξέφρασε από το συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους λόγω της ανόδου των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε υπέρβαση του φετινού στόχου για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Το πρώτο τρίμηνο είχαμε ανάπτυξη πάνω από 7% και αυτό δείχνει ότι η πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 3,1% το 2022 είναι πιθανό να είναι συνετή», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Η Ελλάδα δεν απειλείται με νέα κρίση χρέους τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει καταφέρει, με την βοήθεια του ESM, να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με κόστος 1,4% και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους"

Πούτιν: Αν η Δύση θέλει να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης «ας προσπαθήσει» – «Δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει στα σοβαρά»

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε την Πέμπτη ότι η Δύση μπορεί να προσπαθήσει να νικήσει τη Ρωσία «στο πεδίο της μάχης» και ανέφερε ότι η επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία σηματοδοτεί τη μετάβαση σε έναν «πολυ-πολικό κόσμο».

«Σήμερα ακούμε ότι θέλουν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης. Τι να πει κανείς; Ας προσπαθήσουν», δήλωσε ο Πούτιν σε ανώτερους νομοθέτες.

Κατηγόρησε τη «συλλογική Δύση» ότι εξαπέλυσε έναν «πόλεμο» στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στη φιλοδυτική χώρα σηματοδοτεί την έναρξη της στροφής προς έναν «πολυ-πολικό κόσμο».

«Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη στα σοβαρά», πρόσθεσε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Αν η Δύση θέλει να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης «ας προσπαθήσει» – «Δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει στα σοβαρά»"

Φημολογείται ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων στις 20 Ιουλίου, λέει ο επικεφαλής του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ

Σε μια αποκάλυψη για τη φημολογία στην Ουάσινγκτον αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σήμερα ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας», ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε συγκεκριμένα: «Εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου». Το σενάριο που επικρατεί, υποστήριξε, είναι ότι μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, έπειτα από πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί, τους επόμενους δύο-τρεις μήνες, Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία -όπως είπε, πρόκειται για άνθρωπο που εμπιστεύεται και ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ενεργούσε μόνος του, δεν θα «έδινε» την αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία «έτσι όπως θέλει ο κ. Ερντογάν» και σχολίασε ότι, χωρίς αλλαγή πολιτικής από την τουρκική ηγεσία, ο Ερντογάν δεν θα πάρει αυτό που επιθυμεί.

«Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για έξι μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται» προσέθεσε. Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, ότι με το να αποκλείει ο Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα, βάζει ταυτόχρονα ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16.

«Το Κογκρέσο έχει πάντα πάρει σκληρή θέση και υπό την προεδρία Τραμπ και τώρα, έναντι της Τουρκίας και με τα F-35 και τώρα με τα F-16. Η Ελλάδα είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F-35, καθώς έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος, έχει δείξει τις ικανότητές της και η Αμερική θα επενδύσει σε αυτές τις αμυντικές σχέσεις. Το Κογκρέσο στέλνει με την πρόσφατη τροπολογία σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι φτάνει πια, αν θέλετε να είστε σύμμαχος και να πάρετε τα F-16 δεν σας λέμε ποτέ, αλλά να μας αποδείξετε ότι είστε όχι μόνοι σύμμαχος της Αμερικής, αλλά και στο ΝΑΤΟ και απέναντι στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Ο Ερντογάν έχει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, σημείωσε ακόμη ο κ. Ζεμενίδης, με τον πληθωρισμό επίσημα να βρίσκεται στο 76%, ενώ υπάρχουν αναλύσεις που λένε ότι έχει ξεπεράσει και το 120%. Την ίδια ώρα, στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει κάτω από το 30% και παρότι η αντιπολίτευση είναι πιο ενωμένη, υπάρχουν και εκεί άλλα προβλήματα.

Παράλληλα, είπε ότι «δεν βλέπει» εσκεμμένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό ότι «με τόσες παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, πρέπει να φοβόμαστε ένα ατύχημα και πού μπορεί να οδηγήσει αυτό».

«Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική. Εδώ άλλοι Ελληνομερικανοί λένε ότι, αν γίνει θερμό επεισόδιο, τότε θα μπει μέσα η Αμερική. Όχι, η δουλειά της Αμερικής τώρα είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να το κάνει απίθανο το θερμό επεισόδιο. Και εδώ φταίει μόνο η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πηγαίνει πάνω από το έδαφος της Τουρκίας, η Τουρκία πηγαίνει πάνω από το ελληνικό και πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο πρόεδρος και να πει "αυτά σταματάνε, αν θέλετε να συνεχίσουν οι σχέσεις, αυτά σταματάνε"» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζεμενίδης.

