facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 4 περιφέρειες (χάρτης)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 4 περιφέρειες (χάρτης)"

Μπλίνκεν: Οι Αμερικανοί θα μπορούν να φύγουν και μετά τις 31 Αυγούστου από το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι θα αφήσουν να φύγουν οι Αμερικανοί και οι ευάλωτοι Αφγανοί που θα βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, από τους περίπου 6.000 Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον οι 4.500 έχουν απεγκλωβιστεί, μαζί με τις οικογένειές τους, από τα μέσα Αυγούστου. Απομένουν κατά συνέπεια περίπου 1.500 άνθρωποι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μπλίνκεν είπε ότι ορισμένοι Αμερικανοί εξετάζουν ακόμη αν θα φύγουν, ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν «κάθε διπλωματικό και οικονομικό μέσο» για να διασφαλίσουν ότι εκείνοι που θα θελήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου θα μπορέσουν να το πράξουν. Η προσπάθεια να βοηθηθούν εκείνοι θα θέλουν να φύγουν θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Μπλίνκεν είπε ότι χώρες της περιοχής καταβάλουν ενεργά προσπάθειες για να διαπιστώσουν αν μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο ώστε να παραμείνει ανοιχτό. Όταν ρωτήθηκε εξάλλου αν θα παραμείνει σε λειτουργία η πρεσβεία των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, είπε ότι «εξετάζονται διάφορες επιλογές».

Σε ένα πυρακτωμένο σκηνικό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη διάσκεψη με τους ηγέτες της G7, δήλωσε ότι υπάρχει «πρόσθετος κίνδυνος» στην παραμονή των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας, επικαλούμενος απειλή από παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι με κάθε μέρα χερσαίων επιχειρήσεων, προσθέσαμε κίνδυνο στα στρατεύματά μας με αυξανόμενες απειλές από το ISIS-K (σ.σ. παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν) και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται από τον συνεχιζόμενο συντονισμό με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς πρόσβασης στο αεροδρόμιο ανθρώπων που απομακρύνονται από τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπλίνκεν: Οι Αμερικανοί θα μπορούν να φύγουν και μετά τις 31 Αυγούστου από το Αφγανιστάν"

Συγκλονιστική μαρτυρία: Προσπάθησε να καταγγείλει τον βιασμό της και η μια υπηρεσία την έστελνε στην άλλη

Στο φως έρχεται μια συγκλονιστική μαρτυρία για μια γυναίκα που έπεσε θύμα βιασμού αλλά αντιμετώπισε έναν εξευτελιστικό μαραθώνιο για να αποδείξει το τραύμα της και να καταγγείλει τον βιασμό της, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες την παρέπεμπαν από τη μια στην άλλη.

Όπως αναφέρεται στην μαρτυρία η γυναίκα που βιάστηκε από δύο άνδρες που τη νάρκωσαν επικοινώνησε αρχικά με το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων που την παρέπεμψαν σε ιατροδικαστή. Πήγε σε δύο νοσοκομεία για να εξεταστεί, ωστόσο της είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Επικοινώνησε ξανά με τα αστυνομικά τμήματα Εξαρχείων και Κερατσινίου, με δικηγόρο, με το 100, με το 166 και τελικά μετά από έναν απίστευτο μαραθώνιο κατάφερε να βρει έναν ιατροδικαστή, ο οποίος της είπε ότι η εξέταση θα μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανάρτηση: «Πήγε στο ΑΤ Εξαρχείων να καταγγείλει τον βιασμό της, της είπαν πήγαινε αύριο σε ιατροδικαστή αλλά πήγαινε τώρα σε εφημερεύον για τοξικολογικές.

Πήγε στον Ευαγγελισμό, της είπαν δεν έχουμε ιατροδικαστή και γυναικολόγο, πήγαινε στην Αλεξάνδρας.
Πάει Αλεξάνδρας, ο γιατρός εφημερίας της εξηγεί ότι δεν μπορεί να την εξετάσει χωρίς παρουσία ιατροδικαστή.
Παίρνει το 100. Της λένε πάρε το 166. Παίρνει το 166. Της λένε πάρε το 100.

Παίρνει στο ΑΤ Εξαρχείων, δεν το σηκώνουν. Παίρνει ξανά, ούτε και πάλι.
Παίρνει στο ΑΤ Κερατσινίου, της λένε κάτσε να πάρουμε τηλέφωνο στο ΑΤ Εξαρχείων γιατί κάτι κάνεις λανθασμένα
Παίρνει τηλέφωνο δικηγόρο. Της λέει κάτσε να πάρω τηλέφωνο δικαστή. Ο δικαστής της λέει κάνε ότι λιποθύμησες για να σε εξετάσουν.

Παίρνει ξανά στο ΑΤ Κερατσινίου, της λένε το ΑΤ Εξαρχείων δεν το σηκώνει. Της λένε να πάει σε εφημερεύοντα και να κάνει όσα είχε κάνει ήδη.

Παίρνει τηλέφωνο για ιατροδικαστή στο ΚΑΤ, δεν απαντάει κανείς. Παίρνει τηλέφωνο δικηγόρο, της δίνει τηλέφωνο ιατροδικαστή. Το σηκώνει και της λέει η εξέταση θα γίνει αύριο. Και ότι αυτή είναι η διαδικασία.
Μετά την στέλνουν να βρει εφημερεύον φαρμακείο ώστε να αγοράσει φάρμακα μην τυχόν και κόλλησε μεταδιδόμενα.

Αν λοιπόν κουραστήκατε, με τον δαίδαλο που περιγράφω. Σκεφτείτε ότι όλα αυτά συνέβησαν σε μια γυναίκα που μόλις είχε βιαστεί από δύο τύπους που την νάρκωσαν και καλά καλά δεν μπορούσε να προφέρει το όνομά της από το σοκ.

Αυτό είναι το ελληνικό κράτος και αυτή είναι η διαδικασία για μια επιζήσασα βιασμού. Ένας μαραθώνιος, μόνο και μόνο για να μπορέσει να αποδείξει το τραύμα της.

