facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Κυβέρνηση: «Μας είχαν στήσει παγίδα θανάτου εγχώριες και ξένες δυνάμεις»

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, βάζει μια αναφορά της κυβέρνησης η οποία σε ανεπίσημο κείμενό της τονίζει ότι εγχώρια και ντόπια συμφέροντας είχαν στήσει στην κυβέρνηση της Αριστεράς «ενέδρα θανάτου». Οπως υποστηρίζει το Μαξίμου, κάποιοι ήθελαν την πολιτική εξόντωση του αριστερού παραδείγματος.

Η φράση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία και φαίνεται ότι θα αποτελέσει βασικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης που αναμένεται να υπάρξει τους επόμενους μήνες, με αφορμή και τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Επιχειρείται δε να δημιουργηθεί και μια «γραμμή άμυνας» και κατά εσωκομματικών αντιδράσεων που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και κορυφαία στελέχη και βουλευτές εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για το mail Βαρουφάκη. Τόσο στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το μεσημέρι, όσο και στην Κ.Ο. που ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης, οι φωνές ήταν έντονες και επικρατεί προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την έκταση των αντιδράσεων.
Στο non paper η κυβέρνηση αναφέρεται επίσης στο mail Χαρδούβελη υποστηρίζοντας ότι ενταφιάζεται οριστικά ενώ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει παράταση του Μνημονίου.

Αναλυτικά η άτυπη ενημερώση αναφέρει:

1.Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει, συνιστούν σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής. Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα.

2. Η μόλις ενός μηνός κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη.

3. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο “current program”, να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον.

4. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε καταρχήν με τους θεσμούς, έχει σα θεμέλιο των ατζέντα της κυβέρνησης. Οικοδομείται δηλαδή πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι' αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.

5. Επίσης, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά. Το πρόγραμμα δηλαδή νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές. Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους.

6. Τέλος, στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Πέραν από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, στα οποία ήδη έχουμε αναφερθεί, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμπερίληψη στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση (που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον «δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος). Επίσης, θα πρέπει να επισημανθούν τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης.

7. Είναι προφανές ότι σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεων της –πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζον, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά… Κατά συνέπεια, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Στο διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε.


imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: «Μας είχαν στήσει παγίδα θανάτου εγχώριες και ξένες δυνάμεις»"

Ακόμα 30 αλλοδαποί ελεύθεροι από το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας

Άρχισε από την περασμένη Παρασκευή η απομάκρυνση των παράνομων αλλοδαπών από το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας, με στόχο να κλείσει εντός περίπου 100 ημερών το κέντρο, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Την Παρασκευή αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρώτοι 20 αλλοδαποί, ενώ σήμερα αφέθηκαν άλλοι 30. Ήδη από τους 1.080 κρατούμενους που υπήρχαν στην Αμυγδαλέζα έχουν απομείνει 980 και αυτό θα συνεχιστεί σε καθημερινή βάση.

Όπως διευκρινίστηκε από στέλεχος του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης του κέντρου, σε πρώτη φάση αφήνονται ελεύθεροι οι αιτούντες άσυλο, αφού μελετούνται οι φάκελοι, ενώ θα ακολουθήσουν οι ανήλικοι και άλλες ευπαθείς ομάδες καθώς και οι έχοντες συμπληρώσει έξι μήνες κράτησης.

Το ζήτημα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ είναι τι θα γίνει κυρίως με τους ανήλικους, οι οποίοι θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, γι΄ αυτό και γίνονται συνεννοήσεις με όλους τους φορείς, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση των κρατουμένων, εκτός αυτών που θα φιλοξενούνται σε ανοιχτές δομές, θα πρέπει να δηλώνουν τόπο κατοικίας, ενώ θα μπουν περιοριστικοί όροι, όπως το να εμφανίζονται δύο φορές το μήνα σε αστυνομικές υπηρεσίες και κυρίως στα τμήματα αλλοδαπών της περιοχής τους.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται για ποινικά αδικήματα και είναι υπό απέλαση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμα 30 αλλοδαποί ελεύθεροι από το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας"

Δεν σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ

Με μικρές παρεκκλίσεις από τον υπάρχοντα προγραμματισμό θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Με δυο λόγια οι αλλαγές συνοψίζονται στο εξής δόγμα: Ότι έγινε καλώς έγινε, προσοχή στο μοντέλο για ευαίσθητες ΔΕΚΟ όπως είναι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Θα προχωρήσει η αξιοποίηση των περιουσίας του Δημοσίου με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Κατά τα λοιπά, το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργείται, αλλά αντιθέτως ενισχύεται καθώς ενοποιείται «με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

Προφανώς πίσω από την παραπάνω διατύπωση βρίσκεται η ενοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με την ETΑΔ, δηλαδή αυξάνονται τα περιουσιακά στοιχεία που θα ιδιωτικοποιήσει το ελληνικό δημόσιο.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «δεν θα καταργηθούν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι σημαντικότερες περιπτώσεις διαγωνισμών που έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες βρίσκονται πλέον σε διάφορα στάδια (Ελεγκτικό Συνέδριο, έκδοση ΠΔ, σύνταξη σύμβασης κλπ) είναι το Ελληνικό, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΔΙΕ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η περιοχή Αφάντου Ρόδου.

Η επιφύλαξη που διατυπώνεται και ανοίγει ένα παράθυρο να αλλάξει αποσπασματικά η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, είναι η δέσμευση της κυβέρνησης να διαφυλάξει «την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.» Υπό το πρίσμα της παραπάνω διατύπωσης είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στο σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης όσον αφορά τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Αλλαγές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου» μπορούν να γίνουν σε όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν προκηρυχθεί. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται το Ελ. Βενιζέλος, τα ΕΛΠΕ, η μαρίνα στο Λαύριο και οι υπόλοιπες μαρίνες, τα διόδια της Εγνατίας Οδού κά Οσον αφορά τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν αλλά με «μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ"

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» προειδοποιεί η Μέρκελ

Υπέρ της παράτασης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα τάσσεται η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας, όμως, ότι «η προσπάθεια δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει».

