facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη διακινούσε γεωργικά φάρμακα με πλαστές ετικέτες: Χειροπέδες σε 3 άτομα – Έβγαλαν πάνω από 91.000 ευρώ (εικόνες)

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκε κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιούταν στην εισαγωγή, αποθήκευση και διακίνηση μη εγκεκριμένων για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και με πλαστές ετικέτες επώνυμων εταιρειών γεωργικών φαρμάκων.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, απογευματινές ώρες χθες, Τρίτη 9 Μαΐου 2023, συνελήφθησαν 3 άτομα και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της νομοθεσίας για τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων,  καθώς και για πλαστογραφία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες, προέβαιναν αρχικά στην εισαγωγή των παράνομων σκευασμάτων, στην αποθήκευση σε χώρους στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία στην πώλησή τους σε αγρότες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, σε τιμές χαμηλότερες των αντίστοιχων νομίμων, επωφελούμενοι από τη διαφορά της τιμής.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία, 3 αυτοκίνητα και 3 αποθηκευτικούς χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 511 συσκευασίες που περιείχαν 461 λίτρα και 5 κιλά παράνομων σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων, από τις οποίες οι 241 συσκευασίες έφεραν πλαστές ετικέτες επώνυμων εταιρειών,
  • 27.450 ευρώ,
  • αυτοκίνητο και
  • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος της ζημίας που προκλήθηκε από την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος υπερβαίνει τα 91.000 ευρώ.

Οι διαφυγόντες δασμοί θα προσδιοριστούν από την αρμόδια τελωνειακή Αρχή,  από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, ενώ παράλληλα θα διενεργηθεί εργαστηριακή ανάλυση των σκευασμάτων για τον προσδιορισμό των επιπτώσεών τους στη δημόσια υγεία.

 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr  της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη διακινούσε γεωργικά φάρμακα με πλαστές ετικέτες: Χειροπέδες σε 3 άτομα – Έβγαλαν πάνω από 91.000 ευρώ (εικόνες)"

Μενέντεζ: Ο Μπλίνκεν με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρακάμψει το βέτο για τα τουρκικά F-16

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει διαβεβαιώσει τη Γερουσία ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρόκειται να παρακάμψει το βέτο (congressional holding) για το τουρκικά F-16. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας προχώρησε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη αναφερόμενος στη κατ΄δίαν συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε στο 38ο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσιγκτον.

Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον ‘Αντονι Μπλίνκεν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε «ρώτησα ευθέως τον υπουργό Μπλίνκεν, επειδή συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πριν από λίγους μήνες. Τον ρώτησα και πριν και μετά τη συνάντηση: “θα παρακάμψεις τις αντιρρήσεις της Γερουσίας για τις πωλήσεις στην Τουρκία και ιδιαίτερα για τα F-16;”. Και μου απάντησε χωρίς δισταγμό “όπως ακριβώς είπα και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, έτσι θα το πω και σε εσένα. Δεν έχω καμία πρόθεση να παρακάμψω τις αντιρρήσεις σου στην πώληση όπλων”. Και παρόλο που ο Τσαβούσογλου του απάντησε πιέζοντας τον, “εάν συμφωνείς με αυτή την πώληση σε εμάς γιατί δεν παρακάμπτεις τις αντιρρήσεις του;”, ο Μπλίνκεν απάντησε “δεν θα το κάνω”».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξήγησε ότι η κυβέρνηση τεχνικά μπορεί να σπάσει το βέτο των νομοθετών. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ερχόταν σε αντίθεση με μια μακρόχρονη παράδοση, καθώς μόνο μια φορά ο Λευκός Οίκος παράκαμψε τη βούληση του Κογκρέσου για μια συγκεκριμένη πώληση.

Σε κάθε περίπτωση, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απάντηση και τις διαβεβαιώσεις που του πρόσφερε η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, δεν δίστασε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας ότι ακόμα και στην αντίθεση περίπτωση θα εξακολουθούσε να διαθέτει εργαλεία τα οποία δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει.

«Περίμενα ότι αυτή θα ήταν η απάντηση (του ΥΠΕΞ), αλλά κατέστησα σαφές ότι χαίρομαι που άκουσα αυτή την απάντηση. Φυσικά, διαθέτω και άλλα εργαλεία σε αντίθετη περίπτωση, αλλά δεν πιστεύω ότι θα τα χρειαστώ, ούτε περιμένω κάποια σύγκρουση για αυτό το θέμα. Θα ήταν ανόητο για την κυβέρνηση να το κάνει», τόνισε ο γερουσιαστής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μενέντεζ: Ο Μπλίνκεν με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρακάμψει το βέτο για τα τουρκικά F-16"

Εκλογές 2023 - Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Τρεις ώρες κράτησε η -μία και μοναδική- πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κ.κ. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης παρουσίασαν τις θέσεις τους, απαντώντας σε ερωτήσεις, οι οποίες είχαν χωριστεί σε έξι θεματικές ενότητες.



1. Οικονομία

- Κοσιώνη ρωτά Μητσοτάκη: Τι προτίθεστε να κάνετε για να πέσουν οι τιμές;
- Μητσοτάκης: Παγκόσμιο το πρόβλημα του πληθωρισμού, οι τιμές στη χώρα μας παραμένουν υψηλές. Πήραμε τρία μέτρα, με σημαντικότερο το Market Pass, ενώ για τη νέα τετραετία στοχεύουμε σε αύξηση μισθών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του Market Pass το β' εξάμηνο του 2023.
- Κοσιώνη: Λέτε στους πολίτες υπομονή;
- Μητσοτάκης: Όχι. Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θ' αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Όπου μειώθηκε ο ΦΠΑ δεν υπήρξε ουσιαστική ελάφρυνση των καταναλωτών. 

- Σρόιτερ ρωτά Τσίπρα: Θα μας δώσετε αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματός σας;
- Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας” απάντησε ο κ. Τσίπρας. Ερωτηθείς για το πόσο κοστίζει το κάθε προτεινόμενο μέτρο του προγράμματος του κόμματός του σε σχέση και με το 2015, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε πως “το πρόγραμμα μας θα έχει όφελος στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία” αντί αυτών που συγκεντρώνουν υπερκέρδη και εκτίμησε ότι “αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε τέσσερα χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη.

- Στάθης ρωτά Ανδρουλάκη: Αν μπορείτε να συγκυβερνήσετε μετά τις πρώτες εκλογές, θα κάνετε πίσω στο βέτο «ούτε Μητσοτάκης πρωθυπουργός ούτε Τσίπρας», για να μην πάμε σε δεύτερες;
- Ανδρουλάκης: Δεν είναι προσωπικό το βέτο. Το παρακράτος των υποκλοπών δείχνει ότι πρέπει να πάμε σε μια νέα πρόταση.

- Παπαδάκης ρωτά Κουτσούμπα: Έχετε στο πρόγραμμά σας ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, που δεν θ' απομονώνει τη χώρα από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι;
- Κουτσούμπας: Μόνο εμείς έχουμε. Τα προγράμματα των υπολοίπων κομμάτων έχουν 350 προαπαιτούμενα, τα οποία θα γονατίσουν τον λαό την επόμενη μέρα. 
- Παπαδάκης: Οι ιδεολογικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν για δογματισμό.
- Κουτσούμπας: Δεν είναι ανεφάρμοστα όσα προτείνουμε. Τα λένε έτσι όσοι δεν υπηρετούν τον λαό και θέλουν ματωμένα πλεονάσματα, όπως ζητά η ΕΕ.

- Τζίμα ρωτά Βελόπουλο: Στο πρόγραμμά σας προτείνετε δύο εναλλακτικά νομίσματα; Συμφωνείτε με τον κ. Βαρουφάκη;
- Βελόπουλος: Κάθε χώρα πρέπει να έχει plan B, το λέω και ως επιχειρηματίας. Εμείς προτείνουμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Εμείς προτείνουμε 15% φόρο «flat», έτσι καταπολεμάται η φοροδιαφυγή.
- Τζίμα: Έχετε πει ότι θα βρείτε ένα δισ. από την κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών.
- Βελόπουλος: Αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, χρειαζόμαστε plan B. Τις ανεξάρτητες αρχές τις διορίζουν κομματάρχες. Το Μαξίμου είναι γεμάτο μετακλητούς. Αν τελειώσουν αυτά, όχι μόνο ένα δισ., αλλά επτά θα βρούμε.