Ρωτήστε τώρα “γιατί δεν το κατήγγειλαν αμέσως”».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονιστική μαρτυρία: Προσπάθησε να καταγγείλει τον βιασμό της και η μια υπηρεσία την έστελνε στην άλλη"

Πυροσβεστική: 45 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/19:00/24-08-2021 έως Ω/19:00/25-08-2021 εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

   • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 23 Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα Αττικής συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως για την διαβροχή της περιμέτρου, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. από τη Ρουμανία, 37 πυροσβέστες με 9 οχήματα από τη Πολωνία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. καθώς και η ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 45 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Κορωνοϊός: Κοντά στο μίνι lockdown άλλες 10 περιοχές - Έρχονται μέτρα για να μην ξεφύγει η διασπορά

Προ των πυλών για νέα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται καθημερινά ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας μας, με τις υγειονομικές Αρχές να προσανατολίζονται στην επιβολή τους πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Το τέταρτο επιδημικό κύμα, που έκανε την εμφάνισή του εν μέσω καλοκαιριού, απειλεί και πάλι την οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών, αυτή τη φορά, όμως, με τη μορφή των τοπικών lockdown. Το παράδειγμα έθεσε η Μύκονος στις 17 Ιουλίου και έκτοτε ακολούθησαν αρκετοί ακόμη -κυρίως νησιωτικοί- προορισμοί. Στη σχετική λίστα μπήκε χθες και η Μεσσηνία, η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) της ηπειρωτικής χώρας που τίθεται σε καθεστώς mini lockdown, στο οποίο οδήγησε ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Η συνέχεια, όμως, ειδικά εν όψει φθινοπώρου προβλέπεται εξίσου δύσκολη για αρκετές ακόμα περιοχές.

Πάνω από 10 περιοχές «φλερτάρουν» με νέα μέτρα

Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει γίνει εμφανής ήδη από τις αρχές Αυγούστου, όταν η «φυγή» των αδειούχων από τα αστικά κέντρα προς τις τουριστικές περιοχές γέμισε σταδιακά με κρούσματα κάθε γωνιά της χώρας. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, σημαντική αύξηση της διασποράς παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές, για τις οποίες οι ειδικοί δεν έχουν εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος.

Πιο αναλυτικά, σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε συνολικά 3.273 κρούσματα επί 93.988 διαγνωστικών ελέγχων. Από αυτά, τα 770 εντοπίστηκαν στην Αττική (213 στο κέντρο της Αθήνας και 23 στα νησιά του Αργοσαρωνικού) και τα 319 στη Θεσσαλονίκη. Στις περιοχές που βρίσκονται ήδη υπό περιορισμούς, όπως η Μεσσηνία, το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο οι νέες λοιμώξεις σήμερα ανήλθαν σε 106, 100, 70 και 48 αντίστοιχα, ενώ τουλάχιστον 10 ακόμα βρίσκονται μία ανάσα από το lockdown, λόγω τόσο του σταθερά μεγάλου αριθμού κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, όσο και των υψηλότατων επιπέδων θετικότητας που εντοπίζονται εκεί.

Από την ηπειρωτική χώρα, στην κατηγορία αυτή ανήκουν η Αχαΐα (122 κρούσματα - 3,57% θετικότητα), η Ηλεία (97 - 6,51%), η Καβάλα (72 -4,89%), η Κοζάνη (54 – 3,71%), ο Έβρος (75 – 2,56%) και η Λάρισα (82 – 1,97%). Όσο για τα νησιά, συναγερμός έχει σημάνει σε Νάξο (23 – 7,70%), Κάλυμνο (14 – 4,12%), Ρόδο (93 – 3,88%), Κέρκυρα (53 – 2,85%) κυρίως λόγω των πολλών κρουσμάτων, αλλά και σε Ικαρία, Άνδρο, Ιθάκη και νησιά Αργοσαρωνικού λόγω του υψηλού ποσοστού θετικότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες (6,90%, 5,36%, 4,78% και 4,19% αντίστοιχα). Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το ποσοστό θετικότητας στην πλειοψηφία των περιοχών αυτών ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της επικράτειας, που αυτή την εβδομάδα έπεσε στο 3.51% (από 3,64%). Πτωτική είναι το τελευταίο επταήμερο και η τάση του δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου (Rt), που περιορίζεται στο 1,05 (από 1,09), με μεγαλύτερη, ωστόσο, διακύμανση ανά περιοχή (0,67-1,42 αυτή την εβδομάδα έναντι 0,89-1,36 την προηγούμενη).

Κατά 131% αυξήθηκαν οι νεκροί από μήνα σε μήνα – 63% περισσότερες οι εισαγωγές

Εντείνεται καθημερινά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό προσέρχονται πλέον στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας για νοσηλεία σε απλές κλίνες και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σήμερα οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 332, ενώ οι εισαγωγές του τελευταίου 24ωρου ανήλθαν σε 259.

Τα συγκριτικά στοιχεία με τους δύο προηγούμενους μήνες, όμως, είναι εκείνα που καταδεικνύουν ότι ο κλοιός σφίγγει ξανά επικίνδυνα γύρω από το «κουρασμένο» έπειτα από 16 σχεδόν μήνες πανδημίας ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 16 - 22 Αυγούστου οι εισαγωγές νέων ασθενών ανήλθαν σε 1.827, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το επταήμερο 19 - 25 Ιουλίου ήταν 1.115, αύξηση που φτάνει στο 63,8%.

Επιπλέον, οι 42 απώλειες συμπολιτών μας από λοίμωξη COVID-19 που προστέθηκαν στη θλιβερή αυτή λίστα το τελευταίο 24ωρο δημιουργούν ένα σύνολο 611 θανάτων από τις 25 Ιουλίου μέχρι και σήμερα. Ο αντίστοιχος αριθμός για το διάστημα 25 Ιουνίου – 25 Ιουλίου περιοριζόταν στους 264 νεκρούς, με την ποσοστιαία αύξηση να ξεπερνά το 131%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το υπό εξέλιξη τέταρτο κύμα της πανδημίας απειλεί και επιβαρύνει πάλι το ΕΣΥ. Η μοναδική διαφορά με το προηγούμενο διάστημα, που επιτρέπει και μια συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερα πορεία, είναι η ύπαρξη του εμβολίου που μειώνει τις πιθανότητες εξάπλωσης της επικρατούσας μετάλλαξης «Δέλτα» και προστατεύει ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Κοντά στο μίνι lockdown άλλες 10 περιοχές - Έρχονται μέτρα για να μην ξεφύγει η διασπορά"

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν στο Mega: Η Τουρκία θα έχει ρόλο στο Αφγανιστάν

Αποκαλύψεις για τον ρόλο της Τουρκίας στην επόμενη μέρα του Αφγανιστάν έκανε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στο Mega , αναφέρεται και στο τι θα γίνει με τους Ευρωπαίους πολίτες που θα μείνουν στο Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου αλλά και για το ενδεχόμενο ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα με συμμετοχή και της Ελλάδας. 

