facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Βόλος: Τραγικό τέλος για μια 18χρονη στα Κανάλια!

Τραγικό τέλος στη ζωή της έδωσε σήμερα το απόγευμα, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της στα Κανάλια, μια 18χρονη κοπέλα.

Η νεαρή βρέθηκε από συγγενείς της απαγχονισμένη με σχοινί μετά την είσοδο του σπιτιού της. Σύμφωνα με πληροφορίες η κοπέλα αντιμετώπιζε ιατρικά προβλήματα, ενώ πριν την αποτρόπαια πράξη της φέρεται να κατανάλωσε άγνωστο αριθμό χαπιών! 

magnesianews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Τραγικό τέλος για μια 18χρονη στα Κανάλια!"

Τρένα: Νέα 24ωρη απεργία μηχανοδηγών

Νέα 24ωρη απεργία κήρυξαν οι μηχανοδηγοί στα τρένα για της 30 Μαΐου, καθώς, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, Κώστας Γενιδούνιας, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα υπάρξει τμήμα μονής γραμμής στο τμήμα μεταξύ Λάρισας και Πλατύ, σε μία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων.

Ειδικότερα, ζητήθηκε από μηχανοδηγό να κινηθεί σε μονή γραμμή με επιβατικό συρμό του Προαστιακού Θεσσαλονίκης, ο οποίος τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία από σήμερα, Δευτέρα (15/5), καθώς και να περάσει με μονοδρόμηση από το σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το φόντο, οι μηχανοδηγοί δίνουν «τελεσίγραφο» 15 ημερών, προκειμένου να δοθεί σχετική λύση στο ζήτημα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τρένα: Νέα 24ωρη απεργία μηχανοδηγών "

Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 6,6% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στο 6,6% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η RASS, για το ACTION 24, και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει ποσοστό 30,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,2%, το ΠΑΣΟΚ 9,8%, το ΚΚΕ 7,2%, το ΜέΡΑ25 3,2% και η Ελληνική λύση 2,7%.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη υπερέχει αυτής του Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 24,1 μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός προηγείται με 49,1% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ερώτηση συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές το 64,1% δηλώνει ότι συμφωνεί και το 5,2% ότι μάλλον συμφωνεί. Μάλλον διαφωνεί το 4,2% και διαφωνεί το 22,1%.

Ερωτώμενοι με ποιο κόμμα στο τιμόνι της χώρας αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια, οι πολίτες απαντούν: Νέα Δημοκρατία 39,5%, Κανένα 21,5% ΣΥΡΙΖΑ 17,3%, Άλλο 12,2%, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 7,4%.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 6,6% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Στη δημοσιότητα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες – Τι αναφέρει για Τουρκία και Ελλάδα

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Απευθύνεται προς το Κογκρέσο και περιγράφει την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, περιέχοντας ξεχωριστό κεφάλαιο για κάθε χώρα.

Τι αναφέρει για την Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο ή τις διοικητικές δομές μη μουσουλμανικών μειονοτήτων όπως το Αρμενικό Αποστολικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και το Αρχιραβινάτο, ως νομικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοράσουν ή να κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας ή να ασκήσουν αξιώσεις στο δικαστήριο. Αυτές οι τρεις ομάδες, μαζί με άλλες μειονοτικές θρησκευτικές κοινότητες, βασίζονται σε ανεξάρτητα ιδρύματα τα οποία εποπτεύονταν από χωριστά διοικητικά συμβούλια, για να κατέχουν και να ελέγχουν κάθε θρησκευτική περιουσία.

Η κυβέρνηση χορήγησε άδεια στο Ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο να πραγματοποιεί ετήσιες ακολουθίες στη Μονή Σουμελα του 4ου αιώνα στην Τραπεζούντα. Τον Φεβρουάριο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «βεβήλωση» τις εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μιας μπάντας που παίζει ηλεκτρονική χορευτική μουσική στο χώρο. Η κυβέρνηση και πάλι δεν επέτρεψε στο Πατριαρχείο να τελέσει ετήσιες ακολουθίες στη Μονή του Αγίου Νικολάου στην Καππαδοκία.

Η κυβέρνηση συνέχισε να παρέχει εκπαίδευση σε σουνίτες μουσουλμάνους κληρικούς, ενώ περιόριζε άλλες θρησκευτικές ομάδες από την εκπαίδευση κληρικών εντός της χώρας. Τα Ελληνορθόδοξα και Αρμενικά Ορθόδοξα Πατριαρχεία παρέμειναν ανίκανα να πραγματοποιήσουν επίσημη θεολογική εκπαίδευση εντός της χώρας.

Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει επισήμως το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’ ως ηγέτη των περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών στον κόσμο, αν και μεμονωμένοι πολιτικοί ηγέτες και κυβερνητικά τμήματα φάνηκαν να το αναγνωρίζουν ανεπίσημα. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης παρέμεινε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο θρησκευτικός ηγέτης μόνο της ελληνορθόδοξης μειονότητας της χώρας.

Η κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει μόνο σε Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να εκλεγούν πατριάρχη και συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι ηγέτες των ελληνορθόδοξων (Οικουμενικό Πατριαρχείο), των Αρμενικών Ορθοδόξων και των Εβραίων κοινοτήτων πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες.

Στις 12-13 Σεπτεμβρίου, ο Πρέσβης των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία συναντήθηκε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη με κυβερνητικούς ηγέτες, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και διάφορες θρησκευτικές κοινότητες. Σε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄, επανέλαβε την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την επαναλειτουργία της Ιεράς Σχολής της Χάλκης και προέτρεψε την κυβέρνηση να δώσει άδεια για εκπαίδευση ελληνορθόδοξων κληρικών εκεί.

Υπήρχαν αναφορές για βανδαλισμούς με στόχο χριστιανικά στοιχεία της Αγίας Σοφίας, την οποία η κυβέρνηση μετέτρεψε εκ νέου σε τζαμί το 2020.

Οι αναφορές για την Ελλάδα

Οι ΜΚΟ και οι ομάδες στήριξης δεν ανέφεραν σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια του έτους όσον αφορά στην επίλυση των εβραϊκών αξιώσεων ιδιοκτησίας της εποχής του Ολοκαυτώματος, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών. Αρκετές αξιώσεις ιδιοκτησίας της εποχής του Ολοκαυτώματος παρέμειναν ανοιχτές μέχρι το τέλος του έτους.

Στις 13 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας Πλεύρης ζήτησε συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα για «προσβλητικές απόψεις» που είχε εκφράσει ενώ ήταν μέλος του κόμματος ΛΑΟΣ. Ο Πλεύρης δήλωσε ότι «καταδικάζει κατηγορηματικά τον αντισημιτισμό» και τον «ρεβιζιονισμό του Ολοκαυτώματος» και είχε αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Πλεύρη, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο που αναφερόταν στο Ολοκαύτωμα ως «παραμύθι». Ο υπουργός αναγνώρισε ότι «μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με ισχυρή αντισημιτική επιρροή».

Τον Μάιο, δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε έναν έκπτωτο μοναχό σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για υποκίνηση βίας κατά των Εβραίων. Τον Φεβρουάριο, ένα δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε δύο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή για ψευδή κατηγορία ενός Έλληνα Ορθόδοξου Μητροπολίτη για ρατσιστική και αντισημιτική ρητορική μίσους.

Τον Μάρτιο, η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τοπικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε πορεία στη Θεσσαλονίκη για τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στις 20 Ιουλίου, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που ορίζει το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση Τζαμί της Αθήνας στην περιοχή του Βοτανικού ως το θρησκευτικό κέντρο των μουσουλμάνων στην ευρύτερη Αθήνα (Περιφέρεια Αττικής). Ο νόμος ανέθεσε στη Διαχειριστική Επιτροπή του Τζαμιού Αθηνών να συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με το Ισλάμ.

Τον Αύγουστο, το κοινοβούλιο τροποποίησε τη διαδικασία βάσει της οποίας η κυβέρνηση διορίζει μουφτήδες στη Θράκη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες – Τι αναφέρει για Τουρκία και Ελλάδα"

Φρίκη στην Πάρνηθα: Βρέθηκαν νεκρά άλογα σε γκρεμό (Σκληρές εικόνες)

Φρίκη και οργή έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες με τα δύο νεκρά άλογα που βρέθηκαν στην Πάρνηθα.