- Ζαχαρέα ρωτά Βαρουφάκη: Ποια θα μπορούσε να είναι η κοινή σας συνισταμένη σε συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα της Αριστεράς;
- Βαρουφάκης: Νιώθω σαν να ξαναζώ το 2009. Η χώρα μας βαδίζει σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομία;ς, χωρίς να είναι έτοιμη γι' αυτό που έρχεται.
- Ζαχαρέα: Επιμένετε για παράλληλο νόμισμα;
- Βαρουφάκης: Δεν μιλάω για παράλληλο νόμισμα, αλλά για εναλλακτικό σύστημα πληρωμών χωρίς τράπεζες.

2. Εθνική Άμυνα και εξωτερική πολιτική

Σε σχετική ερώτηση για την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν τη θετική εισήγηση της ηγεσίας της Άμυνας. Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο όμως το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, θα λυθεί με ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού είπε αρχικά ότι δεν έχει δεχτεί επίσημη πρόσκληση για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «η Τουρκία έχει εκλογές την άλλη Κυριακή και η Ελλάδα πρέπει να έχει απέναντί της ενιαία στρατηγική. Και στον Έβρο πρέπει να συνεισφέρει η Ευρώπη για τον φράχτη».

Τη διαφωνία του με την ασκούμενη εξωτερική και αμυντική ΝΑΤΟικη πολιτική εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ παράλληλα διαφώνησε και με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Ρωσία.

Ο γγ του ΚΚΕ κλήθηκε να απαντήσει για ποιο λόγο δεν στήριξε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, καθώς επίσης και τις χώρες που θα επιλέξει ως συμμάχους σε περίπτωση που το δικό του κόμμα αναλάβει την εξουσία.

Απαντώντας, είπε: «Οι εξοπλισμοί και οι συμφωνίες όπως με Γαλλία, ΗΠΑ , Γερμανία υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μια συμμαχία που ασκεί επιθετικές ενέργειες ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες. Και εμπλέκεται η χώρα μας και γίνεται ενδεχομένως στόχος αντιποίνων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται σε πολεμο ΝΑΤΟ Ρωσίας. Το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, τα πολεμικά μας πλοία στον Περσικό κόλπο και τη Μαύρη Θάλασσα δεν εξυπηρετεί τη δική μας εθνική κυριαρχία».

«Σύμμαχοί μας θα είναι όλες οι χώρες του κόσμου. Οταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση και θα μετέχει ο λαός και θα είναι ο ίδιος στην εξουσία δεν θα είναι όλα στάσιμα δίπλα μας, στην Τουρκία τα βαλκάνια και την Ευρώπη. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον λαό της Τουρκίας. Μπορούμε να έχουμε σχέση με όλες τις χώρες και ΗΠΑ και με Ρωσία και με Κίνα. Μας εμποδίζει το εμπάργκο που γίνεται στην Ρωσία γιατί πληρώνει ο Έλληνας αγρότης» υπογράμμισε.

«Δεν ζούμε το ’80, τότε υπήρχαν δύο μπλοκ» είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος απαιτεί να έχουμε διαφορετική προσέγγιση, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι» συμπλήρωσε.

Στη δική του τοποθέτησση, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: «Η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε». Είπε ακόμη ότι είναι υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης, για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ερωτηθείς, τέλος, για τις εκλογές στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού. Είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Θα τείνω χείρα φιλίας και θα συζητήσω χωρίς αυταπάτες».

Σημείωσε ακόμη ότι «η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή. Η ισορροπία στο Κογκρέσο έχει γείρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων».

3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Ανδρουλάκης: Υπάρχει κρίση θεσμών. Υπάρχει παρακράτος, που δεν χτύπησε μόνο εμένα με τις υποκλοπές, αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας έχει δίπλα του έναν άνθρωπο που καταδικάστηκε με ψήφους 13-0 στο Ειδικό Δικαστήριο. Το πόρισμα της PEGA, κ. Μητσοτάκη, λέει ότι δεν γίναμε Ουγγαρία, αλλά είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε, αν δεν θωρακίσουμε τους θεσμούς.

Κουτσούμπας: Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα, αλλά έχουν κοινές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους για τα οικονομικά του. Έχουμε αρνηθεί να δώσουμε λίστα στο κράτος γι' αυτούς που μας ενισχύουν. Θα θέλατε να σας ζητήσω 10 ευρώ, κ. Σρόιτερ, και αύριο να δείτε το όνομά σας στα μανταλάκια ότι μας χρηματοδοτείτε;

Βελόπουλος: Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει τον δρόμο σε όποιον θέλει να κατέβει στις εκλογές, ενώ τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές (σ.σ. για Κασιδιάρη). Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους. Θέλω να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Μία είναι η διαφωνία μας με την Τουρκία, εγώ δεν θα συμπράξω με κόμμα που προωθεί άλλες συμφωνίες.

Βαρουφάκης: Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα Μνημόνια. Ξέρετε άλλη χώρα να έχει Υπερταμείο; Που να ελέγχουν τη δημόσια περιουσία ξένοι δανειστές; Η βασική μας πρόταση είναι η αρχαιοαθηναϊκή ιδέα για εκλεγμένα συμβούλια πολιτών. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ελληνικού FBI που θα ελέγχει τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματιών. Εγώ ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν έκανε την Εξεταστική για το 2015, που εγώ τον παρακαλούσα.

Μητσοτάκης: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου, όταν έμαθα την υπόθεση των υποκλοπών. Ανέλαβα πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ποτέ δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης, δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Τσίπρας: Κάθομαι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης. Ας δώσει επιτέλους εξηγήσεις ο πρωθυπουργός γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Η απλή αναλογική μπορεί να δώσει συγκυβέρνηση ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα, υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις, τις οποίες εκτιμώ ότι θα δούμε περισσότερο μετά τις εκλογές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, το καταγράφω. Κανένας δεν θα οικειοποιηθεί το δικαίωμα του λαού να επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει.

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Κουτσούμπας: Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η κατάργησή της, δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ έχει δέσμη μέτρων.

Βελόπουλος: Είμαι Χριστιανός ορθόδοξος. Δεν μπορώ να δεχτώ υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, το σώμα μου είναι δικό μου. Όποιος όμως ήθελε το έκανε. Γιατί πρέπει να υπάρχει και πρόστιμο σε όσους δεν το κάνουν. Για τις αμβλώσεις, είμαι υπέρ της Ελληνίδας μάνας να αποφασίζει τι θα κάνει. Ο ψευτοπροοδευτισμός με βρίσκει αντίθετο. Σε βιβλία της Γ' Δημοτικού υπάρχουν βιβλία με γκέισα και πόρνη Παναγία και αυτά τα διδάσκονται παιδάκια.

Βαρουφάκης: Το Χάρβαρντ είναι σαν τραστ, δεν είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Όλη η προσπάθεια γίνεται όχι για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα, αλλά για να αναβαθμιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς. Έχει κλείσει από τα προοδευτικά κόμματα η πόρτα της συνεννόησης, εμείς δύο χρόνια ζητάμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι. 

Μητσοτάκης: Βασική προτεραιότητα το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που οραματίζομαι. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία και τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά. Δίνουμε έμφαση στον προσωπικό γιατρό. Το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έπεσε από το 28% στο 26%. 

Τσίπρας: Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί με μια προοδευτική διακυβέρνηση. Δώσαμε μάχη με τους δανειστές, παραλάβαμε χώρα χρεοκοπημένη και φέραμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Φέραμε 13η σύνταξη, δίναμε από το πλεόνασμα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ο κ. Μητσοτάκης κατάργησε τη 13η σύνταξη και τώρα δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά. 

Ανδρουλάκης: Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος των παρακολουθήσεων σε βάρος εμού και άλλων πολιτών. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μιλάμε για εθνικό απολυτήριο, όπως σε Γαλλία και Γερμανία.

5. Ενέργεια και Περιβάλλον

Βελόπουλος: Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα κάνουμε αυτό που κάνει η Νορβηγία. Θα εξορύξουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις. Ο λαός πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμά του.

Βαρουφάκης: Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, προσφέρουν μόνο γεωπολιτικές εντάσεις και οικοκτονία. Είμαστε υπέρ του πράσινου υδρογόνου, δεν πρέπει να χάσουμε την πράσινη επανάσταση. Έχουμε δύο μοτοσικλέτες με τη γυναίκα μου, όχι πέντε. Και δύο αυτοκίνητα, αν βοηθάει να τα δώσουμε για ανακύκλωση, να τα δώσουμε.