Φαίνεται, είπε ακόμα ο ίδιος, ότι και από το Κογκρέσο έχει σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για τυχόν προβοκάτσιες στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο. Στην περίπτωση θερμού επεισοδίου, πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις, επηρεάζοντας την Τουρκία και αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, είναι οι Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν, ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, «γιατί έχουν αυτή την ικανότητα».

Το θέμα ωστόσο, επανέλαβε, είναι ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο».

Και κατέληξε: «Εγώ νομίζω ότι ο κ. Μπάιντεν, για να εξασφαλίσει την Σουηδία και την Φινλανδία, χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν, αλλά να δούμε και ποιες είναι οι πράξεις του. Ο Αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ασκήσει καθόλου πίεση στο Κογκρέσο για τα F-16, παρόλο που το συζητάνε, παρόλο που λένε ναι επίσημα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φημολογείται ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων στις 20 Ιουλίου, λέει ο επικεφαλής του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσαγωγές έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Πέμπτης έγινε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για υγειονομικούς υπαλλήλους που έχουν μπει σε αναστολή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού, έγιναν προσαγωγές -κάποιοι μιλούν για 30 άτομα- οι οποίοι οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Καταδικάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Στο μεταξύ, ο Μιχάλης Γιαννάκος καταδικάζει τις διαμαρτυρίες έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού!

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι οι οικογένειες πολιτικών, Υπουργών, εκπροσώπων Φορέων πρέπει να μένουν έξω από κάθε στοχοποίηση.

«Καταδικάζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που στοχοποιούν τις οικογένειες που δεν φταίνε σε τίποτα. Δεν μας εκφράζουν και συκοφαντούν τους 7.000 συναδέλφους που αφορά το μέτρο των αναστολών εργασίας. Συκοφαντούν συνολικά το υγειονομικό κίνημα που με αγωνιστικές κινητοποιήσεις στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων για άρση αυτού του άδικου μέτρου χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος. Πολλές φορές διαδηλώσαμε δυναμικά έξω από τα Υπουργεία ποτέ όμως δεν διανοηθήκαμε να στοχοποιήσουμε οικογένειες υπουργών και πόσο μάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού. Υπάρχουν τα κυβερνητικά κτίρια να διαδηλώνουμε για τα δίκαια αιτήματά μας. Συνεχίζουμε δυναμικά τους αγώνες ενάντια των άδικων αναστολών εργασίας την ώρα που έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα».

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες είχαν γίνει αντίστοιχες διαμαρτυρίες και έξω από το σπίτι του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, με τον υπουργό να γράφει στο Twitter:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσαγωγές έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού"

Αργολίδα: Από βραχυκύκλωμα η φωτιά στο Κρανίδι – Δύο συλλήψεις

Στη σύλληψη δύο ανδρών για τη φωτιά στο Κρανίδι προχώρησαν τα στελέχη της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά στο οικισμό που βρισκόταν έξω από το ξενοδοχείο Amanzoe φαίνεται να ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συλλήψεις έγιναν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς υπήρξε μαρτυρία στην ΔΑΕΕ για δύο άνδρες που έκαναν ηλεκτρολογικές εργασίες σε εργοτάξιο της περιοχής, κοντά στο ξενοδοχείο που υπέστη ζημιές.

Οι δύο άνδρες δήλωσαν στην κατάθεσή τους ότι έκαναν ρευματοκλοπή από το ξενοδοχείο, και στο παρελθόν είχαν δουλέψει στην κατασκευή του.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρανιδίου συνέλαβε τους δύο άνδρες την Τρίτη 5 Ιουλίου στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και θεωρούνται υπαίτιοι πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή και είναι αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο ύψους έως 30.000 ευρώ.

Σοβαρές ζημιές στο ξενοδοχειακό συγκρότημα 

Τα πλάνα που ελήφθησαν τη Δευτέρα αποτυπώνουν το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας που ξέσπασε στην περιοχή. Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και απείλησε το ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής, Amanzoe, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις φλόγες.

