facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Φοροδιαφυγή με «μαύρα» ενοίκια έως και 57.000 ευρώ ανά ημέρα στη Μύκονο

Φοροδιαφυγή άνω των 820.000 ευρώ από αδήλωτα μισθώματα σε 47 βίλες στη Μύκονο, έφεραν στο φως ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Οι ελεγκτές προσποιούμενοι τους αλλοδαπούς πελάτες ενοικίασης, κατάφεραν πρώτα να εντοπίσουν τα κρυμμένα σε Αττική και Μύκονο μεσιτικά γραφεία. Σε μια υπόθεση, βίλα μισθωνόταν 57.000 ημερησίως, ενώ άλλες υποθέσεις αφορούν ενοικίαση χωρίς αποδείξεις 13.000 ή 18.000 ευρώ ημερησίως.

Συνολικά 13 υποθέσεις διερευνώνται, ενώ κατασχέθηκαν λίστες αλλοδαπών κυρίως πελατών, που κατέβαλαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, αλλά και λίστες με τους ιδιοκτήτες των βιλών της Μυκόνου.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ καταλόγισαν τις πρώτες έξι παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, συνολικής αξίας 285.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις μη έκδοσης ΑΠΥ, συνολικής αξίας 125.000 ευρώ και σε τρίτη περίπτωση, δύο παραβιάσεις μη έκδοσης ΑΠΥ, συνολικής αξίας 410.000 ευρώ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φοροδιαφυγή με «μαύρα» ενοίκια έως και 57.000 ευρώ ανά ημέρα στη Μύκονο"

Πρόεδρος Επιτροπής Άμυνας Λιβύης: Δεν θα γίνουμε κράτος εάν δεν φύγουν οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων,  Ταλάλ αλ Μαουχούντ, δήλωσε ότι η Λιβύη δεν θα γίνει κράτος εκτός εάν οι πολιτοφυλακές δεν διαλυθούν και παραδώσουν τα όπλα τους, και οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι δεν εγκαταλείψουν τη δυτική Λιβύη.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμικών πολιτοφυλακών στο κέντρο της Λιβύης και σε δηλώσεις του στο Sputnik, πρόσθεσε: «Αυτές οι συγκρούσεις αποτελούν πραγματική απειλή για την εκλογική διαδικασία τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους», είπε.

Τη ίδια θέση εξέφρασε και το μέλος του «Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας», Σαάντ μπιν Σεράντα.

«οι συγκρούσεις που συμβαίνουν στην Τρίπολη γίνονται για επιρροή σε περιοχές των πολιτοφυλακών, με σε αυτές σκοτώνονται άοπλοι πολίτες».

Ο Σεράντα επεσήμανε ότι εάν συνεχισθούν αυτές οι συμπλοκές στην Τρίπολη θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επικείμενες εκλογές  του Δεκεμβρίου.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Επιτροπής Άμυνας Λιβύης: Δεν θα γίνουμε κράτος εάν δεν φύγουν οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι"

Έκρηξη σε εταιρεία πετρελαιοειδών στην Βάρη - Πυροδοτήθηκε από εκρητικό μηχανισμό

Έκρηξη σημειώθηκε σε γραφεία εταιρίας πετρελαιοειδών στη Βάρη το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκε ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η έκρηξη οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στο σημείο και εξερράγη λίγο μετά τις 22:30. 

Πιο συγκεκριμένα, το κτίριο βρίσκεται στην οδό Καποδιστρίου, πλησίον της λεωφόρου Ευελπίδων (πρώην λεωφ. Βάρης-Κορωπίου).

Δύο οχήματα της πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σημείο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκρηξη σε εταιρεία πετρελαιοειδών στην Βάρη - Πυροδοτήθηκε από εκρητικό μηχανισμό"

Μάτι: Έτοιμο το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο – Πότε ξεκινά η ανάπλαση της περιοχής

Δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί στο ΣΤΕ μετά το καλοκαίρι. 

Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, θα αποτελέσει πρότυπο για περιοχές σε όλη τη χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως το Μάτι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι μελέτες για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. 

Το σχέδιο αφορά περιοχές που συνολικά καλύπτουν έκταση 7.935 στρεμμάτων στις δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας: Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, και Πευκώνας. Τα 3.028 θα είναι τελικά πολεοδομημένα και από αυτά τα 452 είναι ήδη στο σχέδιο πόλεως. Άρα νέα επιφάνεια που μπαίνει σε σχέδιο πόλης που πολεοδομείται είναι 2.600 στρέμματα. Οι ζώνες που πολεοδομούνται είναι η Αγία Μαρίνα, το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τα Σκουφέικα και ο Πευκώνας, ενώ σε μία περιοχή 17,5 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν περίπου 100 κοινωνικές κατοικίες των 80 τετραγωνικών μέτρων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Έτοιμο το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο – Πότε ξεκινά η ανάπλαση της περιοχής"

Πυροσβεστική: Στις 40 οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Σε 40 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο, σε όλη την Ελλάδα.

Για την κατάσβεσή τους επιχείρησαν συνολικά 705 πυροσβέστες με 219 οχήματα, 25 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου.

Οσον αφορά τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Δ.Ε. Σαρωνικού Δήμου Κορινθίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν αυτή την ώρα 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ με διαταγή του σπεύδει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: Στις 40 οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο"

Καιρός αύριο: Τοπικές μπόρες σπάνε το καλοκαιρινό σκηνικό – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Ο καιρός αύριο, Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στη νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, με πιθανότητα τοπικών βροχών στην Κρήτη και το Καστελλόριζο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση στο Αιγαίο 6 με 7 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά σε κανονικά επίπεδα. 

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ 

ΑΤΤΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρό: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θράκη τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία από 14 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ και κατά τη διάρκεια της ημέρας έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα Δωδεκάνησα μετά το μεσημέρι, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στην περιοχή του Καστελλόριζου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και κατά τη διάρκεια της ημέρας έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές μπόρες σπάνε το καλοκαιρινό σκηνικό – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος"

Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα - 985 στην Αττική και 259 στην Κρήτη

Επιπλέον 2.472 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Επίσης, κατέληξαν 8 ασθενείς από τις επιπλοκές της νόσου, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στους 12.890, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 133 ασθενείς, ενώ η διάμεση ηικία των κρουσμάτων είναι στα 41 έτη.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 985 κρούσματα, εκ των οποίων 279 στον Κεντρικό Τομέα Αθνών, 146 στον Νότιο Τομέα και στον Πειραιά 151. Ανησυχία και στη Θεσσαλονίκη με 245 νέα κρούσματα, αλλά και στην Κρήτη, με 259 νέα κρούσματα (Ηράκλειο 245, Λασίθι 8, Ρέθυμνο 44, Χανιά 78). 

Αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.472 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 474.366 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.402 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.890 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 133 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 88.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.785 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 178 (ημερήσια μεταβολή +22.76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Από το σύνολο των 2.472 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 15 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας .

Ακολουθεί η ηλικιακή κατανομή των συνολικών κρουσμάτων, των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και των ασθενώων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι: 

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 2.472 κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι η εξής:

94 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

131 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

18 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

141 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

279 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

146 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

151 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

25 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

245 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ανδρου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

51 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

11 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

39 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

129 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

36 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

54 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

45 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

51 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

78 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

132 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα - 985 στην Αττική και 259 στην Κρήτη"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες αύριο Κυριακή

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες αύριο Κυριακή 25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον χάρτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία 4 βρίσκονται οι εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής

-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορίνθου, ΠΕ Αργολίδας)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

-Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες αύριο Κυριακή"

Προκαλεί ο Τσελίκ: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς Ελληνοκυπρίων-Ελλήνων

Κλιμακώνει τη ρητορική προκλήσεων η Τουρκία, ύστερα από τη διεθνή απομόνωση που υφίσταται τις τελευταίες ώρες με ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ευρώπη να καταδικάζουν τις δηλώσεις περί ανοίγματος μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, πήρε τώρα τη «σκυτάλη» των εμπρηστικών τοποθετήσεων.