Η ελληνική κυβέρνηση σιγά-σιγά αποδέχεται την πραγματικότητα, αλλά οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν, φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με μέλη της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για την οικονομική πολιτική Μίχαελ Φουκς αναφερόμενος στον κατάλογο μεταρρυθμίσεων τον οποίο υπέβαλε η Αθήνα μίλησε για «πολλά θετικά σημεία», αλλά τόνισε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι Έλληνες θα εφαρμόσουν τα μέτρα όπως τα ανακοίνωσαν. Σημείωσε, πάντως, ότι η πρώτη του εντύπωση είναι ότι ο Πρωθυπουργός «κατέβηκε» πολύ από τις αρχικές του ιδέες.

Ευτυχής διότι «προς το παρόν επέστρεψε η λογική» δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «αναγκάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες να μάθει ότι η βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της είναι συνδεδεμένη με όρους». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος θα υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Neues Deutschland την εισήγηση της γερμανικής κυβέρνησης για παράταση του ελληνικού προγράμματος θα υπερψηφίσει και η Αριστερά (Die Linbke), η οποία μέχρι τώρα καταψήφιζε τα προγράμματα βοήθειας με το επιχείρημα ότι τα χρήματα καταλήγουν κυρίως στις τράπεζες.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Γκρέγκορ Γκίζι εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως οι προταθείσες από την Αθήνα μεταρρυθμίσεις, δείχνουν μια πρώτη διέξοδο από την λογική των περικοπών και της φτωχοποίησης.

antenna
Διαβάστε Περισσότερα » "«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» προειδοποιεί η Μέρκελ"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναλογική κατανομή των προσλήψεων των εκπαιδευτικών

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 527/2105 απόφασή της έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η κατανομή των προσλήψεων των εκπαιδευτικών (σε αναλογία 60%-40%) που έγινε με το νόμο 3848/2010.

Ειδικότερα, στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας είχαν προσφύγει 85 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι προσεληφθήκαν κατά τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008 και υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να διοριστούν τη σχολική περίοδο 2010 - 2011, αλλά κατ' εφαρμογή των νόμων 3833/2010 και 3848/2010, αυτό δεν έγινε.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010) έστειλε στο ΣτΕ προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με τη Συνταγματικότητα ή όχι του νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε το 2010 για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

Με το νομοθετικό αυτό πλαίσιο καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, ότι οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1175/2014 απόφασή του έκρινε ότι ο αναλογικός διορισμός (60%-40%) των εκπαιδευτικών που προβλέπει το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 είναι αντίθετος στις Συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 και 103 του Συντάγματος).

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το Γ΄ Τμήμα παρέπεμψε προς οριστική κρίση το εν λόγω ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συντάχθηκε με την απόφαση του Γ΄ Τμήματος, δηλαδή υπέρ της αντισυνταγματικότητας του άρθρου 9 του νόμου 3848/2010 κρίνοντας ότι η επίμαχη κατανομή των εκπαιδευτικών που έγινε το 2010 προσκρούει στα άρθρα 4 και 105 του Συντάγματος (συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας).

Έτσι, η Ολομέλεια ανέπεμψε για τα περαιτέρω την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

e-typos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματική η αναλογική κατανομή των προσλήψεων των εκπαιδευτικών"

Αμετάκλητο «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την επένδυση στο Ελληνικό

Επισήμως και με τη βούλα της δικαιοσύνης προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Με ομόφωνη απόφασή της η επταμελής σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οριστικά και αμετάκλητα, αποφάνθηκε ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία «Hellinikon Global Ι S.A.» και εγγυητή αυτής την «Lamda Development Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Ακινήτων»

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο μετά την αίτηση αναθεώρησης της Περιφέρεια Αττικής και των παρεμβάσεων υπέρ της Περιφέρειας του δικηγόρου Γιώργου Κόκκα ατομικά, αλλά και ως εκπρόσωπου της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας», της ‘Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια» και δύο πολιτών.

Όλοι ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είχε κάνει δεκτή την αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ και είχε ανακαλέσει την προγενέστερη απόφαση του Ζ' Κλιμακίου του ίδιου δικαστηρίου, που είχε «παγώσει» την επίμαχη διαδικασία για το Ελληνικό. Τώρα, η μείζονα σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο τον Νίκο Αγγελάρα, γενικό επίτροπο Επικρατείας τον Μιχαήλ Ζυμή και εισηγητή τον σύμβουλο Σταμάτη Πουλή, απέρριψε ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς της αίτησης αναθεώρησης της Περιφέρειας Αττικής.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν θεμελιώνει άμεσα σπουδαίο έννομο συμφέρον να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης και να ζητά την ανάκληση της δικαστικής απόφασης που άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του Ελληνικού.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετάκλητο «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την επένδυση στο Ελληνικό"

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η λίστα της κυβέρνησης με τις μεταρρυθμίσεις

Εγκρίθηκε από το Eurogroup, το απόγευμα της Τρίτης, η λίστα της κυβέρνησης με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει η Ελλάδα μέσα στις επόμενες 120 ημέρες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.

«Το Eurogroup προτρέπει τις ελληνικές Αρχές να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων, που βασίζονται στην ισχύουσα συμφωνία, σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργάνου.

Η αξιολόγηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου.

«Το Eurogroup συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές A ρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.

Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και τέσσερις μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Το ελληνικό σχέδιο είναι αρκετά σοβαρό ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα σε τέσσερις μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

«Η ελληνική κυβέρνηση ίσως είναι πολύ αισιόδοξη για την ταχύτητα με την οποία μπορεί να ενισχύσει την είσπραξη εσόδων», πρόσθεσε.

«Το Eurogroup ενέκρινε την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί. «Η συμφωνία απέτρεψε μια άμεση κρίση» πρόσθεσε.

«Το Eurogroup ενέκρινε την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Η συμφωνία για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Kομισιόν έγραψε ακόμη ότι «ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Η γερμανική βουλή (Bundestag) θα αποφανθεί το πρωί της Παρασκευής επί της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ.