Όπως φαίνεται στο βίντεο από το σημείο, οι φλόγες έφτασαν κοντά στην παραλία όπου βρισκόντουσαν οι ένοικοι του ξενοδοχείου για να προφυλαχθούν. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Αργολίδα: Από βραχυκύκλωμα η φωτιά στο Κρανίδι – Δύο συλλήψεις"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα είναι πιο ισχυρά τα φαινόμενα

Χαλάει ο καιρός αύριο, Παρασκευή (08.07.2022) με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το μεσημέρι – απόγευμα σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βορειοδυτικοί 3 με τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι – απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από το βράδυ όμως θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από ο απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του βορείου Αιγαίου αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το βράδυ στα βορειότερα νησιά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα είναι πιο ισχυρά τα φαινόμενα"

Μπορέλ: Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ

Την καταδίκη του για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Ειδικότερα, ο κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτηση προς την Κομισιόν είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας για την πρωτοφανή παραβίαση από πλευράς της του Διεθνούς Δικαίου όταν δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικά μίλια.

Κάτι τέτοιο, τόνισε, είναι σαφής καταπάτηση όλων των θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου που υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή σε μία κρίσιμη συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον ρωσικό αναθεωρητισμό.

Στην απάντησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τη χώρα μας για τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν πηγή ανησυχίας και σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας, με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Και καταλήγει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου του».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπορέλ: Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ"

18.297 νέα κρούσματα, 3.812 επαναλοιμώξεις, 28+1 θάνατοι

Στην ανακοίνωση 18.297 νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό και ακόμη 28+1 θανάτων ασθενών με CoViD, προέβησαν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).  Ανακοινώθηκαν, επίσης, 4.061 επαναλοιμώξεις.

*Το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο δόθηκε ξαφνικά και απροειδοποίητα, παρά το γεγονός ότι χθες σε έκτακτη ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι κάθε Παρασκευή θα κοινοποιείται εφεξής η έκθεσή του για τα κρούσματα και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Covid-19. 

Τα σημερινά στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 18.297  19.303  
Κρούσματα σε παιδιά 3.157 3.258
Σύνολο κρουσμάτων 3.792.674  3.774.377  
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 3.812 4.061 
Νέοι θάνατοι 28+1*  22
Σύνολο θανάτων 30.400   30.371       
Διασωληνωμένοι 98 96 
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 38  37
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 2 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία   333  289
Σύνολο τεστ PCR 11.741.704  11.725.980    
Σύνολο rapid tests  74.537.108 74.408.548 
Τεστ ημέρας 144.284  161.150     
Θετικότητα τεστ 12,68%  11,97%    

* Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  •  9.871 στην Αττική (10.878 χθες).
  •  1.759 στη Θεσσαλονίκη (1.909 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.178 από την Ανατολική Αττική (1.219 χθες).
  • 1.570 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.737 χθες).
  • 379 από τη Δυτική Αττική (368 χθες).
  • 1.216 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.481 χθες).
  • 2.868 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (3.216 χθες).
  • 1.322 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.420 χθες).
  • 1.185 από τον Πειραιά (1.325 χθες).
  • 153 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (112 χθες).
Κατανομή

 Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 264 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 10 στην ΠΕ Άνδρου
  • 185 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 108 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 64 στην ΠΕ Άρτας.
  • 595 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 156 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 37 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 94 στην ΠΕ Δράμας.
  • 234 στην ΠΕ Έβρου.
  • 313 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 13 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 113 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 190 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 141 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 690 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 22 στην ΠΕ Θάσου.
  • 114 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 75 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 10 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 331 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 190 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 61 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 127 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 13 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 41 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 12 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 435 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 122 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 73 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 136 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 266 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 87 στην ΠΕ Κω.
  • 92 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 692 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 155 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 94 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 65 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 30 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 269 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 224 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 32 στην ΠΕ Μήλου.
  • 53 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 37 στην ΠΕ Νάξου.
  • 140 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 69 στην ΠΕ Πάρου.
  • 137 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 152 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 61 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 194 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 91 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 310 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 43 στην ΠΕ Σάμου.
  • 146 στην ΠΕ Σερρών.
  • 35 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 44στην ΠΕ Σύρου.
  • 20 στην ΠΕ Τήνου.
  • 190 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 159 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 46 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 66 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 162 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 504 στην ΠΕ Χανίων.
  • 83 στην ΠΕ Χίου.

*618 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (543 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "18.297 νέα κρούσματα, 3.812 επαναλοιμώξεις, 28+1 θάνατοι"

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

Την αποχώρησή του από τη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, ο Μπόρις Τζόνσον

Μετά την παραίτηση σχεδόν 60 αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης από τους οποίους πέντε υπουργοί και 21 υφυπουργοί αλλά και την πίεση που δέχθηκε ακόμη και από φιλικά προσκείμενα υπουργούς σε αυτόν ήταν μονόδρομος για τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί.