Μητσοτάκης: «Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα. Και στον τομέα των μεταφορών έγιναν βήματα, αλλά υπήρξαν και αστοχίες. Η Γραμμή 4 στην Αττική είναι το μεγαλύτερο έργο στη χώρα μας και παραδίδουμε το Μετρό στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα αρχαία».

Τσίπρας: Συμφωνώ με την πρόταση Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά διοικητές νοσοκομείων. Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ κατά 4,5 δισ. ευρώ. Γιατί δεν χαμηλώνει τους φόρους ο κ. Μητσοτάκης; Η ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς. Η ΔΕΗ σήμερα πρωταγωνιστεί στην αισχροκέρδεια, αλλά θα επιστρέψει σε δημόσιο έλεγχο.

Ανδρουλάκης: Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Το κράτος μπορεί να αποφασίσει ότι η ΔΕΗ θα έχει φιλική πολιτική προς τον πελάτη. Πρέπει να περιορίσουμε την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Πρέπει να εμποδίσουμε την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού από το κόστος ενέργειας. Ως ευρωβουλευτής καταψήφισα το εμπόριο ρύπων. Είναι φόρος στον άνθρακα, που το πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες.

Κουτσούμπας:  Χρειάζεται πραγματική λαϊκή εξουσία. Έγκληματική η πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης. Εάν δεν αξιοποιηθούν όλες οι εγχ΄πωριες πηγές ενέργειας, δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον λιγνίτη και τις ΑΠΕ, τα πάντα.

6. Νέα Γενιά

Βαρουφάκης: Έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό στο ΕΚΠΑ, από τότε που γύρισα στην Ελλάδα. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια. Ασφάλεια σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδέων, η είσοδος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι ένα όνειδος. Είμαι αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του. Το κλίμα εμφύλιου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστημία υποδαυλίζει τη διακίνηση των ιδεών.

Μητσοτάκης: Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω τα λάθη μας και δημόσια να ζητήσω συγγνώμη όταν χρειάστηκε. Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες στις εκλογές. Να καταθέσουμε, πριν τη δεύτερη κάλπη, τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να κοστολογηθούν. Να το κάνουμε όλοι οι αρχηγοί, φαντάζομαι κανένας δεν θα έχει αντίρρηση.

Τσίπρας: Κάποτε έλεγαν ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς. Τώρα κατηγορούν εμένα ότι κλέβω συνθήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συνθήματα αυτά τα κάνει επίκαιρα η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το δικό μου σύνθημα είναι η ενότητα.

Ανδρουλάκης: Οι νέοι μας έχουν πολλά εφόδια, αλλά ελάχιστες ευκαιρίες. Πρέπει να φρενάρουμε το brain drain με καλές θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη. Να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια με την κοινωνική κατοικία, όπως το κάνει η Πορτογαλία. Έγκλημα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Κουτσούμπας: Η νέα γενιά ξέρει τι ζητάει, είναι πολιτικοποιημένη, βγαίνει στους δρόμους με όμορφα συνθήματα. Εμείς λέμε ότι η νεολαία πρέπει να πάει να ψηφίσει, η αποχή δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση. Οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έδειξαν ότι η Πανσπουδαστική είναι πρώτη δύναμη, αυτό είναι πολύ αισιόδοξο μήνυμα. 

Βελόπουλος: Ζητάω συγγνώμη από τα νέα παιδιά που δεν κάναμε τίποτα για ν' αποτρέψουμε τα Τέμπη. Οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν, έχουν όραμα, πρέπει να ψηφίσουν, για ν' αλλάξουν την Ελλάδα. Δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις.

Ελεύθερη τοποθέτηση

Βαρουφάκης: Ζητάμε από τους νέους να ψηφίσουν, αλλά δεν κάνουμε τίποτα για να τους διευκολύνουμε. Ο κ. Μητσοτάκης ιδρώνει στη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, κυρίως αυτοί που δουλεύουν στα κάτεργα σε Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη. Είμαστε στο 4ο Μνημόνιο, το υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 2018 μέχρι το 2060 και μας καθηλώνει στα κάτεργα. Από το 2016-2017 έχουμε μία μόνιμη λεηλασία του λαού και της εθνικής περιουσίας. Πρέπει να καταργηθούν οι μηχανισμοί λεηλασίας της ελληνικής πραγματικότητας.

Βελόπουλος: Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό που μας έβαλε στη Βουλή και την Ευρωβουλή, τον ευχαριστώ που μας έκανε να γνωρίσουμε τέσσερις δημοσιογράφους σήμερα, αυτο σημαίνει ότι δεν μας κάλεσαν ποτέ να πούμε τις θέσεις μας. Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει, αρκεί να υπάρχει στο τιμόνι ένας άνθρωπος που να αγαπάει την Ελλάδα. Έχουμε το σχέδιο, αρκεί να ματώσουν οι κομματικοί τους, όλοι αυτοί που βολεύτηκαν στις ανεξάρτητες αρχές με έξι και επτά χιλιάρικα. Να ενώσουμε το Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια με το Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία.

Κουτσούμπας: Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αποτυπώνει γιατί συνέβη το έγκλημα στα Τέμπη. Οι παριστάμενοι σήμερα εδώ, είτε ως πρωθυπουργοί στο παρελθόν είτε ως υπουργοί, είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση. Δυνατός λαός με δυνατό ΚΚΕ.

Ανδρουλάκης: Εγώ ό,τι λέω σήμερα, αυτό θα κάνω αύριο. Λέω λίγα πράγματα, γιατί δεν θέλω αύριο να μου πει κανένας πολίτης ότι τον απογοήτευσα. Διαφάνεια παντού, αξιοκρατία, έλεγχοι, ισχυρή δημόσια Παιδεία για το μέλλον, ανάπτυξη και προοπτική είναι οι στόχοι μας. Δεν θέλουμε μια χώρα real estate, ένα απέραντο ξενοδοχείο. Με ισχυρή εντολη μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια.

Τσίπρας: Απευθύνομαι σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν μας αξίζει η Ελλάδα της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας. Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες, κάναμε λάθη, αλλά κυβερνήσαμε με εντιμότητα και βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια με αξιοπρέπεια και γεμάτα ταμεία. Ζητάμε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα, χωρίς τις επιταγές της Τρόικας.

Μητσοτάκης: Ήμουν συνεπής στις προεκλογικές μου δεσμεύσεις και κράτησα τη χώρα ασφαλή κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες. Θα ανεβάσουμε τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ακολουθήσουμε τον δρόμο που έχουμε χαράξει. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια, είμαστε πρωταθλητές στην πράσινη ενέργεια. Στο χέρι μας είναι να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά μπροστά, για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023 - Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών"

Εκλογές 2023 – ΑμεΑ: Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους

Για πρώτη φορά τα ΑμεΑ θα ψηφίσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους sστις εκλογές της 21ης Μαΐου. Σκοπός είναι να διευκολυνθούν όλοι όσοι θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά αδυνατούν ακόμα και να φτάσουν στην κάλπη.

Με τις εκλογές της 21ης Μαΐου να απέχουν ελάχιστες ημέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά θα υπάρξει διαμόρφωση χώρου στα εκλογικά τμήματα όπου εμποδίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Οι χώροι θα πληρούν πλέον όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας για όσους πολίτες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στον νόμο 5043/2023 (ΦΕΚ 91 Α΄/13.4.2023 – Άρθρο 36) προβλέπεται για πρώτη φορά η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητάς τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο εκάστοτε Δήμος έχει την υποχρέωση να επιλέξει ειδικό χώρο σε ισόγειο όροφο όπου θα εγκατασταθούν τα παραβάν, να πληροί τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑμεΑ, να διαθέτει προδιαγραφές πυρασφάλειας, ενώ ο τίτλος τους θα είναι ευανάγνωστος και εύκολος στην αναγνώριση από τους ίδιους του εκλογείς και τους συνοδούς τους.

Ο κάθε δήμαρχος ή περιφερειάρχης έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και την υποδοχή των εκλογέων που θα προσέρχονται, και με απόφαση αυτού θα ορίζεται ο υπάλληλος του οικείου δήμου ή της περιφέρειας που θα παρευρίσκεται στον χώρο.