Δεσμεύεται ότι οι Ταλιμπάν θα σταματήσουν την παραγωγή παπαρούνας, δηλαδή οπίου ώστε να έχουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και παράλληλα ότι δεν θα κινδυνεύσουν οι ξένοι και οι περιουσίες τους που θα μείνουν στο Αφγανιστάν μετά την 31η Αυγούστου.

Αναλυτικά το δεύτερο μέρος της συνέντευξης

Ποιο είναι λοιπόν το όραμα των Ταλιμπάν; Πως σκοπεύετε να κυβερνήσετε;

Στο Αφγανιστάν υπάρχει σαφώς καλλιέργεια παπαρούνας και έχουμε δεσμευτεί να την παύσουμε, ωστόσο υπάρχει ανάγκη η διεθνής κοινότητα να μας βοηθήσει και να δημιουργήσει υποκατάστατα καλλιεργειών για τους αγρότες.

Θεωρείτε πιθανό η Κίνα η Τουρκία και το Κατάρ να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν;

Βεβαίως, σίγουρα! Σαφώς και θα έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες που ενεπλάκησαν στην ένοπλη σύγκρουση στη χώρα μας, δεν θα συμμετέχουν.

Αν για παράδειγμα οι Αμερικανοί εκκενώσουν τη χώρα μετά από 20 χρόνια, με χρονικό ορίζοντα την 31η Αυγούστου, αλλά υπάρξουν πολίτες άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι έχουνε μείνει πίσω, τι θα συμβεί σε αυτούς;

Έχουμε ανακοινώσει ότι όσοι συνεργάζονται με τις ξένες δυνάμεις, τόσο οι ζωές τους όσο και οι περιουσίες τους είναι ασφαλείς. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις περιουσίες τους και θα μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή, ενώ θα μπορέσουν να συνεισφέρουν με τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους, στην ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προωθεί το γεγονός ότι έχει υπάρξει μία σειρά από επικοινωνίες, τόσο με Ευρωπαίους ηγέτες όσο και με ηγέτες άλλων χωρών. Θεωρείτε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των Ταλιμπάν και της Δύσης;

Όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα υπάρξει άμεση επαφή με όλες τις ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας. θα μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας.

Θα δεχόσασταν μία ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν στο μέλλον, ενδεχομένως και με την συμμετοχή στελεχών, είτε από την Τουρκία, είτε από την Ελλάδα;

Ο λαός του Αφγανιστάν θέλει την ελευθερία του. Έχουμε τον έλεγχο σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας.

Τι ουσιαστικά έχει αλλάξει στο καθεστώς των Ταλιμπάν, αν κάνουμε μία αναδρομή 20 χρόνια πριν;

Σε ότι αφορά τα πιστεύω μας και τους κανόνες μας, αυτά παραμένουν τα ίδια. Επιθυμούμε μία ανεξάρτητη χώρα. Θέλουμε μία ισλαμική κυβέρνηση στην εξουσία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Ταλιμπάν στο Mega: Η Τουρκία θα έχει ρόλο στο Αφγανιστάν"

Κορωνοϊός: Στα 3.273 τα νέα κρούσματα - 332 οι διασωληνωμένοι, 42 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.273, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 570.077 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 192 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.912 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.05 (95% ΔΕ: 0.67 - 1.42)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.509 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.936 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.6%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 267 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την εβδομάδα 16 Αυγούστου 2021 - 22 Αυγούστου 2021 (2021-W33) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.51% σε σύνολο 626.108 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag). To μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται στη Νάξο  με 7,70% και ακολουθούν η  Ικαρία με 6,90% και η Ηλεία  με 6,51%.

Πάνω από το όριο του 4% βρίσκονται επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες:  Άνδρου 5,36%, Καβάλας 4,89%, Μεσσηνίας 4,80%, Ιθάκης 4,78%, Μυκόνου 4,73%, Θεσπρωτία 4,42%, Νήσων 4,19%.


Η Αττική κατέγραψε 770 από τα συνολικά 3273 νέα κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη μετρά 319 κρούσματα και η Κρήτη 270.

Η γεωγραφική κατανομή των 3.273 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

106 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

99 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

59 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

93 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

213 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

73 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

104 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

23 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

319 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

57 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

122 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

75 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

66 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

97 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

32 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

100 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

10 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

72 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

53 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

54 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

35 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

31 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

82 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

106 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

41 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

93 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

34 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

70 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

147 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.273 τα νέα κρούσματα - 332 οι διασωληνωμένοι, 42 θάνατοι"

Κορονοϊός: 13 παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία παίδων

13 παιδιά και βρέφη νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία Παίδων με το νούμερο πάντως να θεωρείται φυσιολογικό και κανένα από αυτά δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Εξαίρεση ένας 12χρονος που έχει διασωληνωθεί λόγω εγκεφαλίτιδας και στο τεστ κορονοϊού που υποβλήθηκε βγήκε θετικός. Ειδικότερα στο «Αγλαΐα Κυριακού» νοσηλεύονται 6 παιδιά με κορονοϊό και στο «Αγία Σοφία» 3 παιδιά και 4 νεογνά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 13 παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία παίδων"

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Στην σημερινή τραγωδία μετράμε στρέμματα, στα Μάτι μετρούσαμε φέρετρα

«Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.

«Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα την φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν καταλάβατε τι έγινε στο Μάτι»

Επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πώς απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι.

Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: «Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος. πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αδύνατη η οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς αξιοποίηση του αέρα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την δευτερολογία του με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη πρόταση.

«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», τόνισε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Στην σημερινή τραγωδία μετράμε στρέμματα, στα Μάτι μετρούσαμε φέρετρα"

Καιρός αύριο: Επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες – Πού θα έχουμε βροχές

Παραμένει ζεστός ο καιρός σήμερα Πέμπτη (26.08.2021) με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 38 βαθμούς.