Συγκεκριμένα, τα ζώα βρέθηκαν σε δυσπρόσιτο σημείο, σε γκρεμό, λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Δήμου Φυλής από εθελοντές που σιτίζουν αδέσποτα ζώα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων, τα ζώα εγκαταλείφθηκαν εκεί από τους ιδιοκτήτες τους και πέθαναν βασανιστικά έχοντας τραυματιστεί από την πτώση.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ενημερωθήκαμε από το τοπικό σωματείο μας, για την ύπαρξη επώνυμης καταγγελίας και φωτογραφιών, για χώρο στην Δυτική Πάρνηθα στην περιοχή της Χασιάς, όπου συστηματικά πετιούνται άλογα. Οι φωτογραφίες δείχνουν αρκετά ζώα και σκελετούς συνεπώς γίνεται επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Σας κοινοποιούμε την καταγγελία και παρακαλούμε για άμεσες ενέργειές σας ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι, δεδομένου ότι η περιοχή δεν είναι μεγάλη».

Tο Σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – «Ippothesis», γνωστοποίησε στα social media ότι κατέθεσε καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία και ζήτησε την άμεση νεκροψία και ιχνηλάτηση τους, εφόσον φέρουν ηλεκτρονική σήμανση.

«Δεν ήταν τυχαίο που οι αρμόδιες αρχές από το 2008 δεν ήθελαν να περάσουν την καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών. Όταν ξεκινήσαμε τις καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναγκάσουμε το ελληνικό κράτος να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό, ολοι μας κορόιδευαν και δεν βρέθηκε ούτε ένας να μας βοηθήσει με τα νομικά έξοδα ή να συμπορευτεί μαζί μας.

Τον Οκτώβρη του 2022 εκδόθηκε επιτέλους η Υπουργική Απόφαση. Το 2023 τα ιπποειδή στην Ελλάδα παραμένουν ζώα ενός κατώτερου Θεού».

Δείτε τις εικόνες με τα νεκρά άλογα:

ieidiseis
Διαβάστε Περισσότερα » " Φρίκη στην Πάρνηθα: Βρέθηκαν νεκρά άλογα σε γκρεμό (Σκληρές εικόνες) "

Τρίκαλα - Βίντεο: Έκρυβαν υπεράριθμους μαθητές σε πούλμαν κάτω από μπουφάν - Αφαίρεσαν το δίπλωμα του οδηγού

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στα Τρίκαλα, όταν κατά τη διάρκεια μεταφοράς μαθητών με λεωφορείο, κάποιοι αναγκάστηκαν να κάτσουν στην αγκαλιά συμμαθητών τους γιατί δεν υπήρχε θέση.
 
Εικόνες σοκ

Αποκλειστικές εικόνες μέσα στο λεωφορείο που μεταφέρει μαθητές του γυμνασίου Φαρκαδόνας Τρικάλων κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού περιπάτου, εξασφάλισε το MEGA. Ένα κορίτσι έχει κάτσει κάτω και κρύβεται.

 

Ο συμμαθητής της έχει βάλει το μπουφάν του επάνω της για να μην φαίνεται. Άλλα παιδιά κάθονται όπως να ‘ναι, άλλα είναι όρθια. Όταν η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο για έλεγχο, βρέθηκαν δύο υπεράριθμοι επιβάτες και αφαίρεσαν το δίπλωμα από τον οδηγό.

 


Δεν ξεχνούν…

Οι μνήμες από το δυστύχημα το 2004 στο «φονικό πέταλο» του Μαλιακού, εκεί που 7 μαθητές στα 15 τους χρόνια σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, δεν σβήνουν ποτέ από το μυαλό των κατοίκων της Φαρκαδόνας.

Ήταν τα δικά τους παιδιά, μαθητές από το δικό τους σχολείο. Όταν έγινε γνωστό ότι στο λεωφορείο που επέβαιναν μαθητές του γυμνασίου της ίδιας περιοχής, ήταν υπεράριθμο, πατέρας τηλεφώνησε στην αστυνομία και ακολούθησε έλεγχος.

«Η αστυνομία πρώτα σταμάτησε για έλεγχο το ένα λεωφορείο, όπου εκεί βρέθηκαν τα δύο υπεράριθμα παιδιά, που κρύβονταν κάτω από τα καθίσματα. Όσο ωστόσο, κρατούσε η διαδικασία σε αυτό το λεωφορείο, ενημερώθηκε για τον έλεγχο τηλεφωνικά και ο οδηγός του δεύτερου, για να έχει τον νου του.

»Στη συνέχεια, τα πούλμαν επέστρεψαν στο γυμνάσιο της Φαρκαδόνας συνοδεία της αστυνομίας και εκεί βεβαιώθηκε η παράβαση και αφαιρέθηκε το δίπλωμα από τον οδηγό του πρώτου λεωφορείου», λέει μητέρα μαθητή.

Η διευθύντρια του σχολείου, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι τα πράγματα έγιναν διαφορετικά, αμφισβητώντας τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα με μαθήτρια να κρύβεται.

– Πήγαμε Τρίκαλα, κατεβήκαμε και στην επιστροφή που γυρίζαμε, επειδή κάποια είχαν κάποια παρεξήγηση εκεί η Β’ με την Γ’ γυμνασίου ‘γιατί ήρθες και κάθισες εδώ με μένα’ και λοιπά, πήρε τον μπαμπά της κι αυτός πήρε την Τροχαία, λογικά, για να τους σταματήσει στον δρόμο.

– Δεν υπήρχαν δηλαδή, παιδιά που ήταν καθισμένα κάτω και τα έκρυβαν με μπουφάν και τσάντες.

– Όχι βέβαια, όχι βέβαια.

– Υπήρξε αφαίρεση διπλώματος στον οδηγό, ξέρετε;

– Στον οδηγό. Ναι.

Τα… λυπήθηκε

Η διευθύντρια του σχολείου, μιλώντας στο LIVE NEWS, παραδέχεται ότι υπήρχαν δύο παιδιά υπεράριθμα, τα οποία έβαλε στο λεωφορείο για να συμμετέχουν στην εκδρομή στα Τρίκαλα, με τη σύμφωνη γνώμη, όπως λέει, του οδηγού επειδή… έκλαιγαν και τα λυπήθηκε.

«Στο γραφείο μου το πρωί, δύο παιδάκια ‘κυρία σας παρακαλώ, παρ’ τε μας κι εμάς’. Τελείωναν, Γ’ Γυμνασίου, έπαιρναν το απολυτήριο και το θεώρησα… να τα αφήσω πίσω… κάπως… καταλάβατε; ‘Κρίμα είναι’ λέω ‘κι αυτά, ας τα βάλω’. Λέω του οδηγού ‘να βάλω δύο παιδάκια που είναι παραπάνω; Πήρα και τον σταθμάρχη, μου λέει ‘βάλ’ τα, μήπως πού θα πάνε;’ λέει, ‘κοντά είναι’».

Γονείς όμως των μαθητών του γυμνασίου, ισχυρίζονται ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι κι ότι αυτά τα δύο παιδιά που βρέθηκαν υπεράριθμα δεν ήταν μαθητές του σχολείου, αλλά μεγαλύτερα και ότι η διευθύντρια χρησιμοποίησε το λεωφορείο της εκδρομής ως μεταφορικό μέσο για να επιστρέψει στο σπίτι της στα Τρίκαλα.

«Στην εκδρομή συμμετείχαν τα περισσότερα παιδιά του σχολείου. Τους συνόδεψαν οι περισσότεροι από τους καθηγητές και έφυγαν με δύο πούλμαν. Έφτασαν στα Τρίκαλα και εκεί κατέβηκε η διευθύντρια για να πάει στο σπίτι της. Εκεί μένει. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι υπόλοιποι για την επιστροφή, βρήκαν δύο μεγαλύτερα παιδιά που τώρα πάνε λύκειο, τα οποία ετοιμάζονταν να γυρίσουν στην Φαρκαδόνα με το ΚΤΕΛ και τους είπαν ότι μπορούν να επιστρέψουν με το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές του γυμνασίου», λέει μητέρα μαθητή.