Ο Ολάντ χαιρετίζει έναν «καλό συμβιβασμό» με την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Γαλλία Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε σήμερα τον «συμβιβασμό» που επετεύχθη για την Ελλάδα, οι προτάσεις της οποίας έλαβαν ένα πρώτο «πράσινο φως» από το Eurogroup.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό, ο οποίος σέβεται τόσο τη βούληση του ελληνικού λαού και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Φρ. Ολάντ ο οποίος είχε στο πλάι του τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Ελιζέ.

Ντράγκι: Σημείο εκκίνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης οι ελληνικές προτάσεις

«Οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν σημείο εκκίνης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο, επισήμανε ότι «οι δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης διαφέρουν από αυτές του τρέχοντος προγράμματος σε αρκετά σημεία».

Επιφυλακτική η Λαγκάρντ

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εκτίμησε ότι «η ελληνική επιστολή δεν περιέχει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η Αθήνα προτίθεται να προχωρήσει σε βασικές μεταρρυθμίσεις».

«Είναι περιεκτική, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένη», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε επιστολή που έστειλε στον επικεφαλής του Eurogroup για το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς είναι επαρκές για τη συνέχιση της βοήθειας.

Στην επιστολή της κ. Λαγκάρντ αναφέρεται πως το επιτελείο της έχει παραλάβει τη λίστα των μέτρων που οι ελληνικές Αρχές ετοίμασαν το Σαββατοκύριακο. «Πιστεύουμε ότι (η λίστα) καλύπτει το εύρος των θεμάτων που πρέπει να περιέχονται στην νέα ατζέντα της κυβέρνησης», αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ και προσθέτει: «Υπό τη οπτική αυτή μπορούμε βεβαίως να υποστηρίξουμε το συμπέρασμα ότι η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική, ώστε να αποτελέσει ένα πρώτο σημείο εκκίνησης για μία επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», όπως ζήτησε στην τελευταία συνάντησή του το Eurogroup.

Αφού η κ. Λαγκάρντ αναφέρει πως σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να εγκριθεί και από τα κράτη μέλη και τους αρμοδίους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προσθέτει πως ενώ η λίστα είναι επαρκής δεν είναι ευρύτερα αρκετά «συγκεκριμένη», κάτι που είναι εν πολλοίς αναμενόμενο, καθώς η κυβέρνηση ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα.

Όπως υπογραμμίζει, σε κάποιους τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της διαφθοράς υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση από την πλευρά της νέας κυβέρνησης και στην βάση αυτή το ΔΝΤ ανυπομονεί να μάθει περισσότερα για τα σχέδια της στα θέματα αυτά.

«Σε κάποιους τομείς ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων των πιο σημαντικών, το κείμενο δεν έχει ξεκάθαρες διασφαλίσεις για το ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (MEFP)» τονίζει η κ. Λαγκάρντ και προσθέτει:

«Υπογραμμίζουμε συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχουν ούτε σαφείς δεσμεύσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπομένων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα και στο καθεστώτος ΦΠΑ, αλλά και ούτε κατηγορηματικές δεσμεύσεις, προκειμένου να προχωρήσουν οι ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στο άνοιγμα επαγγελμάτων, στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αγορά εργασίας».

Η ίδια σημειώνει πως το ΔΝΤ θεωρεί αυτές τις δεσμεύσεις καθοριστικές για τις ικανότητα της Ελλάδας να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα και ότι οι τομείς αυτοί αποτελούν διαθρωτικά ορόσημα για το Ταμείο. «Προκειμένου να είναι επιτυχημένες οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν να περιοριστούν στο πλαίσιο των πολιτικών που περιγράφονται στην κυβερνητική λίστα», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ.

Τι προηγήθηκε

Ο κατάλογος κοινοποιήθηκε μέσω του Euroworking Group στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στις 15.00 ώρα Ελλάδας άρχισε η τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας (Eurogroup), η οποία διήρκεσε μία ώρα.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σε ανοικτή συνεννόηση το Σαββατοκύριακο με τους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε τα μεσάνυχτα τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. Πηγή της ΕΕ, που επικαλείται το Reuters, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η λίστα είναι εκτενής και αποτελεί μια έγκυρη αφετηρία για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Επαρκώς περιεκτική» η λίστα

«Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε η πηγή και προσέθεσε:

«Είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

Την έγκαιρη λήψη της λίστας επιβεβαίωσαν μέσω twitter τόσο ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και η αναπληρώτριά του Μίνα Αντρέεβα. Και οι δύο ανέφεραν ότι η λίστα με τα μέτρα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, έχει ληφθεί εγκαίρως.



Κατά την άποψη της Επιτροπής ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές Αρχές, είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε από το Eurogroup, στην τελευταία συνεδρίασή του.

Αυτό υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ οι κοινοτικοί επίτροποι Β. Ντομπρόβσκις και Π. Μοσκοβισί, εν όψει της τηλεδιάσκεψης της ευρωζώνης που θα αποφανθεί επί των ελληνικών θέσεων.

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι «ενθαρρυμένοι από τη δέσμευση που εκφράζεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μέσα από τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και των τελωνείων, όπως επίσης και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

Σύμφωνα με την επιστολή, οι υπηρεσίες της Κομισιόν εξέτασαν λεπτομερώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ προηγήθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων της Κομισιόν και των άλλων θεσμών.

Οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί τονίζουν ότι η Κομισιόν σημειώνει, επίσης, τις δεσμεύσεις στο πεδίο των στατιστικών στοιχείων και θεωρεί ότι είναι ουσιώδους σημασίας να υπάρχει πλήρης σεβασμός της θεσμικής και επιχειρησιακής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και των στελεχών της.

Όπως σημειώνουν, η περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς, όπως και σε άλλους, αναμένεται να υποβληθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου, όπως προβλέπεται από την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup.

Η Κομισιόν προσβλέπει στη συνεργασία με τις νέες ελληνικές Αρχές ώστε να εξειδικευθούν οι έως τώρα γενικές δεσμεύσεις και να μετατραπούν σε ξεκάθαρες πολιτικές δράσεις, δηλώνουν οι δύο επίτροποι.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη βούλησή της να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια σε τομείς- κλειδιά, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών.

Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία να σέβεται πλήρως η Ελλάδα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και να απόσχει από οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στους δημοσιονομικούς στόχους, στην οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτοί έχουν αξιολογηθεί από τους θεσμούς, αναφέρεται στην επιστολή.

Τέλος, οι δύο κοινοτικοί επίτροποι υπογραμμίζουν ότι η αποφασιστική και άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων στις μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου -μεταξύ άλλων- θα εξεταστεί η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ανέφερε: «Λάβαμε την επιστολή, αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα».

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης υπογράμμισε ακόμη «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε».

Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με το Reuters, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε την Τρίτη η κυβέρνηση προς την ΕΕ, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στις προτάσεις της η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ δηλώνει ότι θα σεβαστεί τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Τονίζεται, επίσης, ότι θα προχωρήσει την αναθεώρηση όσων αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν ξεκινήσει.

Ντεϊσελμπλούμ: Σοβαρή η ελληνική κυβέρνηση

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ερωτηθείς σχετικά στο ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή ως προς τη βούλησή της για μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε δε ότι «πιστεύω ότι είναι πολύ σοβαροί, αλλά δεν πρόκειται παρά για ένα πρώτο βήμα (η αποστολή της λίστας). Η οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που παρουσιάσθηκαν από την Ελλάδα πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία με τους πιστωτές της. Θα πάρει καιρό», πρόσθεσε.

Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με SSM, ΕΚΤ και ΕΕ για την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας επιβεβαίωσε ότι στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και τα «κόκκινα» δάνεια.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε πόρους από πηγές που δεν αγγίχτηκαν στο παρελθόν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα απορριφθούν από τους εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με όσα διεμήνυαν από το Μαξιμου τη Δευτέρα, ο κορμός των ελληνικών προτάσεων που σε πολλούς τομείς δανείζεται στοιχεία από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, στη λίστα περιλαμβάνεται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που αφορά στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το πρόγραμμα αυτό, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

* Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας (έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια).

* Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.

* Δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό έως μηδενισμό της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

* Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (με στόχο σε πρώτη φάση 25.000 διαμερίσματα).

* Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.

* Ειδική κάρτα ετήσιας διάρκειας μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

* Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Η πραγματική οικονομία

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση υιοθετούν μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που αφορά στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των «κόκκινων δανείων»καθώς και την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες στην λίστα προτείνονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς, στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.

Τα εργασιακά

Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να επαναφέρει το θεσμό της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας, ωστόσο η απόφαση του Eurogroup της προηγουμένης Παρασκευής της στερεί ελευθερίες από το να το πράξει μονομερώς.

Δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό (15.000), ενώ «μνημονεύεται» η συμφωνία Άνχελ Γκουρία - Αλέξη Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Πάντως, δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα ισχύσει με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την «νέα σεισάχθεια» (η επιστροφή των χρημάτων του ΤΧΣ στον EFSF θέτει περιορισμούς), αλλά και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεσμεύσεις που αποτελούν κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους πιστωτές.

Η χρηματοδότηση των μέτρων

Δεδομένου ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν, αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως θα εξετασθεί στο αποψινό Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους που θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και ως εκ τούτου προκαλείται χρηματοδοτικό κενό, κάτι που οι θεσμοί δεν αναμένεται να επιτρέψουν, δεδομένων των ήδη αδύναμων δημοσιονομικών επιδόσεων και των ήδη αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών.

Σημειώνεται πως το Μάρτιο θα πρέπει να καταβληθούν 7,27 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις για δάνεια, τόκους και έντοκα γραμμάτια, 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις και 1,3 δισ. ευρώ για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη εξασφαλίσει, γεγονός που καθιστά τη σημερινή έγκριση του Eurogroup πρόσθετα σημαντική.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε από το Eurogroup η λίστα της κυβέρνησης με τις μεταρρυθμίσεις"

Η συνέντευξη του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας που πρέπει να δείτε

Ο δημοσιογράφος Paul Mason του Channel 4 πήρε σήμερα συνέντευξη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Steffen Kampeter, και τον ρώτησε πολλά από αυτά που θα ρωτούσατε και εσείς.

Ο οικονομικός αναλυτής ετοιμάζει άλλωστε ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο ντοκιμαντέρ παραγωγός είναι ο ίδιος και σκηνοθέτης η Θεόπη Σκαρλάτου.

Ο Paul Mason ήταν και παραγωγός στο μίνι ντοκιμαντέρ "Ελλάδα, το τέλος της λιτότητας;" με θέμα την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του τώρα είναι η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο "Ελλάδα: Τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση" που θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες και θα διανεμηθεί στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές έχουν ήδη πλάνα για 20 λεπτά,καθώς έκαναν τα γυρίσματα τρεις ημέρες μετά τις εκλογές.
Ζητούν όμως τη βοήθεια του κοινού για να πραγματοποιήσουν και τα υπόλοιπα γυρίσματα μέσω crowdfunding.

Σε ειδική σελίδα που δημιούργησαν στο διαδίκτυο σημειώνουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 35.000 λίρες με τα οποία θα προσλάβουν Έλληνες οπερατέρ, συντάκτες και ερευνητές.

Όποιος συνεισφέρει, σημειώνουν, "θα βοηθήσει μια ομάδα επαγγελματιών και αντικειμενικών δημοσιογράφων να παρουσιάσουν την ιστορία μιας μοναδικής μάχης μεταξύ της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ευρώπης και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Στα της συνέντευξης με τον Steffen Kampeter, ο Mason εμφανίστηκε ιδιαιτέρως διεισδυτικός και ρώτησε πράγματα που θα έθετε στο τραπέζι και ένας μέσος Έλληνας, σαν ζητήματα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις.

"Το πραγματικό πρόγραμμα που υποτίθεται πως δεν πρέπει πια να αποκαλούμε "πρόγραμμα", παρέχει θετικές προοπτικές ανάπτυξης και αποδείχθηκε ότι ήταν σωστό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας", είπε ο Γερμανός αναπληρωτής υπ. Οικονομικών.