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα υπόλοπα από δυτικές, με ένταση στα νότια 5 έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και μικρή πτώση στα βορειοδυτικά. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 33 με 35 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 36 με 38 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 και στην Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Πέμπτη (26.08.2021) για όλη την Ελλάδα από την ΕΜΥ
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από αργά το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν κυρίως στη Μακεδονία τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στα νησιά του βορείου Ιονίου και την Ήπειρο και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα νησιά, τη δυτική Στερεά και αργότερα στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 και στα νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4, από το μεσημέρι 4 με 5 και τοπικά στα δυτικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και κατά τόπους στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 και στα νότια δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες – Πού θα έχουμε βροχές"

ΠΟΕΔΗΝ: Αίτηση ακύρωσης και αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021 κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στο δικόγραφο, το οποίο υπογράφει η νομική σύμβουλός της, Μαρία-Μαγδαλινή Τσίπρα, εκτίθεται ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού, και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία. Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.

Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθενται περαιτέρω ότι πριν τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέλος, «με το υπό κρίση μέτρο, φρονούμε, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού, αντιθέτως «από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Συνυπολογίζοντας το ποσοστό όσων διαθέτουν φυσική ανοσία, το ποσοστό υπερβαίνει το 90%. Μολαταύτα, η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αποτελεί μια νομοθετική επιλογή που θίγει τον καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι κατά την άποψή μας αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη.

Αναμένουμε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου εντός των επόμενων ημερών, καθώς πιστεύουμε ότι σε εποχές πανδημίας τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών αποτελούν τον απαράβατο πυρήνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας» υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Αίτηση ακύρωσης και αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού"

Τζανάκης στο Ράδιο Κρήτη: Δέχομαι απειλές από "ταλιμπανοχριστιανούς"

Την πεποίθηση ότι ενδεχομένως η κοινωνία να “πληρώσει” τις συνέπειες των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου, όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος
Τζανάκης μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Ο κορωνοϊός δεν κάνει βερεσέ.”!

Και συνέχισε λέγοντας ότι και ο ίδιος έγινε “μάρτυρας” σε γλέντι όπου κανείς δεν τηρούσε αποστάσεις και μάλιστα πολλοί χόρευαν ενώ αυτό απαγορεύεται.

Ο κ. Τζανάκης χαρακτήρισε ανησυχητικά τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς, με δραματική πτώση στο Ηράκλειο, τονίζοντας ότι ευχή όλων είναι να μην συνεχιστεί αυτή η πτωτική πορεία.

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης αποκάλυψε ότι δέχεται υβριστικά μηνύματα και απειλές από αγνώστους, τους οποίους χαρακτήρισε "Ταλιμπανοχριστιανούς" αλλά όπως είπε: “Δε φοβάμαι και δεν τρομοκρατούμαι”.

Ακούστε το απόσπασμα:

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Τζανάκης στο Ράδιο Κρήτη: Δέχομαι απειλές από "ταλιμπανοχριστιανούς""

Αττική: Απομακρύνονται καμένα δέντρα από τις πυρόπληκτες περιοχές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση καθαρισμού των πυρόπληκτων περιοχών από τα καμένα δέντρα και άλλα αντικείμενα. Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΠΕΔΑ) έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι εργασίες αποψίλωσης στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής. 

Πριν λίγες μέρες διεξήχθη σχετικός διαγωνισμός και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η αποψίλωση σε Αχαρνές, Ωρωπό, Διόνυσο και Κηφισιά. 

«Με τα μέσα και τις οικονομικές δυνατότητες που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διάθεσή της, δεν είναι πάντα εύκολο να οργανώνει και να υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αυτών των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών. Οφείλουμε, όμως, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα μέσα που έχουμε διαθέσιμα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική: Απομακρύνονται καμένα δέντρα από τις πυρόπληκτες περιοχές"

Φ. Σπανός: Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά

Διευκρινίσεις σχετικά με τις αναφορές του για τις φωτιές στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, έδωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός με ανακοίνωσή του, μετά τις δηλώσεις τού εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου και του τομεάρχη του κόμματος Κώστα Ζαχαριάδη, που επικαλέστηκαν τα όσα είπε, κατά την τοποθέτησή του.

Ειδικότερα, ο κ. Σπανός αναφέρει στη δήλωσή του:

«Επειδή ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε τοποθέτησή μου στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του παραθέτω λοιπόν αυτά που είπα στο συμβούλιο και θα παρακαλούσα να μην επιχειρείται η διαστρέβλωσή τους:

Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά ή ότι συνειδητά την άφηναν να επεκταθεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξωφρενικό για οποιαδήποτε κυβέρνηση και για οποιαδήποτε διοίκηση της πυροσβεστικής.

Άκουσα και επικαλέστηκα μαρτυρίες κατοίκων για πυροσβεστικά που είχαν υπηρεσιακή εντολή να μην επεμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέτωπα για λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών.

Άλλο πράγμα οι ελλείψεις και τα λάθη που επισημάναμε και άλλο πράγμα οι θεωρίες συνωμοσίας που φυτρώνουν με το παραμικρό και μας κάνουν μόνο κακό.

Επειδή έχω μάθει να μιλάω μόνο τη γλώσσα της αλήθειας και αυτή χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Παρακαλώ, αφήστε μας έξω από τα πολιτικά παίγνια, να δουλέψουμε για να ξαναστήσουμε τον τόπο μας».

Χθες, ο κ. Σπανός,  σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας είχε δηλώσει:στο 25:30 «Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα,  με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούσαν ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Φ. Σπανός: Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά"

Δράμα: Στάση εργασίας των εργαζομένων του Νοσοκομείου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν στις 11 το πρωί της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δράμας και συγκέντρωση στην πύλη του Ιδρύματος, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Διαμαρτύρονται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τον διαχωρισμό των εργαζομένων, τα νέα μέτρα και εφαρμογή αναστολής εργασίας. Ζητούν να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες και να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.
Τέλος, ζητούν να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχή ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δράμα: Στάση εργασίας των εργαζομένων του Νοσοκομείου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό"

Κρήτη – Κορονοϊός: Εμβολιασμοί μέσα σε εκκλησία – «Κάποιοι μπερδεύουν τη θεολογία με την επιστήμη»

Ένας ιδιαίτερος εμβολιασμός με ιδιαίτερο συμβολισμό θα γίνει σε λίγες μέρες στην Κρήτη. Μέσα σε εκκλησία…