Η διευθύντρια επιμένει ωστόσο στην εκδοχή των μαθητών που δήλωσαν τελευταία στιγμή συμμετοχή στον περίπατο, στον οποίο όπως ισχυρίζεται, εκείνη δε συνόδευσε τους μαθητές.

– Πήγαμε έναν περίπατο. Ήταν δυο παιδάκια, επειδή έκλαιγαν, να τα βάλω, να τα βάλω και μπήκαν δυο παιδάκια παραπάνω. Αυτό. Ούτε παιδάκια από άλλο σχολείο μπήκαν, δύο παιδάκια από το ίδιο το σχολείο μπήκαν. Γιατί τελευταία στιγμή φέρνουν τις δηλώσεις.

– Εσείς ήσασταν μαζί ή ήταν και άλλοι καθηγητές;

– Όχι, όχι, όχι. Δύο καθηγητές. Ασυνόδευτα θα ήταν;

Κι όλα αυτά, στο γυμνάσιο της Φαρκαδόνας, που ακόμη θρηνεί τις 7 ψυχές των παιδιών που χάθηκαν πριν 19 χρόνια στο πέταλο του Μαλιακού, πηγαίνοντας μια εκδρομή.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Τρίκαλα - Βίντεο: Έκρυβαν υπεράριθμους μαθητές σε πούλμαν κάτω από μπουφάν - Αφαίρεσαν το δίπλωμα του οδηγού"

Συναγερμός στην Καλλιθέα: Έκλεψαν βαλίτσες των ΕΛΤΑ με διαβατήρια - Πού στρέφονται οι έρευνες

Θύμα κλοπής έπεσε υπάλληλος των ΕΛΤΑ το μεσημέρι της Δευτέρας στην οδό λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα.

Η υπάλληλος στάθμευσε στις 13.40 το υπηρεσιακό όχημα στον κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας, ωστόσο, η ολιγόλεπτη στάση αποδείχτηκε… λάθος.

Και αυτό γιατί φαίνεται ότι μέλη σπείρας την παρακολουθούσαν και αποφάσισαν να «ανοίξουν» το όχημα και να αρπάξουν δύο βαλίτσες που υπήρχαν στο εσωτερικό του. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, καθώς το περιεχόμενο των δύο βαλιτσών ήταν διαβατήρια θεωρημένα και έτοιμα προς χρήση, αφού είχαν εκδοθεί από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αριθμοί των διαβατηρίων ακυρώθηκαν - άρα ακόμη και αν πωληθούν είναι άχρηστα καθώς θα χτυπήσει alert σε τυχόν εμφάνιση τους σε κάποιο αεροδρόμιο - ενώ ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγη ώρα αργότερα στο Μενίδι εντοπίστηκε πεταμένο στην άκρη του δρόμου το σύστημα GPS που είχαν πάνω τους οι βαλίτσες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ., οι διαρρήκτες πιθανότατα πίστεψαν πως οι βαλίτσες έχουν χρήματα στο εσωτερικό τους, ενώ από τη «σπουδή» τους άφησαν πίσω τους μία τρίτη βαλίτσα που υπήρχε εντός του οχήματος. Την προανάκριση ανέλαβε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Η υπάλληλος των ΕΛΤΑ έχει δώσει ήδη κατάθεση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας, αναφέροντας ότι σταμάτησε για λίγα λεπτά προκειμένου να «σηκώσει» χρήματα από το ΑΤΜ τράπεζας που υπάρχει στο σημείο.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για τη διερεύνηση καταγγελλόμενου περιστατικού κλοπής διαβατηρίων από υπάλληλο εταιρείας ταχυμεταφορών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία της υπαλλήλου, μεσημβρινές ώρες σήμερα (15 Μαΐου 2023), κατά τη διάρκεια στάσης που πραγματοποίησε σε περιοχή της Καλλιθέας, άγνωστος δράστης αφαίρεσε από το εσωτερικό του οχήματος που χρησιμοποιούσε, δύο βαλίτσες οι οποίες περιείχαν διαβατήρια εκδοθέντα από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως προέκυψε οι βαλίτσες περιείχαν 81 διαβατήρια και προορίζονταν για παράδοση σε Τμήματα Διαβατηρίων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, το έργο της παροχής υπηρεσιών ασφαλούς ταχυμεταφοράς διαβατηρίων και λοιπών δικαιολογητικών εγγράφων αναλαμβάνει ανάδοχη εταιρεία βάσει διαγωνισμού. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στην Καλλιθέα: Έκλεψαν βαλίτσες των ΕΛΤΑ με διαβατήρια - Πού στρέφονται οι έρευνες "

Καιρός αύριο: Λασποβροχές με πτώση θερμοκρασίας και ισχυρούς νοτιάδες – Αναλυτική πρόγνωση

«Φθινοπωρινός» θα μοιάζει ο καιρός αύριο, Τρίτη, 16 Μαΐου. Τοπικά θα εκδηλωθούν λασποβροχές. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αρχικά στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί ενώ βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και θα φτάσει, στα δυτικά τους 23 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από αργά το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρωινές ώρες στη δυτική και τη κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στη Θράκη ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις και το μεσημέρι – απόγευμα πρόσκαιρες τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λασποβροχές με πτώση θερμοκρασίας και ισχυρούς νοτιάδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Γελοιότητες» απαντά ο Πριγκόζιν για δημοσίευμα περί συνεργασίας του με την Ουκρανία

Με ένα απαξιωτικό χαρακτηρισμό σχολίασε δημοσίευμα της Washington Post ο ιδρυτής και αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, στο οποίο η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν προσφέρθηκε να αποκαλύψει στην ουκρανική κυβέρνηση τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

«Φαίνεται ότι πολεμώ για τη Ρωσία, αλλά την ίδια στιγμή (ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ) Ζελένσκι ακολουθεί τις οδηγίες μου. Άρα το αριστερό μου χέρι είναι σε πόλεμο με το δεξί μου», σχολίασε ειρωνικά ο Πριγκόζιν.

«Γελοιότητες», συνέχισε, με απαξιωτικό τόνο σύμφωνα με ηχητικό μήνυμα που δημοσίευσε στο Telegram η υπηρεσία Τύπου του Πριγκόζιν.

Το αφεντικό της μισθοφορικής εταιρείας ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι «δεν έχει πάει στην Αφρική από την αρχή» του πολέμου στην Ουκρανία, ως απάντηση στους ισχυρισμούς της Washington Post ότι συναντήθηκε με μέλη των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε αφρικανική χώρα, η οποία δεν κατονομάζεται.

Ο λαλίστατος Πριγκόζιν, γνωστός και ως σεφ του Κρεμλίνου, υποστήριξε ότι πίσω από τις κατηγορίες ενδέχεται να κρύβονται μέλη της ρωσικής ελίτ. Ο Πριγκόζιν στρέφεται σχεδόν καθημερινά κατά της ρωσικής ηγεσίας και του ρωσικού στρατού εδώ και πολύ καιρό.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε φάρσα το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: «Γελοιότητες» απαντά ο Πριγκόζιν για δημοσίευμα περί συνεργασίας του με την Ουκρανία"

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ελέγχθηκαν 17.339 εργαζόμενοι και μπήκαν τα πρώτα πρόστιμα

Η Επιθεώρηση Εργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έχει κάνει ήδη ελέγχους σε 17.339 εργαζόμενους, σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι αυτοί εντάχθηκαν στο πλαίσιο 650 «εξορμήσεων», οπότε επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους 327.321 ευρώ, σε 55 περιπτώσεις, για τις εξής παραβάσεις:

– Εργασία σε ημέρα ανάπαυσης.

– Μη καταβολή αμοιβής, πέραν του δηλωμένου ωραρίου.

– Μη υποβολή δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας.

– Μη υποβολή στοιχείων Ψηφιακής Κάρτας.

– Μη καταβολή προσαύξησης πρόσθετης εργασίας υπερεργασίας.

– Μη παραχώρηση ρεπό.

Μετά την παρέμβαση των επιθεωρητών, σε 138 σημεία ελέγχου επήλθε συμμόρφωση και δόθηκε πρόσθετη μισθοδοσία σε 2.603 εργαζόμενους.

Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, διευκολύνεται ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες.

Πλέον, οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται και απομακρυσμένα, εφόσον οι επιθεωρητές ελέγχουν, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τις καταγραφές των χτυπημάτων έναρξης και λήξης του ωραρίου των εργαζομένων και μπορούν να διαπιστώνουν σε βάθος χρόνου πραγματοποιημένες υπερωρίες και, στη συνέχεια, να ελέγχουν την πληρωμή τους.

Αντίθετα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στο παρελθόν, για να διαπιστωθεί υπερωριακή απασχόληση, έπρεπε να οργανωθούν τόσες επιτόπιες επισκέψεις όσες και οι ημέρες εργασίας, οι οποίες αποτελούσαν το αντικείμενο του ελέγχου – π.χ., για έναν μήνα, έπρεπε να γίνουν 25 επιτόπιες επισκέψεις, πράγμα αδύνατον και, μάλιστα, σε περισσότερους εργασιακούς χώρους, αν η επιχείρηση διέθετε υποκαταστήματα.

Ένας έλεγχος για την τήρηση του μηνιαίου ωραρίου με το εργαλείο του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας ισοδυναμεί σε ποιοτικό αποτέλεσμα ακόμα και με 25 ελέγχους των επιθεωρητών στο παρελθόν.

Επιπλέον, είναι ευχερής και σε βάθος χρόνου η διαπίστωση παραβάσεων πενθήμερης απασχόλησης και εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

«Με την προσθήκη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας δημιουργείται ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου και η στοιχειοθέτηση των παραβάσεων γίνεται με στέρεα και αντικειμενικά δεδομένα, που, όπως προκύπτει από τα ποσοστιαία στοιχεία, ωθεί τις επιχειρήσεις στη συμμόρφωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο την τήρηση της νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας, όσο και την καταβολή αμοιβών για υπερωριακή και πρόσθετη απασχόληση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ελέγχθηκαν 17.339 εργαζόμενοι και μπήκαν τα πρώτα πρόστιμα"

Τι έδειξε η ιατροδικαστική στη σορό του 52χρονου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Από ισχαιμικό επεισόδιο επήλθε ο θάνατος του 52χρονου ιδιοκτήτη γραφείου τελετών που ξυλοκοπήθηκε άγρια από δύο αδέλφια στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, όπως έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ.

Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του ύστερα από διαπληκτισμό και ξυλοδαρμό του από δύο αδέλφια από την Αρμενία, 40 και 42 χρονων αντίστοιχα, το περασμένο Σάββατο έξω από το γραφείο τελετών που διατηρούσε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, επειδή τάιζε αδέσποτες γάτες. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχουν κακώσεις, ενώ θα ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις. Κατά τη νεκροψία- νεκροτομή προέκυψε, ότι το θύμα υπέστη «ισχαιμία του μυοκαρδίου». Σε βάρος των δύο αδελφών που παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακρίτρια, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Οι δύο άνδρες πήραν προθεσμία για αύριο Τρίτη 16 Μαΐου και παραμένουν υπό κράτηση. Συγγενείς και φίλοι του θύματος έχουν αφήσει λίγα λουλούδια και σημειώματα έξω από το γραφείο τελετών, όπου έχασε τη ζωή του ο 52χρονος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα δύο αδέλφια που συνελήφθησαν για τη δολοφονία του, άρχισαν να διαπληκτίζονται μαζί του, επειδή ήθελε να ταΐσει τα αδέσποτα. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και οι δράστες άρχισαν να χτυπούν άγρια τον 52χρονο και μάλιστα μπροστά στα μάτια της μητέρας τους.

Ενώπιον του εισαγγελέα ο 40χρονος και ο 42χρονος υποστήριξαν, ότι δεν είχαν την πρόθεση να τον σκοτώσουν. Τα δύο αδέλφια με καταγωγή από την Αρμενία προκαλούσαν σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής συχνά προβλήματα, όχι μόνο στο θύμα, αλλά και σε άλλους γείτονες. Σύμφωνα με το συνήγορό τους πάντως, πρόκειται για δυο ανθρώπους με λευκό ποινικό μητρώο και οικογενειάρχες. Την Τρίτη αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τι έδειξε η ιατροδικαστική στη σορό του 52χρονου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης"

Φρέντι Μπελέρης: Παραμένει προφυλακισμένος ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας

Ο προφυλακισμένος Φρέντι Μπελέρης αναδείχθηκε νικητής στις δημοτικές εκλογές για το δήμο Χειμάρρας. Ομογενείς μας και άλλοι υποστηρικτές του Έλληνα υποψηφίου δημάρχου, πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Αλβανία, λέγοντας ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος περνάει μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας. Την πρώτη δήλωση μέσα από τη φυλακή έκανε και ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρης.

Τόνισε πως πρόκειται για νίκη της Δημοκρατίας και της Χειμάρρας. «Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χιμάρας και εγώ ως Δήμαρχος, πρώτος μεταξύ ίσων, περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.

 

 Πανηγυρισμοί έξω από το εκλογικό κέντρο για την εκλογή του

Πανηγυρικό το κλίμα έξω από το εκλογικό κέντρο του νικητή πλέον των δημοτικών εκλογών για το δήμο της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Συγκινημένοι οι συγκεντρωμένοι μιλούν για μια μεγάλη νίκη αν και ο Μπελέρη βρίσκεται προφυλακισμένος στα Τίρανα.

 

Φρέντι Μπελέρης: Παραμένει προφυλακισμένος ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας

Φρέντι Μπελέρης: Παραμένει προφυλακισμένος ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας

Φρέντι Μπελέρης: Παραμένει προφυλακισμένος ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Χειμάρρας, οκ. Βαγγέλης Ντούλες, ανέφερε δύο πτυχές της εκλογικής διαδικασίας: Η πρώτη είναι ο θρίαμβος για την Χειμάρρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, και η δεύτερη να αποφυλακιστεί ο Μπελέρης.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε ένα θρίλερ στην καταμέτρηση των ψήφων, καθώς νικητής αναδείχτηκε ο Μπελέρης με 30 ψήφους διαφορά από τον Γκόρο. Μέχρι και την τελευταία κάλπη η μάχη ήταν ψήφο με ψήφο, με αποτέλεσμα από το βράδυ της Κυριακής (14/5) που έκλεισαν οι κάλπες να έχει εκτυλιχθεί ένα πραγματικό θρίλερ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρέντι Μπελέρης: Παραμένει προφυλακισμένος ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας"

Επίδομα 300 ευρώ το μήνα σε δημοσίους υπαλλήλους-Ποιοι το δικαιούνται (ΦΕΚ)

Από 1.4.2023 χορηγείται στους υπηρετούντες υπαλλήλους των Ειδικών Υπηρεσιών του ν. 4314/2014 (Α’ 265) και του ν. 4914/2022 (Α’ 621), καθώς και της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΜΟΔ ΑΕ, πλην αυτών της παρ. 8, επίδομα εξομάλυνσης το ποσό του οποίου ορίζεται σε τριακόσια ευρώ (300 €) μηνιαίως.

Στους δικαιούχους του επιδόματος εξομάλυνσης περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις εξής υπηρεσίες:

— Στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής των Δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στον Τομέα Εμπορίου (ΕΥΣΕΔΕμπ), η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. Β1-4977/4.8.2008 (Β’ 1540) όπως ισχύει, μετονομάζεται σε «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας».

— Στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής του Υπουργείου Τουρισμού (ΕΥΣΕΥΤ), η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. 16446 (3109/2012) όπως ισχύει, μετονομάζεται σε «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Τουρισμού».

— Στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Χρηματοδοτικών και Επενδυτικών προγραμμάτων (ΕΥΣΧΕΠ), η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. 0102/ΑΣ560/ 5.12.2008 (Β’ 2484) όπως ισχύει, μετονομάζεται σε «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εξωτερικών».

— Στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΕΠ του ΚΙΊΣ 20002006, του ΕΣΠΑ και λοιπών συγχρηματοδοτούμενων ΕΠ, η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. 131/18.4.2008 (Β’ 887) όπως ισχύει, μετονομάζεται σε «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εσωτερικών».

— Στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων Υπουργείου Ναυτιλίας (ΕΥΣΕΔΥΝΑ), η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. 122/27.9.2012 (Β’ 2662) όπως ισχύει, μετονομάζεται σε «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου».

— Στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΕΕΚΤ), η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. 107900/ 16.3.2001 (Β’ 599) όπως ισχύει, η Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Οικονομία (ΕΥΚΕΚΟ), η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. 180691 /7.2.2001/Γ’ ΚΠΣ/ (Β- 148) όπως ισχύει, η Ειδική Υπηρεσία «Δομή Σχεδιασμού και Οργάνωσης της Παρακολούθησης της Εφαρμογής και Αξιολόγησης των Συστημικών Παρεμβάσεων του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. 25255/2236/7.4.2008» (Β ‘604) όπως ισχύει, συγχωνεύονται και συνιστούν νέα Ειδική Υπηρεσία με την επωνυμία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

— Στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους Τομείς Ενέργειας, Φυσικού Πλούτου και Κλιματικής Αλλαγής (ΕΥΣΕΔ ΕΝ/ΚΑ) η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. Δ13/Φ 7.11/18797/29.7.2008 (ΒΊ540) όπως ισχύει, και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων (ΕΥΣ ΠΕΔ), η οποία συστάθηκε με την 19883/10.9.2008 (Β’ 1957) όπως ισχύει, συγχωνεύονται και συνιστούν νέα Ειδική Υπηρεσία με την επωνυμία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».

— Στην Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού, Συντονισμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων (ΕΥΣΣΕΠ), η οποία συστάθηκε με το άρθρο 21 του ν. 3320/2005 (Α’ 48) και μετονομάστηκε με το άρθρο 1 της αριθμ. 812/2008 (Β’ 1385) κοινής απόφασης, καταργείται και ανακαλούνται όλες οι τυχόν εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων που της είχαν ανατεθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013». Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνίσταται νέα Ειδική Υπηρεσία με την ονομασία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

— Στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων, η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. 10756/9.10.2002 (Β’ 1343) όπως ισχύει, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στους Τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ) η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. 15137/30.7.2008 (Β’ 1540) όπως ισχύει, συγχωνεύονται και συνιστούν νέα Ειδική Υπηρεσία με την επωνυμία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

— Στην Ειδική Υπηρεσία Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΥτΥΚΑ), η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. ΔΥ1α/οικ.23125 (Β’ 1502) όπως ισχύει και η Ειδική Υπηρεσίας Εφαρμογής Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΥΕτΥΚΑ) η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. ΔΥ1α/οικ.23125 (Β’ 1502) όπως ισχύει, συγχωνεύονται και συνιστούν νέα Ειδική Υπηρεσία με την επωνυμία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Υγείας».

— Στην Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού (ΕΥτΠ), η οποία συστάθηκε με την κ.υ.α. ΥΓΙΠΟ/ΓΝΟΣ /67343/ 29.12.2000 (Β’ 1620) όπως ισχύει, μετονομάζεται σε «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Το επίδομα της παρ. 1 καταβάλλεται και στο προσωπικό της Ειδικής Υπηρεσίας του άρθρου 271 του ν. 4738/ 2020 (Α’ 207) με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.
Για τους υπαλλήλους της παρ. 1, το επίδομα εξομάλυνσης καταβάλλεται από τη ΜΟΔ ΑΕ, με επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και βαρύνει τις ΣΑΕ 519/1, 019/2, 219/6, 119/6, 319/6, 419/6, 519/6, 619/6, 086/1, 719/1, 719/2, 082/1 και ΣΑΝΑ 619.

Το επίδομα εξομάλυνσης δεν περιλαμβάνεται στις συντάξιμες ή τακτικά καταβαλλόμενες αποδοχές, αλλά χορηγείται πέραν αυτών και δεν διενεργούνται ασφαλιστικές κρατήσεις επ’ αυτού για κύρια και επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ παροχή και υγειονομική περίθαλψη, τόσο για τους υπαλλήλους της παρ. 1 που υπηρετούν με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, όσο και για εκείνους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αόριστου χρόνου). Η παρούσα εφαρμόζεται αναλογικά και για το προσωπικό της Ειδικής Υπηρεσίας του άρθρου 271 του ν. 4738/2020 (Α’ 207).

Ειδικά για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι) του πρ. Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΠΔΚΥ), η εισφορά για εφάπαξ παροχή υπέρ του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του e-ΕΦΚΑ, εξακολουθεί να υπολογίζεται στη βάση των πάσης φύσεως ακαθάριστων αποδοχών, επιδομάτων και αποζημιώσεων, από οποιαδήποτε αιτία κι αν προέρχονται.

Επί του εν λόγω επιδόματος, για όσους υπαλλήλους υπάγονται στην ασφάλιση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), διενεργείται κράτηση ποσοστού 2% κατά τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 27 του π.δ. 422/1981.

Το επίδομα της παρ. 1 δεν καταβάλλεται στους υπαλλήλους για τον υπολογισμό των αποδοχών, της προσωπικής διαφοράς και του Ειδικού Επιδόματος του άρθρου 21 του ν.4469/2017 επί των οποίων εφαρμόζονται: α) η περ. β1 της παρ. 1 του άρθρου 7 του α.ν. 2326/ 1940 (Α’ 145) και οι κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις μέχρι και την έναρξη ισχύος του ν. 4024/2011 (Α’ 266) και η περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2430/1996 (Α’ 156), όπως διαμορφώθηκε μετά τις μειώσεις των ν. 3833/2010 (Α’ 40) και ν. 3845/2010 (Α’ 65) ή β) η περ. α της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2430/1996, όπως διαμορφώθηκε μετά τις μειώσεις των ν. 3833/2010 (Α’ 40) και ν. 3845/2010 (Α’ 65).

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίδομα 300 ευρώ το μήνα σε δημοσίους υπαλλήλους-Ποιοι το δικαιούνται (ΦΕΚ) "

Δίκη Μάτι: Αποζημίωση 150.000 ευρώ σε συγγενείς ηλικιωμένης που απανθρακώθηκε

Την ευθύνη του δημοσίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το αιτιώδη σύνδεσμό ανάμεσα σε μία σειρά παραλείψεων και το τραγικό αποτέλεσμα που οδήγησε στην εκατόμβη των νεκρών τον Ιούλιο του 2018 αναγνωρίζει με νέα απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαιώνοντας συγγενείς ενός ακόμα θύματος.

Στη δικαιοσύνη αυτή τη φορά προσέφυγαν οι συγγενείς μίας 73χρονης γυναίκας η οποία βρήκε μαρτυρικό θάνατο όταν αποφάσισε να φύγει από το σπίτι της για να γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα αλλά τελικά βρέθηκε την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς απανθρακωμένη.

Το δικαστήριο με ένα ενδιαφέρον σκεπτικό όχι μόνο αναγνωρίζει την ευθύνη του δημοσίου αλλά επιδικάζει και αποζημίωση στους συγγενείς της που συνολικά φτάνει τα 150.000 ευρώ απορρίπτοντας επί της ουσίας όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλε το ελληνικό δημόσιο σε μία ύστατη προσπάθεια να αποσείσει την αστική ευθύνη και την υποχρέωση αποζημίωσης σε συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς εξαιτίας παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων.