"Μα αυτό το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεστε κατέστρεψε το ένα τέταρτο της ελληνικής παραγωγής. Είναι αυτό επιτυχία; Είναι ανάπτυξη;", ρώτησε ο Mason.

"H αρχή της κρίσης εντοπίζεται χρόνια πριν την έναρξη του προγράμματος, δεν έχει να κάνει με το ίδιο το πρόγραμμα", απάντησε ο Kampeter και συνέχισε: "Η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει αν δεν την στηρίζαμε εμείς οικονομικά".

"Είπατε στους Έλληνες, είτε θα υπακούσουν σε αυτά που λέει η Γερμανία, ή θα φύγουν", συνέχισε ο Paul Mason.

"Είναι λίγο πιο περίπλοκο", απάντησε ο Γερμανός οικονομολόγος. "Αν μια χώρα δεν μπορεί να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν μπορούμε να φτάσουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το πρόγραμμα μπορεί να βελτιωθεί".

"Ναι αλλά θα ανέβει ο κατώτατος μισθός;", είπε ο δημοσιογράφος του Channel 4.


"Θα κοιτάξουμε σοβαρά τις προτάσεις των Ελλήνων και θα έχουμε ευελιξία για την αναπροσαρμογή του προγράμματος, όπως είπα".

Η επόμενη ερώτηση του Paul Mason είχε να κάνει με τον Μανώλη Γλέζο και την κριτική του. "Είναι ο άνθρωπος που κατέβασε τη σημαία των Ναζί από την Ακρόπολη. Δέχεστε ότι μιλάει σαν εκπρόσωπος της ηθικής;", ρώτησε ο Mason και έφερε σε πολλή δύσκολη θέση τον Kampeter.

Η απάντηση του ήταν: "Εκπρόσωπος της ηθικής είναι ο νόμος. Αν πάρεις χρήματα από τους Γερμανούς και τους Ισπανούς, τους Ιταλούς και τους Γάλλους φορολογούμενους, έχεις ηθική υποχρέωση να εκπληρώσεις τις υποσχέσεις σου".

Αλλά ο Paul Mason δεν έκανε πίσω. "Οι άνθρωποι της γενιάς του Γλέζου λένε ότι η χώρα σας κατέστρεψε τη δημοκρατία δύο φορές μέσα σε μία γενιά".

"Δεν έχουμε να κάνουμε με μια διαμάχη μεταξύ δύο κρατών αλλά για μια ευρωπαική απόφαση που τη συζητάμε συνολικά", είπε ο Steffen Kampeter.

"Θα πρότεινα σε όλους. Σας παρακαλώ να ηρεμήσετε. Αν βρεθεί κοινό έδαφος, η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει και να στηρίξει τις ελληνικές αρχές", κατέληξε.


Διαβάστε Περισσότερα » "Η συνέντευξη του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας που πρέπει να δείτε"

Kατάργηση μνημονίων, δανειακής σύμβασης, χωρίς καταγγελία. Του Γιώργου Κατρούγκαλου

Αναδημοσίευση άρθρου του Γιώργου Κατρούγκαλου που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2012 στο tvxs. Μια απλή σύγκριση με τις σημερινές εξελίξεις είναι αναπόφευκτη και γεννά σοβαρά ερωτηματικά.

Προφανώς το πρόβλημα της εξόδου από την κρίση δεν είναι νομικό, ούτε καν κυρίως οικονομικό. Είναι βαθύτατα πολιτικό. Από τη νομική άποψη, όμως, που παρουσιάζεται εδώ, τα πράγματα είναι απλά:

- Τα μνημόνια καθ' εαυτά δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις. Συνεπώς από αυτά δεν απορρέουν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ούτε η εφαρμοστική τους νομοθεσία έχει τυπική ισχύ ανώτερη από τον κοινό νόμο.

- Ούτε από τις δανειακές συμβάσεις απορρέουν δεσμεύσεις με υπερνομοθετική ισχύ, εφόσον αυτές δεν έχουν κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Συνεπώς, όλοι οι μνημονιακοί νόμοι μπορεί να καταργηθούν με νέο νόμο, με απλή πλειοψηφία, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη καταγγελία καμιάς σύμβασης.

Ειδικότερα:

-Η θέση περί της πολιτικής και όχι νομικής φύσης των μνημονίων έγινε, ορθά, δεκτή από την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 668/2012. Άλλωστε, το ίδιο το μνημόνιο χαρακτηρίζεται από το νόμο ως «σχέδιο προγράμματος», ενώ στο κείμενο του αυτοπροσδιορίζεται ως «σχέδιο δράσης».

-Περαιτέρω, και οι δύο Δανειακές Συμβάσεις (του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου) έπρεπε να κυρωθούν από τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 του Συντάγματος. Παρόλα αυτά -και ανεξαρτήτως του ζητήματος της ανάγκης ύπαρξης αυξημένης ή όχι πλειοψηφίας για αυτό- καμιά από τις δύο δεν κυρώθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η πρώτη κατατέθηκε προς κύρωση το Μάιο του 2010, αλλά μετά αποσύρθηκε, η δεύτερη εγκρίθηκε από τη Βουλή δύο φορές ως σχέδιο, μία φορά ως παράρτημα του ν. 4046/2012, και μία ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ουδέποτε όμως ήρθε για κύρωση στη Βουλή μετά την υπογραφή της.