Έτσι, πριν από λίγη ώρα με διάγγελμα του έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι είναι πλέον «ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών δεν επιθυμεί την παραμονή μου», δήλωσε την παραίτηση του.

Ο κ. Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών ο οποίος θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Το χρονοδιάγραμμα δε της εκλογικής διαδικασίας θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ο λόγος που πάλεψα τόσο σκληρά να παραμείνω στην εξουσία δεν ήταν μόνο γιατί το ήθελα αλλά γιατί ένιωθα την υποχρέωση, το καθήκον να συνεχίσω να υλοποιώ αυτό που σας υποσχεθήκαμε το 2019», τόνισε μεταξύ άλλων ο βρετανός πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σκληρό το γεγονός πως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του.

Έκανε αναφορά στα «επιτεύγματα της κυβέρνησης» του, όπως τα χαρακτήρισε προτάσσοντας το Brexit λέγοντας πως η Βρετανία κατάφερε να χαράξει τον δικό της δρόμο φτιάχνοντας τους δικούς της νόμους.

Μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία λέγοντας ότι έφερε τα εμβόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Τέλος αναφέρθηκε και στον ρόλο που έχει παίξει η Βρετανία στον πόλεμο της Ουκρανίας υποστηρίζοντας ότι «καθοδηγεί τη δύση» ενάντια στον Πούτιν.

Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού έχει δύο φάσεις.

Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922.

Δείτε το διάγγελμα:

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον"

Έκτακτο δελτίο καιρού: Οδηγίες προστασίας για τους πολίτες

Συναγερμός σήμανε στην Πολιτική Προστασία εξαιτίας του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Από αύριο Παρασκευή (08-07-2022) καθώς και το Σάββατο (09-07-2022) στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Οι οδηγίες

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες πρέπει:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα: Αν βρίσκεστε στο σπίτι
  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού. Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους. Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Ο καιρός

Αύριο Παρασκευή (08-07-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις προμεσημβρινές ώρες στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο θα επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Το Σάββατο (09-07-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα επηρεάσουν κατά τόπους όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ.

Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία το Σάββατο (09-07-2022) θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, της τάξης των 4 με 6 βαθμών Κελσίου και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 23 με 26 βαθμούς και στα κεντρικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο καιρού: Οδηγίες προστασίας για τους πολίτες"

ΣτΕ: Ακύρωσε την υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των μαθητών από τα θρησκευτικά

Για τυπικούς λόγους, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώθηκε η υπουργική απόφαση του προηγούμενου έτους, κατά το σκέλος που προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών και μαθητριών από το μάθημα των θρησκευτικών, καθώς δεν προηγήθηκε της έκδοσής της υπουργικής απόφασης η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδικότερα, με την 1478/2022 απόφασή της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη) έγινε δεκτή αίτηση γονέων, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της από 28.5.2021 κοινής υπουργικής αποφάσεως κατά το μέρος που ρυθμίζεται η απαλλαγή των μαθητών -μαθητριών από το μάθημα των θρησκευτικών.

Συγκεκριμένα, με την αίτησή τους ζητούσαν την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής αποφάσεως αφενός μεν κατά το μέρος που αφορά στις προϋποθέσεις απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών και αφετέρου κατά το μέρος που προβλέπεται η εναλλακτική απασχόληση των απαλλασσόμενων από το μάθημα των θρησκευτικών μαθητών και μαθητριών, αντί να προβλέπεται η διδασκαλία ισότιμου μαθήματος συναφούς περιεχομένου με το μάθημα των θρησκευτικών.

Κατ΄ αρχάς, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο διευθυντής- διευθύντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο των διδασκόντων αποφασίζουν κατά περίπτωση για τον τρόπο που απασχολούνται υποχρεωτικά οι απαλλασσόμενοι μαθητές (π.χ. διαφορετικό διδακτικό αντικείμενο σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης ή ερευνητική δημιουργική δραστηριότητα), είναι συνταγματικώς ανεκτή, ως μεταβατική, μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος εντός ευλόγου χρόνου. Και ως εύλογος χρόνος κρίνεται, από το ΣτΕ, το τέλος του σχολικού έτους 2022-2023.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξεως απαιτείτο, ως ουσιώδης τύπος, η παροχή γνώμης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, δεν υπάρχει».