 «Κάποιες χώρες έκαναν δηλώσεις εναντίον του προέδρου μας, ο οποίος έκανε δηλώσεις σύμφωνα με την πραγματικότητα και το δίκαιο στο νησί. Απορρίπτουμε τις δηλώσεις αυτών των χωρών που είναι εναντίον του δικαίου. Απορρίπτουμε εξ' ολοκλήρου τις δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το δεύτερο βήμα της "ΤΔΒΚ", για άνοιγμα της Αμμοχώστου. Αυτή η ανακοίνωση βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς του διδύμου Ελληνοκυπρίων – Ελλήνων», έγρεψε στο Twitter.

Τουρκικό παραλήρημα για την καταδίκη Ερντογάν από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

Με παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου. 

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη... καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκαλεί ο Τσελίκ: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίζεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς Ελληνοκυπρίων-Ελλήνων"

Aσφάλιση: Οι αλλαγές για ΑΜΚΑ, τίτλους κτήσης και επιδόματα

Σημαντικές ρυθμίσεις ασφαλιστικού περιεχομένου ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο του ΑΜΚΑ, προβλέπεται ο τρόπος ασφαλιστικής αντιμετώπισης των αμειβομένων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην Τίτλους Κτήσης), θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες για την απονομή παροχών σε χρήμα (επίδομα ασθένειας και μητρότητας) για όλους τους φορείς του e-ΕΦΚΑ και αίρεται η εκκρεμότητα για εκατοντάδες μεταβιβάσεις σύνταξης λόγω θανάτου στο Ν.Α.Τ.

Συστήνεται επίσης στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μονάδα Εμπειρογνωμόνων που θα στελεχωθεί από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, στα πρότυπα του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα:

Τι αλλάζει στον ΑΜΚΑ

Με τη ρύθμιση αναμορφώνεται το πλαίσιο του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ο οποίος συνιστά -μαζί με τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου- το βασικότερο αριθμό ταυτοποίησης φυσικών προσώπων της χώρας, ενώ το θεσμικό του πλαίσιο έχει μείνει αμετάβλητο από το 2008.

Ο αριθμός αυτός είναι μοναδικός για κάθε δικαιούχο, αποτελεί προϋπόθεση για κάθε επαφή του πολίτη με το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, για την πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας και για πάσης φύσεως παροχές, είτε ως ασφαλισμένου είτε ως ανασφάλιστου.

Επιχειρείται λοιπόν:

(α) να τεθούν θεμέλια για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ΑΜΚΑ και να διευκολυνθούν οι πολίτες

Κωδικοποιούνται οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα στάδια έκδοσης, ενεργοποίησης, απενεργοποίησης και αδρανοποίησης του ΑΜΚΑ, κατά τρόπο ώστε να διευκολύνεται η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και η αυτοματοποίηση όλης της διαδικασίας, για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία του πολίτη. Με βάση τη νέα νομοθεσία, θα καθοριστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα εστιάζουν στην ταυτοποίηση του αιτούντος, στη νομιμότητα της παραμονής του στη χώρα και στο δικαίωμα υπαγωγής στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

(β) να περιορισθεί η καταστρατήγηση

Θέτοντας σαφώς πλαίσιο δικαιούχων, εισάγοντας στάδιο ενεργοποίησης-απενεργοποίησης του αριθμού σε περίπτωση που ο κάτοχος ΑΜΚΑ πάψει να πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου σε συνδυασμό και με τη χρήση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων, εξασφαλίζεται η αποφυγή φαινομένων που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή έκδοσης ΑΜΚΑ από μη δικαιούχους, προσκόμισης πλαστών δικαιολογητικών ή και συνέχισης της χρήσης του ΑΜΚΑ από μη δικαιούχους για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή και λήψη προνοιακών παροχών.