Εμβολιασμοί πολιτών, εντός του ιερού ναού της Παναγίας Αρχανών, με συμβολισμό, για όσους επιθυμούν, θα πραγματοποιηθούν στις 6 Σεπτεμβρίου με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson από μικτό κλιμάκιο, σε μία συνεργασία του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

“Να πειστούν όσοι έχουν μπερδέψει τη θεολογία με την επιστήμη”, τόνισε ο εφημέριος της ενορίας πατέρας Ανδρέας Καλιοντζάκης που μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη.” Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετά άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ο εθελοντικός αυτός εμβολιασμός, που αποτελεί μία πρωτοποριακή ενέργεια, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Σεπτεβρίου 2021. Μικτό κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων θα πραγματοποιήσει τους εμβολιασμούς με το μονοδοσικό εμβόλιο από τις 09.00 το πρωί της 6ης Σεπτεμβρίου έως τις 14.00 το μεσημέρι σε όποιον επιθυμεί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 31 Αυγούστου στις δημοτικές ενότητες Αρχανών -Καζαντζάκη και Αστερουσίων στα τηλέφωνα: 2813 401141, 2813 401163 και 28933 40104.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη – Κορονοϊός: Εμβολιασμοί μέσα σε εκκλησία – «Κάποιοι μπερδεύουν τη θεολογία με την επιστήμη»"

Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Πιθανή η εμφάνιση νέας μετάλλαξης ανθεκτικής στο εμβόλιο

Κάποια μέρα δεν αποκλείεται να εμφανιστεί μια μετάλλαξη του κορoνοϊού η οποία θα είναι «ανθεκτική» στα εμβόλια». Αυτό δήλωσε στο Fox News ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Όπως επεσήμανε, χρειαζόμαστε τρεις μήνες για να προσαρμόσουμε το εμβόλιο στα δεδομένα μιας νέας μετάλλαξης του ιού.

Κάθε φορά που εμφανίζεται μια παραλλαγή παγκοσμίως, οι επιστήμονές μας εξετάζουν προσεκτικά την επικινδυνότητά της και ερευνούν για να δουν, αν αυτή η παραλλαγή μπορεί να ξεφύγει από την προστασία του εμβολίου μας», σημείωσε ο Μπουρλά στο «America’s Newsroom» του Fox News.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει κάτι τέτοιο, αλλά είναι πιθανό μια μέρα να εμφανιστεί μια τέτοια μετάλλαξη», σημείωσε.

Ο κ. Μπουρλά σημείωσε ότι «η  Pfizer εκπονήσει ένα σχέδιο με το οποίο μέσα σε 95 μέρες, από την στιγμή που αναγνωρίσουμε την παραλλαγή, να έχουμε ετοιμάσει ένα εμβόλιο ειδικά προσαρμοσμένο σε αυτή την παραλλαγή».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Πιθανή η εμφάνιση νέας μετάλλαξης ανθεκτικής στο εμβόλιο"

Τρίκαλα – Κορονοϊός: Σε αναστολή 13 ανεμβολίαστοι υπάλληλοι του δήμου – Δεν έπεισαν οι εξηγήσεις τους

Οι δημοτικοί υπάλληλοι στα Τρίκαλα τέθηκαν σε αναστολή για 3 μήνες. Είχαν ενημερωθεί να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό μέχρι τις 16 Αυγούστου…

Αναστάτωση επικρατεί στις υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων μετά την απόφαση να τεθούν σε αναστολή εργασίας δεκατρείς εργαζόμενοι που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Όπως αποκάλυψε το trikalavoice.gr, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους μέχρι 16 Αυγούστου, μιας και απασχολούνται στην Υπηρεσία της Πρόνοιας και στις δομές του “βοήθεια στο σπίτι” και στα “ΚΔΑΠ”.

Εφόσον αυτό δε συνέβη κατέθεσαν έγγραφα στην αρμόδια επιτροπή της 5ης ΥΠΕ σύμφωνα με τα οποία προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν αυτή τους η καθυστέρηση.

Η Επιτροπή έκρινε απορριπτέες τις αιτήσεις τους και έτσι αργά χθες το μεσημέρι ο Δήμος Τρικκαίων υποχρεώθηκε να θέσει τους 13 εργαζόμενούς του σε 3μηνη αναστολή.

Στο Δήμο και ιδιαίτερα στην υπηρεσία Πρόνοιας επικρατεί αναβρασμός και μεταξύ των εργαζομένων αγωνία σε ποιους άλλους θα επεκταθεί ο “υποχρεωτικός εμβολιασμός”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα – Κορονοϊός: Σε αναστολή 13 ανεμβολίαστοι υπάλληλοι του δήμου – Δεν έπεισαν οι εξηγήσεις τους"

Α. Τσίπρας: Η στάση σας γεννά αίσθημα ντροπής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, κατηγορώντας τον για «απόσταση από την πραγματικότητα» και «ψευδή συγγνώμη» στους πολίτες την προηγούμενη εβδομάδα.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε πως η κυβέρνηση αγνόησε το πόρισμα Γκολντάμερ. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν τότε με τη σύσταση της επιτροπής και το πόρισμα Γκολντάμερ, βάσει του οποίου ξεκίνησαν σειρά παρεμβάσεις που βρήκε εν εξελίξει η σημερινή κυβέρνηση αλλά «τις θάψατε βαθιά στα συρτάρια σας». Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε «ολοκληρωμένα ισχυρά θεσμικά εργαλεία, στους τομείς της δασικής προστασίας», απαριθμώντας τις σχετικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το έργο των δασικών χαρτών που «κυρώθηκαν στο 45% της χώρας -όταν παραλάβαμε μόνο το 3%- και ανατέθηκαν οι μελέτες, τις βρήκατε έτοιμες για το υπόλοιπο της ελληνικής επικράτειας στο 100%, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες τέλη του 2019»

«Να αφήσετε αυτό το αλαζονικό ύφος. Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλα ως απολογούμενος», είπε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Το ερώτημα είναι τι κάνατε εσείς κ. Μητσοτάκη. Τι κάνατε τις παρεμβάσεις τις εν εξελίξεις παρεμβάσεις στις οποίες είχαμε προχωρήσει; Σταματήσατε τις προλήψεις, ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, δεν εφαρμόσατε την κοινή απόφαση συνεργασίας στην πυρόσβεση.