Για τον λόγο αυτόν, το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη ως προς όλες τις διατάξεις της που αφορούν την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών (άρθρο 25 παρ. 3 και οι παρ. 4 και 5 του ίδιου άρθρου κατά το μέρος που αφορούν το ζήτημα αυτό).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Ακύρωσε την υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των μαθητών από τα θρησκευτικά"

Copernicus για φωτιές σε Ιτέα και Αχαΐα: Κάηκαν συνολικά 20.406 στρέμματα

Η πυρκαγιά στην Ιτέα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σύμφωνα με τους χάρτες του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Copernicus  το οποίο ενεργοποιήθηκε μετά από αίτημα της πολιτικής προστασίας, για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Φωκίδα και στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι δορυφόροι, από την πυρκαγιά στην Ιτέα καταστράφηκε έκταση 12.153 στρεμμάτων, μεγάλο μέρος της οποίας είναι εντός της προστατευμένης ζώνης του Δελφικού Τοπίου.

Ειδικότερα, εκ των 12.153 στρεμμάτων που έχουν καεί, τα 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες, ήταν τμήμα του παραδοσιακού Ελαιώνα της ‘Αμφισσας, που βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ (απόλυτης προστασίας) του Δελφικού Τοπίου, όπως είχε οροθετηθεί το 1991, ενώ το 2012 είχαν καθοριστεί και οι χρήσεις στην συγκεκριμένη ζώνη.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στην Αχαΐα, όπως αποτυπώνεται στους χάρτες του δορυφορικού συστήματος Copernivus, κάηκαν συνολικά 8.253 στρέμματα.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Copernicus για φωτιές σε Ιτέα και Αχαΐα: Κάηκαν συνολικά 20.406 στρέμματα"

Δίκη «ψευτογιατρού»: Δολοφόνο τον αποκάλεσαν συγγενείς θυμάτων του

«Ποτέ δεν προσπάθησα να κάνω κακό σε κανέναν άνθρωπο. Το μόνο που προσπάθησα να κάνω είναι να τους βοηθήσω. Δεν πίεσα κανέναν να ακολουθήσει κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε. Η συγνώμη μου είναι πλατιά όσο ο ουρανός αλλά εγώ δε μπορώ να συγχωρήσω τον εαυτό μου» ανέφερε σήμερα στην απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο αποκαλούμενος «ψευτογιατρός», ο οποίος δικάζεται για 12 ανθρωποκτονίες ασθενών, κατά βάση καρκινοπαθών, αλλά και για 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας!

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του (η οποία συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα) αρνήθηκε ότι έλεγε στα θύματα του πως… θεραπεύσατε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμη και τον Σουμάχερ! Η στάση του αυτή προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση συγγενούς θύματος, που τον αποκάλεσε ψεύτη και αποχώρησε από την αίθουσα. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο…. Dr Kontos αποδοκιμάστηκε εκ νέου με συγγενείς θυμάτων του να τον αποκαλούν «δολοφόνο»!

Ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της σημερινής απολογίας του ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας εάν επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη. «Δεν πιστεύω ότι έχω κάνει κακό σε κάποιον άνθρωπο. Δεν απολογούμαι, αλλά εξομολογούμαι, απέναντι μου βλέπω τους γονείς μου, τους παππούδες μου, τους πνευματικούς μου πατέρες και τους βλέπω να με ρωτάνε γιατί το κάνες αυτό;» απάντησε ο 50χρονος κατηγορούμενος και συμπλήρωσε: «Και δε μπορώ να τους πω κάτι, δε μπορώ να τους πω ότι παρέβην τις αρχές που με μεγάλωσαν, ενώ με έμαθαν να είμαι άνθρωπος της προσφοράς, υστερόβουλος.

Βρίσκομαι απολογούμενος αλλά χειρότερος κριτής είμαι εγώ, εγώ πρώτος δε μπορώ να με συγχωρήσω, έκανα τα αντίθετα από αυτά που με έμαθαν, ολίσθησα, άφησα το ψέμα να μπει στη ζωή μου. Κατέστρεψα τη ζωή μου και των ανθρώπων που με αγαπάνε. Ποτέ δεν επεδίωξα να κάνω κακό σε κανέναν. Πίστεψα ότι με τη βότανο θεραπεία, μόνο αυτό έκανα εγώ, τους βοηθούσα. Ποτέ δε διέκοψα θεραπεία, ποτέ δεν έβαλα το μαχαίρι στο λαιμό κανενός. Εγώ σαν άνθρωπος έπεσα και οφείλω να σηκωθώ.

Είμαι θλιμμένος, κατακερματισμένος, για όλους όσοι βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα, γιατί όλοι αυτοί είναι εδώ για τα σφάλματα τα δικά μου. Συμπάσχω με όλες τις οικογένειες και τους συγγενείς που έχουν στραφεί εναντίον μου. Δε μπορώ να τους ζητήσω συγνώμη, δεν είναι αρκετή μια συγνώμη, δε φτάνουν εκατομμύρια συγγνώμες. Τους παρακαλώ πολύ να γίνουν δυνατοί, καλύτεροι χριστιανοί και να με συγχωρήσουν».