Το δημόσιο, όπως προκύπτει από το σκεπτικό της πολυσέλιδης δικαστικής απόφασης, προβάλει την άποψη ότι η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών δεν ήταν ενδεδειγμένο μέτρο «για την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού, καθόσον η απόσταση ανάμεσα στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όταν αυτό πλέον κατέστη μη αντιμετωπίσιμο και στην ακτογραμμή είναι μόλις πέντε (5) χιλιόμετρα, από την έναρξη δε της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην γέννησή της (στην περιοχή Νταού Πεντέλης) περί ώρα 17:00 έως την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό του Νέου Βουτζά μεσολάβησε ελάχιστο χρονικό διάστημα (και πάντως λιγότερο από ώρα) και έπνεαν άνεμοι έντασης 10 και 11 μποφόρ, οι οποίοι μετέφεραν καπνούς και καύτρες εκατοντάδες μέτρα μπροστά από το μέτωπο με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατή η έγκαιρη εκκένωση, ενώ εντός και πέριξ των οικισμών οι οδοί είναι μικροί και δαιδαλώδεις (χωρίς ρυμοτομία και με αδιέξοδα)». Συνεπώς, κατά το εν λόγω ισχυρισμό, πιθανή απόπειρα για μαζική απομάκρυνση του συνόλου των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα, θα ήταν ατελέσφορη και επικίνδυνη, προκαλώντας πανικό στους πολίτες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν θα είχαν ασφαλές καταφύγιο, αφού όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων στην ακτογραμμή της περιοχής εννέα άτομα πνίγηκαν, παρασυρόμενα από τα θαλάσσια ρεύματα. Εξάλλου, σύμφωνα με το εναγόμενο, δεν είχε καταρτιστεί σχέδιο οργανωμένης εκκένωσης του οικισμού του Νέου Βουτζά.

Υπόθεση Ατομικής Ευθύνης

Κατά το ελληνικό δημόσιο κάθε πολίτης, στο πλαίσιο της ατομικής του ευθύνης, οφείλει να γνωρίζει και να εφαρμόζει τις οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τις σαφείς οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π, οι οποίες είναι ελεύθερα προσβάσιμες μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Π.

(www.gscp.gr) σε όλους και, άρα, και στους πολίτες των οποίων τα σπίτια βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, όπως στην περίπτωση του Νέου Βουτζά.

Προκαλεί μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση ότι με βάση τα σχετικά έγγραφα το δημόσιο συντρέχει περίπτωση συνυπαιτιότητας της αποβιωσάσης συγγενούς των εναγόντων, δεδομένου ότι αυτή συντέλεσε υποστηρίζει ότι η απανθρακωμένη γυναίκα είχε ποσοστό συνυπαιτιότητας κατά ποσοστό 95% στην πρόκληση ζημίας, «επειδή αποφάσισε αυτοβούλως, αντίθετα με τις γενικές οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π. και ακαίρως να εξέλθει της οικίας της, παρά το γεγονός ότι η διαφυγή της δεν ήταν εξασφαλισμένη, ενόψει μάλιστα ότι η οικία της επί της οδού Αμφιτρίτης 18 στο Νέο Βουτζά δεν υπέστη ζημίες παρά μόνο στον περιβάλλοντα χώρο αυτής».

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης

Το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη ότι «τα αρμόδια όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος, από το χρονικό σημείο εκδήλωσης της από 23.7.2018 πυρκαγιάς στη θέση «Νταού Πεντέλης» του Δήμου Πεντέλης, την επέκταση και διάσπασή της σε δύο μέτωπα, περί ώρα 17:17 έως 17:30, έως την είσοδό της στον οικισμό του Νέου Βουτζά του Δήμου Μαραθώνα, στις 18:00, ουδέποτε εξέτασαν τη δυνατότητα οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών και παρέλειψαν να διατυπώσουν εγκαίρως εισήγηση για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση». Απορριπτέος είναι κατά τους δικαστές και ο ισχυρισμός του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου, κατά τον οποίο η οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών δεν ήταν ενδεδειγμένο μέτρο στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, ελλείψει επαρκούς χρόνου για την ασφαλή απομάκρυνση τους.

Στο δια ταύτα της δικαστικής απόφασης επισημαίνεται ότι υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης συμπεριφοράς των οργάνων του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου και της επελθούσας ζημίας. Και προσθέτουν οι δικαστές ότι « είναι απορριπτέα όσα προβάλλει το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο, σχετικά με τη διακοπή του αιτιώδους συνδέσμου λόγω της συνδρομής γεγονότος ανωτέρας βίας, εξαιτίας των συνθηκών της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, της ταχύτητας και του τρόπου εξάπλωσής της, της πολεοδομικής διάταξης των πληγέντων οικισμών και των σχεδόν θυελλωδών έως πολύ θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, καθιστώντας αντικειμενικώς αδύνατη την κατάσβεσή της, σε συνδυασμό με τις 15 συνολικά δασικές πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί την ίδια ημέρα στην επικράτεια, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Κινέττας στον νομό Αττικής».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αναφέρει ότι «ο ισχυρισμός του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου, με τον οποίο προβάλλεται ότι για τον υπολογισμό του ύψους της εύλογης χρηματικής ικανοποίησης των εναγόντων πρέπει να ληφθεί υπόψη η καταβολή στον πρώτο των εναγόντων του ποσού των 10.000 ευρώ δυνάμει της από 26.7.2018 Π.Ν.Π. είναι απορριπτέος, δεδομένου ότι από το προσκομιζόμενο από το ίδιο το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο 264750/Σ.60789/Α.00/26.8.2022 έγγραφο του Προϊσταμένου του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Ανατολικής Αττικής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκύπτει ότι δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό στους ενάγοντες εξαιτίας του θανάτου της συγγενούς τους».

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Μάτι: Αποζημίωση 150.000 ευρώ σε συγγενείς ηλικιωμένης που απανθρακώθηκε"

Κρήτη: Έτσι σκοτώθηκε ο 25χρονος στα Σφακιά – Έριχνε μπαλωθιές και έκοψε καλώδιο της ΔΕΗ

Στο πένθος έχουν βυθιστεί τα Σφακιά στην Κρήτη για ακόμη μια φορά από ένα επικίνδυνο έθιμο, καθώς ένας 25χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν στους αρραβώνες συγγενών του έριξε μπαλωθιές και έχασε τη ζωή του από καλώδιο που κόπηκε από τις σφαίρες.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής (14.05.2023) στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου στα Σφακιά όταν, στο γλέντι που είχαν οργανώσει ξαδέρφια του 25χρονου για τους αρραβώνες τους, ο άτυχος νεαρός αποφάσισε να ρίξει μπαλωθιές. 

Συντετριμμένος ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει ότι είναι συγγενής με την οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν μαζί με μια παρέα και γιόρταζαν καθώς αρραβωνιαζόταν κάποιο από τα ξαδέλφια του: «Εκείνοι έφευγαν και το παιδί τους αποχαιρέτησε. “Έπαιξε” δύο πυροβολισμούς αλλά για κακή του τύχη οι σφαίρες πήγαν στο καλώδιο της ΔΕΗ. Έπεσε το καλώδιο σε κάτι κλαδάκια και πήραν φωτιά. Πήγε ο Νίκος να πατήσει τα κλαδιά για να σβήσει η φωτιά. Πέταξε και νερό και πάτησε το καλώδιο με το νερό και έπαθε ηλεκτροπληξία. Κατευθείαν πέθανε το παιδί».

Λίγη ώρα πριν το τραγικό περιστατικό, ο δήμαρχος, μας αναφέρει ότι ήταν μαζί με τον άτυχο 25χρονο και ότι έγινε λίγα μέτρα από το σπίτι του. «Οι γονείς του είναι χάλια, το συμβάν έγινε 500 μέτρα από το σπίτι του. Αυτό το έθιμο έχει καταστρέψει οικογένειες» καταλήγει μιλώντας στο newsit.gr.

Ανακοίνωση για τον χαμό του Νίκου Καγιαδάκη εξέδωσε η Ένωση Των Απανταχού Σφακιανών:

«Μαύρο πέπλο σκεπάζει τα Σφακιά τη σημερνή ημέρα. Για τον τραγικό και αδόκητο θάνατο του συνεπαρχιώτη μας Νίκου Καγιαδάκη, του Παναγιώτη και της Άννας, νέου που κοσμούσε τον τόπο καταγωγής του, εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια μας στους οικείους του και νάχει καλοστρατιά στη γειτονιά των αγγέλων. Ας είναι ελαφρύ το Σφακιανό χώμα που θα σε δεχτεί στην αγκαλιά του. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου στις πέντε το απόγευμα, στο κοιμητήριο των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, στα Νομικιανά».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Έτσι σκοτώθηκε ο 25χρονος στα Σφακιά – Έριχνε μπαλωθιές και έκοψε καλώδιο της ΔΕΗ"

Έκδοση 590.000 κύριων συντάξεων σε 28 μήνες – Μεγάλη επιτάχυνση και στην απονομή επικουρικών και εφάπαξ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε και μέσα στον Απρίλιο η έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, απο τον ΕΦΚΑ σε κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ:

1.Κατά τον Απρίλιο 2023 εκδόθηκαν 18.100 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, 7.150 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων και 10.800 αποφάσεις εφάπαξ παροχών. Συνολικά τον περασμένο μήνα «έκλεισαν» 36.050 συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες.

2. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, από τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή μέσα σε 28 μήνες, έχουν εκδοθεί 590.000 κύριες συντάξεις. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι ενήλικες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 8 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι 1 στους 14 ενήλικες που πολλές φορές περίμενε για τη σύνταξή του 3, 5 ή 7 χρόνια έλαβε τη σύνταξη σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2021 έχουν περιοριστεί σε περίπου 4.000 δηλαδή ποσοστό κάτω από 2%. (από 9.500 το Νοέμβριο 2022). Πρόκειται κυρίως για σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις με ιδιαιτερότητες όπως –μεταξύ άλλων- μη διευθετημένες οφειλές, δικαστικές εκκρεμότητες, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης σε αναπηρικές συντάξεις, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Το δε ποσοστό εκκαθάρισης των αιτήσεων για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν μέσα στο 2022 έχει φτάσει στο 90%, με την συντριπτική πλειονότητα των εκκρεμών αιτήσεων να αφορά στο δ’ τρίμηνο του έτους.

3. Η πρόοδος στο σκέλος των κύριων συντάξεων αποτυπώνεται και στον μηδενισμό ουσιαστικά της δαπάνης για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις αφού περιορίστηκε σε μόλις 3 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, από 9 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και περίπου μισό δις. ευρώ (487 εκατ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2019.

4. Από την αρχή του έτους, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 εκδόθηκαν 149.600 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, εκ των οποίων οι 75.500 αφορούν σε κύριες συντάξεις, οι 60.100 σε επικουρικές συντάξεις και οι 14.500 σε εφάπαξ. Δόθηκε δηλαδή έμφαση στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, με επέκταση της χρήσης των αυτοματοποιημένων διαδικασιών και των ψηφιακών εργαλείων

που εισήγαγε η διοίκηση του ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις, με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα.

5. Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το πρώτο τετράμηνο του έτους περατώθηκε το 80% περίπου των 83.000 υποθέσεων που εκκρεμούσαν στις 31 Δεκεμβρίου 2022 (και για τις οποίες είχε ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη), χάρη στην μεγάλη επιτάχυνση των ρυθμών απονομής. Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι που θεμελίωναν δικαίωμα λήψης επικουρικής σύνταξης στο τέλος του περασμένου έτους έλαβαν στα μέσα Μαρτίου αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης.

6 Εξίσου θετική είναι η εικόνα και για τα εφάπαξ, καθώς σε σύνολο 20.485 εκκρεμών εφάπαξ με δυνατότητα έκδοσης στις 31 Δεκεμβρίου 2022, έως το τέλος του Απριλίου είχαν εκδοθεί αποφάσεις για τη χορήγηση 14.500 εφάπαξ. Η μείωση των εκκρεμών εφάπαξ δηλαδή υπερβαίνει το 70%, κατά κύριο λόγο χάρη στις διαδικασίες αυτοματοποιημένης απονομής που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα. Η διαδικασία τόσο για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις όσο και για τα εφάπαξ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

7. Όσον αφορά στις περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση, μετά την πρόσφατη ενεργοποίηση του απαραίτητου λογισμικού έχει εκκαθαριστεί και καταβληθεί η παράλληλη σύνταξη σε 2.000 συνταξιούχους. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ εκτιμά ότι οι συνολικές παράλληλες συντάξεις δεν υπερβαίνουν τις 15.000 και αναμένεται άμεσα επιτάχυνση της έκδοσης των σχετικών αποφάσεων, καθώς πλέον χρησιμοποιείται και λογισμικό αυτοματοποίησης.

8. Στο σκέλος των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 υποβλήθηκαν 63.195 αιτήσεις. Για το σύνολο του 2022 υποβλήθηκαν 211.133 νέες αιτήσεις, με τον ρυθμό των νέων αιτήσεων να διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2021. Σημειώνεται τέλος ότι υψηλός διατηρείται και ο ρυθμός απονομής των κύριων συντάξεων παρά την δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημερήσια παραγωγή συντάξεων ξεπερνά τις 1.100 (μέσος όρος απονομής για τους τελευταίους 28 μήνες) από 500 που εκδίδονταν το 2019.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «590.000 αποφάσεις κύριων συντάξεων εκδόθηκαν σε 28 μήνες, που συνιστά ρεκόρ στην ιστορία των ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Γιατί με μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής λύσεις «έξω από το κουτί» και εισαγωγή νέων ψηφιακών εργαλείων μάνατζμεντ πετύχαμε όχι μόνο να εκκαθαρίσουμε το στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων που είχε συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να μειώσουμε τους χρόνους απονομής των νέων συντάξεων στους 2 μήνες κατά μέσο όρο. Και ανεβάσαμε ταχύτητα για να εξαλείψουμε και τα «στοκ» των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Ο ΕΦΚΑ πλέον παράγει συντάξεις και όχι καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Και θα γίνει ακόμα πιο σύγχρονος, ακόμα πιο φιλικός προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους με τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει όπως η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων σε ένα ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των ενσήμων των ασφαλισμένων, ο διορισμός Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα. Με νέες ιδέες και δράσεις, χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη πετύχει, δημιουργούμε τον ΕΦΚΑ της νέας εποχής».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκδοση 590.000 κύριων συντάξεων σε 28 μήνες – Μεγάλη επιτάχυνση και στην απονομή επικουρικών και εφάπαξ"

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Νέα δεδομένα στο gov.gr - Μέχρι πότε η αίτηση

Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου, για την αίτηση στο gov.gr για το «Αλλάζω θερμοσίφωνα». Συγκεκριμένα, πλέον, μπορούν όλα τα ΑΦΜ να μπαίνουν στο allazothermosifona.gov.gr, ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό, όπως συνέβαινε κλιμακωτά από το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Έτσι, οι δυνητικοί δικαιούχοι θα έχουν στη διάθεσή τους κάτι παραπάνω από έναν μήνα ακόμα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα είναι ανοιχτή με ημερομηνία λήξης, μιας και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι μέχρι την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στις 15:00.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Βήμα-βήμα η αίτηση Taxisnet

Για να κάνετε την αίτησή σας στο allazothermosifona.gov.gr, θα πρέπει να έχετε:

  • Κωδικούς Taxisnet
  • ΑΦΜ
  • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021

Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσετε τα εξής 4 στοιχεία:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
  • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Οι δικαιούχοι αναλυτικά

Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση είναι τα εξής:

  • Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.
  • 5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.
  • 10.000 έως κάτω από 30.000 ευρώ ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Αλλάζω θερμοσίφωνα στο gov.gr - Προσοχή με το κινητό που δηλώνετε

Κάθε ωφελούμενος θα κληθεί να χρησιμοποιήσει και ένα μοναδικό και επιβεβαιωμένο (μέσω της ηλεκτρονικής του αίτησης) αριθμό κινητού τηλεφώνου. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί -κατά τη διαδικασία της αγοράς του ηλιακού- ως μέσο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, με την αποστολή κωδικού μίας χρήσης μέσω του οποίου δίδεται η συναίνεση δέσμευσης επιταγής από συγκεκριμένο έμπορο.

Για το κινητό τηλέφωνο επισημαίνονται πιο αναλυτικά τα εξής:

  • Δεν είναι δυνατή η χρήση του ίδιου αριθμού ταυτόχρονα από δύο διαφορετικούς ωφελούμενους/αιτήσεις.
  • Η χρήση / πιστοποίηση ενός αριθμού σε δεύτερη αίτηση, αναιρεί αυτόματα την πιστοποίηση του κινητού στην προηγούμενη (πρώτη) αίτηση.
  • Εάν μία εγκεκριμένη αίτηση απωλέσει το μέχρι πρότινος επιβεβαιωμένο κινητό, δεν θα έχει τη δυνατότητα λήψης κωδικού μίας χρήσης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης με επιδότηση.