Αναβαθμίσατε στελέχη που είχαν ευθύνες για τη διαχείριση παλαιότερων πυρκαγιών, τους οποίους κατηγορούσατε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ενώ δεν προσλαβατε πυροσβέστες», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «πελατειακές σχέσεις», πρόσθεσε.

«Οι παραλείψεις σας προηγούνται της κλιματικής κρίσης», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του ομιλητή.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν πάτησε το πόδι του στην Εύβοια», ζητώντας παράλληλα διευκρινίσες για τις δηλώσεις του Φάνη Σπανού, σχετικά με την «εντολή μη κατάσβεσης», επισημαίνοτας πως αυτές οι καταγγελίες «είναι εξαιρετικά σοβαρές».

«Όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται στις θέσεις τους, δεν έχει παραιτηθεί κανείς. Επιδείξατε πρωτοφανή απουσία συναίσθησης για τους κινδύνους και το δράμα της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για «απουσία του πανάκριβου επιτελικού σας κράτους».

«Έχετε το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας. Δεν έχετε σταματήσει να χαμογελάτε, ούτε και στη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές. Το χαμόγελό σας πολλαπλασίασε τον πόνο και την οργή των πληγέντων», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ασέβεια προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας που βλέπει την πατρίδα του να καίγεται. Η στάση σας δεν γεννά αίσθημα θυμού, αλλά κάτι χειρότερο: Αίσθημα ντροπής».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης».

«Η ευθύνη αυτών των επιλογών σας βαραίνει προσωπικά», «δική σας αποκλειστικά είναι», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι του υπουργού «που μας έλεγε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά και ότι κρατούσε μέρα νύχτα τη μάνικα, ούτε του άλλου υπουργού που μετρούσε τριπλάσια αεροπλάνα από όσα επιχειρούσαν, ούτε του αρχηγού της Πυροσβεστικής που τον ρωτούσαν τι γίνεται στην Εύβοια και απαντούσε ότι δε ξέρει γιατί βρίσκεται τρεις μέρες στο υπέροχο δάσος της Πάρνηθας». Σχολίασε πως όσο ο πρωθυπουργός «παρουσιάζεται απολύτως αδύναμος, στοιχειωδώς να την κατανείμει αυτή την ευθύνη και στους υφισταμένους του» και «αναζητά διέξοδο σε ανασχηματισμούς και σε πρόσωπα από το δημοκρατικό χώρο για να αποτελέσουν σωσίβιες λέμβους, τόσο κραυγάζει ότι δεν είναι ικανός την ευθύνη, ούτε να την αναγνωρίσει ούτε να τη διαχειριστεί».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κάθε πολίτης σήμερα, μοιράζεται ένα κοινό αίσθημα, την ανασφάλεια», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για προσλήψεις αστυνομικών και επένδυση σε περιπολικά, αφήνοντας τα δάση «χωρίς προστασία, την πυροσβεστική χωρίς μέσα και προσωπικό, την πυρόσβεση χωρίς σχέδιο, τους πολίτες απροστάτευτους». «Η τραγική ειρωνεία λοιπόν είναι ότι ενώ κάνατε την ασφάλεια προεκλογική σημαία ευκαιρίας, η πολιτική παρακαταθήκη των δύο χρόνων σας στην εξουσία, είναι η ανασφάλεια και ο φόβος», σημείωσε. Είπε ότι στο τέλος του καλοκαιριού «μετράμε ρεκόρ καμένων εκτάσεων και ρεκόρ σε κρούσματα και νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού από τη πανδημία» και στην οικονομία, «μετράμε τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων».

 

Καταληκτικά, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι όλα αυτά σημαίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης «απέτυχε παταγωδώς, στην πανδημία, τις πυρκαγιές, την κοινωνική συνοχή, την ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη, την προστασία της χώρας και των ανθρώπων της», ενώ «είστε εξαιρετικά ικανοί να διευρύνετε τις ανισότητες με τις πολιτικές σας. Με την επιλογή σας να αφήσετε 30.000 νέους εκτός ΑΕΙ. Με επιλογή σας αφήσατε 83.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, καταργήσατε το 8άωρο και θεσπίσατε απλήρωτες υπερωρίες. Ακόμη και με επιλογή σας κόψατε τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού για 120.000 πολίτες». Ανέφερε ότι «κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» και ότι «εκπροσωπεί την αποτυχία, την ειδωλολατρία της ιδιωτικοποίησης και του κέρδους, την περιφρόνηση της κοινωνικής πλειοψηφίας». «Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή κύριε Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο 112. Αυτή τη φορά όχι από σας προς τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες προς εσάς», σχολίασε, για να τονίσει πως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και «όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση», υπάρχει η πολύ σοβαρή πρόκληση «η απόγνωση και η οργή να μετατραπούν σε δύναμη και ενέργεια για να αλλάξει πορεία η χώρα μας».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Α. Τσίπρας: Η στάση σας γεννά αίσθημα ντροπής"

Γκάγκα: Το Σωτηρία γεμίζει με ασθενείς Covid, μένουν απέξω άλλοι

Τον κίνδυνο για τη μεγάλη πίεση που αρχίζει να δέχεται το ΕΣΥ τόνισε στον ΣΚΑΪ η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία».

Όπως είπε, έχουν σχεδόν σταματήσει οι άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου, προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς με κορωνοϊό. Εξήγησε ότι στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πάνω από 300 ασθενείς σε απλές κλίνες και 84 σε ΜΕΘ.

Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να νοσηλευθούν ασθενείς που παρακολουθούνται χρόνια από το συγκεκριμένο νοσοκομείο: «Αφήνουμε απέξω μεγάλες ομάδες ασθενών που μας χρειάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης έκανε γνωστό ότι το 85% περίπου των νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο -τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ- δεν είναι εμβολιασμένοι. 

Αναφερόμενη στους υγειονομικούς, δήλωσε ότι όσοι δεν εμβολιάζονται είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και σημείωσε ότι πρέπει να δούμε αν έχουν δίκιο οι 90 ή οι δέκα...

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάγκα: Το Σωτηρία γεμίζει με ασθενείς Covid, μένουν απέξω άλλοι"

Η συζήτηση στην Βουλή για τις φωτιές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Οι καταστροφικές φωτιές σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο αλλά και άλλα ζητήματα που απασχολούν την πολιτική ζωή (πανδημία, μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή) θα κυριαρχήσουν σήμερα (25.08.2021) στην συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών η σκέψη όλων μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται. Στην Πολιτική Προστασία, στην Πυροσβεστική, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εθελοντές. Προσδοκώ η σημερινή συζήτηση να διαφέρει, γιατί το θέμα της είναι ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα».