Οι σχετικές διατάξεις του νόμου έχουν ως εξής:

«Νόμος 5043/2023 – ΦΕΚ τεύχος Α 91/13.04.2023 – Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις

Άρθρο 36

Χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα κατά τις βουλευτικές εκλογές – Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 83 του π.δ. 26/2012

Στο άρθρο 83 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57), περί του τρόπου ψηφοφορίας κατά τις βουλευτικές εκλογές, προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:

«3Α. Σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας στην ελληνική επικράτεια, στο οποίο δεν καθίσταται δυνατό όλα τα εκλογικά τμήματα να βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και να πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.), λειτουργεί χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Η λειτουργία, τα χαρακτηριστικά και ο ρόλος του χώρου προσδιορίζονται ως εξής:

α. Ο χώρος υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα βρίσκεται στον ισόγειο όροφο του καταστήματος ψηφοφορίας, είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα, διαθέτει ειδική ράμπα εφόσον χρειάζεται, πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές πυρασφάλειας, διαθέτει αναρτημένο διακριτό και ευδιάκριτα αναγνώσιμο τίτλο για την εύκολη αναγνώρισή του από τους εκλογείς και τους συνοδούς αυτών και είναι εφοδιασμένος με διαχωριστικό ψηφοφορίας (παραβάν).

β. Την ευθύνη για τη δημιουργία του ως άνω χώρου έχει ο οικείος δήμος, ο οποίος επιλέγει αυτόν που διαθέτει τα καταλληλότερα κατά τα ανωτέρω τεχνικά χαρακτηριστικά.

γ. Στον χώρο αυτόν παρευρίσκεται υπάλληλος του οικείου δήμου, και εφόσον ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων δεν επαρκεί, της περιφέρειας, ο οποίος ορίζεται με σχετική απόφαση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη και έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου, την υποδοχή των εκλογέων που προσέρχονται σε αυτόν και την επικοινωνία με τον δικαστικό αντιπρόσωπο.

δ. Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, ο αρμόδιος υπάλληλος της περ. γ’ ενημερώνει αμελλητί με κάθε πρόσφορο μέσο τον δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος στο οποίο ανήκει ο εκλογέας και του αναφέρει τα στοιχεία ταυτότητάς του. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, αφού επαληθεύσει την εγγραφή του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο, προσέρχεται στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, έχοντας μαζί του πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ένα λευκό ψηφοδέλτιο και έναν φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή για την εισαγωγή του ψηφοδελτίου.

ε. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος επαληθεύει τα στοιχεία ταυτότητας του εκλογέα με τα αντίστοιχα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου και διαβεβαιώνεται ως προς την ταυτοπροσωπία του. Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: εα) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και εβ) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου.

στ. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

ζ. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος με ευθύνη του παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος να ψηφίσει ο εκλογέας και τον ρίχνει στην κάλπη. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος προβαίνει στη διαδικασία της ενημέρωσης του εκλογικού καταλόγου και της αρμόδιας εφορευτικής επιτροπής. Σε όλα τα στάδια της ως άνω καθοριζόμενης διαδικασίας, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της περ. ε’, ο δικαστικός αντιπρόσωπος συνοδεύεται από μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από εκλογικούς αντιπρόσωπους».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023 – ΑμεΑ: Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους"

Καταδίωξη ταχύπλοου διακινητών με πυροβολισμούς στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους διακινητών μεταναστών με πυροβολισμούς από τα στελέχη περιπολικού σκάφους της Λιμενικής Αρχής Ρόδου σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή «Γενναδίου» της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, το Λιμενικό εντόπισε το ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει στην ακτή αλλοδαπούς. Στη συνέχεια, το εν λόγω σκάφος δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους και προσπάθησε να διαφύγει προς τα τουρκικά παράλια, εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς και αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη και ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του σκάφους και τη σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών.

Σε περαιτέρω χερσαίο έλεγχο στην περιοχή εντοπίστηκαν από στελέχη ΕΛ.ΑΣ. συνολικά επτά αλλοδαποί, οι οποίοι αναγνώρισαν τους δύο χειριστές ως διακινητές. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταδίωξη ταχύπλοου διακινητών με πυροβολισμούς στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου"

Μάριος Παπαγεωργίου: Αστυνομικοί οι δύο επιπλέον ύποπτοι για τη δολοφονία του – Το προφίλ των συλληφθέντων

Ακόμα δύο άτομα θα απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη (16.05.2023) για την δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου, πρόκειται για δύο συγγενείς καταδικασθέντα ατόμου για την υπόθεση και είναι αστυνομικοί, οι οποίοι φαίνεται να γνώριζαν την οικογένεια του Μάριου Παπαγεωργίου.

Οι ίδιοι αρνιούνται κάθε κατηγορία και είναι ανάμεσα στα 8 άτομα που ερευνώνται από την Αστυνομία.

Ο ένας λέει πως γνώριζε τον Μάριο αλλά δεν έχει καμία συμμέτοχή και δεν έχει καμία επίμαχή συνομιλία μαζί του εκείνο το χρονικό διάστημα και πως δεν γνωρίζει την υπόθεση.

Ο δεύτερος είχε μία συνομιλία με τον Μάριο εκείνη την περίοδο αλλά αναφέρει πως ήταν άσχετοι και δεν έχει καμία εμπλοκή στο σχέδιο δολοφονίας του.

Τα δύο άτομα που έχουν συλληφθεί

Αναφορικά με τους δύο συλληφθέντες, ο ένας εργαζόταν σε αντιπροσωπία αυτοκινήτων στον Άλιμο, και είχε συναντήσεις με τον εγκέφαλο της απαγωγής στην πιλοτή της πολυκατοικίας.

Είχαν ύποπτες τηλεφωνικές επαφές και έχει ασθενές άλλοθι. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν οδηγός σε μεγαλοστέλεχος τράπεζας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο δεύτερος είχε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Αθήνας και είχε επαφές με τον εγκέφαλο της απαγωγής. Μιλούσαν για κάποιες δουλειές και έλεγαν πως δούλευαν σε κάποιο γιαπί.

Ο άνθρωπος φαίνεται να έκαψε το αυτοκίνητο που επιβιβάστηκε και ο Μάριος στις αρχές του 2021 στο κέντρο της Αθήνας.

Υπάρχει πιθανότητα κληθούν ακόμα τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην δικογραφία αναφέρονται ένας υπάλληλος της ΕΥΠ και ένα πρώην στέλεχος σημαντικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η έρευνα συνεχίζεται αλλά υπάρχει πρόβλημα στο να βρεθεί η σορός καθώς στις στιχομυθίες αναφέρουν ‘’πηγαίναμε στα καμένα’’. Οι Αρχές έχουν κάνει ήδη έρευνα σε περιοχές που έχουν καεί, με σκοπό να καταλάβουν που θα μπορούσαν να αναφέρονται οι δράστες, χωρίς να το έχουν καταφέρει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάριος Παπαγεωργίου: Αστυνομικοί οι δύο επιπλέον ύποπτοι για τη δολοφονία του – Το προφίλ των συλληφθέντων"

Καλαμάτα: «Κάποιο παιδάκι μάλλον τον έσπρωξε» λέει ο οδηγός για το τροχαίο λεωφορείου με τον 8χρονο

Ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 σήμερα το πρωί όταν λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ, το οποίο παραλαμβάνει μαθητές από τη «Διασπορά» της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, τραυμάτισε στο πόδι ένα 8χρονο παιδί.

«Ήτανε μαζεμένα τα παιδιά. Αυτά ήταν παιδιά κάτω από 10-11 χρόνων, δημοτικού παιδιά γύρω στα 20 παιδιά μαζεμένα και όπως έπαιρνα τη στροφή μου εγώ μέσα σε προστατευμένο μέρος, σε μία αλάνα μέσα όρμησαν τα παιδιά πάνω στην πόρτα για να μπούνε γρήγορα μέσα όλα μαζί», δηλώνει ο οδηγός λεωφορείου, Βασίλης Σαμαράς, μιλώντας στο Mega και την εκπομπή Live News.

Όπως λέει ο οδηγός, ήταν έτοιμος να ακινητοποιήσει πλήρως το λεωφορείο αλλά όταν άκουσε φωνές, είδε αμέσως τι συνέβη και έκανε όπισθεν για να απελευθερωθεί το ποδαράκι του 8χρονου αγοριού.

«Εντωμεταξύ εκείνη την ώρα εγώ ήμουν έτοιμος για να σταματήσω, δηλαδή στο τελευταίο κλάσμα του δευτερολέπτου να σταματήσω και πάνω στο σταμάτημα πάτησα το ποδαράκι του παιδιού. 4 Με τη μπροστινή τη ρόδα την ώρα που ακινητοποιούταν το όχημα, αυτομάτως ακούω: ”Το παιδί, το παιδί! ”. Πατάω φρένο, βάζω αμέσως όπισθεν και κατεβαίνω κάτω».