Στην περίπτωση αυτή, ο ωφελούμενος θα πρέπει να εισέλθει ξανά στην ηλεκτρονική του αίτηση (ακόμα και μετά την έγκριση της αίτησης ή/και την έκδοση των επιταγών) και να εισάγει-επιβεβαιώσει ένα νέο αριθμό κινητού, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από άλλη αίτηση στο Πρόγραμμα (μπορεί να το γνωρίζει διότι στις περιπτώσεις εισαγωγής ήδη υπάρχοντος αριθμού βγαίνει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα).

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τι ισχύει για εγκατάσταση σε πολυκατοικία

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από δικαιούχους που μένουν σε πολυκατοικία, οι οποίοι είναι και περισσότεροι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αναζητηθεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας για να διαπιστώσουν εάν έχουν ή όχι το δικαίωμα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα. Και αυτό, γιατί πρέπει να ορίζει ο κανονισμός ότι η ταράτσα είναι κοινόχρηστη. Εάν λοιπόν προβλέπεται αυτό, τότε είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί συνέλευση της πολυκατοικίας. Ένας άλλος προβληματισμός που υπάρχει όμως, είναι εάν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ πρόσφατα, ένοικος πολυκατοικίας σε κτίριο με 10 διαμερίσματα, παραθέτει αυτόν τον προβληματισμό. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Έξι άτομα δεν έχουν βάλει ακόμα. Πιθανόν να το σκεφτούν με αυτό το πρόγραμμα, γιατί όλοι λίγο – πολύ το συζητάνε και ρωτάνε σε περιπτώσεις που κάνουν χρήση ταράτσας, τους προβληματίζει γιατί πιάνει κάποιο χώρο. Μπορεί να έχουν ορισμένα προβλήματα, ότι δηλαδή μπορεί να είναι πολύ βαρύ, αλλά αυτά υπερνικώνται».

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά για επιδότηση

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληροί ο ηλιακός θερμοσίφωνας που θα αγοράσετε είναι τα εξής:

iliakos thermosifonas texnika xaraktiristika

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλλάζω θερμοσίφωνα: Νέα δεδομένα στο gov.gr - Μέχρι πότε η αίτηση "

Washington Post: Ο Πριγκόζιν προσφέρθηκε να αποκαλύψει στην Ουκρανία τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων – Το αντάλλαγμα που ζήτησε

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ», προσφέρθηκε να αποκαλύψει στην ουκρανική κυβέρνηση τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post επικαλούμενο έγγραφα που διέρρευσαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ώρα που οι άνδρες της μισθοφορικής οργάνωσης πέθαιναν κατά χιλιάδες στη μάχη για την κατάληψη του Μπαχμούτ, τον Ιανουάριο, ο Πριγκόζιν προσφέρθηκε να αποκαλύψει στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τις θέσεις των ρωσικών δυνάμεων με αντάλλαγμα οι Ουκρανοί διοικητές να αποσύρουν τους στρατιώτες τους γύρω από την περιοχή του Μπαχμούτ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ουκρανία απέρριψε την πρότασή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η προσφορά του Πριγκόζιν έγινε μέσω των επαφών του με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε διαρροές απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πλατφόρμα Discord.

Ο Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει απειλήσει δημοσίως να αποσύρει τα μέλη της οργάνωσής του από την περιοχή γύρω του Μπαχμούτ, όπου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής επίθεσης, αν δεν λάβουν τα πολυπόθητα πυρομαχικά.

Την περασμένη Τρίτη, σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο ίδιος είπε ότι οι άνδρες του και εκείνος θα θεωρούνταν προδότες αν εγκατέλειπαν την περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Washington Post: Ο Πριγκόζιν προσφέρθηκε να αποκαλύψει στην Ουκρανία τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων – Το αντάλλαγμα που ζήτησε"

Δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα: Ξέσπασαν πανηγυρισμοί για τη νίκη του προφυλακισμένου ομογενή Φρέντι Μπελέρη

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στη Χειμάρρα για νίκη του προφυλακισμένου ομογενή Φρέντι Μπελέρη. Από νωρίς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα θρίλερ στη Χειμάρρα, καθώς ήταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ αναφέρουν πως ο Φρέντι Μπελέρης επικράτησε του Γκιόργκι Γκόρο στις εκλογές της Χειμάρρας.

Νωρίτερα, διακόπηκε η διαδικασία της καταμέτρησης, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί κόσμος στο γήπεδο της Χειμάρρας. Πρόκειται για Έλληνες ομογενείς που πήγαν για να αντιδράσουν για την διακοπή της καταμέτρησης. Ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις και σε λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν. Η καταμέτρηση ξεκίνησε και πάλι και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.


O Φρέντι Μπελέρης βρίσκεται προφυλακισμένος από το Σάββατο (13/5) σε φυλακή των Τιράνων.

Επίσης στις εκλογές στο δήμο Φοινίκης νικητής είναι ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελλήνων για το Μέλλον (ΜΕΓΑ) σε συνασπισμό με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα , Ρωμαίος Τσάκουλης με 41 % των ψήφων έναντι 29 % αντίστοιχα που πήραν οι δύο αντίπαλοί του.

Στο δήμο Δρόπολης νικητής με 80% των ψήφων είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Δημητράκης Τόλης

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα: Ξέσπασαν πανηγυρισμοί για τη νίκη του προφυλακισμένου ομογενή Φρέντι Μπελέρη"

Απεβίωσε ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκαλεί η είδηση του θανάτου του Γιάννη Βογιατζή σε ηλικία 89 ετών.

Ο αγαπητός τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή νωρίς το πρωί της Δευτέρας (15/5), ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεβίωσε ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής"

Κολωνός: Πυροβολισμοί σε σπίτι- Σφαίρες στο παιδικό δωμάτιο

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Δευτέρας (15/5) στον Κολωνό, καθώς άγνωστοι πυροβόλησαν έξω από σπίτι που διαμένουν Ρομά.

Μάλιστα, δύο σφαίρες βρέθηκαν στο παιδικό δωμάτιο, η μια δίπλα από κούνια μωρού, ενώ μια τρίτη σφαίρα καρφώθηκε στο αγροτικό αυτοκίνητο της οικογένειας έξω από το σπίτι.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στη 1.20 το πρωί και η Αστυνομία αναζητά τους δράστες.  

reporter

Διαβάστε Περισσότερα » " Κολωνός: Πυροβολισμοί σε σπίτι- Σφαίρες στο παιδικό δωμάτιο "

Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν (49,4%) έναντι Κιλιτσντάρογλου (44,96%)

Οι αντίπαλοι του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη μάχη για να βάλουν τέλος στην εικοσαετή κυριαρχία του στην Τουρκία κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, αφού οι επιδόσεις του ήταν καλύτερες απ' ό,τι προβλεπόταν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας χθες, Κυριακή, χωρίς όμως να καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου Αχμέτ Γενέρ, λιγότερες από το 50% που χρειαζόταν για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο αντίπαλος του Ερντογάν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισε 44,96%, ενώ ο υποψήφιος Σινάν Ογάν κέρδισε το 5,2% των ψήφων.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επευφήμησαν το αποτέλεσμα, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να δηλώνει πως "Ο λαός κέρδισε", αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν που φάνηκε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμης σημασίας πλεονέκτημα στο δεύτερο γύρο.

"Ο νικητής ήταν αναμφίβολα η χώρα μας", δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους επευφημούντες οπαδούς του στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας έξι κομμάτων, δήλωσε πως θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι επενέβη στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του στη χώρα αυτή των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων να είναι υπομονετικοί.

Η προοπτική να εισέλθει η εξουσία του Ερντογάν σε μια τρίτη δεκαετία έχει αναστατώσει τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι διεξάγουν εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις ώστε να διορθωθεί η ζημιά που λένε πως έχει προκαλέσει στη δημοκρατία της Τουρκίας.

Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές μπορεί να απελευθερωθούν, αν επικρατήσει η αντιπολίτευση.

Ο κύριος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 6,4% στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης του τραπεζικού τομέα κατέγραψε πτώση 9,5%. 

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν (49,4%) έναντι Κιλιτσντάρογλου (44,96%)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news