Οι εν λόγω συμβάσεις, εάν είχαν κυρωθεί συνταγματικά, θα θέσπιζαν διεθνείς υποχρεώσεις σε βάρος της χώρας, με τυπική ισχύ ανώτερη από το νόμο, σε αντίθεση με τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα των μνημονίων. Εφόσον αυτό όμως δεν συνέβη, δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ανατρέψει τα μνημονιακά μέτρα. Μάλιστα, για μερικά από αυτά, όπως, π.χ. για την κατάργηση των πρόσφατων ρυθμίσεων για τη μετενέργεια, που διαλύουν το εργατικό δίκαιο και τη συλλογική αυτονομία, δεν απαιτείται καν τυπικός νόμος, αλλά αρκεί απλή Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι δανειστές μας ενδέχεται να καταγγείλουν από την δική τους μεριά τις δανειακές συμβάσεις, επικαλούμενοι ως λόγο καταγγελίας την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων. Τούτο δεν θα σημαίνει την έξοδο της χώρας από το Ευρώ, που είναι νομικά αδύνατη, εφόσον δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη στις Συνθήκες. Θα συνεπάγεται, όμως, την διακοπή της χρηματοδότησης, πράγμα που δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τη χώρα, ενόψει του πρωτογενούς ελλείμματος που ακόμη αντιμετωπίζει.

Καθόλου δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι οι δανειστές μας θα επιλέξουν τη ρήξη. Και αυτό γιατί τότε θα είναι ελεύθερος ο δρόμος για την ενεργοποίηση του βασικού όπλου που έχει η χώρα μας βάσει του διεθνούς δικαίου: Να επικαλεστεί «κατάσταση ανάγκης» για να διακόψει την πληρωμή του χρέους. Σύμφωνα με γενική αρχή του δικαίου (σύμφωνα και με σχέδιο σύμβασης για την Ευθύνη των Κρατών που έγινε δεκτό από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2001) τα κράτη μπορούν να επικαλεστούν παρόμοιο λόγο μη συμμόρφωσης σε διεθνή τους υποχρέωση, όταν αδυνατούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στις βασικές κοινωνικές τους λειτουργίες και στην ικανοποίηση των δανειστών τους.

Συνεπώς, αντίθετα με το κλίμα φόβου που καλλιεργούν τα φερέφωνα του κόμματος του μνημονίου, η υποταγή δεν αποτελεί μονόδρομο.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου ΔΠΘ

Διαβάστε Περισσότερα » "Kατάργηση μνημονίων, δανειακής σύμβασης, χωρίς καταγγελία. Του Γιώργου Κατρούγκαλου"

Γιώργος Κατρούγκαλος:Δανειακή σύμβαση και εθνική κυριαρχία

Άρθρο του Γιώργου Κατρούγκαλου που δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία στις 21 Ιουνίου 2011

Μέχρι πρόσφατα όσοι συνταγματολόγοι είχαμε γράψει για τη δανειακή σύμβαση αναδείξαμε στα ειδικά επιστημονικά περιοδικά του κλάδου και τον Τύπο την πρόδηλη αντισυνταγματικότητά της.

Εμφανίστηκε όμως και συνάδελφος ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της συνταγματικότητάς της, από τις γραμμές μιας από τους δημοσιογραφικούς ηρακλείς των μνημονιακών πολιτικών. Δύο είναι τα επιχειρήματά του: πρώτον, παρόμοιες ρήτρες παραίτησης από την εθνική κυριαρχία είναι συνήθεις, σχεδόν μπανάλ. Δεύτερον, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, διότι, επί λέξει, «η ελληνική έννομη τάξη προστατεύει με διατάξεις του αναγκαστικού δικαίου» τη δημόσια περιουσία, καθώς «ό,τι υπάγεται σε αυτό που οι Γάλλοι και οι Βέλγοι αποκαλούν domaine public, δεν υπόκειται σε υποθήκευση ή κατάσχεση».

Εάν το δεύτερο επιχείρημα προερχόταν από άλλη γραφίδα, θα μίλαγα για λαθροχειρία. Επειδή η επιστημοσύνη του επιφυλλιδογράφου αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, φαίνεται ότι απλώς δεν έχει διαβάσει τη σύμβαση. Αλλιώς θα ήξερε ότι το άρθρο 14 παρ. 1 ορίζει ως εφαρμοστέο δίκαιο το αγγλικό (το φιλικότερο για τους δανειστές, μαζί με αυτό της Πολιτείας της Νέας Υόρκης). Ολα τα επιχειρήματα συνεπώς από το ελληνικό δίκαιο, το γαλλικό ή το βελγικό, είναι εκτός τόπου και χρόνου, εφόσον η εφαρμογή κανόνων αναγκαστικού δικαίου άλλων, πλην των αγγλικών, εξ ορισμού αποκλείεται.

Και το πρώτο επιχείρημα όμως μαρτυρά άγνοια του αντικειμένου. Είναι αλήθεια ότι είναι γνωστοί στο διεθνές δίκαιο όροι άρσης της ασυλίας (waiver of immunity clauses), που μπορούν να συμφωνηθούν συμβατικά μεταξύ των κρατών και των δανειστών τους. Αυτοί όμως αφορούν συνήθως το εφαρμοστέο δίκαιο και την αναγνώριση δικαιοδοσίας ειδικού διαιτητικού δικαστηρίου, και όχι την επιβολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης. (Μάλιστα, η σύμβαση εγγύησης που επικαλείται ο επιφυλλιδογράφος για να δείξει την υποτιθέμενη banalite όρων παραίτησης από την εθνική κυριαρχία ρητά εξαιρεί τις ασυλίες της δημόσιας περιουσίας από την εφαρμογή της. Γράφει, επί λέξει, ότι ισχύει «υπό την προϋπόθεση ότι η ανωτέρω παραίτηση και συγκατάθεση δεν θα εκτείνεται σε οποιαδήποτε ασυλία που ενδεχομένως να παρέχεται στα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου στην Ελληνική Δημοκρατία».)

Γενικά οι κρατικές ασυλίες είναι δύο ειδών: αφορούν αφενός την αδυναμία παραπομπής ενός κράτους ενώπιον δικαστή άλλου κράτους και αφετέρου την απαγόρευση κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας (ασυλία εκτέλεσης). Επίσης το διεθνές δίκαιο διακρίνει ανάμεσα σε απλές εμπορικές δραστηριότητες των κρατών (jure gestionis), για τις οποίες δεν απολαύουν ασυλίας, και κυριαρχικές δραστηριότητες (jure imperii), για τις οποίες ισχύει το αντίθετο.