Ο 50χρονος δέχθηκε ερωτήσεις και από την πρόεδρο της έδρας για κάθε μία από τις 12 ανθρωποκτονίες και τις 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει. Σε κάποιες περιπτώσεις έδωσε τη δική του εκδοχή για τις επαφές που είχε με καρκινοπαθείς και τους συγγενείς του ενώ υπήρξαν και κάποιες υποθέσεις που ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει καθόλου τα θύματα ή τους συγγενείς τους. «Υπάρχουν 500 άτομα που έχω βοηθήσει, πάντα αφιλοκερδώς πάντα με σκοπό να κάνω καλό», είπε ο κατηγορούμενος. Μάλιστα, ανέφερε πως οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του δεν έχουν ποινικές ευθύνες.

Το C4I και η Siemens

Ακόμη, κατά τη σημερινή όμως απολογία του ο 50χρονος υποστήριξε πως εταιρία του συμμετείχε στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, c4i , σε συνεργασία με τη Siemens και σε διάφορους άλλους διαγωνισμούς! Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι σπουδάσει οδοντεχνίτης στην Ελλάδα και στην Αμερική, ότι παρακολούθησε σχολή για ηλεκτρονικές επικοινωνίες ενώ είπε ότι έχει πάρει και άδεια πιλότου!

Εισαγγελέας: Μας είπατε ότι το μεγαλύτερο λάθος σας ήταν ότι δε διαψεύδατε τη φήμη ότι ήσασταν ιατρός;

Κατηγορούμενος: Ναι

Εισαγγελέας: Φαίνεται από έγγραφα και καταθέσεις ότι δεν ήταν μόνο μία διάψευση αλλά και μία προβολή αυτής της ιδιότητας; Είχατε σελίδα linkedin, ιατρική ταυτότητα που δείξατε σε μάρτυρες και διάφορες συμπεριφορές που έμμεσα υποδεικνύουν αυτό. Στέλνατε μήνυμα «είμαι στο χειρουργείο» , λέγατε ότι είχατε επαφές με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και άλλους, ότι θεραπεύσατε τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας, ότι θεραπεύσετε τον Σουμάχερ…

Κατηγορούμενος: Έτσι όπως το αναπτύσσεται φαίνεται να έχετε δίκιο. Το να είχα πει ότι είμαι θεράπων ιατρός για το Σουμάχερ, είναι παράλογο, δεν έκανα τέτοιες συνδέσεις με όνομα μου. Εγώ έλεγα να έχουν πιστή στο Θεό και έφερνα ως παράδειγμα τον Σουμάχερ. Κάποια στιγμή με είχαν πάρει τηλέφωνο και μου είχαν πει για ένα παιδάκι που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της κυρίας Βαρδινογιάννη. Αυτό ήταν, δεν ήταν τίποτα περισσότερο. Όταν μπαίνεις σε ένα μοναστήρι και έρχεται ο κόσμος σου φιλάει τα χέρια, σε αγκαλιάζει, μόνο καμπάνες δε χτυπάγανε, αυτό ήταν που δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω αλλά ποτέ δεν πρότεινα τίποτα άλλο πέρα από βοτανοθεραπείες. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος μου. Έπεσε στο αμάρτημα της περηφάνειας και του εγωισμού σαν άνθρωπος θόλωσα….

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη «ψευτογιατρού»: Δολοφόνο τον αποκάλεσαν συγγενείς θυμάτων του"

Δημοσκόπηση MRB: 7,2% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Το παράδοξο της έρευνας

Προβάδισμα 7,2% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, η οποία έγινε 22 Ιουνίου με 30 Ιουνίου

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ Πιο συγκεντρώνει 29,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 12,2%, το ΚΚΕ 4,7%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ25 3,1%.

Η δημοσκόπηση καταγράφει και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (Έλληνες για την Πατρίδα) που συγκεντρώνει 1.9%, και η Εθνική Δημιουργία με 1,2%.

Το 7% θα ψήφιζε κάτι άλλο, και 14% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος, αγγίζει το 14%.

Στο ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 40,1% διαλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25,1% τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 40, 1% και ο Αλέξης Τσίπρας 30,1%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 25,1%.

Το… παράδοξο

Σε ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,8% απαντά η ΝΔ, το 30% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 24,2% κανένα κόμμα.