Σύμφωνα με την μαρτυρία του ίδιου, οι πόρτες για λόγους ασφαλείας δεν ανοίγουν μέχρι να ακινητοποιηθεί πλήρως το λεωφορείο ενώ εικάζει πως λόγω του νεαρού της ηλικίας, βιάστηκαν να πάρουν θέση για να μπουν νωρίτερα και έτσι προκλήθηκε το ατύχημα.

«Κάποιο παιδάκι μπορεί να έσπρωξε το παιδάκι αυτό, ξέρω εγώ, μέσα στην όλη αναμπουμπούλα να μπουν τα παιδάκια γρήγορα γρήγορα μέσα. Ο λόγος είναι να προλάβουν να πιάσουν το μπροστινό το κάθισμα, κάποιο άλλο κάθισμα που θα είναι παρέα με τον φιλαράκο τους. Για θέμα ασφαλείας πάντα οι πόρτες στα αστικά λεωφορεία πρέπει να σταματήσει το λεωφορείο και μετά από ένα δευτερόλεπτο ανοίγει η πόρτα», αναφέρει.

«Άκουσα ότι θα γίνει καλά το παιδί, δεν πιστεύω να έχει πρόβλημα. Φαντάσου τώρα σε μία πόρτα λεωφορείου να προσπαθούνε να μπούνε 20 παιδιά όλα μαζεμένα» προσθέτει.

Πώς συνέβη το τροχαίο

Μέσα στον χώρο της Αεροπορικής Βάσης Καλαμάτας, 20 παιδάκια Δημοτικού και Γυμνασίου περίμεναν να σταματήσει το αστικό ΚΤΕΛ για να επιβιβαστούν σε αυτό και να μεταφερθούν στα σχολεία τους.

Ένα δευτερόλεπτο πριν ακινητοποιηθεί πλήρως το ΚΤΕΛ, το πόδι ενός αγοριού πατιέται από την μπροστινή δεξιά ρόδα.

Ο μαθητής διακομίστηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου διαπιστώθηκε ότι έχει κάταγμα στο πόδι και θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο «Παίδων» της Αθήνας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλαμάτα: «Κάποιο παιδάκι μάλλον τον έσπρωξε» λέει ο οδηγός για το τροχαίο λεωφορείου με τον 8χρονο"

Δημοσκόπηση Marc: Στις 6,1% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πως ψηφίζει η κάθε γενιά

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα προβάδισμα 6,1 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. 

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,3% , ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 9%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6%, το ΜέΡΑ25 με 3,3% και η Ελληνική Λύση με 3,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 10,5%.

Στο ερώτημα για συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης το 37,7% την αποτιμά αρνητικά, μάλλον αρνητικά το 15,8%, ενώ το 24,6% απάντησε θετικά και το 21,5% μάλλον θετικά. Συνολικά το 53,5% έχει αρνητική άποψη και το 46,1% θετική.

Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο το 36,9% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 24,9% τον Αλέξη Τσίπρα, το 5,6% τον Δημήτρη Κουστούμπα, το 5,4% τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 3,6% τον Γιάνη Βαρουφάκη και το 3% τον Κυριάκο Βελόπουλο.

 

 

Στην επόμενη κάρτα διαφαίνεται η πρόθεση ψήφου ανά γενιά

Στην παράσταση νίκης οι πολίτες κατά 65,2% βλέπουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μεγαλύτερη ή μικρότερη διαφορά των 6 μονάδων ενώ το 22,5% βλέπουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη ή μικρή διαφορά.

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός στις εκλογές το 37,2% απάντησε ότι πρέπει να δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια δεύτερη θητεία, ενώ το 28,7% είπε ότι θα πρέπει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει. Το 29,5% απάντησε ότι ο λαός πρέπει να ενισχύσει άλλο κόμμα ανεξαρτήτως νικητή.

Οι ψηφοφόροι του Ηλία Κασιδιάρη, που δεν κατέβει στις εκλογές στην πρόθεση ψήφου το 20,5% λέει ότι θα ψηφίσει ΕΑΝ, το 14,6%Ελληνική Λύση, το 13,3% το Εθνική Δημιουργία, το 9,5% Νίκη, το 4,5% Νέα Δημοκρατία, το 4,5% ΣΥΡΙΖΑ, το 3% Πλεύση Ελευθερίας, το 2% ΠΑΣΟΚ και το 8,2% Άλλο Κόμμα.

Τέλος σε ποιο πολιτικό φάσμα τοποθετούνται οι αναποφάσιστοι και οι πολίτες με την αδιευκρίνιστη ψήφο τα ποσοστά είναι τα ακόλουθα

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Στις 6,1% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πως ψηφίζει η κάθε γενιά"

Παράνομο εργαστήρι νοθευμένων ποτών σε Ασπρόπυργο και Καλλιθέα

Σημαντική επιτυχία στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), καθώς και στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, σημειώθηκε από ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε.

Το παράνομο εμπόριο, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, αποτελεί μια από τις μεγάλες μάστιγες της σύγχρονης εποχής, καθώς συνιστά ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που πλήττει σοβαρά τις νόμιμες επιχειρήσεις, την απασχόληση και την οικονομία, ενώ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών που χορήγησε το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ), συνεργεία ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής κατάφεραν να εντοπίσουν στις 5/5/2023, στις περιοχές του Ασπροπύργου και της Καλλιθέας, παράνομο εργαστήριο παρασκευής και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών, καθώς και δύο έτερους χώρους αποθήκευσης παράνομων - νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και πλαστών υλικών εμφιάλωσης και συσκευασίας αλκοολούχων ποτών (πώματα, μεμβράνες αυτοκόλλητες ετικέτες).

Στα σημεία ελέγχου κατασχέθηκαν 1.360 φιάλες αλκοολούχων ποτών και πλαστικών δοχείων pet, 1.030 πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες, 2.000 πώματα που έφεραν πλαστά σήματα επώνυμων αλκοολούχων ποτών, 1.000 χαρτοκιβώτια συσκευασίας, μεγάλο πλήθος κενών φιαλών επώνυμων αλκοολούχων ποτών οι οποίες θα επαναγεμίζονταν με το παράνομο – νοθευμένο αλκοολούχο ποτό, μηχανήματα εμφιάλωσης, πλήρωσης φιαλών, αντλίες με αντίστοιχα φίλτρα καθαρισμού ύδατος και εργαλεία θερμοκόλλησης ετικετών. Το σύνολο των κατασχεθεισών ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών στερούνταν φορολογικών και τελωνειακών παραστατικών.

Έγινε λήψη δειγμάτων, ώστε αυτά να εξεταστούν εργαστηριακά από τη Χημική Υπηρεσία και να διαπιστωθεί τυχόν επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία, ενώ οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους προς φύλαξη και ενημερώθηκε το αρμόδιο Τελωνείο για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.

Η ζημία των δικαιούχων σημάτων (παραγωγών αλκοολούχων ποτών) και το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο ημεδαπά άτομα, ηλικίας 44 και 43 ετών αντίστοιχα, εις βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, παράβαση του νόμου περί σημάτων και αθεμίτου ανταγωνισμού, καθώς και του Αγορανομικού Κώδικα.

Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών εκτείνεται πέρα από τα σύνορα οποιασδήποτε χώρας και αποτελεί σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία των πολιτών.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει σε αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και λοιπές διωκτικές αρχές για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων κα τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών, αλλά και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας και κατ’ επέκταση της Ε.Ε., προλαμβάνοντας την απάτη σε όλες της τις μορφές.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομο εργαστήρι νοθευμένων ποτών σε Ασπρόπυργο και Καλλιθέα"

Τραγωδία στην Άρτα: Αντί για τον βρεφονηπιακό έστριψα για τη δουλειά, λέει ο πατέρας που ξέχασε το βρέφος στο ΙΧ του

Η συσσώρευση υγρών στον πνεύμονα που προκάλεσαν πνευμονικό οίδημα αναφέρεται ως αιτία θανάτου στην ιατροδικαστική έκθεση για το 5,5 μηνών βρέφος από την Άρτα, το οποίο έμεινε για ώρες μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο το είχε ξεχάσει ο πατέρας του.