«Πρώτον, είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε. Δεύτερον, τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος. Τρίτον πώς θα στηριχθούν οι πληγέντες. Και τέταρτο με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Εδώ η εικόνα είναι αρκετά σαφής με τα θετικά και αρνητικά της. Σε μια πύρινη επίθεση που η χωρά είχε να βιώσει πολλά χρόνια κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε το Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Όμως καταστράφηκαν περιουσίες και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Ακριβώς γι’ αυτό και επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία την μετατρέψαμε εκ θεμελίων σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα. Όσοι αμφιβάλλουν για αυτό ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του κ. Χαρδαλιά. Ενεργοποιήθηκε το 112 κάτι που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με οχήματα και ναι, και με εναέρια μέσα, συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα».

Οι καθαρισμοί έσωσαν οικισμούς

«Είχαμε προνοήσει να καθαρίσουμε, να παρέμβουμε σε 21 επικίνδυνες περιοχές που προσομοίαζαν με την περίπτωση του Ματιού. Μάλιστα εγώ ο ίδιος συμμετείχα σε μία τηλεδιάσκεψη με 18 δημάρχους στις 24 Μαΐου 2021 όπου κατέστησα απολύτως σαφές ότι πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για να εξασφαλίσουμε ότι με παρεμβάσεις θα μειώσουμε την ποσότητα καύσιμης ύλης αλλά και να έχουμε σχέδια διαφυγής για την περίπτωση εκκένωσης ενός οικισμού» ανέφερε στην συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πράγματι, αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν. Αναφέρω ενδεικτικά την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Η φωτιά έπιασε αλλά δεν μπήκε στον οικισμό και για πρώτη φορά υπήρχε καινούρια οδός διαφυγής. Η δεύτερη περιοχή που και αυτή απειλήθηκε, σας είναι πολύ οικεία κ. Τσίπρα. Αναφέρομαι στο Σούνιο. Υπάρχουν δίοδοι διαφυγής που υποδεικνύουν πως οι πολίτες θα φτάσουν στη θάλασσα. Αυτά όλα έγιναν και είχαν το αποτέλεσμα να περιορίσουν σχετικά την καταστροφή της περιουσίας σε σπίτια τα οποία βρέθηκαν εντός του δάσους είτε πέριξ των οικισμών. Κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Πετύχαμε να προστατεύσουμε ανθρώπινη ζωή, τους οικισμούς, τις κρίσιμες υποδομές» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και τα μέτρα αποκατάστασης.

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1279 πυρκαγιές τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Σχεδόν 60 την ημέρα. Πολλές ήταν προϊόν εμπρησμού. Αυτές οι φωτιές είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το εξηγεί και η ΕΜΥ και οι επιστήμονες. Το βέβαιο όμως είναι ότι αυτό που βλέπαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες το αντιμετώπιζαν και οι πυροσβέστες στο πεδίο».

«Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας ήταν η τελευταία φωτιά στα Βίλια. Ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, όλες οι δυνάμεις πυροσβεστικής του Λεκανοπεδίου συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από το εξωτερικό. Πάρα ταύτα χρειαστήκαμε τρεις ημέρες να σβήσουμε τη φωτιά. Πείτε μας που ακριβώς έγινε το λάθος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης της πρώτης προσβολής γίνονται εξαιρετικά δύσκολες στη διαχείριση τους. Επειδή έχω ακούσει πολλά υποτιμητικά σχόλια για την πυροσβεστική, αυτή η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει εν τη γενέσει τους την πλειοψηφία των πυρκαγιών».

Κάνοντας τον απολογισμό του είπε ότι χάθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους και πρέπει να δούμε με λεπτομέρεια τι έγινε λάθος. Έγιναν λάθη και οι φωτιές μας δίδαξαν ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. 

Είχαμε προετοιμαστεί αλλά δεν ήταν αρκετό

«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο αρχηγών.

Και στον τομέα της πρόληψης αποδείχθηκαν κενά

«Όσους καθαρισμούς και να κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα και να έχει στη διάθεσή του, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε, αν δεν καταφέρει να τη σβήσει κανείς στην αρχή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων, εντός του Δρυμού της Πάρνηθας, είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στον Τατόι υλοτόμοι από τη Χαλκιδική. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Δεν στάθηκαν αρκετές να σταματήσουν τη φωτιά η οποία δεν σταμάτησε στην εθνική οδό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά. Αν και διατέθηκαν φέτος 51 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα δεν ήταν δυστυχώς αυτά που έπρεπε. Τώρα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία.

«Διαπιστώσαμε ότι ναι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, που προβλέπονται από το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας ο πρωθυπουργός. «Θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη. Θα κινηθούμε ταχύτατα για απόκτηση και ενοικίασή τους και θα προχωρήσουμε στη σύσταση ειδικής μονάδος η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η νέα μονάδα η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες θα δρα καλύτερα μέσα στο δάσος» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η μεταβίβαση από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική έγινε το 1998 επί ΠΑΣΟΚ. 

Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε μεγάλο βαθμό και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει όπου πρέπει

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι με βάση των προγραμματισμό που γίνεται, οι κάτοικοι θα μπορούν πλέον να καθαρίζουν τους δρόμους. «Τα εύφλεκτα πεύκα δίπλα στα σπίτια θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα δέντρα. Δεν αναφέρομαι σε όλα τα πεύκα. Τα πευκοδάση θα ξαναγίνουν πευκοδάση» είπε και συμπλήρωσε: «Να δημιουργηθεί ζώνη μεταξύ πευκοδάσους και οικισμού όπου θα έχουμε διαφορετικά είδη δέντρων. Τα δάση μας θα αναγεννηθούν σε μεγάλο βαθμό και τεχνητή αναδάσωση θα γίνει όπου πρέπει. Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά η ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας έναντι των φυσικών καταστροφών».

«Η δημόσια συγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα μια πολιτική πράξη με μήνυμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή. «Δεν είναι μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά και κάλεσμα για δράση. Να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επόμενη ημέρα των πυρκαγιών.

«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα».