Πώς θα αντιμετωπίζονται ασφαλιστικά οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην Τίτλους Κτήσης)

Με το προτεινόμενο άρθρο προβλέπεται η ασφαλιστική αντιμετώπιση των αμειβομένων με Παραστατικά Παρεχομένων Υπηρεσιών (πρώην Τίτλος Κτήσης - πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης) μετά τη θέση σε ισχύ του συστήματος των ασφαλιστικών κατηγοριών (κλάσεων).

Συγκεκριμένα:

*Καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης που προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές και προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεπερνάει τον ένα (1) μήνα ανά παραστατικό, αποσυνδέοντας στην ουσία το ύψος του παραστατικού από τον ασφαλιστικό χρόνο με τον οποίο αντιστοιχίζεται. Σε συνδυασμό με την αντίστοιχη νομοθεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης από Π.Π.Υ. δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες ανά έτος.

*Αποσαφηνίζεται ότι το Π.Π.Υ δεν υποκαθιστά την υπαγωγή στην ασφάλιση με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στων e-ΕΦΚΑ φορέων. Παραδείγματος χάρη, εάν κάποιος παρέχει εξαρτημένη εργασία σε μαγαζί λιανικής, οφείλει να ασφαλιστεί ως μισθωτός με βάση τις διατάξεις του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τίτλο κτήσης, για την απασχόλησή του αυτή.

*Ορίζεται ότι υπόχρεος παρακράτησης και απόδοσης των εισφορών είναι ο εκδότης του Π.Π.Υ.

*Τίθεται ανώτατο όριο στο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς ίσο με την πρώτη μηνιαία ασφαλιστική κατηγορία των μη-μισθωτών, δηλαδή ίσο με 186€ για κύρια ασφάλισης και 55€ για υγειονομική περίθαλψη ανά ΠΠΥ, ρύθμιση που στοχεύει στον περιορισμό της υπέρμετρης παρακράτησης εισφορών από ΠΠΥ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει πρόσωπα με παραστατικά χαμηλής αξίας να δημιουργήσουν χρόνο ασφάλισης.

*Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν παραστατικά που εκδίδονται από 1η Ιανουαρίου 2020 προκειμένου να εναρμονιστεί η παρακράτηση εισφορών μέσω παραστατικών με το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων. Επιπλέον, και η εκκαθάριση των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 01.02.2019 έως 31.12.2019 θα πραγματοποιηθεί με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο νόμος του 2017 δεν εφαρμόστηκε.

*Έτσι, τακτοποιείται η εκκρεμότητα που υπήρχε για χιλιάδες ασφαλισμένους που είχαν κάνει χρήση τίτλων κτήσης τα τελευταία δύο (2) χρόνια.

Ενιαία διαδικασία πιστοποίησης ανικανότητας για εργασία ή πιθανής ημερομηνίας τοκετού για όλους τους φορείς του e-ΕΦΚΑ

Με την έναρξη λειτουργίας στον e-ΕΦΚΑ της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής αιτημάτων και χορήγησης επιδομάτων ασθενείας και ενόψει της επικείμενης έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής αιτημάτων χορήγησης επιδομάτων μητρότητας, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ύπαρξης ενιαίων κανόνων για όλους τους ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς ως προς τα αρμόδια υγειονομικά όργανα και τις περιπτώσεις παραπομπής των αιτημάτων στις Υγειονομικές Επιτροπές για γνωμάτευση.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα εξακολουθούσαν να ισχύουν οι επιμέρους διατάξεις της νομοθεσίας του κάθε φορέα που εντάχθηκε στον e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα (επίδομα ασθένειας, μητρότητας κ.λπ.). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κάθε φορέας να αντιμετωπίζει διαφορετικά ποια είναι τα αρμόδια υγειονομικά όργανα για την γνωμάτευση της ασθένειας κ.λπ. και σε ποιες περιπτώσεις παραπέμπονται οι ασφαλισμένοι για γνωμάτευση στις Υγειονομικές Επιτροπές (π.χ. στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε περίπτωση γνωμάτευσης από ιδιώτη ιατρό η παραπομπή σε Υγειονομικές Επιτροπές γίνεται ακόμη και για μία ημέρα ασθενείας, ενώ αυτό δεν ισχύει σε άλλους πρώην φορείς).