Το πνευμονικό οίδημα είναι απόρροια της θερμοπληξίας και της υποξίας (έλλειψη οξυγόνου). Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το βρέφος υπέστη αίσθημα ασφυξίας εφίδρωση, συριγμό στους πνεύμονες, δύσπνοια, βήχα, δυσκολία αναπνοής, υποξία, με αποτέλεσμα να υποστεί πνευμονικό οίδημα που οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή λόγω υποξυγοναιμίας ταχυκαρδία και κυάνωση.

Ο πατέρας του βρέφους, όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί κατέρρευσε στο νοσοκομείο ενώ και η μητέρα του παιδιού λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει την τραγωδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο πατέρας είναι συντετριμμένος και φέρεται να τόνισε για το περιστατικό: «Ξεκινήσαμε από το σπίτι στις 07:00. Αντί να στρίψω αριστερά στον βρεφονηπιακό σταθμό, έστριψα δεξιά και πήγα στη δουλειά μου. Το παιδί στο πίσω κάθισμα πρέπει να κοιμόταν, δεν έκλαιγε και δεν το άκουγα. Το κάθισμα ήταν χαμηλό και δεν το έβλεπα από τον καθρέφτη».
Ο πατέρας δηλάδη επί της ουσίας λέει πως σχεδόν αμέσως αφότου έφυγε από το σπίτι, είχε ήδη ξεχάσει ότι είχε μαζί του το κοριτσάκι του. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί δεν πήρε το δρόμο για τον βρεφονηπιακό σταθμό, αλλά αυτόν που έπαιρνε καθημερινά για να πάει στη δουλειά του.

Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή ο 37χρονος

Το βράδυ της Τρίτης (9/5) ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον 37χρονο πατέρα του μωρού ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος και σε καταστολή στο νοσοκομείο της Άρτας, ενώ σε καταστολή βρίσκεται και η 27χρονη μητέρα του άτυχου βρέφους. Σήμερα ο 37χρονος μεταφέρθηκε στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή.

Όπως φαίνεται στο βίντεο του protothema.gr άνδρες της αστυνομίας με βιαστικές κινήσεις τον έβαλαν στο περιπολικό ενώ νωρίτερα πέρασε από τον εισαγγελέα και του ασκήθηκε δίωξη για θανατηφόρα έκθεση. Ο ίδιος με σκυμμένο το κεφάλι μπήκε στο περιπολικό αποφεύγοντας τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Δημήτρη Λαμπράκη, «πρόκειται για ένα φριχτό παιχνίδι της μοίρας. Χάθηκε ένα μωρό και μαζί χάθηκαν και άλλες δύο ψυχές του ίδιου (σ.σ. του 37χρονου πατέρα) και της μητέρας (σ.σ. του βρέφους)»

Όπως είπε ο 37χρονος ο οποίος είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση είπε μόνο «καλύτερα να μην είχε συμβεί το γεγονός» και ότι «θα ήθελε να λείπει αυτός παρά το παιδί του»

Στις φωτογραφίες και στο βίντεο του protothema.gr φαίνεται ο δρόμος και το σημείο που είχε παρκάρει το αυτοκίνητό του, ο 37χρονος πατέρας.

Είναι ένα σημείο όπου διέρχονται πολίτες και αυτοκίνητα αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες, κανείς δεν κατάλαβε ότι μέσα στο αυτοκίνητο χαροπάλευε το κοριτσάκι διότι το όχημα είχε φιμέ τζάμια.

Το σημείο που είχε παρκαρισμένο το αυτοκίνητο ο πατέρας και ξέχασε κλειδωμένο το παιδί του

Θα γίνει βάφτιση πριν την κηδεία του βρέφους

Η κηδεία του 5,5 μηνών κοριτσιού από την Άρτα θα γίνει το Σάββατο, συγκεκριμένα, στις 12:00 το μεσημέρι, στην Περδικορράχη.

Για να ταφεί το παιδί θα πρέπει να έχει βαφτιστεί, κάτι που δεν έχει γίνει. Για το λόγο αυτό θα προηγηθεί μια ειδική ευχή από τον ιερέα στην οποία το άτυχο κοριτσάκι θα πάρει το όνομα Λυδία - Ελένη, και στη συνέχεια θα γίνει η τελετή της κηδείας.

«Ο γιος μου έχει πάθει σοκ» λέει ο παππούς του βρέφους

Την ίδια ώρα, ο παππούς του μωρού και πατέρας του 37χρονου μίλησε στον Alpha, μην μπορώντας να πιστέψει το κακό που βρήκε την οικογένειά του.

«Δεν μπορεί ακόμα να… έχει πάθει σοκ. Ο γιος μου πήγαινε στη δουλειά του. Είχε πάρει μαζί του το μωρό για να το πάει στον παιδικό σταθμό. Η νύφη μου το πήγαινε στον παιδικό σταθμό συνήθως, αλλά δεν ξέρω τι έγινε χθες και δεν το πήγε. Δεν έχουν άλλα παιδιά. Παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο με πολιτικό γάμο, επειδή ήταν έγκυος η νύφη μου» δήλωσε ο πατέρας του 37χρονου.

«Το μυαλό του ανθρώπου καμιά φορά…»

«Μια χαρά ήταν, είχαν ένα παιδάκι κι είχαν και την δουλειά τους. Πήγαιναν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό, τώρα από εκεί και πέρα... Λένε ότι έμεινε μέσα, ότι το ξέχασε. Το μυαλό του ανθρώπου καμιά φορά…» είπε από την πλευρά του θείος της 27χρονης μιλώντας στο Mega.

Σχετικά με τον 37χρονο τόνισε ότι: «Μια χαρά παιδί ήταν, δεν είχαν προβλήματα» ενώ για το περιστατικό ανέφερε: «Όταν σχόλαγε η κοπέλα πήγαινε κι έπαιρνε το παιδί από τον παιδικό σταθμό».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στην Άρτα: Αντί για τον βρεφονηπιακό έστριψα για τη δουλειά, λέει ο πατέρας που ξέχασε το βρέφος στο ΙΧ του"

Μελίνα Παρασκάκη: Μισό εκατομμύριο ευρώ για ψυχική οδύνη στους γονείς θα δώσει το Βενιζέλειο

Το ποσό των 460.000 ευρώ υποχρεούται να καταβάλει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στην οικογένεια της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, που έχασε τη ζωή της τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου του 2015 μετά από επέμβαση για «κρεατάκια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς», με απόφαση που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες για την πολύκροτη υπόθεση, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου αποφαίνεται ότι λάθη και παραλείψεις των οργάνων του νοσοκομείου συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο της 4χρονης και ως εκ τούτου θεμελιώνεται η σχετική αποζημιωτική ευθύνη για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν μέλη της οικογένειας του άτυχου παιδιού.

Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου αναλύει διεξοδικά το σκεπτικό της πολυσέλιδης απόφασης, στην οποία κατέληξε στηριζόμενο αφενός στο σύνολο του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας (συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών γνωματεύσεων), αφετέρου συνεκτιμώντας την πρωτόδικη αθωωτική απόφαση του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, με κατηγορούμενη την αναισθησιολόγο.

Ποια είναι όμως τα κομβικά σημεία στα οποία εστιάζει η απόφαση; Οι δικαστές του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου θεωρούν ότι υπήρξαν «τρωτά» σημεία σε όλα τα στάδια. Καταρχάς, σε αντίθεση με το ποινικό δικαστήριο, για το θέμα της αλλεργικής αντίδρασης θεωρεί ότι αυτή η εκδοχή δεν τεκμηριώθηκε από κανένα τυπικό εύρημα. Πολύ συνοπτικά, στην απόφαση επισημαίνεται ότι δεν  υπήρξαν δερματικές ενδείξεις αναφυλαξίας, δεν υπήρχαν μεταθανάτια ευρήματα αλλεργίας μικροσκοπικά, ενώ η υπόθεση της οξείας δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς που εμφάνισε η 4χρονη ως συνέπεια άμεσης προσβολής του μυοκαρδίου σε αλλεργία, δεν φαίνεταιυποστηρίζεται-πιθανή και παρατίθεται η σχετική επεξήγηση.

Ακόμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο, δεν υπήρχε διαθέσιμος νεφελοποιητής, ενώ το δικαστήριο αποφαίνεται ότι ο βρογχόσπασμος δεν αντιμετωπίστηκε ούτε άμεσα ούτε ενδεδειγμένα βάσει των αλγορίθμων που προβλέπονται για παιδιά.