Η δημόσια συγνώμη 

«Η δημόσια συγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα μια πολιτική πράξη με μήνυμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή. «Δεν είναι μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά και κάλεσμα για δράση. Να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επόμενη ημέρα των πυρκαγιών.

«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των εκκενώσεων των οικισμών μέσω του 112, μια πρακτική η οποία όπως είπε έσωσε ζωές. Τόνισε ακόμα ότι 112 δεν υπάρχει σε πολλές προηγμένες χώρες και πρόσθεσε ότι το 112 θα είναι μια παρακαταθήκη για τις κυβερνήσεις που θα ακολουθήσουν.

Ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων

«Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων» επισήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ριτινοπαραγωγους και τους μελισσοπαραγωγούς» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια, τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο εκείνες που επλήγησαν. Εκεί καταρτίζεται συνολικό πρόγραμμα ανάταξης.

Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει και για την Ηλεία».

Και συμπλήρωσε: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρέες που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του».

Η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση θα είναι εθνική

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσες χώρες έσπευσαν να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. «Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων ώστε να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε πρόσθετη συνδρομή. Η συνδρομή ήταν πρωτοφανής. Εικοσιτρείς χώρες έσπευσαν. Τους ευχαριστώ που ήρθαν να μας στηρίξουν» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα όσα θα ακολουθήσουν για την επιχείρηση αποκατάστασης των πληγέντων σημείωσε πως «επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης θα είναι ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων κρατικής αρωγής».

«Όπως στηρίξαμε τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα και στη Σάμο, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Έχω αναθέσει το σχεδιασμό της μεθεπόμενης ημέρας στη Βόρεια Εύβοια στον Σταύρο Μπένο ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας. Προφανώς και θα αναζητήσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη. Η προσπάθεια θα είναι εθνική. Θα είναι κατάκτηση αν συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Για να συμβεί αυτό απαιτείται συναντίληψη στις προτεραιότητες και αναγνώριση της αλήθειας. Απαντήσεις στις απορίες που γέννησε η εύλογη αγανάκτηση όσων πολιορκήθηκαν στη φωτιά, έγιναν συχνά μύθοι μέσα στη σύγχυση. Αλλά και δεδομένα που διαστρεβλώθηκαν συνειδητά».

Και επανέλαβε πως προτεραιότητα σε φυσικές καταστροφές ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής: «Το είχα πει και στη συνέντευξη που είχα δώσει στις 18 Μαΐου. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε συνειδητή προσπάθεια αμφισβήτησης που προσβάλλει τη μνήμη θυμάτων από προηγούμενες τραγωδίες. Ναι, τα σπίτια και τα δέντρα ξαναγίνονται. Οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω. Και είναι η ζωή που ξαναδίνει ζωή σε όλα. Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ».

Το 112 δεν υπάρχει σε άλλες προηγμένες χώρες

«Το 112 δεν υπάρχει σήμερα ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως στη Γερμανία αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα εκκενώσεων μετά τις πλημμύρες.

«Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας το οποίο έχει εγκριθεί ύψους 1,76 δισ. Θα πω μόνο ότι αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για να αποκτήσει η χώρα την πολιτική προστασία που απαιτείται να έχει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι «Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη της επιστημονικά δεδομένα αλλά και πορίσματα που είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από το 2008 είχαμε αναδείξει κάποια από τα σημαντικά προβλήματα όσον αφορά έλλειψη πρόληψης. Θα παρακαλούσα όταν κάποιος επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, αυτό να μην το επικαλείται επιλεκτικά αλλά συνολικά. Το ίδιο αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει θεοποίηση των εναέριων μέσων».

«Επιτελικό κράτος» υπήρχε ανέκαθεν. Μόνο που, άλλοτε, είχε άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους

«Να απομονώσουμε την καλόπιστη κριτική από εύκολους αφορισμούς οι οποίοι απευθύνονται στο θυμικό οργισμένων πολιτών οι οποίοι είναι λογικό τη στιγμή της έντασης να είναι αγανακτισμένοι, θυμωμένοι» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την κα Γεννηματά είπε: ««Επειδή θα σπεύσετε να ασκήσετε κριτική στο επιτελικό κράτος, είναι αυτό που μέχρι σήμερα απάντησε επιτυχημένα σε παράλληλες κρίσεις στον Έβρο, στον εμβολιασμό, εξασφάλισε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτής της κυβέρνησης».

Και συμπλήρωσε: «Το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Μόνο που, άλλοτε, είχε άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους. Σήμερα το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης».

Η λεωφόρος της επιστήμης είναι αυτή που πρέπει να κυριαρχήσει, όχι ο παράδρομος του ψέματος

«Δεν μπορούν ορισμένοι να θολώνουν την αλήθεια για τις καμένες περιοχές όταν το Σύνταγμα και ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου κηρύσσει όλες τις εκτάσεις αναδασωτέες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια, ενώ «απαντώντας» στις συζητήσεις περί πυρκαγιών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, είπε: «Ανεμογεννήτριες γνωρίζετε ότι μπορούν να συνυπάρχουν με τα δάση. Δεν είναι οι πιο καθαρές μορφές ενέργειες εχθροί του δάσους».

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον ορθό λόγο, την κοινή λογική, τη δύναμη της επιστημονικής ανάλυσης, να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει «Η λεωφόρος της επιστήμης είναι αυτή που πρέπει να κυριαρχήσει, όχι ο παράδρομος του ψέματος».

«Ειδικά η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο θα δώσει ευκαιρία για ενσωμάτωση πολλών θετικών ιδεών στις οποίες η κυβέρνηση είναι ανοιχτή» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του και συμπλήρωσε: ««Έφτασε η ώρα να διαψεύσουμε τον Βίκτωρα Ουγκό που προειδοποιούσε ότι η φύση μιλά αλλά ο άνθρωπος δεν την ακούει. Ε, λοιπόν η Ελλάδα την ακούει αλλάζοντας τη στάση της απέναντι της, με οργανωμένο σχέδιο και με τολμηρά μέτρα.

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού

 

 Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης είναι η διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και τα μέτρα αποκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ο διάλογος να συμπεριλάβει και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες πυρκαγιών, και τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, και τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αναγέννηση των περιοχών, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η συζήτηση γίνεται με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού, «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», το οποίο προβλέπει ότι «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της, για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η συζήτηση στην Βουλή για τις φωτιές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news