Ωστόσο σε ερώτημα για το ποιο από τα δύο κόμματα θα ενοχλούσε περισσότερο αν κέρδιζε, πάλι είναι πρώτη η ΝΔ με 40,5% απαντά ΝΔ και το 37,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά οι πολίτες φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, με το 61,4% να θεωρείς πως μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξει θερμό επεισόδιο.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: 7,2% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Το παράδοξο της έρευνας"

Φινλανδία: Πέρασε νόμος για την ανέγερση φρακτών στα μήκους 1.300 χλμ σύνορα με τη Ρωσία

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας υιοθέτησε νομοθεσία που θα επιτρέπει την ανέγερση φρακτών στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία και το κλείσιμο των μήκους 1.300 χλμ συνόρων για τους αιτούντες άσυλο σε περίπτωση εξαιρετικών περιστάσεων.

Το σχέδιο αυτό νόμου περί ετοιμότητας, αν και αμφισβητείται όσον αφορά τους κανόνες ασύλου της ΕΕ, υιοθετήθηκε από υπερπλειοψηφία, γεγονός το οποίο επιτρέπει στο κοινοβούλιο να υιοθετεί με γρήγορες διαδικασίες νόμους, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα για τα σχέδια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο NATO.

Αυτό θα επιτρέψει επίσης στην κυβέρνηση να αποφασίσει να κατασκευάσει φράκτες ή άλλου είδους τείχη κοντά στα φινλανδικά σύνορα και να κατευθύνει όλες τις αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου σε ένα ή διάφορα συνοριακά περάσματα, όπως είναι τα αεροδρόμια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φινλανδία: Πέρασε νόμος για την ανέγερση φρακτών στα μήκους 1.300 χλμ σύνορα με τη Ρωσία"

Έκτακτο δελτίο EMY: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, προβλέπεται από αύριο Παρασκευή καθώς και το Σάββατο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

Αύριο Παρασκευή (08-07-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο θα
επεκταθούν στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

Το Σάββατο (09-07-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα επηρεάσουν κατά τόπους όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ.

Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία το Σάββατο (09-07-2022) θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, της τάξης των 4 με 6 βαθμών Κελσίου και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 23 με 26 βαθμούς και στα κεντρικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο EMY: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι"

Βίντεο ντοκουμέντο από την εκτίναξη της τουρίστριας στο αεροδρόμιο της Σκιάθου - Τι απαντά η Fraport

Αποκλειστικό βίντεο του Γιώργο Αντωνίτσα ιδιοκτήτη του Amaretto Cafe ανατρέπει τον τρόπο που τελικά η Αγγλίδα βρέθηκε στο έδαφος και δημοσιεύει το Skiathoslife.gr.

Η 61χρονη διακρίνεται (με το βέλος) να βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο δίπλα στην θάλασσα αρκετά μέτρα μακριά από το τοιχίο και το πεζούλι που αρχικά ανέφεραν οι πληροφορίες αλλά ακριβώς στην ίδια ευθεία με τις τουρμπίνες του boeing του αεροσκάφους.

Η ίδια όχι μονο προσπαθεί να αποφύγει το κύμα αερίων, που δημιουργείται κατά την απογείωση του αεροσκάφους, αλλά σηκώνει και τα χέρια με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στη θάλασσα και να υποστεί τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που την οδήγησαν στο Νοσοκομείο του Βόλου. Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα πως ακόμα μια γυναίκα μικρότερης ηλικίας πέφτει στο έδαφος χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί

Τι απαντά η Fraport για τον τραυματισμό Βρετανίδας 

Σε απάντηση της Fraport σε ερώτημα που έθεσε η ΕΡΤ για το περιστατικό τραυματισμού μιας 61ενός ετών Βρετανίδας από τα αέρια τουρμπίνας αεροσκάφους που απογειωνόταν αναφέρει ότι το συμβάν σημειώθηκε εκτός του χώρου του αεροδρομίου και ότι “ ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του αερολιμένα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων παραχώρησης, και επομένως και του αεροδρομίου, και οτιδήποτε λαμβάνει χώρα εκτός αυτού δεν υπόκειται στην ευθύνη του”. 

Η ανακοίνωση της εταιρείας:

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο αερολιμένας Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο ευρωπαϊκών προτύπων, το οποίο είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. 