Το προτεινόμενο άρθρο προβλέπει πλέον ενιαία διαδικασία πιστοποίησης της ανικανότητας για εργασία ή της πιθανής ημερομηνίας τοκετού, ορίζοντας τα αρμόδια Υγειονομικά Όργανα για όλους τους ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α. και θεσπίζοντας ενιαίους κανόνες παραπομπής των ιατρικών γνωματεύσεων στις Υγειονομικές Επιτροπές, μέχρι τη θέσπιση Ενιαίου Κανονισμού Παροχών σε χρήμα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, οι ενιαίοι κανόνες που τίθενται:

*λειτουργούν προς την κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών, διευκολύνοντας την ψηφιοποίησή τους και αξιοποιώντας την εμπειρία των πρώην ταμείων και

*ανοίγουν το δρόμο για την αντίστοιχη διαμόρφωση του πληροφοριακού συστήματος του e-Ε.Φ.Κ.Α., ώστε να είναι σαφές πότε το σύστημα θα παραπέμπει τις γνωματεύσεις των ιδιωτών ιατρών και των λοιπών θεραπόντων ιατρών στις Υγειονομικές Επιτροπές για περαιτέρω κρίση.

Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών από Εργόσημο του πρώην ΟΓΑ

Ρυθμίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών μέσω εργοσήμου του πρώην ΟΓΑ με βάση το καθεστώς των ασφαλιστικών κατηγοριών (κλάσεων) που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2020, επιλύοντας την εκκρεμότητα ως προς το χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στα εργόσημα αυτά.

Συγκεκριμένα, κατά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών αυτών μέσω εργοσήμου ελέγχεται εάν οι εν λόγω εισφορές καλύπτουν αυτές που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος, με ελάχιστη την εισφορά της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης του πρώην ΟΓΑ (κύρια σύνταξη, παροχές σε είδος και σε χρήμα, Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας). Σε περίπτωση ασφαλισμένου που υπάγεται για πρώτη φορά στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ, επιλέγεται υποχρεωτικά η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ώστε η διαδικασία να γίνει ταχύτερα, χωρίς εμπλοκή του ασφαλισμένου.

Η ρύθμιση αφορά όλους τους ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ με εργόσημο, οι οποίοι πλέον θα γνωρίζουν τον χρόνο ασφάλισης στον οποίο αυτό αντιστοιχεί και βάσει του οποίου θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ή να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα.

Σύσταση Μονάδας Εμπειρογνωμόνων για Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ)

Συστήνεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ). Σκοπός είναι η υποστήριξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών αρμοδιότητας του Υπουργείου από μία ευέλικτη κεντρική δομή με επιτελικό χαρακτήρα. Η νέα αυτή μονάδα θα έχει ιδίως τις ακόλουθες συμβουλευτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες:

α) Διερευνά και αξιολογεί εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής απασχόλησης, κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικών υποθέσεων και αναλύει τα οικονομικά, δημοσιονομικά και ανταποδοτικά τους αποτελέσματα, τα κίνητρα που αυτές διαμορφώνουν για απασχόληση καθώς και τις επιπτώσεις των πολιτικών στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

β) Παρακολουθεί και αναλύει, λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, τις μεταβολές στην εγχώρια αγορά εργασίας και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος, ιδίως υπό το πρίσμα των δημογραφικών μεταβολών,

γ) Γνωμοδοτεί για κάθε άλλο θέμα πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αρμοδιότητας ΥΠΕΚΥ που παραπέμπεται σε αυτήν από τον Υπουργό.