«Με τα δεδομένα αυτά το δικαστήριο κρίνει ότι ο κατά παράβαση των διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών και των παιδικών αλγόριθμων τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης των επιπλοκών που παρουσίασε κατά την αφύπνιση η 4χρονη, από τα όργανα των οργάνων του εναγόμενου νοσοκομείου σε συνδυασμό με τη μη λήψη πριν από την επέμβαση ενημερωμένης συναίνεσης από τους γονείς της ανήλικης ασθενούς κατόπιν έκθεσης σε αυτούς των πιθανών κινδύνων από την χειρουργική επέμβαση και τις πιθανές αναισθησιολογικές επιπλοκές από τη χορήγηση των σχετικών φαρμάκων, ήταν (με δεδομένη την ανεπαρκή καιμη έγκαιρη αντιμετώπιση του βρογχόσπασμου) πρόσφορες αιτίες, ικανές να οδηγήσουν αιτιωδώς κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων στην πρόκληση υποξίας και πνευμονικού οιδήματος, επιφέροντας το θάνατο στη Μελίνα, ο οποίος οφείλεται σε σύνδρομο έκπτωσης πολλαπλών οργάνων επί εδάφους συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας μετά από επεισόδια βαριάς υποξαιμίας και βαριάς υπότασης (καρδιογενές σοκ) συνεπεία βρογχόσπασμου».

Η εξέλιξη αυτή, που συνιστά δικαίωση για τους γονείς της 4χρονης-την πρώτη ουσιαστικά δικαίωση σε αυτόν τον Γολγοθά των 7,5 χρόνων- γίνεται γνωστή

λίγες ημέρες αφ’ ότου ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αναίρεση του αρμόδιου αντεισαγγελέα, ανάβοντας «πράσινο φως» γιατην εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσης στο Εφετείο, κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εκτιμάται πάντως ότι από μέρους του νοσοκομείου θα ασκηθεί έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Μελίνα Παρασκάκη: Μισό εκατομμύριο ευρώ για ψυχική οδύνη στους γονείς θα δώσει το Βενιζέλειο"

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο 11 από τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» για την αρπαγή γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο

Στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αναβιώνει το πρωτοφανές περιστατικό με την αρπαγή τού διευθυντή Γυμνασίου από μέλη της αυτοαπουκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», το Δεκέμβριο του 2021, στο Αιγίνιο Πιερίας.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 11 άτομα, μεταξύ αυτών ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και δύο γυναίκες. Τρεις εκ των κατηγορουμένων βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές.

Το κατηγορητήριο τούς αποδίδει ότι ακινητοποίησαν τον διευθυντή τη στιγμή που εκείνος έφτανε στο σχολείο και αφού του πέρασαν χειροπέδες, τον μετέφεραν διά της βίας σε κοντινό αστυνομικό τμήμα, όπου τελικά συνελήφθησαν.

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, στο σχολείο υπήρχε αναβρασμός το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή αντιδράσεις για τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν τότε λόγω του κορωνοϊού.

Περιγράφοντας το περιστατικό ο γυμνασιάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ήρθαν δέκα άτομα με βήμα στρατιωτικό μέσα στο σχολείο και με περικύκλωσαν», ενώ το σκηνικό καταγραφόταν με κινητό τηλέφωνο. «Ένιωσα τρομοκρατημένος» συνέχισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «εξευτελισμού στο πρόσωπο ενός δημόσιου λειτουργού της Παιδείας». «Κανείς δεν μού ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν» πρόσθεσε.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο 11 από τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» για την αρπαγή γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο"

Σαντορίνη: Καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς άδεια και πωλούσαν προϊόνα κάνναβης – Χειροπέδες σε 7 άτομα

Συνελήφθησαν προχθές το βράδυ (Δευτέρα 8 Μαΐου 2023) στη Θήρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας, τρεις ημεδαποί και τέσσερις αλλοδαποί σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή, χρήση και διάθεση ναρκωτικών ουσιών.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη, τρεις υπάλληλους και τρεις πελάτες καταστημάτων.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου, τρία καταστήματα, τα οποία λειτουργούσαν χωρίς άδεια, διέθεταν προς πώληση και χρήση εντός οριοθετημένου χώρου, ακατέργαστη κάνναβη και παράγωγα αυτής μαζί με αλλά προϊόντα.

Στο χώρο των καταστημάτων και την κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 1 κιλό και 498 γραμμαρίων
  • Έλαιο κάνναβης βάρους 4 κιλών και 320 γραμμαρίων
  • Τσάι κάνναβης βάρους 2 κιλών και 640 γραμμαρίων
  • Ουσία άγνωστης χημικής σύστασης βάρους 26 γραμμαρίων
  • 885 γλυκίσματα κάνναβης
  • 550 τσιγάρα κάνναβης
  • 95 συσκευασίες ατμιζόμενο τσιγάρο κάνναβης
  • 12 συσκευασίες άρωμα κάνναβης

Ο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης εντάσσεται στις ειδικές επιχειρησιακές δράσεις των αστυνομικών Υπηρεσιών του Νοτίου Αιγαίου για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών”.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαντορίνη: Καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς άδεια και πωλούσαν προϊόνα κάνναβης – Χειροπέδες σε 7 άτομα"

Θάνατος βρέφους στην Άρτα: Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο πατέρας

Στον ανακριτή μεταφέρθηκε ο 37χρονος πατέρας του βρέφους που ξέχασε για τουλάχιστον πέντε ώρες το 5,5 μηνών βρέφος στο παιδικό καθισματάκι του αυτοκινήτου του με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Η υγεία του 37χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση στο νοσοκομείο, βελτιώθηκε και μεταφέρθηκε στον ανακριτή της Άρτας. Ο 37χρονος πατέρας ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ η εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βάρος του, για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ο συνήγορος του, Δημήτρης Λαμπράκης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι το μήνυμα που στέλνει ο εντολέας του, είναι να μη ζήσει κανένας άνθρωπος αυτή την κατάσταση. Μάλιστα ανέφερε ότι τόσο ο πατέρας όσο και η 27χρονη μητέρα επιχείρησαν να θέσουν τέλος στη ζωή τους, μόλις συνειδητοποίησαν, ότι το μωρό τους δεν ζει.

Σε λίγο αναμένεται και το πόρισμα του ιατροδικαστή ο οποίος έκανε τη νεκροψία-νεκροτομή στο άψυχο κορμάκι του βρέφους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνατος βρέφους στην Άρτα: Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο πατέρας"

Έβρος: Διάσωση 17 μεταναστών, ανάμεσά τους 8 ανήλικοι – Τους εγκατέλειψε σε νησίδα διακινητής

Καλά στην υγεία τους είναι και οι 17 μετανάστες που διασώθηκαν από νησίδα του Έβρου, ενώ όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στους διασωθέντες είναι 8 ανήλικοι.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό οι μετανάστες διασώθηκαν από νησίδα μέσα στην κοίτη του ποταμού Έβρου, κοντά στο Πυθίο Έβρου. Τους 17 μετανάστες απομάκρυναν με ασφάλεια από το σημείο αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για 7 άντρες, 2 γυναίκες και 8 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν. Αφού ελέγχθησαν οι πληροφορίες, άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους ενώ στο σημείο βρισκόταν κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν μπει παράνομα στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Διάσωση 17 μεταναστών, ανάμεσά τους 8 ανήλικοι – Τους εγκατέλειψε σε νησίδα διακινητής"

Πάτρα: Έφοδος αντιεξουσιαστών σε σούπερ μάρκετ – Αφαίρεσαν τρόφιμα

Έφοδο σε σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σολωμού και Σμύρνης έκανε νωρίτερα ομάδα περίπου 20 ατόμων που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Αφαίρεσαν τρόφιμα από τα ράφια του καταστήματος και έφυγαν με κατεύθυνση την περιοχή που φιλοξενείται η λαϊκή αγορά (στην οδό Ναυαρίνου), πετώντας τρικάκια με συνθήματα. Επιτόπου έσπευσε η Ελληνική Αστυνομία που ενημερώθηκε για την έφοδο.
Πάτρα: Έφοδος αντιεξουσιαστών σε σούπερ μάρκετ – Αφαίρεσαν τρόφιμα

Δεν είναι η πρώτη φορά που εισβάλουν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου σε σούπερ μάρκετ. Πριν από λίγους μήνες κάτι ανάλογο είχε γίνει στην περιοχή της Αγίας Σοφίας και τα άτομα που αφαίρεσαν τα τρόφιμα από τα ράφια στη συνέχεια τα μοίρασαν σε πολίτες στη λαϊκή αγορά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Έφοδος αντιεξουσιαστών σε σούπερ μάρκετ – Αφαίρεσαν τρόφιμα"

ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθωρισμός έπεσε στο 3% τον Απρίλιο – Πτώση και στον δείκτη των τροφίμων

Στο 3% έπεσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% από το 4,6% που ήταν τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 11,4% υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που καταγράφεται πτώση από τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2023).
 