Σχετικά με το συμβάν που έλαβε χώρα στις 05/07/2022 και το οποίο αφορά τον τραυματισμό 61χρονης Βρετανίδας, που βρισκόταν εκεί για να κινηματογραφήσει τις απογειώσεις αεροσκαφών από το αεροδρόμιο Σκιάθου, διευκρινίζεται ότι αυτό σημειώθηκε σε χώρο εκτός του αεροδρομίου Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

Υπογραμμίζεται ότι ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του αερολιμένα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων παραχώρησης, και επομένως και του αεροδρομίου, και οτιδήποτε λαμβάνει χώρα εκτός αυτού δεν υπόκειται στην ευθύνη του. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα της εταιρίας αποτελεί πάντα η ασφαλής και ομαλή λειτουργία του αερολιμένα και η ασφάλεια των επιβατών”.

skiathoslife

Διαβάστε Περισσότερα » " Βίντεο ντοκουμέντο από την εκτίναξη της τουρίστριας στο αεροδρόμιο της Σκιάθου - Τι απαντά η Fraport"

Ντυμένοι γιατροί οι δράστες που ανατίναξαν ΑΤΜ στο Σισμανόγλειο

Εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών σημειώθηκαν τα ξημερώματα στη ΔΟΥ Αμαρουσίου και σε ΑΤΜ του Σισμανόγλειου νοσοκομείου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η πρώτη έκρηξη στη ΔΟΥ Αμαρουσίου, στην οδό Πλαταιών, σημειώθηκε στις 04:00 και προκάλεσε υλικές ζημιές στην πρόσοψη.

Μετά από μισή ώρα εξερράγη ο δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός σε ΑΤΜ του Σισμανόγλειου, προκαλώντας επίσης υλικές ζημιές.

Τέσσερα άτομα, που φορούσαν ιατρικές στολές και μάσκες, ήταν οι δράστες που ανατίναξαν, τα ξημερώματα, το μηχάνημα ΑΤΜ, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, οι δράστες, λίγο πριν από τις 4:30, πήγαν στο Σισμανόγλειο και αφού ακινητοποίησαν τη φύλακα, τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο ΑΤΜ. Ακολούθησε ισχυρή έκρηξη, που κατέστρεψε ολοσχερώς το μηχάνημα, ενώ τα τέσσερα άτομα, για άγνωστο λόγο έως τώρα, δεν κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.

Η ΕΛΑΣ πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Και στις δύο περιπτώσεις έσπευσε, μεταξύ των άλλων αστυνομικών δυνάμεων, κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντυμένοι γιατροί οι δράστες που ανατίναξαν ΑΤΜ στο Σισμανόγλειο"

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει από την 1η Αυγούστου

Για τις κρατικές επιδοτήσεις και τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η επιδότηση του κράτους για τον Ιούλιο στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι κατά πολύ αυξημένη και μάλιστα αυτή θα δοθεί ανεξαρτήτως εισοδήματος και για όλες τις κατοικίες και όχι μόνο την πρώτη.

Αντίθετα για τον μήνα Ιούλιο δεν θα υπάρχει επιδότηση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς όπως είπε ο κ. Σκρέκας η κατανάλωση του το καλοκαίρι μειώνεται δραστικά και η επιδότηση θα επανέλθει από το φθινόπωρο.

Σε ότι αφορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Σκρέκας είπε ότι σταματάει από την 1η Αυγούστου. Πλέον στους λογαριασμούς θα υπάρχει μια ενιαία τιμή με την οποία θα γίνεται η χρέωση. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες θα πρέπει να ανακοινώνουν νωρίτερα τις τιμές για τον μεθεπόμενο μήνα και ειδικά για τον Αύγουστο οι τιμές θα ανακοινωθούν στις 10 Ιουλίου.

Επί των τιμών αυτών θα αφαιρείται και η κρατική επιδότηση. Οι καταναλωτές αφού θα συγκρίνουν τις τιμές θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο χωρίς καμιά επιβάρυνση. Οι δε τιμές θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες των παρόχων.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων συσκευών, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει αύριο και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί περίπου 825.000 αιτήσεις. Με δεδομένο ότι οι πόροι του προγράμματος αρκούν για την αντικατάσταση 200-250 χιλιάδων συσκευών, αναζητούνται νέα κονδύλια για να ικανοποιηθούν περισσότεροι αιτούντες. Αυτοί θα προκύψουν από τη λίστα που έχει ήδη δημιουργηθεί από την μοριοδότηση όσων έχουν υποβάλλει αιτήσεις για τις οποίες έχουν προβλεφθεί κοινωνικά κριτήρια.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας θα παταχθούν καθώς θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν έχει αλλάξει κάτι στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών που θα προμηθεύουν τις συσκευές στους καταναλωτές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει από την 1η Αυγούστου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news