Το αγγλικό δίκαιο και συγκεκριμένα η εφαρμοστέα στην περίπτωση State Immunity Act του 1978 προβλέπει ρητά ότι τα δάνεια που συνάπτουν τα κράτη έχουν εμπορικό χαρακτήρα, συνεπώς εξαιρούνται από την προστασία της ασυλίας εκτέλεσης. Επομένως, μετά τη ρητή, αμετάκλητη και άνευ όρων παραίτηση από κάθε ασυλία (άρθρο 14 παρ. 5), σε συνδυασμό με την εφαρμογή του αγγλικού δικαίου, κανένα περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου δεν προστατεύεται έναντι των δανειστών μας. Η δε πρόβλεψη της σύμβασης, όπως εξειδικεύεται στην προσαρτημένη σε αυτή γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου (σημείο 11), κατά την οποία «ούτε ο δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας», είναι απολύτως πρωτοφανής και ταπεινωτική για ανεξάρτητο κράτος.

Σε πρακτικό επίπεδο η σύμβαση αποσκοπεί στο να θωρακίσει τους δανειστές μας απέναντι στο μοναδικό νομικό όπλο που έχει απομείνει στη χώρα: μέχρι την υπογραφή της το δημόσιο χρέος διεπόταν κατά 90% από το ελληνικό δίκαιο. Αυτό έδινε τη δυνατότητα σε μια ελληνική κυβέρνηση που θα τολμούσε να επανακαθορίσει τους όρους αποπληρωμής του (πράγμα που αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική έξοδο από την κρίση) να το πράξει με μονομερή, κυριαρχική πράξη της. Με την υπαγωγή του στο αγγλικό δίκαιο αυτή η δυνατότητα περιορίζεται σοβαρά, δεδομένου ότι η εν λόγω σύμβαση απαγορεύει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης κάθε χρέους μας, όχι μόνον αυτό του μηχανισμού στήριξης (άρθρο 8 παρ. 1 ε).

Το ελληνικό συνταγματικό δίκαιο αναγεννήθηκε από τη σύγκρουση του Αριστόβουλου Μάνεση με τους «βασιλικούς άνδρες» της εποχής του. Ποιος θα το έλεγε ποιοι θα ήταν οι νέοι βασιλικοί άνδρες της εξουσίας την εποχή του Μνημονίου…
* Αν. καθηγητής ΔΠΘ

Toάρθρο δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία στις 21 Ιουνίου 2011.

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Κατρούγκαλος:Δανειακή σύμβαση και εθνική κυριαρχία"