Η ΜΕΚΥ θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και επιδιώκεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών στο πεδίο των κοινωνικών υποθέσεων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Άρση εκκρεμότητας για χήρες συνταξιούχων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.)

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αίρεται η εκκρεμότητα για μια κατηγορία συνταξιούχων του Ν.Α.Τ., για τους οποίους επανυπολογισμός δυνάμει των διατάξεων του ν. 4387/2016, και κατ’ επέκταση, η μεταβίβαση των συντάξεων αυτών λόγω θανάτου του ναυτικού, στους δικαιούχους, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Και τούτο διότι δεν τηρούνται στοιχεία για τις πραγματικές συντάξιμες αποδοχές τους, ούτε στο μηχανογραφικό σύστημα του Ν.Α.Τ., ούτε στους φυσικούς φακέλους.

Πρόκειται για συνταξιούχους ναυτικούς και δικαιούχους συντάξεων χηρείας αυτών, για τους οποίους η κύρια σύνταξη χορηγήθηκε με προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις αλλά δεν είχε επανυπολογιστεί με βάση τον ν. 3075/2002. Για τους συνταξιούχους αυτούς δεν τηρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα του Ν.Α.Τ. στοιχεία για τις πραγματικές συντάξιμες αποδοχές, καθώς, σύμφωνα με τον Κώδικα του Ν.Α.Τ., οι κύριες συντάξεις των ναυτικών υπολογίζονταν με βάση πίνακα τεκμαρτών συνταξιοδοτικών μισθών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη συντάξιμες αποδοχές.

Η ρύθμιση θα ανοίξει το δρόμο πρωτίστως για τη χορήγηση εκατοντάδων εκκρεμών συντάξεων χηρείας στο Ν.Α.Τ., οι οποίες «σκόνταφταν» στην αδυναμία υπολογισμού λόγω απουσίας στοιχείων για τις συντάξιμες αποδοχές των θανόντων συνταξιούχων.

Τροποποίηση έναρξης και λήξης υπαγωγής στην ασφάλιση του π. Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (Τ.Α.Ν.Τ.Π.)

Τροποποιείται η έναρξη και η λήξη της υπαγωγής στην ασφάλιση ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων του πρώην Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών πρακτόρων (Τ.Α.Ν.Τ.Π.).

Σήμερα, η υπαγωγή στην ασφάλιση των εν λόγω ασφαλισμένων συνδέεται με τη χορήγηση και τη διάρκεια της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η έναρξη της ασφάλισης συνδέεται με την έναρξη της δραστηριότητας, όπως αυτή προκύπτει από τη βεβαίωση έναρξης εργασιών της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και, ομοίως, η διακοπή με τη διακοπή εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Αντίστοιχη ρύθμιση ισχύει για τους μη μισθωτούς που υπάγονται στον π. ΟΑΕΕ και τον π. ΕΤΑΑ.

Ειδικά για περιπτώσεις ασφαλιστέων προσώπων που δεν κάνουν έναρξη στη ΔΟΥ, διατηρείται ο ισχύον τρόπος έναρξης και λήξης της ασφάλισης.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, η ρύθμιση:

*θα διευκολύνει την αυτόματη άντληση στοιχείων από την ΔΟΥ τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη λήξη της ασφάλισης και

*θα αποσυνδέσει την ασφάλιση από τη διοικητική διαδικασία της άδειας λειτουργίας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Aσφάλιση: Οι αλλαγές για ΑΜΚΑ, τίτλους κτήσης και επιδόματα"

Σεισμός στο Ηράκλειο: Ζημιές άφησε πίσω της η δόνηση των 4,8 Ρίχτερ (φωτο)

Σπασμένες τζαμαρίες, ρωγμές σε τοίχους
 και πολλές ζημιές άφησε πίσω του ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Ηράκλειο.

Οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι, καθώς εκεί ο σεισμός έγινε πιο αισθητός, ενώ τη σεισμική δόνηση έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον τέσσερις μετασεισμοί έντασης από 3 έως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές: 

zhmies1 zhmies2 zhmies3 zhmies4 zhmies5 zhmies6 zhmies7

Τι λένε οι σεισμολόγοι 

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου με το εστιακό της βάθος να εντοπίζεται στα 4,5 χλμ.

Τσελέντης: Αρκετοί θα είναι οι μετασεισμοί

Άμεση ήταν η αντίδραση του καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης παρακολουθείται από κοντά η έντονη σεισμική δραστηριότητα:

«4,8R στο Αρκαλοχώρι στις 5:07 σήμερα το πρωί. Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους των 4,5 Χμ.

Το Γεωδυναμικό μήνες τώρα έχει τοποθετήσει επιπλέον έξι σεισμογράφους στο Νομό Ηρακλείου και καταγράφουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τους μικρούς σεισμούς που γίνονται. Η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικά σεισμικής σμηνοσειράς και εξελίσσεται κυρίως ανατολικά του Γιούχτα και δυτικά του ρήγματος Καστελλίου Ηρακλείου αλλά και αρκετά βορειότερα της λεκάνης Μεσαράς μέχρι σχεδόν την ακτογραμμή προς τον Βορρά Δεν βλέπω προς το παρόν λόγους ανησυχίας γιατί δε βλέπω κάποια μετατόπιση προς κοντινές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες.

Υπολογίσαμε ότι η πιθανότητα να έχουμε νεο σεισμό μεγαλύτερο των 5R στις επόμενες 7 ημέρες είναι 4,5% και των 6R είναι μηδαμινή δηλ 0,5%! (𝗠𝟱+ = 𝟰.𝟱%, 𝗠𝟲+ = 𝟬.𝟱%)».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στο Ηράκλειο: Ζημιές άφησε πίσω της η δόνηση των 4,8 Ρίχτερ (φωτο)"

«Μαφιόζικη» εκτέλεση στη Θήβα: Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε

Πατέρας δύο παιδιών ήταν ο 45χρονος που έπεσε θύμα δολοφονίας, τα ξημερώματα του Σαββάτου, έξω από το σπίτι του στη Θήβα. Ο Κώστας Τσαφταρίδης έπεσε νεκρός στη μέση του δρόμου, ενώ ο δράστης φέρεται να διέφυγε με ένα μπλε αυτοκίνητο.

Είχε κατασκευαστική εταιρεία και εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η σορός του 45χρονου φέρει έξι τραύματα από πυροβόλο όπλο. Τα τέσσερα από τα τραύματα στο σώμα του, ένα στο κεφάλι και ένα στον μηρό.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο δράστης, που παρακολουθούσε τον ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας και μόλις έφτασε στο σπίτι του τον πυροβόλησε, είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του.

Από το σημείο της εκτέλεσης, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θηβών, που χειρίζονται την υπόθεση, συνέλεξαν εννέα κάλυκες των εννέα χιλιοστών, οι οποίοι πρόκειται να σταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ελληνικής αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το όπλο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Οι αστυνομικοί αναζητούν βίντεο από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση του δράστη.

Παράλληλα, αναμένεται να λάβουν καταθέσεις από τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του θύματος προκειμένου να διερευνήσουν αν είχε δεχτεί απειλές ή αν είχε επαφές με κύκλους της νύχτας.

Πηγές του protothema.gr αναφέρουν πως εξετάζεται αν ο Κώστας Τσαφταρίδης είχε «περίεργες» διασυνδέσεις στην Αττική, κάτι το οποίο δεν έχει προκύψει τουλάχιστον έως τώρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Μαφιόζικη» εκτέλεση στη Θήβα: Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news