Οι ανατιμήσεις

Ειδικότερα, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε:

Ψωμί και δημητριακά (13,8%), Κρέατα- γενικά (12%),

Ψάρια- γενικά (4,5%),

Γαλακτοκομικά και αυγά (19,1%),

Έλαια και λίπη (16,2%),

Λαχανικά- γενικά (6,2%),

Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (11%),

Λοιπά τρόφιμα (14,6%),

Καφέ- κακάο- τσάι (12,1%),

Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (8,5%)

Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (10,1%).

Επίσης υπήρξαν αυξήσεις τιμών σε:

Ένδυση και υπόδηση (5,6%),

Ενοίκια κατοικιών (3,8%),

Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (5,3%),

Υπηρεσίες κοινοχρήστων (2,1%),

Υγραέριο (11%),

Στερεά καύσιμα (29,6%),

Έπιπλα και διακοσμητικά είδη (7,7%),

Οικιακές συσκευές και επισκευές (7,4%),

Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (7,2%),

Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (16,3%),

Οικιακές υπηρεσίες (7,6%),

Φαρμακευτικά προϊόντα (13,9%),

Ιατρικά προϊόντα (2,2%),

Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5,2%),

Νοσοκομειακή περίθαλψη (1,6%),

Αυτοκίνητα καινούργια (7,6%),

Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (10,5%),

Μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες (7,3%),

Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (12,2%),

Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (5%),

Μεταφορά επιβατών με ταξί (32,9%),

Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (34,1%),

Μεταφορά επιβατών με πλοίο (11,2%),

Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (4,7%),

Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (6,2%),

Κινηματογράφους- θέατρα (5,6%),

Γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης (7,3%),

Πακέτο διακοπών (10,9%),

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (2,6%),

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2,7%),

Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (7,9%),

Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (22,2%),

Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (4,5%), 

Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (10,4%),

Ασφάλιστρα υγείας (5,7%)

Ασφάλιστρα οχημάτων (3%).

Που μειώθηκαν οι τιμές

Ηλεκτρισμό (29,9%),

Φυσικό αέριο (25,1%),

Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%),

Καύσιμα και λιπαντικά (7,4%)

Τηλεφωνικές υπηρεσίες (1,8%).

Ενέργεια

Μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου εφέτος, στην ενέργεια συνεχίστηκαν οι μειώσεις των τιμών σε

Ηλεκτρισμό (0,5%),

Φυσικό αέριο (13,4%)

Πετρέλαιο κίνησης (3%).

Αύξηση υπήρξε στο Πετρέλαιο θέρμανσης (6,3%) λόγω άρσης του ευνοϊκού καθεστώτος διάθεσης, και στη Βενζίνη (1,1%).

Ενώ, ανατιμήσεις συνεχίστηκαν σε Ψωμί και δημητριακά (0,3%), Μοσχάρι (0,9%), Ελαιόλαδο (1,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (1,5%), Στερεά καύσιμα (6,3%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (3,1%), Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (3,1%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (1,4%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (11,8%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (1%) και Ασφάλιστρα οχημάτων (3%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

*11,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.

*4% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

*5,6% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

*10,9% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

*6,5% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

*1,4% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα- μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

*3,7% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες» , λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.

*2,2% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*8,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

*6,4% στην ομάδα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

*13,4% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.

*1,8% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης αυξήθηκε 0,6% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο εφέτος, έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 4,5% τον Απρίλιο εφέτος σε σχέση με τον Απρίλιο 2022, έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 με το 2021. Μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,1%, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθωρισμός έπεσε στο 3% τον Απρίλιο – Πτώση και στον δείκτη των τροφίμων"

Τέλος το Tik Tok στα κυβερνητικά τηλέφωνα και στην Αυστρία

Η Αυστρία ακολουθεί το παράδειγμα ολοένα και περισσότερων χωρών που απαγορεύουν τη χρήση του κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok στα επαγγελματικά τηλέφωνα των κυβερνητικών υπαλλήλων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ.

Πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση του TikTok για λόγους ασφαλείας. Οι δύο μεγαλύτεροι θεσμοί χάραξης πολιτικής στην ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ, επίσης απαγόρευσαν τη χρήση της εφαρμογής τον Μάρτιο.

«Θα απαγορευθεί για τα επαγγελματικά κινητά τηλέφωνα. Στα ιδιωτικά τηλέφωνα εκτός του κρατικού δικτύου θα είναι φυσικά δυνατόν (να χρησιμοποιείται η εφαρμογή)», δήλωσε ο Κάρνερ σε δημοσιογράφους πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ερωτηθείς εάν μέλη της κυβέρνησης θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Το TikTok, που ανήκει στην κινεζική εταιρία ByteDance, βρίσκεται στο μικροσκόπιο κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών λόγω των ανησυχιών ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να συγκεντρώνει στοιχεία χρηστών ή να προωθεί τα συμφέροντά της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος το Tik Tok στα κυβερνητικά τηλέφωνα και στην Αυστρία"

Θεσσαλονίκη: Κινηματογραφική καταδίωξη με τροχαίο και γροθιές για να αποφύγει τη σύλληψη

Η καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με τη σύλληψη του 30χρονου. Προσπάθησε να διαφύγει, έπαιξε τη ζωή του κορώνα – γράμματα, αλλά τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον σταματήσουν…

Επεισοδιακή καταδίωξη στη Δυτική Θεσσαλονίκη οδήγησε στη σύλληψη 30χρονου που οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο και είχε κριθεί ύποπτος για κλοπή τσάντας από σταθμευμένο όχημα.

Η καταδίωξη ξεκίνησε στην Ευκαρπία, όταν ο 30χρονος Έλληνας αγνόησε τους αστυνομικούς, όταν τον κάλεσαν να σταματήσει για έλεγχο. Στην προσπάθειά του να διαφύγει ανέπτυξε ταχύτητα, παραβιάζοντας ερυθρούς σηματοδότες, ενώ φθάνοντας στην περιοχή των Μετεώρων προσέκρουσε διαδοχικά σε Ι.Χ. αυτοκίνητο και σε περιπολικό της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα το όχημά του να ακινητοποιηθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην κατοχή του βρέθηκαν ένα μικροδέμα κάνναβης και η τσάντα που είχε αφαιρέσει νωρίτερα, ενώ κατά τη σύλληψη του προέβαλε σθεναρή αντίσταση, απωθώντας τους αστυνομικούς με γροθιές.

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα και πλέον γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί αν εμπλέκεται και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες στη Θεσσαλονίκη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κινηματογραφική καταδίωξη με τροχαίο και γροθιές για να αποφύγει τη σύλληψη"

Πέντε συλλήψεις σε Μύκονο και Ρόδο σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης

Στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων που διενεργούνται για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, χθες (Τρίτη 9 Μαΐου 2023) το πρωί σε Μύκονο και Ρόδο συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα (τέσσερις ημεδαποί και αλλοδαπός) για παράνομες οικοδομικές-χωματουργικές εργασίες, απασχόληση μη νόμιμου αλλοδαπού και αυθαίρετες κατασκευές, κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, στη Μύκονο, εντοπίσθηκε σε παραλιακή περιοχή υπό ανέγερση αυθαίρετο κτίσμα, καθώς και διαπιστώθηκε τέλεση εργασιών μεγάλης κλίμακας με επιχωματώσεις, εκσκαφές, διάνοιξή οδών και εναπόθεση οικοδομικών υλικών που εκτεινόταν έως τη ζώνη του αιγιαλού, χωρίς άδεια.

Από τον χώρο που πραγματοποιούνταν οι χωματουργικές εργασίες κατασχέθηκαν τρία φορτηγά οχήματα και ένα μηχάνημα έργων, τα οποία φυλάσσονται προκειμένου να παραδοθούν στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.

Στη Ρόδο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καντίνα) που λειτουργούσε σε παραλιακή περιοχή διαπιστώθηκε παράνομη εγκατάσταση ξύλινης κατασκευής με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις ενημερώθηκαν οι συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές ποινικές δικογραφίες, οδηγούνται στις κατά τόπο αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε συλλήψεις σε Μύκονο και Ρόδο σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news