Reuters: Όλη η λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη

Την επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη προς το Eurogroup φέρνει στη δημοσιότητα το Reuters. 
Αναλυτικά η επιστολή:
«Αγαπητέ Πρόεδρε του Eurogroup. Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να παρουσιάσει στους θεσμούς, μέχρι τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015, μια πρώτη περιεκτική λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που οραματίζεται, η οποία θα εξειδικευτεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου 2015.
Επιπροσθέτως της κωδικοποίησης της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης προσηλωμένη να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους και θεσμούς, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και να αναλάβει ενέργειες που ενισχύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, εγγυώνται την οικονομική σταθερότητα και προωθούν την οικονομική ανάκαμψη.
Η πρώτη περιεκτική λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων ακολουθεί κάτωθι, όπως την οραματίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Πρόθεσή μας είναι να τα εφαρμόσουμε, βασιζόμενοι ταυτόχρονα στην τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία».
Δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές - Φορολογικές πολιτικές
Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
  • Μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ, τη φορολογική διοίκηση και επιβολή. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις.
  • Τροποποιήσει τη φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων και των δαπανών της φορολογίας εισοδήματος που θα ενσωματωθούν στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
  • Διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, βάζοντας τέλος στην φορολογική αμνηστεία.
  • Εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Επιβάλει αποφασιστικά και να βελτιώσει την νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
  • Εργαστεί προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι εύποροι, θα συνεισφέρουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες, που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Διαχείριση Δημόσιων Οικονομικών
Η Ελλάδα θα:
  • Υιοθετήσει τροποποιήσεις στον Νόμο για τον Προϋπολογισμό και θα προχωρήσει σε βήματα για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Η εφαρμογή του προϋπολογισμού θα βελτιωθεί και θα αποσαφηνιστεί, όπως και οι ευθύνες για τον έλεγχο και τη δημοσιοποίηση. Οι διαδικασίες πληρωμών θα εκσυγχρονιστούν και θα επιταχυνθούν, παρέχοντας ταυτόχρονα έναν μεγαλύτερο βαθμό χρηματοοικονομικής και προϋπολογιστικής ευελιξίας και ευθύνης για τις ανεξάρτητες ή/και ρυθμιστικές οντότητες.
  • Καταρτίσει και εφαρμόσει μια στρατηγική για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων, των επιστροφών φόρων και των αιτήσεων συνταξιοδότησης
  • Μετατρέψει το υπάρχον (αν και μέχρι σήμερα αδρανές) Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε μια πλήρως λειτουργική οντότητα.
Διαχείριση εσόδων
Η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει την φορολογική και τελωνειακή διοίκηση επωφελούμενη της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας. Από αυτήν την άποψη, η Ελλάδα θα:
  • Ενισχύσει την διαφάνεια και διεθνή εμβέλεια της διαδικασίας με την οποία διορίζεται, παρακολουθούνται οι επιδόσεις, και αντικαθίσταται ο Γενικός Γραμματείας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων -εάν είναι απαραίτητο μέσω περαιτέρω νομοθεσίας- από όλων των ειδών τις παρεμβάσεις (πολιτικές ή άλλες), εγγυώμενη ταυτόχρονα την πλήρη ευθύνη και διαφάνεια των δραστηριοτήτων της. για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση και η ΓΓΔΕ θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.
  • Επανδρώσει επαρκώς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, την ΓΓΔΕ και ιδιαίτερα τις μονάδες υψηλού πλούτου και μεγάλων οφειλετών της διοίκησης εσόδων και να διασφαλίσει πως διαθέτει ισχυρές ερευνητικές και διωκτικές εξουσίες, και πόρους που θα βασίζονται στις δυνατότητες του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να στοχεύονται αποτελεσματικά η φορολογική απάτη και οι φορολογικές οφειλές των κοινωνικών ομάδων υψηλών εισοδημάτων. Θα εξετάσει το πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.
  • Αυξήσει τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους βάση των κινδύνων, και τις δυνατότητες είσπραξης, επιδιώκοντας παράλληλα να ενσωματώσει τις λειτουργίες της είσπραξης φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση.
Χρηματοοικονομική σταθερότητα - Ρυθμίσεις
Η Ελλάδα δεσμεύεται:
  • Να βελτιώσει άμεσα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, τη νομοθεσία για την αποπληρωμή των οφειλών σε εφορίες και κοινωνική ασφάλιση,
  • Να καθορίσει τις ρυθμίσεις κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο αποδοτικός διαχωρισμός μεταξύ α) στρατηγικής χρεοκοπίας/μη πληρωμής και β)ανικανότητας πληρωμών, ώστε να στοχεύει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της περίπτωσης (α) με αστικές και ποινικές διαδικασίες (ειδικότερα μεταξύ των ομάδων υψηλού εισοδήματος) ενώ παράλληλα θα προσφέρει στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της ομάδας (β) όρους αποπληρωμών που θα δίνουν τη δυνατότητα σε φερέγγυες μονάδες να επιβιώσουν, θα αποτρέπει το free riding, θα ακυρώνει τον ηθικό κίνδυνο και θα ενισχύει την κοινωνική ευθύνη όπως και την κατάλληλη κουλτούρα αποπληρωμών
  • Να αποποινικοποιήσει τους οφειλέτες χαμηλού εισοδήματος που έχουν μικρές οφειλές
  • Να ενισχύσει τις μεθόδους και τις διαδικασίες επιβολής, όπου περιλαμβάνεται το νομικό πλαίσιο για τη συλλογή των μη καταβληθέντων φόρων και την αποδοτική εφαρμογή των εργαλείων συλλογής
Τραπεζική και μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Η Ελλάδα δεσμεύεται για:
-Τράπεζες που θα λειτουργούν με υγιείς εμπορικές/τραπεζικές αρχές
- Να κάνει πλήρη χρήση του ΤΧΣ και να εξασφαλίσει– σε συνεργασία με τον SSM, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ότι θα παίξει σωστά το ρόλο της στην εξασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα και του δανεισμού σε εμπορική βάση, ενώ θα συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ
- Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τρόπο που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τον αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική θέση της χώρας.
- Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των θεσμών ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ παράλληλα θα τιμωρούνται όσοι χρεοκοπούν στρατηγικά, λαμβάνοντας υπόψη: α) τη διατήρηση της κοινωνικής στήριξης στο ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β)την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών, γ) ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και δ) προώθηση ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Θα ληφθούν μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
- Ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για τις εξωδικαστικές διευθετήσεις με τις ρυθμίσεις μετά την προσαρμογή τους ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος στα δημοσιονομικά και στη νοοτροπία πληρωμών, ενώ παράλληλα θα διευκολύνεται η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών
-Εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού Δικαίου και διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν
Πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης - Ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση δημοσίων assets
Για να προσελκύσουν επενδύσεις σε τομείς κλειδιά και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα δημόσια assets οι ελληνικές αρχές θα:
  • Δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο.
  • Διαφυλάξουν την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.
  • Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, δημιουργηθούν έσοδα, ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
  • Υιοθετήσουν μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων.
  • Ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Αγορά εργασίας
Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
-Να υιοθετήσει την βέλτιστη πρακτική της ΕΕ σε όλο το εύρος της νομοθεσίας που αφορά την αγορά εργασίας μέσω διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα ωφεληθεί από την τεχνογνωσία των ILO, ΟΟΣΑ και της υπόλοιπης τεχνικής συνδρομής.
-Επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.
-Προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.
Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
Μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων και καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ως μέρος της νέας μεταρρυθμιστικής ατζέντας η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη να:
  • Αφαιρέσει φραγμούς στον ανταγωνισμό βασισμένη σε στοιχεία (input) από τον ΟΟΣΑ.
  • Ενισχύσει την ανεξαρτησίας της Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού
  • Εισάγει δράσεις για τη μείωση του διοικητικού κόστους που προκαλεί η γραφειοκρατία στη βάση στοιχείων του ΟΟΣΑ περιλαμβανομένης νομοθεσίας που απαγορεύει από μονάδες του Δημόσιου Τομέα από το να ζητούν (από πολίτες και επιχειρήσεις) στοιχεία που επιβεβαιώνουν πληροφορίες που ήδη κατέχει το κράτος (εντός της ίδιας ή άλλης υπηρεσίας).
  • Καλύτερη διαχείριση της γης, περιλαμβανομένων πολιτικών που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη χρήση γης, καθώς και η οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου.
  • Να επιδιώξει προσπάθειες προκειμένου να άρει δυσανάλογους και αδικαιολόγητους περιορισμούς στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ως μέρος μια ευρύτερης στρατηγικής για να αντιμετωπιστούν κατεστημένα συμφέροντα.
  • Ευθυγράμμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ και τη νομοθεσία.
Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
Η Ελληνική κυβέρνηση θα:
  • Βελτιώσει την οργάνωση των δικαστηρίων μέσω μεγαλύτερες εξειδίκευσης και σε αυτό το πλαίσιο θα υιοθετήσει νέο κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
  • Θα προωθήσει την ψηφιοποίηση των νομικών κωδίκων και του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής και διακυβέρνησης στο νομικό σύστημα.
Στατιστικά
Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να:
  • Τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών, και ιδίως τη θεσμική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, διασφαλίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος εργασίας της.
  • Εγγυηθεί τη διαφάνεια και την ορθότητα της διαδικασίας διορισμού του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο 2015, σε συνεργασία με την EUROSTAT.
Ανθρωπιστική κρίση
Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πλάνο για να:
  • Αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
  • Να το πράξει με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά διαφθοράς/γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).
  • Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.
  • Εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. 

Ακολουθεί το αγγλικό κείμενο:


koutipandoras
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Όλη η λίστα των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news